Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 20, 2018 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Lastige gasten: 'Als ik mijn bruiloft over mocht doen, nodigde ik niemand uit'

Zal de vader van Meghan Markle zaterdag nou wel of niet de koninklijke bruiloft van zijn dochter bijwonen? Zeker is dat juist je naasten het rondom je bruiloft je nog knap moeilijk kunnen maken. Ruziënde ceremoniemeesters, saboterende moeders en gulzige gasten - deze drie bruiden kregen er allemaal mee te maken.

Sarah (27) trouwde in maart van dit jaar met haar Tonio. Het moest een van de mooiste dagen van hun leven worden, maar al in de aanloop ernaartoe ging er van alles mis. “Mijn moeder was tegen het huwelijk”, vertelt Sarah. “Ze is vrij racistisch en mijn man heeft een kleurtje. Het eerste jaar van onze relatie ‘accepteerde’ ze het redelijk, maar toen hij me van de ene op de andere dag in de steek liet, kon ze haar opluchting nauwelijks verbergen. Ze deed er alles aan om te zorgen dat het uit bleef tussen ons, ze hielp verhalen over hem de wereld in om me ervan te overtuigen dat hij niet goed voor me was. Zo zou hij vreemdgaan en drugs gebruiken.”

Sarah volgde haar gevoel en gaf Tonio toch nog een tweede kans. Maar haar moeder wilde niets meer van hem weten. “Ze zei gelijk: die komt er hier nooit meer in.” Dat Tonio Sarah na anderhalf jaar ten huwelijk vroeg, veranderde niets aan haar houding. “Ze kondigde aan dat ze waarschijnlijk niet bij ons huwelijk zou zijn en zette ook mijn oudste zus tegen ons op. Die was zwanger en in maart uitgerekend. Volgens mijn moeder hadden we onze bruiloft precies dan gepland zodat zij niet kon komen. Mijn zus geloofde dat.”

'Mijn moeder en getuige saboteerden doelbewust alle voorbereidingen'

Sarah kon voor haar gevoel weinig anders dan zich neerleggen bij de beslissing van haar moeder. Ze vroeg haar twee beste vriendinnen als getuigen en begon met het plannen van haar bruiloft, in de hoop dat haar moeder en zus nog zouden bijdraaien als het eenmaal zo ver was. Eén van de twee vriendinnen, die ook was aangesteld als ceremoniemeester, was nogal close met de moeder van Sarah. Zij hield haar moeder van alle ins en outs op de hoogte, ontdekte Sarah. “Tot mijn verbazing wist mijn moeder precies hoe mijn jurk eruitzag en wat die had gekost, terwijl er maar drie mensen waren die dat wisten: mijn twee getuigen en ik. En er was er maar één die zo goed was met mijn moeder.” Toen ze haar vriendin daarop aansprak, werd die woest, volgens Sarah. “Ze blokkeerde ons gelijk overal.” Ook met de andere ceremoniemeester, een collega van Tonio, kregen ze ruzie. In allerijl werden daarop twee nieuwe ceremoniemeesters opgetrommeld, gezamenlijke vrienden van Sarah en Tonio.

Onverstuurde uitnodigingen
Maar vlak voor de bruiloft bleek er nog van alles niet geregeld te zijn. Volgens Sarah omdat haar vriendin, die onder één hoedje speelde met haar moeder, alle voorbereidingen doelbewust gesaboteerd had. “De kaarten werden veel te laat verstuurd, bij de jurken voor de bruidsmeisjes was ze steeds verhinderd of mankeerde er van alles aan. Achteraf hoorden we van een andere vriendin dat ze samen met mijn moeder had afgesproken om alles te vertragen in de hoop dat de bruiloft dan afgeblazen zou worden. Mijn moeder bleek allerlei gasten te hebben gebeld om ze over te halen niet naar de bruiloft te gaan.”

'Op de grote dag misten er drie ceremoniemeesters, mijn moeder en mijn oudste zus'

Daags voor de bruiloft liet tot overmaat van ramp een van de overgebleven ceremoniemeesters plots niets meer van zich horen. “Hij had per ongeluk kaarten voor dag- en avondgasten verwisseld, waardoor mensen een verkeerde uitnodiging hadden gekregen. De tante van mijn man was heel boos en teleurgesteld omdat ze – ten onrechte – alleen ’s avonds was uitgenodigd. Dus ik heb de ceremoniemeester daarop aangesproken en gezegd dat ik er ontzettend van baalde dat ik twee weken voor mijn bruiloft zelf nog alles moest controleren. Dat schoot bij hem in het verkeerde keelgat. Hij werd ontzettend boos, zei dat ik alleen maar aan het zeuren was en hem niet één keer had bedankt. Uiteindelijk kwam hij ook niet opdagen op het huwelijk.”

Drie ceremoniemeesters, de moeder van Sarah en haar oudste zus schitterden door afwezigheid op de grote dag. “Ik heb er in eerste instantie wel verdriet van gehad, maar ik wil verder met Tonio, ik hou van hem. Als mijn familie en vrienden dat niet kunnen accepteren, dan is het niet anders.”

Ondanks alles was het een topdag, zegt Sarah. “Mijn middelste zus is uiteindelijk mijn getuige geweest, zij was erbij van ’s ochtends vroeg tot het einde, dat maakte veel goed. Er waren gelukkig ook mensen die wel van mij en van hem houden.”

Saboterende stiefdochter
Ook bij de bruiloft van Samantha (49) hadden niet alle gasten het beste met haar voor. Toen ze in 2011 voor de tweede keer trouwde, stonden haar stiefkinderen daar niet om te springen. De jongste drie kwamen niet opdagen. De vierde, haar 22-jarige stiefdochter, bood tot Samantha’s verrassing aan om als ceremoniemeester op te treden. Maar met de kennis van nu zou ze willen dat ze daar nooit mee had ingestemd. “Al onze wensen werden overboord gegooid. Alles waarvan we expliciet hadden gezegd dat we het niet wilden, werd júist gedaan. Een sierboog, versiersels in huis, rozenblaadjes op ons bed: we hadden zo gezegd dat we daar geen behoefte aan hadden.” Als klap op de vuurpijl kregen ze een huwelijksreis aangeboden. “Een weekendje Parijs, met veel poeha gepresenteerd. Terwijl we allebei geen stadsmensen zijn en mijn vriendin ook nog duidelijk tegen mijn stiefdochter had gezegd dat ik het niet leuk zou vinden.”

'Het weekendje weg dat ze ons cadeau hadden gedaan, bleken we zelf te moeten betalen' 

Achteraf hoort ze van die vriendin dat de stiefdochter expres geen rekening hield met haar wensen. Samantha’s eigen kinderen, destijds 12 en 13 jaar oud, waren bovendien nergens bij betrokken. “Die hadden tegen mij niets gezegd, omdat ze mijn gelukkige dag niet wilden verpesten. Maar achteraf bleek dat de jongste had zitten huilen omdat hij zich buitengesloten voelde. Ze schaamden zich dat ze geen cadeau hadden. Dat deed me nog het meest pijn, dat zij zich zo buitengesloten hebben gevoeld.” Ook blijkt dat vijf dierbaren nooit een trouwkaart hebben gehad en dus de hele bruiloft zijn misgelopen. “Daar kun je ook je vraagtekens bij zetten.”

Onhoudbare situatie
Na de bruiloft kregen Samantha en haar man de rekening gepresenteerd van hun ceremoniemeester. “Het weekendje dat ze en plein public cadeau had gegeven, bleken we zelf te moeten betalen. Net als allemaal overbodige dingen waar we nooit om hadden gevraagd. Zo had ze champagneglazen laten graveren, van onze laatste centen. Zelfs de printercartridge en het kopieerpapier bracht ze in rekening. En ze diende alles nog dubbel in ook! Dan barst je blije bubbel gelijk. Mijn man vond het ook heel erg, maar hij durfde nauwelijks tegen zijn kinderen in te gaan.”

Het huwelijk hield uiteindelijk maar drie jaar stand. “Je hoopt dat je twee gezinnen kan samenvoegen en een leuk, gezellig, groot gezin krijgt. Dat pakte voor ons helaas anders uit. De situatie was onhoudbaar.”

Ze verwijt het nu vooral zichzelf dat ze de regie uit handen heeft gegeven op haar eigen bruiloft. “Dat zou ik anderen willen meegeven: houd de touwtjes in handen, het is jouw dag. Mijn stiefdochter deed alsof ze het goed bedoelde en ik ben er met open ogen ingestonken. Naïef noemen ze dat hè?”

Buffet geplunderd
Ook de bruiloft van Mandy (32), vijf jaar geleden, was nou niet bepaald de mooiste dag van haar leven. “Als ik het over mocht doen, dan was het met mijn man, twee getuigen, en verder niemand”, zegt ze. “Trouwen doe je voor jezelf, een bruiloft geef je voor je gasten.”

'Mijn beste vriendin weigerde getuige te zijn' 

Maar juist die gasten dreigden het feest te vergallen. Het begon al met het feit dat de beste vriendin van Mandy geen getuige wilde zijn bij het huwelijk omdat ze vond dat Mandy veel te snel trouwde met haar Robert. Ze waren exact een jaar samen op het moment van de ceremonie. “Die vriendin vond het onverstandig, ze stond er niet achter. Sindsdien hebben we geen contact meer, na een vriendschap van 14 jaar. Een groet in de supermarkt kan er nog net vanaf.”

De grote dag zelf liep ook al niet op rolletjes. In plaats van haar vriendin had Mandy haar zus en haar zwager als getuigen gevraagd. Haar zwager zou ’s ochtends haar aanstaande ophalen en naar de ceremonie brengen, maar hij stond voor het verkeerde huis. “Hij is een schat van een man, maar soms ook een beetje chaotisch. Hij was vergeten dat we ons klaar zouden maken in het huis van mijn ouders, naast de locatie.” Stressvol voor het bruidspaar, en Mandy was al zo gespannen. Haar moeder, die haar make-up zou doen, was namelijk alleen maar met haar eigen uiterlijk bezig. “Enorm frustrerend. Het was uiteindelijk mijn oma die me nog een beetje hielp.”

Wat haar nog het meest teleurstelde, was dat de ceremonie niet op tijd begon. “We zouden exact om 11 uur trouwen, omdat dat precies de tijd was dat wij elkaar een jaar eerder hadden ontmoet.” Maar omdat haar schoonzus nog niet binnen was, hebben ze eerst nog 20 minuten gewacht. “De fotograaf moest weg en de muzikale begeleiding had ook nog een andere verplichting, dus uiteindelijk moesten we om 11.20 echt beginnen. Toen mijn schoonzus eindelijk binnenkwam, om 11.45, was het jawoord al gevallen.” Vanaf dat moment liep alles uit, waardoor ze een uur later dan gepland aankwamen bij hun eigen lunch en receptie. Daar wachtte hen opnieuw een onaangename verrassing: het buffet was al leeg geplunderd door de dertig bruidsgasten. “Alleen de bruidstaart, die bedoeld was om samen aan te snijden, stond er nog. Dat is het enige dat we die dag hebben gegeten, op het diner na.”

Dat diner vond plaats in de Efteling, met een select gezelschap. “Mijn zus, zwager, moeder en oma en de getuigen van mijn man gingen mee. Mijn vader weigerde om mee te gaan, die houdt niet van drukte.” Eigenlijk vond ze de hele dag een grote deceptie, zegt ze. “Pas in de avond, toen de zon onder was en ik samen met mijn man door het Sprookjesbos liep, voelde het goed.”

Door Roxanne Vis
Illustraties: Annet van den Ende

Op verzoek van de geïnterviewden zijn alle namen in dit artikel gefingeerd.

5 x emoji

Vrijwel al onze whatsappgesprekken worden opgefleurd met emoji, de van oorsprong Japanse emoticons. Het is een taal die we met zijn allen nog aan het vormgeven zijn, want elk jaar komen er weer nieuwe emoji bij en iedereen mag suggesties doen. Lilian Stolk schreef een boek over de steeds groter wordende collectie aan figuren. In Het zonder woorden-boek, dat deze week is uitgekomen, duikt ze in de wereld van de blije, fronsende en sippe gezichtjes. Wat zit er voor onbekende betekenis achter die beelden en hoe beïnvloeden ze wat wij zeggen? We analyseren samen met Lilian Stolk vijf bekende plaatjes:

Tranen van plezier
Van alle emoji's wordt deze het meest gebruikt. Stolk: "Als je in levende lijve met elkaar praat, laat je met je gezichtsuitdrukking veel zien: Hoe je iets bedoelt, wordt duidelijk door de manier waarop je erbij kijkt. Met tekst is dat veel lastiger. Terwijl we heel veel dingen niet letterlijk bedoelen." Met het gebruik van een knipoog laat je zien dat de lezer je bericht niet al te serieus moet nemen. Deze emoji is een overtreffende trap daarvan. "Iemand moet zo hard lachen dat hij erbij huilt. In het echt gebeurt dat zelden. Maar juist die dubbele lading maakt het plaatje interessant en favoriet. De tears of joy-emoji is een supergoede manier om ironie aan te geven."

Dubbele betekenis
Sommige emoji betekenen meer dan je denkt. De geit bijvoorbeeld. Stolk: "Deze emoji kan op ook op een andere manier gebruikt worden. Het Engelse woord voor geit is goat en dat is als G.O.A.T. weer een afkorting voor de uitdrukking greatest of all time." Dus laat je in een whatsappje zien dat je iemand een geit vindt dan is dat een enorm compliment. "Ronnie Flex gebruikt de geit-emoji veel op die manier." Een nogal dubieus voorbeeld van een dubbele betekenis is het glas melk. "Bepaalde racisten gebruiken het glas melk om te laten zien dat zij blanke mensen superieur vinden, omdat het percentage mensen die lactose-intolerant zijn bij andere rassen veel hoger ligt."

Ballerina of toch niet?
Wat staat die vrouw daar nou te doen? Zit ze met de handen in het haar? Doet ze een dansje? De meningen zijn verdeeld. "Ik heb voor mijn boek een enquete onder 6000 mensen gehouden met onder de meer de vraag: wat denk je dat deze emoji betekent. Omdat ik zoveel verschillende antwoorden kreeg, was duidelijk dat wij niet goed weten wat de betekenis is. Terwijl dit voor Japanners glashelder is. Wij doen onze duim omhoog om te laten zien dat iets okay is, in Japan vormen ze met hun armen een O boven het hoofd." Dus deze vrouw maakt een okay-gebaar. Maar al die zelf bedachte betekenissen dan? "Je kunt de emoji natuurlijk gebruiken hoe je wilt. Als je schrijft dat je een avondje gaat dansen en je stuurt er dit plaatje bij, dan heeft dat een andere betekenis dan wanneer je hem toevoegt aan de mededeling dat je je sleutels kwijt bent."

 

Vrolijke drol
Wie even goed in zijn geheugen graaft, weet nog dat de drol op Android telefoons tot een paar jaar terug helemaal geen grote grijns had, maar voorzien was van walmpjes en vliegen. Stolk: "De code en titel van een emoji is overal gelijk, maar elk besturingssysteem, zoals Apple, Android, Facebook en Google, mag het op een eigen manier vormgeven. Apple nam direct het Japanse voorbeeld over, anderen volgden later pas. In Japan heeft het woord poep (unchi) het woord voor geluk (un) in zich. Daardoor is poep voor Japanners een gelukssymbool geworden." Inmiddels zijn we ook in het Westen gewend aan de vrolijke drol, want nadat deze in populariteit toenam, ging ook Android overstag en is de blije stinkerd overal hetzelfde.

Huidskleur
Het merendeel van de wereldbevolking heeft een getinte huidskleur, maar toch kon je tot in 2015 bij de emoji alleen maar kiezen uit witte mensen. Stolk: "Toen Miley Cyrus in 2012 tweette dat ze het nogal opmerkelijk vond dat andere rassen niet vertegenwoordigd waren onder de emoji, stonden veel mensen er pas voor het eerst bij stil." De zangeres kreeg veel bijval, waarna het balletje langzaam ging rollen. Nu heb je keuze uit zes verschillende kleurtjes. Een flinke verbetering dus, al blijft het voor sommigen lastig. "Mensen zijn soms bang om een witte voorkeur aan te geven als ze voor het blanke poppetje kiezen. Zelf ga ik vaak voor de gele variant. Die heeft wat weg van de Simpsons en is dus onrealistisch."

Door Kita van Slooten

Smile! Zo krijg je een stralend witte lach

Van onze partner ProGlasur

Een stralend, sterk gebit: staat mooi, voelt lekker. Toch hebben veel mensen last van doffe, gelige of zwakke tanden. Gelukkig is daar iets aan te doen: minder keren eten per dag, minder zuur eten én slimmer poetsen.

Mooie en gezonde tanden, dat willen we allemaal wel. Helaas zijn we er niet altijd mee gezegend. Sterker nog, steeds meer mensen hebben last van tanderosie: maar liefst een op de drie mensen.

Tanderosie ontstaat door zuren in ons eten en drinken. Die zuren maken het tandglazuur zwakker en daardoor kan het gemakkelijker afslijten. En minder glazuur maakt onze tanden na verloop van tijd geleidelijk doffer, dunner of doorschijnender. Gevolg: de gelige onderlaag van je tanden, dentine genaamd, wordt beter zichtbaar. En zo kunnen je tanden er op den duur gelig, dof, transparant of dun gaan uitzien. Niet zo’n fraai gezicht, maar gelukkig kun je er zelf veel aan doen om de schade te beperken. 

1. Minder zuur en minder vaak eten
Ten eerste kun je letten op je eten en drinken. Groente, fruit en sappen en smoothies bevatten bijvoorbeeld veel vitamines, maar helaas ook heel veel zuren. Te veel van deze gezonde tussendoortjes zijn dus niet goed voor het behoud van sterk tandglazuur

Daarbij maakt het niet alleen uit wát je eet, maar ook hoe vaak je eet. Rianne de Leeuw, tandzorgvertegenwoordiger bij GSK legt uit hoe dat zit: “De grootste invloed op tanderosie is ons eten. Veel moderne diëten schrijven voor dat je liever meerdere malen kleine beetjes eet: liever 6 keer weinig dan 3 keer veel op een dag. Dat is voor je dieet misschien handig, maar niet voor je gebit. Je komt dan al snel aan te veel zuurmomenten op een dag. Als je dan toch een tussendoortje eet, eet dit dan zo snel mogelijk achter elkaar op. Heb je een zak met snoepjes of juist wortels naast je staan en ben je van plan de hele zak leeg te eten? Eet ’m dan liever in één keer op, dan dat je er de hele dag mee doet.” Kijk, dat is nou eens een advies waar we blij van worden!

2. Gebruik de juiste tandpasta
Daarnaast is het belangrijk om op je tandpasta te letten. Poetsen met de nieuwe tandpasta ProGlasur Strong & White is een goed idee. Deze tandpasta is speciaal ontwikkeld om te helpen het glazuur weer op te bouwen tot sterkere, wittere tanden*. De tandpasta geeft mineralen af die het glazuur helpen versterken: deze mineralen dringen diep in het glazuuroppervlak. Ze versterken en verharden actief het verzwakte glazuur, zodat dit gezonder en sterker wordt en dus beter beschermd is tegen zuren. Belangrijk, want dagelijkse bescherming is de beste aanpak om tanderosie tegen te gaan. Bovendien helpt het vlekken weg te poetsen, beschermt het tegen gaatjes en krijg je er een schone, frisse adem van. Wel zo prettig!

3. Kies voor een zachte tandenborstel
Poetsen met Proglasur helpt dus, maar hoe vaak moet je poetsen? En maakt het nog uit met wat voor tandenborstel? Rianne de Leeuw: “Dat maakt niet uit. De een poetst liever met een elektrische tandenborstel, de ander met een gewone tandenborstel. Je kunt je eigen tandarts of mondhygiëniste vragen wat voor jou het beste is. Dat verschilt namelijk echt per persoon. Belangrijk is wel: twee minuten poetsen, twee keer per dag en kies altijd voor een zachte borstel, of je nu elektrisch of met de hand poetst.” Kom maar op met die pearly whites dus!

*  Ten opzichte van Proglasur Daily Protection
CHNL/CHSEN/0008/18

Onverwachte bijwerkingen: als je scheiding anders uitpakt

Een scheiding is natuurlijk nooit leuk. En dan weet je niet eens wat je ervoor terugkrijgt. Als je toch die ultieme stap zet, hoop je natuurlijk dat je leven erop vooruit gaat. Maar garanties, die krijg je niet.

Ruim een op de drie huwelijken sneuvelt. In de meeste gevallen verloopt die scheiding goed, maar ook als je niet in een vechtscheiding belandt, is het effect ervan toch vaak groter dan gedacht. Omdat er dingen gebeuren die je niet zag aankomen, je er financieel hard op achteruit gaat, omdat de kinderen er meer last van hebben dan je zou willen, omdat je omgeving er veel moeite mee heeft, omdat je zelf twijfels hebt, of… omdat het proces juist verrassend liefdevol verloopt. Twee vrouwen over hun scheiding: wat ze ervan hoopten, hoe het proces verliep en wat ze ervan hebben geleerd.

Is dit het nou?
Ulrike Suiskens (34), is acht jaar samen geweest met Daan, waarvan drie jaar getrouwd. Ze heeft twee kinderen die vier en twee jaar oud waren tijdens de scheiding. Ulrike zette een punt achter haar relatie omdat ze geloofde dat er meer was in het leven, maar hoeveel impact het op de kinderen zou hebben, zag ze niet aankomen: “Na een aantal mislukte relaties ontmoette ik mijn man. Hij was rustig, lief, een huisje-boompje-beestje-type. We werden verliefd, kochten een huis in een nieuwbouwwijk, kregen twee zoons, trouwden. We hadden beiden een goede baan, een mooi huis en leuke spulletjes. Toen was daar ineens die grote vraag: is dit het nou? Mijn jeugd was turbulent en ik ben opgegroeid in een onrustig gezin. Als kind wilde ik maar één ding: een normale gezinssituatie zoals ik dat bij vrienden zag. Daar was ik al die tijd mee bezig geweest, maar toen ik eenmaal alles volgens het plaatje had, realiseerde ik me dat ik helemaal niet gelukkig was. Ik verlangde naar meer uitdaging en passie. Wij zaten maar op de bank. Of hij keek tv en ik zat op mijn telefoon of andersom. Dat was ons leven samen.

Een eenzame tijd
Ik heb een jaar rondgelopen met twijfels. Mijn ouders zijn gescheiden, dat heb ik altijd verschrikkelijk gevonden, ik wilde dat mijn kinderen niet aandoen. Maar op een gegeven moment ging het niet meer. Voor mijn man kwam de mededeling als donderslag bij heldere hemel. Hij had oprecht gedacht dat onze relatie beter zou worden als de kinderen groter zouden zijn. Maar vlammetjes die uitgaan, gaan niet opeens weer aan. We vonden allebei een huis dicht bij elkaar en hebben het co-ouderschap goed geregeld. Wat ik niet had verwacht, is hoe heftig ik het zou

'Nu, drie jaar later, bent ik nog steeds niet waar ik wil zijn' 

vinden om de kinderen nog maar de helft van de tijd bij me te hebben. Ja, ik had behoefte aan tijd en ruimte voor mezelf, maar ik miste mijn kinderen verschrikkelijk, voelde me heel eenzaam. In eerste instantie dacht ik dat de kinderen niet zoveel van de scheiding hadden meegekregen. Stiekem hoopte ik dat ook heel erg. Maar natuurlijk houdt het hen bezig, hoe klein ze ook zijn. Net na de scheiding stond ik er ook niet zo bij stil wat het met hen deed. Ze leken er rustig onder en daardoor trok het niet mijn aandacht. Daarnaast was ik, heel lullig gezegd, vooral met mezelf bezig. Lang heb ik gedacht: scheiden is geen optie vanwege de kinderen, maar aan de andere kant: wil ik de kinderen leren dat een relatie zoals ik die had normaal is? Of wilde ik hen laten zien dat een relatie uit meer liefde, passie en compassie kan bestaan?

Nu, drie jaar later, ben ik nog niet op het punt waarop ik wil zijn. Ik heb stappen vooruit gedaan, en een paar stappen achteruit. Ook al heb ik er geen spijt van mijn keuze, dat wil niet zeggen dat het soms niet moeilijk is. Mijn oudste zoon zei onlangs tijdens het eten: ‘Ik ben een kind dat liever bij papa is’. Dat voelde als een mes in mijn hart. Je kind bij je houden, terwijl hij heel verdrietig is omdat hij liever bij papa wil zijn... Geloof me, de tranen vloeien dan rijkelijk. Vanuit mijn pijn en ervaring ben ik begonnen met SONS, Samen Opvoeden Na Scheiding. Hiermee wil ik graag andere gescheiden ouders inspireren en ondersteunen in het samen opvoeden van hun kind(eren). Het namelijk niet altijd makkelijk, en dus waardevol als dit in harmonie kan verlopen. ‘Op mijn manier’ willen leven, daar heb ik de tol voor betaald, daar ben ik inmiddels wel achter. Toch blijf ik ervan overtuigd: neem geen genoegen met minder. Ga voor je geluk, ook als je daarvoor dingen moet opofferen. Dan kan het niet anders dat daar uiteindelijk iets moois uit voortkomt.”

Nieuw leven, nieuwe problemen

Yolande was scheidingsmediator  bij het RTL-programma Echt scheiden. Ze is mediator, pedagoog en KIES-coach en schreef meerdere boeken over echtscheidingen, onder meer Scheiden zonder vechten. Hoe komt het toch dat scheiden zoveel impact heeft?  

‘Een scheiding is altijd ingrijpend, zeker als er kinderen in het spel zijn. Wat zo ingewikkeld is bij veel scheidingen, is dat een van beiden de knoop heeft doorgehakt, terwijl de ander daar (nog) niet aan toe was. Degene die wil scheiden, heeft er in veel gevallen al een denkproces van een jaar of twee op zitten, waar de ander totaal geen weet van heeft. Als die hoort dat de ander wil scheiden, krijgt diegene natuurlijk een schokreactie. Na deze fase ontstaat vaak boosheid, omdat je partner je leven overhoop gooit en dat van de kinderen, terwijl je daar zelf niet voor gekozen hebt. Niet gek dat dan de ruzies beginnen! Het huis moet verkocht, dingen geregeld, je gaat een onzekere toekomst tegemoet.

Degene die niet de beslissing heeft genomen, krijgt veel begrip: diegene mag eindeloos zijn verhaal doen, wordt gezien als  het ‘slachtoffer’. Daarbij wordt door de omgeving nogal eens vergeten dat degene die de knoop heeft doorgehakt óók zijn of haar relatie kwijt is. Die probeert zeker over te komen, maar is dat vaak ook niet. Het leven is niet zwart-wit, het is niet alleen maar fijn of slim om te scheiden. Degene die knoop doorhakt, ziet de impact van een scheiding net zo goed niet aankomen en weet ook niet waar die aan begint. Die mag alleen niets van die  twijfel laten merken, want die is tenslotte de aanstichter van de ellende.

Als de scheiding eenmaal rond is, blijkt de werkelijkheid soms anders dan gedacht. Je moet financieel stappen terugdoen, je nieuwe liefde blijkt het niet helemaal te zijn, vrienden kiezen voor de ander en laten je in de steek, de omgeving kijkt anders naar je, het samengestelde gezin brengt weer nieuwe problemen met zich mee, je kinderen kunnen niet wennen aan de nieuwe situatie. Vergeet niet: als ouder kun je na een scheiding door met je leven, maar kinderen zijn voor de rest van hun leven kind van gescheiden ouders en zullen dus altijd met de gevolgen ervan moeten leven.

Mijn tip: wat de kinderen ook zeggen of doen, voor hen is het altijd erg verdrietig en ingrijpend. Vergeet dat nooit! Ze zeggen vaak wat hun ouders willen horen en willen niet ook nog eens moeilijk doen als er al veel gedoe is. Mensen die scheiden, zijn vaak veel met zichzelf bezig. Zorg dat er iemand is bij wie de kinderen hun hart kunnen luchten en leren wat sterker in hun schoenen te staan, zoals een kindercoach of KIES-coach.’
Op Bestmediation.nl vind je meer informatie.

Verliefd op een vrouw
Suzanne van Kalsbeek (33) vierde het tienjarig samenzijn met haar man Michael, waarvan één jaar getrouwd, toen ze een vrouw zag waarvan haar hart op tilt sloeg. Ze besefte plotsklaps dat ze op vrouwen viel. Ze wilde scheiden, een proces dat turbulent, maar verrassend respectvol verliep: “We vierden dat we tien jaar bij elkaar waren tijdens een weekendje weg. We dronken een biertje in een bar, toen ik haar zag. Ik wist

'Ik was doodziek en wilde scheiden, maar mijn man was er voor me' 

niet wat me overkwam, heb haar zelfs nog die avond gevraagd of ik een kans bij haar zou maken. Echt te bizar voor woorden. Het liep op niets uit, de tijd erna was ik compleet in de war. Ik vertelde mijn man dat ik dacht dat ik op vrouwen viel en dat het me beter leek om te gaan scheiden. Tot overmaat van ramp werd ik in die periode doodziek. Ik had al drie jaar een auto-immuunziekte en de boel escaleerde volledig in die periode. Ik moest plots geopereerd worden en belandde zelfs op de intensive care. Mijn leven hing aan een zijden draadje. Ik was doodziek, wilde scheiden, onze omgeving wist van niets, maar Michael zat elke dag naast mijn bed in het ziekenhuis om me te steunen. Een maand nadat ik beter was, heb ik de knoop doorgehakt. Natuurlijk vond Michael het erg moeilijk en was hij diep gekwetst, maar hij is me altijd blijven steunen. Zo bijzonder.

Vrienden blijven
Omdat we nog goed met elkaar overweg konden, regelden we de scheiding samen via de website Uitelkaar.nl. We hebben samen alles ingevuld en hebben de scheiding met één advocaat kunnen afhandelen. Geloof me, het was geen pretje, maar het hele proces is respectvol en met liefde verlopen. Vrij snel na onze scheiding ben ik erachter gekomen dat het gevoel dat ik bij vrouwen heb, meer klopt. Ik ben daarvoor wel bij een psycholoog geweest: hoe kwam het dat ik zelf nooit heb geweten dat ik op vrouwen val? Het is niet zo dat ik bewust dertig jaar in de kast heb gezeten. De conclusie die we samen trokken, is dat ik mijn leven met Michael heb moeten afleggen om te komen waar we nu zijn: allebei gelukkig met een nieuwe vriendin! Michael en ik zien elkaar nog regelmatig en hebben een warme band. Het gaat inmiddels ook weer goed met mijn gezondheid. Ik heb altijd gedacht dat ik iemand was die precies wist wat ze wilde, maar dat blijkt totaal niet zo te zijn. Ik ben zelfbewuster en denk beter na over wat me gelukkig maakt. Ik ben heel trots op de manier waarop mijn man en ik de scheiding hebben aangepakt en ben dankbaar dat we er nog steeds voor elkaar zijn. Dat komt voor een groot deel ook door Michael. Ik ben heel trots op hem.’

Scheiden in harmonie, zo doe je dat

Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Daarvoor heb je een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar / mediator nodig. Lees meer over de stappen die moet nemen om op een goede wijze te scheiden op Echtscheiding-wijzer.nl.

Ook kun je online scheiden. Daarbij doorloop je samen met je partner stappen om alles te regelen, inclusief advocaat. Dit scheelt een hoop kosten, dus als je denkt dat je het met je partner goed kunt oplossen, is dit de ideale manier. Voor mensen met een kleine beurs is er mogelijkheid op een toelage van de overheid. Meer informatie vind je op Uitelkaar.nl.

Door Franke van Hoeven

Lekker-in-je-vel-apps

Patricia Paay, Patty Brard, Javier Guzman: vanaf deze week zitten ze op de bank bij psychiater Esther van Fenema. Ze gaan op televisie in therapie. Van Fenema zal met BN'ers in gesprek gaan over de uitdagingen in hun leven. Doel: het volgen van therapie normaal en bespreekbaar maken. Mooie aanleiding om ook jezelf eens onder de loep te (laten) nemen! En hoewel het natuurlijk géén vervanging is voor een echte therapie, kan je met je smartphone wel een beginnetje maken naar meer zelfinzicht en een rustiger gevoel.

Track je stemming met icoontjes en emoji

Met de app Daylio kun je gemakkelijk bijhouden hoe jij je per dag voelt. Je houdt een soort van privé dagboek bij zonder dat je hiervoor maar iets hoeft op te schrijven. Met icoontjes en emoticons kun je aangeven of je een goede of slechte dag hebt gehad. Je geeft aan hoe jij je voelt en waar jij je die dag zoal mee hebt bezighouden. In de kalender krijg je een overzicht te zien en er zit ook een menu in waar je jouw persoonlijke statistieken te zien krijgt. Op deze manier kun je al snel zien van welke dingen je gelukkig wordt en waar je iets minder gelukkig van wordt. En weet je dus ook meteen waar misschien wel ruimte is voor verandering.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

Rake vragen

Een app die op Daylio lijkt, is Reflectly Mindfulness Journal.  Extra is dat-ie je iedere dag een nieuwe vraag stelt om zo te bepalen hoe jij in je vel zit. Bij alles wat je bijhoudt, kun je zelf notes plaatsen om bepaalde dagen wat extra context te geven. Daarnaast voorziet de app je iedere dag van motiverende quotes om je een kleine boost te geven wanneer dat nodig is. Als je dus even een dipje hebt, geeft Reflectly Mindfulness net dat beetje extra.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

Mindfulness in je achterzak

Ontspannen doe je met de app: Headspace. De app headspace is er eentje die iedereen op zijn telefoon moet hebben. De app helpt je door middel van een aantal simpele korte sessies uitgebreid te ontspannen. Je kunt verschillende sessies in de app kiezen die voor verschillende kwaaltjes kunnen helpen. Heb je last vast stress? Paniekaanvallen? Ben je vaak nerveus of kom je ‘s avonds écht niet in slaap dan kan Andy (de bedenker en tevens stem van deze app) je er doorheen lozen.

Prijs: gratis (in-app aankopen)
Beschikbaar voor: iOS & Android

Haal eens diep adem

Een andere app die je kan helpen met ontspannen is Calm. Het begint al met het beginscherm waar je een rustgevende boodschap ziet: ‘Take a deep breath’. In de app vind je verschillende achtergrondgeluiden die je helpen met relaxen. Dit kan bijvoorbeeld zijn van het druppen van regen het dak, van een kabbelend beekje of de wind die door een bos waait. Deze simpele geluiden kunnen je al helpen om te relaxen. Maar je kunt jezelf ook uitdagen en een meditatie te volgen. Allemaal op je eigen tempo. Een simpele truc om jezelf tijdens stressvolle situaties snel te laten ontspannen, is de ademhalingssessie waar je in een minuut letterlijk je stress uitblaast.

Prijs: gratis (in-app aankopen)
Beschikbaar voor: iOS & Android

Moodivator helpt bij een depressie

De app Moodivator wil mensen met een depressie een handje helpen. De app biedt geen behandeling op zich, maar wil een aanvulling zijn die patiënten in staat stelt om hun dagelijkse leven te verbeteren. Ook in deze app kun je dagelijks je stemming bijhouden en doelen instellen. Daarnaast zorgt de app dat je een routine ontwikkelt. En ook Moodivator stelt bemoedigende vragen en stuurt inspirerende berichten voor dat extra steuntje in de rug.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS

Lucht je hart

Heb je een geheim dat je graag kwijt wil, maar je hebt geen idee aan wie of hoe, bijvoorbeeld omdat je je ervoor schaamt? Dan kun je jouw verhaal kwijt aan de website postsecret.com. Je stuurt je geheim op een kaartje naar Frank Warren en hij plaatst het anoniem op zijn website. Dit doet hij al jaren met de meest diepe en duistere geheimen van onbekenden. Als je door de website scrollt of op het bijbehorende Instagram-account kijkt, zul je zien dat je niet de enige bent die een diep geheim heeft. Op deze manier kun je het delen met de wereld zodat er een last van je schouder afvalt, maar hoeft niemand te weten dat het van jou afkomstig is.

Doe de drank test

Ben je bang dat je een probleem hebt of ontwikkeld met alcohol? Dan kun je het beste even de test doen op drinktest.nl. Deze test kijkt of jouw drinkgedrag nog binnen de grenzen van het gezonde valt. Is dit niet zo? Dan kun je direct een paar andere tests doen over de effecten van alcohol op je gezondheid en de situaties waarin jij het moeilijk vindt om de drank te laten staan. De vragen worden gebaseerd op de antwoorden die je eerder hebt gegeven. Hierdoor is de test toegesneden op jouw persoonlijke situatie. De website geeft je vervolgens een paar handige adviezen en nuttige links.

Besloten iets te minderen?

Net zoals je apps hebt die je helpen bij stoppen met roken, heb je er ook die je helpen om te stoppen of te minderen met drinken. De app Alcohol in de hand werkt uitstekend. Allereerst doorloop je een uitgebreide vragenlijst over je drinkgedrag, de reden waarom je wil stoppen en de persoon en activiteiten waartoe jij je kunt wenden voor steun. Want ook al moet je het uiteindelijk alleen doen, een beetje steun van vrienden en familie kan nooit kwaad. De keren dat je de app daarna start, kom je meteen op je dashboard. Hier kun je aangeven wanneer je zin had om een glas wijn of een ander alcoholisch drankje te drinken. Ook kun je aangeven wanneer je iets hebt gedronken. De app herinnert je dan aan de redenen die je hebt gegeven om te willen stoppen met drinken en de alternatieven die je voor jezelf hebt op genoemd. Ook worden statistieken bijgehouden van je prestaties en houdt de app bij hoeveel geld je al bespaard hebt door niet te drinken.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

 Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

 

 

Deadpool 2: superheld vol zelfspot

Film van de week: Deadpool 2
Regie: David Leitch
Met: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Zazie Beetz
Waardering: 3,5 sterren

Van het legioen aan superhelden is Deadpool zonder de twijfel degene met de grootste waffel en het meeste lak aan regels en fatsoen. In zijn tweede solofilm gaat hij dan ook moeiteloos verder met het maken van bijdehante opmerkingen en het neermaaien van boeven. Het liefst allebei tegelijk. Hoofdrolspeler Ryan Reynolds schreef mee aan het script en strooit non-stop met zijn deels zelfbedachte grappen, waarbij niemand veilig is, ook de filmmakers en hijzelf niet.

Deadpool en zijn geliefde Vanessa zijn wel toe aan een gezinnetje, maar onze held heeft zijn seksspeeltjes nog niet uit de la getrokken of het stel wordt gestoord door een gewapende bende. Hij overleeft de aanslag, zij niet. Vanaf dat moment wil Deadpool zelf ook dood, maar zijn bijzondere gaven verstoren elk luguber zelfmoordplan. Wel komt hij in een superheldengevangenis terecht, waar hij het brandgevaarlijke jochie Russell ontmoet.

Een soldaat uit de toekomst stormt de gevangenis binnen met als missie Russell uit te schakelen. Het dikke, getraumatiseerde jongetje zal namelijk uitgroeien tot een meedogenloze moordenaar. Tenzij Deadpool en zijn bijeengeschraapte team hem van gedachten kunnen veranderen. Terwijl de verwijzingen naar Robocop en X-Men films niet van de lucht zijn, gaat het zooitje ongeregeld op pad om Russell te redden. Aangevoerd door Deadpool, die niet terugdeinst voor veel ranzig bloedvergieten en ongelukjes met ledematen.

Deadpool 2 neemt niks en niemand serieus, en hoofdrolspeler Reynolds geniet daar zichtbaar van. De charmante acteur blinkt uit in het beledigen van alles wat los en vast zit. Bij zwakke oplossingen in het verhaal krijgen zelfs de scenarioschrijvers er van langs. Veel van die inside jokes - let op de piepkleine bijrol van Brad Pitt - zijn ontzettend geestig. Maar soms drijven de heren zo ver door dat ze een afstand creëren van het verhaal. De grote, totaal gestoorde finale en de heerlijke begin- en eindcredits maken dat weer helemaal goed. Evenals de uitbundige soundtrack waar zowel Dolly Parton als AC/DC en Celine Dion op te horen zijn.

Door Kita van Slooten

Turkse pide met spinazie & aubergine

In samenwerking met uitgeverij Becht

Pide (spreek uit pi-dee) lijkt veel op pizza, maar dan zonder tomatensaus en met een kleurrijke Turkse flair. Deze is gemaakt met spinazie, aubergine en feta, maar je kunt zo creatief zijn als je wilt en alle ingrediënten gebruiken die je ook op een pizza zou doen.

Bereidingstijd 1 uur + 30 minuten rijzen | voor 4 personen

Ingrediënten:

 • 7 g instantgist
 • 1 tl fijne kristalsuiker
 • 300 g sterke bloem, plus extra om te bestuiven
 • 2 tl zout
 • olijfolie
 • 2 middelgrote aubergines, in dunne plakken
 • 1 rode ui, in dunne ringen
 • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
 • 1 tl gemalen komijn
 • 250 g babyspinazie
 • 150 g feta, verkruimeld
 • 1 el sesamzaad
 • 1 el nigellazaad (te koop bij Albert Heijn)
 • zeezout en versgemalen zwarte peper
 • klein handje munt

Bereiden

Doe de gist en de kristalsuiker met 2 eetlepels warm water in een kleine kom. Meng alles en zet het mengsel een paar minuten apart tot er belletjes aan het oppervlak verschijnen.

Doe de bloem, het zout en 2 eetlepels olijfolie in een grote kom. Voeg het bruisende gistmengsel toe en schenk er langzaam 170 ml warm water bij, terwijl je met de andere hand mengt. Voeg zo nodig nog wat water toe, maar kijk uit dat het deeg niet te nat wordt.

Stort het deeg zodra dit samenhangt op een bebloemd werkvlak en kneed het 6-7 minuten door, tot je een glad, soepel deeg hebt. Doe dit in een schone kom, dek deze losjes af met vershoudfolie en laat het ongeveer 30 minuten op een warme plek rijzen.

Verwarm de grill voor op hoge temperatuur. Bestrijk de plakken aubergine met olijfolie. Leg ze op een bakplaat en gril ze in een paar minuten per kant goudbruin. Haal ze uit de oven en zet ze apart.

Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de ui in ongeveer 8 minuten zacht en goudbruin. Voeg de knoflook en de komijn toe. Bak alles 1 minuut en roer er dan de spinazie door tot deze is geslonken. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en haal de pan van het vuur.

Verwarm de oven op de hoogste stand. Verdeel het gerezen deeg in 4 stukken. Vorm elk stuk tot een ovaal. Bestrooi deze met bloem en rol hem dun uit. Leg de stukken op een paar vellen bakpapier en prik er op meerdere plekken in met een vork.
Verdeel het spinaziemengsel en de aubergines over het deeg, maar laat de rand vrij. Knijp de uiteinden van het deeg samen en rol de randen over de vulling, voor een bootvorm. Bestrooi de pide met de feta, het sesam- en het nigellazaad en besprenkel met olijfolie.

Strooi er zout en peper over en bak in 10 minuten in de oven goudbruin. Garneer de pide met munt en serveer ze.

Vlees- of visvariant:
Laat voor pide met vlees de aubergine achterwege en bak met de ui 200 g lamsgehakt mee; volg verder het recept. Laat voor een visversie de aubergine achterwege en meng 200 g gare garnalen door de gebakken ui en de spinazie voordat je het mengsel op het deeg schept.

De Flexitariër
Steeds meer mensen zijn flexitariër: ze eten minimaal een dag in de week geen vlees of vis. In De flexitariër vind je gebalanceerde en heerlijke vegetarische recepten. Alle recepten zijn steeds met smaakvolle tips van de auteur, waardoor je er gemakkelijk met vlees, kip of vis een twist aan geeft. Ideaal als je wilt minderen met vlees eten, verschillende eetvoorkeuren binnen je gezin hebt of meer rekening wilt houden met het milieu.
 

Titel: De Flexitariër
​Auteur: Jo Pratt
Prijs: € 19,99
ISBN: 9789023015741
Uitgever: Becht

 

 

 

 

 

 

 

 

Weekendagenda

Pinkstermarkten

Tijdens Pinksteren zijn er honderden markten in heel Nederland. Veel brocantes met bric & brac, maar ook landgoedfairs, échte rommelmarkten en braderieën. Kijk voor een goed overzicht op www.hollandsemarkten.nl. Een paar willen we graag apart noemen. Zo is komende weekend op het terrein van Paleis 't Loo een goede brocante waar je zeker iets bijzonders kunt vinden. Op Landgoed ’t Laer in Ommen is voor de 21e keer de Summer Fair met een kinderboerderij, winebars en foodtrucks en allerlei trendy kraampjes voor de inrichting van je huis of tuin. 

Schapen scheren

In Exloo (Drenthe) is het weer tijd voor de Schaapscheerdersfeesten. Niet alleen zijn er kampioenschappen schapen scheren voor de echte pro's, je kunt het ook zelf proberen! Tegelijkertijd is er de jaarmarkt met wel 80 kramen en kun je leren spinnen. Met muziek, springkussens en lekkere lokale hapjes. 

Jazz in Duketown

John Scofield, James Carter, Alain Clark: nee, het zijn zeker geen kleine namen die komend weekend tijdens het Bossche jazzfestival optreden. Dit jaar ook veel aandacht voor jong talent, op het speciale jongerenpodium Jungle, en overdag kindervoorstellingen. En dan ook nog in de gezelligste stad van het land, dus allemaal snel naar Den Bosch! www.jazzinduketown.nl

Over the top!

Een echt popfestival, maar dan kleinschalig? Ga dan naar Over the Top in Lichtevoorde. Veel Rock & Roll en Funk maar ook dj's die Dance draaien. Verder zijn er hot tubs – dus neem je zwembroek mee –, is er theater, een meezingfeest en kunnen de kleintjes de hele middag knutselen met de Dames van DOT. Eigenlijk kun je er geen stempel op drukken: er is echt aan iedereen gedacht! www.overdetopfestival.nl.

Racen

De Pinksterraces zijn een begrip in autoland. Vergaap je aan stoere bolides, geniet van Formule 1-demonstraties en natuurlijk karten op een écht circuit. Trouwens, je kunt zelf ook meedoen en dan wel met de Caravanrace! Stap in een oude auto, met caravan, en race over het circuit. Maar, de grootste aantrekkingskracht van het evenement is waarschijnlijk de aanwezigheid van Max Verstappen. Hij loopt hier gewoon rond, dus wil je hem een keer live in actie zien... De kaartjes voor zondag zijn al uitverkocht, dus wees er voor Tweede Pinksterdag snel bij! www.circuitzandvoort.nl.
 

Quinten Lange is schrijver, reiziger en bon vivant. Al zijn beste tips deelt hij graag met je, hier in Weekend Magazine.