Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 24, 2018 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Hulpje in de huishouding: wat laat je je kinderen doen?

​Je kinderen laten meehelpen in het huishouden: de een vindt het vanzelfsprekend, de ander peinst er niet over. Dat bleek wel uit de reacties die we op Facebook kregen toen we ernaar vroegen. Waarom is het belangrijk om kinderen te betrekken bij het huishouden, en hoe pak je dat aan?

“Je neemt toch geen kinderen om ze aan het werk te zetten?”, schrijft Matthew in reactie op onze oproep op Facebook. “Dat riekt naar slavernij. Oké, je eigen rotzooi opruimen daargelaten. Maar laat kinderen lekker vrij.”

Mirjam is het daarmee eens. “Als ik het vraag, helpen ze heus wel, maar ze zijn druk met school en werk. Ik heb voor kinderen gekozen, dus ik doe het huishouden. Misschien ouderwets, maar ik doe het liever zelf. Vroeger thuis hoefde ik ook niet veel te doen, ze zijn jong en moeten lekker genieten en met hun toekomst bezig zijn.”

Ook Ellen vindt dat je niet te veel van kinderen moet vragen. “Allemaal klagen dat kinderen zoveel moeten op school (mogen ze gewoon kind zijn, lees je dan), maar als het uitkomt ‘moeten’ ze wel van alles thuis.... vreemd!” En zo zijn er nog enkele ouders die het maar niets vinden om kinderen huishoudelijke taakjes te geven.


‘Een stukje opvoeding’
Toch is het ‘laat-een-kind-lekker-kind-zijn’-kamp sterk in de minderheid. De meeste ouders betrekken hun kinderen wel in meer of mindere mate bij het huishouden. Chantal vindt het de gewoonste zaak van de wereld. “Met z’n allen maak je rommel en met z’n allen ruim je op.” Ze laat de kinderen bijvoorbeeld de tafel dekken, afruimen en als ze ouder zijn hun kamer opruimen, de vaatwasser uitruimen of de kliko aan de straat zetten. Zakgeld geeft ze er niet voor. Het zou normaal moeten zijn om te helpen zonder dat er iets tegenover staat, vindt ze. “Ik krijg toch ook geen geld als er gestofzuigd is of als de wc schoon is?”

'Toen ik hem vroeg de wc schoon te maken, zei hij: "Daar zijn huisvrouwen toch voor?"'

Jeanette voelde zich genoodzaakt haar 10-jarige zoon wat huishoudmanieren bij te brengen toen die het toilet na een grote boodschap ‘niet erg schoon had achtergelaten’. “Toen ik vroeg om dat schoon te maken, kreeg ik als antwoord: ‘Daar zijn huisvrouwen toch voor?’” Daarop werd zoonlief prompt de wc ingestuurd met plastic handschoenen en een emmer sop. “Poetsen maar, en anders een dag geen iPad!”

Robert is van mening dat je kind mee laten helpen ‘een stukje opvoeding’ is. “Je helpt ze zelfstandig te worden.” Als je het samen spelenderwijs doet, is het volgens hem ook nog leuk en sociaal. Ong ziet net als Robert alleen maar voordelen van kinderen laten helpen. “Wanneer kinderen zelfstandig gaan wonen, maar voor ieder ding nog mama moeten bellen, dan heb je als ouder geen zelfstandigheid bijgebracht, maar luiheid en egoïsme.” Marinka gaat haar zoontje ook laten helpen als hij oud genoeg is. “Niks mis mee, er blijft echt nog genoeg tijd over om lekker te ravotten en kind te zijn. Er zijn tegenwoordig veel te veel van die verwende koters voor wie alles wordt gedaan.”

Esmeralda was vroeger een van die ‘verwende’ kinderen en schrijft dat ze ervan baalt dat haar moeder thuis alles voor haar deed. “Het is liefde hoor, dat zeker, maar als ik nu advies aan mijn moeder dertig jaar terug kon geven, dan had ik tegen haar gezegd: laat die kids ook maar helpen af en toe. Ze gaan er niet dood van en hebben er later zeer zeker wat aan. Nu kan ik geen werkster huren en baal ik als een stekker, want ik ben het huishouden gewoon niet gewend.”

Veel ouders geven aan dat hun kinderen het bovendien leuk vinden om bij het huishouden betrokken te worden. Zoals Samantha: “Mijn kleine man is 3 jaar oud, vindt het geweldig om was uit de wasmachine te halen en op te hangen aan het wasrek, tafels schoonmaken, stofzuigen, samen de hond uitlaten, samen koken en bakken.” Ook de 3-jarige pleegzoon van Tanya steekt graag de handen uit de mouwen. “Hij vindt het helemaal geweldig om te mogen helpen met kleine huishoudelijke taken zoals stofzuigen, afdrogen, de vaatwasser in- en uitruimen, een doekje over de tafel halen, dieren verzorgen en uitlaten et cetera. Hij voelt zich dan een ‘grote stoere jongen’ en is dan ook helemaal trots als hij een complimentje krijgt.”

‘Teer punt’
Huishoudcoach Els Jacobs (53) kreeg net zulke uiteenlopende reacties toen ze in een van haar boeken een hoofdstukje wijdde aan kinderen en het huishouden. “Ik heb nog nooit zoveel reacties gehad op een onderwerp. Ze liepen uiteen van ‘hèhè, eindelijk eens iemand die zegt dat het normaal is dat kinderen een bijdrage leveren’ tot ‘kinderen moeten kinderen kunnen zijn en die belast je er niet mee’. Het is kennelijk een teer punt.”

Jacobs vindt dat de meeste kinderen te veel in de watten worden gelegd. Bij mensen die haar hulp inroepen om orde te scheppen in de huishoudelijke chaos, merkt ze ook regelmatig dat zij basale taken van huis uit niet hebben meegekregen. Daar lopen ze op latere leeftijd tegenaan. “Ze weten niet hoe ze de ramen moeten lappen of moeten dweilen. Ze hebben geen idee. Hetzelfde geldt voor koken. Vroeger was het vanzelfsprekend dat we dat thuis leerden. Ik ken weinig kinderen die nu leren koken van hun ouders, maar we verwachten wel dat ze voor zichzelf kunnen zorgen als ze op hun 18de het huis uitgaan. In mijn beleving moet het onderdeel van de opvoeding zijn. Niet voor jezelf, maar vooral omdat je kinderen er uiteindelijk een groot plezier mee doet. Het lijkt misschien alsof je ze een plezier doet met een onbezorgde jeugd, maar zo bereid je ze niet voor op hun volwassen leven waarbij ze een eigen huishouden draaiende moeten houden.”

Jong geleerd, oud gedaan
Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn dat kinderen hun steentje bijdragen, vindt Jacobs. Om je kinderen dat mee te geven, kun je er volgens haar niet vroeg genoeg mee beginnen. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan. “Begin op tijd. Als ze kunnen lopen en iets kunnen vastpakken, dan kunnen ze ook prima hun speelgoed op de plek terugleggen waar jij het wilt hebben. Hoe eerder je begint met die boodschap dat het normaal is, hoe meer ze zich dat eigen maken. Het is niet zo dat je je kind als een soort slaafje gaat gebruiken, maar je leert het dat het in huis een gezamenlijke verantwoordelijkheid is om het gezellig en opgeruimd te houden.”

'Zijn al je onderbroeken vies? Dan heb je pech' 

Als je te laat begint met het betrekken van je kinderen bij het huishouden, gaan ze geheid dwarsliggen. “Als je er geen tijd en energie aan besteedt, moet je niet raar opkijken als ze niet vanzelf mee gaan doen als ze een jaar of 10 zijn. Dan denk ik dat je een probleem hebt. Dan moet je ze op de een of andere manier zo ver krijgen dat ze het wel gaan doen. Je zou kunnen beginnen te stoppen met het opruimen van hun kamer en wasgoed, en het zoeken van spullen als ze die kwijt zijn. Zodat ze zelf de consequenties gaan dragen van hun acties. Zijn al je onderbroeken vies? Dan heb je pech. Niet eindeloos de hete kastanjes voor je kind uit het vuur blijven halen en alles voor ze oplossen, maar ze zelf verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen. Je wilt je kind leren op eigen benen te staan en zelfredzaam te worden.”

Rechten en plichten
Zelf geeft Jacobs haar tweeling bij elke verjaardag extra rechten én extra plichten. “Dan mogen ze bijvoorbeeld een half uur later naar bed, maar moeten ze vanaf dan ook hun eigen wasgoed sorteren in de wasmand, anders wordt het niet gewassen.”

Om kinderen te motiveren, helpt het volgens Jacobs om samen klussen uit te voeren. “Het is leuker als je het samen doet. Dat merk ik ook bij gezinnen waar het lekker loopt, die steken dan bijvoorbeeld elke zaterdagochtend een paar uur lang met z’n allen de handen uit de mouwen. Wij gaan thuis meestal ook met z’n allen aan de gang, en dan doen we na afloop vaak iets gezelligs, iets wat zij leuk vinden.”

Zo’n beloning in het vooruitzicht stellen kan helpen, al is Jacobs er niet zo’n voorstander van als dat zakgeld is. “Ik vind dat de boel aan kant houden onderdeel is van het leven, net als tandenpoetsen en aankleden als je naar school gaat. Dat met geld belonen, strookt niet met dat principe.”

Een andere tip: laat kinderen taakjes kiezen die ze leuk of minder erg vinden. “Vraag niet: wil je dit doen, maar: wie wil wat doen. Soms vindt de een stofzuigen vreselijk, maar de vaatwasser uitruimen niet zo erg. Je hoeft het niet eerlijk te verdelen, als iedereen maar datgene kan doen waar hij niet een enorme pesthekel aan heeft.” En: houd het afgebakend qua tijd. “Af en toe een klusje met een beperkte tijdsduur is toch niet te veel gevraagd?”

Tot slot is het belangrijk om zélf altijd het goede voorbeeld te geven. “Je kan niet verwachten dat je kind zijn schoenen in het schoenenkastje doet als je zelf je pumps onder de salontafel uitschopt en ze daar drie dagen laat liggen.”

Welke taken passen bij welke leeftijd?

3 jaar

• Jas aan de kapstok hangen
• Schoenen uitdoen en op hun vaste plek zetten
• Speeltjes opruimen
• Eigen (plastic) bordje en bestek afruimen
• Uitkleden
• Pyjama onder het hoofdkussen leggen
• Papa of mama helpen bij alledaagse klusjes (dingen aangeven of wegzetten)

5 jaar

Alles wat een 3-jarige kan, plus…

• Zichzelf wassen
• Zichzelf afdrogen
• Aankleden
• Haar borstelen of kammen
• Bed opmaken
• Vuile was in de wasmand stoppen
• Wasgoed helpen opvouwen
• Vaatwasser uitruimen
• Tafel dekken
• Eigen boterham smeren en beleggen
• Speelgoed opruimen
• Huisdier te eten geven
• Stof afnemen
• Boodschappen wegzetten

7 jaar

Alles wat een 3- en 5-jarige kan, plus…

• Tafel afruimen na het eten
• Vaatwasser inruimen
• Lunchpakketje voor school maken
• Spiegels schoonmaken
• Wastafels schoonmaken
• Prullenbakken legen
• Oud papier en glaswerk wegbrengen
• Vegen
• Auto wassen
• Wasgoed sorteren
• Huisraad met vochtige doek afnemen
• Boodschapje doen

9 jaar en ouder

Alles wat een 3-, 5- en 7-jarige kan, plus…

• Wasmachine of droger bedienen
• Ramen zemen
• Wasgoed ophangen
• Stofzuigen
• Kleine vertrekken dweilen (badkamer, wc of bijkeuken)
• Grasmaaien
• Boodschappen doen
• Schoenen poetsen
• En nog veel meer…!

Uit: Vrolijk huishouden, Els Jacobs.

Door Roxanne Vis

Paris, je t'aime!

Van onze partner NS International

Met beiden een drukke baan en twee jonge kinderen kunnen ze zich hun laatste weekend samen amper meer herinneren. Dus als redacteur Merel en haar man Ilan de kans krijgen om er met z’n tweeën tussenuit te knijpen, twijfelen ze geen moment. Waar ze heen gaan? De stad van de liefde natuurlijk: Parijs! Dit zijn hun beste tips om er een topweekend van te maken:

Drie tips vooraf:
- Ga met de trein in plaats van de auto. Met de internationale trein Thalys ben je namelijk in iets meer dan drie uur al op Gare du Nord, hartje centrum (vanuit Amsterdam). Sneller dus, maar vooral comfortabeler: geen files, geen parkeerstress, wél wijn!

- Boek je treintickets drie maanden voordat je vertrekt op NS International. Dan kun je je tickets namelijk het meest voordelig aanschaffen. Plus: je hebt lekker lang voorpret!

- Download de app Urban Journalist. Een nieuwe app van een Nederlandse startup en perfect om een stad te ontdekken. In elke stad worden meerdere ‘hotspots’ op het gebied van eten, drinken en uitgaan gegeven én beoordeeld door andere gebruikers van de app.


Wijn in de trein

Perfecte koffie in de wijk van plezier:
- Nog een reden om met de trein naar Parijs te gaan: je komt aan op Gare du Nord. Met 180 miljoen reizigers één van de drukste stations ter wereld, maar ook vaak geroemd als één van de mooiste en meest indrukwekkende. Gare du Nord ligt in het 10e arrondissement aan de rand van het centrum, dus een ideaal startpunt voor ons weekend.

- Zo’n 10 minuten lopen vanaf het station zit Ten Belles, waar je de beste koffie van Parijs drinkt. Eigenaar en top-barista Thomas Lehoux staat bekend om zijn vakkundigheid en perfectionisme. Dat verklaart meteen waarom er een rij staat wanneer wij bij Ten Belles aankomen, maar de koffie van Thomas is het wachten absoluut waard.


De beste koffie van Parijs drink je bij Ten Belles

- En bij zo’n perfecte koffie hoort natuurlijk een perfect plekje om ‘m op te drinken. Van Ten Belles loop je in minder dan een minuut naar Canal Saint Martin. Aan de waterkant van dit kanaal drinken we ons koffie in alle rust op. Romantischer wordt het niet.

- Als je je wandeling langs Canal Saint Martin in noordelijke richting vervolgt, kom je langs Quai de Valmy. Een schilderachtig en Instagramwaardig straatje met vrolijk gekleurde winkelpanden. Niet te missen!


Quai de Valmy

- Ga je nog iets noordelijker dan kom je in het 9e arrondissement. Dit arrondissement staat bekend om haar grandes boulevards met bekende warenhuizen als Lafayette en Printemps, maar dit is ook de Parijse wijk van plezier. Op loopafstand van de Moulin Rouge vind je boetiekhotel Le Pigalle, waar het rode thema tot in de puntjes doorgevoerd is. Denk: een paaldanspaal in de lobby, erotische kunst op de kamers, totaal rode toiletten en zelfs hun eigen Pigalle-condooms… 


Boetiekhotel Le Pigalle

Ultiem shoppen en vernieuwende kunst:
- Na het 10e arrondissement komt - natuurlijk - het 11e. Dit is het drukst bevolkte van de 20 arrondissementen van Parijs, maar heeft daardoor ook veel te bieden. Parken, theaters, bars en boetiekjes: het 11e heeft het allemaal.

- Merci bijvoorbeeld, een one of a kind conceptstore waar je uren rond kunt dwalen. Bij binnenkomst wanen we ons in een knusse bibliotheek, maar als we verder doorlopen belanden we in een prachtige open industriële ruimte van drie verdiepingen. Verdiepingen vol vintage, fashion en design. Behalve shoppen kun je hier overigens ook uitstekend ontbijten en lunchen: de gepocheerde eitjes van Merci zijn beroemd in heel Parijs!


Ultiem shoppen bij conceptstore Merci

- In mei 2018 opende l’Atelier des Lumieres haar deuren, het eerste digitale kunstenmuseum van Parijs. Sindsdien staan er vrijwel dagelijks lange rijen voor de deur. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar koop - net als wij -  je kaartje vooraf online. Dan kun je vrijwel meteen doorlopen. L’Atelier des Lumieres bestaat uit twee enorme expositieruimtes waarvan er één maar liefst 1500 m2 groot is. De vloeren, wanden en plafonds bestaan allen van top tot teen uit videoprojectoren zodat je letterlijk omringd wordt door de geprojecteerde kunst.  Een unieke ervaring, we hebben ruim een uur met open mond om eens heen gekeken.


Kunst van Klimt in l'Atelier des Lumieres

Buiten de gebaande paden:
- Het 19e arrondissement is niet meteen het eerste stadsdeel waar je als toerist aan denkt. Toch is het zeker een bezoekje waard en dan vooral Parc des Buttes-Chaumont. Dit park is een ware oase van rust midden in de stad. In het park vind je een tempel, een eilandje en zelfs een grot. En als je naar het hoogste punt van het park gaat, heb je een fantastisch uitzicht over heel Parijs. Een aanrader!

- Ook minder bekend, maar zeker de moeite waard, is museum MAC Val. Het eerste museum dat haar hele collectie aan moderne Frans kunst wijdt (uit de periode van de jaren ’50 tot nu). Met de enorme verscheidenheid aan schilderkunst, fotografie, installaties en lichtkunst hoef je je hier geen seconde te vervelen.

- De Eiffeltoren is natuurlijk zonder twijfel het icoon van Parijs. Nu kun je ervoor kiezen om dit icoon met drommen toeristen tegelijk te beklimmen, maar je kunt deze drukte ook - letterlijk - ontstijgen. Met Ballon de Paris! Met een luchtballon stijg je op tot 150 meter hoogte, een beter uitzicht over de stad (en de Eiffeltoren) krijg je niet! Je vindt Ballon de Paris in Parc André Citroen in het 15e arrondissement. Check vooraf wel de site, want bij te harde wind gaan ze de lucht niet in.  

Na twee heerlijke dagen stappen we met vermoeide benen, maar een uitgerust hoofd vol herinneringen en inspiratie in de trein terug naar huis. De terugreis is de perfecte afsluiter van ons weekend: we beleven de leukste momenten nog eens opnieuw en mijmeren meteen door over ons volgende weekend samen.

Nog meer Parijs-inspiratie op doen?

Bloggers Maartje van Bartsboekje.nl en Merel van DeGroeneMeisjes.nl bezochten de ‘stad van de liefde’ ook:

* Maartje ging op de culinaire toer en bezocht onder andere Caoua Coffee Stop, Pavillon Puebla en Chez Janou.

* Merel ging voor cultuur en bezocht de Jardin des Plantes en nog veel meer!

7 x bijzondere brauwen

Alsof zo'n G7-top al niet genoeg aanleiding geeft voor complottheorieën, kwam daar zondagavond nog eentje bij: de Canadese premier zou de boel bedonderen! En je kan het niet ontkennen: in het filmpje dat de wereld overging, lijkt het daadwerklijk of Trudeau een opgeplakte wenkbrauw heeft, die er half afgevallen is. 

Er kwamen al snel allerlei logische verklaringen: rare lichtinval, vreemde haarverdeling, of gewoon een bad hair day. Wat het ook was, het hield de gemoederen flink bezig. Niet zo gek, want wenkbrauwen zijn behoorlijk bepalend, vertelt Nina Nurian van de Amsterdamse iBrowbar ons: "Je wenkbrauwen zijn het frame van je gezicht. Als mensen elkaar voor het eerst ontmoeten, kijken ze naar je ogen. Je wenkbrauwen zijn dan bepalend voor je expressie: vriendelijk, verbaasd, boos. De ander kan zo zien hoe jij je voelt."

En dus zijn wenkbrauwen wel vaker onderwerp zijn van gesprek. Er zijn ook duidelijke trends waar te nemen. Nurian: "Op dit moment zijn de wenkbrauwen van Gigi Hadid heel populair. Wel vol, maar ook natuurlijk, niet zo dik aangezet. Dat was een paar jaar geleden wel anders, toen wilde iedereen hele zware, donkere wenkbrauwen, met als trendsetter Cara Delevingne. Dat kan mooi zijn, maar als het niet bij de teint van je gezicht past, sla je gelijk de plank mis."

Want de perfecte wenkbrauw voor jou gezicht, dat is nog een hele kunst. "Het hangt af van je gezichtsuitdrukking. Maar heel weinig mensen hebben een symmetrisch gezicht bijvoorbeeld, dat kan van invloed zijn. Verder moet de kleur dus bij je huid passen. Met de juiste vorm kan je echt de schoonheid van je gezicht benadrukken." Gelukkig zijn er professionals die ons daarbij kunnen helpen. Of je doet er niets aan en noemt je brows gewoon lekker ‘karateristiek’.

Dat geldt in ieder geval voor deze zeven beroemdheden.   

1. Het handelsmerk

Model Sophia Hadjipanteli timmerde al aan de weg, maar werd pas echt beroemd toen ze per ongeluk haar toch al niet magere wenkbrauwen pikzwart verfde. Op Instagram showt ze trots haar dikke monobrauw. Niet tot genoegen van iedereen overigens, ze krijgt ook enorm veel commentaar op haar keuze. Daarmee bereikt ze ook haar doel: de discussie over lichaamshaar bij vrouwen - wat toch echt een vrije keuze zou moeten zijn - aanwakkeren. Een idee dat wel meer mensen hadden: modemerk Gucci liet voor zijn shows met de collectie voor dit najaar ook modellen met een monobrauw meelopen.

2. De klassieker

De drijvende invloed achter extra harige wenkbrauwen voor vrouwen is natuurlijk kunstenares Frida Kahlo. Die leefde en werkte in de eerste helft van de vorige eeuw en is niet in de laatste plaats beroemd om haar prachtige zelfportretten. Mét monobrauw en snorretje - een eerbetoon aan haar Mexicaanse identiteit. Of dat destijds aantrekkelijk of juist afstotelijk werd gevonden, is bij ons niet bekend, maar we vermoeden dat het Kahlo zelf ook weinig kon schelen. Ze ging de geschiedenis in om haar kleurrijke werk én persoonlijkheid.

3. De strenge blik

Ook topmodel Cara Delevingne gebruikt haar brows om de opvattingen over typische vrouwelijkheid aan de kaak te stellen. Haar volle wenkbrauwen geven haar een strenge, spannende oogopslag, die ze vaak ook nog benadrukte met zware oog make-up. Wat nou, lief meisje? Deze look is niet voor iedereen, maar als je ermee wegkomt: ga maar vast oefenen op de ultieme powerblik!

4. Het potloodstreepje 

Je zou bijna kunnen gaan denken dat alleen volle of hele zware wenkbrauwen markant kunnen zijn, maar dat is zeker niet zo. Op meerdere momenten in de geschiedenis was het juist fashionable om je wenkbrauwen zo veel mogelijk weg te plukken en te vervangen door zo'n verfijnd, dun lijntje. Een risico voor wie een beetje met de tijd mee wil gaan, want die haartjes groeien heus niet altijd weer (mooi) aan. Voor Christina Aguilera hier pakte het in ieder geval prima uit: in 2004 was ze nog een trendsetter met deze strakke baantjes, tegenwoordig heeft ze gewoon weer een volle look.

5. De nonchalante Bond

Voor mannen zijn wenkbrauwen natuurlijk net zo bepalend. Dat weet acteur Roger Moore als geen ander. Over zijn acteerprestaties als James Bond zei hij ooit zelf dat hij drie gezichtsuitdrukkingen had: '...right eyebrow raised, left eyebrow raised and eyebrows crossed when grabbed by Jaws'. En daar maakte hij toch maar mooi zeven Bond-films mee vol.

 

6. De versiertruc

Mannen zijn doorgaans toch wat minder begaan met de vorm van hun wenkbrauwen - met uitzondering misschien van artiest Boy George, die er vaak een heel kunstwerk van maakt. Maar de modebewuste man kan best iets doen om er een feestje van te maken, zoals model Tyson Beckford hier laat zien: de 'slit', kleine streepjes wegscheren of plukken. Eerst een trend in de ghettos in de jaren '90, en toen onlangs ineens weer een hit op Instagram, ook bij vrouwen trouwens. Misschien ook leuk voor Justin Trudeau voor de volgende top?

7. De OG

Dit stukje zou natuurlijk niet compleet zijn zonder de wenkbrauw der wenkbrauwen: die van Bert uit Sesamstraat. Waar zijn vriendje Ernie het helemaal zonder moet stellen, heeft Bert precies de monobrauw die bij zijn nurkse karakter past, vervallen in een soort constante frons. Een schoonheidsideaal is het misschien niet, maar Bert kan gerust zijn: als zijn wenkbrauw er ooit afvalt, plakken ze die er gewoon weer op en zullen maar weinig mensen zich daar druk om maken.

Liefde vs. vriendschap: als je omgeving je geliefde niet ziet zitten

Jij bent straalverliefd, maar helaas: je vrienden of familie vinden je nieuwe liefje maar niks. Wat doe je dan? Luister je naar je vrienden, kies je voor je relatie, of blijft je schipperen? Redacteur Franke van Hoeven maakte het mee en zij is zeker niet de enige.

Hoteldebotel ben je. Je kunt niet wachten je nieuwe vriend of vriendin voor te stellen aan je vriendengroep en je familie. Soms wordt het na één ontmoeting duidelijk, soms gaat daar wat meer tijd overheen, maar dan blijkt: je omgeving ziet je nieuwe partner niet zitten. Au! Pijnlijk! Want het liefst wil je natuurlijk dat iedereen je geliefde accepteert en achter je relatie staat. Helaas komt het regelmatig voor dat de omgeving kritiek heeft. De redenen daarvoor zijn eindeloos: ze vinden jullie niet bij elkaar passen, ze denken dat hij of zij niet goed genoeg voor je is of ze vertrouwen de persoon in kwestie niet. Máár het zou ook zomaar kunnen zijn dat er jaloezie in het spel is of dat vrienden de angst hebben om je te verliezen. Hoe weet je nou of je kunt vertrouwen op het oordeel van je omgeving? Zo gemakkelijk is dat nog niet.

Pijnlijke situaties
Ooit had ik een vriendje, Joost. Hij kon het goed vinden met al mijn vrienden, maar mijn moeder, dat was een ander verhaal. Ik werd er verdrietig van dat zij altijd kritiek op hem had. Ze vertrouwde hem niet, maar dat zei ze niet met zoveel woorden. Ze had er moeite mee dat hij in de horeca werkte, vaak laat thuis was, veel feestte, veel dronk. Haar gut feeling zei hij niet de ultieme match was voor mij. Dat begreep ik allemaal wel, en ergens diep vanbinnen wist ik misschien zelfs wel dat ze gelijk had, maar so what? Ik was niet zo bezig met de toekomst en had het op dat moment heel leuk met hem. Ik vond het zó vervelend om hem te moeten verdedigen tegenover haar.

'Als mijn familie op bezoek kwam, verliet hij snel het huis' 

Bovendien leidde het af en toe tot pijnlijke situaties. De avond dat ik mijn ouders voorstelde aan mijn schoonouders, bijvoorbeeld, werd een totale ramp. Mijn moeder vond mijn schoonvader maar een opschepper en liet hem dat weten ook. Daarna is het nooit meer goed gekomen tussen mijn vriend en familie. Als mijn familie op bezoek was - we woonden samen - verliet hij snel het huis. Ook zat hij er niet op te wachten om bij mijn ouders of broers op bezoek te gaan. Dan ging ik maar in mijn eentje. Heel ongemakkelijk voelde ik me daardoor. En gezellig is anders.

Niet goed genoeg
In mijn situatie was het mijn moeder die de relatie niet ziet zitten, in het geval van Mariska (23) is het haar beste vriendin Eva die haar vriend afkeurt. Mariska heeft een jaar verkering met Marco, maar Eva vindt hem niet goed genoeg: "Dat zegt ze niet met zoveel woorden, maar dat merk ik aan alles. Als ik zeg dat Marco en ik ruzie hebben gehad, is haar eerste reactie: ‘Moet je het niet uitmaken dan?’ Ze grijpt alles aan om duidelijk te maken dat we niet bij elkaar horen. Eva en ik zijn heel erg close, we bespreken alles met elkaar. Ze heeft daardoor vaker negatieve dingen over hem gehoord dan zijn positieve kanten. Ik heb haar meer verteld over onze ruzies dan over de leuke dingen die we hebben gedaan of de leuke cadeautjes die ik van hem heb gekregen. Eva heeft hem maar één keer ontmoet, en haar blik was toen al zo gekleurd door mijn verhalen, dat meteen duidelijk werd dat ze hem niet mocht."   

'Ik twijfel zelf ook weleens of hij de liefde van mijn leven is'

"Ik heb het gevoel dat ze mijn vriend niet goed genoeg vindt voor mij. Ze vindt hem een nietsnut. De vrienden van mijn vriend staan relaxed in het leven: ze gaan vaak naar feestjes, zijn niet zo ambitieus, denken niet na over de toekomst. Mijn vriendin is schoonheidsspecialiste en werkt net bij een nieuwe salon. Ze werkt veel, is ambitieus. Zelf vind ik werk ook heel belangrijk, maar ik vind het juist wel fijn dat mijn vriend niet zo is. Of hij de liefde van mijn leven is? Daar twijfel ik weleens aan. Hij moet eerst zijn zaakjes op orde krijgen, zoals een baan met meer zekerheid. Als dat op de rit staat, wil ik met hem samenwonen. Dan zou het natuurlijk wel leuk zijn als Marco en Eva elkaar beter zouden leren kennen. Want hoewel ik het echt niet erg vind apart met hen af te spreken, als ik in de toekomst een verjaardagsfeestje organiseer, zou het fijn zijn als ze er allebei bij konden zijn zonder problemen. En ja, het steekt soms wel dat dat nu niet het geval is."

Vriendschap verbroken
Een partner en een beste vriend(in) die niet met elkaar overweg kunnen, kan voor een verbroken vriendschap zorgen, weet Larissa (35). Ze was begin twintig toen ze haar - inmiddels - man leerde kennen. Ze heeft altijd het idee gehad dat haar beste vriendin Chantal jaloers was. Larissa heeft de vriendschap met haar verbroken: "Ik was op een hardcore feestje toen mijn vriendin me voorstelde aan Raymond. Chantal kende hem van het uitgaan. Hij was zo knap, en ik vond zijn Amsterdamse directheid echt heerlijk. Chantal had geen idee hoe snel het serieus tussen ons zou worden, daar schrok ze enorm van. Wij woonden in Best en mijn vriend in Amsterdam en ik was steeds vaker bij hem in Amsterdam. Zij had er moeite mee dat ik er steeds minder voor haar was. ‘Moet je nu alweer naar hem’, ‘Waarom ben je daar zo vaak’, dat soort dingen zei ze dan. Maar ze had verder geen kritiek op hem als persoon."

'Ik heb haar een brief geschreven, dat ik voor hem zou kiezen'

"Toen ik na een paar maanden vertelde dat ik met hem wilde samenwonen, kregen we gigantische ruzie. Het ging heel snel allemaal. Ze vond het onacceptabel dat ik haar zou achterlaten in Best en dat ik naar Amsterdam zou vertrekken. Hoe durfde ik haar dat aan te doen? De rest van mijn vriendengroep was blij voor me, het was echt alleen die ene vriendin die niet achter mijn relatie stond. Ik heb haar een brief geschreven waarin ik uitlegde dat hij mijn grote liefde was en dat ik het gevoel had dat zij mij die liefde niet gunde. Ik schreef dat ik voor hem zou kiezen. Ik vond niet dat zij hoorde te bepalen wat ik met mijn leven zou moeten doen. We hebben elkaar na die brief nog een keer gesproken en hebben toen besloten een vakantie naar Egypte die we samen hadden geboekt niet door te laten gaan. Ik heb die vakantie omgeboekt zodat mijn vriend mee kon. Dat was het: toen was de vriendschap over, door die actie heb ik het soort van uitgemaakt met die vriendin." 

"Inmiddels ben ik getrouwd en heb ik twee kinderen. Chantal heb ik nooit meer gesproken. Ik heb geen idee hoe het met haar gaat. Soms ben ik wel nieuwsgierig natuurlijk, maar ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat ze me het geluk niet gunde. Als ik één tip mag geven? Luister naar je gevoel, dat heeft altijd gelijk."

De ideale schoonzoon
En dat onderbuikgevoel klopte bij mijn moeder ook, zo bleek achteraf. Toen ik het uitmaakte met Joost, na vier jaar verkering, zei ze: “Ik zag al aankomen dat hij je zou kwetsen.” Vervelend om te horen, maar omdat ze het al zag aankomen, was ze er ook helemaal om me te troosten. Hij bleek niet betrouwbaar en dat had mijn moeder goed aangevoeld. Het deed verdriet de relatie te beëindigen, en het duurde nog heel lang voordat ik de liefde van mijn leven leerde kennen. Zo negatief als ze was over Joost, zo positief is ze over mijn huidige geliefde, de vader van mijn kinderen. Ze noemt hem altijd haar ideale schoonzoon. Lekker makkelijk, want ze heeft er maar één, dus hij hoeft met niemand te concurreren - behalve met de spoken uit het verleden natuurlijk. Ik ben veel blijer met de situatie zoals hij nu is. Ik kan mijn relatie veel vrijer bespreken met haar en ze is meer betrokken. Tot slot, ook niet onbelangrijk: het maakt de familiefeestjes er een stuk relaxter en gezelliger op. En dat is me heel wat waard.

Betrouwbare adviseurs?

Wat als je vriendengroep of je familie je geliefde niet ziet zitten? Psychologe Risette Boswerger van Direct-psycholoog geeft advies.

'Kijk ook naar hoe de relaties van jouw vrienden zelf zijn'

"Het komt regelmatig voor dat familie of vrienden een geliefde niet zien zitten. Of zij een goede raadgever zijn, kun je inschatten door te kijken hoe zij zelf relaties aangaan. Zijn zij als adviseur te vertrouwen, dat is wat je je moet afvragen. Als je verliefd bent, kijk je met een roze bril en je wilt er natuurlijk zelf achter komen of je relatie gaat werken. Het is fijn als je vrienden je de kans geven daar zelf achter te komen. Maar als zij goede adviezen geven over dingen die belangrijk zijn in een relatie en ze kennen je al langer en hebben het beste met je voor, zou ik zeker naar hen luisteren. Waarom zouden ze een slecht advies geven? Ze willen toch het beste voor je? Als ze negatief zijn, hebben ze daar vast een goede reden voor. Pas daar dus mee op. Sta je aan de andere kant en heb je twijfels over de partner van een vriend of vriendin? Dan zou ik daar zeker wat van zeggen, maar je moet op een gegeven moment wel de situatie accepteren, anders loop je de kans een vriendschap op het spel te zetten. Wees je daarvan bewust.”

Zijn je vrienden goede raadgevers? Vraag jezelf het volgende af:

* Zijn jouw vrienden ook bezig met jou en niet alleen met zichzelf?
* Kennen jouw vrienden je goed en weten ze wat jij nodig hebt?
* Willen je vrienden dat je gelukkig bent en zijn ze gericht op jouw geluk?
* Zijn jouw vrienden goede adviseurs?
* Welke relaties gaan zij zelf aan? Snappen ze zelf wat een goede relatie is?

Door Franke van Hoeven

Lekker luieren in de tuin

Het is nationale tuinweek! Mooi moment om ook je eigen stekkie weer eens onder handen te nemen. Heb jij totaal geen groene vingers maar zou je wel graag het (moes)tuinieren onder de knie krijgen? Of precies zou weten welke flora er nu precies in je tuin staan? Laat je een handje helpen door de technologie. 

Shazam voor planten

Geen idee welke plant je nu eigenlijk in je tuin hebt staan? There’s an app for that! SEEK is een app à la Shazam die planten herkent. Het enige dat jij hoeft te doen, is een foto maken, deze uploaden en de app doet de rest. In de database van de website staan zo’n 150.000 verschillende dieren en plantensoorten opgeslagen. Dus gegarandeerd dat SEEK precies weet welk gewas jouw tuin opvrolijkt.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

Slimme sproeiers

Met het weer van de afgelopen weken is het soms moeilijk tuinieren: moet je nu nog wat extra water geven na een droge dag of kun je rekenen op een stevige bui de volgende dag? Met het Nederlandse weer weet je het nooit 100% zeker. Slimme sproeier Skydrop kan je dan helpen zodat je er zeker weet dat je groene gazonnetje aan het einde van de zomer nog steeds groen is. De slimmer sproeier geeft extra water op zeer droge dagen. En als het regent of bijna gaat regenen zal de sproeier niet aangaan. In de app kun je zelfs de vochtigheidsgraad van je grasveld zien, mocht je dat willen. Vind je dat het vochtiger moet? Dan kun je vanaf een afstandje alsnog je tuin besproeien. Je kunt Skydrop hier bestellen voor ongeveer 250 euro.

Sproeien wanneer jij het wil

Een andere extreem fijne sproeier is de AquaContour Automatic van Gardena. Deze sproeier is verzonken in het gras en komt omhoog wanneer het tijd is om te sproeien. Klaar? Dan verdwijnt de sproeier weer. Je kunt precies instellen wanneer je wil dat de sproeier zich laat zien. Voor 149,99 euro koop je het systeem hier.

Haal buiten naar binnen met Plantsome

Wil je dat tuingevoel nou ook binnen creëren? Dan helpt de app Plantsome je een handje. Met deze app kun je verschillende planten voor in huis bestellen. De app vertelt je vervolgens precies wanneer en hoevaak je groene vriend een drankje nodig heeft. Download de app hier voor iOS & Android.

De ideale tuinhulp

WIl jij lekker relaxen in je tuin en niet de hele tijd maaien? Schaf dan een robotmaaier aan. Deze zorgt ervoor dat jouw gras automatisch wordt gemaaid. Een robotmaaier maait je gras elke keer in een ander willekeurig patroon, wat ook weer beter is voor je gazon, omdat er dan geen zichtbare banen in komen. Hoe werkt het precies? Robotmaaiers werken met een begrenzingssysteem: een elekticiteitsgeleidende draad, die je in een lus rondom de grenzen van je gazon ingraaft, en aan 2 kanten aansluit op het basisstation. Op deze manier weet de robotmaaier precies tot waar-ie moet maaien en belandt-ie niet per ongeluk in je rozenstruik. Tegelijk weet de robotmaaier zo ook waar zijn thuisbasis is om zichzelf weer op te laden. Het grootste nadeel van deze robotmaaiers is de prijs. Ze gaan vanaf 600,- euro, maar dan bespaar je jezelf wel een hoop moeite. Je scoort er hier een.

Zeg maar dag tegen onkruid

Een tuin hebben met mooie planten is fantastisch, maar zeg je tuin, dan denk je helaas ook aan onkruid. En onkruid wieden is nou niet echt wat je voor ogen hebt om te doen in je vrije weekend. Gelukkig kun je hiervoor de Tertill robot inzetten. De Tertill is een onkruid-robot die voor jou je tuin netjes en onkruid-vrij houdt. De robot is waterproof en werkt op zonne-energie. Je hoeft 'm niet eens op te bergen, in je tuin staat 'ie prima.

Tertill speurt dagelijks je tuin af naar onkruid dat verwijderd moet worden. De robot is voorzien van sensoren zodat hij precies weet wat onkruid is en wat niet. Je hoeft dus niet bang te zijn dat Tertill je planten met de grond gelijk maakt. Wat dat kost? Vanaf 250 euro kun je er eentje bestellen op Indiegogo

Een kleurenpallet voor je tuin

Bij een goed onderhouden tuin mag sfeerverlichting absoluut niet ontbrekenen. Playbulb lampen zijn speciale tuinlampen die niet opgeladen hoeven te worden. De lampen vangen de hele dag zonne-energie op die automatisch wordt opgeslagen in de accu. Zodra de zon ondergaat, schakelen de lampen zich automatisch in. Via de bijbehorende applicatie kun je niet alleen een kleur kiezen, maar ook effecten. Daarnaast kun je via de app verschillende scènes maken en de lichten laten bewegen op muziek. Voor een lamp betaal je 35 euro.

Lichtgevend chillen

Moe van al dat tuinieren en heb je een Seatzac in je tuin staan om lekker te chillen? Dan wil je ook deze speciale licht kit hebben. Deze licht kit zorgt ervoor dat je SeatZac vanaf binnen wordt verlicht. Zo kun je ’s avonds chillen op een lichtgevend luchtkussen. Deze LED-verlichting heef 5 verschillende standen en gaat maar liefst 8 tot 16 uur mee. Opladen kan gewoon via de bijgeleverd USB-kabel. Je koopt 'm via Gadgethouse voor 17,95 euro.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

Op zoek naar water: Amara in Kenia

In samenwerking met Justdiggit

Graaf een gat en verbeter de wereld. Zo simpel kan het zijn. Tenminste: voor een organisatie die Justdiggit heet en zich inzet voor eenvoudige, maar super effectieve verkoeling van de aarde. RTL Weerpresentatrice Amara Onwuka reisde met hen mee naar Kenia om te zien hoe ze dat doen en legde dat voor Weekend Magazine vast in drie inspirerende vlogs.

Als het over klimaatverandering gaat, hoor je vaak wat je allemaal niet mag: niet zoveel autorijden, niet zoveel vlees eten, niet zoveel plastic verbruiken. En dat is zeker ook belangrijk. Maar waar je veel minder over hoort, zijn projecten die slim en simpel de opwarming van de aarde tegengaan. Amara Onwuka is ambassdeaur van de organisatie Justdiggit en vertelt wat ze in Kenia heeft gezien en meegemaakt.

Amara, je bent net terug. Hoe was het?

"Het was heel bijzonder. En opvallend groen, terwijl je dat in Kenia misschien niet direct zou verwachten. Ik heb echt waanzinnig mooie dingen gezien. Ik was bijvoorbeeld nog nooit op safari geweest. Het was net na de regentijd en er waren heel veel jonge dieren geboren. Overal kleine olifantjes, zebra's en giraffes, zó schattig! En daarnaast was het prachtig om de projecten te zien waar Justdiggit zich mee bezig houdt. Het effect daarvan is echt heel goed zichtbaar. Terwijl het helemaal niet ingewikkeld is en op veel plekken is toe te passen. Het gaat maar om één ding: zorgen dat er weer bomen, planten en gewassen kunnen groeien, zodat de aarde daar weer afkoelt."

En hoe doet Justdiggit dat precies?

"In de eerste plaats leren ze de lokale bevolking hoe zij op een duurzame manier met hun land en met hun dieren kunnen omgaan. En ik ben bij drie projecten gaan kijken. Een daarvan draait om 'exclosures': simpelweg een hek neerzetten, zodat dieren het land niet kunnen begrazen. Dat idee ontstond toen de overheid maar bleef volhouden dat er niets groeide omdat het zoutgehalte in de grond te hoog was. Daar waren milieuclubs het niet mee eens: zij zagen wat er gebeurde. Om hun punt te bewijzen, zetten ze een stuk grond af en lieten de natuur de gang gaan. En wat ze al dachten, gebeurde ook: nu er geen olifanten of giraffes konden komen die alle jonge planten opaten, begon alles gestaag te groeien en veranderde de kale vlakte binnen enkele jaren in groene bossen en weer een paar jaar later in een oase."

"En zodra dat zo is, kan je de hekken ook weer weghalen en kunnen de dieren hun gang gaan. De bomen zijn inmiddels bestand tegen hun geknabbel en er is voldoende voedsel voor iedereen. Als je dat steeds met andere stukken land doet, doe je aan risicospreiding: als het op de ene plek droog is en er schaarste heerst, heeft de natuurlijk zich op de volgende plek hersteld en is daar voedsel en water in overvloed." 

"Een ander project dat ik bezocht zijn de bunds, ook wel 'earthsmiles' genoemd. De organisatie en de bevolking graven halve manen in de grond, van ongeveer 2 meter breed en zo'n 50 centimeter diep. Omdat zo alle aarde aan een kant van het gat belandt, kunnen daar zaadjes goed gronden. En omdat ze dan ernaast gelijk voorzien zijn van hun eigen waterreservoir, kunnen ze nog groeien ook. Normaal is de bovenste laag van de aarde te hard en vloeit het water weg voordat het goed in heeft kunnen trekken. Dan drijven zaden en pitten mee richting de rivieren en belanden uiteindelijk in de zee, waar ze geen nut meer hebben."

"De bunds zorgen ervoor dat het water langer blijft staan, makkelijker de grond in trekt en z'n werk kan doen. Dat werkt vooral goed als je het op grote schaal doet. Bij het project dat je in het filmpje ziet, zijn 70.000 bunds gegraven! Dat was twee jaar geleden en inmiddels zie je die halve maantjes geeneens meer, zo begroeid is het." 

"En dan zijn er nog de 'grassseed banks', plekken waar zaad wordt uitgezet. Masai vrouwen kunnen het verkopen op de markt. Het gras dat overblijft, kan gehooid worden, zodat het vee ook te eten in tijden van droogte. Dat lijkt allemaal heel erg ver-van-je-bed in Nederland, maar uiteindelijk gaat klimaatverandering ons, en onze kinderen, ook aan. Al met al vind ik dat de projecten uitblinken in eenvoud, en dan toch zo effectief. Ik vind het heel waardevol dat ik dat met eigen ogen heb kunnen zien en het op deze manier met jullie kan delen." 

Graaf en gat en verbeter de wereld

Justdiggit werkt aan landschapsherstel door op droge plekken regenwater vast te houden, zodat planten en bomen ervan kunnen groeien. Zo worden erosie, overstromingen en droogte tegengegaan. Zo kan de begroeiing zich weer herstellen, wat goed is voor het ecosysteem en de lokale gemeenschappen. Wil je meer weten over hoe ze dit doen en hoe dat dan precies werkt? Hier lees je meer

Voetbalvrije televisie

Het eerste fluitsignaal is gegeven: het WK in Rusland is van start. Maar nadat Oranje zich alweer niet wist te plaatsen, is voor veel mensen de lol er wel vanaf. Gelukkig is er tijdens de voetbalmaand ook genoeg anders te zien. Dus stuur alle WK-fans maar richting het grote scherm in de kroeg, grijp de afstandbediening en ga in een voetbalvrije bubbel met deze films en series.

Temptation Island VIPS
Het is weer flirten, twerken en schuren in Temptation Island dat met een speciale VIP-editie komt. Echt beroemd zijn de deelnemers niet, want geen enkele BN'er bleek zo gek om zijn of haar relatie elf dagen op het spel te zetten in een villa in Mexico, omringd door schaargeklede verleiders die erop uit zijn al masserend en dansend je in de val te lokken. We moeten het doen met Ruud en Rowena uit Utopia. En Donny Roelvink, het broertje van. Maakt dat uit? Nee, want het is natuurlijk weer smullen van de stellen de zich staande proberen te houden in een omgeving die naar seks en vrijheid riekt.

Vanaf 7 juni elke week een nieuwe aflevering op Videoland.

KRO-NCRV Detectivemaand
Een en al moord en doodslag op NPO2, want gelijktijdig met het WK zendt de KRO-NCRV bijna elke dag een detective uit. Zowel op het Britse platteland als temidden van het ruige Scandinavische landschap worden opvallend vaak moorden gepleegd. Gelukkig zijn daar de pientere, doortastende rechercheurs, die - soms met gevaar voor eigen leven - niet rusten tot de zaak is opgelost. Je kunt kijken naar oude bekenden als Vera, Beck, de Deense Dicte en Inspector George Gently, maar ook kennis maken met de speurneuzen uit de Zweedse serie Rebecka Martinsson en de Britse serie Born to Kill.

Van 15 juni t/m 15 juli op NPO2.

Sausage Party
Deze vrolijk uitziende animatiefilm is absoluut niet geschikt voor kinderen, want de worstjes en andere levensmiddelen uit de supermarkt maken de meest afgrijselijke dingen mee. Ze dromen van de dag dat ze gekocht worden en de wijde wereld in mogen, maar als dat felbegeerde moment daar is, eindigen ze al snel in de pan of worden ze gemarteld op een snijplank. Wie houdt van grove humor houdt, zal heel wat af schaterlachen met de etenswaren die vloeken, seksen en drugs gebruiken alsof hun leven ervan afhangt.

Nu te zien op Netflix.

Jersey Shore: Family Vacation
Liefhebbers van foute televisie zitten deze zomer gebakken, want naast Temptation Island VIPS verschijnen er nog veel meer ordinaire, uitgesproken types op de buis. Zoals in Jersey Shore: Family Vacation bijvoorbeeld, waarin de voormalige huisgenoten na vijf jaar, drie huwelijken en vijf kinderen weer samen komen. Ze zijn inmiddels volwassen, maar kunnen nog altijd feesten als de beste en dat doen ze tijdens een vakantie in Miami Beach. Alleen castlid Sammi ontbreekt, maar een pratende sekspop neemt de honeurs voor haar waar. Zo doen ze dat bij Jersey Shore. Het belooft een reünie vol opgerakeld oud zeer, drank en foute beslissingen te worden.

Nu te zien op Videoland en MTV.

Luke Cage: Seizoen 2
Het was lang wachten, maar ein-de-lijk is Luke Cage terug. In seizoen 1 werd de teruggetrokken Luke met zijn verleden geconfronteerd en zagen we hoe hij aan zijn speciale krachten komt. Een held tegen wil en dank, die in de straten van de New Yorkse wijk Harlem een bittere strijd moest voeren. En dat gevecht is nog niet ten einde. Luke is uit de schaduw gestapt en een ware beroemdheid binnen de zwarte gemeenschap geworden. Een man waar alle jongens naar opkijken en alle vrouwen het warm van krijgen. Maar het is uit met de pret als Luke tegenover een nieuwe vijand komt te staan. Eentje die net als hij kogelvrij en onverwoestbaar is. We moeten het nog een weekje met de veelbelovende trailer doen, daarna kan het bingewatchen beginnen.

Vanaf 22 juni te zien op Netflix.

Door Kita van Slooten

Love, Simon: feelgood tienerliefde

Film van de week: Love, Simon
Regie: Greg Berlanti
Met: Nick Robinson, Katherine Langford, Jennifer Garner
Waardering: 3,5 sterren

Simon valt niet op meisjes. Dat weet hij zelf allang, maar hij houdt zijn seksuele geaardheid angstvallig voor zich, want tiener zijn is al ingewikkeld genoeg. Als hij dan ook nog eens 'anders' is dan zijn vrienden, wordt het leven er vast niet prettiger op. Daar is de zeventienjarige jongen van overtuigd. Eenzaam is het wel. Op school, maar ook thuis, want nergens kan Simon echt zichzelf zijn.

De meeste films rondom homoseksualiteit en uit de kast komen, zijn zware drama's waarin de hoofdpersoon door diepe dalen moet om zich als mens geaccepteerd te voelen. Deze boekverfilming is opvallend luchtig van toon. En dat is heerlijk, want het is potjandorie het jaar 2018 en tieners van nu zijn wel toe aan een feel good benadering van dit thema. Dat blijkt ook uit het enthousiasme tijdens de voorvertoningen van de film: de romantische scènes in Love, Simon werden met luid applaus en gejoel ontvangen.

Niet dat alles voor Simon van een leien dakje gaat. Het is en blijft een lastige stap om het beeld dat mensen van je hebben onderuit te halen. Maar nadat Simon anonieme mailtjes uitwisselt met een schoolgenoot die in hetzelfde schuitje zit, wordt het onvermijdelijk. Door de gesprekken die ze voeren valt Simon als een blok voor zijn mysterieuze penvriend, maar iemand leest de mailtjes en chanteert hem. Hierdoor moet Simon zich in allerlei bochten wringen en zet hij zelfs zijn vriendschappen op het spel.

Boven al zijn beslommeringen, zweeft de vraag: waar is Simon bang voor en is die angst terecht? Regisseur Greg Berlanti maakt het niet zwaarder dan het is. Naast alle innerlijke worstelingen zijn de avonturen van het clubje tieners ook heel komisch. Het verhaal is soms wat overdreven zoet en wel heel erg glad gestreken, maar de dialogen zijn vlot en de acteurs leuk. De ontknoping is hartverwarmend, al zijn het de open gesprekken die Simon uiteindelijk met zijn ouders voert die voor de meeste ontroering zorgen. Dat wens je iedere onzekere tiener toe.

Door Kita van Slooten

Neuzen in de telefoon van Lieke

Van onze partner SIDN

Lieke van Lexmond is gehackt. Sterker nog, ze vroeg er zelf om! Lieke daagde Hackman uit om digitaal bij haar in te breken en dat ging haar niet in de koude kleren zitten...

Nederland is de wereldwijde nummer één! Tenminste, als het gaat om 'altijd online zijn'. We gebruiken nog meer dan andere landen internet voor onze bankzaken, om foto's te delen en om online te shoppen. Leuk en gemakkelijk natuurlijk, maar het heeft ook een keerzijde. Want door ons enthousiaste gebruik van online apparaten is ons land ook favoriet onder cybercriminelen. 

Hoog tijd om Nederland wakker te schudden vind SIDN, de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. En dus vroegen ze 'ethisch hacker' Rickey Gevers - alias Hackman! - om digitaal in te breken bij Lieke van Lexmond. En zo werd pijnlijk duidelijk hoe snel en gemakkelijk hackers te werk kunnen gaan, terwijl wij denken dat we veilig zijn - kijk maar naar de filmpjes hieronder.

Lieke, waarom laat je je in godsnaam vrijwillig hacken?!
“Omdat ik er de laatste tijd zoveel over hoor en lees, maar ondertussen ook denk: dat overkomt mij niet. Ik heb Hackman uitgedaagd omdat ik wilde weten hoe zo'n hack dan precies gaat, en vervolgens natuurlijk ook hoe ik het in real life kan voorkomen. Ik kan je vertellen, het was echt veel heftiger en confronterender dan ik had verwacht!”

Als BN’er moet je natuurlijk sowieso al extra op je privacy en digitale veiligheid letten. Hoe doe jij dat?
“Nou, ik denk dat het voor iedereen geldt dat je altijd alert moet zijn op wat je online deelt. Of je nu een foto op Instagram plaatst, of doorstuurt naar een bekende via Whatsapp, je stuurt zo’n foto het wereldwijde web in en die is vervolgens vrijwel niet meer terug te halen. Zelf let ik ook heel erg op wat ik fotografeer en op mijn telefoon opsla, want ook daar is niets helemaal veilig, dat is tijdens de Hackman challenge wel gebleken.”

Wat ging er door je heen toen je zag dat Hackman van afstand bij je privéfoto’s kon?
“Dat ‘ie bij mijn privéfoto’s en berichten kon, vond ik het meest heftige van allemaal. De foto’s van je kinderen en andere dierbaren zijn zo intiem en waardevol, daar mag gewoon niemand zomaar aan komen. We delen tegenwoordig al zoveel met iedereen, dat dit kleine beetje privacy misschien wel extra belangrijk is geworden. Voor mij wel in ieder geval. “


In deze video zie je hoe Lieke's telefoon gehackt wordt 

“Maar ook het moment dat mijn creditcardgegevens gehackt werden, vond ik heel scary. Je denkt dat je alles goed beveiligd hebt met wachtwoorden en pincodes, maar als je vaker dezelfde code gebruikt is dat dus helemaal niet veilig. Maar goed, dan gaat het ‘maar’ om geld. Dat kun je misschien nog terugkrijgen via de verzekering of je bank. Met je privacy kan dat niet. Als die eenmaal geschonden is, is dat niet meer te herstellen. Echt shocking om dat mee te maken.’


In deze video zie je hoe makkelijk Hackman bij Lieke's creditcardgegevens komt

Ben je dingen anders gaan doen sinds je gehackt bent?
“Zeker weten. Voorheen logde ik heel vaak in op openbare wifi-netwerken in cafés en restaurants. En dan het liefst op netwerken zonder wachtwoord, lekker makkelijk. Maar sinds ik gehackt ben, log ik niet meer in op een openbaar wifi-netwerk, maar altijd met mijn databundel. Ook heb ik een aantal wachtwoorden en pincodes veranderd, zodat die niet meer overal hetzelfde zijn.”

Tot slot, wat zijn jouw tips aan ons om te voorkomen dat we gehackt worden?
1. “Denk om te beginnen heel goed na bij alles wat je deelt via social media, je maakt dit namelijk niet meer ongedaan."

2. "Let daarnaast heel goed op als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk. Check of het netwerk waar je op inlogt, ook daadwerkelijk het netwerk van de betreffende locatie is."

3. "En ga ook je eigen wachtwoorden en pincodes nog eens goed na. Gebruik je vaak dezelfde code? Verander die dan zoveel mogelijk, zo maak je het hackers veel moeilijker om bij jou in te breken. Tegelijkertijd vind ik ook dat we niet ons hele leven aan moeten passen om maar niet gehackt te worden. Hackers en internetcriminelen zijn degenen die fout zitten en die mogen wat mij betreft heel hard aangepakt worden.”

Burgertje voor papa

In samenwerking met Fontaine Uitgevers

Geef je vader een stevige hamburger te eten op Vaderdag, dat zal-ie lekker vinden! In de Verenigde Staten is de hamburger op twee dikke plakken brood een klassieker voor de lunch. Het standaard bolletje met sesamzaadjes is door de grote fastfoodketens populair gemaakt. Maar met boerenbrood is het echt heel erg lekker!

Ingrediënten voor 4 hamburgers:

 • 600 g rundergehakt
 • 1 kleine ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 rode peper
 • halve bos bladpeterselie
 • 10 g zout
 • 2 eetl. rodewijnazijn
 • 2 eetl. zonnebloemolie

Extra ingrediënten:

 • 2 uien
 • 4 augurken
 • 4 plakken oude kaas
 • 8 dik gesneden plakken wit boerenbrood
 • ketchup

Bereiden:

Pel de ui en snijd in blokjes. Pel de knoflook en hak grof. Snijd het steeltje van de rode peper, halveer in de lengte en verwijder het zaad. Snijd het vruchtvlees grof.

Pluk de blaadjes van de peterselie en hak ze grof.

Meng de zojuist gesneden en gehakte ingrediënten met het zout, de rodewijnazijn en de zonnebloemolie door het gehakt.

Verdeel het gehakt in vier gelijke porties en vorm er hamburgers van. Laat de hamburgers minstens 2 uur rusten in de koelkast.

Stook de barbecue op. Pel intussen de uien en snijd ze in dikke plakken. Snijd elke augurk in de lengte in plakken.

Leg de hamburgers en de plakken ui op het rooster.

Draai de burgers en de ui na anderhalve minuut een kwartslag en gril nogmaals anderhalve minuut. Zo krijg je zo'n mooi grilpatroontje. Keer de hamburgers en de plakken ui, de ui kan al in ringen uit elkaar vallen. Leg op iedere burger een plak oude kaas. Gril opnieuw anderhalve minuut, draai ze weer een kwartslag en gril nogmaals anderhalve minuut.

Verdeel de plakken augurk over vier plakken brood. Spuit er ketchup naar smaak op. Beleg met een burger en de gegrilde uiringen. Dek af met een plak brood en serveer!

Hete kolen compleet
Dit recept komt uit het nieuwe boek Hete kolen compleet, hét complete handboek voor de kamado. Steeds meer mensen koken met de kamado, een van oorsprong Japanse kleioven, zoals de Big Green Egg, de Kamado Joe en de Primo. Dankzij de techniek van de kamado kan je het hele jaar door grillen en barbecueën, ongeacht het Hollandse weer. Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas bespreken dit boek niet alleen de nieuwste technieken en nieuwste accessoires van meer dan 10 kamado-merken, maar geven ook zo’n 100 verrassende recepten voor vlees, vis, groenten, pizza en zelfs desserts. Voor zowel de beginnende als de gevorderde kamado-kok!

Titel: Hete kolen compleet
Auteurs: Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas
Prijs: € 29,99
ISBN: 978 90 5956 835 8
Uitgever: Fontaine

 

 

 

 

 

 

Weekendagenda

Kidsgames

In Braamt is een speciale kidsgamesdag georganiseerd: je kunt koken met Pierre Wind, leren dansen met dansscholen en illustratieklassen volgen. Verder kun je meedoen aan een stormbaanbattle, boogschieten, kanoën, trampolinespringen, gamen en nog veel meer. Zin in een sportief dagje met de kinderen? Op naar Doetinchem! www.kidsgames.nl.

Midzomernacht

De kortste nacht van het jaar komt er weer aan en die kun je beleven met de boswachters van Natuurmonumenten. Ga met een boswachter het bos of de duinen in. Je kunt met telescopen naar sterren kijken, een boottochtje maken of vleermuizen zoeken. Voor de kids zijn er speciale belevingstochten georganiseerd door Oerrr. Midzomernachtlopen zijn er in het hele land, ga naar www.natuurmonumenten.nl voor tijden en locaties.  

Zuiderzeedagen

Het is komend weekend 100 jaar geleden dat werd besloten de Zuiderzee af te sluiten en er het IJsselmeer van te maken. Voor de steden langs de Zuiderzee bracht dit grote veranderingen met zich mee. Bovendien ontstonden na die tijd de grote polders zoals de Flevopolder en daarbij ook de steden Lelystad en Almere. In Lelystad vinden daarom de Zuiderzee Havendagen plaats met een vlootschouw – afgenomen door prinses Beatrix vanaf de Groene Draeck! –, excursies op het IJsselmeer, theatervoorstellingen en natuurlijk muziek. Voor het programma: www.100jaarzuiderzeewet.com.

De wereld van de Ashton Brothers

Een enorm spektakel kun je het zeker noemen, de voorstellingen van de Ashton Brothers. In hun nieuwe voorstelling Ashtonia, in de tuinen van Slot Zeist, heeft het gezelschap een magische wereld gecreëerd die niet te missen is: acrobatiek, theater, comedie en natuurlijk allerlei culinaire verrassingen. Ga snel naar ashtonia.ashtonbrothers.nl voor de laatste kaartjes. 

Trekkertrek

Even iets stoers tussendoor: Made's Powerweekend! De grootste en sterktste tractoren van Europa zullen het tegen elkaar opnemen: machtige machines, stoere demonstraties en natuurlijk ook live muziek en foodtrucks. Hoewel de meeste kinderen de tractoren fantastisch vinden, kunnen ze zich ook laten schminken, in springkussens ravotten of naar Buurman en Buurman gaan. www.powerweekend.nl.

Extra tip!

Heb je altijd Snow Patrol, Editors of Bruno Mars live willen zien? Er zijn nog kaarten voor Pinkpop dit weekend! Ga snel naar www.pinkpop.nl voor informatie en tickets.


Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Quinten Lange is schrijver, reiziger en bon vivant. Al zijn beste tips deelt hij graag met je, hier in Weekend Magazine.