Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 4, 2018 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

35 is de saaiste leeftijd

Ben je 35? Of hang je er (nog) dicht tegen aan? Dan ben je – als we Britse onderzoekers mogen geloven – flink de sjaak. 35 jaar schijnt namelijk de saaiste leeftijd te zijn. En de drukste. Maar waarom dan? En is dat wel zo? Weekend Magazine’s Hanneke Mijnster (37) blikt terug en vraagt rond.

Het was op een lentedag in 1997, vlak voor mijn eindexamen dat ik vanuit mijn tenen tegen mijn moeder verzuchtte: "Ik zou willen dat ik al 35 was. Dan wist ik tenminste alles al. Dan was ik mooi geworden en goed in mijn werk. Dan was alles duidelijk." Mijn moeder – bekomend van haar schaterlach – drukte me op het hart dat mijn tijd nog wel zou komen en dat ik juist nu moest genieten van mijn vrije puberbestaan.

Grappig genoeg doelden mijn moeder en ik op hetzelfde. Zorgeloosheid. En dat is precies waar de schoen wringt volgens de Engelsen. Waar ik dacht dat alle onrust van studie en huiswerk wel voorbij zouden zijn als ik later groot was, bleek de druk pre-midlife drie keer zo hard toe te nemen. Het spitsuur van je leven, noemt professor Tanja van der Lippe van de Universiteit Utrecht de jaren rond je 35e. "Met jonge kinderen, een hypotheek op je Vinexhuis en een baan die ook veel aandacht van je vraagt heb je nooit genoeg tijd om het op alle vlakken goed te doen. Je wurmt je elke dag door de spits, geen wonder dat je druk voelt."

Niet meer concessieloos
Ook Bart (36) herkent zich hier wel in. "De stress van een jong gezin zit ‘m ook in het gevoel dat je continu aanstaat. Met kleine kinderen moet je de hele dag – die toch al veel vroeger begint dan je zou willen -  opletten en overal tegelijk over nadenken. Terwijl je je peuter hapjes geeft, denk je aan je werk en let je vanuit je ooghoek op dat je kleuter geen schaar in het stopcontact duwt. Na je 35e ben je niet meer vrij en concessieloos. Alles is passen. Het beste dat je kunt doen is het omarmen. Eerst heb je nog een heel leven voor je en nu is het de tijd van vormgeven en dromen bijstellen."

'Op deze leeftijd verwachten mensen volwassen gedrag van je'

Van der Lippe: "Het is vooral het gevoel rond je 35e dat bepaalde keuzes onomkeerbaar zijn, of niet meer mogelijk. Het is minder vrij, niet zozeer saai. Je hebt een richting gekozen in je carrière en gooit die minder snel om dan tien jaar daarvoor. Je hebt kinderen of juist een kinderwens en geen partner, waardoor het plaatje ineens concreet wordt. En daar komt nog eens bij dat vanwege je leeftijd en de omstandigheden waarin je leeft, mensen volwassen gedrag van je verwachten."

Loswroeten
Zo is het wel. Zomaar een hele middag Netflixen doe je niet meer en een weekendje shoppen in Antwerpen moet op allerlei fronten in drievoud worden aangevraagd. Zo had ik er als mijmerpuber nooit over nagedacht. De bijbehorende rebellie kwam trouwens wel alsnog, in het toppunt van de spits nam mijn leven een paar andere afslagen en alternatieve routes. Zo verruilde ik mijn 32-urige forenzenbaan voor een leven als freelancer en won ik daarmee al een stuk op het minder-moeten-vlak. Daarnaast veranderde mijn burgerlijke staat van ongehuwd samenwonend naar co-ouder en ervaar ik die echte spitsmomenten nu ‘slechts’ om de week. Maar of dat nou de oplossing is?

Van der Lippe denkt van niet. "Het gras is altijd groener aan de andere kant. Als je jong bent, kijk je met afgunst naar een vaste baan en tegen de tijd dat je al die verschillende ballen in de lucht moet houden, denk je, nou die vrijheid van vroeger was zo gek nog niet. Toch betekent zzp’en of scheiden niet automatisch dat je uit de spits stapt. Het kan juist ook zwaarder zijn dan het geoliede systeem dat je inmiddels hebt opgebouwd."

En maar doorploeteren

'Dat de serie De Luizenmoeder een hit is, is eigenlijk diep triest'

Annabel kijkt wel uit, zegt ze. Volgend jaar wordt ze 35 en wat haar betreft komen die koters en die twee-onder-een-kap er niet. Ze woont samen met vriend en hondje in hartje Utrecht en geniet van het freelance bestaan. "Ik las laatst dat mensen met kinderen hun leven een lager cijfer geven, en dat dat pas weer omhoog gaat als die koters uit huis gaan. Ik moet er niet aan denken om zo’n leven te leiden als veel van mijn vriendinnen, met 1,7 kind en op zondagochtend langs het voetbalveld. Mensen roepen vaak dat die kinderwens vanzelf wel komt, maar ik vind mijn leven gewoon goed zoals het nu is. Ik hoor te vaak moeders om me heen die, als ze het over zouden mogen doen, niet meer voor kinderen zouden kiezen. Dat is toch verdrietig? Dat die serie De Luizenmoeder nu een enorme hit is, is eigenlijk diep triest. We lachen met z’n allen om de herkenbaarheid van die verlammende spits, maar dat is net zo schrijnend als grapjes maken op een begrafenis. Je zou eigenlijk willen huilen, maar omdat dat ongemakkelijk voelt, overstem je het geheel met heel hard lachen. Het is toch vreselijk als je dagelijks leven zo ploeterend aanvoelt? Ik pas ervoor hoor. Mijn leven is heerlijk zoals het is en maak me dan ook geen enkele zorgen om die naderende 35e verjaardag."

Heb ik het gemaakt?
Tja, die tweeverdienerstijd was zo gek nog niet. De tijd waarin je vooral denkt aan carrière maken (ik althans) en op je 35e denk je ineens: heb ik het gemaakt? Volgens de Engelse psycholoog Dilip Jeste maakten we vroeger in onze early twenties keuzes voor de rest van ons leven. Welke stad, welke partner, welke baan. Nu leven we langer en zijn we veel mobieler. En er zijn meer keuzes, waardoor we ook meer druk voelen om het goede te doen.

'Gevoelsmatig hoor ik nu bij een andere club mensen'

"Nu zit ik met twee kinderen en een auto in Almere, maar dat had ik 10 jaar geleden echt niet gedacht," bekent Bart. "Gevoelsmatig hoor ik nu bij een andere club mensen. Of dat saai is, of goed, weet ik niet. Die gezinsrust is fijn. Dit is de tijd om datgene wat je geleerd hebt ook weer los te laten. Je ziet in dat het je eigen keuze is hoe belangrijk je geld vindt en hoeveel tijd je besteedt aan werken. Het is tijd om kleur te bekennen. Je bouwt aan je leven en geeft er je eigen draai aan. 35 is ook de leeftijd waarop je het pad van je ouders definitief afschrijft. Wat kan ik en wat vind ik leuk? In alle hectiek komt dat wel bovendrijven. Je gaat veel meer luisteren naar je hart in plaats van je hoofd. Soms hunker ik nog wel naar mijn oude leven in hartje Amsterdam. Maar door deze keuzes investeer ik in volwassen worden. Als je kijkt naar persoonlijke ontwikkeling, dan is deze leeftijd een geboorte. Je vindt jezelf opnieuw uit en dat is helemaal niet saai. Daar kan geen festival tegenop hoor."

Balen van je baan
Volgens Engels onderzoek zou 1 op de 6 35-jarigen ook nog eens ongelukkig in hun baan zijn. De tijd van leren is voorbij en het moment dat je je moet bewijzen, is daar. De financiële druk is er wel, en minder tijd om uit te rusten ook. Her en der wordt er van je verwacht dat je doorstroomt richting een managementfunctie. Dat herken ik niet zo, en Bart en Annabel ook niet. Misschien zijn de Engelsen toch wat pessimistischer, of zijn wij gewoon lucky bastards. Dat kan natuurlijk ook.

Van der Lippe: "Of je rond deze leeftijd je werk echt minder leuk vindt, weet ik niet. Wel is het zo dat wij Nederlanders een druk en ijverig volk zijn. En we willen het ook allemaal tegelijk. Maar het hoeft natuurlijk niet allemaal niet in die 2 of 3 jaar te gebeuren. Hoef je niet per se die nieuwe kans te pakken op je werk, of net na je 30e kinderen te krijgen. Ook daarin heb je een keuze."

'Ouders leven langer en vragen ook nog eens meer tijd en aandacht'

Begint het leven echt bij veertig?
Van een ideale leeftijd is geen sprake, vindt Van der Lippe. “We zien die spits in verschillende leeftijdsgroepen terug. Hogeropgeleiden krijgen vaak later kinderen, dus ervaren ‘m rond hun 35e, terwijl anderen eind twintig misschien overlopen in hun verantwoordelijkheden. Midden veertig is het voor de meesten tamelijk rustig, maar dan zien we de drukte door de zorg voor ouders weer toenemen. We leven nu in een participatiesamenleving, terwijl vrouwen veel vaker dan vroeger werken. De zorg voor je ouders komt dus naast je gezin en je werk. Ouders leven langer en vragen ook nog eens meer tijd en aandacht.”

Maar hoe dealen we er dan het beste mee? Een andere afslag nemen? Wachten tot het voorbij is? "Gewoon omarmen," vindt Bart. "Suck it up. Ik weet dat mijn kinderen straks zelfstandiger worden en dat er meer tijd komt voor mezelf." Dat is waar. Sinds een jaar of twee kan ik op zaterdagochtend weer gewoon de krant lezen zonder een vragenvuur en gekwetter om aandacht. Dat soort sprokkeluurtjes zijn goud waard. Van der Lippe ziet ook nog wel een rol voor de maatschappij weggelegd. "Om die spits wat lucht te geven zouden we de verschillende diensten in ons land wel wat beter op orde mogen brengen. Met kinderopvang zijn we aardig op weg, maar qua vaderschapsverlof en mantelzorg hebben we nog grote stappen te maken. We willen nog veel te graag alles zelf doen ook. Laat dat een beetje los, dan krijg je meer ruimte in je hoofd en in je agenda. En: help elkaar ook gewoon. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje. Je kunt klagen en balen, maar ook die vriendin een keer helpen die bijna overloopt. Iedereen blij en voor je het weet is de spits weer voorbij."

Daar sluit ik me wel bij aan. Ja, het is pittig aan alle kanten en lang niet altijd leuk. Maar: dat geeft toch eigenlijk ook niet? Het hoeft niet altijd leuk te zijn. Voor je het weet ben je 37 en denk je: ik heb het potdorie hartstikke goed voor elkaar!  

Door Hanneke Mijnster

Werken in de seksindustrie: 'Mijn vriend gunt het me'

De seksindustrie heeft nog altijd een slechte naam, maar sommige mensen vinden het werk zo leuk, dat ze het stigma voor lief nemen. In het nieuwe koffietafelboek Why I Love Sex vertellen sekswerkers openhartig over waarom ze doen wat ze doen. "De aandacht geeft een kick."

Bas (40) & Mandy (41), geven samen live seksshows: "Op het hoogtepunt voerden we 50 shows per week op"

Voor Bas en Mandy begon het jaren geleden als een grap. Ze hadden al eens een pornofilm gemaakt, bezochten regelmatig swingersfeestjes en wilden eens iets anders proberen. Bas: "We liepen over de Wallen en zeiden tegen elkaar: kom, laten we eens zo’n live seksshow doen. Het leek ons wel grappig."

'Onze eerste seksshow was een regelrechte ramp. Een uitdaging dus om het nog een keer te doen - en dan beter'

Die eerste keer bij Moulin Rouge was zacht gezegd geen doorslaand succes. Mandy: "Het was verschrikkelijk, echt waar. Een ramp. De standjes lukten niet, het dansje dat ik opvoerde was ongemakkelijk, Bas werd niet stijf." Bas: "En als je daar op zo’n podium staat met allemaal mensen om je heen, moet je toch presteren. Mensen betalen er geld voor."

Toch weerhield die ervaring hen er niet van om het nog eens over te doen. Veel slechter dan die eerste keer kon het immers niet gaan. "Ik hou wel van een uitdaging", verklaart Bas. Al snel kregen ze de smaak te pakken. Bas: "In de drie of vier jaar dat we bij dat bedrijf hebben gewerkt, zijn de keren dat het niet lukte op twee handen te tellen."

Op het hoogtepunt voerden ze 50 shows per week op, voor soms wel 150 toeschouwers per keer. Mandy: "En dan hebben we thuis ook nog zin hoor. Dat is anders. Werk is show, dan ben je bezig om het publiek te entertainen. Thuis bedrijven we de liefde. Zoals ik thuis seks heb met Bas, kan ik geen seks hebben op het podium. Het is niet vergelijkbaar."

Overdag werkten ze in die periode ook. Ze runnen samen een 24-uursservice in siliconenverwerking en dienstverlening. Badkamers kitten, schoonmaken, 'alles waarbij mensen een handje kunnen gebruiken.' Bas: "We werkten zestien uur per dag en sliepen nauwelijks." Tropenjaren, en een vetpot was het niet. "Het was meer een extraatje. Je moet een beetje gek zijn, het echt leuk vinden om te doen."

Wat er dan zo leuk aan is? Bas: "De aandacht geeft een kick. Dat je iets doet wat niet veel mensen doen." Mandy: "Je staat toch in je blote reet een show te geven. Seksueel prikkelt het, dat mensen het geil vinden om naar je te kijken."

'Mensen die ik al jaren kende, vonden me ineens een hoer'

Maar voor hun bijzondere bijbaan betalen ze een hoge prijs. Bas mag zijn dochters van 12 en 8 jaar niet meer zien. Zijn ouders spreekt hij ook niet meer. Mandy heeft twee zoons van 20 en 18 jaar uit een eerdere relatie. Zij vonden het eerst hartstikke leuk en spannend wat Mandy en Bas deden, maar toen ze er later door vriendjes mee werden geconfronteerd, hadden ze er toch moeite mee. "Mensen die ik al jaren kende, vonden me ineens een hoer. Als je kinderen hebt, moet je binnen de lijntjes leven, vindt de maatschappij. Waarom wordt er nog steeds zo negatief gedaan over de seksindustrie? Mensen weten niet waarover ze praten."

Ook werkrelaties konden de uitspattingen van Mandy en Bas niet waarderen. Toen die er lucht van kregen dat ze een keer een pornofilm hadden gemaakt, raakte het stel een groot deel van hun opdrachtgevers kwijt. Bas: "Ze zeggen dat Nederland ruimdenkend is, maar dat valt vies tegen. We werden met de nek aangekeken door mensen. Opdrachtgevers wilden niet met ons geassocieerd worden toen ze het eenmaal wisten. Maar dat we seks hebben voor publiek, doet toch niets af aan de kwaliteit van ons kitwerk?"

Tegenwoordig werken ze niet meer op de Wallen. Ze doen nu veel minder seksshows, hooguit drie per maand, en alleen nog op exclusieve feesten. Als het aan Mandy ligt, blijven ze de shows doen 'tot ze er dood bij neervalt'. "Het is altijd feest, altijd lachen, de sfeer is altijd goed. Het is een fijne omgeving om in te werken, heel vrij. Niks is gedwongen. Het is een van de leukste dingen die ik gedaan heb in mijn leven."


Shai Shahar (63), voormalig gigolo: "Ik maakte vrouwen gelukkig"

Shai groeide op in een conservatief joods gezin in Amerika. Als jongen verstopte hij Playboys onder zijn bed. "Ik dacht dat de verlangens die ik had vies waren. Dat alleen perverse mensen van seks hielden."

Toen hij in de jaren 70 voor het eerst naar Amsterdam kwam, keek hij zijn ogen uit. "Het was een openbaring voor me. Wat er op de Wallen gebeurde, had ik nog nooit gezien. Het liet me niet meer los. Het deed me beseffen dat niet iedereen zo bekrompen over seks dacht."

'Zij was blij, ik was blij. Ik dacht: dit kan ik'

Maar zijn ‘perverse’ fantasieën en gevoelens stopte hij weg. Hij trouwde, werd vader, ging het leger in. Tot hij het op een dag niet meer trok. "Ik stond echt op ontploffen. Ik moest weg, en de laatste plek waar ik me gelukkig had gevoeld, was in Nederland."

Terug in Nederland ontmoette Shai op een feestje in Wassenaar een vrouw via wie hij terechtkwam in de escortscene. De eerste keer dat hij betaald seks had met een vrouw, was een geslaagde ervaring. "Zij was 42, ik 37. Zij was blij, ik was blij. Ik kan dit, dacht ik."

Vele klanten volgden. "Het merendeel van mijn cliënten was tussen de 35 en 55 jaar oud. Op die leeftijd werd ik een optie voor ze. Hun echtgenoten hadden nooit genoeg aandacht voor ze. Dat gold vooral voor de vips. Rijke vrouwen met mooie kleren en goed gekapt haar, maar met weinig diepgang in hun levens. Ze hadden soms meer een luisterend oor nodig dan seks."

Hij leerde zo veel over vrouwen, zegt hij. "Verrassend hoeveel vrouwen met dezelfde issues zitten. Hoe vaak ze me niet vroegen of hun vulva mooi was of niet! Vrouwen vestigen altijd de aandacht op hun minpunten. 'Niet kijken naar mijn kont, die is te groot'. Dat verrast me nog altijd. Waarom doen vrouwen dat? Wat ik ook frappant vond: ik was er om hen te pleasen, maar ze konden het traditionele idee niet loslaten dat ze mij moesten bevredigen. Ik was terughoudend met klaarkomen, maar als ik niet klaarkwam, was de ervaring niet compleet voor hen. Ze hadden die bevestiging nodig dat ze me tot een hoogtepunt hadden gebracht. Dat lukte me niet altijd."

'Dat ik een boek uitbracht over mijn ervaringen, werd me door mijn klanten niet in dank afgenomen'

Toen hij jaren later zijn memoires uitbracht, Bedgeheimen van een gigolo, werd hem dat niet in dank afgenomen door zijn klanten. "Al toen het boek werd aangekondigd, kreeg ik boze telefoontjes. Klanten waren zo bang dat ik namen ging noemen. Dat begreep ik wel. Ik wist dat sommige mensen met wie ik seks had, het zich niet konden veroorloven om in mijn boek voor te komen. Vooraanstaande Europeanen, mensen met belangrijke functies binnen de lokale en landelijke politiek, bekende bankiers. Na het boek veranderde mijn cliëntenlijst compleet. Ik was plotseling radioactief, mensen konden niet meer met mij gezien worden."

Zijn coming-out als gigolo was ook lastig voor zijn familie. Zijn dochter, uit zijn eerste huwelijk, is nu 33 jaar. Ze is er volgens Shai oké mee. "Ik vertelde haar dat ik geld verdiende met het mee uitnemen van eenzame vrouwen, dat ik ze een goede tijd gaf. Toen ze ontdekte wat het echt inhield, kende ze me al als persoon. Voor haar ben ik gewoon papa."

Hoe mooi en spannend hij het gigolobestaan ook vond, na verloop van tijd was de lol eraf. "Ik raakte emotioneel en seksueel afgestompt. Ik voelde me eenzaam. Je wilt toch een diepere band met degene met wie je seks hebt." Bij Cora, die hij 22 jaar geleden ontmoette, vond hij die.

In 2002 zag hij zijn laatste klant. Tegenwoordig werkt hij veel als stemacteur. Maar hij merkt nog steeds dat zijn verleden hem achtervolgt. "Ik zie er nu heel anders uit dan toen, ik ben opa, heb veel korter haar. Maar door mijn kleurrijke verleden ben ik een hoop mogelijkheden misgelopen. Dat stigma helpt niet bij het vinden van een baan."

Toch heeft hij nooit spijt gehad van zijn keuzes. "Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan, dat ik die ervaringen heb gehad. Ik maakte vrouwen gelukkig, heb veel bijzondere mensen ontmoet en heel veel geleerd over mezelf, over de menselijke natuur, over mijn joodse neuroses. Ik ben nu veel minder veroordelend, minder bekrompen. Ik denk dat ik door al die dingen een betere familieman ben dan ik anders zou zijn geweest."


Sofie (28), pornoactrice en prostituée: "Ik denk niet dat mijn ouders verrast waren dat ik voor een bijzonder vak koos"

Seks was vroeger geen taboeonderwerp bij Sofie thuis. "Alles was bespreekbaar. Toen ik mijn ontmaagding achter de rug had, was mijn moeder de eerste die ik dat vertelde." Ze wisten dat Sofie al op haar 17de in parenclubs kwam en in latexpakjes liep. Dat ze, naar eigen zeggen, 'gekke voorkeuren' had en 'anders' was. "Ik denk niet dat het als een verrassing kwam dat ik voor een bijzonder vak koos."

'Jezelf horen kreunen, is nog ongemakkelijker dan jezelf horen praten'

Een jaar of vijf geleden maakte Sofie haar eerste pornofilmpje. "Ik kwam al jaren met mijn vriend op seksfeestjes, dus we hadden wel wat ervaring met seks in het openbaar." Toch was die eerste keer nog wat onwennig. "Het is spannend, je weet niet precies waar je op moet letten. En de eerste keer dat je jezelf terughoort en ziet, is wel even slikken. Jezelf horen kreunen, is nog ongemakkelijker dan jezelf horen praten." Voor de vriend van Sofie was het eens maar nooit weer. "Het was niet zijn ding, maar ik vond het te gek."

Zonder hem ging ze verder. Eerst deed ze een tijdje webcamshows, tot dat ging vervelen. Toen besloot ze aan de slag te gaan in een bordeel. Maar ook dat bleek niet de plek voor Sofie. "Ik werd ongelukkig van de verhalen die je daar om je heen hoort. De vrouwen daar zitten er vrijwillig, maar hebben het gevoel dat ze geen andere keuze hebben. Ik nam veel van die verhalen mee naar huis." Na driekwart jaar in het bordeel begon ze daarom voor zichzelf.

Onveilig voelt ze zich nooit. "Ik heb een alarmknop om mijn vriend te waarschuwen als er iets aan de hand is. Tot nu toe heb ik die niet hoeven gebruiken." Eén keer sloeg een klant haar in het heetst van de strijd in haar gezicht. "Hij dacht dat dat oké was. Ik heb hem een volle vuistslag teruggegeven en toen was dat over. Met agressie heb ik verder nooit te maken gehad. Wat ook helpt is dat ik als ik op mijn hakken sta, bijna 2 meter lang ben. Dat intimideert vaak wel."

'Een van mijn klanten zat in een rolstoel en was spastisch. Iedere afspraak groeide zijn zelfvertrouwen'

Het contact met haar klanten vindt ze het leukst. "Ik ontmoet mensen uit alle lagen van de bevolking. Je kan een hoop betekenen voor iemand. Eén klant had geen seks meer met zijn vrouw omdat ze kanker had. Uiteindelijk is ze overleden. Dan heb je wel heftige gesprekken met iemand. Ik heb ook eens iemand gehad die in een rolstoel zat en spastisch was. De eerste keer dat ik hem ontmoette was hij heel verlegen, maar naarmate ik hem vaker zag, werd hij steeds zelfverzekerder. Begon hij grapjes te maken enzo, heel mooi om te zien."

Zijn haar ouders nog steeds zo open-minded? "Over de prostitutie heb ik ze nooit met zoveel woorden verteld. Maar ik heb er wel een keer een tv-interview over gegeven en ik ben er vrij zeker van dat ze dat hebben gezien. Mijn vader vroeg me op een gegeven moment of ik nooit iets tegen mijn zin zou doen. 'Je kent me toch', antwoordde ik. En daarmee was de kous af."

Haar vriend, met wie ze inmiddels 13 jaar samen is, staat volledig achter het werk dat ze doet. Ze hebben al jaren een open relatie. "Ik ben heel blij dat ik een relatie heb met iemand die me dit gunt."

Voorlopig heeft ze er nog geen genoeg van. "Het is fijn om iedere dag complimentjes te krijgen. Ik ben een beetje verslaafd aan de aandacht."

Door Roxanne Vis

Deze en andere sekswerkers zijn door Ralf Mitsch gefotografeerd voor het boek Why I Love Sex.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotel chic en donkerblauw velvet: de woontrends van 2018

In samenwerking met Eigen Huis & Tuin

Maison & Objet in Parijs en IMM in Keulen: januari is de maand van de grote internationale woonbeurzen. Welke kleuren, stijlen, materialen en stoffen voeren de boventoon in huis dit jaar? Eigen Huis & Tuin-styliste Yvet van Riek bezocht alle beurzen en zet de vijf belangrijkste woontrends van 2018 op een rij.

Eigen Huis & Tuin is al bijna 25 jaar een autoriteit op klus-, tuin- en woongebied. Sinds dit jaar is KARWEI de nieuwe hoofdsponsor en heeft het programma zelf ook een kleine make-over gekregen. Het speelt nóg meer in op de laatste trends en ontwikkelingen voor zowel huis als tuin. Dit zie je elke zaterdag om 18.05 uur bij RTL4 maar styliste Yvet somt ook hier de belangrijkste trends voor je op. "De kleur van 2018 is wat mij betreft dat hele chique, diepe donkerblauw."

1. Hotel chic

"Hotel chic is wat je ziet dit jaar. Dat houdt in: een warme, rijke uitstraling en duurdere materialen. Denk aan velvet, marmer, en (donker) hout. Deze stijl zagen we vorig jaar al veel, maar is nu absoluut niet meer weg te denken. Een item dat helemaal in deze stijl past en dat ik veel tegenkwam op de beurzen is een drankkast als eyecatcher in je interieur. Eerder zagen we natuurlijk al veel whiskyglazen tentoongesteld, maar dit jaar mag je hele drankkast gezien worden." 

2. Donkere kleuren

"Qua kleuren zijn het vooral donkere, diepe tinten die de klok slaan. Donkerblauw zie je veel, maar ook warme roodtinten als bordeaux en burgundy. En bruin is een belangrijke kleur dit jaar, bruin is het nieuwe zwart. Hout zien we ook vooral in donkere kleuren, het Scandinavische lichte en witte hout van voorheen is niet meer zo prominent aanwezig." 

3. Gouden accenten

"En hotel chic style je natuurlijk af met goud! Zagen we vorig jaar nog veel koperkleurige accenten, dit jaar  is het echt een en al goud dat blinkt. Denk aan goudkleurige lampen, tafelframes en accessoires." 


4. Abstracte vormen

"Als je kijkt naar prints op bijvoorbeeld stoffen en behang zijn dat vooral abstracte vormen. Dus geen bloemen- en dierenprints meer, maar geometrie en abstractie. Deze prints zijn dan vaak in zwart-wit of zwart-wit met een accentkleur maar dit is dan wel, je raad het al, een donkere kleur.”

5. Grote tropische planten

"Net als in huis, zien we in de tuin ook 'grote gebaren': grote tropische planten bijvoorbeeld. Opvallend genoeg worden deze tropische planten vaak gecombineerd met een mediterrane stijl, dat is echt iets nieuws. Verder zie je veel zwart rotan in de tuin, bijvoorbeeld in tuinmeubelen maar ook in accessoires.”

Beeld: KARWEI en Yvet van Riek

Bekende koppen in reclames

Deze week werd de leukste Nederlandse reclame weer beloond met een Gouden Loekie. Met zo'n originele, grappige of juist ontroerende commercial kunnen merken zichzelf goed in de markt zetten. Een andere manier om dat te doen, is door een beroemdheid in te huren om je product aan te prijzen. Dat kost een paar duiten, maar dan maak je wel indruk. Hoeveel de sterren precies voor zo'n flitsoptreden vangen, wil niemand bekend maken. Maar smeuïge details over de totstandkoming van zo'n commercial zijn er gelukkig wel. Net als weetjes over de sterallures of juist nobele bedoelingen van de reclame makende beroemdheden.

Sylvester Stallone voor Remia
Bij Remia waren ze op zoek naar de ultieme stoere man en de zoektocht eindigde bij niemand minder dan actieheld Sylvester Stallone. Leuk bedacht, maar niet zo makkelijk uitgevoerd, want de filmster had nogal wat eisen. Zo moest er in Los Angeles, niet al te ver van zijn huis, gefilmd worden. In de commercial zien we hoe de Nederlandse acteur Jan Kooijman op de set van een actiefilm streng wordt toegesproken door Stallone. Als hij een echte man wil zijn, moet hij grote stukken vlees eten. Met flink wat saus natuurlijk. Klein probleempje was het verschil in lengte tussen de twee acteurs. Kooijman steekt een flink stuk boven Stallone uit en daardoor wilde de Hollywoodster niet direct naast zijn tegenspeler staan. Daarnaast had de 71-jarige acteur liever niet dat hij van bepaalde kanten gefilmd werd. Al die ijdelheid, terwijl hij zichzelf niet eens tegen kan komen tijdens een avondje zappen, want ook dat stond in het contract: de reclame mag niet op de Amerikaanse markt vertoond worden.

George Clooney voor Nespresso
Al meer dan tien jaar zijn ze gelukkig samen: George Clooney en zijn favoriete koffiemerk Nespresso. In de stijlvolle commercials drijft de acteur de spot met zichzelf en zijn imago als womanizer. Dat moet hem inmiddels toch een leuke extra villa opgeleverd hebben, zul je nu vast denken. Maar nee, de charmante acteur heeft zijn koffiecentjes voor iets heel anders gebruikt. Clooney staat bekend als gepassioneerd strijder voor de mensenrechten en hij investeerde zijn reclame-inkomsten in een satelliet boven de Noord- en Zuid-Soedanese grens. Dit om de druk op de Soedanese president en oorlogsmisdadiger Omar al-Bashir op te voeren. De koffie-industrie heeft flink geleden onder die jarenlange oorlog die in de regio heerst, maar dankzij Clooney probeert Nespresso de industrie weer nieuw leven in te blazen. Ook is de acteur nauw betrokken bij de verschillende duurzaamheidsinitiatieven van het koffiemerk. Clooney is dus veel meer dan alleen het gezicht, hij heeft ook echt hart voor de zaak.

Sarah Jessica Parker voor Blokker
Toen Blokker zichzelf in 2016 een nieuw imago aanmat, wilde het oer-Hollandse merk dat wij Nederlanders de verbouwde winkels door de ogen van Sex and the City-actrice Sarah Jessica Parker gingen bekijken. Parker is in de reclame namelijk dolenthousiast over Blokker en al diens praktische, huishoudelijke artikelen. Terwijl ze haar vloer schoonmaakt en wat onhandig klooit met een blender vertelt ze haar verbaasd toekijkende vrienden hoe fantastisch Blokker is. De actrice vond het grappig om aan de commercial mee te werken, aangezien ze thuis heel wat vaker in de keuken staat dan het filmpje doet vermoeden. Voor Blokker bleek het inhuren van Parker een goede zet. De reclame viel behoorlijk op en bleef bij veel mensen hangen. Ook bij een jongere doelgroep, die daarvoor weinig oog voor Blokker had. Bovendien gaven veel kijkers aan een positiever beeld van de keten te hebben gekregen.

Mickey Rourke voor Bavaria
De bekende Amerikaanse acteur Mickey Rourke houdt wel van een biertje, maar het verschil tussen alcoholvrij en normaal bier proeft hij niet. Tenminste, dat is wat de reclame van Bavaria 0.0% ons moest doen geloven. De opnames daarvan verliepen niet bepaald vlekkeloos. Rourke kwam te laat opdagen en ging vervolgens eerst op zijn gemakje een biefstuk bestellen op zijn kamer. Toen de camera eenmaal draaide, leek het vlot te gaan. Totdat er per ongeluk een geluidshengel in beeld was gekomen en een take over moest. Rourke werd kwaad en stormde weg. Na een sussend gesprek deed hij weer mee, maar niet van harte. Zijn opdracht was om geïrriteerd naar de bar te lopen en een biertje te bestellen. Maar dat kwam er niet krachtig genoeg uit. Toen Rourke gevraagd werd of hij de opname opnieuw wilde doen, liep hij woedend naar de bar en schreeuwde: "Give me a fucking beer!" Dat was niet de tekst die in zijn script stond, maar het werkte wel en deze niet gespeelde irritatie is dan ook in de commercial terecht gekomen.

Morgan Freeman voor Swinckels
Totaal vrij van kapsones was Morgan Freeman, die eveneens met Bavaria in zee ging om voor hen het submerk Swinckels te promoten. De Oscarwinnaar staat bekend om zijn unieke stemgeluid en hij was daardoor de uitgelezen kandidaat voor de boodschap die Bavaria wilde overbrengen: luister naar je innerlijke stem. Het liefst natuurlijk met een biertje in de hand. De bejaarde Morgan (80 jaar) zag het wel zitten, want een dag nadat hij de opzet voor de commercial toegestuurd had gekregen, zei hij al ja. Volgens global brand manager Gijs Swinkels verliep de samenwerking met Morgan bijzonder soepel. "Hij kwam gewoon iedereen een handje geven en was erg netjes." En bovendien zeer professioneel: "Hij wilde zelfs even doorgaan in de lunchpauze, omdat hij dacht dat het beter kon." Tijdens de opnames, die in Freemans geboortestad Memphis plaatsvonden, heeft de acteur ook kunnen proeven waar hij nou precies reclame voor aan het maken was. Gelukkig concludeerde de sympathieke Freeman na een paar slokken Swinckels dat het een erg lekker pilsje was.

Door Kita van Slooten

 

Op een hoopje: samen slapen of aparte kamers?

Sommige mensen vinden het heerlijk: met het hele gezin, inclusief huisdieren, samen in één bed slapen. Anderen hebben het liefst een bed voor zich alleen of zelfs een eigen kamer. Wat is wijsheid?

Een paar weken terug publiceerden we in Weekend Magazine een artikel over de 'mama maffia': de neiging die met name jonge moeders hebben om elkaar op allerlei punten aan- of af te vallen. Daarin vertelde Marianne de la Croix dat ze online veel commentaar kreeg op haar besluit om met haar kinderen in één bed te slapen. Nogal raar, vonden wij, want: dat mag je toch lekker zelf weten? De één wil het wel, de ander heeft er juist geen trek in. Toch was onze nieuwsgierigheid gewekt: hoe doen andere mensen dat? Zijn er ook stellen die liever apart slapen? Wat zegt de wetenschap? En wat kan je het beste doen als je een snurkende man of woelend kind naast je hebt?

Isabelle Don Griot (32) slaapt iedere nacht gezellig samen met Boy (bijna 5), haar ruwharige dwergteckel

"Het eerste jaar dat Boy bij mij was, mocht hij 's nachts niet in de slaapkamer. Maar op een avond ging ik naar de wc en liet de slaapkamerdeur openstaan. Toen ik terugkwam lag hij prinsheerlijk in bed en ik dacht: ach, voor één nachtje dan. Maar ja, zo werkt dat natuurlijk niet. Inmiddels zijn we vier jaar verder en ligt hij iedere nacht bij me. 

We slapen lepeltje-lepeltje. Ik lig op m'n zij en Boy ligt tegen m'n buik aan, onder de dekens. Als ik draai en woel, draait en woelt hij rustig mee. We slapen allebei prima. Ik verschoon nu wel m'n bed wat vaker dan vroeger, zo'n twee keer per week. Je krijgt toch wat haren in je bed. 

Vorig jaar is Boy een tijdje verlamd geweest door een hernia. Het gaat nu beter, maar hij is nog steeds niet helemaal hersteld. Dat hij bij me slaapt, is dus ook praktisch: ik kan hem zo goed in de gaten houden. Als ik merk dat hij moet poepen of plassen gaan we er gewoon 's nachts uit en een stukje wandelen, niks erg. 

Ik ben single, maar heb een regel als ik afspraakjes heb: man erin, hond eruit. Ik vind niet dat je zomaar ervan uit kan gaan dat anderen ook met een hond in bed willen liggen. Ook als er eens een vriendin komt logeren, vraag ik het altijd eerst. De een vindt het hartstikke gezellig, de ander moet er niet aan denken. Gelukkig accepteert Boy het direct als hij een nachtje in de woonkamer moet. Als hij uit logeren gaat, slaapt hij natuurlijk ook alleen. Hoewel hij tegenwoordig ook bij mijn ouders op bed mag, als zij op hem passen. Hij is vreselijk lief en pakt altijd iedereen in."  

Samen slapen: de nadelen

"Vroeger sliep iedereen en alles dicht op elkaar natuurlijk. Woningen waren klein, er waren vaak geen aparte slaapkamers. Dus lagen ouders en alle kinderen bij elkaar in een bedstee, soms ook nog huisdieren erbij, het vee misschien ook nog in de kamer ernaast. En dan nog veel ongedierte." Dr. Hans Hamburger kan er smakelijk, maar ook met enig afgrijzen over vertellen. Hij is neuroloog en somnoloog en oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum in het Boerhaave Medisch Centrum. "Al dat gedoe hielp echt niet de nachtrust te bevorderen. En toen mensen op matrassen gingen slapen, zaten daar ook vaak nog luizen en vlooien in." Maar het meeste last hadden ze toch misschien wel van elkaar, en dat is in deze - toch wel wat hygiënischere - tijden niet veel anders.

"Ongeveer 20% van de mensen heeft last van een slaapstoornis", vertelt Dr. Hamburger. "We onderscheiden 6 vormen: slapeloosheid, slaapademhalingproblemen, rusteloze benen, een afwijkende biologische klok, parasomnie en overmatige slaperigheid. En behalve bij die laatste, hebben de partners er ‘snachts ook altijd last van. Als je lijdt aan slapeloosheid, is dat ook onrustig voor je bedgenoot, zeker als je op je telefoon gaat liggen kijken of het licht aandoet. Bij slaapademhalingproblemen gaat het om luid snurken en apneu - ineens ophouden met ademhalen. Ook dat is van invloed op de nachtrust van je bedpartner, net als dat er iemand naast je ligt te schoppen en te trappen door rusteloze benen. Als twee mensen een heel afwijkend slaapritme hebben, houden ze elkaar ook vaak wakker: de een als die later naar bed gaat, de ander als die veel vroeger opstaat."

Parasomnie - als je in je slaap plots vreemd gedrag vertoont - heeft verschillende uitingsvormen. "Bij jonge kinderen gaat het vooral om slaapwandelen, murmelen, kletsen of heftige nachtangst. Ongeveer 16% van de kinderen onder de 12 heeft er last van, maar het is wel goedaardig. De meeste mensen groeien eroverheen. Een andere vorm komt juist voor op latere leeftijd: mensen die nog nooit ergens last van hebben gehad, en dan na hun 55e ineens 's nachts willen gaan vechten of gaan schreeuwen of gillen." Dat heet Rem-sleep Behaviour Disorder en kan een voorloper zijn van een neurologische ziekte, zoals Parkinson of een bepaald type dementie, die zich pas vele jaren later uit. Als je partner op hogere leeftijd je dus ineens 's nachts begint te slaan, is dat een goede reden om een slaapspecialist te bezoeken . 

Maar in alle gevallen is het hartstikke lastig als je naast iemand met een slaapstoornis ligt. "Ik raad het dan ook helemaal niet aan om met het hele gezin samen in een bed te liggen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar je kan elkaar op zo veel manieren storen. Ook als iedereen wel rustig slaapt: kinderen in bed is bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor de intimiteit tussen ouders. Je zou zeggen dat dat zeldzaam is, maar 4% van de kinderen onder de 12 en 1% van de kinderen boven de 12 ligt nog bij hun ouders of ouder in bed*. Dat klinkt misschien als weinig, maar in absolute aantallen zijn dat heel veel kinderen. Dat is ook niet goed voor de onafhankelijkheid van het kind."

Nicki Yoshihara-van Ingen Schenau (40), oprichter van Tokiotours, woont met haar man Mun in Tokio, Japan. Ze slapen apart: hij in hun slaapkamer en Nicki bij hun dochtertje Mimiko (3)

"Mijn man heeft Japanse ouders, maar groeide zelf op in Nederland. In de vakanties gingen ze daar wel op familiebezoek, maar hij had er nog nooit gewoond. Dus toen hij een paar jaar terug aan me vroeg of ik dat zou willen proberen, zei ik direct ja.

We hebben het goed hier, maar bij een leven in Japan, komt ook het Japanse werkritme. Dat betekent lange dagen en veel sociale verplichtingen met zakenrelaties en collega's. Mun werkt voor een Amerikaans bedrijf, dus hij heeft ook nog eens te stellen met het tijdsverschil tussen hem en zijn collega's in de VS. Hij komt gemiddeld zeker vier dagen in de week na elf uur 's avonds thuiskomt. Dan lig ik meestal al te slapen. 

Dat werd vooral vervelend toen ik zwanger was van onze dochter. Zeker als hij had gedronken met zijn collega's was dat vervelend; dan was hij niet zo stil als hij zelf dacht, of lag hij enorm te woelen. En toen Mimiko er eenmaal was en niet alleen in haar ledikantje wilde slapen, was de optelsom gauw gemaakt: vanaf dat moment slaap ik met de kleine in haar kamer en slaapt Mun alleen in ons bed.

Toevallig vroeg hij onlangs nog of Mimiko inmiddels niet alleen kan slapen. Misschien is dat wel zo, maar ik vind het zelf ook fijn zo. Mun snurkt nog wel eens of ligt als een zeester over het hele bed verspreid. Op deze manier kan ik lekker vroeg naar bed en hoeft hij zich geen zorgen te maken of hij ons wakker maakt. En er komt vanzelf wel een moment dat we weer teruggaan naar de oude situatie. 

Intimiteit kom ik niet tekort, daar kunnen we altijd wel een mouw aan passen. Als ik nog wakker ben als mijn man thuiskomt, ga ik soms wel naar onze slaapkamer om samen even te kletsen en te knuffelen. Maar tegen de tijd dat we moe zijn, ga ik weer terug naar mijn dochter. Daar slaap ik toch het lekkerst."  

Samen slapen: de voordelen

Toch, zegt Hans Hamburger, is het advies aan stellen niet om apart te gaan slapen als ze elkaar 's nachts storen. "Mijn advies bij een slaapstoornis is: behandel de slaapstoornis. Ga naar een gespecialiseerde slaapgeneeskundige, met apart slapen creëer je weer nieuwe problemen. Voor stellen is het juist belangrijk om samen te slapen: een gevoel van veiligheid, warmte, gezelligheid, intimiteit, vul zelf maar in." Kinderen kunnen wel echt beter apart slapen, omdat ze niet alleen hun ouders, maar ook elkaar kunnen wakker houden, vindt Hamburger. 

En hoe zit het dan met huisdieren, zoals bij Isabelle en Boy? "Met name bij oudere mensen heeft dat een heel positief effect. In de eerste plaats helpt het tegen eventuele eenzaamheid. Bovendien worden zij vaker wakker van koude voeten en dan is het heel prettig als er zo'n warm huisdier aan het voeteneinde ligt. Honden helpen ook  de slaap te verbeteren als ze niet bij je in bed  liggen. Je moet ze uitlaten en de beweging en blootstelling aan daglicht die dat met zich meebrengt, zijn goed voor de nachtrust. Katten houden van regelmaat en ook voor mensen is dat handig, maar ze kunnen je wel 's nachts wakker maken, bijvoorbeeld als ze willen eten, of omdat ze willen spelen. Bovendien kunnen huisdieren zelf ook een slaapstoornis hebben, dus daar moet je wel op letten."

Over slapen met baby’s, als de moeder nog borstvoeding geeft bijvoorbeeld, zijn niet veel studies gedaan, vertelt Dr. Hamburger. “Maar zeker in de eerste maanden hebben baby’s nog geen eigen slaapritme. Als je ze dus bij je op de kamer of in bed laat slapen, nemen ze jouw ritme over. Bovendien is het voor de moeder prettig als ze er niet voortdurend uit hoeft om borstvoeding te geven, die kan dan gewoon een beetje doorslapen. Het is wel heel belangrijk dat moeders, of beide ouders eigenlijk, dan niet de hele tijd op hun telefoon gaan zitten kijken. Kinderen passen zich ook qua slaapritme aan aan hun ouders. Als die dan zelf niet voldoende rust nemen, vertaalt dat zich naar een onrustig slapend kind.”

Sanne Salvetti (24) is moeder van Lana (3) en Zico (10 maanden). Ze slaapt samen met haar man Maico en hun jongste tussen hen in.

"Lana sliep als baby in een wiegje en nu al een tijdje op haar eigen kamer. Maar Zico ligt bij ons bed. Dat komt omdat hij een ademstop heeft gehad toen hij twee weken oud was - de schrik van mijn leven. Hij lag, dacht ik, lekker te slapen, toen de kat ineens heel erg begon te miauwen. Ik ging kijken en daar lag Zico: helemaal blauw aangelopen. Ik gristte hem uit z'n wieg en door de schrik begon hij weer te adem te halen. Later in het ziekenhuis dachten ze aan breath-holding spells, maar zeker weten doen ze het niet.

'Die laat ik niet meer uit het zicht' dacht ik, en sindsdien slaapt hij bij ons. Eerst in een co-sleeper, maar sinds hij kan kruipen, ligt hij bij ons in bed. Hij kruipt gewoon tussen ons in. Ik geef hem ook 's nachts nog borstvoeding en heel vaak valt hij aan de borst in slaap. Op deze manier hoef ik er niet in het midden van de nacht nog uit en bovendien vinden mijn man en ik het allebei hartstikke gezellig. Heerlijk, zo'n lekker warm klein kindje tegen je aan! Wat mij betreft doen we dit zo lang als Zico er behoefte aan heeft.

Er zijn wel mensen in onze omgeving die er commentaar op hebben. Dit is blijkbaar een onderwerp waar iedereen een mening over heeft, vaak nog een sterke ook. Mensen zeggen dat hij nog niet goed doorslaapt omdat we hem niet op z'n eigen kamer leggen. Of ze maken grapjes over dat hij op z'n 18e nog tussen ons in ligt. Maar daar heb ik geen boodschap aan: voor ons werkt het. 

Op de romantiek in onze relatie heeft het geen invloed. Als ik 's avonds naar bed ga, wil ik sowieso gewoon slapen. Dan ben ik moe. Met twee kleine kinderen is het zaak dat je de momentjes pakt dat ze overdag allebei slapen. Op dat gebied missen we in ieder geval niks. Al met al kan ik het echt iedereen aanraden, met je kindjes samen slapen. Het is gezellig, gemakkelijk en volgens mij is al dat huid-op-huid-contact nog goed voor de hechting ook."

Door Peper Hofstede

* Nederlandse vereniging voor slaap- en waakonderzoek, 2013

Frisse start

In samenwerking met Kosmos Uitgevers

Als er iemand verstand heeft van een frisse start, dan is het Martha Stewart wel. In haar nieuwe kookboek Frisse start staan gezonde en lekkere recepten zoals deze heerlijke broccoli-spinaziesoep met avocadotoast.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
 • 1 prei, alleen de witte en lichtgroene delen, in dunne ringen en goed afgespoeld
 • 1 liter kippenbouillon
 • 1 broccoli, in roosjes
 • 150 g babyspinazie
 • 30 g Parmezaanse kaas
 • 2 el tahin (te koop bij supermarkt en natuurwinkel)
 • zeezout en versgemalen zwarte peper
 • 4 sneetjes boerenbrood
 • 2 avocado’s, gehalveerd, ontpit, geschild en in plakjes
 • 10 g radijs- of broccolikiemen
 • 1 citroen, in partjes

Bereiden:

Verhit de olijfolie in een middelgrote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en fruit 4 minuten. Roer regelmatig door. Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Voeg de broccoli toe en kook ongeveer 2 minuten, met het deksel op de pan, totdat de roosjes felgroen en gaar zijn.

Haal de pan van het vuur. Roer de babyspinazie, Parmezaanse kaas en tahin erdoor. Bestrooi met zeezout en zwarte peper. Laat even afkoelen. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa, voeg indien nodig extra bouillon toe om de gewenste consistentie te krijgen. (Je kunt de soep ook pureren in een staande blender. Werk in porties en vul de beker niet meer dan halverwege. Warm de soep daarna weer op in de pan).

Rooster het brood en garneer met avocado en kiemen. Bestrooi met zout en peper, knijp een partje citroen erover uit en besprenkel met olie. Serveer naast de soep.

Frisse start
Martha Stewart is Amerika’s bekendste chef en weet als geen ander wat er zich afspeelt in de hedendaagse keuken. Haar kookboek Frisse start is voor iedereen die een kleine reboot nodig heeft. Met praktische informatie en lekkere recepten voor een gezond, ‘clean’, vrijwel plantaardig en voedzaam menu. Martha Stewart laat zien hoe je je gezond, fit en energiek kan voelen, fysiek en mentaal met o.a. een simpele 3-day cleanse en een 21-dagen detox. De complete go-to guide voor een energyboost zodat je je op je allerbest voelt!

Titel: Frisse start
Auteur: Martha Stewart
Prijs: € 20,-
ISBN: 978 9021 5685 84
Uitgever: Kosmos Uitgevers

 

 

 

 

 

Foto: © Martha Stewart Living Omnimedia, Inc. 

 

 

Voor moderne boekenwurmen

Verslind jij iedere week het Weekend Magazine van digitale cover tot digitale cover? Go you! Want in het algmeeen zwakt het leesgedrag van Nederlanders behoorlijk af. Zeker als het om langere teksten gaat. Wanneer heb jij voor het laatst een boek gelezen? Grote kans: op vakantie. Maar waarom zou je ’s avonds voor het slapen gaan niet een hoofdstuk lezen? In plaats van nog even snel Instagram of Facebook te checken. Behalve dat het lezen van een boek ontspannend is, is het ook nog eens erg goed voor je. 

Het Sociaal Cultureel Planbureau deed onlangs onderzoek naar het leesgedrag van Nederlanders. Wat blijkt: nog maar 40 procent van de tieners leest iedere week tenminste 10 minuten boeken, kranten, tijdschriften en nieuwssites leest. Een flinke daling ten opzichte van 10 jaar geleden. Onder jongvolwassenen (20 tot 34 jaar) daalde dat zelfs van 87 naar 49 procent. Tsjah, niet gek: deze generatie kijkt nou eenmaal liever al scrollenderwijs naar allemaal plaatjes op Instagram of filmpjes op Facebook.

Nu hoef je echt niet per se direct naar de bibliotheek of boekenwinkel te rennen. Sterker nog, ikzelf - tech liefhebber en jong volwassene die de halve dag spendeert op social media - geef de voorkeur aan een e-reader. Vooral als je veel reist of je hebt voorgenomen een boek te lezen voor het slapen gaan, is zo’n e-reader ideaal. Je kunt er talloze boeken op zetten - zodat je áltijd een nieuw exemplaar hebt. Als je ligt, hoef je niet ingewikkeld te doen met het vasthouden van een hele dikke pil boven je hoofd. En als je partner wilt slapen, hoef je niet eens per se een nachtlampje aan te doen; de e-reader verlicht gewoon de pagina. Ook tijdens een mooie zomerse dag waarbij de zon lekker fel schijnt, kun je vanaf een e-reader super makkelijk lezen zonder dat de bladzijdes het licht weerkaatsen en je verblind wordt.

Keuze e-readers

Er zijn verschillende soorten e-readers. Een gemiddelde e-reader biedt ruimte voor ongeveer 3000 e-books en weegt amper wat, denk aan ongeveer 200 gram. Als je een e-reader wil kopen, zou ik je adviseren om een exemplaar te kopen met schermverlichting, zodat je ook makkelijk kunt lezen in het donker. Zo heb je de Kobo Aura Edition voor 119,95 euro of de Pocketbook Touch Lux 3 voor 199,95 euro. Of een Kindle voor 139,95 euro, maar hierbij moet je rekening houden dat je alleen boeken kunt aanschaffen via de Amazon winkel. Er zijn ook goedkopere exemplaren, maar deze hebben dan weer geen schermverlichting, een absolute must als je het mij vraagt. 

Boeken abonnement

Sinds vorig jaar kun je ook een e-reader abonnement kopen. Een beetje vergelijkbaar met je Spotify, Deezer of Netflix abonnement. Voor 9,99 euro per maand kun je onbeperkt lezen. Hiervoor hoef je trouwens niet eens per se een e-reader te hebben. Je kunt ook de bol.com leesapp (iOS & Android) downloaden op je telefoon of tablet. Daarnaast kun je jouw account aan 5 apparaten koppelen. Kortom: als jij een abonnement neemt, kan je vader of moeder ook gezellig lezen op zijn of haar e-reader. Als je dan ook nog de kosten deelt, kost zoiets bijna net zo weinig als een abonnement bij de bibliotheek.Spannende boeken voorkeur bij Nederlanders

Uit een onderzoek van Kobo (een van de grotere e-reader merken die er zijn) en uit een onderzoek van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek is gebleken dat spannende boeken het best gelezen worden. Of dat nou in e-reader vorm is of gewoon een boek. 

Het boek de Oorsprong van Dan Brown is met 243.770 exemplaren het best verkochte boek van 2017. Op de tweede plek staat Judas van Astrid Holleeder met 118.496 exemplaren en Goede dochter van Karin Slaughter bezet met 102.555 verkochte boeken de derde plek.  

Bij de digitale boeken scoorden Achter gesloten deuren van B.A. Paris de eerste plek, stond Judas van Astrid Holleeder ook op de tweede plek en op de derde plek stond Nicci French met Zondagochtend breekt aan.

Behalve dat je op je Kobo kan zien welk boek het meest verkocht is, kunnen ze ook zien welke boeken daadwerkelijk uitgelezen worden tot aan de laatste bladzijde. Op deze manier krijg je dus een overzicht van de échte favorieten van Nederland. Daarin blijkt bijvoorbeeld dat Goede dochter van Karin Slaughter, nummer vier van best verkochte digitale boeken, op nummer twee staat van het best gelezen boek! Dit boek werd in een ruk uitgelezen, terwijl bij de andere boeken vaak nog even een break werd gehouden.

Ben je geïnspireerd geraakt om ook een fijne (digitale) roman op te pakken? Dit waren de 10 best gelezen boeken in Nederland van 2017.

1 Achter gesloten deuren – B.A. Paris 
2 Goede dochter – Karin Slaughter
3 Zondagochtend breekt aan – Nicci French
4 Judas – Astrid Holleeder
5 Jager – Lars Kepler
6 Huidpijn – Saskia Noort
7 De nieuwe achternaam – Elena Ferrante
8 Het einde van de eenzaamheid – Benedict Wells
9 De geniale vriendin – Elena Ferrante
10 Nazomer – Esther Verhoef


Nina Verberne is vergroeid met haar​ smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen! 

Downsizing: grootse ideeën in film over kleine mensen

Film van de week: Downsizing
Regisseur: Alexander Payne
Met: Matt Damon, Hong Chau, Christopher Waltz
Waardering: 3,5 sterren

Filmmaker Alexander Payne stopte al het slechte nieuws over klimaatverandering en hebzucht in zijn creatieve koker en schudde er een slimme satire vol grootse ideeën uit. In Downsizing bedenken Noorse wetenschappers dé oplossing voor overbevolking en milieuvervuiling: als mensen gigantisch zouden krimpen is er plots veel meer plek en wordt onze wereldbol flink ontlast. Ze stappen zelf als eerste in de verkleinmachine en wereldwijd volgen velen hun voorbeeld.

Niet dat al deze miniatuurmensjes zo begaan zijn met het lot van de aarde. Ze handelen vooral uit eigenbelang, want als je klein bent heb je minder nodig en is je geld heel wat meer waard. Paul Safranek en zijn vrouw zien het wel zitten en wagen het erop, maar de overstap naar hun prachtige villa in de luxueuze mini-wereld verloopt niet volgens plan. Nooit meer hoeven werken klonk zo leuk, maar Paul verveelt zich al snel stierlijk. Hij gaat op zoek naar een doel in zijn leven en ontdekt zo dat ook in de verkleinde wereld ellende en egoïsme in grote mate aanwezig zijn.

Zo maakt Paul na een wild feest kennis met de Aziatische schoonmaakster van zijn arrogante buurman. Deze Ngoc Lan blijkt een verbannen activiste, die ook in de mini-wereld niet stilzit. Ze werkt zich een slag in de rondte om eten en medicijnen te regelen voor de arme stakkers in de sloppenwijken. Paul hobbelt er verbaasd achter aan. Alweer gaat er een nieuwe wereld voor hem open. Vanaf dat moment verandert Downsizing ook van richting. Grote thema's als armoede, medemenselijkheid en overbevolking komen voorbij, terwijl Ngoc Lan van een stereotype in de ster van de film verandert.

Dat komt ook zeker door heerlijke acteerwerk van actrice Hong Chau, die met gemak Matt Damon in haar schaduw duwt. Ze ratelt druk in een dik accent en is voorzien van zo'n beetje alle clichés die Aziatische bijrollen in films opgeplakt krijgen, maar daarachter zit een gelaagd karakter vol passie, humor en barmhartigheid. Filosofische discussies zijn niet aan Ngoc Lan besteed, ze is een praktische vrouw van het type 'niet lullen, maar poetsen'. En Chau weet dat op een warme én grappige manier te brengen,

Ondertussen dendert de ideeëntrein van regisseur Payne gewoon door. Hij wil zo ontzettend veel aankaarten dat zijn film overloopt van de interessante ingevingen, die lang niet allemaal naadloos op elkaar aansluiten, maar je wel blijven verrassen. Zo is de film waar je mee eindigt een totaal andere dan waar je aan begon. Absurd, maar tegelijkertijd angstaanjagend realistisch. Want de boodschap blijft zonneklaar: wij mensen kunnen zorgzaam en goed zijn, maar ook allesvernietigend en egoïstisch. Daar verandert een verkleinmachine weinig aan.

Door Kita van Slooten

Weekendagenda

Culturele hoofdstad

Komend weekend wordt in Leeuwarden gevierd dat deze stad Europese Culturele Hoofdstad is. Vrijdagavond staat in het teken van 'verhalen': in musea en bij mensen thuis worden in heel Friesland verhalen verteld; persoonlijk, spannend, historisch. Op zaterdagavond is er in Leeuwarden muziek: in de straten, op de pleinen en zelfs op de daken. Als hoogtepunt luiden alle kerkklokken in heel Friesland om 22.15 het culturele jaar in. Daarna beginnen de afterparty's ... Voor meer informatie: www.friesland.nl.

Fotokunst

In het fotomuseum in Den Haag is een tentoonstelling gewijd aan de wereldberoemde fotojournalist Michael Wolf. Hij legt dichtbevolkte steden vast – met hierboven de daken van Parijs of de enorme flats in Hong Kong – en waar die het mee te stellen hebben. Deze overzichtstentoonstelling neemt ons mee op een reis door de nieuwe metropolen van de wereld, de problemen met dicht op elkaar wonen en het 'idee' van privacy. Hedendaagse thema's op een prachtige manier uitgewerkt. www.fotomuseumdenhaag.nl.

Kunst & Antiek in Naarden

In de mooie Grote Kerk van Naarden is al 20 jaar de Kunst & Antiek-beurs met toonaangevende galeries, muziek, lekker eten, lezingen en rondleidingen. Hier vind je voor iedere portemonnee wel iets en anders is het heel leuk om gewoon rond te struinen, want het oude vestingstadje staat helemaal in het teken van kunst en antiek. Het is sowieso een goede reden om Naarden-Vesting eens te bezoeken: loop een rondje over de oude wallen, bezoek het Vestingmuseum of eet iets in de vele leuke restaurantjes. Een heerlijk dagje uit! www.kunstenantiekweekend.nl.

Kinderboeken

Charlotte Dematons is vooral beroemd om haar grote Sinterklaasboek, maar ook haar prachtige uitgave over Nederland heeft allerlei prijzen gewonnen. In haar gedetailleerde tekeningen kan iedereen, jong of oud, wel iets vinden... Dit jaar heeft zij haar originele werken geschonken aan het Kinderboekenmuseum en daarom is er een grote tentoonstelling georganiseerd. Ga op zoek naar de Gele ballon of vergaap je aan de gedetailleerde tekeningen van Nederland. Leuk voor het hele gezin. www.kinderboekenmuseum.nl.

De coolste baan

De 'coolste baan' is waarschijnlijk de mooiste schaatsbaan van Nederland. In het monumentale Olympisch Stadion in Amsterdam kun je recreatief schaatsen, schaatslessen nemen, curlingclinics volgen en natuurlijk zijn er thema-avonden en allerlei gezellige koek & zopie. Van 8 tot 11 maart wordt hier het wereldkampioenschapall round schaatsen georganiseerd: bestel nu vast kaartjes! www.decoolstebaanvannederland.nl.

 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Quinten Lange is schrijver, reiziger en bon vivant. Al zijn beste tips deelt hij graag met je, hier in Weekend Magazine.

 

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

FRIENDS

Wanneer kijken: als wild wordt bij de gedachte aan Friends: the movie
Wanneer niet: als je je jong wil voelen
Naast je op de bank: Kip en Eend natuurlijk (of je beste vrienden)
​Waar: Netflix

Wat kan je nog zeggen over Friends? Een gevalletje love it or hate it​ - hoewel zelfs de haters niet om de cultureel bepalende waarde van deze klassieker heen zullen kunnen. Wie heeft er nooit bij de kapper om 'een Rachel' gevraagd, met z'n vrienden besproken wie de Ross van de groep is, of zich in de kroeg een how are you doin'? laten ontvallen? Jarenlang was Friends echt ov-er-al. Maar ook nadat de serie in 2004 (ja, echt) stopte, bleven de herhalingen maar komen en nog altijd is er een levendige handel in de dvd-boxen op Marktplaats.

En toen verscheen afgelopen weekend ineens een trailer voor een Friends-film. Dit tot grote vreugde van alle fans, hoewel een vorige reünie niet een enorm succes was. En dat de film er ook echt komt, lijkt bijzonder onwaarschijnlijk: de cast ontkent in alle toonaarden, en de trailer blijkt een handig gemonteerde verzameling beelden uit andere films waar de acteurs aan meewerkten. Niettemin werd het filmpje miljoenen keren bekeken, wat alleen al het bewijs is dat de liefde voor de serie bijna 15 jaar later nog steeds diep zit. Genoeg reden dus om nog eens lekker terug te kijken, al was het maar om weer eens (retro-)inspiratie op te doen voor bij de kapper.  

BELLA DONNA'S

Wanneer kijken: als je zin hebt in fris en Nederlands
Wanneer niet: als het je al snel te vlug gaat
Naast je op de bank: je eigen bucketlist (en een pen om 'm tijdens het kijken aan te vullen)
Waar: Videoland

In september schreven we nog deze recensie over Bella Donna's. Conclusie: onbehouwen, maar wel charmant. Nu kan je op Videoland je eigen mening vormen. Bella Donna's gaat over een vriendinnengroepje, van wie eentje overlijdt. De overgebleven drie besluiten haar bucketlist - het lijstje met alles wat ze nog had willen doen voor ze overleed - te volbrengen. Gelukkig was het geen gezapig lijstje met 'een boek schrijven' of 'tegen mijn moeder zeggen dat ik van haar houd', want dat had een nogal saaie film opgeleverd. 

En Bella Donna's is alles behalve dat. De vaart zit er, zeker in het begin van de film, behoorlijk in. In hoog tempo zien we de dames onder meer bij een straatrace, op krav maga les, als figuranten in een film, bij een hondenshow en te paard bij een drive-thru. Afwisselend, maar op een gegeven moment gaat zelfs dat een beetje trekken. Gelukkig is er ook nog wat ontwikkeling op het gebied van de liefde. Thijs Römer steelt de show, maar de vriendinnen zijn ook behoorlijk grappig. En ook wel tamelijk grof, dus misschien wil je 'm pas na kinderbedtijd opzetten.

GUARDIANS OF THE GALAXY

Wanneer kijken: als je wil lachen
Wanneer niet: als je een intellectuele uitdaging zoekt
Naast je op de bank: een walkman om de hits uit je jeugd te luisteren
​Waar: Netflix

Wat hebben een groene moordenares, een levende boomstam, een getatoeëerde bruut met wraakgevoelens, een cynische wasbeer en een Star Lord met elkaar gemeen? In Guardians of the Galaxy vormen ze het onwaarschijnlijke clubje dat de Melkweg moet redden van totale vernietiging door slechteriken. Dat gaat gepaard met een boel mooie vechtscènes en indrukwekkende ontploffingen die naarmate de film vordert steeds spectaculairder worden. En de buitenaardse werelden waar de vijf voor strijden, zijn erg mooi ontworpen en tot leven gebracht.

Maar het leukste aan Guardians of the Galaxy zijn toch wel de dialogen. De film is vaak echt heel grappig, met name in de timing. Net als het even voorspelbaar of zoetsappig dreigt te worden, wordt de angel eruit gehaald met een goeie one-liner. Pas op het einde wordt dat losgelaten en krijg je dan toch nog de ontroering, soms wel een beetje over-the-top, maar dat past wel bij al die spectaculaire beelden. En soms ook gewoon heel subtiel, bijvoorbeeld door de boomstam, die de hele film maar 3 woorden in zijn vocabulaire lijkt te hebben en daar tegen het einde ineens een goedgekozen vierde aan toevoegt. De film voelt met 2 uur wel een beetje lang, maar is al met al heel vermakelijk.

ZWARTE TULP

Wanneer kijken: als je aangenaam verrast wil worden
Wanneer niet: als je bang bent voor spoken
Naast je op de bank: je geheime project waar je ooit schatrijk mee gaat worden
​Waar: Videoland

Zwarte Tulp was de eerste serie die Videoland zelf produceerde - het eerste seizoen was in 2015 te zien. De inzet: superrijke giganten als Netflix en HBO naar de kroon steken met een echte Nederlandse productie. Het uitgangspunt is inderdaad oer-Hollands, maar klinkt in eerste instantie niet vreselijk spannend: twee families uit de bollenstreek liggen met elkaar in de clinch over een ongeluk uit het verleden en wedijveren over het kweken van de eerste echt zwarte tulp ter wereld. De strijd die dat oplevert, wordt steeds grimmiger naarmate er meer geheimen uit het verleden komen bovendrijven. 

Dat klinkt niet hemeltergend origineel, maar geloof ons: dit kijkt verrassend lekker weg. Het plot blijft zich op een hoog tempo ontwikkelen, als kijker weet je ook niet de hele tijd waar je aan toe bent. De cast is indrukwekkend: Anna Drijver, Gijs Naber, Huub Stapel, Marcel Mutsers en Linda van Dyck zijn maar een paar van de acteurs die acte de présence geven. En belangrijker: ze stellen niet teleur. De persoonlijke ontwikkeling van de personages, de keuzes die ze maken en de dynamiek binnen en tussen de families: ze overtuigen stuk voor stuk. Het opvallendst is waarschijnlijk Puck van Stijn, die de negenjarige, hooggevoelige Jisanne speelt. Zij geeft een bijzonder, surrealistisch tintje aan de serie, die in ieder geval in het eerste seizoen, tot het einde blijft boeien.