Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 12, 2018 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Als je in dat diepe dal zit: pillen of praten?

Wat helpt mensen er het beste weer bovenop als ze depressief raken: pillen? Of toch praten? “Na twee pillen dacht ik: nooit meer zonder.”

Altijd had ze een grote mond over pillen. Je moet dingen oplossen, vond Sophie Fleur (38) uit Rosmalen. Erover praten. “Als je medicijnen slikte tegen psychische problemen, nou, dan was je vooral bezig met symptoomonderdrukking, vond ik.” Tot ze zelf in een postnatale depressie belandde, na de geboorte van haar derde dochter. De huisarts adviseerde: ga maar praten. Dus Sophie praten en praten. “Maar ik had eigenlijk niets om óver te praten, met die psycholoog. Het was gewoon een heel donker, naar gevoel dat ik had. Een somberheid, paniek – het idee van: ik kan dit niet, ik kan dit niet. Terwijl ik al twee kinderen had en dat altijd goed is gegaan. Elke minuut van de dag was een gevecht met mezelf.”

'De paniek was weg, ik kon weer genieten, ik had geen angsten of zorgen' 

Aanmodderen
Na een halfjaar aanmodderen stelde de huisarts de vraag wat ze dan wilde. Toch maar aan een antidepressivum dus. “Ik wilde van die continue paniek af, ik wilde weer wat reëler na kunnen denken.” En: er ging een wereld voor haar open. “Het zou een paar weken kunnen duren voor ik verschil merkte, maar op dag twee had ik al zoiets van: nou, wat is dit?! Het was een bevrijding, het was fantastisch. De paniek was weg, ik kon weer genieten van dingen, ik had geen angsten of zorgen. Ik dacht meteen: nooit meer zonder.”

Zo’n verhaal zoals dat van Sophie, dat is prachtig, zegt Frans Zitman, emeritus hoogleraar psychiatrie in het Leids Universitair Medisch Centrum. “Dat je hoort dat mensen uit hun depressie komen, en eruit blíjven, ja, dat wil je.” En hoe die mensen dat doen – of dat met pillen is of door te praten – maakt niet zo heel veel uit. “Als het maar helpt.”

Maar als we naar de feiten kijken: wat werkt dan beter en wáárdoor wordt een depressie veroorzaakt? Zitman schreef er een boek over, Knijpen in de Ziel, dat volgende week uitkomt. Zijn antwoord: zelfs de knapste koppen in de psychiatrie kunnen geen uitsluitsel geven. En daardoor verkeert de psychiatrie in een crisis, terwijl het aantal psychiatrisch patiënten toeneemt. “Het is een continue discussie: is een depressie iets geestelijks, of iets lichamelijks? Wetenschappelijk gezien is het moeilijk te verklaren, de geest is een raadsel voor ons. De ene arts zwéért erbij dat een depressie iets lichamelijks is, dat het te maken heeft met een tekort aan bepaalde stoffen in je lijf en dat pillen werken. De ander stelt juist dat het een geestesziekte is die je alleen kunt oplossen door te praten.”

Wie zich lichamelijk niet goed voelt, voelt zich ook sneller geestelijk niet lekker

Kloof
Weer anderen zitten ertussenin. Zoals Zitman zelf. “Praten heeft effect, antidepressiva ook. En dat kunnen we niet echt verklaren.” De hoogleraar – en nu dus ook schrijver – spreekt van een ‘onoverbrugbare kloof’ tussen lichaam en geest – de explanatory gap (vrij verteld: een tussenruimte) die veel raadsels met zich meebrengt. Zijn boek is dan ook eigenlijk een pleidooi om vooral die twee niet apart van elkaar te zien. Wie depressief is, voelt zich vaak ook lichamelijk niet goed, en wie zich lichamelijk niet goed voelt - niet lekker in z'n vel zit -  lijdt ook sneller aan depressies. “Het is een vicieuze cirkel. Het één versterkt het ander.” Hóé, dat weten we niet, maar het is bijvoorbeeld ook één van de redenen dat we gelukkig worden (iets geestelijks) van sporten (iets lijfelijks). 

Gouden combi
De enige middelen die worden voorgeschreven bij een depressie en effectief zijn gebleken, zijn antidepressiva. Daar zitten stoffen in zoals fluoxetine (ook bekend als Prozac) en paraxetine (ook bekend als Seroxat). Stofjes die ons in betere stemming brengen. Wat praten betreft: uit onderzoek is gebleken dat alles werkt. Psychotherapie, cognitieve gedragstherapie, psychodynamische therapie… “Als het maar een gediplomeerd iemand is die weet wat-ie doet, dan maakt het type therapie niet uit”, weet Zitman.

Waaróm praten werkt? “Het is niet zozeer opluchting, al denken veel mensen dat wel. Het gaat er vooral om dat mensen behalve een luisterend oor, ook een handvat krijgen om anders te leren denken.” Mensen met een depressie hebben namelijk vaak een negatief zelfbeeld, weet Zitman uit de praktijk. “Je probeert de oude visie die iemand op zichzelf heeft, te vervangen voor een nieuwe visie. De gesprekken waarin dat gebeurt, die helpen je er weer bovenop te komen.” 

Volgens Zitman is de combinatie van praten en pillen, een gouden. “Dat werkt beter dan pillen alleen, zo liet onderzoek ons zien”, vertelt hij. Juist omdat lichaam en geest sámen in een depressie zitten. “Het heeft bovendien meer effect als je de depressie op twee manieren tegelijk aanpakt, zéker als de depressie ernstig is.”​

Negatieve gedachten
Herkenbaar voor Sara de Waal (33). Ze kende in haar leven meerdere depressieve periodes. “Ik voel ze inmiddels aankomen. Een donker gevoel bekruipt me, ik ga dingen negatiever zien en voel een bepaald soort onrust in mijn lijf en hoofd. Het werd vaak getriggerd door iets. Werkloosheid, een overlijden…” Voor Sara hielp het om in therapie te gaan. “Ik vond de gesprekken heel zwaar, was naderhand altijd doodop, maar ik ging er wel door inzien dat wat ik denk, niet altijd handig is. En ook niet altijd klopt. Ik ben gaan oefenen met helpende, positieve gedachten. Op lange termijn was dat voor mij een sterk instrument om uit dat dal te komen.” Ze ging steeds meer in haar eigen ‘helpende boodschappen’ geloven. Daarnaast slikte ze pillen. “Ik weet niet wat die pillen precies hebben gedaan. Ik dacht wel vaak: misschien was het zonder die pillen nog wel erger geweest... Je weet het niet.”

Het wordt tijd dat we die stigma's in de prullenbak gooien

Zitman bekent: beide remedies, zowel praten als pillen, zijn niet altijd even populair bij iedereen. “Mensen zien er vaak tegenop om te gaan praten. Het kost geld, het is vermoeiend, zwaar, mensen vinden het eng, willen niet over hun trauma’s praten. Ook pillen hebben zo’n stigma: moet je het niet zelf kunnen doen?” Sophie: “Mijn vriendinnen noemden het ‘happy pills’, dat klonk wat minder heftig dan antidepressiva. En op het schoolplein zeiden de moeders me: ‘Goh, ik ben zó benieuwd hoe jij zou zijn zonder pillen’. Halló! Ik ben geen ander persoon, mijn gedachten worden alleen wat positiever door de antidepressiva.”

Het wordt volgens Zitman tijd dat we die stigma's in de prullenbak gooien. “Zowel praten als pillen hebben allebei gewoon écht effect op mensen die zich zo slecht voelen. We kunnen het nog steeds niet verklaren, en we kunnen er een taboe van blijven maken, maar die combinatie kan mensen wél uit zo’n diep dal trekken. En dat lijkt mij het belangrijkste.”

Door Lisanne van Sadelhoff

Groen geluk: tips & tricks voor een geslaagde moestuin

Hoera, het is lente! Lekker naar buiten, wroeten in de aarde. Van supermarktmoestuintjes tot balkonnetjes vol planten en urban gardens: tuinieren is hipper dan hip. Wat is er nou zo leuk aan? En: hoe zorg je ervoor dat je plantjes slagen? Redacteur Franke van Hoeven zocht het uit.

Gelukzalig staan ze in de vensterbank te groeien; zonnebloemen, cherrytomaatjes en wortels. De afgelopen jaren is ons hele gezin, bestaande uit man, twee kleine kinderen en ik, verslingerd geraakt aan moestuinieren, opgezweept door de mini-moestuintjes uit de bekende blauwe supermarkt. Niets zo mooi als het zien van zaden die uitkomen. Stekjes die na een nachtje slapen opeens, poef, hun gezicht laten zien. Het is bijna magie. En blijkbaar wij zijn niet de enigen die zijn aangestoken door het moestuinvirus, want Facebook en Instagram staan vol met mooie foto’s. Tuincentra puilen uit van de handige moestuin-tools. Er verschijnen steeds meer hippe boeken en blogs over het onderwerp. En het blijft niet bij de mini-moestuintjes die als een gek elk jaar weer voor de deuren van de supermarkt worden verzameld, geruild en aangeboden, we tuinieren inmiddels overal: in ouderwetse volkstuinen, in onze eigen tuin, op de vensterbank of het balkon.

De voordelen van groene vingers
Even weg uit de ratrace en de drukte van overdag: steeds meer mensen ontdekken de voordelen van groene vingers kweken. Niet zo gek, want het is niet alleen leuk, het is ook nog eens heel ontspannend, je wordt er vrolijk van, het verkleint de kans op diverse ziektes, je krijgt veel vitamine D binnen en gaat er beter door slapen. Daarnaast vind ik het belangrijk de kinderen te leren hoeveel moeite het kost een wortel te laten groeien. Als je ziet hoeveel ziel en zaligheid je moet je stoppen in een plantje om maanden later een paar wortels te oogsten in plaats van klakkeloos een zakje bij de super te scoren voor een euro, krijg je toch een beter idee hoe het werkt met de natuur. Gelukkig vinden de kinderen het net zo leuk als ik, en zijn ze enorm trots als het lukt een halve wortel te oogsten. Bovendien is het leuk om buiten te zijn en vinden de kinderen het heel leuk ‘werkjes’ te doen. Kortom, tijd om weer aan de slag te gaan!

Mislukte oogst
Moestuinieren is dus hip en leuk, maar heel makkelijk is het niet en het blijft voor ons een uitdaging om iets eetbaars te oogsten. Hoe we de afgelopen jaren ons best ook deden, er ging van alles mis. We spaarden fanatiek alle benodigde twintig gewassen van de supermarkt. Noteerden keurig wat wanneer we wat in de grond hadden gestopt. Gingen op tijd over op grotere potten. Maar er gebeurden ook een hoop domme dingen. We vergaten de bieten naar een nog grotere pot te verplaatsen, plantjes vroren dood omdat we ze te snel buiten hadden gezet, we lieten de cherrytomaatjes voor onze neus opeten door de vogels en trokken veel te vroeg de radijsjes uit de grond.

Gelukkig had de welbekende supermarkt ook door dat niet alle gewassen een succes werden. Het aanbod is dit jaar gereduceerd tot de populairste en makkelijkst groeiende gewassen. Dit jaar moet het dus wel lukken, zeker omdat we ons er inmiddels ook een beetje in verdiept hebben. Over de tomaten komen netjes, we wachten met het buiten zetten van de plantjes tot ná half mei en we weten dat we slakken meteen moeten verwijderen. Het enige wat we nu nog nodig hebben, is lekker lenteweer en dan kan het feest écht beginnen. Kom maar op, dit jaar gaan we ervoor. En mocht onverhoopt de boel toch nog mislukken, dan hebben we er in ieder geval een hoop lol aan beleefd. Want er blijft niets fijner dan lekker de dag in het groen doorbrengen.

Drie liefhebbers over hun liefde voor tuinieren

Kim heeft een postzegeltje van 1,5 bij 4 meter midden in Utrecht, op een terrein waar ongeveer 70 tuintjes liggen. Binnenkort gaat haar site www.moesmeisje.nl live, waarop ze tips geeft voor moestuinieren op een klein oppervlak. ‘Toen ik een superheftige burn-out terechtkwam, dacht ik: een tuin kan me vast helpen. Ik had behoefte aan iets leuks, iets positiefs. Wilde met mijn handen bezig zijn in plaats van met mijn hoofd. Dit tuintje kwam toevallig voorbij, op precies het juiste moment. Als ik aan het tuinieren ben, kom ik in een soort flow terecht en vergeet ik alles en iedereen om me heen. Ik heb de afgelopen jaren alle boeken en blogs over het onderwerp verslonden. In mijn tuin staat van alles. Courgettes vind ik heel leuk, omdat die zo hard groeit: soms kun je van één plant wel 40 courgettes oogsten. Verder ben ik fan van tomaten en pepertjes, maar ook pluksla, waar je het hele seizoen eindeloos van kunt plukken. Het lekkerste uit eigen tuin vind ik mijn spruitjes: veel minder bitter dan de spruitjes uit de supermarkt, ze zijn zo lekker! Wat het moestuinieren me brengt? Ontspanning, de kick van het oogsten, natuurlijk. Maar ik heb ook veel meer waardering gekregen voor de seizoenen. Ik ben zo blij als de lente begint, de temperatuur stijgt, de zon weer langer schijnt. Ik maak de wisseling van de seizoenen bewuster mee, beleef de seizoenen veel intenser. Prachtig is dat.’

10 tips om je moestuin tot een succes te maken

1. Begin klein. Als je niet veel ervaring hebt, kun je beter voor een paar dingen gaan dan voor veel verschillende groenten, fruit of kruiden.

2. Ga voor groenten met een grote oogst, zoals courgette. Of kies groenten die snel groeien, zoals sla. Sla kun je na 6 weken al oogsten en je kunt er eindeloos van plukken. Ook radijsjes groeien snel.

3. Bedenk van tevoren leuke gerechten om te maken met je oogst. Dat houdt de moed erin!

4. Als planten nog heel klein zijn, zijn ze kwetsbaar. Geef ze water met een plantenspuit.

5. Zorg voor voldoende daglicht. Anders gaan kleine plantjes zelf op zoek en krijg je slome dunne stengeltjes.

6. Verpot de plantjes op tijd en zet ze in de aarde. Planten hebben aarde nodig om verder te kunnen groeien.

7. Zet de planten, als je geen grote tuin hebt, in grote potten. Ze hebben veel ruimte nodig om te kunnen groeien. Je kunt ze ook in een speciale kweektafel zetten. Het voordeel van een kweektafel is dat er minder onkruid en slakken bij kunnen komen.

8. Bekijk wanneer je planten buiten kunt zetten. Sommige planten, zoals komkommer en cherrytomaat, vinden het fijn om tot half mei binnen te staan. Radijsjes kunnen wel al eerder verplaatst naar buiten.

9. Komkommer en cherrytomaat hebben ondersteuning van een stokje nodig om goed omhoog te kunnen groeien.

10. Houd een boekje bij met alles wat je doet. Mocht het mislukken, dan kun je volgend jaar teruglezen wat je hebt gedaan en wat beter kan. Ook bij moestuinieren geldt; oefening baart kunst.

Ook Linda heeft een eigen website, www.thegardenlessgarderner.nl, waarop ze haar belevenissen van haar balkonmoestuin plaatst: ‘Een paar jaar geleden was ik geïrriteerd: ik woonde in een sociale huurwoning en wilde heel graag een leuk huis met een tuin erbij, maar dat was niet te krijgen. Terwijl ik tuinieren zo leuk vind. Mijn opa deed het ook altijd, het zit in mijn bloed. Een handige vriendin van me zei: ‘Dan maken we toch iets leuks waarmee je aan de slag kunt op je eigen balkon?’ We maakten bakken om de ruimte op mijn balkon zo goed mogelijk te benutten. Zelf klussen is zoveel leuker dan dingen kopen in de winkel! De ene bak is wat dieper dan de ander. Sla staat in een ondiepe bak, pompoen en courgette in de diepere. Op mijn balkon komt van alles, van knoflook tot spinazie, tomaten, courgettes, pompoen, sla en wortels. Pompoen is lastig, maar het is me vorige jaar gelukt, dus ik ga het gewoon weer proberen. Tomaten zijn mijn favoriet. Die gebruik ik veel in de keuken voor pastasauzen en soep, dat soort dingen. Ze smaken veel lekkerder, veel minder waterig. Moestuinieren is ontspannend, het is een soort therapie voor me. Na een dag werken kan ik uren op mijn balkon doorbrengen. Zeker in de zomer zie je elke dag wel weer een verandering: een tomaatje dat rood is geworden, iets wat is gegroeid. Ja, ik vind het heerlijk.’

Anja heeft een volkstuin van 12 m2 in Tuinpark Ons buiten aan de Nieuwe Meer in het zuiden van Amsterdam. Ze heeft onder andere een appelboom en perenboom staan, diverse fruitstruiken en verschillende groenten. Ook heeft ze bakjes hangen waarin aardbeien groeien. Voor het blad Ons buiten schrijft ze over haar ervaringen in haar moestuin. ‘Toen ik net begon, had ik de illusie dat alles meteen zou lukken. Ik werd gewaarschuwd voor slakken, maar die zou ik wel een kopje kleiner maken, dacht ik. Niet dus. Ze kunnen in no time een enorme ravage aanrichten. De slakken blijven een uitdaging, maar dan is het ook des te leuker als iets wél lukt. Wat ik zo leuk vind aan het hebben van een volkstuin, is het idee dat je de tuin in loopt en meteen groenten kunt oogsten en fruit kunt plukken. Iedere keer weer is het een verrassing wat rijp is en hoe het erbij staat. Het geeft me een goed gevoel planten te zien groeien. Maar het moment waarop ik groenten en het fruit kan oogsten, blijft echt bijzonder. Dat is de kers op de taart, de ultieme beloning voor het harde werk. Het is overigens wel raar dat je binnen een paar minuten alles kan opeten waarvoor je weken hebt gewerkt. Maar dat maakt het ook juist weer zo waardevol.’

Wil je zelf ook aan de slag? Hier lees je meer:

Boeken

1. Het moestuinboek van Meester Jan, Jan Bregman & Elsbeth Louis
Hét moestuinboek voor kinderen vanaf 7 jaar. Boordevol informatie en voorzien van groentegrapjes, geweldige tekeningetjes en ruimte om aantekeningen te maken.

2. De moestuin, Floor Korte
Heel mooi vormgegeven boek waarin moestuinfanaat Floor Korte je per maand door je moestuin begeleidt. Lieve illustraties, fijne recepten, tips en weetjes: heerlijk koffietafelboek.

3. Mijn moestuin, Wim Lybaert
Hoe zaai je succesvol, hoe begin je aan een teelplan, met welke biologische wapens bescherm je je plantjes? Wim legt het allemaal uit.

Apps

1. AH moestuintjes-app (Google Play / App Store)
Hiermee ontvang je tips, reminders en weetjes om je moestuintjes tot een succes te maken.

2. Mijntuin.org (Google Play / App Store)
Sociaal netwerk voor tuinliefhebbers én je kunt er de ontwikkelingen van je tuin in bijhouden. Inclusief groeikalender en tips.

3. Pokon (Google PlayApp Store)
In de Pokon-app vind je veel informatie over groenten en kruiden. Hoe hoog wordt je plant, hoe verzorg je ‘m? Veel advies, inclusief video’s.

Sites/blogs

1. Moestuinmoeder
Website vol prachtige foto’s en verhalen over moestuinieren, duurzaamheid én recepten.

2. Tuinen.nl
Veel praktische informatie over planten, potten, zaaimomenten (inclusief diverse kalenders), onderhoud, ontwerp etc.

3. Makkelijkemoestuin.nl
Eindeloos informatie, verhalen, tips en trucs, een app om met de ‘makkelijke moestuin-methode’ je tuintje te laten slagen.

Door Franke van Hoeven

5x supermarktacties

Supermarktketen Hoogvliet gaf deze week het startschot voor de grootste sportplaatjesactie van Nederland. Maar liefst 54.000 sporters van 106 verschillende sportclubs uit 28 plaatsen zijn op de foto gezet, zodat in elke plaats met een Hoogvliet-supermarkt de plaatjes van spelers van de lokale voetbalvereniging of hockeyclub verzameld kunnen worden. De ervaring leert dat dat ook massaal gebeurt, of het nu om grote landelijke acties gaat of juist om campagnes van lokale ondernemers. Leuk voor de klant, maar ook zeker voor de supermarkt zelf.

Marten de Kruijff van marketingbureau InMarkt legt het effect van dergelijke acties uit. "De concurrentiestrijd tussen supermarkten is nog nooit zo groot geweest en je ziet steeds meer namen uit het straatbeeld verdwijnen." Een spaaractie, waarmee je klanten beloont met iets, kan daarom een slimme zet zijn. "Zo'n loyaliteitsactie wordt door een supermarkt voor verschillende redenen ingezet: om klanten aan je te binden, nieuwe klanten te werven of er simpelweg voor te zorgen dat mensen meer uitgeven in je winkel."

De sportplaatjesactie van Hoogvliet zal ongetwijfeld ook wat van die effecten hebben. De Kruijff: "Klanten die beginnen met sparen hopen dat boek dan ook vol te krijgen. Andere mensen die misschien nog geen vaste klant waren, maar wel bij een van de sportverenigingen horen, komen naar de winkel omdat ze het plaatje van zichzelf of hun kind willen hebben."

Het opzetten van zo'n actie en het maken van al die foto's zal zeker wat centen gekost hebben, maar de kans dat Hoogvliet die investering ruimschoots terugverdiend is dik aanwezig. De Kruijff: "Bij dergelijke lokale spaaracties kan een supermarkt een omzetstijging van 8 tot 10% verwachten. Die cijfers gelden overigens puur voor een lokale actie, als het zou gaan om voetbalplaatjes uit de eredivisie is het effect veel minder." Naast een rinkelende kassa is er nog een tweede manier waarop je als ondernemer weet dat je actie een succes is. "Je ziet het op het schoolplein. Zodra kinderen daar plaatjes staan te ruilen, weet je dat je spaarprogramma geslaagd is."

Vrijwel alle andere supermarkten werken ook met spaaracties. Sommigen houden tijdelijk heel Nederland bezig. Zo zie je momenteel in veel vensterbanken de moestuintjes van AH staan. En met ook onderstaande acties hadden supermarkten ons in hun greep.

Wuppies
Je kunt er eigenlijk helemaal niks mee, maar toch wilden we ze rond het WK van 2006 allemaal hebben: wuppies. De kleine pluizige bolletjes met de grote ogen kreeg je bij besteding van 15 euro cadeau bij Albert Heijn. De actie legde de grootgrutter geen windeieren. De omzet steeg en er werd op Marktplaats zelfs fanatiek geboden op de grote pluche wuppies, die je bij inlevering van de drie ‘sjerpjes’ van kleine wuppies voor een klein bedrag kon kopen. In totaal werden er 16 miljoen kleine wuppies uitgedeeld en 700.000 grote pluche wuppen verkocht. Wuppie-mania mogen we dus wel zeggen.

Monopoly of mokken van je eigen dorp of stad
Landelijke acties zijn leuk, maar juist met de kleinschalige, lokale acties kan het hart van de klant veroverd worden. Want hoe leuk is het om een Monopoly te spelen met alleen de straten van je eigen dorp op het bord. Dergelijke acties worden niet door een keten opgezet, maar door de supermarkt zelf. Waardoor je zowel bij de Jumbo in Nijkerk als de AH van Kaatsheuvel ooit kon sparen voor een lokale variant van het wereldberoemde spel. Een andere populaire plaatselijke actie is die van de nostalgische mokken met afbeeldingen van lokale herkenningspunten van vroeger of nu. Daarmee laat de winkelier zien trots te zijn op de stad of het dorp en dat spreekt aan. Het is bovendien ook wel een gezellig idee dat je dan met de hele straat 's ochtends koffie uit een zelfde mok drinkt.

Smurfen
In februari 2008 was het een gesmurf van jewelste bij Albert Heijn. Wie voor 15 euro aan boodschappen deed, kreeg een kleine smurf cadeau. Welke dat was, was een verrassing, want de blauwe wezentjes zaten in een ondoorzichtige verpakking en pas bij het open scheuren daarvan kon je zien welke smurf je had. AH zette groot in en zorgde ervoor dat ze bij het van start gaan van de actie landelijk een kleine 29 miljoen smurfen op voorraad had. Nog geen maand later zaten alle filialen met lege handen. En werd er bij winkels en op schoolpleinen druk geruild. Een groot succes dus.

Het juichpak
Bij Jumbo wisten ze Roy Donders te strikken voor het ontwerpen van een lekker zittend huispak dat van pas kwam tijdens het WK van 2014. En zo werd het knaloranje juichpak geboren. De bijbehorende slogan 'We geven ze op hun Donders' viel niet overal in de smaak. In het christelijke Barneveld werden de pakken uit de winkel gehaald. Maar in de rest van het land stonden mensen te popelen om het comfortabele pak aan te trekken. Dat kreeg je in handen door 5 zegels te sparen en een tientje bij te leggen. In de Jumbo ontstond een drukte die vergelijkbaar was met de dagen vlak voor kerst en de pakken waren in mum van tijd uitverkocht.

Vitamini's
Lidl is al zes keer uitgeroepen tot de beste supermarkt in groente en fruit. Tijd om 2018 te starten met een fris en fruitige actie. Slim van Lidl om dat meteen in januari en februari te doen, want dat is - zo net na de dure feestdagen - een minder winstgevende periode voor de branche. Door de actie werden klanten gestimuleerd om meer en vaker boodschappen te komen doen. Bij elke 10 euro aan boodschappen kreeg je een spaarzegel. Met 15 zegels was de spaarkaart en kon je een VitaMini naar keuze uitzoeken. Dat betekent dus €150 uitgeven voor je één van de 8 knuffels in handen hebt. En maar liefst €1200 om de verzameling compleet te maken. Dat zal weinig mensen gelukt zijn. Toch waren de Vitamini's vroegtijdig op, maar Lidl laat nu de vrolijke knuffels bijmaken zodat klanten met een tegoedbon alsnog Annie Aardbei of Bert Banaan mee naar huis kunnen nemen.

Door Kita van Slooten

Kruimeltaart met braam & citroen

In samenwerking met Uitgeverij Becht

Een kruimeltaart is smeuïg en knapperig tegelijk. De zachte bodem, zoete vulling en krokante kruimellaag bovenop maken deze taart onweerstaanbaar lekker! Maak dit weekend deze kruimeltaart met braam en citroen.

Bereidingstijd: 25 minuten
Oventijd: 1 uur

Ingrediënten (voor 8 personen): 

 • 70 g koude boter
 • 100 g + 200 g bloem
 • 80 g rietsuiker
 • 1 biologische citroen
 • 170 g kristalsuiker
 • 100 g zachte boter
 • 3 eieren
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 15 g maanzaad
 • 50 g crème fraîche
 • 200 g bramen
 • 100 g poedersuiker

Verder nodig: vierkante bakvorm van 20x20 cm

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng voor de crumble de koude boter, 100 g bloem, de rietsuiker en de geraspte schil van een halve citroen met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Bewaar dit in de koelkast.

Mix voor de cake de kristalsuiker en de zachte boter tot een bleek, romig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, samen met de geraspte schil van de andere halve citroen en mix goed na elke toevoeging. Meng 200 g bloem met het bakpoeder en het maanzaad en spatel dit door het botermengsel. Voeg het sap van een halve citroen toe en vervolgens de crème fraîche. Meng alles tot een glad beslag.

Bekleed de bakvorm met bakpapier en schenk het cakebeslag erin. Verdeel de bramen erover en strooi hier het kruimeldeeg overheen. Bak de kruimeltaart 1 uur. Laat hem een beetje afkoelen, haal hem uit de vorm en snijd in vierkantjes van 5x5 cm. Meng de poedersuiker met 2 eetlepels citroensap en besprenkel de kruimeltaart hiermee.

Kruimeltaart
​In Kruimeltaart vind je 33 recepten voor de allerlekkerste kruimeltaarten en -cakes. Van de klassieker met appel en kaneel tot minder bekende varianten als die met chocolade en marshmellow of cheesecake-speculaas.

Titel: Kruimeltaart
Auteur: Christelle Huet-Gomez
Prijs: € 9,99
ISBN: 978 9023 015499
Uitgever: Becht

 

 

 

 

 


 

 

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

DE GESCHIEDENIS VAN COMEDY

Wanneer kijken: als je van humor houdt
Wanneer niet: als je het graag Nederlands hebt
Naast je op de bank: je lachmachine, voor als je zelf een grapje wil proberen
Waar: Videoland

Zijn mannen grappiger dan vrouwen? Hoe grofgebekt kan je zijn als comedian? Wanneer mag een late night show de draak steken met een heftige gebeurtenis? Dat zijn vragen die behandeld worden in deze achtdelige documentaire. Beroemde komieken ontleden elkaars werk en dat van anderen.

Het enige jammere aan deze serie is dat het alleen maar over Amerikaanse humor en komieken gaat. Dat is toch wat anders dan onze eigen cabaratiers en andere grappenmakers. Aan de andere kant: kan je ook eens vergelijken hoe ze het doen, daar aan de andere kant van de grote plas. En misschien doe je wel wat inspiratie op voor je eigen repetoire. 

COLLATERAL

Wanneer kijken: als je spanning zoekt
Wanneer niet: als je een langdurige relatie wil aangaan
Naast je op de bank: je kennis over mensensmokkel
Waar: Netflix

Met maar vier afleveringen van een uur is Collateral eigenlijk een miniserie. Dat proberen de makers goed te maken door een waanzinnige hoeveelheid verhaallijnen in die korte tijd te proppen. Er is een bevlogen politicus met een lastige ex-vrouw, een lesbische priester met een Aziatische vriendin die illegaal in Engeland is en een lastige, maar zorgzame restaurantmedewerkster met een zieke moeder. En dan hebben we het nog geeneens over de hoofdpersonages gehad.

Je moet dus goed bij de les blijven, maar spannend is het wel. Want waarom wordt er schijnbaar zomaar een willekeurige pizzabezorger doodgeschoten? Een persoonsverwisseling of draait het om iets schimmigers? En op welke manier is de geheime dienst daarbij betrokken? Een kleine waarschuwing: als je politiek zelf een beetje naar rechts leunt, vind je het geheel waarschijnlijk wel tamelijk politiek correct.  

DERREN BROWN: THE PUSH

Wanneer kijken: als je je moreel verheven voelt (en bereid bent dat te herzien)
Wanneer niet: als je toch al gelooft dat mensen per definitie slecht zijn
Naast je op de bank: je standvastigheid
Waar: Netflix

​Zou jij iemand die je niet kent zomaar kunnen vermoorden? Nu, zo gezellig op de bank, denk je vast van niet. Maar als je met de manipulatieve trucjes van illusionist Derren Brown te maken zou krijgen, kan dat toch echt anders uitpakken. Dat bewijst hij in zijn nieuwe programma The Push. Stapsgewijs probeert hij vier mensen zo ver te krijgen dat ze uiteindelijk de beslissing nemen om een man te doden, die hen niets heeft aangedaan en in een voor de rest compleet veilige situatie. 

Klinkt ongeloofwaardig, maar het gebeurt in deze show toch (hoewel niet iedereen de uiteindelijke stap zet). De kandidaten worden zorgvuldig geselecteerd en komen vervolgens buiten hun weten om in een scenario terecht waar voor de rest iedereen een acteur is. Ze krijgen alsmaar verzoekjes om morele grenzen over te gaan, steeds iets uitzinniger, zorgvuldig opgebouwd. Van achter de schermen voorziet een tamelijk betweterige Derren Brown ons van commentaar. Niet per se vrolijk kijkmateriaal, maar wel boeiend. Je denkt natuurlijk van jezelf dat je je nooit tot zoiets zou laten verleiden, maar zeker weten doe je het niet: hoe gevoelig ben jij eigenlijk voor sociale druk?

PUBLIEKE WERKEN

Wanneer kijken: als je graag de geschiedenis in duikt
Wanneer niet: als je van simpele verhaallijnen houdt
Naast je op de bank: je grote dromen
Waar: Videoland

Deze film heeft genoeg te bieden: interessante thema's, sterke acteurs, grappige personages en een gecompliceerde, maar boeiende verhaallijn. Maar het allermooist is toch wel het decor. Het verhaal speelt zich af in 1888 en het is geweldig om te zien hoe de filmmakers het Amsterdam en Hoogeveen van 130 jaar geleden hebben vormgegeven. Levensecht lijkt het, alsof je er zo naartoe zou kunnen wandelen. 

Je loopt dan de geschiedenis binnen van de vioolbouwer Vedder en zijn neef Anijs uit Drenthe. Allebei dromen ze van een beter leven. De kans daarop lijkt zich voor te doen als de bouwers van het Victoria Hotel het huis van Vedder willen kopen om daar hun grandioze pand neer te zetten. De vioolbouwer voelt zich in een unieke onderhandelingspositie en wil de prijs zo ver mogelijk opdrijven. Intussen doet Anijs zich graag voor als dokter, terwijl hij toch echt een apotheker is. Voor allebei pakt dat niet al te best uit. En het resultaat is nog altijd zichtbaar in Amsterdam: daar is het hotel gewoon om dat ene, eenzame, weerbarstige huisje heen gebouwd.

Vloggen voor beginners

Vloggen een tienerhobby voor pubers die op een simpele manier rijk en beroemd hopen te worden? Nee hoor, dat is verleden tijd. Er zijn ook genoeg volwassenen en zelfs hele gezinnen die alles in hun leven vastleggen met een vlogcamera. Maar hoe begin je daar eigenlijk mee? 

Laten we beginnen bij het begin. Een vlog is een video webblog, een soort van visueel dagboek waarbij je iedereen die de video te zien krijgt een kijkje in je leven geeft. Je neemt je camera mee op pad en filmt alles wat je doet. Vloggen klinkt vaak makkelijker dan dat het is. Bijvoorbeeld als op reis bent en aan het genieten bent van allerlei mooie ervaringen, je toch steeds weer die camera erbij moet pakken - weet ik uit ervaring. Op zo’n moment is het ‘spontane’ vloggen er eigenlijk zo goed als af en ben je toch heel anders aan het genieten. 

Wat heb je nodig voor een goed vlog?

Als je aan de slag gaat met vloggen is het belangrijk dat je een camera hebt, liefst ook met een microfoon. Voor jezelf kan het handig zijn om een camera te hebben waarbij je het schermpje omhoog kunt zetten. Op deze manier kan je jezelf zien. De iets grotere camera’s hebben trouwens een beeldschermpje dat je opzij uitklapt. Let wel dan wel op dat je contact blijft maken met je volgers, dus: in de lens kijken en niet de hele tijd naar jezelf in het beeldscherm (al is dat wel vaak verleidelijk).

Daarnaast is een statief(je) ook handig, zoals bijvoorbeeld een gorillapod van Joby. Hiermee kun je de camera enigszins stabiliseren als je onderweg filmt, maar kun je ook overal handige shots maken zonder dat je de camera vast hoeft te houden. Wil je verstaanbaar zijn in iedere situatie, dan is het slim om een microfoon aan te schaffen. De kleinere compact camera’s hebben overigens niet altijd een aansluiting voor een microfoon, dus houd daar rekening mee als je een camera wil kopen.

Je kunt ook filmen met een smartphone aangezien die camera’s tegenwoordig ook voorzien zijn van goede beeldkwaliteit. Hierbij is het vaak wel lastiger om in de lens te kijken, omdat die niet midden op de smartphone zit. Maar om te kijken of het vloggen je ook echt ligt, is het uitproberen met je telefoon een prima start.

Onze collega's van Bright testte verschillende camera’s en kwam tot de conclusie dat de Canon EOS M50 de beste vlog camera was.

Editen tot perfectie

Als je eenmaal je beelden hebt gedraaid, moet je de video’s gaan editen. Dit kun je doen in programma’s zoals iMovie, Adobe Premiere Pro en Final Cut. Je kunt alle beelden in deze programma’s super simpel achter elkaar zetten en vervolgens alles wat je niet leuk vindt uit de video's knippen. Wil je een speciaal effectje of nieuwsgierig hoe je kleurcorrectie op je video's moet toepassen? Op YouTube staan honderden handige tutorials waarin je álles kunt leren over het editen van video’s. Wil je bijvoorbeeld een geanimeerd intro? Dan ga je op zoek naar tutorials voor After Effects. Overigens kun je op internet ook heel veel templates vinden die je video's net dat beetje extra's kunnen geven. 

Clickbait titels werken het beste

Vlog geëdit? Leuk intro erbij geanimeerd? Lekker muziekje uit de YouTube muziekbibliotheek gekozen? Helemaal tevreden? Dan ben je alweer toe aan het uploaden van je vlog op YouTube. Hierbij is het belangrijk dat je een goede titel en omschrijving plaatst. Ga voor een pakkende suggestieve titel en vergeet je andere social media kanalen niet in de omschrijving van de video. 

Wil je helemaal professioneel zijn, zorg dan ook voor een end-card. Een end-card is het laatste shot uit je vlog waarbij je jouw kijkers kunt doorverwijzen naar andere vlogs of video’s. 

Spread the word

Maar hoe zorg je er nu voor dat mensen naar je vlog toe komen? Hiervoor zijn social media belangrijk. Laat op je andere social media kanalen - Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter - weten dat je een nieuw vlog online hebt staan. Hoe meer views jij weet te scoren in het eerste uur dat je video online staat, hoe sneller je video wordt aanbevolen aan potentiële kijkers. 

Je eigen niche vinden

Maar hoe zorg je er nu voor dat je kijkers je vlog afkijken? Wat gaat jouw vlog speciaal maken? Zorg voor een 'niche'. Zoek iets wat nog niet online is en dat heel goed bij je past. Hou je van tuinieren? Laat maar zien wat je allemaal plant. Ben je een ster in sterrenkunde? Deel je passie voor de hemel. En laat je inspireren door de - op dit moment - populairste YouTubers van Nederland.

1. Kwebbelkop: Jordi van den Bussche begon met het maken van video’s waarin hij videospelletjes speelt en deze voorziet van commentaar. Al zijn video's zijn in het Engels en daardoor kan hij een nog groter publiek vinden voor zijn video's.
2. Enzoknol: Enzo Erkelens uploadt iedere dag een video’s waarin je een kijkje in zijn leven krijgt.
3. Nikkie Tutorials: Nikkie de Jager is een visagist die in haar video’s laat zien hoe je bepaalde make-up looks maakt. Ook Nikkie maakt haar video's in het Engels om zo wereldwijde roem te pakken. 
4. Dylan Haegens: Dylan Haegens maakt hilarische sketches. 
5. StukTV: De jongens van StukTV, Giel de Winter, Stefan Jurriens en Thomas van der Vlugt voeren iedere week een opdracht uit die kijkers kunnen indienen op hun website.

Ook NiceNienke is ontzettend populair op YouTube. Alleen heeft Nienke geen Nederlandse doelgroep, maar scoort ze miljoenen views bij haar Braziliaanse publiek - ze vlogt namelijk over Brazilië. Behalve solo-YouTubers zijn er in Nederland ook volledige gezinnen aan het vloggen geslagen. Zo heb je De Bellinga’s: vader, moeder en twee kinderen die alles uit hun leven vastleggen met de camera en dat vervolgens delen op hun YouTube-kanaal. En ook De LaTooys die met het hele gezin video’s maken. Van pranks tot vakanties, van alledaagse scènes tot behind the scenes.

Wanneer ga je nu verdienen op YouTube?

Van YouTube moet je eerst in totaal 4000 uur bekeken worden binnen 12 maanden. Voorheen was dit 10.000 weergaven maar sinds april vorig jaar is de regel aangescherpt. Daarnaast moet je minimaal 1000 abonnees hebben voordat je geld gaat verdienen. Nederlandse YouTubers krijgen tussen de €0,50 en €1,50 per duizend views. Je moet dus echt flink wat views krijgen wil je er goed van kunnen rondkomen. Daarom worden er heel veel branded content video's gemaakt. Hierin heeft de YouTuber een deal gesloten met een bepaald merk. De vlogger promoot dit product vervolgens in de video en daar krijgen ze geld voor. Ook dat is pas interessant voor je sponsors, als je echt al veel bekeken wordt. Begin je dus nét met vloggen, verwacht dan niet direct dat je ervan rond kunt komen. Je zult er heel wat tijd in moeten stoppen en keihard voor moeten werken. 

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

The Gringo: bomvolle actiekomedie

Film van de week: Gringo
Regie: Nash Edgerton
Met: David Oyelowo, Charlize Theron, Joel Edgerton
Waardering: 3 sterren

Harold komt tot de bittere conclusie dat het niet loont om een goed mens te zijn. Hij doet alles altijd keurig volgens de regels, maar toch is zijn baas van plan hem te ontslaan en wil zijn vrouw hem verlaten. Ergens is het misgegaan in het leven van deze arme man. Maar veel tijd om erover na te denken krijgt hij niet, want tot overmaat van ramp zit er ook nog eens een Mexicaans drugskartel achter hem aan.

In deze actiekomedie probeert de ondergewaardeerde Harold weer grip op zijn leven te krijgen, nadat hij tijdens een zakelijk reisje naar Mexico ontdekt dat hij van alle kanten bedrogen wordt. Kwaad en verward vat Harold het plan op om zijn eigen ontvoering in scène te zetten, om met het losgeld ergens een nieuwe start te kunnen maken. Wat hij echter nog niet weet, is dat hij daadwerkelijk het doelwit is van een meedogenloze drugsbaron, die zijn vingerafdruk nodig heeft om een kluis te openen.

In The Gringo volgen de plotwendingen elkaar in hoog tempo op. Iedereen houdt er zo zijn eigen agenda op na, waardoor Harold vrijwel niemand kan vertrouwen. Zijn baas en zogenaamde vriend Richard nog het minst. Deze verwaande patser wordt leuk gespeeld door Joel Edgerton, wiens broer Nash de film regisseerde. Daarnaast toont Charlize Theron haar meest valse kant, als het meedogenloze hoofd van het farmaceutische bedrijf dat Harold een loer probeert te draaien. Ze is slim, sluw en sexy, en gaat over lijken om haar zin te krijgen. Theron brengt het bijzonder overtuigend.

Maar het allerleukste is hoofdrolspeler David Oyelowo als Harold. Terwijl de bizarre incidenten zich opstapelen en de kogels in het rond vliegen, durft het lulletje rozenwater eindelijk zijn rug te rechten en in opstand te komen tegen alle hebzucht en bedrog. Hij is niet meer het braafste jongetje uit de klas, maar het blijft een goedzak. Gelukkig ook maar, want als Edgerton ondanks het rommelige, overvolle script de eindjes toch heel bevredigend aan elkaar weet te knopen, ontdekken alle aso's en inhalige types dat Harold het mis had: fatsoenlijke mensen komen wel degelijk weer op hun pootjes terecht. Met de rest loopt het minder goed af.

Door Kita van Slooten

Weekendagenda

Met uitzicht!

Komende zaterdag is het Open Toren Dag in Amsterdam. Meer dan twintig torens zijn open voor publiek, van de Westerkerk tot de Beurs van Berlage en de ADAM Toren. Beklim een van de torens en kijk uit over de 17e-eeuwse daken in de binnenstad of ga naar de 27e verdieping van 105 meter hoge Symphony Toren op de Zuidas en kijk uit over de hele stad! De toegang tot veel torens is beperkt, dus ga snel naar opentorendag.nl en reserveer een plek. 

Movies that matter

Het Movies that Matter Festival in Den Haag vertoont films en documentaires waarin de mensenrechten centraal staan: van vrouwenrechten en migratie tot natuurbescherming. Naast films zijn er live muziek, workshops en lezingen. Bovendien reist het festival door het land – MTM on tour – waar in 17 grote steden ook 'films die ogen openen' worden vertoond. Voor het programma, kaartjes en informatie: www.moviesthatmatter.nl.

Streetfood op Katendrecht

Tafel op Zuid laat de culinaire diversiteit van Rotterdam-Zuid zien: van sterrenchefs tot lokale favorieten. Op het Deliplein staan lange tafels en kun je hapjes proeven uit alle windstreken. En is er veel muziek, drank en natuurlijk kooksessies en workshops! Ontdek Zuid en kijk op www.tafelopzuid.com voor meer informatie. 

Topstukken on tour

Tien meesterwerken uit vier grote musea reizen door het land. Schilderijen van onder meer Rembrandt, Steen en Monet hangen het komend weekend in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Unieke werken die normaal hun 'eigen' museum niet verlaten en zeker niet gezamenlijk in een museumzaal hangen. De overeenkomst? Alle kunstwerken werden verworven met hulp van de BankGiro Loterij. www.bonnefanten.nl.

Bollentijd

Deze donderdag wordt met de opening van de Keukenhof het bollenseizoen geopend. Nu denk je al snel dat de Keukenhof een tourist trap is, maar vergis je niet: het is een prachtig park met duizenden bollen, waaronder ook hele bijzondere. Houd je van tulpen, hyacinten, blauwe druifjes of narcissen dan kun je de Keukenhof eigenlijk niet missen. En wacht niet te lang, want het park sluit alweer op 13 mei! Kijk op keukenhof.nl voor (combi)tickets. Wil je meer zien? Dan geven wij in dit artikel 6 tips om de hele streek beter te leren kennen! 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Quinten Lange is schrijver, reiziger en bon vivant. Al zijn beste tips deelt hij graag met je, hier in Weekend Magazine.