Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 16, 2018 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Je eigen stukje wereld

Een flatje of een twee-onder-een-kap, koop of huur, stad of platteland: je huis is jouw eigen stukje van de wereld. Waar je thuiskomt na een lange dag, de ruimte die je met je geliefden deelt, waar je je kinderen ziet opgroeien. Belangrijk dus om daar een fijne plek van te maken, vol comfort en schoonheid - wat dat voor jou ook mag betekenen.

Daarom staat deze editie van het Weekend Magazine voor een groot deel in het teken van wonen. Je leest over de beste stylingapps, interieurstijlen door de jaren heen en wat een erfstuk al niet kan doen voor je interieur. En we kijken binnen bij Froukje de Both, de koningin van de woonprogramma's. Welkom in deze wooneditie van het Weekend Magazine!

Geld vs. liefde: 'Hoe meer ze uitgaf, hoe bozer ik werd'

Het Nibud slaat alarm: mensen raken het overzicht over hun financiële situatie kwijt, doordat rekeningen op verschillende manieren (online én offline) worden verstuurd. Hoe zit het als je in een relatie zit waarin de één ook nog eens slechter met geld is dan de ander? “We stonden op straat omdat ik onze schulden had verzwegen.”

Ze was leuk, lief, grappig. Alfons (25) was gek op zijn vriendin, met wie hij vanaf zijn achttiende een relatie had. Hij was alleen iets minder gek – of zeg maar gerust wars van – het spreekwoordelijke gat in haar hand. Want dat was groot. Heel groot. 

Alfons kwam daar pas achter toen ze ruim een jaar samenwoonden. “In het begin was alles leuk en gezellig”, vertelt hij. Tot de eerste rekeningen binnenkwamen, die zich steeds maar opstapelden. “Eerst dacht ik nog: ach, die werk ik wel even weg, komt goed. Maar op een gegeven moment had ik door dat ik de enige was die die blauwe enveloppen überhaupt opende. Alles werd van mijn geld betaald. En omdat ik even geen werk had, en mijn vriendin nog studeerde, werd het steeds moeilijker.”

Niet dat Alfons’ vriendin zich daar wat van aan trok. Dan kwam ze thuis met nieuwe kleren, ging ze naar een duur restaurant met vriendinnen, kocht ze boodschappen die het stel eigenlijk niet nodig had, sloot ze weer ‘een of ander abonnement’ af. “Ik werd elke keer een beetje bozer, voelde me echt machteloos. Maar ze luisterde niet.” 

Discussie om de centen
Geld – of beter gezegd het gebrek eraan – is iets waar veel stelletjes vroeg of laat ruzie over krijgen. Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan stellen dat bij zeven op de tien koppels geld spanning veroorzaakt. “Op de één of andere manier kan geld heel nare kanten van ons naar boven halen, maar ook heel genereuze”, stelt Joke de Walle. Ze studeerde psychologie en sociologie en schreef het boek Gedoe om geld, waarvoor ze stellen over hun financiële problemen interviewde. “Geld triggert bepaalde eigenschappen van ons. Het onderwerp ligt heel gevoelig bij mensen. Het speelt een cruciale rol in ons leven, het bepaalt wat we allemaal wel of niet kunnen doen. Bovendien praten we er niet graag over.”

'Pas toen we ons huis uit werden gezet, wist mijn man dat we in de schulden zaten' 

Daar weet Anneke (54) alles van. Het bovenste laadje van het dressoirkastje was een jaar lang de ‘geheime plek’ waar ze alle rekeningen in verstopte. Onbetaalde rekeningen, welteverstaan, die haar man niet mocht zien. “Ik was altijd degene die de financiën regelde”, vertelt ze. “Mijn man bemoeide zich er nooit mee. Doordat ik een paar keer zonder werk had gezeten, konden we de huur niet meer betalen. Het stapelde zich maar op, maar ik dacht: ik vertel het niet, ik los het zelf wel op, komt wel goed.”
Het domste wat ze kon doen, beseft ze nu. Op een gegeven moment hadden ze 7600 euro huurachterstand. “Mijn man kwam er eigenlijk toen pas achter; ons huis werd ontruimd en we werden eruit gezet.”

Daar stonden ze dan, met twee kinderen, op straat. “De kinderen konden bij vrienden wonen, wij konden zo lang in een te koop staand huis van kennissen. Maar ik schaamde me zó. Mijn man was niet zozeer boos, hij was vooral teleurgesteld. Hij begreep écht niet dat ik hem niets heb verteld. We kennen elkaar al 38 jaar, kunnen óveral over praten, maar dit durfde ik niet met hem te bespreken. Terwijl hij ontzettend lief is, geen vlieg kwaad doet en me zeker had kunnen helpen. Nu denk ik ook: wáárom heb ik niets gezegd? Is het schaamte, is het faalangst? Ik kan het niet goed verklaren.”

Het komt door vroeger
Wat De Walle tijdens haar onderzoek zag, was dat veel mensen soms anders naar geld kijken en er dáárdoor ook anders mee omgaan. “Dat komt vaak door iemands jeugd. De één is met veel geld opgegroeid, de ander niet. En de één geeft makkelijker geld uit, terwijl de ander juist zuiniger ingesteld is.”

'Ze besefte niet dat je voor dat geld ook een kast vol kleding kon kopen'

Alfons denkt wel dat dat het onderliggende probleem is van het financiële probleem van hem en zijn vriendin – dat uiteindelijk een relatieprobleem werd. “Ik heb van mijn vader geleerd dat ik moet sparen, niet alles moet uitgeven wat er binnenkomt, en ook een verantwoordelijkheid had voor als ik een relatie of gezin zou krijgen. Mijn vriendin had niet echt een voorbeeldfunctie vroeger, en heeft daardoor niet geleerd dat geld een bepaalde waarde heeft. Dan kwam ze thuis en had ze voor 200 euro twee kledingstukken gekocht, en dan zei ik: ‘Besef je wel dat iemand anders voor dat geld een hele kást vol kleding kan kopen?’ Ze had géén idee.”

En dat kun je niet zomaar veranderen, weet De Walle. “Vaak zit het zó diepgeworteld, dat onze omgang met geld een automatisme is. De één wil alles kunnen verantwoorden en opschrijven, terwijl de ander sneller een rekening laat liggen.”

Als twee van die verschillende visies op geld dan in één relatie komen, dan kan zich dat wreken. Zéker als er een tekort is en er grote uitgaven moeten worden gedaan (denk: hypotheek, auto, een studie voor de kinderen). “Dan worden mensen boos, want door een gebrek zijn we niet in staat om te doen wat we wíllen doen. Of ze raken in paniek, reageren dat op de ander af of gaan dingen juist verzwijgen.” Anneke: “Sommige mensen zeggen dat mijn man ook beter had op kunnen letten, maar als je het een beetje sluw aanpakt, dan kun je het best lang verbergen. Ik nam gewoon alle financiële zaken op me, het is echt mijn schuld en ik verwijt het mezelf ook.”

Diepgeworteld
Het allerbelangrijkste is daarom: praat over je financiën. Over je eventuele schulden, of je vrekkigheid, of juist over het feit dat je snel te veel geld uitgeeft. Eerst is het volgens De Walle belangrijk om bij jezelf na te gaan: waar komt het vandaan? Daarna is het wijsheid om het uit te leggen aan elkaar en te kijken wat de problemen zijn. Voor wie het moeilijk vindt om al het geld op één hoop te gooien: misschien kun je tot een middenweg komen, je allebei een beetje aanpassen. De Walle: “Voor veel stellen is naar rato inleggen – dus allebei bijvoorbeeld 40 procent naar de gezamenlijke rekening – wel eerlijk.” Ook mooi: waar twee mensen vanuit hun verleden andere financiële bagage hebben meegekregen, kunnen ze wel leren van elkaar. “Maar daar moet je wel voor openstaan.”

'Toen ons geld op was, is ze weggegaan. Naar groener gras.' 

Wie in de schulden zit, zal merken dat gedeelde smart, halve smart is. Anneke: “Ik heb me dat jaar zó naar gevoeld. Nu lachen we er met z’n allen om, maar we zijn onze veilige plek kwijtgeraakt omdat ík er niet over durfde te praten. Ik weet zeker dat het me had opgelucht als ik dat wel had gedaan. En dan was het ook niet zo ver gekomen.”

Bij Alfons waren de verschillen tussen hem en zijn vriendin niet bespreekbaar, en óók niet te overbruggen. “Ze hield gewoon écht van geld uitgeven. Toen ons geld op was, is ze weggegaan. Naar groener gras.” Nu vindt hij het niet zo pijnlijk meer, want het kostte hem, behalve flink wat knaken, ook nog eens bakken met energie. Daarom wil hij graag andere stelletjes waarschuwen: heb je financiële problemen samen? Zoek hulp. En: houd een eigen rekening. “Kijk uit, want als je partner schulden heeft, ga je er zó in mee, met heel veel ruzie en problemen tot gevolg. Je moet op tijd van dat zinkende schip af, anders ga je samen ten onder.”

Gescheiden geld
Sowieso is het altijd goed om een eigen rekening te hebben – schulden of niet. De Walle: “Bijna alle stellen die ik sprak gaven aan dat die eigen rekening hen het gevoel gaf dat ze ook nog ruimte hadden om eigen uitgaven te doen. Dat leidde aanzienlijk tot minder conflicten en ruzies.” 

Het is dus niet zo dat elke relatie gedoemd is om te mislukken als er discussies of knallende ruzies zijn over geld. “Als je een goede relatie hebt en bereid bent met elkaar het gesprek aan te gaan, dan denk ik dat het mogelijk is samen gelukkig te worden, of te blijven”, zegt De Walle. Ook Anneke is daar van overtuigd. “We zijn er samen sterker uitgekomen, en nu zijn we heel open over de financiën. En hebben alles op alles gezet om de schulden af te lossen. Soms moeten we nog de eindjes aan elkaar knopen, maar we staan niet meer in het rood. Mijn man wantrouwt me niet, maar stelt me wel directere vragen.” Dat vindt ze alleen maar heel fijn. “Over geld praten is misschien niet heel romantisch, maar schulden zijn nóg onromantischer.”

Door Lisanne van Sadelhoff

7 x interieurapps

1. Van Hemelsblauw tot Vleugje Golven

Je wilt je huis voorzien van een likje blauwe verf, maar de keuze is reuze. Waar moet je beginnen? Wordt het Frosted Sky? Wit Zee? Vleugje Golven? Vol Iris of toch Hemelsblauw? De Flexa Visualizer app helpt je een handje en zorgt ervoor dat je alvast een sneak peek krijgt van hoe de verf er op je muur uit komt te zien. Je kunt zelfs door je kamer heen lopen om te kijken of Hemelsblauw je kleur is. Hoe? Je kiest de kleur en richt je camera op de muur. Niet helemaal zeker? Dan kun je het beeld delen met je vrienden en familie en kunnen zij ook hun ongezouten mening geven.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

2. Vind matching kleuren bij je interieur

Voor sommige mensen is veel kleur in huis een must. Maar heb je een kleur voor op de muur gekozen, dan kan het nog best wel een opgave zijn welke andere kleuren hier nu goed bijpassen. Palette Cam geeft je een kleurenpalette dat matcht met je verf waarmee je prima uit de voeten kan. Upload een foto en er rolt een mooie match uit. Je kunt zelfs een kleurenpalette maken aan de hand van een vakantiefoto. 

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS

3. Nooit meer een miskoop

Heb je wel eens meegemaakt dat je een kastje had gekocht en dan thuis bleek het tóch niet helemaal te zijn zoals je het in je hoofd had zitten? Met de Ikea Place app zijn miskopen gelukkig verleden tijd. Dankzij Augmented Reality kun je alle meubels alvast in je huis neerzetten om te kijken of het bij de rest past. Zo kun je eromheen lopen alsof het meubel er echt staat. Weet je het niet helemaal zeker? Dan kun je ook het beeld delen met je vrienden en familie. 

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS

4. Maak van je huis een galerie

Kunst kopen is vaak best wel lastig. Ten eerste: waar moet je beginnen? En gaat het wel in je huis passen? Met de About Art app koop je voortaan kunst via de app, gewoon vanaf de bank. Je hoeft geen kunstgalerie te bezoeken en de app maakt het zelfs mogelijk om het kunstwerk even te ‘passen’. Net als de Ikea Place app maakt ook About Art gebruik van augmented reality waarbij je het kunstwerk dat je hebt gekozen, kunt bekijken op alle muren in je huis. Helemaal fijn is dat de app ook direct een flinke lading aan informatie geeft over het kunstwerk, zoals de stroming en de technieken. Mocht je dus tot aanschaf overgaan en iemand je naar details vragen, kun je dat prima uitleggen. 

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

5. Breng je nieuwe huis tot leven

Sta je op het punt om je huis een grotere make-over te geven dan gewoon een likje verf, nieuw meubel of schilderij? Dan gaat Home Design 3D je heel wat werk uit handen nemen. Grote kans dat je hoofd bomvol ideeën zit. Die muur eruit, daar een extra raam, tegeltje hier, tegeltje daar. Om al jouw ideeën vorm te geven en te kijken hoe het er in werkelijk uit komt te zien, kan je Home Design 3D downloaden. Hiermee krijg je precies inzicht in hoe alles eruit gaat zien. De app geeft je twee- en driedimensionale inzichten zodat je alvast aan je nieuwe plannen kunt wennen of ze nog kunt bijwerken. Geen verbouwing op de planning staan? Dan nog is dit een hele leuke app om eens lekker mee te spelen. Een mens mag dromen, toch?

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

6. Meet je huis op met foto's

De app Magic Plan is magisch! Zonder meetlint en zonder meubels te verschuiven, kun je met je smartphone een ruimte supersnel opmeten. Nou ja, laat ik eerlijk zijn: het vergt wel wat oefening. Zodra je de app hebt gedownload, open je de camera en kun je een plattegrond van je huis maken. De app berekent hoe groot de ruimte is en hoeveel vierkante meter tegels of laminaat je moet bestellen. Let wel even goed op dat het een schatting is en geen precisiewerk, daarvoor moet je toch echt op handen en knieën door je huis heen kruipen.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

7. Word zelf interieurstylist

Neybers kan je een beetje vergelijken met de Ikea Place app. Je maakt een foto van een ruimte die wel in een nieuw jasje gestoken mag worden en je kunt de hele ruimte inrichten met allerlei meubels en accessoires van echte merken. Zo weet je precies of een Kartell Ghost stoel of Herman Miller LCW iets voor jou is. Je kunt ook een template gebruiken als je geen zin hebt om zelf foto’s te maken van je huis, maar voor de beste interieurstyling fotografeer je natuurlijk je eigen huis.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

Kleine wasjes, grote wasjes, dubbele wasjes

Van onze partner LG

Wat gebeurt er als je een tweeling krijgt? Dan heb je alles dubbel: dubbel zoveel liefde en dubbel zoveel pret, maar ook dubbel zoveel voeden en dubbel zoveel was. Gelukkig is dat laatste voor Lindsay Zwart (26) geen probleem: zij won een LG TWINWash en werkt nu twee keer zo snel haar wasjes weg.

Aan winacties op Facebook doet Lindsay eigenlijk nooit mee, maar nu kwam het zó goed uit. “Ik was op dat moment nog zwanger en wist dat er heel veel was aan zat te komen. Dan komt een dubbele trommel extra goed uit. En dus deelde ik mijn verhaal.” Even later – ze was eigenlijk alweer vergeten dat ze had meegedaan – kreeg Lindsay een telefoontje: ze had gewonnen!

En nu zijn Djae en Lizzy er, ze werden 30 januari geboren. Ontzettend gezellig natuurlijk, maar ook topdrukte. Maar in de afgelopen maanden heeft Lindsay een solide was-strategie ontwikkeld: “Ik heb op zich veel kleertjes voor de tweeling, dus ik kan alles opsparen tot het weekend. Op dat moment is mijn vriend Donover ook thuis en kan ik alle was wegwerken.”

Dat is wel even een klus, er gaan per weekend wel 6 tot 8 wassen doorheen. “De kleintjes spugen nog veel onder, Donover sport vaak en dan heb je ook nog de handdoeken en het beddengoed. Maar dat is met de TWINWash wel goed opgelost. De grote trommel is ook echt heel groot, daar gaat wel een kilo of 12 in. En de kleine trommel onderin is precies goed voor de babykleding: een kilo of 2. En omdat het allemaal tegelijk kan, gaat het echt twee keer zo snel.”

En dan is de machine ook nog erg zuinig in gebruik – geen overbodige luxe als je zoveel wasjes draait – en heeft-ie een bijzondere functie die Lindsay erg waardeert: “Je kan de machine via een app op je telefoon bedienen! Dat is echt zo handig. Dan doe ik ’s avonds al de was erin, en ’s ochtends zet ik ‘m aan via mijn telefoon terwijl ik Djae en Lizzy ga voeden. Zodra we daarmee klaar zijn, is de was ook klaar en kan ik gelijk door met het drogen.”

Dat is ook handig als ze straks weer vaker buiten de deur zijn. “Dan kan ik ‘m aanzetten als ik op het punt sta om naar huis te gaan en is het klaar als ik thuiskom.” En ook als de kids groter zijn, komt de kleine trommel goed van pas: even snel de vuile voetbalkleren doen voor de wedstrijd morgen! Lindsay wil in ieder geval niet anders meer: “Het is een gave machine, die ons leven echt makkelijker maakt.”

Binnenkijken bij Froukje

In samenwerking met RTL Woonmagazine

Eigen Huis & Tuin, TV Makelaar, RTL Woonmagazine: noem een woonprogramma en Froukje de Both heeft het gepresenteerd. Maar hoe woont de grande dame van de woonprogramma's zelf eigenlijk? Is haar interieur tot in de puntjes uitgedacht of heeft ze na een lange draaidag juist helemaal geen zin meer om met de styling van haar eigen huis bezig te zijn?

Vanaf zondag 22 april kun je dagelijks bij RTL Woonmagazine terecht voor wooninspiratie. Met op zondagavond het tv-programma bij RTL4 en de rest van de week elke dag nieuwe droomhuizen, binnenkijkers en andere woonideeën op het online platform. Froukje de Both presenteert het programma en daarom zijn we razend nieuwsgierig hoe ze zelf woont. 

Telefoon vol ideeën
"Dat ik zoveel woonprogramma's gepresenteerd heb - en nog steeds presenteer - is echt toeval. Het is gewoon zo gelopen. Maar door al die programma's is mijn liefde voor interieurstyling wel gegroeid. Na een nieuw seizoen zitten zowel mijn telefoon als mijn hoofd helemaal vol met ideeën. Dat kunnen foto's zijn, maar ook quotes van de designers waarmee we werken. En sommige van die ideeën voer ik dan later, in rustigere tijden, door in mijn eigen huis."

Nieuwste aanwinst
Toch zegt Froukje niet één specifieke stijl in haar huis te hebben. Ze vindt het belangrijker dat een meubel- of decoratiestuk een goed gevoel geeft, dan dat het in de mode is. "Het grote Marokkaanse vloerkleed is mijn nieuwste aanwinst. Dit soort kleden zijn toevallig helemaal hip nu, maar dat is niet de reden dat ik het kleed aangeschaft heb. Ik vind het kleed vooral mooi omdat het met de hand geknoopt is en het mijn woonkamer meteen een warme, gezellige uitstraling geeft."


Froukje's woonkamer met op de vloer haar nieuwste aanwinst: het Marokkaanse vloerkleed

Vlinderstoel
Minder nieuw is de vlinderstoel, van echt leer. "Die heb ik al heel lang en is daardoor echt belangrijk voor me geworden. Ik drink er 's ochtends heel graag mijn eerste kop koffie in. Ik kocht de stoel destijds bij Design020 op IJburg, waar ik toen ook woonde. De stoel koste een rib uit mijn lijf, maar was het meer dan waard. Hij zit vol koffie- en wijnvlekken maar dat maakt de stoel alleen maar mooier en waardevoller."


De leren vlinderstoel

Oog voor detail
Froukje's huis staat in Landsmeer en ze woont hier nu ruim zes jaar samen met haar vriend en dochter. "De mensen van wie ik het huis destijds kocht, hebben hier maar heel kort gewoond, dus alles was vrijwel nieuw toen ik erin kwam." Ze hoefde er dus niet veel aan te doen, maar heeft wel een nieuwe vloer gelegd. "En ik heb meteen alle deuren vervangen. Er zaten van die standaard nieuwbouwdeuren in en die heb ik vervangen door echt houten deuren met een werkje en mooi deurbeslag. Ook heb ik mooie hoge plinten laten plaatsen. Dit lijken misschien kleine dingen, maar zulke details zijn echt bepalend. Je huis krijgt er meteen een veel chiquere en warmere uitstraling van." 


Froukje besteed veel aandacht aan de details

De persoonlijke touch
Naast aandacht voor detail geeft Froukje de tip om altijd op zoek te gaan naar de persoonlijke touch in je interieur. "Het is natuurlijk heel gemakkelijk om een poster bij Ikea te kopen, maar het is veel spannender om zelf iets maken. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Een wand met heel verschillende fotolijstjes bij elkaar is bijvoorbeeld heel leuk, en wordt nóg leuker als je de lijstjes vult met foto's en tekeningen van je kinderen. Dan wordt het opeens veel persoonlijker." 


"Maak het persoonlijk"

Moeder en dochter
Het Anton Heyboer-schilderijtje met daarop een moeder en een dochter en de tekst 'Ik heb lief' erop is zo'n persoonlijk item voor Froukje. "Dit kreeg ik van Petra Heyboer, de weduwe van Anton, in de tijd dat de vader van mijn dochter Emma en ik net uit elkaar waren. Dat was natuurlijk een hele moeilijke en emotionele tijd, dus het deed me ontzettend veel toen ik dit van Petra kreeg. Het schilderijtje staat symbool voor de liefde tussen een moeder en haar dochter, voor de liefde tussen mij en Emma dus." 


Het schilderijtje van Anton Heyboer

Elke dag wooninspiratie
En vanaf zondag 22 april kun jij dus ook dagelijks wooninspiratie opdoen bij het nieuwe RTL Woonmagazine. Froukje: "Het leuke aan dit seizoen vind ik dat we niet alleen aandacht besteden aan high end design, maar ook bij hele 'gewone' huizen binnenkijken. Én we gaan nu het hele jaar door. Dus we gaan van een half uur tv per week naar elke dag nieuwe online video's en artikelen, waarbij we elke week een woonthema centraal stellen."

Foto Froukje: Brenda de Vries 
Interieurfoto's: Jacq Roos

Voorjaarssalade

In samenwerking met Kosmos Uitgevers

Hè hè, eindelijk een beetje lenteweer! Tijd voor een lichte salade van gestoomde voorjaarsgroenten, gepocheerd ei & parmezaan. Lauwwarm is hij het lekkerst!

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 1 bos jonge worteltjes
 • 1 bosje radijs
 • 100 g gedopte tuinerwten
 • 100 g gedopte tuinbonen
 • 100 g aspergetips
 • 2 el appelciderazijn
 • 4 eieren
 • 200 g waterkers
 • 100 g Parmezaanse kaas, geschaafd
 • 1 bakje broccolicress
 • 150 ml citroen, kervel & dragondressing

Voor de dressing voeg je deze ingrediënten samen:

 • sap van 2 citroenen
 • 1 bosje kervel
 • ½ bosje dragon
 • ½ sjalotje, gesnipperd
 • snuf peper
 • 1 tl zout
 • 1 el water
 • 100 ml olijfolie

Bereiden:

Breng een een ruime pan water met zout aan de kook en hang hier een stoommandje of grote zeef in. Was de worteltjes en radijs goed en snijd het loof af tot ½ cm. Stoom ze in ongeveer 10 minuten beetgaar en laat ze een beetje afkoelen.

Breng een andere ruime pan water met zout aan de kook. Kook eerst de tuinerwten 2 minuten, dan de tuinbonen 4 minuten en als laatste de aspergetips 2 minuten. Laat deze groenten even goed afkoelen in een grote bak ijskoud water voordat je ze laat uitlekken.

Breng een middelgrote pan water met een scheut appelciderazijn aan de kook om de eieren te pocheren. Breek elk ei boven een apart klein kopje of kommetje. Zorg dat er geen schil in terechtkomt en houd de dooier heel. Roer met een lange lepel flink in de pan kokend water tot er een draaikolk ontstaat. Laat voorzichtig een ei in de draaikolk zakken en haal hem na 3 minuten met een schuimspaan of zeefje uit de pan. Pocheer niet meer dan 2 eieren tegelijk, dan weet je zeker dat het goed gaat!

Verdeel de waterkers en groenten over vier borden en leg in het midden van elk bord een gepocheerd ei. Schaaf dan de Parmezaanse kaas over het ei en maak de salades af met wat broccolicress en de dressing.

SLA: Easy salades
In het kookboek SLA Easy salades vind je toegankelijke, lekkere salades die je dagelijks snel kunt maken. Dit kookboek is van de hippe saladebar SLA, (@ilovesla) die hard op weg is Nederland te veroveren, met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Haarlem. Eerder verscheen het kookboek SLA: een handboek voor groen, gezond en geweldig lekker eten.

Titel: SLA Easy salades
Auteur: Ida de Haart
Prijs: € 15,-
ISBN: 9789021564838
Uitgever: Kosmos

 

 

 

 

 

 

 

Meubels met een verhaal

Niemand woont graag in een showroom. En hoe kan je beter je huis een persoonlijke twist geven dan er een erfstuk in te zetten? De lievelingsvaas van je oma of dat kastje waar je moeder vroeger de fotoboeken in bewaarde - en nu jij ook. In veel families gaan bepaalde meubels en accessoires al generaties lang mee. Ook in de huizen van Eva, Joke en Laura kregen dierbare erfstukken een prominente plek in de woonkamer.

Zo staat er achter de bank van Eva den Doelder een wel heel bijzondere verkleedkist. “Mijn ouders zijn begin jaren zeventig getrouwd. Toen ze vlak daarna hun eerste huis kochten, kregen ze van de buurman een lichtgroene koffer. Ik weet niet waarom, misschien als welkomstcadeau? De buurman was zeeman en had de koffer altijd meegenomen op zijn reizen. De koffer heeft de hele wereld gezien en kreeg veertig jaar geleden bij mijn ouders een tweede leven. Zij hebben er nooit mee gereisd, maar gebruikten hem om de kerstspullen in op te bergen. De koffer lag het hele jaar op zolder, maar werd in december met veel bombarie naar beneden gehaald. Dan vertelden mijn ouders altijd over de avonturen die de koffer samen met de zeeman had beleefd, dat vond ik als kind natuurlijk enorm interessant. In mijn herinnering was het ook een enórm ding. Het is eigenlijk gewoon een normaal formaat, maar door alle verhalen kreeg de koffer in mijn hoofd mythische proporties.

Prinsessenjurken
Ik had er al even niet meer aan gedacht, tot mijn ouders een paar jaar geleden hun zolder opruimden. Toen ik de koffer zag staan, vond ik het meteen weer zo’n cool ding. Er zat een slot op en ouderwetse, leren lussen om hem open te houden. Hij zat vol vlekken, maar hij ademde nog steeds avontuur. Daarom heb ik de koffer meegenomen naar mijn eigen huis.

Ik wist niet meteen wat ik ermee wilde doen, maar mede door alle herinneringen vond ik hem te mooi om weer op zolder te zetten. Bovendien paste het groen goed bij onze inrichting. Daarom heb ik hem gewoon zo in de woonkamer gelegd en daar is hij altijd blijven liggen. Ik heb twee dochters, van vijf en zeven, en dankzij hen vulde de koffer zich vanzelf. Hij zit nu vol met prinsessenjurken en andere verkleedkleren. De koffer is ook favoriet bij hun vriendinnen: zodra ze hier binnenkomen, trekken ze hem open en halen ze alles eruit. Mijn dochters weten dat de koffer bij opa en oma vandaan komt, maar ik heb ze eigenlijk nog nooit verteld over de geschiedenis, bedenk ik me nu. Misschien moet ik ze eens vertellen over de avonturen van de zeeman!

Oude meuk
Ik vind het ontzettend leuk dat de koffer nu bij ons een derde leven heeft gekregen. Hij is onverwoestbaar, dus wie weet krijgt hij over veertig jaar weer een andere functie bij een van mijn dochters thuis. We wonen zelf in een strak nieuwbouwhuis, dat ik voor het contrast graag inricht met oude, doorleefde items. Zo sleep ik ook al jaren een nachtkastje mee dat mijn opa en oma in de jaren vijftig hebben gekocht, het heeft alleen bij mij al ruim vijftien verhuizingen overleefd. Gelukkig houdt mijn man ook van meubels met een verhaal. Wij noemen dat “oude meuk voor de leuk!”

Toen Joke Bom van haar moeder een bijzonder sieraad erfde, hing ze het niet om haar hals, maar aan de muur. “Ik ben een echt Zeeuws meisje, geboren en getogen in Oostburg. De oma van mijn moeder was de laatste vrouw in onze familie die zich nog kleedde in protestantse, West-Zeeuws-Vlaamse klederdracht. Op haar hoofd droeg zij een witte kap, met sieraden aan beide kanten. Hoe meer gouden knopen er aan je kap hingen, des te meer aanzien je had. Mijn oma kreeg de sieraden van haar moeder, maar omdat zij dus niet meer in klederdracht liep, deed ze er niets mee. Na oma’s dood gingen de sieraden door naar mijn moeder, die toen van één van de gouden knopen een hanger heeft laten maken.

Breekbaar
Vanaf dat moment droeg mijn moeder de ketting elke dag, ik heb haar nog nooit zonder de hanger gezien. Ze bracht hem regelmatig naar de goudsmid om hem schoon te laten maken of te repareren, en de smid kon aan het soort knoop precies zien uit welke streek die afkomstig was. Dan was mijn moeder heel trots op haar Zeeuwse afkomst. Op een gegeven moment was de ketting poreus en breekbaar geworden, maar ondanks dat ze hem elk moment kon verliezen, wilde ze hem nooit afdoen. Ik was zelf inmiddels verhuisd naar de grote stad en als mijn moeder me op kwam zoeken in Amsterdam, was ik altijd bang dat iemand dat opzichtige gouden ding zó van haar nek zou trekken. Maar als ik dan zei dat ze hem beter even kon bedekken, weigerde ze dat pertinent: ze droeg het liefst kleding met een v-hals, zodat de ketting goed zichtbaar was.

Vierenhalf jaar geleden is mijn moeder overleden. Na haar dood kregen mijn broer, oudere zus en ik allemaal een doosje met spulletjes die mijn moeder alvast had verdeeld. Volgens Zeeuwse traditie zouden de gouden knopen overgaan naar de oudste dochter, mijn zus dus, maar de hanger zat in mijn doos. Omdat mijn moeder wist hoe belangrijk die ketting voor mij was, had ze hem aan mij nagelaten.

Ingelijst
Ik wilde de hanger zelf niet dragen, goud is niet mijn stijl is en ik was bang om hem te verliezen. Daarom heeft hij eerst even in mijn kast gelegen, maar dat vond ik eigenlijk enorm zonde. Mijn man ik houden erg van moderne kunst, onze woonkamer hangt vol met schilderijen. Na een jaar kwam ik op het idee om de ketting te laten inlijsten. Een lijstenmaker heeft er speciaal glas ingezet dat niet spiegelt, en de hanger hangt nu aan de muur tussen de andere kunstwerken. Op deze manier is mijn moeder nog elke dag aanwezig in ons huis, zonder dat het een altaartje is.

Als we bezoek krijgen, stellen ze altijd wel een vraag over de hanger: hoe kom je daaraan, heb je die meegenomen van vakantie? Dan vertel ik graag het verhaal van mijn overgrootmoeder, het Zeeuwse meisje met de gouden knopen.”

En soms blijft het niet bij één erfstuk. In het huis van Laura Hofenk gaat achter bijna elk meubelstuk een verhaal schuil. Naast een aantal pronkstukken van de kringloop, staat een aantal dierbare voorwerpen uit het huis van haar onlangs overleden oma. “Mijn stijl is modern met een flinke lik retro. Ik ben een week geleden op mezelf gaan wonen en heb de afgelopen maanden allerlei kringlopen afgestruind, op zoek naar retro-huisraad. Op Marktplaats is dat vaak onbetaalbaar, maar bij sommige kringlopen weten ze niet wat zo’n lamp of stoel waard is. Ik vind het een sport om mooie retro-spullen te scoren voor een prikkie.

Afgelopen Kerst overleed mijn oma en in maart kreeg ik mijn eerste, eigen huis toegewezen. Precies in die week gingen mijn moeder en tante het huis van oma leeghalen. Ik dacht niet dat er iets voor mij bij zou zitten, maar ik ben toch maar even gaan kijken. Mijn oma was een enorme verzamelaarster: haar hele huis stond vol met bijzondere voorwerpen, waaronder veel erfstukken. Tijdens het opruimen zag ik ineens allemaal meubels en accessoires die ik graag wilde hebben. En nu staan er dus aardig wat spullen van oma in mijn huis.

Voor de sier
Zo heb ik een naaimachinekastje meegenomen, dat nog van mijn overgrootmoeder is geweest. Zij werkte in een textielzaak en heeft de loodzware naaimachine die onder de klep zit, veelvuldig gebruikt. Ook mijn oma heeft er nog op genaaid, het kastje stond bij haar op de slaapkamer. Ik ben zelf helaas niet zo handig met naald en draad, dus bij mij staat de naaimachine er vooral voor de sier.

Op oma’s slaapkamer stond ook een orgeltje, dat nu bij mij in de woonkamer staat. Als je de stekker in het stopcontact doet, kun je er gewoon nog op spelen. Ik heb ook een oude gitaar van mijn vader gekregen, ik vind het heel leuk om die instrumenten met een persoonlijk verhaal naast elkaar te zien staan. Het lijkt me geweldig als er mensen langskomen die er dan muziek op gaan maken.

Geschiedenis
Oma’s tv-kastje met de ijzeren beugels doet nu bij mij dienst als bijzettafeltje en in de gang hangen haar kapstok, lamp en spiegel, die mijn overgrootmoeder nog heeft gemaakt. Door het retrobehang lijkt het precies op de gang in oma’s huis. Ik heb ook haar ouderwetse draaischijf-telefoon meegenomen, daar belde ze me altijd mee: ik zie nog voor me hoe lang het duurde voordat ze een heel nummer had gedraaid. Op de kast pronkt een polaroidcamera van mijn overgrootmoeder en thee schenk ik in glazen die mijn moeder in 1971 aan haar oma cadeau heeft gedaan. Ik heb ook vijf van haar bloemetjesschorten meegenomen, die draag ik bij het koken. We vonden in oma’s kast ook een stapel corsetten, die heb ik maar laten liggen, haha.

Dat bijna alles in mijn huis zoveel geschiedenis heeft, vind ik heel bijzonder. Mijn moeder was ook blij dat ik zoveel spullen meenam, dan hoefde ze ze niet weg te gooien. Als we in mijn nieuwe huis op de bank zitten tussen al die erfstukken, zeggen we wel eens: “Oma moest eens weten!”

Door Ronne Theunis

Net echt is niet lelijk (en wel veel goedkoper)

Zodra er goedkope replica's op de markt verschijnen, weet je als ontwerper dat jouw designmeubel een dikke hit is. Het is misschien zelfs wel een compliment dat anderen jouw idee zó goed vinden dat ze besluiten het na te maken. Of de makers en hun nabestaanden er daadwerkelijk zo over denken, is natuurlijk de vraag. Maar voor veel consumenten is het wel zo prettig dat ze aanzienlijk minder geld hoeven neer te tellen voor een mooi meubelstuk.

Eames DSW stoel
Het ontwerperskoppel Charles en Ray Eames zorgden in de jaren vijftig en zestig voor een aantal instant klassiekers. Bekend is de Eames Lounge Chair, waarvan het origineel €5050 kost en de replica's voor €629 de deur uit gaan. Of de Barcelona chair, die op het plaatje boven dit artikel. Maar ongetwijfeld nóg meer verkocht zijn de namaakversies van hun eetkamerstoel DSW (Dining Height Side Chair Wood Base). Dit simpele ontwerp is ruim zestig jaar na dato nog steeds een graag geziene gast in veel interieurs. Het onderstel bestaat uit een combinatie van hout en metaal. De zitting is van kunststof en kan nog worden voorzien van een bijpassend zitkussen. Voor een origineel betaal je €390. Een nepperd kun je al voor €20 op de kop tikken.


Artichoke hanglamp
De PH Artichoke hanglamp werd eind jaren vijftig ontworpen door de Deen Poul Henningsen. De lamp, die qua uiterlijk inderdaad op een artisjok lijkt, bestaat uit 72 bladen die via 12 stalen bogen aan elkaar zijn bevestigd. De bladen schermen zowel elkaar als de lichtbron af, waardoor het peertje vanuit vanuit geen enkele hoek zichtbaar is. Geen vervelende schittering dus. Of de lamp goed gefabriceerd is, kan je navragen in het Langelie paviljoen in Kopenhagen. Voor dat restaurant werd de lamp ontworpen en de oorspronkelijke exemplaren hangen er nog steeds. Of de replica ook zo lang mee gaat, durven we niet te zeggen. Die kun je vanaf €140 aan het plafond hangen. Aan het origineel hangt een prijskaartje van €6047.

Eileen Gray E1027
De Ierse ontwerpster ontwierp in 1924 samen met haar toenmalige partner Jean Badovici een huis genaamd E-1027 in het Franse Roquebrune-Cap-Martin. E-1027 staat voor de namen van het stel: E staat voor Eileen, 10 voor Jean (J is de tiende letter van het alfabet), 2 voor Badovici en 7 voor Gray. Gray ontwierp ook de meubels voor in huis, waarbij ze praktisch te werk ging: het moest niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel. Zoals dit glazen tafeltje, waarvan ze wilde dat ze het over haar knieën kon schuiven als ze op de bank zat. ook moest het geschikt zijn als bijzettafel of nachtkastje. Gray was een van de eersten die chromen buizen in haar ontwerp gebruikte en de verstelbare tafel werd in opgenomen in de collectie van het MoMa museum. Het origineel kost je €652, een goedkopere variant is vanaf €99 te bestellen.

Arne Jacobsen vlinderstoel
De Deense architect en ontwerper stond bekend om zijn simpele, maar effectieve meubels en heeft heel wat aan designklassiekers op zijn naam staan. Stoelen met vrolijke namen als de Egg chair en de Swan chair. Ook de vlinderstoel werd door Jacobson ontworpen. De stoel is gemaakt van multiplex hout, waarbij de rugleuning en zitting uit één stuk zijn gebogen. Toen het Britse model Christine Keeler naakt op de stoel poseerde werd-ie extra bekend. Omdat Keeler betrokken was bij een overheidsschandaal werd het kiekje namelijk wereldberoemd. Leuk detail: Keeler zit niet op een échte Jacobsen, maar op een replica. Dat is te zien aan de opening in de leuning, die in de stoel was gemaakt om destijds de auteursrechtkwesties te omzeilen. Een originele vlinder koop je voor €360, een lookalike-stoeltje fladdert voor €55 je huis in.

Door Kita van Slooten

5x filmhuizen

In films is alles mogelijk. Ook het wonen in de meest prachtige, opvallende stulpjes. Locatiescouts struinen stad en land af voor de juiste plekken waar een film of serie opgenomen kan worden. Of ze doen ergens inspiratie op en laten vervolgens zo’n paleisje nabouwen in een studio.

Soms drukt een huis zo’n stempel op de film, dat het haast een karakter op zichzelf wordt en deel uit maakt van het verhaal. Zoals bij onderstaande vijf voorbeelden.

The Great Gatsby
In deze verfilming van het bekende boek van F. Scott Fitzgerald liep half New York uit als in het gigantische herenhuis van Gatsby een feestje werd gegeven. En dat was niet voor niks, want menig koning zou jaloers zijn op dit schitterende paleis. In werkelijkheid wordt het gebouw niet bevolkt door de elite, maar lopen er studenten door de gangen. De makers gebruikten namelijk het International College of Management in een buitenwijk van Sydney als decor voor de buitenopnames. Dit gebouw uit 1895, ooit een school voor priesters, kreeg er dankzij digitale effecten nog wat leuke torentjes bij. Andere zaken werden juist (tijdelijk) verwijderd: om ervoor te zorgen dat de omgeving leek op die van de Amerikaanse oostkust moesten wat palmbomen het veld ruimen.

Home Alone
"Waar is Kevin?" Moeder Kate komt er op weg naar Parijs achter dat ze een van de kinderen is vergeten. De achtjarige Kevin is achtergebleven in het gigantische huis in Chicago, waar het gezin woont. Kevin maakt van de woning een ondoordringbare burcht om twee inbrekers af te schudden. Elke kamer en elk object wordt benut om de boeven letterlijk en figuurlijk onderuit te halen. In deze kerstklassieker uit 1990 speelt het huis dus een zeer belangrijke rol. Voor het gezin dat er destijds woonde, bleef het gewoon hun thuis. Ook tijdens de opnamen woonden ze er gewoon. Er was ruimte genoeg en veel van de binnenopnamen werden bovendien elders gefilmd. In 2012 werd het huis, dat 395m² groot is, voor ruim 1,5 miljoen dollar verkocht.Edward Scissorhands
In een keurige buitenwijk, waar de huizen pastelkeurige tinten hebben, komt een bijzondere jongen te wonen. De verlegen Edward werd gemaakt door een uitvinder, die helaas overleed voordat zijn creatie af was. Daardoor heeft Edward geen handen, maar scharen, tot grote schrik én fascinatie van alle buurtbewoners. Het sprookjesachtige drama werd gefilmd in Florida, in het plaatsje Lutz, waar een aantal huizen een verfbeurt kreeg voor de filmopnamen. Pastel is de wijk nu niet meer, maar de huizen staan er nog. Wie op zoek gaat naar het mysterieuze kasteel op de berg, waar Edward opgroeide, komt echter bedrogen uit. Het kasteel was niet meer dan een façade, gebouwd bij de filmstudio.

Familie Flodder
De rijke stinkerds uit het fictieve plaatsje Amstelhaeghe krijgen het in 1986 zwaar te verduren, als de familie Flodder in hun villawijk Zonnedael komt wonen. Maatschappelijk werker Sjakie probeert de boel nog onder controle te houden, maar de prettig gestoorde familie zet binnen de kortste keren de buurt op stelten. De gigantische villa en de deftige buren vormen een mooi contrast met de asociale Floddertjes. Voor de eerste film werd er in een villawijk in Sittard gefilmd. Voor de latere films en de televisieserie werd de straat nagebouwd op een set in Almere. Nadat de serie eindigde, werd Zonnedael een oefenterrein voor de brandweer.

The Lake House
Dat het huis een belangrijke rol speelt in dit romantische verhaal met Sandra Bullock en Keanu Reeves, blijkt wel uit het feit dat de film ernaar vernoemd is. De filmmakers kozen het Maple Lake in de Amerikaanse staat Illinois als locatie. Ze mochten er draaien op voorwaarde dat ze na afloop de boel weer achterlieten zoals ze het gevonden hadden. Er werd druk gezocht naar een geschikt huis aan het meer, maar toen die zoektocht niks opleverde, besloot het productieteam dan maar zelf dat prachtige glazen gebouw rondom een grote esdoorn te bouwen. De boom stond in het midden van de bijzondere filmset, die na de draaidagen volgens afspraak weer werd afgebroken. Helaas!

Door Kita van Slooten

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

THE WORLD'S MOST EXTRAORDINARY HOMES

Wanneer kijken: als je een beetje brakjes bent of lekker wil dagdromen
Wanneer niet: als je snel jaloers bent
Naast je op de bank: je bouwtekeningen voor je eigen ideale huis
Waar: Netflix

Wat maakt een gebouw mooi? Dat is de vraag die centraal staat in deze docureeks. In de eerste plaats is dat een spectaculaire locatie natuurlijk. Architect Piers Taylor en actrice Catherine Quentin reizen samen de wereld over en soebatten over welke woningen mooi zijn en waarom dan precies. Voor Piers gaat het vooral om vernieuwende architectuur en een mooie verhouding met het landschap, Catherine wil vooral weten of je er ook goed kan wónen: leuk, die prachtige lasnaden, maar kan je er ook een kopje thee zetten? 

Dat geeft een leuke dynamiek en ondervangt de makke van de meeste huizenprogramma's: dat je als leek niet snapt wat er nou zo bijzonder is aan een woning. Hier kan je aanvankelijk denken dat de eigenaren in een soort kille showroom leven en dan steeds meer gaan inzien waarom het toch leuk is. Dit is ideale televisie voor een brakke dag: je vergapen aan de meest bijzondere gebouwen en dan dromen over hoe je het zelf zou aanpakken. 

PEPERDURE WONINGEN

Wanneer kijken: als je onder de indruk bent van rijkdom 
Wanneer niet: als je wil leren hoe je je huis leuk kan inrichten
Naast je op de bank: een stapel dorre blaadjes om een leuke lamp van te maken
Waar: Videoland

Al die kapitale woningen moeten natuurlijk ook nog worden ingericht. Daarover gaat deze docuserie. Tenminste: over de mensen die het inrichten voor hun rekening nemen. We volgen drie interieurarchitecten bij hun opdrachten. Dat gaat gepaard met heftige emoties en veel zenuwen en daar gaat de drie-delige documentaire dan ook voornamelijk over. 

Neem Juliette die er - ook naar eigen zeggen - een behoorlijk poenerige smaak op na houdt: behang met led-verlichting erin verwerkt, kroonluchters met talloze kristallen, doorgestikte wit lederen bankstellen. Lang werd er door andere inrichters op 'haar soort' neergekeken, maar met de komst van steeds meer vermogende Russen en Arabieren naar Londen is haar stijl veel gevraagd. Maar haar opdrachtgevers zijn behoorlijk veeleisend en dat brengt stress met zich mee. Niet gek als je weet dat ze voor een beetje lamp al snel twee ton neerleggen. Ook de andere twee stylisten die worden gevolgd krijgen wat voor hun kiezen. Je leert maar weinig over het inrichten van je eigen huis, maar des te meer over een wereld waar je normaal geen toegang toe hebt.

LA CASA DEL PAPEL / MONEY HEIST

Wanneer kijken: als je Resevoir Dogs en Ocean's Eleven goed vond
Wanneer niet: als je weinig tijd hebt
Naast je op de bank: de plattegrond van je lokale bank
Waar:​ Netflix

In de eerste aflevering van La casa del papel ('het huis van papier') gaat het al direct los. Een charismatische man die zichzelf 'de Professor' noemt, zoekt een groep overvallers bij elkaar voor de beroving-der-berovingen: ze gaan de koninklijke munt van Spanje bestelen. Het plan is tot in de puntjes voorbereid, maar ja: mensen zijn onberekenbaar. En dus gaat er vanaf begin af aan van alles mis en raken de boeven en de politie verwikkeld in een zeldzaam spannend kat-en-muisspel. Nog een verrassend element is de dynamiek tussen de gijzelnemers en hun gijzelaars. De doelstelling is om iedereen blij en gezond te houden - dat is vaak bij overvallen wel anders natuurlijk.

Aan jou als kijker de taak om te achterhalen wat het plan precies is en wie daarin welke rol speelt. En is een fout ook echt een fout, of gewoon een nieuwe plotwending, geregisseerd door de Professor? Dat is iedere aflevering weer zo onvoorspelbaar, dat je eigenlijk wel móet blijven kijken.  Enige nadeel: met 13 afleveringen van bijna een uur, ben je wel even bezig. En dat terwijl buiten de zon lokt! Dat wordt kijken in de tuin op je laptop of tablet. Vergeet je niet je in te smeren?

​HOMIES

Wanneer kijken: als je goed gedijt in chaos
Wanneer niet: als je een liefhebber bent van de logica
Naast je op de bank: je eigen sterke verhalen
Waar:​ Videoland

Het is een beetje alsof de makers van Homies met een half script begonnen en toen dachten: 'De rest, daar bluffen we ons wel doorheen'. Mocht het zo zijn gelopen, dan is dat dus niet gelukt. De film gaat met een grappig uitgangspunt van start: vier vrienden komen per ongeluk in bezit van 22 kilo cocaine en de vorige eigenaar vangt daar graag een slordig miljoentje voor. Zo niet, dan maakt hij ze af. Maar ja, hoe schuif je dat spul - en dan ook nog binnen een week - als je zelf geen drugsdealer bent?  

Aanvankelijk leunt de film stevig op de chemie tussen de vier hoofdrolspelers, die duidelijk veel pret hadden met het maken. Maar ja, als het verhaal langzaamaan steeds ongeloofwaardiger wordt, is er eigenlijk geen redden meer aan. Tel daarbij op de vele zijlijntjes en de flauwe grappen en je zit je al snel te ergeren. Jammer, want met de sterke cast had dit best een hele leuke film kunnen zijn.

Van oranje tot rotan: dit vonden we ooit mooi in huis

Heb jij thuis houten letters die 'love' of 'home' spellen? Kussens met grafische prints? Een grijze hoekbank? Waarschijnlijk zullen we over een paar jaar zeggen dat dat zó jaren '10 is. Elke generatie kent z'n eigen interieurstijl. Dit zijn een aantal opvallende.

De jaren dertig

Woningen uit de jaren dertig zijn qua architectuur nog steeds erg populair. Ze zijn zelfs een stuk duurder dan huizen die na de oorlog zijn gebouwd. De geliefde jaren-dertig architectuurstijl is een mengelmoes van stijlen en invloeden, waaronder Berlage, Frank Lloyd Wright en de Amsterdamse school. Ook op de interieurs is niet één stempel te drukken en de inrichting had zowel iets vernieuwends als traditionele aspecten. Er was een hang naar het modernisme met zijn gestroomlijnde vormen, maar aan de andere kant was de art deco-stijl ook erg populair, te herkennen aan de geometrische figuren en overdadige versieringen. Vloeren in de hal en keuken waren vaak van graniet, net als het aanrecht. Veel huizen hadden een knus ingerichte erker, al dan niet versierd met glas-in-lood ramen, dat destijds ook hartstikke hip was.

De jaren vijftig
Mensen die opgegroeid waren met de economische crisis en de Tweede Wereldoorlog beleefden in de jaren vijftig een tijd van groei en bloei. Het ging goed met de economie en inkomens stegen. Dat was ook te zien aan de inrichting van huizen: weg met de oude meuk, nieuwe spullen erin. De Amerikaanse diner-stijl was populair. Denk aan meubels met felle kleuren, grote koelkasten en her en der zelfs een jukebox in de woonkamer. Kunststof materialen zoals formica, PVC en diverse soorten plastic werden veel gebruikt. Ook zag je de opkomst van open keukens, waarbij de woonkamer en keuken een ruimte vormen. Gordijnen hadden drukke patronen en kastjes stonden vol kitsch. Een gezellige, drukke boel dus.

De jaren zeventig
Bruin, bruin en nog eens bruin. Aardse tinten deden het erg goed in de zeventig, aangevuld met een flinke scheut oranje. In huis stonden veel planten, want het was de periode van 'botanisch' wonen. Populair waren ook bloemen of organische figuren op het behang in weer diezelfde groen, oranje en bruintinten. En wie geen behang had, koos voor houten panelen tegen de muur. Op de vloer lagen hoogpollige tapijten en het was een trend om in de woonkamer een zitkuil te hebben. Zo'n kuil creëert een intieme sfeer. Een fijn hoekje om met je bezoek te kletsen. Of om andere dingen te doen, want het was immers ook de tijd van seksuele vrijheid en expressie. Lang werd er lacherig gedaan over de stijl van de zeventiger jaren, maar inmiddels putten ontwerpers er weer inspiratie uit.

De jaren tachtig
We luisterden naar Michael Jackson, Madonna en George Michael, droegen schoudervullingen en kochten onze eerste computers. In de jaren tachtig gebeurde er veel, ook op het gebied van wonen. Het decennium zag verschillende stijlen opbloeien. Beige kamers met accenten in pasteltinten waren hip, maar daarnaast zag je ook de invloed van de Memphisgroep, een aantal vormgevers waaronder de Italiaan Ettore Sottsass. De Memphisgroep bracht uitdagende ontwerpen voort, gekenmerkt door het gebruik van asymmetrie, felle kleuren en geometrische vormen. Ook graag gezien was de landelijke, rustieke stijl. Soms opgefleurd met nogal heftige bloemenprints op bankstellen, die nu pijn aan je ogen doen.

De jaren negentig
Alhoewel het in het begin van de negentiger jaren nog wel even doorging met die bankstellen in dubieuze printjes, hadden veel mensen behoefte aan een beetje rust in de tent. Veel interieurs uit deze periode zijn daardoor haast een tikkeltje saai, want in tegenstelling tot de felle kleuren uit de jaren tachtig, werd er nu veel gekozen voor witte of blanken houten meubels. Andere nineties trends waren lederen bankstellen, grote spiegels tegen de wand, rotan stoelen en de kleur jagersgroen. Maar allemaal niet te wild, want minimalisme was het toverwoord.

Door Kita van Slooten

 

Weekendagenda

Forten van boven

Het fortenseizoen is weer begonnen en de meeste forten langs de Waterlinie hebben hun deuren geopend. Omdat de Nieuwe Hollandse Waterlinie genomineerd is voor UNESCO Werelderfgoed is er een reizende tentoonstelling gemaakt: Forten van Boven met 33 luchtfoto's van onderdelen van de Hollandse Waterlinie. Er zijn speurtochten, je kunt boogschieten, kanoën of golfen en er is zelfs een special game gemaakt. Voor meer informatie: forten.nl.

FesTEAval

Speciaal voor theeleuten: het FesTEAval in Utrecht. Hier kun je zien hoe het er bij een échte Japanse theeceremonie aan toe gaat, tientallen soorten thee proeven, op de markt mooie potjes en kopjes kopen en allerlei workshops volgen: van culinaire theebelevingen tot yogalessen en zelfs hoelahoepen. Dit alles wordt opgeluisterd door verschillende singer-songwriters. festeaval.nl.

Zandkastelen

Dit jaar staat het Zandsculpturenfestival in Garderen in het teken van 'Hollandse Meesters' en waan je je in een Gouden Eeuw van zand. Er is een speurtocht voor de jeugd en een gezellig restaurant. Ben je er snel uitgekeken, vergeet dan niet dat Garderen midden op de Veluwe ligt, waar je prachtig kunt lopen of fietsen. zandsculpturen.nl.

Lekker alternatief

Motel Mozaique (MoMo) is een ode aan de stad Rotterdam. Van performance art op pleinen tot dans in de schouwburg en afterparty's in het Groot Handelsgebouw: leer door cultuur de stad kennen.

Laat je verrassen door internationale, opkomende artiesten en maak een van de begeleide tours door de stad. Voor de line-up: motelmozaique.nl.

Record Store Day

Lang leve de platenzaak! En komende zaterdag vieren we dat, want wat zouden we moeten doen als de platenwinkels uit het straatbeeld verdwijnen? In zaken in heel Nederland zijn special releases van lp's, treden bands op - zoals Racoon en Claw Boys Claw - en geven artiesten praatjes over hoe de plaat hun leven heeft beïnvloed. Er is zelfs een boek gemaakt over de plaat: Passion for Vinyl. Voor het programma: recordstoreday.nl

Quinten Lange is schrijver, reiziger en bon vivant. Al zijn beste tips deelt hij graag met je, hier in Weekend Magazine.