Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 6, 2018 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Carnavalszoenen: noordelijk vooroordeel of toch een traditie?

Dit weekend staat een groot deel van Nederland gigantisch op zijn kop: het is carnaval! Het feest levert gegarandeerd sterke verhalen en hilarische anekdotes op, die je over een paar jaar nog steeds aan je vrienden vertelt. Misschien ook wel een verhaal over een gedenkwaardige carnavalszoen. Of gebeurt al dat gezoen en geflirt vooral in het hoofd van bevooroordeelde noorderlingen?

“Ik zoel ens wille weite, jao zek 't maar gerös,
wae mich gisterenaovend zoë lekker haet gekös.
Det deej dae fijn! Det deej dae good!
Hae vergoot allein te zegge, te zegge wie hae hoot.”

Zo klinkt het refrein van het carnavalsliedje D’n ônbekinde. Voor wie er geen Venlo’s dialect spreekt, een vertaling: ‘Ik zou eens willen weten wie mij gisteravond zo lekker heeft gekust. Dat deed hij fijn, dat deed hij goed! Hij vergat alleen te zeggen hoe hij heet…’

Mariët (28) uit Gelderland zoende tijdens carnaval ook met een mysterieuze onbekende: “Ik was 16 en ging met vriendinnen carnaval vieren in een buurtkroeg in Zevenaar. Ik maakte een of ander fout grapje tegen een jongen die verkleed was als non: ‘Ben je echt zo heilig als je eruitziet?’ Zo raak je al snel met iemand aan de praat tijdens carnaval."  

"Het was geen diepgaand gesprek, maar al snel gingen we zoenen. Daarna rende ik terug naar mijn vriendinnen om te vertellen wat er gebeurd was. Helemaal trots natuurlijk, want ik vond dat die jongen een knap gezicht had met mooie bruine ogen. Ik nam de meiden mee zodat ik hem aan kon wijzen. Toen pas zag ik dat hij met een stuk of 12 vrienden was, die allemaal verkleed waren als non! En ik had geen idee meer met welke non ik had gezoend…"

De hele middag keek Mariët onder de nonnenkappen, op zoek naar die mooie bruine ogen. "Maar ik kon hem niet meer vinden. Ik herkende hem gewoon niet meer. Mijn vriendinnen denken daardoor nog steeds dat ik het verhaal heb verzonnen, maar het is echt waar!"

Het is een mooie anekdote die het goed doet op een feestje. Een typisch carnavalsverhaal, zullen sommige mensen zeggen. Want wordt er tijdens carnaval niet altijd lekker veel gezoend? Toch moet je uitkijken met die veronderstelling, want je kunt best wat negatieve reacties krijgen als je carnaval en zoenen in één zin noemt. Toen wij online een oproepje plaatsten voor mooie zoenanekdotes tijdens carnaval, werd er vooral boos gereageerd: "Carnaval en zoenen horen net zo bij elkaar als carnaval en paaseieren!" En: "Vastelaovend, zoals wij carnaval in het zuiden noemen, draait niet om zoenen en vreemdgaan." Dat zijn vooroordelen van 'boven de rivieren', reageerden zuidelijke carnavalsvierders.

'Ze vinden dat die Hollanders het feest verpesten met hun aanwezigheid' 

Wederzijdse vooroordelen
Het gaat hier inderdaad deels om vooroordelen, zegt antropoloog Irene Stengs van het Meertens Instituut. Maar dan wel vanuit beide kanten. "Het zijn stereotyperingen die over en weer gaan. Aan de ene kant bestaat er bij sommige mensen boven de rivieren het vooroordeel dat carnaval draait om veel zuipen en helemaal losgaan. En daar hoort dan ook seks bij. Aan de andere kant heerst er bij mensen uit het zuiden van het land, de echte carnavalisten, weer het idee dat mensen van boven de rivieren totaal niet weten waar carnaval over gaat. Zij vinden dat de 'Hollanders' die naar het zuiden komen het carnaval verpesten met hun aanwezigheid: ze houden zich niet aan de mores en zitten met hun dronken kop aan de vrouwen. Tenminste, dat is de negatieve mening die er heerst."

Toch komt de associatie van die Hollanders niet helemaal uit de lucht vallen. "Carnaval wordt beschouwd als een omkeringsfeest", gaat Stengs verder. "Dat wil zeggen dat gewone mensen zich verkleden als prins of prinses, terwijl de ‘elite’ op stap gaat in een boerenkiel. Het zet de samenleving op zijn kop." Iedereen stapt even uit zijn eigen dagelijkse leventje, gaat samen de straat op, en de grenzen tussen verschillende lagen in de samenleving lijken te vervagen. "Het is een heel feestelijk gebeuren. Het kan dan ook bijna niet anders dat sommige mensen elkaar daarin vinden, en dat dat leidt tot een zoen, seks of liefde."

Wedstrijdje zoenen
Onder veel jongeren en studenten heerst dan ook het idee dat carnaval een uitgelezen kans is om iemand te versieren. Iedereen is vrolijk, er wordt gehost en gedanst, biertje erbij. Een zoen van een mooie dame of heer kan de avond dan helemaal afmaken. Sterker nog: sommige jonge feestvierders houden het niet bij één zoen. "Ooit zoende ik met 7 meisjes op één avond", vertelt Ruben (29). "Dan hebben we het wel over meer dan 10 jaar geleden. Toen vierde ik altijd carnaval in een grote sportzaal in Noordwijkerhout." Dat ligt weliswaar boven de rivieren, maar is een groot carnavalsbolwerk in Zuid-Holland.

'Sommige meiden wilden met me zoenen omdat ze een wedstrijdje deden' 

"Op één van die feestavonden was het bijna een soort traditie om zo veel mogelijk meiden te zoenen", vertelt Ruben. "En de meisjes deden er net zo hard aan mee! Hele vriendinnengroepen of hockeyteams hielden hun score bij. Er stapten letterlijk meiden op me af met de vraag of ik met ze wilde zoenen, omdat ze een wedstrijdje deden. Tsja, als je jong bent en er zijn opeens zoveel meiden die met je willen zoenen, dan grijp je die kans." Ruben beseft wel dat niet elke carnavalsvierder zich zo gedraagt. "Nu doe ik dat ook niet meer, maar vroeger hoorde het er tijdens carnaval gewoon een beetje bij."

En niet alleen boven de rivieren wordt er door de jonge garde flink gezoend, geeft de Brabantse Natalie (38) toe. "Toen we tieners waren, hielden sommigen van ons inderdaad lijstjes bij met hoeveel mensen ze op één avond getongd hadden. Nu draait carnaval daar voor mij en mijn vrienden absoluut niet meer om. Tegenwoordig gaat het vooral om het lol maken, polonaise lopen en de carnavalskrakers mee blèren. Een beetje flirten gebeurt heus nog wel, maar die kansloze wedstrijdjes ‘zoveel-mogelijk-tongen’ liggen gelukkig ver achter ons."

Ook vreemdgaan zou volgens de vooroordelen vaak gebeuren tijdens carnaval. Natalie maakte het mee, maar kon er niet al te lang om treuren: "Op mijn zestiende had ik verkering met Ralph. Tijdens carnaval was hij al eerder in de discotheek in Drunen gearriveerd dan ik. Tegen de tijd dat ik daar met mijn vriendinnen aankwam en hem gevonden had, stond hij op de dansvloer doodleuk te zoenen met iemand anders. Dan is het blijkbaar uit, concludeerde ik. Daar zijn toen verder weinig woorden aan vuil gemaakt. Ik geloof zelfs dat ik later die avond in een andere feestzaal ook met een ander heb gezoend."

Het is niet zo gek dat dit soort dingen gebeuren, zegt antropoloog Stengs. "Overal waar jongeren samenkomen in een feestelijke context wordt gevreeën. Daar kun je donder op zeggen. Dus dat is niet specifiek voor carnaval. Wat denk je dat er gebeurt op de Noord-Hollandse kermissen, bij de paasvuren of de zwarte cross? Het zijn gelegenheden waar mensen elkaar ontmoeten met veel muziek, vrolijkheid en alcohol. Carnaval is ook zo’n moment. De associatie met seks is bij carnaval wellicht wat sterker door het uitbundige karakter van het feest."

Gevoelig onderwerp
Toch blijft het een gevoelig onderwerp. Natalie begrijpt als geboren Brabander de boze reacties wel. "Het is waar dat Brabanders geïrriteerd raken als er zo'n clubje Utrechters of Rotterdammers slap verkleed binnen komt stormen en denkt dat ze naar hartenlust mogen graaien en dat carnaval gelijk staat aan 'wijven neuken'. Dat heb ik zo letterlijk een keer horen zeggen."

'Er zit juist ook een hele sociale dimensie aan carnaval' 

"Het punt is dat carnavalsvierders in het zuiden geen zin hebben om weggezet te worden als feest van drank en seks", zegt Stengs. "Daar draait carnaval ook zeker niet alleen om. Aan carnaval kleeft juist ook heel veel protocol dat voorschrijft hoe mensen zich moeten gedragen, zeker bij de carnavalsverenigingen. En er zit daarnaast een heel sociale dimensie aan het carnaval: de verenigingen bezoeken in het carnavalsseizoen de verzorgingstehuizen, zieke mensen thuis,  ziekenhuizen. Het verenigingsleven is ook heel close, iedereen kent elkaar heel goed, dus je kunt het simpelweg niet al te gek maken."

Er kunnen mooie dingen gebeuren
Toch zit er zeker een kern van waarheid in de vooroordelen over carnaval en zoenen. En dat kun je ook als iets positiefs beschouwen. "De liefde is toch iets heel moois? Carnaval is een goede gelegenheid om op zoek te gaan naar een partner", zegt Stengs. "Het is drie dagen lang feest, dat maakt iedereen wat losser en ontvankelijker. Dan kunnen er juist heel mooie dingen gebeuren."

'Voor een avond was ik zijn prinses'

Dat blijkt wel uit de ervaringen van vriendinnen Lotte en Curly uit Maastricht. Beiden vonden ze hun grote liefde tijdens carnaval; voor beiden kwam die liefde uit onverwachte hoek. In 2011 was een goede vriend van Lotte (31) gekozen tot Prins Carnaval van zijn voetbalvereniging. "We waren al jaren bevriend met elkaar, maar tijdens dat carnaval stonden we opeens te zoenen. Dat was eigenlijk helemaal niet de bedoeling! Ik weet ook niet veel meer van die avond, want we hadden allebei flink wat alcohol op. Voor één avondje was ik zijn prinses", lacht ze. "Maar daarna hebben we direct samen besloten dat het een eenmalige kus was. Ik had er geen spijt van, het was leuk, maar het leek ons niet verstandig om de vriendschap op het spel te zetten. Na carnaval gingen we dus gewoon als vrienden verder. Het hele jaar hebben we niet geflirt. Tot carnaval 2012. Toen zoenden we wéér met elkaar en dit keer werd het wel meer dan dat. Sindsdien hebben we een relatie, vorig jaar zijn we getrouwd en nu ben ik zwanger!"

Haar vriendin Curly (31) was erbij toen dit gebeurde. "De hele vriendengroep vond het hartstikke leuk, maar we hadden het niet zien aankomen!" Zelf kreeg ze jaren eerder ook verkering tijdens carnaval. "Het was 2005, ik was 18 jaar en ik vierde carnaval met een vriendin. We kwamen haar vriendje tegen, die samen met zijn studiegenoot Ronald op stap was. Ikzelf had mijn zinnen op dat moment op een andere jongen gezet; we vonden elkaar leuk en waren lekker aan het dansen. Ik was helemáál niet met Ronald bezig. Maar Ronald zag mij blijkbaar wel zitten! Toen we van kroeg naar kroeg liepen, tilde hij me over zijn nek. Hij was flink zijn best aan het doen, zodat ik hem leuk zou vinden. Aan het eind van de avond wilde ik een taxi naar huis pakken. Ronald liep een stukje mee. Waarom doet ie dat, dacht ik nog, maar ik vond het wel attent. En voordat ik in de taxi stapte, kuste hij me opeens op mijn mond! Het kwam voor mij totaal uit de lucht vallen, maar eenmaal in de taxi zat ik wel met een big smile op mijn gezicht. We hielden contact en vierden twee dagen later samen Valentijnsdag. Inmiddels zijn we 13 jaar samen, zijn we getrouwd en hebben we een dochtertje. En elk jaar met carnaval vieren we ons jubileum!"

Door Linda Almekinders

Sommige namen in dit artikel zijn om privacyredenen gefingeerd.

In het heetst van de huishoudstrijd: ‘We hebben een totaal andere standaard’

De taakverdeling in het huishouden, het blijft een ding. Afgelopen week nog ging een tirade van een Australische moeder viral. Ze had er schoon genoeg van dat ze altijd alles in huis moet doen, schreef haar frustraties van zich af en kreeg bijval van honderdduizenden mensen van over de hele wereld. We vroegen op Facebook wie zich in haar klachten herkent. Steve (30) en Felicia (29) weten er alles van. ​

Mannen worden er door vrouwen vaak van beschuldigd de ‘nietsnutten’ in huis te zijn, maar in het geval van Steve en Felicia is het juist andersom. Steve doet bijna alles thuis, vertelt hij. “Ik krijg het bijna mijn strot niet uit, maar ik hou er gewoon van als het allemaal netjes en schoon is. We hebben twee katten, dus ik stofzuig vaak. Om de dag, en als het nodig is iedere dag. Toen we net samenwoonden stofzuigde ik zelfs weleens twee keer per dag. Ook de kattenbakken verschonen doe ik altijd, anders gebeurt het niet.”

Schoonmaken doet hij graag. Aan strijken heeft hij daarentegen een bloedhekel. Dat is een van de weinige taken die Felicia uitvoert. “Zij vindt het ook verschrikkelijk en wordt er strontchagrijnig van, maar ze offert zich op voor mij.” Ook koken laat hij aan Felicia over, want daar bakt hij niks van. “Zij wel, dus dan heb ik liever dat zij het doet.”

'De manier waarop ik mijn irritatie kenbaar maak, heeft me weleens bijna onze relatie gekost' 

Verder komt het vooral op Steve aan. Niet omdat Felicia lui is of niet wíl helpen, maar vooral omdat ze dingen anders beleeft dan hij, denkt Steve. “Mijn standaard is hoger, wat opruimen betreft. Zij kan gerust een tijdschrift op tafel laten liggen, maar ik wil het dan teruggelegd hebben op de plek waar het vandaan komt. Daar verschillen we in, en dat levert weleens irritaties op.”

Het gebeurt regelmatig dat hij die irritaties tijdens een ruzie voor haar voeten werpt, ook als die ruzie over heel andere dingen gaat. “Dan ga ik zuchten, zeg ik: je mag wel wat meer doen, je helpt te weinig. Heel kinderachtig, dan ben ik gewoon een lul. De manier waarop ik dat kenbaar maak, heeft weleens bijna onze relatie gekost. Het huishouden blijft toch een punt van wrijving binnen de relatie. Ik doe al die dingen met alle liefde voor haar, maar kennelijk zit ik er toch mee dat zij minder doet.”

Waarom juist het huishouden zo vaak tot onenigheid leidt

De taakverdeling wordt volgens relatietherapeut Blanca van den Brand vaak gezien als graadmeter voor de relatie. Vooral door vrouwen. “Als de man het nalaat ‘zijn’ huishoudelijke bijdrage te leveren, dan ziet de vrouw dat vaak als gebrek aan commitment, waardering en respect. Dat kan tot veel boosheid en frustratie lijden. Vaak begrijpt de man bij god niet waar zij zo moeilijk over doet als ze zeurt over het gras dat nog steeds niet gemaaid is. Terwijl het haar dan niet om het grasveldje te doen is, maar om het feit dat hij geen rekening houdt met haar wensen. De teleurstellingen stapelen zich op en vormen zich tot irritaties en uiteindelijk woedeaanvallen.”

Een ruzie over het huishouden gaat volgens Van den Brand dan ook nooit echt om die vuilniszak die niet naar buiten is gebracht of het kopje dat niet in de vaatwasser is gezet. “Steggelen over huishoudelijke zaken is vaak een manier om uiting te geven aan onvrede over het gebrek aan betrokkenheid en connectie in de relatie. Het is veel makkelijker om te klagen over iets wat niet gedaan is, dan om te vragen om iets waar je behoefte aan hebt, bijvoorbeeld een luisterend oor, steun, een compliment of een kusje op je voorhoofd.” Huishoudelijke taken schaart ze onder ‘concreet vinkbaar gedrag’, net als seks. En het is makkelijker om over die dingen te kibbelen dan over de onderstroom van teleurstelling en frustratie die veel moeilijker te duiden is. “Ruzie gaat altijd over gebrek aan 1. aandacht, 2. acceptatie, 3. respect, 4. waardering en 5. vrijheid. De ‘relatie-schijf van 5’, zoals ik die noem.”

Ze raadt daarom aan om het in plaats van over het huishouden te hebben over de dingen waar jullie het eigenlijk over moeten hebben. “Voel je je niet gezien? Zeg dat dan. Mis je waardering voor alles wat jij doet? Ben daar dan eerlijk over. Duidelijkheid en transparantie voorkomen dat je ruzie gaat maken over zaken die totaal niet belangrijk zijn. Als je heftige ruzie hebt gehad en je achteraf totaal niet meer weet waar het overging, moet dat een rood lampje doen branden.”Tekst na

In de vijf jaar dat ze nu samen zijn, hebben ze wel geleerd om elkaar iets meer tegemoet te komen. “Nu kan ik ook weleens denken: laat dat tijdschrift maar op tafel liggen. De wereld vergaat niet als iets niet op de plek ligt waar het hoort. Felicia heeft me geleerd dat er belangrijker dingen zijn in het leven.” Andersom begint zij nu wat eerder met opruimen dan voorheen. “Als ze heeft gekookt, weet ze dat ik het niet prettig vind als ze de spullen te lang laat staan. Dan zegt ze: ‘lieverd, heel even ontspannen, ik ruim het zo op.’ Die communicatie is heel belangrijk. Anders ga ik me zitten opvreten.”

'Vaak is alles al gedaan voordat ik de kans krijg' 

Zoals wanneer hij na een lange werkdag thuis komt van het sporten en dan de was nat aantreft in de machine. “Ik kan dan geïrriteerd de was gaan doen, of het gewoon aan Felicia vragen. Ze doet het met alle liefde, maar ze merkt het simpelweg niet op.”

Felicia beaamt dat. “Als de wasmand volgens hem vol zit, is het in mijn ogen nog maar een bodempje. Vaak zijn alle dingen in huis al gedaan voordat ik de kans krijg. Voordat ik het nodig vind, althans. Nu zeg ik: je moet maar gewoon zeggen wanneer iets volgens jou moet gebeuren. Want ik heb een heel andere standaard.”

Zo heeft Felicia er geen enkele moeite mee als er wat haren op de grond liggen. Dat was bij haar vroeger thuis ook altijd zo. Maar Steve kan daar echt niet tegen. “Als hij net gestofzuigd heeft, wil hij niet dat ik mijn haren ga föhnen. Dan moet je niet gaan stofzuigen voordat ik mijn haren ga föhnen, denk ik dan. Maar ik weet waar het vandaan komt, dat maakt het makkelijker om mee om te gaan. Steve is opgegroeid in een huishouden waarin altijd alles perfect schoon was. Hij is heel gestructureerd en georganiseerd, ik ben een totale chaoot.”

Wanneer ze spulletjes in Steves perceptie laat slingeren, is ze zich vaak van geen kwaad bewust. “Ik vind het praktisch om een zonnebril, tas of schoenen ergens op tafel neer te leggen als ik het de volgende dag weer gebruik. Steve vindt dat rommelig. Mijn stoel aanschuiven doe ik ook niet, daar kan hij zich dood aan ergeren. Ik hou me daar totaal niet mee bezig. Zo laat ik ook de koelkastdeur vaak openstaan. Dan kan ik sorry zeggen, maar de volgende keer doe ik het net zo goed weer. Omdat ik het niet bewust doe.”

'Woon ik nou in m'n eigen huis, of in een soort showroom? Waarom moet het altijd spic en span zijn?' 

Soms ziet Felicia de innerlijke strijd bij Steve. “Dan doet hij echt moeite om zich in te houden, om te laten zien dat hij een compromis kan sluiten. Vaak kom ik hem dan tegemoet. Maar soms heb ik er echt even geen zin. Dan denk ik: je bekijkt het maar lekker met je standaard. Woon ik nou in mijn eigen huis of in een huis dat te koop staat? Waarom moet het altijd spic en span zijn?”

Dat Steve haar huishoudelijke mentaliteit er in ruzies vaak bijhaalt, vindt ze lastig. “Hij weet dat het waar is en dat hij me daarmee kan kwetsen. Ik weet dat hij het ergens diep van binnen meent, want anders komt het er niet uit.”

Inmiddels kunnen ze er wel steeds beter mee omgaan. “We zijn gegroeid in onze communicatie. Dingen uitspreken helpt. Ik was nogal van het passief-agressieve, maar dat is totaal niet productief. Voorheen vond ik dat een ander maar automatisch moest weten wat ik dacht. Maar als je het niet uitspreekt, weet de ander het niet.”

De kunst is volgens Felicia om het huishouden niet altijd zo serieus te nemen. “Het moet geen punt worden. Hij mag zijn standaard hebben, ik de mijne. Daar moeten we gewoon om kunnen lachen. Niet steeds ruzie maken over dat soort kleine, onzinnige dingen. Zonde van de tijd. Het is veel belangrijker dat je een prettige relatie hebt.”

In 4 stappen naar een harmonieus huishouden

Huishoudcoach Els Jacobs wordt regelmatig ingeschakeld door stellen die hommeles hebben over de huishoudelijke taken. Volgens haar is de oplossing simpel. In vier stappen helpt ze koppels uit de negatieve spiraal waar ze vaak al jaren in vastzitten.

1. “Maak allebei een lijstje van wat er volgens jou op wekelijkse basis minimaal moet gebeuren. Hoe vaak moet de wc schoongemaakt worden, hoe vaak moet er worden stofgezogen, dat soort dingen. Vaak wil de een, meestal de vrouw, dat de wc bijvoorbeeld drie keer per week gedaan wordt, en vindt de ander, meestal de man, één keer per week wel genoeg. Dan kiezen jullie voor het minimum, hoe moeilijk dat voor de ander ook is. Kijk naar wat jullie gemeen hebben, in plaats van waar jullie over vechten.”

2. “Vervolgens geven beide partners aan wat ze het vervelendste klusje vinden om te doen en wat het leukste. Vaak zie je dat partners heel duidelijke voorkeuren hebben. Ik vind het bijvoorbeeld heel vervelend om de weekboodschappen te halen, maar niet om de was te doen. Bij mijn man is het andersom. Dan is het simpel opgelost: de boodschappen zijn zijn taak, de was die van mij. Mochten er klussen overblijven die niemand leuk vindt, zoals de wc schoonmaken, dan gaan we die rouleren. Jij een half jaar, dan ik.”

3. “Heb je de verdeling gemaakt en is duidelijk wie wat gaat doen, ga je dan als partner niet bemoeien met de uitvoering ervan. Dit is het moeilijkste onderdeel, blijkt in de praktijk vaak. Iedereen heeft zijn eigen normen. Maar als Piet of Marie de wc niet zo netjes schoonmaakt als jij het zou willen, laat het dan los. Hoe belangrijk is het? Het gebéúrt in ieder geval. Ga ervan uit dat de ander ook zijn best doet en leg niet op ieder slakje zout, anders krijg je voortdurend ruzie.”

4. “Zie je dat iemand vastloopt in zijn taak, spring dan zonder dat het gevraagd wordt even bij. Niet als hij of zij in de sauna ligt te luieren, maar wel als hij of zij bijvoorbeeld overwerkt.”

Dat de één een sloddervos is terwijl de ander altijd alles piekfijn op orde heeft, ligt volgens Jacobs voor een groot deel aan hoe je in de wieg gelegd bent. “Een chaoot zal nooit een gestructureerd persoon worden, maar kan wel leren om de boel onder controle te houden. Het is ook wat je met de paplepel ingegoten hebt gekregen.”

Jacobs adviseert om de lat vooral niet onrealistisch hoog te leggen. “Het is niet realistisch om te denken dat als je allebei fulltime of drie/vier dagen per week werkt, je huis er net zo tiptop uit kan zien als wat je van vroeger gewend bent. Het hóeft niet allemaal spic en span. Vind je van wel, huur dan een huishoudelijke hulp in.”

Door Roxanne Vis

 

5 verdwenen wintersporten

Tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang kunnen we genieten van 15 sporten, die elk uit allerlei onderdelen bestaan. In totaal zijn er 102 evenementen en dat is een nieuw record. Maar toch vallen er nog steeds flink wat sporten buiten de boot. Zo is de internationale schaatsvereniging al jaren tevergeefs bezig met een lobby om van synchroon kunstschaatsen een olympische sport te maken. Andere sporten hadden wel ooit de selectie gehaald, maar zijn inmiddels weer zonder pardon van het programma geschrapt. Zoals deze vijf bijzondere winterse activiteiten.

Speedskiën
Dat dit geen olympische sport meer is, is alleen al jammer vanwege de kekke pakjes. De futuristisch ogende deelnemers lijken zo uit een Star Wars film te zijn weg gelopen. De flitsende outfits zijn zeer aerodynamisch en helpen de sporters hun doel te bereiken: op ski's zo snel mogelijk een steile helling af. Het gaat er niet om wie als eerste beneden is, maar wie tijdens de race de hoogste snelheid weet te halen. Een sport die even simpel als gevaarlijk is. Het wereldrecord staat voor de mannen momenteel op een spectaculaire 254 km per uur en de snelste vrouw heeft 247 km/u op haar naam staan. In 1992 was speedskiën een demonstratiesport op de Spelen van Albertville. De finale stond in de schaduw van een tragisch ongeluk dat daarvoor had plaatsgevonden: tijdens een trainingsrondje botste een van de Zwitserse deelnemers op een snowcat en kwam daarbij om het leven.

Militaire patrouille
Deze sport is de voorloper van wat we nu kennen als biatlon. Tijdens de allereerste Olympische Winterspelen in 1924 konden toeschouwers zien hoe groepjes militairen het tegen elkaar opnamen in een sport die bestond uit meerdere onderdelen: langlaufen, ski-alpinisme en geweerschieten. De sport werd in de 18e eeuw geboren als een training voor Noorse soldaten en breidde zich uit naar andere landen. Militaire patrouille keerde in 1936 als demonstratiesport nog terug op de Spelen van Berlijn. Niet omdat het IOC dat graag wilde, maar omdat Adolf Hitler er zo op aangedrongen had. De Italianen wonnen en elke deelnemer kreeg als beloning van Mussolini 30.000 Italiaanse lire, omgerekend €15,50.

Skijø­ring
Een paardenrace op ski's. Je moet er maar op komen en dat deden ze in het sneeuwrijke Scandinavië. Het woord skijø­ring komt dan ook uit het Noors en betekent letterlijk 'ski rijden'. Je zou het een sport voor lui donders kunnen noemen, want de atleet hoeft niks meer te doen dan op ski's achter een paard of enkele honden te hangen en zich te laten voorttrekken via een band om het middel. Maar dat geintje is natuurlijk een stuk ingewikkelder en gevaarlijker dan het lijkt. Als demonstratiesport was skijø­ring eenmalig onderdeel van de Olympische Spelen en wel in 1928 in het Zwitserse Sankt Moritz. De wedstrijd werd gehouden op een bevroren meer, waarbij de Zwitsers als eerste wisten te eindigen.

Skiballet
Dit is misschien wel de meest merkwaardige olympische sport ooit: ballet op ski's. Het maken van sierlijke sprongetjes zonder te struikelen over de lange latten klinkt als een klein wonder, en toch is dit exact waar atleten op de Spelen van 1988 en 1992 het publiek op trakteerden. Denk aan kunstschaatsen, maar dan op ski's. Een flip hier, een sprong daar. Tijdens de spelen van 1988 won de West-Duitser Hermann Reitberger, wiens woeste haarbos vrolijk mee danste terwijl hij vol overgave om zijn eigen as draaide. Nadat de sport geen definitieve plek op de Spelen wist te bemachtigen, daalde het skiballet flink in populariteit en in 2000 legde de Internationale Skifederatie ook de niet-olympische competitie stil. Eeuwig zonde...

Sledehondensport
Tijdens en vlak voor wedstrijden zien olympische sporters er bloedserieus uit. Hun gezichten staan strak en hun blik is enorm geconcentreerd. Logisch natuurlijk, maar je vraagt je wel eens af hoeveel plezier ze nu eigenlijk aan de competitie beleven. Hoe anders is het met sledehonden, die vol enthousiasme door de sneeuw stuiven. Helaas voor alle huskyfans stond de sledehondensport alleen in 1932 op het olympische programma. Er namen toen slechts twee landen deel: 5 teams uit Canada en 7 uit de Verenigde Staten. Naast die landen is de sport ook populair in Scandinavië en Rusland. En zelfs in Nederland zijn meer dan 150 teams actief. Bij gebrek aan sneeuw trainen de Nederlandse liefhebbers overigens niet met sledes, maar met karren.

Door Kita van Slooten
 

Badkamerdetox: 'Smeer jezelf geen rimpels aan'

Ben jij in januari aan de bietenshakes en smoothiebowls gegaan? Bravo! Helaas bestaat er een aanzienlijke kans dat je je inspanningen om mooier en gezonder te worden, tenietdoet in de badkamer. Door alle rommel die je op je lijf smeert. Journalist Rachel van de Pol onderwerpt dit jaar daarom niet haar body maar haar badkamer aan een detox.

De Volkskrant kopte onlangs: Smeren maakt meer kapot dan je lief is. Aanleiding voor het artikel was een Braziliaanse studie die toegevoegd kan worden aan de groeiende stapel bewijs dat de belangrijkste oorzaak van een geïrriteerde huid (pukkels, jeuk, schilfers, vlekken, vette of juist droge huid) ironisch genoeg juist de cosmetica zijn die beloven ons mooier te maken. Onder het mom dat we het waard zijn, gebruiken we tot wel twaalf cosmeticaproducten per dag, maar de wetenschap wordt steeds negatiever over de scrubs, crèmes en parfums die we op onze huid smeren. 

Dat verzorgingsproducten je looks en zelfs je gezondheid kunnen schaden, weet ik eigenlijk al lang. Bijna tien jaar geleden interviewde ik Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, over de do’s en don’ts van huidverzorging. Ik koos tot dan toe mijn dagcrème op basis van dat lekkere geurtje en kleurtje, maar Ultee maakte duidelijk dat juist die verleidelijke marketingtrucs de zogenoemde huidbarrière - de beschermlaag van de huid die slechte bacteriën en virussen buiten houdt - aantasten, met alle negatieve gevolgen van dien. Dus stopte ik met het gebruik van zeepachtige ingrediënten, alcohol en parfum.

"Huidirritaties worden vaak veroorzaakt door cosmetica zelf"

Roos of huidirritatie?
Het vreemde is dat ik deze nieuwe kennis op slechts 5 procent van mijn huid toepaste: mijn gezicht. Ondertussen experimenteerde ik vrolijk verder met haarkleurtjes, lakte ik mijn nagels en smeerde ik mijn lichaam in met bodylotions die een rainforest-delight-sensatie beloofden. Tot ik een paar jaar geleden last van roos begon te krijgen. Daar ging ik tenminste van uit... Wat voor andere naam kon ik de gênant grote met jeuk gepaard gaande huidschilfers geven die mijn haar en schouders ontsierden? Het eerste wat ik deed was naar de Kruidvat fietsen voor een fles Head & Shoulders. Na een paar keer wassen, verdwenen de schilfers om na een tijdje weer gezellig terug te keren. Ik probeerde dure kappershampoos om daarna over te stappen op de shampoo bars van Lush want die stonden bekend als “natuurlijk” dus dat zou vast beter zijn voor mijn haar. Maar niets hielp.

Tot ik weer terugdacht aan de boodschap van huidarts Ultee: huidirritaties worden vaak veroorzaakt door cosmetica zelf. En zo kreeg ik een ingeving die nogal dom klinkt nu ik 'm zo opschrijf: hoofdhuid is ook huid! Zou ik seasalt-spray of ammonia op mijn gezicht smeren? Nee. Waarom stelde ik de rest van mijn huid dan wel bloot aan dit soort agressieve stoffen? En zo kwam ik tot het besluit om mijn badkamerkastjes te onderwerpen aan een flinke detox. 

Bangmakerij
De eerste stap van een badkamerdetox is uitvinden welke verzorgingsproducten de deur uit moeten en welke je beter kunt vervangen door een veiliger/beter alternatief. Dus je gaat googelen. En lezen. Heel veel lezen. En dan gebeurt het volgende: over bijna ieder stofje in je shampoo of bodylotion kun je wel iets negatiefs vinden. De woorden ‘giftig’, ‘hormoonverstorend’ en ‘kankerverwekkend’ vliegen je om de oren, gevolgd door de zin ‘met name zwangere vrouwen lopen risico’.

Op het moment van schrijven ben ik acht maanden zwanger, dus de paniek sloeg toe. Ik wilde direct de complete inhoud van onze badkamerkastjes wegkiepen. Gelukkig keerde mijn verstand terug en besloot ik eerst advies in te winnen bij dr. Jetske Ultee, die mij tien jaar geleden ook bijstond met raad en daad, en dr. Majorie van Duursen, universitair hoofddocent toxicologie aan de universiteit van Utrecht, die onderzoek doet naar de mogelijke schadelijke gevolgen voor je gezondheid van hormoonverstorende stoffen in producten die we dagelijks gebruiken.

Beiden vinden een kritische blik in de badkamer sowieso een goed idee. “Begin met jezelf de vraag te stellen of je een product echt nodig hebt en of het je huid of haar daadwerkelijk mooier en gezonder maakt. Is het antwoord ontkennend, dan hoort het niet thuis in je badkamer. Less is more!”, zegt Ultee. Ook adviseert ze naar de houdbaarheidsdatum van je favoriete producten te kijken. “Dit vergeten veel mensen, maar ook cosmetica heeft een beperkte houdbaarheid. Mascara blijft bijvoorbeeld maar drie maanden goed. Producten die vol zitten met bacteriën en schimmels zijn pas echt een aanslag op je huid!”

MIJN FAVORIETE PRODUCTEN

Deze cosmetica vind ik persoonlijk echte aanraders:

 • Sister & Co Activated Charcoal Detoxifying Soap Bar – Ik gebruik deze soap bar voor mijn gezicht en lichaam. Het is daarmee  een douchegel en facewash ineen die het gebruik van bodylotion ook nog eens overbodig maakt.
 • Decubal gezichtcrème Vitaal en Face Tonic
 • Paula’s Choice Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant
 • Uncover Skincare Bronzer en Compact Powder
 • Zarqa Sensitive Shampoo Everyday 
 • Jojoba- en arganolie van Holland & Barrett
 • We Love The Planet deodorant
 • Burts Bees lippenbalsem
 • Dr. Haushka mascara

Wil je meer betrouwbaar productadvies? Lees dan eens de blogs van Jetske Ultee waarin ze onder meer adviseert over huidverzorging, shampoo en zonnebrandcrème. Ultee zelf is fan van de blog The Beauty Brains waarop wetenschappers beautyvragen van lezers beantwoorden en de boeken van de Amerikaanse dermatologe dr. Zoë Draelos en Leslie Baumann.

Hormoonverstoorders
Ook Van Duursen is voorstander van het motto 'minder is meer' als het aankomt op het gebruik van cosmeticaproducten, maar dan omwille van de volksgezondheid. “We worden op dagelijkse basis blootgesteld aan chemicaliën, die in heel veel alledaagse producten zitten. Denk aan pesticiden op onze voeding, vlamvertragers op meubels en parabenen (bewaarstoffen) in onze dagcrème. Deze chemicaliën bevatten hormoonverstorende eigenschappen. Dat wil zeggen dat ze onze hormonen, de boodschappers van ons lichaam, ontregelen omdat ons lichaam geen onderscheid kan maken tussen bijvoorbeeld het eigen hormoon oestrogeen en de externe stof bisfenol A, een stofje dat plastic sterk maakt.”

HORMOONVERSTORENDE STOFFEN IN COSMETICA

 • Bisfenol A (BPA): een hoofdbestanddeel bij de vervaardiging van plastic verpakkingen en coatings van conserveringsblikken. Komt ook veel voor in nagellakken. 
 • Ftalaten: weekmakers die de geur in parfum en de kleur in cosmetica stabiliseren. Je kunt ze in bijna alle denkbare verzorgingsproducten vinden zoals nagellak, haarlak, shampoo. Op de ingrediëntenlijst staan ze meestal niet vermeld, of verborgen onder de naam ‘parfum’.
 • Parabenen: conserveringsmiddelen die schimmelvorming tegengaan in cosmetica
 • Benzophenone: wordt gebruikt als UV-filter in zonnebrandproducten
 • Lysmeral: een synthetische geurstof die je herkent op etiketten als butylphenyl methylpropional.

Er is volgens Van Duursen inmiddels genoeg wetenschappelijk bewijs dat een duidelijk verband aantoont tussen blootstelling aan hormoonverstorende stoffen en verminderde vruchtbaarheid, teelbalkanker, borstkanker, prostaatkanker, verminderde groei en hersenontwikkeling van foetussen. De toxicoloog behoort daarmee tot een groeiende groep bezorgde wetenschappers en artsen die pleit voor regulerende maatregelen van de overheid. Maar vooralsnog wacht de Nederlandse regering Europese richtlijnen af. De regering van Denemarken ziet wel genoeg redenen voor actie en deelt al folders uit aan zwangere vrouwen hoe ze blootstelling aan hormoonverstorende stoffen zoveel mogelijk kunnen voorkomen.

Van Duursen benadrukt dat ze mensen niet bang wil maken, maar een keuze wil geven. “De dosis waarin hormoonverstoorders in individuele producten voorkomen, is heel laag. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken als je je haar wast met een shampoo met parabenen. Het is de cocktail en optelsom van al die stoffen die we inademen, opeten en in onze huid opnemen die problemen veroorzaken. Dus schrap waar je kan schrappen.”

"Schrap waar je kan schrappen"

Ze adviseert jezelf vragen te stellen als: kan ik voeding uit blik en in plastic verpakkingen meer links laten liggen? Kan mijn lichaam ook zonder bodylotion, nagellak of haarlak? Moet er in ieder verzorgingsproduct dat ik gebruik parfum zitten of kan ik ook af met alleen een luchtje met een avondje uit? “Als je op dagelijkse basis nog maar zes (bij voorkeur milde) verzorgingsproducten gebruikt in plaats van tien, dan scheelt dat alweer een hoop in blootstelling aan chemicaliën.”

Mijn nieuwe beautyregime
Ik ben sinds een maand aan de slag gegaan met de adviezen van Ultee en van Duursen en ik merk verbazingwekkend snel effect. Zo heb ik geen last meer van “roos” sinds ik een milde shampoo gebruik. Mijn hoofdhuid bleek simpelweg geïrriteerd door parfum, geurstoffen en SLS (zie kader 3). Parfum gebruik ik alleen nog met een avondje uit, en dan spuit ik het op mijn kleding. Ultee: “Daar voorkom je in ieder geval pigmentvlekken mee. Die ontstaan snel door de combinatie zon en parfum.” 

"Sinds ik een milde, verzorgende zeep gebruik heb ik zelfs geen bodylotion meer nodig"

Mijn gezichtsverzorging had ik al op orde, maar de rest van mijn huid was altijd erg droog, vooral na het douchen. In de zomer had ik zelfs zo’n fraai craquelé effect op mijn benen, waar niet tegen op te smeren viel met bodylotion. Ook daar is verandering in gekomen. Sinds ik een zeer milde en verzorgende zeep gebruik (zie kader 1) heb ik zelfs geen bodylotion meer nodig. Dat scheelt een hoop verpakkingsmateriaal, geld, tijd en ruimte in de badkamer. Voor wat extra verzorging en hydratatie van mijn huid en haar gebruik ik tegenwoordig plantaardige oliën. Zo smeer ik ’s avonds over mijn gezichtscrème een paar druppels pure arganolie en gebruik ik jojobaolie als haarmasker.

Haarlak gebruik ik nog zelden en mijn nagels lakken, doe ik even niet meer. Na mijn zwangerschap zal ik dat alleen nog voor speciale gelegenheden bewaren. Het fijne aan deze badkamerdetox is dat nu meer weloverwogen keuzes kan maken. Als ik alcohol drink, weet ik dat het niet goed voor me is, maar maak ik zelf de keuze omdat het óók gewoon heel lekker is. Zo kijk ik nu ook naar bepaalde cosmetica. Is het beter om helemaal nooit een luchtje op te spuiten? Waarschijnlijk wel, maar zo nu en dan blijft het fijn om als een lelietje-van-dalen de deur uit te stappen. Zolang ik het gros van de tijd gezonde keuzes maak, kunnen dit soort 'uitspattingen' weinig kwaad. 

HOUD DEZE COSMETICA-INGREDIËNTEN UIT JE BADKAMERKASTJE:

Wil je de inhoud van je badkamer echt goed aanpakken, dan zul je even in de kleine lettertjes van de etiketten op je verzorgingsproducten moeten duiken. Ultee: “In plaats van een mooie huid, smeer je jezelf met onderstaande ingrediënten alleen maar ‘extra rimpels’ aan.”

 • Aceton
 • Parfum (fragrance): een veelvoorkomend allergeen.
 • De geurstoffen linalool, citronellol, geraniol, citral, benzyl salicylate en benzyl alcohol. Ultee: “Geurstoffen zijn de grootste veroorzaker van allergisch contacteczeem en ze versnellen de huidveroudering zodra je ermee de zon in gaat.”
 • Alle soorten alcohol. Ultee: “Deze drogen de huid alleen maar uit en maken de barrièrefunctie kapot. Vettige alcoholsoorten zijn trouwens wel goed. Dat is alcohol met de toevoeging cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin.”
 • Er zijn ook plantaardige stoffen die je beter kunt vermijden zoals lavendel, geraniol, sandelhout, muntachtige stoffen als eucalyptus of mint, hamamelis (witch hazel), ylang ylang, tea tree olie en citrusachtige stoffen. “Deze botanische grondstoffen zijn niet zozeer gevaarlijk of schadelijk, maar ze kunnen heel irriterend werken, bijvoorbeeld in combinatie met zonlicht”, zegt Ultee.
 • Sodium Lauryl Sulphate (SLS): een schuimend stofje dat veelvuldig in shampoos, douchegels en facewashes wordt gebruikt. Ultee: “Buiten talg en vuil lost deze sterke wasstof ook het natuurlijke huidvet op, wat de (hoofd)huid flink kan irriteren en het haar beschadigen.” 
 • Zonnebrandproducten met de chemische filter oxybenzone. Gebruik in plaats daarvan minerale filters zoals zinkoxide of titaniumdioxide.

Door Rachel van de Pol

 

 

 

Gehaktbrood met aardappelpuree & gefrituurde uitjes

In samenwerking met uitgeverij Good Cook

Zin in een echt comfort food-recept voor het weekend? Maak dan dit gehaktbrood met een smeuïge aardappelpuree en gefrituurde uitjes. Gehaktbrood heet zo omdat het in een broodvorm in de oven wordt gebakken. Het is zowel warm als koud heerlijk!

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 2 oudbakken broodjes
 • 150 ml lauwe melk
 • 2 grote uien
 • 250 g gerookt spek
 • 1 kg half-om-halfgehakt
 • 2 eieren
 • 2 el scherpe mosterd
 • 2 el peterselie, fijngehakt
 • zout en peper
 • boter, om in te vetten
 • 600 g bloemige aardappels
 • 50 ml room
 • 150 g boter, op kamertemperatuur
 • 1 mespunt nootmuskaat
 • 3 grote uien
 • 400 ml zonnebloemolie
 • 5 el tarwebloem

Zo maak je het:

Snijd de broodjes in stukken en doe ze in een kom. Schenk de lauwe melk erover en laat 20 minuten afgedekt weken. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Pel en snipper de uien. Snijd het gerookte spek fijn.

Meng het geweekte brood met het gehakt, de eieren, de mosterd, de ui, het spek en de peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Vet een broodvorm in met boter en druk het gehaktmengsel erin. Bak het gehaktbrood 1 uur in het midden van de oven.

Was voor de aardappelpuree de aardappels en kook ze gaar in gezouten water. Giet de aardappels af, laat ze iets afkoelen en schil ze. Pureer de aardappels in een kom met de room en de boter. Breng op smaak met de nootmuskaat en zout en peper.

Pel voor de gefrituurde uien de uien en snijd ze in dunne ringen. Maak de ringen los van elkaar. Verhit de zonnebloemolie in een pan. Bestuif de uienringen met de tarwebloem en frituur ze goudbruin in de olie. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat afkoelen op keukenpapier. Breng op smaak met een beetje zout.

Snijd het gehaktbrood in plakken en serveer met de jus die in de broodvorm achterblijft, aardappelpuree en gefrituurde uien.

Recepten uit Wenen
Wenen is een populaire reisbestemming. Wie aan Wenen denkt, denkt aan wiener schnitzel en sachertorte. Toch heeft de stad in culinair opzicht zoveel meer te bieden: van spinaziestrudel met mierikswortelsaus tot gepaneerde haantjes. 

Het nieuwe boek Recepten uit Wenen is door de prachtige sfeerfotografie meer dan alleen een kookboek. Na het bezichtigen van de Stephansdom en Schloss Schönbrunn, geniet je van een maaltijd in een van de vele traditionele of moderne restaurants die worden uitgelicht in dit boek.

 Proef braadstuk met aardappelpuree, Weense goulash, krautfleckerl, vijgen met rilette van spek, ijs van ricotta met peer & dille en de legendarische abrikozenknödel. Bovendien zijn de beste recepten van de meest iconische restaurateurs van deze prachtige stad aan de Donau opgenomen.

Titel: Recepten uit Wenen
Auteur: Antonia Kögl 
Fotografie: Arnold Poschl
Prijs: € 24,95
ISBN: 978 94 6143 182 0
Uitgever: Good Cook

 

 

 

 

 

 

Fitverbond

In samenwerking met Healthy Fest

Sta jij vijf keer per week in de sportschool? Of staat ‘weer eens tennissen’ nog onafgestreept bovenaan je lijstje met goede voornemens? Of je nou een echte gymbunny bent of vooral de derde helft waardeert: sporten is gezellig, leuk en goed voor je. We vragen (personal) trainer Lars Schuijling – beter bekend als Larz – naar het fitnessgevoel van 2018.

Larz geeft voor Nike over de hele wereld groepslessen – meestal aan honderden mensen tegelijk. En dat gaat hij deze zomer ook doen op Healthy Fest, het festival dat draait om sport, food, mind en friends. En dat, vertelt Larz, sluit ook precies aan bij de grootste fitnesstrend van dit jaar: de combinatie van individueel trainen en toch een groepsgevoel hebben.

Onderdeel van een community
“Als je kijkt naar wat populair is op fitnessgebied, gaat het vaak om trainen op je eigen niveau en tempo en dan toch het gevoel krijgen dat je deel uitmaakt van een beweging. Dat zie je bij Crossfit bijvoorbeeld: iedereen doet de workout of the day, maar de een doet 50 push-ups in een minuut en de ander doet daar vijf minuten over. Je kan de competitie aangaan met een ander, maar ook gewoon proberen om je eigen record te breken.”

Hetzelfde gevoel krijg je bij training-apps als Nike Training Club of de 7 Minute Workout. “Je maakt deel uit van een community, maar sport wanneer het jou uitkomt en zo vaak als je zelf wil.” Bij sommige fitnessketens kan je groepslessen van video volgen. En als je dan niet naar de les kan komen, kijk je die thuis terug en doe je de training in je woonkamer: een groepsles zonder groep.

Larz: “Het is ook een trend die je op Healthy Fest ziet. Mensen die normaal in hun eentje fitnessen, komen hier echt voor de gezelligheid. En of je nou heel fanatiek bent of gewoon eens wat nieuws wil proberen, je kan op je eigen niveau meedoen. Je kan je echt drie dagen lang helemaal onderdompelen en vol motivatie en inspiratie daarna weer doorgaan.”

Sportmixje
Nog een belangrijke trend: crossovers. “Het is eigenlijk heel logisch, en daarom zie je het ook steeds meer: verschillende disciplines die elementen van elkaar overnemen of elkaar aanvullen. Vroeger waren hardlopen en fitness bijvoorbeeld echt gescheiden werelden, nu zien steeds meer mensen in dat ze elkaar versterken. Iemand die een triatlon wil volbrengen, heeft echt heel veel aan goed getrainde benen en schouders en als je aan de gewichten hangt, is een behoorlijke longinhoud ook geen overbodige luxe.”

Fitness en gezondheid blijven enorm populaire thema’s, vertelt Larz. “In de eerste plaats heeft dat te maken met sociale media. Mensen die veel sporten en daarover posten, kunnen je echt motiveren om zelf ook aan de bak te gaan. Maar je moet wel kritisch zijn op wie je volgt. Ik geef zelf weleens les aan bloggers en vloggers. Dan zie ik dat iemand zo’n beetje dagelijks post dat-ie heeft getraind, maar het bij mij in de les nog geen 10 minuten volhoudt. Dat kan niet kloppen. Maar als iemand op een oprechte en toegankelijke manier laat zien hoe hij of zij met sport bezig is, kan dat natuurlijk heel erg inspireren.”   

Alles in balans
Het is wel zaak om er niet in door te slaan. “Die fitgirls en -guys op Instagram of Facebook overdrijven het soms wel. Terwijl ik in het echt vooral mensen zie die simpelweg wat fitter willen worden. Ze hoeven niet zo nodig 5 kilo kwijt of bredere schouders, maar willen wel gezellig met hun vrienden een mudrun kunnen uitlopen.” En ook bij voeding draait het om balans. “Als je een paar keer per week traint, kan het echt geen kwaad om een keer een pizza of een reep chocola te eten. Daar hoef je geen hele cheat day van te maken of iets dergelijks.”

Wat daarbij helpt, is dat alles tegenwoordig meetbaar is. “De calorieën die je binnenkrijgt, maar ook hoeveel je beweegt. Het maakt niet eens zoveel uit hoe accuraat die meting is, of je nou echt 10,000 stappen hebt gezet of dat het er toch maar 9900 waren. Het gaat erom dat je jezelf steeds uitdaagt om nieuwe doelen te halen. En je slaap meten, dat is ook helemaal van nu: we beginnen steeds beter in te zien hoe belangrijk dat is.” 

Fit feestje

Van 8 tot en met 10 juni is Healthy Fest op Center Parcs de Eemhof: het festival in Nederland waar sport, mind, food én friends samenkomen. Uit het aanbod van de beste professionals kies je zelf welke toffe trainingen, workouts, inspiratiesessies en lezingen je wil volgen. Gun jezelf en je vrienden drie dagen lang een vakantie voor je hoofd en een oppepper voor je lijf. 

Naast de sessies met Larz is er natuurlijk nog véél meer te beleven. Bij Healthy Fest bepaal je van tevoren zelf hoe je weekend eruit ziet. Je kunt bootcampen, maar ook chillen op een yogamat of met je vrienden borrelen bij het vuur: niks moet, alles mag. Hoe jij je batterij oplaadt, is helemaal aan jou. En zo ging dat er vorig jaar aan toe:

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

JO FROST ON BRITAIN'S KILLER KIDS

Wanneer kijken: als je gefascineerd bent door gewelddadige kinderen
Wanneer niet: als je stevige conclusies verwacht
Naast je op de bank: je kinderen, om ze nog even extra te knuffelen
Waar: Videoland

​Eigenlijk draait deze serie documentaires om één vraag: worden gewelddadige kinderen slecht geboren, of slecht 'gemaakt'? We kunnen alvast verklappen dat daar geen eenduidig antwoord op komt. Maar dat maakt het niet minder interessant, ook zonder antwoord blijft het een goede vraag. In de docureeks - vier afleveringen van drie kwartier - probeert de zelfverklaarde supernanny steeds te achterhalen hoe een kind zo heeft kunnen ontsporen.

Dat levert heel trieste verhalen op. De 14-jarige jongen die zijn moeder met een hamer doodslaat en vervolgens in brand steekt - maar wel even zijn broertje en de hond uit de vlammenzee redt. Een rottige jeugd had hij niet, wel een fascinatie voor horrorfilms. Het meisje van 12 die een kapster van 18 ombracht, had zelf nooit liefde gekend en was totaal gevoelloos geworden voor geweld. Weer een andere tiener leed aan een combinatie van autisme en psychoses, die hem ertoe brachten twee vreemden te vermoorden. De zaken worden belicht door een keur aan deskundigen: criminologen, betrokken rechercheurs, een neuroloog, kinderpsychologen enzovoort. Dat maakt dat je een aardig beeld krijgt van hoe zoiets ondenkbaars zich toch heeft kunnen afspelen. 

ALTERED CARBON

Wanneer kijken: als je zit te wachten op een nieuwe verslaving
Wanneer niet: als je weinig tijd hebt
Naast je op de bank: je ziel en je geheugen
​Waar: Netflix

​Net als Game of Thrones, is de serie Altered Carbon gebaseerd op een roman. En ook hier wordt een hele nieuwe wereld gecreëerd, waarin verschillende volken met elkaar samenleven en het tegen elkaar opnemen. En het heeft dezelfde epische proporties. Maar Altered Carbon is wel een ander genre: het gaat om een cyberpunk roman uit 2002 om precies te zijn, science fiction dus. Als dat je kopje thee is, kan je hier waarschijnlijk je geluk niet op. 

Het verhaal draait om Takeshi Kovacs, een speciaal getrainde soldaat die wordt ontboden door de steenrijke Laurens Bancroft. De opdracht: uitzoeken wie Bancroft vermoordde. Dat dat mogelijk is, komt doordat mensen in deze toekomst hun 'wezen', hun bewustzijn, opslaan op een soort harde schijf. Lichamen zijn verwisselbaar, iemand is pas dood zodra het bewustzijn is omgekomen. Dat is gebeurd bij Bancroft, maar omdat hij een exorbitant dure back-up van zijn harde schijf had, leeft hij opnieuw. Alleen de laatste momenten voor zijn dood waren nog niet opgeslagen, en dus weet hij zelf niet wie hem heeft gedood. Aan Kovacs de taak om uit te zoeken wat er is gebeurd, in deze goed geschreven, originele en spannende serie.  

HOW TO WRITE LOVE

Wanneer kijken: als je zin hebt in liefelijk en gezellig
Wanneer niet: als je graag hebt dat films vernieuwend zijn
Naast je op de bank: je eigen idee voor een filmscript
​Waar: Videoland

De beste manier om iets te leren, is door het te onderwijzen. Als je gedwongen wordt aan anderen uit te leggen hoe je te werk gaat en wat je onderwijl denkt, dwing je jezelf concreet te maken wat je eigenlijk aan het doen bent. Dat is wat Keith Michaels, schrijver van de klassieker Paradise Misplaced, leert als hij - gedreven door geldproblemen en een writers block - ineens voor de klas staat. Aanvankelijk is dat zeer tegen zijn zin, maar gaandeweg krijgt hij de smaak voor het vak, en voor een van zijn studentes (het is tenslotte een romkom), te pakken.  

Dat klinkt als een verhaal dat je al duizend keer gehoord hebt, en dat is het ook. Je moet deze film dus ook niet kijken voor het verrassingselement of denken dat je over de grond zal rollen van het lachen. Maar leuk en lief is het wel. De personages zijn eigenlijk allemaal sympathiek, de dialogen vaak subtiel grappig. En dan is er nog het kijkdoos-in-kijkdoos-effect: het is een script over een scriptschrijver, die door les te geven zijn liefde voor het vak hervindt en daar een script over wil schrijven. Leuk om te bedenken dat dit misschien wel echt het geval is geweest.  

TO THE BONE

Wanneer kijken: als je op een laagdrempelige manier iets wil leren over eetstoornissen
Wanneer niet: als je zelf makkelijk getriggerd wordt door andermans eetproblemen
Naast je op de bank: je balans
​Waar: Netflix

To the bone - 'tot op het bot' - gaat over de 20-jarige Ellen, die aan anorexia nervosa lijdt. Ze komt in een kliniek terecht waar een zogenaamd onconventionele dokter - gespeeld door Keanu Reeves - de leiding heeft. Wat er dan precies zo onconventioneel aan zijn aanpak is, blijft onduidelijk. In ieder geval moet Ellen zich een weg terugvechten naar een gezond leefpatroon. Daarin krijgt ze maar weinig hulp van haar (stief-) ouders, wel een beetje van haar halfzusje en vooral ook veel van haar kliniekgenoten. 

Informatief aan de film is dat voor Ellen eten - of het juist het niet-eten - niet het probleem lijkt, maar eerder een symptoom van allerlei andere problemen. Het is geen geval van simpelweg dun willen zijn. Dat 'to the bone' gaat net zo goed over haar zoektocht naar genezing als over de ziekte zelf. Voor de rest heeft de film een hoog 'ware woensdagavondfilm'- gehalte. Dat komt vooral door de vele openhartige gesprekken waarin alles gezegd wordt wat je als kijker moet weten en de uit de lucht vallende ontknoping. De film is geschreven door mensen die zelf ook aan eetstoornissen hebben geleden, dus we mogen ervan uitgaan dat het enigszins waarheidsgetrouw is. Dat maakt dat onverwachte einde nog vreemder, hoewel het wel lekker optimistisch is.  

 

Weekendagenda

Fake news?

Welk nieuws is echt en wat is fake? Het is tegenwoordig ongeveer een dagelijkse vraag geworden. Beeld en Geluid wijdt een tentoonstelling aan dit relatief nieuwe fenomeen en probeert jou te helpen met filteren, goed te lezen en te achterhalen wie de nieuwsmakers zijn. In het nieuwsspel kun je het nieuws manipuleren als trol of politicus óf je tegenspelers te ontmaskeren. Heel leerzaam en vooral leuk. www.beeldengeluid.nl.

De carnavalstijd begint!

Dit weekend beginnen de carnavalsfeesten! In Kielegat (Breda) wordt de carnaval aanstaande zaterdag op de Grote Markt afgetrapt, zondag is er een optocht voor kinderen en daarna volgt een groot feest. Oeteldonk ('s-Hertogenbosch) viert het hele weekend feest met op maandag de Grote Optocht als hoogtepunt. In Lampegat (Eindhoven) beginnen ze al op vrijdagavond met de 3 Uurkes Vurraf, op zaterdag is een grote optocht en 's avonds zijn er overal feesten. Ook in Maastricht wordt komend weekend uitgebreid feest gevierd en in deze stad wordt nog echt verkleed! Kortom, te veel om op te noemen: wil je carnaval vieren? Kijk dan op www.wattedoenin.nl waar de mooiste feesten zijn. 

Art Rotterdam

Art Rotterdam is de belangrijkste kunstbeurs voor moderne en hedendaagse kunst in Nederland. In de prachtige Van Nellefabriek komen de belangrijkste galeries samen en tonen hun beste werk. Laat je niet afschrikken, want er is voor ieder wel iets te vinden voor zijn smaak of budget. Leuk is het om je voor een (gratis) rondleiding in te schrijven van de Young Collectors Circle: zij laten hun favorieten zien en geven tips & tricks over kunst kopen. Naast Art Rotterdam staat de hele stad de komende week in het teken van kunst, met allerlei speciale tentoonstellingen, een aparte foto- en designbeurs en 'Projections' met 21 galleries met opkomend talent. Kijk voor alles wat er in Rotterdam gebeurt op: www.rotterdamfestivals.nl.

Uitje van het jaar

GaiaZoo is uitgeroepen tot Beste uitje van 2018 en dat is niet voor niets. In deze dierentuin kun je de dieren bíjna aanraken, er is een enorme Dino-speeltuin, er zijn interessante rondleidingen met gids en het voeren van dieren, bijvoorbeeld de leeuwen, kan je live meemaken. Een hele bijzonder zoo! Voor meer info en kortingen voor online reserveren: www.gaiazoo.nl.

Stukafest

Hét studentenkamerfestival van Nederland. In tientallen steden ontvangen studenten in hun kamers toneelspelers, zangers, dansers, cabaretiers en voordrachtskunstenaars om in een intieme sfeer op te treden. Tussen kratjes bier, posters en hoogslapers kun je genieten van de leukste optredens. Er doen 14 studentensteden mee, dus er altijd wel iets bij jou in de buurt! Kijk op www.stukafest.nl voor kaartjes, deelnemers en data.

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Quinten Lange is schrijver, reiziger en bon vivant. Al zijn beste tips deelt hij graag met je, hier in Weekend Magazine.

Early Man: geinige holbewoners van klei

Film van de week: Early Man
Regie: Nick Park
Met: Eddie Redmayne, Tom Hiddleston, Maisie Williams
Waardering: 3,5 sterren

Klei-animatie is monnikenwerk. Animatoren zijn uren in de weer met kleipoppetjes om aan het einde van de dag slechts enkele seconden film af te hebben. Ze verplaatsen de figuren telkens minimaal en leggen na elke verandering het frame vast. Als al die beelden snel achter elkaar worden afgespeeld, levert dat de suggestie van beweging op. Eén seconde beeld bevat minstens 12 frames, dus om te werken aan zo'n stop-motion animatiefilm moet je beschikken over engelengeduld.

De mannen en vrouwen van Aardman Studios hebben dat geduld. Al sinds 1972 maken ze succesvolle klei-animaties, zoals Wallace and Gromit, Shaun the Sheep en Chicken Run. Als je goed kijkt zie je de vingerafdrukken van de makers op de personages in beeld. Zo ook weer in Early Man, de zevende speelfilm van Aardman, waarin een stam holbewoners nog prettig in de steentijd leeft, totdat een andere stam vol bombarie hun vallei binnen walst en het bronzen tijdperk introduceert.

Met hun simpele speren zijn holbewoner Dug en zijn vrienden niet opgewassen tegen het leger van de hebberige generaal Nooth, die de vallei wil overnemen om er een grote mijn te bouwen. Dug laat het er niet bij zitten en daagt de stam van Nooth uit. De uitkomst van een prehistorisch potje voetbal moet bepalen wie de vallei mag hebben. Klein probleempje is wel dat alle verwaande topspelers in het team van Nooth zitten en dat de stamgenoten van Dug nog nooit een balletje hebben getrapt. Maar met wat hulp van buitenaf en de juiste teamspirit is alles mogelijk.

De voetballende oermensen behoren niet tot het beste werk dat ooit uit de Aardman Studios is gerold: Wallace and Grommit zijn charmanter, Shaun the Sheep heeft een hoger knuffelgehalte en Chicken Run was een stuk origineler. Maar er valt alsnog genoeg lol te beleven met deze kleikereltjes in hun berenvellen. Zo wordt er gestrooid met goed gevonden woordgrapjes - het team van Dug heet Early Man United - en tal van andere komische verwijzingen, die de film ook voor ouders vermakelijk maken. Want het simpele verhaaltje mag dan wel uitermate voorspelbaar zijn, met hun oog voor detail en heerlijke Britse humor weten de kleiknutselaars toch altijd weer te verrassen.

Door Kita van Slooten

High tech veilig in je huis

1. Deurbel met camera

De Ring Video Doorbell is een deurbel met videocamera zodat je precies ziet wie er voor je deur staat. De deurbel doet wat-ie moet doen. Belt er iemand aan dan hoor je dat gewoon in je huis. Dankzij de bijbehorende app kun je kijken wie er voor je deur staat. Ook als je niet thuis bent, kun je praten met de persoon die voor je deur staat. Zo kun je de postbode instructies geven om het pakket bij de buren af te leveren. Goedkoop is de slimme deurbel niet, maar wel erg makkelijk te installeren, omdat je niet ingewikkeld hoeft te doen met allemaal kabels. Je hangt ‘m op en je laat ‘m verbinden met wifi en er zit een oplaadbare batterij in, dus je hoeft de deurbel niet te voorzien te van stroom. Wel moet je ‘m een keer per maand opladen.

En wat kost dat? 219 euro, en je koopt 'm hier.

2. Nest Cam IQ

Houd alles en iedereen buitenshuis in de gaten met de Nest Cam IQ. De camera maakt continu live verbinding met de ruimte waarop je de camera hebt gericht. Via je computer, tablet of smartphone bekijk en beheer je de camera en kun je meldingen ontvangen als er iets gebeurt. De IQ Cam kan bijvoorbeeld gezichten herkennen. Met de hulp van de gebruiker leert de camera wie ‘bekend’ is en wie niet. In de app kun je de gedetecteerde gezichten bekijken en aangeven wie je kent en als bekende wilt registreren. Helaas kun je niet aangeven dat je geen meldingen van bekenden wilt ontvangen. Je ontvangt dus altijd een melding wanneer een persoon zich in het gebied van de camera vertoond. Wel handig om precies te weten wanneer bijvoorbeeld je kinderen thuiskomen.

De camera heeft meerdere microfoons en een verbeterde camerasensor. Ook kan de camera in het donker filmen met infraroodlicht. Zo kun je ook ’s nachts zien wie er voor de deur staat.

En wat kost dat? 349 euro, en je bestelt 'm hier.

3. Kevin

Inbrekers zijn behoorlijk slim. Zo worden er propjes papier en takjes gebruikt om tussen de deur te steken om te kijken of bewoners thuis zijn. Er wordt gepatrouilleerd in dure wijken, waar men in de gaten houdt of bewoners thuis zijn. Maar Kevin - vernoemd naar Home Alone - wil inbrekers voor de gek houden. Gadget Kevin kan namelijk net doen alsof iemand thuis is. De speaker kan huiselijke geluiden simuleren en vervolgens het licht in je huis dynamisch aanpassen zodat het ook echt lijkt alsof er iemand thuis is.

En wat kost dat? Je kunt de anti-inbraak gadget hier alvast pre-orderen op Kickstarter voor ongeveer 215 euro.

4. Beweging sensoren

Devolo Home Control Bewegingsdetector is een slimme onopvallende oplossing om je huis te bewaken. De sensor detecteert elke beweging en kan onderscheid maken tussen personen, dieren en objecten (bijvoorbeeld een deur die door tocht beweegt). Via sms kan de sensor je op de hoogte brengen wanneer er beweging wordt waargenomen. Dankzij de infrarood-sensor werkt de bewegingsdetector ook 's nachts. De sensor kun je daarnaast verbinden met andere Devolo producten. Zo kun je wanneer de sensor een persoon waarneemt, de lichten thuis aan laten gaan.

Kost dat? 69,90 euro en je bestelt 'm hier.

5. Slimme sloten

Als jij je huis tot in de puntjes wilt voorzien van beveiliging, dan heb je naast een slimme deurbel ook een slim slot nodig. De beste anti-crime partner is het slimme Kwikset Kevo slot. Een stevig slot dat je op allerlei manieren kunt openmaken. Met een sleutelhanger, je smartphone, of voor de traditionele mensen onder ons een speciale sleutel. Daarnaast kun je bepaalde mensen tijdelijk toegang geven tot je huis met bijvoorbeeld een e-card. Bijvoorbeeld de honden uitlaatservice. Je kunt dan een bepaalde periode toegang verlenen via de e-card. Op deze manier is je huis dus dubbel en dwars beveiligd.

En wat kost dat? 170 euro, en je bestelt 'm hier.

Een ander slim slot is het Yale Smart Door Lock systeem. Die is voorzien van een cijfertoetsenbord waarbij je dus een pincode moet intoetsen wil je binnenkomen. Daarnaast is het slot ook voorzien van een vingerafdrukscanner dus kun je ook nog high tech met je vingerafdruk binnenkomen. Mocht iemand het slot willen forceren, dan gaat een ingebouwd alarm af. Het alarm zorgt ervoor dat de inbreker wordt afgeschrikt en alarmeert mensen in de buurt.

En wat kost dat? 130 euro, en je bestelt 'm hier.

7. Slimme schakelaars

Een super simpele oplossing is het installeren tijdschakelaar. Deze kun je installeren in je huis met verschillende lampen, die vervolgens aanspringen als jij op vakantie bent. En natuurlijk weer uitspringen op de momenten dat je zogenaamd naar bed gaat. Bovendien is het een goedkopere oplossing dan alle bovengenoemde gadgets!

En wat kost dat? Een stekker met een timer kun je al voor een paar tientjes bij de Action of bouwmarkt kopen.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handigeknowhow te delen!