Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 49, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Ssssttt-rrrrrrrrriiiiiiiiiiiiike!

Als een held werd de 25-jarige Xander van Mazijk deze week verwelkomd op Schiphol. Hij is wereldkampioen! En wel in een sport die in Nederland heel veel wordt gespeeld, maar zelden op zo'n hoog niveau: bowlen. 'Toen mijn tegenstander in de 9e frame een split gooide en ik een strike wist ik het: ik kan dit winnen...'

Hij was wel voorbereid op wat publiek, maar dit was toch wel heftig - zeker na de lange vlucht uit Las Vegas. Op Schiphol werd Xander van Mazijk niet alleen door zijn familie opgewacht, maar ook door mensen van de bowlingbond en veel andere bowlers. En dan nog een hele horde camera's, fotografen en journalisten. "Ik ben de eerste Nederlandse wereldkampioen bowlen op de singles, dus ik had wel iets van aandacht verwacht. Maar dit was echt overweldigend." En toen werd hij ook nog eens tot Bondsridder geslagen.

Xander van Mazijk kwam pas twee maanden geleden voor het eerst voor Nederland uit

En dan te bedenken dat hij helemaal niet naar Las Vegas ging om te winnen. Van Mazijk is een relatief nieuw talent in de bowlingwereld: pas 25 jaar oud en het is nog geen twee maanden terug dat hij voor het eerst voor Nederland uitkwam. Maar ja: hij won toen wel gelijk brons op de Europese kampioenschappen. Toch stapte hij zonder verwachtingen het vliegtuig in. Van Mazijk wilde gewoon een keer de kans om tegen de echte toppers uit Amerika en Azië te spelen.

Nou, die kans kreeg hij. Hij bowlde zich ronde na ronde door. "Toen ik na de voorrondes mijn naam op het bord met finalisten zag staan, werd het toch wel heel echt." Hij had toen al 212 bowlers uit de hele wereld achter zich gelaten en moest het opnemen tegen Hao Min Wu uit Taiwan. "De eerste acht frames gingen we vrijwel gelijk op. Hij stond op 2 pins voorsprong. Ik dacht dat hij ging winnen, zeker toen we allebei strikes gingen gooien. Na anderhalve dag spelen, kende ik de baan behoorlijk goed; ik merkte dat ik het niet ging redden met de bal waarmee ik speelde. Toen hebben we besloten een balwissel te doen." 

Wat zijn de regels?

Een wedstrijd bestaat uit tien beurten voor beide partijen. Elke speler gooit twee ballen na elkaar. Dit heet een frame. Het hoogste wat je kunt gooien is een strike, dan gooi je in één worp alle pins – de kegels – om. Xander deed dat in de finale vijf keer achter elkaar. Heb je twee beurten nodig om alle pins omver te werpen, dan gooi je een spare. Elke pin die omvalt, levert een punt op. Gooi je een strike, dan krijg je ook de punten van de twee worpen die je erna gooit. Een strike is tien punten, maar kan dus dertig punten opleveren. Bij een spare krijg je er punten van één worp bij. Een perfect game is als het je lukt alleen maar strikes achter elkaar te gooien. Dat levert driehonderd punten op. Xander haalde tijdens de WK-finale 224 punten. Zijn tegenstander, de Taiwanees Wu Hao Min, had er 190.

Hoe gooi je een strike? Tips van wereldkampioen Xander:

1) Loop rustig naar de zwarte foutlijn toe.
2) Al tijdens het lopen, breng je de bal naar voren.
3) Laat de zwaartekracht haar werk doen.
4) Houd je arm recht achter de bal en wijs met je hand waar de bal heen moet.
5) Daarna kan je naar gelang het resultaat bij de volgende gooi meer naar links of rechts gaan staan.

Wil je meer tips? Hier vind je handige filmpjes.

Een risico, maar bij de training hadden ze er al mee geoefend en dat kwam nu van pas. Van Mazijk: "Ik speel altijd met een bal van 15 pond - zo'n 7 kilo - maar verschillende ballen hebben alsnog verschillende eigenschappen. De een rolt eerder de bocht om, de ander heeft meer lengte. Dat heeft effect op de actie achterin bij de pins." Een nieuwe bal dus, die anders rolde, en met succes. "In de 9e frame gooide mijn tegenstander een split en ik een strike. Toen wist ik dat het mogelijk was." En in de 10e frame volgde de verlossing: "Ik liet de bal los en wist dat het een strike zou worden. En dat was ook zo. Toen ging het helemaal los op de tribune. En ikzelf natuurlijk ook."

De video van de finale. De laatste frame van Xander - en dus het moment dat hij wint - zie je vanaf 1:24:07.

Dat hij zo zonder verwachtingen aan het wereldkampioenschap begon, ziet Van Mazijk als zijn grote kracht. "Daardoor stond ik er relatief ontspannen in." Bovendien: hij vindt bowlen ook gewoon echt heel erg leuk. "Ik ben begonnen toen ik 7 was. Ik had een juf die ook op bowlen zat, die me stimuleerde. En ik deed het wel eens met kinderfeestjes. Ik vond het zo leuk dat ik meer ben gaan trainen. En 18 jaar later heb ik er nog steeds hetzelfde plezier in."    

'Het draait om concentratievermogen: je moet kunnen focussen, ook als je al uren speelt'

Dat moet ook wel, want wil je op dit niveau meekomen, moet je serieus uren maken. "Ik train 5 á 6 keer per week. Doordeweeks misschien 2 of 3 uurtjes per keer, maar in het weekend zijn er toernooien. Dan ben je zo 8 uur achter elkaar aan het bowlen." Daar zit gelijk ook de crux van de sport: je concentratievermogen moet op orde zijn. "Je moet ook kunnen focussen als je moe bent. Want dat word je. Daarom doe ik ook nog een paar keer per week aan bootcamp. Daar raak je fysiek enorm uitgeput, leer je je grenzen verleggen. Bovendien blijf je er soepel bij, want dat is ook belangrijk als je zo lang achter elkaar aan het spelen bent."

Dat doet hij allemaal naast zijn baan als bliksembeveiliger, van 40 uur in de week. Hij beoefent dan wel een sport op topniveau, maar met bowlen valt in Nederland nog geen geld te verdienen. Sterker: materiaal en baanhuur komen gewoon voor eigen rekening. Van Mazijk: " De bond heeft wel een groot deel van mijn ticket naar Vegas betaalt. En ik heb heel veel geluk met m'n baas. Ik krijg de ruimte om af en toe eerder weg te gaan als dat bijvoorbeeld nodig is voor een wedstrijd. De mensen om me heen leven echt mee." Voor zijn werk gebruikt hij wel allerlei tangen en messen. "Maar m'n vingers zijn me heel wat waard, dus ik ben extra voorzichtig."

Het is behoorlijk hard werken allemaal. Moet hij er verder nog iets voor laten? "Nou, alcohol drinken doe ik eigenlijk nooit. Misschien een glas champagne of een biertje na een overwinning, maar dat is er dan ook echt maar één. De dag erna moet ook getraind worden en die focus heb je nou eenmaal niet met een kater." Maar hij heeft het er graag voor over. Bowlen is het allerleukste wat er is. "Eigenlijk zou ik zondag pas weer gaan spelen, maar nu is er vanavond een thuiscompetitie op een van de clubs waar ik speel. Dan bowl je tegen allemaal bekenden. Die zullen het wel tof vinden om nu tegen de wereldkampioen uit te komen." Misschien dat ze een kans maken, omdat hij nog een jetlag heeft? "Nou, dat is dan wel een hele kleine kans..."

Geen profs, wel eeuwige roem: ‘Tussen een strike en een split zit een millimeter verschil’

Trek je toch maar die naar zweet ruikende leenschoenen aan voor een perfect glijdende laatste pas en dan vliegt die bal alsnog met een hupje richting de goot. Maar dat maakt de lol van een potje bowlen met vrienden of familie er niet minder om. Dat weten ook de 197 bowlingcentra in Nederland die druk worden bezocht. Bij ongeveer de helft van deze centra kun je ook discobowlen. En wist je dat in Eindhoven de grootste bowlingbaan van Nederland staat? Daar hebben ze maar liefst 33 banen verdeeld over twee verdiepingen.

Sportbowlen
Bij de meeste bowlingbanen is ook een bowlingvereniging actief. Die is weer aangesloten bij de Nederlandse Bowling Federatie (NBF), die toernooien en competities organiseert. De NBF telt zo’n 10.000 geregistreerde leden. “Veel mensen bowlen in hun vrije tijd, niet als sport”, zegt Edwin van Delden, manager van de NBF: “Er zijn zo’n honderd fanatieke sportbowlers in Nederland die alle toernooien en nationale leagues aflopen, maar niemand kan er echt zijn brood mee verdienen.” In Nederland doe je het vooral voor de eeuwige roem.

De echte profs vind je in Amerika en de Aziatische landen. Die vliegen de wereld over om wedstrijden te spelen. Toch kun je best wat geld verdienen met pins omverwerpen. Het inschrijfgeld voor een wedstrijd is tussen de 25 en 50 euro. Het prijzengeld kan oplopen van 500 tot 1000 euro bij Nationale toernooien. Win je álle Europese toernooien, dan steek je 50.000 euro in je zak. “Maar altijd blijven winnen is lastig”, legt Van Delden uit. “Tussen een strike en een split zit een millimeter verschil.” Dat houdt de toernooien ook zo spannend.

Een borrelglas vol olie op de baan
Een goede bowler heeft een uitstekende concentratie en goede techniek, je moet de bal op een bepaalde manier loslaten. Daarnaast moet de bowler rekening houden met de temperatuur van de omgeving en de daardoor veranderende olielaag op de baan. “Vroeger smeerden ze olie om het hout te beschermen, nu liggen er vooral kunststof banen.” Toch ligt er zo’n één borrelglas met olie op de baan. Door de olie wordt een patroon neergelegd. “Gooi je de bal in het midden van de baan, dan verandert de olielaag eromheen; 1 millimeter olie en de bal rolt er niet lekker overheen. Gooit je tegenstander een bepaald patroon, dan verandert de olielaag en moet jij jouw tactiek daar op aanpassen door iets meer naar links of naar rechts te gooien of een andere bal te pakken.”

Door Linda Samplonius en Peper Hofstede

Decemberbreak-ups: ‘Hij negeerde me compleet tijdens het Kerstdiner’

Knetterende ruzie tijdens het kerstdiner of een ijskoude sfeer tijdens Oudejaarsavond: zelfs de gezelligste kerstlampjes kunnen dat niet altijd voorkomen. De maand december en de daarbij behorende feestdagen zijn hét moment waarop veel relaties en huwelijken kapot gaan. Sanne en Mariëlle kunnen er allebei over meepraten.

Sanne (38) vindt het achteraf ‘schandalig’ dat ze haar relatie op Tweede Kerstdag uitmaakte. “We waren 3 jaar bij elkaar, woonden samen en zouden gaan trouwen. De trouwdatum was al geprikt, de kerk en de trouwlocatie geboekt en ik had mijn bruidsjurk al besteld.” En haar relatie was eigenlijk helemaal niet zo slecht. “Het gekke is dat er niet zoveel aan de hand was. De relatie kabbelde rustig voort. Natuurlijk hadden we weleens wat dingetjes, maar ik was totaal niet van plan om er een punt achter te zetten.”

'Mijn moeder stelde voor dat ik mijn bruidsjurk zou annuleren. Als ik dat kon, was het echt over'

Het moment dat de twijfels toesloegen, kwam een paar dagen voor Kerst. “We hadden een diner met al onze vrienden samen, zowel van zijn kant als mijn kant. Tijdens dat diner raakte ik in gesprek met een man die net terug was gekomen van een wereldreis. Het was zo’n leuke ‘vrouwenman’; een jongen die iedereen een knuffel geeft. En tijdens dat gesprek dacht ik opeens vanuit het niets: ‘Dít mis ik!’ Het contact dat ik met die jongen had, dat had ik niet met mijn eigen vriend. Ik was helemaal niet verliefd op die jongen ofzo, maar het was gewoon een eyeopener.”

“Ik belde de volgende dag mijn moeder. ‘Mam, ik twijfel’, zei ik. Ze stelde voor dat ik de bruidswinkel zou bellen om mijn trouwjurk te annuleren. ‘Als je dat kunt, dan weet je zeker dat je ermee moet stoppen’, zei ze. Zij had direct al in de gaten dat het menens was. Ik zelf nog niet. Ik had een vriend, een huis, ik ging trouwen. Op relationeel gebied was ik geslaagd, toch? Tenminste: zo zag ik het toen nog.”

Toch probeerde Sanne de test die haar moeder had voorgesteld. “Ik belde de bruidswinkel en ik annuleerde de bruidsjurk. Op dat moment dacht ik nog: we annuleren de bruiloft en gaan aan onze relatie werken. We gaan leuke dingen doen van het geld dat we gespaard hebben en dan komt het goed. Toen mijn vriend thuiskwam, heb ik dat ook zo tegen hem gezegd. Hij reageerde gelaten: hij vond het niet zo leuk, maar gaf weinig tegengas.”

“Een paar dagen later was het Kerstmis. Eerste Kerstdag waren we bij zijn ouders. Ik voelde me daar opeens helemaal niet meer op mijn plek. Langzaam begon het tot mij door te dringen dat ik mezelf aan het voorliegen was. Ik wist dat het over was. Maar tijdens zo’n familiediner kun je er natuurlijk niet over praten. Mijn voornemen was toen nog niet om het tijdens Kerst uit te maken.”

'Ik maakte het uit. En toen moesten we nog samen aan het kerstontbijt bij mijn ouders'

Die avond reden Sanne en haar vriend naar haar ouders, waar ze zouden logeren. “Eenmaal bij mijn ouders aangekomen zaten we nog even na te praten. Het gesprek kwam op onze geannuleerde bruiloft. Mijn vriend reageerde daar amper op. Hij was er niet kwaad over, hij zei ook niet ‘we gaan ervoor’. Op dat moment wist ik het helemaal zeker: het is voorbij.”

“We lagen bij mijn ouders in het logeerbed en ik flapte het er zo uit, ondoordacht. ‘Het is over.’ Het werd een heel pijnlijk moment. Mijn vriend is best overstuur geweest die nacht, maar ik kon het niet verzachten. Het was echt klaar voor mij. En toen moesten we de volgende ochtend nog aanschuiven bij het kerstontbijt! Dat was afschuwelijk. Hij was toch echt heel verdrietig, toen opeens wel. Mijn ouders waren juist opgelucht. Zij bleken al eerder twijfels te hebben gehad over mijn relatie, maar hadden dat nooit tegen mij gezegd.”

Sannes vriend ging na het ontbijt in zijn eentje weg, zij bleef achter bij haar ouders. “Die Tweede Kerstdag ben ik naar oma gegaan. Toen ik thuiskwam lag er een grote bos bloemen voor de deur. Mijn vriend probeerde het goed te maken. Ik was ook onwijs verdrietig, maar vooral omdat ik hem pijn deed. Ik wilde echt niet meer met hem trouwen.” De dag na Kerst heeft Sanne gelijk de hele bruiloft afgeblazen. “Bellen met de locatie, de kerk en de gemeente. Ik heb alles meteen geannuleerd.”

Haar relatie kwam niet meer goed. Ze denkt dat de feestdagen de trigger waren voor de breuk. “Juist omdat we Eerste Kerstdag bij zijn familie zaten, voelde ik opeens duidelijk dat ik niet op mijn plek was. Ook al kon ik echt goed opschieten met zijn vrienden en familie. Ik wist gewoon: dit is het niet. Het familiegevoel tijdens Kerst maakte me daar nog bewuster van.”

De druppel
Mediator en scheidingsbegeleider Penny Bleeker-Bloem van Bloem Mediation hoort dat regelmatig van haar cliënten. “Mensen die gaan scheiden zeggen vaak dat de feestdagen de druppel waren. Ook de zomervakantie is zo’n moment: elk jaar kan ik mijn agenda maar beter leegruimen in januari en september, want dat zijn echt de piekmomenten in de relatiebreuken.”

'De hooggespannen verwachtingen tijdens de feestdagen zijn voer voor mislukking'

Hoe dat komt? “Vaak loopt zo’n relatie al niet helemaal lekker. En dan komt Kerst eraan: de verwachtingen zijn heel hoog, er zijn hele schema’s in elkaar gedraaid om iedereen te bezoeken, een kar vol boodschappen in huis gehaald voor het perfecte kerstdiner. Het idee heerst dat het allemaal gezellig, warm en knus met zijn. Dat is voer voor mislukking. Het zorgt voor veel spanning vooraf en tijdens de feestdagen. En als het vervolgens niet zo gezellig is als gehoopt, dan is dat een enorme deceptie. Het kan het voelen alsof jullie – als koppel - iets fout hebben gedaan.”

Bleeker-Bloem heeft het zelf aan den lijve meegemaakt. Niet in haar eigen relatie, maar die van haar ouders. “Wij hadden een traditioneel gezin: moeder was altijd thuis met de kinderen, vader werkte veel. Met Kerst waren we opeens allemaal een paar dagen samen en móest het gezellig zijn. Dan kwam er gelijk druk op te liggen. Het ging vaak één dag goed, maar de tweede dag ontstond er altijd ruzie aan tafel. Het was de opgekropte spanning, de te hoge verwachtingen.”

Het huwelijk van haar ouders eindigde in een vechtscheiding: de reden dat Bleeker-Bloem later als mediator aan de slag is gegaan. “Een vechtscheiding heeft enorme gevolgen voor een kind. Dat wil ik helpen voorkomen. Die spanning en ruziesfeer tijdens Kerst was ook altijd verschrikkelijk om mee te maken als kind. Ik heb daardoor jarenlang een hekel gehad aan Kerst, tot ik zelf kinderen kreeg en besloot om het anders aan te pakken dan mijn ouders.”

Kerst met een zwart randje
Voor de 51-jarige Mariëlle hebben de kerstdagen ook een nare bijsmaak gekregen sinds haar huwelijk in december 2012 strandde. “Het was mijn beslissing om te scheiden. Ik val op vrouwen. Dat wist ik al een hele tijd, maar toch was ik al 26 jaar met mijn man samen, waarvan 21 jaar getrouwd. Samen hadden we een zoon. Sinds de zomer van 2008 wist ik dat ons huwelijk het niet zou redden. Mijn hartsvriendin overleed toen aan kanker en tijdens het verwerken van mijn verdriet kreeg ik helemaal geen steun van mijn man. Voor de zoveelste keer. Ik had in mijn leven al vaker tegenslagen gehad: een aantal miskramen, ik heb baarmoederhalskanker gehad, maar steeds stond ik er alleen voor. Ik kreeg geen genegenheid van zijn kant.”

'Juist in december moest ik altijd de schijn ophouden. Dat lukte niet meer'

“Ik zat al die tijd enorm met mijn gevoel in de knoop. Toch heb ik er nog ruim 4 jaar over gedaan voordat ik eindelijk de moed bij elkaar had geraapt om mijn relatie te beëindigen. De aanleiding was dat ik een collega had verteld dat ik op vrouwen val. Dat was voor het eerst dat ik het iemand durfde te vertellen. Toen dacht ik: nu moet ik het ook tegen mijn man zeggen. December kwam eraan. Juist in die maand moest ik altijd extra de schijn ophouden; me voordoen als iemand die ik niet was. Ik werd daar elk jaar in december weer misselijk van, soms duizelig, zeker bij familieaangelegenheden. Ik kon het niet meer. Het was niet eerlijk tegenover mijn man en tegenover mijzelf.”

“Het was 16 december, we lagen op bed. ‘Ik weet niet hoe ik het je moet vertellen’, zei ik. ‘Maar ik wil scheiden’. Ik legde de reden uit: dat ik op vrouwen val. Mijn man zei dat ik gek was. Hij dacht dat het een fase was die wel weer over zou gaan. Ik mocht er van mijn man daarom niets over zeggen tegen onze 15-jarige zoon. Ik besloot mijn mond te houden.”

Toen braken de Kerstdagen aan. “Niemand wist nog iets over onze problemen. Eerste Kerstdag gingen we naar de zus van mijn man. Mijn man was heel kil tegen mij; hij zei geen woord tegen me. De volgende dag kwam mijn familie bij ons eten. De sfeer was vreselijk! Je voelde gewoon dat er iets in de lucht hing, er was zoveel spanning. Mijn nichtje maakte op een gegeven moment de opmerking dat ik ‘de enige normale’ was van de familie. Zij had duidelijk door dat er iets aan de hand was, maar ze zei verder maar niets om de ‘Kerstpret’ niet te bederven. Oud en Nieuw vierden we bij mijn oom en tante. Hetzelfde verhaal: ik werd nog steeds compleet genegeerd door mijn man.”

'Het moment dat ik de knoop doorhakte, was het begin van een nieuw leven voor mij'

De periode na de feestdagen was niet leuk. “Mijn man zei helemaal niets meer tegen me. Zelfs als ik aan hem vroeg wat hij ’s avonds wilde eten, negeerde hij me. Dat was ook de reden dat ik vlak na Oud en Nieuw tegen mijn zoon heb verteld dat we zouden gaan scheiden en wat de reden was. Mijn zoon reageerde goed: hij was blij dat ik het verteld had, er vielen voor hem wat puzzelstukjes op hun plek. Hij merkte ook dat er een last van mijn schouders viel.” Maar toen ging het helemaal mis. “Mijn man werd ontzettend kwaad. Hij wilde niet dat onze zoon de waarheid wist. Begin januari ben ik daarom bij de buurvrouw gaan wonen. Ik mocht bij haar in de logeerkamer slapen.”

Hoe moeilijk het ook was, Mariëlle zette de scheiding door. Achteraf gezien had ze het liever eerder gedaan. “Ik wilde al eerder voor mijzelf kiezen, maar kon het niet. Het moment dat ik de knoop doorhakte, is het begin van mijn nieuwe leven geweest. De eerste Kerst all by myself vond ik dramatisch. Ik zag mijn zoon niet, die werd bij mij weggehouden door mijn ex. Sindsdien is het contact met mijn zoon minder goed geworden, maar dat heeft volgens mij gewoon tijd nodig. Toch ben ik gelukkiger sinds ik mijn nieuwe leven ben begonnen.”

Inmiddels is Mariëlle opnieuw getrouwd, met een vrouw. “Nu zijn de feestdagen echt weer iets om naar uit te kijken. Ik heb een ontzettend lieve nieuwe schoonfamilie die me nemen zoals ik ben. Het is daar altijd een warm bad. Maar twee mensen die ik echt lief heb, zijn er niet bij: mijn overleden harstvriendin en mijn zoon, die deze Kerst in Spanje is met zijn vader. Daarom blijft er toch altijd wel een klein zwart randje om de feestdagen heen zitten.”

Tips van de expert

Zit jij nu in een relatie die niet lekker loopt? Mediator Penny Bleeker-Bloem geeft een aantal tips om de feestdagen goed door te komen:

 - Leg je verwachtingen niet te hoog. De feestdagen kunnen simpelweg niet het perfecte plaatje zijn zoals je dat op Instagram en Pinterest voorbij ziet komen.
 - Plan niet alle feestdagen helemaal vol. Mensen leggen zichzelf daarmee zo’n enorme druk op. Relax!
 - Heb een beetje humor. Is het kerstdiner compleet mislukt? Lach erom!
 - Verwacht niet dat je partner tijdens de feestdagen opeens anders is. Je partner kan zichzelf alleen veranderen als hij/zij dat zelf wil, anders gaat dat niet lukken. Dat moet je accepteren.
 - Kijk ook naar jezelf en je eigen gedrag: iedereen maakt weleens fouten, jij ook. En wees vooral ontzettend eerlijk naar jezelf toe.
 - Mijn grootste tip is: blijf altijd aan je relatie werken. Met name aan de communicatie, want daar is vaak het meeste te winnen. Veronderstel niet zomaar dingen over elkaar, maar praat met elkaar over wat jullie       verwachtingen van elkaar zijn.
 - Je kunt ook naar een relatietherapeut of een mediator stappen om samen met hem of haar aan een oplossing te werken.

Tsja, en soms is het ook gewoon echt te laat om je relatie nog te redden. Voor die koppels heeft ervaringsdeskundige Sanne een tip: “Maak dan zo snel mogelijk een eind aan je relatie. Ga geen toneelstukje meer zitten opvoeren bij je schoonfamilie. Geloof me, er is niets erger dan er tijdens Kerst achter komen dat het niet meer werkt!”

Door Linda Almekinders

De namen van Sanne en Mariëlle zijn gefingeerd. 

‘Vertrouwen is goed, bespreken is beter’

Van onze partner NIX18

Een tiener, net geen kind meer, die stomdronken op straat out is gegaan. Ambulancemedewerker Raymond Zuidwijk (47) brengt ze regelmatig naar het ziekenhuis. Vaak genoeg om ook zelf thuis serieuze afspraken te maken over alcoholgebruik.

Raymond Zuidwijk is ambulancemedewerker en vader. Hij heeft twee kinderen die al volwassen zijn, maar omdat zijn vriendin drie kinderen van 13, 15 en 18 heeft, zijn alcohol en sigaretten thuis wel nog vaak onderwerp van gesprek. “Wel gewoon aan de eettafel hoor, we gaan er niet speciaal voor zitten. Ze delen gelukkig veel met ons, dus we kunnen het er vrij natuurlijk over hebben.” Zelf zijn ze nog nooit in de problemen gekomen, maar vriendjes en vriendinnetjes wel. “Dan bellen ze me op: Ray, die of die doet zo raar. Als het nodig is, stuur ik er dan collega’s op af.” Ze zijn dus op de hoogte van de risico’s.

Raymond ziet ze in zijn werk vaak genoeg: jongens en meisjes die zo veel drinken, dat er een ambulance aan te pas moet komen. Soms helemaal in hun eentje, want hun ‘vrienden’ blijven lang niet altijd bij ze. “Dan vinden we iemand op straat, in z’n eigen braaksel, met z’n dure schoenen en klokje, moederziel alleen. Z’n ‘vrienden’ zijn dan bijvoorbeeld vertrokken omdat ze nog voor elf uur een bepaald feest binnen moeten zijn. Zo kan wat een leuk avondje uit moest worden echt uitlopen op een drama.”

'Is ze van plan te drinken? Nee? Dan moet zo'n feestje een keertje kunnen'

Die eerlijkheid kan je stimuleren door ook echt het gesprek aan te gaan. “Die van 15 wil dan naar een feest voor 16 jaar en ouder. Daar kunnen we het over hebben. Is ze van plan te drinken? Nee? Oké, dan moet zo’n feestje een keer kunnen. We vinden vooral eerlijkheid het allerbelangrijkst. Ik heb al vaak genoeg ouders moeten bellen, die niet eens wisten dat hun kind op stap was. Dat is verschrikkelijk als dat je overkomt.”

Die ervaringen op werk, die neemt hij ook wel mee naar huis. “Ik heb al zo vaak stomdronken tieners gezien. Ik moet uitkijken dat ik thuis niet met m’n ambulance-pet op zit. Tegelijkertijd moeten zij ook niet onderschatten wat er mis kan gaan. Dat is een bepaald spanningsveld. En daar vind je elkaar met begrip en openheid.”

Als hij die ouders in het ziekenhuis tegenkomt, blijken zij soms niet goed te weten wat ze met de situatie aan moeten. “Soms wisten ze niet eens dat hun kind al drinkt. Ik raad ze altijd aan om vooral niet boos te worden. Zo’n kind voelt zich al slecht genoeg. Als je als ouder aangeeft dat je teleurgesteld bent, dan werkt dat vele malen beter.”

Bij hem kunnen de kinderen altijd thuiskomen, wat ze ook hebben uitgespookt. Daar moeten ze op kunnen vertrouwen. “Het is belangrijk dat thuis een veilige omgeving voor ze is. En dat ze zelf kunnen uitvinden wanneer ze ja of nee zeggen. Ik geef ze gezond wantrouwen mee. Leer ze dat jenever niet voor niets in een kleiner glas zit dan wijn of bier. Dat je na de eerste niet meer goed kan inschatten of je die tweede wel moet nemen. En ik vertel ze vooral dat ze altijd bij hun vrienden moeten blijven, dat ze nooit, maar dan ook nooit, iemand alleen achter mogen laten.”Wel een goede tip: maak foto’s en filmpjes. “Tieners vergeten snel hoe erg het met ze gesteld was, en dan kan zo’n visueel geheugensteuntje weleens

'Ze kunnen mij altijd bellen, ook midden in de nacht'

nuttig zijn. En stel je kwetsbaar op: het is goed om te laten zien hoe bang je bent als ze in het ziekenhuis zijn beland. Verder is het belangrijk dat ouders ook in gesprek gaan met hun kind: waarom heeft hij of zij zo veel gedronken? Was het de eerste keer? Was er sprake van groepsdruk? Zo leer je de onderliggende signalen herkennen.”

En ze kunnen Raymond altijd bellen, ook midden in de nacht. “Ik heb wel ouders meegemaakt, die niet naar het ziekenhuis wilden komen omdat ze zelf net lekker in het casino zaten. Dat is heel erg. Ik zorg zelf dat ik altijd beschikbaar ben om ze op te halen, mocht dat nodig zijn. In welke situatie dan ook, waar dan ook. Ze krijgen dan misschien een preek, maar geen straf. Belonen werkt veel beter.” Raymond en zijn vriendin geven ook het goede voorbeeld. “Thuis drinken we niet waar de kinderen bij zijn. Ik drink sowieso zelden alcohol. Omdat ik vaak nog moet rijden, drink ik dan ook echt helemaal niets.”

Een goed voorbeeld en een open gesprek, dat helpt dus. Niet alleen thuis, maar ook op de scholen waar Raymond inmiddels voorlichting geeft. “Veel kinderen praten er thuis niet of niet genoeg over. Dat proberen wij op die manier een beetje op te vangen.” Alles om maar zo veel mogelijk te voorkomen dat hij ieder weekend jongeren dronken van straat moet vegen. 

Paddington 2: fantastische familiefilm

Film van de week: Paddington 2
Regie: Paul King
Met: Hugh Grant, Ben Whishaw, Brendan Gleeson
Waardering: 5 sterren

Hij houdt zielsveel van marmelade, is te herkennen aan zijn rode hoedje en maakt graag zijn oren schoon met andermans tandenborstel. Britse kinderen groeien al sinds 1958 op met de verhalen van Paddington, het vrolijke beertje dat in Londen bij de familie Brown woont. Ook in Nederland verovert Paddington kinderhartjes en na het zien van dit heerlijke avontuur zullen dat er ongetwijfeld alleen maar meer worden.

Na zijn avontuurlijke reis vanuit Peru - in de eerste film (te zien op Videoland) - heeft Paddington het goed naar zijn zin in Londen. Maar hij denkt nog veel aan zijn oude tante Lucy die op het punt staat haar honderdste verjaardag te vieren. In de antiekwinkel van meneer Gruber vindt Paddington het perfecte cadeau: een uitklapboek van de stad, zodat tante Lucy in gedachten alsnog haar droomreis naar Londen kan maken.

Het zeldzame boek kost wel een paar centen, dus de klunzige beer gaat aan de slag om het benodigde bedrag bij elkaar te sparen. Maar voordat hij de kans krijgt het boek te kopen, wordt het gestolen door Phoenix Buchanan, een verwaande acteur en meester in vermommingen. Paddington wordt als de schuldige aangewezen en belandt in de bak. Gelukkig weet hij daar snel vrienden te maken, die hem willen helpen zijn onschuld te bewijzen.

Paddington 2 laat zien dat je met een simpel verhaaltje een fantastische familiefilm kunt maken, zolang je maar genoeg liefde en humor in de uitwerking stopt. En daar heeft regisseur Paul King, die ook de eerste film uit 2014 maakte, zichzelf in overtroffen. Met veel oog voor detail weet King op de juiste momenten de juiste grapjes te maken. Terwijl hij in andere scènes voor warmte en emotie kiest. Dus het is hardop lachen geblazen als Paddington, beleefd als altijd, de brullende gevangeniskok aanspreekt op zijn nogal matige menukaart, maar enkele scènes later wordt de gevoelige snaar geraakt als het lieve beertje eenzaam in zijn cel bang is dat zijn familie hem zal vergeten.

Het tegendeel is natuurlijk waar: de familie Brown wringt zich in allerlei bochten om Paddington weer thuis te krijgen. Met als hoogtepunt de rampzalige inbraakpoging van avontuurlijke moeder en tegenstribbelende vader Brown, die in het huis van slechterik Buchanan op zoek gaan naar bewijs. De acteurs zijn stuk voor stuk geweldig, maar het is Hugh Grant die zijn leukste rol in jaren speelt. Als ijdeltuit Buchanan steelt hij de show in elke scène waar hij in zit. Met dat deftige Britse accent, gecombineerd met zijn soms valse, soms ronduit idiote blik, schiet hij met al zijn teksten in de roos.

Wel goed om te weten: ik zag de originele versie. Voor de Nederlandstalige versie spraken onder meer Beau van Erven Dorens, Frank Lammers en Daan Schuurmans de stemmen in. Fijne keuzes, maar bij zo'n vertaling dreigt toch altijd wat van de humor verloren te gaan. Het zal de kleintjes - Paddington 2 is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar - weinig uit maken. Die gaan zich zeker vermaken met de kleine beer, die niet voor niks al bijna zestig jaar mee gaat.

Door Kita van Slooten

PRIJSVRAAG

Gratis naar Paddington 2? Dat kan! Stuur het antwoord op onderstaande vraag vóór 11 december, samen met je naam en adres, naar [email protected]

Welke Britse acteur, bekend van zijn rol als Q in de recente James Bond films, verzorgt de stem van Paddington in de originele versie?

Onder de goede inzendingen verloten we 4 x 2 kaartjes in combinatie met een Paddington etui en pen.

‘Toen Tino binnenkwam, voelde ik me net een groupie!’

In december laat RTL4 iedere dag een wens in vervulling gaan, zodat het echt onvergetelijke feestdagen worden. Weekend Magazine vraagt iedere week iemand die zo verrast is naar zijn of haar verhaal.

Ze moest op 8 november om half tien ’s ochtends klaarstaan, in uitgaanskleding. Dat was het enige dat Moniek van Egmond (39) van haar vriendin Paulien te horen kreeg. “Ik dacht dat we misschien een dagje naar de sauna zouden gaan. Dat doen we wel vaker. Maar ja, waarom moest ik dan op chic?”

Ze gingen samen naar Blushing, de koffietent van Gordon in Blaricum. “Paulien bleef maar nerveus op haar telefoon kijken. We hebben zelfs om 12 uur al een wijntje besteld, tegen de zenuwen. Ik vond het zelf inmiddels ook behoorlijk spannend. Ik dacht wel dat het misschien iets met de media te maken had, omdat we in de buurt van Hilversum waren. Ik vroeg nog: ‘We gaan toch niet naar All You Need is Love hè? Dat ik straks ineens in een caravan vol vrijgezellen zit?’”

Geen gekke gedachte, want Moniek maakte afgelopen jaar een scheiding door. Haar ex was na 24 jaar samen verliefd geworden op iemand anders. “Een klap natuurlijk, zeker omdat in een moeilijk periode gebeurde.” Want rond dezelfde tijd kreeg de moeder van Moniek te horen dat ze kanker had, flink uitgezaaid. Afgelopen juni overleed ze.

Een intense en zware periode, maar wel met een gouden randje: “Je hoort altijd dat je op zo’n moment je vrienden leert kennen. Nou, ik kan je vertellen: ze zijn er stuk voor stuk zo ontzettend voor me geweest! Mijn meisjes, noem ik ze. Dan zat er weer iemand bij me op de bank, kreeg ik een lief berichtje, namen ze me een dagje mee uit.”

En dan hadden ze ook nog deze mooie verrassing voor haar geregeld. “Uiteindelijk kreeg Paulien een berichtje: we konden op pad. Ik had geen flauw idee wat er te gebeuren stond. We stapten ergens uit en toen zag ik Martijn Krabbé staan en een cameraploeg! Ik wist niet wat me overkwam. Ik kreeg een cadeautje en daar zat een foto in van nog veel meer vriendinnen. Toen wist ik dat zij er ook waren.”

“We gingen samen een liedje van Tino Martin opnemen. Hartstikke gaaf, want zijn muziek heeft de afgelopen periode ontzettend veel voor me betekend. Ik luisterde vroeger eigenlijk nauwelijks naar Nederlandstalige muziek. Maar die liedjes van hem leken wel voor mij geschreven, zo goed drukken ze uit wat ik voelde. We zouden afgelopen juni met een groep meiden ook naar zijn concert gaan, maar toen belde het hospice: het ging erg slecht met mijn moeder. Uiteindelijk zijn we toen met z’n allen haar gaan bezoeken. Ik zei nog: gaan jullie nou gewoon naar Tino, maar ze wilden er voor me zijn die avond. Fantastisch toch?”

Dat Tino Martin zelf ook bij de verrassing zou horen, daar had Moniek eigenlijk niet eens over nagedacht. “Ik schrok echt toen hij ineens de studio binnenkwam. Voelde me net een groupie. Grappig genoeg leek hij zelf ook een beetje zenuwachtig. Maar dat kwam al snel goed. We hebben met z’n allen gezongen en gekletst. Echt superleuk!”

En daarmee was het niet afgelopen, want Tino nodigde Moniek en haar vriendinnen ook nog uit voor zijn concert op 16 juni 2018. “Heel bijzonder, want dat is de sterfdag van mijn moeder. Raar, maar ook heel mooi natuurlijk. Mijn zus komt ook mee, zodat we samen zijn. Eigenlijk valt het zo allemaal op z’n plek.”

Inmiddels gaat het een stuk beter met Moniek. “Ik ben behoorlijk positief ingesteld van mezelf. Het gaat goed met de kinderen, we hebben een fijn huis en mijn ex en ik hebben prima contact. Maar mijn meisjes zijn in deze periode echt onmisbaar geweest. Niet alleen de meiden die nu mee waren bij de opnames, ook mijn andere lieve vriendinnen. Ze zijn me allemaal even waardevol. Zij hebben me erdoorheen gesleept, me opgeraapt toen ik van verdriet op de vloer lag. Daar ben ik ze ongelooflijk dankbaar voor.”

Hartverwarmende en memorabele momenten in de Onvergetelijke Feestdagen

Net als vorig jaar zorgt RTL 4 in de feestelijkste maand van het jaar voor hartverwarmende momenten. Vanaf 1 december verrassen onze presentatoren, onder wie Angela Groothuizen, Johnny de Mol, Natasja Froger, Chantal Janzen en nog vele anderen, iedere dag weer iemand met een memorabel moment in ‘RTL 4’s Onvergetelijke Feestdagen’. Op alle dagen in december kan je om 19.55 uur op RTL 4 zien hoe zo'n wens in vervulling is gebracht.

December is natuurlijk dé tijd om eens terug te kijken op het afgelopen jaar. Wie heeft er veel voor je betekend? En wie kan wel een beetje extra liefde gebruiken? Heb jij zo iemand in je omgeving, dan kan je die nog tot 11 december opgeven voor de Onvergetelijke Feestdagen. Laat ons via rtl.nl/feestdagen weten waarom deze persoon juist nú iets speciaals verdient en wie weet komt jouw wens voor hem of haar dan wel in vervulling.  

De ingrediënten voor de perfecte kerstavond

Sint is naar huis, Kerst staat voor de deur. De voorpret kan alvast beginnen! De ingrediënten voor het perfecte kerstavondje heb ik alvast voor je op een rij gezet. Met deze tips wordt Kerstmis dit jaar onvergetelijk.

1. Pinterest

In Nederland hebben 2,4 miljoen mensen de app Pinterest op hun smartphone staan. Grote kans dat-ie bij jou ook op je telefoon staat. Pinterest is de ideale app om inspiratie op te doen zo voor de feestdagen. Hoe ga je de tafel dekken? Wat ga je kokkerellen? Nog last-minute inpak tips nodig? Of wil je dit jaar de kerstboom compleet anders doen? Pinterest weet wel raad. De app staat bomvol inspiratie en handige tutorials

2. Kerstsfeer tot in de puntjes

Ga je dit weekend je boom op zetten? Versier je kerstboom dan met slimme kerstverlichting. Je hoeft hiervoor geen speciale lampjes aan te schaffen, maar je hebt wel een slimme stekker nodig. Als je deze stekker connect met bijvoorbeeld je HomeKit-app, dan worden de lampjes automatisch gekoppeld aan je iPhone. Zo kun je als je thuis tegen Siri op je telefoon zeggen: “Kerstboom aan” en voilà, de kerstboom staat te shinen!

3. Kitchen Stories

Bij Pinterest kom je negen van de 10 keer terecht op een recept in artikel-vorm. Kitchen Stories daarentegen zit vol met handige video tutorials, zodat je elke stap kunt spieken wat je precies moet doen. Geen idee hoe je nou die verrukkelijke Nutella-cookies maakt? Of een geitenkaas crème brûle moet creëren? Kitchen Stories zorgt ervoor dat je met een paar simpele stappen een prachtig Kerstdiner op tafel tovert.

Beschikbaar op: Desktop, Apple TV, iPhone & Android

4. Potluck music lijst

Een potluck is een typisch Amerikaans iets. Het is een gezamenlijke maaltijd waarbij iedereen een gerecht meebrengt. Nu is dat sowieso natuurlijk een hartstikke leuk idee om te doen en vooral erg handig omdat je dan niet uren in de keuken hoeft te staan. Maar wat ook leuk is om te doen, is een potluck muzieklijst te maken. Via Spotify kun je heel makkelijk een afspeellijst met je vrienden delen. Zo kan iedereen zijn of haar favoriete liedje toevoegen en hoeft er eigenlijk niemand de hele avond op de muziek te letten. Hoe 't werkt? Op je smartphone maak je een afspeellijst aan, tikt vervolgens op Opties (rechts in de bovenhoek) en dan op Gezamenlijk maken. Iedereen voegt z'n favoriete (Kerst)liedjes toe en je hebt de hele avond voor ieder wat wils.

5. Binge the night away

Als je iedere week RTL Weekend Magazine leest, dan ben je een tijdje geleden misschien mijn online spelletjes tips tegengekomen. Geen zin om een spelletje te spelen? Dan is er nog genoeg om te bingen gelukkig. Zo hebben Netflix en Videoland rond de kerstperiode altijd een mooie selectie van fijne films voor je klaar staan. Van Bad Santa tot The Night Before, van I'll be home for Christmas tot Love Actually.

6. Mooiste kerst herinnering maak je zelf

We zijn onlosmakelijk verbonden met onze smartphone. Grote kans dat je tijdens kerst zelf ook je telefoon geregeld in je hand hebt. In plaats van eindeloos te gaan scrollen op Facebook of Instagram, is het gezelliger om een tof filmpje maken van je kerstdagen. Met apps als Clips (iOS) of Magisto (Android) maak je in een handomdraai een mooie kerstherinnering!

7. Aftellen maar

Helaas duurt het nog even voordat het Kerst is maar om te tijd wat sneller te laten gaan, moet je sowieso de Advent 2017 kalender (iOS & Android) downloaden. Een advent kalender app met 25 spelletjes zodat jij de tijd kunt doden en jezelf kunt vermaken tot dat het Kerst is. Aftellen maar!

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen: Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!​

5 bijzondere kerstevenementen

Maar liefst 40.000 bezoekers worden er dit weekend verwacht bij de derde editie van het Allerhande kerstfestival. Ondertussen zijn ze in de Amsterdamse RAI druk met de voorbereidingen voor de Amsterdamse Winterparade, een groots festijn met onder meer een ijsbaan van 700m², een reuzenrad en een winter wellness. Ook in de rest van het land duiken steeds meer kerstmarkten en andere winterse evenementen op. Het moge duidelijk zijn: kerst is booming business.

Irene Stengs, onderzoeker aan het Meertens Instituut en bijzonder hoogleraar Antropologie van Ritueel en Populaire Cultuur aan de VU, zijn er verschillende verklaringen voor deze groei. "Kerst bevat veel rituele aspecten die zich goed lenen om uitvergroot te worden. Zo is het kerstdiner voor veel Nederlanders een belangrijk onderdeel van de feestdagen. Albert Heijn speelt daar met het Allerhande kerstfestival op in." Dat er steeds vaker voor de vorm van een evenement wordt gekozen, heeft te maken met een andere ontwikkeling. "Alles wat er aan feestelijke gelegenheden is, heeft de neiging om te groeien. Niet alleen kerst."

Want als je zou willen, kun je elk weekend wel ergens op een festival staan. Het hele jaar door. Stengs: "Het aantal evenementen dat we in Nederland kennen, neemt toe en al bestaande festivals worden groter. Denk aan de Libelle Zomerweek of de groeiende populariteit van bierfestivals. Alles krijgt zijn eigen evenement. Kerst dus ook. Dat wil niet zeggen dat het kerstfeest steeds belangrijker wordt, maar het geeft vooral aan dat we het niet meer alleen binnenshuis vieren." Tijdens zo'n publiek feestje in kerstsfeer komen, kan dan ook vrijwel overal. Uit het gigantische aanbod pikten wij vijf bijzondere kerstevenementen.

Kerstparade Eindhoven
Het kan geen toeval zijn dat juist in het zuiden van het land de kerstparade in opkomst is. Een stoet met praalwagens die door het centrum van de stad trekt. Dit uit Amerika overgewaaide fenomeen wordt onder de rivieren goed ontvangen, omdat het natuurlijk verdacht veel op een carnavalsoptocht lijkt. In Valkenburg kun je op verschillende data genieten van een Christmas Parade. En zondagavond 10 december zijn in Eindhoven twaalf verlichte wagens te bewonderen, die vergezeld worden door honderden figuranten en een paar BN'ers. Wees gewaarschuwd: Een beetje Brabander loopt wel warm voor zo'n optocht, dus het zal er zeker druk worden.

Amsterdamsche kerstmarkt
Veel van de kerstmarkten die we in Nederland hebben, zijn slechts slappe aftreksels van de sfeervolle Duitse kerstmarkten. Om je als markt te kunnen onderscheiden kun je dat na-apen dus beter laten en met iets origineels op de proppen komen. Bij de Amsterdamsche kerstmarkt hebben ze dat begrepen en daarom kun je hier op 22 en 23 december snuffelen bij kraampjes die meer te bieden hebben dan de doorsnee rommel die je elders wordt aangesmeerd. Hier veel hip design, maar ook lokale producten zoals Amsterdamse honing. Om te voorkomen dat de mannen er verveeld achteraan sjokken, zijn er ook veel kraampjes speciaal voor hen.

Dickensfestijn Deventer
Al sinds 1991 wordt de oude binnenstad van Deventer het weekend voor kerst plat gelopen door honderden personages uit de boeken van Charles Dickens. Arme sloebers, rijke lieden en dronken torren. Je kunt ze allemaal tegen het niet altijd even frisse lijf lopen. Jaarlijks komen er 120.000 bezoekers in Deventer kijken of ze een glaasje glühwein kunnen drinken met Scrooge of Oliver Twist. En terwijl veel Nederlanders de kerstmarkten in Duitsland bezoeken, vinden de Oosterburen op hun beurt dit festijn weer fantastisch. Dus ook zij staan graag in de rij om het gratis festival binnen te komen.

Kerststad Valkenburg
Het wil nog wel eens gebeuren dat je op een bomvolle kerstmarkt staat te klooien met een paraplu of dat het zo hard waait dat je warme choco binnen een minuut alweer lauw is. In Valkenburg wordt de kerstpret niet verstoord door dit soort ongemakken, want in de gemeentegrot vind je daar de grootste, oudste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa. Ook in de Fluweelengrot kun je terecht voor een markt en in MergelRijk is een tentoonstelling van miniatuur kerstdorpjes. Warm, droog en lekker kneuterig.

Kerst in Oud Kampen
Winkel in, winkel uit. En dat de hele dag door. Kerstshoppen kan een eentonige bezigheid zijn, maar niet als je op 16 of 17 december in Kampen bent. De fraaie binnenstad verandert die dagen in een groot openluchttheater. Langs een speciale route word je verrast met allerlei kleine voorstellingen, verzorgd door theatergezelschappen, waaronder een enthousiaste jeugdtheatergroep. Op podia, op straat, in gezellig verlichte stegen en soms zelfs in etalages. Overal wordt opgetreden, gezongen en gedanst. Behalve dan door de levende standbeelden. Die blijven hardnekkig stil staan.

Door Kita van Slooten

 

Garnalen met dille & fenegriek

In samenwerking met Uitgeverij Good Cook

Deze jumbogarnalen met tomaten, dille & fenegriek zijn niet moeilijk om te bereiden, maar je maakt je disgenoten er wel heel blij mee. Lekker samen smikkelen van de grote garnalen in een heerlijke saus, met een beetje brood of rijst.

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • olijfolie
 • 1 grote ui, in dunne halve ringen
 • 3 dikke tenen knoflook, geperst
 • 1 tl kurkuma
 • 1 blik tomatenblokjes à 400 g
 • 4 grote tomaten, elk in 8 stukjes
 • 1 volle el tomatenpuree
 • 3 el gedroogd fenegriekblad of 5 el fenegriekblad uit de diepvries (o.a. toko)
 • 1 el fenegriekzaad, geroosterd in een droge pan en fijngestampt in een vijzel
 • 1 tl kaneel
 • 1 volle tl chilivlokken
 • 1 tl fijne kristalsuiker
 • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
 • 800 g grote rauwe (gepelde) garnalen
 • 25 g gezouten boter
 • 15 g dille, grofgehakt
 • geroosterd brood of rijst, voor erbij

Bereiden:

Schenk zoveel olie in een grote koekenpan dat de bodem is bedekt en verhit op middelhoog vuur. Voeg de ui toe aan de hete olie en bak in 6 tot 8 minuten glazig, tot de ui verkleurt.

Voeg de knoflook toe en bak 30 seconden. Voeg het kurkumapoeder toe en bak nog 1 minuut. Voeg nu de tomatenblokjes uit blik, de verse tomaat, de tomatenpuree, het fenegriekblad, het fenegriekpoeder, de kaneel, de chilivlokken en de kristalsuiker toe en roer de specerijen goed door de saus. Zet het vuur laag, breng op smaak met zout en peper en laat met een deksel schuin op de pan 30 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig om te voorkomen dat de saus aanbrandt.

Verhit een andere koekenpan op hoog vuur, leg de garnalen in de hete pan en schroei in 30 tot 40 seconden aan beide kanten dicht. Haal de garnalen uit de pan en roer ze door de saus om ze verder te laten garen. Voeg de boter toe en roer tot de boter volledig is opgenomen. Haal de pan van het vuur, roer de dille erdoor (houd iets apart voor de garnering), strooi de rest van de dille erover en serveer met brood of rijst.

Feasts
Het nieuwe boek Feasts geeft feestelijke recepten uit het Midden-Oosten voor elke gelegenheid: brunches, zomerse barbecue- en picknickfestijnen, imposante vegetarische maaltijden, etentjes die je in een handomdraai maakt of menu’s voor zeer bijzondere gelegenheden waarin je dubbel en dwars wilt uitpakken. Alles staat erin; van brunch-, voor-, bij- en hoofdgerechten tot desserts en drankjes als mojito van muntthee. Auteur Sabrina Ghayour brak internationaal door met Persiana en gaat sindsdien door het leven als the golden girl van de Perzische keuken. Ze is regelmatig te zien in diverse kookprogramma’s op de BBC en Channel 4. Daarnaast organiseert ze foodfestivals, kookt in pop up-restaurants en is docent aan kookscholen. Ghayour is geboren in Teheran en verhuisde na het begin van de Iraanse revolutie met haar familie naar Groot-Brittannië.

Titel: Feasts
Auteur: Sabrina Ghayour
Prijs: € 24,95
ISBN: 978 94 6143 180 6
Uitgever: Good Cook

 

 

 

 

 

 

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?​

MIDNIGHT IN PARIS

Wanneer kijken: als je van Parijs houdt
Wanneer niet: als je niks op hebt met literatuur
Naast je op de bank: je creditcard om een Thalysticket te kopen
Waar: Videoland

De Amerikaanse scenarioschrijver Gil is een romanticus pur sang. Hij is met zijn verloofde op een korte vakantie in Parijs. Hij wil graag een roman schrijven, rondzwerven over antiekmarkten, zich onderdompelen in nostalgie. Maar in plaats daarvan zit hij opgescheept met zijn materialistische vriendin, haar conservatieve ouders en oneindig pedante vrienden. Op een avond ontsnapt hij aan de realiteit: hij stapt in een auto - modelletje jaren '20 - bij mensen die hij niet kent. Het blijkt een tijdmachine te zijn en hij belandt in de tijd en kunstkringen die hij zo enorm bewondert. Auguste Rodin, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway: hij ontmoet ze allemaal persoonlijk.

Deze film van Woody Allen heeft veel gemeen met zijn andere werk: bijvoorbeeld zo'n weifelende hoofdpersoon en van die meanderende dialogen, grappig en tragisch tegelijk. Maar bovenal is deze film een ode aan de stad Parijs en het tijdperk waarin de grootste schrijvers en kunstenaars ter wereld daarnaartoe trokken. Het zet je ook zelf aan het denken: als je een tijd en plek zou mogen kiezen om een paar avonden te beleven, waar zou je dan willen zijn? En wat zou je dan aan avonturen beleven? Als je deze film ziet, lijkt het Parijs van de jaren '20 lang niet zo'n gekke keuze. 

THE STORY OF GOD

Wanneer kijken: als je graag abstract nadenkt
Wanneer niet: als je gelooft dat jouw god de enige god is
Naast je op de bank: je eigen ideeën over geloof, god en moraliteit
Waar: Netflix

Wie is god? Met z'n hoevelen zijn ze eigenlijk? Wat gebeurt er als de wereld vergaat? En wat betekent het om een goed mens te zijn? Verschillende religies over de wereld hebben verschillende antwoorden op die vragen en Morgan Freeman gaat op avontuur. 'De stem van god' in Hollywood wendt zijn nieuwsgierigheid (en zijn mooie stem en voorkomen) aan om op ontdekkingsreis te gaan in reli-land. 

Het leuke is natuurlijk dat er een heleboel herkenbaar is, zelfs als je niet gelovig bent. En een heleboel gewoon raar, zelfs als je gelovig bent. En het is te allen tijde fijn om te leren hoe andere mensen de wereld ervaren en hoe ze onder leiding van religieuze principes hun leven vorm geven. Iedereen wil hetzelfde: een connectie voelen met een groter geheel, en gelukkig zijn. Om dat te beseffen, heb je Morgan Freeman waarschijnlijk niet nodig. Maar het is wel heel erg leuk om de mogelijke antwoorden op al die vragen een keertje op een rijtje te zien en te bedenken hoe je jezelf ertoe verhoudt.

HAWAII FIVE-0

Wanneer kijken: als je een testosteron-rush wil
Wanneer niet: als geloofwaardige dialogen je wat waard zijn
Naast je op de bank: een palmboom en een kokosnoot
Waar: Videoland

​Broeierige mannen, spectaculaire ontploffingen, stoere stunts en vrouwen die even slim als beeldschoon zijn. Klinkt dat een tikje ouderwets? Is het inderdaad. Hawaii Five-0 is dan ook een remake van een serie uit 1968, maar voelt als een soort mix tussen de Die Hard films van begin jaren '90 en CSI. Een team agenten verenigt zich tegen de bad guys en krijgen onderwijl respect voor elkaar, hoe verschillend ze ook zijn. De mannen zijn hard, maar stiekem toch gevoelig, de vrouwen stoer, maar stiekem ook sexy.

De verlangens en trauma's die hen drijven, zijn overzichtelijk, de gesprekjes die ze voeren functioneel. Dat is, als je van dat soort drama houdt, helemaal niet erg. Je moet alleen even weten wat je kan verwachten: een soort karikatuur van mannelijkheid op z'n Amerikaans tegen de weelderige achtergrond van het Hawaiïaanse landschap en af en toe een best leuk grapje om de spanning te breken. Geen straf als het buiten regent en je graag naar knappe mannen-mannen kijkt.

HOW TO GET AWAY WITH MURDER

Wanneer kijken: als je op het puntje van je bank wil zitten
Wanneer niet: als je geen tijd hebt om te bingen
Naast je op de bank: je vijand, onder het mom: keep your friends close, but your enemies closer
Waar: Netflix

​Wie vermoordde Lila Stangard? Dat is de centrale vraag in het eerste seizoen van deze broeierige, snelle juridische thriller. Wie ooit The Secret History van Donna Tartt las, zal veel herkennen: een groep superslimme (en ook allemaal knappe) rechtenstudenten worden door een charismatische professor verkozen om samen met haar en haar assistenten aan verschillende zaken te werken. Intussen wordt het lichaam van Lila Stangard gevonden, een moord waar zowel de professor als een aantal van de studenten nauw bij betrokken blijkt.

In 15 afleveringen van drie kwartier lang zien we de verhoudingen tussen de personages voortdurend veranderen. Want wie is er nou echt te vertrouwen? Wie koestert er een duister geheim? En wie weet wat van de anderen? Dat maakt het hartstikke spannend. De serie komt uit de stal van de producers van Grey's Anatomy, Scandal en The Catch en ziet er net zo gelikt uit. Wie meteen verkocht is, heeft geluk: er zijn inmiddels vier seizoenen beschikbaar. 

 

Weekendagenda

Humberto's foto's

Werd Humberto Tan in 2016 nog verkozen tot beste amateurfotograaf van Nederland, een jaar later heeft hij al zijn eerste solotentoonstelling. In de Grote Kerk van Zwolle hangen 36 van zijn mooiste foto's met als thema Poor but proud. Vier foto's hangen in Museum de Fundatie, gewoon tussen werk uit de vaste collectie. Als ambassadeur van het Rode Kruis bezocht hij twee vluchtelingenkampen in Bangladesh en maakte een indrukwekkende reportage. 

Vernieuwend & dubieus?

De wijze waarop de grote collectie hedendaagse kunst uit de Borgmann Collectie bij het Stedelijk Museum Amsterdam is terechtgekomen is op zijn minst dubieus te noemen. Maar, als we het positief bekijken, is het museum een fantastische kunstverzameling rijker. Deze op een na grootste schenking die het museum ooit kreeg, wordt nu in 30 zalen op de bovenverdieping aan het publiek getoond onder de naam Jump into the future. Vergeet de voorgeschiedenis en verwonder je aan de bijzondere objecten. 

Een chique Kerst

Het is altijd feest om naar Museum Willet-Holthuysen te gaan, maar de komende maand is het extra feestelijk. De mooie stijlkamers in het prachtige grachtenpand zijn nu helemaal in kerstsferen omgetoverd: kaarsen branden op de gedekte tafels en kerstbomen zijn behangen met antieke ballen. www.willetholthuysen.nl.

Winters à la Anton Pieck

Kunst of kitsch? Wij weten het niet, maar vinden het wel erg bij deze winterse dagen passen. Want vrolijk is het altijd! In het Anton Pieck Museum is nu een tentoonstelling met winterse taferelen. In de permanente tentoonstelling vind je zijn werkhoek met bureaustoel, boekenkast, tekenmaterialen en natuurlijk veel van zijn werk. www.antonpieckmuseum.nl.

Prijzenregen

Er zijn weer allerlei prijsuitreikingen geweest en werk van genomineerden en prijswinnaars wordt tentoongesteld. Van de Limburgse Design Awards in Roermond, via de Prix de Rome in Rotterdam tot de Gerrit Benner Prijs in Leeuwarden. Wil je een goed beeld krijgen wat er zoal wordt gemaakt door hedendaagse kunstenaars, ga dan eens naar een van de (of alle) exposities. 

Verslag van een jonge vrouw

Toen de Joodse Charlotte Salomon voor de nazi's naar haar grootouders in Zuid-Frankrijk vluchtte, besloot ze haar leven en alles wat er was gebeurd toen zij nog in Duitsland woonde op te tekenen. Van de Kristallnacht tot de dood van haar moeder herschiep zij haar leven in honderden gouaches genaamd 'Leven? Of Theater?'. In 1943 werd zij in Auschwitz vermoord maar liet een indrukwekkend monument achter. Haar 100e geboortejaar is voor het Joods Historisch Museum in Amsterdam aanleiding om alle 800 (!!) gouaches aan het publiek te tonen. Haar kunstwerken geven niet alleen een beeld van de verschrikkingen van Jodenvervolging en oorlog, maar tonen ook hoop, twijfel en verliefdheid. Het komt niet vaak voor dat ze allemaal te zien zijn, dus grijp je kans. jck.nl.

Buitengewone beesten

Van een lammetje met acht poten tot een kalf met twee koppen: het Natuurmuseum Fryslan vertelt het verhaal van al deze buitengewone beesten. En maak je geen zorgen, het is geen rariteitenkabinet maar een tentoonstelling voor de hele familie die alle rare schepselen der natuur op een leuke manier laat zien. www.natuurmuseumfryslan.nl.

Van ambachtsman tot kunstenaar

José Gonzáles is een van de meeste gevierde beeldhouwers uit de eerste helft van de vorige eeuw. Zijn vriendschap met Pablo Picasso is heel bijzonder: Gonzáles leert Picasso werken met het lassen van metaal (ze maakten zelfs een gezamenlijk sculptuur) en Picasso heeft zoveel invloed op het werk van Gonzáles dat die mede hierdoor een grote ontwikkeling doormaakte. Kortom, een bijzondere vriendschap die hen beiden veel opleverde. Twintig werken van Picasso maken deze tentoonstelling compleet. www.gemeentemuseum.nl.


Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!