Slecht weer

Zeldzame mercuriusovergang niet te zien vanwege slecht weer

10 november 2019 11:23 Aangepast: 10 november 2019 11:36
Een tijdsopname van een eerdere mercuriusovergang. Beeld © AFP/NASA

Slecht nieuws voor astronomie-fans: de kans is heel groot dat er morgen niets te zien is van de mercuriusovergang, want het wordt slecht weer. De volgende overgang is dan pas weer in 2032.

De mercuriusovergang is het moment waarop de planeet Mercurius precies tussen de zon en de aarde in staat. Daarbij is de planeet als een klein zwart stipje zichtbaar op de zonneschijf.

Bewolking

Morgenochtend schijnt de zon nog, maar daarna neemt de bewolking toe, vertelt meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar. Aan het eind van de ochtend begint het bovendien te regen.

Mercurius verschijnt morgen om 13.36 uur voor de zon, als een klein stipje. Om 16.53 uur gaat de zon onder, met Mercurius ervoor. Door het slechte weer is de kans echter heel klein dat je daar iets van kunt zien. "Zet het maar uit je hoofd", zegt Schambergen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders in Chili voor totale zonsverduistering: 'Er is geen betere plek'

Mercuriusovergang

Mercurius draait in slechts 88 dagen rond de zon. De aarde doet daar 365 dagen en ongeveer 6 uur over. Elke 116 dagen staat Mercurius tussen de aarde en de zon in, maar meestal staat de planeet net boven of net onder de zon en is hij niet te zien. Af en toe staan ze wel precies op één lijn, de laatste keer op 9 mei 2016:

Een mercuriusovergang is vergelijkbaar met een zonsverduistering, maar omdat Mercurius veel verder weg staat dan de maan lijkt de planeet heel klein en wordt het zonlicht nauwelijks gedempt. Slechts 0,0026 procent minder zonlicht bereikt de Aarde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore