Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 47, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Lang leve Max én zijn baasje: een hond houdt je gezond

Ze zijn een medicijn tegen eenzaamheid, zorgen voor gezelligheid. En uit onderzoek blijkt nu ook dat je langer leeft als je een hond hebt. Daarom: drie baasjes die een ode geven aan hun Fikkie. 

Mellanie Frerichs (23) uit Rijswijk durft eindelijk weer naar buiten dankzij haar Cavalier King Charles-spaniël Lucca (4). ‘Dankzij Lucca ben ik van mijn angsten af’

“Ik heb het niet makkelijk gehad, vroeger: mijn vader was agressief, had psychische problemen. Dan stond hij weer met een hamer voor mijn deur, of belde hij me midden in de nacht op. Toen ik klein was, trok hij mij eens aan mijn haren over de vloer. Ik was doodsbang voor hem. Op mijn achttiende ben ik zelfs voor hem gevlucht, mijn moeder en ik zijn samen naar mijn tante gegaan. Dat was heel heftig, en daardoor heb ik een posttraumatische stressstoornis gekregen. Ik durfde niet meer naar buiten, zat alleen maar binnen, zag niemand meer. Ik voelde me doodongelukkig, angstig en zag mezelf ook nog eens steeds dikker worden. 

Tot mijn moeder en stiefvader me een hondje gaven. Dat hielp. Lucca voelde al gauw als een kind voor me, en voor een kind moet je zorgen. Dus ik móést de deur wel uit. En ik durfde het weer, beetje bij beetje, stapje voor stapje, omdat Lucca naast me liep. Ik was niet meer alleen, ik was veilig. 

Ik begon met een rondje om het huis, daarna naar het eind van de straat, en binnen een paar weken liepen Lucca en ik aan de bosrand. Wat een verademing was dat! Nu durven we zelfs hele boswandelingen te maken. Lucca heeft me echt van mijn angst afgeholpen en hij gaf me zelfvertrouwen: ik was zo trots dat ik weer naar buiten durfde en besefte dat ik toch meer aankon dan ik dacht. 

Door die wandelingen door het bos, drie keer per dag, voelde ik me ook steeds fitter, gezonder. Dat was ook te zien: ik ben flink afgevallen en zie er nu veel beter uit, met meer kleur in mijn gezicht. 

Ook de nachten zijn minder eng. Ik woon nu op mezelf en durf dat dankzij Lucca. Als ik ’s nachts weer een paniekaanval heb, of bang ben, kruip ik uit bed en geef ik mijn hondje even een knuffel. Dan voel je: ik ben niet alleen. Ik weet dat Lucca me mijn verleden niet kan doen vergeten. Dat verwacht ik ook niet van hem. Maar hij steunt me wel met alles te verwerken. Daarvoor zal ik hem altijd dankbaar blijven.”

Het viervoeter-effect
Als een mens een lief uitziende hond aait, dan zakt zijn hartslag en bloeddruk. Dat is wetenschappelijk bewezen, zegt Nienke Endenburg. Zij is psycholoog en promoveerde aan de Universiteit Utrecht op de relatie tussen mens en dier. Uit ander, groot onderzoek in Australië blijkt dat honden- en kattenbezitters een lager cholesterolgehalte hebben en minder tryglyceride: een stofje dat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. 

Daarnaast komt er oxytocine vrij in onze hersenen als we een huisdier aaien. “Dat stofje komt ook vrij als een vrouw een kind baart”, vertelt Endenburg. “Het zorgt ervoor dat er een band ontstaat tussen moeder en kind.” Of tussen mens en dier, dus. Daarnaast zorgt dat stofje voor stressreductie, een betere weerstand en een verhoogde pijngrens. Je voelt je beter, minder agressief. 

Een ander positief effect op je geestelijke gezondheid: bij een hond kun je jezelf zijn. “Ieder mens denkt iets over de ander. Maar dieren oordelen niet en zijn authentiek. Een hond vindt jou aardig – of niet. Hij zal nooit aardig tegen je doen omdat-ie iets van je nodig heeft.” Daarnaast – cliché maar waar – is een hond, als hij goed is opgevoed en een goede band heeft met zijn baasje, te vertrouwen. “Hij laat je nooit in de steek. Dat is belangrijk voor een mens.”

Willem Izeboud (55) is baasje van Asha (7), een groenendaeler, en boomer Choo Choo (5). ‘Honden maken je een stukje gelukkiger.’ 

"Ik kan me geen betere vriend bedenken dan een hond. Een hond heeft the will to please; hij vindt het fijn om iemand die hoger in de rang staat – zijn baasje dus – te pleasen. Een hond kan dat gevoel niet onderdrukken; hij kan niet liegen. Als je een goede band hebt met je viervoeter, dan laat hij gegarandeerd trouw elke dag kwispelend en blaffend zien dat hij blij is om je te zien. Wat is er nou leuker dan iemand die altijd en eeuwig vol overgave zijn blijdschap toont omdat-ie je heeft gemist? Daar ga je als mens van glimlachen. En ja, ik ben ervan overtuigd: dat maakt je een stukje gelukkiger.

Ook naar bed gaan en wakker worden, doe ik met een glimlach. Choo Choo ligt namelijk bij ons in bed. Vindt ze heerlijk, ze komt altijd tegen me aan liggen en is altijd blij en dankbaar dat ze erbij mag zijn.

Ik woon in een bosrijke omgeving, dat heb ik speciaal voor die honden gedaan. Ik ga elke dag met ze naar het bos: als je wilt wandelen, is dát de beste plek. Daar is de meeste zuurstof, stilte, daar zijn geen mobieltjes of televisies die kabaal maken. Ik zeg ook altijd: ik hoef niet naar de sportschool, ik heb een hond. En ik hoef ook geen yoga te doen of andere ontspanningsoefeningen, want je gaat vanzelf genieten als je buiten bent en je honden hebben de tijd van hun leven. Dat is pure ontspanning. Hoe gezond is dat?! Ik denk dat ik dankzij die honden 95 word.’ 

Dier of mens? 
We hebben zo’n goede band met onze hond omdat we dieren vermenselijken, zegt Endenburg. 76 procent van de mensen die tegen hun huisdieren praten, denkt dat hun huisdier alles begrijpt. “Als zij thuiskomen en vertellen over hun bad day at the office, dan zijn ze ervan overtuigd dat hun hond luistert en het snapt.” En dat is fijn, zegt Endenburg, want het zorgt ervoor dat we sociale steun van die hond krijgen. “Social support is heel belangrijk voor ieder mens: het zorgt ervoor dat je je beter voelt, dat je minder suïcidale neigingen hebt, minder eenzaam bent en je gesteund voelt.” Ook hier zijn weer lichamelijke effecten te bespeuren: mensen die voldoende steun krijgen, hebben een betere weerstand en hebben minder kans om bepaalde vormen van kanker te krijgen. 

Maar er zijn ook negatieve kanten aan het vermenselijken van je huisdier. “Sommige mensen gaan te ver”, zegt Endenburg. “Die weten dan niet meer het onderscheid tussen hun eigen emoties en die van hun hond. Soms hoor ik iemand zeggen: ‘Ik zie in de ogen van mijn hond dat hij verdrietig is’. Dan is zo iemand vergeten dat een hond geen mens is. Een hond is een gedomesticeerde wolf.” 

Of mensen die hun hond kleren aantrekken: die zijn er ook. “Ik weet niet of honden dat fijn vinden of niet, maar het gaat om het principe. Het lijkt wel of die hond dan als een kind wordt behandeld. Dat is niet goed. Mensen kunnen zo het dierenwelzijn uit het oog verliezen.”

De psycholoog zegt dat het belangrijk is om te beseffen dat een hond dingen anders ervaart, voelt en – vooral – uit dan een mens. Bedenk goed: wat wil mijn hond? Waar heeft hij behoefte aan? Waarom vertoont hij dit gedrag? “Ik zeg niet dat het vermenselijken van dieren niet goed is: we kúnnen niet anders, het gaat vanzelf, en het is ook goed voor je. Tot op zekere hoogte. Ik snap dat dierenliefde heel diep kan zijn, maar je moet ook proberen om van mensen te houden. Focus je niet alleen op je hond, want als het goed is, overleef je meerdere honden. En als je hond overlijdt en je hebt verder niemand, dan is het heel stil om je heen.”

 

Jeannet Weggeman (49) woont met haar man en kinderen in Zuidhorn en is baasje van teckel Doortje (8) en golden retriever Scout (10). ‘Zonder die honden was mijn reuma tien keer zo erg geweest.’

“Doortje, Scout en ik zijn acht poten en twee handen op één buik, zeg ik altijd. Ik voel me geen seconde eenzaam als mijn man en kinderen het huis uit zijn, want de honden zijn er. En zodra ik ze aai of knuffel, vergeet ik al mijn zorgen even. Doortje en Scout hebben het ook meteen door als ik me niet zo goed voel: hup, dan drukken ze met hun natte neus tegen je aan. Zo waardevol. 

Als klein kind kreeg ik al veel troost van honden. We hadden een bouvier, een súperlief dier. Ik kletste tegen hem en hij was er altijd voor me als ik het moeilijk had. Ik weet nog dat we gingen verhuizen, naar een flatje, en die hond niet mee mocht. Ik was in alle staten toen ik het hoorde en werd zonder die hond diep- en diepongelukkig. We gingen ’m na de verhuizing nog één keer opzoeken op de boerderij waar we hem naartoe hadden gebracht. Hij herkende het geluid van ons auto – we hadden zo’n oude Simca – meteen. Koppie omhoog, oortjes gespitst. Toen dachten mijn ouders dat de hond over die drukke weg zou rennen, dus we zijn er gauw vandoor gegaan. Ik heb nog nooit zo veel hartenpijn gehad. 

Als je in de ogen van een hond kijkt, dan voel je magie. Dat contact tussen mens en dier gaat diep, heel diep. Daarom vind ik het ook belangrijk dat mijn kinderen opgroeien met honden. Het is goed om een maatje, een zielsverwant, in huis te hebben voor wie je je verantwoordelijk voelt. 

Ik praat de hele dag tegen die beesten. ‘Vrouwtje komt zo weer terug!’ ‘Daar is vrouwtje weer’. Elke dag wandel vier keer een uur met ze. Ik heb reuma, waardoor ik met mijn eigen zaak aan huis moest stoppen, maar ik blijf door die Scout en Doortje in beweging. Ik hardloop ook nog. Ik denk dat mijn reuma-pijn veel erger zou zijn zonder die honden; je beweegt toch minder. Het is voor mij ook méér dan alleen maar even wandelen. Het is voor mij ook even tot bezinning komen en één zijn met de natuur.

Zonder Doortje en Scout was ik minder fit geweest, bewegen is belangrijk. Ik zorg dan wel voor die honden, ik geef ze te eten en te drinken, maar eigenlijk heb ik ze nog meer nodig dan zij mij. Of: we hebben elkaar nodig. Doortje en Scout mogen ook echt niet doodgaan. Pas als ik ga, dan mogen ze mee.”

Door Lisanne van Sadelhoff

Speeddaten: in 3 minuten een gloednieuwe liefde

In tegenstelling tot Tinder en datingsites weet je bij speeddaten meteen wat voor vlees je in de kuip hebt. Weekend Magazine’s Peper Hofstede en Matthijs van der Pol lieten zich keuren tijdens een reeks minigesprekjes.

Matthijs (44): 'Als ik vertel dat ik freelance stukjes schrijf, betrekt haar gezicht'

Bij binnenkomst in een groot Utrechts etablissement zet een repeterende bigband net een nieuw liedje in. Snel dirigeert een dame van de organisatie alle deelnemers aan de speeddate-avond een zaal aan de zijkant in. Hier staan tafels voorzien van een nummer.

Ik krijg een formulier en een muntje in handen gedrukt. Huppend van het ene been op het andere ga ik met een drankje in een hoek staan, loerend naar de dames en heren tussen de 30 en 45 die schoongeboend en wild geparfumeerd binnendruppelen. De heren zijn veruit in de meerderheid. De dames hebben het vanavond voor het uitkiezen. Wachten op aanmeldingen die niet op komen dagen, is zinloos. Volgens het meisje van de organisatie beginnen we daarom maar gewoon.

Voor ik hier naar binnenstapte, heb ik eerst duizend doden gestorven. Overleeft mijn ego dit wel? Wat als ik de vrouw van mijn leven ontmoet maar het niet doorheb? In de auto op weg oefen ik, geheel overbodig, wat kansloze openingszinnen. ‘Hey, ben je uit de hemel komen vallen ofzo?’

Het principe van speeddaten is simpel, legt het meisje van de organisatie uit. De dames krijgen een vaste plek aan een tafeltje met een nummer. Een minigesprekje duurt niet langer dan drie minuten. Daarna klinkt een bel, kruis je ja of nee aan en trekt de karavaan verder. Door naar een volgende kennismaking van honderdtachtig seconden.

'Vanuit mijn ooghoek zie ik haar 'nee' aankruisen'

Mijn openingsgesprek start bij nummer 11. Een blonde Poolse in spijkerbroek en witte, kanten blouse vertelt dat ze eerst in Engeland en Frankrijk heeft gewoond en recent naar Nederland is gekomen. Ik vraag of de kwaliteit van de Franse keuken aanleiding was om naar Nederland te verhuizen. Ze legt met vlakke stem uit dat ze daar woont waar haar werk haar naartoe brengt, als kwaliteitscontroleur van koffiebonen. Als de bel gaat, neemt ze zichtbaar opgelucht afscheid. Ik zie haar vanuit mijn ooghoek ‘nee’ aankruisen. De kop is eraf.

De volgende kandidaat geeft leiding aan vier afdelingen. Ze somt ze allemaal op, maar het lukt me niet om er eentje te onthouden. Als ik vertel dat ik freelance stukjes schrijf, betrekt haar gezicht. Ben ik niet bang dat mijn inkomsten op een gegeven moment opdrogen, vraagt ze bezorgd. Ze kijkt erbij alsof ze wil zeggen: ‘denk maar niet dat ik ga jou redden ventje, met mijn vaste salaris’.

Voor de eerstvolgende speeddatekandidaat schakel ik een tandje bij. In liefde en oorlog is tenslotte alles toegestaan. Dus heb ik al oogcontact gemaakt terwijl ze nog met mijn voorganger aan het praten was. Familie, werk, vrije tijd, ambities; dat zijn dingen waar iedereen wel iets over te zeggen heeft. Dus vraag ik: wat zou je in plaats van je huidige baan willen doen, als je de keuze had? Ze flapt er uit dat ze dan een hospice zou willen beginnen. Op de een of andere manier vind ik iemand die liever mensen naar hun levenseinde begeleidt dan marketingplannen maakt, vreselijk aantrekkelijk. Een ‘ja’ dus.

Vanwege het wegblijven van een flink aantal vrouwelijke kandidaten, valt er een korte pauze. Dat biedt de gelegenheid om mijn voorganger en nakomer te bekijken. De jongeman die voor mij de tafeltjes afgaat, zweet zich een ongeluk, maar lijkt de dames toch behoorlijk in te pakken. Sommigen raken zelfs zijn arm aan, de hoofdprijs op speeddate niveau. De dater achter mij, een kop kleiner, hangt relaxt achterover in zijn stoel en weet iedere gesprekspartner keihard aan het lachen te maken.

'De eisen waar een droompartner aan moet voldoen worden steeds explicieter' 

Terwijl de dates zich in steeds hoger tempo aandienen, valt op dat het gezelschap warm begint te draaien. Na de eerste pauze, slaat de sfeer om in een soort vrolijke joligheid. Het speeddaten begint ook steeds meer over speeddaten te gaan. Populaire vraag: ‘Heb je dit weleens eerder gedaan?’ En populaire ontboezeming: ‘Ik was vooraf heel zenuwachtig, maar het valt hartstikke mee’.

De eisen waar een droompartner aan moet voldoen, worden ook steeds explicieter. Zo zegt de rijschoollerares die samen met haar vriendin bij binnenkomst alle mannelijke aandacht naar zich toe zoog onomwonden: ‘Ik zoek gewoon iemand om ’s avonds tegen aan te kruipen op de bank.’ Daar kan ik me iets bij voorstellen.

Ik praat verder met horecameiden, intercedentes, onderzoeksters en middelbareschoolleraressen. Iedereen praat graag over werk, waar men woont en of dat wel of niet leuk is (iedereen vindt waar die woont heel erg leuk). Halverwege tref ik collega Peper die haar stem bijna kwijt is. We concluderen dat speeddaten ontzettend leuk is. En dat iedereen leuk is. En dat dit veel leuker is dan swipen en stomme berichtjes sturen waar je drie uur op hebt zitten broeden. Meteen zien wat voor vlees je in de kuip hebt; eigenlijk onbegrijpelijk dat niet iedereen die op zoek is naar een nieuwe partner dit doet.

Peper (38): 'Ik sla me al raspend en piepend door alle gesprekken heen en weet zeker dat ik maar een vreemde indruk maak'

‘Sorry, wat wil je weten?’ De jongen tegenover me stelt niet eens zo’n gekke vraag, maar het is meer dat ik ‘m al zeker twintig jaar niet meer gehoord heb. Of ik hobby’s heb. Daar moet ik even over nadenken. Ik hou van wandelen en van lezen en naar de kroeg gaan, maar of dat nou hobby’s zijn… Ik houd het maar op koken. En geef datzelfde antwoord die avond nog een paar keer, want het al dan niet hebben van hobby’s blijkt een populair speeddate-thema. Net als de vraag die Matthijs ook vaak kreeg: doe je dit vaker?

Voor mij is het niet de eerste keer: een paar weken eerder ben ik met een vriendin gaan speeddaten in Amsterdam. Toen was ik wingwoman, zodat we naderhand haar dates zouden kunnen doornemen. Maar het aanbod aan knappe, of toch in ieder geval gezellige mannen bleek zo karig, dat we halverwege vertrokken om dan maar gewoon samen ergens een borrel te drinken.

Mijn verwachtingen voor deze avond zijn dus niet per se hooggespannen. Maar bij binnenkomst kan ik opgelucht ademhalen: de mannen die er al zijn, lijken me behoorlijk normaal. Gewoon: frisse kerels, prima gekleed, misschien niet opvallend knap, maar zeker ook niet lelijk. Ik ben hier puur uit journalistieke interesse, maar hé: wel vrijgezel. Als er iemand bij zit met wie het goed klikt, zou ik best nog eens kunnen afspreken. Ik bestel een glas wijn en ga – net als veel van de andere aanwezigen – een beetje bleu om me heen staan kijken.

Een jongen spreekt me aan bij de bar. Hij vertelt dat hij geen alcohol drinkt. Ik lust er doorgaans wel eentje – in de kroeg hangen is tenslotte m'n hobby – waarop hij benadrukt dat hij ‘wel heel goed kan feesten’. Laatst is hij nog een keer tot vijf uur opgebleven! Ik vind het lief dat hij zo probeert een connectie te vinden. Als we even later afscheid nemen, vertrouwt hij me alvast toe dat hij me een ‘ja’ zal geven. Ik weet niet of ik me nu ook verplicht moet voelen en besluit het af te wachten: we moeten straks tijdens de ‘echte date’ nog 3 volle minuten met elkaar doorbrengen. Eerst even zien hoe dat uitpakt.  

'Een van de mannen zegt dat hij een maatje zoekt. Niks voor mij dus'

En dan begint het circus: op een moordend tempo schuift de ene na de andere man bij me aan. Ik ben mijn stem kwijt, dus ik sla me al raspend en piepend door alle gesprekken heen. Die zijn overwegend leuk overigens. Ik spreek een eigenaar van een bouwbedrijf, een filosoof, een jongerenwerker, een geotechnisch ingenieur en opvallend veel ICT’ers. Het gaat veel, heel veel over werk. Logisch, want lekker neutraal, en ik vind het ook daadwerkelijk interessant om te weten.

Een enkele keer wordt het persoonlijker: twee mannen vertellen dat hun vorige relaties uitgingen omdat ze het te druk hadden met werk. Een ander zegt dat hij het maar niks vindt om vrijgezel te zijn: hij zoekt ‘een maatje’. Niets voor mij dus, maar ik knik beleefd. Een nerveuzige jongen die tijdens het hele gesprek maar één keer knippert, deelt zonder enige aanleiding mee dat hij de dag ervoor ontslagen is.

Ondertussen blijkt het meisje naast mij een hoge entertainmentwaarde te hebben. Ze ziet er onopvallend uit – geen make-up, keurige trui – maar steeds als mijn bezoek moet doorschuiven, blijft dat van haar nog even zitten. Ik hoor later van Matthijs dat ze onderzoekster is en graag over haar werk praat. Leuk, maar voor mij levert het een paar ongemakkelijk momenten op: na twee keer afscheid nemen, heb je het ook wel gezien.

Sommige mannen maken dan maar een kleine detour langs de bar. En ik besef nog eens extra dat ik niet graag aan één plek gebonden ben. Het liefst zou ik, net als de mannen, af en toe van tafel wisselen. Heb je nog eens een loopje. En ik val doorgaans niet op vrouwen, maar ik zou het ook best geinig vinden een aantal van hen even te spreken. Maar ja, daar komen zij natuurlijk niet voor.

'Op deze manier maak ik waarschijnlijk een heel vreemde indruk'

In de pauze fantaseren Matthijs en ik over een speeddate-avond met homo’s, hetero’s, lesbi’s en alles wat daartussen zit door elkaar heen, zodat iedereen met iedereen praat en flirt en je eigenlijk van tevoren niet weet of je überhaupt een kans maakt. Die gedachte maakt dat ik bij een volgende date – een man uit Rotterdam met mooie ogen - vraag wie van de vrouwen hij me zou aanraden om mee te praten. Maar dat is natuurlijk een hele gekke vraag tijdens een date: net alsof ik wil dat hij me koppelt. Dat ik inmiddels nauwelijks verstaanbaar ben, maakt het er niet duidelijker op. Ik maak maar een vreemde indruk zo.

Dat is af en toe ook andersom. Zoals de man die vertelt dat hij voor zijn beroep fietspaden opmeet en dat onlangs ook in Amsterdam Nieuw-West heeft gedaan. “Nou, dan leer je een wijk wel kennen”, zegt hij nogal enigmatisch. De filosoof wil het vooral even duidelijk hebben dat hij graag diepgravende gesprekken heeft en dat hij niks opheeft met ‘vrouwen die naar een scherm staren’. Hij heeft tot nu toe ook helemaal geen leuke avond – erg diepgravend wordt het niet in 3 minuten.        

Als de laatste date erop zit, vul ik m’n lijstje in: een onafgebroken rijtje nee’s. Er waren heus aardige mannen bij, maar niemand zo aantrekkelijk dat ik er mijn zeer gewaardeerde vrijgezellenstatus voor in gevaar zou brengen. Matthijs en ik maken ons snel uit de voeten voor de nabespreking. Conclusie: ik heb een vrolijke avond gehad met veel grappige gesprekjes. Maar of ik van het speeddaten nou m’n nieuwe hobby ga maken? Ik denk het niet.

€27,50 voor een hele hoop mini-afspraakjes

Matthijs en Peper gingen speeddaten via Speeddaten.nl, maar er zijn ook heel veel andere aanbieders. In dit geval kostte deelname €27,50 per persoon, inclusief een drankje. Matthijs kreeg uiteindelijk vier 'ja's', van wie er twee een match waren. Peper kreeg niet te horen hoeveel mannen bij haar een 'ja' hadden aangekruist, waarschijnlijk omdat ze zelf niemand had aangekruist. Wel kreeg ze een nieuwe, gratis speeddate-avond aangeboden, om alsnog een leuke date te vinden.  

Door Matthijs van de Pol en Peper Hofstede

'Ah, mag ik niet gewoon één biertje?’: met je kinderen over NIX praten

Van onze partner NIX18

De meeste ouders willen niet dat hun kind onder de 18 gaat roken of drinken en zijn hier duidelijk over naar hun kind. Maar dan gebeurt het toch. Je tiener komt thuis en ruikt verdacht veel naar rook. Of vraagt met de feestdagen in december: mag ik ook een glas champagne? Het is belangrijk om voor die tijd met je kinderen te praten over niet roken en drinken, zodat je kind op tijd weet waarom het beter is dat ze niet aan alcohol en roken beginnen voor 18 jaar. Zo kan je kind leren zelf zijn grenzen aan te geven aan vrienden of familie. Maar hoe doe je dat dan, zo’n gesprek? Justine Pardoen van Ouders Online geeft tips.

1. Begin vroeg
Pardoen: “Eigenlijk begint het gesprek over alcohol en roken nog voor de puberteit. Het helpt dan als je alcohol en tabak thuis uit beeld houdt. Voor de rest moet je er vooral niet te veel nadruk op leggen.”

“Kleine kinderen willen heel graag het goede doen. Als ze in de puberteit komen, en dat is voor sommige kinderen al als ze een jaar of 11 zijn, willen ze eerder hun eigen mening vormen: wat vind ik er zelf eigenlijk van.” Uit onderzoek blijkt dat kinderen van die leeftijd vaak een negatief beeld hebben van roken en alcohol. Dat beeld kan je bevestigen. Pardoen: “In ieder geval is het niet handig om er níks over te zeggen. Door erover te praten, gun je ze de tijd om er zelf een mening over te vormen.”

2. Bespreek wat erachter zit
Goed, het is dus belangrijk om er wel over te praten met je kinderen. Maar hoe doe je dat? Justine Pardoen vertelt dat het vooral een kwestie is van balans houden: aan de ene kant open en duidelijk zijn over wat jouw normen en waarden zijn en dat je ook verwacht dat zij zich daar aan zullen houden. Aan de andere kant wil je ze er ook niet mee doodgooien, dan wordt het vervelend. “Beter is het als je een gesprek aangaat over groepsdruk. Je kan bespreken: wat wil je zelf, en wat doe je als je toch door vrienden in de verleiding wordt gebracht om te roken of te drinken? Wat kan je in zo’n omstandigheid helpen om toch bij je eigen wens te blijven? De meeste kinderen willen zelf ook eigenlijk geen alcohol en sigaretten, maar onderschatten de groepsdruk.” Daarom is het goed om die te benoemen.

3. Hoe maak je een afspraak van NIX?
Spreek NIX af: niet roken en drinken tot je 18 bent. Een heldere afspraak, die helpt om nee te zeggen. Maar moet je dat ook opschrijven? Justine Pardoen: “Dat ligt heel erg aan je opvoedstijl. Ik vind veel te zeggen voor vertrouwen en heb bovendien geen zakelijke relatie met mijn kinderen. Maar sommige gezinnen maken zelfs voor de afwas al een lijstje met afspraken.  Die vinden het misschien handig om echt een ‘contract’ op te stellen. Het belangrijkste is: doe wat voor jullie werkt. Het één is niet beter dan het andere.”

4. Ieder kind is verschillend
Wat als je 16-jarige toch een keertje zwalkend thuis komt of wel héél opvallend naar pepermuntjes ruikt? Pardoen: “Ze weten zelf ook wel dat ze zich niet aan de afspraken hebben gehouden, dat hoef je niet nog eens in te wrijven. Interessanter is om met hen te bespreken: wat gebeurde er? Wat was het moment dat je toch overstag ging? En wat kan je de volgende keer doen om dat te voorkomen?” En als je merkt dat je kind gedronken heeft, kan je het beste aangeven dat je er de volgende dag op terugkomt. Als ze onder invloed zijn, heeft zo’n gesprek weinig zin.

Maar als je kind van het type ‘thrillseeker’ is, en toch echt op eigen gelegenheid van alles wil proberen, kan een klassieke aanpak juist beter werken. “Ouderwets, met afspraken en consequenties. Belonen werkt vaak goed.” Een duidelijke lijn aanhouden geeft houvast. Dat helpt op het moment dat ze alcohol of tabak aangeboden krijgen en een beslissing moeten nemen.  

5. Streef niet naar perfectie
Binnenshuis is het van belang dat je zorgt dat de regels ook echt gelden. “Ook niet een glaasje champagne met Oud en Nieuw als ze 15 zijn. Dat is onduidelijk.” Maar dat je kind toch een keertje drinkt of rookt, betekent niet dat de afspraken de prullenbak in kunnen. “Wat ze buiten de deur doen, krijg je niet altijd te zien en dat is goed. Zo hoort het ook.”

Pubers verkennen hun grenzen, dat hoort er nou eenmaal bij. Als ze toch een keer iets gebruikt hebben, gaan dan het gesprek aan en vraag hoe het heeft kunnen gebeuren. Benadruk dat je nog steeds verwacht dat ze zich aan de afspraak van NIX houden. Pardoen: “De bedoeling is dat je ze helpt bij het ontwikkelen van hun eigen autoriteit, dat ze zelf gaan inzien wat hun grenzen zijn, en waarom dat zo is.”

6. Blijf in gesprek
“Als je te streng bent, ontwikkelen ze geen eigen innerlijke kompas voor wat ze willen en wat goed voor ze is”, zegt Justine Pardoen. Als je pubers verantwoordelijkheden geeft die bij hun leeftijd passen, leren ze weerbaar te zijn en hun grenzen aangeven. Maar omdat alcohol en roken verslavend zijn, is het belangrijk dat je het gebruik daarvan zo lang mogelijk afremt. Pardoen: "Bovendien zijn puberhersens extra gevoelig voor verslaving. Ik legde het zelf zo aan mijn kinderen uit: verslavingen die je jong ontwikkelt, zijn moeilijker af te schudden dan als je ze pas na je 23e ontwikkelt." Dat kan je ook uitleggen als ze vragen of ze niet toch alsjeblieft een biertje mogen – ‘Ah toe, ééntje maar’. Vooral in gesprek blijven dus, en accepteren dat je het nooit 100 procent kan controleren.

7. Geef het goede voorbeeld
Kinderen kijken naar wat hun ouders doen. Pardoen: “Je aanpak als ouder is niet de enige invloed, maar wel een belangrijke.” Als kinderen steeds alcohol en tabak zien staan, lijkt het wel alsof het er ‘gewoon bij hoort’.

6x smaakexperimenten

Sint en zijn Pieten zijn dit jaar in de war. Kunnen ze kinderen nog wel blij maken met een simpel kruidnootje of moeten het allerlei exclusieve smaken zijn? Stroopwafelkruidnoten of kruidnoten met cappuccinosmaak? Er liggen zoveel soorten in de winkel. Ook allerlei andere etenswaren komen in de meest vreemde smaken. Van vijgenijs met stukjes geitenkaas tot frikandellentaart: de keuze is reuze en het wordt steeds extremer. Hartstikke geinig natuurlijk, maar zijn dit ook producten die je echt in je boodschappenmandje gooit?

Bob Cramwinckel, oprichter van Centrum voor Smaakonderzoek, kan de Sint enigszins geruststellen en legt uit waarom zulke nieuwe producten vaak geen blijvende plek in de markt veroveren. “Bij smaak zijn verwachtingen heel belangrijk. Je hebt als volwassene bepaalde smaakpatronen in je hoofd en van daaruit ga je proeven. We kunnen nieuwe smaken wel leren waarderen, maar de bandbreedte is niet zo groot. Daarom slagen nieuwe voedingswaren vooral als ze qua smaak dicht bij een al bestaand product liggen.”

Voor kinderen is het anders. Die zijn nog volop in ontwikkeling en staan daardoor veel meer open voor nieuwe ervaringen. Cramwinckel: “Een smaak moet landen. Bij volwassenen zijn alle vliegvelden al bezet, maar bij kinderen is er nog ruimte. Of een smaak dan lekker wordt gevonden, hangt zowel van de producteigenschappen af als van de associaties die je erbij hebt. Als je in een leuke sfeer iets nieuws proeft, is de kans groter dat het je bevalt.” Een kind zal dus eerder iets lekker gaan vinden als die het tijdens een vrolijk dagje pretpark probeert, dan wanneer die ene chagrijnige tante het gedurende een saai familiediner voorschotelt.

Maar waarom dan al die experimentele, maffe smaakjes overal? Cramwinckel: “Het leuke van de nieuwe variaties is dat ze leven in de brouwerij brengen. Alles is mogelijk. De saaiheid wordt doorbroken met al die nieuwe producten, die vaak maar tijdelijk in de winkel liggen. Uiteindelijk kopen niet genoeg mensen het, maar als fabrikant laat je zien dat je creatief bezig bent.” Creatief zijn de bedenkers van onderstaande producten zeker. Of het ook daadwerkelijk lekker is, zullen wij maar niet beoordelen, want over smaak valt nu eenmaal niet te twisten.

Seroendeng kruidnoten
Ze liggen al weken in de winkels, maar nu Sinterklaas weer over onze daken struint, mogen we ongegeneerd aan de kruidnoten. Maar welke kies je dan? Want naast de doodgewone kruidnoot liggen steeds meer variaties in de schappen. Truffel en chocolade kennen we wel, maar wie bij één van de winkels van De Pepernotenfabriek binnenstapt, kijkt zijn ogen uit. Appeltaartkruidnoten liggen naast kruidnoten seroendeng. Ook hebben ze de smaken ras el hanout, zure mat en sweet chili. Wie durft?

Haringijs
Voor wie enorm van haring houdt en tegelijkertijd een grote ijsliefhebber is, is dit misschien een uitgekomen droom. Maar wij gokken dat er weinig mensen gaan watertanden bij het denken aan haringijs. Toch besloot Robin Alting van de IJssalon in Rotterdam om rauwe vis samen met ui, room en suiker in de blender te gooien. Het ziltige van de vis levert met het zoete van het ijs een spannende combinatie op. En je ijsje wordt feestelijk geserveerd met wat uitjes en een vlaggetje.

Dubbelvla choco vanille chips
Bij Lays experimenteren ze wat af. In 2010 mochten consumenten tijdens de Maak de smaak-campagne met nieuwe smaakideeën komen en dat leverde uiteindelijk de nog altijd populaire Patatje Joppie chips op. In 2014 draaide Lays de rollen om: er verschenen drie nieuwe soorten chips waarvan wij met z'n allen mochten raden wat de smaak nou precies was. Bij de twee hartige varianten bleek het om kaassoufflé met chilisaus en Hollands stoofpotje te gaan. In de roze zak zat chips met dubbelvla choco vanille smaak. Je moet er maar op komen.

Frikandellenvlaai
Bij Limburgse vlaai denk je aan appel of kers. Niet aan frikandellen. Toch is de frikandellenvlaai al een aantal keer in ons land opgedoken. Eerst in Limburg zelf en onlangs verkocht supermarktketen Aldi een week lang de hartige vlaai. De reacties zijn heel wisselend. Sommige mensen kokhalzen bij het idee, anderen kunnen niet wachten om een puntje te proberen en zeggen dat de vlaai in feite niets anders is dan een extra groot frikandelbroodje.

Tompouce popcorn
Bij HEMA zijn ze dol op tompoucen. Zo dol, dat ze de smaak en geur van het romige, roze gebakje ook aan andere producten toevoegen. Zo hebben ze sinds kort tompouce douchegel waarmee je geurend als een taartje onder de douche vandaan stapt. Daarnaast kun je bij de HEMA terecht voor popcorn met tompouce smaak. Mierzoet natuurlijk, maar bij het kijken van een spannende film eet dit wel een stuk makkelijker weg dan zo'n tompouce waarvan de vulling vaak op je neus en/of kleren beland.

Speculaaskroket
"Wilt u slagroom bij uw kroket?" Drie winters geleden kon die vraag je zomaar gesteld worden, want in november 2014 presenteerde Febo de speculaaskroket. De snack, gevuld met speculaas, was speciaal voor de feestdagen ontwikkeld. Een leuke stunt, maar daar bleef het bij, want zodra de Sint weer op zijn stoomboot naar Spanje zat, verdween de kroket uit het assortiment om vervolgens nooit meer terug te keren.

Door Kita van Slooten

Survivalguide voor de feestdagen: zo overleef je decemberstress

Heerlijk bij het haardvuur met glimlachende familieleden die nippen van hun warme choco, terwijl buiten de sneeuwvlokjes vallen… Helaas zien de feestdagen er vaak anders uit: met stress op het werk, ruziënde familieleden en vuurwerk in de stromende regen. Niet getreurd: met deze tips kom je de feestdagen ongeschonden door.

Vorig jaar, ergens op een woensdagmiddag nét voor de kerstvakantie, moest er zoveel gebeuren dat ik bijna de haren uit mijn hoofd trok van de stress. Nadat ik voor de peuterspeelzaal van mijn zoon drie eierdozen had verzameld, begon ik driftig de lunchbox voor mijn dochter te vullen met witte bolletjes en Fristi. Ik leukte de doos op met glitters en appte het resultaat trots naar een medemoeder, waarop zij meteen antwoordde dat ik dat écht niet kon maken, zo’n kale doos met glitters. Andere ouders maakten dozen met knipperverlichting, stoom (!) en rijdende treintjes op het deksel. Seriously?!?

Terwijl ik koortsachtig zocht naar spulletjes om de doos mee te pimpen, piepte mijn telefoon. Een bericht van de juf: of ik de volgende dag natte oase mee kon nemen en decoraties voor het kerststuk. Natte oase? Decoraties? Had ik een memo gemist? Ik racete naar het winkelcentrum, maar alle oase bleek uitverkocht, dus griste ik een spuuglelijk kant-en-klaar kerststukje mee dat ik thuis in duizend stukjes knipte. Snel door naar de twee artikelen die ik nog moest inleveren en die ik - help! - eigenlijk ook nog even moest schrijven.

Uit pure paniek postte ik een bericht op Facebook, met de vraag of iemand nog kalmeringspillen voor me had. Binnen de kortste keren had ik honderd reacties. Ik kreeg foto’s door van zelfgebakken mislukte kerstkoekjes, haastig in elkaar gezette fruitspiesen en een karaokemachine in een treurige kantoortuin met sputterende discolichtjes op de achtergrond. Waarom doen we onszelf en elkaar dit toch aan, dacht ik, terwijl ik een grote bel wijn inschonk. Alles kwam goed, maar hier wilde ik nooit meer intrappen. Dus verzamelde ik een heleboel tips om de feestdagen ongeschonden door te komen. Ik deel ze hier graag met jullie. Fijne feestdagen!

Zo overleef je: decemberdrukte

1. Staan er teveel taken op je to do-lijst?
Delegeer. Geef je collega een extra klus, vraag om een extra handje, besteed uit wat uitbesteed kan worden. Huur een schoonmaker in of laat oma oppassen op de kinderen. 

2. Elke taak die langer duurt dan 30 minuten, schrap je van je lijst.
Dat zijn klussen die je beter op je gemak kunt doen, als je er echt tijd voor hebt.

3. Wees realistisch.
Het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Of exact hetzelfde als vorig jaar. Die kerstboom is ook mooi zónder engelenhaar en je hoeft ook geen nieuwe kleren te hebben voor de werkborrel.

4. Laat je niet opfokken door (de verwachtingen van) anderen.
Je hoeft je niet aan alle verplichtingen te voldoen en je kunt niet iedereen gelukkig maken. Jammer dan, jij bent ook maar een mens.

5. Maak een feest van de dingen je echt moet doen.
Kerstkaarten schrijven? Steek kaarsjes aan, zet je lievelingsmuziek op, en schrijf voor iedereen een persoonlijke wens. Dat doet harten smelten en geeft jou een goed gevoel.

6. Surprises, schoolknutsels, hapjes voor de burenborrel?
Houd het simpel. Zoek op internet naar printbare surprises. Laat je kind zelf zijn knutsels maken. Neem iets kant-en-klaars mee dat je opleukt met een gezellig bordje, prikkertje of lintje.

7. Houd de hele maand per week bij wat er op de agenda staat.
En plan daarbij meteen je uitgaven. Welke etentjes, cadeaus en dingen heb je die week nodig? Wat moet er op werk, school en sportclub gebeuren? Verspreid taken zoveel mogelijk. Werk vooruit: kerstkaarten kun je ook nu al schrijven.  

8. Maak er een waardevolle tijd van.
Maak zelf cadeautjes of koop iets dat je persoonlijk maakt, met bijvoorbeeld een lief briefje. Zodat je ook echt iets waardevols geeft, in plaats van dat je geeft om het geven. 

9. Schrijf op wat je graag wílt doen.
De drukke maand wordt beter te behappen als je dingen doet waarnaar je uitkijkt. Stel een bucket list samen van simpele dingetjes die je graag zou willen doen/eten/kijken/zien.

10. Ruik aan een citroen.
Daar zitten stofjes in die een hormoon stimuleert dat een belangrijke werking heeft op je humeur. Je wordt er blijer en minder gestrest van.

Zo overleef je: extra werkstress

11. Voel je je opgejaagd omdat je zoveel moet afmaken?
Ga rustig zitten en adem vijf minuten héél bewust en rustig in en uit.

12. Ga wandelen.
Tijdens een wandeling laat je gedachten de vrije loop. Daglicht zorgt voor nieuwe energie. Wandelen stimuleert je probleemoplossend vermogen. Naar buiten dus, tijdens je lunchpauze.

13. Probeer zoveel mogelijk je normale dagelijkse ritme aan te houden.
Want juist die vaste dingen, zoals uitgebreid lunchen met je collega’s, werken ontspannend in tijden van stress.

14. Laat je perfectionisme los en ga niet voor het uiterste.
Een 7 is goed genoeg, je hoeft niet altijd een 10 te scoren.  

15. Zeg nee tegen nieuwe taken.
Maak alleen de dingen af die dit jaar echt afgemaakt moeten worden.

16. Blijf kalm en probeer goed te ontspannen na het werk.
Ga lekker naar yoga of mediteer op je zolderkamer. Luister naar je favoriete muziek, koop een fijn boek voor jezelf, ga eindeloos in bad.

17. Plan tijd voor jezelf in.
Niets zo belangrijk als minstens tien minuten me time per dag.

18. Skip borrels en evenementen.
Ga alleen naar de belangrijkste sociale verplichtingen van je werk en doe een 'Anna Wintourtje': laat je gezicht zien, nip aan een glas en zorg dat je binnen een kwartier weer buiten staat.

19. Gooi je telefoon in een hoek.
Concentreer je op wat je moet doen en laat je niet afleiden door alle pingetjes, berichten en opmerkingen die binnenstromen. Focus!

20. Drink niet teveel tijdens werkborrels.
Voor je het weet sta je op Youtube een tenenkrommend dansje uit te voeren. Dat moet je echt niet willen. Echt niet.

Zo overleef je: al die sociale verplichtingen

21. Laat het los.
Oude familievetes, een bemoeizuchtige schoonzus, vervelende vragen waarom je nog steeds single bent: Let. It. Go. Al was het maar voor je eigen gemoedsrust.

22. Verval niet in je oude rol.
Had je vroeger altijd ruzie met je oudere broer? Prima, maar je bent geen kleuter meer. Vergeef je broer zijn egoïsme of steken onder water en gun hem de laatste hap. Sta erboven, en schenk een extra bel wijn in voor jezelf.

23. Go with the flow.
Het toetje dat aanbrandt, het hondje van je oudtante dat kotst op je tapijt: dat soort dingen gebeuren. Accepteer dat.

24. Stel je verwachtingen bij.
Te hoge verwachtingen leiden alleen maar tot grote teleurstellingen.

25. Zeur niet zo.
Ja, het is heel zielig dat je alweer alleen aan de kerstdis zit. Of dat jij als laatste pas een toetje mag uitkiezen. Maar weet je: nobody’s perfect. Ook jij niet. En mensen bedoelen het vast niet zo gemeen.

26. Meng je niet overal in.
Je kunt je moeder wel willen redden van haar depressie of die oude vete willen sussen, maar een van de redenen dat de feestdagen zoveel stress opleveren, is omdat iedereen zich al te veel met iedereen bemoeit.

27. Houd je mond.
If you dont have anything nice to say, don’t say anything at all. Aan jou zal het niet liggen.  

28. Bedenk waar je allemaal dankbaar voor bent.
Schrijf het op. Je krijgt er een goed gevoel van.  

29. Alles is liefde.
Dus stuur liefde de wereld in. Werkt als karma; je krijgt het, vroeg of laat, allemaal weer terug.

30. Maak nieuwe tradities als oude je niet bevallen.
Stel voor het dit jaar eens op een andere manier te doen (de jouwe!).

Zo overleef je: enorme hoeveelheden drank en lekkers

31. Bedenk geen onhaalbare goede voornemens.
Het kan demotiverend werken als je je nu al druk maakt dat je per 1 januari vier keer per week naar bikram yoga moet. Maak jezelf ook niet wijs dat je per 1 januari op dieet gaat, want dan eet je nu drie keer zoveel. En laten we wel wezen: de kans dat je daadwerkelijk gaat lijnen per 1 januari is ook bijzonder klein.

32. Gun jezelf ‘slechte’ dagen.
Pakjesavond, de kerstdagen en met Oud & Nieuw ga je los, de dagen ertussen probeer je zo gezond mogelijk te eten.

33. Eet voor je naar een borrel of etentje gaat alvast iets gezonds.
Zo is er minder kans dat je je snackhand laat gaan.

34. Drink veel water.
Het helpt je minder te eten en minder alcohol te drinken.

35. Eet met aandacht.
Eet met mes en vork, neem de tijd, geniet van elke hap. Je zult sneller verzadigd zijn.

36. Kies uit twee ‘kwaden’.
Ga óf voor de heerlijke knoflookbroodjes, óf voor het toetje.

37. Geef restjes mee aan de gasten of gooi ze weg.
En neem zelf geen kliekjes mee als je bij iemand bent geweest.

38. Ga je met tegenzin naar de sportschool?
Maak er een korte sessie van en beloon jezelf met een avondje Netflix bingen.

39. Drink wodka, gin of rum.
In plaats van bourbon, whisky of cognac, als je een heftige kater wilt voorkomen.

40. Toch te veel gedronken?
Drink veel water of sportdrankjes. Eet vettigheid. Of juist droge toast als je hebt overgegeven. Slik multivitaminen. Ga een rondje rennen/flink doorstappen. Eet gember en ginseng om je lichaam een oppepper te geven.

Zo overleef je: al die extra uitgaven

41. Bedenk wat je belangrijk vindt: dure cadeaus of veel uit eten?
Op alles wat je niet zo belangrijk vindt, bespaar je, voor de belangrijke dingen pak je lekker uit.

42. Schrijf van te voren op hoeveel je wilt uitgeven.
Houd je aan je belofte en plan een extra geld in voor onverwachte uitgaven (taxiritjes, kaartjes voor feestjes of een spontaan diner).

43. Minimaliseer je ‘cappuccino-factor’.
De kleine dingetjes waar je stiekem veel geld uitgeeft, zoals kopjes koffie onderweg, lunchen buiten de deur of dure feestproducten in de supermarkt.

44. Vraag praktische cadeaus.
Dingen waar je echt iets aan hebt. In december niet zo sexy, maar in januari blijkt dat toch wel handig.  

45. Spreek af om elkaar zelfgemaakte/kringloop/oude spullen te geven.
Een leuk idee voor zelfgemaakte cadeaus: bonnen voor een dagje oppassen/fiets repareren/home cooked lunch.

46. Of spreek een maximaal bedrag af voor cadeautjes.
Zodat jij niet een theemok geeft en zelf een peperdure wollen trui krijgt. Oei!

47. Koop een kunstboom.
Goedkoper en duurzamer. Wil je een echte? Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten organiseren zaagdagen, dan kun je gratis een boompje zagen. Zaagdagen worden aangekondigd in regionale kranten of huis-aan-huisbladen. Of kijk op schoolpleinen als de vakantie begint, die gooien net voor de vakantie vaak al hun boom weg.

48. Koop slim in.
Zoek online naar kortingscodes. Koop party outfits voor Oud & Nieuw in de dagen na kerst, dan is er vaak al heel veel in de uitverkoop. Ding af.

49. Het goedkoopste kerstdiner: je laten uitnodigen door anderen.
In dat geval neem je natuurlijk wel een presentje mee voor de gastheer of gastvrouw.

50. Organiseer een ‘American party’.
Jij zorgt voor het hoofdgerecht, de andere gasten maken de andere gangen. Scheelt niet alleen geld, maar ook een boel stress. En daar gaat het om, tenslotte!

Happy Holidays!

Door Franke van Hoeven


Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Battle of the Sexes

Film van de week: Battle of the Sexes
Regie: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Met: Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough
Waardering: 3,5 sterren

“Vrouwen kunnen niet presteren onder druk. Ze horen thuis in de keuken en niet op een sportveld.” Anno 2017, het jaar waarin onze dames stukken beter voetballen dan de heren, zul je dat hopelijk niet vaak meer horen. Maar in de jaren zeventig werden vrouwelijke atleten nog regelmatig met dit soort idiote uitspraken geconfronteerd. Ook het vrouwelijke tennisspel werd door veel mannen als minderwaardig beschouwd. Daarom was het prijzengeld voor de dames aanzienlijk minder. Tenniskampioen Billy Jean King kwam daar tegen in opstand. Met succes.

De inmiddels 74-jarige Amerikaanse King heeft gedurende haar glansrijke carrière maar liefst 39 Grand Slam overwinningen bij elkaar gemept. Maar de wedstrijd waar ze misschien wel het meest bekend door is geworden, is die tegen Bobby Riggs. In 1973 daagde hij als gepensioneerd proftennisser de vrouwelijke tennistop uit tegen hem te spelen. Hij wilde bewijzen dat vrouwentennis niks voorstelt en dat hij op 55-jarige leeftijd nog steeds kon winnen. Deze strijd tussen de seksen werd een groots evenement, waar een flink geldbedrag, maar vooral de geloofwaardigheid van vrouwen op het spel stond.

Het waargebeurde verhaal vormde de inspiratie voor dit komische drama, dat daarnaast flink inzoomt op het privéleven van Billy Jean King. Als lesbienne heeft ze haar seksuele geaardheid lang verborgen moeten houden en zat klem in een keurig huwelijk. Kings strijd op het tennisveld en haar worstelingen in de liefde worden levendig naar buiten gebracht door de immer charmante Emma Stone, terwijl komiek Steve Carrell zich lekker kan laten gaan als clown Brigsby, die werkelijk alles doet om in de spotlights te staan.

Een fijne film, over een bizar stukje sportgeschiedenis, dat helaas nog niet zo ver achter ons ligt als we denken. In de tenniswereld is, mede dankzij heldinnen als King, de boel recht getrokken. Al is het pas sinds 2007 dat de vrouwelijke winnaar van grote toernooien als Wimbledon en Roland Garros hetzelfde bedrag krijgt als de mannelijke kampioen. Maar onze succesvolle voetbaldames moeten het nog altijd doen met een schijntje van wat de stuntelende heren verdienen. De strijd der seksen is nog niet definitief gestreden.

Door Kita van Slooten

Weekendagenda

Camaretten

Het grootste en belangrijkste cabaretfestival van Nederland speelt zich al sinds jaar en dag af in Rotterdam. Grote cabaretiers als Brigitte Kaandorp, Theo Maassen, Ronald Goedemondt en Daniël Arends hebben mede dankzij dit festival kunnen doorbreken. Vanaf donderdag zijn de (halve) finales in het Luxor Theater  – wees er snel bij: er zijn nu nog kaartjes. cameretten.nl.

Sinterklaas in het Muiderslot

Sinterklaas is vorig weekend aangekomen, klimt 's nachts de daken op om schoenen te vullen, maar moet overdag toch ergens slapen. Dat doet hij – officieel – in het Muiderslot. Hier worden de gedichten geschreven, cadeautjes ingepakt en maakt hij tijd om ook even met kinderen te praten. Ook is er een speciale route voor ouders waarbij de tradities van Sinterklaas uit de doeken worden gedaan. Vanuit de Amsterdamse wijk IJburg vaart er zaterdag de pakjesboot heen en weer om mensen bij het slot af te zetten (reserveer tijdig op www.veerdienstamsterdam.nl). Voor openingstijden en meer informatie: www.muiderslot.nl

We kunnen weer schaatsen! 

In heel het land zijn de schaatsbanen weer geopend: op het Museumplein in Amsterdam, het Kurhausplein in Scheveningen, het Eemplein in Amersfoort, het Vrijthof in Maastricht en op de Grote Markt in Groningen. Je gaat niet naar deze banen om rondjes te rijden, maar vooral om in een kerstige omgeving, met een glühwein in de hand, te genieten van het 'ijsplezier'. Bij de meeste banen zijn (ijshockey)schaatsen te huur, voor als je die van jou nog in het vet hebt.

Amsterdam Art Weekend

Voor moderne en hedendaagse kunst moet je komend weekend in Amsterdam zijn. Galeries openen hun deuren en organiseren bijzondere tentoonstellingen, je kunt een champagnecruise maken of naar musea als het Stedelijk, FOAM of De Appel. Ook de Rijksakademie opent dit weekend zijn deuren. Hier kun je zien wat de artists in residence het afgelopen jaar hebben uitgespookt: altijd bijzonder, vaak mooi en vooral leuk om eens door het monumentale gebouw te zwerven. Voor de deelnemende galeries, speciale art-wandelroutes en overige informatie: weekend.amsterdamart.com.

Met de Kerst in het vooruitzicht

In de tuinen van het imposante Kasteel de Haar in Haarzuilens is komend weekend een Country & Christmas Fair. Standjes, vuurtjes, warme wijn, allerlei hapjes en natuurlijk live muziek. Alles is sprookjesachtig verlicht en versierd, zodat je meteen in kerstsferen belandt. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe kerststal, handgemaakte juwelen of kerstsokken: Haarzuilens in the place to be. countrychristmasfair.nl.

 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Slim én gezellig: spelletjes op je telefoon

Is er iets gezelligers dan samen een spelletje spelen? Grote kans dat Kolonisten of Yahtzee de komende feestdagen weer uit de kast worden getrokken. Maar ook als je niks in huis hebt, of wel een beetje klaar bent met nóg een potje Monopoly, kun je vliegensvlug een spel tevoorschijn toveren dankzij je smartphone, Chromecast of Apple TV.

1. Big Web Quiz
Heb jij een Chromecast thuis? Grote kans dat je die alleen gebruikt om series mee te streamen. Zonde, want je kunt er ook heel wat toffe spelletjes mee spelen. Zoals de Big Web Quiz, een trivia spel waarmee je je kennis kunt testen. Chromecast maakt gebruik van Google’s database: een onuitputtelijke bron aan vragen dat je niet zo snel uitgespeeld gaat krijgen. Je kunt het spel met maximaal 4 personen spelen. Iedereen gebruikt zijn eigen smartphone of tablet als controller. Uiteindelijk wordt je kennis in 10 rondes getest. De persoon met de meeste punten, vaak door de snelste reactie, wint. 

Download Big Web Quiz in Google Play (gratis).

2. Speel Pictionary
Mijn persoonlijk favoriet: Pictionary! Eén speler krijgt een rijtje met woorden op zijn of haar smartphone of tablet te zien. Woord gezien? Dan mag je jouw innerlijke van Gogh los laten gaan en beginnen met krabbelen op je schermpje. Al je doodles worden via de Chromecast naar je televisie gestuurd. De andere spelers kunnen op hun smartphone of tablet raden wat jij aan het schetsen bent. Voor Apple TV heb je iets soortgelijks: SketchParty TV.

Download Doodlecast in Google Play (gratis).
Download SketchParty TV op je Apple TV (€5,49). 

3. Just Dance Now
Heb jij net zulke moves als Mike Jagger? Of zijn je heupen net zo soepel als die van Shakira? Dan is dit jouw spel. Met Just Dance kun je laten zien wat jij in huis hebt. Door je smartphone of Apple TV afstandsbediening in je hand te houden tijdens het dansen, weet het spel precies hoe accuraat jij op de muziek beweegt. Uitgedanst? Je kunt meer muzieknummers kopen. Zo kun je de game voorzien van de laatste hits om samen de benen onder je lijf vandaan te dansen.

Download Just Dance Now in Google Play of de Apple TV store (gratis)

4. Crossy Road
Een andere favoriet en zeer toegankelijk voor het hele gezin is het spel Crossy Road. Hier is het de bedoeling om een kip te helpen met het oversteken van de weg. Let op: je moet ervoor zorgen dat je niet wordt geraakt door een bus, vrachtwagen of boot en zo in het hiernamaals belandt. Je kunt het spel spelen met je Siri remote maar je kunt ook je iPhone omtoveren tot controller en ‘m aan je Apple TV koppelen. 

Download Crossy Road in de Apple TV store (gratis)

5. Wie ben ik? Wie ben jij?
Toch wat meer van de nostalgie? Dan raad ik je het vertrouwde en oh zo gezellige ‘Wie ben ik’ aan. Alleen hoef je dit keer niet zelf je personages naar beneden te tikken en de vragen te bedenken. De app helpt je namelijk een handje en hierdoor wordt het wel heel erg makkelijk om te winnen. Het basisspel bevat 24 personages, maar door veel te spelen zijn er nog 24 nieuwe te ontgrendelen. Je kunt het alleen spelen, maar ook tegen iemand anders. Let dan wel even op dat je jouw device moet doorgeven. 

Download Guess The Person in de Apple Store (€1,09) en Guess the Character in Google Play (gratis)

6. Halli Galli
Halli Galli is net als UNO een simpel kaartspel. In het spel leggen de spelers een kaart open en kijken ze naar de samenstelling van de fruitsalade waarin bananen, aardbeien, citroen en pruimen voorkomen. Is er een reeks dezelfde kaarten, dan mag degene die als eerste op de bel drukt de kaarten pakken. Vooral op de iPad is het leuk om het spel met z’n vieren te spelen. 

Wil je wat meer variatie, dan zijn er nog twee varianten op het basisspel in deze app verwerkt: Halli Galli Extreme met iets meer uitdaging en Halli Galli Junior voor jongere spelers.

Download Halli Galli in de Apple Store (€1,09) en in Google Play (€0,59) 

7. Heads up!
Het favoriete spel van Ellen DeGeneres waar je het absoluut niet droog bij houdt: een versie van 'Wie ben ik', alleen dan een beetje anders. In plaats van dat je zelf vragen stelt, gaan je vrienden je helpen. Aan jou de taak om zo snel mogelijk te raden wie of wat je bent. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën zoals Hey Mr. DJ of Animals Gone Wild. 

Als je weet wie of wat je bent, draai je je telefoon naar beneden en start het volgende plaatje. Echt he-le-maal geen idee? Dan kun je je telefoon naar boven draaien om zo verder te spelen. Extra leuk: de ingebouwde videofunctie die je vrienden filmt terwijl ze jou tips aan het geven zijn. Na elke ronde kun je het filmpje terugkijken en dat is hilarisch om te zien. De fanatieke hoofden van je vrienden zijn onbetaalbaar. En mocht je de 'standaard' categorieën zat zijn, dan kun je nog 16 categorieën aanschaffen voor € 0,99. 

Download Heads UP in de Apple Store (€1,09) en in Google Play (gratis) 8. Plot Guru
Vier je de feestdagen met de grootste filmfreaks en serie lovers? Dan is Plot Guru het spel om te testen wie nou écht alles weet van Dexter, The Walking Dead, How I Met Your Mother of New Girl. Je kiest een serie en aflevering uit. Start tegelijkertijd de game op je telefoon en tijdens de aflevering krijg je verschillende vragen te zien waarbij je moet voorspellen wat er gaat gebeuren. De gestelde vraag moet je in 10 seconden tijd beantwoorden. Aan het einde van de serie krijg je te zien hoeveel je goed had en of je van je tegenstander gewonnen hebt.

Download Plot Guru in de Apple Store (gratis)

Let the games begin!

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen: Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!​

Pasta met tomaat & ricotta

In samenwerking met Uitgeverij Good Cook

Een troostrijk Italiaans gerecht, dat is wat we nodig hebben met dit sombere weer. Deze heerlijke pasta met Datterino-tomaatjes en de grappige mafaldine-pasta (een soort gekartelde pappardelle) maakt het hele weekend goed. 

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 1 gele ui 
 • 1 knoflookteentje
 • extra vergine olijfolie naar smaak (bij voorkeur Italiaans en biologisch)
 • 200 gram Datterino-tomaten (kleine Siciliaanse tomaten met een dadelvorm, of anders goed rijpe kerstomaten) 
 • 600 gram gepelde tomaten (uit blik, bijvoorbeeld San Marzano)
 • zout en peper naar smaak
 • 400 gram mafaldine-pasta (te koop bij de Italiaanse delicatessenwinkel) of andere lange pasta
 • 120 gram ricotta van buffelmelk
 • enkele mooie blaadje basilicum 

Bereiden:

Pel en snipper de ui en de knoflook. Verwarm flink wat olijfolie in een pan met dikke bodem (bijvoorbeeld van gietijzer) en fruit de snippers daarin 2 minuten, maar laat ze niet verbranden. Halveer de verse tomaten en voeg ze, samen met de gepelde tomaten uit blik, toe.

Roer goed en laat alles 1 uur pruttelen op halfhoog vuur. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Kook de pasta al dente in kokend water met wat zout als de saus klaar is. Giet de pasta direct af, stort de pasta in de saus en roer door. Je kunt zo nodig wat kookwater toevoegen om alles goed te binden.

Verdeel de pasta over de borden. Snijd de ricotta in stukjes en strooi die erover, met de basilicumblaadjes. Sprenkel er wat olijfolie over en serveer de pasta direct.

Big Mamma
Het meer dan complete Italiaanse kookboek Big Mamma is een ode aan Stella di Viesto en haar Italiaanse keukenbrigade, eigenaar van enkele goed aangeschreven en zeer drukbezochte Italiaanse trattoria (East Mamma en Ober Mamma in Parijs). Maak pasta alla carbonara zoals het hoort, zonder room; gebruik het liefst guanciale en mocht je daar niet aan kunnen komen, vervang het dan door pancetta. Gebruik nooit gemalen peper uit een potje, maar altijd versgemalen! Kook zoals ze bij Big Mamma doen: met de beste pasta en met plezier, zoals het ook van dit eigenzinnige en vrolijke kookboek afspat. 480 pagina’s met overheerlijke Italiaanse gerechten: van salades, soepen, lunch- en hoofdgerechten tot en met desserts en cocktails. Bovendien geeft Big Mamma tientallen tips en productinformatie: van de keuze voor de juiste vermout, de beste balsamicoazijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van typische Italiaanse ingrediënten.

Titel: Big Mamma
Auteur: Stella di Viesto
ISBN: 978 94 6143 172 1
Prijs: € 24,95
Uitgeverij: Good Cook

 

 

 

 

 

 

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

THE AGE OF ADALINE

Wanneer kijken: als je in eeuwige liefde wil geloven
Wanneer niet: als je erg van de natuurkundige en biologische feiten bent
Naast je op de bank: je foto's van vroeger
Waar: Videoland

Adaline Bowman wordt maar niet ouder. Door een vreemd ongeluk, veranderd haar genetische structuur en blijft ze voor altijd eind twintig. Dat klinkt veel mensen misschien als muziek in de oren, maar Adaline heeft er vooral veel last van: ze wil niet als freak of nature worden gezien, of als wetenschappelijk experiment eindigen, dus ze verandert iedere tien jaar van identiteit. Onder tussen moet ze toezien hoe haar dochter steeds ouder wordt en kan ze nooit iemand écht toelaten in haar hart of leven - die mannen zouden eens moeten weten dat ze eigenlijk met iemand van 107 aan het daten zijn. 

En dan wordt ze verliefd. Natuurlijk. Want dit is echt je klassieke romantische film. Veel zoetsappigs dus, maar dat is niks erg als je daar voor in de stemming bent. Blake Lively is onverwachts overtuigend als Adaline: ze weet echt iets klassieks uit te stralen, alsof ze inderdaad uit een andere tijd komt. Een leuk Nederlands element: de mannelijke hoofdrol is voor Michiel Huisman, die echt heel Amerikaans klinkt. Een leuk uitgangspunt dus, hoewel niet altijd even geloofwaardig uitgewerkt - maar is dat ook echt nodig, als je gewoon lekker een potje wil zwijmelen?

​THE GIRLFRIEND EXPERIENCE

Wanneer kijken: als je van goed geschreven drama houdt
Wanneer niet: als je vindt dat vrouwen zoet en lief horen te zijn
Naast je op de bank: je oordeel over call girls en de mannen die hen inhuren
Waar: Videoland

​Christine Reade heeft graag de touwtjes in handen. Ze is superslim, analytisch en berekenend. Dus als ze de kans krijgt als chique call girl aan de slag te gaan, ziet ze vooral kansen. Als alter ego Chelsea biedt ze rijke mannen een avond met een nieuwsgierige, vrouwelijke, warme vriendin-voor-één-avond - eigenlijk heel anders dan dat ze zelf is. Dat wordt subliem neergezet door actrice Riley Keough, die de twee rollen overtuigend in één karakter weet te verenigen. En het kan natuurlijk niet lang goed gaan: want zitten ze op het advocatenkantoor waar ze werkt wel te wachten op iemand met een bijbaan in de prostitutie? 

We bespraken hier al eerder twee series over vrouwen die zichzelf voor seks of afspraakjes verhuren, kennelijk een populair thema. Hannah uit Secret Diary of a Call Girl en Nadine uit Meisje van Plezier zijn weer hele andere types, met hele andere beweegredenen. Maar wat ze overeen hebben is dat de vrouwen door hun werk een kant van zichzelf ontdekken die ze nog niet kenden. In The Girlfriend Experience zijn de seksscènes behoorlijk expliciet en trouwens ook behoorlijk lawaaiïg. Niks erg, maar wel goed om te weten in verband met nieuwsgierige kinderen en bemoeizuchtige buren. De eerste serie bestaat uit 13 afleveringen van een half uurtje en is spannend genoeg om binnen een paar dagen te bingen. Dat belooft wat voor het tweede seizoen, dat ook bij Videoland te zien is. 

SINT

Wanneer kijken: als de schoentjes gezet en de kinderen naar bed zijn
Wanneer niet: als je het heerlijk avondje graag heerlijk houdt
Naast je op de bank: je staf, om je mee te verdedigen tegen zombiepieten
Waar: Netflix

​Je kan je zo voorstellen hoe deze film tot stand is gekomen: een lollige avond aan de toog en dan stelt iemand de vraag 'Wat als Sinterklaas geen goedheiligman, maar een slechtheiligman zou zijn?'. En als dat idee dan verfilmd wordt door Dick Maas - bekend van Amsterdamned en De Lift - weet je wat je kan verwachten: veel actie, veel bloed en veel schrikmomenten. Bepaald geen hoogstaand drama, maar wel met overduidelijk plezier gemaakte horror.

Sinterklaas is in dit verhaal een bisschop die ergens in de 15e eeuw al plunderend door het land trekt, samen met zijn handlangers. Op een nacht worden ze bruut vermoord. En nu komen ze ieder jaar dat sinterklaasavond samenvalt met een volle maan terug om wraak te nemen. Een verhaal dat natuurlijk niemand gelooft, totdat ze ineens op gruwelijke wijze worden afgeslacht - en dat is uiteindelijk zo'n beetje iedereen. Schrale troost voor wie deze film gaat kijken: de maan is dit jaar niet op 5, maar al op 3 december vol. Wij zijn dus veilig.

ZUMBO'S JUST DESSERTS

Wanneer kijken: als je inspiratie wil opdoen voor het klapstuk van het kerstdiner
Wanneer niet: als je op de lijn wil letten
Naast je op de bank: je Weight Watcher's plan
Waar: Netflix

​De Australische patissier Adriano Zumbo heeft wel iets weg van de grijnzende kat uit Alice in Wonderland. En ook wel iets van chocoladekoning Willy Wonka uit de boeken van Roald Dahl. Maar dit is eigenlijk gewoon een kookshow zoals alle andere: de kandidaten moeten iedere week een opdracht vervullen, de twee slechtste deelnemers krijgen een extra test en de slechtste van hen valt af. Enige verschil is dat het bij Zumbo exclusief om toetjes draait. En dat is verrassend leuk om naar te kijken. 

Een goed toetje maken is een vak apart. Alléén maar zoet werkt niet, een beetje zuur of bitter brengt balans. Verder ook graag iets krokants alsjeblieft, verschillende texturen houden het interessant. De enorme, ingewikkelde bouwwerken die ze hier maken, zijn wel echt van hoog niveau. Je zou een middag de keuken in kunnen duiken om het ook eens te proberen, maar je kan ook genoeg inspiratie opdoen voor iets simpelers. Of het nou voor een verjaarstaart is of voor een indrukwekkend dessert na de kerstdis: dit programma zal je in ieder geval op nieuwe ideeën brengen.

Drones en 3D-selfies: Bright Day 2017

Afgelopen weekend was Bright Day, het grootste tech-evenement van Nederland. Het thema dit jaar: a new way to play. En gespeeld werd er, door de 22.000 bezoekers. De nieuwste ontwikkelingen in games, gadets, mixed reality, smarthome, e-sports en nog veel meer: ze konden het allemaal zelf beleven. De Gangmakers van RTL gingen erheen en namen een kijkje in de toekomst.

De Gangmakers van RTL komen op allerlei plekken die je normaal nooit te zien krijgt: van de kleedkamer van Idols tot de afdeling Customer Care, vanuit de modder van Healthy Fest tot achter de schermen van het Nieuws. Alle filmpjes kan je vinden op hun YouTube-kanaal of volg hen via Facebook!