Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 52, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Hoe de sterren Oud & Nieuw vieren (en waarom wij dat willen weten)

Gourmetten, vuurwerk, met een heleboel vrienden eindeloos kletsen aan een lange tafel. Hoe wij het zelf vieren, weten we wel, maar wat doen BN’ers nou eigenlijk met Oud & Nieuw? Marco Borsato: “Als ik de kans krijg, sla ik de kurk van de champagnefles eraf met mijn sabreerzwaard.”

Prachtige Instagram-plaatjes van BN’ers die poseren bij hun gigantische kerstboom. Internetvideo’s hoe ze de feestdagen doorbrengen. Artikelen in de blaadjes met welke nieuwe liefdes BN’ers Oud & Nieuw vieren, of juist met welke exen. Of wie in het buitenland zit tijdens de feestdagen. BN’ers die wensen laten uitkomen of die vertellen wat ze eten. Weten wat bekende Nederlanders doen met de feestdagen: we smullen ervan en kunnen er blijkbaar geen genoeg van krijgen. En dus vroegen wij Marco Borsato, Miljuschka Witzenhausen, Evelyn Struik, Antoin Peeters, Tom Groot en Guido Weijers naar hun plannen voor komend uiteinde. Happy New Year!

Marco Borsato, Neerlands grootste zanger, bracht onlangs een nieuw album uit, Thuis. In het nieuwe jaar, in april en mei, vindt zijn gelijknamige clubtour plaats. Hij viert Oud & Nieuw in een ongedwongen sfeer.

 “De afgelopen jaren waren we vaak in het buitenland rond de jaarwisseling. Na een hectisch jaar is december voor ons een megadrukke maand met veel verjaardagen en feestjes. Kerst en Oud & Nieuw in het buitenland vieren, met de intimiteit van ons gezin, was dan een verademing. Maar de laatste jaren zijn we ook heel graag thuis. We hebben een vast vriendengroepje waarmee we de jaarwisseling doorbrengen. Dat betekent lekker kokkerellen, een gezellig wijntje erbij, slap ouwehoeren natuurlijk en de nodige sterke verhalen... Maar vooral: lol maken. Geen stress, geen druk, niets hoeft en alles mag. Dat is een prachtig begin van het nieuwe jaar. Zelf ben ik niet zo van het vuurwerk, maar een van mijn zoons vindt het erg leuk. We zoeken samen iets gaafs uit, een leuk pakket met siervuurwerk en knallers.

Tegen twaalven komt de klok in beeld, waarna om middernacht de champagnefles ontkurkt wordt (ik heb daar een te gek sabreerzwaard voor, dus als ik de kans krijg, sla ik het liefste die kurk er zelf af, haha!) en proosten we op een gezond, liefdevol en muzikaal nieuw jaar. Dat wil zeggen, nadat ik mijn prachtige vrouw gekust heb, want die traditie is onder alle omstandigheden heilig!

Al maak ik geen goede voornemens voor het nieuwe jaar, toch doet het mentaal iets met je: een nieuwe start, nieuwe kansen om te grijpen en nieuwe doelen om te verwezenlijken. Dus hoewel ik geen goede voornemens maak, gebruik ik de jaarwisseling ergens toch voor die nieuwe start. En omdat het een dag is die je doorbrengt met de mensen die je lief zijn, is het sowieso een dag die altijd fijne gevoelens oproept.”

Miljuschka Witzenhausen presenteert samen met Martijn Krabbé Topchef Academy. Ook is ze presentatrice bij De Chocolade Show de weekendeditie van RTL Boulevard. Daarnaast is ze culinair journalist, chef en presentatrice op 24Kitchen en schreef ze meerdere kookboeken, waaronder Miljuschka’s Street Food Vietnam. Ze houdt ervan haar tanden te laten zien, qua vuurwerk.

“Oud en Nieuw vier ik altijd gezellig thuis met familie en aanhang, in totaal een man of vijftien. Elk jaar bestellen we oliebollen en beignets van Huize van Wely, de chique patissier. We spelen spelletjes, kijken tv en proosten om stipt 00.00 uur. Niets bijzonders, het is heel huiselijk allemaal.

In het verleden liet ik de kinderen slapen en waren ze met geen mogelijkheid meer wakker te maken, maar inmiddels lukt ze dat wel. Rembrandt (7) en Felina (4) steken sterretjes af en kijken naar het vuurwerk. Vinden ze spannend! Qua vuurwerk laat ik mijn tanden zien, hoor. Die geesten moeten toch verdreven worden, hè? De buren mogen het dan rustig houden, Oud & Nieuw is bij mij geen feest zonder minimaal een honderdduizendklapper afgestoken te hebben.

Met Oud en Nieuw kijk ik altijd terug op het afgelopen jaar en voel ik gezonde onrust en spanning voor wat het nieuwe jaar zal brengen. In 2018 staan leuke projecten te wachten, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik al zó dankbaar ben voor wat ik op dit moment allemaal doe, dat het wel oké is met hoe het nu gaat. Soms moet je niet meer wensen dan je al hebt. En als ik dan ook nog lekker kan blijven koken, ben ik heel gelukkig.”

Tom Groot combineert zijn werk als tulpenboer met het zijn van tuinman bij Eigen Huis & Tuin. In 2014 kreeg hij landelijke bekendheid toen hij meedeed aan Boer zoekt vrouw. Zijn geliefde, Marieke, vond hij overigens niet via het programma. Hij is druk bezig met het verbouwen van zijn nieuwe huis, dat in maart 2018 klaar moet zijn, dus houdt hij het rustig dit jaar met de feestdagen.

“Vanuit ons appartement in de schuur, waar ik nu 6,5 jaar woon, kijken we uit op het huis dat we aan het verbouwen zijn. We zijn bezig met de vloerverwarming en hopen dat het huis in maart helemaal klaar is. Omdat in het huizenproject al meer dan genoeg geld en tijd zit, vieren we Kerst in ons appartement. Marieke staat voor de klas, groep 5/6 van de basisschool, maar tijdens de schoolvakanties ben ik juist druk met mijn tulpenhandel.

De kerstvakantie is de enige periode dat we samen weg kunnen. De afgelopen twee jaar vierden we de feestdagen in Zanzibar en Gambia. We houden ook van de wintersport, maar naar de zon vliegen in de kerstperiode is wel lekker ontspannen. Met Oud & Nieuw gaan we wel even weg: vier dagen naar een heerlijke Bed & Breakfast in België, waar we al eerder geweest zijn. We huren er een oud bakkershuisje, zo kneuterig. Er zit een houtkacheltje in en er staat een hot tub buiten. Superfijn. Vuurwerk afsteken bij de hot tub? Nee hoor, we doen rustig aan. We gaan wandelen, uit eten en duiken ook vast en zeker de kroeg in. Behoorlijk romantisch.”

Hoe BN’ers feestvieren: waarom willen wij dat weten?

Daisy Gubbels is artiestenpsycholoog. Ze coacht acteurs, zangers en presentatoren, traint managers en producenten en geeft lezingen. Ze legt uit waarom wij ‘gewone stervelingen’ zo geïnteresseerd zijn in wat BN’ers doen:

“Vanuit de evolutie gezien is het een feit dat wij graag overleven. Dat gaat gemakkelijker als je het goed hebt. Een maatstaf van het goed hebben, is het hebben van een hogere status dan de rest. Als je vaak in de media verschijnt, zien wij dat als een hoge status. Het hoeft niet zo te zijn, maar wij denken dan dat mensen die op tv komen en in de bladen staan het beter hebben dan wij: zij hebben die hoge status, zij hebben genoeg geld én genoeg middelen om beter te overleven.

Voor ons is het aantrekkelijk als die hoge status bereikt kan worden via een creatief vak, want dat lijkt haalbaar en het is leuk om te doen. Een advocaat heeft in principe ook een hoge status, maar daarvan snappen we wel hoeveel moeite het kost om zo’n baan te krijgen. Als je iemand op een podium ziet staan bij wie het zingen er redelijk makkelijk uitziet, hopen of denken we zelf dat we ook wel kunnen zingen. Daarom doen er ook zoveel mensen mee met talentenjachten.

Het is dubbel. Aan de ene kant willen wij onze verlangens weerspiegeld zien op het moment dat wij naar artiesten kijken. Dat maakt ze bijzonder en geeft ze een bepaalde magie. Het is een illusie waarin we graag geloven. Aan de andere kant worden die ‘magische’ mensen ook weer menselijk en bereikbaar als ze gewone dingen doen. Dat geeft ons de mogelijkheid om óók belangrijk te worden. Wat is er nou mooier dan een BN’er die zo heerlijk gewoon is gebleven en die ook lekker gaat gourmetten tijdens de feestdagen? We horen dat graag, omdat het najagen van onze dromen en het behalen van die status dan misschien ook wel voor ons is weggelegd.”


Antoin Peeters is samen met Merel Westrik vaste presentator van de avondbulletins van RTL Nieuws. Hij viert Oud & Nieuw zonder zijn vrouw dit jaar, nadat hij zelf Eerste Kerstdag heeft moeten werken.

“Sinds wij kinderen hebben, vieren we Oud & Nieuw met vrienden die we kennen via school en de hockeyclub en nog zo wat. We vieren het elk jaar ergens anders en iedereen neemt wat te eten en drinken mee. Ik ben heel erg van de champagne en oesters, dus daar zorg ik altijd voor. Met vuurwerk heb ik niets, mijn dochters steken hooguit wat sterretjes af en maken wat selfies.

Mijn vrouw Renate, die stewardess is, moet werken en viert zelf Oud & Nieuw in het vliegtuig. Maar dat zijn we wel gewend, dat een van ons moet werken tijdens de feestdagen. Zelf werk ik dit jaar Eerste Kerstdag. Of ik er rekening mee houd dat ik plots naar de redactie moet als er iets heftigs in het nieuws gebeurt? Dat kan altijd gebeuren, maar op zich zijn er ook nieuwslezers die 1 januari staan ingeroosterd en die het waarschijnlijk toch niet laat maken die avond.

Of ik nog goed voornemens heb voor het nieuwe jaar? Het gaat het eigenlijk best goed. Ik ben tien kilo afgevallen, sport nog steeds en blijf op gewicht. Dus dat is allemaal gelukt. Het enige wat faliekant is mislukt vorig jaar, is om minder met mijn mobieltje aan de gang te zijn. Ik kijk al wel minder, maar het kan nóg beter. Er is nog een slag te slaan, zeg maar.”

Evelyn Struik presenteert Eigen huis en Tuin, Tv makelaar, Mission Impossible en Verminkt bij RTL 4. Samen met haar kinderen geniet ze al weken van tevoren van de voorpret.

“Vroeger hopte ik van het ene feest naar het andere. Ik wilde niets missen… Dan begon ik meestal op een klein feest bij vrienden thuis en ging vervolgens door naar de grotere feesten. Om ieder jaar weer te concluderen dat ik toch op het eerste feest had moeten blijven.

Sinds ik kinderen heb, ben ik een stuk rustiger geworden met Oud en Nieuw. Ik geef het liefst een feest bij ons thuis met lieve, leuke vrienden en hun eventuele kids. Mijn kinderen vinden dat helemaal te gek. Weken van tevoren worden de gastenlijsten dan al gemaakt en bedenken we van alles. Ik ben heel erg van de tradities: we drinken champagne, eten oliebollen en appelflappen. Ook hou ik van de traditionele salades van mijn moeder die heel goor klinken maar superlekker zijn, zoals aardappelsalade en bietensalade (met haring). Ook moet er elk Oud & Nieuw vuurwerk zijn, hoe gevaarlijk ook. En heel laat naar bed gaan hoort er ook bij op zo’n avond.

Voor mij is en blijft het een speciaal feest, een beetje emotioneel ook. De overgang van het ene jaar naar het andere. Het afsluiten van het oude jaar en het beginnen aan een fris, nieuw jaar met nieuwe kansen. Op de een of andere manier geloof ik steeds weer in dat nieuwe begin en denk ik: dit wordt mijn jaar. Dat is de afgelopen zeven jaar niet helemaal gelukt, maar ik weet zeker: 2018 wordt mijn jaar.”

Guido Weijers is cabaretier. In het verleden hield hij meerdere Oudejaarsconferences. De afgelopen jaren vierde hij Oud & Nieuw met zijn vrienden, maar dit jaar is hij terug met zijn Oudejaarsconference, te zien op RTL 4.

“Als ik een Oudejaarsconference voor moet bereiden, breng ik de laatste maanden in totale isolatie door. Ik zie mijn vrienden niet meer en richt me dan volledig op Oudejaarsavond. Komende Oudejaarsavond speelt Youp zijn voorstelling (Op NPO 1,red.) en ik de mijne. Wat mij betreft is er geen enkele sprake van concurrentie. Wij zijn collega’s en we vinden elkaar heel aardig. Het enige wat ik kan doen, is zorgen dat ik een prachtige voorstelling maak. Dat het publiek hard lacht en met een mooie boodschap 2018 in gaat. Verder is het out of my hands.

Ik speel de Oudejaarsconference, maar vier ook Oud & Nieuw. Dit jaar doe ik dat samen met 950 gasten in het Oude Luxor. Mijn voorstelling eindigt om 23.45. Dan ga ik snel op mijn motor naar de Erasmusbrug om daar het grootste vuurwerk van Nederland te ontsteken, hét aftelmoment van RTL 4. Daarna rijd ik direct weer terug om het nieuwe jaar in te luiden in de foyer van het theater met familie en vrienden die dan zijn aangeschoven en met heel veel gasten die bij de voorstelling zijn geweest. We trappen dus 2018 knallend af in het theater zelf!

Of ik alvast iets kan verklappen over hoe de voorstelling eruit gaat zien? Nou, ik heb er heel lang over gedaan 2017 samen te vatten in tachtig minuten. Het lukt me niet om dat in 30 seconden uit te leggen. Dus: gewoon kijken op 31 december!”

Door Franke van Hoeven

Knalfeest = prachtjaar! Toch?

Al die BN'ers zullen misschien ook wel de foto's van hun superflitsende avond met ons delen op sociale media. Dat kan best intimiderend zijn, net als al die berichten van vrienden die De Avond Van Het Jaar hebben. Ons nieuwjaarsfeest moet knallen. Onvergetelijk worden. Perfect zijn. Waar komt ons drang vandaan om zo veel gewicht aan de jaarwisseling te hangen?

Anne (28) doet het niet meer. Ging ze voorheen altijd naar spetterende feesten met oud en nieuw, had ze haar glitterjurkje en bijpassende panty en hakken al weken van tevoren klaar hangen, deze jaarwisseling blijft ze thuis. Op de bank, met oliebollen, champagne, spelletjes en een paar vrienden. “Ik ben klaar met die stress”, zegt ze. “Ik zat vorig jaar in een groepsapp waarin twee maanden van tevoren al werd gediscussieerd over naar welk feest we zouden gaan. Twee maanden! Ik werd gewoon nerveus van de gedachte dat het feest ook níét leuk kon zijn. Dus dit jaar stel ik mijn verwachtingen bij. Veel relaxter.”

Kato (30) herkent het. “Oud en nieuw geeft ons de bevestiging dat we een leuk leven hebben”, zegt ze. “Het is de aftrap van het nieuwe jaar, en als dat ruk is, dan geeft dat geen goede hoop voor 2018.” We vinden de jaarwisseling ontzettend belangrijk, beaamt Mark Dechesne, sociaal psycholoog aan de Universiteit Leiden. “Het menselijk brein is van nature gericht op het ordenen van de wereld”, legt hij uit. Tijd is daarbij een heel belangrijk hulpmiddel; het stelt ons in staat onderscheid te maken tussen het verleden, het heden en de toekomst. En daardoor geven we onszelf ook een plekje in ruimte en tijd, weet de onderzoeker, waardoor we weer beter in staat zijn om doelen na te streven. Dat is natuurlijk exact wat we doen met goede voornemens. “Het is een belangrijk overgangspunt in onze cultuur: we sluiten nú iets af en beginnen tegelijkertijd nú iets nieuws.”

Behoefte aan rituelen

'Lichamelijke opwinding hoort bij het overgangsritueel'

Bovendien hebben mensen behoefte aan rituelen. Vroeger ging dat vooral met religie gepaard, maar nu klampen mensen zich vast aan bijvoorbeeld de feestdagen. Bij zo’n overgangsritueel zoals de jaarwisseling – dat diep in een land en cultuur geworteld is – passen een aantal elementen die je steeds terug ziet komen. “Allereerst horen er dingen bij die leiden tot lichamelijke opwinding”, zegt Dechesne. Klinkt vaag, maar is eigenlijk heel logisch. Denk aan de lichtflitsen en de knallen van het vuurwerk, de ploppende champagneflessen. Daarnaast raakt je lichaam, omdat je de nacht doorhaalt, vermoeid. Het moet extra inspanning leveren om ‘erbij’ te blijven, waardoor je lichamelijk sterk betrokken bent bij de gebeurtenis.

En dan is er nog het element van beloning: drank, oliebollen, andere lekkernijen, mooie kleren, muziek. “Het geeft allemaal een positief gevoel.” Dat goede gevoel wordt nog meer aangewakkerd door de aanwezigheid van vrienden. “De mens is een sociaal dier: je voelt je goed als je iets samen afsluit.” Bovendien is de drang om met anderen naar een feest te gaan, waar ook weer andere mensen zijn, zo oud als de mensheid zelf, zegt Dechesne. “We willen verbondenheid ervaren. Vooral op zo’n belangrijke avond als de jaarwisseling.”

'Ik zie een stom feest als voorbode voor een stom nieuw jaar'

Veel beter
Op de avond zelf praat Fleur zichzelf altijd aan dat het dit jaar ‘veel beter wordt’. “Alles wat stom was afgelopen jaar of niet gelukt is, laten we achter ons. We knallen het nieuwe jaar in en dan moet dit wel een goed begin zijn. En dat kan voor mijn gevoel dus niet op 4 januari, of 5, nee: het móét op 1 januari.” Onder andere dat gevoel maakt dat van alle overgangen in een jaar (denk aan de seizoenswisselingen, andere feestdagen als Pasen en Kerst), de jaarwisseling de allerbelangrijkste is. Als het feest mislukt, dan zou dat weleens een voorbode zijn voor een heel slecht nieuw jaar.

“Het allerergste doemscenario is in je eentje op de bank belanden. Daarom gaan mensen denk ik ook zo vroeg om zich heen kijken: wie doet wat met oud en nieuw?” Dechesne: “Mensen willen vooral een onvergetelijke viering. Het is niet mislukt als ze de helft van de tijd overgevend op de wc liggen: het is in ieder geval memorabel. Maar een saaie avond, waarin niets gebeurd, niet wordt gelachen, de hapjes niet komen en de muziek het niet doet, ja… dat is volgens sommigen een voorbode voor een slecht 2018…”

Rottige filtertjes

'Ik laat gewoon mijn telefoon de hele avond in mijn tas'

En dan gooien de media en commerciële bedrijven er ook nog een flinke schep bovenop. “Onderschat de kracht van commercie en reclame niet”, zegt Dechesne. “De jaarwisseling is in economisch opzicht voor heel veel bedrijven een feest waarin veel wordt uitgegeven. Daarom worden we in reclames om ons heen continu geconfronteerd met het feit dat het zo’n bijzonder festijn is. Zo kunnen commerciële bedrijven de verkoop nog even doortrekken na kerst.” En dan hebben we nog de sociale media, die dit gevoel nog meer versterken. Fleur: “Het idee dat iedereen om ons heen zo’n mega-knallende aftrap heeft… Dat wil je dan zelf ook. Want zo gaat dat: echt iedereen heeft een fantástisch nieuwjaarsfeest!” Kato: “Die rottige social media met z’n filtertjes…”

Maar, zegt Dechesne, de sociale media versterken ons ritueel ook: ze zorgen voor nog meer verbondenheid, waar we zo dol op zijn. “Het is een manier om met elkaar te communiceren, om te zeggen: ‘Ik ben erbij’. Het is immers een interactief feest.” Anne (die dus thuis blijft dit jaar): “Ik denk dat als niemand foto’s van zijn feestje op internet zou zetten, de spanning en mysterie rondom zo’n feest snel weg is. Ik laat mijn telefoon in ieder geval in m’n tas.”

Analyseren en relativeren

Spoiler: ook deze jaarwisseling zul je weer al dan niet gefilterde foto’s van gelukkige, feestende en etende mensen zien in hun mooiste outfits op de beste feesten. En ook voorafgaand zul je in groepsapps en op tv, radio en internet worden doodgegooid met ‘het mooiste en het beste feest van het jaar’. Hoe wapen je je tegen oud-en-nieuwstress? Dechesne: “Het belangrijkste is eerst kijken waar die ‘angst’ vandaan komt, als je die voelt. Als je de spanning analyseert, voel je het al meteen een stuk minder heftig en kun je het beter relativeren.”

- Gaat het erom dat je van naar iets ouds naar iets nieuws gaat: dan ben je bang voor het onbekende. Besef dat het dezelfde tijdssprong is als van 30 naar 31 december. Dechesne: “Je voelt er niets van, het is niet anders dan anders, die heisa heeft de mens eromheen bedacht.”

- Ben je bang dat het feest mislukt, dat het saai wordt? “Er zijn vaker knalfeesten”, zegt Dechesne. “Besef dat je soms ook midden in het jaar, zonder jaarwisseling dus, een knalfeest hebt.”

- Ben je bang voor het sociale aspect op een feestje? Dechesne: “Relativeer het voor jezelf. Je hebt wel vaker feestjes, je bent wel vaker met vrienden, waarom zou die oudejaarsnacht anders dan anders zijn?”

Door Lisanne van Sadelhoff

5x vrijwilligerswerk

Mezelf met tegenzin naar de sportschool slepen, vertik ik. Ook niet in januari, de maand waarin veel mensen nog vol goede moed denken dat ze in 2018 écht dat strak afgetrainde lijf gaan krijgen. Maar wat wordt dan wel mijn goede voornemen? Het moest iets zijn wat ik leuk en nuttig vind om te doen, want anders houd ik het nooit vol. En iets waar ik voldoening uit krijg. Na eerst tal van idiote nieuwe hobby's bedacht te hebben, lag het antwoord voor de hand: ik ga in het nieuwe jaar vrijwilligerswerk doen.

Want de wereld is wreed, maar ik zit erbij en kijk ernaar. Oorlogen, hongersnood, dierenleed, het houdt maar niet op. Ik leg soms de krant weg, omdat ik moedeloos word van alle ellende. Maar met het negeren van het nieuws, zijn de problemen natuurlijk niet verholpen. Nu heb ik niet de politieke invloed om dictators in Verweggistan van hun potsierlijke troon te stoten, maar ik kan wel in mijn eigen omgeving de boel een beetje vrolijker maken. Want het is niet alleen een ver-van-ons-bed-show, ook in je eigen straat, stad of dorp valt genoeg te doen. Heel veel zelfs! Laat je inspireren door deze vijf voorbeelden van leuk vrijwilligerswerk. Dat doe ik in ieder geval wel.

Een Praatje en een Plaatje
Eenzaamheid is een landelijk probleem. Zeker bij ouderen. Hun sociale kring wordt steeds kleiner en er kunnen dagen voorbij gaan zonder een kletspraatje of grapje. Dat gun je natuurlijk niemand, maar voor veel mensen is de drempel om bij een wildvreemde bejaarde op de koffie te gaan toch hoog. Bij het Danspaleis weten ze dat muziek de perfecte ijsbreker is en bedachten ze de mobiele huiskamerdisco voor ouderen. Als vrijwilliger ga je met een draagbare platenspeler bij iemand op bezoek en draaien jullie samen plaatjes met ‘muziek van toen’. Dan komen de herinneringen en verhalen vanzelf los!
Meedoen? Meld je dan hier aan.

Katten knuffelen
Niet alleen wij mensen kunnen allemaal wel eens een knuffel gebruiken, ook dieren in de opvang verdienen liefde en aandacht. De medewerkers van een dierenasiel komen vaak handen tekort en kunnen wel wat hulp van buitenaf gebruiken. Hokken schoonmaken en poep opruimen is niemands lievelingskarwei, maar dat hoort er wel bij. Gelukkig is dat heus niet de enige taak die je als vrijwilliger hebt. Als alle verblijven fris en fruitig zijn, is het tijd om met de honden te gaan wandelen en de katten te kroelen. Van piepkleine kittens tot hoogbejaarde katten die tijdens het schoonmaakwerk lekker eigenwijs voor je voeten blijven lopen.
Kijk op de site van de Dierenbescherming waar hulp nodig is.

De VoorleesExpress
Kinderen zijn een fantastisch publiek. Met grote ogen en een nog grotere fantasie zie je de kleintjes opgaan in het verhaal dat jij hardop aan het lezen bent. Maar voorlezen is niet alleen leuk, het is ook enorm belangrijk voor de taalontwikkeling. 15% van de jongeren in Nederland heeft een taalachterstand en daardoor moeite op school. Dat kan voorkomen worden door op jonge leeftijd kinderen bekend te maken met boeken. Zo groeit hun woordenschat als kool en zijn ze veel sneller geneigd op latere leeftijd zelf ook een boek op te pakken.
Wil je ook voorlezen? Klik hier voor meer informatie.

Het bos in
Als je gepensioneerd bent en zeeën van tijd hebt, is vrijwilligerswerk een ideale uitkomst. Niet alleen om iets nuttigs te doen, maar ook om je relatie een beetje gezellig te houden, want het komt regelmatig voor dat partners die plots 24 uur per dag op elkaars lip zitten, wel eens verlangen naar de tijd voor hun pensioen. Zo kun je je man of vader een ochtend per week het bos in sturen, door hem aan te moedigen vrijwilligerswerk voor Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer te gaan doen. Of je gaat natuurlijk zelf, want is een stevig potje hout hakken in de buitenlucht niet leuker dan zweten in zo'n bedompte gymzaal?
Wil je een bijdrage leven aan het onderhoud van onze natuur? Kijk dan bij Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten naar de mogelijkheden.

Blendin
Je zal maar noodgedwongen huis en haard hebben moeten achterlaten en in een vreemd land weer helemaal opnieuw moeten beginnen. Vluchtelingen zijn niet alleen hun werk en woning verloren, ook hun sociale netwerk is uiteen gevallen. Nieuwe vrienden maken is zo makkelijk nog niet, maar daar komt Blendin om de hoek kijken. Via dit platform worden nieuwkomers op basis van gemeenschappelijke interesses, woonplaats, leeftijd en werkachtergrond voorgesteld aan lokale bewoners. Als je met elkaar afspreekt kom je op een gezellige manier meer over elkaars cultuur te weten. Zo is het samen koken van een Oerhollandse stamppot al een groot succes gebleken.
Iets voor jou? Meld je dan hier aan.

Alle vijf de opties lijken me hartstikke leuk, maar om mijn agenda van 2018 niet meteen bomvol te laten lopen, kies ik er nu eentje. En dat wordt het voorlezen.

Door Kita van Slooten

Alternatieve bubbels

Heb je nog lekkere bubbels nodig voor Oud & Nieuw? Kijk eens iets verder dan de geijkte Moët en kies een mooie cava of prosecco. Die doen niet onder voor champagne. Sterker nog, meestal is de prijs-kwaliteit juist beter! Wij vroegen wijnjournalist Esmee Langereis om haar lievelingsbubbels voor ons te selecteren.

Beaufort Blanc de Noirs Brut Nature 2015

Deze Blanc de Noirs moet je echt proeven, superlekker! Helemaal gemaakt van de rode pinot-noirdruif. Het is een zogenaamde millésimé, wat betekent dat de wijn is gemaakt van de oogst uit één jaar. In het algemeen zijn champagnes gemaakt van druiven uit allerlei jaren, tenzij er een bijzonder goede oogst is, dan wordt er een jaartal aan gegeven. Eigenlijk is het een mooie bourgogne mét bubbels. Heel lekker ook bij het eten. Te koop bij www.bolomey.nl, € 16,50.

Malibràn Cinquegrammi Brut 2013

In tegenstelling tot heel, heel, heel veel Prosecco is deze niet plakkerig en zoet afdrinkend. Ook bijzonder: heeft bijna vijf jaar op fles gerijpt. De naam geeft al aan dat er maar 5 gram suiker in zit, wat betekent dat hij inderdaad mooi droog (brut) is. De aroma’s doen denken aan appeltjes en bloemen. Plus een fijne, zachte bubbel. Déze kun je dus zeker aan je gasten schenken. Voor € 17,50 bij proseccoslijterij.nl.

Parés Baltà Brut Nature

Deze heerlijke cava werd door Proefschrift al verkozen tot beste mousserende wijn van 2017 en kreeg van ons in De Grote Hamersma een 9! Gemaakt op de authentieke manier; dat betekent dat er niets extra's is toegevoegd, dat de wijngaard niet bespoten is met chemicaliën, en dat de druiven met hand zijn geplukt. Je proeft rijp fruit en een beetje citrus met een elegante fijne bubbel. Ontzettend chique wijn! Te bestellen bij www.anfors.com, € 14,50.

 

Esmee Langereis is wijnjournalist en schrijft voor magazines als ELLE Eten en Harper's Bazaar. Voor wijngids De Grote Hamersma proeft ze meer dan 7000 wijnen per jaar. Tip! Bekijk ook haar video met TOP 3 Supermarkt Bubbels op www.makemewine.nl

Een bijzondere première voor Cynthia

Vijf en een half uur met de auto door de sneeuw ploegen. Cynthia Sijs (27) vond het wel een opvallende keuze. Maar ja, haar vriendinnen hadden haar uitgenodigd voor een uitje. En omdat díe geen probleem leken te hebben met de sneeuwstorm, ging Cynthia ook maar mee: dwars door code rood van Zeeuws-Vlaanderen naar Hilversum, naar 'een première'. Cynthia: "Onderweg was het hartstikke gezellig, met vijf vrouwen in de auto is het geen moment stil." 

Nou ja, er was wel wat stress. Bij haar vriendinnen dan, Cynthia zelf had niks door. Terwijl zij gezellig zat te kletsen, werd er om haar heen naarstig geappt met het team van de Onvergetelijke Feestdagen. Die zaten vol verwachting in een bioscoop in Hilversum op de dames te wachten, zogenaamd voor die première, maar eigenlijk om Cynthia eens flink te verrassen.  

Cynthia: "Toen we er eindelijk waren, werden we direct naar de zaal geloodst. Het was helemaal leeg op ons na. Daar had ik wel wat vragen over ja, maar daar was eigenlijk geen tijd voor. We gingen op de eerste rij zitten - allemaal volgens plan natuurlijk, maar het voelde voor mij heel spontaan. We kregen popcorn en champagne en toen ging de film direct beginnen."

Eerst kwamen er twee gewone trailers. En toen startte een filmpje dat Cynthia verrassend bekend voorkwam. "Ik kende die omgeving. Maar ik keek opzij naar mijn vriendinnen en die gaven geen krimp. Toen dacht ik wel: wat is hier aan de hand? Zeker toen ik daarna de stem van mijn vriend hoorde, en hem op het scherm in de auto zag stappen." 

Want Cynthia en haar vriendinnen hadden niet als enige de reis van Zeeuws-Vlaanderen naar het Gooi gemaakt. Achter de schermen stond Kevin te wachten, samen met familie, vrienden en Angela Groothuizen. "Cynthia is lief en zorgzaam, ze heeft een hart van goud en is de beste partner die ik me kan wensen," had hij naar RTL geschreven. "Ik zou me niks mooiers voor Cynthia kunnen voorstellen, dan dat ze met kerst, in gezelschap van vrienden en familie ten huwelijk gevraagd wordt." En hij voegde ook nog een p.s. toe: "Ze is nogal nieuwsgierig en dus best lastig te verrassen."

Dat zegt Cythia zelf ook: "Ik heb altijd alles door, maar in dit geval had ik echt geen enkel vermoeden. En toen kwam Kevin dus ineens de zaal in lopen met een grote doos. En allerlei camera's. Ik was echt totaal overdonderd! Achteraf was ik wel bang dat dat ook te zien zou zijn op de beelden, dat ik uit verbijstering ingetogen had gereageerd. Maar nu ik het filmpje heb teruggezien, straalt mijn geluk er echt vanaf."

Het aanzoek is een prachtige noot in een best rottige tijd voor Cynthia. "Ik heb veel gezondheidsproblemen gehad. Maar dit was zo'n waanzinnig liefdevolle dag. Met Kevin, maar ook met onze ouders en mijn vriendinnen erbij. Ik ben even goed met mijn neus op de feiten gedrukt: ik heel veel lieve mensen om me heen." 

En Kevin is de liefste. "Hij is echt mijn beste maatje. We begrijpen elkaar en vullen elkaar aan." Voor de bruiloft hebben ze nog geen concrete plannen gemaakt, behalve dat ze het liefst trouwen als het lekker weer is. "Maar dat kan ook zomaar 2019 worden. We hebben geen haast, eerst maar eens genieten van deze mooie periode."

Hartverwarmende en memorabele momenten in de Onvergetelijke Feestdagen

Net als vorig jaar zorgt RTL 4 in de feestelijkste maand van het jaar voor hartverwarmende momenten. Vanaf 1 december verrassen onze presentatoren, onder wie Angela Groothuizen, Johnny de Mol, Natasja Froger, Chantal Janzen en nog vele anderen iedere dag weer iemand met een memorabel moment in ‘RTL 4’s Onvergetelijke Feestdagen’. Op alle dagen in december kan je om 19.55 uur op RTL 4 zien hoe zo'n wens in vervulling is gebracht.

Leuk voor Oud & Nieuw: Rivierkreeftcocktail

In samenwerking met Fontaine Uitgevers

Laten we vaker rivierkreeften eten in plaats van garnalen. Ze vormen een echte plaag in onze wateren en zijn heerlijk! Tegenwoordig zijn ze goed verkrijgbaar in elke supermarkt. Gepeld en al. En gebruik je in plaats van kreeftenstaartjes toch garnalen, gebruik dan Hollandse garnalen. Van die kleine grijze, die zijn ook zo lekker. 

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 250 gram rivierkreeftenstaartjes
 • 2 el mayonaise
 • 2 el tomatenketchup
 • 1 el whiskey
 • 1 el mierikswortel (potje)
 • 1 el Worcestershiresaus
 • sap van 2 citroenen, plus 1 citroen in schijfjes
 • 2 kropjes little gem, in dunne reepjes
 • 1 kleine venkelknol, flinterdun geschaafd
 • blaadjes van 3 takjes dragon, fijngehakt, plus extra takjes

Voor de garnering:

 • snuf zout
 • snuf cayennepeper
 • 100 ml slagroom
 • snuf chilipoeder, naar smaak
 • paprikapoeder, snuf chiliflakes of piment d’Espelette, voor erop

Bereiden:

Meng de mayonaise, ketchup, whiskey, mierikswortel, Worcestershiresaus en een eetlepel citroensap met elkaar en zet in de koelkast tot gebruik. 

Meng de slareepjes met de venkel en de dragon. Schep de rest van het citroensap erdoor en breng het slaatje op smaak met zout en peper. 

Zet dit ook afgedekt klaar in de koelkast. Doe dit niet een dag van tevoren, maar een uur of wat. 

Klop de slagroom lobbig met wat zout en cayennepeper. Spatel het mayo-ketchupmengsel – oftewel de cocktailsaus – door de geslagen room. Breng de luchtige saus op smaak met wat chilipoeder. 

Verdeel de venkelsla over vier wijde glazen. Verdeel bijna alle kreeftenstaartjes erop, schep op elk slaatje een flinke lepel cocktailsaus, en verdeel de laatste staartjes erover. 

Versier het glas met zo’n tuttig schijfje citroen en een takje dragon. Bestrooi met paprikapoeder, chiliflakes of piment d’Espelette. 

Home Sweet Home XMAS
Een lekker winters etentje? In dit kerstkookboek van Yvette van Boven komt iedereen goed beslagen ten ijs. Home Sweet Home XMAS staat vol tips over hoe je een feestmaal kunt hebben zonder stress of paniek. De recepten zijn verdeeld in voorbereiden en bereiden, zodat de thuis-chef precies weet waar hij of zij aan toe is en ook zelf nog van het gezelschap kan genieten. Van papajasoep met kreeft tot een champagnebowl met cranberry’s, of wat dacht je van terrine van zachte prei, zalm en geitenroom en bloedsinaasappel-meringuetaartjes toe? Met de recepten, menusuggesties en de vele praktische ‘ontstresstips’ van Yvette zal het diner gegarandeerd een succes worden. 

Titel: Home Sweet Home Xmas
Auteur: Yvette van Boven
Fotograaf: Oof Verschuren
Prijs: € 29,95
ISBN: 978 90 5956 793 1
Uitgever: Fontaine Uitgevers

 

 

 

 

 

 

Molly's Game: een gevaarlijk spelletje

Film van de week: Molly's Game
Regie: Aaron Sorkin
Met: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner
Waardering: 3,5 sterren

Zo'n tien jaar geleden was Molly Bloom de natte droom van veel steenrijke en wereldberoemde Hollywoodmannen. Ze bouwde een uiterst exclusief en illegaal gokimperium op, waar alleen de allerrijksten aan mee konden doen en waar per avond honderdduizenden, zo niet miljoenen dollars, over de tafel gingen. Molly kleedde zich als een sekspoes en liet de kerels op haar geilen, maar had de touwtjes strak in handen. Totdat de pokerprinses plots een stevige rechtszaak aan haar cocktailjurkje had hangen en haar imperium als een kaartenhuis instortte.

Mensen die een boek over zichzelf schrijven, zoals ook Molly Bloom deed, willen nog wel eens de negatieve randjes van hun verhaal uitvlakken. Ze leggen liever de nadruk op hun grootste prestaties en heldhaftige daden. Heel begrijpelijk, maar het betekent wel dat een autobiografie daarom nooit een 100% betrouwbare bron is als je iemands levensverhaal uit de doeken wil doen. Een filmmaker moet van goede huize komen om op basis van zo'n boek een evenwichtige film te maken. Aan Oscarwinnaar Aaron Sorkin, scenarioschrijver van The West Wing, A Few Good Men en The Social Network, kunnen we zoiets gelukkig wel overlaten. De Molly die hij ons in zijn regiedebuut toont, is sterk en kwetsbaar tegelijk. Ze is ambitieus en superslim, maar zeker niet altijd sympathiek.

Via een voice-over en flashbacks vertelt Molly, scherp gespeeld door Jessica Chastain, haar verhaal. Een ongeval betekent het einde van haar carrière als professioneel skiester, waarna ze haar geluk in Los Angeles gaat beproeven. Haar strenge vader is het er niet mee eens, maar zijn dictatoriale gedrag is ze kotsbeu. Via een ellendig bijbaantje rolt ze het gokcircuit in. Molly ziet hoe makkelijk daar geld te verdienen is en besluit dat zij het beter kan dan haar baas. Niet veel later runt ze wekelijkse pokeravondjes waar acteurs, zakenlui en uiteindelijk ook de maffia op af komen. Dat moet natuurlijk een keer mis gaan.

Molly gebruikt steeds meer drank en drugs om de lange nachten wakker te blijven. Tot ze op een ochtend door de FBI uit bed wordt gelicht en wordt beschuldigd van ernstige witwaspraktijken. Haar advocaat Charlie raadt haar aan mee te werken aan het onderzoek, maar Molly wil de identiteit van haar spelers beschermen. Dat lijkt oprecht, maar tijdens haar pokeravondjes werden ook heel wat levens verwoest, dus waarom nu ineens dat engelachtige gedrag?

Doordat het verteltempo hoog ligt en Chastain zo sterk acteert, blijf je gefascineerd kijken naar de tegenstrijdigheden in deze vrouw. Is ze slachtoffer of dader? Het moment waarop Sorkin het snel even probeert uit te leggen - een vreemde confrontatie tussen Molly en haar vader - is meteen de zwakste scène van de film. Gelukkig laat hij het daarbij en mogen we verder zelf bepalen wat we van Molly vinden. Een gewiekste zakenvrouw of een gekwetst meisje verstopt in een sensuele vrouw. Of misschien wel allebei.

Door Kita van Slooten

Zo komt het wel goed met je goede voornemens

Of je nou wil afvallen, meer rust wil nemen of eindelijk van je slechte gewoontes af wil komen: het nieuwe jaar vraagt om nieuwe plannen. Wij zetten de apps die je daarbij kunnen helpen op een rij. Met de hulp van deze 7 apps wordt 2018 jouw jaar. 

1. Stop met roken!

Dit is serieus één van de beste apps om te stoppen met roken. Waarom? Je wordt geholpen door middel van ondersteunende berichtjes op je telefoon. De app laat zien hoeveel dagen je niet gerookt hebt en - heel belangrijk - hoeveel geld je hiermee hebt bespaard. Je persoonlijke coach geeft je complimenten en vertelt hoe ver je al vooruit bent gegaan. Altijd fijn. Oh, en mocht je trots zijn op het resultaat: je kan dit altijd delen op Facebook.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

2. Dag slechte gewoontes

De app Productive gaat ervoor zorgen dat je van al je slechte gewoontes af komt en dat je deze vervangt met goede gewoontes. Zoals bijvoorbeeld iedere middag een rondje gaan lopen, gezonder eten of meer water te drinken. De app helpt je om gefocust te blijven en door slimme herinneringen stimuleert de app je om je aan je goede voornemens te houden. Naar verluidt duurt het drie weken om je een nieuwe gewoonte eigen te maken, dus in theorie kan je in februari al helemaal trots op jezelf zijn.

Prijs: gratis - in app aankopen
Beschikbaar voor: iOS

3. Werk jezelf in het zweet met Kayla

De juiste combinatie van genoeg beweging, gezonde voeding en je geestelijk goed voelen, is een mooie balans. Maat laten we eerlijk zijn, dat is echt een hele uitdaging. De Australische fitness Queen Kayla Itsines bedacht hiervoor de app Sweat. De app staat bomvol work-outs filmpjes, gezonde recepten en motiverende sportmuziek. Alles om je zowel fysiek als mentaal in shape te krijgen, en dat gewoon thuis!

Prijs: gratis - in app aankopen
Beschikbaar voor: iOS & Android

4. Minder online

Lijkt het jouw wel iets om je smartphone-gebruik te verminderen? Dan moet je de app Forest installeren. Iedere keer als jij je smartphone niet gebruikt, plant je boompjes. Hoe langer jij je phone niet gebruikt, hoe sneller de bomen groter worden en groeien. Met uiteindelijk het doel om van een moestuin, naar een hoftuin naar een heel bos te gaan.

Ondertussen wordt er zorgvuldig geregistreerd hoe vaak, hoe lang en wanneer je de sessie start. Dit zorgt er niet alleen voor dat je jouw smartphoneverbruik mindert, maar helpt je ook met beter focussen op de dingen die er echt toe doen.

Prijs: 2 euro + gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

5. Goede nachtrust

Wil jij dit jaar iets meer relaxen? Minder druk, druk, druk zijn maar juist meer tijd voor jezelf nemen? Sleepcycle helpt je daar een handje bij. Weliswaar gaat de app er niet voor zorgen dat je zeeën van tijd erbij krijgt, maar hij helpt je wel om je kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. De app is een effectieve slaap-tracker gecombineerd met een slimme alarmklok. Zo weet je wanneer je naar bed moet gaan om voldoende nachtrust te halen en word je op het optimale moment gewekt.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS + Android

6. Verdubbel je geld

Zie jij het wel zitten om dit jaar je geld te beleggen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Wellicht dat Peaks dan iets voor jou is. De app maakt beleggen makkelijk. Als jij een verse chai latte pint voor € 2,60, zet Peaks direct € 0,40 op je Peaksaccount. Daarmee belegt Peaks in een portfolio dat jij zelf uitkiest. Hoog of laag risico, dat mag je zelf kiezen. Een portfolio bevat meerdere indexfondsen. Zo’n indexfonds bestaat uit duizenden aandelen en tientallen obligaties, om je kansen te spreiden. Zo loop je minder risico dan wanneer je al je geld op één paard wedt. Beleggen met Peaks kan vanaf één euro en je kunt altijd je beleggingen verkopen en cashen als je een maand krap bij kas zit.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

7. Ontspannen met Calm

Calm werd afgelopen jaar door Apple benoemd tot beste app van het jaar. De app gaat er ook komend jaar voor zorgen dat je af en toe een momentje voor jezelf neemt. Even echte rust. Zeker als je wil beginnen met mediteren, is de app een aanrader. Je kunt een 7-dagen ‘challenge’ doen waarin je van alles leert over meditatie en mindfulness. Je kunt pas naar de volgende sessie als je de vorige hebt afgemaakt. Ook een pluspunt: voor elke meditatie kun je kiezen uit verschillende ‘scenes’ met geluiden uit de natuur. Je zit dus niet vast aan dolfijnengeluiden als je daar knettergek van wordt.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen: Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!​

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken - zeker nu de drukte van de Kerst voorbij is, maar de vakantie nog even duurt? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

THE HITMAN'S BODYGUARD

Wanneer kijken: als je van grappen en actie houdt
Wanneer niet: als het gevoeligheid of kunstzinnigheid is dat je zoekt
Naast je op de bank: een extra litertje bloed
Waar: Videoland

​In de zomer van 2016 was Amsterdam even een toneel voor grote Hollywoodsterren. Ryan Reynolds en Samuel L. Jackson kwamen naar de stad voor hun actiekomedie The Hitman's bodyguard. Jackson is een huurmoordenaar die zal getuigen tegen een Wit-Russische dictator. Reynolds is de man die hem levend bij het gerechtshof in Den Haag moet krijgen. Met een omweggetje, dus zijn er schietpartijen bij het Rijksmuseum en achtervolgingen over de grachten te zien en surft Jackson een stukje mee aan de zijkant van een tram. En er zijn leuke bijrolletjes voor Barry Atsma en Noortje Herlaar.

Maar ook buiten de mooie beelden van ons land, is The Hitman's Bodyguard best een aanzien waard. De actiescènes zijn spannend en de grapjes best heel grappig. Reynolds en Jackson hebben duidelijk plezier in het acteren en hebben een goede dynamiek. Geen film die je lang bij zal blijven - daar is 'ie niet bijzonder genoeg voor - maar wel twee uur prima entertainment voor op een koude winteravond.  

LOGAN LUCKY

Wanneer kijken: als je een goed oog hebt voor detail
Wanneer niet: als je vindt dat de underdog z'n plaats moet kennen
Naast je op de bank: je lijstje actiepunten voor als je een bank wil beroven
Waar: Videoland

Soms kan het snel gaan. Logan Lucky was eind van de zomer in de bioscoop en is nu dus al on demand te zien. Onze recencent gaf de film 4 sterren; alle reden om hem tijdens Kerst lekker thuis te kijken. En inderdaad: dit kijkt heel fijn weg. Logan Lucky gaat over een groepje ogenschijnlijk simpele kerels, voor wie het leven niet altijd meezat, die een vernuftig plan bedenken om zelf rijker te worden, terwijl er eigenlijk niemand direct slechter van wordt. Dit is zo'n film waarin op het einde blijkt dat ieder detail er toe deed. Ook fijn: het is maar weer eens een bevestiging dat ook de underdogs soms winnen.

DARK

Wanneer kijken: als je Stranger Things leuk vond
Wanneer niet: als je ook graag af en toe wil lachen
Naast je op de bank: eten en drinken, zodat je tussendoor zo min mogelijk hoeft op te staan
Waar: Netflix

Een kerncentrale in een uitgestrekt woud, een mysterieus grottencomplex en een bovennatuurlijk geheim dat zich over meerdere generaties van de inwoners van een dorp uitstrekt. Deze Duitse serie heeft wel wat weg van Stranger Things. Verschil is dat er in die serie nog wel wat te lachen valt, waar hier de spanning vrijwel voortdurend hoog is.

Het verhaal ontvouwt zich maar langzaam, maar is complex en boeiend genoeg om steeds door te willen kijken. Dat komt ook omdat het zich in verschillende tijdperken afspeelt; een jongetje dat in 2017 verdwijnt, duikt ineens in 1986 weer op en ontmoet daar zijn eigen ouders. Dat betekent dat je ook verschillende personages op verschillende leeftijden ziet, heel knap gecast. De symboliek ligt er, met mannen met grote kappen over hun hoofd en dode vogels die uit de lucht vallen, af en toe behoorlijk dik bovenop, net als de steeds maar aanzwellende muziek. Maar als je dat weet te negeren, heb je aan deze serie een heerlijke vakantiebinge.

THE TOYS THAT MADE US

Wanneer kijken: als je in je jeugd graag met poppen of actiefiguurtjes speelde
Wanneer niet: als je de magie van je jeugd graag in stand houdt
Naast je op de bank: je favoriete Barbie of G.I.Joe
Waar: Netflix

Het lijkt allemaal zo lief en onschuldig, maar eigenlijk gaat er achter de wereld van speelgoed een keiharde business schuil. En dat zijn eigenlijk verrassend leuke verhalen om te horen als je eenmaal volwassen bent. Wist je bijvoorbeeld dat Barbie gebaseerd is op een Duitse prostituee? Of dat G.I.Joe ooit eens werd gekopieerd door een concurrent, die dat zo achteloos deden dat ze de designfouten mee kopieerden? 

Volgens de - tamelijk irritante - leader komen er uiteindelijk 8 afleveringen van deze documentairereeks. Op dit moment kan je al van alles te weten komen over de Star Wars poppetjes, Barbie, He-Man en G.I.Joe. Dat wordt op een hele leuke, snel gemonteerde manier verteld door de mensen die ook echt bij de ontwikkeling betrokken waren. Inclusief bedrijfsschandalen, dieptepunten, successen, marketingstrategie en opvallende ontwerp keuzes. Je zou er bijna van naar zolder gaan om je Malibu Barbie nog eens af te stoffen: een echte trip down memory lane.

Weekendagenda

Festival Carnivale

In het mooie Huijgenspark is de komende dagen het Festival Carnivale: in circustenten worden acts opgevoerd waarvan je dacht dat die allang niet meer bestonden, van worstelaars en degenslikkers tot het elektrische kabinet van Dr. Pickens. Met natuurlijk draaimolens, foodtrucks en veel muziek. www.carnivale.nl.

Roald Dahl Festival

Wie kent Sjakie en de Chocoladefabriek of Matilda niet? Roald Dahl is wereldberoemd vanwege zijn – griezelige – kinderverhalen. In Groningen is een festival dat helemaal om zijn verhalen gaat. Er worden verhalen voorgelezen, films getoond en in het magisch lab kun je dromen vangen, dromensoep maken of zelf animaties tekenen. Genoeg te doen voor jong en oud! www.groningerforum.nl.

Lichtjestour door de donkere haven 

's Nachts met een bootje door de grootste haven van Europa: van enorme zeeschepen in de Tweede Maasvlakte tot nieuwe containerhavens en hoge kranen. En alles is prachtig verlicht. Niet voor niets wordt de Rotterdamse haven de kerstboom van Nederland genoemd. Er is een ervaren gids aan boord die alles kan uitleggen en natuurlijk hapjes en drankjes. Zie de Rotterdamse haven eens in het donker: www.maasvlakte2.com.

Dare to discover 

Was het Scheepvaartmuseum al een van de leukste musea om met de kinderen heen te gaan, het is nu nog leuker! De interactieve (vr-bril) rondleiding neemt de bezoeker mee naar het Amsterdam van de 18e eeuw. Verder is er een tentoonstelling over walvissen, van Moby Dick tot levertraan die erg mooi is opgezet. www.hetscheepvaartmuseum.nl.

Olympisch Kwalificatie Toernooi Schaatsen

Dit toernooi draait om de kwalificatie voor de Olympische Winterspelen. En het is héél spannend! Wil je ooit nog eens Sven Kramer de 10 kilometer zien schaatsen (of winnen), dan moet je dit weekend naar Thialf in Heerenveen. Ook al ben je geen hardcore fan, de sfeer tijdens schaatswedstrijden is zo fijn! thialf.nl.

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!