Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 10, 2018 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Bevalling met hindernissen

Zelf de regie hebben over je bevalling is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Leuk hoor, zo'n nauwkeurig uitgewerkt geboorteplan, maar in de praktijk blijken zorgverleners er vaak weinig boodschap aan te hebben. Nicole, Sarah en Fleur doen hun verhaal. "Al mijn wensen werden overboord gegooid."

Nicole (27) zou vijf maanden geleden eigenlijk thuis in bad bevallen van haar zoontje Mees. Maar omdat hij in het vruchtwater had gepoept, moest ze toch met spoed naar het ziekenhuis. Een badbevalling was daar ook mogelijk, werd haar verteld. Maar eenmaal in het ziekenhuis was het hartje van de baby niet goed waarneembaar.

Spoedkeizersnede
"Alle alarmbellen gingen rinkelen", zegt Nicole. "De operatiekamer werd gelijk klaargemaakt voor een spoedkeizersnede. Ik schrok er vooral van dat ze zo in paniek waren. Mijn hart zat in mijn keel."

Onnodig stressvol voor haar, zegt Nicole nu, want de meetapparatuur van het ziekenhuis bleek niet goed te werken. "Mijn eigen verloskundige was er nog om het over te dragen. Omdat ze wist dat ik echt geen keizersnede wilde, stelde ze voor om de hartslag ook van buitenaf nog eens te meten, met van die banden om mijn buik. Toen bleek het hartje toch wél goed te kloppen." Maar de banden mochten niet nat worden, waardoor haar badbevalling niet door kon gaan. "Heel vervelend voelde dat."

In haar geboorteplan had ze er verder op gehamerd geen stagiairs en geen mannen aan bed te willen. Bovendien wilde ze haar eigen verloskundige meenemen en had ze vooraf nadrukkelijk gezegd dat ze geen pijnbestrijding wilde. Maar geen enkele wens werd gehonoreerd. "Nadat mijn verloskundige het hartje had gemeten, vond het ziekenhuis het te druk worden, dus zij mocht er niet bij zijn. Ze moest op de gang zitten."

Allemaal mannen
Een nieuwe dreun voor Nicole. "Mijn eigen verloskundige voelde vertrouwd. Die mensen in het ziekenhuis komen wanneer het nodig is en verder is er niemand bij je, je moet alles maar alleen uitzoeken." Vervolgens kreeg ze vanwege een dienstwisseling toch een stagiaire aan haar bed. En allemaal mannen. En ze kreeg een ruggenprik. "Het moest wel, ik was gewoon helemaal op. Ik had al bijna negentien uur weeën."

'Alles wat tijdens een bevalling mis kon gaan, ging mis'

Nicole denkt dat haar wensen niet goed zijn overgedragen bij de dienstwissel. Ze baalt ervan dat het zo is gelopen. "Ik ben onnodig in de stress gebracht met dingen die ik van tevoren juist zo had vastgelegd om dit te voorkomen." Ze heeft het er nog een aantal maanden moeilijk mee gehad, zegt ze. "Telkens als ik het erover had, moest ik huilen. Het was toch een heftige ervaring, het heeft veel met me gedaan. Alles wat in mijn ogen mis kon gaan tijdens een bevalling, ging mis. Gelukkig heb ik er ondanks alles wel een fantastische, gezonde baby aan overgehouden."

Een baarkruk? Geen optie
Ook Sarah (33) heeft nare herinneringen aan de geboorte van haar zoontje Noah, ruim een jaar geleden. "Niets ging zoals het moest gaan. Al mijn wensen werden overboord gegooid." Zo had ze van tevoren aangegeven dat ze haar eigen verloskundige mee wilde nemen naar het ziekenhuis. Dat zou geen enkel probleem zijn, werd haar verteld. Maar op het moment suprême werd de verloskundige tóch geweigerd. "Ze hadden een eigen verloskundige, werd ons meegedeeld. Het was druk en het zou sneller gaan met hun eigen medewerkster." 

Sarah had geen goed gevoel bij de verloskundige van het ziekenhuis die haar werd toegewezen. "Ik vond haar heel betuttelend. Zo van: we gaan dit wel even doen. Terwijl ik gelijk al aanvoelde dat we het helemaal niet 'wel even gingen doen'. Ik heb aangegeven dat ik die vrouw niet prettig vond, maar ik had niets te vertellen. Ik had het maar te slikken." 

Geen goed gevoel
Sarah accepteerde schoorvoetend dat de vrouw bleef, maar vroeg wel om assistentie van een gynaecoloog. "Ik had er gewoon geen goed gevoel bij. Maar ze wilden de gynaecoloog niet oproepen, want het was geen spoed." Na twaalf uur bevallen werd de gynaecoloog alsnog gebeld. De baby moest met de vacuümpomp gehaald worden. Bevallen met een baarkruk – een expliciete wens van Sarah – bleek geen optie, omdat ze gelijk aan allerlei infusen werd gelegd. Ook kreeg ze tegen haar zin een ruggenprik én stonden er heel veel mensen aan haar bed terwijl ze alleen haar partner en verloskundige erbij wilde hebben. "Aan niets uit mijn geboorteplan werd gehoor gegeven. En dat had niet gehoeven. Als ze gewoon naar me geluisterd hadden, had het niet zover hoeven komen."

'Ik had niets te vertellen. Ik had het maar te slikken'

Dat neemt ze het ziekenhuis kwalijk. Tegen de verloskundige heeft ze een officiële klacht ingediend. Mentaal heeft Sarah het tamelijk snel kunnen loslaten, maar lichamelijk worstelt ze nog altijd met de gevolgen van die vervelende bevalling. "Mijn bekken was ontwricht en ik heb nog steeds incontinentieproblemen en heel veel pijn, omdat ze de baby er zo uit hebben moeten trekken dat van binnen alles beschadigd is geraakt." Voor een eventuele volgende bevalling heeft ze daarom nu al aangegeven dat ze haar eigen verloskundige er koste wat kost bij wil hebben. En omdat ze nu een medisch dossier heeft, kan het ziekenhuis daar dit keer niets tegen inbrengen, hoopt ze.

Totaal verkeerd ingeschat
Hoewel Fleur (24) zelf kraamverzorgster is en dus van de hoed en de rand weet, verliepen ook haar beide bevallingen niet volgens plan. Haar eerste bevalling noemt ze 'verschrikkelijk'. "Ik beviel in het ziekenhuis en werd totaal overrompeld door artsen en gynaecologen die allemaal beter dan de ander dachten te weten wat ze moesten doen, waardoor mijn man en ik helemaal het spoor bijster waren." 

Om haar tweede bevalling beter te laten verlopen, volgde ze daarom een cursus hypnobirthing. "Daarbij leer je hoe je ontspannen en natuurlijk kunt bevallen, zonder pijnbestrijding." Ook stelde ze een uitgebreid geboorteplan op. Daarin stond dat ze in bad wilde bevallen en dat ze geen oxytocine-injectie wilde krijgen om de geboorte van de placenta te bespoedigen. "Ik wilde de natuur zijn gang laten gaan, tenzij ik echt veel zou gaan bloeden. De meeste placenta's worden binnen vijftien minuten geboren, weet ik, dus zo'n injectie is vaak helemaal niet nodig." 

Haar wensen waren van tevoren uitgebreid besproken met haar verloskundige. Maar tijdens de bevalling in het geboortecentrum kwam er ineens een tweede verloskundige bij. Wat bleek? De verloskundige met wie Fleur haar geboorteplan had besproken en met wie ze vertrouwd was, had nog nooit een badbevalling gedaan. Maar daarover had ze niets gezegd.

Hypnobirthing
Daar bleef het niet bij. Toen haar dochter geboren was, meende de verloskundige dat Fleur erg veel bloed verloor. "Ze ging me toch die injectie geven, zei ze. Ik moest uit bad omdat ik volgens haar zo veel bloedde. Maar achteraf bleek het maar 200 ml te zijn, dat is heel weinig. Ze heeft het dus totaal verkeerd ingeschat."

'Het voelde niet fijn dat er niet naar me geluisterd werd'

Fleur vindt het vervelend dat er dingen zijn gebeurd die niet afgesproken waren en die niet nodig waren geweest. "Tuurlijk, het was geen enorm drama, ik ben niet ingeknipt of wat dan ook, maar het voelde niet fijn dat er niet naar mij geluisterd werd. Ik vond het vooral heel jammer."

Inmiddels geeft Fleur zelf hypnobirthingcursussen én is 37 weken zwanger van haar derde kind. Dit keer wil ze graag thuis bevallen, al is ze iets te zwaar en zou ze daarom eigenlijk in het ziekenhuis moeten bevallen. Maar ze heeft een zelfstandige verloskundige gevonden die goed naar haar wensen luistert. "Ze weet precies wat ik wil. Géén oxytocine-injectie en geen kraamzorg bij de bevalling, dat is me veel te druk aan mijn bed. We hebben een doula die ons ondersteunt. Ik vind het vooral belangrijk dat naar mij geluisterd wordt en dat er overleg plaatsvindt. In deze verloskundige heb ik vertrouwen."

Eigen verloskundige mee naar het ziekenhuis: mag dat?

Een hoogzwangere vrouw uit Middelburg sleepte deze week het Bravis-ziekenhuis in Roosendaal voor de rechter omdat ze haar eigen verloskundige niet mee mag nemen. De reden: de verloskundige is niet aangesloten bij het zorgnetwerk waar het ziekenhuis mee samenwerkt.

Vrouwenrechtenorganisaties Clara Wichmann en Geboortebeweging procederen met de vrouw mee in het algemeen belang. Volgens Anniek de Ruijter, voorzitter van Clara Wichmann, is zaak van deze vrouw in het belang van alle vrouwen in Nederland die graag op hun eigen manier willen bevallen. "Keuze van zorgverlener, zelfbeschikking en lichamelijke integriteit zijn zo belangrijk, maar het gebeurt nog veel te vaak dat de wensen van zwangeren niet worden gehoord." 

De cliënte heeft eerder een keizersnede gehad en wil daarom heel graag in het ziekenhuis bevallen – maar dan wel met haar eigen verloskundige. "Maar het ziekenhuis zegt: dat kan hier niet, ga maar naar Amsterdam. Dat is tweeënhalf uur rijden voor haar. Wij vinden dat de verloskundige toegelaten moet worden tot dat netwerk. Voordat de integrale geboortezorg werd ingevoerd, was dit geen enkel probleem, en nu kan het plotseling niet vanwege bureaucratische, financiële en kwaliteitsredenen. Ik zie niet in hoeverre er iets aan kwaliteit gewonnen wordt als deze mevrouw thuis moet bevallen terwijl dat in haar geval een groter risico met zich meebrengt waar noch zijzelf, noch het ziekenhuis achter staat." 

Het ziekenhuis vindt de wens van de vrouw niet 'redelijk' en zegt zich erg te hebben ingespannen voor een oplossing. Een ziekenhuis is geen 'kamerverhuurbedrijf' waar ieder zijn eigen gang kan gaan, zei de advocaat van het Bravis-ziekenhuis. "De zwangere vrouw en haar verloskundige kunnen een gynaecoloog niet dwingen iets te doen waar die niet achter staat."

De rechter doet uiterlijk maandag 12 maart om 13.30 uur uitspraak in de zaak.

Door Roxanne Vis

Een work-out voor je brein

In samenwerking met Healthy Fest

Natuurlijk: je let een beetje op met je voeding en zorgt dat je voldoende beweegt. Maar ben je weleens bezig met je mentale fitheid? Dat is eigenlijk net zo belangrijk, en een van de pijlers van Healthy Fest. We vragen schrijver, spreker en trainer Wouter de Jong wat je kunt doen om je mentale fitheid op peil te brengen.

Als je met je gezondheid bezig bent, denk je misschien vooral aan je 2 ons groenten en 2 stuks fruit per dag. Of dat je genoeg slaapt en een paar keer per week sport. Maar aan de gezondheid van onze hersenen denken we eigenlijk altijd pas als het misgaat, vertelt Wouter de Jong. "Wie veel stress heeft of een zelfs burn-out krijgt, weet dat-ie met z'n geest aan de slag moet. Maar eigenlijk kun je daar al veel eerder mee beginnen. Het is wetenschappelijk bewezen dat mentaal sporten goed is voor een gezond en happy leven."

Begin bij de kern
Het gaat daarbij vooral om je 'thuis voelen in je geest', rust in je hoofd hebben. Maar waarom zou je dat eigenlijk trainen? De Jong: "Een sterke geest maakt alles makkelijker. Je kunt heel hard proberen af te vallen, maar als je mentaal niet sterk in je schoenen staat, is dat echt heel lastig. Als je begint bij je hoofd, bijvoorbeeld door jezelf te leren niet zomaar aan iedere impuls toe te geven, is het daarna veel makkelijker gezonde keuzes te maken. Begin bij de kern – je geest dus – en alles gaat soepeler."

Het zou natuurlijk heel handig zijn als dat vanzelf ging, maar dat is nu eenmaal niet zo. "We zijn geprogrammeerd om te overleven, niet om gelukkig te zijn. De onrust die we ervaren, is evolutionair heel handig. Maar al die stress is allang niet meer noodzakelijk. Vroeger was het goed dat je een dode tak aanzag voor een slang, want de kans dat je een slang zou tegenkomen, was ook echt groot. Maar nu is er zo veel minder gevaar, en is die stress dus vaak onnodig."

Ingebakken patronen
Maar dat die reflexen diep in ons zitten ingebakken, betekent niet dat je het er dan maar mee moet doen. Je kunt trainen voor een lichter, minder stressvol leven. En dat begint bij bewustwording. "Omdat we het allemaal zo druk hebben, doen we veel op de automatische piloot. Dan verval je als vanzelf in die oude patronen. Maar als je je daar bewust van bent, kun je ervoor kiezen op een ander systeem over te schakelen."

Er zijn namelijk, zegt De Jong, drie van die ingebakken patronen: het jaagsysteem, het gevaarsysteem en het zorgsysteem. Wie vanuit zijn jaagsysteem handelt, is op jacht naar toekomstige beloningen. Vanuit het gevaarsysteem volgt de reflex om te vluchten, vechten of verstijven voor zelfbescherming. En het zorgsysteem zorgt voor herstel.

Alle drie heb je nodig, maar ze moeten wel in balans zijn. "We hebben de neiging om te veel in het gevaarsysteem of het jaagsysteem te blijven hangen en het zorgsysteem te miskennen. Maar gelukkig kun je jezelf trainen om die balans weer terug te krijgen."

In zijn boek Mindgym – Sportschool voor je geest laat De Jong zien dat dat niet moeilijk hoeft te zijn. Sterker nog: het is soms heel leuk. Maar hij geeft ons hier ook alvast vijf tips om het in je hoofd (nog) gezelliger met jezelf te krijgen.

1. Waar ligt je aandacht?
Aandacht is dé manier om je bewust te worden van welk systeem te veel de overhand heeft: kauw je voor je het weet een zak chips weg (jaagsysteem), of schrik je van een harde knal op straat (gevaarsysteem)? Als je door hebt vanuit wélk systeem je opereert, kun je ook weer schakelen naar het zorgsysteem.

Dit is een kleine oefening om je aandacht te trainen: ben jij ook altijd met je telefoon bezig? En zit je soms, zonder dat je er erg in hebt, al tien minuten een beetje loos door Facebook te scrollen? Schrijf dan eens het woord 'aandacht' op de duim van je dominante hand. Steeds als je je telefoon openswipet, zie je dat staan en maak je een bewuste keuze: wil je nu echt met je telefoon bezig zijn of verveel je je gewoon? Zo leer je die impuls te beheersen.

2. Let op je werkwoorden
Aan de werkwoorden die je vaak gebruikt, kun je herkennen welk systeem het grootst is. Hoor je jezelf veel woorden als 'moeten', 'horen', 'dreigen' en 'vermijden' zeggen, dan zit je waarschijnlijk veel in je gevaarsysteem. 'Streven', 'willen' of 'verwachten' signaleren dat je in de jachtstand staat. En gebruik je 'gunnen', 'hoeven' of 'mogen'? Dan zit je waarschijnlijk in je zorgsysteem. Een handig hulpmiddel, want hiermee betrap je jezelf er makkelijker op wanneer je automatisch in het jaag- of gevaarsysteem schiet, zodat je bewust terug kunt schakelen naar het zorgsysteem.

3. Let op je interne stem
Hoe je tegen jezelf praat, is allesbepalend voor motivatie. De Jong illustreert dat met een onderzoek. "Proefpersonen moesten een verleiding weerstaan, bijvoorbeeld: niet snoepen. Van tevoren werd hen verteld wat ze tegen zichzelf moesten zeggen. Van de mensen die 'Ik GA niet snoepen' tegen zichzelf zeiden, hield 80 procent het vol. Van de mensen die 'Ik MAG niet snoepen' zeiden, hield maar 10 procent het vol. Die tweede formulering is bestraffend, en daar reageerden ze dus niet goed op. 'Ik ga' of 'Ik ga niet' is neutraler en definitiever tegelijk. Het is gemotiveerd vanuit je eigen wens, niet uit die van een ander."

4. Train compassie (voor jezelf)
Er bestaat een misvatting dat compassie iets voor watjes is, zegt De Jong. Mensen die compassie trainen, staan sterker bij tegenslag én presteren beter. En dat begint bij jezelf. Het geheim is dat je op deze manier naar jezelf leert kijken: je bent goed zoals je bent, zonder dat je aan bepaalde voorwaarden hoeft te voldoen. Als je dat doet, dan trigger je vanzelf het zorgsysteem. Daardoor hoef je geen energie te verspillen aan krampachtig proberen de schijn op te houden en ben je niet meer bang fouten te maken. En dat is de basis van succes. Bovendien wordt het daardoor ook makkelijker om voor anderen compassie te tonen.

5. Stuur een gratitext
Je hebt het vast al weleens gehoord: de snelste weg naar geluk is willen wat je al hebt. Daarom gaat er zo'n grote kracht uit van dankbaarheid. "Het is als een zaklamp: het schijnt licht op alles wat je al hebt, maar niet altijd direct ziet." Stuur iedere dag een berichtje naar iemand die je dankbaar bent, voor wat dan ook. "Een gratitext noem ik dat, van het Engelse woord voor dankbaarheid, 'gratitude'. En ga direct na het sturen, zonder een antwoord af te wachten, eens na wat dat met je doet. Ik garandeer je dat het iets positiefs in je losmaakt."

Fit feestje

Van 8 tot en met 10 juni is Healthy Fest op Center Parcs de Eemhof: het festival in Nederland waar sport, mind, food én friends samenkomen. Uit het aanbod van de beste professionals kies je zelf welke toffe trainingen, workouts, inspiratiesessies en lezingen je wil volgen. Gun jezelf en je vrienden drie dagen lang een vakantie voor je hoofd en een oppepper voor je lijf. 

Naast de sessies met Wouter is er natuurlijk nog véél meer te beleven. Bij Healthy Fest bepaal je van tevoren zelf hoe je weekend eruit ziet. Je kunt bootcampen, maar ook chillen op een yogamat of met je vrienden borrelen bij het vuur. Niets moet, alles mag. Hoe jij je batterij oplaadt, is helemaal aan jou. En zo ging dat er vorig jaar aan toe:

Smeuïge dubbellevens

Een voormalige Russische spion kwam deze week in het nieuws nadat hij onder mysterieuze omstandigheden op klaarlichte dag werd vergiftigd in een Brits winkelcentrum. Hij vecht nu in het ziekenhuis voor zijn leven en komt er hopelijk beter uit dan spion Alexander Litvinenko, die in 2006 het loodje legde nadat iemand een dodelijk goedje in zijn groene thee had gedaan.

Het zijn verhalen die zo uit een film lijken te komen. Maar wie de geschiedenis bestudeert, ontdekt dat de waarheid soms nog véél vreemder is dan een schrijver zou durven verzinnen. En wat we weten is nog maar het topje van de ijsberg: de meeste spionage blijft natuurlijk geheim.

Alleen als het misgaat of als ze vrijwillig met hun verhaal naar buiten treden, staan spionnen in de spotlights. Sommigen leven nu een rustig leventje in een vrij land. Met anderen liepen het een stuk minder goed af. Deze vijf spionnen leidden fascinerende dubbellevens vol spanning, gevaar, verraad – én rijkdom.

Sidney Reilly (ca. 1873 - 1925)
Deze spion was voor schrijver Ian Fleming een van de inspiratiebronnen voor James Bond. Als geheim agent was hij jarenlang werkzaam voor Groot-Brittannië. Waar en wanneer hij precies geboren is, heeft Reilly nooit willen zeggen. En dat is het niet het enige mysterieuze trekje. Eind 19de eeuw ontvluchtte hij Oekraïne en kwam naar Londen, waar hij werd ingelijfd door de geheime dienst. Reilly werd veel uitgezonden naar Rusland en Azië, waar hij naast infiltreren en spioneren ook genoot van het goede leven. Hij gokte er lustig op los en wist veel vrouwen in te palmen met zijn charmes. In 1925 kwam er een eind aan: Reilly werd door de Russische inlichtingendienst in de val gelokt en na een korte gevangenschap in een bos bij Moskou geëxecuteerd.

Robert Hanssen (1944 - heden)
Als medewerker van de FBI zat Hanssen boven op gevoelige informatie die hij zonder pardon doorverkocht aan Rusland. En dat deed hij niet één keer, maar jaren achter elkaar. Hanssen kon liefst 22 jaar zijn gang gaan voordat de FBI hem doorhad. Hanssen werd er ondertussen als spion niet armer van. Na zijn arrestatie in 2001 – hij werd opgepakt terwijl hij in een park informatie achterliet voor de Russen – bekende hij in totaal 1,4 miljoen dollar aan cash en diamanten te hebben verdiend met zijn bijbaantje. Omdat hij meewerkte aan het onderzoek, wist Hanssen de doodstraf te ontlopen. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit, zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating.

Mata Hari (1876 - 1917)
De beroemdste Nederlandse spion werd in Leeuwarden geboren als Margaretha Geertruida Zelle. Na een mislukt huwelijk vertrok ze naar Parijs om daar te gaan werken: eerst in het circus en als schildersmodel, later als exotische danseres onder de naam Mata Hari. Ze was een veelgevraagde act en trad op in alle grote theaters. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog keerde ze terug naar Nederland, waar ze in contact kwam met de Duitse inlichtingendienst. In 1916 ging ze op pad om te spioneren voor de Duitsers, maar Mata Hari dacht van twee walletjes te kunnen eten en bood na aankomst in Parijs haar diensten ook aan de Fransen aan. Kort leidde ze het leven van een superster. Ze sliep met veel mannen, onder wie hooggeplaatste militairen. In 1917 werd ze door de Fransen gearresteerd en door een vuurpeloton doodgeschoten.

Oleg Gordievsky (1938 - heden)
In de jaren '80 was Gordievsky een hoge pief bij de KGB en deed hij zijn spionnenwerk vanuit Londen. Teleurgesteld in de politieke acties van de toenmalige Sovjet Unie besloot hij te gaan werken voor de Britse geheime dienst. De Russen kregen hier lucht van en riepen hem terug naar Moskou, waar Gordievsky werd ondervraagd door de KGB. Met hulp van de Britten wist hij te ontsnappen: tijdens een gevaarlijke rit lag de claustrofobische Rus in de kofferbak van een ambassadeauto tot de Finse grens gepasseerd was. De Russen veroordeelden Gordievsky bij verstek tot de doodstraf, terwijl de Britten hem juist onderscheidden. De ex-spion woont nog altijd in Engeland. Dat hij op zijn hoede moet blijven, werd duidelijk in 2007, toen een mislukte poging werd gedaan hem te vergiftigen.

Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936)
Deze geleerde, avonturier én spion wordt ook wel de Nederlandse Indiana Jones genoemd. Snouck Hurgronje was een van de eerste Nederlanders die wetenschappelijk verslag deed vanuit de islamitische wereld. Maar daar bleef het niet bij. Nadat hij cum laude gepromoveerd was als arabist, liet Snouck Hurgronje zich bekeren én besnijden. In opdracht van de Nederlandse regering reisde hij in 1885 af naar Mekka, om daar verslag uit te brengen van de invloed van de islam op pelgrims vanuit Nederlands Indië. Daarna werd hij gestationeerd op Java, waar hij dankzij zijn enorme talenkennis veel informatie wist te verzamelen. Hij was niet echt hartelijk tegenover de families die hij opbouwde in Indië, waar hij tweemaal getrouwd was en vijf kinderen verwekte: eenmaal terug in Nederland verbood hij ze hem ooit nog te schrijven.

Door Kita van Slooten

Mannen van Mars

Film van de week: Mannen van Mars
Regie: Hans Somers
Met: Daniël Boissevain, Huub Smit, Martijn Fischer
Waardering: ★★☆☆☆

Wanneer de volle haarbos en strakke buik verdwijnen, willen mannen nog weleens de kluts kwijt raken. De daarop volgende midlifecrisis is een geliefd onderwerp bij schrijvers en filmmakers. Logisch ook, want je kunt er alle kanten mee op. Mannen veranderen van stoere, zelfverzekerde kerels in verwarde figuren die wanhopig proberen hun jeugd terug te halen. Dat kan dramatisch zijn, maar ook grappig. In deze film mikken de makers op allebei, maar zowel met de humor als het drama wil het niet vlotten.

Het leven van Peter is net zo keurig aangeharkt als de voortuin van de Vinex-woning waar hij met vrouw en kinderen woont. Peter wil graag stoer en sterk zijn, maar ziet zelf ook wel dat het niet meer is wat het geweest is. De reünie van zijn middelbare school wil hij daarom graag laten schieten, maar zijn jeugdvriend Erwin haalt hem over om juist wél te gaan en de tijden van weleer te herbeleven. Samen met hun onlangs gescheiden maatje Mark gaan ze in de degelijke gezinsauto op pad om er een wild weekend van te maken.

Mannen van Mars begint veelbelovend. Huub Smit, bekend geworden als Richard Batsbak uit New Kids, is ontzettend grappig als de wankele Peter, die weigert zijn leesbril te gebruiken en zich op zijn werk ingehaald ziet worden door flitsend, jong talent. Met de chemie tussen hem en tegenspelers Daniel Boissevain en Martijn Fischer zit het ook zeker goed. Dus wanneer het drietal ginnegappend aan het avontuurlijke weekend begint, zijn de verwachtingen hooggespannen. Maar al vlot daarna raakt de komedie de weg kwijt en krijgen we de ene na de andere ongeïnspireerde, flauwe grap naar ons hoofd geslingerd.

Het verhaal moddert ondertussen doelloos voort: Peter maakt zich zorgen over de speech die hij moet schrijven, Edwin vraagt zich af of hij wel vruchtbaar is, en Mark is kwaad op de aantrekkelijke relatietherapeut die er met zijn vrouw vandoor is gegaan. Maar door alle clichématige ongein rondom geharste ballen en verkeerd gebruikte gezichtsbruiner, wordt geen van die problemen urgent gemaakt, waardoor er niets op het spel staat en de spanningsboog er slapjes bijhangt.

Gelukkig zorgen de drie hoofdrolspelers ervoor dat het kinderachtige geklooi van die kerels nog best te harden is. Smit, Boissevain en Fischer hebben zichtbaar veel plezier met elkaar en dat werkt aanstekelijk. Dus wanneer het trio in de auto meezingt met Vanilla Ice of op de dansvloer losgaat op 2 Unlimited krijg je toch stiekem even een grijns op je gezicht. Het is helaas niet genoeg om de film te redden, maar het zorgt ervoor dat je de heren niet voorgoed wilt verbannen naar Mars.

Door Kita van Slooten

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

TOP OF THE LAKE – CHINA GIRL

Wanneer kijken: als je de eerste serie van Top of the Lake geweldig vond
Wanneer niet: als je de eerste serie nog niet gezien hebt
Naast je op de bank: een kolossale knuffelpanda
Waar: Netflix

Met de tv-serie Top of the Lake (zeven afleveringen) boekte de vermaarde Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion in 2013 een onverwacht succes. Elisabeth Moss, bekend uit onder andere Mad Men en The Handmaid's Tale, speelt daarin de rechercheur Robin Griffin. Tegen de achtergrond van de oogverblindende Nieuw-Zeelandse natuur onderzoekt ze de verdwijning van een 12-jarig, zwanger meisje. Serie twee (ondertitel: China Girl) speelt zich af in het Australische Sydney, waar Griffin naartoe is gevlucht nadat haar relatie op de klippen is gelopen.

Ze gaat zich bij de politie bezighouden met de vondst van het lichaam van een Aziatisch meisje dat in een koffer in zee is gedumpt. Haar nieuwe collega's zijn vreemde snuiters die haar ook buiten werktijd in beslag nemen, net als de dochter die in de eerste serie al ter sprake kwam en die ze kort na de geboorte afstond. Een levensgrote knuffelpanda blijkt een belangrijke aanwijzing bij de zoektocht naar de herkomst van het slachtoffer. Campion knoopt al die losse eindjes vakkundig aan elkaar en laat je achter met de gedachte dat je eigen verleden iets is waaraan je domweg niet kunt ontsnappen. 

FLASHDANCE

Wanneer kijken: als je jaren '80-cliché-bingo wilt spelen
Wanneer niet: als je serieuze kwaliteit verwacht
Naast je Aan op de bank: iets van lycra, en beenwarmers
Waar: Videoland

Als je op een saaie avond een beetje rondsnuffelt op Netflix of Videoland, kom je soms ineens iets tegen waarvan je niet wist dat je er zin in had. In dit geval: Flashdance. Pure nostalgie, vergelijkbaar met Rocky of Dirty Dancing.  Dat gaat zelfs op voor wie de film nog nooit gezien heeft: een aantal beelden (zoals het shot hierboven) zijn door de jaren heen zo vaak gekopieerd en gepersifleerd, dat het sowieso een feestje der herkenning is. 

Dat is natuurlijk niet voor niets. Je kunt Flashdance moeilijk een serieuze kwaliteitsfilm noemen, maar het verhaal over het najagen van je dromen – ook als het leven niet meezit – zal voor veel mensen herkenbaar zijn. Alex Owens is een stoere lasser, met zo'n grote droom: ze wil een serieuze kwaliteitsdanseres worden. In de tussentijd klust ze bij in een stripclub, op allerhande leuke jaren '80-deuntjes, omringd door mensen die ook niets liever willen dan aan dat milieu ontsnappen. En de boodschap is fijn optimistisch: als je maar genoeg in je dromen gelooft, komen ze nog uit ook. 

FRANK

Wanneer kijken: als je van muziekfilms houdt die nét even anders zijn
Wanneer niet: als je hoopt op een wereldhit
Naast je op de bank: je gitaar, om af en toe eens wat te tokkelen
Waar: Netflix

Door een merkwaardig toeval wordt Jon, die in een slaperig Brits kustplaatsje woont, de toetsenist van Soronprfbs. Middelpunt van de band is Frank, een mysterieuze Amerikaan die een kolossaal poppenhoofd als een soort helm over zijn hoofd draagt. Jon wordt door de groepsleden meegezeuld naar Ierland, waar in een hutje op de hei wordt gewerkt aan een nieuw album. De opnames komen zo moeizaam van de grond, dat Jon zijn spaarrekening moet aanspreken om het verblijf te kunnen verlengen.

Soronprfbs is een experimentele band die zelfs in het alternatieve circuit nauwelijks naam heeft opgebouwd. Maar doordat Jon vanuit het huisje verslag van de opnames doet op social media, begint iets van een buzz op gang te komen. Dat leidt plots tot belangstelling op het gerenommeerde Amerikaanse festival SXSW. Natuurlijk gaat het daar kolossaal mis, waarna Frank spoorloos verdwijnt. Jon onderneemt een zoektocht naar de verblijfplaats van de zanger en ziet eindelijk wie onder het poppenhoofd schuilgaat.

CURVY SUPERMODEL

Wanneer kijken: als je het graag een beetje hysterisch hebt
Wanneer niet: als je het allemaal al iets te vaak hebt gezien
Naast je op de bank: je positieve zelfbeeld
Waar: Videoland

Buiten het feit dat de deelneemsters iets voller zijn dan in vorige seizoenen, verschilt Curvy Supermodel echt in niets van andere modellen-zoektochten. En toch heeft het wel iets revolutionairs: mooie meiden met een maatje meer, die op dezelfde manier bekeken en beoordeeld worden als hun slankere collega-modellen. Dat is natuurlijk al een paar jaar aan de gang, maar zo op televisie was dat nog niet veel te zien. 

Voor de rest is het dus meer van het zelfde: overaanwezige sponsoring, gillende meisjes, strenge juryleden, af en toe een traantje en onbegrijpelijke mode in ongemakkelijke posities. Niet verrassend, maar wel gezellig. Als je hiervan houdt, kun je de komende weken je hart ophalen, zowel op televisie als op Videoland.

Eendagsvliegen

De nieuwe social media-app Vero (zonder advertenties, zonder ingewikkelde algoritmes) was vorige week ineens zó populair, dat hij constant vastliep. Zelfs het aanmaken van een nieuw profiel lukte niet meer. Reden voor techredacteur Nina om terug te blikken: 8 apps die heel even superpopulair waren – en nu al bijna weer vergeten zijn. Herinner jij je deze nog?

1. Draw Something
De app waarbij je een voorwerp moest tekenen en je tegenstander zo snel mogelijk moest raden wat je had getekend. Draw Something was gigantisch populair in 2012 en werd maar liefst vijftig miljoen keer gedownload. Nu wordt er af en toe nog een spelletje gespeeld, maar de populariteit is compleet verdwenen. Jammer!

2. Dubsmash
In november 2014 groeide Dubsmash uit tot een ware internetsensatie. Je kon in de app een beroemde quote kiezen, vervolgens maakte je een selfie-video waarin je de uitspraak playbackte, en voilà: je Dubsmash-filmpje was een feit.

3. Meerkat
Het idee achter Meerkat was briljant: een app waarmee je overal een livestream kunt beginnen. Meerkat was een hype – totdat Twitter dacht: hee, dat kunnen we ook, en de app Periscope lanceerde. Maar toen ook Facebook, Snapchat en Instagram het mogelijk maakten om te livestreamen via hun eigen apps, liepen Meerkat én Periscope snel terug qua populariteit. Meerkat trok in 2016 zelfs de stekker eruit.

4. Prisma
Prisma maakt van je foto’s ware kunstwerkjes die zo in een museum hadden kunnen hangen. De app wist kort na de lancering bijna 2 miljoen dagelijkse gebruikers te trekken. Het gebruik is supermakkelijk: je maakt een foto en uploadt  hem in de app, waarna Prisma je de keus biedt uit 35 filters. Ze zijn allemaal gebaseerd op beroemde kunstwerken (denk aan de Schreeuw van Edvard Munch of het werk van Mondriaan). Apple riep Prisma uit tot beste app van 2016. Maar laten we eerlijk zijn: gebruik jij 'm nog weleens?

5. Houseparty
Eind november 2016 kwam Houseparty op de markt, een app waarmee je met je vrienden kon videochatten. De app was vooral populair omdat alles zo makkelijk ging: je startte een videochat, je vrienden kregen een bericht en konden deelnemen aan je 'houseparty'. Hilarisch natuurlijk – maar daarmee is ook alles gezegd.

6. Face Swap
Een app die absoluut niet mag ontbreken in het lijstje eendagsvliegen: Face Swap. We hebben er onwijs veel plezier van gehad, in maart 2016. Hoe grappig was het om je gezicht te verwisselen met dat van je partner? Of met een beeld in een museum of een schilderij? Face Swap verdween weer snel op de achtergrond: in veel social media-apps zit tegenwoordig wel zo'n swapfunctie ingebouwd (denk aan alle gezichtsfilters die je kunt proberen). Daardoor hoef je de app niet eens meer per se op je telefoon te hebben.

7. Bitstrips
Weet je nog toen Facebook vol stond met allerlei stripverhaaltjes? De tijd van de Bitstrips. Met deze app maakte je een cartoonversie van jezelf, waarna je die in allerlei grappige situaties kon brengen. Je kon je eigen personage helemaal uitdossen zoals jij dat wilde. Van vorm van gezicht tot rimpels, van kuiltje in je kin tot flaporen. Maar ook al zie je de Bitstrips (goddank) niet meer terug op Facebook, de karakters zijn nog niet helemaal uitgestorven: je ziet ze nog weleens als sticker of op Snapchat.

8. Musical.ly
In juli 2016 veroverde Musical.ly de harten van vooral tieners. Je kunt er een bestaand liedje mee playbacken (of meezingen) en tegelijkertijd neem je ook een videoclip op. De app zorgde voor een reeks nieuwe tienersterren, onder wie Baby Ariel (12 miljoen volgers) en de Duitse tweeling Lisa en Lena (ruim 7 miljoen fans). Niet gek dat jonge meisjes verslaafd waren aan het muzikale social-netwerk. Alles met de hoop om door te breken – nog best lastig, want de concurrentie is moordend.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

Zo spaar je wat extra's voor je vakantie

Naar dat ene waanzinnige pretpark, die spannende jeepsafari of een keer écht uitgebreid uit eten op je vakantieadres: zo spaar je nog net dat kleine beetje extra om heerlijk van te genieten – zonder dat je nu opeens op een houtje hoeft te bijten. 

Meer geld overhouden, hoe fijn zou dát zijn. Een potje vol geld waar je helemaal niets mee hoeft, behalve ongegeneerd over de balk smijten. Lijkt me heerlijk. Gewoon, om één keer te kunnen zeggen: laten we eens gek doen. Kom, we gaan lekker uit eten in dat chique restaurant met zijn allen. Joh, laten we die belachelijk dure boottrip gewoon lekker maken. We leven maar één keer. 

Dat lijkt mij dus enig, want die vakantie is al zo'n rib uit mijn lijf. De bloemetjes buiten zetten tijdens die vakantie zelf: dat zou wel fijn zijn. Maar wat ik ook doe: tot nu toe lukt het niet zo met die extra potjes van mij. Dat dikke vette spaarvarkentje dat ik tijdens de vakantie in gruzelementen mag meppen? Heb ik niet.

Mijn geld gaat op
Wat ik ook verdien, mijn geld gaat op. Neem ik me aan het begin van de maand voor om een maandje goed te sparen, vergeet ik mijn goede voornemen ergens halverwege. Kom ik geheel onverwachts een jurkje tegen dat ik écht niet kan laten hangen, heb ik geen zin om te koken en bestellen we toch even bij die dure Chinees, of vind ik die koffie onderweg van dat fijne koffietentje toch wel heel erg lekker. Gevolg: aan het eind van mijn geld houd ik vaak nog een stuk maand over, zoals vroeger op de Loesje-posters stond.

'Mensen denken op de korte termijn en hebben geen zelfbeheersing'

Oeps! Wat gaat er nou fout? En wat kan ik ertegen doen? Ik bel Karin Radstaak van het Nibud, hét kenniscentrum van de huishoudportemonnee. Dat heeft onderzoek laten doen naar het spaargedrag van mensen. En wat blijkt? Wij mensen kúnnen niet sparen. "Hoe graag we ook willen, hoe gemotiveerd we ook zijn: het zit er gewoon niet in", zegt Karin.

Hoe dat komt? We weten allemaal heus wel dat het handig is geld achter de hand te hebben, maar de prikkel om daadwerkelijk geld apart te zetten is er niet – zeker nu de spaarrente op 0 procent staat. "Mensen denken vaak op de korte termijn en hebben weinig zelfbeheersing. Bovendien is er, vooral bij  lage inkomens-huishoudens, vaak geen ruimte om te sparen. Het helpt als iemand anders (of een instantie) dat voor ons doet. Vakantiegeld is daar een mooi voorbeeld van: zo spaar je ongemerkt voor de vakantie. Veel Nederlanders geven aan dat ze dat fijn vinden, omdat anders dat geld ook op de grote hoop zou verdwijnen."

Het ligt niet aan mij!
Gelukkig! Ik ben dus niet de enige. Ik ben blij dat het niet helemaal aan mij ligt, maar dat we allemaal een beetje zwak zijn als het om geld gaat. En inderdaad, dat vakantiegeld helpt al een boel – want daar kunnen we de vakantie zelf voor een groot deel mee betalen. Maar nu nog een beetje extra spending money voor op de plek van bestemming (Frankrijk): hoe scharrel ik dat bij elkaar?

Ik schakel de hulp in van de beste spaarder die ik ken. Journaliste Renee Lamboo blogt over geld en geeft tips over hoe je kunt sparen op haar website Porterenee.nl. Ze weet er alles van, want ze spaarde zelf 100.000 euro om een groot deel van haar hypotheek te kunnen aflossen. Zij ziet het wat zonniger in: "Sparen? Mensen kunnen dat best! Alleen: je moet het niet te moeilijk maken."

'Wees niet te ambitieus, begin met een etentje'

Als je het voornemen hebt om te sparen, zegt Renee, moet je het niet zo drastisch doen dat je jezelf zielig gaat vinden of het moeilijk kunt volhouden. "Wat een goede manier is om te beginnen én vol te houden, is juist door het heel tastbaar te maken. Dus stel; je gaat op vakantie naar Turkije en je wilt daar op een jeepsafari, en je weet dat dat 200 euro kost. Dan maak je een papiertje en teken je daar een jeep op, of iets wat ermee te maken heeft. Door de tekening trek je tien lijntjes: elk lijntje is 20 euro. Elke keer als het je gelukt is om 20 euro te sparen, kleur je zo'n lijntje in."

Kapotte wasmachine
Je hangt de tekening ergens op waar je 'm vaak ziet, bijvoorbeeld op een kastdeur. Renee: "Elke keer als je ernaar kijkt en al wat lijntjes ingekleurd ziet, raak je gemotiveerd om verder te gaan en te denken: tof, ik ben al bijna bij mijn jeepsafari! Het is leuk om die lijntjes in te vullen, want het levert een trots gevoel op." Van tevoren kun je samen met je partner bedenken wat jullie heel graag zouden willen doen en hoeveel dat kost, zegt Renee. "Wees niet te ambitieus, begin met een etentje bijvoorbeeld. Het is makkelijker 100 euro te sparen dan meteen 5000. Want zo'n bedrag demotiveert, omdat je het zo lang vol moet houden."

Om ervoor te zorgen dat je het gespaarde geld ook echt voor je vakantie bewaart, is het sowieso handig om ook een potje te maken voor onverwachte uitgaven. "Dan hoef je niet je jeepsafari op te geven vanwege een kapotte wasmachine. En sparen kan leuk worden door af en toe ook iets te laten: bestel eens een keertje geen Chinees, en gebruik dat geld om weer een streepje af te kunnen tekenen. Wedden dat je dan met een blij gevoel 's avonds in je bed ligt?"

Eindeloos tafelen
Een tekening voor iets tijdens mijn vakantie, dat vind ik een vrolijke manier! Dan krijg ik niet het idee dat ik iets 'moet', maar gun ik mezelf iets leuks – al duurt het nog even voor ik de prijs kan innen. Het lijkt me een makkelijke manier om mee te beginnen, en bijzonder overzichtelijk.

Dat wordt dus tekenen vanavond, samen met manlief. Ons eerste vakantiedoel? Dat leuke restaurant waar we jaren terug ooit eens gegeten hebben, voor we kinderen kregen. Op een superromantische binnenplaats, in de schaduw, met een koude fles champagne en oesters vooraf. Eindeloos tafelen, heerlijk eten en lekker buiten genieten van het warme weer en de mooie Franse mensen om ons heen… ik kan niet wachten. 

10 snelle bespaartips

1. Houd een bespaarboekje bij. Via een app, online, of met het boek Kakebo, een 'budget journal' waarin je al je uitgaven en inkomsten in prettig vormgegeven tabelletjes kunt noteren. Met een huishoudboekje wordt snel inzichtelijk waar je geld naartoe gaat en kun je beter plannen.

2. Verminder je 'cappuccinofactor': de kleine beetjes geld die je gedurende de week achteloos uitgeeft aan kopjes koffie, een broodje, een tijdschrift, een klein cadeautje voor de kinderen. 

3. Bezuinig een beetje op je boodschappen: maak een lijst en koop het broodnodige. Ga naar een goedkope supermarkt, koop huismerken, koop groente en fruit op de markt. Ga nooit met een lege maag naar de winkel en laat kinderen thuis. Zo spaar je net een beetje extra uit.

4. Bezuinig op vervoer: neem de fiets, ga een maandje carpoolen voor je werk. O, en rijd om voor de goedkope benzinepomp in de buurt: scheelt enorm. 

5. Bezuinig op vaste lasten. bekijk of je niet toevallig dubbel verzekerd bent voor dingen. Wissel van energieleverancier. Kijk eens of je recht hebt op toeslagen.

6. Snel extra geld in het laatje? Ruim zolder, garage en kinderkamer op en verkoop alles wat je niet meer nodig hebt via Markplaats of Bol, of ga op een kleedje zitten met Koningsdag

7. Iets nodig voor je huis? Kijk eens of je het gratis kunt scoren: Allesvoorniks.nl (samples), Gratisaftehalen.nl (meubilair, tuinspullen, etc), Gratis.nl (moet je in veel gevallen wel je gegevens afstaan), Voordeelmuis.nl (aanbiedingenfolders supermarkten), Vakantieveilingen.nl 

8. Zorg voor weinig verleidingen. Laat je pinpas thuis en neem gericht contant geld mee. Duik niet meteen een terrasje op als het lekker weer is, maar ga eens picknicken bijvoorbeeld.

9. Zorg dat je geen onnodige kosten maakt aan domme dingen. Zorg dat je niet meer rood kunt staan, zeg je sportschoolabonnement op als je toch niet gaat. 

10. Maak een duidelijk doel en houd je daaraan. Beloon jezelf daarvoor.

Nog meer budgettips vind je op Consumentenbond.nl, Nibud.nl, Zobespaarjegeld.nl, Leukegeit.nl, Porterenee.nl

Door Franke van Hoeven

Stevige Toscaanse boerensoep

In samenwerking met Kosmos Uitgevers

Een lekkere, stevige Italiaanse boerensoep. Dat verdien je wel na een week hard werken!

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 2 rode uien, schoongemaakt
 • 2 teentjes knoflook, schoongemaakt
 • olijfolie
 • ½ tl chilipoeder (of meer als je van een pittig soepje houdt)
 • 1 tl venkelzaad
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 prei
 • 250 g pancetta
 • 1 flespompoen
 • 400 g witte bonen
 • 2 blikken tomatenblokjes (à 400 g)
 • 1 l kippenbouillon
 • 1 zoete aardappel
 • 1 courgette
 • 200 g cavolo nero (palmkool) 

Zo maak je het:

Begin met het fijnsnijden van de uien en knoflook en bak dit kort aan in een grote soeppan met olijfolie. Doe daar ook chilipoeder, venkelzaad, oregano en laurierblaadjes bij en bak dit mee.

Snijd de bleekselderij fijn en bewaar de blaadjes om de soep mee te garneren. Snijd de prei ook in stukken.

Voeg na enkele minuten de bleekselderij en prei toe, samen met de gesnede pancetta en laat dit nog een paar minuten meebakken.

Was de flespompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant. Snijd de rest in blokjes (inclusief de schil) en doe dit ook in de pan.

Giet de witte bonen af en doe die in de pan samen met de tomatenblokjes en kippenbouillon.

Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukken, net als de courgette, en doe dit bij de rest van de soep.

Laat dit vervolgens 30 minuten op een laag vuurtje pruttelen.

Doe dan de fijngesneden cavolo nero (palmkool) erbij en kook dit ook nog 10 minuutjes mee. Breng de soep eventueel op smaak met zout en peper, haal de laurierblaadjes uit de pan en schenk de soep uit. Garneer met bleekselderijblaadjes.

Food Talk
In Food talk geven Kim Feenstra en Bénine Bijleveld een kijkje in hun glutenvrije leven. De twee vriendinnen hebben een gezamenlijke passie: eten! Dit doen ze allebei glutenvrij. In het toegankelijke kookboek vind je heerlijke ontbijtjes, smakelijke salades en lekkere hoofdgerechten en zoetigheden. De leuke, eerlijke schrijfstijl en de fantastische recepten van Bénine maken dit boek, samen met de verhalen en fotografie van Kim, een must-have voor iedereen die geniet van lekker eten.

Titel: Food talk
Auteurs: Kim Feenstra en Bénine Bijleveld
Prijs: 20 euro
ISBN: 978 902 156 596 5
Uitgever: Kosmos Uitgevers

 

 

 

 

 

 

Weekendagenda

Kunst met de hoofdletter K

In Maastricht begint vrijdag het belangrijkste kunstevent van het jaar: de TEFAF. 280 vermaarde kunsthandelaren brengen het neusje van de zalm op het gebied van oude meesters, antiek, juwelen, moderne kunst en design naar Nederland en het is voor iedereen te zien. Beschouw dit als een mooi museum met een heel bijzondere collectie, want hier iets aanschaffen is voor bijna niemand weggelegd. Eigenlijk is dit sowieso het moment om naar Maastricht te gaan, want in de hele stad zijn pop-uptentoonstellingen, mooie exposities in musea en galeries, speciale concerten. Dat vind je op www.visitmaastricht.com. Voor meer informatie over de TEFAF: www.tefaf.com.

Bootjes kijken

Nederlanders zijn echte bootjesmensen: in totaal liggen er meer dan 200.000 boten voor recreatie in de Nederlands (jacht)havens! Het is dus niet zo gek dat de HISWA zo'n enorm evenement is. Daarbij komt dat het niet meer om alleen boten gaat, maar steeds meer om recreatie op het water, van skimboarden tot waterballen. Op de HISWA kun je dus ook allerlei workshops volgen: zo kun je in het Funsports Xperience een waterskisimulator proberen of indoor skimboarden. Voor iedereen die van water houdt: www.hiswa.nl.

Nederland zoemt!

Wist je dat al de helft van de wilde-bijensoorten in Nederland wordt bedreigd, terwijl bijen zo belangrijk zijn voor alle bloemen en planten? Nederland Zoemt! komt in actie voor de bij met het organiseren van de Bijenwerkdagen. Komend weekend worden bijenhotels aangelegd, bloemen en planten gezaaid en struiken geplant om de bij er weer een beetje bovenop te helpen. Kijk op www.nederlandzoemt.nl wat er bij jou in de buurt gebeurt en schrijf je in voor een van de vele klussen. 

#wijzijngelijkwaardig

2018: je zou denken dat vrouwenrechten geen issue meer zijn, maar dit is verre van de waarheid. Ook in Nederland worden belangrijke plekken bij overheden en het bedrijfsleven nog steeds vooral door mannen ingenomen en krijgen vrouwen minder betaald dan mannen in vergelijkbare functies. In het buitenland is de ongelijkheid meestal nog veel groter. Daarom wordt iedereen onder het label #wijzijngelijkwaardig opgeroepen dit weekend mee te helpen om dit voor elkaar te krijgen. In het hele land zijn lezingen, workshops, evenementen, exposities en concerten georganiseerd om het thema kracht bij te zetten (zo wordt bijvoorbeeld opgeroepen om bij de komende verkiezingen op een vrouw te stemmen) en uit te leggen waarom gelijkwaardigheid zo belangrijk is. Voor meer informatie en het programma (per provincie): www.internationale-vrouwendag.nl

​Een week zonder vlees

Als we met z'n allen één week zonder vlees leven, heeft dat een enorme impact op dier en milieu. Als volwassene bespaar je al snel 7 maanden douchewater, 114 kilometer autorijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom. Ongelooflijk, hè? Vind je het ingewikkeld om vegetarisch te koken, dan hebben de organisatoren van de Nationale Week Zonder Vlees een oplossing: de Vegetarische Restaurantweek. Door heel Nederland koken bekende en minder bekende koks de komende week vegetarisch en bieden dit ook nog voor een zacht prijsje aan. Grijp je kans! Voor meer informatie: weekzondervlees.nl.