Weekend magazine cover
  • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

  • Weekend Magazine editie 13, 2018 Path 400 Created with Sketch.

  • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Nooit meer aan de pil: ‘Ik was er bijna niet meer geweest’

De pil is uit. Anticonceptie op basis van hormonen is steeds minder populair in Nederland. Veel vrouwen stappen over op een alternatieve vorm van geboortebeperking. Zo ook Gerda, Kim en Mandy, die reageerden op ons oproepje op Facebook. ‘Van de pil werd ik een vreselijk mens.’

Het had niet veel gescheeld of de pil was Gerda (39) fataal geworden. In de brugklas van de havo was ze zo hevig ongesteld, dat de huisarts haar de pil voorschreef. "Ik had zo veel buikpijn en rugpijn dat ik eens in de maand thuisbleef. Dat kon zo niet langer. De huisarts schreef me de pil voor, die zou helpen om de buikpijn te verminderen." Na drie, vier verschillende pillen geprobeerd te hebben, kwam Gerda uit bij Trinordiol, een zogenoemde driefasenpil die de natuurlijke verandering van de hormonen tijdens een cyclus nabootst.

'Als mijn man niet had ingegrepen, was ik er niet meer geweest'

Dit leek de oplossing voor Gerda. Ze had jarenlang nergens last van. Tot ze het op een dag heel benauwd kreeg. "Ik was 21 en al een tijdje heel moe en grieperig. Ik werkte op peuterspeelzalen, dus ik dacht eerst dat het van de kindertjes kwam. Maar het werd steeds erger. Het voelde alsof ik last had van mijn hart. Ik kreeg haast geen lucht meer." Op de huisartsenpost werden haar klachten niet serieus genomen. "Je zult wel te ruig hebben gedaan met stappen gisteravond, zeiden ze. Neem maar een paracetamolletje." Gedurende die dag voelde ze zich steeds slechter. Tot ze voor haar gevoel écht geen lucht meer kreeg toen ze met haar man in de auto zat. "Hij is plankgas naar het ziekenhuis gereden, heeft daar voor de deur geparkeerd en vanaf dat moment weet ik niets meer."

De volgende dag bleek dat ze een longembolie had. Na uitgebreid onderzoek stelden artsen vast dat ze overgevoelig was voor de hormonen uit de pil. "Mijn longslagader werd afgekneld door een bloedpropje. Ik kreeg echt geen lucht meer, ik was in levensgevaar. Nu heb ik nog 80 procent longinhoud en daar merk ik niets van, maar het had heel anders kunnen aflopen. Als we langer hadden gewacht of als mijn man niet had ingegrepen en ik niet geholpen was, dan was ik er niet meer geweest."

De kleine lettertjes: bekende bijwerkingen van de pil

Niet iedereen neemt de moeite om het te lezen, maar in de bijsluiter van de meest gebruikte pil, Microgynon 30, worden alle door Kim, Gerda en Mandy genoemde bijwerkingen vermeld. Trombose is een van de ernstige bijwerkingen die in verband worden gebracht met het gebruik van de pil. De kans daarop is wel heel klein. Van de vrouwen die Microgynon 30 gebruiken, krijgen er per jaar ongeveer 5-7 op de 10.000 een bloedstolsel, terwijl dat er bij vrouwen die niet aan de pil zijn ongeveer 2 zijn. Het risico wordt groter als de gebruikster rookt, overgewicht heeft of ouder is dan 35. Bij derdegeneratiepillen ligt het tromboserisico ook hoger. Bij vrouwen die de pil gebruiken wordt verder ‘iets vaker’ baarmoederhalskanker en borstkanker geconstateerd dan bij niet-pilgebruiksters van dezelfde leeftijd, zo vermeldt de bijsluiter. Maar het is niet bekend of dit verschil wordt veroorzaakt door de pil.

Onder vaak voorkomende bijwerkingen staan daarnaast onder meer depressieve stemming en stemmingsveranderingen. Ook hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, pijn in de borsten en gewichtstoename worden vaak genoemd. Dit alles komt voor bij 1 tot 10 procent van de gebruiksters. Verminderd libido en migraine vallen onder ‘soms voorkomende bijwerkingen’ (bij 1 tot 10 op de 1.000 gebruiksters). En dan is er nog een hele trits ‘zelden voorkomende bijwerkingen', waar 1 tot 10 op de 10.000 gebruiksters mee te maken krijgen.

Sindsdien mag ze geen enkele (hormonale) vorm van anticonceptie meer gebruiken. Ook tijdens haar beide zwangerschappen, waarbij het lichaam dezelfde hormonen aanmaakt als de pil afgeeft, was er trombosegevaar. Ze moest fraxiparine spuiten om dit tegen te gaan. Haar zus, nicht en dochter blijken ook overgevoelig te zijn voor de hormonen.

Gerda vindt dat de pil te makkelijk wordt voorgeschreven aan jonge meisjes en vrouwen. "Anticonceptie is belangrijk, maar een mensenleven ook. Ik vind dat er nog te weinig gekeken wordt naar de bijwerkingen en gevolgen van het gebruik. Bij ieder meisje dat ongesteld wordt, is het: hop, aan de pil. Mijn huisarts had me niets verteld over de risico’s. Natuurlijk zit er een bijsluiter bij, maar dat zijn kleine lettertjes. De pil wordt door zoveel vrouwen gebruikt en het wordt zo makkelijk voorgeschreven, dat je denkt: het zal wel goed zijn." Bij Gerda was haar overgevoeligheid voor de hormonen makkelijk vast te stellen geweest, zegt ze. "Dat kunnen ze gewoon zien in je bloed."

'Ik bleek vier goedaardige tumoren in mijn lever te hebben' 

Ook Kim (32) belandde in het ziekenhuis als gevolg van haar pilgebruik. Op haar 16e begon ze met de anticonceptiepil Stediril, maar omdat ze daarna in rap tempo 20 kilo aankwam en vermoedde dat de pil daar iets mee te maken had, stapte ze over op de Yasmin-pil. Dat leek jarenlang goed te gaan. "Ik had wel veel last van migraine, maar dat weet ik niet aan de pil." Toen ze 30 was, kreeg ze plots zo’n enorme buikpijn en koorts dat artsen dachten aan een acute blindedarmontsteking. Maar op de echo waren vlekken te zien op Kims lever. Goedaardige tumoren, zo bleek. "Vier stuks zaten er, waarvan er eentje zou kunnen gaan bloeden." Deze adenomen zouden zijn ontstaan door de pil, dus daar moest ze van haar artsen onmiddellijk mee stoppen. "Dat was behoorlijk schrikken. Ik wist niet dat dat door de pil kon komen."

Kim is inmiddels al anderhalf jaar moeder. Sinds ze gestopt is met anticonceptie, heeft ze nergens last meer van. Haar lichaam heeft de adenomen grotendeels opgeruimd, de laatste is geslonken van 4 centimeter naar 1,2 centimeter. Ook de migraine waar ze eerder altijd last van had, is als sneeuw voor de zon verdwenen. "Ik dacht altijd dat het bij mijn menstruatie hoorde. Het was zo erg, daar kon geen pijnstiller tegenop. Maar sinds ik ben gestopt met de pil, heb ik het nooit meer gehad."

Om een ongeplande zwangerschap te voorkomen, gebruikt ze nu condooms. Verder maakt ze gebruik van een ovulatie-app om haar vruchtbaarste dagen bij te houden. "We willen nog wel een tweede kind, maar ik ben net begonnen aan mijn opleiding tot ambulanceverpleegkundige, dus het zou nu niet goed uitkomen als ik zwanger zou raken." Éen ding is zeker: aan de pil gaat ze nooit meer: "Ik voel me nu veel beter, heb meer energie, zit lekkerder in mijn vel. Ik merk echt verschil."

Niet alleen lichamelijk kan de pil bijwerkingen hebben, ook mentaal voelen vrouwen soms de effecten. Zo zeggen veel pilgebruiksters last te hebben van een verlaagd libido, depressieve gevoelens of stemmingswisselingen. Het is een vaak genoemde bijwerking in de bijsluiter van o.a. de meest gebruikte anticonceptiepil Microgynon 30 (zie kader). Ook het humeur van Mandy (29) veranderde onder invloed van de pil, zegt ze. "Toen ik de pil gebruikte, was ik een vreselijk mens. En dat is nog zacht uitgedrukt. Ik werd echt een draak. Ik weet niet wat het is, maar onder invloed van hormonen ben ik onuitstaanbaar. Sommigen hebben een kort lontje, ik heb helemaal geen lontje meer dan. Om het minste of geringste kan ik ineens compleet uit mijn stekker gaan."

'Ik stoorde me zelfs aan de ademhaling van mijn man'

Mandy slikte vanaf haar 14e de pil, Microgynon 50, omdat ze onregelmatig ongesteld was en graag een regelmatige cyclus wilde. Na zes jaar stopte ze ermee. "Ik was mezelf niet meer. Ik had echt het gevoel dat het mijn humeur beïnvloedde. Ik kon even blij zijn, en het volgende moment was ik weer mega chagrijnig."

Het pilloze bestaan noemt ze 'een verademing'. "Wát een verschil. Als ik nu weer hormonen binnenkrijg, merk ik het gelijk. Mijn man is er ook heel alert op. Na mijn eerste kind – ik was 26 – wilde ik de Mirena-spiraal proberen. Ik had ‘m ‘s ochtends om 11 uur laten zetten. Om half zeven kwam mijn man thuis, om kwart voor zeven zei hij: 'Dat ding gaat er weer uit.' Hij merkte direct dat ik weer geïrriteerd en onredelijk was. Ik merkte het ook aan mezelf. Ik vond alles weer irritant en iedereen weer vervelend, terwijl ik zelf natuurlijk heel vervelend was. Na een week heb ik dat spiraaltje weer laten verwijderen." Ook tijdens haar beide zwangerschappen hadden de hormonen dat effect. "Het ging zelfs zo ver dat ik me stoorde aan de ademhaling van mijn man."

Tegenwoordig gebruiken zij en haar man condooms als anticonceptie. "We hebben twee kinderen, dat is voor ons voldoende. Dan zit er niets anders op dan condooms. Het maakt de seks er niet leuker op, maar voor mij is er gewoon niets anders. Ja, het koperspiraaltje, maar dat hebben de huisarts en gynaecoloog me ten zeerste afgeraden. Daarvan wordt je menstruatie heviger en ik moet al medicijnen slikken om mijn menstruatie af te zwakken."

8 alternatieve vormen van anticonceptie

Hoewel veel vrouwen gebaat zijn bij de pil en nog altijd 1,2 miljoen vrouwen een combinatiepil als Microgynon gebruiken, kiezen er steeds meer voor een andere vorm van anticonceptie. Wij zetten er acht op een rijtje:

Koperspiraaltje
Voordelen: betrouwbaar, kan 5 tot 10 jaar blijven zitten en geeft geen hormonen af.
Nadelen: mogelijk zwaardere menstruatie, mogelijk meer afscheiding.

Hormoonspiraaltje (zoals Mirena)
Voordelen: betrouwbaar, kan tot 5 jaar blijven zitten, menstruatie wordt lichter of verdwijnt volledig.
Nadelen: prijzig (€150), niet hormoonvrij, plaatsing kan pijnlijk zijn.

Prikpil
Voordelen: goedkoop, betrouwbaar, je hoeft er maar eens in de 3 maanden aan te denken.
Nadelen: niet geschikt voor vrouwen met naaldenfobie en vrouwen jonger dan 18 en ouder dan 45 jaar, niet hormoonvrij, 10 procent kans op gewichtstoename of –afname.

Implantatiestaafje (zoals Implanon)
Voordelen: betrouwbaar, kan 3 jaar blijven zitten, menstruatie kan lichter worden of volledig uitblijven.
Nadelen: niet hormoonvrij, geen stopweek, het staafje moet onder plaatselijke verdoving worden ingebracht onder de huid van je bovenarm.

Anticonceptiepleister
Voordelen: je hoeft er maar eens per week aan te denken, blijft betrouwbaar bij braken en diarree, je kunt je stopweek uitstellen.
Nadelen: niet hormoonvrij, vrij prijzig, niet betrouwbaar bij BMI hoger dan 30.

NuvaRing
Voordelen: betrouwbaar, je hoeft er maar 1 keer per maand aan te denken, je kunt je stopweek uitstellen.
Nadelen: niet hormoonvrij, niet geschikt voor rokende vrouwen ouder dan 35 en vrouwen van boven de 40.

Ovulatie-app / periodieke onthouding
Voordelen: geen hormonen, geen polonaise aan je lijf.
Nadelen: deze methode is als anticonceptie niet zo betrouwbaar. 7 op de 100 vrouwen wordt op deze manier toch zwanger, blijkt uit onderzoek.

Sensiplan/Natural Family Planning
Periodieke onthouding door veranderingen in de lichaamstemperatuur, het baarmoederhalsslijm en de baarmoedermond bij te houden.
Voordelen: natuurlijk, betrouwbaar als het heel zorgvuldig wordt gedaan.
Nadelen: die metingen zijn nogal een gedoe

Door Roxanne Vis

5x op de foto met je idool

De directeur van het filmfestival van Cannes maakte vorige week bekend dat er een verbod komt op selfies met sterren langs de rode loper. Volgens hem verstoren die fotomomentjes de orde en zelfs de kwaliteit van een feestelijke première. Sommige sterren zullen opgelucht adem halen, want dat verplicht op de foto gaan met Jan en alleman komt ze hun neus uit. Anderen hebben er zichtbaar lol in, zoals Dwane 'The Rock' Johnson op zijn Instagram-account laat zien.

Van beroemdheden als Emma Watson, Chris Pratt, Prins Harry en Justin Bieber is bekend dat ze 'nee' zeggen tegen selfies met fans. En daar hebben ze allemaal hun eigen, goede redenen voor. Zo doet Watson niet aan selfies om nog iets van haar leven voor zichzelf te houden. Door het delen van foto's op social media zou de Harry Potter-actrice overal snel te traceren zijn, want zodra zo'n selfie online verschijnt is haar locatie bekend. En omdat ze in het verleden als eens last had van stalkers, wil ze dat voorkomen. Justin Bieber weigert selfies omdat hij zich door de oneindige stroom aan fotoverzoekjes geen mens meer voelde, maar een dier in de dierentuin.

Het is ook een raar idee, dat er altijd en overal mensen zonder pardon op je af kunnen stappen met de vraag of je even wilt poseren. In een restaurant, tijdens het boodschappen doen, of - zoals Nicolas Cage overkwam - als je met een slaperig hoofd in een vliegtuig zit en die fan naast je niet kunt ontlopen. Beroemd of niet, iedereen heeft het recht op privacy. Het beste moment om zo'n selfie dan toch te nemen, is als een ster er zelf op voorbereid is. Bijvoorbeeld tijdens openbare optredens, filmpremières of meet & greet momenten na een concert.


Tom Hanks
Of je hebt dikke mazzel en een wereldberoemd acteur komt een kijkje nemen terwijl je net je bruiloftfoto's aan het maken bent. Het overkwam de Amerikaanse Ryan en Elizabeth. Terwijl zij bezig waren met hun fotosessie in het New Yorkse Central Park, was Tom Hanks daar een rondje aan het joggen. De Oscarwinnaar zag het stel en liep naar ze toe. Hij stelde zich eerst netjes voor om vervolgens een praatje met het verraste koppel te maken. De fotograaf legde alles vast, maar Hanks wilde ook graag een selfie. Die maakte hij met zijn eigen telefoon en samen met zijn hartelijke gelukswensen deelde hij het plaatje op Instagram en Twitter. De dag was voor Ryan en Elizabeth al feestelijk, maar dit was toch wel de kers op de bruidstaart.

Miley Cyrus
Als Miley Cyrus op straat om een foto wordt gevraagd, voelt ze zich ongemakkelijk, vertelde ze in een interview. Ze weet niet hoe ze moet kijken en om te voorkomen dat ze lacht als een boer met kiespijn, steekt ze meestal haar tong maar uit. Maar op de meet & greet momenten na haar concerten zijn de zaken anders. Dan weet Miley waar ze aan toe is en vindt ze het juist leuk om te dollen met haar fans. Dan is de controle in haar handen en dat maakt de zangeres duidelijk een stuk losser. Want als deze mannelijke fan deze pose in het openbaar had geprobeerd, was ie ongetwijfeld door een bodyguard tegen de grond geslingerd.

LeBron James
In Amerika vieren ze op 21 juni Nationale Selfiedag en daar was basketballer LeBron James goed van op de hoogte. Tijdens een rustmomentje van de wedstrijd die zijn team de Cleveland Cavaliers speelde tegen de Atlanta Hawks liep de sterspeler naar de tribune om daar enkele jonge fans te verrassen met een selfie. De kinderen gingen natuurlijk uit hun dak toen hun grote held koeltjes een kiekje maakte om vervolgens weer verder te gaan met de wedstrijd. Benieuwd of de foto gelukt is? Het resultaat is te zien op de Instagram account van de NBA.

Beyoncé
Het is voor veel mannen een natte droom om Beyoncé tegen het welgevormde lijf te lopen. Maar stel dat het gebeurt, wat doe je dan? Deze jongen wist het wel: hij wilde graag een foto. Beyoncé ging akkoord en zei tegen hem: "Trek jij maar een bek, dan doe ik jou na." Uit alle mogelijke opties koos hij voor deze opmerkelijke gezichtsuitdrukking, maar de zangeres hield woord en deed gezellig mee. Misschien kon ze het juist wel waarderen: Eindelijk eens wat anders dan een nepglimlach of zwoele blik.

Elijah Wood
In Lord of the Rings was hij als Hobbit Frodo klein van stuk en ook in het echt leven is Elijah Wood geen boomlange kerel. Hij ligt er niet wakker van. Sterker nog, Wood drijft graag de spot met zichzelf en staat er om bekend maffe foto's met zijn fans te maken. Dus toen deze jongedame op kwam dagen bij een fotosessie voor fans, sprong Wood op haar rug. Niet alleen steekt hij zo alsnog met kop en schouders boven haar uit, het leverde ook een leuk plaatje op.

Door Kita van Slooten

Iets té comfortabel? ' We worden steeds luier'

We kunnen steeds minder goed omgaan met tegenslag. Dat schrijft psycholoog Jeffrey Wijnberg in zijn boek Dit is niet het leven dat ik heb besteld. Dat komt omdat we geconditioneerd worden om te denken dat alles haalbaar, maakbaar en op bestelling te verkrijgen is, van een nieuwe koelkast of een pizza Hawaï tot een nieuwe liefde of een strak lijf. Comfortabel, maar gelukkig worden we er niet van.

Even een kleine opsomming van de dingen die ik de afgelopen week allemaal online heb besteld: twee bikini’s, een boek, een onderdeel voor mijn koelkast, een vliegticket, een doos vol sushi, medicijnen en een extra dag opvang voor mijn kinderen. Met een simpele muisklik regel je tegenwoordig vrijwel alles. Heeft iemand wel eens de radiocommercials van Secondlove.nl gehoord? Als je die mag geloven regel je zelfs online een minnaar, als je huwelijk in het slop is geraakt. Je kunt het werkelijk zo gek niet bedenken of het ligt binnen handbereik.

Maar wat doet al dat gemak met ons? Vroeger trok je een hele ochtend uit om naar de stad te gaan en een nieuwe bikini te scoren. Ging je uren bij een reisbureau zitten om een tripje te plannen. En liet je je in een witgoedwinkel eerst een half uur voorlichten voor je een nieuwe koelkast bestelde. Psycholoog Jeffrey Wijnberg: "Nu heb je Coolblue en bestel je daar een koelkast die binnen een paar dagen geleverd en voor je aangesloten wordt. En als je belt om nog iets te vragen, herkennen ze je nummer en wordt je met je naam begroet."

Met zoveel service en gemak kunnen we helemaal niet omgaan

Zoveel service en gemak. Kunnen we daar wel mee omgaan? Wijnberg denkt van niet. Sterker nog: hij weet dat het problemen oplevert. Want in zijn praktijk komt hij regelmatig voorbeelden tegen van mensen die vinden dat ze onrecht is aangedaan. En op het moment dat hij dan langer met ze doorpraat, komt hij erachter dat die mensen zich geen raad meer weten met de teleurstellingen die het leven gewoon soms voor ons in petto heeft. Wijnberg: "Zo was er bijvoorbeeld een man bij me die ontslagen was. Het lukte hem maar niet om een nieuwe baan te vinden. En er werd hem gezegd dat hij eerst zou moeten bijscholen. Dat vond hij werkelijk belachelijk. Bijscholen? Waarom? Hij vond haast dat hij gewoon recht had op een nieuwe baan en wel snel ook."

Klaagcultuur
Volgens Wijnberg stevenen we met z’n allen af op een klaagcultuur, waarin we alleen maar kunnen mopperen over alles wat niet goed gaat. Susanne van Erp (38, doet vrijwilligerswerk) herkent dit goed. Het valt haar op dat mensen vaak de neiging hebben om te zeuren, soms zelfs over hele kleine dingen. "Ik denk inderdaad dat mensen niet meer gewend zijn om met teleurstellingen om te gaan. Soms kunnen ze al de hele dag zeuren over een gebroken teennagel. Ik heb een moeilijke jeugd gehad en belandde door psychische problemen in de WAO. Kennissen zeggen dan tegen me: 'Wat erg dat je niet meer kunt werken.' En natuurlijk is dat ook jammer, maar ik heb besloten om me daar niet door te laten leiden. Ik probeer op een andere manier mijn tijd nuttig te besteden. Ik doe vrijwilligerswerk op de school van mijn kinderen en ik ga bijvoorbeeld wandelen met mensen die ernstig ziek zijn. Ik was ook fanatiek danseres. Door een kapotte knie moest ik daarmee stoppen. Ik ben toch nog steeds actief op de dansschool, nu meer in het bestuur en in het maken van choreografieën. Ik zie het zo: het is maar net wat je er zelf van maakt."

Op een email of whatsappje verwachten we direct een antwoord

Het lukt niet iedereen om dingen die tegenzitten in iets positiefs om te buigen, zoals Susanne dat doet. Door de schijnbare maakbaarheid van het leven liggen ongeduld en ontevredenheid al snel op de loer. Ga maar na bij jezelf: als je iemand gemaild hebt, wil je zo snel mogelijk mail terug. En bij Whatsapp werkt dat al helemaal zo. Als iemand je berichtje heeft gelezen, waarom antwoordt-ie dan niet, vraag je je meteen af.

Wijnberg: "Ik zag het bij mezelf laatst toen ik op de spoedeisende hulp zat. Er waren nog meerdere patiënten voor me en ik merkte dat ik ongeduldig werd. Toen de verpleegkundige me even uitlegde dat mijn toestand niet levensbedreigend was en ik daarom iets langer moest wachten, dacht ik ook opeens: ja, natuurlijk, waarom ook niet?"

Maakbaarheid leidt tot luiheid
Het zijn allemaal kenmerken van deze tijd, zegt Wijnberg: "Je wordt zo op je wenken bediend dat je volledig op tilt slaat als het anders loopt. Zo verwend zijn we inmiddels. Denk bijvoorbeeld aan ouders die verhaal gaan halen bij de leerkracht van hun kind omdat het advies voor de middelbare school niet zo is zoals ze hoopten."

'Doordat het zo makkelijk ging, werd mijn eisenpakket steeds groter' 

Maakbaarheid leidt tot luiheid zou je kunnen zeggen. Ulrike (34, ondernemer) kan daarover meepraten als het gaat om daten bijvoorbeeld. "Ik werd onlangs na twee jaar huwelijk weer vrijgezel en begaf me op de datingmarkt. Op Tinder. Het gemak waarmee de contacten werden gelegd, verbaasden me. Maar ik merkte ook aan mezelf dat ik heel nonchalant aan het swipen sloeg. Had iemand een grote neus? Laat maar zitten. Was een chatgesprekje niet meteen leuk? Ach, dan gaan we toch door naar de volgende? Juist omdat dat zo makkelijk ging, werd mijn eisenpakket groter. Ik heb dat een tijdje zo gedaan, maar kwam toen tot de conclusie dat ik niet zo wil zijn. Dat ik mensen niet al op zo’n eerste moment op uiterlijk wil afserveren. Dat gedrag past helemaal niet bij me. En toen ik de moeite nam om echt contact met iemand te krijgen, heeft dat ook z’n vruchten afgeworpen. Met de man met wie ik een aantal dates had, heb ik nu al een tijdje een relatie."

Verwend gedrag
Volgens Wijnberg is de bewustwording van je eigen gedrag al het halve werk. "In mijn praktijk zeg ik eigenlijk nooit direct wat ik ervan vind, maar probeer ik het probleem zo uit te vergroten dat iemand zelf tot de conclusie komt dat het niet klopt. Ik zeg dan dingen als: 'Nou, inderdaad, wat belachelijk!' en 'Dit is niet het leven zoals je had besteld hè?' Dat schudt de mensen wel wakker en daarom werd het ook de titel van mijn boek."

Merk je bij jezelf ook dat je steeds sneller klaagt en minder goed met teleurstelling kan omgaan? Dan heeft Wijnberg nog wel advies. "Ga bij jezelf na of je hoge eisen stelt of je ongeduldig en verwend gedraagt. Probeer niet mee te gaan in de klaagcultuur. Juist tevreden te zijn met wat je hebt, in plaats van te focussen op wat je niet hebt. En als je merkt dat je toch ongeduldig bent? Ga even wat anders doen, probeer het van je af te zetten. Je zult zien dat het je op de lange termijn minder ontevreden maakt.”

Door Merel Brons

Ready Player One: feest der herkenning

Film van de week: Ready Player One
Regie: Steven Spielberg
Met: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn
Waardering:
★★★★☆

Als je de jaren '80 en '90 bewust hebt meegemaakt, zit je helemaal gebakken met de nieuwe Steven Spielberg-film. Want in de virtuele wereld Oasis, waar de actiefilm zich grotendeels afspeelt, hoor je hits van Duran Duran, verstoort de T-Rex uit Jurassic Park een straatrace en kan kennis van klassieke Atari videospelletjes van levensbelang zijn. Dit kleurrijke universum werd geschapen door schrijver Ernest Cline in zijn sciencefiction-boek Ready Player One. Dat boek werd een bestseller en die bestseller is dus nu een film, doorspekt met verwijzingen naar onze popcultuur.

Het is het jaar 2045 en de wereld is er niet best aan toe. Voedseltekorten en rellen over bandbreedte veroorzaakten een oorlog, die veel steden in puin achter liet. Wade Watts leeft in een sloppenwijk, waar flats bestaan uit op elkaar gestapelde stacaravans en hij moet slapen op een dun matrasje bovenop trillende wasmachines. Omdat het echte leven hem niks te bieden heeft, brengt Wade het overgrote deel van zijn tijd door met een VR-bril op zijn neus. Zo kan hij afreizen naar het magische Oasis, waar alles mogelijk is en je zelf bepaalt wie je bent.

Zodra de bril opgaat, verandert Wade in zijn avatar Percival. Deze is samen met zijn virtuele vrienden driftig op zoek naar drie sleutels, die je als speler alleen te pakken krijgt als je een aantal ingewikkelde opdrachten goed weet te volbrengen. De doordenkers zijn verzonnen door de overleden maker van Oasis, die de macht over zijn creatie én zijn gehele vermogen schenkt aan degene die als eerste de raadsels weet op te lossen. Omdat Oasis qua bereik en invloed een soort Facebook in het kwadraat is, zijn er heel wat mensen op zoek naar de verborgen boodschappen. Ook de machtsbeluste eikel Sorrento, die arme sloebers als slaven gebruikt en bereid is tot het uiterste te gaan om Percival uit te schakelen.

Het verhaal is niet bijster origineel, maar de uitvoering ervan des te meer. Spielberg maakt met de techniek van nu een liefdevolle ode aan de popcultuur van het einde van de vorige eeuw. En hij pakt flinkt uit: je komt oren en ogen tekort om alle verwijzingen op te vangen. Want of het nu om de kostuums of de muziek gaat, alles komt bekend voor. De Rubiks kubus, een bloeddorstige Chucky, de bril van Clark Kent. Ze worden allemaal op een slimme en grappige manier hergebruikt.

Leuk aan deze recycleparty is dat je in een volle zaal telkens andere groepjes uit het publiek hoort reageren. De een smult van een scène die zich afspeelt in een virtuele versie van het horrorhotel uit The Shining, anderen grinniken als de Hadouken-stoot uit de videogame Street Fighter gebruikt wordt. Zo biedt Spielberg voor elk wat wils in een film die er gelikt uitziet en tegelijkertijd nostalgische gevoelens aanwakkert. Een heuse tijdscapsule.

Door Kita van Slooten

Weekendagenda

Met de kids!

Eieren zoeken

Op verschillende plekken in het land kun je eieren gaan zoeken. Het Paasfestijn op Paleis Soestdijk is misschien wel de leukste (en een bijzondere plek!) voor de kinderen, want hier moeten ze op zoek gaan naar het gouden ei voor een mooie prijs. Natuurlijk met echte paashazen, optredens, schmink, knutselen, koek en zopie. En dan maar hopen op goed weer. Voor informatie en tickets: www.paleissoestdijk.nl

Lammetjesdagen

Zodra de lammetjes naar buiten gaan, is de lente echt begonnen. Tijdens het paasweekend organiseren verschillende boerderijen speciale lammetjesdagen. Hier kun je lammetjes voeren, aaien en hun eerste stapjes in het veld meemaken. Op de meeste boerderijen staan kraampjes met lekker eten en limonade, zoals bij Boerderij De Boerinn bij Utrecht.

Food & Festival

Puur

Het Amsterdamse Bos staat Tweede Paasdag in het teken van ambachtelijk eten. Er staan 80 kraampjes en foodtrucks met regionale en seizoensgebonden waren. Midden in het groen klinkt lekkere muziek, drink je frisse lentebiertjes en kun je heerlijke hapjes proeven. www.puremarkt.nl.

Feesten in de fabriek

Het Werkspoorfestival in Utrecht staat bekend om zijn bijzondere bandjes, lekkere hapjes en fijne sfeer in een heel bijzondere omgeving. De voormalige machinefabriek is getransformeerd tot een grote feesthal met lichtjes, muziek en hapjes. Je kunt korte films bekijken, er zijn een 'stille disco', dj's, singer songwriters en zelfs voor de kinderen is een leuk programma bedacht. www.werkspoorfestival.nl.

Muziek

Passietijd

De Matthäus-Passion is nog nooit zo populair geweest: dit jaar wordt hij rond de paasdagen zelfs 210 keer uitgevoerd! Natuurlijk is de traditionele passie in de Grote Kerk in Naarden de beroemdste, omdat hierbij het kabinet en heel bekend Nederland aanwezig is. Maar deze Matthäus wordt al snel naar de kroon gestoten door The Passion die aanstaande donderdag in de Bijlmer wordt opgevoerd: een enorm spektakel! De bekende concerten zijn vaak al uitverkocht, maar met een beetje geluk kun je nog een kaartje bemachtigen. Kijk op www.bachagenda.nl voor locaties en tijden. 

Paaspop

Het beroemde paaspop wordt ook wel gezien als de opening van het festivalseizoen. Met optredens van Jett Rebel, Iggy Pop, Broederliefde, Miss Montreal en Kensington zet dit festival de toon voor de rest van het jaar. Daarnaast zijn er eindeloos veel kleinere optredens, foodtrucks, de beroemde Paradise City camping en nog heel veel meer! www.paaspop.nl.

Cultuur snuiven

High Society

 

In het Rijksmuseum is de tentoonstelling High Society: portretten van de rich and famous van 1600 tot nu. Met grote meesters als Cranach, Veronese, Reynolds en Manet. Het hoogtepunt van de tentoonstelling zijn de portretten van Marten en Oopjen door Rembrandt. Nu helemaal gerestaureerd, staan ze fris te pronken in het Rijks, voordat ze straks weer naar Frankrijk gaan. www.rijksmuseum.nl.

Onze jongens

In het Drents Museum is een tentoonstelling gewijd aan 'onze jongens in Afghanistan'. Martin Roemers fotografeerde in 2002 deze Nederlandse soldaten met een antieke camera: geheel ontdaan van opsmuk en daarom voelt het soms een beetje rauw. Echt een zeer indrukwekkende tentoonstelling die eigenlijk iedereen moet zien. drentsmuseum.nl.

​Naar buiten!

Dag van het Landschap

Op Tweede Paasdag organiseert het Brabants Landschap samen met het IVN gratis wandelingen met boswachter om de schoonheid van de natuur in het voorjaar te laten zien. Wil je samen met je gezin de Brabantse natuur zelf ontdekken, gebruik dan de speciaal ontwikkelde vossenstrekenapp voor leuke weetjes en routes. Voor meer informatie: www.brabantslandschap.nl.

Paasvuur

Paasvuren horen het bij oosten van het land! Eigenlijk laat je de winter achter je en begin je ná de Pasen met het 'nieuwe' jaar. Mooie traditie. En heel gezellig want er zijn altijd kraampjes met soep, Grolsch bier en muziek. Wil je een bijzonder paasvuur meemaken, ga dan naar Espelo want hier doen zij wel erg hun best en bereikt de brandstapel een hoogte van meer dan 45 meter! Zij haalden in 2012 dan ook het wereldrecord. Maar ook in Beuseberg kunnen ze er wat van! 

 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Quinten Lange is schrijver, reiziger en bon vivant. Al zijn beste tips deelt hij graag met je, hier in Weekend Magazine.

Paastoetje van de paus

In samenwerking met Kosmos Uitgevers

Speciaal voor Pasen een recept van paus Franciscus himself... Een heerlijke mousse van pistachenootjes! 

Ingrediënten:

  • 3 biologische eieren
  • 80 gram suiker
  • 150 gram plantaardige room (bijv. van Alpro)
  • 80 gram fijngemalen pistachenootjes

Bereiden:

Klop 3 biologische eieren au bain-marie stijf. Breng hiervoor een beetje water in een ruime pan aan de kook en zet hier een metalen kom bovenop. Breek hier de eieren in en klop ze met 80 gram suiker stijf totdat het mengsel een temperatuur van 45-50 °C bereikt. Blijf kloppen tot je een schuimig geheel krijgt.

Klop in een andere kom 150 gram plantaardige room op en voeg die, samen met 80 gram fijngemalen pistachenootjes, voorzichtig toe aan de geklopte eieren. Roer alles goed door elkaar en giet het mengsel over in eenpersoonsschaaltjes. Laat de mousse minstens 1 uur, maar liever 2 uur, in de koelkast afkoelen. Sprenkel er voor het opdienen wat gemalen pistachenootjes overheen.

Eten met Franciscus
Eten met Franciscus van Roberto Alborghetti gaat over paus Franciscus’ bijzondere relatie met voedsel en eten. Na zijn studie voedingsmiddelentechnologie is Jorge Bergoglio een ander pad ingeslagen, maar eten is voor hem nog steeds dé manier om relaties te bouwen en om herinneringen en cultuur over te dragen. Eten met Franciscus van Alborghetti is dan ook meer dan een verzameling van de favoriete recepten én specialiteiten van paus Franciscus, het is ook het verhaal van zijn leven, zijn memoires en visie. Spiritualiteit, vriendschap en gastronomie komen samen in dit persoonlijke kookboek.

Titel: Eten met Franciscus, recepten van de paus voor een goed leven
Auteur: Roberto Alborghetti
ISBN: 9789021568690
Prijs: € 20,-
Uitgever: Kosmos Uitgevers

 

 

 

 

 

 

App jezelf strak en fit

Nu het lentezonnetje zich weer even heeft laten zien en we de warmte weer op onze huid mogen voelen, wordt het tijd om weer eens aan een nieuwe bikini te denken. Dan is het wel fijn als je ook een beetje lekker in je vel zit. Gelukkig hoef je niet per se een abonnement op de sportschool te nemen of met een voedingsdeskundige rond de tafel te gaan zitten. Met deze apps heb jij je eigen personal coach in je broekzak en kan je straks een stukje strakker op het strand verschijnen.

1. Gevarieerd eten met Mealime

Vind je het lastig om iedere week weer te bedenken wat je moet koken? Sta je ook uren in de supermarkt om vervolgens toch weer dezelfde ingrediënten voor je go to-recept in je mandje te gooien? Of kom je alleen maar recepten tegen met ingrediënten die eigenlijk niet in je dieet passen? Dat is voorbij met Mealime. De app Mealime zorgt ervoor dat je een stuk gevarieerder gaat eten en naar aanleiding van je persoonlijke doelen (afvallen, vegetarisch, paleo of flexitarian) recepten voorgeschoteld krijgt. Helemaal fijn is dat alle ingrediënten die er op je weekmenu staan automatisch op je boodschappenlijst worden gezet. Zo kun je super makkelijk boodschappen doen en weet je zeker dat je niks belangrijks vergeet.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

2. Je persoonlijke work-out programma met 8fit

De app 8fit is je personal coach in je broekzak. In de app geef je jouw doel aan: vet verliezen, fitter worden of sterker worden. Vervolgens geef je aan hoe snel je jouw doel wil behalen. Kies hier vooral uit wat het meest realistische is. Uit jouw ingevulde gegevens rolt een persoonlijk plan waarbij je iedere dag oefeningen krijgt. Extra fijn: de oefeningen worden voorgedaan in video’s zodat je precies ziet wat je moet doen. Daarnaast kun je voor de pro-versie gaan waarbij je ook je persoonlijke voedingsdagboek krijgt met allerlei recepten die bij jouw doelen passen. Hiervoor moet je wel een abonnement afnemen van 5 euro per maand. Slimmer is het om 8fit te combineren met Mealime om zo alsnog die sixpack te krijgen.

Prijs: gratis (in-app aankopen)
Beschikbaar voor: iOS & Android

3. Zweten met Kayla, Sjana en Kelsey

Zweten met fitness goeroes: Kayla Itsines, Sjana Elise Earp en Kelsey Well. Het Bikini Body Guide programma van Kayla geeft je intensieve trainingen. Met Sjana Elise Earp focus je juist op yoga. Je krijgt een reeks vinyasa en yin-gebaseerde oefeningen om kracht, flexibiliteit en je houding te verbeteren. Net zwanger geweest? Dan moet je de oefeningen van Kelsey hebben. Zij heeft een post-zwangerschap programma met krachttrainingen samengesteld waarmee je jouw buikspieren kunt versterken.

De app Sweat beloofd je fit te laten worden in 28 minuten per dag. Kortom: voor je het weet dat je het weet heb je het lichaam als van  bovenstaande dames. Ja mannen, jullie ook! Of toch in ieder geval even strak. 

Prijs: voor een maandelijks abonnement betaal je 19,99 euro
Beschikbaar voor: iOS & Android


4. Trainen als Christiano Ronaldo met Nike Trainings Club (NTC)

De NTC app is de ultieme persoonlijke trainer. In de app vind je maar liefst 160 work-outs op het gebied van kracht, uithoudingsvermogen en mobiliteit. Alle work-outs zijn geïnspireerd door atleten. Zo train je als Christiano Ronaldo of Dafne Schipper. Voor sommige oefeningen heb je materiaal nodig zoals gewichten, maar er zit ook genoeg in waarbij je alleen je eigen lichaamsgewicht hoeft te gebruiken. Alle oefeningen zijn gemaakt om jezelf te blijven pushen. Dus waar wacht je nog op?

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

5. Mind en Body oefeningen met Asana Rebel

Asana Rebel combineert yogaposes met fitness. De app zorgt daarmee voor een balans tussen het geestelijke en het lichamelijke. Geen zweverige bedoeningen, maar wel opperste concentratie om de oefening goed uit te voeren. Ben je het type dat het bovendien lastig vindt om je te concentreren dan is de Asana Rebel app dus perfect voor je. Je gebruikt naast je mind ook de poses van yoga om zo kracht en conditie op te bouwen. Iedere dag krijg je een gratis work-out van 15 minuten. Wil je meer, dan betaal je daar maandelijks een bedrag van 12 euro voor.

Prijs: gratis (in-app aankopen)
Beschikbaar voor: iOS & Android

Nou hop, waar wacht je nog op? Die beachbody creëer je niet vanzelf!  

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

BULL

Wanneer kijken: als je met plezier naar Dr. Phil keek
Wanneer niet: als je aan geloofwaardigheid hecht
Naast je op de bank: je facebookpagina, om jezelf te profilen
Waar: Videoland

​Met al het nieuws rond misbruik van Facebook-gegevens, is de serie Bull ineens best boeiend om te zien. Dr. Jason Bull heeft een bedrijf dat jury's analyseert bij rechtszaken. Wie zal er gevoelig zijn voor welk pleidooi, wat is er bij hen persoonlijk aan de hand waar ze op aan zullen slaan, welke meningen spuien ze op sociale media? In de serie wordt dat vreemd genoeg weggezet als iets goeds, maar eigenlijk is het idee natuurlijk doodeng: mensen die jouw gegevens verzamelen om je zo subtiel, of niet zo subtiel te kunnen manipuleren.

Omdat het je typische Amerikaanse rechtbankserie is, zijn de goeieriken ook echt altijd goed en zorgen ze nooit dat er op deze manier een echte boef wordt vrijgesproken. Dat zorgt voor een totaal gebrek aan diepgang, maar voor de rest kijkt het best lekker weg. Leuk weetje: Dr. Jason Bull is gebaseerd op Dr. Phil McGraw, de beroemde televisie-psycholoog/entertainer. Hij begon ooit met een bedrijf in rechtbank consultancy en verdiende daar een fortuin mee. Overeenkomsten zijn er zeker: zowel Dr. Phil als zijn fictionele personage zijn tamelijk onuitstaanbaar betweterig.

NEWNESS

Wanneer kijken: als je liefde gecompliceerd vindt
Wanneer niet: als je een romkom verwacht
Naast je op de bank: je liefdesgeschiedenis (en eventueel je geliefde)
Waar: Netflix

Martin en Gabi ontmoeten elkaar via een datingapp, maar blijken elkaar veel te leuk te vinden om het bij een one night stand te houden. Dat gaat een tijdje goed en dan komt - zoals zo vaak - de klad er een beetje in: een keer geen zin in seks, in slaap vallen terwijl je allebei in je eigen telefoon verdwenen bent. Wat doe je dan? Het stel besluit hun relatie open te gooien en allebei ook anderen te zien. Maar werkt dat wel?

Newness is een poetisch en dromerig verslag van het verloop van een relatie, in een wereld waarin alles de hele tijd maar nieuw en prikkelend moet zijn. Hoe ga je dan om met sleur en gewenning? En hoe ga je er nog vol vertrouwen in als je weet dat alles kapot kan? Martin en Gabi worstelen zich erdoorheen en dat is soms pijnlijk om te zien en soms ronduit ontroerend. Goed materiaal om eens je eigen (vorige) relatie(s) tegenaan te houden: hoe ging of gaat dat bij ons?

THEO MAASSEN - VANKWAADTOTERGER

Wanneer kijken: als je van lekker hard houdt
Wanneer niet: als je lange tenen hebt
Naast je op de bank: een doekje voor het bloeden
Waar: Videoland

Even een spoilertje - we gaan één grapje uit de show Vankwaadtoterger verklappen. "Het enige dat ik nog kijk op tv is dat programma met die man... Kom, hoe heet het ook alweer?" Voor een bomvolle zaal, valt Theo Maassen even stil. Hij haalt uiteindelijk maar zijn draaiboek erbij. Even lezen, en dan: "Oh ja, Max Geheugentrainer." Eigenlijk best flauw, maar de uitwerking van Maassen is zo sprekend dat je niet anders kan dan lachen. 

Het is gelijk een van de tammere grappen, want Maassen spaart niets of niemand. En daar gaat de show ook over: rot eens op met die lange tenen. Als we nou allemaal onszelf iets minder serieus nemen en wat toleranter zijn naar anderen, is het een mooiere wereld. Een fijne boodschap, die door de hele voorstelling verweven zit en niet gaat vervelen. Theo Maassen is misschien wel de beste cabaretier die we hebben. Hoewel hij dat zelf zou ontkennen, want, zegt-ie, 'hiërarchie, daar sta ik boven.'

MISS FISHER'S MURDER MYSTERIES

Wanneer kijken: als je van fris en verrassend houdt
Wanneer niet: als je stiekem vindt dat vrouwen achter het aanrecht horen en nergens anders
Naast je Aan op de bank: je kimono
Waar: Netflix

​Heel grappig en fris is deze Australische serie, een variant op klassieke detectives als Hercule Poirot en Sherlock Holmes. De rijke erfgename Phryne Fisher en haar verlegen huishoudster Dot bemoeien zich in het Melbourne van de jaren '20 gevraagd en ongevraagd tegen allerlei politiezaken aan. Daarmee leveren ze een waardevolle bijdrage aan het werk van rechercheur Jack Robinson. Er broeit natuurlijk ook wat tussen Miss Fisher en Jack, maar dat leidt nauwelijks af van de verhaallijn.

Phryne Fisher is absoluut een verfrissend personage. Ze is slim, een echte bemoeial en eeuwig opgewekt. Ze is geen moeke of gezapig meisje, maar juist een zelfstandige, grappige vrouw die vol zelfvertrouwen haar 'werk' uitoefent. Er komen dus terloops nogal wat feministische thema's aan bod, hoewel ook daar niet de focus op ligt. Die is namelijk helemaal gericht op het vindingrijk oplossen van misdaden - en niet te vergeten: op de geweldige aankleding. De jaren '20 stijl is geweldig mooi uitgewerkt en een feestje om naar te kijken.