#dfp-billboard1 [id^="google_ads_iframe_"], #dfp-halfpage1 [id^="google_ads_iframe_"] { margin-right: auto; margin-left: auto; }

Hoe veilig is de N229: 66 ongevallen op de N229 in 3 jaar tijd


< Zoek een andere weg

Veiligheidsscore


Op de N229 tussen Bunnik en Rijswijk (Gld) vielen in drie jaar (2014-2016) in totaal 19 verkeersslachtoffers bij de 66 ongevallen die de politie registreerde. Dat blijkt uit het wegenonderzoek dat RTL Nieuws in samenwerking met professor Bert van Wee heeft gedaan.

Op basis van de kans op een ernstig ongeval heeft elke weg een aantal sterren gekregen. Wegen met één ster zijn het meest gevaarlijk. Als een weg vijf sterren krijgt, hoeft dat niet te betekenen dat er nooit iets gebeurt. In vergelijking met andere provinciale of rijkswegen scoort de weg alleen bovengemiddeld goed.

Feiten


Naam N229
Wegbeheerder Provincie
Lengte 12 KM

Ongevallen


Dodelijke ongevallen 0
Ziekenhuis ongevallen 10
Lichtgewonden ongevallen 6
Blikschadeongevallen 50
Totaal aantal ongevallen 66


Hierboven vind je het aantal ongevallen op de weg. Bij één ongeval kunnen meerdere slachtoffers vallen, daarom tonen we hieronder ook het totaal aantal slachtoffers en doden op de weg.

Totaal aantal slachtoffers 19
Totaal aantal verkeersdoden 0


Gescheiden rijbanen


27% gescheiden rijbanen op N229
Uit onderzoek blijkt dat wegen die gescheiden worden door een middenberm of vangrail verkeersveiliger zijn. Volgens cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) was in 2016 27 procent van de rijbanen op deze weg gescheiden.

Wegnamen en afslagen van deze weg


Niet iedereen kent provinciale wegen van hun wegnummer. Veel van deze wegen hebben namelijk ook normale straatnamen die verschillen per dorp of stad. Deze weg kent volgens het Nationaal Wegenbestand de volgende straatnamen en namen van afritten:

Cotherweg, Groenewoudseweg, KLEIDIJK, Gr v L v Sandenburgwg, Singel, Rumpsterweg, Burgweg, Baan van Fectio, Schadewijkerweg, Werkhovenseweg, Schoudermantel

Over het onderzoek:


RTL Nieuws heeft voor dit onderzoek gebruik gemaakt van de meest recente ongevallencijfers van de politie. Het gaat om gegevens over ongevallen tussen 2014 en 2016. Meer recente gegevens over bijvoorbeeld 2017 worden pas eind 2018 openbaar gemaakt.

Voor het onderzoek is in samenwerking met professor Bert van Wee van de TU Delft een ongevalsrisico berekend voor alle provinciale en rijkswegen. Dat cijfer is vergeleken met het gemiddelde voor vergelijkbare wegen en leidt tot een sterrenscore. Hier (pdf) vind je meer informatie over de precieze berekening.


Wat zijn jouw ervaringen op deze weg?


De bovenstaande resultaten zijn gebaseerd op het aantal ongevallen dat op de weg geregistreerd is. RTL Nieuws is ook benieuwd naar hoe gebruikers de weg ervaren. Heb je opmerkingen, ervaringen of tips die de weg veiliger kunnen maken die je met ons wilt delen, mail ons dan.


Deel resultaten