Weekend magazine cover
  • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

  • Weekend Magazine editie 23, 2018 Path 400 Created with Sketch.

  • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Geliefde achter tralies: ‘Moordenaar of niet, hij blijft de vader van mijn dochter’

Niet alleen daders van misdrijven worden gestraft als ze in de gevangenis belanden, ook hun omgeving lijdt eronder. Wat als je geliefde plots wordt opgepakt en van de ene op de andere dag achter de tralies zit? Twee vrouwen vertellen. “Ze kwamen met een stormram binnen en namen hem geblinddoekt mee terwijl de kinderen toekeken.”

Jasmine (50) was getrouwd met een man die nu een levenslange gevangenisstraf uitzit voor moord. Ze ontmoette hem toen ze 23 jaar was. “Ik was opgegroeid in een dorpje waar nooit iets gebeurde. Toen ik Gino leerde kennen, was ik van hem onder de indruk. Ik vond het wel spannend dat hij een beetje fout was. Binnen een week woonden we samen, binnen een half jaar was ik zwanger en binnen een jaar trouwden we.”

'Op onze trouwdag zat ik onder de blauwe plekken' 

Dat haar ex op zijn 13de al eens in jeugddetentie heeft gezeten, weet Jasmine dan nog niet. Dat vertelt een van zijn vrienden haar op een dag tussen neus en lippen door. “Ze zouden samen opzettelijk een hond of een kat hebben aangereden en uit elkaar hebben getrokken. Ik weet er het fijne niet van, want ik heb niet doorgevraagd. Ik wílde het niet weten.”

Blauwe plekken
Maar dat Gino geen lieverdje is, wordt al snel pijnlijk duidelijk. “Op de dag dat we trouwden, zat ik onder de blauwe plekken. Hij sloeg me vaak, ook waar onze dochter bij was. Hij heeft een keer mijn neus gebroken en tot drie keer toe mijn ribben gebroken. Mijn dochter heeft hij gelukkig nooit met een vinger aangeraakt. Voor haar is hij altijd goed geweest.”

In 1995, als hun dochter drie jaar oud is, wordt Gino opgepakt voor moord. “De politie vertelde me dat hij zijn drugsdealer zou hebben vermoord.” Na een half jaar wordt Gino vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, maar vanaf dat moment zit hij bijna vaker in de cel dan thuis. “Hij was zwaar verslaafd aan heroïne en pleegde inbraken of overvallen om aan geld te komen.”

Op haar werk bij de peuterspeelzaal vertelt Jasmine niets over de detentie van haar man. “Ik schaamde me. Alleen mijn beste vriendin, met wie ik samenwerkte, wist ervan.” Andere vriendinnen kende ze vooral via Gino. “Die waren ook met mannen die niet helemaal koosjer waren. Zij werden net als ik geslagen, hun mannen gebruikten ook. Maar niemand was zo erg als Gino.”

Vrienden en familieleden blijven Jasmine steunen, maar ze verhuist wel uit het dorp waar ze met Gino woonde. “In zo’n klein dorp weet iedereen alles van je. Constant die blikken, het gelul achter je rug, daar was ik helemaal klaar mee. Het is een verademing om ergens anders te wonen.”

Roofmoord
In 2005 wordt Gino opnieuw opgepakt. Hij zou een vriend van hem hebben doodgeslagen met een hamer en hebben bestolen. Gino bekende de diefstal, maar houdt vol niets met de dood van zijn vriend te maken te hebben. De rechter veroordeelde hem na een jarenlang proces toch tot levenslang voor moord. Hij zit nu acht jaar achter de tralies en heeft nog zeven jaar te gaan.

Jasmine heeft Gino inmiddels definitief aan de kant gezet. Tien jaar geleden was de maat vol. “Dat proces hing boven zijn hoofd, hij was nog steeds zwaar verslaafd, ik had een normale baan, terwijl hij niets anders deed dan mensen bestelen. Daar viel niet mee te leven. Het ging gewoon niet meer.” Als ze geen dochter hadden gehad, was ze al veel eerder bij hem weggegaan, zegt ze. “Hij is toch de vader van je kind. Dat maakte het moeilijker om hem in de steek te laten. Ik dacht steeds: als ik maar bij hem blijf, dan komt het allemaal wel goed.”

Hun dochter bezoekt haar vader nog vaak. “Die twee hebben een band, dat is onvoorstelbaar. Ze is zijn prinsesje, zijn engeltje. Ik heb haar nooit iets verteld over waarom haar vader in de gevangenis zat, dat hij me al sloeg toen ze in mijn buik zat en dat hij zwaar verslaafd was, maar ze heeft het allemaal geweten. Kinderen zijn niet gek. Ik heb altijd gehoopt dat die band tussen hen stuk zou gaan, omdat ik niet vond dat hij onze dochter verdiende. Maar ze zijn twee handen op één buik, daar komt niemand tussen.” Ondanks alles is hun dochter heel goed terechtgekomen, zegt Jasmine. “Ze heeft gestudeerd, rookt niet, drinkt niet, heeft nu een topbaan bij een bank op de Zuidas en gaat binnenkort trouwen. Ik ben zo ongelooflijk trots op haar.”

Opluchting
Ook met Jasmine zelf gaat het goed, nu. Sinds Gino is veroordeeld, is ze pas echt gaan leven. “Het was een opluchting dat hij levenslang kreeg. Het is mijn redding geweest. Anders was hij blijven rondhangen, hij wist dat ik hem wel weer binnen liet als hij een beetje zielig deed. Met mijn schoonfamilie heb ik ook gebroken. Vanaf 2010 is mijn leven pas begonnen. Ik heb ontslag genomen op de peuterspeelzaal, ben in de horeca gaan werken en heb eens goed de bloemetjes buiten gezet. Pas toen begon ik te verwerken wat ik al die jaren heb moeten doormaken. Ik ben er lang voor in therapie geweest, maar nu ben ik er klaar mee. Ik wil niet meer steeds over Gino praten, het is een ander leven.”

'Hij hoopt dat we iets gaan drinken zodra hij vrij is. Dan moet ik alleen maar lachen' 

Toch zal Gino waarschijnlijk nooit helemaal uit haar leven verdwijnen. Op haar verjaardag in maart belde hij haar nog. “Hij zegt dat ik een bijzonder plekje in zijn hart heb en dat hij er altijd voor me zal zijn. Dat hij hoopt dat we samen iets kunnen gaan drinken als hij vrijkomt. Daar moet ik alleen maar om lachen. Wat denkt hij nou eigenlijk wel? Mijn nieuwe vriend, met wie ik sinds drie jaar een latrelatie heb, was bang dat ik naar hem terug zou gaan, maar dat gaat never nooit meer gebeuren. Gino doet me niets meer. We hebben samen ook veel plezier gehad, maar hij is gewoon een veroordeelde moordenaar.”

Arrestatieteam
Bij Eva (33) is het allemaal nog veel verser. Haar vriend Bart, met wie ze 14 jaar samen is, zit nu ruim vier maanden vast. Eind januari werden ze om 6 uur ’s ochtends plotseling ruw gewekt door een arrestatieteam. “Je deur wordt ingeramd, je krijgt pistolen op je gericht, moet je handen omhoog doen en mag niet meer praten. Je partner wordt meegenomen met een blinddoek om en je weet niet waarheen. Dat is enorm heftig, ook voor de kinderen.”

Ze moet samen met hun dochter van 10 en zoon van 7 machteloos toekijken hoe hun huis overhoopgehaald wordt en laptops, tablets, telefoons, geld en hun auto worden meegenomen. “Ik mocht niet eens bellen naar school dat de kinderen niet zouden komen. Zes uur later stond ik verslagen in mijn woonkamer: waar moest ik beginnen met het opruimen van dat slagveld?”

Haar vriend werd in beperkingen gesteld, wat inhield dat ze drie weken geen enkele vorm van contact mochten hebben. “Je zit met vragen, maar die kun je niet stellen. In de eerste weken had ik niet eens tijd om een traan te laten, zo druk was ik met het regelen van praktische dingen.”

Drugslab
Haar vriend blijkt verdacht te worden van drugsdelicten. Hij zou hebben deelgenomen aan een criminele organisatie en iets te maken hebben met een drugslab. Eva wist daar niets vanaf. “Ik had wel vermoedens dat het niet helemaal jofel was wat hij deed. Vaak wist ik niet waar hij was, of hij liep de kamer uit om telefoontjes te plegen. Ik heb hem weleens letterlijk gevraagd of hij iets in zijn schild voerde, maar dat ontkende hij.”

Inmiddels belt hij dagelijks vanuit de gevangenis en gaan Eva en de kinderen wekelijks op bezoek. “Maar echt open praten doe je niet, je wordt toch afgeluisterd. We zetten een vrolijk gezicht op voor de kinderen en hebben het over koetjes en kalfjes.” Lichamelijk contact is er alleen heel kort bij begroeting en afscheid.

Eva werkte als hotelreceptioniste. Dat kan nu niet meer. “Als ik een kantoorbaan had gehad, had ik de kinderen nog wel naar de opvang kunnen brengen. Maar die is niet open tot middernacht.” Bij vlagen is ze woest dat haar vriend haar in deze situatie heeft gebracht. “Ik heb tegen hem gezegd: Ik zal je nu steunen en laat je niet vallen, maar als je eruit komt, krijg je de wind van voren. ‘Dan hoop ik dat ik tien jaar krijg’, zei hij grappend. Ik heb echt staan vloeken na die inval. Ik was zo boos. Ik heb geen baan meer, had geen vervoer, geen geld. Als partner staat je leven ook even stil. Je zit ineens midden in een zaak waar je zelf niets mee van doen hebt.”

Geen slechte man
Ze heeft serieus overwogen om hem te verlaten. “De eerste week was ik er helemaal klaar mee. Maar hij is geen slechte man, hij heeft mij nooit slecht behandeld en is een goede vader. Alleen zijn ‘hobby’s’ zijn niet zo denderend. Maar als dat het enige is en hij heeft hiervan geleerd, dan wil ik hem nog wel een kans geven.”

'Het beste vriendje van mijn zoontje mocht ineens niet meer komen spelen. En ja, dat kwam door de arrestatie'

Naar de buitenwereld is ze open over wat er aan de hand is. “Mijn kinderen hebben het allemaal meegekregen, ik wil niet dat ze het gevoel hebben dat ze een groot geheim met zich meedragen. Hun school weet ervan. De buren ook, dat kon niet anders. De hele straat was afgezet, er hing een helikopter boven de wijk. Ik schaamde me kapot, wat zouden ze wel niet denken?” Buren reageerden in haar geval gelukkig heel vriendelijk en behulpzaam. “Ze zien Bart niet als een boeman, ze mogen hem. Niemand spreekt kwaad over hem.”

Voor de kinderen is het moeilijk. “Het beste vriendje van mijn zoontje mocht ineens niet meer komen spelen. Dat komt hard aan. Ik merkte dat het contact een beetje werd afgehouden en heb toen op de man af gevraagd of het iets met de arrestatie te maken had. De moeder van het jongetje antwoordde: ik wilde je er niet mee kwetsen, maar dat is inderdaad de reden. Dat maakte me best boos. Die jongens zijn jarenlang vriendjes geweest.”

Machteloos
Hoelang Bart nog vastzit, is de vraag. Hij zit momenteel in voorarrest, de rechtszaak begint waarschijnlijk pas in oktober. “We hebben twee keer een verzoek gedaan tot schorsing zodat hij de zaak thuis kan afwachten, maar dat is beide keren afgewezen. Terwijl de man die op heterdaad betrapt is in het drugslab wél is geschorst. Je staat machteloos. Je hoort maar niets en leeft iedere keer weer naar een nieuwe datum toe.” In het slechtste geval hangt Bart een celstraf van 6 jaar boven het hoofd. “Daar wil ik niet eens over nadenken. Ik moet door, voor de kinderen.”

Toch is ‘het genieten’ er wel een beetje vanaf voor Eva, zegt ze. “Ik mis voornamelijk het praten met een andere volwassene, nu ik iedere dag met twee jonge kinderen zit. Voor hen probeer ik het leuk te houden. Dus ga ik straks maar met ze op zomervakantie, hoewel ik totaal geen zin heb om weg te gaan.”

Het wachten, het niet weten waar je aan toe bent, dat vindt ze het moeilijkste. “De onzekerheid: moet hij straks 4 of 6 jaar zitten? Ondertussen gaat mijn leven door. Ik heb me aangemeld bij het UWV voor omscholing, ik ben niet van plan om thuis te blijven zitten tot hij vrijkomt.”

Als je man zomaar maanden of jaren verdwijnt

Criminoloog Susanne van ’t Hoff-de Goede deed onderzoek naar de kenmerken, het welzijn en de sociale omgeving van partners van gedetineerden in Nederland. Volgende week verdedigt ze haar proefschrift Terwijl jij opgesloten zat. Ze ondervroeg 155 vrouwelijke partners van mannen zes maanden na detentie, en 119 daarvan ook een jaar nadat hun geliefden waren vastgezet. Het is de eerste grootschalige studie in Nederland naar partners van gedetineerden sinds 1977. In totaal gaat het in ons land jaarlijks om een groep van ongeveer 10.000 vrouwen, is de schatting.

Veel partners van gedetineerden ervaren negatieve reacties van familie, vrienden, schoonfamilie of buren, blijkt uit het onderzoek van Van 't Hoff-de Goede. “Maar liefst 67 procent geeft aan negatieve reacties te ervaren. Het vaakst van buren. Familie scoort ook hoger dan we hadden verwacht. We dachten: je eigen familie zal het minst stigmatiseren, maar die blijken net zo goed negatief te reageren.”

De impact van detentie op het leven van de partners is vaak groot. Het is ook nogal wat, vindt Susanne van 't Hoff-de Goede, als je partner plotseling uit de thuissituatie wordt gerukt, zoals bij Eva. “Dan is je man van de ene op de andere dag zomaar weken, maanden of jaren weg. Sommige van de vrouwen die ik gesproken heb, bleven na zo’n arrestatie achter met getraumatiseerde kinderen en een voordeur die uit de scharnieren is. In de maanden daarna rapporteren partners vaak een verslechtering in hun financiële situatie en welzijn. We zouden ons meer bewust moeten zijn van de gevolgen die detentie heeft voor deze partners.”

Van 't Hoff-de Goede zou graag zien dat er meer onderzoek wordt gedaan naar partners van gedetineerden en dat er meer steun, advies en informatie komt voor deze groep. “Voor gedetineerden is er over veel al nagedacht, daar zijn brochures voor als ‘Welke rechten heb ik als ik in de gevangenis zit?’ Waarom is dat er niet ook voor de partner? Zoiets kost niet veel, maar levert wel veel op. Daarnaast zou een persoonlijke coach voor die partners aan te bevelen zijn. Sommigen zijn zo afhankelijk van hun man of vriend, op het moment dat hij plotseling verdwijnt, hebben ze geen idee wat ze moeten. Dan is het fijn als er iemand is om je te helpen met praktische dingen. Bij zo’n inval als bij Eva moet er eigenlijk direct iemand zijn die haar bijstaat.”

Door Roxanne Vis

De namen Jasmine, Gino, Eva en Bart zijn op verzoek van de geïnterviewden gefingeerd.

5 x waterfles

Omdat niemand zit te wachten op nog meer plastic soep, zullen we met z'n allen minder wegwerpplastic moeten kopen. Dus niet voor elk dorstig moment weer een nieuw flesje water uit de supermarkt open trekken, maar een fles hergebruiken. Sommige mensen zijn daarbij bang voor bacteriën, maar levensmiddelenmicrobioloog Rijkelt Beumer van de universiteit van Wageningen legt uit dat dat die angst in de meeste gevallen nergens voor nodig is.

Dat er bacteriën op een flesje water komen is onvermijdelijk, maar ook geen probleem. Beumer: "We hebben ooit hergebruikte flesjes onderzocht en sommige daarvan waren behoorlijk vies. Er is een norm van slootwater voor koeien en een aantal van die flesjes zat qua bacteriën daarboven." Zo ver hoef je het niet te laten komen als je je gezonde verstand gebruikt en de boel een beetje schoon houdt. "Bacterievrij is het nooit, maar daar zou ik niet zo moeilijk over doen. Het zijn tenslotte je eigen bacteriën en in je mond wonen er nog veel meer."

Gewoon hergebruiken dus. "Als je ziek bent, zou ik het niet doen. Maar anders kan het makkelijk. Zolang je elke dag de fles omspoelt en laat drogen. En daarnaast regelmatig het flesje goed schoonmaakt met wat afwasmiddel." Dan is er nog de kwestie delen. Mag manlief tijdens een strandwandeling uit je flesje drinken of moet hij voortaan maar voor zijn eigen watervoorraad zorgen? "Als je geen flesje water durft te delen, moet je ook tongzoenen aan banden leggen." Dat is duidelijk. Weg met die smetvrees.

Onderstaande vijf flesjes kunnen hergebruikt worden, maar de een is wel meer geschikt dan de ander.

De PET-fles
Het flesje dat je bij het tankstation of in de supermarkt haalt, hoeft niet na de laatste druppel de prullebank in. Wel is het zaak dat je in de gaten houdt hoe lang het er nog fris uit blijft zien. Beumer: "Vanwege de ribbels in de fles is het lastiger schoonhouden. Juist op die plekken kunnen de bacterien na verloop van tijd hun gang gaan. Zodra je aanslag ziet in de fles, gooi je hem weg." Zijn die microben het enige waar je op moet letten of drijven er ook giftige stoffen in je water? Het Voedingscentrum legt uit dat in het plastic ook weekmaker BPA verwerkt zit. Maar dat deze onder normale omstandigheden niet vrij komen. Wel wordt aangeraden je fles niet onder hoge temperaturen te bewaren. Maar ook daar maakt Beumer zich niet al te druk om: "Warm water vindt niemand lekker, dus we houden de fles koel door hem uit de zon of in onze tas te houden. En anders spoel je de fles bij de eerste kraan weer even om."

Stijlvol en aluminium
Bij speciaalzaken heb je de keuze uit allerlei mooie aluminium flessen. Het strakke design van zo'n fles heeft als voordeel dat ze goed schoon te houden zijn. Beumer: "Hoe gladder hoe beter." Maar buiten het mooie en praktische uiterlijk steekt het aluminium niet enorm boven de plastic varianten uit. "Ik zou zelf niet per se voor zo'n fles kiezen. Ze zijn leuk als cadeautje." Chique, maar verder geen bijzondere meerwaarde dus. Alhoewel, deze kunnen makkelijk in de vaatwasser. Dat scheelt weer klooien.

De bidon
Slecht nieuws voor wielrenners: van alle soorten flessen is er slechts één fles die Beumer mensen afraadt en dat is de bidon. "Die uittrekdoppen zijn lastig schoon te maken. Er zijn kieren en plekjes waar je niet bij komt." De dop zelf gaat nog wel, maar die duw je daarna weer terug de viezigheid in. "Bij het onderzoeken van die flessen vonden we grijzige, slijmerige substantie." Dat klinkt allesbehalve smakelijk.

De Dopper
Dit populaire Nederlandse ontwerp bestaat uit drie losschroefbare delen: de fles met grote opening, een tussenstuk met kleinere opening (drinkt makkelijker) en een dop met verbrede bovenkant. De laatste twee delen kunnen omgekeerd ook gebruikt word als beker, maar dat hebben wij eerlijk gezegd nog nooit iemand zien doen. Naast de praktische opties en vrolijke kleurtjes is de Dopper ook goed schoon te houden. De fles kan tot 65 graden mee in de vaatwasser.

Een glazen fashion statement
Diverse merken, waaronder het Amerikaanse bkr, hebben van water drinken een hippe bezigheid gemaakt. De fles is van glas met een siliconen omhulsel, dat zorgt voor een stevige grip, maar natuurlijk ook dat die fles niet in mum van tijd in scherven ligt. Het voordeel van glas is dat het uitstekend te reinigen is. Het nadeel is dat je er veertig euro voor neertelt en dat glas meer weegt. Het idee is dat drinken uit zo'n fles je een luxe gevoel geeft, maar water blijft water. Het belangrijkste is dat je je fles - van welk materiaal dan ook - regelmatig trakteert op een sopje.

Door Kita van Slooten

De 4 leukste badkamertrends

Van onze partner hansgrohe

Kan je badkamer wel een oppepper gebruiken? Dan maak je er makkelijk iets moois van, want er zijn heel veel waanzinnige trends op dit moment. Van hippe behangetjes tot een strakke hotelsfeer: inspiratie genoeg.

De badkamer. Was het jarenlang vooral een praktische plek, die tijd is allang voorbij. Hoe drukker en hectischer ons leven wordt, hoe meer onze badkamer een oase van rust mag zijn: een mooi ingerichte plek waar je je kunt terugtrekken om helemaal op te laden. Om je badkamer een ontspannen sfeer te geven, hoef je heus niet meteen de hele boel te verbouwen. Met wat kleine aanpassingen kom je al een heel eind. 

1. Zachte kleuren
Opeens duiken ze overal op: restaurants die helemaal in het roze zijn ingericht, zoals Mama Kelly in Amsterdam. Roze is hip en happening, ook voor de badkamer. De kleur is gedurfd en warm en combineert heel mooi met goud- en kopertinten. Vind je roze te heftig, dan kun je ook gaan voor een moderne kleur als beige, lichtblauw of mintgroen. Als het maar zacht is. 

2. Koper en goud
Wie van glamour houdt, zit helemaal goed met deze badkamertrend. Je kunt, als je er helemaal voor wilt gaan, koper- of goudkleurige kranen laten installeren. Het merk Axor heeft verschillende kranen in deze kleuren in hun assortiment. Je geeft je badkamer ook deze glamourlook met koperen en/of goudkleurige accessoires, zoals bekers, zeeppompjes, lampen of spiegels met een koperen of goudkleurig randje. 

3. Groen maakt gelukkig
Planten of bloemen in de badkamer geven kleur én zijn goed voor de gezondheid. Doen dus. Omdat een badkamer vaak vochtig is en weinig daglicht krijg, zijn niet alle planten even geschikt om in de badkamer te zetten. Planten die het wel goed doen onder deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld bamboe, palmen, varens en vetplanten. Heb je weinig ruimte om planten neer te zetten, dan kunnen hangplanten de oplossing zijn.

4. De hotelervaring
Een stijlvolle hotelbadkamer voor dat heerlijke luxe vakantiegevoel creëer je zelf door je badkamer basic en clean te houden. Weg dus met overbodige prulletjes! Houd het strak en kies voor rustige kleuren in combinatie met hout. Wil je uitpakken, dan kun je een regendouche installeren, zoals de strak en modern vormgegeven hansgrohe Raindance Select showerpipe. Lekker verdwijnen en wegdromen in een dikke wolk rustgevende waterstralen, of juist even snel je shampoo uitspoelen met een harde straal: het kan allebei met één druk op de knop. Met zo’n regendouche van topkwaliteit beleef je zoveel doucheplezier, dat je er weer even tegenaan kunt. De luxe uitstraling van deze regendouche maakt de hotelervaring bovendien helemaal af. Veel badkamerplezier! 

Geïnspireerd geraakt om met je badkamer aan de slag te gaan? Bij hansgrohe krijg je tot en met 31 augustus €100,- terug bij aanschaf van een hansgrohe Raindance Select showerpipe. Klik hier voor de actie en het assortiment

<img data-cke-saved-src="http://track.adform.net/adfserve/?bn=23050784;1x1inv=1;srctype=3;ord=[timestamp]" src="http://track.adform.net/adfserve/?bn=23050784;1x1inv=1;srctype=3;ord=[timestamp]" border="0" width="1" height="1" "="">

Hulp uit het heelal

Tarotkaarten leggen, een medium bezoeken of je hand laten lezen: zeker in moeilijke tijden zoeken mensen graag spirituele antwoorden op aardse vragen. De beroemde goeroe Deepak Chopra opereert vanuit India, maar hulp uit het heelal kun je ook dichterbij huis vinden. In een chatbox bijvoorbeeld, of op Facebook. Caroline, Randa en Sherina vertellen over hun bijzondere bovennatuurlijke ervaringen.

Caroline Hoek werd bijna twintig jaar lang gecoacht door een helderhorend medium, Fem Baarspul. Inmiddels zijn veel van Carolines levensvragen via haar beantwoord.

“Fem ging zitten, sloot haar computer aan op twee monitors en keerde volledig in zichzelf. En dan ging ze typen. Typen, typen, typen, vijf, zes kantjes vol. In prachtige bewoordingen schreef ze op wat de Meesters van het Witte Licht haar doorgaven. Daarna was het even stil. Dan ademde ze diep, en dan was ze er weer.

Fem Baarspul kwam op mijn pad na een eindeloze zoektocht langs allerlei reguliere hulpinstanties. Ik heb te maken gehad met seksueel misbruik, verwaarlozing en gezinsproblemen en als twintiger was ik suïcidaal. Uiteindelijk kwam ik in contact met Fem, die net een bijzondere ervaring had gehad: de Meesters van het Witte Licht - engelen- hadden zich als stemmen aan haar voorgesteld en gevraagd of zij ten dienste van hen wilde werken. Toen is ze als helderhorend medium mensen op ‘zielsniveau’ gaan coachen, door brieven met boodschappen van de Meesters te typen.

'Ik schreef wel vragen op, maar daar keek ze niet naar. De Heilige Geest weet toch wel waar je voor komt'

Heilige Geest
Deze engelen, wat mij betreft, zijn een manifestatie van de Heilige Geest en hun communicatie vormt de brug tussen liefde en wij die vanuit ego leven. De bedoeling van de Meesters is om ons wakker te maken, ons te laten zien hoe het is om puur vanuit liefde te zíjn. Ze hadden Fem uitgekozen om via haar te spreken.

Soms bezocht ik haar twee keer per jaar, soms bijna twee jaar niet. Maar altijd als ik kwam, zei ze: “Jij weet precies wanneer het tijd is om te komen.” Ik schreef vooraf mijn vragen op, bijvoorbeeld over mijn werk of mijn relatie. Maar Fem keek meestal niet naar het papiertje. De Heilige Geest weet toch wel waar je voor komt.

Verbonden in liefde
Zeven jaar geleden brak ik mijn rug op acht plaatsen, door een val in een droogstaand irrigatiekanaal op Bali. Toen ik in mijn korset bij Fem aankwam, zeiden de Engelen: “Caroline, je hebt dit niet voor niets overleefd. Je benen staan nu eindelijk goed onder je lijf: tijd om je bezig te houden met waar het echt over gaat. Over God. En over liefde.” Het werd ons duidelijk, Fem en ik hoefden elkaar niet meer te zien. Na bijna twintig jaar kon ik nu verder zonder deze coaching, want ik ben nooit alleen.

Ik heb nog steeds levensvragen, maar nu begrijp ik dat ik altijd op het juiste moment op de juiste plek ben. Nu ik weet dat wij als mensen allemaal met elkaar verbonden zijn in liefde, is er een grote rust over me heen gekomen. Laatst stond ik op het extreem drukke station van Hamburg, maar alles wat ik zag was liefde. Daar werd ik zó gelukkig van.”

De zin van het leven

Volgens het KRO-NCRV-onderzoek God in Nederland uit 2016, beschouwt een derde van de Nederlanders zichzelf als spiritueel. Psycholoog Steven Pont legt uit waarom mensen juist in tijden van persoonlijke crisis hun toevlucht nemen tot het bovennatuurlijke.

“Het draait allemaal om zingeving: waarom zijn wij op aard? Wat komen we hier doen, en waar gaan we na onze dood naartoe? Die vragen zijn eeuwenlang afgedekt door het geloof. De zin van het leven was simpelweg het leven daarna: de hemel. Maar De Verlichting in de achttiende eeuw veranderde die overtuiging. De mens zag zichzelf niet langer als een ‘werktuig Gods’, maar als individu dat zelf na kan denken en keuzes kan maken. Toen nam ook de psychologie een grote vlucht. Mensen gingen op zoek naar hun eigen drijfveren, motivatie, trauma’s: wie ben ik? Ze wilden zelf zin geven aan hun leven en lieten zich niet meer als collectief iets opleggen door de kerk. Er ontstond ruimte voor individueel geloof, in wat dan ook. En dus ook in spiritualiteit.

Evenwicht
De mens heeft van nature behoefte aan gezond evenwicht in zijn leven. Zeker in moeilijke tijden gaan mensen daarom op zoek naar elementen buiten zichzelf om die stabiliteit (terug) te vinden. De één haalt zijn kracht uit relaties of sport, de ander uit de kerk of uit spiritualiteit. In tijden van crisis is het immers prettig om uit te gaan van een hogere macht die antwoord heeft op al je vragen. Spiritualiteit is in die zin vergelijkbaar met psychologie en religie: mensen proberen te duiden waarom er gebeurt wat er gebeurt.

Ondanks dat iedereen tegenwoordig individueel zijn geloof mag kiezen, ontstaan toch weer nieuwe genootschappen. Er staan nieuwe leiders op, ook binnen de spiritualiteit. Daarmee groeit de kracht én de macht van een beweging. Daarin schuilt wel gevaar: mensen die op zoek zijn naar heling, zijn kwetsbaar en beïnvloedbaar. Helaas kent de spirituele wereld veel oplichters die daar met hun twijfelachtige ‘alwetendheid’ misbruik van maken.

Spirituele wezens
Zelf ben ik groot voorstander van meditatie. We zijn uiteindelijk allemaal spirituele wezens in de zin van spirit, geest. Met meditatie kun je die geest voeden en de kracht vooral uit jezelf halen.”

Tijdens een uitgebreide spirituele zoektocht ontdekte Randa Elabeidi dat ze zelf ook bijzondere gaven heeft.

“Joh, jij bent zo paranormaal als de neten”, zei een docent van de opleiding Spirituele Psychologie tegen me. Ik had twaalf jaar thuis gezeten met een burn out, zat onder de zware medicatie en had alle reguliere behandelmethodes wel gehad. Ik besloot om op zoek te gaan naar mezelf: wie ben ik eigenlijk en wat kom ik hier doen? Daarom ben ik boeken gaan lezen over de werking van de mind, over bewustwording en over de kracht van het nu.

Intuïtieve ontwikkeling
Ik was ook lid geworden van een Facebook-groep waar je je foto kunt laten lezen. Bij iedere lezing dacht ik: dat kan ik beter. Dus toen een van de readers bij mijn foto schreef dat ik zelf ook zou moeten gaan lezen, besloot ik het te proberen. En alles klopte. Ik keek naar de foto en voelde een onprettige ‘explosie’ in mijn buik. En toen begon ik te typen, over wat ik zag áchter het masker op de foto en de energie die ik daarbij voelde. Ik had geen idee waar ik het vandaan haalde, maar het klopte allemaal.

'Toen ik me heel rot voelde, heb ik een keer de aartsengel Michaël bij me gehad'

Ik ontmoette een medium dat meteen zag dat ik zelf ook heel intuïtief ben én paranormaal. Dat herkende ik wel: als kind voelde ik altijd alles al haarfijn aan. Ik dacht altijd dat ik gewoon mensenkennis had, maar blijkbaar was het meer dan dat. Ik ben allerlei cursussen gaan doen op het gebied van spiritualiteit: reiki, intuïtieve ontwikkeling, de kracht van gedachten en engelenreadings. Toen ik me heel rot voelde, heb ik een keer aartsengel Michaël bij me gehad. Op vakantie kreeg ik een ingeving: ik moest de opleiding Spirituele Psychologie gaan doen. Inmiddels heb ik daarvan twee van de zeven jaar afgerond.

Buitenaardse wezens
Nu heb ik van mijn gave mijn werk gemaakt: ik ben mindset-coach. Ik geloof in alles: in engelen, in buitenaardse wezens en in overledenen die om ons heen zijn. Maar ik gebruik niet alles in mijn praktijk, daar hebben mensen niets aan. Wat dat betreft ben ik heel spiritueel én heel nuchter. Ik lees nog steeds foto’s, maar ik ga geen toekomst voorspellen. Dat vind ik te risicovol, omdat ik het niet 100% kan garanderen. Er zijn veel oplichters in deze branche, maar ik ben ontiegelijk puur en zuiver: ik wil mensen echt helpen.

Het belangrijkste dat ik zelf heb geleerd van mijn spirituele ervaringen, is dat het leven je niet overkomt, maar dat je het zelf kunt sturen. Je kunt je eigen mogelijkheden creëren: wat je het universum in stuurt, krijg je terug. Wees flexibel: laat de controle los. En weet: welke emoties je ook voelt, alles mag er zijn.”

Ook Sherina Ghafoerkhan zag na diverse spirituele consulten het licht, maar niet dankzij de wijze raad van de mediums. Die zaten er vaak zó naast, dat Sherina besloot de antwoorden op haar levensvragen voortaan in zichzelf te zoeken.

“Koop een tomaat en begraaf hem in de tuin. Als ik dat deed, zou het beter gaan met mijn financiën, zei de paragnost van tv. Ik heb haar raad opgevolgd, maar het bleek niet te werken.

Jaren geleden was ik overspannen. Om beter in contact te komen met mijn gevoel, ging ik op zoek in de spirituele wereld. Ik las boeken, kocht tarotkaarten en deed verschillende cursussen, van reiki tot engelen-energie. Ik besloot ook raad te vragen aan mediums en paragnosten.

AstroTV
Ik heb meerdere keren gebeld met AstroTV met vragen over mijn werk, financiën en mijn toekomst. Maar de tips die de paragnosten gaven werkten helemaal niet, of ze waren zo algemeen dat ik ze zelf ook had kunnen bedenken. Ik heb een eigen bedrijfje en wilde weten hoe ik daarmee verder kon komen, zodat ik ervan kon leven. Dan adviseerden ze me bijvoorbeeld om naast mijn bedrijf ook ander werk te gaan doen, zodat ik meer inkomen zou hebben. Ja, dat kan ik zelf ook verzinnen. Daar was niets paranormaals aan.

'Ze zei dat mijn ex contact op zou nemen, maar daar heb ik nooit meer wat van gehoord' 

Ik heb het ook nog geprobeerd met Mediumchat: een chatbox waar je online met mediums kunt praten. Drie jaar geleden was ik verliefd op een man, maar omdat hij zich heel vreemd gedroeg, had ik het uitgemaakt. Daar had ik spijt van, dus ik wilde van het medium graag weten of het slim was om opnieuw energie te stoppen in de relatie of dat ik het beter kon loslaten. Maar ik kreeg helemaal geen aardige berichten op de chat, de paragnost was heel verwijtend en het voelde alsof ik werd veroordeeld voor het gedrag van mijn ex. Toch zei ze aan het einde: “Je hebt geluk, want het komt goed tussen jullie. Hij neemt binnenkort weer contact met je op.” Maar ik heb nooit meer wat van mijn ex gehoord.

Ook deze adviezen bleken dus waardeloos. Ik had eens een telefoonrekening van €90 door het bellen naar al die astrolijnen, terwijl het dus al niet zo goed ging met mijn financiën. Dat frustreerde me enorm.

Vertrouwen
Toen was ik er wel klaar mee. Ik besloot voortaan alleen nog te vertrouwen op mijn eigen gevoel en intuïtie. Al schrijvend in mijn dagboek kom ik vaak tot nieuwe inzichten. Het belangrijkste is mijn positieve mindset. We maken allemaal moeilijke dingen mee in het leven, maar het komt wel weer goed, al weet ik nu nog niet hoe en wanneer. Ik ben me beter bewust van mijn emoties en luister daarnaar. Eigenlijk hebben de mediums me dus wel antwoorden gegeven, alleen niet op de vragen die ik aanvankelijk had.”

Door Ronne Theunis

Hulp Bij Eerste Hypotheekstress

Van onze partner MUNT Hypotheken

Wie voor het eerst een huis koopt, stapt binnen in een wereld vol vaktermen, papierwerk en vlotte makelaarspraatjes. Het is een van de grootste beslissingen van je leven en er komt best wat bij kijken. De krapte op de huidige woningmarkt maakt het er bovendien niet eenvoudiger op. Waar moet je beginnen? Menno Luiten, commercieel directeur bij MUNT Hypotheken, wijst de weg aan de hand van 8 tips.

1. Google erop los
Bij het kopen van een huis komen er woorden op je af, waar je nog nooit eerder van gehoord hebt. Maar geen nood, want met een beetje vooronderzoek kom je al een heel eind. “Oriënteer je van tevoren goed op internet. Dat geldt voor alle grote en belangrijke aankopen en dus ook voor het kopen van een huis.” En vraag vooral ook veel rond in je omgeving: hoe pakten je vrienden of je zus het aan? 

2. Check je spaarpot
Naast de prijs van je nieuwe stulpje, zit je ook met onder meer de notariskosten, overdrachtsbelasting en de kosten van een makelaar. En dat bedrag moet van je spaarrekening of uit je oude sok komen. “Je mag nu maximaal de waarde van het huis lenen en dat betekent dat je alle bijkomende kosten zelf bij elkaar gespaard moet hebben. Reken daarbij op 5 tot 10% van de woningprijs.” 

3. Weet wat je wil
Een fijn, nieuw huis begint bij jezelf. Dus denk rustig na over wat je precies zoekt. “Wil je nog verbouwen of zoek je een huis waar je direct in kunt? Voel je je straks prettig bij een lange rentevaste periode of leg je de rente liever kort vast? Dat zijn vragen die je voor jezelf al kunt proberen te beantwoorden voor je op zoek gaat.”

4. Deskundig advies
Het is fijn om het jargon een beetje onder de knie te hebben, maar dat maakt je natuurlijk nog geen expert. Een hypotheekadviseur is daarom geen overbodige luxe. “Het is veel te ingewikkeld om het allemaal zelf te doen. Dus ik zou zeker een onafhankelijk hypotheekadviseur in de arm nemen. Die gaat je vragen stellen waar je zelf nog niet aan gedacht had en kan alles nog eens helder uitleggen.”

5. Papierwinkel
Voordat een hypotheekverstrekker een grote zak geld aan je uitleent, wil die wel graag weten of je financiële situatie op orde is. Een vast contract vergemakkelijkt de boel, maar is geen noodzaak. “Als je een tijdelijk contract hebt, maar wel uitzicht op een vaste aanstelling, kan je werknemer een intentieverklaring opstellen en daarmee kun je bij de meeste hypotheekverstrekkers uit de voeten. Bij ZZP’ers en ondernemers wordt gekeken naar de jaarcijfers van de laatste drie kalenderjaren. Wat is de gemiddelde omzet en nettowinst van die periode? Het is handig om dat zelf al op een rij te zetten en het overzicht mee te nemen naar de adviseur.”

6. Betrouwbare hulp
Hypotheekadviseurs heb je in alle soorten en maten. Hoe weet je nou of je bij een goede aanschuift? “Het kan zijn dat familie of vrienden tips hebben voor een hypotheekadviseur waar zij goede ervaringen mee hebben, maar een andere optie is om te kijken op een platform als advieskeuze.nl. Daar geven klanten hun waardering over adviseurs en kun je kijken welke in jouw buurt goed worden aangeschreven.”

7. Laat je niet gek maken
Wie het nieuws volgt, krijgt spontaan een zweetsnor van alle berichten over de woningmarkt. “Er heerst een nu-of-nooit-gevoel. Laat je daar niet door opjutten. Blijf rustig, want iets gehaast kopen of je laten beïnvloeden door emotie is meestal geen goed idee. Je koopt een huis niet als belegging, maar als fijne plek om te wonen. Dat moet het uitgangspunt zijn. Het is geen broodje kaas dat je aanschaft, maar iets voor een lange periode. Vraag advies aan een aankoopmakelaar en laat een bouwkundige keuring doen. Neem de tijd en stap niet ergens blind in.”

8. Begin meteen
Op hypotheekleek.nu vind je nog veel meer handige tips en heldere uitleg. Deze site is speciaal gemaakt voor ‘leken’ op hypotheekgebied, dus alles wordt in begrijpelijke en toegankelijke taal uitgelegd. En met een beetje geluk verzorgen ze - als je nieuwe huis straks een feit is - ook nog een fantastische housewarming voor je!

Gadgets voor pa

Volgende week zondag is Vaderdag. Een mooi moment om die ouwe, je pa, paps, vader in het zonnetje te zetten. Voor iedereen die zijn vader echt wil verrassen dit jaar, heb ik de beste gadgets voor je op een rij gezet. Voor elke vader wat wils!

Voor de altijd-alles-kwijt vader

Is jouw vader áltijd zijn sleutels kwijt? Dan kun je hem vast en zeker blij maken met een Tile. Dit is een klein tegeltje dat je aan je sleutels kunt vastmaken. Is je pa zijn sleutels kwijt, dan kan hij via zijn smartphone en de bijbehorende app een signaal naar de Tile sturen. De Tile speelt vervolgens een muziekje af en voilà binnen de kortste keren zijn de sleutels gevonden. Maar ook andersom werkt het: mocht hij juist zijn telefoon kwijt zijn, dan kan-ie op de Tile tikken en de telefoon maakt dan het geluid. Voor echte sloddervossen, werkt de Tile ook prima aan een bril - hoewel die natuurlijk negen van de tien keer gewoon op zijn hoofd staat.

De prijs? Eén Tile heb je al vanaf 19,95 euro en koop je hier.

Voor de lees vader

Houdt jouw vader ervan om boeken te lezen? Dan is een e-reader het beste cadeau om te geven. Hiermee kan je hij al zijn favoriete boeken overal mee naar toe slepen. Maar ook als het avond is en hij iets meer moeite heeft met lezen, is het lezen op een e-reader hartstikke fijn. Mijn advies is dan ook om een e-reader te kopen met ingebouwde schermverlichting. Dan kan paps nog een paar bladzijdes lezen terwijl mams al ligt te slapen. Bovendien kan de grote van de letters ook nog worden aangepast.

De Kobo Aura Edition 2 kost 119 euro gaat dagenlang mee.

Heeft je vader al een e-reader? Dan kun je ‘m altijd een Kobo Plus e-book-abonnement cadeau geven. Voor 9,99 per maand heeft je vader dan de keuze uit tienduizenden Nederlands- en Engelstalige ebooks. Hiervoor hoeft-ie trouwens niet per se een e-reader voor te hebben, de app werkt ook op een iPad of tablet.

Voor de masterchef vader

Vindt je vader het leuk om de hele buurt uit te nodigen om te komen eten? Dan is deze uitgebreide bbq een groot feestje. De barbecue heeft twee roosters zodat je pa de ultieme grillmaster kan worden. En er zit in deze barbecue een geïntegreerde waterbak waardoor je de temperatuur laag kunt houden. Op deze manier kun je ook een visje roken en groenten stomen.

D prijs? Voor 49,99 euro koop je deze geavanceerde bbq hier.

Voor de levensgenietende vader

Misschien niet direct een gadget, maar welke vader maak je nu niet blij met een sixpack? De biervariant dan hè? Zoals bijvoorbeeld een bierpakket van Two Chefs met een Funky Falcon Pale Ale, Tropical Ralphie Weizen, Green Bullet IPA, Great Feind Tea Leaf Pale Ale, White Mamba witbier en Holy Gunter Helles Lage. Daar zit gegarandeerd iets bij dat je pa lekker vindt en bovendien zien de biertjes er ook nog eens gezellig uit.

Een sixpack kost 17,50 euro en koop je hier.

Voor de sportieve vader

Gaat je vader geregeld een rondje rennen of fietst hij in het weekend tientallen kilometers? Dan maak je hem zeker blij met een Fitbit Versa. Het sportieve horloge houdt al zijn sportieve prestaties bij. Als je zelf ook een Fitbit hebt, kun je jouw pa zelfs nog uitdagen, dan gaan jullie de competitie met elkaar aan. Wie rent er harder of verder? Bovendien kan er op dit horloge ook nog muziek worden gezet en kan je vader tijdens zijn sportieve bezigheden ook nog eens al zijn appjes ontvangen.

De prijs is 199,95 euro en je koopt 'm hier.

Voor de zakenman

Is jouw vader een echte zakenman? Grote kans dat je hem geregeld met zijn telefoon spot. Aan een lege telefoon heeft hij natuurlijk niks, dus het beste cadeau voor deze vaders is natuurlijk een powerbank. Zo kan hij zijn telefoon overal en altijd vliegensvlug opladen. En dat is mooi want dan kan jij hem áltijd en bellen of appen als je hem nodig hebt. Deze powerbank van Kreafunk is klein, fijn, hartstikke powerful en ziet er ook nog eens leuk uit. Bovendien kun je er twee apparaten tegelijkertijd aan opladen.

De Kreafunk kost 55 euro en je koopt 'm hier.

Voor de extreem handige vader

Voor de super handige vader, een super handige gadget. De gereedschapskist wordt verleden tijd met een ThumbsUp! Wallet Ninja in zijn portemonnee. Schroefje van je fiets aandraaien, flessen of blikjes openen of een sinaasappel schillen? Dit kleine onverwoestbare stalen Ninja-pasje past in iedere portemonnee of broekzak, zodat je vader overal de blits kan maken.

Prijs? 14,95 euro en hier te koop.

Voor de dansende vader

Gat je vader swingend door het leven? Dan is de JBL Xtreme 2 iets voor hem. Deze speaker kan tegen een stootje en ook tegen een flinke plens water. De speaker is ontzettend krachtig en of je vader nu aan het werken, afwassen of klussen is, met zijn favoriete muziek wordt het sowieso leuker om te doen. 

Goedkoop is deze krachtige speaker helaas niet, dus de hele familie zal een bedrag moeten inleggen. De JBL Xtreme kost 299 euro en koop je hier.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

Croque croissant

In samenwerking met M-Books

Verras je familieleden dit weekend eens met een croque croissant! Een stevig brunchbommetje met mozzarella en pesto. 

Ingredienten (voor 2 porties):

  • 2 croissants
  • 2 el pesto
  • 1 bol mozzarella in plakjes
  • 2 el radijskiemen
  • ½ tl maanzaad
  • ½ tl olijfolie

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd de mozzarella in plakken.

Snijd de croissants voorzichtig doormidden met een broodmes en besmeer de onderste helft met pesto. Verdeel de mozzarellaplakjes over de pesto en dek af met de bovenste croissanthelft.

Borstel wat olijfolie op de bovenkant van de croissants. Bestrooi de olie met het maanzaad. Bak 20 minuten in de oven of tot de mozzarella gesmolten is.

Haal de croissants uit de oven. Bestrooi ze met de radijskiemen en serveer meteen!

Elke dag Marta
Marta Majewska is fotografe, styliste en DIY-geek en bekend van haar blog Princess Misia. In Elke dag Marta deelt ze lekkere recepten die wat extra’s toevoegen aan alle dagen van de week. Op maandag kiest ze voor makkelijk, op dinsdag voor simpel en lekker. Dan is er nog kidswoensdag, BFF-donderdag en couch potato vrijdag. En dan moet het weekend nog beginnen….

Titel: Elke dag Marta
Auteur: Marta Majewska
Prijs: € 22,50
ISBN: 9789022334799
Uitgever: M-Books

 

 

 

 

 

 

 

Jurassic World: Fallen Kingdom

Film van de week: Jurassic World: Fallen Kingdom
Regie: J.A. Bayona
Met: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, James Cromwell
Waardering: ★★★☆☆

Een stroom kokende lava op je hielen is al geen pretje, maar als de uitbarstende vulkaan ook nog eens staat op een eiland bomvol dinosaurussen ben je helemaal de pineut. Dino-temmer Owen en Claire, voormalig manager van het Jurassic Park, keren terug naar het beruchte eiland om de gigantische dieren in veiligheid te brengen. Het bewapende team waar ze mee samen werken, blijkt er andere plannen op na te houden en nog voor je T-Rex kan zeggen, knalt die vulkaan en bevinden onze helden zich in een benauwde situatie.

Fallen Kingdom gaat verder enkele jaren na de gebeurtenissen uit Jurassic World, waarin een genetische gemodicficeerde T-Rex het dino-pretpark ten gronde richtte. De dinosaurussen hebben sindsdien het rijk alleen en doordat ze zo afgezonderd wonen, hoeft de mensheid zich niet bedreigd te voelen. Tot bovengenoemde vulkaan, maar vooral geldbeluste types de boel flink verzieken. De reusachtige wezens kunnen voor flink veel geld verkocht worden aan onbezonnen miljonairs. Helemaal als je een nieuw soort weet te creëren dat ingezet kan worden als oorlogswapen. En daar werken ze hard aan.

Waar Chris Pratt in het vorige deel nog stoer met zijn motor door het met dinosaurussen gevulde landschap crosste, loopt hij dit keer achter de feiten aan. Stapje voor stapje moet er ontdekt worden wat de bad guys van plan zijn en waarom ze zoveel interesse hebben in Blue, de Velociraptor die door Owen werd opgevoed en hem gehoorzaamt. Enkele dinosaurussen worden voorzien van menselijke trekjes om te zorgen dat we lekker kunnen meeleven, maar het meerendeel van de reusachtige carnivoren stormt brullend door het beeld. Even verdwaasd als de hoofdpersonages, die het eerste uur ook nog niet lijken te weten wat ze tegen de clichématige boeven moeten doen.

Het duurt dus lang voor de boel goed op gang komt. Regisseur J.A. Bayona heeft daarbij duidelijk gekeken naar grootmeester Steven Spielberg, die zowel de eerste Jurassic Park uit 1993 als de sequel uit 1997 regisseerde. Een scène waarin een gevaarlijke dino de slaapkamer van een klein meisje binnen kruipt en met zijn klauw voorzichtig haar dekens wil oplichten, ademt Spielberg. Dat is geinig, maar leuker was geweest als Bayona iets nieuws had kunnen toevoegen. Dat gebeurt amper, waardoor deze vijfde Jurassic-film even gekloond aanvoelt als die uit de kluiten gewassen dinosaurussen.

Door Kita van Slooten

Weekendagenda

Lazy Sundays

Pak je picknickkleed, een lekker flesje wijn en wat hapjes en ga aanstaande zondag naar het Tolsteegplantsoen (de rest van de zomer ook in Park Lepelenburg of de binnenplaats van Castellum Hoge Woerd) in Utrecht want de Lazy Sunday Afternoons zijn weer begonnen. Geen hippe toestanden, geen entreeprijzen of muntjes kopen: gewoon luieren. Voor muziek hoef je zelf niet te zorgen, want van 12 tot 17 uur spelen er allerlei leuke bandjes. 

Zandkastelen bouwen

Het Wereldkampioenschap Zandscultpturen wordt voor het eerst in Nederland gehouden en wel op het chique Lange Voorhout in Den Haag. Tot 12 juni kun je vermaarde 'zandkunstenaars' zien werken aan hun sculpturen, daarna blijven de sculpturen tot 19 augustus te bewonderen. 's Avonds zijn de creaties mooi verlicht! denhaag.com.

Bacchus: god van de wijn

In het Amsterdamse Bos worden komend weekend de lekkerste wijnen geschonken en de heerlijkste hapjes voor je klaargemaakt. Er zijn wijncursussen, proeverijen en als je niet zo van wijn houdt, kun je ook speciale biertjes proeven of cocktails drinken. Een muziekje, gezellige lampjes, gedekte tafels: alles van hoge kwaliteit. Voor kinderen is er het speciale Château Migraine, waar ze kunnen borduren, tattoos laten zetten, knutselen en veel meer. Zelfs de hond mag mee! www.bacchuswijnfestival.nl.

Slootjesdagen

Ieder jaar organiseert het IVN (Instituut voor Natuureducatie) de Slootjesdagen. Samen met de natuurgidsen van het IVN gaan ouders en kinderen (4-12 jaar) op zoek naar een spinnende watertor of een 'schaatser' en proberen ze de snelste zwemmers van de sloot te vangen. Op 150 plaatsen in het hele land staan de natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaartjes. Heel leuk en ook nog leerzaam! www.ivn.nl.

De Tuinweek

Komend weekend begint de Nationale Tuinweek weer. In het hele land openen particulieren en instanties hun tuinen voor het grote publiek. Er zijn wedstrijden uitgeschreven voor de beste moestuin en experts leiden je rond door de bomen- en bloemenkwekerijen. Het thema is 'eten uit eigen tuin' en ook voor de kleinsten zijn allemaal leuke programma's opgezet. Een superactie is die van Intratuin waar je een tegel kunt inruilen voor twee plantjes met als doel de Nederlandse tuinen iets groener te maken! www.groei.nl.


Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Quinten Lange is schrijver, reiziger en bon vivant. Al zijn beste tips deelt hij graag met je, hier in Weekend Magazine.