Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 29, 2018 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Vet, zout, ongezond en veel te lekker

Zaterdag is het Internationale Junkfood Dag. Waarom houden we zo van junkfood? Journaliste Lisanne van Sadelhoff (28), fervent fan van vet voedsel, zocht het uit.

Sommige mensen hebben een haat-liefdeverhouding met de McDonald’s (want lekker maar ongezond), maar ik heb er enkel een liefdesverhouding mee. Een heel intense, stabiele en langdurige liefdesverhouding. Zolang ik me kan herinneren, beginnen mijn speekselklieren direct te werken als ik de grote M langs een snelweg zie en mijn maag begint opstandig te knorren met maar één doel voor ogen: het scoren van een overheerlijke, warme, geurige quarter pounder. Laatst reed ik met een vriendin over de snelweg naar Brabant en ontstond die fysiologische reactie al om 09.30 ’s ochtends – liefde kent geen tijd.

Begrijp me niet verkeerd: mijn eetpatroon is gevarieerder dan alleen maar quarter pounders. Ik lust ook graag happy meals. En ik voel me net zo thuis in een willekeurige snackbar – een kaassoufflé, broodje kroket en een patatje mayo alsjeblieft – en als ik over een station struin en saucijzenbroodjes ruik, kan ik me negen van de tien keer niet inhouden. Of ik houd me in bij de Kiosk en bij de Febo – waarna een gevoel van trots zich meester van mij maakt – en zwicht vervolgens bij de AH to go. Als ik op de redactie zit en een collega een krakend zakje tevoorschijn hoor pakken, reageer ik zoals een cavia reageert als de deur van de koelkast opengaat: ik begin enthousiast te piepen, in de hoop dat er iets lekkers in zit. 

En oh: ik lijd ook aan een ernstige vorm van bodemdrift: als ik op de bank zit met een zak chips, of in de bioscoop met een bak popcorn moet die leeg. Zo. Snel. Mogelijk.

Ongezond?
Het is niet zo dat ik een ongezonde leefstijl heb: ik sport twee tot drie keer in de week, fiets veel naar mijn werk. Het is ook niet zo dat ik nooit fruit en groente eet. Ik eet het wel, bijna elke dag, simpelweg omdat ik heb geleerd dat het moet om gezond te blijven. Maar als ik zou mogen kiezen zonder dat er lichamelijke consequenties aan zouden kleven, zou ik elke dag vol overtuiging ongezond eten.  

'Als je geen stress hebt, is iets gezonds best heel lekker' 

Waar komt mijn liefde – en die van vele anderen – voor junkfood vandaan? Hanna Zijlstra, dieetpsycholoog, stelt dat we behoefte hebben aan zoute dingen als we onszelf willen kalmeren. “Als je heel relaxed bent, geen stress hebt, dan is iets gezonds best heel lekker”, vertelt ze. “Maar ben je gehaast, of moe, of moet je bijvoorbeeld die ene deadline halen terwijl je denkt ‘ik kan niet meer’, dan hunker je heel erg naar dat vette, zoute of zoete.”

Iets vets, zoals junkfood, pept ons op en daardoor worden we mentaal rustiger: we kunnen het leven en de werkdruk weer aan. “We krijgen er snel energie van”, weet Zijlstra. “Het helpt je om vooruit te kunnen, om snel uit een vermoeide situatie te komen.” Bovendien is vet, net als suiker, verslavend. Vet smaakt, eveneens net als suiker, naar méér. “Het is moeilijk om maar één koekje te eten. Vooral als je druk bent. Dan heb je minder discipline.”

Lekker primitief
Onze drang naar vet eten is een heel primitief systeem. “Vroeger, toen we nog jagers waren en afhankelijk waren van wat we in de natuur tegenkwamen, aten we wat we konden vinden. Dus als er eten was, maakte het lichaam optimaal gebruik van die overvloed, voor het geval er weer slechte tijden aan zouden komen.”

Tegenwoordig hebben we dat niet meer nodig – snacks zijn op elke hoek van de straat voor een paar euro verkrijgbaar – maar dat oude mechanisme hebben we nog steeds. “Eigenlijk maakt dát onze leefstijl soms zo ongezond.” Misschien ben ik in de verkeerde tijd geboren

'Hoe groot mijn kater ook is en hoe slecht hij ook is gefrituurd: een frikandel gaat er altijd in' 

Daar komt ook nog eens bij kijken dat het eten van een snack gewoon ‘heel erg makkelijk is’, weet Eke Bosman. “Je hoeft niet te koken, binnen een paar minuten na je bestelling heb je je hamburger en je hebt bijna altijd garantie dat het lekker is.” Bosman is zelfverklaard ervaringsdeskundige en publiceert onder de naam Snackspert op Instagram recensies van snacks. Wat Bosman betreft is het elke dag Internationale Junkfooddag. Zijn favoriet: de frikandel. “Die gaat er altijd in. Hoe groot mijn kater ook is, hoe slecht hij ook gefrituurd is: de frikandel is een wondermiddel. Smaakt áltijd goed.” Hoewel het Bosmans werk is, snackt hij soms ook dagen niet. “Niet omdat ik dat niet zou willen, maar omdat ik weet dat het ongezond is.”

Fysieke klachten
“Het is goed om je bewust te zijn van hoe ongezond een snack is”, zegt Zijlstra. “Mensen die vaak junkfood eten, hebben hun leven zo ingepland dat ze geen pauze nemen. Van hard werken wordt niemand slecht, maar je moet af en toe wel ontspannen. Wie zich te veel en te lang inspant, hunkert meer naar junkfood om er weer tegen aan te kunnen.” Voor even dan, want het gaat hier om snelle suikers en koolhydraten. Heeft je lichaam die verwerkt, dan stort je in – hallo after-junkfood-dip. “Daarna heb je wéér zin in iets ongezonds.”


Junkfood bevat dus veel energie, maar geen enkele vitamine (no shit, Sherlock!). “Het is heel erg eenzijdig”, zegt Zijlstra. “Als je alleen maar junkfood eet, kom je echt in de problemen. Ik zie genoeg cliënten die na een paar jaar pas aan de bel trekken. Die vinden zichzelf niet meer mooi vanwege het overgewicht, maar ze kampen ook met gezondheidsklachten. Dat is vaak de trigger dat ze denken: en nu moet er iets gebeuren.” Denk aan last van je knieën, kortademigheid, suikerziekte – dat soort ellende.

'Als je iets lekkers eet, voel je al die rottige emoties niet' 

Vaak krijgt Zijlstra emotie-eters in haar praktijk. “Dat zijn vaak mensen die slecht omgaan met hun emoties. Emoties zijn signaaltjes van binnenuit die zeggen: je bent uit balans, doe er wat aan.” Maar emotie-eters doen dus niets, weet Zijlstra. Of nou ja: ze gaan eten. Ze luisteren niet naar hun verdriet, boosheid of angst en duwen dat nare gevoel weg met een lekker kaasbroodje, een hamburger, een portie bitterballen of een vette pizza (hawaï, met extra kaas, mijn favoriet). “Je voelt die rottige emoties niet als je iets lekkers eet. En je voelt je vervolgens de baas over jezelf, omdat je dat rotgevoel hebt weg weten te duwen.” Maar wie die signaaltjes negeert, krijgt ze de volgende dag – of een paar dagen later – weer op zijn bord. “En dan duwen ze het weer weg met iets vet. Dan kom je in een vicieuze cirkel. Maar er is hoop, je kunt daar ook weer uit komen.” 

Moeilijke tijden
Ik herken het wel. Ik heb mezelf wel in de hand – en nee, ik heb geen overgewicht – maar in moeilijke tijden grijp ik nog weleens (heel af en toe, echt!) ongegeneerd naar die zak chips in mijn eentje, terwijl ik weet dat het lunchtijd is en ik eigenlijk gewoon een boterham moet eten. En als ik dan tóch al heb gezondigd, dan is het hek van de dam en kan ik ’s avonds ook nog wel een pizza eten. Toch?

Zijlstra vraagt mensen altijd: heb je écht behoefte aan eten op dat moment, of wil je eigenlijk dat je probleem wordt opgelost? Wie veel junkfood eet, daar niet mee kan stoppen en met fysieke klachten kampt, zou er volgens Zijlstra goed aan doen de achterliggende oorzaak van die hang naar junkfood proberen te achterhalen. “Probeer te ontdekken wat je voelt en waar je nou eigenlijk echt behoefte aan hebt: troost, een arm om je heen, een luisterend oor, begrip, aandacht, gezelligheid, enzovoort. En probeer daar dan naar te handelen, dus bel een vriendin op, ga naar iemand toe of neem een lekker bad. 

Schuldig
Waar je in ieder geval niets mee opschiet: schuldgevoel. “Veel mensen voelen zich schuldig als ze ongezond eten”, weet Zijlstra. “Dat werkt eigenlijk alleen maar averechts. Ik zeg altijd tegen mensen: ‘Beloof me één ding: ga jezelf niet de schuld geven’. Je hoeft niet te streng te zijn voor jezelf, soms heb je het gewoon even niet in de hand. Als je jezelf de schuld geeft, voel je je alleen nog maar rotter en heb je nog meer redenen om veel te gaan snacken.”

'Ik leef gezond om soms lekker ongezond te kunnen leven' 

Bovendien komt dan ook de hulpeloosheid om de hoek kijken. “Mensen denken soms dat iets toch niet te veranderen is, dan berusten ze zich erin dat ze ongezond eten en daar fysiek ongemak van ondervinden.” Hoeft niet, zegt Zijlstra. “Als je hulp zoekt, zul je zien dat het snel beter gaat. Mensen willen vaak grote stappen zetten, veel té grote, maar ik help ze met realistische doelen die te halen zijn.”

Lang en gelukkig
Na Zijlstra’s uitleg twijfel ik: ben ik zo’n snack-fanatist dat het ongezond wordt? Zijlstra helpt me: ik heb geen fysieke klachten, kom nog wel uit zo’n negatieve spiraal en ervaar snacken gewoon en vooral als iets lekkers. Iets ont-zét-tend mega intens superlekkers. “Als je voor 80 procent gezond eet, en voor 20 procent ongezond, dan is er niets aan de hand”, aldus Zijlstra. Eke Bosman, Snackspert, zegt er ook iets wijs over: “Ik fiets elke dag 50 minuten naar mijn werk, eet genoeg groenten en fruit en voetbal een keer in de week. Ik leef gezond om soms lekker ongezond te kunnen leven.”

Het gaat erom dat je de draad weer kunt oppakken na een ongezonde dag of periode, leer ik van Zijlstra. “Zelfs ik zeg, als diëtiste: even lekker losgaan moet kunnen. Snacks horen ook gewoon een beetje bij het leven.”

In ieder geval bij míjn leven: ik denk dat mijn quarter pounder en ik nog heel lang heel gelukkig zullen blijven.

Door Lisanne van Sadelhoff

5x vega bbq

Bij barbecue hoort vlees. Tenminste, dat is wat de meeste mensen denken. Dus wanneer er een vegetariër aanschuift, ontstaat er lichte paniek, bleek bijvoorbeeld ook uit deze tweet die een aantal van onze redacteuren was opgevallen:

 

Help, een vegetariër! Wat moeten we daar nu weer voor klaarmaken?! Maar het kan ook anders: niet alleen is het aanbod vleesvervangers in de supermarkt de afgelopen tien jaar verdriedubbeld, er zijn los daarvan tal van heerlijke, vleesvrije gerechten op de bbq klaar te maken. En je hoeft zelf geen vegetariër te zijn om daarvan te smullen.

Grillmeester en barbecuespecialist Ralph de Kok, bekend van het programma Ik BBQ voor jou en schrijver van het boek Een wereldreis rond de BBQ, slaakt een diepe zucht als hem gevraagd wordt hoe goed wij Nederlanders zijn met de bbq. "De creativiteit is bij de meeste mensen ver te zoeken. Er wordt in rap tempo een bak vlees op de bbq gegooid en dat was het dan. Groente komen er amper aan te pas." En dat is zonde, want barbecueën is een allesomvattende manier van koken. "Ik hoor mensen wel eens zeggen 'we hebben gister al gebarbecued', alsof dat betekent dat het het de dag erna niet meer kan. Maar het is geen afhaalchinees."

Alles is mogelijk en het hoeft zeker niet alleen maar vlees te zijn. Dus gooi de kooltjes in de grill en laat je inspireren door onderstaande vegetarische recepten van de grillmeester zelf.

Knolselderij 'steak'
Dit groentegerecht is een gezonde, maar ook zeer smakelijke vervanger van steak. Of zoals De Kok het zegt: "Zo lekker, daar ga je van achteruit lullen." Snijd de knolselderij in plakken van zo'n 2cm dik. Kook die schijven in 10 minuten gaar. Daarna kunnen ze op de barbecue tot ze aan beide kanten lichtbruin zijn. Let op dat je barbecue niet veel te heet staat, want dat is een veelgemaakte fout. De Kok: "Vooral mannen denken dat er niks gebeurt als er geen vlammen te zien zijn of sissende geluiden te horen." Gerechten kunnen beter langzaam garen, dan snel aanbranden. Serveer de gegrilde knolselderij met een paar druppeltjes chili-olie, wat limoenrasp en eventueel een schepje mandarijnmayonaise.

Gevulde vleestomaat
Snijd de kop van een vleestomaat en grill deze op de afgesneden kant. Omdat tomaten veel suiker bevatten, kun je ze mooi karameliseren. Staat je barbecue op medium temperatuur (190°C), dan na een kwartier omdraaien en op een minder hete plek van de grill leggen. Ondertussen rooster je wat studentenhaver op de BBQ, in een klein pannetje of op een grillplaat. Daarnaast meng je gedroogde cramberries met balsamicoazijn. Ook dat mengsel gaat in een pannetje even op de barbecue, zodat de azijn stroperig wordt en de cranberries kunnen weken. Strooi de noten samen met het cranberriesausje over de tomaat. Garneren met verse basilicum en dragon en je hebt een smaakbommetje op je bord. De Kok: "Het is nog veel smakelijker dan het klinkt."

Portobelloburger
De Kok: "Dit vind ik vanwege de structuur van de paddestoel een fantastische vleesvervanger." En de burger bereiden is ook nog eens lekker makkelijk: snijd het steeltje van de portobello, zodat er ruimte ontstaat om de paddestoel later te vullen. Grill de portobello zo'n 10 minuten. Ondertussen halveer je twee tomaten en een paprika. Ook deze groenten gaan even op de barbecue. De geroosterde tomaat en paprika maak je met staafmixer fijn. Breng op smaak met wat olijfolie, een scheutje witte wijnazijn en een snufje peper en zout. Met dit mengsel vul je de portobello. Strooi er tot slot nog wat parmezaan of pecorino kaas over. Serveer de portobelloburger op een broodje dat je kunt garneren met sla, tomaat, augurk en eventueel nog ketchup en mayonaise. Minstens zo lekker als een hamburger.

Zoete aardappelpuree
De Kok: "Ik gebruik geen aluminiumfolie bij aardappels, want dan kun je ze net zo goed in de oven doen. Een beetje insmeren met olijfolie en dan direct op de grill zodat die typische barbecuesmaak erin kan trekken." De zoete aardappels gaan gehalveerd op de BBQ. Ze zijn gaar als ze zacht zijn als je erin knijpt. Schep daarna voorzichtig het vruchtvlees uit de schil. Dat prak je met een vork en meng je met wat tijm, een goeie eetlepel honing, klein scheutje olijfolie, peper en zout. De puree schep je terug in de schil. Om het feestje compleet te maken serveer je de zoete aardappel met een kwak crème fraiche, gemengd met wat citroensap en bieslook.

Gegrilde watermeloen
Fruit op de barbecue? Jazeker, dat kan en dat smaakt nog goed ook. Deze watermeloen vergt wat lichte voorbereiding: Snijd de meloen in stukken en marineer deze in augurkennat met daarbij een versneden rood pepertje. De stukken meloen gaan in een ziplock zakje en zo laat je ze een halve dag staan. Dan kunnen ze op de grill, totdat de goudbruine grillmarks te zien zijn. Door de suiker karameliseert de buitenkant. Serveer de watermeloen met wat vlokken grof zeezout en je hebt een perfect én vegetarisch barbecuedessert te pakken.

Door Kita van Slooten

5 travel hacks voor een écht ontspannen vakantie

Van onze partner Zoover

Tuurlijk, we gaan op vakantie om te relaxen en uit te rusten. Maar juist het inpakken, de vlieg- of autoreis en een nieuwe onbekende omgeving kunnen veel stress opleveren. Tot nu! Want met deze travel hacks ben jij optimaal voorbereid om tijdens je trip uitsluitend te ontspannen en te genieten.

1. Kopie of scan van paspoort
Dat je je paspoort mee moet nemen, hoeven we je hopelijk niet te vertellen. Maar vergeet je ook niet om een kopie van je paspoort in je koffer te stoppen? Bijvoorbeeld voor het onfortuinlijke geval je je paspoort kwijtraakt, en nergens meer aan kunt tonen wie je bent. Of wanneer een camping of hotel vraagt om je paspoort achter te laten. Het is dan veel veiliger om een kopie af te geven in plaats van je paspoort zelf. Om identiteitsfraude te voorkomen kun je je BSN-nummer op de kopie doorstrepen, dit nummer is in het buitenland nooit nodig voor registratie dus doorhalen zou geen problemen op moeten leveren.

Vraagt een verhuurbedrijf om je paspoort bij wijze van borgstelling? Overleg dan of je in plaats hiervan een aanbetaling mag doen. Veel veiliger dan je paspoort achterlaten, én je kunt jezelf gewoon identificeren mocht dat nodig zijn.

2. Wereldstekker vergeten?
Ga je naar Groot-Brittannië, Ierland, de Verenigde Staten of een ander land met een ander type stopcontact dan wij in Nederland hebben, vergeet dan niet een wereldstekker mee te nemen. Zit je per ongeluk toch zonder? Dan biedt de tv op je hotelkamer misschien soelaas. Vaak heeft deze namelijk een USB-poort, en die is gelukkig wel in alle landen hetzelfde! Met alleen het snoertje van je oplader kun je dan vaak alsnog je telefoon, tablet of e-reader opladen.

3. Slim inpakken
Het liefst neem je zoveel mogelijk mee op vakantie. Want je weet vooraf nooit precies wat je allemaal gaat doen, maar wilt wél overal op voorbereid zijn. Helaas denken vliegmaatschappijen daar anders over en hanteren zij regels voor de hoeveelheid bagage die je mee mag nemen. Slim inpakken is dus een must.

We beginnen met je kleding. Let bij het inpakken hiervan op, dat je kledingstukken inpakt die goed met elkaar te combineren zijn. Dus die fantastische slippertjes die eigenlijk maar bij één jurkje passen kun je beter thuislaten, en het jeansshortje dat bij al je topjes staat, gaat juist wel mee. Selectie gemaakt? Dan is het slim om je kleding op te rollen in plaats van te vouwen. Op die manier worden het compactere pakketjes en kreukt je kleding minder.

Je toilettas, nog zo’n essentieel onderdeel dat al snel veel te veel ruimte (en gewicht) inneemt. Ga daarom altijd voor kleinverpakkingen: vul zelf kleine flesjes met je favoriete shampoo en douchegel of koop kant-en-klare mini’s bij de drogist. Twijfel je of je iets uit je toilettas wel echt gaat gebruiken? Bedenk dan dat vrijwel alles ook in het buitenland te koop is.

Andere inpak-slimmigheidjes: neem een dunne hamamdoek mee in plaats van een zwaar badlaken, benut de ruimte in je schoenen door er bijvoorbeeld sokken in te stoppen, gebruik een e-reader in plaats van ‘echte’ boeken, en trek je dikste en zwaarste kleren aan op de dag van vertrek, zodat deze kleding niet in je koffer hoeft.

In onderstaande video laat Zoover zien hoe je bovenstaande inpaktips het beste uit kunt voeren:

4. Standaard in je handbagage
Ook je handbagage kun je slim inpakken, door een aantal items er standaard in te stoppen. Een sjaal bijvoorbeeld. Ook al ga je naar een tropisch oord waar een sjaal absoluut overbodig is, in het vliegtuig (of de auto) komt deze altijd van pas. Is het niet om je warm te houden - in de lucht is het namelijk altijd koud - dan is het wel om als kussentje of dekentje te dienen wanneer je je ogen even sluit.

Daarnaast is het slim om schoon ondergoed en badkleding in je handbagage te stoppen. Je hoopt het natuurlijk niet, maar het wil nog wel eens voorkomen dat een koffer later bij de bestemming arriveert dan de koffereigenaar…

Tot slot handig om bij je te hebben: een plastic zakje, deodorant (kleine verpakking), een opgeladen powerbank en natuurlijk het nodige vermaak in de vorm van magazines, boeken, een e-reader of een tablet.

5. Handige reisapps
De vakantie is natuurlijk het uitgelezen moment voor een digital detox, maar zeker in het buitenland kunnen bepaalde (gratis) apps toch wel heel handig zijn. Aroundme bijvoorbeeld. Met deze app vind je supersnel de dichtstbijzijnde pinautomaat, parkeerplaats, apotheek of benzinestation. Gevonden wat je zoekt? Google maps leidt je er direct naartoe. Hoe fijn is dat!

Ga je naar een land buiten de eurozone, download dan de app Currency Converter. Deze app rekent bedragen in andere valuta om naar euro’s, en werkt zelfs wanneer je geen internetverbinding hebt. Bij offline gebruik moet je wel vooraf de juiste valuta ingesteld hebben.

Ben je van plan veel souvenirs, kleding of andere spullen aan te schaffen tijdens je vakantie? Dan kan de app Is dit ok? handig zijn. Deze app is door de Nederlandse douane gemaakt en laat je exact zien welke spullen je wel en niet mee terug mag nemen.

Is een digital detox niets voor jou en een vakantie zonder wifi écht geen optie? Dan is de app Wifi Finder je vriend. Hiermee vind je snel alle gratis en veilige wifi-hotspots in de omgeving, waar je ook bent. Je kunt zelfs instellen dat de app altijd automatisch verbinding maakt met het snelste veilige netwerk in jouw buurt!

Ga voor nog meer vakantietips én meer dan 3 miljoen reviews van hotels, campings en andere accommodaties naar Zoover. En vergeet natuurlijk niet ook zelf je ervaringen te delen! 

Waarom jongeren steeds later aan seks beginnen

Je zou het in het tijdperk van Tinder misschien niet verwachten, maar jongeren gaan steeds later met elkaar naar bed. De redenen zijn divers zeggen deskundigen, maar dat sociale media, prestatiedruk en alcohol een rol spelen, dat is wel zeker.

Roos Smetsers van Scholieren.com zegt dat ze het uit eigen ervaring merkt: jongeren lijken steeds preutser te worden. Toen ze zeven jaar geleden begon te werken met scholieren werd er vaker vrijuit over seks geschreven. “Maar tegenwoordig wordt dat toch iets moeilijker gevonden”, merkt ze.

Wat Smetsers waarneemt, komt overeen met het onderzoek dat Rutgers en Soa Aids Nederland iedere vijf jaar onder jongeren uitvoeren. Volgens dit onderzoek gaan jongens en meisjes steeds later voor het eerst met elkaar naar bed. Tussen 2012 en 2017 werd dat zelfs een jaar later, van 17 jaar naar 18 jaar. Het is een vertraging die zelfs onderzoekers opvallend vinden.

'Bij veel eerste sekservaringen is alcohol in het spel. En dat drinken jongeren ook later' 

Alcoholleeftijd
Maar hoe komt het? Dr. Daphne van de Bongardt van de Erasmus Universiteit noemt een paar trends die ervoor zorgen dat Nederlandse jongeren langer wachten met hun eerste seksuele ervaring. Al houdt ze als wetenschapper wel een paar slagen om de arm tot definitief onderzoek uitsluitsel biedt. Opvallend: “Een belangrijke factor is het verhogen van de alcoholleeftijd”, zegt Van de Bongardt.

Die ging in 2014 omhoog van 16 naar 18 jaar. Daardoor gaan jongeren minder en later uit. Van de Bongardt: “Alcohol drinken verlaagt zoals bekend drempels. Bij veel eerste sekservaringen is alcohol in het spel. Onder invloed wordt seksuele interesse eerder omgezet in seksuele daden.”

Een andere belangrijke oorzaak voor de seksvertraging is de invloed van sociale en andere media. Dat werkt op een paar manieren door, denkt Van de Bongardt. Media drukken bijvoorbeeld een groot stempel op het zelfbeeld van jongeren. “Vooral bij pubers speelt dat een grote rol. Die zijn al onzeker.” En als ze dan via (sociale) media steeds allerlei perfecte lijven en relaties zien, maakt dat het er niet makkelijker op.

Sneller een slet
Marieke van 17 herkent de invloed van Snapchat en Facebook. “Ik heb wel het idee dat ik mijn leven er mooier uit moet laten zien op sociale media. Maar dat staat voor mij los van seks. Misschien de aandacht van jongens en zo wel, maar dat dient op het internet platonisch gehouden te worden.”

Ze is voorzichtig met wat ze online deelt. “Ik denk dat het juist slechter uitpakt voor mij als meisje als mensen erachter komen dat ik bepaalde foto’s plaats. Dan ben je ineens een 'slet', bijvoorbeeld.”

Een belangrijk onderdeel van de seksuele ontwikkeling, is ontdekken wat je wilt en waar je naar op zoek bent in een partner. Door jezelf te vergelijken met al die perfecte Instabodies, wordt de zoektocht extra ingewikkeld, denkt Van de Bongardt. “Volwassen mensen hebben die ontwikkeling al doorgemaakt en voor hen is het ook niet makkelijk. Dus kun je nagaan wat dat voor pubers en jongvolwassenen betekent.”

'Je kinderen willen behoeden voor porno, is een verloren strijd'

Wat erg belangrijk is volgens haar is dat jongeren leren hoe ze hun bronnen over seks moeten beoordelen. Wat leer je, van wie leer je dat en hoe heeft dat betrekking op jezelf? Jongeren leren over seks van vrienden en kennissen, maar ook uit de media. Het idee van ouders dat ze hun kinderen kunnen behoeden voor zaken als porno, noemt Van de Bongardt een verloren strijd. “Dat is zo onvermijdelijk. Je kunt als ouder wel zeggen: dat mag niet. Maar dat lukt niet. Wat je wel kunt doen, is je kinderen leren hoe ze met die informatie om moeten gaan.”

Voor een prettig seksleven, is het belangrijk dat jongeren leren wat ze zélf willen. Dat is natuurlijk, zegt ook Van de Bongardt, behoorlijk moeilijk. Toch is dat volgens haar het enige dat erop zit: leren beoordelen wat voor jou als jongere klopt. Snappen hoe je met informatie uit de media moet omgaan kan daarbij helpen. Bijvoorbeeld: snappen dat veel porno in scène is gezet en niet zoveel te maken heeft met wat mensen in het echt ervaren.

Later met alles
Seks is trouwens niet het enige waar jongeren steeds later mee zijn. Uit andere onderzoeken blijkt dat ze ook steeds later economische zelfstandig zijn en langer bij hun ouders blijven wonen. Van de Bongeardt: “Het schuift allemaal een beetje op.”

Dat ligt, denkt ze, onder meer aan de toegenomen druk die jongeren ervaren. De maatschappij staat volledig in het teken van scoren en succes hebben. Waar ze als pedagogisch onderzoeker eerder al studenten zag bezwijken onder de druk van studeren, een bijbaan, bestuursfuncties en een superdruk sociaal leven, zijn het nu ook de jonge scholieren die richting burn-out gaan. “Dit zie je nu bij alle leeftijden. Alles moet perfect. Het is allemaal enorm doorgeschoten.”

De prestatiedruk om alles in een keer goed te doen, heeft een keerzijde. Al die toetsen, examens en drukke schema’s waarbij men van sportveld naar muziekles rent, zorgt er volgens Van de Bongardt misschien wel voor dat er weinig puf overblijft voor andere dingen. Zoals interesse in seks.

Flirten op afstand
Marianne Cense van Rutgers is nog dieper op de materie ingegaan met het onderzoek ‘Ze weten wel wat ze moeten typen, maar niet wat ze moeten zeggen’, een onderzoek naar de reden waarom jongeren later met seks beginnen. Ze legde jongeren acht hypothesen voor en vroeg hen die te beoordelen op belangrijkheid. Stelden ze seks bijvoorbeeld uit doordat online offline vervangt? Worden jongeren steeds conservatiever? Of heeft het inderdaad te maken met onzekerheid door beelden uit porno en andere media?

'Online flirten vervangt het fysieke flirten'

Ook zij ziet prestatiedruk als oorzaak. Ouders, opleiding en de maatschappij eisen van jongeren dat ze succesvol zijn. Cense: “Dus zie je een cultuur van toetsen en bijspijkercursussen ontstaan.” De enorme invloed van social media, versterkt dat effect nog eens. Jongeren vertelden haar dat het heel belangrijk is hoe je jezelf online presenteert. “Je zet alleen de goede dingen van jezelf online, niet de slechte.”

Cense zegt dat het online flirten het fysieke flirten steeds vaker vervangt. “Op een festival komen een jongen en een meisje elkaar tegen. Maar in plaats van daar met elkaar te gaan flirten, wisselen ze een nummer uit. Pas daarna begint het contact, via social.” Het bevestigt ook dat het heel belangrijk is geworden hoe je jezelf via social presenteert.

Les in de lol van seks
Aan dat online profiel zit volgens Cense nog een schaduwkant. Waar je voorheen als experimenterende jongere nog wel eens kon zoenen met iemand die je daarna snel weer probeerde te vergeten, is het nu veel moeilijker geworden om dat geheim te houden. “Als er iemand in beeld komt, dan kan diegene zo worden opgezocht, met foto en al.” Dat leidt er vervolgens toe dat de foutjes minder makkelijk gemaakt kunnen worden. Cense: “Ook dat zorgt voor meer druk.”

De uitprobeerfase, zo essentieel voor het ontwikkelen van je seksuele zijn, wordt zo steeds meer omgeven door de druk om te presteren. Cense denkt dat er op scholen wel iets gedaan kan worden om dat te verlichten. Van oudsher is de biologieles heel erg gericht op hoe het fysiek werkt en op het leren aangeven van grenzen. Jongens en meisjes wordt geleerd om zelf keuzes te maken en daar goed over na te denken. Volgens Cense ligt de nadruk daardoor wel erg op de risico’s van seks zoals soa’s en op de eigen verantwoordelijkheid. “Misschien moeten we meer lesgeven in versieren en de lol van seks.”

'Blauwtjes lopen, ongemakkelijke stiltes tijdens een date, mislukte vrijpartijen: je leert ervan'

Conservatiever
Jongeren worden ook iets conservatiever, volgens Cense. Het romantische idee bestaat dat je seks vooral binnen een liefdevolle relatie vindt. Merijn van 18 voelt dat ook zo. Hij zegt ook niet op zoek te zijn naar een snelle one-night stand. Al heeft hij wel begrip voor de nieuwsgierigheid naar de eerste keer. “Ik snap goed dat ze het snel een keer willen proberen, maar zelf wil ik - nogal naïef - dat het, vooral de eerste keer, wel iets meer betekent dan gewoon een oppervlakkige one-night stand. Het lijkt me in een relatie het leukst om het langzaamaan te doen om zo extra lang te kunnen genieten van nieuwe ervaringen en om iets te hebben om naar uit te kijken.”

Dat jongeren redeneren vanuit grenzen en wensen en leren om eigen verantwoordelijkheid te nemen, is in principe goed, vindt Cense. Maar wat haar betreft mag er ook wel iets meer nadruk komen op het feit dat de eerste stappen op het liefdespad echt niet foutloos hoeven te verlopen. Blauwtjes lopen, ongemakkelijke stiltes tijdens een date, mislukte vrijpartijen: zo’n ramp is allemaal het niet. Juist bij zoiets gevoeligs als seks kan en mag er van alles misgaan. Daar leer je ook weer van.

Cense maakt ze zich wel zorgen over de toegenomen prestatiedruk waar jongeren onder staan, maar minder dat dit gepaard gaat met gedoe. Vroeger werd je door de kerk beoordeeld en nu is je reputatie op Facebook leidend. Cense: “Seksualiteit is nu eenmaal een van de belangrijkste onderdelen van ons sociale leven. Dat gaat nooit vanzelf. Het blijft altijd een balanceer act.”

Door Matthijs van der Pol

Hangt-ie lekker? Op mini-vakantie in een hangmat

Samen met RTL Woonmagazine

Voor een lekker zonnetje hoef je deze dagen niet meer naar het buitenland. Vakantie vieren kan dus ook gewoon thuis! En wat roept er nou meer dat ultieme vakantiegevoel op dan luieren in een hangmat? Een fris briesje door je haar, een tropische cocktail binnen handbereik. Met dit zomerse item in je achtertuin lijkt dat tropische oord ineens heel dichtbij.

Rustgevend
Als je zegt hangmat, dan zeg je ontspanning. Niets is rustgevender dan heerlijk heen en weer te wiegen, terwijl de warme zonnestralen die door de takken weten te glippen je gezicht zacht strelen. Dat je oogleden al snel zwaar worden, is helemaal niet zo raar. Niet alleen baby’s vallen namelijk sneller in slaap als je ze wiegt: uit onderzoek blijkt dat ook volwassenen in een wiegend bed eerder in dromenland zijn dan wanneer ze op een gewoon matras liggen.

Do’s en don’ts
Zo wegdromen in een hangmat lijkt een koud kunstje, maar toch is er één fout die mensen vaak maken: ze gaan er verkeerd in liggen. Het allersimpelste, zou je zeggen.

“De meesten laten zich er recht in zakken, maar je moet schuin in de hangmat liggen”, vertelt Kees van Dijk, eigenaar van HangmatWereld. Het is beter voor je rug en je verdrinkt niet in de overdaad aan stof omdat je met je lichaam de mat als het ware openduwt. “Het voelt ook gewoon veel lekkerder.” En dat kan Kees weten. “Ik lig nu in een hangmat”, vervolgt hij joviaal. “Dat doen we standaard op kantoor hier wanneer we de telefoon opnemen.”

Wil je graag een hangmat in je achtertuin dan moet je wél genoeg ruimte hebben. Zo’n drie meter welteverstaan. Die twee eikenbomen kunnen met een beetje inlevingsvermogen dienen als Hawaiiaanse palmbomen waartussen je heerlijk kan bungelen. Heb je geen mogelijkheid om het touw ergens aan te bevestigen? Dan biedt een standaard uitkomst.

Trend: een hangmat in je woonkamer
Hoe vrolijk al die drukke printjes ook ogen, handgemaakte hangmatten in natuurlijke tinten en aardse kleuren zijn op dit moment het populairst. Niet alleen omdat het trendy interieurkleuren zijn, maar ook omdat een hangmat steeds vaker in huis wordt gehangen. Dan past een neutrale kleur vaak beter dan een felle kleur of opvallend patroon. In huis is de hangmat vooral populair op de kinderkamer of zolder.

Maak de bohemian look compleet
Een hangmat past perfect bij een bohemian interieur, waar een relaxte sfeer centraal staat. Als je de look compleet wil maken, tipt RTL Woonmagazine een poefje met franjes, een macramé hanger aan de muur en een rotan stoeltje en accessoires van natuurlijke materialen om het af te maken. Liever iets spannenders? Decoreer je bank dan met kussens met een aztekpatroon en maak een statement met een grote plant (in een mand!).

En als je dan lekker hangt in je huis, zorg je er dan ook voor dat iemand dat tropische drankje even brengt en je dat briesje toewappert?

Hang loose

Van echte specialisten tot grote woonwinkels: hangmatten zijn gelukkig ruim verkrijgbaar. Dit zijn drie prachtige exemplaren:

Deze stevige, kleurrijke hangmat is zeker een aanwinst voor je tuin. Extra gezellig: je kan er met het hele gezin in! Zie er dan nog maar eens uit te komen... De Domingo Plum is verkrijgbaar bij Hangmatgigant.nl en kost 109 euro.

Geen boom in je tuin? Geen probleem! Een standaard biedt uitkomst. Zelfs als er in jouw stukje paradijs geen grassprietje te bekennen is, kan je er lekker de hele dag rondhangen. De Double Sevilla is van Hangmatwereld.nl en draagt tot 160 kilo, dus je kan er met z'n tweeën in. Niet geschikt voor postzegeltjes: van punt tot punt is-ie 3.70 meter. Inclusief standaard kost hij 169 euro.

Heb je een balkon of hang je liever binnen dan is de Tiburon Original van Maranon.nl je vriend. Zie je jezelf daar al een lekker middagtukje in doen? Door de mooi, neutrale kleuren staat-ie prachtig in ieder interieur (zie ook de tips hieronder!). De Tiburon is 1.65 meter breed en kost 159 euro.

Door Lotte Wullems

Appreview: reizen als een local

Ik ga op vakantie en neem mee… in ieder geval een van deze apps! Het zijn volwaardige reisgidsen in je telefoon, die allemaal beloven je naar de leukste plekjes te leiden, aan de hand van tips van locals. Techredacteur Nina zet er vijf op een rij en checkt van alle apps wat ze over haar woonplaats Amsterdam schrijven - weten we gelijk of ze ook echt wat toevoegen aan de standaard toeristentrekkers.

1. LOST iN …

De app LOST iN ken je misschien van de citytrip boekjes die ervoor zorgen dat je in iedere stad waar je komt, kunt leven als de locals. De app weet door middel van GPS precies waar je bent en geeft je vervolgens tips op het gebied van eten, winkelen, cultuur, buitenlucht en het nachtleven. Allemaal geselecteerd door mensen die ook echt in de stad leven. Zo krijg je de beste tips in Amsterdam van fashion designer Esther Dorhout Mees, chef Bas Wiegel of deejay Tom Trago - mensen die weten waar ze het over hebben. En in de app vind je nog veel meer wereldsteden zoals Parijs, San Francisco, Tokyo, Berlijn, Tel Aviv, Oslo en Barcelona.

Voor 9,99 euro unlock je voor een jaar lang alle steden en dat is goedkoper dan dat je eenmalig een LOST iN travel guide koopt. Bovendien wordt de app (iOS & Android) regelmatig geüpdatet zodat je ook echt voorzien wordt van de laatste hotspots en to do’s.

Pluspunten: Tips van bekende mensen uit de stad zelf.
Minpunten: (Maar) 27 steden.
Waar voor je geld: Absoluut.

2. Tripwolf

Een andere app die bomvol handige reisgidsen zit, is Tripwolf. Per stad kun je een kaart downloaden waarop je écht alles kunt vinden. Ik heb de guide van Amsterdam gedownload om te kijken of de tips die er in staan ook echt waardevol zijn, maar persoonlijk vind ik ze een beetje matig. Zo staan het Anne Frank Huis en de Heineken Experience als top to do’s in de lijst, terwijl je die ook prima zonder de app had kunnen vinden. LOST iN bevat meer plekjes die je zonder de app waarschijnlijk nooit had gevonden. Maar ga je naar een stad waar je écht geen idee hebt wat de hoogtepunten zijn, kan Tripwolf wel erg fijn zijn. Zo heb ik een tripje naar Jordanië gepland en weet ik behalve de dode zee en Petra niet per se wat ik nog meer in dit land moet zien. Zo’n gids kan dan echt heel handig zijn, want je hoeft verder niet zoveel na te denken over wat je moet doen!

Je betaalt 7,99 euro per gids, maar je kunt ook voor 10 gidsen gaan, dan betaal je 14,99 euro. Voor 19,99 euro unlock je meer dan 600+ gidsen (iOS & Android).

Pluspunten: Keuze uit meer dan 600+ gidsen als je voor het Unlimited aanbod gaat.
Minpunten: App is een beetje saai en de tips zijn relatief standaard.
​Waar voor je geld: Per gids nogal aan de dure kant, je kan dan beter voor de Unlimited-versie gaan.

3. Airpano City Book

City Book is de mooiste city guide app die je ooit hebt gezien. De app voorziet je van de meest prachtige 360 graden lucht panorama’s van verschillende steden zoals Amsterdam, Parijs, New York, Dubai en Barcelona. Behalve deze panorama’s vind je per stad ook een city guide waar je al swipend doorheen kunt gaan. Zo heb je keuken, mooiste uitzicht, cultuur, lifehacks, urban legend en local tips die je alle bijzonderheden van de stad laten zien. Ook bij Airpano heb ik de Amsterdamse tips gecheckt en deze zijn verrassend leuk. Zo word je voor het mooiste uitzicht niet naar de Adam Toren gestuurd, maar naar de bibliotheek op de Oosterdokkade (gratis toegang, prachtig uitzicht) en krijg je een leuke cultuurtip over de grachten uit de film van Dick Maas Amsterdamned. Met de app Airpano City Book krijg je gegarandeerd een unieke citytrip.

De app kost 3,49 euro en heeft gidsen van New York, Parijs, Barcelona, Dubai, Amsterdam, Signapore, Rome, Shanghai, Buenos Aired en Moscow. Een verrassend mooie en handige app (iOS).

Pluspunten: Ontzettend mooie app. Geinige en verrassende tips.
Minpunten: De tips zijn uniek, maar het zijn er niet zo veel.
Waar voor je geld: Wel als je meerdere steden gaat bezoeken.

4. Spotted by Locals

De app Spotted by Locals staat tjokvol met reisgidsen over de hele wereld. Van Chicago tot Munchen van Sofia tot Vancouver. Zodra je de gids van jouw bestemming hebt gevonden, krijg je alleen maar tips te zien van echte locals, mensen die de stad op hun duimpje kennen. Bovendien wordt de app ook continu aangevuld zodat je zeker weet dat je op de hipste plekjes komt. Ook bij hier heb ik de kaart Amsterdam bekeken, om te kijken of je niet naar een mega toeristische plek wordt gestuurd. Dat is absoluut niet het geval, je komt bij echt leuke tentjes terecht, Je moet er misschien wel wat extra meters voor lopen (of in Amsterdam: voor fietsen), maar hebt op deze manier wel de ervaring van een echte local. Extra handig van de Spotted by Locals app is dat je de kaart offline kunt downloaden zodat je geen internet nodig hebt tijdens je reis.

Je betaalt 4,49 euro per gids. Mocht je niet tevreden zijn - wat ik mij amper kan voorstellen aangezien er zoveel tips in de app zitten -, dan kun je je geld terugvragen (iOS & Android)

Pluspunten: De app wordt regelmatige geüpdatet en je kunt 'm offline gebruiken.
Minpunten: De app ziet er een beetje oudbollig uit.
​Waar voor je geld: Ja.

5. Localeur

De app Localeur bevat gebundelde tips per stad. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een vegan plek om te eten in de stad? Of een leuke plek voor een brunch? Of de lekkerste koffie? Dan komt Localeur van pas. Je vindt er allerlei handige lijstjes van toffe plekken per stad. Maar je kunt ook zoeken op locatie. Sta je dus ergens en heb je ontzettende trek in een ijsje? Tik dan op ‘Nearby’ in de app en vind op deze manier de dichtstbijzijnde ijssalon.

In tegenstelling tot alle andere apps is Localeur gratis en vind je er praktisch alle grote steden (iOS & Android).

Pluspunten: Tips in de vorm van lijstjes.
Minpunten: Ik mis de cultuur of activiteiten tips.
Waar voor je geld: Gratis!

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

Mamma Mia! Here We Go Again

Film van de week: Mamma Mia! Here We Go Again
Regie: Ol Parker
Met: Amanda Seyfried, Lily James, Pierce Brosnan
Waardering: 3,5 sterren

Het is weer even wennen de eerste paar scènes: personages barsten om de haverklap spontaan in zingen uit en het acteerwerk is ontzettend over-the-top. Net zoals in Mamma Mia! uit 2008, de bioscoophit die door critici niet juichend werd ontvangen, maar door het publiek zeker wel. De musical bomvol Abba-liedjes bracht 615 miljoen dollar op en bij zo'n succes kan een vervolg niet uitblijven.

Dus wordt er zingend en dansend teruggekeerd naar het fictieve Griekse eiland Kalokairi en uit de doeken gedaan hoe Dancing Queen Donna daar eind jaren zeventig terecht is gekomen. Sophie heeft het hotel verbouwd en alles is klaar voor de grote opening. Ze heeft iedereen uitgenodigd, maar een storm, relatieproblemen en werkhectiek zorgen ervoor dat het feest een desillusie lijkt te worden. Terwijl Sophie worstelt met alle obstakels, krijgen we te zien hoe haar moeder Donna in 1979 op avontuur ging, haar drie minnaars Harry, Bill en Sam ontmoette en verliefd werd op het eiland.

De flashbacks zijn slechts deels geslaagd: de scènes tussen Donna - een frisse rol van Downton Abbey-actrice Lily James - en haar vriendinnen zijn heerlijk, maar de liefdesscènes zijn net even wat té hysterisch, met als dieptepunt de jonge Harry. Maar ondertussen worden de scènes die zich in het heden afspelen steeds leuker. Daar duiken namelijk zowel Donna's vriendinnen als de oude Bill, Harry en Sam op en net als in de eerste film zijn zij weer een genot om naar te kijken. De momentjes die de stijve Brit Harry en de vlotte Bill delen behoren tot de beste van de film.

Knap is ook hoe regisseur en scenarioschrijver Ol Parker vernuftig alle verhaallijntjes met elkaar weet te verbinden. Er zijn ontzettend veel personages, die allemaal hun moment krijgen en uiteindelijk allemaal bij elkaar gebracht worden. Op die prachtige plek, die zeker bijdraagt aan de magie van de film. Fans zullen ongetwijfeld volop genieten van de zoetsappige romantiek, de zomerse beelden en de geestige dynamiek tussen de oude garde.

Tegen de tijd dat grootheden Meryl Streep en Cher hun opwachting maken, hebben zelfs de grootste musicalhaters de smaak te pakken en is het lastig stilzitten met de swingende soundtrack, geproduceerd door ABBA’s Benny Andersson. Streep en Cher maken de klus af: de een duikt op in een scène waarbij je absoluut je zakdoeken paraat moet houden, terwijl diva Cher met haar korte optreden alle verwachtingen waar maakt. Als dan tijdens de aftiteling de volledige cast in de meest kekke pakjes Super Trouper ten gehore brengt, kun je niet anders dan met een grote grijns de bioscoop verlaten.

Door Kita van Slooten

In tourvorm: zo word je een betere fietser

Zit jij ook met zoveel bewondering naar de Tour de France te kijken? Wil jij straks ook supersoepel tegen de wind in trappen of op vakantie moeiteloos een berg oprijden zonder er meteen af te liggen? We vragen een ervaren wielrenner om tips. 

Misschien kijk je voor de sport, voor de spanning of gewoon voor de mooie landschappen. Maar om welke reden je deze dagen ook inschakelt op de Tour de France, om één ding kan je echt niet heen: die prachtige benen van de wielrenners. Die glanzende, hyperfunctionele spierbundels! Dat alleen al zou best een reden zijn zelf ook eens een racefiets aan te schaffen. Nou ja, naast natuurlijk het plezier, het buiten zijn en dat het gewoon goed voor je is. 

Maar hoe krijg je zelf ook van die sterke fietsbenen? We vragen het aan Jos de Haan (22), trainer bij wielervereniging SKITS en bewegingswetenschapper. En zelf mag hij ook graag een stukje wegtrappen. "Dat begint in de winter met zogenaamde koffieritjes. Tochten van een uur of drie, vier, waarbij het de bedoeling is dat je ook af en toe stopt voor koffie." Dat klinkt als een prima begin. Maar hoe vaak train je dan? "Amateurs komen met 2 á 3 keer per week trainen prima weg, voor de professionals moet je wel denken aan minimaal 5 keer per week." 

En als het dan lente wordt, komen daar de intervaltrainingen bij: steeds korte stukjes intensief en dan korte stukjes rustig rijden. "Zo kunnen je spieren leren omgaan met die intensiteit. Ze groeien in omvang en worden sterker", vertelt De Haan. En naast die langere ritten en de intervallen, is er nog een derde element essentieel: rust. Want: "Zo laadt je weer op om bij een volgende training weer alles te kunnen geven." Een trainer is voortdurend op zoek naar de perfecte balans tussen rust en inspanning, maar als je die niet hebt, is het gewoon een kwestie van zelf flink experimenteren om die balans te vinden. 

Met deze tips ben je alvast aardig op weg:

1. Heb je nog geen racefiets? Dan is een tweedehandsje een prima begin. De Haan: "Laat je vooral niet beïnvloeden door al die dure fietsen om je heen. Op het moment dat je het serieuzer wilt gaan aanpakken, kun je ‘updates’ aan je fiets doen. Een set betere wielen, een ander versnellingssysteem, of überhaupt weer een andere fiets." 

2. Ga gestructureerd aan de slag. "Om beter te worden moet je wel echt een paar keer per week trainen. En wissel dan dus je duurtrainingen en je intervaltrainingen met elkaar af. Dan zal je al sneller en verder kunnen." 

3. Heb een doel. "Kies een bepaalde afstand of beklimming die je wil kunnen rijden, of nog beter: schrijf je in voor een wedstrijd. Met een app als Strava kan je je vorderingen goed bijhouden." 

4. Combineer het fietsen met krachttraining. "Dat is met name nodig," zegt Jos de Haan, "om je romp sterker te maken. Bij het wielrennen zit je in een voorovergebogen houding en komt veel kracht ook uit je buik- en rugspieren." En als je dan toch in de sportschool bent, kan je net zo goed ook je benen en billen meepakken. "Gebruik dan zo min mogelijk machines en werk met losse gewichten of gewoon je lichaamsgewicht. Dat geeft de meest complete training. Zorg ook dat je tegenoverliggende spiergroepen - agonisten en antagonisten noemen we die - allebei traint. Als je bijvoorbeeld wel je quadriceps (de spieren aan de voorkant van je been) traint en niet je hamstrings (aan de achterkant), is dat vragen om blessures." Een trainer kan je helpen met het opbouwen van een goed schema. 

5. Het oog wil ook wat. Kuiten trainen hoeft niet per se, maar dat is iets waar wielrenners onder elkaar wel heel erg op letten, vertelt De Haan. "Goed gespierde kuiten met weinig vet erop, daar ligt wel wat focus op ja." IJdel? Nee hoor, heel gebruikelijk. "Veel wielrenners willen hun ‘fietsersbenen’ er zo goed mogelijk uit te laten zien. Met geschoren benen, hoge sokken en een flinke laag olie kom je al een heel eind." Je moet er hard voor werken, dus showen mag!

6. Varieer. Schaats, ga hardlopen of zwemmen. Door veel verschillende sporten te doen, train je al je spieren en bouw je steeds meer uithoudingsvermogen op. Maar heeft het ook zin om stukjes te intervallen als je gewoon op je stadsfiets op weg bent naar werk? De Haan: "Nee, dat is echt essentieel anders, alleen al omdat de houding zo afwijkt." Ook van spinning is hij geen fan. "Daar leer je eigenlijk niets anders dan zweten. Iets beter is een zogenaamde Wattbike, ook een stationaire fiets. Daarmee train je op wattage, energieverbruik, en dat is best efficient." 

7. Train met een groepje. "Zeker voor de duurtrainingen is dat ontzettend gezellig. En je kan je aan elkaar optrekken: als de anderen net iets harder rijden, doe jij ook een tandje erbij." 

Door Peper Hofstede

Zomers en friszoet

In samenwerking met Unieboek | Het Spectrum

​Aangezien we inmiddels in een mediterraan land lijken te wonen, met eindeloze zomeravonden, deze week een lekker fris toetje: yoghurtpudding met bevroren frambozen en basilicumsiroop.

Ingrediënten (4-6 personen):

 • 250 g frambozen
 • 3 limoenen
 • 150 ml slagroom
 • 100 g suiker
 • 4 blaadjes gelatine
 • 450 g Griekse yoghurt

Voor de basilicumsiroop

 • 100 g suiker
 • 2 blaadjes gelatine
 • 200 ml water
 • 10 takjes basilicum + beetje ter garnering

Extra nodig: puddingvorm

Bereiding:

Vries de frambozen minimaal 4 uur in. Rasp de schil van alle limoenen.

Verwarm de room met 100 g suiker, het sap van één limoen en de rasp van alle drie.

Wel de gelatineblaadjes in wat lauw water. Knijp uit en los deze op in de room. Voeg dan de yoghurt toe en roer door elkaar.

Giet de pudding in de vorm en laat deze minimaal 2 uur opstijven in de vriezer (in de koelkast duurt het wat langer).

Kook voor de basilicumsiroop 100 g suiker samen met sap van 2 limoenen en het water. Laat de siroop compleet afkoelen en roer er daarna de blaadjes van de basilicum door (neem dit niet te letterlijk, als er een paar steeltjes bij zitten is dat ook niet erg).

Serveren: houd de puddingvorm voor het serveren even in een bak met warm water zodat de pudding makkelijker loslaat. Stort de pudding op een bord en overgiet hem met de siroop. Garneer met de bevroren frambozen en wat basilicumblaadjes.

Val direct aan!

Estée kookt
Estée Strooker werd in 2010 de eerste winnaar van Masterchef Nederland. Ze heeft inmiddels twee restaurants in Arnhem: 't Amusement en Slaatje Bla. In haar kookboek Estée kookt laat ze zien hoe je creatief en slim kunt omgaan met veelal Nederlandse ingrediënten en staan de vier seizoenen centraal. Het boek bevat heerlijke recepten, maar ook leuke anekdotes, dierbare herinneringen en tips en tricks van Estée en haar familie.

Titel: Estée kookt
Auteur: Estée Strooker
Prijs: € 22,50
ISBN: 9789000361496
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum

 

 

 

 

 

 

 

Weekendagenda

Tilburgse Kermis

De kermis in Tilburg is de grootste en een van de oudste – hij bestaat al meer dan 450 jaar –  kermissen van de Benelux. Jaarlijks komen bijna een miljoen mensen naar de stad voor een van de 240 attracties. Daarnaast zijn er optredens, kindervoorstellingen, veel live muziek én natuurlijk de beroemde Roze Maandag met uitbundige feesten en optredens om diversiteit te vieren. Voor het volledige programma: www.kermistilburg.nl.

Op de fiets!

Eind juli zijn allerlei fietstochten georganiseerd, van één tot vijf dagen. Vrijdag is de laatste dag van de Elfstedenfietstocht – waar je je nog voor kunt inschrijven. Verder worden van de Achterhoek tot Zeeland vierdaagse fietstochten georganiseerd, voor informatie: fietsvierdaagsen.nl. Ook vindt dit weekend de Ronde van Nederland plaats. Het klinkt serieus maar is vooral een gezellige toertocht door het midden van Nederland. Dus: allemaal op de fiets!

Zomerse geluiden

Enschede is een groot feest komend weekend. De Summer Sounds trapt af met de Gay Pride van Oost-Nederland met dragqueens en veel entertainment. Zaterdag is het Remember the Time met een goede line-up van R&B- en hiphop-artiesten. 

Beachvolleybal

Beachvolleybalwedstrijden kijken met uitzicht op de Utrechtse Dom of de SS Rotterdam? Dat kan tijdens het EK Beachvolleybal dat in Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Apeldoorn wordt gehouden. Komend weekend zijn de halve finales en finales, dus wil je de Oranje dames of heren aanmoedigen, koop dan hier kaartjes. Wil je een meegenieten van de zomerse sferen? Ga dan naar een van de stadions: www.volleybal.nl.

Kinderkaasmarkt in Alkmaar

Tijdens de zomervakantie krijgen kinderen – ouders mogen niet mee! – van 6 tot 12 jaar een exclusieve rondleiding van echte kaasmeesters, waar normaal het publiek niet mag komen. Ze leren keuren, proeven en kunnen zichzelf wegen op de grote kaasweegschaal. Reserveer snel kaartjes, van vol = vol: www.kaasmarkt.nl.

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

 

Quinten Lange is schrijver, reiziger en bon vivant. Al zijn beste tips deelt hij graag met je, hier in Weekend Magazine.