Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 2, 2018 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Aanzoeken om nooit te vergeten: 'Hij vroeg me per sms. Kan het lomper?'

Januari is bij uitstek de maand van de trouwbeurzen. Veel koppels zijn druk bezig met het plannen van hun bruiloft. Drie (ex-)verloofden over het bijzondere aanzoek dat vooraf ging aan de mooiste dag van hun leven.

‘Als we dit overleven, ga ik zó met je trouwen’
Het verhaal van Wilbert van Haneghem (46) en zijn verloofde Marjan van Minnen (47) had het scenario van een slechte rampenfilm kunnen zijn. In augustus 2014 gaan ze voor het eerst samen op een lange vakantie. Het wordt Indonesië, backpacken op Bali en Lombok. De eerste twee weken zijn geweldig. Ze genieten met volle teugen van het land en van elkaar. Maar op de overtocht van Lombok naar Komodo, waar ze de beroemde varanen willen gaan bekijken, gaat het gruwelijk mis.

De bootreis zou vier dagen duren. Wat begint als een paradijselijk avontuur – douchen onder watervallen, snorkelen in de blauwe zee, idyllische uitzichten – eindigt in een regelrechte nachtmerrie. “Het weer sloeg plotseling om toen we net waren begonnen aan een reis van 16 uur op open zee”, vertelt Wilbert. “De zee was zo ruig dat iedereen misselijk werd. Na een paar uur was het niet meer mogelijk om aan dek te zitten en moesten we verplicht naar de hutten.” Om 1 uur ’s nachts, tien uur onderweg, breekt er paniek uit aan boord. “Ik liep nietsvermoedend naar de wc toen een van de bemanningsleden me stomverbaasd aankeek. We bleken aan het zinken te zijn. Iedereen had al reddingsvesten aan, maar ze waren ons vergeten te waarschuwen.”

Aan boord zijn geen vuurpijlen, geen radio of gps. Mobiele telefoons hebben kilometers van land verwijderd geen bereik. De bemanningsleden, vijf Indonesiërs, besluiten de peddels in de fik te steken om alarm te slaan. Tevergeefs. De 20 passagiers, onder wie 5 Nederlanders, hebben zich verzameld op het voordek van het schip. “Het enige bemanningslid dat Engels sprak, kwam ons vertellen dat we zo lang mogelijk aan boord moesten blijven. ‘De boot kan niet zinken, want hij is van hout’, zei hij. De grootste kul natuurlijk. Toen sloeg echt de paniek toe.”

Wilbert, die op dat moment als steward bij KLM werkt en getraind is voor noodsituaties, neemt de leiding op zich. Hij vertelt de anderen wat ze moeten doen wanneer ze in zee terechtkomen. “Ik vertelde iedereen wat mij geleerd was: blijf bij elkaar, vorm een cirkel. Iedereen werd kalmer.” Terwijl ze op het dek een plan van actie bedenken, slaat een gigantische golf plots iedereen van boord. Wilbert wordt op een bevoorradingssloepje gesmeten. Daar in het water neemt hij opnieuw het voortouw. “Iedereen volgde de eerdere instructies goed op.” In de verte zien ze lava stromen uit een vulkaan. Dat moet een eiland zijn, daar willen ze naartoe. Maar peddels hebben ze niet meer, alleen versplinterde planken. Bovendien is bijna iedereen gewond. “We waren bang voor haaien, maar toen het eenmaal licht werd, besloten we toch maar te gaan zwemmen.”

De 25 man vallen al zwemmend in groepjes uiteen. Vijf man bereiken het eiland zwemmend na een krachtsinspanning van acht uur. Vijf anderen worden door lokale vissers gered. De resterende vijftien, onder wie Wilbert en Marjan, kiezen ervoor het sloepje mee te nemen op hun zwemtocht. Om beurten zitten ze erin om te peddelen, of klampen zich aan het sloepje vast. Uiteindelijk gaat ieder z’n eigen weg en blijven ze met z’n achten over: Wilbert, Marjan, een ander Nederlands en een Italiaans koppel en twee Duitse vriendinnen. Uren en uren zwemmen en peddelen ze. Steeds als een groepje of duo probeert het land te bereiken, moeten ze het al snel opgeven en omkeren. “We vreesden voor onze levens.” Terecht, zo blijkt later, want van twee Spaanse vrienden die de sloep verlieten, is tot op de dag van vandaag nooit meer iets vernomen.

Na een dag vol ontberingen valt de avond. Opnieuw een pikzwarte nacht met alleen het schijnsel van de maan en de sterren. De volgende dag gloort er nog steeds geen hoop aan de horizon. Dat is het moment dat Marjan Wilbert haar aanzoek doet. “’Je bent mijn held’, riep ze. “Als we hieruit komen, ga ik jou zó ten huwelijk vragen.’ Ik was ontroerd, een beetje in shock. We waren bezig met overleven. In het Engels herhaalde Marjan wat ze had gezegd. ‘En jullie worden mijn bruidsmeisjes’, zei ze tegen de Duitse jonge vrouwen. Ik merkte dat het veel deed met de moraal van de groep. We kregen weer even hoop.”

Maar nog een heel etmaal zouden ze overgeleverd zijn aan de genadeloze zon en metershoge golven. Veertig uur lang overleven ze tussen hoop en wanhoop op open zee. Tot ze, puur bij toeval, worden gered door twee vissersboten. Uitgeput, uitgehongerd, uitgedroogd en met eerste- en tweedegraads brandwonden worden ze in het ziekenhuis opgenomen. Na vijf dagen mogen ze naar huis vliegen. Wilbert 9 kilo lichter, Marjan 7. Het hachelijke avontuur brengt hen nog dichter bij elkaar. “Zo’n situatie is make or break. Bij ons was het het eerste. We zijn vrij snel daarna gaan samenwonen.”

Wilbert, inmiddels purser bij KLM, schrijft een boek over het gebeurde, Schipbreuk in het paradijs. Ruim een jaar later keren ze terug naar de rampplek. Voor de verwerking. “Wat Marjan niet wist, was dat ik iets grotere plannen had”, vertelt Wilbert. “Ze is op 1 januari jarig en we zouden eigenlijk op die dag terugvliegen, maar ik had als verrassing geregeld dat we nog een dagje langer konden blijven.” Op die dag vraagt hij haar ten huwelijk, in het land dat bijna hun eindbestemming was geworden. “Ik had de hotelkamer versierd met honderden rozenblaadjes en had een boek gemaakt waar in een inkeping een ring verstopt zat. Toen ze die zag, ben ik op één knie gegaan.”

De bruiloft staat gepland voor 31 maart, bijna op de dag af 5 jaar na hun eerste date. Met de andere overlevenden hebben ze nog regelmatig contact. Een Nederlands en een Italiaans koppel zijn ook bij de trouwerij.

‘Ik plaag hem er nog vaak mee’

Kirsten Bruinsma (44) had het zich iets anders voorgesteld, de manier waarop ze ten huwelijk gevraagd zou worden. Maar de liefde voor haar man Evert (45) is er niet minder om.

Ze hebben nogal wat meegemaakt in de 12 jaar dat ze samen zijn. Te veel om op te noemen bijna. Zo heeft Kirsten net haar borsten laten amputeren vanwege borstkanker en had ze eerder al een tumor in haar nier. Evert overleefde een hartaanval, ze verloren samen drie ouders, voedden samen de halfzus van Kirsten op en kregen een prematuur kindje. En dan is er nog de ernstige paprika-allergie van Kirsten, waardoor ze al een keer of zeven met de ambulance afgevoerd moest worden.

Maar hoeveel pech het leven hen ook toewerpt, het krijgt ze niet klein. “Sommigen zijn voor het geluk geboren, anderen zitten in de hoek waar de klappen vallen. Daar zitten wij. Maar we kunnen het aan. We lachen onwijs veel met elkaar. Humor relativeert. In een hoekje gaan zitten mokken, daar heb je niets aan. Alles is hilarisch bij ons.”

Zo ook het aanzoek van Evert. Ze waren hooguit een jaar samen toen hij een huisje had gehuurd in de buurt van het strand. “Er kwam een mooie datum aan, 20-06-2006. Daar hadden we het over. En plots krijg ik een sms’je. ‘Liefje, wil jij 20-06-2006 met mij trouwen?’ Kan het lomper? Ik heb hem een elleboogstoot gegeven. ‘We gaan zo naar het strand, ga daar maar op je knieën’, zei ik. Maar die poppenkast is niets voor hem. De tranen biggelden over zijn wangen van het lachen na dat sms’je, dat hij dat had bekokstoofd. Hij kan zo ontzettend hard lachen om zichzelf. Dan kom je er niet meer tussen. Ik weet niet eens of ik ja heb gezegd eigenlijk.”

Kirsten plaagt hem er nog vaak mee. “’Shame on you’, zeg ik dan. ‘Je wist waar je aan begon’, reageert hij altijd.” Een beetje teleurstellend was het wel, geeft ze toe. “Andersom zou ik het heel groots hebben aangepakt. Maar daar is hij veel te nuchter voor. Ach ja, het aanzoek was lomp, maar we zijn nog steeds hartstikke gelukkig getrouwd. Hij is een schat, zo lief. We hebben het heel fijn samen, zijn elkaars aller-, allerbeste maatjes. Dat is veel belangrijker.”

‘Ik kreeg een kistje vol enveloppen en een treinkaartje’

Karla (28) trouwt op 5 oktober met haar Gerard (30). Een enorme romanticus, bleek wel tijdens zijn aanzoek. Aan de vraag ging een speurtocht vooraf die Karla het halve land door voerde. Tot ze haar schat vond op Ameland.

Vierenhalf jaar geleden ontmoetten ze elkaar via een datingsite. Na een eerste date in het Arnhemse Openluchtmuseum wisten ze het gelijk: dit zit goed. Acht maanden later kochten ze samen een huis. Daar moest zoveel aan gebeuren, dat een dure bruiloft ver weg leek. Maar Gerard had al een jaar een ring in zijn kluis liggen.

“Op een dag vroeg mijn beste vriendin me of ik over twee maanden mee ging lunchen”, vertelt Karla. “Toen voelde ik wel dat er iets stond te gebeuren.” Op de bewuste dag werd ze thuis opgehaald door die vriendin. “Ze had een heel grote tas bij zich. Dat was al verdacht. Eenmaal in het restaurant gaf ze me een envelop. Daar zat een vervormde, afgebrande brief in. Daarin stond dat ik me geen zorgen hoefde te maken en dat het geen zin had om mijn vriendin uit te horen. Verder kreeg ik een schatkistje met nog 8 enveloppen én een tasje met proviand, paracetamol, oordopjes en leesvoer. En toen werd ik op de trein gezet. Ik appte Gerard nog, maar die deed natuurlijk alsof hij van niets wist.”

Op elk station dat ze passeerde, mocht ze een nieuwe envelop openmaken en kreeg ze een nieuwe instructie. Zo zat er in één envelop geld voor de bus en in een andere een bootticket. Eenmaal bij de veerboot naar Ameland aanbeland, was er geen twijfel meer mogelijk. “Onze eerste vakantie ooit was op Ameland geweest, dus toen wist ik het zeker.” Op de boot legde ze alle brieven naast elkaar. Daar bleken steeds 1 of 2 letters in onderstreept te zijn. Ze vormden het woord AANZOEK. “Op Ameland werd ik opgewacht door een man met een elektrische fiets. Daarmee moest ik naar de Strandweg fietsen. Als ik een rode bakfiets zag staan, moest ik het strand oplopen.”

En ja hoor, daar stond hij, in de duinen. “‘Goh, jij hier?’ zei hij. ‘Nu je er toch bent, en met de zee als getuige,’ begon hij, ‘wil je met me trouwen?’ En toen ging hij op één knie. Het was een prachtige dag, de zon ging net een beetje onder, het was nog warm. Perfect. Later vertelde hij dat hij die brieven met theezakjes heeft bewerkt en aan de waslijn heeft laten drogen, als ik op bed lag na nachtdiensten. Hij heeft er heel veel werk van gemaakt.”

Do’s en don’ts voor een geslaagd huwelijksaanzoek

Sarah Glasbergen is een van de oprichters van ThePerfectWedding.nl, een van de grootste trouwsites van Nederland. De afgelopen 12 jaar zag ze aanzoeken voorbijkomen in alle soorten en maten. Wat werkt goed en wat kun je volgens haar beter achterwege laten?

Do’s

- Vraag de vader of ouders van de bruid om haar hand. “Ja het is ouderwets, maar het wordt nog steeds onwijs gewaardeerd. Iedere vader vindt het leuk als zijn aanstaande schoonzoon langskomt.”
- Laat zien dat je er aandacht aan hebt besteed. “Of je nou wel of niet de perfecte ring hebt uitgekozen. Het hoeft echt niet een heel circus te zijn, als het maar romantisch en lief is. Wil je echt groots uitpakken en ben je zelf niet zo creatief, dan kun je een aanzoekplanner in de arm nemen. Dat zie je steeds vaker.”
- Laat het aanzoek vastleggen. “Het een mooi moment om later op terug te kijken, dus schakel van tevoren een fotograaf in. Ook dit zie je steeds meer gebeuren.”

Don’ts

- Een aanzoek met te veel publiek. “Sommige mensen vinden het fantastisch om bij een voetbalwedstrijd gevraagd te worden, maar kijk vooral naar wat voor type je vriend of vriendin is. Voelt hij of zij zich snel opgelaten, dan is een vol restaurant misschien niet de beste plek. Tijdens een aanzoek worden vaak intieme dingen gezegd, die hoeft niet iedereen te horen.”
- Eindeloos wachten op het perfecte moment. “Veel mannen willen zo’n perfect aanzoek dat ze het maar blijven uitstellen. Het kan wel jaren duren voordat het ‘perfecte moment’ zich aandient. Terwijl de meeste vrouwen het echt al geweldig vinden als een man een mooie ring heeft uitgezocht en een paar lieve woorden spreekt. Let wel op dat je het niet op een zondagavond doet, maar zorg dat je na het aanzoek nog een paar vrije dagen hebt om samen na te genieten.”
- Met lege handen aankomen. “Desnoods koop je een fake ring als je echt twijfelt over de ring of de maat, maar zorg dat je iets om haar vinger kan schuiven.” 

Door Roxanne Vis

Altijd je paraplu én je zonnebrand op zak: het dagelijks leven in 2045

Dit jaar gaat het ongetwijfeld wéér warmer worden. En dat deze trend doorzet, daar is 97 procent van klimaatwetenschappers het over eens. Maar wat betekent die klimaatverandering nou eigenlijk over dertig jaar in de praktijk? Allemaal op onze slippers naar werk? Journalist Rachel van de Pol zoekt het uit.

Als alles goed gaat, word ik over anderhalve maand voor het eerst moeder. We verwachten een dochter die we op een planeet zetten die in rap tempo warmer wordt. Nu ben ik geen doemdenker en heb ik veel geloof in wetenschap en het vermogen van mensen om samen te werken. In veel opzichten komt onze dochter terecht in een wereld die er een stuk veiliger, gezonder, zorgelozer en rechtvaardiger uitziet ten opzichte van vijftig jaar geleden. We leven langer en gezonder, verdienen meer, er gaan meer kinderen naar school en kindersterfte is nog nooit zo laag geweest, zo blijkt uit de Human Development Index van de Verenigde Naties. Ook geldt er een spectaculaire afname van geweld in de wereld.

Maar hoeveel blijft er over van deze vooruitgang nu opwarming van de aarde zo hard doorzet? Onderzoek toont aan dat er slechts 5% kans is om de temperatuurstijging naar het einde van deze eeuw onder de 2 graden te houden, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Wat gaat verdere opwarming van de aarde betekenen voor het toekomstige leven van mijn dochter. Zal ze nog veilig naar buiten kunnen of moet ze in een UV-werend pak en per boot naar werk? Zijn koffie en chocola onbetaalbaar geworden – dat laatste zou ik vrij vreselijk vinden - vanwege aanhoudende droogte? Of zitten er ook voordelen aan? Gaat ze bijvoorbeeld naar Utrecht aan Zee in plaats van Spanje op vakantie en is de korte broek naar werk alom geaccepteerd?

'Weet je nog dat ze vroeger koeien gebruikten om hamburgers te maken?'

Superasperges
Wetenschapsjournalist Hidde Boersma is expert op het gebied van moderne voedselvoorziening en weet me direct gerust te stellen. “Chocola is er over dertig jaar nog wel. Sterker nog, de kans is groot dat er tegen die tijd zelfs verbeterde cacao-planten zijn ontwikkeld.” Als eco-modernist houdt Boersma zich bezig met hoe we ruimte terug kunnen geven aan de natuur door zeer hoogwaardige landbouw. “Door middel van gentechnologie zijn we in staat om planten weerbaar te maken tegen droogte of juist hele vochtige omstandigheden. Maar je kunt er voeding ook gezonder mee maken. Dat is cruciaal met het oog op klimaatverandering en een groeiende wereldbevolking. We moeten met minder ruimte en moeilijke weersomstandigheden, meer monden voeden. De technieken hiervoor worden steeds beter, preciezer en daarmee veiliger. Dat biedt hoop voor de toekomst.” In Nederland zal het volgens Boersma betekenen dat we betere en nieuwe soorten groenten en fruit in de supermarkt zullen aantreffen. “Denk aan een superasperge bomvol mineralen en vitaminen.”

WAT IS GENTECHNOLOGIE?

Gentechnologie of genetische modificatie is een veredelingsmethode waarmee je de erfelijke eigenschappen van levende organismen, 'micro-organismen' zoals bacteriën of schimmels, maar ook planten, dieren of mensen kan veranderen. Denk aan de tulpen in de Keukenhof, die lijken niets meer op de oorspronkelijke wilde tulpen uit de hooggebergtes uit Turkije. In een laboratorium worden genen overgezet van het ene organisme in het andere. Zo kun je planten minder kwetsbaar maken voor plagen van insecten of vrij maken van stoffen waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Het verschil met andere veredelingsmethodes is dat je bij genetische modificatie sneller en preciezer en daardoor veiliger te werk kan gaan.

Wat we in 2045 nauwelijks in het schap zullen aantreffen is vlees. We eten heus nog wel een broodje bal, maar daar is geen dier meer voor gesneuveld. “Misschien is dertig jaar nog te kort, maar over vijftig jaar denk ik dat onze kleinkinderen zullen zeggen: weet je nog dat ze vroeger koeien gebruikten om hamburgers te maken?” Zo’n 70 procent van onze beschikbare landbouwgrond wordt momenteel gebruikt voor het verbouwen van veevoer of het houden van vee. “Het is een onhoudbare situatie gezien het enorme aandeel dat vleesconsumptie heeft in verdere opwarming van de aarde. We stappen in hoog tempo over op hoogwaardige vleesvervangers of kweekvlees”, zegt Boersma.

Skisokken én airconditioning
Wat betreft het weer moeten we op alles voorbereid zijn: zonnebrand factor 40, regenlaarzen en thermo-ondergoed. “We krijgen te maken met grotere extremen. Je zult dus vaker een weeralarm horen”, zegt Bert Heusinkveld, meteoroloog en onderzoeker van de universiteit van Wageningen. “Denk aan plotselinge felle, koude uitbraken of juist een hittegolf met temperaturen tegen de 40 graden.” Dat we in Nederland een siësta moeten inlassen in verband met de hitte, is volgens Heusinkveld echter onwaarschijnlijk. Het weer in Nederland wordt vooral grilliger. “Beken en rivieren zullen vaker overstromen en in steden krijgen we te maken met hittestress. Nu heb je 250 uur per jaar te maken met onaangename hitte. Als we zo doorgaan met de emissie van broeikasgassen, ervaren we in 2050 een verdubbeling, zo’n 500 uur.”

'En het Vondelpark? Dat is waarschijnlijk veranderd in moeras'

En krijgen we een Utrecht aan Zee? Zo’n vaart zal het volgens Heusinkveld niet lopen. En ook onze hoofdstad zal er over dertig jaar nog zijn, maar dan wat natter. “De zeespiegelstijging gaat harder dan gedacht, maar wat nog harder gaat is de bodemdaling van veengebieden. Die zakt 1 cm per jaar. Amsterdam gaat hier flinke gevolgen van ondervinden. Het Vondelpark is over 30 jaar waarschijnlijk veranderd in moeras.” Mijn eventuele kleinkind zal misschien een Venetiaans Amsterdam meemaken. Bij een zeespiegelstijging van vijf meter - we hebben het dan over een pessimistisch scenario in 2200 - zullen er hoge dammen rond Amsterdam gebouwd moeten worden om de stad te behouden. De kans dat de historische kernen van Amsterdam zomaar worden opgeven, acht de meteoroloog klein. Als oplossing oppert hij stadssluizen zoals in Venetië, waarmee de waterstand beter gereguleerd kan worden. “Een dagje Amsterdam zit er in de toekomst dus nog wel in, maar dan misschien per gondel.”

Lekker rustig
Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel in de steden. Zowel Heusinkveld als Boersma voorspellen dat het er over dertig jaar rustiger, schoner en groener leven is. Zo is de water- en luchtkwaliteit op de meeste plekken in Nederland stukken beter dan in de jaren zestig en dit zet alleen maar door. “Gezondheid gaat alleen maar belangrijker worden. Over 25 jaar zeggen we waarschijnlijk tegen elkaar: ongelofelijk dat we met een verbrandingsmotor rondreden!”, zegt Heusinkveld. “Het zal ook veel stiller in steden zijn, omdat er geen motoren ronken. Verkeer in de bebouwde kom mag alleen op elektroconcept.”

En is Nederland in 2045 nog steeds een fietsland? Volgens Heusinkveld zal de populariteit van de fiets alleen maar toenemen en krijgen we speciale paden voor elektrisch fietsverkeer. “Vanwege ruimtegebrek in stedelijke gebieden is het veel logischer om ons te verplaatsen op de fiets. Er zit nu nog niets tussen fiets en auto, terwijl dat een onbenutte mogelijkheid is. Ik voorspel dat er meer hybride vormen zullen komen. zoals fietsen met overkapping en een elektromotor.”

Koken op kernenergie
Volgens Boersma bestaat er een grote kans dat mijn dochter later kookt op kernenergie. “De transitie naar groene energie gaat nog lang niet hard genoeg. Daarom zullen we in 2045 niet om kernenergie heen kunnen.” Want: een vingerhoedje aan uranium vervangt hectares aan zonnepanelen. Veel mensen vinden kernenergie echter doodeng, maar die angst is volgens Boersma ongegrond. “Bij Fukushima zijn er nul doden gevallen door de straling alleen. Jaarlijks sterven er 3 miljoen mensen vroegtijdig door de gevolgen van kool. Bedenk ook dat het afval van zonnepanelen heel giftig is. Iedere vorm van energie-opwekking heeft nadelen, maar de een wel aanzienlijk meer dan de ander. Kernenergie kan een relatief veilig en uiterst krachtig onderdeel zijn van een CO2-neutrale energiemix. Kijk maar naar Frankrijk waar driekwart van hun energie afkomstig is uit nucleaire centrales.”

Op snorkelsafari in de Noordzee
Voor 40 euro naar Barcelona vliegen, doen we dat nog in 2045? “Zeer onwaarschijnlijk”, zegt Heusinkveld. “Belastingvrij vliegen zoals we nu doen, is onhoudbaar. De luchtvaartindustrie is enorm vervuilend; vliegen gaat ongetwijfeld duurder worden, maar niet onbetaalbaar.” De onderzoeker ziet mogelijkheden voor nieuwe schonere mixvormen van brandstof voor vliegmotoren: bijvoorbeeld groene stroom en waterstof.

'Misschien zijn er over dertig jaar wel snorkel-safari’s voor de Noorse kusten'

En waar gaan we dan op vakantie? “Een skivakantie in de Alpen is tegen die tijd minder vanzelfsprekend. De kans dat er daar sneeuw ligt, zal over dertig jaar veel kleiner zijn. Voor sneeuwzekerheid moet je uitwijken naar Finland of Noorwegen.” Door de opwarming van de zee, treedt verzuring op waardoor koraalriffen sterven. Zit een snorkelvakantie er in de toekomst dan nog wel in? Dat is volgens Heusinkveld afhankelijk van hoe snel we wereldwijd inzetten op het schoner maken van de oceanen. “Door goede samenwerking is heel veel mogelijk. Kijk naar de Noordzee. Veertig jaar geleden was die nog hartstikke smerig, nu is het water schoner en helderder. En milieuwetgeving wordt alleen maar strenger. Misschien zijn er over dertig jaar wel snorkelsafari’s voor de Noorse kusten.”

Schouders eronder
De scenario’s die Boersma en Heusinkveld schetsen, maken me maar weer eens duidelijk: de toekomst is onzeker, maar daarom niet gegarandeerd donker. Boersma zegt: “Wanneer de druk het hoogst is, wordt het vloeibaar. De mensheid kan heel goed samenwerken als het moet. Daar zijn zoveel mooie voorbeelden van in onze geschiedenis. Maar het is geen vanzelfsprekendheid: we moeten wel nu in actie komen.” Dus: die biefstuk laten staan, doneren aan onze Boyan Slat die de oceanen plasticvrij wil maken, vuurkorf en houtkachel (grote bronnen van fijnstof) de deur uit, lang met je kleding doen, vaker op de fiets en met het OV en politieke partijen steunen die daadwerkelijk iets aan klimaatverandering doen. Wie weet kan ik dan samen met mijn dochter over dertig jaar op snorkelsafari in de Noordzee om de mooiste vissen te spotten.

Door Rachel van de Pol

Een hele dag knapperigs

In samenwerking met Philips

Koken is op z'n allerleukst als je een beetje kan experimenteren. Dus toen Philips ons vroeg een Airfryer uit te proberen, hoefden we niet lang na te denken. Wat kan je nou eigenlijk allemaal met zo'n ding? En zijn de frietjes echt zo lekker als uit een frituurpan? Redacteur Peper Hofstede dook de keuken in.

Ik heb de verleiding van een frituurpan altijd kunnen weerstaan. Ik zou er maar patatjes in gaan bereiden en laten we wel wezen: daar ben ik dol op. Beter maar niet in huis halen dus, want echt veel gezonds komt er niet uit zo'n frituur. Maar die Airfryer XXL, uit de Viva Collectie van Philips, dat wilde ik wel eens proberen. Een vriendin heeft er een en maakt er hele lekkere frites van zoete aardappel in. Niet vet, wel knapperig. En zo begon ik van de week aan een missie: alle maaltijden van een dag in de Airfryer bereiden. En daarbij lekker een beetje experimenteren. 

Ontbijt

Doordeweeks ontbijt ik niet, dus in het weekend mag ik graag een beetje uitpakken. Dit keer besluit ik wentelteefjes te maken. Bij de bakker haal ik een halfje casinowit. Ongesneden, zodat ik lekker dikke plakken kan snijden. "Wel blijven wentelen hè?" roept hij me na, als ik de zaak uitloop. Maar dat blijkt in de Airfryer helemaal niet nodig.

Van een beetje melk, een ei, wat zoetstof en kaneel, maak ik een mengsel waar ik de broodsoldaatjes doorheen haal. Dan een paar minuutjes in de voorverwarmde Airfryer (ik had 'm op 200 graden staan) en ze komen er precies zo uit als je van een wentelteefje hoopt: rondom knapperig, met een zachte kern. En dat zonder ze te draaien! Nog een half banaantje erbij en wat poedersuiker erover en het is precies het soort ontbijt waar ik me de hele week op kan verheugen.

Lunch

Over een leuke lunch hoef ik niet lang na te denken: ik heb trek in viskoekjes. En ik heb nog wat restjes in huis: een beetje koriander, een halve rode peper, nog een stuk komkommer. Prima basis! Ik haal een stukje kabeljauw en een onsje garnalen in huis. Die maal ik in m'n hakmolentje en doe dan de koriander, peper, een teentje knoflook, wat sojasaus en een eetlepel bloem erdoor. Nog even malen en dan kneed ik er koekjes van. Het zijn er zes, een prima lunch voor twee personen. De helft haal ik nog even door een bakje met sesamzaadjes, de andere helft houd ik kaal - het is tenslotte een experiment.

Met die reden begin ik ook met maar één koekje in de Airfryer, even kijken hoe dat uitpakt. En dat is maar goed ook, want het blijft een beetje plakken. Voordat ik de rest bak, haal ik een keukenpapiertje met wat zonnebloemolie over de bodem van het bakmandje. Daarmee is het probleem ook opgelost: de andere koekjes komen na een minuut of 6 heerlijk knapperig en goed gegaard uit de Philips Viva Airfryer XXL. Die met sesamzaadjes zijn nog net iets lekkerder, dus dat kan ik je aanraden! Terwijl de viskoekjes aan het bakken zijn, maak ik er nog een snelle komkommersalade bij, met een dressing van citroensap, wittewijnazijn, honing, het restje rode peper en nog wat sesamzaadjes. Echt een smaakvolle lunch, en nog gezond ook! 

Borrel

Hier kan ik natuurlijk niet omheen: hoe komen bitterballen uit de Airfryer? Ik koop een pak ballen uit de diepvries. Op de verpakking staat dat ze ook geschikt zijn voor de Airfryer, maar ik gok dat dat voor zo'n beetje alle snacks geldt die je normaal in de frituur zou gooien. Ik verwarm de pan voor tot 200 graden en doe de bitterballen er 9 minuten in. Even later heb ik werkelijk de lekkerste bitterballen die ik ooit at: ontzettend knapperig en natuurlijk helemaal niet vet.

Op de verpakking staat dat 100 gram onbereid product je 250 kilocalorieën kost. Omdat er geen olie aan te pas komt, moet dat voor de bereide ballen net zo gelden. Ik weeg op de weegschaal een ons af: met 5 bitterballen kom je op 109 gram uit. Je moet het niet iedere dag doen, maar dit is echt wel een hele lekkere en dus relatief gezonde snack voor af en toe.

Diner

Voor de avondmaaltijd kies ik een recept van de website van Philips: varkenshaas, boontjes in spek en een gepofte aardappel. In het recept wordt gebruik gemaakt van diepvriesboontjes, waarvan niet helemaal duidelijk is of je ze eerst moet ontdooien dan wel koken. Ik besluit met verse boontjes een proefje te doen: ik scheid de kromme en de rechte boontjes. De rechte kook ik eerst even voordat ik ze in het spek rol, de kromme laat ik ongekookt. Als de maaltijd klaar is, blijkt het weinig uit te maken: de ongekookte boontjes zijn net iets lekkerder beetgaar, de gekookte naar mijn smaak iets te zacht. Een volgende keer bespaar ik me de moeite dus. 

Het leuke van dit gerecht is dat je het helemaal in de Airfryer bereidt: eerst de aardappels erin, dan de varkenshaas erbij en op het laatst de spekrolletjes. Dat past allemaal prima en omdat ik een dubbele portie kook - genoeg voor twee, maar ik eet in mijn eentje - heb ik er ook de volgende avond een heerlijke maaltijd aan. Het vlees is mals, de aardappel kruimig en extra lekker met een klein klontje boter en wat nootmuskaat erop. Ik zou dit zo aan gasten voorzetten. 

Blijft op mijn verlanglijstje natuurlijk nog de patat over. Ik nodig (volwassen) gezelschap uit om bij mij de kinderklassieker te eten: kip, patat en appelmoes. Voor de kip gebruik ik dit recept, behalve dat ik vleugeltjes gebruik in plaats van dijen. Ondertussen schil ik twee Jonagold appels en doe ze in blokjes gesneden met een beetje water, een schepje suiker en een kaneelstokje in een pannetje. Kookt vanzelf stuk, geen omkijken naar. Als de vleugeltjes klaar zijn, zet ik ze onder een stukje aluminiumfolie in de oven om ze warm te houden. Daarna maak ik de patat - lekkere dikke frieten, in Belgische stijl - volgens dit recept. En het resultaat is heerlijk: precies zoals je hoopt dat patat smaakt, vetvrij en heel knapperig. Een aanrader!

Verlanglijstje

Ik wil nog veel meer gaan uitproberen met de Airfryer, hij krijgt een vast plekje in mijn keuken. Na een rondje googelen, zijn dit recepten waar ik me de komende tijd op ga storten:

 • Ik heb nog nooit een hele kip bereid. Dat ga ik eens doen met dit recept voor gevlinderde kip van eetnieuws.nl.
 • Hou jij ook zo van kleur op je bord? Of heb je kinderen die maar lastig groenten willen eten? Dan lijkt dit recept voor groentenfriet me een perfecte afleidingsmaneuvre. Op de receptenpagina van Philips zelf vind je overigens nog veel meer leuke recepten voor de Airfryer.
 • Ook nog nooit geprobeerd: loempia's maken. Dat ga ik proberen met dit recept van lekkerensimpel.com.
 • Als ik dan toch bezig ben, ga ik ook deze spinazie-fetarolletjes van chickslovefood.nl maken. Eigenlijk iets voor in de oven, maar zoals gezegd: ik experimenteer graag.
 • Voor volgend weekend als ontbijt op het menu: dit vermoedelijk heerlijke havermouttaartje van getoutofyourfatsuit.nl.
 • Voor wat gezonde vetten, waag ik me aan dit kleurrijke zalmrecept van homemade-recepten.nl.
 • En als ik toch nog ongezonde trek heb, ga ik me een keertje aan deze kaasfrietjes van theamazingkitchen.nl wagen. Ik voorvoel een nieuwe verslaving.

5x swingende oudjes

Deze week dook een filmpje op van de 73-jarige Diana Ross die samen met haar zoon de dansvloer van een beroemde gay club onveilig maakte. De zangeres gooide haar heupen - en fantastische haarbos -  los en had het zichtbaar naar haar zin. Ze is lang niet de enige bejaarde die nog graag een dansje waagt. De levenslust die swingende oudjes uitstralen, werkt heel aanstekelijk. Je wordt vrolijk als je er naar kijkt en krijgt spontaan zin om mee te doen. 

Karin Hageman, psycholoog-coach bij De Positieve Coach, begrijpt wel waarom ons hart een klein sprongetje maakt als we enthousiast dansende bejaarden zien. "Mensen worden blij als ze geconfronteerd worden met een ander wezen dat heel vrolijk is. Dat komt door de zogenaamde spiegelneuronen, waardoor we kunnen voelen wat we bij een ander zien. Maar een bijkomende factor bij dansende bejaarden is dat het buiten onze verwachting valt. We associëren ouderdom vooral met gebreken en de naderende dood. Terwijl deze ouderen laten zien dat ouderdom meer is dan dat en dat je ook op latere leeftijd nog levenslustig kan zijn. Dat spreekt aan omdat het hoop geeft voor je eigen toekomst. Wie wil er nou niet zo onbezorgd in het leven staan en genieten van het moment?"

Video's van dansende bejaarden, zoals onderstaande vijf voorbeelden, maken dus iets in ons los en zijn het bemoedigende bewijs dat je als oudere heus niet automatisch achter de geraniums belandt. Je bepaalt zelf hoe je in het leven staat. Hageman: "Je kunt altijd toegeven aan de blijdschap en de jeugdigheid in jezelf. Je hoeft als oudere, mits je gezondheid het natuurlijk toelaat, niet star en passief te zijn, maar je kunt dansend door het leven gaan. Tegen alle verwachtingen in en je niets aantrekken van wat anderen zouden kunnen denken. De vrijheid voelen om te zijn wie je bent en te doen wat je wilt. Ik denk dat dat iets is wat de meeste mensen graag zouden willen."

Nooit te oud om te twisten
Deze dame was helemaal in haar element toen ze in een winkelstraat in het Britse Brighton bij een straatartiest het nummer Twist and Shout van The Beatles hoorde. Met haar boodschappenkarretje naast zich, begon ze te dansen zonder zich ook maar iets aan te trekken van wat er om haar heen gebeurde. Waarschijnlijk had ze niet eens door dat veel mensen even stopten om te kijken en dat er ook behoorlijk wat voorbijgangers besloten om gezellig mee te dansen.

Al 60 jaar samen swingen
De Duitse Dieter en zijn vrouw Nellia deden vorig jaar mee aan een amateur danswedstrijd in Bavaria. De toeschouwers gingen helemaal uit hun dak toen dit stel energiek begon te rock 'n rollen. Dieter en Nellia dansen al ruim 60 jaar samen en zijn het nog lang niet verleerd. Ze wonnen zeer terecht de veteranencup, maar daar bleef het niet bij. Het filmpje dat iemand uit het publiek gemaakt had, werd een grote internethit en is wereldwijd meer dan 62 miljoen keer bekeken. Dieter en Nellia reageerden verbluft. "We hadden niet eens door dat we gefilmd werden." Logisch ook, ze waren immers veel te druk met dansen.

Wandelstokken aan de kant en los!
Iedereen heeft wel een liedje waarbij je simpelweg niet stil kunt blijven zitten. Voor deze Peruviaanse meneer is dat Rock Around the Clock van Bill Haley. De oude man begint nog rustig, maar krijgt al snel de smaak te pakken. Hij gooit zijn wandelstokken aan de kant en begint vol overgave te dansen. Dat hij in zijn eentje tussen de stelletjes staat, interesseert hem geen zier. Met zijn enthousiasme steelt hij de show, wat vrouwen langs de kant aanmoedigt om met hem mee te komen dansen.

Dansen met rollator
Zonder kunstgebit, maar met rollator, liet deze 90-jarige vrouw aan de kerstman zien wat ze nog in huis heeft. Op een kerstviering in een Amerikaans verpleeghuis stond de oude dame lekker te swingen op de r&b-versie van een kerstliedje. De kerstman zag die soepele heupen en besloot spontaan een dansje mee te doen. Omringd door het personeel en de andere bewoners, staan de twee een heerlijk potje te swingen.

Coole moves op de achterbank
Toen de Zuid-Afrikaanse Jasmine met haar oma in de auto zat te wachten, pakte ze haar telefoon erbij en zette een muziekje op. Ze keek vervolgens nietsvermoedend achterom en zag haar oma Maureen dansend op de achterbank. Maureen had het nummer Gobisiqolo nog nooit eerder gehoord, maar dat het haar beviel, was meteen duidelijk. Ze playbackt wat mee, maar laat vooral met haar coole moves zien dat ze haar kleindochter ongetwijfeld nog heel wat kan leren.

Door Kita van Slooten

All the Money in the World: Topcast in degelijk drama

Film van de week: All the Money in the World
Regie: Ridley Scott
Met: Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Michelle Williams
Waardering: 3,5 sterren

Nadat Kevin Spacey aan de schandpaal genageld werd, besloot regisseur Ridley Scott dat de van misbruik beschuldigde acteur niet langer gewenst was in zijn film. Veteraan Christopher Plummer nam de rol over en alle scènes waar oorspronkelijk Spacey in te zien was, werden opnieuw gedraaid. Zo kwam dit biografische drama over de ontvoering van de kleinzoon van oliemagnaat J.P. Getty al groot in het nieuws voordat het überhaupt af was, want zoiets gebeurde nooit eerder in de filmgeschiedenis.

Wie nu de film kijkt, kan zich haast niet meer voorstellen dat Kevin Spacey de oorspronkelijke hoofdrolspeler was. Niet alleen is Christopher Plummer fantastisch, de grote wisseltruc is ook op technisch vlak zeer goed gelukt. Slechts in één scène valt op dat Plummer niet ter plaatse was toen er gefilmd werd in Jordanië. Die scène is opnieuw gedraaid met een groen scherm en beeld van Plummer is in de oorspronkelijke scène verwerkt. Als je dat weet, zie je het, maar dat is dan ook alles.

Plummer speelt J.P. Getty, ooit de rijkste man op aarde. Een miljardair die zakken vol geld uitgaf aan kunst, maar op vrijwel alle andere vlakken bijzonder gierig was. Dus als in 1973 Getty's kleinzoon Paul wordt ontvoerd in Italië en de kidnappers 17 miljoen dollar eisen, reageert de rijke stinkerd luid en duidelijk: hij is niet van plan om ook maar één cent neer te tellen. Wel zet hij ex-CIA-agent Fletcher op de zaak en geeft hem de opdracht de ontvoerders te traceren en de jongen zo goedkoop mogelijk weer thuis te krijgen.

Pauls moeder Abigail raakt ondertussen steeds wanhopiger. Ze weet wat voor vrek Getty is, maar heeft na haar echtscheiding zelf geen vermogen meer en kan dus niks doen. Het getouwtrek met de ontvoerders is gedeeltelijk waargebeurd en het merkwaardige verhaal vormt de basis voor een degelijk drama, dat niet echt spannend wil worden. Lekker in balans is het geheel sowieso niet. Ridley Scott maakt sommige momenten veel te melodramatisch, terwijl andere scènes juist heel afstandelijk zijn. Maar de sterke cast zorgt ervoor dat de All The Money in The World keurig overeind blijft.

Michelle Williams wisselt als moeder Abigail heel subtiel de wanhoop af met doorzettingsvermogen en daadkracht. Aan haar zijde zien we Mark Wahlberg als nuchtere onderhandelaar Fletcher, die steeds meer gaat inzien dat zijn opdrachtgever een onvoorstelbare eikel is. Christopher Plummer blinkt uit als die ellendige Getty. In zijn gigantische landhuis, dat behangen is met peperdure kunstwerken, zien we een man die altijd het onderste uit de kan wil halen. Hoeveel hij ook bezit, het moet altijd meer. In zijn duistere vertolking laat Plummer zien dat al het geld in de wereld je niet per definitie een leuk en gelukkig mens maakt. Een geweldige rol in een merkwaardig stukje filmgeschiedenis.

Door Kita van Slooten

Weekendagenda

Leidse jazzweek

In de Leidse 'Jazzwijk' rond de Nieuwe Rijn, Nieuwstraat en Kaasmarkt barst het jaarlijkse blues- en jazzfestival los. Met meer dan 70 optredens in verschillende cafés en restaurants. Op woensdag 18 januari is er een kroegentocht door het centrum van Leiden georganiseerd, met natuurlijk overal jazz en blues. Voor het programma en meer informatie: deleidsejazzweek.nl.

Bol & Flinck

De meeste mensen kennen Ferdinand Bol van de beroemde winkelstraat in de Pijp in Amsterdam, toch kunnen maar weinig mensen precies vertellen wie hij was. Govert Flinck is zelfs nog verder in de vergetelheid gedrukt. 

Bol & Flinck waren de bekendste leerlingen van Rembrandt in de 18e eeuw: wereldberoemd in eigen land! Om ze weer in de schijnwerpers te laten staan, zijn er in Amsterdam verschillende tentoonstellingen georganiseerd. In de eerste plaats de 'jonge jaren' in het Rembrandthuis. Hier staan hun jaren als leerling centraal. Mooi opgezette tentoonstelling én het is altijd fijn om het Rembrandthuis weer eens in te lopen. Loop vervolgens naar het Amsterdam Museum (er is zelfs een speciale wandelroute uitgezet langs hun belangrijke plaatsen in de stad) waar een uitgebreide expositie is opgezet over de latere jaren. Hier hangen dan ook de beroemdere schilderijen. 

Voorpret

Wil je weten wat de vakantietrends zijn of gewoon je oriënteren voor de zomervakantie? In de Jaarbeurs in Utrecht is de Vakantiebeurs. Verschillende landen, reisorganisaties, maar ook bijvoorbeeld caravanbouwers of duikscholen zijn aanwezig en laten zien wat je het komende jaar mag verwachten. En er zijn natuurlijk allemaal kortingen op het boeken van reizen... www.vakantiebeurs.nl.

Utrecht by night

Grote Nederlandse steden verlichten op artistieke wijze in de donkere winter hun oude stadscentra, zo ook Utrecht. Trajectum Lumen leidt je via lichtkunstinstallaties langs de rijke geschiedenis van Utrecht. En zij doen dit tegenwoordig 365 dagen per jaar! Dus ga naar Utrecht en laat je rondleiden door deze prachtige stad: www.trajectumlumen.nl.

Jonge talenten

Het prinses Christina Concours, genoemd naar het zusje van prinses Beatrix, is een van de beroemdste muziekconcoursen van Nederland. Opgericht door de prinses om jong talent te ontdekken en kansen te geven, vindt het concours door het hele land plaats.

In de agenda kun je zien wat er bij jou in de buurt gebeurt. Aanstaande woensdag spelen de finalisten voor regio West in Haarlem. christinaconcours.nl.

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

 

Quinten Lange is schrijver, reiziger en bon vivant. Al zijn beste tips deelt hij graag met je, hier in Weekend Magazine.

 

Verwenontbijt: koffiepannenkoek met banaan

In samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam

En? Hou je de goede voornemens nog een beetje vol? Speciaal voor jou een gezond verwenontbijt, want in deze koffiepannenkoeken zit geen suiker, maar ze smaken heerlijk! 

Dit heb je nodig voor 2 pannenkoeken (bereidingstijd: 8 minuten):

 • 3 eieren
 • 1 banaan
 • 8 eetlepels havermeel
 • 150 ml melk
 • 4 eetlepels koffie
 • 1/2 theelepel zout
 • jam en bosbessen en bramen voor erop

Zo maak je het:

Meng alle ingrediënten voor de pannenkoek met een staafmixer tot een gladde massa. Verhit een klontje boter in een koekenpan. Giet het mengsel in de pan en bak je pannenkoek in ongeveer 4 minuten gaar (2 minuten per kant). Lekker met een beetje jam en bosbessen en bramen als garnering.

Gezond slank met de Foodsisters
Koolhydraatarm eten wordt steeds populairder. Het grote aanbod maakt het wel lastig kiezen wat nu wel of niet goede recepten zijn. Bovendien hoef je niet altijd een streng dieet te volgen om kilo’s te verliezen; een paar simpele aanpassingen in je voeding zijn soms al genoeg. Met het nieuwe boek Gezond slank met de Foodsisters leer je lekker en gevarieerd te eten met vooral veel groenten. Alle recepten zijn eenvoudig te bereiden met ingrediënten die je in de supermarkt kunt kopen en ze staan in een mum van tijd op tafel. 

​Titel: Gezond slank met de Foodsisters
Auteurs: Janneke en Amande Koeman
Prijs: € 20,-
ISBN: 978 904 682 265 4
Uitgever: Nieuw Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Back to work

De kerstvakantie is afgelopen. Hoplakee: daar zit je weer achter je bureau op werk. Maar dat hoeft helemaal niet vervelend te zijn! Deze apps en gadgets gaan er voor zorgen dat jouw kantoorwerk in 2018 soepel verloopt.

1. Maak prachtige presentaties met Paste

Moet je voor je werk vaak een presentatie in elkaar knutselen, maar ben je echt geen held met Powerpoint of Keynote? Pas de problème. Met de app Paste maak je presentaties die altijd in dezelfde huisstijl worden gezet. Jij hoeft alleen plaatjes, tekst, video’s en andere bestanden - zelfs het plaatsen van een volledige Spotify-lijst kan - toe te voegen. Paste doet de rest en maakt er een gelikte presentatie van.

Paste is extra fijn als je veel samenwerkt. De presentatie kun je makkelijk delen met anderen en via de app kun je gemakkelijk overleggen. Ben je ’t eens met de tekst dan kun je een duimpje omhoog geven. Ook kun je markeren als je iets gezien hebt of commentaar in tekstvorm geven. Ideaal!

Prijs: gratis
Beschikbaar voor:iOS

2.  Scan teksten met Scanmarker
Maak jij vaak een samenvatting van een tekst? En vind je het ook zo'n gedoe om die vervolgens te digitaliseren? Dan moet je Scanmarker hebben. Deze ‘marker’ is draadloos, je verbindt 'm via bluetooth met je computer, smartphone of tablet. Zodra jij met je digitale markerpen over de tekst gaat, wordt de tekst doorgestuurd naar je computer waar je in een handomdraai een samenvatting ervan maakt.

Tekst vertalen? Ook dat kan de Scanmarker, tot wel 40 talen.

Prijs: 104,95 euro
Beschikbaar voor: Windows & Apple

3. Upstaa zonder speciaal bureau

Een sta-bureau is goed voor je houding, maar niet iedereen heeft een bureau dat je omhoog kunt zetten. Daarvoor biedt Upstaa - een ontwerp van Hollandsche bodem - een oplossing én bovendien ziet het er ook nog stijlvol uit. Upstaa bestaat uit vier stukken berkenmultiplex. Op de bovenste plank zet je jouw laptop en de plank daaronder zet je jouw toetsenbord en muis. Het maakt niet uit of jij 1.96 bent en je collega 1.67, de plateaus kun je makkelijk in hoogtes verstellen.

Upstaa is er in wit, zwart, rood, geel, blauw en naturel voor 149,95 euro.

4. Go F***ing Work

Moeite om je te concentreren? Ben je snel afgeleid door allerlei onzinnige kattenfilmpjes op Facebook terwijl je eigenlijk een deadline hebt? De Chrome-extensie Go F****ing Work drukt je met je neus op de feiten. In de extensie vertel je welke websites je tijdens werktijd wil vermijden. Zodra je tijdens je werk even denkt een kijkje te nemen op Facebook vertelt de app je verre van subtiel dat je aan het werk bent. Iets dat behoorlijk effectief kan zijn!

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: Chrome-browser

5. Typen voor je leven

Heb je een deadline, maar schiet het niet echt op? Dan gaat de Most Dangerous Writing App daar verandering in brengen. De app is als zwaard boven je hoofd, want als je te lang een ‘break’ neemt van het typen, dan poef! verdwijnt alles. Je kunt kiezen uit een sessielengte van 5 tot 60 minuten, daarna moet je typen voor je leven. De app is ontworpen om je aan de slag te laten gaan, zodat je nadat je klaar bent alle schoonheidsfoutjes eruit kunt halen. Op deze manier haal je je deadlines effectiever. Wel gevaarlijk, want in een zucht kan zo alles weg zijn. Gebruiken op eigen risico!

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: Desktop


6. Focus en relax met Sonus Island

Keihard mee blèren met de hitjes op de radio is natuurlijk hartstikke lekker, maar het helpt je niet echt met focussen. De sounds in de app Sonus Island doen dat wel. Zo kan het geluid van een briesje door een bos met een kabbelend watertje ervoor zorgen dat je 100% gefocust bent. Daarnaast zorgt de app ook voor de benodigde dosis relaxen als je daar na het halen van een deadline aan toe bent!

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS

7. Lumo voor een betere houding

Heb je geregeld last van je rug? Grote kans dat je houding niet optimaal is en je geregeld onderuitgezakt op je bureaustoel zit. Tijd om daar verandering in te brengen. Gadget Lumo zorgt ervoor dat telkens als je er uitgezakt bij gaat zitten, je een seintje krijgt. Daarnaast houdt de gadget ook bij hoeveel stappen je dagelijks zet. Handig als je goede voornemens in die richting hebt.

Lumo kost 84,95 euro.

8. Alles georganiseerd met de Walter Bamboo Dock

Echt gefocust ben je met een opgeruimd bureau. Toch is dat niet altijd zo makkelijk: vaak slingeren je sleutels, telefoon, portemonnee, zonnebril en andere kleine persoonlijke spulletjes op je bureau. Ziet het er direct rommelig uit. De Walter Bamboo Dock zorgt ervoor dat al deze spullen netjes georganiseerd zijn én heeft (optioneel) een draadloze oplader ingebouwd, zodat je smartphone kan opladen terwijl jij hard aan het werk bent.

De Walter Bamboo Dock kost 25 euro zonder draadloze oplader en 40 euro met draadloze oplader.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsit voor vrouwen Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen! 

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

5 JAAR LATER 

Wanneer kijken: als je van een goed gesprek houdt
Wanneer niet: als je meer van de actie bent
Naast je op de bank: een aantekenboekje om tips in op te schrijven voor je eigen 5 Jaar Later
Waar: Videoland

​Dit jaar is het programma 5 Jaar Later voor het eerst te zien bij RTL, met Beau van Erven Dorens als interviewer. In een serie van negen afleveringen van een uur spreekt hij met Bram Moszkowicz, Sacha de Boer, Linda de Mol, Jesse Klaver, Susan Smit, Epke Zonderland, Hugo Borst en Halina Reijn. Maar de eerste aflevering is met Jeroen Pauw, bedenker en producent van het programma, die de eerste jaren zelf steeds de interviews voor zijn rekening nam. Nu wordt hij door Van Erven Dorens zelf het vuur aan de schenen gelegd. 

Dat levert boeiende televisie op. Niet alleen bij Pauw trouwens. Inmiddels staan er vijf van de negen interviews op Videoland en die zijn allemaal de moeite van het kijken waard. Juist ook achter elkaar: het is grappig om te zien hoe al die verschillende mensen omgaan met zo'n ondervraging en hoe ze terugkijken op zichzelf. Pauw vindt zichzelf zo achteraf maar een vervelend mannetje. Sacha de Boer zat vol bravoure, maar vindt dat eigenlijk nog steeds best terecht. Beau van Ervan Dorens is natuurlijk zelf een behoorlijke persoonlijkheid, maar houdt zich op een prettige, niet overdreven manier op de achtergrond. Hij geeft alle ruimte aan zijn gesprekspartners, prikkelt waar nodig, maar is niet per se op zoek naar sensatie. Ook als je maar een of een paar afleveringen kijkt zeer de moeite waard.

WHAT THE HEALTH

Wanneer kijken: als je even lekker geïndoctrineerd wil worden
Wanneer niet: als je een serieuze, genuanceerde documentaire verwacht
Naast je op de bank: een lekker bakje rauwkost (want dat kan nooit kwaad)
Waar: Netflix

In twee opzichten heeft What the health ongetwijfeld gelijk: we doen er goed aan minder vlees te eten - voor onze gezondheid en die van de wereld - en het is een kwalijke zaak als gezondheidsorganisaties zich laten betalen door de voedselindustrie. Maar het is de toon die de muziek maakt, en die is in deze docu zo onheilspellend en bestraffend dat je al snel de neiging krijgt om af te haken.

Feitelijk is dit een anderhalf uur durende infomercial. Je weet wel, van die reclames met allerlei experts die het onverdeeld met elkaar eens zijn. En lelijke infographics. En ervaringsdeskundigen die binnen twee weken op miraculeuze wijze van hun klachten af waren omdat ze zwichtten voor dat magnetische medaillon of die masserende inlegzooltjes. Alleen gaat het in dit geval dus om het afzweren van zuivel en vlees. Eieren zijn van de duivel, vis is verschrikkelijk, om over rood vlees en kaas nog maar te zwijgen. En een veganistische levensstijl is de oplossing voor álles, van kanker tot hartkwalen. Die boodschap is nogal kort door de bocht en wordt er ook nog eens met een moker ingeramd. Jammer, want een kern van waarheid is er, met enige nuance, best te vinden in deze irritante documentaire.  

​THE BRIDGE

Wanneer kijken: als je vindt dat een detective serie ook echt donker moet zijn
Wanneer niet: als je in een emotionele bui bent
Naast je op de bank: een kaarsje of iets anders voor wat licht in de duisternis
Waar: Videoland en Netflix

​Vorige week schreef redacteur Kita dit artikel over de locaties waar The Bridge wordt opgenomen. Genoeg aanleiding om toch eindelijk een keer de serie te gaan kijken. The Bridge is duister, heel duister. Gebouwen zijn van beton, de lucht is strak grijs of gewoon donker, communicatie verloopt op alle vlakken moeizaam en niemand is echt te vertrouwen. Er hangt een voortdurende dreiging, waarvan je nooit weet wanneer die ingelost gaat worden. 

The Bridge gaat - in ieder geval in het eerste seizoen - over een moord die precies op de grens tussen Denemarken en Zweden plaatsvindt. Of tenminste: er wordt daar een lijk gevonden - of zijn het er twee? Het is het begin van een serie wrede moorden en martelingen. Bijna iedereen, inclusief de hoofdpersonen, is onsympathiek. En toch kan je helemaal meegaan in deze donkere wereld: er zijn steeds genoeg nieuwe ontwikkelingen om het steeds spannend, en genoeg nieuwe personages om het boeiend te houden. Geen wonder dat de serie wereldwijd een hit is.

RENESSE

Wanneer kijken: als je een puber bent en droomt van je eerste wilde vakantie zonder ouders
Wanneer niet: als je een leuke avond wil hebben
Naast je op de bank: een puzzelboek, je tweede scherm, wat dan ook zolang het maar een beetje entertaint
Waar: Netflix

​Kort en goed: je kan deze film net zo goed niet aanzetten. Maar goed, daarvoor lees je deze rubriek natuurlijk niet. Dus toch even snel een beschrijving: een stervende opa vertelt aan zijn kleinzoon dat hij toch zoveel mogelijk vrouwen moet veroveren terwijl het nog kan. Daarvoor gaat de tiener samen met zijn neef en twee vrienden naar Renesse. Ze verschillen van elkaar, maar toch blijkt dat ze op elkaar kunnen vertrouwen enzovoort enzovoort. Intussen zijn er kotsscènes te over, wordt er wat afgetongd en zijn de platte grappen niet van de lucht.

Dat is op zich niet erg, want met die reden zet je de film ook aan. Maar het wordt gewoon nooit écht leuk. Het blijft een krampachtig geheel dat nooit helemaal los komt. De dialogen zijn duidelijk geschreven door oudere schrijvers die qua pubertaal niet veel verder komen dan 'Yo' en 'gast'. Iedere ontwikkeling kan je van tevoren zo'n beetje zien aankomen en de grapjes eigenlijk ook. Met andere woorden: meh. Je kan de film kijken, je kan het ook niet doen.