Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 32, 2018 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

‘Hoi, ik ben je nieuwe stiefvader’

Verliefd worden op iemand die al kinderen heeft, het kan je zomaar overkomen. En omgekeerd ook: je hebt al kinderen en dan is daar ineens die nieuwe liefde. Een stiefgezin vormen is best een uitdaging. Wanneer en hoe stel je je kinderen en je nieuwe geliefde aan elkaar voor? Hoe vorm je een nieuw gezin? Welke problemen kom je tegen? Redacteur Franke van Hoeven spreekt met ervaringsdeskundigen en een coach.

Mijn ouders scheidden toen ik vier jaar oud was. We verlieten het grote huis, betrokken een flatje en mijn moeder herstelde het contact met haar eerste grote liefde. Ze kreeg weer een relatie met hem, ongeveer een jaar na de scheiding trok hij bij ons in. Ai. Ik had maar één diepe wens gehad en dat was dat mijn ouders weer bij elkaar zouden komen. Mijn vlees en bloed, mijn vertrouwde basis. Nu kwam er iemand bij ons in huis wonen met een totaal andere geur, andere genen, andere regels. Die nieuwe huisgenoot voelde heel dubbel: ik was blij voor mijn moeder dat ze weer geluk in de liefde had gevonden, maar voor mij hoefde het allemaal niet zo nodig.

'"Hij hoort er nu bij", kreeg ik dan te horen. Terwijl dat voor mijn gevoel niet zo was' 

Wat moet die man hier?
Ook mijn buurmeisje Marieke (17), wier ouders vier jaar geleden scheidden, vond het moeilijk de nieuwe man in het leven van haar moeder te accepteren: "Het ging allemaal veel te snel, ik heb nauwelijks de tijd gehad om aan de situatie te wennen. Ongeveer een jaar nadat mijn ouders besloten te scheiden was Frank, mijn stiefvader, voor mijn gevoel opeens altijd aanwezig. We hebben een keer wat gegeten, ik heb zijn kinderen een keer ontmoet, en daarna woonde hij meteen elk weekend bij ons in huis. Als ik daar iets van zei, had ik het gevoel dat er niet naar mij werd geluisterd. ‘Hij hoort er nu bij,’ kreeg ik dan te horen, terwijl ik dat idee helemaal niet had. Nu, 2,5 jaar later, voelt hij voor mij nog steeds als een gast in huis.

Wat ik ouders zou willen aanraden: luister goed naar wat je kind zegt, dat kan heel goed aangeven of iets goed voelt of dat het te snel gaat. Kijk later in het proces of alles nog steeds soepel verloopt, of dat er over dingen nieuwe afspraken moeten worden gemaakt waar iedereen zich prettig bij voelt. Je kind bevindt zich in een situatie die niet natuurlijk aanvoelt en waar hij zich niet per se in wil bevinden.

En stiefkinderen zou ik willen adviseren: probeer te vertellen hoe je je voelt, geef aan wat je wilt. Mocht je een van je ouders heel erg missen, bijvoorbeeld, stel dan voor samen iets leuks te doen zonder de nieuwe stiefouder erbij. Op die manier kun je nog genieten van hoe het vroeger was. En hoe moeilijk dat ook is: probeer open te staan voor nieuwe gezinsleden. Want met boos blijven op de situatie heb je uiteindelijk alleen maar jezelf."

Hoe pak je die eerste ontmoeting aan?

Marianne Smulders is coach bij Stief en Co en begeleidt stiefgezinnen. Voor de eerste ontmoeting tussen de kinderen en een nieuwe geliefde heeft ze een paar tips: 

- "In mijn praktijk maak ik van alles mee, van mensen die zo vol zijn van hun verliefdheid dat ze al na twee weken de kinderen aan hem of haar voorstellen, tot mensen die wel een jaar wachten. Dat kan voor de nieuwe partner dan weer onprettig zijn en voelen alsof ze op het reservebankje zitten. Ik zou zeggen dat als je elkaar een tijdje kent en een paar lange weekenden met elkaar hebt doorgebracht, je wel zo ongeveer weet wat je aan elkaar hebt. Tenminste, als je het idee hebt dat je alles met elkaar kan bespreken. Wanneer dat nog niet zo is, voelt diegene kennelijk nog niet veilig genoeg. En waarom zou hij of zij dan wel veilig voelen voor de kinderen?

- Een goede vraag om jezelf te stellen is: zou ik mijn nieuwe partner aan mijn ouders voorstellen? Dat is ook een indicatie dat het serieus is en dus een goede leidraad om ook een ontmoeting met de kinderen in overweging te nemen.

- Heel generaliserend - want het verschilt natuurlijk per kind - zou je kunnen zeggen dat je bij pubers wat langer wacht dan bij jongere kinderen. Jonge kinderen hebben vaak minder last van een loyaliteitsconflict ten opzichte van de andere ouder en vinden het gewoon spannend, zijn nieuwsgierig. Pubers zitten er echt niet op te wachten om hun vader of moeder klef te zien doen met een nieuwe liefde. Maar, zoals gezegd, dat is geen stelregel, kijk vooral goed naar je eigen kind(eren). 

- Vertel het aan de kinderen voordat de daadwerkelijke ontmoeting plaats vindt. En vertel dan niet te veel, houd het een beetje algemeen, bijvoorbeeld hoe oud iemand is en waar je elkaar van kent. Laat vooral veel ruimte voor hén, om de vragen te stellen waar zij zelf mee zitten.

- Geef ze ook mee dat jij het zelf aan je ex-partner wil vertellen. De kinderen zijn geen boodschappers. Zorg dus ook dat die twee gesprekken kort op elkaar plaats vinden, zodat het niet een groot geheim wordt. Als de verhoudingen daar goed genoeg voor zijn, overleg dan ook met je ex: 'Ik heb een nieuwe vriend, wat vind jij ervan als ik die binnenkort aan de kinderen voorstel?' Het gaat er niet om dat je toestemming vraagt, maar dat je erkent dat je ex ook betrokken is bij deze voor de kinderen belangrijke momenten. 

- Organiseer de eerste ontmoeting op neutraal terrein en houd het kort. Bouw daarna het contact langzaam op en toets bij je kinderen met open vragen wat ze ervan vonden en hoe ze zich voelen." 

Gehoord willen worden
Niet alleen voor de kinderen, ook voor de ouders is het een uitdaging om een nieuw gezin te vormen. Jannemarie (47), eigenaar van coachingbedrijf Doe je ding, leerde haar man Erwin kennen toen hij vier jaar gescheiden was. "Het ging vanaf het begin al heel snel, we zijn echt het diepe in gesprongen. Ik heb direct tegen Erwins kinderen, Michella en Wesley, gezegd: 'Ik ben niet je moeder, voor jullie ben ik gewoon Jannemarie.'

'Mijn stiefkinderen gaven me van alles de schuld' 

Toen ik begon met de relatie, dacht ik serieus dat ik niet zoveel te maken zou krijgen met zijn kinderen. Ik dacht: ik maak er een soort project van om dit gezin weer op te lappen. Maar zo werkte dat niet. Mijn stiefkinderen vonden het heel moeilijk in het begin, gaven me van alles de schuld. De kinderen bepaalden hoe ver ik mocht komen, en ze vergaven me niet zo gemakkelijk. Dat begreep ik ook wel: zij hadden niet voor deze situatie gekozen. Gaandeweg begon ik begrijpen dat ik mezelf uit de rol van boze stiefmoeder moest zien te krijgen, want die rol vond ik naar, en wilde ik helemaal niet.

Wat hielp, is dat ik nooit iets heb geveinsd. Bovendien hebben kinderen gewoon liefde nodig, klaar. We hebben onze moeilijkheden echt wel gehad, maar we gaan inmiddels goed met elkaar om. Als ik ouders een tip mag geven ter voorbereiding op de kennismaking: laat de kinderen een familie-opstelling maken, met bijvoorbeeld Playmobil, en bespreek hoe het gezin eruitziet. Het zal je verrassen hoe zij de poppetjes plaatsen: wie hoort er bij de familie, wie niet? Op die manier erken je wat belangrijk is voor hen. Kinderen worden vaak door de situatie overstemd en dit is een fijne en simpele manier om ze die stem terug te geven. Tot slot: spreek nooit kwaad over exen, oordeel niet te snel en verwacht niet te veel. En wat je ook doet, blijf altijd jezelf."

Te veel willen
Jezelf blijven, dat is iets waar Barbara (39) flink tegenaan is gelopen. Voor haar verliep het ‘bonusmoederschap’ in fases. "Toen Frits en ik een relatie kregen, verliep het contact met zijn vierjarige zoon heel spelenderwijs. We wilden er vooral niet een 'ding' van maken. In het begin ging dat goed. Ik hield me afzijdig, ook toen we gingen samenwonen. We gingen allemaal onze eigen weg. Ik heb nooit geprobeerd Martijns moeder te zijn en speelde gewoon gezellig spelletjes met hem, het ging allemaal vrij natuurlijk.

'Zodra ik de focus op het 'perfecte gezin' losliet, ontstond er weer lucht en ging het beter' 

Maar dat veranderde in de loop der tijd. Ik begon me te irriteren aan de relatie die Frits met Martijn had: hij leek wel een andere man als zijn zoon bij ons was. Natuurlijk vond ik het logisch dat hij, als hij zijn zoon zag, alleen maar leuke dingen met hem wilde doen, maar ik had het gevoel dat er weinig rekening met mij en óns gezin werd gehouden. Ik kreeg zo ook geen kans om een relatie met Martijn op te bouwen.

Wat ik echt heb moeten loslaten is te veel te willen. Ik vond dat alles goed en leuk moest zijn, dat iedereen in het gezin precies evenveel aandacht moest krijgen, zeker toen mijn dochter geboren werd. Ik legde daar zoveel nadruk op, dat alles juist daardoor uit balans raakte. Door erover te praten kon ik wat meer loslaten en zodra ik de focus van het ‘perfecte gezin’ haalde, ontstond er meteen weer lucht.

De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat geforceerd je best doen totaal niet werkt, en dat je stiefkind een veilig gevoel geven heel belangrijk is. Ze hebben al zoveel onveiligheid meegemaakt door de scheiding. Kun je ze die veiligheid bieden, dan ben je als stiefouder denk ik al een heel eind."

Boel liefde
De scheiding van mijn ouders is inmiddels 35 jaar geleden. De hoop dat mijn biologische ouders weer bij elkaar komen, heb ik inmiddels wel laten varen. Ook heb ik tijd genoeg gehad om het verdriet rond de scheiding te verwerken. Maar een litteken heb ik er wel aan overgehouden. Niet erg, maar wat ik tot slot zelf nog zou willen zeggen: jij bent misschien helemaal klaar met je ex, maar je kind zal áltijd het kind van die ex blijven. Houd daar rekening mee. En geef je kind maar een boel liefde en kusjes. Want van liefde kun je nooit teveel krijgen, zeker niet in verdrietige omstandigheden.

Een nieuw stiefgezin vormen, zo doe je dat

En wat gebeurt er na die eerste ontmoeting? Je wil met elkaar verder, maar dat gaat vaak niet vanzelf. Marianne Smulders van Stief en Co:

“Het vertrekpunt voor stiefgezinnen is de scheiding: hoe is dat gegaan? Dat maakt veel uit voor de problematiek van het samengesteld gezin. Als de scheiding naar is verlopen, brengt dat voor een stiefgezin veel meer problemen met zich mee. Een stiefgezin laten slagen is een uitdaging: uit academisch onderzoek blijkt dat  60% van de stiefgezinnen weer uit elkaar gaat. Scheiden lijkt eerder de regel dan de uitzondering, zeker bij de huidige generatie scheidingen: een generatie die vluchtig en druk leeft, het maximale uit het leven wil halen, alle kansen wil benutten, veel werkstress heeft. De balans tussen werk en privé is vaak weg en de drang tot perfectie heeft een keerzijde: een hoog scheidingspercentage.

Een stiefgezin vormen begint altijd vanuit een verdrietige toestand. Als je iemand tegenkomt ná dat verdriet, ben je zo intens gelukkig, dat je er samen weer voor wilt gaan. Maar veel ouders hebben niet nagedacht wat er allemaal komt kijken bij de vorming van een nieuw gezin: hoe wil je het gaan doen, hoe vul je het voor de kinderen in, wat is de rol van de ex-partner en stiefouder? Een grote valkuil zijn de normen en waarden: wie voedt er op? Ons advies: laat de ouders dat in het waardenkader doen, bijvoorbeeld ‘veiligheid’, en laat de stiefouder dat in het normenkader doen: ‘Laat geen troep de trap liggen’.

Mijn tip voor kinderen: geef aan waar je moeite mee hebt, en als je het moeilijk vindt om erover te praten, doe dat dan bijvoorbeeld met een briefje of met van die hotel-deurhangers met daarop: ‘Nu even niet, papa’, of ‘Ik ben verdrietig’. Dan hoef je verder niets uit te spreken, maar geef je wel aan hoe je je voelt. Of schrijf op een kaartje: ‘Ik wil een boos gesprek’, of ‘Ik wil een verdrietig gesprek’.

Ouders adviseer ik altijd eerst de achtergebleven partner te informeren als je een nieuwe liefde vindt, die moet dit écht niet te horen krijgen via de kinderen. Neem de tijd voor het vormen van het nieuwe gezin. Coaching kan in een paar sessies helpen de belangrijkste valkuilen te voorkomen en een goede, weloverwogen start met een nieuw gezin te maken.

En als stiefouder kan je jezelf afvragen: waar ben ik heel goed in, wat vind ik heel leuk om te doen? Daar kun je namelijk van toegevoegde waarde voor je stiefkinderen zijn. Bouw je eigen gezinscultuur met eigen rituelen en bespreek dit met de kinderen, want dit moet het cement worden van het samengestelde gezin.

Tot slot wil ik zeggen, en dit geldt eigenlijk voor iedereen: neem de tijd voor elkaar. En daarmee bedoel ik niet samen boodschappen doen op zaterdag, maar pak een kleedje, een picknickmand en ga in het gras zitten aan de waterkant. Geniet van elkaar, dat is waar het uiteindelijk om draait."

Door Franke van Hoeven

Hemels: 5 x sterrenkijkapps

Zoek dit weekend 's nachts een donkere plek in de natuur op, neem een dekentje mee om op te liggen en laat je betoveren door al het moois dat je boven je ziet. De jaarlijks terugkerende meteorenzwerm Perseïden is op zijn hoogtepunt te zien in de nacht van 12 op 13 augustus. Dan schieten tot wel 100 meteoren per uur langs de sterrenhemel en als er niet al te veel bewolking is, krijg je er zeker een paar te zien. Deze apps kunnen je daar bij helpen, dus bedenk maar vast wat je wil gaan wensen!

1. Night Sky

In eerste instantie word je getrakteerd op een mooi vormgegeven planetarium, dat meebeweegt met je toestel. Zo kijk je als het ware rondom je heen en zie je alle sterren schitteren. Door op het scherm te tikken en dan op de AR-knop rechtsboven te tikken - dat is het icoontje van de pijltjes in een cirkel - activeer je de augmented reality modus. Je kunt zelf bepalen hoe sterk je deze overlay wil.

Veel sterren, planeten en satellieten die je op het scherm ziet, kun je aantikken. Vervolgens krijg je alle informatie te zien over deze objecten. Extra tof is dat je bij de satellieten ook ziet welke baan ze volgen. En je ook het heelal kunt zien vanuit de planeten.

Prijs: Eerste maand gratis, daarna 2,49 euro per maand
Beschikbaar voor: iOS
Pluspunten: Super mooi weergegeven en de Augmented Reality functie is echt top om zo het hele heelal te spotten.
Minpunten: Het is wel even uitzoeken hoe alles precies werkt in de app.
Waar voor je geld: In principe is de basis versie prima. Voor komend weekend zou ik gebruik maken van de eerste maand gratis uitproberen, en daarna de betaalde app weer uitschakelen zodat je naar de gratis versie teruggaat.

2. Star Walk 2

De app Star Walk laat je door het heelal lopen aan de hand van de tijd. Dit doe je door op het tijdsbalkje rechtsboven te tikken en vervolgens met je vinger langs de meetlat rechts te gaan. Je krijgt op deze manier een virtuele reis door de sterrenhemel. Verder kun je door linksonder op het vergrootglas te tikken ook nog sterrenstelsels opzoeken zoals de ‘Grote Beer’ en ‘Orion’. Maar ook alle sterren, zonnestelsels en satellieten en de bijbehorende informatie kun je terugvinden in de app.

Prijs: Eerste week gratis, daarna betaal je 0,99 euro per maand.
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Super makkelijk zoeken van sterren- en zonnestelsels.
Minpunten: Geen Augmented Reality laag.
Waar voor je geld: Ja, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar Night Sky, juist vanwege die AR-functie.

3. Stellarium

De app Stellarium bevat het hele planetarium in je telefoon. Het toont een realistische en nauwkeurige kaart van de hemel. Eigenlijk zie je datgene wat je ook met het blote oog zou zien met een verrekijker of een telescoop, alleen nu helpt je smartphone een handje. Extra handig, je kunt met deze app je telefoon naar de lucht richten, op de ster tikken en binnen enkele seconden wordt de ster geïdentificeerd. Daarnaast vind je in de app een catalogus met hierin alle namen van de sterren en planten en bijbehorende informatie die er zijn.

Prijs:  3,49 euro en 2,59 euro
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: Het heelal in je achterzak en met de app kun je alles makkelijk identificeren.
Minpunten: De versie voor op je computer is een stuk mooier dan de app. Dus goed om te weten dat je de app ook op je computer kunt installeren.
Waar voor je geld: Zeker weten. Je betaalt eenmalig en hebt geen last van advertenties of in-app aankopen. Daarnaast werkt de app lekker makkelijk.

4. Skyview

Net als Night Sky legt ook Skyview een virtuele laag over het beeld van je camera. Je krijgt direct alle sterren, planeten, sterrenbeelden en ruimtestations op basis van je GPS te zien. Zo kijk ik vanuit mijn raam uit op de Grote Beer en als ik mij een kwartslag naar links draai zie ik Orion. Daarnaast kun je via deze app op elke ster tikken en je krijgt direct de bijbehorende informatie. Er is ook een speciale nachtmodus waarbij je alles in het rood te zien krijgt. Extra fijn als je op een extreem donkere plek de vallende sterren wilt gaan kijken, dan heb je geen last van fel licht uit je tele

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: De speciale nachtmodus ideaal voor sterren te kijken
Minpunten: Geen.
Waar voor je geld: Gratis. Al is er wel de mogelijkheid om te upgraden.

5. Mijn hemel

De app Mijn Hemel ziet er het minst mooi uit als je deze vergelijkt met bovenstaande apps. Maar de app heeft wel een voordeel: een Astrokalender die je iedere dag voorziet van handige nieuwtjes. Zo weet je precies wat er allemaal in het sterrenstelsel gebeurt en wanneer de maan op zijn mooist is of de meeste sterren vallen. Bovendien doet de app een wolkenvoorspelling, zodat je precies weet of het zin heeft om op te blijven of dat je misschien beter je bed in kunt kruipen. Een ideale app als je het leuk vindt om je te verdiepen in het heelal. Verder vind je ook de stand van de maan en zon terug. Weet je precies hoe hoog deze staan en wanneer ze op en onder gaan.

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android
Pluspunten: De laatste astro nieuwtjes zodat je precies weet wanneer er een mooi astrologisch verschijnsel te zien is.
Minpunten: De app is echt ontzettend saai vormgegeven.
Waar voor je geld: Gratis, dus zeker de moeite van het downloaden waard om te kijken of het iets voor je is.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

10 handige badkamerhacks

Van onze partner Hansgrohe

Douchen, spetteren, tutten, relaxen, opwarmen of juist afkoelen… Ongemerkt spenderen we best veel tijd in onze badkamer. Maar het is niet de makkelijkste en leukste plek om schoon en opgeruimd te houden. Met deze handige tips wordt je badkamer niet alleen frisser, maar vooral ook (nog) leuker.

1. Poets met fruit
Schoonmaakmiddel is zoooo 2017. Gebruik bijvoorbeeld eens een grapefruit of een citroen om je kranen schoon te maken. Het zure sap haalt niet alleen vuil weg, maar ook die harde watervlekken. En bijkomend voordeel: je badkamer ruikt daarna heerlijk fris.

2. Streeploos met een kopje thee
Met spul uit je keukenkastjes poetsen is niet alleen handig en vaak goedkoper, het is ook nog eens harstikke groen. Met een beetje sterke zwarte thee – drie zakjes op een kop – maak je bijvoorbeeld je spiegels of andere glazen oppervlaktes in huis streeploos schoon. Helemaal als je geen doekje of keukenrol gebruikt bij het poetsen, maar een oude krant.

3. Potje vol cola
Uiteindelijk kun je de hele badkamer onderhanden nemen met alternatieve schoonmakers. Want cola helpt dan weer tegen de aanslag en vlekken in je toilet en wasbak. Iets waar je als je veel cola drinkt, misschien niet al te lang bij stil moet staan, trouwens…

4. Maak het jezelf makkelijk
Je kan ook voor een douche kiezen, die het poetsen makkelijk maakt. De Raindance showerpipe van Hansgrohe heeft een QuickClean anti-kalksysteem. Door de flexibele silicone nopjes wrijf je kalk en vuil in een handomdraai weg. Bijkomend voordeel: je douche gaat extra lang mee en werkt beter. Sta je er toch net wat lekkerder onder! Ook fijn: als niet je haren nat wil maken, kan je gemakkelijk kiezen voor de hand- in plaats van de hoofddouche. Scheelt ook weer poetsen, maar dan van jezelf.

5. Hang het op
Als je badkamer dan helemaal spik en span is, wil je natuurlijk ook dat de boel een beetje opgeruimd is. Met een paar slimme oplossingen berg je, zelfs in een kleine badkamer, al die verschillende douchegels, lotions, maskers en badeendjes zo op. Gebruik bijvoorbeeld zo’n schoenenzak voor aan de deur om grotere verpakkingen in te doen. Kruidenrekjes of van die smalle plankjes waar je normaal schilderijen of fotolijstjes op zet, zijn perfect voor kleine potjes als nagellak of dagcrème.

6. Blijven plakken
Voor kleine maar noodzakelijke troepjes zijn magneetstrips je vriend. Die kun je aan je muur, bijvoorbeeld als ‘lijst’ om je spiegel, hangen. Daar kun je vervolgens je nagelschaartje, pincet en bijvoorbeeld je haarspeldjes aan plakken.

7. Rol het op
Een andere ruimtebesparende tip is oprollen. Als je je handdoeken niet opvouwt maar rolt, nemen ze namelijk veel minder plek in. Als je ze vervolgens in een wijnrek schuift, ziet het er ook nog eens hartstikke tof uit.


8. Uit de knoop
Een föhn, een stijltang en de lader van je elektrische tandenborstel. Stiekem heb je nog best wat snoeren in de badkamer rondslingeren. Voorkom spaghetti en hou de snoeren op hun plek met behulp van een lege wc-rol.

9. Spiegeltje, spiegeltje
Je kent het ongetwijfeld: je hebt heerlijk warm gedoucht en wil voor je de deur uit rent nog even snel een mascaraatje en een poedertje op doen. Alleen is je spiegel beslagen. Onhandig! Maar als je de spiegel even met scheerschuim poetst, beslaat deze niet meer. Van één keertje scheerschuimen, heb je een paar weken plezier.

10. Kreukvrij onder de douche
Van je douche maak je zo een thuisstomerij. Neem een lekkere warme douche en hang vervolgens je gekreukte kleding in de badkamer of de douchecabine. De stoom die in de ruimte blijft hangen helpt namelijk tegen de kreukels!

Nog meer leuke plannen voor je badkamer? Die verzin je zelf… onder de douche! Hansgrohe deed onderzoek naar hoe mensen hun tijd onder het stromende water beleven. Wat blijkt: maar liefst 72% van de ondervraagden gaf aan dat ze hun beste ideeën onder de douche opdeden. Een bron van inspiratie dus!

Nog zo'n goed idee

Geïnspireerd geraakt en zin om je badkamer écht grondig aan te pakken? Bij Hansgrohekrijg je nu €100,- terug bij aankoop van een Raindance Showerpipe. Deze regendouche heeft drie verschillende straalsoorten waartussen je gemakkelijk kunt switchen met de comfortabele select knop én extra volle stralen dankzij de AirPower technologie. En – zie punt 4 – je hebt ‘m zo schoon. Ga naar de website voor de actievoorwaarden en het assortiment.

5 muziekdocumentaires

Deze week komt de documentaire Whitney in de bioscoop, een film over popicoon Whitney Houston, die in haar leven hoge pieken en diepe dalen kende. In februari 2012 werd de zangeres dood gevonden in het bad van haar chique hotelkamer in Beverly Hills. Een hartaandoening en drugsgebruik werden haar fataal.

Het tragische overlijden van een artiest is vaak de reden dat filmmakers de archieven in duiken om een documentaire te maken. Zo kwamen er de afgelopen jaren films uit over Amy Winehouse, Kurt Cobain en Janis Joplin. Maar ook over springlevende muzikanten worden boeiende films gemaakt. Zoals deze vijf documentaires.

Keith Richards: Under the Influence
Hij werd wereldberoemd als gitarist en mede-oprichter van The Rolling Stones, maar Keith Richards maakt ook soloplaten, zoals zijn in 2015 uitgebrachte Crosseyed Heart. Filmmaker Morgan Neville filmde Richards tijdens de opnames, maar wat deze documentaire vooral leuk maakt, zijn de kleurrijke verhalen die de bejaarde bad boy tussendoor vertelt. Over zijn liefde voor de blues en countrymuziek, maar ook zijn tijd op Jamaica, waar hij kennismaakte met reggae.

Uiteraard komen ook The Stones aan bod en wordt Richards ruige imago besproken. Met een fijne mix van zowel oude als nieuwe muziek, archiefmateriaal en onthullingen van de rockheld zelf, krijgen we ook de andere kant van Richards te zien.

Searching For Sugar Man
Het is in deze tijd van Youtube en social media absoluut ondenkbaar, maar in de jaren zeventig was het nog mogelijk om knetterberoemd te zijn in een ander continent zonder daar zelf ook maar iets van af te weten. Het overkwam Sixto Rodriguez, een singer-songwriter uit Detroit die in eigen land bijzonder weinig albums verkocht. Maar in Zuid-Afrika werd zijn muziek de soundtrack van de anti-apartheid beweging.

De inmiddels overleden filmmaker Malik Bendjelloul volgde twee fans die wilde uitzoeken of de in vergetelheid geraakte zanger nog leefde. Dit fascinerende en mysterieuze verhaal over Rodriguez werd in 2013 bekroond met een Oscar en deed de carrière van de muzikant weer opleven.

Oasis: Supersonic
Er waren eens twee bijdehante broertjes uit een arbeiderswijk in Manchester. Ze zaten samen in een bandje dat in 1991 werd opgericht en in 1993 tekende bij een platenlabel. Hun debuut Definitely Maybe brak alle records en in mum van tijd speelden ze voor uitverkochte arena's. Het verhaal van Oasis klinkt als een jongensdroom en in deze docu doen de heren - die na tal van ruzies niet meer met elkaar praten - uit de doeken hoe hun muziekcarrière van de grond kwam.

Grofgebekt als altijd vertellen Liam en Noel over hun plotselinge roem en alle gekte die daarbij kwam kijken. Dat levert heel wat grappige anekdotes op. Daarnaast deinst filmmaker Mat Whitecross er niet voor terug om het duo zelf te laten vertellen hoe ze hun band de vernieling in holpen. Een must-see voor alle fans en eigenlijk iedereen die jong was in de jaren negentig.

20 Feet from Stardom
Dit is een bijzondere documentaire, omdat hier niet een grote beroemdheid in de schijnwerpers wordt gezet, maar juist de personen daar vlák achter: de achtergrondzangeressen. Ze zijn enorm getalenteerd, maar toch zelf nooit een ster geworden, terwijl sommigen dat zeker wel geprobeerd hebben.

Mick Jagger, Bruce Springsteen, Sting en David Bowie vertellen over hun samenwerkingen met de zangers, die ook zelf hun verhaal doen. Mooie, ontroerende, maar ook gepassioneerde verhalen van artiesten die anders altijd in de schaduw van een ander staan. Met deze film won Morgan Neville, die later ook Keith Richards: Under the Influence maakte, een Oscar.

Anvil! The Story of Anvil
Het kan lullig lopen in de muziekwereld. De metalband Anvil inspireerde Metallica en Anthrax, maar terwijl de bands waar ze mee toerden wereldwijde roem kregen, bleef hun succes uit. Toch gaven deze rockers niet zomaar op. Ja, ze worden ouder en de kans op een doorbraak steeds kleiner, maar ze knallen nog altijd als een stel wilde tieners.

Het verhaal van deze sympathieke band, begeleid door een prutsende manager, is hilarisch en pijnlijk tegelijk. Ook na een rampzalige tour, zetten ze weer dapper door. Hun doorzettingsvermogen is dan ook inspirerend. Deze stoere Canadezen doen al jarenlang waar ze van houden. Nu is het nog afwachten tot de rest van de wereld ze omarmt. Na het zien van deze documentaire ben je meteen fan.

Door Kita van Slooten

Weekend Magazine met vakantie

Ken je dat? Dat je helemaal stralend en uitgerust en bruin van vakantie terugkomt en dat iedereen zegt dat je er zo goed uitziet? Dat willen wij ook! En dus gaan we er even tussenuit.

Achter de schermen wordt heel hard gewerkt aan een nieuwe site en app voor RTL Nieuws en ook Weekend Magazine krijgt een make-over. In de tussentijd kan je wel gewoon bij RTL Nieuws terecht voor mooie persoonlijke verhalen, lekkere recepten, appreviews, reizen en uitjes, tips en trends. Die kun je binnenkort vinden op de nieuwe site, die je hier alvast kan bekijken voordat-ie over een paar weken live gaat. We horen heel graag wat je ervan vindt! Dat kan via de feedbackknop op de site zelf of met een mailtje naar [email protected]

Fijne vakantie! 

 

Hamam je jezelf tot rust

Deze week is de Internationale Dag van de Ontspanning. Maar zo'n excuus heb je eigenlijk helemaal niet nodig voor een beetje rust, dat is essentieel voor lichaam en geest. Bezoek bijvoorbeeld eens een oosterse hamam voor een weldadige relaxsessie. Redacteur Matthijs van der Pol zet op een rij wat je daar kan verwachten.

Samen met de immigratie van mensen uit de Arabische wereld is ook de hamam naar Nederland gekomen. Opvallend is dat deze oosterse badhuizen niet langer voorbehouden zijn aan Nederlanders van Turkse of Marokkaanse afkomst. Steeds meer Nederlanders bezoeken een authentieke hamam en Nederlandse wellnesscenters bieden ook steeds vaker een hamambehandeling aan. 

Jamila Johri is eigenaresse van de Spa & Wellness Hamam in Rotterdam, naar eigen zeggen een van de eerste en oudste hamams van Nederland. Johri opende haar zaak ruim vijftien jaar geleden. Wie naar binnen gaat, stapt een andere wereld in. De authentieke hamam is binnen rijk ingericht met veel grijs-wit marmer. Rond de wasbakken zijn kleurige mozaïeken te vinden. Grote trots is de veel gefotografeerde grote deur die Johri speciaal uit Marokko liet overkomen.

Hoewel ze zich in het begin vooral richtte op Marokkaanse vrouwen, heeft ze de klandizie de afgelopen jaren zien veranderen. "Er komen hier steeds meer Nederlanders. Of je nou zwart, wit of pimpelpaars bent, iedereen is hier welkom."

Sommige Nederlanders moeten wel even wennen aan het hamamritueel. Zo is in je blootje rondlopen niet toegestaan. Ook is dames- en herenbezoek strikt gescheiden. Nog een verschil voor mensen die het zachtjes fluisteren bij saunabezoek gewend zijn, is dat er volop gekletst wordt. Johri: "De vaste klanten zijn vooral Marokkaanse en Turkse vrouwen. Die nemen vaak hun kleine kinderen mee en komen hier echt voor de gezelligheid."

Hoe ziet een hamamgang eruit? "De essentie is scrubben", zegt Johri. Zonder scrubben is het geen hamam. Maar voor er gescrubt kan worden, dient iedereen zich even om te kleden. Daarbij is het dus wel de bedoeling dat er een bikinibroekje aan blijft.

Na de kleedkamer gaat het gezelschap - naar de hamam gaan doe je niet alleen - naar binnen. Daar wordt iedereen ingezeept met olijfzeep. In de eucalyptuscabine gaat iedereen gezellig zitten stomen. Johri: "Want zo gaan je poriën open."

Omdat olijfolie een plakkerig goedje is en het belangrijke scrubritueel in aantocht is, is het zaak je lijf goed af te spoelen. Daarna is de verwarmde buiksteen aan de beurt. Johri: "Dat is een grote, verwarmde marmeren plaat waar je inderdaad op je buik op moet gaan liggen. Hier wordt je van onder tot boven gescrubd met een speciale handschoen. Dit is om je dode huidcellen te verwijderen." Alleen je hoofd wordt gespaard en na de rug draai je je om en krijgt je voorkant een beurt.

Dan is het weer afspoelen geblazen, en volgt het bubbelbad en het dompelbad - koud dus! Dat laatste is belangrijk om de bloedcirculatie te stimuleren. Johri vertelt dat je de volgorde van de baden goed in de gaten moet houden: "Anders krijg je hoofdpijn." Het ritueel, dat makkelijk drie uur in beslag kan nemen, gaat daarna nog door in de jacuzzi en de infraroodsauna. En uiteindelijk moet je van al dat heerlijks natuurlijk een beetje bijkomen, met hapjes en een drankje, in de lounge en relaxruimte. 

Johri zegt dat hamambezoek voor van alles en nog wat geschikt is. Zo worden er vrijgezellenfeesten en verjaardagen in de hamam georganiseerd. Mannen onder mekaar zijn trouwens ook welkom, op woensdagen en zondagen. Stelletjes kunnen de hamam privé afhuren. Zo is het steeds gezellig in het badhuis zegt Johri: "Het is echt een ontmoetingsplek."

De geschiedenis van de hamam

De hamam is een van oorsprong Islamitisch badhuis waar mensen samenkomen om zich te reinigen volgens hun geloof en ook voor de gezelligheid natuurlijk. De oorsprong van de hamam, met name die in Marokko, komt voort uit het Romeinse badhuis. Die bestonden ook al uit hete, warme en koude ruimtes. Later werden de vaak fraai ingerichte ruimtes aangepast aan de eigen reinigingsrituelen volgens de islam waarbij het dompelbad bijvoorbeeld werd ingeruild voor stromend water. Mannen en vrouwen baden gescheiden, op eigen tijden. De badgang verloopt volgens een vast patroon, waar de badderaars uitgebreid de tijd voor nemen.

Door Matthijs van der Pol

5 planten tegen muggen

Word je tijdens warme zomeravonden helemaal gek van die kleine, bloeddorstige monstertjes die rondjes om je hoofd zoemen? Dan hebben we een handige én stijlvolle oplossing voor je: creëer een urban jungle in huis. Dit zijn vijf planten tegen muggen.

1. Lavendel

Wij houden van de geur van lavendel, muggen zijn er iets minder fan. En komt dat even goed uit! De lavendelplant houdt van zon en doet het dus niet alleen goed in je tuin, maar ook op je vensterbank. Geen groene vingers? Je kunt de paarse bloemetjes gemakkelijk laten drogen. Leg een aantal takjes op je nachtkastje. Het helpt niet alleen tegen muggen, maar de geur zorgt er ook voor dat je beter slaapt.

2. Kattenkruid

Uit onderzoek is gebleken dat kattenkruid tien keer effectiever tegen muggen is dan DEET. Haal dus snel een bosje in huis. Ook een cadeautje voor je kat trouwens, als je die hebt rondlopen: de meeste pluizenbollen worden helemaal wild van het spul.

3. Basilicumplant

Heerlijk in pasta's, het staat huiselijk op je aanrecht en het houdt muggen uit de buurt. Vind jij het nou lastig om jouw basilicumplant in leven te houden? Volg dan deze tips van RTL Woonmagazine.

4. Citroengras

Een geurkaars met citroengeur wordt al vaak op tafel gezet, om sfeer te creëeren en muggen te weren. Maar ook citroengras werkt prima. Zet het in een leuk potje en plaats het bij je andere planten zodat het onderdeel wordt van jouw urban jungle.

5. Munt

Zorgeloos, zonder gezoem, genieten van je mojito. Waar een paar takjes munt al niet goed voor zijn! En dan ruikt het nog lekker ook.

Kijken met Kita: vrouwen met een missie

Redacteur Kita van Slooten spit door het aanbod aan films en series - op televisie, on demand en in de bioscoop - om de leukste eruit te vissen. Deze week: vrouwen die hun eigen boontjes doppen en zich met de blik op oneindig vastbijten in hun missie. Of dat nu het redden van hun reputatie is of het betalen van de hypotheek.

Good Girls - Netflix
De impulsieve Annie is chronisch blut, maar heeft geld nodig nu haar rijke ex haar de rechtbank in sleept omdat hij de voogdij over hun dochter wil. Haar oudere zus Beth ziet haar leven voor haar neus instorten wanneer ze ontdekt dat haar vreemdgaande man ervoor heeft gezorgd dat ze diep in de schulden zitten. En dan is er nog Ruby, wier dochtertje ziek is en peperdure medicijnen nodig heeft. De drie vriendinnen hebben dus dringend geld nodig en bedenken een idioot plan: ze gaan de supermarkt overvallen.

In deze komische serie nemen de wanhopige vrouwen het heft weer in eigen hand. Geen keurig en braaf gedrag meer, want daarmee komen ze geen steek verder. Ze gaan het anders oplossen. Dat loopt natuurlijk niet volgens plan en al snel staan er gangsters voor de deur. Zo komen ze met één been in de onderwereld te staan, terwijl ze er ook voor moeten zorgen dat thuis de boel op rolletjes loopt. De serie heeft een lekker tempo, een hoop humor en de drie hoofdrolspeelster zijn een heerlijk team om naar te kijken.

The Spy Who Dumped Me - nu in de bios
Gedumpt worden is al erg genoeg, maar als je ex daarna in je apartement verschijnt met een klein legertje huurmoordenaars achter zich aan, is het drama toch wel compleet. Het overkomt Audrey, die met haar beste vriendin Morgan verstrikt raakt in een internationale samenzwering. Haar ex blijkt een CIA-agent en hij draagt zijn werk aan haar over. Tijdens een bizarre trip door Europa worden de twee klunzige vriendinnen achtervolgd door schietgrage types en moeten ze een plan bedenken om een levensgevaarlijke missie te volbrengen.

Het script is rommelig, wat de film geen hoogstandje maakt, maar alsnog hartstikke vermakelijk. Dat komt ook omdat de twee actrices, Mila Kunis en Kate McKinnon, doorgewinterde komieken zijn met een uitstekende onderlinge chemie. Terwijl ze van de ene actiescène naar de andere rennen, wisselen ze een hoop gevatte grapjes uit. Daarnaast laat het duo met veel vallen en opstaan zien dat ze geen CIA-training hoeven te hebben om de wereld te redden.

Wynonna Earp - Netflix
Altijd met plezier naar Buffy the Vampire Slayer gekeken? Dan is deze fantasyserie iets voor jou. Na jaren afwezigheid keert Wynonna Earp, de achter-achterkleindochter van de beroemde wetsdienaar Wyatt Earp, terug naar haar geboortestadje Purgatory. Daar wordt ze geconfronteerd met de vloek die op haar familie rust: de criminele slachtoffers van revolverheld Earp zijn herrezen als demonen en zoeken wraak. Enkel Earps oude pistool - genaamd de Peacemaker - in de handen van de juiste erfgenaam kan hen tegenhouden.

Heel wat werk aan de winkel dus voor Wynonna, die als enige de Peacemaker kan afvuren. Ze sluit zich aan bij een geheime overheidsorganisatie en gaat samen met haar zusje Wavery en sexy agent Xavier Dollls de strijd aan. De special effects zijn niet spectaculair en de serie is allesbehalve subtiel, maar Wynonna is prettig gestoord en er valt een hoop lol met haar te beleven.

The Good Fight - Videoland
Van je petekind moet je het hebben. In deze spin-off van serie The Good Wife wordt advocate Diane Lockhart dankzij haar peetdochter Maia Diane meegesleurd in een grootschalig financieel schandaal. De ijzeren dame verliest haar baan en moet haar spaarrekening leegtrekken om de situatie weer enigszins in balans te krijgen. Achterover leunen en rentenieren zit er voorlopig dus niet in. Samen met Maia - ook een getalenteerd advocate - gaat ze aan de slag bij een nieuw kantoor. Vastberaden hun reputaties te herstellen.

Het kost heel wat doorzettingsvermogen om jezelf opnieuw uit te vinden, maar dat hebben deze dames. Hoofdrolspeelster Christine Baranski maakt van Diane een reuze fascinerend personage om naar te kijken. Ze oogt bikkelhard, maar onder dat pantser is natuurlijk van alles gaande. De serie weet naast alle persoonlijke perikelen op een slimme manier actuele onderwerpen in de verhaallijnen te verwerken, waarbij de makers een goede dosis humor niet vergeten zijn.

Door Kita van Slooten

Visballetjes in bananenblad

In samenwerking met Gottmer Uitgevers

Een heerlijk, zomers gerecht van visballetjes in een bananenblad. Ook een verrassende bijdrage op een BBQ. Het ziet er prachtig uit, en is echt niet moeilijk om te maken!

Ingrediënten (voor 8 stuks):

Voorbereiding: 25 min.
Bereiding: 15 min.

 • 3 bananenbladeren (te koop bij de toko)
 • 400 g witvisfilet (bijv. wijting of kabeljauw)
 • 2 lente-uitjes, schoongemaakt
 • 1 cm verse gember, geschild
 • 1 eetlepel vissaus
 • 1 theelepel maizena
 • 1 eetlepel Thaise gelecurrypasta

Voor de saus:

 • 200 ml kokosroom
 • geraspte schil van 1 limoen
 • 4 takjes koriander, fijngehakt

Bereiden:

Snijd 8 rondjes met een doorsnede van 15 cm uit de bananenbladeren. Blancheer ze om de beurt 1 minuut in kokend water. Vouw de randen om zodat je een soort kommetjes krijgt en zet vast met cocktailprikkers. Je kunt ook twee bladeren nemen als je ze te dun vindt.

Snijd de vis in blokjes en maal ze in de keukenmachine met de lente-uitjes, gember, vissaus, maizena en currypasta tot een gladde pasta.

Verdeel de vulling over de kommetjes en zet ze in een stoommand. Zet de mand op een pan met kokend water en stoom de hapjes 15 minuten met het deksel erop.

Maak intussen de saus. Verhit de kokosroom met de limoenrasp en laat de room iets indikken. Voeg op het laatst de koriander toe. Serveer de balletjes met de saus.

Goed om te weten: de bananenbladeren eet je niet op….

Dumplings & Bapao
Het handzame boekje Dumplings en bapao staat boordevol met de heerlijkste gestoomde hapjes. Het is echt niet moeilijk: met wat oefening vouw je straks dumplings in een handomdraai - gewoon in je eigen keuken.

Titel: Dumplings & Bapao
Auteur: Isabelle Guerre
Prijs: € 9,99
ISBN:9789023015819
Uitgever: Gottmer Uitgevers

 

 

 

 

 

 

 

 

Weekendagenda

Speurtochten in het kasteel

In en rond het kasteel De Haar zijn allerlei dieren te vinden, van uilen tot herten of zwanen. Met een speciaal opdrachtenboekje probeer je alle dieren te vinden in zowel het kasteel als de tuinen. Ook is er een speciale speurtocht door het park om de mooiste plekjes te vinden. Allemaal voor kinderen tussen 7 en 14 (de parkspeurtocht voor alle leeftijden) maar eigenlijk voor volwassenen even leuk. www.kasteeldehaar.nl.

Op zoek naar de goede hop

Van een kinderspeurtocht naar een zoektocht naar het lekkerste biertje lijkt een grote stap, maar dat is het eigenlijk niet. Want ook nu ga je proefondervindelijk aan het werk... Nou ja, vooral met veel proeven. En de zon schijnt, er is akoestische muziek en tientallen biertjes van micro-breweries want bij Hop Rotterdam draait het om echte speciaalbieren. Voor programma, brouwerijen en tickets: www.festival-hop.nl.

In de natuur... 

In de zomervakantie heeft Natuurmonumenten allemaal leuke uitjes voor de kinderen. Je kunt speuren naar wild op de Veluwe, geocatching op het Naardermeer, op zoek naar waterspinnen in 's-Graveland en natuurlijk met een boswachter op pad. En, als je ook meedoet aan Oerrrr, krijg je allerlei kortingen en extra's. www.natuurmonumenten.nl.

Grachtenfestival

Komend weekend begint het Grachtenfestival in Amsterdam: een muziekfestival met deze prachtige stad als decor. Iedereen kent natuurlijk het Prinsengrachtconcert (18 augustus), maar juist de week ervoor zijn er overal intieme uitvoeringen, bijzondere concerten, kindervoorstellingen en dat over de hele stad verspreid – en veel onder de blote hemel. Zo is er kinderflamenco, een concert ónder een brug en vooral heel veel jonge muzikanten. Kijk voor het programma op: www.grachtenfestival.nl.

Hunebeddendag

Altijd al benieuwd geweest hoe – zo lang geleden – mensen zulke grote stenen konden stapelen? Of waartoe de hunebedden eigenlijk dienden? Op de Dag van de Hunebed wordt dit je allemaal uitgelegd, en meer, want er zijn speciale wandelingen, een markt, allerlei exposities en lezingen. In Borger wordt de steentijd 'levende' geschiedenis. www.hunebedcentrum.eu.

Quinten Lange is schrijver, reiziger en bon vivant. Al zijn beste tips deelt hij graag met je, hier in Weekend Magazine.