Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 51, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

‘Hallo, met mij…’

Een documentaire over de Kindertelefoon is flink in de prijzen gevallen. Wie zitten er aan de andere kant van de lijn? Twee vrijwilligers vertellen. “Een meisje belde. ‘Wanneer moet je een wond door een messteek hechten?’”

Kirsten den Blanken (27) werkt sinds anderhalf jaar bij de Kindertelefoon. “Je wil niet weten hoeveel pizza-bestellingen ik al heb gehad.”

“Pesten, familiezaken, seksualiteit, mishandeling, relaties; alles komt voorbij tijdens mijn diensten. Mijn laatste gesprek was met twee meisjes die vertelden dat ze een groepje vormden met andere meiden, en dat ze met één van hen ruzie hadden. Ze wisten niet zo goed wat ze ermee aan moesten – hoe nu verder? Daar praat ik dan over.
Soms kun je horen aan de stem van het kind dat het zenuwachtig is. Dan vraag ik: ‘Vind je het spannend om te bellen?’ We complimenteren het kind ook. ‘Knap dat je hierover vertelt.’ Zo haal je ieder kind warm binnen. En dan: ‘Hoe vind je het om erover te praten?’ 

'We gaan ervan uit dat ieder kind zélf op de oplossing kan komen'

De kunst is om niet met een kant-en-klare oplossing te komen. Dat is niet hoe wij werken, en hoe wij wíllen werken. We luisteren, hangen niet de wijze volwassenen uit en gaan er altijd van uit dat ieder kind zélf op een oplossing kan komen. Ieder kind is deskundige over zijn of haar eigen probleem. Dus vragen we een kind naar de gewenste situatie. ‘Hoe zou je het graag willen zien?’

Soms moeten kinderen huilen. Dat vind ik vervelend om te horen. Niet dat ze hun emoties niet mogen tonen, maar het doet mij zeer dat het ze zo hoog zit. Het klinkt misschien gek, maar ik kan het wel loslaten zodra ik naar huis ga. Ik denk dat dat ook wel belangrijk is, dat het niet míjn probleem wordt. We horen er zo veel…

Er zitten ook leuke gesprekken tussen. Luchtige, waar je om moet lachen. Je wil niet weten hoeveel pizza-bestellingen ik al heb gehad. Ik ga erin mee. ‘Helaas, de pizza hawaï is op vandaag, maar de margarita is in de aanbieding.’ 

Ik wil ze laten voelen dat de deur altijd openstaat. Soms maken kinderen ook een grapje om te testen hoe wij reageren, en daarna komt het échte verhaal. Ik had dat een keer met een meisje, dat uiteindelijk vertelde dat ze heel erg in de stress zat omdat ze veel te lage cijfers had. Van de pizza-grap kwamen we dus tot een oplossing voor haar probleem: ze zou de mentor inschakelen. 

'Ik bleef aan de telefoon terwijl ze naar de psycholoog fietste. Ze was bang dat ze anders niet zou gaan'

Bij ons werk hoort dat je niet een terugkoppeling krijgt van het kind hoe het nu verder gaat. Daar ben je soms wel nieuwsgierig naar. Van één meisje zou ik heel graag willen weten hoe het nu met haar gaat. Zij belde me op, vlak voordat ze een afspraak had met haar psycholoog. Het ging niet goed met haar, en ze zag heel erg tegen de intake op. Ik vroeg haar wat ze nodig had om erheen te gaan, en zij vroeg of ik aan de lijn kon blijven. ‘Anders ben ik bang dat ik toch alsnog niet ga.’ Dus terwijl ze zich opfriste en naar de praktijk fietste, belden we. Ik hoorde hoe ze aanbelde, hoe de therapeut de deur opendeed en haar welkom heette. Toen dacht ik: ja, dat heb ik – samen met haar – mooi gedaan. Maar daarna voelde het even gek. In zo’n gesprek bouw je in korte tijd een band op, deze moet je daarna weer loslaten, want er zijn weer andere kinderen die bellen.

Ik heb wel een keertje gehad dat een meisje terugbelde en ik toevallig weer dienst had. Ik had haar geholpen met wiskunde. Ik zit niet vaak met mijn mond vol tanden aan de andere kant van de lijn, maar dit keer dacht ik: eh, hoe ga ik dat uitleggen, zonder wiskundeknobbel? Maar we kwamen eruit en de volgende dag belde ze terug om me te bedanken. Ze had een 8.5. 

Ik denk dat die afwisseling van zware verhalen en de luchtige gesprekken dit werk zo mooi, zo warm en uitdagend maakt. Daardoor kan ik het ook makkelijk volhouden en blijf ik het met liefde doen. Iedere situatie is nieuw, anders dan anders. Geen enkele dienst is hetzelfde, omdat geen enkel kind hetzelfde is.”

Don Groen (56) werkt sinds zes jaar bij de Kindertelefoon. “Je handelt vanuit je hoofd en je hart.”

“Het klinkt misschien heel klef, maar ik wilde iets terugdoen voor de maatschappij, in plaats van alleen maar werken, geld verdienen en dat vervolgens weer uitgeven. Toen ik hoorde van de Kindertelefoon, was ik eerst een beetje afwachtend: zou ik wel door het selectieweekend komen? Daarna krijg je nog vier maanden een training, acht uur per week. Toen ik daaraan mocht beginnen, deed ik het vol passie en overgave. 

Mijn eerste gesprek weet ik nog precies. Het was op een vrijdagmiddag. Een meisje belde. Ze zat in een instelling en wilde heel graag naar huis, dit weekend. Maar: omdat ze brutaal was geweest tegen de leiding, liep ze kans dat ze niet mocht gaan en in die instelling moest blijven. ‘Ik heb nog een uur de tijd, anders kan ik niet meer naar huis komen met de trein’, zei ze. Dus ik had letterlijk een deadline. Dan denk je aan de training, maar je handelt ook vanuit je hart en je hoofd. We kwamen samen op het idee om het excuusgesprek dat ze met de leiding moest gaan voeren, te oefenen. Een soort rollenspel. Daarna hing ze op. Ik weet nog dat me dat bijbleef en dat ik er ’s avonds, terwijl ik een biertje dronk, nog aan moest denken.

'Er belde een meisje: haar verkrachter stond op de stoep. Toen heb ik de politie gebeld, ja'

Heel af en toe heb je zo’n situatie waarin ik moet loslaten wat we op de training hadden geleerd. Er belde eens een meisje met de melding dat ze een week daarvoor was verkracht, en dat haar verkrachter op het moment van het telefoontje voor de deur stond. Soms denk je bij jezelf: dit is zo’n sterk verhaal, klopt dit wel? We krijgen natuurlijk ook onzintelefoontjes. Maar toen ze haar adres gaf, en ik zag dat dat ook bestond, heb ik geen seconde getwijfeld en de politie voor haar gebeld.

Af en toe sta ik met mijn mond vol tanden. Dat is vaak niet als het heel emotioneel wordt, maar vooral als kinderen gekke vragen stellen. Je krijgt ineens iemand aan de lijn die vraagt: ‘Waarom is het zo zwaar om een rolstoel te duwen?’ Eh. Ja, dat weet ik dus niet. Maar dat zég ik dan ook. ‘Poeh, wat een moeilijke vraag. Waarom stel je hem?’ Nou, en dan kom je erop dat dat meisje al heel lang voor haar zieke moeder zorgt en dat ze het heel moeilijk vindt om die aftakeling te zien. 

Als ik één ding heb geleerd de afgelopen zes jaar, is dat je niet te snel iets moet invullen voor een ander. Ik werd eens gebeld door een jongen die vertelde dat zijn hond dood is. Ik zei dat ik dat erg vond. Maar hij zei: ‘Oh, nee hoor, dat vind ik niet erg, ik hield niet van die hond. Maar mijn ouders hebben beloofd dat als de hond dood zou gaan, ik twee katjes zou krijgen.’ Probleem was: die katjes kwamen maar niet. 

'De vraag was wanneer je een steekwond eigenlijk moest hechten. Al pratend vond ik uit waarom ze dat wilde weten'

Al die verhalen, al die eerlijkheid van die kinderen: ik vind het prachtig werk om te doen. En natuurlijk zijn de heftige verhalen de verhalen die je liever niet wilt horen, maar ze zíjn er. En als ze er zijn, dan wil ik kinderen ermee helpen. Je moet ook niet te veel verwachten. Je kunt geen bergen verplaatsen of wonderen verrichten, maar echt: luisteren is al heel wat. Door te luisteren, komt het kind vaak zelf tot een inzicht. Dat is denk ik het mooiste wat je kunt bereiken. Een meisje van een jaar of 16, 17, belde me op met de vraag ‘wanneer moet je een wond hechten?’ We kwamen er al pratend op waaróm ze deze vreemde vraag stelde. Wat bleek: haar vader kwam weleens ’s nachts bij haar en dwong haar dan, met een mes in zijn hand, om seks met hem te hebben. Ze had een keer tegengestribbeld en toen was ze gestoken met dat mes. 

Dan gaan bij mij natuurlijk álle alarmbellen rinkelen. Het liefst wil je meteen de politie bellen, maar daarvoor belt het kind niet. We besproken hoe ze het graag anders wilde zien, en ik noemde de instanties waar ze terechtkon. Aan het eind van het gesprek zag ze in dat de situatie slecht was, dat haar vader ziek was in zijn hoofd en dat ze hulp nodig heeft om deze nare situatie te veranderen. ‘Ik kan het alleen zelf doen’, zei ze. Als je zoiets bereikt met een kind dat hulp nodig heeft, dan voel je je heel even een koning.”

De Kindertelefoon: de feiten 

- Al 38 jaar kunnen kinderen tussen de 8 en 18 jaar De Kindertelefoon (116 111) bellen als ze hun verhaal kwijt willen of een vraag hebben – of dat nou iets droevigs, iets moois of iets leuks is.
- Sinds 2003 is het ook mogelijk om te chatten met de medewerkers van De Kindertelefoon.
- Kinderen blijven altijd anoniem: op de telefoonrekening komt het nummer van De Kindertelefoon niet te staan. Medewerkers kunnen alleen zien hoe vaak er met een bepaald telefoonnummer of IP-adres contact is opgenomen met de centrale.
- Sinds 2008 heeft De Kindertelefoon wél de mogelijkheid om een kind in een bedreigende situatie (kindermishandeling of ernstige emotionele problemen) direct door te verbinden naar Veilig Thuis. Dit kan via een procedure waarbij het kind zijn of haar naam en gegevens aan de vrijwilligers geeft – uiteraard als het kind dat zelf wil.
- Het aantal kinderen dat serieus contact zoekt met de belkamer is vorig jaar met 40.000 gestegen. In totaal registreerde de telefoonlijn 242.355 gesprekken (telefonisch en per chat).
- Mensen die als vrijwilliger bij de telefooncentrale aan de slag willen, moeten eerst een selectieweekend door. Als dat lukt, krijgen ze een paar maanden training voordat ze echt aan de slag mogen. 
- In die training krijgen de vrijwilligers een vijfstappenplan aangeleerd waarin contact maken, oordeelloos luisteren, de wens van het kind en hoe hieraan te bouwen, centraal staan. Wanneer het kind daadwerkelijk een concrete stap gaat zetten, wordt hij of zij altijd uitgenodigd om op een later moment te vertellen hoe het is gegaan.

Door Lisanne van Sadelhoff

Kerstige pretdagen: bijzondere manieren om Kerst te vieren

Kerstmis heeft voor iedereen een persoonlijke betekenis. Toch zullen de meeste mensen traditiegetrouw de feestdagen op ongeveer dezelfde manier doorbrengen: thuis bij de boom, met familie, vrienden en (veel) eten. Maar er zijn ook mensen die hun eigen kersttradities hebben bedacht. Die zich niets aantrekken van gewoontes, maar met Kerstmis gewoon doen waar ze zin in hebben. Eigenlijk precies de bedoeling van feestdagen, toch? Renate, Maria, Karen en Sunita vertellen hoe zij Kerst beleven.

Sommige vrouwen weten al maanden van tevoren wat ze aantrekken met Kerst. En dat geldt ook voor Renate Rijnaarts. Zij draagt met de feestdagen een… badjas. Al jaren is Renate op Tweede Kerstdag, samen met haar moeder en zus, te vinden in de sauna. Een traditie die ooit ontstond toen Renate overspannen was en geen zin had in gedoe. “Vroeger stond Kerst altijd in het teken van te veel eten en racen tussen verschillende familieleden. Daar was ik op een gegeven moment behoorlijk klaar mee. Mijn zus stelde toen voor om met Kerst gewoon met elkaar iets gezelligs te gaan doen, zonder verplichtingen. We hebben eens een Lord of the Rings-marathon in joggingbroek gehouden en zijn ook een keer gaan schaatsen. Zeven jaar geleden gingen we voor het eerst naar de sauna en dat beviel ons alle drie zo goed dat we sindsdien elk jaar de hele Tweede Kerstdag in badjas doorbrengen.

Opgedirkt in badjas
De aanhang mag best mee, maar die zitten daar niet op te wachten. Mijn vriend gaat naar zijn ouders en mijn zus, moeder en ik zijn rond een uur of tien in het wellnesscentrum. We beginnen de dag met koffie en iets lekkers en gaan daarna de hele dag de verschillende baden en sauna’s in. Alles is natuurlijk in kerstsferen en vaak worden er lekkere hapjes rondgebracht. Als ik dan lig te relaxen, vind ik het dubbel lekker om te bedenken dat iedereen die dag vanalles moet en ik gewoon in dat bad lig te weken. Aan het einde van de dag gaan we naar het restaurant. We zitten dan in onze badjassen aan tafel en door al dat badderen zit mijn haar dan natuurlijk ook voor geen meter meer. Maar er wordt wel een echt kerstdiner geserveerd, we eten geen sateetje ofzo. Heerlijk om dan gewoon aan te kunnen schuiven en niet helemaal opgedirkt aan tafel te hoeven zitten.

Als we het zat zijn, gaan we naar huis. Dan ben ik zo rozig dat ik meestal meteen mijn bed in duik met een kop thee en een boek. En de volgende dag word ik als herboren wakker, helemaal klaar voor Oud en Nieuw.”

Wie denkt aan Kerst, denkt waarschijnlijk aan eten, kletsen en luieren. Maar voor Maria van Zanten betekenen de feestdagen juist compleet het tegenovergestelde. Op een bijna lege maag en in absolute stilte brengt zij Kerst én Oud en Nieuw door in een meditatiecentrum. “Jaren geleden heb ik een eetstoornis gehad en sindsdien heb ik niets meer met Kerst, omdat alles dan om eten draait. Om daar aan te ontkomen, ging ik 2004 voor het eerst naar een vipassana retraite in België: tien dagen in stilte mediteren. Ik vond het toen vreselijk en nam me voor om het nooit meer te doen, maar later herinnerde ik me vooral hoe helder mijn hoofd ervan was geworden. Daarom ben ik zes jaar later nog een keer gegaan en toen ervaarde ik het heel anders, veel positiever. Sindsdien breng ik de feestdagen mediterend door.

Vipassana is een speciale meditatievorm die je leert om met aandacht te luisteren naar de signalen van je lichaam. Met vipassana leer ik mijzelf en mijn lichaam beter kennen en kan ik mijn emoties beter verwerken. Tijdens de retraite in België zijn we met vijfenveertig vrouwen en vijfenveertig mannen, die elkaar niet mogen aanraken of aankijken. Dat zou seksuele spanning kunnen opleveren, die alleen maar afleidt. We mogen ook niet praten of schrijven, omdat je dan je focus kunt verliezen.

Investering in mezelf
We mediteren acht uur per dag, met om het uur een pauze. Om vier uur ‘s ochtends gaat de gong en dan begint het dagprogramma. We ontbijten met yoghurt, muesli en fruit en eten om elf uur ‘s ochtends een warme, vegetarische maaltijd. Om vijf uur krijgen we nog thee of warm citroenwater, maar geen vast voedsel meer. Om negen uur ‘s avonds gaan we naar bed. Vooral de eerste dagen slaap ik heel slecht: omdat ik niet mag praten en schrijven, word ik dan heel erg geconfronteerd met mijn eigen gedachten. Maar na een paar dagen raak ik meer in mijn lichaam gekeerd en komt er een prettige rust over me heen.

De retraite in België voelt als een investering in mezelf: op 6 januari kom ik heel helder weer terug. Waar anderen na de feestdagen even moeten bijkomen, bruis ik juist van de energie. Wat dat betreft kan ik het iedereen aanraden.”

Je kúnt met Kerstmis natuurlijk even helemaal niks doen, maar waarom zou je? De familie van Karen Span ziet de feestdagen als een uitgelezen mogelijkheid om eens flink de handen uit de mouwen te steken. “Wij zijn allemaal nogal praktisch ingesteld. We houden niet van spelletjes en vaak zit je na een uitgebreid diner toch maar een beetje te zitten. Mijn ouders vonden het vroeger al zonde van hun tijd om twee dagen niets te doen, alleen omdat het toevallig Kerst was. Op Eerste Kerstdag zei mijn vader dan ook altijd na het ontbijt: “Zo, ik ga wat doen!” En voor we het wisten, stond de woonkamer op zijn kop of werd er een slaapkamer aangepakt. Er viel altijd wel wat te klussen in huis.

Mankracht
Het kwam dan natuurlijk goed uit dat de vriendjes van mijn zus en mij er ook waren, dat betekende extra mankracht. Meestal waren die jongens wel blij dat ze niet deftig hoefden op te zitten, maar er is ook wel eens een vriendje weggelopen omdat hij het belachelijk vond dat wij juist met Kerst een kamer gingen verbouwen. Die hebben we nooit meer teruggezien in de familie, haha!

We hadden door het harde werken natuurlijk geen tijd voor een uitgebreid diner, dus meestal gingen we dan tussendoor even snel gourmetten. Maar wel pas als het behang erop zat of als de verf moest drogen. Ook toen mijn zus en ik niet meer thuis woonden, stonden we elk jaar met Kerst toch weer onze vader te helpen met klussen.

Werk aan de winkel
Sinds wij kinderen hebben, zijn we Kerst wel iets traditioneler gaan vieren. We zijn met de familie bij elkaar en doen een Kerstontbijt. Opa gaat nu meestal nog wel even spelen met de kleinkinderen, of een rondje lopen. Maar daarna trekt hij toch echt weer zijn oude kleren aan: werk aan de winkel! Als er een klus geklaard moet worden, helpen mijn man en zwager hem natuurlijk uit de brand en ook de kinderen vinden het leuk om opa te helpen.

Ook dit jaar staat het huis van mijn ouders weer op zijn kop. De woonkamer is net op tijd klaar voor de feestdagen, maar ik weet niet hoe de keuken er straks uitziet. De kans is dus vrij groot dat we ook deze Kerst gewoon weer met een kwast in onze handen staan.”

En dat de klassieke kerstgedachte toch ook nog altijd bestaat, bewijst Sunita Changoe. Haar zoontje en zij hebben een speciale band met een daklozenkrantverkoper en met Kerstmis zetten zij hem graag in het zonnetje. “Bij onze vaste supermarkt in Amstelveen staat altijd dezelfde man de daklozenkrant te verkopen. Ik lette eerst niet echt op hem, maar toen mijn zoontje nog heel klein was, lachten ze altijd naar elkaar en later ging hij de man ook begroeten. Dat vond ik best ongemakkelijk, maar ook mooi: mijn zoontje zag helemaal geen zwerver, maar gewoon een aardige man die Hussein heet. Die twee zijn nu echt dol op elkaar, als we boodschappen gaan doen rent hij op Hussein af en geven ze elkaar een boks en een knuffel.

Dankbaar
We komen Hussein ook wel eens tegen in de metro, dan praten we even. Hij spreekt Frans en een beetje Nederlands. Steeds meer mensen maakten een praatje met hem, hij hoort nu gewoon helemaal bij de gemeenschap. Daardoor zag ik hem helemaal opfleuren: doordat hij werd gezien als méns, werd hij steeds meer zichzelf. Dat gun ik hem enorm, want ik denk dat hij het niet makkelijk heeft gehad. Om hem zijn waardigheid te laten behouden, heb ik geregeld dat hij in de supermarkt naar het toilet mag en een kopje koffie mag drinken.

Ik neem altijd een paar boodschappen voor hem mee, hij is dol op mangosap en tonijnsalade. Met Kerstmis wilden we graag iets extra’s doen voor Hussein en toen hebben we hem een chique warme trui en twintig euro gegeven. Hij was zó dankbaar, dat ontroerde me echt. Deze Kerst geven we hem zeker weer een cadeau, ik denk aan warme snowboots.

Eigenwaarde
Omdat ik zie hoe goed het hem doet om als ‘normaal’ te worden gezien, heb ik één grote kerstwens voor Hussein. Ik zou het fantastisch vinden als hij, samen met andere dak- en thuislozen, een fotoshoot mag doen voor een bekend kledingmerk. Door ze voor één keer als modellen op de foto te zetten in prachtige kleding, krijgt hun eigenwaarde een enorme boost. Op korte termijn lukt dat denk ik niet meer, maar ik ga mijn best doen om het voor volgend jaar te regelen. Dat zou toch een geweldig kerstcadeau zijn!”

Door Ronne Theunis

Het verleden beleven in geluid

Van onze partner ING

Een kinderliedje dat je nooit meer vergeet. Het ruisen van de zee of de wind in de bomen. De muziek die je luisterde tijdens die ene vakantie. Geluiden kunnen een leven lang bij je blijven. Zelfs bij wie dement wordt. In deze podcast loop je mee met Andy Bruce en zijn Klankspoor, waarin hij mensen helpt om hun herinneringen op te halen met geluiden en muziek. Een prachtige manier om contact te maken, wanneer dat op een andere manier niet meer goed mogelijk is.

ING steunt maatschappelijke initiatieven die Nederland vooruit helpen. Zoals Klankspoor bijvoorbeeld, maar er zijn nog veel meer mooie projecten die ons land net een beetje mooier maken. Meer inspirerende podcasts luister je hier.

Advertisement

Creatief met kliekjes

Hoezeer we onze buikjes ook rond eten tijdens de feestdagen, er staat altijd teveel op tafel. En dus is er na afloop van het kerstdiner ook altijd eten over. De meeste mensen eten daar de dagen na kerst nog wel wat van op, maar de rest gaat in de prullenbak. Dat is zonde en dat kan anders. Pepijn Schmeink, chef-kok bij Bar Restaurant Dertien in Rotterdam, strijdt al jaren tegen voedselverspilling en hij weet wel raad met al die restjes. Vijf tips om het meeste uit je kerstkliekjes te halen.

Kliekjesdiner
Jij bent niet de enige die eten over heeft. Ook je vrienden en familie zitten met een uitpuilende koelkast. Dus nodig iedereen uit en vraag ze hun kliekjes mee te nemen. Schmeink: "In Amerika noemen ze dat 'potluck dinners', waarbij iedereen zelf iets meeneemt. Zo kun je gezamenlijk alle restjes op eten." Hoe werkt dan dan? Nou heel simpel: zet die halve varkenshaas en dat restje quiche op tafel, naast de in Tupperware meegebrachte salades, patés en desserts. Het levert een ongedwongen, knusse avond op, met een buffet van de meest uiteenlopende gerechten. Gezelligheid ten top met twee grote pluspunten: niemand heeft ervoor staan stressen in de keuken en op deze manier hoef je niks weg te gooien.

Invriezen
Het klinkt heel simpel, maar het is volgens Schmeink dé manier om voedsel te bewaren en veel mensen vergeten het gewoon. "Dit is de belangrijkste tip: gebruik je vriezer." Vrijwel alles - behalve al verhitte spinazie - kun je invriezen. En dat geldt niet alleen voor grote porties, ook je kleine restjes vlees verdienen een tweede kans. "Al die overgebleven stukjes rollade of ham kun je in de vriezer leggen en één keer in de zoveel tijd maak je daar dan een smaakvolle stoofschotel van. Samen met de overgebleven jus, die ook heel makkelijk in een bakje kunt invriezen."

Wintersoep
Van groenten die over is, kun je altijd nog een soepje maken. Na al dat uitgebreide dineren tijdens die kerstdagen, is een simpele maaltijdsoep immers een verademing. Dus hup, een scheut water, een blokje bouillon en al die overgebleven groenten in de pan. Even laten koken, pureren en het is klaar. Schmeink: "Ook hier kunnen de kontjes rollade en andere restjes vlees uitstekend in verwerkt worden. Dan krijg je een heerlijk winterse soep, die past bij het weer."

Citruszout
Wie citroensap of wat sinaasappelrasp bij het dessert heeft gebruikt of verse jus perst bij het kerstontbijt, opent daarna vaak gedachteloos de prullenbak om de overgebleven stukken fruit in te doen verdwijnen. Terwijl je daar ook nog mee aan de slag kunt. Schmeink: "Van biologische citrusschillen kun je heel makkelijk citruszout maken. Niet biologisch kan ook, maar die moet je eerst schoonmaken in kokend water. De schillen kun je in een pot doen, daar gooi je een laag zout overheen en dat laat je twee à drie maanden zo staan. Dan droog je het geheel door de pot een dag op de verwarming te zetten. Daarna vermaal je het en heb je je eigen citruszout, dat goed van pas kan komen om een gerecht te verrijken. Mandarijnzout is bijvoorbeeld heel erg lekker bij varkensvlees, maar ook bij je groente."

Wijnazijn
Het kan zomaar gebeuren dat je de ochtend na kerst het een en ander aan geopende wijnflessen aantreft op het aanrecht. "Met kerst willen we nog wel eens te overmoedig zijn met wat we gaan consumeren. Of je hebt stevig gedronken en de volgende dagen echt geen zin meer in alcohol, terwijl er nog wel flessen open staan. Die restjes wijn kun je in je stoof gebruiken, maar je kunt er ook je eigen wijnazijn van maken. Dat doe je door een azijnpot neer te zetten, ook wel azijnmoeder genoemd, of een eenvoudige azijn starterskit te kopen. Daar giet je je restjes wijn in leeg. Maakt absoluut niet uit dat dat allemaal verschillende soorten wijn zijn. En als je dan na een jaar heel veel azijn hebt, kun je dat in flesjes doen en geef je aan vrienden je huisgemaakte wijnazijn." Zijn de kerstcadeaus voor 2018 bij deze ook al bedacht.

Door Kita van Slooten

Schudden & schokken in 4DX

Deze week geen filmreview, maar een bioscooprecensie! Want naast de klassieke films en hun 3D-versies, heb je tegenwoordig ook 4D-films. Het idee: al je zintuigen worden geprikkeld. Maar voegt dat ook echt wat toe? Onze filmredacteur Kita van Slooten probeerde het uit.

Waterspetters in je gezicht, wind langs je oren en rookwalmen naast het doek. Welkom in de wereld van 4DX, de nieuwe bioscoopervaring die ervoor zorgt dat je niet alleen maar figuurlijk meeleeft met de personages, maar ook letterlijk kunt voelen wat zij meemaken. Daar betaal je dan wel voor, want een kaartje voor een volwassene kost €17,25. De moeite waard of niet? Om daar achter te komen, ga ik naar Pathé de Munt in Amsterdam, een van de twee Nederlandse bioscopen die een 4DX-zaal hebben.  

Ik ben niet zwanger, weeg minder dan 120 kilo, heb geen last van zeeziekte en geen warme drank bij me. Dat betekent dat ik de 4DX zaal binnen mag en het vierdimensionale feest kan beginnen. De stoelen zijn ruim en de bioscoop ziet er op het eerste gezicht niet beduidend anders uit. Tot ik even goed om me heen kijk. Ik zie grote ventilatoren aan weerszijden van de zaal hangen en ontdek twee mysterieuze gaatjes in de hoofdsteun van mijn stoel. Ook bungelt er een sliertje bij mijn enkels. De lichten gaan uit en ik plaats enigszins aarzelend mijn voeten op de voetsteun. Ik heb pas een handjevol van de 20 mogelijke effecten kunnen ontdekken. Wat gaat er allemaal gebeuren?

Een heleboel, zo blijkt wanneer Jumanji: Welcome to the Jungle begonnen is. In deze avonturenfilm worden vier tieners in het spel Jumanji gezogen en belanden ze als volwassen avatars in het oerwoud, waar ze allerlei halsbrekende toeren moeten uithalen om het spel te winnen en heelhuids naar de echte wereld terug te keren. Een hoop actie dus en terwijl de personages roofdieren en andere vijanden van zich af slaan, word ook ik alle kanten op geslingerd. Soms voegt het iets toe aan de film, soms leidt het me alleen maar af. Wat werkt wel, wat juist niet? Een aantal van de effecten op een rijtje: 

Spetters en nevel
Dit is het enige 4DX-effect waar je zelf iets over te zeggen hebt, want op de armleuning van mijn stoel zit een knopje waarmee ik deze functie uit kan zetten. Dat doe ik natuurlijk niet, want ik ben wel benieuwd. De waterschade valt reuze mee. Sterker nog, er schijnen wat druppels op me afgevuurd te zijn, maar ik heb er eigenlijk amper wat van gemerkt. Misschien heb je bij een 4DX vertoning van Titanic of Jaws wel je regenpak nodig, maar in de jungle van Jumanji is het overwegend droog.

Grassprietjes
Het bungelende sliertje bij mijn voeten was ik alweer vergeten, totdat personage Martha knock-out is geslagen en door boeven wordt mee gesleurd door het gras. Langs mijn enkels beweegt plots ook van alles en dat maakt inderdaad dat het net is alsof je door een veld met hoog gras loopt. Het effect is subtiel en dat werkt. Een leuke kleine bijdrage die je meetrekt in het verhaal.

Windvlagen en zachte briesjes
Datzelfde kan niet altijd gezegd worden voor het werk dat de ventilatoren leveren. Regelmatig komt er een stevige windvlaag langs, die ervoor zorgt dat ik rillend in mijn stoel zit. En dat leidt af, want ik ben meer bezig met zoeken naar mijn sjaal dan met de film. Dat komt ook omdat ik een niet al te strategische plek heb gekozen. Want zo aan het gangpad, recht naast de ventilator, vang ik meer wind dan wanneer ik in het midden was gaan zitten. Een tip dus: neem een sjaal of vestje mee en/of zoek een plekje in het midden van de zaal. Of kies een tropische film, want Pathé vertelt ons dat er bij andere titels ook warme briesjes door de zaal gaan.

Rookwalmen en de stroboscoop
Een simpel effect: bij een explosie gaan ook de rookmachines aan en stijgt er aan beide kanten van het doek een rookpluim omhoog. Geinig, maar meer ook niet. De stroboscoop werkt op de zenuwen. Eén bliksemschicht is leuk, maar daarna wordt zo'n knipperend fel licht al snel irritant. Gelukkig hebben de makers dat ook door en houden ze zich in. Dat lijkt met alle effecten de truc te zijn: een beetje is prima, maar het moet geen kermisattractie worden.

Duwtje in de rug
Wat mij betreft is dit het meest vreemde en overbodige effect. In Jumanji wordt heel wat af geknokt en telkens wanneer onze helden klappen vangen, krijg ik in mijn beweeglijke stoel ook heel wat te verduren. En dat blijft niet beperkt tot het heen en weer bewegen van de rij stoelen, ook ín de stoel gebeurt van alles. Zo krijg ik tijdens die actiescènes regelmatig een stomp in mijn rug. Niet knetterhard, maar toch. Door die porretjes wil ik telkens omdraaien om te kijken welke aso er tegen mijn stoel zit te trappen. En dan is wéér mijn aandacht ver weg van de film.

Lucht langs je oren
Dit is een 4DX-topper. Vuurgevechten in films zijn soms zo snel en hectisch gemonteerd, dat je amper kunt bij houden wie er tegen wie aan het knallen is. Dan dwaal ik nog wel eens af, maar precies op dat moment komen de twee mysterieuze gaatjes in de hoofdsteun in actie. Bij het afvuren van een schot blaast er lucht langs je nek, alsof je de kogels langs je heen voelt zoeven. Niet alleen houdt dit me uitstekend bij de les, het is ook een sensatie die de adrenaline wat verhoogt waardoor je het gevoel krijgt zelf midden in de actie te zitten.

Gewiebel met de stoel
Last, but not least natuurlijk de stoel, die alle kanten op gaat. Soms werd ik er helemaal tureluurs van. En zelfs een beetje misselijk. Dat was altijd op de momenten waarop al dat gewiebel en geklots wat mij betreft niks bijdroeg aan het verhaal. De stoel moet niet alleen gaan schudden omdat het nu eenmaal kan, het is wel zo prettig als het ook echt een toegevoegde waarde heeft. Gelukkig waren er ook genoeg scènes waarbij dat het geval was. Bijvoorbeeld wanneer het zooitje ongeregeld probeert te ontsnappen in een helikopter en Dwayne Johnson aan de propellers hangt. De stoel kantelt mee en trilt zoals ook de helikopter dat doet. Met als resultaat dat je in de scène wordt getrokken.

Naast het oppompen van de actie is er nog een verrassende andere werking. Wat ik namelijk niet had verwacht, is dat 4DX ook kan bijdragen aan de romantiek. Maar op het moment dat twee van de tieners dan ein-de-lijk eens gaan zoenen, deint de stoel zachtjes heen en weer. Alsof we samen met de tortelduifjes op een roze wolk worden weggedreven. Heel zoet.

Of Pathé hiermee de verknochte Netflixers van de bank kan halen, is natuurlijk maar de vraag. Maar de bioscoopexploitant geeft ons wel weer een extra keuzemogelijkheid om een film te zien zoals wij dat willen. Want soms wil je thuis onder een dekentje, soms heb je zin in een groot scherm en donkere zaal, en bij sommige films mogen alle remmen los en ga je voor de 4DX totaalervaring. Zelf geef ik de voorkeur aan een bioscoopstoel die zich niet als een cocktailshaker gedraagt, maar voor de thrillseekers onder ons kan die vierde dimensie zomaar de kers op de taart zijn.

Jumanji: Welcome to the Jungle

Allemaal leuk en aardig natuurlijk die 4DX, maar was de film zelf ook een beetje te pruimen? Voegt dit vervolg iets toe aan de originele film uit 1995? Het antwoord is ja. Dat komt vooral omdat het spel nu omgekeerd werkt. Kwamen in de eerste Jumanji de wilde dieren en doorgedraaide jager vanuit het spel naar de echte wereld, dit keer is het andersom. De tieners krijgen als spelers een ander lichaam toegewezen. De nerd is nu een gigantische spierbundel, de stoere sporter verandert in een klein opdondertje zonder bijzondere vaardigheden, het rebelse meisje is plots een schaarsgeklede dame met een zwarte band in karate en het arrogante prinsesje transformeert in een dikke professor.

Het verhaaltje is eenvoudig - om te overleven moeten ze het spel verslaan. En dat is ideaal, want wie bij een 4DX vertoning zit, heeft echt geen tijd voor allerlei ingewikkelde plot twists. Een stevige dosis actie gecombineerd met komische momenten is wat Jumanji: Welcome tot the Jungle te bieden heeft. Met als dikke bonus de chemie tussen de acteurs. Dwayne Johnson en komiek Kevin Hart kunnen heerlijk bekvechten, maar het is Jack Black die de show steelt als het tienermeisje dat vast zit in het lijf van professor Sheldon, maar gewoon doorgaat met flirten. Een luchtig tussendoortje en een ideale film om 4DX eens mee uit te testen.

Door Kita van Slooten

‘Het is alsof we in een sprookje wonen’

In december laat RTL 4 iedere dag een wens in vervulling gaan, zodat het echt onvergetelijke feestdagen worden. Weekend Magazine vraagt iedere week iemand die zo verrast is naar zijn of haar verhaal.

Een verrassing organiseren voor twee mensen is bepaald geen sinecure. Dat ondervonden Jeroen van Bergen en zijn broers Sander en Maarten toen ze hun ouders wilden verrassen. Want vader Jef en moeder Marlies werken weliswaar allebei in het onderwijs, maar wel op een andere school. En zie ze maar eens lang genoeg van huis weg te houden om daar de boel helemaal in kerstsfeer te steken.

Daarom waren er nog veel meer mensen bij de operatie betrokken, vertelt Marlies. “In het weekend voordat we verrast werden, had een collega gevraagd of ze mij mocht fotograferen voor haar fotografie-opleiding. Dan moest ik wel opletten dat ik geen streepjes of ruitjes droeg, of helemaal in het zwart was. Dat was natuurlijk voor de camera’s van RTL, maar dat vermoedde ik totaal niet. Ik deed gewoon braaf wat ze zei en liet me voor de vorm ook nog fotograferen.”

Toen haar oudste zoon Maarten die maandag ineens op haar werk verscheen, schrok ze in eerste instantie. Er zou toch niets zijn? “Maar nee hoor, hij deed heel luchtig, zei: ‘Kom, we gaan even boodschappen doen.’ Ik dacht: het zal wel.” Eenmaal buiten bleek Marlies’ auto ingekapseld door de directeuren van de school. Ze móest dus wel met haar zoon meerijden. Die bleef ondertussen maar smoes op smoes verzinnen om zijn moeder bij huis weg te houden.

Want daar was jongste zoon Jeroen – sinds jaar en dag opperhoofd kerstversiering – bezig met een team van de Onvergetelijke Feestdagen. Hun doel: het huis en de tuin van hun ouders in een sprookjesachtig kerstpaleis veranderen.  Jeroen: “Mijn ouders zijn zo ontzettend lief. Ik heb 29 jaar heel liefdevol bij hen mogen wonen. Nu ik op het punt sta om uit huis te gaan, heeft met name mijn vader het er best moeilijk mee. Ik wil dus afscheid nemen in stijl, met een extra mooie kerstversiering.”

Om dat mogelijk te maken was zijn broer Sander op dat moment bezig hun vader in het ootje te nemen. Jef: “Die stond ineens bij mij op school. Hij had zo’n leuke leenauto, zei hij, of ik zin had om even met hem een ritje te gaan maken? Maar ja, ik had nog allerlei afspraken op school. De eerste liep uit, ik zag dat Sander daar een beetje zenuwachtig van werd. De volgende twee afspraken werden zomaar afgezegd; die zaten dus ook gewoon in het complot.”

Vervolgens was het zaak om Jef zo lang als nodig bij huis weg te houden. En ook Sander moest zich daarvoor in allerlei bochten wringen. Jef: “Eerst moesten we even naar hun huis omdat zijn vriendin ziek was, toen gingen we toch met z’n allen naar ons huis, maar reed hij ‘per ongeluk’ verkeerd. Ik wilde intussen wel weer eens terug naar school om mijn eigen auto op te halen, maar toen moest Sander eerst zijn vriendin naar ons huis brengen. Toen hij daarna ook nog ergens op een parkeerplaats stopte om even te bellen, nota bene op 200 meter van ons huis, werd ik echt ongeduldig.”

Maar toen reed ook ineens de auto van Maarten het parkeerterrein op. Met Marlies op de passagiersstoel. Marlies: “Toen ik Jef zag, dacht ik: we zitten in Bananasplit.” Ze checkten even bij elkaar, maar wisten allebei van niets. Wat was hier aan de hand? “We gingen verder lopend naar ons huis. Ik dacht: we zien wel. En toen verscheen ineens Nicolette Kluijver. Ik riep uit: ‘Nou ja, ik ken jou!’ en toen bleek zij er voor ons te zijn.”

Nicolette overhandigde het stel een pakje. Daarin zat een rode knop, waar Marlies op mocht drukken. “En ineens, boem!, was het hele huis verlicht. Het was zo prachtig: overal kerstbomen, lichtjes, fakkels, een arrenslee…” Marlies: “Ik zat alleen maar van: ‘Kijk daar! En daar! En daar ook!’ Het was zo mooi en zo super dat je gewoon niet wist waar je moest kijken.”

En toen stond daar ineens Jeroen. Jef: “Toen schoot ik vol.” Marlies: “Hij vertelde dat hij zo dankbaar is en dat hij zo’n fijne jeugd heeft gehad. Heel lief natuurlijk, maar dat we zo’n fijn gezin hebben, ligt natuurlijk ook aan onze zoons en hun meisjes. We zijn gewoon heel gelukkig samen.” Jef: “Nu hij zijn eigen stekkie heeft, wordt het wel stil in huis.” Marlies: “Ja maar, voor hem is het toppie toch? En die actie was echt superdesuperdesuper.”

Jeroen zelf is ook blij met hoe zijn plan is uitgepakt. “Het was echt een perfecte dag. We hebben onwijs veel lol gehad bij de opnames. En ik had voor naderhand nog allemaal vrienden en familie uitgenodigd, zodat we niet in een leeg huis zouden zitten als het team van RTL vertrok. Maar hoe leuk dit ook allemaal was, het valt natuurlijk in het niets bij 29 jaar liefde en geborgenheid van mijn ouders.” Jef: “Dat maakt het ook zo moeilijk, dat hij zo lief voor ons is.”

Inmiddels maakt het gezin Van Bergen zich op voor een prachtig versierde kerst, met het hele gezin en aanhang. Marlies: “Maar we genieten er al wekenlang iedere dag van. Het was een fantastische verrassing. Het lijkt echt alsof we in een sprookje wonen.”

En zo’n sprookje kan maar op één manier eindigen: ze leefden nog lang en gelukkig. 

Hartverwarmende en memorabele momenten in de Onvergetelijke Feestdagen

Net als vorig jaar zorgt RTL 4 in de feestelijkste maand van het jaar voor hartverwarmende momenten. Vanaf 1 december verrassen onze presentatoren, onder wie Angela Groothuizen, Johnny de Mol, Natasja Froger, Chantal Janzen en nog vele anderen iedere dag weer iemand met een memorabel moment in ‘RTL 4’s Onvergetelijke Feestdagen’. Op alle dagen in december kan je om 19.55 uur op RTL 4 zien hoe zo'n wens in vervulling is gebracht.

Cadeaus met een verhaal

Sokken of een warme muts: dat zijn de standaard kerstcadeautjes voor mannen, daarom hebben we enkele cadeautjes-met-geschiedenis uitgezocht voor de man die graag een sterk verhaal over zijn spul vertelt. 

Als alternatief ... 

Sta je op de wachtlijst voor de nieuwe Tesla of moet je eigenlijk nog wel een aantal jaren sparen... Wees niet teleurgesteld, want voor een paar tientjes haal je je eigen oplaadstation van Tesla in huis. Alleen dan wel voor je telefoon. Een cadeautje voor de fans. €45, shop.tesla.com (of bij www.mysupercharger.net voor € 79).

Voor je Amsterdamse vrinden

Als er in Amsterdam een boom wordt gekapt, gaat deze boom naar een werkplaats in West. Hier maken de jongens van Stadshout er snijplanken van. Uniek, want op iedere plank staat waar hij vandaan komt, of het nu de Prinses Irenelaan is of het Vondelpark (er staat zelfs een QR-code op met meer informatie over de desbetreffende boom). Niet alleen een goed verhaal, maar je doet ook mee aan de verduurzaming van de stad: twee vliegen in een klap! Vanaf € 35, www.houtvanjestad.nl.

Je eigen brouwerij

Wat is er leuker dan je 'eigen' biertje te schenken op de nieuwjaarsborrel voor de buren? Want met de Beer Making Kit kun je zelf experimenteren met de hoeveelheden hop en mout en het bier helemaal naar jouw smaak zetten: van een IPA tot een gewoon pilsje. Vanaf € 50, www.hopt.nl of bij je lokale slijter. 

Better safe than sorry

Onderbroeken zijn natuurlijk altijd een welkom cadeau. Deze Kerst een keertje eentje zonder kerstman of -boom maar met zilver (!). De onderbroeken van Spartan beschermen de edele delen van de man tegen straling van laptops (vandaar ook de naam), iPads en telefoons. Of het echt werkt, weet niemand maar better safe than sorry! € 42, spartanunderwear.com.

De allerbeste!

Dents maakt al sinds 1777 handschoenen van fantastische kwaliteit. Zo goed, dat zelfs James Bond ze draagt. Ben je een fan, heb je snel koude handen en een paar euro's over? Ga dan naar www.dents.co.uk en bestel dezelfde handschoenen als Daniel Craig. Vanaf € 45, die van 007 kosten iets meer: € 95. 

ScrapeMap

ScrapeMap is een kaart waar je alle landen waar je ooit bent geweest kun open krassen, als een soort kraslot. Goed voor je bucketlist, om je bezoek te laten zien waar je zoal bent geweest of in elk geval als praatstuk voor aan tafel. Tip: kras voor het geven eerst de landen open die je samen hebt bezocht! Te koop bij de boekhandel of via www.scrapemaps.com. € 25. 

Dit waren de 15 beste gadgets van 2017

Moet je nog last minute een cadeautje scoren? Dan zit je met een van deze 15 gadgets helemaal goed. Dit zijn de 15 gadgets - in willekeurige volgorde - die het afgelopen jaar het meeste indruk hebben gemaakt.

1. Super Nintendo Classic Mini
De Super Nintendo werd in 1992 in Europa op de markt gebracht en veel games die ervoor uitkwamen, worden vaak genoemd in lijsten met beste games aller tijden – waaronder klassiekers als Super Mario World, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Super Mario Kart, Super Metroid en F-ZERO™. Afgelopen jaar werd-ie daarom opnieuw uitgebracht in een kleinere versie inclusief 21 klassieke games.

De Super Nintendo Classic Mini kost 90,- euro en bestel je hier

2. Star Wars Jedi Challenge
Net op tijd voor de première van de nieuwe Star Wars film bracht Lenovo afgelopen maand de Jedi Challenge uit. Een revolutionair Augmented Reality spel waarbij je met een speciale bril en lightsaber kunt vechten tegen Darth Vader. 

De Star Wars Jedi Challenge kost 299,99 euro en bestel je hier.

3. iPhone X
Maanden werd er over gespeculeerd, maar afgelopen september werd de jubileum iPhone gelanceerd. De homeknop verdween, het OLED-beeldscherm loopt tot de randen en ontgrendelen doe je in het vervolg door gewoon naar je iPhone te kijken. Dat allemaal voor een verschrikkelijk hoog prijskaartje, maar dan heb je wel het nieuwste van het nieuwste. 

De iPhone X heb je vanaf 1159 euro en bestel je hier.

4. Google Wifi
Last van slecht wifi-bereik in je huis? Google heeft er met Google Wifi voor gezorgd dat dit verleden tijd is. De gadget verzorgt internet via het minst drukke kanaal en maakt het zelfs mogelijk om bepaalde apparaten voorrang te geven op het internet. Ook kun je via de bijbehorende app een tijdslimiet op de internettijd instellen. Handig om zo het internetgebruik van je kinderen in de gaten te houden. 

De Google Wifi heb je al vanaf 139,- euro en bestel je hier.


5. HP Sprocket
De HP Sprocket is een printertje op broekzakformaat waarmee je overal waar je bent je meest favoriete foto's kunt printen. Via de bijbehorende app kun je jouw smartphone foto’s bewerken en voorzien van vrolijke randjes of emoji’s en met één druk op de knop uitprinten. 

De HP Sprocket heb je voor 129 euro en bestel je hier.

6. Fossil Hybrid smartwatch 
Is een smart watch niet helemaal iets voor jou, maar zou je het wel fijn vinden om je stappen bij te houden en seintjes te krijgen als je een telefoontje binnenkrijgt? Dan heeft Fossil een reeks fijne hybride horloges waarbij niemand doorheeft dat je een slim klokje om je pols hebt. De horloges zien er uit als normale horloges, maar bevatten slimme functies zoals bijvoorbeeld het tellen van je stappen of het tracken van je slaap.

De Fossil Hybrid smartwatch heb je vanaf 129 euro en bestel je hier.

7. Sony H.ear On headphones

​De headphones van Sony komen er in verschillende formaten en modellen. Zo heb je on-ear of over-ear modellen. Het fijnste aan deze headphones is dat ze allemaal draadloos zijn, super licht - terwijl ze er niet per se zo uitzien - en gemakkelijk mee te nemen zijn. En met de bijbehorende Sony headphones connect app kun je instellingen als de equalizer en surround effect wijzigen. Verder hebben ze een goed geluid en zijn de headphones zelfs geschikt om Hi-Res audio op te beluisteren.

Je hebt een Sony H.ear On headphones al vanaf 180 euro en bestel je hier.

8. Sonos One
Mocht je nog een speaker aan willen schaffen, dan is de Sonos One een super fijne optie (want speelt via wifi af, dus je muziek wordt niet onderbroken door appjes van vrienden). En met het oog op de toekomst, is er een grote kans dat je er binnenkort ook tegen kan praten om een nummer op te zetten.

De Sonos One kost 229 euro en bestel je hier.

9. Philips Sonicare tandenborstel
Deze elektrische tandenborstel heeft in de tandenborstel opzetstukjes ingebouwde chips zitten, zodat je iedere keer het juiste programma kiest (voor wittere tanden of een gezonder tandvlees) als je gaat poetsen. 

De Philips Sonicare elektrische tandenborstel heb je vanaf 259,95 euro en bestel je hier.

10. Huawei Mate 10
De Huawei Mate 10 is het eerste toestel met een artificial intelligence chip erin verwerkt. De camera van het toestel weet hierdoor precies wat je gaat fotograferen en past hierop de instellingen aan. Maak je een portret van iemand, dan krijg je een bokeh-effect. Hierbij is de achtergrond geblurt en de voorgrond - de persoon zelf dus - scherp.

De Huawei Mate 10 kost 799 euro en bestel je hier.


 11. Theta V 360 camera
In de categorie 360 graden camera’s is de Theta V toch wel echt een pareltje. De Theta V zorgt voor een super scherp 360 beeld in foto en film. Met de bijbehorende app maak je super toffe tiny worlds of creëer je het perfecte 360 graden vakantiefilmpje. 

De Theta V 360 camera 449 euro en bestel je hier.

12. Nintendo Switch
De meest populaire gamecomputer van het afgelopen jaar was toch zeker wel de Nintendo Switch. De Nintendo Switch is een combinatie van de traditionele console in de huiskamer en een handheld console voor onderweg. De Switch is op 3 verschillende manieren te gebruiken. Plaats de Switch in het docking station en je speelt je games op je televisie. Ben je onderweg, dan plaats je de controllers aan beide zijden van het scherm en kun je onderweg gamen. Ben je met twee personen? Dan kun je de twee joy-con controllers los koppelen en met zijn tweetjes een spel spelen. 

De Nintendo Switch kost 329 euro en bestel je hier.

13. Snapchat Spectacles
Afgelopen jaar was daar eindelijk het moment dat we in Nederland ook de Spectacles konden kopen. De Spectacles is een zonnebril van Snapchat waarin een camera zit verwerkt, zodat je niets hoeft te missen. Met een druk op de knop kun je alles wat jij ziet opnemen. In de bijbehorende brillenkoker zit een oplader, zodat je zonnebril altijd opgeladen is. 

De Snapchat Spectacles kost 149,99 en bestel je hier.

14. Ultimate Ears Wonderboom
Ultimate Ears blijft ieder jaar verrassen met een hufterproof speaker. Eentje die tegen een stootje kan, die je kunt laten vallen of meenemen als je gaat zwemmen. Daarnaast komt er behoorlijk geluid uit de speaker.

De Wonderboom kost 80 euro en bestel je hier.

15. Samsung Gear VR headset 

Op de lijst mag absoluut niet een Virtual Reality bril ontbreken. De Gear VR is Samsungs eerste virtual reality-bril die ontwikkeld werd in samenwerking met het bedrijf Oculus. Hij werkt draadloos, zodat je volgens Samsung ‘volledig kunt opgaan in de virtuele wereld zonder vast te zitten aan een computer’. Je schuif je smartphone er in en kunt gamen of kennis maken met de virtuele wereld.

Een Samsung Gear VR bril heb je vanaf 69,95 euro en bestel je hier.

 

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen: Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!​

'Mijn ouders vinden het belangrijk dat ik het eerlijk vertel'

Van onze partner NIX18

De afgelopen weken kon je in Weekend Magazine lezen over hoe je met je kind afspraken van NIX kan maken, hoe andere ouders dat aanpakken en wat deskundigen erover zeggen. Maar wat vinden tieners er eigenlijk zelf van? Onze collega's van Editie NL gingen samen met opvoeddeskundige Tischa Neve naar het Casparus College in Weesp en gingen in gesprek.

 

Weekendagenda

Tutu's en maillots

December is traditioneel de maand om de kinderen kennis te laten maken met klassiek ballet. Beroemde balletten als Het Zwanenmeer, De Notenkraker (vinden jongetjes vaak de leukste!) en De Schone Slaapster zijn weer afgestoft en geschikt gemaakt voor het hele gezin, soms zelfs vanaf 4 jaar, zoals in Rotterdam. Deze balletten worden de komende weken door het hele land opgevoerd: mooie kostuums, heerlijke muziek en natuurlijk dansers. Kijk snel bij www.ntk.nl.

De ultieme kerstklassieker

Pathé vertoont in het hele land de beroemde kerstklassieker Home Alone. Fantastisch voor de kinderen, maar ook voor ouders omdat de film toch al zo'n 27 jaar oud is en nogal wat nostalgie oproept. Hij is geheel geremastered en nog altijd even grappig (en spannend)! Bij alle Pathé-theaters op kerstochten. Voor kaartjes: www.pathe.nl.

Het circus

Nog zo'n traditie: het kerstcircus. Of je nou naar Carré in Amsterdam gaat of het grote kerstcircus op het Malieveld in Den Haag, het blijft het ideale uitje voor het hele gezin tijdens de feestdagen. En gelukkig zonder wilde dieren! Wil je iets bijzonders, ga dan naar Dave's Wintervarieté in Rotterdam: in een prachtige spiegeltent neemt Dave je mee naar zijn magische winterwereld (mét heerlijk eten!). 

Disney's Betoverende Wereld

Ook een soort circus maar dan op het ijs en met alle bekende Disney-figuren. Een wervelende show, veel muziek en natuurlijk acrobatiek op het ijs. Van Toy Story en Frozen tot Cars en de Kleine Zeemeermin: zie je favoriete tekenfilmfiguren nu live! www.disneyonice.com.

Schaatsen in de polder

Met een beetje mazzel is het behoorlijk weer en wat is er dan fijner dan de schaatsen onder te binden? In Biddinghuizen is Flevonice weer geopend, met een drie kilometer lange baan door de natuur.

Maar er is ook genoeg te doen voor de kleintjes: krabbelbanen, een glijbaan, speeltoestellen en een trampoline. En geopend tijdens de Kerst: www.flevonice.nl.

 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Sloppy Joe met kalkoen

In samenwerking met Kosmos Uitgevers

Sloppy Joes zijn niet zomaar broodjes of burgers. Om ze een kerstmake-over te geven beleggen we ze met pulled turkey en spannende, knapperige groenten en dopen we ze in de jus. Een heerlijk recept voor de dag na het grote kerstdiner, van Jamie Oliver!

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 200 g restjes gebraden kalkoenvlees
 • 200 ml overgebleven kalkoenjus
 • 1 wortel
 • 1 appel
 • ½ rode ui
 • 2 takjes verse munt
 • 2 augurken
 • 1 verse rode peper
 • 4 volkorensesambroodjes

BBQ-SAUS

 • 2 el ketchup
 • 1 el HP sauce
 • 1 tl Engelse mosterd
 • ½ tl chipotle tabasco
 • 1 scheutje worcestersaus

Pluk de restjes kalkoenvlees uit elkaar en zet het vlees 10 minuten met een scheutje water en 4 eetlepels jus in een pan met deksel op laag vuur om op te warmen. Warm de rest van de jus in een ander pannetje op, zodat het straks klaar is voor gebruik.

Schil en snijd de wortel en appel intussen in dunne lucifertjes, pel en snijd de rode ui in dunne ringen en pluk en hak de muntblaadjes. Doe alles met 1 eetlepel van het zuur uit de pot augurken in een kom. Snijd de augurken en de rode peper in dunne plakjes, liefst met een gekarteld decoratiemesje, doe ze in de kom en hussel alles met een snufje zeezout en zwarte peper door elkaar. Roer de ingrediënten voor de BBQ-saus in een kommetje door elkaar.

Snijd je broodjes open, rooster ze en besmeer ze met de BBQ-saus. Verdeel het kalkoenvlees over de onderste helften, sprenkel er een beetje jus over en schep er een bergje salade op. Leg de bovenste helften van de broodjes erop en klaar ben je. Serveer de jus en de rest van de salade er apart bij.

Verdubbelen kan ook...

Dit is een perfect recept voor feestjes. Het is snel klaar en je kunt de hoeveelheden makkelijk verdubbelen. Ook leuk: serveer de verschillende ingrediënten in aparte bakjes en laat je gasten hun eigen broodje beleggen. En wil je zelf na de kerstdagen niet verdubbeld zijn, dan is het ook fijn om te weten dat je zo'n Sloppy Joe om de calorieën niet hoeft te laten. Dit zijn de voedingswaarden: 

CAL.        VET     VERZ. VET   EIWIT    KOOLHYD.   SUIKERS   ZOUT   VEZELS

639 kcal   29,4 g  6,8 g             39,7 g    52,7 g            12,6 g        2,1 g      14,1 g

Jamie Oliver's Kerstkookboek

Geen kerst zonder Jamie... het razend populaire kerstkookboek van vorig jaar is namelijk in een nieuw jasje gehesen! Jamie Oliver’s Kerstkookboek helpt je om tijdens de feestdagen de lekkerste gerechten zónder stress op tafel te zetten. Want wat is er nu fijner dan tijdens het kerstfeest relaxed te kunnen genieten van een heerlijk kerstmenu? Jamie geeft recepten voor echte kerstklassiekers met een Jamie-twist tot vegetarische hoofdgerechten en gezonde traktaties. En natuurlijk ontbreken de recepten voor het kerstontbijt en de desserts niet. 

Titel: Jamie Oliver’s Kerstkookboek
Auteur: Jamie Oliver
ISBN: 9789021564289
Prijs: € 29,99
Uitgever: Kosmos Uitgevers
© Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017

 

 

 

 

 

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

HET RTL NIEUWS JAAROVERZICHT

Wanneer kijken: als je even terug wil kijken op het (bijna) afgelopen jaar
Wanneer niet: als je het liever de blik vooruit richt
Naast je op de bank: toch echt zakdoekjes
Waar: Videoland

Wil je straks op al die kerstfeestjes en nieuwjaarsborrels heel wereldwijs lijken of gewoon wat gespreksstof hebben? Dan heb je wat aan het jaaroverzicht van RTL Nieuws en Videoland. In een jaar kan veel gebeuren - dat was in 2017 niet anders - en je onthoudt ook niet alles. Hier wordt je in zo'n 26 minuten weer bijgepraat en al die tijd denk je: oh ja, dat is ook nog gebeurd! En dat. En dat. En dat. Enzovoort.

Om zoiets te vertellen kan je allerlei verschillende manieren kiezen, maar chronologisch ligt het meest voor de hand. Daar hebben ze hier niet gedaan. Er zijn zes hoofdstukken die om verschillende onderwerpen draaien en waar meer ruimte voor is. Het presidentschap van Donald Trump bijvoorbeeld, maar ook de verkiezingen in ons eigen land, of het weer wereldwijd. Soms is dat plotseling ontroerend, zoals in het begin als het over de dood van Romy en Savannah gaat, en soms ook gewoon grappig. Tussendoor zijn steeds korte fragmentjes die onder een overkoepelend thema vallen. 'Schaamteloos', maar ook 'Kippenvel' of 'Geluk'. Daar kan verrassend veel onder vallen, van het drama van Nouri tot neushoornfokkers tot een dinertje met de koning. Een prima besteed half uurtje! 

THE ROYALS

Wanneer kijken: als je het graag over the top hebt
Wanneer niet: als je eigenlijk The Crown bedoelde
Naast je op bank: wraakplannen voor de intriges in je eigen leven
Waar: Videoland

Vorige week hadden we het nog over The Crown en nu bespreken we alweer een serie over het Britse koningshuis. Maar dit is wel heel andere koek. Niks historisch drama, dit is keiharde seks, drugs en protocol. Deze geheel fictieve koninklijke familie, heerst toevallig ook over Groot-Brittannië en bewoont Buckingham Palace. Maar daarmee houden de vergelijkingen met de werkelijkheid wel op. Tenminste, daar gaan we maar vanuit, zolang we niet zeker weten welke narigheid er zich allemaal binnen de echte paleismuren afspeelt. 

Want narigheid, daar grossieren deze Royals in. De koningin is ijskoud en geeft alleen om het imago van de familie, de koning wil het liefst de monarchie afschaffen, de kroonprins is een slettebak, net als zijn zusje, die bovendien ook nog flink aan de drugs zit en er een nogal competitieve relatie met haar moeder op na houdt. En dan zijn er nog de slinkse oom die er alles voor over heeft om zelf koning te worden en zijn *ahem* bijzondere dochters. Op een razend tempo proberen ze elkaar de pas af te snijden en hun eigen belang voorrang te geven. Dat gaat met opvallend knap geschreven, heel geestige dialogen. En het koninklijke decor is misschien niet zo overdadig als in The Crown, maar nog steeds bijzonder prettig om naar te kijken. Lekker hoor! 

GRIMM

Wanneer kijken: als je zin hebt in griezelige entertainment
Wanneer niet: als je snel nachtmerries hebt
Naast je op bank: een dolk, knoflook, wat je maar ook nodig hebt om het kwaad af te weren
Waar: Netflix

Wij gewone stervelingen zien niet wat er echt gaande is in de wereld: een epische strijd tussen allerlei soorten monsters die zich voordoen als mensen en degenen die hen kunnen tegenhouden. Agent Nick Burkhardt  ontdekt dat hij een gave heeft om die monsters te herkennen en te bevechten. Dat werpt een heel nieuw licht op zijn werk bij de politie natuurlijk. 

Er valt heel veel aan te merken op Grimm. De special effects zijn behoorlijk houtje-touwtje (hoewel dat in latere seizoenen beter schijnt te worden), en ook in de verhalen zijn veel dingen toevallig en onverklaarbaar. Waarom zijn die monsters bijvoorbeeld superkrachtig, maar kunnen ze niets beginnen tegen de handboeien van de politie? En beeldtaal is ook niet bepaald subtiel: in een aflevering over bijenmensen zijn die consequent in het geel en zwart gekleed. En toch. Light-horror mag best een beetje slecht zijn. En het is misschien niet heel goed, maar wel heel leuk. Een soort CSI meets Harry Potter meets The Walking Dead. 

A CHRISTMAS PRINCE

Wanneer kijken: als je een bezorgde tweet van Netflix wil krijgen
Wanneer niet: wanneer je slecht tegen sentimentaliteit kan
Naast je op bank: een spuugbakje zou nog wel eens van pas kunnen komen.
Waar: Netflix

Deze film kwam in het nieuws omdat Netflix een tweetje stuurde: 'Aan de 53 mensen die A Christmas Prince 18 dagen achter elkaar iedere dag hebben gekeken: gaat het wel goed?'. Een fantastisch publiciteitsstuntje natuurlijk, maar ze hadden ook wel een punt: mocht iemand deze film echt meer dan eens hebben bekeken, moet er behoorlijk wat mis zijn.

Amber Moore is een ambitieuze jonge journaliste die naar het staatje Aldovië wordt gestuurd voor een verhaal over een onwillige kroonprins. Die blijkt natuurlijk heel knap te zijn en een veel betere man dan ze ooit had durven hopen. Zij doet zich voor als gouvernante voor zijn kreupele zusje - alles voor het artikel - en hij valt voor haar Amerikaanse nuchterheid en sentimentele oneliners. Bovendien zijn ze allebei lief voor kinderen enzo. Dat er zich nog heel veel gedoe voordoet voordat ze eindelijk samen zijn, zal niemand verrassen. Net als de rest van de hele film dat ook niet doet.