Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 21, 2018 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Goeroe-gelovig

De wereldberoemde spiritueel leider Deepak Chopra is deze week in Nederland. Hij trad op in AFAS Live in Amsterdam – niet bepaald een klein theater. Sinds wanneer lopen wij ‘nuchtere Hollanders’ zo warm voor alternatieve geneeswijzen? 

‘Is er een ultieme realiteit?’ ‘Hoe verbetert ons bewustzijn ons totale welzijn?’ Het zijn de (nogal abstracte) vragen waar Deepak Chopra deze week een antwoord op tracht te geven op een podium in Amsterdam, in een zaal met honderden Nederlandse mensen – volgers, aanhangers, fans, nieuwsgierigen en vermoedelijk ook wel critici.

Chopra (71, maar hij ziet er jonger uit) komt uit India. Hij is arts en spreker en een groot voorvechter van alternatieve geneeswijzen. Hij schreef tientallen boeken over spiritualiteit, alternatieve geneeskunde en ayurveda en woont in de VS – van waaruit hij de hele wereld trakteert op zijn inzichten om het beste uit onszelf te halen en te leven op de manier waarop wij dat willen. Meer mindful en bewuster, als het even kan.

Dat bleef niet onopgemerkt. Time Magazine riep hem uit tot één van de honderd helden van de 20ste eeuw. Ook in Nederland is Chopra opgevallen. Een paar jaar geleden riep dagblad Trouw zijn boek Spirituele oplossingen uit tot ‘spiritueel boek van het jaar’, omdat de geleerde goede raad zou geven aan mensen in tijden van crisis. En nu staat hij dus in levenden lijve in Amsterdam. Met zijn rustieke stem, charismatische uitstraling, wijze bril en sympathieke Engels-met-Indiaas-accent.

Petra (43) bemachtigde direct een kaartje voor The Future of Wellbeing Tour toen ze hoorde dat hij naar Nederland zou komen. “Hij is voor mij een gids”, vertelt ze. “Toen ik zijn boek Leven in liefde las, vielen er heel veel puzzelstukjes op zijn plek.” Petra besefte dat ons lichaam ons meer vertelt dan we soms doorhebben, en dat liefde helend kan werken. “Als je zelfliefde ervaart en goed voor jezelf kunt zorgen, kun je van allerlei klachten en aandoeningen herstellen. Je moet alleen goed naar jezelf luisteren. Je lichaam geeft heel veel zelf aan.”

Gebroken rib
Zelf ervaarde ze dat een paar jaar geleden. Haar relatie zat niet goed. Ze verbleef op dat moment tijdelijk in Canada en haar toenmalige vriend zou haar daar opzoeken, voor een vakantie samen. “De dag dat hij aankwam, viel ik. Daarbij kneusde ik mijn rib.” Vijf jaar later was de relatie pas over, en op de dag dat ze het huis aan het leeghalen was, kwamen er weer twijfels. Is dit wel een goede keuze, beslis ik niet te overhaast? “Tijdens het klussen viel ik van de trap en brak ik mijn rib. Toen had ik pas door dat mijn lichaam een signaal afgaf dat ik niet met deze relatie door kon gaan. De borstkas en de ribben zijn een soort harnas voor ons. Als je in een slechte relatie zit, dan zit je niet meer in het juiste harnas. Dát zag ik in dankzij die rib.”

En de woorden van Chopra bevestigden dat. De puzzel was compleet.  “Mensen noemen hem soms een goeroe, maar dat woord roept alleen maar negatieve associaties op. Alsof Chopra iemand is die op een zetel zit en pretendeert de enige waarheid te bezitten. Volgens mij is hij niet zo. Hij wil alleen maar zijn inzichten delen, en die inzichten vind ik mooi en kloppen bij mijn eigen gevoel.”

Behoefte aan alternatieven
We snakken en zoeken steeds meer naar alternatieve geneeswijzen, bijvoorbeeld uit het Oosten, ziet Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden. Het is onder andere te zien aan mindfulness – dat zijn oorsprong in het boeddhisme heeft, nu steeds populairder wordt en inmiddels zelfs door enkele zorgverzekeraars wordt vergoed. “In de jaren ‘80 en ‘90 hadden we heel sterk het idee dat we alles konden controleren, dat het leven, en ook onze gezondheid, maakbaar is”, vertelt Evers. “Daar komen we nu op terug, deels omdat de reguliere gezondheidszorg soms nogal wat te wensen overlaat. In de medische zorg hebben we ook voor heel veel zaken geen oplossing. Zo blijft bijvoorbeeld de helft van de acute klachten bij de huisarts onverklaard. ‘U moet er maar mee leren omgaan’, krijgen patiënten dan te horen als de klachten chronisch worden. We zijn zoekende, en willen antwoorden.”

Daar komt bij dat alles in de reguliere zorg vooral ‘goedkoop en snel’ moet. “Er is weinig tijd om naar verhalen te luisteren”, zegt Evers. “Terwijl mensen hun ei graag kwijt willen.” Wat dat betreft kunnen we volgens haar veel leren van mensen zoals Chopra, die veel dieper ingaan op iemands klachten of problemen dan alleen een pleister plakken of pil geven. “Alternatieve genezers gaan vaak beter om met de patiënt zelf door meer tijd te nemen, aandacht te geven en positieve verwachtingen te generen, en daar hebben we in de reguliere gezondheidszorg steeds meer behoefte aan.”

Begrip
Want goede communicatie naar de patiënt, een arts die empathie toont en de patiënt serieus neemt: het zorgt er daadwerkelijk voor dat de patiënt zich beter voelt. “Mensen willen zich begrepen voelen. Als dat gebeurt, dan heb je het placebo-effect: aandacht helpt bij het scheppen van positieve verwachtingen en dat heeft een positief effect op onze gezondheid.”

Ook de Nederlands-Hindoestaanse Reshma Diepa (42) voelt dat. Ze was ook aanwezig bij de conferentie en ziet Chopra als haar held, haar leermeester, haar goeroe. “Dankzij hem en de aandacht die hij ons geeft, kan ik met meer positieve gedachten van mijn leven genieten, hij heeft zo veel wijze, leerzame boeken geschreven waar hij zo veel mensen mee heeft weten te bereiken. Ik voel me echt beter door zijn wijsheden.”

Verwachtingen
Bij dit soort predikende spiritueel leiders gaat het niet altijd om de boodschap die iemand precies geeft, stelt Evers. “Mensen zoals meneer Chopra hebben een charismatische uitstraling als een autoriteit op hun gebied. Daarmee maken ze positieve verwachtingen bij mensen los. Vooral bij mensen die op zoek zijn, die ziek zijn, of die het psychisch of lichamelijk moeilijk hebben.”

Die positieve verwachtingen hebben – eyeopener – écht een goed effect op onze psyche en ons lichaam. Daar is-ie weer: het placebo-effect. Zo haalt Evers een onderzoek aan waarbij twee groepen werden blootgesteld aan een bepaalde prikkel. De ene groep kreeg van tevoren te horen: ‘Bij deze prikkel ervaart 95 procent van de mensen pijn’. De andere groep kreeg te horen dat maar 5 procent van de mensen pijn ervoeren bij de prikkel die ze zouden krijgen. Wat bleek? In de eerste groep gaven mensen aan dat de prikkel pijnlijker was dan in de tweede groep. Dit soort effecten kan dan ook in de hersenen worden teruggevonden worden. Met andere woorden: positieve verwachting = een beter welzijn.

Witte jas
Zo werkt het ook met artsen. Evers: “Die witte jas is geconditioneerd in ons brein. Zodra we die zien, koppelen de meeste mensen het aan ‘beter worden’ en ‘betrouwbaarheid’ door de eerdere positieve ervaringen die de meeste mensen hiermee hebben. Die witte jas draagt bij aan je geloof dat het goed komt, dat diegene te vertrouwen is en jou kan helpen.” Bewezen is dat dat soort verwachtingen het effect van de behandeling groter maakt – op een positieve manier.

Vertaal dat naar zorgverleners in de alternatieve geneeswijze, en ook daar zul je merken dat die positieve verwachtingen van iemand die charismatisch en als expert op een bepaald gebied overkomt, ervoor zorgen dat je je ook écht beter voelt. Zet daar nog een hele groep andere overtuigde mensen neer, die allemaal voor dezelfde persoon komen en allemaal in die persoon geloven en daar aardig wat centen voor neertellen, en het collectieve geloof in die persoon – Deepak Chopra in dit geval dus – wordt nóg groter door zo’n congres.Bewustzijn
“Ik zie het als een gezellig uitje met vrienden”, zegt Anne (27). “Een gezellige en inspirerende avond.” Maar ze was ook benieuwd. Ze wilde vooraf ook weten wat Chopra’s antwoorden zijn op vragen over hoe bewustzijn ons welzijn kan verbeteren. “Ik denk dat wij net als veel andere millennials soms op zoek zijn naar een meer mindful bestaan in een soms druk leven.” Chopra helpt haar daarbij. Ze luistert graag naar zijn podcasts, ‘een fijne manier om rustig de dag te beginnen en mee wakker te worden’. “Hij is een inspirator voor een beter leven.”

Naast verwachtingen, heeft het effect van wijsheden van een goeroe of alternatieve geneeswijzen ook te maken met geloof, stelt Evers. Ze noemt een experiment waarbij de onderzoekers twee groepen patiënten lieten bidden. Eén groep geloofde in God en ervoer na het bidden inderdaad minder pijn. Bij de ongelovige groep had het bidden daarentegen níét had geholpen tegen de pijn. Dat maakt dat Chopra’s woorden en wijsheden vooral veel effect zullen hebben als je erin gelooft. Ga je erheen als criticaster? Dan verwacht Evers dat je na Chopra’s optreden de zaal ook weer kritisch verlaat, behalve als hij zo een charismatische uitstraling heeft dat deze verwachtingen opeens veranderen. “Maar dat gebeurt relatief zelden.”

Critici zijn er overigens zeker. Chopra’s inzichten zijn soms omstreden en criticasters verwijten hem gebrek aan (wetenschappelijk) bewijs. Zo ontstond er drie jaar geleden volgens de Volkskrant ‘grote verlegenheid over de prominente rol’ van Chopra op een symposium over Alzheimer in Amsterdam. Chopra propageert een therapie tegen dementie die op ayurveda is gebaseerd, een oude, hindoeïstische gezondheidsleer. Reguliere artsen namen verbolgen afstand van Chopra’s standpunt, de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) riep toenmalig staatssecrataris Gezondheidszorg, Martin van Rijn, het congres te mijden.

“Het is goed dat we kritisch naar alternatieve geneeswijzen kijken”, zegt Petra. “Ik werk zelf in de gezondheidszorg, op de eerste hulp van een ziekenhuis, dus ik ben zeker niet tegen pillen en medicijnen. Ik denk ook niet dat alle ziekten te genezen zijn. Maar ik ben er wel van overtuigd dat we met zelfliefde heel veel kunnen voorkomen. Aandacht is zo belangrijk.”

Reshma gelooft ook in het gebruik van bepaalde kruiden als medicijnen of hulpmiddeltjes. Zo trekt ze – op aanraden van Chopra – thee van komijn. “Dat helpt me echt bij het afvallen.” Ze wil de kritieken op haar ‘leermeester’ – mensen die zeggen ‘eerst zien, dan geloven’ – niet te veel aandacht geven. “Als je een succesvol persoon bent, zijn er altijd wel mensen die met hun eigen harde mening komen. Ik respecteer hun mening, maar ben er verder niet mee bezig. Zonde van mijn energie.”

Kritiek = goed
Toch stelt Evers dat het goed is dat de criticasters er zijn. “Het placebo-effect, of het effect van de verwachting, is per definitie positief. Maar het is wél belangrijk dat mensen zich bewust zijn van dat effect. Zodat mensen weten dat de vermindering van de klachten niet noodzakelijk en alleen maar zijn toe te schrijven aan één persoon of een specifieke behandeling.”

Bovendien is die bewustwording belangrijk, omdat het placebo-effect ook een nocebo-effect kan worden: een negatief verwachtingseffect. Evers: “Stel iemand belooft genezing van een ongeneeslijke ziekte, en uiteindelijk ziet de patiënt dat niet gebeuren. Dan kun je héél teleurgesteld raken, met nare bijeffecten tot gevolg.” Iemand kan het vertrouwen in de zorg kwijtraken, in het eigen lichaam, of bijvoorbeeld meer bijwerkingen op medicijnen ontwikkelen. De klachten kunnen ook verergeren. “Dat kan het gevolg zijn als de beloftes té optimistisch zijn en mensen vervolgens vooral negatieve verwachtingen hebben.”

Dus, Evers’ advies: zoeken naar antwoorden is goed, ook als je die vindt in de alternatieve geneeswijzen of bij mensen als Chopra. “Als je je gezonde verstand maar gebruikt.”

Een greep uit Chopra’s wijsheden

* Het meeste creatieve dat je ooit zult ondernemen is het creëren van je eigen identiteit.

* Als je probeert van angst en woede af te komen zonder te begrijpen waar ze vandaan komen, dan zullen ze alleen maar sterker worden en terugkomen.

* Als je focust op succes, dan zal stress volgen. Als je focust op excellentie dan zal succes volgen.

* Seks draait altijd om emoties. Goede seks draait om vrije emoties, slechte seks gaat over geblokkeerde emoties.

* Zelfs als je denkt dat je je leven helemaal op een rijtje hebt, gebeuren er dingen die je leven vormen op manieren die je nooit had gedacht.

* Ga mee met je passie. Vraag jezelf nooit af of het realistisch is.

* Een leven zonder risico’s is verre van een leven dat gezond is.

* Te midden van chaos en beweging, behoudt de rust en kalmte in jezelf.

* Succes komt wanneer mensen samenwerken, falen treedt vaak op alleen.

* Het leven geeft je genoeg tijd om te doen wat je wil, zolang je leeft in het nu.

* Probeer de rivier niet te sturen.

Bron: mynd.nu

Door Lisanne van Sadelhoff

Lekker een stukje rennen?

In samenwerking met Rainbow

Het is heerlijk weer buiten, bewegen is gezond en die zwembroek staat nét iets leuker zonder extra zwembandje erboven. Kortom: alle reden om een stukje te gaan rennen. Lijkt heel simpel, maar toch kunnen die eerste stappen behoorlijk intimiderend zijn. Redacteur Peper Hofstede waagt een poging.

Ooit was ik een tamelijk gedisciplineerd mens, maar daar was het afgelopen jaar weinig van te merken. Twee maanden zonder alcohol werden per ongeluk maar een maand. Goeie voornemens over gezond eten hield ik een dag of drie vol. Ik ben zelfs overgestapt naar een goedkopere sportschool, zodat ik maandelijks niet 50 maar 20 euro verspil door er níet heen te gaan. Maar ja, wil ik een beetje met mezelf door één deur kunnen, moet ik me wel aan m'n eigen afspraken houden. Kortom: ik heb een succesje nodig - en dan van het soort waar ik een beetje voor moet werken. 

Als mijn geliefde besluit een stukje te gaan rennen, zie ik mijn kans. Een beetje externe motivatie kan geen kwaad en als hij straks helemaal fit is, moet ik natuurlijk wel mee kunnen komen. Ik heb vroeger wel aardig wat gerend, maar dat is alweer een jaar of vijf geleden. In de tussentijd heb ik af en toe een laffe poging ondernomen, maar niks serieus. Tijd om het weer op te pakken dus.

Dat begint - zoals ik van mezelf gewend ben - met eindeloos getreuzel. Filmpjes kijken over techniek, eetschema's uitpluizen, ervaringen uitwisselen en over hardlopen lezen: het voelt allemaal als het comfortabele onderdeel van de training. En dus lig ik een paar ochtenden, terwijl ik natuurlijk net zo goed al aan het rennen had kunnen zijn, nog in bed met een boek: Running like a girl van Alexandra Heminsley.

Anders dan de titel doet vermoeden, is het gewoon in het Nederlands. En denkelijk ook net zo leuk voor mannen. Het is grappig en herkenbaar: een mollige liefhebber van bankhangen en biertjes besluit een marathon te gaan rennen. Ze beschrijft de weg die ze letterlijk én figuurlijk aflegt om daar te komen - een opgave die mentaal misschien nog wel zwaarder is dan lichamelijk. Ondertussen is ze niet bang om 'domme' vragen te stellen, zodat wij dat niet meer hoeven te doen. Hoe schop je jezelf de deur uit? Hoe ga je om met regen en tegenvallende resultaten en blessures? Moet je echt van die strakke kleren aan? Wat doe je als je tijdens een lange training moet poepen? En hoe kan je jezelf ooit gaan zien als 'echte hardloper' als je niet direct de bouw of het tempo hebt?

5 tips uit Running like a girl

1. Koop iets te grote schoenen. Echt. Je voeten zwellen op tijdens het lopen, zeker als je wat meer kilometers maakt, en dan is die halve maat extra een zegen.

2. Laat je niet intimideren door alleswetend personeel in speciale hardloopwinkels. Die mensen zijn ooit ook net als jij begonnen en zouden er in principe moeten staan om al jouw vragen te beantwoorden. Doen ze uit de hoogte of onnodig ingewikkeld, ga dan lekker ergens anders heen.

3. Met kleren aan die je zelf leuk vindt en die lekker zitten, ga je gemakkelijker de deur uit. Dat je je in het begin een beetje een saucijsje voelt, is niet erg. Dat wordt vanzelf minder en dat spul zit strak met een reden: het rent gewoon lekkerder dan dat er van alles om je heen flappert. 

4. Ga je een wedstrijdje rennen, ook al is het maar een paar kilometer? Vind een medestander. Als het niet een vriend of vriendin is, dan gewoon een willekeurige vreemdeling die in een lekker tempo voor je rent. Dat kan op moeilijke momenten het enige zijn dat je nog aan de gang houdt. En voor hetzelfde geld, ben jij zo'n bron van motivatie voor iemand die weer achter jou loopt.

5. Er zijn genoeg sponsorlopen te vinden. En dat is nog eens een goede stok achter de deur, al dat geld dat je ophaalt voor een goed doel! In de eerste plaats wil je de mensen die jou sponsoren niet teleurstellen en dan heb je nog de mensen voor wie je het doet - die over het algemeen wel grotere problemen hebben dan nog 5 kilometer moeten rennen en écht geen zin meer hebben.

Ben jij er ook van overtuigd dat hardlopen niets voor jou is en wil je het tóch proberen? En kan je wel wat extra motivatie gebruiken? Wij mogen 5 exemplaren van Running like a girl weggeven! Wil je kans maken? Mail ons dan op [email protected] en laat weten wat jouw ervaringen met rennen zijn.

Uiteindelijk besluit ik het, moe van m'n eigen suffe excuses en geholpen door de grapjes van Alexandra, dan maar gewoon te gaan doen. Op een zonnige vrijdagochtend stippel ik een rondje uit van 7 kilometer. Best een eind, maar ik heb mezelf iets te bewijzen. Na nog wat uitstelgedrag - Heb ik eigenlijk renschoenen? Dit elastiekje zit te strak. Waar laat ik m'n telefoon ook weer? - hol ik halfslachtig de trap van mijn flat af. Direct doet mijn knie pijn, maar dat kan ik me nog herinneren van eerdere pogingen: mijn hoofd probeert me te overtuigen dat we écht niet hoeven te gaan rennen. Daar trap ik niet in! En dan sta ik buiten. 

De eerste paar honderd meter voel ik me een beetje als een walvis op het droge: log, buiten adem en niet vooruit te krijgen. Precies zoals Alexandra Heminsley dat tijdens een van haar eerste loopjes had ervaren. Het begint met een branderig gevoel, hijgen en lichte paniek. Maar, "...na een minuut of twaalf gebeurde er ineens een wonder: het werd makkelijker. Mijn hart klopte nog steeds er snel, maar werd op zeker moment stabiel. Het voelde niet meer als een eindeloze, opwaartse achtbaaan, die alleen maar verder hoogte in kon, maar ging gelijkmatig kloppen. Het ritme van mijn twee voeten begon gelijk op te gaan met het ritme van mijn ademhaling - in en uit. Het lukte. Ik liep hard. Oké, mijn benen deden pijn. Oké, ik was nog steeds bang dat ik het hele rondje park niet zou halen. Maar toch!"

Met die belofte in mijn achterhoofd zet ik door. En inderdaad: daar is de lichte euforie. Het is nog vroeg in de ochtend, het is heel stil op straat en de stad voelt van mij. De radio speelt leuke liedjes, mijn passen vinden de maat. Halverwege kom ik langs een huis waar ik woonde toen ik jaren geleden voor het eerst ging hardlopen. Toen haalde ik het eind van de straat niet, nu maak ik de kilometers bijzonder langzaam, maar ook vrolijk vol - een bewijs dat wat je opbouwt, je nooit helemaal verlaat. 

Een dikke drie kwartier later zit ik weer op de bank, rood aangelopen, bezweet en tamelijk gelukkig. Ik weet wat ik nodig heb om dit door te zetten: een stok achter de deur. En dus neem ik een besluit voordat ik er te lang over na kan denken: ik ga een halve marathon rennen. Op het mooiste eiland van Nederland, Vlieland, in augustus. De Nike Run Club-app die al tijden ongebruikt op mijn telefoon staat, maakt een schemaatje voor me (en nog veel meer ren-apps vind je in het volgende artikel). Nu trainen en m'n discipline terugvinden. Dan komt het met dat broodnodige succesje helemaal goed!

Oproep

Ben jij ook aan het trainen om een doel te bereiken? Een belangrijke wedstrijd, een feest waarvoor je in vorm wil zijn, een race, in je eentje, met een groepje of juist een team? Stuur ons dan een mailtje op [email protected] We horen je verhaal graag!

Door Peper Hofstede

Hardloopapps & gadgets

Het voorjaarszonnetje heeft zich de afgelopen weken goed laten zien. Dit mooie weer schreeuwt om je work-out van binnen naar buiten te verplaatsen. En zelfs als het regent, is een stukje hardlopen de perfecte manier om even een frisse neus te halen. Maar waar begin je, en hoe zet je door? Techredacteur Nina Verberne zet de leukste apps en gadgets voor je op een rij.


Nike Running+
Een van de meest voor de hand liggende en ook betere apps die er is, is de ren-app van Nike. Doordat je met de Nike-app de competitie met je vrienden kunt aangaan, wordt de motivatie om iedere avond een paar kilometer te gaan rennen, steeds groter. Als beloning krijg je zogenoemde ‘fuel’, een soort puntensysteem. Hiermee kun je nieuwe functies binnen de app ontgrendelen. In de app zit verder nog een apart onderdeel waar je een persoonlijk trainingsschema kan laten maken als je voor een specifiek doel traint.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android


Runkeeper
Ben je net als Peper (weer) startende en heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan kan Runkeeper je op weg helpen. In de app vind je verschillende trainingsschema's die je goed op weg helpen. Gevorderde lopers kunnen trouwens ook hun hart ophalen en verschillende trainingen in de app vinden. De Runkeeper run coach geeft je tijdens het hardlopen aanwijzingen en helpt je door moeilijke momenten heen, tegelijkertijd zorgt de coach er ook voor dat je jezelf niet overbelast. In de app kun je verder na een rondje rennen je tijd, het tempo en uiteraard ook de afstand zien. Mocht je met een hartslagmeter hebben gerend, dan vind je ook deze informatie terug in de app.

Prijs: gratis (in-app aankopen voor uitgebreidere functies)
Beschikbaar voor: iOS & Android


Strava
Een andere intens populaire app is Strava - en ik begrijp helemaal waarom. De app is van alle gemakken voorzien. Wat uniek is aan Strava is dat je jouw prestaties met anderen kunt vergelijken, zonder dat je hiervoor bevriend met ze hoeft te zijn. Zo kun je zien of het rondje dat je dagelijks rent boven het gemiddelde zit of er nog onder. Op deze manier weet je precies of je tempo bij moet zetten of jezelf al een schouderklopje kunt geven omdat je zo lekker bezig bent. Ook zijn er iedere maand uitdagingen waar je aan mee kunt doen voor wat extra motivatie.

Daarnaast is navigeren in de app ontzettend easy. Een nadeel van Strava vind ik het dure abonnement dat je voor 60 euro per jaar kunt aanschaffen. Duur, maar je krijgt wel nog meer inzicht in je training, met bijvoorbeeld een tempo analyze en een meer gedetailleerde voortgangsanalyse. 

Prijs: gratis (premium versie voor 60 euro per jaar of 6 euro per maand)
Beschikbaar voor: iOS & Android


Zombies, Run!
Wil je het rennen leuker maken? Dan moet je Zombies, Run! downloaden. Zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden, wordt je in deze app tijdens het rennen achtervolgd door zombies. Via je koptelefoon krijg je allerlei aanwijzingen toegeroepen, zodat je precies weet of je rechtdoor moet of beter kunt afslaan. Onderweg pik je verschillende hulpmiddelen op die je kunt inzetten als de zombies je op de hielen zitten en je het sprintje even niet meer haalt. Op deze manier wordt rennen een stuk speelser en dus leuker.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

Samsung Icon X earbuds
Geen zin om je smartphone met je mee te nemen als je gaat rennen, maar wil je wel muziek luisteren? Dan zijn de Samsung Earbuds je nieuwe hardloopbuddy. De oordopjes zijn draadloos zodat je tijdens het rennen niet in de knoop komt te zitten met draadjes. Ze zitten goed in je oren en vallen er niet uit (ik heb ze getest). De earbuds weten wanneer je aan het rennen bent en wanneer je wandelt. Daarnaast meten de earbuds je hartslag en motiveert een Running Coach om een tandje bij te zetten om net dat beetje extra uit je rondje te halen. De Icon X meet je tijd, afstand en verbrande calorieen. Bij de oordopjes krijg je een speciaal doosje die je oordopjes binnen 10 minuten oplaadt zodat je weer een uur kunt hardlopen. Bovendien hoef je dus niet je smartphone mee te nemen als je gaat rennen met deze earbuds. Je kunt er ongeveer 1.000 nummers op zetten. Niet goedkoop, wel extreem handig: je koopt de Icon X vanaf 179 euro.

Fitbit Versa
Vind je het - net als ik - lastig om jezelf te motiveren om te bewegen? Dan gaat een smartwatch zoals de Fitbit Versa je sowieso helpen. Het klokje om je pols geeft aan hoeveel stappen je op een dag zet en in de bijbehorende app kun je zien hoe jij het doet ten opzichte van je vrienden die ook een Fitbit account hebben. Zodra je ziet dat je nog een x aantal stappen moet zetten en je vrienden die allang gehaald hebben, kruip je gegarandeerd uit je stoel om nog even ‘s avonds een rondje door de buurt te rennen of te wandelen. Het horloge meet behalve je stappen ook je hartslag, geeft je notificaties van sms'jes en bellers en trackt je slaap. Daarnaast kan-ie ook onder water dus mocht je de smaak te pakken hebben gekregen en in de toekomst een triatlon willen doen, dan zit je met dit slimme horloge wel goed. De prijs? De Fitbit Versa kost 199 euro, maar er zijn ook genoeg goedkopere alternatieven te krijgen.

 Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

 

 

 

Seks als je lichaam niet meewerkt

Seksproblemen door ziekte of een handicap blijven nog vaak onbesproken, terwijl de emotionele gevolgen groot kunnen zijn. ‘Mijn lichaam werkt niet mee, maar het verlangen om aangeraakt en gekoesterd te worden blijft,’

Onbezorgd en zonder pijn kunnen genieten van seks. Voor de een is het vanzelfsprekend, maar voor Tamara (48) is het iets waar ze alleen maar van kan dromen. Ze lijdt aan een zeldzame darmziekte, waardoor het seksleven met haar man, met wie ze al twintig jaar samen is, al jaren onder druk staat. ‘Eerst had ik door mijn ziekte last van ernstig ondergewicht. Als je vel over been bent en bij de minste aanraking onder de blauwe plekken zit of een flauwte dreigt te krijgen van de inspanning, dan gaat

'Dat slangetje op mijn buik is ook niet echt bevorderlijk voor de erotiek' 

de speelsheid en het plezier bij seks er snel vanaf. Later kreeg ik een sonde in mijn neus, waardoor het niet meer prettig was om te zoenen. Nu is die neussonde weg, maar heb ik sinds een aantal jaar een slangetje in mijn buik dat iets boven mijn navel naar beneden loopt. Tijdens de seks moet ik dat op mijn buik vastplakken met tape en heel voorzichtig zijn dat het niet losgaat, anders komt het slangetje bij mijn schaamstreek terecht. Ook niet echt bevorderlijk voor de erotiek.  Mijn man en ik zijn al twintig jaar samen en houden heel veel van elkaar. We doen erg ons best om de intimiteit tussen ons te behouden, maar als je lichaam zoveel beperkingen kent, is het soms moeilijk om er nog van te kunnen genieten.’

Niet de enige
Tamara is lang niet de enige Nederlander die worstelt met seksproblemen door een chronische ziekte of handicap. Uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep en zorgverzekeraar Agis bleek dat slechts dertien procent van de mensen met een chronische ziekte of een handicap tevreden is met hun seksleven. En de stichting Sick and Sex onderzocht samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties dat twee derde van de kankerpatiënten achteruitgang ervaren in seksualiteit en intimiteit. 81 procent ervaart lichamelijke klachten op het gebied van seksualiteit, zoals erectieproblemen. Maar ook emotionele problemen en een veranderd zelfbeeld komen veel voor. In april pleitte Ellen Laan, hoogleraar seksuologie bij het AMC, in haar oratie dan ook voor meer aandacht voor seksproblemen door ziekte en handicaps. Volgens Laan zorgt schaamte bij zowel arts als patiënt ervoor dat problemen in het seksleven vaak onbesproken blijven. Ze vindt dat artsen niet alleen meer, maar ook beter over seks moeten praten met patiënten. ‘Artsen vragen nu vaak: heeft u nog coïtus? En niet: is het fijn, plezierig, wordt u opgewonden?,’ zegt Laan in een interview met Folia. ‘Zonde, want goede seks heeft veel gezondheidsvoordelen: de genegenheid, het geluksgevoel, dat je gezien wordt, gekoesterd.’

Schuldgevoel
Het is een oproep die Eveline Meijvogel (48), oprichtster van holistisch zorgnetwerk Zensitivity, uit het hart gegrepen is. Zij trad vorig jaar na lang aarzelen voor het eerst naar buiten met een persoonlijke blog over haar worsteling met seks en intimiteit door chronische ziekte. Sindsdien treedt ze ook op als adviseur voor de stichting Sick and Sex, om seksproblemen door ziekte beter bespreekbaar te maken. ‘Ik heb lang getwijfeld of ik mijn verhaal wel moest delen. Het is zo persoonlijk. Moest ik dat allemaal echt online zetten? Maar de gedachte dat er zoveel mensen in stilte worstelen met hun seksualiteit door ziekte, heeft me over de streep getrokken. Ik wilde hen laten weten dat ze niet alleen zijn.’

'Als je altijd maar vecht tegen de pijn, heb je geen zin om aangeraakt te worden' 

Eveline lijdt aan allergieën, chronische astma en heeft fibromyalgie, een aandoening die pijn, stijfheid en vermoeidheid veroorzaakt. Eveline was dertig jaar samen met een vaste partner, maar de relatie kwam acht jaar geleden tot een einde. ‘Mijn ziekte was niet de reden van de scheiding, maar het hielp ook niet mee. Als je altijd moe bent, altijd aan het vechten bent tegen pijn, dan heb je geen zin om aangeraakt te worden. Dan heb je gewoonweg niet de energie om met seks bezig te zijn. Als je partner dan toenadering zoekt, denk je: oh nee, laat me alsjeblieft met rust. Om je daar vervolgens weer schuldig over te voelen. Wat voor geliefde ben ik als ik mijn partner geen seks en intimiteit kan geven?’

Niet meer aantrekkelijk
Tamara herkent dat. ‘De lichamelijke ongemakken van mijn ziekte zijn vervelend, maar de emotionele kant is misschien nog wel zwaarder. Ik heb me lang schuldig gevoeld naar mijn partner. Heb me vaak afgevraagd of ik hem nog wel genoeg te geven had. En nog steeds worstel ik daar wel eens mee. Je voelt je echt niet meer mooi en aantrekkelijk als je door je lichaam steeds aan die ziekte wordt herinnerd.’ Gelukkig kunnen Tamara en haar man er goed over praten. ‘We zijn heel eerlijk naar elkaar. Ik deel het met hem als ik het er moeilijk mee heb. En hij zegt op zijn beurt ook dat hij wel eens zin zou hebben in ongecompliceerde seks met een vrouw die niets mankeert. Dat is voor mij natuurlijk niet leuk om te horen, maar het is ook logisch. Ik heb liever dat we die gevoelens delen dan dat het ons van binnen opvreet en we uiteindelijk van elkaar wegdrijven.’

Sinds een tijd heeft de man van Tamara last van ernstige reuma, wat hun seks tot een nog grotere uitdaging maakt dan het al was. ‘Aan de andere kant, door zijn ziekte zijn we elkaar wel beter gaan begrijpen. We weten nu allebei hoe het is om fysiek geremd te worden en blijven zoeken naar manieren om toch samen intiem te kunnen zijn. Door samen te douchen bijvoorbeeld. Want ook al werkt je lichaam niet mee, het verlangen om aangeraakt en gekoesterd te worden blijft.’

Deel van jezelf
Maar dat verlangen wordt bij mensen die ernstig ziek zijn vaak vergeten. Bij Rob (44), getrouwd en vader van een zoontje van vijf, werd vorig jaar teelbalkanker geconstateerd. Hij onderging een ingrijpende operatie waarbij zijn rechterbal volledig werd verwijderd en verschillende zenuwen zijn doorgesneden. Hoewel de kanker succesvol was behandeld, waren de fysieke en emotionele gevolgen van de operatie groot. Een jaar na de operatie slikt hij nog dagelijks morfine tegen de pijn. Een erectie krijgen lukt nauwelijks en genot of een orgasme beleven zit er voorlopig niet meer in.

'Ik moet blij zijn dat ik dit heb overleefd. Maar ik ben wel een belangrijk deel van mezelf kwijtgeraakt' 

Het lastigste vindt hij dat de impact van een verwoest seksleven door ziekte nogal eens wordt onderschat. ‘Het is heel dubbel, want aan de ene kant moet je blij zijn dat je succesvol aan kanker bent geopereerd. Dat je nog lééft. Maar aan de andere kant ben je een belangrijk deel van jezelf kwijtgeraakt.’ Doordat zijn vrouw ook gezondheidsproblemen heeft, kan zij hem niet in zijn seksuele revalidatie ondersteunen. Maar ze laat hem vrij om hulp van buitenaf in te schakelen. ‘Ik heb nu één keer een hele hoopvolle ervaring gehad met een Tantrische massage, waarbij ik zelfs sinds lange tijd weer een orgasme heb beleefd. Ook ben ik in overleg met een seksueel hulpverleenster, om mij te helpen mijn seksualiteit opnieuw te ontdekken.’

Levensbehoefte
Tika Stardust is zo’n seksueel hulpverlener voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. ‘Van MS-patiënten tot mensen die na een ongeluk verlamd zijn geraakt en van dementerende ouderen tot mensen met autisme. De mensen die ik bezoek hebben heel verschillende beperkingen, maar één ding delen ze,’ zegt Tika, ‘het verlangen naar liefde, genegenheid en intiem contact. Maar wat als je verlamd bent, waardoor je jezelf niet kunt aanraken? Wat als je niet kunt praten, zodat je niet kunt duidelijk maken waarnaar je verlangt?’

Tika helpt haar cliënten met het vervullen van hun intieme verlangens. ‘Soms door seks, soms alleen door iemand vast te houden. Ieder mens heeft intimiteit nodig. Ieder mens heeft behoefte aan fysiek contact.’ Toch wordt de noodzaak om mensen met een beperking ook op seksueel gebied te helpen volgens haar nog onvoldoende erkend. ‘Seks is iets waar in de zorg nog heel veel schaamte omheen hangt. Bovendien wordt het vaak gezien als een extraatje. Als iets wat niet per se noodzakelijk is. Terwijl seks toch een van de wezenlijkste menselijke levensbehoeftes is. Ja, je kunt zonder seks leven,’ zegt Tika. ‘Maar ja, je kunt ook leven met een knieblessure en toch vinden we het heel normaal als je daar fysiotherapie voor krijgt. Waarom zou het dan niet normaal zijn om iemand met seksuele problemen te helpen?’ 

Niet alleen
Rob kan zich daar alleen maar bij aansluiten. ‘Als ik mensen vertel dat ik naar een Tantra-masseuse ben geweest, dan zie ik dat ze dat een beetje raar vinden. Voor mij is zo’n sessie een manier om weer een stap te zetten richting mijn seksuele genezing. Maar het is moeilijk om zoiets met anderen te delen. Mensen voelen zich al snel ongemakkelijk. Ze vragen niet door als je iets vertelt. Of ze veranderen snel het onderwerp.’ Hij herkent zich dan ook volledig in de oproep van hoogleraar Laan tot meer openheid over seksproblemen door ziekte. ‘Het blijft nu vaak verborgen leed. Iets waar je in je eentje mee moet dealen. Als je een gebroken been hebt, dan zien mensen dat aan je. Ze vragen hoe het vaak gaat en of ze je ergens mee kunnen helpen. Aan mij is niets te zien. Dat maakt de worsteling soms eenzaam.’

Eveline ervaart hetzelfde. ‘Ik ben een pittige, ondernemende vrouw. Als je mij ziet, zou je niet denken dat er iets aan de hand is. De vermoeidheid, de pijn en de frustraties over de beperkingen van mijn lichaam, die zie je niet. En het is verleidelijk om die kanten van jezelf voor anderen te verbergen. Om te zwijgen over de seks of de intimiteit die je mist. Toch is mijn advies aan iedereen die deze problemen heeft: praat erover. Dat hoeft niet met de hele wereld. Maar deel het met de mensen om je heen. Er zijn zoveel anderen die met dezelfde problemen worstelen. Ook al voelt het soms zo, je bent niet alleen.’

Door Floor Bakhuys Roozeboom

Op hun verzoek zijn de namen van ‘Rob’ en ‘Tamara’ gefingeerd.

5x bijzondere smaken

Het is de week van het Nederlandse bier en dat vieren we met biertjes van eigen bodem. Het aanbod blijft groeien en de brouwers worden steeds creatiever. Steeds vaker gaan er extra ingrediënten de ketel in, die het bier een spannende smaak geven. Wij vroegen Sander Nederveen en Tristan Spits, respectievelijk brouwer en directeur bij de Amsterdamse brouwerij Oedipus, naar de (r)evolutie in bierland.

Niks mis met een simpel pilsje, maar toch kiezen we zowel thuis als op het terras steeds vaker voor speciaalbier. Een ontwikkeling die past bij onze tijd, zegt Spits: “Mensen zijn steeds individueler geworden in de keuzes die ze maken. Dat geldt voor koffie, voor energieleveranciers, maar ook voor bier. We zijn steeds meer uitgesproken over welke producten bij ons passen. Hoe persoonlijker, hoe beter. Dat zorgt ervoor dat de grote biermerken moeite hebben om nog aansluiting te vinden.”

De opkomst van het massale pils was ook pas iets van na de Tweede Wereldoorlog. Spits: “Toen is er een monotoon bierlandschap ontstaan, maar daarvoor had je veel kleine brouwerijen met elk hun eigen soort bier.” En dat bier kon allerlei ingrediënten bevatten. Nederveen: “De biertjes waren regionale specialiteiten en er werd gebrouwen met wat er voorhanden was. Op sommige plekken waren dat druiven of appels, op andere plekken werd er gedistilleerd. Voordat hop het plantje was waarmee bier gekruid werd, werd er van alles gebruikt om bier op smaak te brengen.”

En dat wordt ook nu weer volop gedaan. Spits: “Bier kan een enorme verscheidenheid aan smaken hebben. Dat is ook het leuke aan het maken ervan.” Maar gooien brouwers dan niet maar van alles in hun bier, zodat ze kunnen opvallen bij de experimenterende consument? “Het is niet gek doen om het gek doen. Brouwers proberen een vernieuwend bier te maken en kijken welk ingrediënt daarbij kan passen. Het is altijd dienend aan de smaak.”

Zo ook bij deze vijf bijzondere Nederlandse bieren.

Thaise currykruiden
Uiteraard wordt er bij Oedipus ook eigenzinnig bier gebrouwen. Nederveen: "Thai Thai begint met de standaard ingrediënten van een tripel, maar daar hebben we de kruiden van een Thaise curryschotel aan toegevoegd. Er zit laos, citroengras, chillipeper, koriander en sinaasappelschil door het bier, wat de smaak van een curry nabootst.” Zo’n bier perfect op smaak krijgen is geen kwestie van elke keer maar hetzelfde in de ketel mikken, maar juist een eeuwig proces van uitproberen.

“Dit bier brouwden we voor het eerst in 2011, maar we zijn nog steeds aan de knoppen aan het draaien. Iets meer van dit, iets minder van dat.” De echte fijnproever zou daardoor telkens hele kleine smaakverschillen kunnen opmerken. “Ik wil graag nog verschillende pepersoorten uitproberen. Elke peper geeft een andere smaak af aan het bier en ik wil testen welke het beste werkt bij dit bier.”

Een denneboom
Collegabrouwers noemen de heren van Het Uiltje ook wel de 'punkers van de Nederlandse brouwwereld.' Dit omdat ze graag dingen doen die eigenlijk niet mogen. Zoals bijvoorbeeld naar het bos rijden en een dennenboom omzagen, om deze vervolgens te gebruiken voor een speciaal kerstbiertje. Brouwer en eigenaar Robbert Uyleman: "Om een kerstbier op tijd klaar te hebben, moet je in november al gaan brouwen, maar we ontdekten dat de kerstboomverkoop dan nog niet begonnen is. Toen hebben we inderdaad illegaal een boom omgehakt."

Een kerstboom? Waar was die voor nodig dan? "Sommige hopsoorten hebben een bepaalde harsige toon, dat het bier een dennenaroma geeft. Wij hadden al eens bier gemaakt met de dennentopjes, maar nu wilden we een stapje verder." En dus ging de boom in zijn geheel de brouwketel in. "Het bier heeft anderhalf uur gekookt, terwijl de boom smaak af gaf." Het eindresultaat was een stevig bier met de toepasselijke naam Pine and Needles. 

Zeewier
Het is gezond en duikt in steeds meer gerechten op: zeewier. Maar het glibberige goedje ook in je bier? Dat kan dus. De dames van Gebrouwen door Vrouwen presenteerden eerder al smaakvolle biertjes met vlierbloesem en ginkruiden en zijn nu met zeewier aan de slag gegaan. In samenwerking met zeewierboerderij IJmond, dat met het kweken van zeewier de zee wil zuiveren, hebben ze een nieuw biertje gemaakt: Zonnig Zeewit.

Mila van Esseveldt: "We hebben een aantal soorten zeewier uitgeprobeerd. Sommige gaven een te heftige geur en smaak af en dat werkte niet, want je wil geen bier dat superzout smaakt. De keuze viel op kelk, een zeewier dat goed aansloot bij ons bier. Het is een fris, zomers biertje, met een heel licht ziltige nasmaak." Een prima experiment voor op een zonnige middag op het terras, want met een alcoholpercentage van 3,8% val je na twee van deze zeewierbiertjes ook niet meteen dronken van je stoel af.

Vat gerijpt
Brouwerij de Molen is wereldberoemd in het buitenland, maar vreemd genoeg in eigen land niet heel bekend. En dat terwijl ze al heel wat prijswinnende bieren geproduceerd hebben. Meesterbrouwer Menno Olivier heeft bieren gemaakt met hibiscusbloemen, katjesdrop of bergamotfruit, maar het meest bijzonder zijn toch wel de barrel aged bieren.

"We hergebruiken houten vaten van distilleerderijen om bieren in te laten rijpen. In de vaten kan whisky, wijn, bourbon of port hebben gezeten. En elk van die vaten geeft weer een andere smaak af aan het bier. Het is altijd weer experimenteren, maar inmiddels weten we wel welk bier het beste past bij welk whiskysoort. Na zeven maanden openen we het vat om te proeven of het bier al op smaak is, of dat we het nog langer laten rijpen. Het is handwerk dus. En je moet er ook de ruimte voor hebben. Want met de 750 vaten die nu in onze loods staan, is het hier flink vol."

Rode bieten
Alweer een biertje van Brouwerij Het Uiltje, want naast het experiment met de dennenboom probeert brouwer Uyleman ook allerlei andere dingen uit. Van Wilhelminapepermuntjes tot de schelpen van oesters. Niks is hem te gek, zolang het maar smaakt. Het meest recente brouwsel is ook weer een mooi voorbeeld van gedurfd brouwen: een Indian Pale Ale met rode bieten.

Uyleman: "De bieten geven smaak af aan de IPA, maar niet heel sterk." Dus je zit geen bietensap met alcohol te drinken? "Nou, je proeft de biet wel, maar het overheerst niet. Waar je alleen niet omheen kunt is de kleur, want het bier is knalrood geworden." Geen goudgele rakker dus, maar een rode. Weer eens wat anders. En laten we daar nou net met zijn allen naar op zoek zijn.

Door Kita van Slooten

Clafoutis met hazelnoot & abrikozen

In samenwerking met Uitgeverij Becht

Een Frans toetje waar je je vingers bij aflikt! Maak deze clafoutis met hazelnoten en abrikozen - maar zonder zuivel.

Ingrediënten (voor 8-10 personen):

 • 3 eieren
 • 100 g hazelnoten (+ extra voor garnering)
 • 2 el boekweit
 • 1 vanillestokje
 • 100 g rietsuiker
 • 250 ml kokosmelk
 • 2 tl citroentijmblaadjes
 • ​6 abrikozen
 • Extra nodig: ronde bakvorm van ø 20 cm

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de bakvorm in met olie en zet opzij. Klop de eieren luchtig in een kom. Maal de hazelnoten en boekweit fijn in een keukenmachine en doe bij de eieren.
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg de rietsuiker, kokosmelk, het vanillemerg en 1 theelepel citroentijm toe aan de kom. Roer tot een glad beslag.

Snijd de abrikozen doormidden en verwijder de pitten. Leg de abrikozenhelften met de snijkant naar beneden in de bakvorm en schenk het beslag eroverheen.

Bak 20-25 minuten in de oven, tot de clafoutis goudbruin, maar nog wel smeuïg is.

Strooi er 1 tl citroentijmblaadjes overheen en eventueel wat grofgehakte hazelnoten.

met | zonder | zuivel
In dit boek staan de lekkerste zuivelvrije recepten, van ontbijtjes tot lunch, diner en toetjes. Alle recepten zijn makkelijk te maken, met maximaal 8 ingrediënten. Wat dacht je van zuivelvrije bananenbosbessencake, cookiedough-ijs, pesto of gerookte-paprika-wortelhummus?

Titel: met | zonder | zuivel
Auteur: Alexandra Besel
Prijs: € 12,99
ISBN: 9789023015581
Uitgever: Becht

 

 

 

 

 

 

Solo: A Star Wars Story

Film van de week: Solo: A Star Wars Story
Regie: Ron Howard
Met: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke
Waardering: 3 sterren

Stoer, sexy en steengoed in tegensputteren. Zo kennen we Han Solo, die in 1977 voor het eerst op het witte doek verscheen. Een jonge Harrison Ford speelde de cynische, maar stiekem o zo charmante smokkelaar en piloot. Het werd zijn grote doorbraakrol. Na die eerste trilogie was Han even uit beeld, maar in The Force Awakens (2015) vloog hij de vernieuwde Star Wars-reeks weer binnen.

Het werd de laatste Star Wars-film voor Ford, maar niet voor Han Solo, want in deze prequel krijgen we meer te weten over zijn jeugdige jaren en zien we hoe de eigenwijze held Chewbacca tegen het harige lijf loopt en voor het eerst in het iconische ruimteschip Millennium Falcon vliegt.

Een jonge Han wil samen met zijn liefje Qi'ra ontsnappen van de nare planeet Corellia, maar alleen hij weet te ontkomen. In de jaren die volgen maakt hij er zijn missie van piloot te worden en een ruimteschip aan te schaffen, zodat hij terug kan om haar te redden. Een overval op een trein met kostbare vloeistof moet hem het benodigde geld opleveren, maar Han en zijn kompanen zorgen er vooral voor dat ze daarmee een gevaarlijk crimineel syndicaat achter zich aan krijgen. Een syndicaat dat ook Qi'ra in zijn greep blijkt te hebben.

Solo: A Star Wars Story brengt een vlot en luchtig avontuur, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het verhaal over trouw en loyaliteit voelt geforceerd aan. Zeker in de relatie tussen Han en Qi'ra. Doe ons maar het heerlijke gekibbel tussen Han en Leia uit de eerste films. Daar knetterde de seksuele spanning, terwijl hier de romance er nogal slapjes bij hangt.

Aan het spel van Alden Ehrenreich ligt dat niet. De Han Solo die hij neerzet is onbezonnen, nog wat naief zelfs. Zijn grijns is ontwapenend en zijn opmerkingen scherp. Het is niet de kribbige knakker van Harrison Ford. Toch zijn de gelijkenissen treffend en is het goed voor te stellen dat de Han Solo die we kennen hier gevormd wordt.

Hij wordt omringd door een aantal leuke nieuwe personages, met als hoogtepunt de pittige droid L3, die een komische, felle strijd levert voor gelijke rechten. Maar het is de beginnende vriendschap tussen Chewbacca en Han die de film een kloppend hart geeft. Hun modderige eerste ontmoeting, onderlinge grapjes en gesmeerde samenwerking zorgen ervoor dat de prequel toch wat bijdraagt aan de Star Wars-reeks. Geen diepgang, wel een hoop lol.

Door Kita van Slooten

Weekendagenda

Fête de la Nature

Het Fête de la Nature brengt je in contact met de natuur, zowel in de stad als op het platteland. Op dit grootste grassroot natuurfestival van Nederland kun je meedoen aan een speurtocht, met wilde planten koken, rondleidingen volgen door vogelspecialisten en je inschrijven voor allerlei lezingen en (kinder)vertellingen. Kijk wat er bij jou in de buurt wordt georganiseerd en stel je eigen programma samen op fetedelanature.nl.

40 Up Festival

Bij 40 Up gaat het om 40 jaar dansmuziek, van disco en rock tot hiphop en pop. Op de Strijp in Eindhoven staan drie grote overdekte podia en eromheen is een heus foodfestival opgebouwd met foodtrucks, winebars en natuurlijk allemaal lekkere biertjes! www.40upfestival.com.

Tour de Poep

Van jong tot oud: iedereen heeft wel een bepaalde fascinatie met poep! In Microbia vergelijk je de poep van verschillende dierensoorten, ga je op bezoek bij je eigen darmbewoners en vertellen laboranten (tussen 13 en 16 uur) allerlei dingen over poep die je nooit hebt geweten. www.micropia.nl.

In Ibiza-sferen!

Misschien dat je Lelystad en hippies niet direct met elkaar in verband brengt, maar komend weekend is dat allemaal anders. Hier vindt het grootste hippiefestival van Nederland plaats en dat belooft wat! Met muziek uit de jaren '60 en '70, een hippiedorp met zwierige kleding, kraampjes om hennatattoos en veer-extenties te laten zetten en natuurlijk talloze eetkraampjes. www.delelystadsehippiemarkt.nl.

Libelle Zomerweek

Zo langzamerhand kent eigenlijk iedereen de Libelle Zomerweek wel. Toch noemen we hem even omdat er zoveel te doen is, dat een kleine selectie wel handig is. Laat je vrijdag inspireren door de modeshow en zing meteen daarna, om 15 uur, mee met de liedjes van Lange Frans. Iedere dag om 12 uur kun je koken met Rudolph van Veen, op zaterdag gevolgd door een optreden van Loïs Lane (13.30) en daarna een lezing met Annejet van der Zijl (15.30). En dan kun je op zondag gewoon lekker shoppen! www.libellezomerweek.nl.