Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 30, 2018 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Lactosevrij, zoutarm, tarweloos: mag het een wensje minder zijn?

Nick Bril, chef-kok van het Antwerpse tweesterrenrestaurant The Jane, was er he-le-maal klaar mee. Toen 38 van de 80 gasten vorige week speciale wensen hadden, uitte hij zijn frustraties op Instagram. “Zo veel specifieke diëten, allergieën en speciale wensen: het wordt gewoon onmogelijk om onze gasten op een fatsoenlijke manier te bedienen.” Slaan we niet een beetje door in onze diëten?

Marietje is van de koolhydraten afgestapt, Pietje eet geen gluten, Koosje is allergisch voor noten, Saartje kan niet tegen lactose en Jantje is vegetariër. Je zal ze maar over de vloer krijgen. Natuurlijk, de klant is koning en een allergische reactie wil je niet op je geweten hebben, maar ga er maar aanstaan als chef-kok. Gewoon eten wat de pot schaft, lijkt tegenwoordig eerder uitzondering te zijn dan regel. Keukenpersoneel en ook thuiskoks moeten zich in allerlei bochten wringen om rekening te houden met de grillen van hun gasten.

'Gasten veinzen een allergie omdat ze er goed uit willen zien op het strand'

Nick Bril van The Jane kreeg na zijn Instagram-bericht zo veel reacties – zowel boze als lovende – dat hij zijn boodschap maandag nog eens verduidelijkte. “Ja, we kunnen rekening houden met gluten- en lactose-intolerantie. Ja, we kunnen pinda’s uit het menu halen. We kunnen overal rekening mee houden, en dat zullen we ook doen! Maar te vaak wenden mensen een allergie voor omdat ze iets niet lusten of omdat ze er gewoon goed uit willen zien op het strand.” Dat is niet alleen zonde voor alle dure producten die voor niets zijn ingekocht, maar levert ook een hoop extra werk en stress op, meent hij. Je kunt niet een waslijst aan dingen opnoemen die je niet wilt eten en verwachten dat je een 15-gangenmenu voorgeschoteld krijgt waarbij je 15 keer verrast wordt met smaakvolle, spannende gerechten.

Het is een frustratie van meer restauranthouders. Op Instagram krijgt Bril bijval van de Duitse topkok Christian Bau en andere vakgenoten. Andere bekende namen houden zich meer op de vlakte, maar dat de wildgroei aan speciale verzoeken veel vergt van koks, valt niet te ontkennen. Jonnie en Thérèse Boer van driesterrenrestaurant De Librije bevestigen desgevraagd dat het af en toe ‘behoorlijk wat creativiteit en planning’ vraagt, maar willen de gevoelige discussie liever niet voeden door er uitgebreid op in te gaan. “We hebben meer dan vijftien jaar geleden al geaccepteerd dat het is zoals het is. Mensen hebben nu eenmaal uitzonderingen en voorkeuren, of die nu medisch onderbouwd zijn of niet. Gastvrijheid en service zijn van het hoogste belang binnen De Librije en wij zijn de gast graag van dienst, zodat iedere gast een gelijke ervaring beleeft bij ons, ongeacht dieetbeperkingen.” Ze denken dat wat Nick Bril in zijn ‘zeer menselijke moment van frustratie’ heeft gepost, wellicht extra bewustwording creëert bij gasten. “Het vooraf doorgeven van dieetwensen of uitzonderingen is al een zeer welkome ontwikkeling.”

Ziek van gluten
Aan de andere kant verpesten de ‘moeilijke eters’ het voor de mensen met échte voedselallergieën en -intoleranties, die zich nu aan de lopende band moeten verantwoorden. Zoals het gezin Van Dam, zes man sterk. Moeder Ilse, zoon Maurice (17) en dochter Madelief (12) hebben glutenintolerantie (coeliakie). Als zij iets met gluten eten, worden ze ziek. Ilse: “Het begint vaak met buikpijn. We krijgen diarree, worden misselijk en hebben er soms nog weken last van. De gluten tasten onze darmen aan.” Madelief: “Ik voel me vaak uitgeput als ik gluten heb gegeten, dan kan ik niets meer.”

Uit eten gaan is voor Ilse, Maurice en Madelief zelden een traktatie. Ilse: “We stuiten vaak op onbegrip. Bijna altijd wordt er gevraagd waar we dan last van hebben als we gluten binnen krijgen. Aan de buitenkant kunnen mensen niet zien dat je coeliakie hebt, je oogt gezond. Je voelt je ook een zeur. Je moet alles twee keer vragen en dubbelchecken. Vaak bestel ik niet eens waar ik zin in heb, maar iets waarvan ik denk dat er niet veel mis mee kan gaan in de keuken. Om het de koks niet te moeilijk te maken.” Haar man Erwin bevestigt dat. “Vaak krijgen wij ons eten ook veel eerder, of is hun eten koud wanneer het op tafel komt.” Ilse: “Of het is heel fantasieloos. Dan krijg ik een stukje vlees met een patatje en een bakje sla met een beetje olijfolie. Dan denk ik: nou, dat kan ik thuis ook. En het is altijd maar afwachten of er echt geen gluten in het eten zitten. Je betaalt de volle mep, terwijl je bij elke hap maar hoopt dat het goed afloopt.”

'Ik weigerde beleefd vanwege de gluten en werd meteen voor 'gezondheidstrutje' uitgemaakt' 

Dat restauranteigenaren ermee worstelen, begrijpen ze wel. Erwin: “Voor hen is het ontzettend lastig te bepalen wat echt is en wat niet. Veel mensen willen gewoon eens een glutenvrij dieet proberen of denken te weten dat ze een intolerantie hebben. Glutenintolerantie is niet iets wat je zelf kan diagnosticeren of even met een thuistest kan vaststellen. Het moet in je bloed worden aangetoond, en daarna is er nog een vlokkentest nodig met weefsel uit je darmen. Mensen die onterecht gluten mijden, maken het degenen die echt coeliakie hebben onnodig lastig.” Want geen gluten eten staat voor sommigen gelijk aan moeilijk doen. Ilse: “Laatst stond bij de Albert Heijn een kok kleine hapjes te maken en uit te delen. Ik weigerde beleefd, vanwege de gluten. Zegt hij: ‘O, ben jij zo’n gezondheidstrutje?’ Dat maakte me behoorlijk pissig. Hoe kun je zoiets zeggen in een volle zaak? Ik heb hem mijn coeliakie-pasje laten zien, met z’n ‘gezondheidstrutje’.”

Erwin heeft nog wel een boodschap voor ‘gezondheidstrutjes’ die gluten laten staan omdat ze willen afvallen: “Je wordt er niet dunner van, integendeel: je komt ervan aan als een malle. Er zit veel meer suiker in glutenvrije producten, want anders is het niet te hachelen.”

Zelf 'moeilijke eters' over de vloer?

Organiseer je een barbecue, moet je voor de een vegetarisch ‘vlees’ inslaan, voor de ander glutenvrij brood en is er ook nog een zwangere vrouw die geen rauwmelkse kazen mag. Speciale wensen vergen niet alleen veel van restauranteigenaren, ook voor thuiskoks kan het lastig zijn. Wat is de beste manier om daarmee om te gaan – als gast én als gastvrouw/gastheer?

Nodig je mensen uit, vraag dan altijd naar bepaalde dieetwensen en zeg erbij wanneer je die uiterlijk wilt weten, zegt Anne-Marie van Leggelo van het Etiquette Bureau. “Zo kom je niet voor verrassingen te staan.” Krijg je een grote groep mensen over de vloer met veel verschillende wensen, dan kun je kiezen voor een buffetvorm. “Zet verschillende gerechten op tafel met bordjes erbij die aangeven of iets glutenvrij is of vegetarisch.” Loopt het op wensengebied echt de spuigaten uit en kun je het allemaal niet bolwerken, dan mag je dat volgens Van Leggelo best aangeven, mits je het op een nette manier doet. “Dan zeg je: ik begrijp je wens, maar ik heb met heel veel gasten rekening te houden.”

Ben je zelf ergens te gast, zorg dan dat je speciale wensen op tijd doorgeeft. “En geef aan wat je wél mag eten. Dan maak je het de gastheer of -vrouw wat makkelijker. Als je je opgelaten voelt dat je een speciale wens hebt en je merkt dat dat wat reuring veroorzaakt, dan kun je ook voorstellen om zelf iets mee te nemen of te helpen bij de voorbereidingen. Dan is het aan de gastheer of -vrouw om te zeggen: nee joh, dat hoeft niet. Gastvrijheid is heel belangrijk, iedereen moet zich welkom voelen, maar als gast hoor je je ook te schikken. Het is een wisselwerking.”

In restaurants gelden in principe dezelfde omgangsvormen. “Maak van tevoren je voorkeuren kenbaar, dan kunnen ze er rekening mee houden. De klant is koning, maar een gast hoort zich ook wel een beetje ‘koninklijk’ te gedragen.” Als gastheer/-vrouw is het overigens not done om door te vragen als iemand zegt dat hij of zij iets niet wil of kan eten, zegt Van Leggelo. “Als gast hoef je nóóit een verklaring te geven waarom je iets niet kunt eten.”

Door Roxanne Vis

Luisteren & luieren: de leukste podcasts

In de file. Op het strand. Tijdens het hardlopen. Eigenlijk wordt íeder moment wel leuker als je ondertussen naar een podcast luistert. Techredacteur Nina Verberne vertelt waar je ze vindt en wat je dan krijgt.

Podcasts bestaan al járen, maar zijn - als je het mij vraagt - eigenlijk behoorlijk ondergewaardeerd. Reden genoeg om daar verandering in te brengen. Podcasts zijn namelijk ideaal om te luisteren tijdens je vakantie, een fietstocht of gewoon, waar je ook bent.

Wil je naar een podcasts luisteren, dan kun je verschillende apps downloaden. Die zijn allemaal gratis, maar let op: het kan zo zijn dat je voor bepaalde podcastseries wel een bedrag moet betalen. Zo heeft Apple een speciale podcast app. Deze app staat standaard op je telefoon, maar het kan dat je ‘m hebt uitgeschakeld. Dan moet je naar je Instellingen gaan > Algemeen en dan naar Beperkingen. Hier kan je ‘m vervolgens aanvinken en voilà. Ook Google heeft sinds kort zijn eigen podcasts app, deze download je hier. Verder kun je via Spotify verschillende series luisteren waaronder In The Dark (die ik later tip!). PodNL Podcasts (iOS) is ideaal voor het luisteren van de leukste Nederlandse Podcasts. 

Een podcast-app die ik onlangs ontdekte is Trees (iOS & Android). Dat is een interactieve app voor onderzoeksjournalistiek, van onder meer de VPRO. Drie journalisten duiken in de wereld van XTC, burn-outs, privacy en anticonceptie. Extra leuk is dat je wordt uitgenodigd om mee te denken en je mening te geven. Ook de app Acast (iOS & Android) staat bomvol podcast series. Fijn: als je aangeeft dat je een podcast leuk vond (zoals bijvoorbeeld My Dad Wrote a Porn), je direct een paar aanbevelingen krijgt. Nog eentje die de moeite waard is, is de app Stitcher (iOS & Android). Deze podcast app werd recentelijk nog overgenomen via Deezer - dus als je een Deezer-account heb, kun je ook via deze streamingdienst luisteren. De app is verder lekker visueel met grote afbeeldingen, alles om het ontdekken van podcasts makkelijker te maken. 

Een paar podcasts waar ik fan van ben:

Bob
De Nederlandse podcast Bob vertelt het verhaal van de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde en het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster.

Je beluistert de serie via de app PodNL Podcasts of hier.

Luisterruit
Zit je veel in de trein? Dan moet je sowieso een keertje naar Luisterruit luisteren. Dit is een podcast van de NS speciaal voor in de trein. Iedere aflevering staat er een ander onderwerp in de spotlight. Van vertraging en ontsporen tot de wissel. Allemaal trein-onderwerpen maar dan met een interessante twist. 

Je beluistert de serie via de app PodNL Podcasts of hier.

How I Built This
In de (Engelse) podcast-serie How I Built This wordt in iedere aflevering een bijzondere ondernemer door TEDX—interviewer Guy Raz het hemd van het lijf gevraagd, over de miljardenbusiness die hij of zij heeft opgebouwd. Van het brein achter Instagram tot de founder van beautymerk Dermalogica. Ook de donkere kanten van het ondernemen komen geregeld naar voren. De oprichters van VICE, Airbnb, Lyft en Compaq hebben allemaal obstakels moeten overwinnen om een succes te maken van hun bedrijven. Zo heeft vrijwel iedere ondernemer een fascinerend verhaal te vertellen, of je de onderneming in kwestie nu kent of niet. De ideale podcastserie als je je eigen bedrijf aan het opstarten bent en wilt weten hoe jij straks miljoenen op je bankrekening kunt bijschrijven.

Je beluistert de serie in het Engels via de app Stitcher of hier.

Serial
Vond je de serie Making a Murderer op Netflix goed? Dan moet je absoluut naar Serial luisteren. Serial is een true crime-podcast waarin de moord op een schoolmeisje, Hae Min Lee, in 1999 wordt onderzocht. Sarah Koenig was via via op de zaak gestuit en ontdekte al snel dat Hae’s ex-vriend Adnan Syed wellicht ten onrechte levenslang kreeg. De zaak had veel losse eindjes en een cruciale getuige werd nooit gehoord. Sarah gaat op onderzoek uit en neemt je mee. Na het succes van het eerste seizoen, doken de makers voor het tweede seizoen in de zaak van Bowe Bergdahl. Deze militair werd jarenlang gevangen gehouden door de Taliban. Na zijn vrijlating kwamen verhalen naar buiten dat Bergdahl mogelijk zelf was overgelopen. De zaak zit nog altijd vol raadselen. Spannend!

Beide seizoenen kun je via Apple of Google Podcasts luisteren of vind je hier.

My Dad Wrote a Porno 
De hilarische podcast My Dad Wrote a Porno wordt door drie vrienden voorgelezen. Het boek is geschreven door de vader van de host van deze podcast. Samen met twee vrienden probeert hij het boek van zijn vader voor te lezen. Maar het drietal houdt het zelden langer vol dan drie zinnen, waarna ze in schaterlachen uitbarsten of met vlijmscherpe opmerkingen komen. Hilarisch om naar te luisteren, al is het alleen al om de briljante woordkeuzes die er in het boek staan.

My Dad Wrote a Porno kun je via Acast luisteren of je vind de serie hier.

Song Exploder
In deze serie ontdek je hoe grote artiesten als Alt-J, U2 en Gorillaz hun nummers hebben opgebouwd. Laag voor laag krijg je het nummer te horen en ondertussen vertellen de artiesten over het proces. In tegenstelling tot alle bovenstaande podcasts is deze serie een stuk korter. Je krijgt in een paar minuten te horen hoe een nummer tot stand kwam. Leuk om je favoriete artiesten te beluisteren, maar stiekem misschien wel veel leuker om nieuwe artiesten te ontdekken.

Je beluistert de podcasts via Apple Podcasts of hier.

In The Dark
Net als bij de podcasts-serie Serial gaan ook de makers van In The Dark onderzoeken waarom de officier van justitie zijn zaak telkens heropent. Curtis Flowers is namelijk zes keer berecht voor dezelfde misdaad. Al 21 jaar lang vecht hij voor zijn onschuld. Een super spannende serie die je het liefst in een keer helemaal wil beluisteren.

Je luister In The Dark hier in het Engels, via bijvoorbeeld Spotify.

Veel luisterplezier!

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

 

 

 

Oh oh Den Haag

Van onze partner NS

Redacteur Kita en vriend Tim trokken er een dagje op uit met de trein en lieten zich verrassen door bruisend Den Haag. De hofstad barst van de leuke winkeltjes en fijne terrassen, maar ook cultuurliefhebbers komen er goed aan hun trekken. Een ideale bestemming voor een uitje vol uitersten en quality time met vrienden!

De intercity zoeft in hoog tempo door het Hollandse landschap, langs kleine dorpjes en middelgrote steden. Het is relaxed achterover leunen tot de trein ons aflevert in Den Haag. Geen gedoe met parkeren of zoeken waar we zijn: we wandelen door de onlangs vernieuwde stationshal van Den Haag Centraal naar buiten en staan meteen in het hart van de stad.

Cultuur snuiven en lunchen op het dak
- We beginnen de dag met een portie cultuur in het Mauritshuis, dat op 10 minuutjes lopen van het station ligt. Het mooie gebouw is rijk gevuld met kunst uit de Gouden Eeuw. Het Meisje met de parel van Vermeer is een blikvanger, maar vergeet niet om in diezelfde zaal te kijken naar Gezicht uit Delft, een prachtig stadsgezicht en alweer zo'n meesterwerk van Vermeer. De wolken, het licht, de compositie: alles ademt rust en vakmanschap uit.

- Rust en ruimte ervaar je ook als je langs de Hofvijver verder de stad in wandelt. Op de Lange Voorhout stuiten we op een gezellige antiek- en boekenmarkt, die gedurende de zomermaanden elke zondag en donderdag gehouden wordt. In de schaduw van de lindebomen kun je snuffelen bij de kraampjes vol mooie boeken en fraaie oude spulletjes, variërend van servies tot hoeden.


Genieten van de Gouden Eeuw in het Mauritshuis

- Tijdens een rondje door het nabij gelegen Escher in het Paleis word je brein gefopt door de fascinerende prenten van de bekende Nederlandse kunstenaar M.C. Escher. Zijn trappen hebben geen begin of einde, hij verandert vogels in vissen en weet salamanders uit boeken soepeltjes tot leven te wekken. Het museum is gehuisvest in het voormalige winterpaleis van koningin Emma en aan de hand van foto's en oorspronkelijke meubelen wordt haar bijzondere leven uit de doeken gedaan. Een twee-in-één museum dus.

- Na al die cultuur is het tijd voor de lunch. Op een paar stappen van de Grote Markt zit Bleyenberg, een hip restaurant en club in een voormalig pand van winkelketen Kwantum. Bij mooi weer ga je linea recta naar het dakterras, waar je uitzicht over de stad hebt. Geen zon, geen probleem: het dak heeft ook een overdekt gedeelte. Beneden blijven kan natuurlijk ook, in de tof ingerichte ruimte met haar hoge plafonds en fraaie bar. Waar je ook zit: het eten is om je vingers bij af te likken.


Op het dak van Bleyenberg

Shoppen en worteltaart in het Zeeheldenkwartier
- Liefhebbers van unieke winkeltjes kunnen in het Zeeheldenkwartier hun hart ophalen. In de Zoutmanstraat is Bij Priester niet te missen. Hier vind je duurzaam designkleding van jonge Nederlandse ontwerpers. Naast kopen, kun je ook lid worden van de kledingbiblitiotheek: voor een vast bedrag per maand mag je telkens een ander kledingstuk komen lenen. Ook verkopen ze toffe tassen. Leren tassen door eigenaresse Amanda zelf gemaakt van oude bankstellen, maar ook tassen gemaakt van oude werkkleding.

- Daarna gaan we de hoek om en duiken de Prins Hendrikstraat in, waar we meteen enthousiast worden ontvangen bij Heet Strijken, een winkel met vintage kleding voor mannen en vrouwen. Eigenaresse Lisanne selecteert alles in haar winkel zelf. Ze richt zich qua stijl op de jaren tachtig en begin jaren negentig. Belangrijk voor haar is dat vintage niet oubollig is. De kledingstukken moeten makkelijk te combineren zijn met de mode van nu, zodat je een persoonlijke, hedendaagse mix kunt maken. Met de mooie stoffen en coole prints die in haar winkel hangen, moet dat zeker lukken.


Uitbundige prints in vintage kledingzaak Heet Strijken

- Tussen het shoppen door kan er even gepauzeerd worden bij John & Jules, de lunchtent die met haar knusse interieur als huiskamer van de straat dient. Je voelt je er direct thuis. Fijn is ook dat ze hier - naast broodjes, salades en quiche - de beste worteltaart van Den Haag serveren. Zelf gemaakt, net als alle andere taarten in de vitrine. Mjam!

- Op zoek naar een mooi vaasje, leuke lamp of bijzonder bijzettafeltje? Loop dan eens binnen bij Sprinkel + Hop, de vintage interieurwinkel van Joke, die stad en land afreist voor rommelmarkten. Daar doet ze haar inkopen en alle mooie vondsten vind je terug in de winkel, die vanaf 12:00 open is (want voor die tijd struint Joke nog over een vlooienmarkt).

Dineren in Scheveningen
- Met tram 11 sta je vanuit het Zeeheldenkwartier in enkele minuten op het strand van Scheveningen. De perfecte plek om de dag af te ronden. Scheveningen viert dit jaar haar 200-jarig bestaan. Het is dus Feest aan Zee met extra evenementen en activiteiten. Leuk is het ook om de badplaats plaats van bovenaf te bekijken door een rondje in het reuzenrad op de pier te maken, Europa’s eerste reuzenrad boven zee.

- Daarna lopen we van de drukke pier vandaan. Strandtenten Waterreus, Hart Beach en Aloha zijn het hele jaar geopend. De andere strandhoreca heeft tussen maart en oktober de deuren en terrassen open. Wij ploffen neer op het ruime terras van Strandclub Doen. Met de vermoeide voetjes in het zand, is het heerlijk achterover leunen met een glaasje rosé. De huisgemaakte vegaburger van zoete aardappel is een aanrader, evenals de burrata met serranoham en ingelegde rode ui.


Burrata bij Strandclub Doen

Na het diner nemen we een frisse duik in zee voordat we weer in de tram richting station stappen. Elk kwartier gaat er een trein, dus ook de terugreis gaat lekker soepel. In de trein bekijken we de foto's nog eens. Van musea tot strand, van rooftopbar tot knus huiskamercafé en van hippe winkels tot een antiekmarkt. Ongelofelijk dat we dat allemaal op één dag en in één stad gedaan hebben. Zo'n dagje treinen en ontdekken is een ware mini-vakantie.

Tip voor vertrek:
Je kan eenvoudig op het station inchecken met je OV-chipkaart of desnoods een los kaartje bij de kaartautomaat kopen, maar kijk voor vertrek ook eens in de Spoordeelwinkel van de NS. Hier vind je vaak leuke aanbiedingen voor een dagretour. 

Maartje van Barts Boekje bezocht de hofstad ook en deelt haar culinaire hotspots in deze blog met je! Kijk voor nóg meer Den Haag-inspiratie op NS Favourites.

Door Kita van Slooten

Alles is festival: 'Het is een soort religie'

House party’s, yogarestreats, weekenders, hiphopevenementen, food truck festivals; er gaat geen weekend voorbij of je kunt wel een stuk of 7 festivals bezoeken in de zomer. Wat is hun aantrekkingskracht? Waar komt deze trend vandaan? 

Met je voeten in het gras, even in het reuzenrad, een uurtje dansen en afblussen met een hipster snack uit een foodtruck; welkom bij het festivalleven van nu. Groot, klein, met specifieke muziek of een bepaald thema: voor ieder wat wils. Heel anders dan tien jaar geleden, toen er zo’n beetje één smaak was, namelijk die van ‘massaal housefeest’. De grote dancefeesten bestaan nog steeds, maar de afgelopen vijf jaar zijn er een heleboel kleinere festivals (voor een paar duizend bezoekers) bij gekomen, een fenomeen dat wordt aangeduid met de term festivalisering.

Festivals zijn, kortom, hip. Maar hoe komt het nou dat we de afgelopen jaren massaal festivals plat lopen? Volgens Martin Groters, hoofd van de opleiding vrijetijdsmanagement aan Hogeschool Stenden, komt dit omdat de behoefte aan samenzijn met gelijkgestemden in deze tijd van maatschappelijke onrust heel groot is, liet hij vorig jaar weten in dit artikel in de Volkrant: : "Op een festival dompel je je even onder in een minimaatschappij. Je draagt de kleding die bij het type festival hoort, deelt de foto’s op Instagram. 'Ik bezoek een festival, dus ik ben', zou je kunnen zeggen." Maar er is nog veel meer wat festivals zo aantrekkelijk en zo van nu maakt! 

De Trendwatcher

Tessa aan de Stegge is trendwatcher en vrijetijdsdeskundige. "Festivals zijn een soort religie." 

"De festivaltrend heeft de afgelopen vijf jaar een enorme vlucht genomen. In de eerste plaats wil de huidige festivalbezoeker het maximale uit het leven halen, en dat het liefst zo vaak mogelijk. Festivals bieden een compleet andere wereld. Uit je eigen geconditioneerde leven stappen, in een staat komen waarin je je heel erg relaxed voelt: veel mensen zijn ernaar op zoek. Uit het dagelijks bestaan vluchten, tot jezelf komen: festivals zijn uitermate geschikt om je even helemaal af te sluiten van de werkelijkheid en in het moment te leven. Bovendien zijn klassieke religies niet zo populair meer, maar er blijft behoefte bestaan om bij een groep te horen, om met gelijkgestemde mensen samen te zijn. Mensen voelen zich daar prettig bij, festivals geven dat saamhorigheidsgevoel.

Wat tot slot nog speelt; festivals worden steeds meer minivakanties van meerdere dagen. Je gaat ernaartoe met je tent of camper of slaapt er in een kartonnen, recyclebaar huisje. Steeds meer mensen beseffen: je hoeft niet naar Bali te vliegen, je kunt ook drie dagen naar een festival om er even helemaal tussenuit te zijn. Iedereen is mooi gekleed, er is lekker eten, een fijne sfeer. Je danst met zijn allen, er is heel veel entertainment en ontspanning in de vorm van yogalessen. Millennials willen alles uit het leven halen: door de weeks werk je heel hard, ga je naar de sportschool, eet je gezond, ben je aan het presteren. Door in het weekend optimaal los te gaan en maximaal te ontspannen haal je alles eruit wat erin zit."

De festivalganger

Lukas Foks (30) is head of PR & Influencer Marketing bij Mediaxplain. Hij is groot festivalfan. Hij bezocht onlangs Wildeburg en was dit jaar te vinden op o.a. DGTL, Don’t Feed The Animals, Under The Palm Trees, Nomads, De Zon, Het Lente Kabinet en Tropikali. "In kroegen en clubs mis ik entertainment."

"Ik krijg enorm veel energie van lekker te dansen onder de zon, dit jaar is dus geweldig met dat goede weer. Festivals vind ik leuker dan een avondje stappen en het kost evenveel, terwijl je op een festival wordt verrast. In een club ken je al snel de mensen, de dj’s, het is eigenlijk altijd hetzelfde. Bij festivals word ik altijd uitgedaagd, ontdek ik nieuwe muziek. De aankleding is fantastisch: lichtshows, kunstenaars, het is een volledig pakket. Dat mis ik in de kroeg en in de clubs: die entertainment. Zelf doe ik ook graag mijn best om me goed te kleden in co’ords, outfits waarbij shorts en shirt dezelfde print hebben. Wat ik van verhalen heb gehoord van de RoXY en iT, dat bestaat niet echt meer in Nederland - of ik moet in de verkeerde clubs komen.

De weekenders, de festivals over meerdere dagen, zijn een goed alternatief voor bijvoorbeeld een weekendje Berlijn, al zijn ze behoorlijk slopend. Mijn hoogtepunt tot nu toe? Wildeburg! De gasten gaan zo lief met elkaar om. Ook is iedereen lief voor de natuur: er werd zo min mogelijk afval/plastic achtergelaten. De acts, speurtochten, een festivalkrantje elke ochtend: op iedere vierkante meter was wel iets te ontdekken. Ik heb zelfs in een tent geslapen, terwijl dat helemaal mijn ding niet is. Wat nog hoog op mijn verlanglijst staat? Je hebt natuurlijk Burning Man, maar ik hoor ook goede verhalen over Fusion in Berlijn, AfrikaBurn en het Wadi Rum Electro Festival in Jordanië. Iets in de woestijn, ja dat zou ik wel willen meemaken. Lijkt me echt heel gaaf."

En dit zeggen andere festivalgangers op Facebook:

Sheila van der Sloot: "De sfeer is heel erg relaxed, mensen staan meer open voor ontmoetingen dan in een kroeg. Festivals zijn vaak overdag, dus krijg je genoeg nachtrust. Ook fijn: er zijn vaak verschillende stages. Vind je de muziek niet leuk, ga je gewoon ergens anders kijken."

Vivian Leandro: "Je trekt je leukste zomeroutfits uit je kast, gooit glitter op je gezicht, doet een paar knotjes in je haar en bent klaar om te gaan. Het is de ideale plek om samen te komen, te drinken en een goed excuus om drugs te gebruiken. Wat ook leuk is dat je elk jaar dezelfde mensen tegenkomt."

Aart-Jan van den Berg: "De relaxte sfeer, verschillende soorten muziek, overdag: een dagje uit voor gevorderden. De kroeg verhoudt zich tot een festival als een kermis tot de Efteling. Mijn favorieten: Awakenings en Mystic Garden."

De festival bruiloft

Alexander van Dijl (35) is budgettainer en is verloofd met Nikki (27). In 2020 gaan ze trouwen, een festivalbruiloft: "We willen net zo'n informele sfeer."

"In eerste instantie hadden we in kaart gebracht wat we vooral níét willen voor onze bruiloft: een standaard ceremonie, een saaie bruiloft, het effect van het zogenaamde ‘oud-Hollands kring zitten’. Wat we wél leuk vinden: een gezellig feest, liefst in de buitenlucht, en zo kwamen we op Festivalbruiloft.nl. Ik wil graag gympen onder mijn pak, Nikkie slippers onder haar jurk. Er komt in een food truck, barbecue en houtovenpizza. Lekker eten, op picknickkleden of rond een kampvuur. Het feest vindt plaats op een boerderij, met hooibalen, dieren, alles erop en eraan. Wat we hopen om onze gasten mee te geven van onze grote dag: gezelligheid voor iedereen! Zelf houden we van openbare evenementen, zoals het Bevrijdingsfestival en food truckfestivals: feesten zonder verplichtingen, waar je even het terrein op kan gaan zonder dat je er meteen €150 voor neertelt. We hopen die informele sfeer ook op onze grote dag te bereiken."

De festival vakantie

Ben je een echte festivalliefhebber? Maak er dan eens een vakantie van. Scoor een kaartje, regel vrij en zo nodig een oppas, boek een ticket en je bent er een weekend - of zelfs een week - lang helemaal uit. Totaal gevoel van vrijheid! De hipste festivals van dit moment (wereldwijd)

* Coachella, Indio, Californië
Meerdaags muziekfestival in de Coloradowoestijn, met artiesten als Beyoncé, Eminem en The Weeknd. Veel zon, boho chic, designerhippies, palmbomen, fashion bloggers, celebrity’s, zien en gezien worden in een Instagram-tastisch decor (dat bekende reuzenrad!).

* Glastonbury, Somerset, Engeland
Dit jaar houden ze even een break, maar in 2019 is er weer een editie. Een van de grootste muziekfestivals ter wereld. Indrukwekkende line-up, van de Foo Fighters tot Solange en Radiohead. Naast muziekoptredens kun je je ook laven aan het circus, cabaret, drag queens en paddestoelendrankjes.

* Sziget, Óbuda, Hongarije
Vind je het leuk om andere Nederlanders tegen te komen? Dan zit je goed op Sziget. Een week lang dompel je je onder in muziek van de grootste artiesten, maar ook theater, wereldmuziek en kunst. Het festival is hier zo populair dat er zelfs een speciale busverbinding vanuit Nederland en België is. Wel al in de tweede week van augustus, maar voor de snelle beslissers: er zijn nog kaartjes.

* Otok Obonjan, Kroatië
Van juni tot begin september kun je op dit privé-eiland terecht voor het eclectische zomerfestival. Met o.a. diverse workshops, een onderwater beeldentuin, bioscoop, safaritenten, beachclubs, livemuziek.

* Burning Man, Nevada
Vier het leven op dit hippie 2.0-feest, waar je niets koopt, maar ruilt met anderen. Burning Man wordt in een week opgezet en afgebroken en draait om kunst, zelfexpressie, creativiteit. Of, zoals ze zelf omschrijven, het is ‘een netwerk van denkers en doeners.’

* Fuji Rock, Niigata Prefecture, Japan
Voor als je wat meer van een schone omgeving houdt: dit is een van de rustigste festivals. Drie dagen lang, meer dan 200 muziekoptredens. Denk: Japanse gastvrijheid, prachtig berggebied op de achtergrond, frisse lucht.

Houd je het liever bij een dagje of een weekender in eigen land? Een compleet overzicht vind je hier.

Door Franke van Hoeven

De foto van Tessa aan de Stegge is van Ashkan Mortezapour, de foto van Lukas Foks is van Rob Jacobs.

Geen airco? Geen probleem!

Samen met RTL Woonmagazine

Natuurlijk, met een ijsje in je ene en een frisse cocktail in je andere hand, is het prima vertoeven in de zomer. Maar binnen in huis wil je die hitte niet hebben. Loop je te puffen in je woonkamer en zuchtend te woelen in je bed 's nachts? Geen nood: RTL Woonmagazine zet vier verkoelende tips voor je op een rij, zodat het thuis een stuk aangenamer voelt. Ook zonder airco.

Tip 1: houd ramen en gordijnen gesloten op het juiste moment van de dag

Het is belangrijk om de warmte zo veel mogelijk buiten te houden, maar tegelijkertijd voldoende frisse lucht binnen te laten. Zet je ramen en deuren daarom in de ochtend tegen elkaar open, wanneer het nog buiten koel is. Zodra de zon fel binnenschijnt, sluit je je ramen en gordijnen weer.

Is de zon gezakt? Geniet dan van dat verfrissende briesje door alles weer open te gooien.

Tip 2: zet niet te veel apparatuur aan

De baktalentjes onder ons kunnen hun hobby beter even aan de kant schuiven. Een gloeiende oven en een brandend gasfornuis zorgen namelijk voor veel warmte in de keuken. Vergeet ook niet je tv helemaal uit te zetten: apparaten die op stand-by staan of waarvan de stekker in het stopcontact zit, zorgen ook voor warmte in huis. 

Tip 3: laat natte was binnen drogen

Als je raam openstaat, kun je de lucht afkoelen door er een nat laken voor te hangen. Laat je was daarom binnen drogen voor een verkoelend effect.

Tip 4: Plat dak? Pak de tuinslang erbij!

Als je een plat dak hebt, weet je dat het aardig broeierig kan worden in huis. Om bijvoorbeeld je slaapkamer sneller af te laten koelen, kun je in de avond het dak natspuiten. Hierdoor wordt het binnen een stuk aangenamer.

Door Lotte Wullems

Vakantieflamm

In samenwerking met Forte Culinair

Kamperen én lekker koken. Kan dat wel met beperkte ruimte en weinig keukenspullen en ingrediënten? Ja hoor! Deze flammkuchen op Turks brood is bijvoorbeeld heel makkelijk te maken en superlekker!

Ingrediënten: 

 • 350 groene asperges
 • 1 Turks brood
 • 1 flinke el Griekse yoghurt
 • Klontje boter
 • 100 gr gerookte zalmsnippers

Voor de dressing:

 • 2 el Griekse yoghurt
 • Paar takjes dille, fijngesneden
 • 2 tl mierikswortelcrème

Bereiden:

Snijd de harde onderkant van de asperges en snijd ze vervolgens - afhankelijk van de lengte - in tweeën of drieën. Roerbak de asperges in een koekenpan met olijfolie in ongeveer 5 minuten. Houd even apart.

Snijd het brood horizontaal open en maak de onderste helft van het brood passend voor de koekenpan. Besmeer met 1 eetlepel yoghurt.

Gooi een klontje boter in de pan en leg het brood erin.

Verdeel de asperges en de zalm erover en bak nog 5 minuten met deksel op de pan, totdat de onderkant knapperig is.

Leg op een broodplank en verdeel de dressing eroverheen en snijd in punten.

TIP: Geen Turks brood? Je kunt dit recept ook prima met een tortillawrap of Libanees brood maken. Nog een half brood over? Altijd lekker voor op de borrelplank!

Smakelijk kamperen
Vier je vakantie in een camper, vouwwagen, safari lodge tent of caravan? Smakelijke kamperen staat boordevol eenvoudige en lekkere gerechten die je op één of twee pitjes kunt klaarmaken. Het leuke boek van Petra Knoth bevat meer dan 55 campingrecepten, kooktips, en verhalen én recepten van BN’ers. Voor de minder ervaren kampeerder is een lijstje toegevoegd met onmisbare spullen die het kokkerellen in de campingkeuken een stuk makkelijker maken. 

Titel: Smakelijk Kamperen
Auteur: Petra Knoth
Foto’s: Fresh Food Photos, Almere
Prijs: € 15,-
ISBN: 9789462502017
Uitgever: Forte Culinair

 

 

 

 

 

 

 

De kunst van de frisse aankomst

Nu de grote vakantie is losgebarsten, kruipt een groot deel van de Nederlandse vakantiegangers weer achter het stuur voor de lange autorit naar - meestal - het zuiden van Europa. Leuk, maar hoe voorkom je dat je onderweg bezwijkt onder de stress?

1. Bereid je voor

Nederland is een klein land. Met benzinepompen om de paar kilometer en pechhulp die binnen een vloek en een zucht voor je neus staat. Zodra je de cappuccinogrens of de bier-wijngrens passeert, wordt alles echter anders. Voorkom dus panne, en zorg dus dat de auto (bandenspanning, olie) in ieder geval tiptop in orde is. Naast de conditie van de wagen mag ook het navigatiesysteem niet aan de aandacht ontsnappen. Even updaten dus. Hoewel alles binnen Europa qua regelgeving steeds meer op elkaar lijkt, zijn er toch nog grote verschillen. Zowel Duitsland als Frankrijk hanteren bijvoorbeeld milieuzones waarvoor geschikte stickers online kunnen worden aangeschaft. Die krijg je, mits op tijd besteld, dan wel weer thuis opgestuurd. Ander puntje van aandacht: vignetten voor tolwegen, ook online verkrijgbaar. De poortjes negeren kan, maar dan volgt bij het volgende controlepunt wel een grote boete die direct afgetikt moet worden.


2. Zorg voor gezonde snacks

Natuurlijk is het verleidelijk om de grote vakantie enthousiast te beginnen door jezelf (en de familie) onderweg vol te proppen met snelle snacks in de raststätte. Nadeel van vet, zout en zoet is dat je er slaperig en suf van wordt. Niet erg veilig, als er urenlang geconcentreerd naar de weg getuurd moet worden. Beter is van tevoren een voedselpakket te maken. Zet een paar thermoskannen met thee. Pak flink wat flesjes met water in. Vermijd de ogenschijnlijke oppeppers als energiedrankjes, die een kortstondige kick geven maar op de lange termijn alleen maar slap en flauw maken. Snacks als radijs en komkommer blijven tijdens een warme rit ook redelijk smakelijk. Sandwiches in aparte pakketjes voor alle passagiers zijn leuk en gezellig. Wie dat te gewoontjes vindt bestelt de avond voor vertrek sushi en bewaart die in een (hele koele!) koeltas. Of maak deze lekkere groentecakejes van Shane Kluivert!

3. Rust onderweg regelmatig uit

Het grootste gevaar van een lange vakantierit is slaap en verveling. Hoewel de eerste paar uur meestal wel lekker wegtikken, we gaan tenslotte met samen op vakantie, slaat na een tijdje onvermijdelijk de sleur toe. Dit leidt tot een dilemma: gassen we door zodat we zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn, of nemen we de tijd en die paar uurtjes vertraging voor lief? Het laatste valt sterk aan te bevelen. Om de rustmomenten langs de route niet als vervelend oponthoud maar als onderdeel van de vakantie te zien, helpt het om vooraf de aangenaamste rustplaatsen op te zoeken. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn er ‘aires de repos’ met restaurants, kinderspeelplaatsen en fijne picknicktafels. Neem de tijd want haastige spoed is zelden... precies. Mocht je 's nachts rijden en maar moeilijk wakker blijven, dan kan je altijd nog een zakje ongepelde zonnebloempitten meenemen: in je mond het pitje bevrijden en opkauwen, schijnt je scherp en alert te houden. Wel even een bekertje of plastic zakje mee voor de schilletjes!

4. Entertain de kinderen

Kinderen zijn heus het mooiste wat je ooit is overkomen. Maar op de achterbank kunnen die oogappels uitgroeien tot monsters die je het liefst bij de eerste de beste rustplaats wil achterlaten. Om een scheuring in de familie tijdens de lange autorit te voorkomen, helpt vermaak. Een volgeladen tablet met series en filmpjes doet wonderen. Netflix en Videoland bieden beide de mogelijkheid om het een en ander te downloaden. Wie wat anders wil dan digitaal plezier, koopt een ouderwets vakantieboek vol puzzels en tekeningen. En anders helpen zelfverzonnen spelletjes wel om de tijd te laten verstrijken. Van wie telt de meeste gele Golfjes tot een echte Lip Sync Battle. Ook leuk voor ouders.

5. Houdt het lichaam soepel

Lang in dezelfde houding zitten, daar zijn we als mens niet voor gemaakt. Om te voorkomen dat de schouders gaan vlammen, je bilspieren in opstand komen of je nek als een knoop aanvoelt, helpt het om regelmatig oefeningen te doen. Dat kan zowel op de rustplaatsen, als tijdens de rit zelf. Kantel je bekken, maak een bolle rug of duw je rug juist in de zitting. Trek je schouders op en draai rondjes. Wie wil voorkomen dat de rest van de reisgenoten over al die bewegingen rare opmerkingen gaat maken, maakt hier (zie punt 4) een spel van. Autojoggen en autofitness: als dat geen trend wordt, dan weten we het ook niet meer.

Auto of vliegtuig?

Ruim 9 op de 10 Nederlanders reizen voor hun zomervakantie met de auto of het vliegtuig naar de bestemming in het buitenland. Ruim de helft stapt in de auto en 40 procent neemt het vliegtuig. Sinds 2005 is het aandeel vliegvakanties toegenomen (van 34 naar 40 procent) terwijl het aandeel autovakanties is gedaald (van 57 naar 53 procent).

Door Matthijs van der Pol

Hotel Transsylvanië 3: monsterlijk gezellig

Film van de week: Hotel Transsylvanië 3
Regie: Genndy Tartakovsky
Met: Adam Sandler, Kathryn Hahn, Selena Gomez
Waardering: 3,5 sterren

Nu de zwembaden en stranden overbevolkt zijn en de temperatuur binnenshuis met de dag tropischer wordt, is een gezinsuitje naar de bioscoop deze zomervakantie heerlijk verfrissend. De airconditioning voelt als een godsgeschenk en met een beetje mazzel is de film ook nog eens leuk. Hotel Transsylvanië 3 is dan een prima keuze. Lachen, gieren, brullen voor de kleintjes, maar de makers hebben er gelukkig ook voor volwassenen genoeg grapjes in verwerkt.

De bonte monsterbende uit de vorige twee films - prima los van elkaar te zien - is terug en dit keer gaan ze met zijn allen op een welverdiende vakantie. Dracula stapt mokkend aan boord van het cruiseschip, maar zodra hij kapitein Ericka ziet, is hij verkocht. Het is liefde op het eerste gezicht. Wat Dracula niet weet, is dat de sexy kapitein de achterkleindochter van Abraham van Helsing is, de aartsvijand van onze vampier.

Kort gezegd: hij wil romantisch met haar samenzijn en zij wil hem dood. Maar hoe meer tijd Ericka met de monsters doorbrengt, hoe meer ze inziet dat haar overgrootvaders ideeën volkomen achterhaald zijn en dat Dracula toch eigenlijk een woest aantrekkelijke kerel is. Het verhaaltje is simpel, maar wordt opgeleukt door de oergezellige boel aan boord van de cruise. Zo ontdekken weerwolvenkoppel Wayne en Wanda in een zeer geestige scène dat ze hun ontelbare hoeveelheid pups kunnen afgeven bij de kinderopvang om eindelijk weer eens tijd met zijn tweetjes te hebben.

Tijdens de cruise meren de vakantievierende monsters op allerlei originele en exotische plekken aan, waar gedanst, gedoken en gespeeld wordt. Dankzij verwijzingen naar de popcultuur, zoals luchtvaartmaatschappij GremlinAir en het dansen van de macarena, is het als ouder geen straf om de film mee te kijken. Maar Hotel Transsylvanië 3 is net als zijn voorgangers overduidelijk gericht op kinderen, die zich dan ook kostelijk zullen vermaken. Het tempo ligt hoog en de kleuren knallen van het scherm. Ook zijn er meerdere grapjes met scheetjes en eerlijk is eerlijk: die doen het bij een jong publiek altijd goed. En zo loopt iedereen na 97 minuten vermaak tevreden en afgekoeld weer naar buiten.

Door Kita van Slooten

Weekendagenda

Openluchttheater

Het fameuze openluchttheater in het Vondelpark heeft weer een mooie programmering voor de zomer, en met een vast stramien. Zo is er iedere zaterdagmiddag theater voor en door kinderen en op zondag klassieke muziek. Op zaterdagavond is er altijd een bekende band, cabaretier of dj. Omdat komend weekend de Pride Week begint, staat de zaterdagavond in het teken van Pride Park met onder meer optredens van Wouter Hamel. Aanstaande donderdag wordt de Tour d'Amour gefietst: een flamboyante sponsortocht door het Vondelpark ten bate van zwangere vrouwen met hiv in Zimbabwe, georganiseerd door het Aidsfonds. Met natuurlijk live muziek. Enne, natuurlijk allemaal gratis, hoewel een donatie aan het Aidsfonds komende donderdag natuurlijk wel op prijs wordt gesteld. www.openluchttheater.nl

De Paardenkamp

Op de grens tussen Soest en Amersfoort ligt De Paardenkamp, een bejaardenhuis voor paarden. Hier genieten wel 120 (!) bejaarde paarden van hun oude dag, zoals bijvoorbeeld paarden die de Gouden Koets hebben getrokken of politiepaarden-met-pensioen. Je kunt op de mooie boerderij rondlopen, eitjes rapen van de kippen, konijnen aaien en er zijn geiten. Dus, genoeg te doen! www.paardenkamp.nl.

Sail!

Bij Sail denk je al snel aan Amsterdam, maar sinds dit jaar heeft ook Leiden een Sail. Oude binnenvaartschepen, duwbootjes, zeiljammers, in totaal wel 200 boten, worden vrijdag in de historische haven van Leiden verwacht. Het hele weekend staat de stad bol van de 'nautische' evementen, bijvoorbeeld een drijf-in-bioscoop, een zeemanskoor, markten, wandelroutes en je kunt de historische schepen ook vanbinnen bekijken. Voor het programma: www.sail-leiden.nl.

Spelen in de natuur

Eigenlijk word je verwacht een donatie van € 1 te doen, maar het hóeft niet. Belevenissenbos Lelystad is niet zomaar een bos: je kunt er kanoën, door bomenkronen lopen, via bruggetjes, touwen en balken de beek oversteken. Je kunt zelfs rondlopen tussen wilde paarden of verdwalen in het labyrint. De bedoeling is om kinderen (vanaf 6 jaar) op een speelse manier kennis te laten maken met de natuur. Ga naar belevenissenbos.nl om te kijken wat er allemaal mogelijk is.  

Carnaval

In Rotterdam barst komend weekend het jaarlijkse gratis Zomercarnaval los! Mensen uit het Caribische gebied en andere delen van Latijns-Amerika doen mee aan dit kleurrijke festival met een grote optocht, verkiezingen van de mooiste 'miss' (Queen Election), natuurlijk heel veel opzwepende muziek (de beroemde Battle of the Drums) en heerlijk eten op de Mercado. Vooral met deze zomerse temperaturen belooft het een fantastastisch feest te worden. www.zomercarnaval.org

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

 

Quinten Lange is schrijver, reiziger en bon vivant. Al zijn beste tips deelt hij graag met je, hier in Weekend Magazine.