Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 27, 2018 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Angela leerde haar vader, moeder en ex te vergeven: ‘Ik voel me nu sterker dan ooit’

Zaterdag is het de Dag van de Vergeving. Een mooi moment om met je hand over je hart te strijken, maar zo simpel is het natuurlijk niet. Hoe vergeef je iemand die je iets heeft aangedaan, en waarom zou je eigenlijk? Angela leerde haar beide ouders én de vader van haar dochter vergeven voor de pijn die zij haar deden.

Angela (30) heeft in haar leven verschillende dierbaren leren te vergeven. Als kind groeide ze op met twee verslaafde ouders. “Ze waren allebei aan de cocaïne. Mijn vader is een Engelsman, hij werkt offshore. Hij was steeds zes weken weg en dan weer zes weken thuis. Aan liefde kwam ik van mijn beide ouders niets tekort, maar door hun drugsprobleem konden ze niet de ouders voor me zijn die ik nodig had. Ik was een ongeleid projectiel.” Haar ouders gingen uit elkaar toen Angela 9 was. Ze begon op haar 13e softdrugs te gebruiken, een jaar later gevolgd door xtc. “Dan kwam ik nachten niet thuis.” Toen ze 16 jaar was, leerde ze de vader van haar dochter kennen. Ook hij had een drugsprobleem. “Met hem is er heel veel rottigheid gebeurd, en dat hield niet op toen onze dochter geboren was. De politie, de kinderbescherming en jeugdzorg moesten er diverse keren aan te pas komen.”

Toen haar moeder in 2010 overleed, barstte volgens Angela de bom. Haar ex en zij kregen om de kleinste dingen de grootste ruzie. “Eén keer probeerde hij me te wurgen, trok me aan mijn haren, schopte me in buik terwijl ik op de grond lag.” Op geen enkele manier goed te praten, zegt ze, ‘maar waar twee vechten, hebben twee schuld.’ “Ik kon in die periode ook niets hebben en schoot om elke verkeerde opmerking uit mijn slof.” Toen haar ex weer eens door het lint ging en haar telefoon kapot gooide, schreeuwde ze zo hard om hulp dat de buren de politie inschakelden. Een andere keer sloeg hij de ruit van de voordeur in en gooide hij een stuk glas naar haar toe, waardoor ze nog altijd een groot litteken op haar been heeft.

'Ik besloot dat het anders moest. Ik wilde niet zo worden als mijn moeder' 

Huis- en contactverboden
Angela besefte op een dag dat het zo niet langer kon, dat ze zichzelf, elkaar en hun dochter kapotmaakten als ze hun drugsprobleem niet zouden aanpakken. “Ik wilde niet zo worden als mijn moeder.” Ze brak met haar vriend, zocht hulp in de verslavingszorg en de ggz en wist zichzelf los te worstelen van haar verslaving. Maar haar ex bleef doen wat hij altijd deed. Hij probeerde haar terug te krijgen. “Ik was op mezelf aangewezen en vond het moeilijk om niet bij hem terug te gaan. Ergens was ik ook verslaafd aan hém. We hadden zoveel meegemaakt in die bijna 11 jaar samen, we hadden een koophuis, een kind. Iets in mij had hem nodig. Het was niet alleen maar slecht, we konden niet met en niet zonder elkaar. Ik moest echt van hem afkicken.”

Een beter leven
Diverse therapieën later, kan Angela het verleden eindelijk loslaten. En vergeven. Hoe heftig het ook was, ze koestert geen wrok meer. “Mijn vader woont sinds tien jaar in Amerika. Op hem ben ik trots. Hij heeft net als ik gekozen voor een beter leven. Ik begrijp waarom hij was zoals hij was. Hij had zelf óók een rottige jeugd gehad, hij was net als ik een offshore-kind en zijn ouders waren ook altijd weg.”

Haar moeder vergeven kostte Angela meer moeite. “Ze overleed aan longemfyseem. Ik ben heel lang boos op haar geweest. Elk jaar dat ze langer dood was, werd ik bozer. Ik nam het haar kwalijk dat ze was blijven roken en was blijven gebruiken. Ze ging door, en dat is haar dood geworden. Sinds twee jaar kan ik zeggen dat ik ook haar vergeven heb. Ook zij moet een reden hebben gehad waarom ze er niet voor koos om beter te worden, zoals ik heb gedaan. Misschien was ze bang voor uithuisplaatsing van mij en mijn broertje en heeft ze daarom nooit hulp durven zoeken.”

'Ik ben niet meer boos, ik begrijp als geen ander wat drugs met je kunnen doen' 

Sterker dan ooit
Ook haar ex heeft ze zijn gedrag vergeven. “In eerste instantie was ik woest op hem. Het huiselijk geweld verdiende ik niet. Zeker niet met het verdriet dat ik al bij me droeg, zonder ouders in de buurt. Hij heeft me op mijn zwakste punten geraakt om mij kapot te krijgen, vooral psychisch. Maar ik ben niet meer boos. Ik begrijp als geen ander wat drugs met je kunnen doen. Hij wist niet beter.”

Door alles wat er tussen hen is voorgevallen, werd hun dochtertje uit huis geplaatst. Dat is natuurlijk verre van ideaal, maar wel een goed uitgangspunt voor Angela om flink met zichzelf aan de slag te gaan. Sinds september is ze volop aan het boksen, drie keer in de week anderhalf uur. “Ik wil professioneel bokser worden. Mijn dochter woont niet bij me en dat is intens verdrietig, maar we hebben goed contact. Dat koester ik. Het feit dat ze niet bij me is, ben ik als iets positiefs gaan zien. Ik kan nu met mezelf aan de slag, geld verdienen, en als ik uit de schuldsanering ben een hbo-studie gaan doen. Alles wat ik nu doe om beter te worden, doe ik voor mijn kind, ook al is ze niet bij me. Dat we niet bij elkaar zijn, is voor haar en voor mij beter. Ik heb nauwelijks geld om rond te komen in mijn eentje, ik kan haar niet bieden wat ik haar in mijn hart zou willen bieden. Het zou egoïstisch zijn als ik haar nu bij me wilde hebben.”

Ze is voor het eerst in haar leven gelukkig, zegt ze. “Er was heel veel wilskracht voor nodig, maar ik heb het wel geflikt. Ik voel me sterker dan ooit, weinig krijgt me nu nog kapot. Ik hoop dat mijn ex op een dag ook het verleden achter zich kan laten, zodat hij net als ik verder kan met zijn leven. Het zal voor altijd een litteken blijven op mijn hart, ik zal het altijd met me meedragen, maar ergens ben ik ook dankbaar voor die beschadiging, want het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. En ook mijzelf heb ik kunnen vergeven.”

Angela zou graag in contact komen met mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Mail naar [email protected] en we sturen je reactie naar haar door.

Vergeven doe je voor jezelf

Over vergeving bestaan veel misverstanden, zegt psychologe Carolien Roodvoets. “Vergeving kun je niet afdwingen. Je bent zo ver of je bent het niet, zo simpel is het. Het is altijd de uitkomst van een verwerkingsproces.” Als je iemand echt vergeeft, doe je dat ongeacht de acties van de ander. Het zou dus niet uit moeten maken of diegene spijt betuigt, of door het stof gaat om het gebeurde goed te maken. “Vergeving is iets wat bij jezelf ligt, niet bij de ander.”

Als je iemand vergeeft, wil dat niet zeggen dat het dan gelijk weer koek en ei is. “Je kan iemand vergeven zonder contactherstel te willen”, zegt Roodvoets. “Het gaat erom dat je iets in context kunt plaatsen, dat je begrip kunt opbrengen voor het gedrag van de ander. Dat betekent niet dat je het gedrag goedkeurt, maar wel dat je vanuit de situatie of de persoonlijkheid of het verleden van de ander, begrijpt dat hij of zij zo gehandeld heeft. Vergeten doe je bepaalde dingen natuurlijk nooit, en vergeven wil ook niet zeggen dat het vanaf dan helemaal geen pijn meer doet.”

Maar waarom zou je dat eigenlijk doen, iemand vergeven? “Als je niet kunt accepteren hoe iets gegaan is, gaat er vaak heel veel energie en boosheid naartoe. Je bent er constant mee bezig. Stel, je bent slachtoffer van een medische fout, en je blijft daar maar boos over. Dat verteert je. Als je die arts kunt vergeven, dan kun je verder met je leven. Loslaten, daar gaat het om. Boosheid is verloren energie.”

Roodvoets adviseert vooral hulp te zoeken als je er zelf niet uitkomt. “Gun jezelf de tijd, laat je niets opleggen en ga met iemand praten als je zelf vastloopt. Het belangrijkste is dat je het voor jezelf doet. Voor de ander is het ook prettig, maar vooral voor jezelf.”

Door Roxanne Vis

14 x vakantiepret

Zes weken lang de kinderen thuis. Heel gezellig, maar elke ouder weet ook; soms een behoorlijke uitdaging. Want: het Franse platteland was vreselijk saai, vriendjes zijn op vakantie dus ze weten niet met wie ze moeten spelen en stoepkrijten is heel leuk, maar na een uurtje of twee zijn ze daar ook wel weer klaar mee. “Mama, papa, ik vervéééél me!” En hoewel het helemaal niet erg is voor kinderen om zich te vervelen, en jij niet de hele dag het entertainmentcentrum hoeft uit te hangen, zijn er genoeg dingen die jullie samen kunnen doen. Daar heb je niet veel spullen of geld voor nodig, wel een drupje fantasie en een gezonde dosis enthousiasme. Wat je ervoor terugkrijgt? Een boel (ouderwets) avontuur. Fijne vakantie en veel plezier!

Dat riekt naar roosjes
Heel leuk om te doen, zeker als je het vroeger zelf veel hebt gedaan: ouderwets rozenwater maken. Wat heb je nodig? Rozenblaadjes, die je zelf plukt of koopt bij een toko, (bron)water, een flesje. Zo maak je het: doe de rozenblaadjes in het water, breng aan de kook en laat twee uur zachtjes sudderen. Als het afgekoeld is, giet je het over in een flesje. Je maakt er zelf een etiket op met een mooie, Frans klinkende naam. Hoe chic!

Op avontuur
Alle kinderen zijn dól op speurtochten en het leuke is dat je ze zo ver/moeilijk/grappig maken als je zelf wilt. Neem papiertjes of kaartjes, stoepkrijt, (kleine) wasknijpers, pen en eventueel viltstiften. Bedenk wat het niveau van de kinderen is. Werkboekjes die ze net voor de vakantie hebben meegenomen van school vormen een goed uitgangspunt voor opdrachten met rekenen en taal. Doe er grappige ‘doe-opdrachten’ bij of een puzzel die de kinderen samen moeten oplossen. Geen inspiratie? Google op ‘zelf speurtocht maken + leeftijd’ en je komt een boel leuke dingen tegen. Hang de opdrachten op en begin meteen voor kaartjes van bomen wegwaaien of buurtkinderen ermee aan de haal gaan.

Garnalenvisser
Heel leuk voor het eind van de vakantie, want het officiële garnalenvangen begint pas in september. Je hebt er heel weinig voor nodig; alleen een netje en emmer. Je kunt het best vissen tussen de eerste en tweede zandbank en op plekken waar de zeebodem zacht is. Op bijvoorbeeld destrandvisser.nl en garnalenvissers.nl vind je uitgebreide beschrijvingen hoe je garnalen vangt én wat je er allemaal mee kunt klaarmaken.

Flessenpost!
Niets zo leuk als je kind een brief te laten schrijven naar een kind van zijn/haar leeftijd aan de andere kant van de wereld. Laat ‘m vertellen/tekenen hoe het is om hier te wonen, en wat er allemaal bijzonder is aan zijn/haar leven. Stop de brief in een (glazen!) flesje, en gooi ‘m húp de zee in. En nu maar wachten op het antwoord…

Pluk je wild
Madeliefjes en paardenbloemen voor in de sla, brandnetels voor de heksensoep, jeukpoeder gemaakt van rozenbottels; in het Handboek voor wildplukkertjes vind je eindeloos leuke ideeën met dingen die je in de natuur kunt plukken. Spannend, leuk en leerzaam!

Liefdewerk, oud papier
Heel leuk om te doen: zelf ansichtkaarten maken. Met stickers, tekeningen, geprinte foto’s van de buurt of juist van jullie lievelingsbestemming, een ouderwetse plattegrond: alles kun je gebruiken voor je eigen ansichtkaarten. De kinderen schrijven er een leuk verhaal bij én posten de brieven. Heerlijk ouderwets en romantisch.Béhéésje, béhéésjes!
Met het Bijzondere Beestjesboek, een insectenkijker/loep en netje duik je de natuur in om beestjes te vangen en te onderzoeken. Bekijk ze door een vergrootglas. Stel vragen: wat zijn het voor beestjes, hoeveel pootjes hebben ze? Houd eventueel een boekje bij met de dieren die jullie hebben ontdekt erin beschreven en getekend.

Tijdscapsule
Zeker voor oudere kinderen heel leuk om te doen: een tijdscapsule maken voor buitenaardse wezens of mensen uit het jaar 2050. Neem een (plastic) doos en laat de kinderen een stukje schrijven, tekenen, knippen of plakken waarin ze vertellen hoe het is om in 2018 te leven. Verzamel er leuke spulletjes bij en dan… begraven maar, die tijdscapsule!

Heel Holland bakt
Bijvoorbeeld een regenboogtaart bestaande uit een paar verschillende gekleurde lagen, macarons of chocoladecakejes waarvan de vulling vloeibaar uit de oven moet komen. Als het maar een paar uur dikke pret in de keuken oplevert, inclusief een zoete beloning natuurlijk.

Schelpenschat
Ga een middagje schelpen zoeken en maak er vervolgens iets heel moois van! Beplak een doosje om het om te toveren tot schatkist, beplak een lijstje waarin je je favoriete vakantiefoto stopt, maak een krans op de deur of rijg ze aan een paar koordjes en maak er een dromenvanger van.

Puzzelen maar
Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat in puzzelvorm. Puzzels van wel duizenden stukjes, 3D, met lampje; maak er eentje die nét wat moeilijker is dan het niveau van je kind. Uren concentratie verzekerd. Leuke, gekke goedkope exemplaren vind je in de kringloopwinkel.

Lief dagboek
Enige wat je ervoor nodig hebt; een schriftje, pen, gekleurde potloden. Laat je kind van alles vertellen over de vakantie. Je kind kan er stickers in plakken, maar bijvoorbeeld ook entreekaartjes, menukaarten van waar jullie hebben gegeten, een stukje pizzadoos, etc. Zoek op YouTube maar eens naar wat mensen allemaal in hun boekje plakten met de hype ‘Wreck this Journal’. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is geweldig in je boek. Kan je kind niets verzinnen? Zet er dan opdrachtjes in, zoals: ‘teken hier je lievelingsijsje’, ‘verzamel hier fruitstickers’ of ‘maak een lijstje met favoriete muziekjes, hapjes e.d.’ tijdens de vakantie.

Even lekker slopen
Heb je nog ergens een oud apparaat staan? Of kun je iets leuks scoren in een kringloopwinkel? Laat je kinderen het uit elkaar halen met schroevendraaiers en ontdekken hoe alles in elkaar zit. Uiteraard krijgen ze het met geen mogelijkheid weer in elkaar, dus na afloop mag-ie bij het grofvuil.

Mission Impossible
Maak een hindernisbaan door het huis/de tuin waar je kinderen overheen moeten. Span bijvoorbeeld rood draad door de kamer voor een laser-veld, maak de deurpost dicht met tape en laat je kinderen erdoorheen kluwen, zet in de tuin zwembadnoodles in een boogje die je in de grond prikt met satéprikkers, laat kinderen over de bank klauteren, onder de tafel door kruipen, en over dingen heen springen.

Door Franke van Hoeven

Meten met twee maten: puberboefjes

Als het om vervelende pubers gaat, zijn alle ogen vaak op de VMBO-jeugd gericht. Onterecht, vindt de schrijver van het boek Partycrash. Jongeren uit de betere kringen die op het VWO zitten vertonen minstens zulk slecht gedrag. Alleen komen zij er vaak wél mee weg.

Achteraf, geeft Roelof Broekman toe, is hij een tikje naïef geweest. Een jaar geleden vierde zijn dochter haar verjaardagsfeest. Ze zat op een Amsterdams Gymnasium en werd 15. Goeie reden voor een feestje, bij de familie Broekman thuis.

Het is ook de perfecte leeftijd om als puber te zeggen: paps en mams, hoepelen jullie maar een eindje op. Broekman gaat akkoord: “Ik ben met mijn vrouw vijf minuten verderop gaan logeren. Zo kon zij haar gang gaan, en waren wij toch in de buurt. Voor het geval dat.”

'Een stel partycrashers dringt het huis binnen en neemt drank en drugs mee' 

Vooraf worden duidelijke afspraken gemaakt. Geen drank en drugs. Alleen bekenden zijn welkom. Het feestje gaat echter al snel rond op sociale media. De school neemt contact op met Broekman, maar verwachte raddraaiers staan niet op de gastenlijst. Broekman en zijn vrouw vertrekken naar hun logeeradres.

De zorgen van de school blijken achteraf terecht. Wat een avondje gezellig fris drinken en muziek luisteren had moeten worden, loopt toch uit de hand. Een stel partycrashers dringt het huis binnen en neemt drank en drugs mee. Zijn dochter is zo geïntimideerd dat ze haar ouders niet op de hoogte durft te stellen. Broekman: “We hoorden de volgende dag van de buren over de overlast. Dat de flessen buiten op het trottoir uiteenspatten.”

Afzijdige ouders
Als de volgende dag alle rotzooi is opgeruimd, blijkt een laptop gejat. Voor Broekman reden om achter de daders aan te gaan en er een boek over te schrijven: Partycrash. Een speurtocht naar de daders van de laptopdiefstal. Hij komt in de huizen van hoger opgeleiden en welgestelden in Amsterdam. Daarnaast is het boek een kritische kijk op de - in zijn ogen - wel heel erg afzijdige ouders.

'De ouders deden alsof er niet zoveel aan de hand was. Ze leken niet erg geïnteresseerd' 

Broekman gaat letterlijk achter de daders van de laptopdiefstal aan. Hij post bij hun huis en belt aan bij de ouders. Zo komt hij over de vloer bij mensen die duidelijk tot de betere kringen behoren. Ze wonen bijvoorbeeld in (voor Amsterdamse begrippen best bijzonder) vrijstaande woningen. De boekenkasten puilen uit van de boeken. Sommige ouders zijn bekend uit de media.

Broekman verwacht dat bij die sociaal-maatschappelijke status ook een bepaald soort verantwoordelijkheid hoort. Maar dat valt vies tegen. “Toen ik de ouders confronteerde met de daden van hun kinderen, deden sommige alsof er niet zo veel aan de hand was. Moeders ontkenden de beschuldigingen en ‘slappe’ vaders leken niet echt geïnteresseerd.”

Is dit nou de elite?
Het is deze immorele opstelling die Broekman het meest stoort. Hij vroeg zich af: is dit nou de elite? Zijn dit de jongeren die straks, als ze volwassen zijn, op de topposities van Nederland terecht komen? Broekman besluit zich in het onderwerp te verdiepen. Op zich, zegt hij, begrijpt hij wel iets van het gedrag van ontspoorde pubers. “Hun hersens zijn simpelweg nog niet voldoende ontwikkeld om de gevolgen van hun daden volledig te overzien.”

In het boek ‘Het Tienerbrein’ van Jelle Jolles gaat het over de ontwikkeling van puberhersenen. Jolles stelt dat de tiener een ‘werk in uitvoering’ is. Het jonge brein moet nog rijpen. Die ontwikkeling vindt plaats onder invloed van de biologie, maar ook de omgeving.

Volgens Jolles hebben pubers het wat dat betreft veel moeilijker dan vroeger. Door internet en mobieltjes is er meer informatie voorhanden dan vroeger. Tieners kunnen meer keuzes maken. Over studie, werk en entertainment; alle mogelijkheden zijn voorhanden en dat is mooi, maar zorgt aan de andere kant ook voor keuzestress.

De adolescentieperiode zorgt dat er allerlei dingen door elkaar lopen. Het lichaam is bijvoorbeeld wel uitgerijpt en geslachtsrijp. Maar de hersenen en hun cognitieve functies moeten nog volgroeien. Plannen maken en over risico’s op de lange termijn nadenken, het is allemaal moeilijk. Je hebt snelle en trage groeiers. Over het algemeen geldt dat rond het vijfentwintigste jaar de meeste jongeren - qua hersenen - wel volwassen zijn.

'Ouders denken dat ze op het VWO wel genoeg normen en waarden meekrijgen' 

Waar hangen ze uit?
Wat Broekman tegenvalt, is dat de ouders die hij spreekt hun kinderen eigenlijk al losgelaten hebben. Als hij hen confronteert met het wangedrag, reageren ze vergoelijkend. Ze hebben ook geen flauw idee waar hun kroost uithangt in het weekend. “We hebben het over kinderen van een jaar of 15, 16.”

De ouders wekken de indruk dat het feit dat hun kinderen op het VWO zaten wel voldoende was om normen en waarden te leren. Broekman vindt dat een denkfout. Hij vertelt dat zijn dochter enkele vrienden heeft van vroeger, die inmiddels op het VMBO zitten. “Het vizier is heel erg op het VMBO gericht. Op de problemen die daar plaatsvinden.”

Maar hoger opgeleide jongeren weten beter hoe ze met grensoverschrijdend gedrag weg kunnen komen. Ze snappen wanneer ze beleefd moeten zijn en wanneer ze dat achterwege kunnen laten. Ze zijn verbaal sterk en, als ze liegen, geraffineerder in hun leugens. 

Hoe slim het spelletje wordt gespeeld, merkt Broekman pas na een tijdje. Op een gegeven moment komt hij erachter dat de raddraaiers die bij hem thuis voor de grootste puinhoop hebben gezorgd, de andere feestgangers intimideren en bedreigen via social media. Ze moeten hun mond houden, want anders... Maar dan in bedekte termen, zodat ze er niet op gepakt kunnen worden.

Opvoeddeskundige Justine Pardoen zegt dat er inderdaad en verschil is tussen de problematiek van kinderen die in hogere kringen opgroeien, en die daarbuiten. Zelf kan ze er over meepraten, ze woont in Amsterdam-Zuid. “Al ken ik ook mensen in Rotterdam-Zuid hoor.”

'De meeste kinderen krijgen prima normen en waarden mee van hun ouders, hoog- of laagopgeleid'

Vooral in kringen van kinderen die bijvoorbeeld op de internationale school zitten, waar de opvoeding wordt uitbesteed aan professionals, zitten veel schrijnende gevallen. “Als je in een enorm huis woont met extra keukens en badkamers, dan heb je soms zelfs geen idee wie er allemaal onder je dak slapen. Die kinderen worden echt aan hun lot overgelaten.”

Geen verschil tussen hoog- en laagopgeleid
Maar verder gelooft ze niet zo dat er heel veel verschil is tussen vroeger en nu, en tussen hoog- en laagopgeleid. Grensoverschrijdend gedrag hoort gewoon bij volwassen worden, zegt ze. Zelf kent ze ook voorbeelden van jongeren die bij haar over de vloer kwamen, een mobieltje mee gapten en drie uur later schuldbewust voor de deur stonden. “Die jongens hadden dan echt geen flauw idee waarom ze dat gedaan hadden.”

Pardoen pleit ervoor kinderen vrije ruimte te geven om fouten te maken. Ze krijgen volgens haar van de meeste ouders prima normen en waarden mee, maar moeten die zich ook eigen maken. Daar horen tegenslagen bij. Pardoen: “Shit happens. Het is nu eenmaal zo. Dat soort fouten onthoud je je hele leven.”

Als ze hoort dat Broekman de ouders van de jongens die het feestje van zijn dochter partycrashten met hun daden confronteerden, dan begrijpt ze wel dat die ouders niet al te toegeeflijk reageerden. “Het is ongelooflijk moeilijk om te zeggen: mijn kind is een klootzak. Bovendien zullen ze gedacht hebben, je bent zelf toch ook jong geweest?”

Broekman traceert uiteindelijk de dieven van de laptop, en maakt een deal met ze, buiten hun ouders om. De schade wordt tot de laatste euro terugbetaald, keurig bij elkaar verdiend met bijbaantjes. “Ik wilde per se niet dat de ouders het bedrag zouden ophoesten.” Volgens hem heeft de hele affaire ook gevolgen gehad voor de manier waarop de vriendengroep vervolgens feestjes vierden. Broekman: “Vanaf dat moment was er meer zelfdiscipline. Ze hebben er wel wat van geleerd.”

De kloof in de praktijk

Rijk en dus onschuldig

In 2013 veroorzaakte de Amerikaanse puber Ethan Couch straalbezopen een auto-ongeluk waarbij vier mensen omkwamen. Couch was destijds zestien. Tijdens de rechtszaak bracht de verdediging in dat hij er niks aan kon doen omdat hij aan ‘affluenza’ leed, vrij vertaald als ‘rijkeritis’. Als kind uit een gefortuneerd gezin had hij nooit geleerd om verantwoordelijkheid te dragen voor zijn daden. Alle plooien in zijn leven waren met geld gladgestreken. De jongen werd uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, door velen beschouwd als een uitzonderlijk milde straf.

Hoogopgeleide ouders: ‘dyslectische’ kinderen

Nederland is koploper als het gaat om het aantal kinderen met een verklaring van dyslexie. Volgens leesdeskundige Kees Vernooy is zo’n zeven procent echter ‘pseudo-dyslectisch’. Het is een fenomeen dat vooral bij kinderen van hoogopgeleide ouders voorkomt. Er is geweldige dyslectie-industrie ontstaan. Tal van instituten varen wel bij het afgeven van een verklaring en het aanbieden van therapieën en studiebegeleiding. Veel hoogopgeleide ouders hebben liever dat hun kinderen moeite met lezen hebben dan dat ze dom zijn. Het gevolg is dat er een kleine dyslectie-epidemie is uitgebroken.

Door Matthijs van der Pol

8 extreem koele gadgets

De zon schijnt, de lucht is blauw en de zweetdruppels lopen langs je hoofd. Het is zomer in Nederland en om die zweetdruppels en plakkende kleding tegen te gaan, ging techredacteur Nina op zoek naar gadgets die voor een beetje verkoeling zorgen.

1. De perfecte nachtrust

In slaap komen tijdens dit heette weer is niet altijd even makkelijk. Gelukkig is er dekbed dat comfortabel is en toch niet plakkerig. Zo houdt het dekbed je koel tijdens de warme dagen, maar ook als het kouder wordt, zorgt-ie voor de juiste temperaturen. Bovendien kan je partner misschien wel van standje vrieskist houden, terwijl jij meer bent van standje koelkast. Ook dat je kan je reguleren met dit slimme dekbed. En als kers op deze ijstaart maakt-ie zichzelf ook op. Zelf je bed opmaken is dus verleden tijd. Vanaf 250 euro heb je een Smartduvet.

2. Dyson Ventilator

Een verkoelend briesje kan je helpen in slaap te vallen. Een ventilator biedt de oplossing. Het enige nadeel daarvan is dat ze vaak toch nog best lawaaierig zijn. De Dyson Cool ventilator hoor je niet en heeft een extreem krachtige luchtstroom om je koel te houden. Je moet er helaas wel even voor sparen: vanaf 299,- euro heb je zo’n koele kikker. Ben je wel jarenlang voorzien van een koele slaapkamer.

3. Een waaiertje on the go

Zo’n Dyson ventilator is natuurlijk een top ding, maar als je niet thuis bent, heb je er vrij weinig aan. Gelukkig zijn er mini ventilatoren die je in je smartphone kunt stoppen (voor de stroom). Ze geven een licht briesje waardoor je het prima uithoudt op een terrasje en je de zweetdruppels te lijf gaat. En wat kost dat? Vanaf 8,95 euro heb je er eentje. Let wel op dat je een exemplaar koopt dat in je smartphone past: check even of je een micro-usb of lightning aansluiting hebt.

4. Waan je in verkoelende luxe

De meest luxe vorm van verkoeling is misschien wel deze scherp geprijsde jacuzzi. De opblaasbare jacuzzi is groot genoeg om met vier mensen in te chillen. Hij is voorzien van 118 bubbeltjes waardoor iedereen in het bad kan genieten van bruisend water. De temperatuur en ook de heftigheid van de bubbels, kun je allemaal handmatig aanpassen met de afstandsbediening. Da’s mooi want dan kun je gewoon blijven zitten waar je zit. Zie je jezelf al zitten met een koud glaasje cava en een zacht muziekje op de achtergrond? De Liddle jacuzzi kost 289 euro en bestel je online.

5. Koel ijspaleis met Noria

Misschien wel de slimste oplossing om op ieder moment je veredelde sauna om te toveren naar een koel ijspaleis. Gadget Noria plaats je in een raam naar keuze. Je stopt de stekker in het stopcontact en stelt de gewenste temperatuur in. Eenvoudiger kan haast niet. Iedereen kan Noria eigenhandig plaatsen omdat het airco systeem zo ontzettend compact is. De airco kan een ruimte van ongeveer 15 vierkante meter van koele lucht voorzien en is dus daarom ideaal voor de slaapkamer. Je moet er wel even op wachten, volgende lente wordt Noria pas geleverd. Je kunt ‘m hier alvast reserveren.

6. Koud matje voor je viervoeter

Niet alleen wij hebben het warm, onze huisdieren kunnen de hitte ook niet aan. Het is daarom belangrijk om ze niet te veel te laten doen en ze te trakteren op een handig koelmatje. Deze kun je in iedere dierenwinkel scoren tijdens deze warme dagen. Zo'n matje koelt af zodra je hond of kat er op gaat liggen, tot zo'n 10 graden koeler dan de kamertemperatuur: comfortabel, maar niet ijskoud. Ideaal dus! Zo’n lekker koel matje scoor je al vanaf 15 euro via bijvoorbeeld Pets Place.

7. IJs- en ijskoude drankjes

Ga je gezellig een dagje naar het strand of park, dan horen daar koude drankjes bij. Maar een koelbox meeslepen, is niet iets waar iedereen zin in heeft. De oplossing daarvoor: Yaket Ice Packs. Dit ijsblok heeft het formaat van een sixpack en zorgt ervoor dat je drankjes maar liefst twaalf uur koel blijven. Voor ongeveer 29 euro koop je de gadget hier.

8. Je outdoor koelbox maatje

Voor wie wel op zoek is naar een grotere koelbox, is de OtterBox Venture Cooler de ultieme koudhouder. Hij is zo ontzettend goed geïsoleerd dat het twee weken duurt voordat het ijs smelt. Daarnaast is-ie (net als alle smartphone hoesjes die ze maken) onverwoestbaar. En er zitten allerlei leuke gadgets bij die de box je beste outdoor-maatje maken, zoals bijvoorbeeld een flessenopener, snijplank en bekerhouders. Wel voor echte picknickfanatici, want er hangt een flink prijskaartje aan. Voor ongeveer 249 koop je ‘m hier

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

Bessen-yoghurtijs

In samenwerking met M-Books

Met dit lekkere weer zou je wel elke dag van een ijsje willen smikkelen. Je kunt het best makkelijk zelf maken, zoals dit bessen-yoghurtijs zonder suiker. Smaakt echt héérlijk!

Ingrediënten (voor 12 ijsjes)

 • 200 g blauwe bessen + enkele om af te werken
 • 3 el citroensap
 • 1 el honing
 • 350 g Griekse yoghurt
 • 2 el honing 
 • 2 tl vanille-extract
 • snufje zeezout
 • een paar muntbaadjes
 • 12 tl hazelnootcrunch, granola of fijngehakte noten

En verder nodig:

 • 12 houten stokjes voor het echte ijsjesgevoel
 • een blender

Bereiding

Doe blauwe bessen, citroensap en honing in de blender en mix glad. Vul er 12 glaasjes of ijscovormpjes voor een derde mee.

Maak de blender schoon en mix yoghurt, honing, vanille-extract en zeezout. Vul met dit mengsel de rest van de glaasjes of vormpjes en steek er een houten stokje in.

Vries minstens 6 uur in. Dien op met een beetje hazelnootcrunch, granola of fijngehakte noten en werk af met een vers muntblaadje en verse blauwe bessen.

Je kunt dit natuurlijk ook maken met aardbeien, frambozen of ander zacht fruit.

De suikerarme keuken
Als je overweegt eens wat minder suiker te gaan eten, kun je met de tips uit dit boek stap voor stap de klassieke suiker uit je menu schrappen en slimme alternatieven gaan gebruiken. Zo stop je vroegtijdige veroudering van je lichaam, voorkom je suikerdips én hou je je gebit gezond. Bovendien maak je je smaakpapillen weer wakker, waardoor je volop kan genieten van de heerlijke smaak van puur eten zonder dat je de suiker mist.

Titel: De suikerarme keuken
Auteur: Sophie Matthys
Prijs: € 19,99
ISBN: 9789022335246
Uitgever: M-Books

 

 

 

 

 

 

Weekendagenda

Beelden in de tuin

Iedere zomer organiseert het Rijksmuseum een gratis tentoonstelling in de prachtige tuin van het museum. Dit jaar is de wereldberoemde beeldhouwer Chillida aan de beurt. Zijn contructies passen verrassend goed in de tuinen. Vooral met dit zomerse weer is het een heel leuk uitje &ndash de kiosk heeft erg goede koffie! En er zijn goede rondleidingen voor groot en klein langs de sculpturen. Als je er toch bent: het Rijks heeft een fantastische escape gamegemaakt, waarin de deelnemers een geheime formule uit een bijzonder boek moeten ontdekken. www.rijksmuseum.nl.

Metropolis!

Al 30 jaar laat Metropolis de bezoeker kennismaken met nieuw en opkomend talent. Vooruitstrevende muziek, verrassende optredens, talentvolle bands en ook nog gratis! Naast muziek is er een pop-upmarkt met vintage spulletjes, springkussens en aquaballs voor kinderen – die bovendien voor muntjes bekers kunnen rapen op het festivalterrein – en natuurlijk een fantastische afterparty in Rotown. www.metropolisfestival.nl.

Blotevoetenpaden

Met dit mooie weer is niets lekkerder dan heerlijk op je blote voeten naar buiten te gaan. Daarom zijn er in het hele land speciale blotevoetenpaden aangelegd. Hier voel je de verschillende ondergronden, van modder tot stenen of balken, loop je langs allerlei planten en kruiden, wordt verteld over insecten en vogels. Kortom: een leuk en leerzaam pad! Een leuk blotevoetenpad is Gouwe Voeten, en op www.dewandeldate.nl staan er nog veel meer. 

Het grootste kinderfeest!

Dierenpark Amersfoort bestaat 70 jaar en dat vieren ze door het Grootste Kinderfeestje te organiseren. Er lopen 'beren' rond, er zijn feesttenten en rondleidingen door boswachters, je kunt vogelsspinnen over je hand laten lopen, meedoen aan speurtochten door het park en veel meer. Daarnaast is Dierenpark Amersfoort gewoon een mooie dierentuin in een prachtige bosrijke omgeving. www.dierenparkamersfoort.nl.

Een overdaad aan foodfestivals

Deze zomer staat het bol van de food(truck)festivals. Wij zouden een beetje tekortschieten als we er maar eentje noemen, daarom voor komend weekend een lijstje: in Ommen is het Barrel Food Truck Fest, in Breda is Bumperkluiven neergestreken, Amsterdam heeft de Pure Markt, het Vegan Food Festival en het Burger Food Festival en Den Bosch Festival TREKVorkje Prik is in Utrecht, Lepeltje lepeltje in Zwolle en in Breda is Biergarten Breda. Rrrollend gaat komend weekend de grens over naar Zeebrugge, op het strand! Kortom, een enorm aanbod om uit te kiezen. 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

 

Quinten Lange is schrijver, reiziger en bon vivant. Al zijn beste tips deelt hij graag met je, hier in Weekend Magazine.