Weekend magazine cover
  • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

  • Weekend Magazine editie 25, 2018 Path 400 Created with Sketch.

  • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Liefde, privacy en telefoons: snuffel jij weleens?

Snuffel jij als een Sherlock Holmes in de whatsapp-gesprekken van je partner? Ligt zijn telefoon open en bloot op tafel? Of interesseer je je niet in zijn berichtjes of zoekgeschiedenis? “Ik stuitte via Google Maps op adressen waar hij was geweest: bij prostituees.”

Het was midden in de nacht toen Naomi (32) wachtte tot haar vriend, met wie ze net samenwoonde, in een diepe slaap was. Zodra ze zijn gesnurk hoorde, sloop ze zo geruisloos mogelijk het bed uit. Hart in de keel, trillende handen. Ze was op weg naar zijn nachtkastje, waar zijn telefoon lag. “Ik had al een tijdje het vermoeden dat hij vreemdging, maar hij bleef ontkennen: er was echt niets, zei hij.”

Een tijdje dacht Naomi dat haar argwaan misschien werd veroorzaakt door het verleden: zes jaar geleden had ze een partner die haar een keer vroeg of ze iets op zijn laptop wilde opzoeken. “Ik stuitte via zijn Google Maps op adressen waar hij was geweest. Het bleken adressen van prostituees. Die jongen heb ik meteen mijn huis uit gezet.”

Toch bekroop Naomi steeds vaker het gevoel dat deze man óók iets te verbergen had. Haar vriendinnen drongen er al een paar keer op aan: kijk in zijn telefoon. “Maar ik deed het nooit, ik denk omdat ik bang was voor wat ik tegen zou komen.” Maar toen Naomi nadacht over kinderen, besefte ze: ik wil de waarheid. “Ik wist dat hij zijn telefoon altijd bij zich had, zelfs als hij ging douchen of naar de wc ging.” Dus toen Naomi de code had achterhaald (gewoon een kwestie van mee-loeren), besefte ze: het moet ’s nachts gebeuren. “Ik vond het heel spannend”, vertelt ze. 

De foto’s en berichtjes in de telefoon bevestigden haar bange vermoedens: haar vriend had via Tinder dates met andere vrouwen. “Mijn voorgevoel klopte.” Naomi zette haar vriend de deur uit en deed – vanwege zijn overspel – een soatest. Ze bleek HPV te hebben. “Ik was er ziek van, en heel boos. Maar ook verdrietig; hij was voor mijn gevoel, vanwege mijn leeftijd, mijn laatste hoop op kinderen.” 

Wantrouwen
De sterke behoefte om elkaar te controleren, ontstaat eigenlijk vooral bij stellen waar al wantrouwen is, zegt Karin Wagenaar, relatietherapeute en klinisch psycholoog. “Als je geen reden hebt om te denken dat er iets buiten jou om gebeurt, dan hoef je niet in zijn spullen te snuffelen of in die telefoon te kijken – dat is dan helemaal geen interessant ding.”

Zoals Murielle, die nooit in de telefoon van haar man Richard kijkt. “Hier gebruiken we elkaars telefoon niet”, zegt ze op de Facebookpagina van RTL Nieuws na een oproepje. “Nooit gedaan ook, ook niet als de man zijn telefoon thuis vergeet. Het is een kwestie van vertrouwen.” Bernard reageert stelliger: “Als je vriend of vriendin je telefoon bekijkt en alles uitzoekt waar jij mee bezig bent, dan is diegene gewoon ziekelijk jaloers.”

'Je hebt geen idee wat je partner allemaal uitspookt op die telefoon. Daardoor kan je je buitengesloten voelen' 

Maar wie al een keer is bedrogen, heeft een relationeel trauma opgelopen, weet Wagenaar. “Je hebt het gevoel dat je diegene kan vertrouwen, en nu ineens is er een deel van je partner dat je niet kent. Je gaat aan alles twijfelen: is hij of zij een ander mens dan ik dacht, is de relatie niet goed, was ik te naïef? Zoiets heeft verstrekkende consequenties.” 

Bovendien is die telefoon een multifunctioneel, allesomvattend apparaat, en daardoor ‘heel diffuus’, benadrukt Wagenaar. “Doordat je er heel veel mee kunt, hebben partners van elkaar vaak geen idéé wat de ander uitvoert op die telefoon. Dat is heel onoverzichtelijk en daar kun je onzeker van worden, daar kan het gevoel door ontstaan dat je je buitengesloten voelt.” En zodra er gevaar dreigt, gaan onze innerlijke alarmbellen rinkelen. “Als mensen denken dat er iets niet klopt in de relatie, dat ze iets niet kunnen plaatsen, dan gaan ze op zoek naar een verklaring of antwoorden. Dat is heel normaal.”

Daarnaast wordt de mate van wantrouwen – en de neiging om je partners spullen te besnuffelen – bepaald door je persoonlijke hechtingsstijl. “Als je op een veilige manier gehecht bent, dan vertrouw je de mensen om je heen”, weet Wagenaar. “Wie onveilig gehecht is geraakt, zal eerder anderen wantrouwen.” Dat kan komen door een moeilijke jeugd, door een ex die je heel erg heeft gekwetst door bijvoorbeeld vreemd te gaan, of doordat je vertrouwen al eens eerder is geknakt door je huidige partner. “Je ziet dat mensen die hun partner één keer hebben betrapt, iedere keer opnieuw gaan kijken. Het is moeilijk om het los te laten. Die telefoon is een soort besmet gebied.”

'Als ik die telefoon zag, werd ik kotsmisselijk, ook al was het jaren geleden gebeurd' 

Dat ondervond Berber (30) ook. Eén keer betrapte ze haar vriend erop dat hij met andere meisjes had geappt, in het begin van hun relatie. “We waren inmiddels al drie jaar verder, en toen kwam ik per toeval die seksueel getinte berichtjes tegen. Het feit dat-ie ze niet had gewist, en dat ik zomaar in zijn telefoon kon komen terwijl hij even hardlopen was, betekent eigenlijk al dat het voor hem niets betekende.” Maar toch: nadat Berber die ontdekking had gedaan, werd ze iedere keer ‘kots- en kotsmisselijk’ als ze zijn telefoon zag. “Ik wilde niet kijken, omdat ik bang was om nog meer tegen te komen, maar ik wilde ook niet níét kijken, uit angst dat ik besodemieterd zou worden door iemand met wie ik een toekomst wilde opbouwen.”

Vertel je het wel of niet? 
En dan is er nog die afweging: als je iets tegenkomt wat niet helemaal in de haak is – een keer een flirterig appje naar een collega, of een bikinifoto van een ex – moet je het dan zeggen of niet? Berber besloot open kaart te spelen, en daar heeft ze achteraf spijt van. “Ik kreeg te horen dat mijn vriend toen toch wel wat gevoelens heeft gehad voor dat meisje, terwijl dat nu allang over was en hij heel duidelijk voor mij koos. We hebben het er heel moeilijk mee gehad, veel ruzies en zware gesprekken, en soms dacht ik: had ik maar niet gekeken. Ik snap nu wat de uitspraak ‘wat niet weet, wat niet deert’, betekent." 

Naomi daarentegen was juist blij dat ze had gekeken. Hoe gek ze het ook vindt klinken als ze het zichzelf hoort zeggen: de bevestiging dat haar vriend vreemdging, voelde als een opluchting. “Ik bedacht me dat ik hem liever kwijt kan zijn dan rijk. Want de geschiedenis herhaalt zich, en die stress is het niet waard.”

Wagenaar benadrukt: de neiging heeft om je partner te checken, is een symptoom. “Het is geen verslaving, geen opzichzelfstaand probleem.” Stelletjes bij wie dit probleem speelt, raadt Wagenaar altijd aan om erover te praten. “Wat ligt er áchter die neiging om iemand te controleren?” Bijna altijd is het angst. De angst om iemand kwijt te raken, de angst dat er iets gebeurt wat je niet wilt. “Dat moeten mensen naar elkaar uitspreken.” 

'Ik weet niet of ik ooit kan stoppen met checken, ook al heb ik beloofd het niet meer te doen' 

Die angst, dat herkent Marjolein (29) wel. Toen ze 1,5 jaar een relatie had, zat ze op vakantie een keer op de wc met de telefoon van haar vriend in haar handtasje. “Ik heb toen even gekeken omdat ik het gevoel had dat er iets was. Geen idee waar het vandaan kwam.” Ze zag berichtjes met een collega. “Niet overdreven intiem, maar je wilt niet dat je vriend veel berichtjes naar een andere vrouw stuurt.” Vanaf dat moment kon Marjolein moeilijk stoppen met checken. “Ik deed het een tijd echt stiekem. Het kwam later pas uit, omdat ik hem confronteerde met iets wat ik had gevonden in zijn telefoon – seksueel getinte berichtjes. Daar hebben we best wat ruzie en gedoe om gehad.” Ook vond Marjolein het vervelend dat zijn moeder wat nare dingen over haar had geappt. “Daar had hij mij niets over verteld, daar werd ik echt kwaad om.”

Marjolein en haar man spraken af dat als ze ernaar vroeg, ze mocht kijken. Af en toe kijkt ze ook zónder het haar man te vragen. “Dat voelt heel raar en stiekem, maar het vertrouwen is gewoon echt beschadigd. Het moet weer groeien. Ik weet niet of ik er ooit mee kan stoppen, ik hoop het.”

Want niemand is er trots op dat-ie stiekem in de telefoon van de partner snuffelt. Mensen schamen zich vaak als ze zoiets hebben gedaan, het voelt alsof ze een grens zijn over gegaan. Berber: “Ik durfde het niet eens aan mijn beste vriendin te vertellen. Ook al had ik iets gevonden wat niet oké was, ik schaamde me kapot en dacht alleen maar: wat voor relatie heb ik als ik in zijn telefoon snuffel? Ik voelde me een jaloers kreng, terwijl ik eigenlijk helemaal niet zo in elkaar zit.” Wagenaar herkent dat: “Als mensen kijken en niets vinden, schamen ze zich het meest. Dan is de schaamte soms nog groter dan de geruststelling.” Als ze wel iets ontdekken, dan wordt dat gevoel van schaamte overschaduwd door boosheid, ontzetting, angst en teleurstelling.”

Houd moed 
Maar wie er ook de grens overgaat, op welke manier dan ook: het kan goedkomen. “Het gif moet eruit”, zegt Wagenaar. “Die telefoon moet niet meer als gevaarlijk voelen.” Hoe je dat doet? Heel simpel: openheid creëren, de behoefte aan privacy iets meer bijstellen. Laat je telefoon zien, geef je partner je wachtwoorden en codes. “Het is een crisissituatie, er zit niets anders op. Vooral als de persoon in kwestie is vreemdgegaan, is dat helaas de consequentie, omdat het vertrouwen beschaamd is. Sommigen vinden dat heel moeilijk, die voelen hun autonomie en privacy in gevaar komen.”

Astrid snapt dat. Op Facebook reageert ze: “Mijn telefoon is van mij en daar hoeft niemand aan te komen. Wat ik met vriendinnen bespreek en andersom heeft niemand anders iets mee te maken. Ik kijk ook niet in andermans telefoon. Ook in een relatie heb je recht op een stukje privé. Ik vind het zielig als vrouwen in de telefoon van hun man gaan snuffelen.” Waarop Martine reageert: “Waarom heet het snuffelen? Daar impliceer je mee dat het stiekem is. Als mijn telefoon leeg is, pak ik gewoon die van mijn man hoor. En ja, dan ga ik spelletjes spelen, voeg ik gekke mensen toe op zijn Facebook. Dat heet humor.” 

'Ik vertrouw mijn man volledig, maar ben gewoon nieuwsgierig' 

Daisy vraagt zich af ‘waarom iedereen zegt dat er wat mankeert aan je relatie als je in andermans telefoon kijkt’. “Er mankeert niets aan onze relatie, maar ik kijk weleens in de telefoon van zijn man. Niet omdat ik hem niet vertrouw – ik vertrouw hem volledig – maar gewoon omdat ik supernieuwsgierig ben.”

Het is duidelijk: niet iedereen hecht zoveel waarde aan zijn eigen privacy – en die van de partner. Zoals Samantha (28) en haar man, met wie ze twee kinderen heeft. “Bij ons liggen beide telefoons op tafel en als ik op die van mij kijk of ik een berichtje heb, kijk ik ook even op de telefoon van mijn man. En andersom doet hij dat ook. Eigenlijk zijn het twee draagbare huistelefoons. Het maakt niet uit wie opneemt of wie een bericht beantwoordt.” 

Samantha speelt weleens een spelletje op de telefoon van haar man, of ze scrolt even door zijn Facebook. “We hebben niets te verbergen, we zijn niet voor niets getrouwd met elkaar.” Lachend voegt ze eraan toe: “Mocht hij vreemdgaan, dan weet hij dat hij alle sporen héél goed moet uitwissen.”

Goede balans
Volgens Wagenaar is privacy belangrijk in een goede relatie, maar openheid ook. “Het is een kwestie van een goede balans vinden die voor beide werkt.” Iemand stiekem checken kan dwangmatig worden, continu alles met elkaar delen en geen eigen privacy meer hebben, ook. “Het belangrijkste is dat je je allebei veilig voelt in een relatie. Ga na: wat heb je daarvoor nodig? Als je daar samen een antwoord op kan vinden zonder grenzen over te gaan, dan ben je al een heel eind.” 

Naomi begint dat nu ook te voelen. Nadat ze haar vreemdgaande ex een jaar geleden haar huis uit schopte, is ze nu weer aan het daten. En ja: het is nog heel pril, maar hij is leuk. En, het allerbelangrijkste; ze heeft, ondanks haar verleden, nog geen een keer de neiging gehad in zijn telefoon te kijken. “Het komt niet in me op, want het gevoel zit goed.”

Door Lisanne van Sadelhoff

*De naam van Berber is op haar verzoek gefingeerd

Dit doe je bij stankoverlast

Achttien Brabanders zijn het helemaal zat en klagen de staat aan: ze zitten de hele dag in de stank. Sinds de overheid boeren in de omgeving toestaat om meer dieren te houden, is het volgens omwonenden niet meer te harden. Zo erg hebben gelukkig maar weinig mensen het, maar iedereen krijgt wel eens te maken met nare geurtjes. Die ene collega met een - ahem - onprettige mondlucht, de buren die hun vuilniszakken lekker lang op het balkon laten staan, die ene dame in de trein in een giftige wolk parfum. En een raampje opendoen gaat niet. 

We vragen geurspecialist Roos Lubbers hoe je hier het beste mee om kan gaan. "In de eerste plaats is het goed om te weten dat niet iedereen even gevoelig is voor geuren. Dat is echt individueel bepaald. En ook als je bijvoorbeeld overprikkeld of gestresst bent, kunnen geuren anders binnenkomen." Zelf woont ze in Gilze, midden tussen de boerderijen, dus ze weet waar de klachten over gaan. Overlast ervaart ze niet vaak, en dat komt door gewenning. "Je neus signaleert aantrekkingskracht, afstotelijkheid en gevaar. Als je vuur ruikt, weet je dat er gevaar is. Maar als je de hele avond bij een kampvuur staat, registreer je dat niet meer als zodanig en ben je je dus ook niet voortdurend bewust van de geur." 

Maar ja, als je even wegloopt en weer terugkomt, dan is het weer terug. In die zin is het moeilijk om je tegen stank te wapenen. Lubbers: "Ik zou bijvoorbeeld niet direct in de buurt van bij een varkensstal willen wonen. Als de wind dan verkeerd staat, krijg je steeds zo'n vlaag mee. En paarden vind ik dan weer prima, terwijl een ander daarover zou kunnen vallen. Een stad kan trouwens ook een eigen geur hebben, zo vind ik delen van Antwerpen behoorlijk stinken." En mensen hebben natuurlijk ook een specifieke geur. "Dat merk je wel als je je sjaal een keer hebt uitgeleend."  

Maar hoe erg is het nou eigenlijk, die stankoverlast, willen we weten. "Nou, net als bij geluid kan je je er niet voor afsluiten. Ik weet niet of je ook mensen zou kunnen martelen zoals je dat met geluid kan, maar stank kan wel echt heel moeilijk te verdragen zijn. Het kan je leven daadwerkelijk negatief beïnvloeden, maar gelukkig ook positief natuurlijk." 

Wat kan je concreet doen als je last hebt van een onwelriekende collega of een stinkend bedrijf in de buurt?

1. Trakteer jezelf op iets lekkers 
Klassiek en simpel: neem een zakdoekje met een lekkere parfum mee in je tas. "Je afsluiten voor een vieze geur gaat eigenlijk niet en het is van directe invloed op je emoties, dus je kan maar beter voorbereid zijn." Heel handig als je maar kort te maken hebt met stankoverlast, in de bus, in een winkel of bij het verschonen van je baby bijvoorbeeld.  

2. Go Asian
Je ziet Aziatische toeristen wel vaker met een mondkapje lopen, tegen stof en vuil, maar ook tegen geuroverlast. Op zich geen slecht idee, vindt Lubbers. "Maar als je dat wat minder opvallend wil doen, kan je natuurlijk gewoon je sjaal over je gezicht heen trekken. Daar zit je eigen geur in, dat is per definitie beter. Of je spuit er ook een parfummetje op."

3. In gesprek
Maar ja, daar heb je weinig aan als je collega aan een ernstige knoflook-verslaving lijdt of voortdurend een kegel heeft. Je kan moeilijk de hele dag met een zakdoek of een sjaal voor je neus achter je bureau zitten. "In gesprek gaan over iemands lichaamsgeur is ontzettend moeilijk, maar wel noodzakelijk. En zeg nou zelf: als je zelf stinkt, zou je toch ook liever hebben dat iemand het tegen je zegt?" Je kan het eventueel ook via je leidinggevende spelen: consequent in de stank moeten werken, is immers van invloed op je prestaties.

4. Verbloemen
Hebben al die subtiele hints of diplomatieke gesprekken geen effect? "Je kan geuren ook goed verbloemen. Ik heb bijvoorbeeld zelf volgende week een consult bij een artsenpraktijk, waar het maar muf blijft ruiken, ondanks dat het er heel schoon is. Dan kijken we in eerste instantie naar geurbrandertjes en lavendelzakjes voor kleine ruimtes, maar er zijn ook professionele geurverspreiders. Neem bijvoorbeeld die lekkere baklucht in de supermarkt, of het lekkere luchtje in hotellobby's en sommige winkels. Mijn voorkeur heeft het gebruik van essentiële oliën. Die werken bacteriedodend en zuiverend, in tegenstelling tot synthetische geurstoffen." 

5. Klagen
Bij ernstige overlast van een bedrijf of buurtgenoten, kan je altijd bij de gemeente aankloppen. Voor bedrijven wordt er gewerkt met milieunormen en 'geurcirkels'; dan wordt er gemeten hoe ver een geur zich verspreidt en hoe intens die is. Bij je buren die iedere avond gezellig de buitenhaard aansteken of - veel erger - die erop staan hun 15 katten in huis te laten poepen, is het advies om eerst zelf het gesprek aan te gaan. Maar als dat niets uithaalt, kan je ook hiervoor bij de gemeente terecht met klachten. 

Geef mij maar Amsterdam!

Van onze partner NS

Een dagje winkelen, cultuur en lekker eten is de manier om héél even aan de drukte van werk en gezin te ontsnappen. En waar kan dat beter dan in onze hoofdstad? Redacteur Arjanne pakte samen met vriendin Sjoukje de trein van Leeuwarden naar Amsterdam. “Met de trein ben je zonder file- en parkeerstress snel in hartje centrum zodat je fris, uitgerust en bijgekletst de stad in kunt duiken.” Arjanne geeft haar ultieme Amsterdam-tips op het gebied van shoppen, eten en cultuur.

Drie tips vooraf
Installeer de NS Reisplanner-app op je smartphone. Daarmee zie je in een oogopslag hoe laat je trein vertrekt, vanaf welk spoor en of je moet overstappen. Ook kun je vanuit de app heel makkelijk e-tickets kopen.

- Huur een OV-fiets. Zo zie je de stad op een andere manier, en kom je veel verder dan te voet. Met een persoonlijke OV-chipkaart kun je op alle stations in Amsterdam een OV-fiets huren voor maar €3,85 per dag!

- In het centrum kan het - zeker op zaterdag - erg druk zijn met toeristen en winkelend publiek. Wil je er wel graag shoppen, ga dan ’s ochtends en kies ’s middags voor een ander stadsdeel. Amsterdam Oost bijvoorbeeld, een veelzijdige upcoming buurt met een mix van culturen en creativiteit.

Shoppen en lunchen op de Haarlemmerstraat
We laten de Kalverstraat voor wat ‘ie is en fietsen de Prins Hendrikkade af naar de Haarlemmerstraat om eerst maar eens flink te shoppen. Hier vind je de leukste kleding-, hebbedingetjes- en lunchzaakjes.

- Meteen op de hoek zit Zilch, een Amsterdams merk met kleurrijke jurkjes, rokjes en tops, en bijpassende basics. Allemaal van natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe en zijde en steeds meer ook duurzaam geproduceerd. Geef je liever iets minder uit: meteen naast de winkel vind je de outlet met volop keuze.

- Of je nu een leuk kaartje zoekt, een spelletje of woonaccessoires: bij It’s a present vind je voor iedereen een leuk cadeautje. Het souterrain is net een ‘urban jungle’. Hangpotten en flessentuintjes in alle soorten en maten, afgewisseld met mooie woondecoratie (horen, zien en zwijgen in goud!).


De urban jungle bij It's a present

- De etalage alleen al maakt me enthousiast, met kleurrijke vintage telefoons en prachtige sierlijke pumps. Eenmaal binnen bij Luba laat de eigenaresse je lekker je gang gaan met het passen van jurkjes, tops en vesten van leuke merken als Blutgeschwister, Numph en Sugar Hill.


De kleurrijke etalage van Luba

- Voor de lunch schuiven we aan bij Vinnies. Ze serveren er simpele, pure en gezonde gerechten, vers, lokaal en van het seizoen. Bij binnenkomst loopt het water ons al in de mond als we de saladebar zien, de bread pudding lijkt ook niet te versmaden, en de shakshuka (een Oosters eiergerecht) die we bestellen is heerlijk op smaak. Aanrader om te drinken: de verse gemberthee of de homemade lemonade.

Rust, cultuur en inspiratie in Oost
Over de Singel fietsen we langs de gracht naar Amsterdam Oost. Kijk uit, maar vooral ook om je heen, want overal zijn mooie doorkijkjes. En kijk eens omhoog, naar de grote verscheidenheid aan gevels van de oude grachtenpanden!

- Een oase van rust is de Hortus Botanicus. Het is een van de oudste botanische tuinen ter wereld, en er groeien maar liefst 4000 soorten planten uit alle windstreken. Een heerlijke plek om voor heel even aan de rinkelende trams en drukke fietspaden te ontsnappen.

- Wil je op je dagje Amsterdam ook cultuur snuiven, ga dan eens naar het Tropenmuseum. Alleen al het imposante gebouw is de moeite van het bekijken waard. Naast de vaste tentoonstelling zijn er dit jaar ook exposities over Afrikaanse mode en Body Art te zien. Beide exposities leggen de link naar de Nederlandse samenleving van vandaag, waarmee de waarde van de tentoonstelling meteen duidelijk wordt.


Cultuur snuiven in het Tropenmuseum

- Bij Louie Louie, recht tegenover het Tropenmuseum, ploffen we neer in een van de vintage leren bankjes. Aan het interieur is echt aandacht besteed, net als aan het drankje (blauwe bessen in de cassis!). De zoete aardappelfrietjes met kerriemayonaise geven ons net die energy-boost die we nodig hebben om nog even lekker te kunnen shoppen in de Javastraat om de hoek.


Blauwe bessen in de cassis bij Louie Louie

- Heerlijk ruim en licht opgezet en met smaak ingericht is damesboudoir Div. Verderop heeft Div. ook een herenkabinet met horloges, schoenen, tassen en kleding met specials als Fjälraven, Carhartt en The North Face.


Damesboudoir Div.

Voor we weer terugreizen naar huis, willen we nog een hapje eten. Omdat we niet gereserveerd hebben, besluiten we daarvoor in Oost te blijven. Het is nog vroeg op de avond, dus overal is nog wel plek.

- Bij Walter’s, the Walter Woodbury Bar eet je de lekkerste burgers. Vooraf nemen we de Shared Starter, een mix van voorgerechtjes. Vooral de arancini - een bitterbal van risotto met mozarella - en de burrata zijn verrukkelijk.

- Bij Badhuis Javaplein kun je lunchen, borrelen en dineren. Achter de bar kun je de oude douchehokjes voor de dames nog zien, en ook de borden aan de wand herinneren aan de oorspronkelijke functie van het pand.


De oude douchehokjes zijn nog zichtbaar bij Badhuis Java

Tegen achten leveren we onze OV-fietsen weer af bij de fietsenstalling. Op Amsterdam Centraal halen we snel een ‘thee to go’ om vervolgens heerlijk in de trein neer te ploffen. Moe, maar vooral zeer voldaan laten we ons terugbrengen naar het hoge Noorden. We evalueren de afgelopen tien uur uitgebreid en bekijken onze aankopen nog eens goed. We kunnen niet anders dan concluderen dat het een topdag was én dat binnenlandse citytrips en de trein een perfecte combinatie zijn. Het volgende dagje staat inmiddels gepland!

Nog meer Amsterdam-inspiratie op doen? Ook Willemijn en Martine van 2WMN pakten de trein naar onze hoofdstad. Zij shopten zich een slag in de rondte in onder andere de Javastraat én de bekende 9 straatjes. Je leest hun verslag van deze shopping spree in deze blog.

Door: Arjanne Nijp

Knoopje erin: definitief geen kinderen (meer)

Als je geen kinderwens (meer) hebt, lijkt sterilisatie een goede oplossing. Maar is dat ook wel zo? Drie ervaringsdeskundigen vertellen. Sylvia: "Ik ben een goede suikertante, maar echt geen moeder." 

Toen Leon (40, IT-specialist) en zijn vrouw Karin trotse ouders waren geworden van twee jongetjes, hadden zij geen kinderwens meer. Hij besloot zich te steriliseren.

“We hadden twee keer een intensief IVF-traject gevolgd en mijn vrouw en ik hadden daaruit twee zonen kunnen krijgen. Anderhalf jaar geleden werd de jongste geboren. Mijn vrouw en ik waren het er direct over eens dat we geen kinderen meer wilden.

'Ik vond dat ik ook weleens mijn steentje mocht bijdragen' 

Het IVF-traject waarin mijn vrouw te maken kreeg met flinke hormoonschommelingen was heftig geweest, dat wilden we niet nog een keer meemaken. We wilden ook niet weer dat zij op een of andere manier via de pil of een spiraal hormonen moest gaan gebruiken. Bovendien vond ik dat ik ook weleens mijn steentje bij kon dragen. Ik deed wat navraag bij vrienden die dit ook hadden meegemaakt. En na een bezoek bij de huisarts en een goede uitleg over sterilisatie, was ik eruit. Ik zou mezelf laten steriliseren. Ik wist ook zeker dat ik zelf geen kinderen meer wilde. Zelfs niet in het ongunstige scenario waarin Karin en ik ooit uit elkaar zouden gaan en ik een nieuwe relatie zou krijgen. Ik wil sowieso op mijn leeftijd niet nog een keer vader meer worden. Dat is me wel duidelijk.

Van tevoren was ik wel zenuwachtig: wat gingen ze met mijn zaakje doen? En zou ik er veel napijn van ondervinden? Achteraf bleek het een fluitje van een cent. Ik mocht een week niet sporten of fietsen en moest een strakke boxershort dragen. Ik heb dat allemaal netjes nageleefd en was met een week weer helemaal hersteld.

Na drie maanden wordt er getest of er in het sperma inderdaad geen zaadjes meer zitten. Dat bleek goed gegaan bij mij. Ik ben hartstikke tevreden met de beslissing die ik heb genomen. Laatst kwam er een vriend vragen naar mijn ervaringen, ik heb hem mijn verhaal verteld en denk dat hij het nu ook laat doen.”

Ook Sylvia (45) liet zich steriliseren. Zij had nooit een kinderwens gehad en wilde niet langer anticonceptie gebruiken. “Ik was vijfendertig toen ik de behandeling onderging. In ogen van anderen en van de arts was ik misschien jong om deze beslissing te nemen, maar ik wist het zeker. Vooral ook omdat ik eerder een keer jaren geleden per ongeluk zwanger was geworden. De paniek was me toen om de oren geslagen, ik moest een abortus ondergaan omdat ik zeker wist: ik wil nooit kinderen. Ik ben een goede suikertante, maar echt geen moeder.

Sterilisatie leek me de meest betrouwbare methode. Ik heb de arts ervan weten te overtuigen dat ik volledig achter mijn beslissing stond en daar nooit op terug zou willen komen. Mijn man stond er gelukkig precies hetzelfde in.

'Sinds ik gesteriliseerd ben, is er een last van mijn schouders gevallen' 

De ingreep viel me wel mee, ik mocht dezelfde dag nog naar huis, omdat ik dat graag wilde. Ik herinner me wel dat ik buikkrampen had in de dagen erna, maar kreeg daar goede pijnstilling voor.

Vanaf het moment dat ik gesteriliseerd ben, voelt het alsof er een last van mijn schouders is gevallen. Het geeft me veel rust dat ik niet meer bang hoef te zijn om toch nog een keer ongewenst zwanger te worden. Als vriendinnen daar net zo over denken, zou ik deze behandeling ook aanraden. Maar bij twijfel zou ik het zeker niet doen, omdat een sterilisatie bij vrouwen moeilijk terug te draaien is.

Soms wordt me gevraagd waarom ik kinderloos ben. Ik gebruik liever het woord ‘kindvrij’ omdat het voor mij echt niet voelt als ik iets dat ik mis en wel zou willen. Ook als me wordt gevraagd: ‘Waarom wil jij geen kinderen?’ stel ik de wedervraag: ‘Waarom wil jij ze wel?’ Dat heeft allemaal met gevoel te maken.”

Bij Els (52, styliste) pakte de sterilisatie minder goed uit.

'Ik werd steeds vermoeider, had buikkrampen, voelde me wazig' 

“Mijn ex en ik hadden twee mooie dochters van toen elf en veertien en voelden ons zo compleet dat hij zich liet steriliseren. Het ging alleen niet helemaal zoals we hadden gehoopt. De behandeling was behoorlijk pijnlijk en toen er na drie maanden getest werd of het goed was gegaan, bleek hij toch nog vruchtbaar te zijn. Ik heb me toen alsnog laten steriliseren, maar deed dat via de Essure methode. De eileiders worden via deze methode afgesloten door er een veertje op te zetten. Ik las dat je dan de volgende dag alweer naar huis zou kunnen. Dat klonk ideaal, maar dat bleek het achteraf niet. Ik werd steeds vermoeider, had buikkrampen, mijn hoofd voelde ‘wazig’. Tien jaar liep ik met deze klachten. Toen ik zelf op internet op onderzoek uit ging, bleken er meer vrouwen met deze klachten. Er bleek nikkel in de veertjes te zitten en daar kun je allergisch voor zijn. Van de sterilisatie heb ik nooit spijt gehad, ook niet toen mijn ex en ik uit elkaar gingen. Ik heb geen kinderwens meer.

Ik heb door deze ingreep vorig jaar mijn eileiders met de veertjes laten verwijderen. Ik heb zes weken moeten herstellen, maar het gaat nu stukken beter met me. Ik heb veel meer energie.”

Hoe gaat een sterilisatie?

Uroloog Gert Dohle, verbonden aan het Erasmus MC Rotterdam: “Bij mannen komt sterilisatie vaker voor dan bij vrouwen. Volgens de meest recente gegevens laat een op de vijf mannen zich steriliseren. De ingreep bij mannen is veel eenvoudiger dan bij vrouwen en kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. Bij vrouwen is narcose of een ruggenprik en een kijkoperatie nodig. Bij sterilisatie bij mannen worden de zaadleiders afgesloten waarbij wordt voorkomen dat de zaadcellen het zaadvocht nog kunnen bereiken. Na de ingreep bij mannen zijn er meestal geen problemen, soms wat zwelling van de balzak of een lichte wondinfectie. De meeste mannen zijn binnen een week weer aan het werk.”

Gynaecoloog Koen Deurloo uit het Diakonessenhuis Utrecht: “Het grootste deel van de vrouwen met een anticonceptiewens kiest niet direct voor een sterilisatie. Dat is maar 5-10 procent ongeveer. Bij ons in het ziekenhuis gebruiken we Filshie Clips voor een sterilisatie, dat zijn metalen klemmetjes die via een kijkoperatie op de eileiders worden gezet. Hierdoor zitten de eileiders dicht en kan er geen eitje meer bevrucht worden. Deze operatie gebeurt onder narcose en er worden twee kleine gaatjes gemaakt, in de navel en net boven het schaambeen. Vrouwen kunnen vrijwel altijd dezelfde dag naar huis, maar de herstelperiode is ongeveer een week. Vroeger werd ook de Essuremethode gebruikt, maar vrouwen hadden hier te veel last van, dus daarom wordt deze behandeling niet meer verricht.”

Door Merel Brons

 

Nog mooier de zomer in: 6 x beautygadgets

Bij het woord gadget denk je waarschijnlijk niet direct aan beauty. Maar tegenwoordig zijn er talloze apparaatjes die trillen, ronddraaien, buzzen en vibreren en zorgen voor een perzikhuidje, vlekkenloze tanden en stralende haren. Zes gadgets die je nog mooier maken.


Foreo Luna

Het ziet er in eerste instantie een beetje gek uit maar de Foreo gadget geeft je gezicht en nek een diepe reiniging door je gezicht zachtjes te scrubben. Pulseringen met de siliconen aanraakpunten stimuleren lymfedrainage om zo wallen te verminderen. Extra mooi: er zit ook een anti-aging modus op die pulseringen op lage frequente geeft. Goedkoop is de gadget niet, maar de Foreo heeft een indrukwekkend langdurige batterij. En in tegenstelling tot de meeste reinigingsborstels die er zijn, hoef je nooit een vervangende opzet borstel te kopen, omdat de siliconen borstelharen bacterie bestendig zijn. Voor 149 euro koop je de Foreo hier.

Clarasonic borstel voor je lichaam

Je hebt misschien weleens van Clarasonic gehoord. Dit is een apparaat waarmee je elektronisch je gezicht kunt reinigen. In plaats van te roteren zoals andere reinigingsborstels, maakt de Clarisonic zogeheten oscillerende (pulserende) bewegingen: maar liefst 300 micro-oscillaties per seconden. Met behulp van deze sonische reiniging is Clarasonic in staat om onzuiverheden te reinigen die in de poriën vastzitten, en zo te zorgen voor een zachtere en gezonder uitziende huid. Voor het scrubben van je huid is de Clarasonic ideaal. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam beter voorbereid is voor het aanbrengen van een zelfbruiner. Het opzetstuk voor je hele lichaam kost 33 euro en koop je hier.

De super sonische haarföhn van Dyson

Er is geen föhn die tipt aan die van Dyson. De föhn zorgt ervoor dat je haren binnen no time droog of in model geföhnt zijn, heeft een super fijne temperatuurregeling waardoor-ie nooit te warm wordt en is bovendien ontzettend licht. Er is helaas toch één ding waarover ik kan klagen bij deze föhn en dat is het ontzettend hoge prijskaartje dat eraan hangt. De Dyson Supersonic kost 399. Je scoort 'm hier

Voor een stralend witte lach

Wie wil er geen stralend witte lach met gezond tandvlees? De Philips DiamondClean Smart elektronische tandenborstel helpt je graag een handje. De tandenborstel heeft vijf verschillende reinigingsfuncties waaronder: buitengewoon schoon, verwijderen van verkleuring voor stralend witte tanden, intensieve diepe reiniging, zachte massage voor je tandvlees en een speciale functie voor een langdurig frisse adem. Bovendien misstaat de tandenborstel niet in je badkamer en is de oplader verwerkt in het glas zodat het er ook nog een stijlvol uitziet op je badkamerplankje. De tandenborstel kost 149 euro en je koopt 'm hier.

Nooit meer acne

Last van puistjes? Dan kun je lichttherapie gebruiken in vorm van een masker. Zoals een masker van Neutrogena. Zonder chemicaliën of UV-licht behandel je acne-uitbarstingen met rood en blauw licht dat puistjes aanpakt. Door lichttherapie verandert de structuur waardoor de celwand van de acne-bacterie beschadigd raakt. Gevolg: minder bacterieën, waardoor acne zichtbaar minder wordt. Voor 35 euro ontvang je één masker waarmee je 30 behandelingen kunt doen. 

Altijd gladde benen

Nooit meer je benen scheren? Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Maar de BaByliss IPL Homelight Sensor zorgt ervoor dat ongewenste haargroei op een milde en pijnloze manier wordt verwijderd. IPL staat voor: Intense Pulsed Light. De IPL ontharingsmethode maakt gebruik van IPL energie om de haarzakjes te verhitten en te beschadigen zodat hier geen nieuwe haren meer uit kunnen groeien. Als je aan de slag gaat, is het slim om de bijbehorende app te downloaden. Die zorgt ervoor dat je het apparaat op de juiste manier gebruikt, door middel van een stappenplan. Ook ontvang je - als je dit wil - een reminder als het tijd is voor een volgende behandeling en houdt de app precies bij welke behandelingen je hebt gedaan en hoeveel flitsen het apparaat met deze behandeling heeft afgegeven. De IPL-sensor van BaByliss is niet goedkoop, maar je hoeft in ieder geval nooit meer een scheermesje te kopen. Voor 269 euro koop je 'm hier.

 Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

 

Ocean's 8: girls only overval

Film van de week: Ocean's 8
Regie: Gary Ross
Met: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway
Waardering: ★★★☆☆

Meesterdievegge en oplichtster Debbie Ocean, zus van de uit eerdere films bekende Danny Ocean, wil absoluut geen mannen in haar team. Om haar geniale, maar haast onhaalbare plan uit te voeren heeft ze vrouwen nodig, want die worden vaak over het hoofd gezien en kunnen daardoor veel makkelijker hun slag slaan. En zo is Debbie van plan de anders zo frustrerende onzichtbaarheid van het vrouwelijke geslacht eens lekker uit te buiten op het grootste benefietfeest van het jaar: het Met-gala in New York.

In deze spin-off van de Ocean's trilogie enkel dames in de hoofdrol dus. Iets waar veel mannelijke fans, na de remake van Ghostbusters, opnieuw verontwaardigd op reageerden, want zo'n film met alleen vrouwen, dat vinden ze bij voorbaat niks. Hoofdrolspeelster Sandra Bullock stelt voor dat die mopperkonten eerst de film maar eens gaan zien, voordat ze online hun commentaar leveren. Een nogal reëel verzoek, want wat is nou precies het probleem?

Qua voorbereiding en organisatie doen de vrouwen in ieder geval niet onder aan de mannen. Integendeel, Debbie heeft alles tot in detail uitgewerkt: tijdens het gala zorgen ze ervoor dat de vrouwelijke host - een heerlijke over-the-top-rol van Anne Hathaway - een diamanten ketting van Cartier te leen krijgt. Een ketting die 150 miljoen dollar waard is en die zij gaan stelen en vervangen met een nepexemplaar. Om dit alles voor elkaar te krijgen heeft Debbie, naast haar vaste partner-in-crime Lou, tal van experts nodig en daar wordt het leuk.

Helena Bonham Carter is geknipt voor de rol van excentrieke mode-ontwerpster, comedienne Mindy Kaling charmeert als Indiase diamantdeskundige en zangeres Rihanna is de stoere hacker, die met gemak het systeem van het Metropolitan Museum binnendringt. Iets te makkelijk eigenlijk en dat is waar de film faalt: het wordt steeds ongeloofwaardiger. De dames weten belachelijk eenvoudig te infiltreren in de organisatie van het bal en alles wat krom is, wordt in het scenario gewoon weer recht geluld. Daar ga je als kijker eventjes in mee, maar er zijn grenzen.

Het was voor de spanningsboog bovendien wel prettig geweest als er iets dreigde mis te gaan. De uiteindelijke overval is reuze vermakelijk, met een kotsende Anne Hathaway en een in het Duits foeterende Sandra Bullock, maar het wordt geen moment spannend. Het is immers overduidelijk dat deze koelbloedige dieven toch wel gaan slagen. Het enige wat Ocean's 8 overeind houdt, is de cast. De onderlinge chemie knettert. Ze vullen elkaar op een leuke manier aan en hebben ook solo elk hun komische momentjes. Kortom, er valt heus wel iets over de film te zeuren, maar met de dames heeft dat niets te maken. Gooi er een beter script tegenaan en deze leading ladies hadden met gemak George Clooney en zijn handlangers kunnen laten bibberen.

Door Kita van Slooten

Weekendagenda

Technische hoogstandjes uit de Oudheid

In het Limburgs Museum is een speciale tentoonstelling gewijd aan technische hoogstandjes van de Romeinen. Wist je dat er in Rome al zo'n ver ontwikkeld rioleringsstelsel was, dat het zelfs 2000 jaar na dato nog wordt gebruikt? Ook vonden de Romeinen de dakpan, de hijskraan en natuurlijk het viaduct uit. Bij High Tech Romeinen kun je ook zelf aan de slag door met een katapult te schieten of een huis te bouwen als een Romeinse architect.

Leiden Culinair

Op de Lammermarkt in Leiden presenteren de beste restaurants van Leiden hun favoriete gerechten. Daarnaast zijn er foodtrucks, natuurlijk live muziek en vooral veel gezelligheid. Leiden Culinair maakt onderdeel uit van de Leidse Lakenfeesten, met een drakenbootrace, een bierfestival en het Zomers Kunstweekend. Voor meer informatie: www.leidenculinair.nl of www.lakenfeesten.nl.

Jazz voor kids

Het Kid Dynamite Jazz Festival is een aanloop naar het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Als eerbetoon aan tenor-saxefonist Kid Dynamite is een programma opgesteld dat zich vooral richt op het interesseren van jongeren voor jazzmuziek. Met natuurlijk optreden van vooral jonge muzikanten, zoals de Dynamite Kids. kiddynamitejazzfestival.nl.

Zoomeravonden

De hele zomer lang zijn er in Artis in Amsterdam de Zoomeravonden. De dierentuin opent zijn deuren in het weekend ook 's avonds voor het publiek en er zijn allerlei optredens, voor jong en oud, zoals komend weekend het poppentheater. Er zijn rondleidingen door de Artis-bioloog en door het hele park zijn kunstwerken geplaatst van het jonge kunstenaarscollectief MOAM. Een mooi alternatief voor een avondje uit met het hele gezin. www.artis.nl.

Natuur in foto's

In Heerenveen begint het jaarlijkse fotofestival Noorderlicht. Het thema dit jaar is natuur de kunstwerken worden in en om het Museum Belvédère gepresenteerd. Het idee is om ons op een andere manier naar de natuur te laten kijken. Voor meer informatie: www.noorderlicht.com.

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

 

Quinten Lange is schrijver, reiziger en bon vivant. Al zijn beste tips deelt hij graag met je, hier in Weekend Magazine.

Aspergepizza met pistachenootjes

In samenwerking met Fontaine Uitgevers

Pizza is altijd lekker en eigenlijk best makkelijk zelf te maken. Zoals deze met groene asperges en pistachenootjes.

Ingrediënten voor 2 kleine pizza’s (8-12 porties):

  • 2 pakken van 450 g pizzadeeg (koelvers of ontdooid)
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 350 g geraspte mozzarella (te koop bij AH)
  • 100-150 g groene aspergetips (ca. 40 stuks)
  • 50 g geraspte parmezaan
  • 30 g gehakte pistachenoten

Bereiden:

Rol elke portie deeg uit tot een cirkel van circa 30 cm doorsnee en leg ze elk op een met olie ingevette bakplaat. Strijk eerst wat olie over het deeg, bestrooi het dan met knoflook & mozzarella. Leg de aspergetips in een sterpatroon op de pizza’s. Bestrooi de asperges met parmezaan & pistachenoten. Besprenkel elke pizza met olijfolie en bestrooi ze voor het bakken met zout en peper.
Bak ze 20 minuten in de oven op 220 graden of volg het voorschrift op de verpakking.

Forest Feast
Zeven jaar geleden verruilde Erin Gleeson haar drukke leven als succesvol foodfotograaf in New York voor een minder hectisch leven in de bossen van Californië. Hier startte ze haar inmiddels wereldberoemde blog The Forest Feast, waarin ze koken, fotograferen en schilderen combineert tot een culinair en artistiek feest. Haar recepten, zoals watermeloen-tomatensalade, perengalettes met tijm en zoete-aardappelchowder, zijn een lust voor het oog en altijd eenvoudig te bereiden. Ideaal voor een zomerse picknick, een lente- of midwinterfeest, een gezellig doordeweeks etentje of een brunch. 

Titel: Het nieuwe Forest Feast kookboek
Auteur: Erin Gleeson
Prijs: € 24,95
ISBN: 978 90 5956 778 8
Uitgever: Fontaine