Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 50, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Doe-het-zelf: 5 Jaar Later

5 Jaar Later is terug. Het programma begint op 2 januari weer, dit keer niet met Jeroen Pauw, maar met Beau van Erven Dorens aan het roer. Hij kijkt met verschillende gasten - onder wie ook Pauw zelf - terug op een interview dat ze vijf jaar eerder hebben gegeven. Wat is er allemaal gebeurd in de tussentijd en hoe zijn ze veranderd? Redacteur Peper Hofstede deed zoiets zelf ook, gewoon thuis, met haar zus. Een aanrader!

Ergens in mei van dit jaar zat ik voor mijn boekenkast en ging door allerlei opbergdozen heen. Een paar weken daarvoor had mijn ex-vriend me ingeruild voor een ander en het was niet de meest vrolijke tijd uit mijn leven. Maar ja, zijn spullen mocht hij natuurlijk terug hebben. En dus zocht ik uit wat er in de dozen zat. In een ervan, met het raadselachtige label 'machientjes', vond ik iets terug waarvan ik vergeten was dat ik het had: 2 kleine tapes met daarop een datum, 14 juli 2012. 

Die zomer stond ik op het punt om naar de Olympische spelen in Londen te gaan. Ik zou er de verslaggevers van RTL Nieuws ondersteunen en daarom was het handig als ik zelf kon filmen. Ik kreeg een paar lessen en oefende ook veel thuis. En zo kwamen mijn zus en ik op een idee: we gingen elkaar op camera interviewen over ons leven en wat we voor de volgende vijf jaar van plan waren. Pas in 2017 zouden we het terug mogen kijken. 

We maakten er een dolle avond van. Eerst uitgebreid koken, glaasje wijn erbij en vragen verzinnen. En vervolgens elkaar twee uur lang ondervragen. Waar sta je op dit moment? Welk liedje moet er zeker op de soundtrack van je leven? Wie is er belangrijk voor je? Wat gaat er de komende vijf jaar voor je veranderen? Wat ben je dan kwijt en wat ben je dan rijker? Aan het eind waren we moe-geluld en behoorlijk teut. Ik schreef de datum op de bandjes, stopte ze in een doos en vergat ze.  

Tot dit voorjaar dus. Ik keek de beelden op een middag na werk terug. Of tenminste: een klein stukje maar. Want wat ik zag was behoorlijk confronterend. Wat was ik toen, in 2012, gelukkig! En vol zelfvertrouwen. En verliefd: ik had toen net een weekje verkering met de man die me bijna vijf jaar later tamelijk rücksichtslos zou dumpen. De kloof tussen hoe slecht ik me nu voelde en hoe goed ik toen in m'n vel zat, was zo groot, dat ik er niet naar kon kijken. What happened?

Psycholoog Robert Haringsma van het Instituut voor Positieve Psychologie snapt dat wel. "Zo terugkijken op jezelf brengt best risico's met zich mee. Je kan boos worden op jezelf, spijt hebben van wie je toen was of wat er in de tussentijd van je geworden is. Dat aanvankelijke gevoel is niet te controleren, maar wat je ermee doet wel. Eigenlijk moet je jezelf afvragen: wat heb ik ervan opgestoken om mezelf zo te zien, wat wil ik dan voor de toekomst en hoe ga ik dat bereiken? Spijt kan, zolang je er niet in blijft hangen, heel goed werken om je tot positieve daden aan te zetten."

Dat besluit ik ook te doen. Eerst maar weer eens m'n vrolijke zelf terugvinden. Gelukkig lukt dat in de maanden daarna ook. Mijn ex blijkt na enige introspectie groot gelijk te hebben: we zijn zo allebei beter af. Ik stuur mezelf naar de sportschool, vind een nieuw ritme, word weer verliefd. En weer vrolijk. Tijd dus om die bandjes nog eens goed te bekijken en te zien wat er nog meer te leren valt. En wat is er uitgekomen van mijn voorspellingen van vijf jaar geleden? 

Wat me vooral opvalt: ik had destijds het gevoel dat ik overal tijd voor had. Veel lezen, veel sporten, veel uitgaan, veel werken. Dat gevoel ben ik in de afgelopen vijf jaar compleet kwijtgeraakt. Tegenwoordig vind ik juist vaak dat ik het overal te druk voor heb. Ik heb inmiddels een drukkere baan en een kat die van veel aandacht houdt. Maar ik denk eigenlijk dat het meer aan mijn telefoon ligt: ik laat me er vaak door afleiden en breng meer tijd dan goed voor me is door op Reddit. Food for thought.

Ook een 5 Jaar Later maken?

Interviewen is een kunst. Hoe zorg je dat iemand niet alleen maar plichtmatig feitjes opnoemt, waar die vijf jaar later zelf nog bij in slaap zou vallen? We vragen het aan Roelof Hemmen, anchor bij BNR. Hij interviewt bijkans dagelijks mensen en heeft wel een paar tips om de diepte in te gaan. "Het allerbelangrijkste is dat je weet wat je wil weten. En tegelijkertijd moet je bereid zijn om je te laten verrassen. Dat betekent: eerst goed voorbereiden en tijdens het interview vooral goed luisteren. Dus vooraf verdiep je je in degene die je gaat interviewen. Ook al is het je eigen zus of je beste vriend, ja. Wat drijft iemand? Hoe ziet hij zichzelf? Vraag niet alleen naar wat je al van iemand weet, maar juist ook naar wat je nog níet weet. Misschien zijn er wel vragen die je nooit durfde te stellen. Dat kan best spannend zijn, maar levert de mooiste interviews op."

"Daarna is het een kwestie van je interesse tonen. Het beste is als je niet je vragen van een papiertje hoeft op te lezen, maar dat je heel goed luistert naar wat iemand vertelt en daarop doorvraagt. Let ook op je houding. Voor zo'n project thuis zou ik op een keukenstoel gaan zitten, niet onderuitgezakt in een luie stoel. En bij voorkeur allebei op een stoel met dezelfde hoogte. Zorg dat je niet te dichtbij zit, in iemand's persoonlijke ruimte, maar ook weer niet te ver weg, anders voel je de afstand ook figuurlijk. Schroom niet naar voren te leunen als je het echt boeiend vindt, de ander voelt dan je oprechte interesse." Nog een tip: vraag niet alleen naar het verleden en het heden, maar juist ook naar de toekomst. Dat is over vijf jaar extra leuk om terug te zien.

Ook vastgelegd op camera: mijn zus vraagt me of mijn dan gloednieuwe vriendje over vijf jaar nog in mijn leven zal zijn. 'Nee,' zeg ik beslist, 'ik denk het niet.' Die voorspelling is dus uitgekomen. Ik vind het louterend om te weten dat, hoe leuk de relatie ook was, ik er vanaf het begin iets eindigs in zag. 'Wat hoop je dan voor over vijf jaar?' wil ze weten. Daar hoef ik geen moment over na te denken: een man en een kat. Niks over een kind. Dat wist ik natuurlijk wel van mezelf, maar omdat ik er in de tussenliggende jaren over getwijfeld heb, is het fijn er weer eens aan herinnerd te worden dat ik die wens eigenlijk nooit echt heb gevoeld. De kat is er inmiddels en met die man komt het vast goed. 

Nog zo'n leuke vraag: geef jezelf eens advies voor over vijf jaar. Mijn jongere zelf kijkt strak de camera in en zegt streng: "Blijf leuk. Wat je ook doet, wat er ook gebeurt, niet zuur worden." Ik denk dat ik daar aardig in geslaagd ben, maar heb dan ook helemaal niets om zuur over te zijn. Ik besluit wel het ook voor de komende vijf jaar in gedachten te houden, en hopelijk nog voor heel lang daarna. En dat is precies het nut van zo'n project, zegt psycholoog Robert Haringsma. "Het is een manier om jezelf te dwingen om over jezelf na te denken. Zo kan je sturing op je bestaan krijgen. De dagelijkse realiteit wordt overheerst door allerlei eisen van je gezin en je werk. Voor je het weet, word je op een dag wakker en besef je dat je nooit echt hebt nagedacht of je wel gelukkig bent. Of je wel de persoon bent die je wil zijn. Door daar af en toe bewust bij stil te staan, kan je waar nodig bijsturen." 

Onze vragen zijn niet allemaal zo introspectief. Zo doe ik een paar correcte voorspellingen over mijn uiterlijk: ik gok - half als grapje - dat ik in 2017 mijn haar zal blonderen en mijn tanden bleken. Allebei waar. Ook denk ik dat mijn vetpercentage tegen die tijd beduidend lager zal zijn; daar klopt dan weer niets van. We vragen naar elkaars lievelingsmensen, beeld op de wereld, liedjes waar we op dat moment naar luisteren en hebben het over carrièreplannen. 

Al met al vind ik het een ontzettend waardevol project en ben ik blij dat we het hebben gedaan. Ik moet eens goed m'n timemanagement onder de loep nemen en duidelijk beter m'n best doen in de sportschool. Plus dat het heel mooi is om mijn zus zo te zien, hoe ze de afgelopen jaren gegroeid is, en al ons gegiechel terug te horen. Als zij ervoor te porren is, zitten we binnenkort weer voor de camera - maar dan bij voorkeur niet met het raam in de rug (zie de tips hieronder). Deze laatste weken van het jaar zijn sowieso wel goed voor wat terug- en vooruitblikken. En als ik straks 43 ben en op de komende vijf jaar terugkijk, hoop ik dat ik dat net zo vrolijk en zonder spijt kan doen als nu.

Cameratips

Als je video dan klaar is, is het wel zo leuk als je niet helemaal geel bent, of onverstaanbaar. Ik vroeg cameraman Peter van der Struijs om tips. Omdat niet iedereen zo maar een camera thuis heeft, gaan we er voor het gemak vanuit dat je met je smartphone (in landscape!) draait:

- Zorg dat je op zo'n hoog mogelijke kwaliteit draait. Wat nu acceptabel is, ziet er over vijf jaar alweer oud uit.
- Check van tevoren of je nog genoeg opslagruimte hebt, anders moet je middenin het interview ineens van alles gaan wissen.
- Kies een achtergrond die niet afleidt. Een blinde muur is voor dit soort filmpjes prima. Maar als je een andere achtergrond kiest, zorg dan dat bijvoorbeeld niet de vaat in beeld staat, of de was die nog opgevouwen moet worden.
- Belichting is belangrijk. Draai in ieder geval niet tegen het licht in, dan wordt degene die je filmt heel donker. Zorg dus dat degene die geïnterviewd wordt met z'n gezicht naar het licht toe zit. Door bijvoorbeeld de gordijnen of de luxaflex half dicht te doen, zorg je voor een mooie egale belichting.
- Zorg dat het stil is waar je draait en dat je met de camera niet te veraf zit van degene die je interviewt. Ook een goede om in de gaten te houden: zorg dat je niet de microfoon van je camera met je vingers bedekt.
- Als je een tijdje gaat draaien (en het is wel leuk om de tijd te nemen!), dan is het handig om een statief te hebben. Voorkomt lamme armen en zorgt voor mooi, stabiel beeld.
- Kies van tevoren of degene die je interviewt tegen de camera praat, of tegen degene achter de camera en blijf daarbij. Laat hem in het midden van het beeld zitten of een beetje naar rechts en zorg dat er niet heel veel ruimte is boven zijn hoofd. 
 - Neem vooraf echt even tijd om dit allemaal te checken, daar ben je jezelf over vijf jaar dankbaar voor. 

Door Peper Hofstede

Warm met de ex-kouwe kant

Als je relatie uitgaat, raak je vaak meer mensen kwijt dan alleen je ex. Je lieve schoonmoeder bijvoorbeeld, of je zwager die in al die jaren echt een vriend is geworden. Je kan ze gewoon blijven zien natuurlijk, maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Want wat als de scheiding niet per se vriendschappelijk was? Of als er nieuwe geliefden in het spel zijn?

Martina Schneider (47, alleenstaande moeder, trainer en jobhunter) had vijf jaar een relatie met de vader van haar zoontje, Ayyur (9). Ze zijn nu zes jaar uit elkaar.

“Mijn ex is van Marokkaanse afkomst. Ik leerde hem kennen via wederzijdse vrienden, ik viel in eerste instantie op zijn fantastische kookkunsten. Toen wij een relatie met elkaar kregen, werd ik met open armen door zijn grote, moderne, Marokkaanse familie verwelkomd. Hij heeft vier zussen en twee broers die allemaal hier wonen. We zagen elkaar bij alle verjaardagen, van alle gezinsleden en bij alle Nederlandse en Marokkaanse feestdagen. De feesten waren altijd fantastisch: veel heerlijk eten als couscous, soep, vlees en salades, de kinderen spelen samen buiten, de lekkere Marokkaanse muziek gaat aan en er wordt gedanst. Heel gezellig!”

De relatie tussen Martina en haar vriend was niet altijd even gemakkelijk: “Het was onstuimig tussen ons omdat we naast de cultuurverschillen die we hadden ook in persoonlijkheid erg verschillend waren. We zijn allebei pittige types, dat botste vaak behoorlijk. Toch hadden wij samen de wens om een gezin te stichten en hebben we dat gedaan. Op een gegeven moment waren de irritaties en de ruzies tussen ons te groot en konden we niet anders dan toch uit elkaar gaan. Ook in de opvoeding van onze zoon lagen we ver uit elkaar. Hij zou het liefst hebben dat zijn kind veel leest en speelt en heel weinig achter de I-pad zit, maar ik ben van mening dat je dat in deze tijd niet voorkomt. Over kleine dingen werden onze discussies steeds groter.”

Martina en haar ex besloten goede vrienden te blijven: “We zijn uit elkaar gegaan met het oogmerk om er altijd goed te kunnen zijn voor ons kind. We zijn nu betere vrienden dan dat we tijdens onze relatie waren. We eten nog steeds regelmatig bij elkaar en gaan ook een keer per jaar als gezin samen naar Ibiza. We hebben nog steeds meningsverschillen, maar de verwachtingen die je van elkaar hebt zijn nu anders dan wanneer je een relatie hebt.”

Ook met haar schoonfamilie hield Martina een warme band: “Ik kom niet meer op alle verjaardagen en ook de wekelijkse couscous-vrijdag maak ik niet altijd meer mee, maar ik word nog steeds wel regelmatig uitgenodigd. En sinterklaas vieren we ieder jaar samen.

Toen onze relatie over was, was ik even bang dat ik zijn familie ook kwijt zou raken. Mijn eigen familie - mijn ouders, oma, tantes en mijn broer - woont namelijk in Duitsland en zie ik daardoor maar weinig. Ik mis ze vaak. Ik vond het heerlijk dat ik nu in zo’n warm bad terecht was gekomen en zou dat ook maar moeilijk kunnen missen. Gelukkig ben ik me altijd welkom blijven voelen bij zijn familie. Zij zien mij ook nog steeds als familie, want ik ben de moeder van Ayyur. Ook andersom nodig ik hen allemaal uit op de verjaardagen bij mij thuis. Ik merkte dat het in het begin voor mijn schoonfamilie even aftasten was. Ze vonden het jammer dat onze relatie voorbij was en waren afwachtend hoe wij daar samen mee om zouden gaan. Maar toen ze zagen dat wij nog prima door een deur konden, kregen zij daar ook minder moeite mee.”

Daar heeft ook haar ex geen moeite mee: “Gelukkig vindt ook mijn ex het prima dat ik nog steeds bij zijn familie over de vloer kom. Meestal is hij juist degene die me meevraagt. Hij vindt ook dat dat belangrijk is voor de verhoudingen in de familie en voor onze zoon. Zo heb ik ook het gevoel dat ik er nog steeds bij hoor.

Ik vind het nooit moeilijk om met mijn schoonfamilie om te blijven gaan. Het enige wat ik in het begin wel eens lastig vond is dat ze zich ermee bemoeiden als mijn ex en ik ruzie kregen. Ik weet dat het komt door ons cultuurverschil en doordat het een gepassioneerde familie is. Ik heb geleerd dat ik ook niet altijd alles uit hoef spreken en het soms beter is om mijn mond te houden.

Ik heb zelf nog geen nieuwe relatie, maar mijn ex heeft inmiddels twee vaste vriendinnen gehad die ik ook heb ontmoet. Gelukkig was er tussen mij en deze vrouwen ook een klik. Zij vonden het ook prima dat ik nog steeds bij mijn ex schoonfamilie over de vloer kom. Ik weet natuurlijk niet hoe dat in de toekomst zal zijn. Wat mij betreft is het nooit een probleem. Ik weet dat wij nooit meer een relatie met elkaar zullen hebben.”

Goed idee, of niet?

Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en auteur van Liefde, lust en ellende.

“Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om een relatie met je ex-schoonfamilie te blijven onderhouden als je uit elkaar bent. Maar natuurlijk zijn er mensen die dat toch blijven doen en wanneer dat goed gaat, is daar natuurlijk niets op tegen.

Toch denk ik dat het in de praktijk vaak beter is om na een relatie geen of zo weinig mogelijk contact met je ex te hebben en zo geldt dan eigenlijk ook voor zijn familie. Meestal omdat er simpel gezegd nog vaak te veel gevoel in het spel is. Als de scheiding met conflict gepaard gaat, kan het worden ervaren als een loyaliteitskwestie. Ook is het vaak zo dat een van de twee nog de hoop heeft dat het goedkomt. Dat kan ook onbewust zijn, men beseft het vaak zelf niet eens.

Goede vrienden blijven met een ex is moeilijk. Bijvoorbeeld in de situatie dat een van de twee een nieuwe partner krijgt. Daar wil je het met een goede vriend toch het liefst over hebben? Met een ex is dat vaak geen optie.

Als er kinderen in het spel zijn, ligt het soms anders. Dan is het in hun belang om goed of in ieder geval goed zakelijk contact met elkaar te onderhouden. Het ligt er natuurlijk ook helemaal aan hoe een scheiding verloopt: gaat dat in harmonie of met strijd? In dat laatst geval hoor je vaak dat de vrienden, maar ook de familie ‘verdeeld’ wordt: je krijgt de vrienden die je al had voor de relatie, en ook de ouders. Maar ik heb wel eens het extreme geval gehoord dat een schoonfamilie contact bleef houden met hun ex-schoondochter in plaats van met hun eigen zoon omdat ze vonden dat hij haar niet goed behandelde. Ook het contact met de kleinkinderen verliep toen via haar in plaats van via hem. 

Voor kinderen maakt het misschien niet eens zoveel uit of mama na de scheiding nog bij papa’s familie over de vloer komt. Natuurlijk is het fijn als het allemaal kan en goed gaat. Je kunt dat ze ook goed uitleggen: papa en mama zijn gescheiden en wonen daarom niet meer bij elkaar, maar ze kunnen nog wel andere dingen samen doen.”

Door Merel Brons

‘Eentje is al eentje te veel’

Van onze partner NIX18

Als je een tiener thuis hebt, ken je het vast wel: die willen nog weleens lastige vragen stellen. ‘Waarom mag ik niet gewoon één biertje drinken?’ bijvoorbeeld, of ‘Ja, maar jij rookt toch zelf ook?’. Gelukkig betekent een lastige vraag niet per se een lastig antwoord. Esther Croes (arts-epidemioloog) en Lex Lemmers (wetenschappelijk medewerker) van het Trimbos-instituut weten waarom een afspraak van NIX echt de beste afspraak is.

Wat doet alcohol eigenlijk met je?
Lex Lemmers: “Als kinderen alcohol drinken, komt dat extra hard aan. Hun lichaam is nog niet volgroeid en hun lever is nog niet gewend aan het afbreken van alcohol. Dat heeft verschillende gevolgen. Het meest direct merkbaar is hun gedrag: ze worden losser, hun remmingen vallen weg.”

Esther Croes: “Dat komt omdat de ‘verstandig nadenken’-functie bij pubers nog niet volledig ontwikkeld is, terwijl de hang naar avontuur dat al wel is. En drank versterkt dat effect. Zo kan het gebeuren dat jongeren onder invloed van alcohol ineens in een seksueel avontuur belanden waar ze later veel spijt van krijgen. Na een paar drankjes kunnen ze ook agressief worden en sneller op provocaties reageren. Ze kunnen risico’s moeilijker inschatten, ook in het verkeer.”

Lex Lemmers: “Jongeren zijn helaas ook betrokken bij ongelukken waarbij alcohol een rol speelt. Dan zijn ze bijvoorbeeld dronken op de fiets gestapt, of roekeloos in ijskoud water gaan zwemmen. Als je kijkt naar de langetermijneffecten, zie je dat alcohol extra schadelijk is voor weefsel dat nog in ontwikkeling is. De hersenen dus, maar bijvoorbeeld ook botweefsel. Daarnaast is de associatie tussen alcohol en een fijn gevoel sterker naarmate je vroeger begint en heb je dus later meer kans op verslaving.”

En roken?
Esther Croes: “Bij roken geldt vooral dat hoe jonger je ermee begint, hoe verslavender het is. Voor een puber kunnen een paar sigaretten al voldoende zijn. Hij of zij raakt niet alleen sneller, maar vaak ook zwaarder verslaafd. Dan is het ook nog eens extra moeilijk om er weer mee te stoppen. Verder krijgen ook jonge rokers een slechtere conditie, een huid die sneller veroudert en een stinkende adem. En het is ook nog eens hartstikke duur.”

Lex Lemmers: “En je loopt een verhoogd risico op kanker en hart- en vaatziekten. Dat geldt ook bij overmatig alcoholgebruik, blijkt steeds meer. Niet alleen leverkanker, maar ook borstkanker of alvleesklierkanker kunnen directe gevolgen zijn.”

Esther Croes: “Dat is zeker waar, maar die effecten zijn pas op de lange termijn te zien. Daarom benadrukken we bij jongeren meestal waar ze direct mee te maken krijgen. Zij maken zich nog niet echt druk over gevolgen die over 20 of 30 jaar kunnen optreden. Voor ouders is het trouwens wel een goede motivatie om met hun kinderen  de afspraak van NIX te maken.”

Maar één biertje of peukie, dat kan toch geen kwaad?
Lex Lemmers: “Wel dus. Juist bij tieners is ieder glas er eentje te veel. Je ziet ook soms kinderen op de EHBO belanden die maar 3 of 4 glazen ophebben. Bovendien is die eerste er niet zomaar eentje. Als je eenmaal ja hebt gezegd, dan doe je dat alle keren daarna makkelijker.”

Esther Croes: “Bijna iedereen vindt z’n eerste sigaret ontzettend smerig. Maar kinderen zwichten voor groepsdruk van vrienden of klasgenoten. Daarom is het erg belangrijk dat ouders het gesprek aangaan met hun kinderen. Zo leren zij hier weerstand tegen te bieden. Want als het om drank gaat drinken ze ook niet een glas wijn, maar eerder een mixdrankje. Daar proef je de alcohol minder goed in en dan neem je er makkelijk meer, ook al was je dat niet van plan.”

Waarom kan het dan ineens wel als je 18 bent?
Lex Lemmers: “Daarmee sluiten we aan bij de Europese norm. Eerst was het nog zo in Nederland dat kinderen van 16 al licht-alcoholische dranken als wijn en bier mochten drinken. Maar daar waren we zo’n beetje de enige in. Dat hebben we hier dus gelijk getrokken met de rest van Europa. Je hersenen blijven zich tot je 25e ontwikkelen, maar op je 18e zijn ze in ieder geval al goed op weg.

Esther Croes: “Medisch gezien is het het verstandigst om niet te drinken tot je 24e. Dat heb ik thuis ook aan mijn eigen kinderen uitgelegd. De risico’s op schade en verslaving zijn als je pas daarna begint gewoon kleiner. En voor roken is het advies natuurlijk: helemaal niet aan beginnen.”

En als ze zeggen: ‘Ja maar, jij drinkt en rookt toch zelf ook’?
Esther Croes: “Onderzoek laat zien dat ouders echt een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van drinken en roken. Zelfs als ze het zelf wel doen, hoewel het natuurlijk beter is van niet. Je kan je kinderen uitleggen dat we tegenwoordig veel meer weten over hoe schadelijk het is. Wat het belangrijkste is, is duidelijk zijn. Geen uitzonderingen maken. Wel vanuit een invoelende rol: je hoeft ze niet te straffen als het toch een keer gebeurt, maar maak wel heel helder wat er van ze verwacht wordt. En praat met ze over groepsdruk, zodat ze daarop voorbereid zijn.“

Lex Lemmers: “Daar sluit ik me helemaal bij aan. Laat vooral geen ruimte voor twijfel. En open communiceren is ook van belang. Doe je dat, dan ben je al een behoorlijk eind op weg.”

All I want for Christmas...

Verwen je vrouw, vriendin, moeder, tante, zus of oma deze kerst met een van deze fijne cadeautjes! Oh en we zijn de mannen heus niet vergeten hoor, die hebben een eigen shopping, volgende week!

Elk jaar eentje erbij
Mooie traditie: geef elk jaar een bijzondere kerstbal voor in de kerstboom. Zo ontstaat er langzaam een mooie collectie én draagt elke bal een herinnering in zich mee aan vorige kerstfeesten. Deze retro kerstballen zijn van Kitsch Kitchen en zijn € 12,50 per stuk, www.kitschkitchen.nl.

Put a ring on it
​​
Versier niet alleen de kerstboom, maar ook je vrouw met een van deze fijne sieraden. Mooie vergulde ringen die je kunt stapelen, € 24,95 (boven en midden), € 19,95 (onder) en een vergulde sweetheart ketting van Ellen Beekmans sieraden. www.ellenbeekmans.nl 

Verwenpakket
Limited Edition Happy Skin Festive Set van Mádara. In het leuke doosje zit een full size micellar water en oil-to-milk scrub. Extra tof: het doosje kun je omtoveren tot een vogelvoederhuisje. Hang het op in de tuin of op het balkon, doe er een vetbol of wat zaden in en geniet van de vogeltjes. € 27,- www.madaracosmetics.nl

Chic slapen
Met deze pyjama verschijnt ze de ochtend na kerst ook nog stijlvol aan het ontbijt. Jasje € 29,99, broek € 19,99, www.america-today.com.


Trendy of traditioneel
Deze matte, vloeibare lipstick van Lancôme blijft supergoed zitten en is heel soepeltjes aan te brengen met het speciale applicatorkussentje. Heb je een meer traditionele vrouw? Dan is de Dior-lipstick natuurlijk altijd een schot in de roos. Lancôme matte shaker lipstick, € 24,- (7 kleuren); Diorific precious rocks kerst 2017, € 41,50 (4 kleuren). www.bijenkorf.nl


Gebreid bedje
Lekker in een gebreid, gespreid bedje of voor de open haard met een warme plaid en kussen. Plaid € 49,99, kussen € 19,99, www.henm.com.


5x powerpolitica

Na tientallen jaren strijd voor het vrouwenkiesrecht werd op 12 december 1917 dan eindelijk besloten dat vrouwen passief kiesrecht kregen. Dat hield in dat ze weliswaar nog niet mochten stemmen - dat kon pas vanaf 1919 - maar zich wel verkiesbaar konden stellen. Suze Groeneweg waagde de stap, werd gekozen en maakte in 1918 als eerste vrouw deel uit van de Tweede Kamer.

In de jaren die volgden nam het aantal vrouwelijke politici langzaam maar zeker toe. Toch zijn de dames nog altijd in de minderheid. Momenteel hebben we 54 vrouwen in de Tweede Kamer. Dat is slechts 36%. En alhoewel we dat graag gelijk verdeeld zouden zien, zegt de kwantiteit natuurlijk niks over de kwaliteit van onze vrouwelijke volksvertegenwoordigers. Onze politiek verslaggever Floor Bremer vertelt wie zij krachtige politici vindt en waarom.

Edith Schippers
Alle vrouwelijke politici die Bremer koos hebben één ding gemeen. Ze zijn onverschrokken en doelgericht. Zo ook oud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers. Bremer: "Schippers wist ontzettend veel van haar onderwerp en was daar naar haar omgeving duidelijk over. Ze wilde met iedereen in gesprek en alle meningen aanhoren, maar zij koos een richting en daar ging het heen. En dat vind ik voor een politicus spreken. Want of je nu man of vrouw bent, als je de politiek in gaat, krijg je ontzettend veel over je heen. Iedereen wil wat anders van je en dat is niet makkelijk. Het vergt dus kracht om een stelling in te nemen."

Marga Klompé
In 1956 werd Klompé de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Bremer: "Ze noemde zichzelf geen feminist, maar heeft met haar daden de situaties van veel vrouwen verbeterd. Dankzij Klompé is de bijstandswet er gekomen, die er onder meer voor zorgde dat vrouwen een vangnet hadden als ze weg wilden uit een slecht huwelijk. Wat ik verder bewonder aan Klompé is de enorme drive waarmee ze de politiek in is gegaan. Echt fantastisch. In een tijd waarin vrouwen thuis zaten met de kinderen, koos zij ervoor om de politiek in te gaan. Niet als daad van verzet, maar omdat ze dat belangrijk vond." Klompé was er dan misschien niet speciaal op uit om de wereld voor vrouwen te verbeteren, maar heeft dat wel degelijk gedaan.

Khadija Arib
Als voorzitter van de Tweede Kamer heeft Arib de touwtjes stevig in handen. De geplande feestelijke herdenking van het passief kiesrecht voor vrouwen heeft ze afgeblazen. Ze wil in de Tweede Kamer pas iets vieren in 2019, wanneer het 100 jaar geleden is dat vrouwen ook daadwerkelijk stemrecht kregen. Een duidelijke stelling en die neemt Arib wel meer in. Bremer: "Ze is een ontzettend goede voorzitter en een groot voorbeeld voor andere vrouwen. Arib is pas de vierde vrouwelijke kamervoorzitter en de eerste met een Marokkaanse achtergrond. Ze straalt gezag uit, maar heeft daarnaast een goed gevoel voor humor. Een natuurlijke autoriteit, die geen blad voor de mond neemt."

Christine Wttewaall van Stoetwegen
"Haar naam zie ik regelmatig, omdat er in het gebouw van de Kamer een zaal naar haar is vernoemd. Net zoals er ook een Suze Groeneweg en een Marga Klompé-zaal zijn. Allemaal vrouwen die op de barricades hebben gestaan", vertelt Bremer. Want de Freule, zoals jonkvrouw Wttewaall van Stoetwegen ook wel genoemd werd, was net als Klompé en Groeneweg haar tijd ver vooruit. "De maatschappij waarin zij leefde was nog helemaal niet ingericht op werkende vrouwen.Je werd toen nog ontslagen als je trouwde. Daar heeft zij zich ook politiek voor ingezet om dat te veranderen. Ook wilde ze dat mannen en vrouwen een gelijk salaris zouden krijgen. Wat haar vooral leuk maakte, was dat ze heel onafhankelijk was. Dus aan fractiediscipline had ze niet zo’n boodschap. En in haar communicatie was ze ook vrij direct. Een bekend voorbeeld daarvan is dat ze tijdens een nachtelijk debat uitriep dat het ‘gekkenwerk’ was."

Els Borst
Van 1994 tot 2002 was Els Borst onze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bremer: "Ook Borst was een vrouw die recht op haar doel af ging. Voor haar politieke carrière werkte ze als arts en ze zag zichzelf niet als politicus toen ze in de Kamer kwam. Borst was geen politiek dier. Ze wilde graag dingen veranderen. En met de euthanasiewet heeft ze dat ook gedaan, dat is echt haar grote nalatenschap. Voor die zelfbeschikking heeft ze hard gevochten en dat is en was een politiek zeer gevoelig thema. Verder vond ik haar nuchterheid altijd wel verhelderend in de haantjes-wereld die de politiek kan zijn. Misschien omdat ze die arena op een wat oudere leeftijd betrad. Ze dwong respect af zonder haar stem te verheffen."

Door Kita van Slooten

Star Wars: The Last Jedi

Film van de week: Star Wars: The Last Jedi
Regie: Rian Johnson
Met: Daisy Ridley, Mark Hamill, Adam Driver
Waardering: 3,5 sterren

De Star Wars-reeks draait om een oneindig lijkende strijd tussen machtsbeluste slechteriken die "in een sterrenstelsel hier ver, ver vandaan" van de Galactische republiek een dictatuur willen maken en de dappere rebellen die dat proberen te voorkomen. Die-hard fans zullen zonder problemen alle personages uit de inmiddels negen films tellende reeks herkennen, voor de niet-fanatiekelingen onder ons is het altijd weer even puzzelen wie er met het lichtzwaard ten strijde trekt.

The Last Jedi gaat verder waar The Force Awakens gebleven was. Nadat Kylo Ren zijn vader Han Solo doodde, kreeg hij een sterke tegenstander aan Rey, de jonge vrouw die over meer krachten beschikt dan ze zelf had durven dromen. Rey is oudgediende Luke Skywalker op het spoor gekomen en probeert hem te overtuigen terug te keren naar het front. Dat is hard nodig, want de rebellen hebben het loeizwaar. Generaal Leia - het laatste optreden van de inmiddels overleden actrice Carrie Fisher - en haar volgelingen worden namelijk op de hielen gezeten door de kwaadaardige First Order, die van plan is geen spaan van hun toch al kleine vloot heel te laten.

Terwijl we zien hoe de rebellen hevige verliezen lijden, Luke Skywalker maar blijft tegensputteren en Rey een bijzondere connectie met Kylo Ren voelt, wordt duidelijk dat de afwezigheid van Han Solo een groot gemis is. Zijn eeuwige gemopper en sarcastische opmerkingen zorgden voor komische scènes, die The Last Jedi toch echt te weinig telt. Mark Hamill krijgt wel wat grappig bedoelde teksten, maar ze komen er gewoon niet zo goed uit als ze bij Harrison Ford deden. Door de lage grapdichtheid en ook omdat Skywalker zich voor een groot gedeelte van de film als een totale flapdrol gedraagt, komt vooral in het midden de sleur er even in.

Dan voelt de zoektocht naar een balans tussen het goede en het kwade in elk van ons, als een herhaling van zetten. Kylo Ren is gevallen voor The Dark Side, maar zit vol twijfels. Een innerlijke worsteling die we door de jaren heen al bij meer Star Wars personages hebben gezien. Die tweestrijd is natuurlijk ook de drijvende kracht achter het fenomeen Star Wars, maar na een tijdje ben je al dat geouwehoer over de The Force wel beu en is het tijd voor stevige actie.

Gelukkig weet The Last Jedi zich goed te herpakken. Op een prachtige planeet met rode zoutmijnen en kristallen vosjes vindt een epische confrontatie plaats en die ziet er fantastisch uit. Sowieso is de film visueel overdonderend en de choreografie van de vechtscènes retestrak. Personages die we in de vorige film hebben leren kennen, zoals Rey, piloot Poe en Kylo Ren, krijgen meer diepgang. Daarnaast is robotje BB-8 onverminderd schattig én heldhaftig. De strijd is uiteraard nog niet gestreden en afscheid nemen van iconische karakters is zwaar, maar met deze grandioze art direction en het lichtzwaard stevig in handen van de stoere Rey hebben fans weer een hoop om van te genieten én naar uit te kijken.

Door Kita van Slooten

‘De cast van The Lion King zong voor mij’

In december laat RTL4 iedere dag een wens in vervulling gaan, zodat het echt onvergetelijke feestdagen worden. Weekend Magazine vraagt iedere week iemand die zo verrast is naar zijn of haar verhaal.

“We zaten in de klas, toen er ineens werd aangeklopt. Ik dacht dat het misschien een andere docent was, maar toen kwam Chantal Janzen ineens binnen! Het duurde wel een paar seconden voordat ik me realiseerde dat zij het echt was. Ze zei: ‘Ik zoek Kim’ en ik dacht alleen maar: ‘Dat ben ik, ik ben Kim!’”

Kim ging samen met Chantal naar de theaterzaal van haar school. Daar moesten ze een tijdje wachten, voordat ze naar binnen mochten. Maar toen het zover was, kreeg Kim weer een enorme verrassing. “Stond ineens mijn vader daar! Hij had een hele grote doos bij zich, een cadeautje. Toen ik die openmaakte, kwamen er allemaal ballonnen uit. Eentje was iets langer en daar stond ‘18’op.”

Best gek, want Kim wordt pas eind januari 18. Maar ja, dan kan haar vader er niet bij zijn. Als militair is hij vaak maandenlang achter elkaar weg op missie. Dit keer is hij naar Mali en mist hij dus die belangrijke verjaardag van zijn dochter. “Dat heb ik op zich wel vaker meegemaakt, maar het lijkt wel of het steeds iets moeilijker wordt naarmate ik ouder word.” Dat hij haar op deze manier zou verrassen, had Kim helemaal niet zien aankomen. “Daarom vond ik het ook zo ontroerend. Ik voelde me echt heel geliefd.”

En dat was pas het begin van het avontuur, want daarna gingen Kim en haar ouders samen naar de musical The Lion King. Ze doet zelf ook een theateropleiding en is een echte musicalfan. “En dan vind ik The Lion King nog wel de mooiste. Ik houd ook heel erg van natuur en van dieren, dus misschien daarom.”

Van tevoren kregen ze een backstage tour van de hoofdrolspelers. “Ze waren echt hartstikke aardig! Ze konden niet alles laten zien met de camera’s erbij, maar toen die weg waren, kwam dat alsnog goed. Het mooiste moment was toen de cast met een taart het podium opliep en voor me zong. Toen voelde ik me echt heel erg jarig.”

Na die mooie avond volgden er ook nog heel veel leuke reacties. “Een paar van mijn klasgenoten hadden al gefilmd toen Chantal de klas binnenkwam, ook hoe ik reageerde. Grappig om te zien! En mijn moeder had het al aan een paar mensen verteld, dus nu kom ik af en toe ineens iemand op straat tegen die wil weten hoe het was. Kan je nagaan hoe het is als het filmpje straks is uitgezonden.”

“Inmiddels is mijn vader naar Mali vertrokken. En hij komt pas 12 april weer terug. Dit is wel de laatste keer dat hij zo lang weg is. Ik vind het nog steeds heel jammer dat hij er niet is als ik 18 word, maar ik weet zeker dat ik dan terug ga denken aan deze dag. Het was zó leuk! Eigenlijk ben ik al een beetje jarig geweest.”

Hartverwarmende en memorabele momenten in de Onvergetelijke Feestdagen

Net als vorig jaar zorgt RTL 4 in de feestelijkste maand van het jaar voor hartverwarmende momenten. Vanaf 1 december verrassen onze presentatoren, onder wie Angela Groothuizen, Johnny de Mol, Natasja Froger, Chantal Janzen en nog vele anderen iedere dag weer iemand met een memorabel moment in ‘RTL 4’s Onvergetelijke Feestdagen’. Op alle dagen in december kan je om 19.55 uur op RTL 4 zien hoe zo'n wens in vervulling is gebracht.

Gadgets voor een diepe winterslaap

Met dit winterse weer begrijpen we prima dat je nu het liefste aan een diepe winterslaap begint. Om je alvast op weg te helpen heb ik wat gadgets voor je op een rij gezet waarmee je helemaal tot rust komt en nooit meer je bed uit wil. 

1. Slaapcoach Kello

Niet iedereen is een ochtendpersoon en staat super makkelijk op in de ochtend. Maar ook ’s avonds inslapen is een belangrijke slaap-frustratie. High-tech wekker Kello geeft je een seintje als het tijd is om naar bed te gaan. Dit is namelijk de eerste stap als je jouw bioritme op orde wil krijgen. De wekker helpt je verder met inslapen, dankzij een Deep Sleep programma. Dit kan een rustgevend deuntje zijn of ‘white noise’. Ook helpt het met je ademhaling zodat je tot wel twee keer toe sneller in slaap valt en voor een lange diepe slaap gaat.

Naast dat de personal sleep trainer ervoor zorgt dat je in een diepe roes terecht komt, helpt 'ie je ook vol met energie op te staan. Dit doet de innovatieve wekker door ervoor te zorgen dat je iedere dag enkele minuten vroeger opstaat.

De slaapcoach kost ongeveer 120,- euro en bestel je hier.

2. Schakel je omgevingsgeluid uit met deze Noise Masking Sleepbuds

Lijkt het je niet heerlijk om soms je omgevingsgeluid even helemaal uit te schakelen? De krijsende baby van de buren te muten of het gesnurk van je partner volledig uit te schakelen? Deze Noise Masking oordoppen filteren vervelende geluiden en vervangen ze door rustgevende klanken, zodat je lekker inslaapt en niet tussendoor wakker wordt. De relaxende muziek zorgt er daarnaast voor dat je sneller in slaap valt. In de oordoppen zit trouwens een wekker functie zodat je partner niet wakker wordt als jouw wekker gaat.

Dat mensen slecht slapen, is gebleken. Op dit moment is de crowdfunding campagne al volledig uitverkocht. Grote kans wel dat je volgend jaar deze oordoppen kunt aanschaffen. Goedkoop zullen ze alleen niet zijn, maar als je nachtrust je wat waard is, leg je er 250 euro voor neer.

3. Nooit meer koude voeten in bed

Wie kent het niet? Je ligt in bed te bibberen van de kou en komt daardoor niet in slaap, terwijl je partner naast je al uren in dromenland is. Het slimme dekbed van Smartduvet koppel je aan een app waarmee je zelf de temperatuur kan regelen. De ene helft kun je verwarmen terwijl je de andere helft een paar graden laat zakken. Dat betekent dat je nooit meer ofwel in de sauna ofwel op de Noordpool hoeft te slapen. Geen gedraai meer, vanaf nu val je altijd direct in slaap en kun je lekker wegdromen.

Maar misschien de beste functie van het Smartduvet is dat het bed zichzelf opmaakt. Ja, je leest het goed: nooit meer je bed opmaken! Zo lijkt het straks alsof je iedere dag in een hotel naar bed gaat.   

Op dit moment kun je het slimme dekbed alvast bestellen voor zodra het op de markt komt, voor 250 dollar, hier.

4. Knuf jezelf in slaap met Somnox

Slaapgadget Somnox is een knuffelrobot die ervoor zorgt dat je iedere nacht lekker kan slapen. Somnox is een soort van knuffelkussen, dat je moet vasthouden als je gaat slapen. De gadget bootst op deze manier je ademhaling na. In samenwerking met het knuffelgehalte van de robot zorgt dit ervoor dat het kalmerend werkt. Val je gemakkelijk in slaap met omgevingsgeluiden zoals bijvoorbeeld de oceaan? Dan kan Somnox dit geluid ook voor je nabootsen.

Het knuffelkussen is absoluut niet goedkoop. Je kan het pre-orderen via Kickstarter voor 449 euro.

5. Geen gesnurk meer met Nora

Snurkende partners zijn misschien wel de grootste frustraties voor de slapelozen onder ons. Je partner een anti-snurkbeugel of neussticker geven, is een optie die fijn is voor jou, maar vaak niet voor je partner. Gelukkig is er een slim alternatief: Smart Nora. Smart Nora is een anti-snurksysteem. Het is een soort van klein pompje dat je in het kussen van de snurker plaatst. Zodra er hele bomen worden omgezaagd door de snurker, blaast het pompje zichzelf op waardoor de keelspieren van de snurker gestimuleerd worden. Op deze manier ontspannen zij zich en stopt het snurken.

De gadget kost ongeveer 230 euro en bestel je hier.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen: Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!​

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?​

ALL EYEZ ON ME

Wanneer kijken: als je van hiphop houdt, maar er nog niet zoveel van weet
Wanneer niet: als je fan bent van Tupac Shakur 
Naast je​Om op de bank: je dikste gouden ketting
Waar: Videoland

​Deze verfilming over het leven van rapper Tupac Shakur werd overal de grond in geschreven. Saai verteld ('en toen en toen en toen'), te lang (hij duurt twee uur en een kwartier) en hij zou geen recht doen aan hoe invloedrijk en complex de artiest zelf was. Dat kan allemaal zijn, maar voor iemand die er om te beginnen nog niet zo veel van weet, valt hier best wat te halen.

Je ziet hoe Tupac opgroeide, waar hij mee te stellen kreeg, hoe hij in de muziek terecht komt en hoe hij in de gevangenis belandt. De acteur die hem speelt, doet dat met overtuiging en er zit natuurlijk veel fijne muziek in de film. Maar echte liefhebbers doen er misschien beter aan om gewoon weer eens het album waar de film naar vernoemd is erbij te pakken en dat te luisteren. Lekker, complex en nergens saai.

VOYEUR

Wanneer kijken: als je journalistiek interessant vindt 
Wanneer niet: als je stiekem op een beetje porno hoopt
Naast je op de bank: aluminiumfolie om je ventilatieroosters mee af te dekken
​Waar: Netflix

​Deze documentaire heeft drie lagen, en ze zijn alle drie even interessant. In de eerste plaats gaat het over Gerald Foos, een moteleigenaar die een voyeur is. Jarenlang bespiedt hij de gasten in zijn motel door ventilatieroosters in het plafond. Maar het gaat ook over Gay Talese, de journalist die het verhaal van Foos optekent; hij is op zijn eigen manier ook een voyeur. En dan zijn er nog de naamloze cameramensen van Netflix, die de relatie tussen Foos en Talese registreren en die daarmee ook beïnvloeden.

Wat betekent het om bekeken te worden? En zeker als je daar geen toestemming voor geeft? Volgens Foos is het onschuldig, hij vindt zichzelf eerder een antropoloog die mensen in hun natuurlijke omgeving observeert, dan een perverse viezerik. Hij biedt zijn verhaal zelf aan bij Talese, maar heeft het er vervolgens wel moeilijk mee dat mensen een beeld van hem te zien krijgen waar hij zelf geen totale controle over heeft. En dan is er Talese, een ijdele man, die ook op zijn beurt wil controleren wat de Netflix-mensen ervan maken. Uiteindelijk heeft het met seks of seksualiteit maar weinig te maken, maar dat maakt deze documentaire niet minder interessant. 

TOSCAANSE BRUILOFT

Wanneer kijken: als je precies wil krijgen wat je verwacht
Wanneer niet: als je van geloofwaardigheid en samenhang houdt
Naast je op de bank: je zonnebril, voor al die Toscaanse zon
​Waar: Videoland

Toscaanse Bruiloft ziet er echt ge-wel-dig uit. Het decor is prachtig en je mag hopen dat je ooit zelf wordt uitgenodigd voor een bruiloft in zo'n mooie omgeving (of nog beter: er zelf trouwt). En regisseur Johan Nijenhuis heeft voor deze komedie een setje puike acteurs aangetrokken. Maar erg geloofwaardig of goed verteld is het allemaal niet. Het verhaal draait om het Nederlandse echtpaar Marla en Tom die een bed and breakfast runnen in Toscane, waar de dochter van Tom, Sanne, ook bruiloften organiseert. Natuurlijk wordt iedereen verliefd op elkaar en loopt het dan toch weer mis. 

Dat gaat gepaard met menig cliché, een hoop onnodige zijlijntjes en opvallend veel onsympathieke karakters. Dat bruiloftsorganisator Sanne en echtscheidingsadvocaat Jeroen samen zullen eindigen is meteen duidelijk voor iedereen die wel eens een rom-kom heeft gezien. Maar waarom ze op elkaar vallen is een raadsel, want Jeroen is een enorme egocentrische oetlul en ze lijken verder niets met elkaar gemeen te hebben. Er gaan een aantal verlovingen, bruiloften, een begrafenis en een enorme vechtpartij aan vooraf voordat het allemaal goed komt. Vermoedelijk had de schrijver een soort Four Weddings and a Funeral in gedachten, maar dat niveau wordt bepaald niet gehaald. Kijken voor de mooie plaatjes dus, en het enkele leuke grapje dat er in zit.

THE CROWN

Wanneer kijken: als je een amateur royaltywatcher bent
Wanneer niet: als je op actiescènes hoopt
Naast je op de bank: je kroontje en je sjerp
​Waar: Netflix

​Het eerste seizoen van The Crown was een sensatie. Het was de duurste serie ooit gemaakt en dat zag je er ook aan af. Het tweede seizoen komt dus met hoge verwachtingen. Maar liefhebbers kunnen gerust zijn: die worden wederom waargemaakt. Het leven van de Britse koningin Elizabeth II tussen 1956 en 1965 wordt in beeld gebracht met meer pracht en praal dan waar je ook maar op zou kunnen hopen. 

De feitelijke geschiedenis komt tot leven: de crisis rond het Suezkanaal, de geboorte van nog twee prinsen, de veranderende tijden van de jaren '60. Maar centraal in de serie blijft ook dit seizoen de verhouding tussen de belangrijkste personages. Of de intriges binnen Buckingham Palace zich ook zo voltrokken hebben, weten we niet zeker. Daar is het ook een drama voor, en niet een documentaire. Maar het voelt allemaal levensecht: de diepe liefde, maar ook de pijn en de afstand tussen koningin Elizabeth en haar man Philip spatten van het scherm. En de spanning van de - toen al - constante aandacht van de pers, de torenhoge verwachtingen en oneindige reeks verplichtingen, is goed voelbaar. Al die pracht en praal is dan wel mooi om te zien, maar er valt deze mensen weinig te benijden.

Sneeuwpop-cupcakes

In samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Nog geen genoeg van de sneeuw? Maak dit weekend dan deze leuke sneeuwpop-cupcakes. Zijn ze niet schattig? Ook leuk als traktatie.

Ingrediënten voor 12 stuks:

 • 180 gram bloem
 • 1 tl baking soda
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl kaneel
 • halve tl gemberpoeder
 • halve tl zout
 • 90 gram zachte boter
 • 100 gram suiker
 • 1 ei
 • 1 tl vanille-extract
 • 400 gram (netto gewicht, dus zonder schil) rijpe bananen, geprakt

Voor de topping:

 • 1 pakje roomkaas (naturel)
 • 200 gram geraspte kokos
 • bruine (mini)smarties (voor de oogjes & mond)
 • oranje (mini)smarties (voor de neus)

Verder nodig: muffinblik, ingevet of voorzien van vormpjes

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Meng de bloem met de baking soda, het bakpoeder, de kaneel, de gemberpoeder en het zout. Mix de zachte boter met de suiker, tot die helemaal is opgenomen. Mix dan het ei erdoor, daarna de vanille en tot slot de geprakte bananen. Het lijkt erop dat het beslag geschift is, maar dit hoort zo! Meng hier vervolgens de droge ingrediënten doorheen, tot de bloem goed is opgenomen.

Verdeel het beslag over de 12 holtes van je muffinblik. Strijk met de natte achterkant van een lepel de bovenkanten glad, zodat je straks makkelijk de bovenkanten kunt versieren. Bak de muffins nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn. Laat daarna op het aanrecht even in het blik afkoelen, voor je ze eruit haalt en op een rooster helemaal laat afkoelen. Tot dit punt kun je de muffins ook prima ’s avonds voorbereiden.

Zijn de muffins, ondanks het platmaken van de bovenkant, toch te veel gerezen, snijd dan het topje eraf. Op deze manier is het makkelijker ze te versieren.

Smeer op de bovenkant van de afgekoelde muffin een laagje roomkaas en doop deze dan in de geraspte kokos, zodat de bovenkant goed bedekt is. Met de bruine smarties maak je de oogjes en eventueel een mond. En met de oranje smarties de neusjes. In plaats van smarties kun je natuurlijk ook andere versiersels gebruiken. Dr. Oetker heeft decoratiedoosjes, waar zowel chocolade als gekleurde sprinkles inzitten die ook heel goed werken!

Wat lunchen we vandaag?
Bovenstaand recept komt uit het leuke boek Wat lunchen we vandaag? Wil je je kinderen niet elke dag een saaie lunchtrommel met twee boterhammen met kaas meegeven maar heb je ook geen tijd om ’s ochtends enorm te kokkerellen? Susan Aretz geeft in haar boek recepten en tips om de dagelijkse lunchtrommel tot een smakelijk feestje te maken. Ze laat je zien hoe je efficiënt en budgetvriendelijk kunt variëren en hoe de jaarlijks terugkerende rituelen van traktaties en feestdagen op school, gezonde, lekkere én feestelijke momenten kunnen zijn, waarvoor je niet uren in de keuken hoeft te staan.
 

Titel: Wat lunchen we vandaag?
Auteur: Susan Aretz
Prijs: € 24,99
ISBN: 9789046822715
Uitgever: Nieuw Amsterdam
 

 

 

 

 

 

Weekendagenda

Lichtjes uit, kaarsjes aan

Als het zaterdag donker wordt, gaan in Gouda de lampen niet aan, maar ontsteekt men in het hele centrum de kaarsen. Het middeleeuwse stadhuis zal tussen 19 en 20 uur helemaal door kaarsen zijn verlicht: naast heel feeëriek ook historisch correct! Verder zijn er door de hele stad bandjes, straattheater, dans, gratis concerten in de Grote Kerk en een levende kerststal. 

In Gouda wordt een oude traditie in stand gehouden: de burgemeester leest een kerstverhaal voor en de bevolking zingt kerstliedjes bij de enorme kerstboom. goudabijkaarslicht.nl.

Christmas Carols

Ook in Amsterdam worden kerstliedjes gezongen, maar dan door professionals! Zaterdagmiddag zingen leden van het koor van de Nationale Opera samen met het Amsterdams Kinderkoor Engelse Christmas Carols voor de ingang van het stadhuis. Natuurlijk zijn er lekker drankjes en hapjes te krijgen. www.operaballet.nl.

Winter in het klein

Het zijn speciale Winterweken in Madurodam. De komende weekends is het miniatuurpark in Den Haag ook 's avonds open en met overal lichtjes geeft dit een magisch schouwspel. Natuurlijk zijn er ook allemaal activiteiten georganiseerd, zoals schminken en een echte kerstman. De Winterweken zijn speciaal voor kinderen tot 12 jaar, de rest van het park voor iedereen. www.madurodam.nl.

Wandelen met de boswachter

Natuurmonumenten neemt je dit weekend mee de natuur in bij 's-Graveland. Met een boswachter ga je zwerven over de Gooische landgoederen, er is een nachtwandeling en je kunt sterren kijken op vrijdagavond. Stevige stappers aan en muts op: misschien is er nog iets over van de witte sneeuwdeken. Aan het einde van de wandeling wacht in het gezellig bezoekerscentrum warme chocolademelk. www.natuurmonumenten.nl.

Bourgondische gezelligheid

Op de Parade in Den Bosch is Winterland geopend: lichtjes, glühwein, een schaatsbaan, kerstliedjes en allerlei lekkere hapjes. Aanstaande zondag zijn er in het Winterland Café allerlei live optredens van bekende en minder bekende artiesten. Bourgondisch Den Bosch is komend weekend nog gezelliger! www.winterlanddenbosch.nl.

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!