Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 45, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Ja, ook mannen hebben weleens last van hun hormonen

Reageert een vrouw wat aangebrand, dan is een opmerking als: ‘ben je ongesteld, ofzo?’, geen uitzondering. Huilbuien, prikkelbaarheid, opvliegers, vaak krijgen hormonen de schuld. Maar hoe zit dat bij mannen? “Je merkt pas wat testosteron met je doet, als je het niet meer hebt.”

“Dat de lust verloren ging, was niet het allerergste. Al het andere dat met de hormonen verdween, maakte me een vreemde. Zo herinner ik me een autorit naar Antwerpen. Ik zit achter het stuur. Er blijkt een lange file te staan. We krijgen woorden over wiens schuld het is dat we te laat gaan komen. Marion, omdat we niet op tijd zijn vertrokken. Of ik, omdat ik deze route heb gekozen. Als een puber met te veel zelfmedelijden begin ik te huilen en kan niet meer stoppen. Ik voel de wanhoop bij Marion die niet eens meer behoorlijk ruzie met me kan maken omdat ik een tere ziel heb ontwikkeld en daardoor niet meer gelijkwaardig ben: iemand die je moet ontzien.”

Bovenstaand fragment komt uit het boek Heimwee naar de lust van hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur, voormalig huisarts en schrijver Ivan Wolffers (69). Op zijn 54ste werd bij hem prostaatkanker geconstateerd. Om de groei van kankercellen af te remmen, krijgt hij sindsdien hormoonbehandelingen waarmee het mannelijke geslachtshormoon testosteron wordt verminderd. Wolffers: “Als je die hormonen hebt, weet je het niet eens. Je denkt: zo ben ik, zo zit ik in elkaar. Je merkt pas wat ze met je doen, als ze wegvallen.”

Wolffers zag zichzelf door de behandelingen veranderen van een ‘behoorlijk ambitieus alfamannetje’ in een gevoelige man die liever op zichzelf is. “Inmiddels ben ik gewend geraakt aan de vermindering van testosteron en kan ik weer normaal functioneren, maar in het begin is die omslag heel dramatisch”, vertelt hij. “Testosteron is het spul waardoor mannen mannen worden. Het zorgt voor vitaliteit, lustgevoelens en zelfvertrouwen, voor spieropbouw, lichaamsbeharing en baardgroei, ineens valt dat allemaal heel abrupt weg. Seksualiteit was moeilijker, ik werd gevoeliger en kon enorm gaan huilen. Mijn vrouw was ineens met een andere man getrouwd.”

Het is een herkenbaar verhaal voor endocrinoloog Menno Vergeer. Hij behandelt in het UMC Utrecht mensen met hormoonaandoeningen. Te weinig testosteron maakt mannen vaak minder initiatiefrijk, weet hij. “Ze kunnen emotioneler zijn, hebben vaak een laag libido en meer kans op depressiviteit.”

Maandelijkse cyclus
Toch is het niet zo dat mannen net zo veel te stellen hebben met hun hormoonwisselingen als vrouwen, benadrukt Vergeer. “De meeste hormonen delen mannen en vrouwen met elkaar. Als mensen het over ‘de hormonen’ hebben, bedoelen ze de geslachtshormonen. Bij mannen is dat dus testosteron, bij vrouwen gaat het om oestrogeen en progesteron. Die laatste twee gaan veel meer op en neer. Vrouwen hebben een cyclus waardoor elke dag van de maand anders is, bij mannen is het testosterongehalte veel constanter.”

'Bij ongeveer een kwart van de mannen daalt het testosterongehalte zo extreem dat ze in een soort overgang belanden'

Wat wél hetzelfde is bij mannen en vrouwen, is dat de hoeveelheid geslachtshormonen afneemt naarmate men ouder wordt. “Alleen neemt het bij mannen veel geleidelijker af”, zegt Vergeer. “Bij vrouwen zie je echt een knik in de geslachtshormonen, waardoor ze in de overgang komen. Bij alle vrouwen stopt de menstruatie en vruchtbaarheid op een dag.”

Mannen blijven over het algemeen testosteron produceren, hoewel er uitzonderingen zijn. Bij sommige mannen daalt het testosterongehalte zó erg, dat ze in een soort mannelijke versie van de overgang komen. Uroloog-seksuoloog Cobi Reisman behandelt dit soort mannen in de mannenkliniek van het Ziekenhuis Amstelland. Meestal gaat het om mannen met flink wat overgewicht, die klagen over seksuele problemen, opvliegers, vermoeidheid en lusteloosheid, vertelt hij. “Bij alle mannen daalt vanaf het 30ste levensjaar de hoeveelheid testosteron met 1 procent per jaar, maar bij ongeveer een kwart van de mannen daalt de hoeveelheid testosteron extreem. Die mannen krijgen eenzelfde soort klachten als vrouwen in de overgang.”

Syndroom van Klinefelter
Nog vervelender is het als je zonder of vrijwel zonder testosteron wordt geboren, weet Alfred Jonker (45). Hij heeft het syndroom van Klinefelter, wat bij zo’n 1 op de 500 mannen voorkomt. “Een weeffoutje”, noemt hij het zelf. Klinefelter is een syndroom waarbij de geslachtschromosomen tijdens de zwangerschap veranderd zijn. In plaats van één X-chromosoom en één Y-chromosoom, hebben Klinefeltermannen één of meer X-chromosomen extra.

Jonker, die ook voorzitter is van de Nederlandse Klinefelter Vereniging, ontdekte twaalf jaar geleden dat hij het syndroom heeft. “De meeste mannen komen erachter zodra ze een kinderwens hebben, zo ging het ook bij mij. Het lukte niet, daarbij had ik pijn bij het vrijen. Ik kon wel een erectie krijgen, maar er kwam niets uit. Het kostte zo veel pijn en moeite, dat ik op een gegeven moment tegen seks op ging zien. Toen ik me lichamelijk liet onderzoeken, was de diagnose snel gesteld.”

Ineens viel alles voor Jonker op zijn plek. “Toen ik 18 jaar was, had ik nog geen baard in de keel. Ik had geen haar op mijn armen en benen en geen baardgroei. Een snorretje kweken, zoals mijn broer, zat er bij mij niet in. Ik schaamde me ook altijd voor mijn lichaam. Mannen met Klinefelter hebben een grotere borstvorming dan andere mannen. Ik voelde me in de puberteit niet prettig om te sporten op school, omdat je daarna verplicht moest douchen.”

Sinds een jaar of 12 smeert Jonker nu testosterongel. “Daardoor heb ik nu eindelijk een baardje”, vertelt hij. Qua karakter zag hij zichzelf weinig veranderen. “Veel mannen met Klinefelter vertonen uitstelgedrag, vinden het moeilijk sociale contacten aan te gaan en komen moeilijk uit hun woorden. Die problemen heb ik allemaal niet en dat maakt het leven voor mij een stuk makkelijker. De testosterongel verandert dan ook alleen mijn fysiek.”

'Testosteronboosters worden als wondermiddel gezien. Een gevaarlijke ontwikkeling'

Wondermiddel
Het effect dat testosteron op het lichaam heeft, maakt het ook geliefd onder bodybuilders. In webshops zijn onder meer testosteronboosters te koop; supplementen waarvan men claimt dat ze het testosteron verhogen. Met behulp hiervan bouw je sneller spieren op en gaan sportprestaties vooruit, beloven de producenten. Ook wordt testosteron neergezet als wondermiddel dat depressieve klachten en vermoeidheid wegneemt en voor een hoger libido zorgt.

Een gevaarlijke ontwikkeling, vindt hoogleraar Wolffers. “Een tijdlang was het slikken van oestrogenen populair onder vrouwen, omdat dit veroudering zou tegengaan. Jammer genoeg bleek hiervoor een flinke prijs te moeten worden betaald. De oestrogenen namen een verhoogde kans op borstkanker en hart- en vaatziekten met zich mee. Over de gevolgen van het slikken of smeren van testosteron als je er geen gebrek aan hebt, is nog weinig bekend. Daar moet eerst nog jarenlang onderzoek aan voorafgaan. Wel weten we dat een hoog testosteronniveau prostaatkanker kan bevorderen.”

Testosteron is geen wondermiddel, benadrukt ook uroloog Cobi Reisman. “Mensen willen graag geloven dat het smeren van testosteron het minder zin in vrijen, slechte erecties en andere klachten oplost. Net zoals men wil geloven dat je rimpels wegsmeert met antirimpelcrème, maar zo werkt het leven niet. Als je alleen testosterongel smeert, gaat er weinig veranderen. Je moet bewegen, zorgen dat je lekker in je vel zit en weer zin in seks krijgt, dán stijgt je hormoonspiegel. Het klinkt misschien handig: je problemen wegsmeren, maar het zou het leven ook heel leeg maken.”

Door Madelon Meester

Vernederd in de liefde: 'Achteraf schaam ik me dood'

Voorgelogen worden is al erg genoeg. Maar als een geliefde tegen je liegt, is dat nog veel erger. Miriam en Jennifer overkwam het.

Jennifer* (32, werkt als ambulant begeleider in de zorg, heeft een relatie) ontmoette via een datingsite een man op wie ze verliefd werd. Twee jaar lang had ze een online relatie met hem. Toen kwam ze erachter dat hij veel, heel veel verzonnen had.

“Jasper was een aantrekkelijke man, met een interessante baan in de muziekwereld. Zijn profiel op de datingsite sprak me meteen aan. We raakten aan het chatten: de eerste avond hadden we gelijk al een gesprek tot 4 uur 's nachts. Dat werd al snel bellen en Skypen. Steeds vaker hadden we contact, we spraken elkaar op het hoogtepunt minstens een uur per dag. Door de aandacht die hij me gaf en het luisterend oor dat hij me bood, werd ik steeds verliefder.”

'Hij zette nooit zijn webcam aan, terwijl die van mij wel aan stond'

Toch had Jennifer wel haar twijfels over Jasper: “Ik voelde soms dat het niet klopte wat hij zei. Maar ik wuifde mijn scepsis weg, omdat ik zo gek op hem was geworden. Hij vertelde bijvoorbeeld dat hij ernstig ziek was, hij had kanker. Door de medicatie had hij een kaal hoofd gekregen en daar schaamde hij zich voor waardoor hij zijn eigen webcam nooit aan wilde zetten, terwijl die van mij wel aan stond. Ik kreeg ook vrijwel nooit foto’s waar zijn hoofd op stond.”

Jennifer heeft wel een verklaring waarom ze toch voor deze man viel: “Hij kwam op het goede moment in mijn leven. Ik zat in die tijd niet zo lekker in mijn vel, omdat ik worstelde met mijn studiekeuze. Ik zat al in het vierde jaar, maar ik wilde stoppen met mijn opleiding en wist nog niet wat ik dan ging doen. Niemand begreep dat: ik was tenslotte al zo ver gekomen. Ik voelde me bij niemand in mijn omgeving gehoord. Behalve bij Jasper. Hij zei zo duidelijk tegen me: kies waar jij gelukkig van wordt. En dat deed me op dat moment erg goed.”

“Hoe vaker we elkaar spraken, hoe meer ik me bloot gaf. Letterlijk en figuurlijk. Ik vertelde veel over mezelf, deelde mijn diepste gevoelens met hem. Maar ook voor de webcam liet ik veel van mezelf zien. Soms hadden we webcamseks of nam ik een filmpje op waarin ik masturbeerde. Achteraf gezien baart dat me nog het meeste zorgen: hij heeft me zo vaak naakt gezien, hij zal toch niet die beelden op het internet gooien?”

'Als Afrojack een nieuwe hit had, zei hij dat hij daaraan had meegewerkt'

Aan de andere kant kwam Jennifer er ook steeds meer achter hoe de verhalen van haar vriend niet leken te kloppen. “Hij had fantastische verhalen die zo mooi waren dat ze haast niet konden kloppen. Over zijn werk bijvoorbeeld. Als Afrojack een hit had, claimde hij onmiddellijk dat hij daaraan had meegewerkt. Hij zei ook vaak dat hij de hele wereld rondreisde, dan zat hij weer op Hawaï, dan op Bora Bora."

"Hij zei ook dat hij een tweelingbroer had en dat ze bij de geboorte uit elkaar waren gehaald. Zijn tweelingbroer was een semi-bekende Nederlander, die ik nooit op dit verhaal mocht aanspreken omdat het 'te gevoelig lag', maar waarvan hij wel af en toe foto's gebruikte en claimde dat hij dit was. En toen hij een keer vertelde dat hij dagen in het ziekenhuis had gelegen omdat hij een zelfmoordpoging had gedaan, wilde ik niets liever dan zo snel mogelijk naar hem toe gaan. Maar er was altijd wel weer een smoes waarom dat niet kon. En zo kwam het dat ik hem in twee jaar tijd nooit in het echt heb gezien.”

Steeds meer sloten de leugens zich als een web om Jasper heen. Jennifer: “Er begon steeds meer niet te kloppen. Ik besloot het contact te verbreken, ook al vond ik dat gek genoeg toch heel moeilijk. Ik had zoveel met hem gedeeld, hij was in mijn leven verweven geraakt. Het heeft me echt veel tijd gekost om van hem los te komen.”

'Toen ik het mezelf hardop hoorde vertellen, besefte ik hoe bizar het eigenlijk was'

In haar omgeving wist eigenlijk bijna niemand echt van de relatie. “Mijn ouders vertrouwden het vanaf het begin al niet echt, wat er ook toe leidde dat ik er maar weinig over vertelde en ook regelmatig loog over hoe het zat. Omdat er maar weinig mensen vanaf wisten, was er ook niemand die me waarschuwde. In de tijd nadat ik uitmaakte, heb ik er nog wel over gesproken met een andere vriend. Toen ik het mezelf hardop hoorde zeggen, besefte ik zelf ook hoe bizar het was. Het volledige verhaal vertellen durfde ik toen niet meer. Dat schaamtegevoel kwam vooral voort uit mezelf en mijn eigen oordeel over hoe ik had gehandeld. Dat ik niet eerder de knoop had doorgehakt. Wat moesten mensen wel niet van me denken dat ik hier in was getuind? In de leugens van een zielig mannetje dat waarschijnlijk vooral kickte op de geile filmpjes van een meisje als ik."

"Inmiddels probeer ik het ook positief te zien: ik heb hier veel van geleerd en het zal me niet nog een keer overkomen. Ik ben in de tijd na deze relatie veel voorzichtiger geworden, terughoudender en minder open, vooral op het internet. En zekerder van mezelf, dat is het belangrijkste. Want dat was denk ik de grootste reden waarom ik hem juist op dat moment in mijn leven heb toegelaten.”

Jennifer deelt haar verhaal met een reden: “Mijn verhaal deel ik steeds vaker met de mensen om mij heen, omdat ik niet wil dat wat me is overkomen mijn keuzes voor de toekomst beheersen. Ik heb de droom om in de toekomst als politicus in de Tweede Kamer te werken, dan kan het niet zo zijn dat ik in een constante angst leef dat dit deel uit mijn verleden door een ander gepubliceerd wordt. Het nu nog anoniem delen van mijn verhaal is voor mij een volgende stap om voorbij de schaamte te komen en het verhaal in het licht te zetten, zodat ook anderen zich misschien herkennen en niet het gevoel hebben de enige te zijn.”

Verblind door mooie verhalen

Psychiater Bram Bakker, verbonden aan praktijk Sitagre: “Dit zijn mannen die raar omgaan met vrouwen in een relatie. Maar ook deze vrouwen laten het ver komen. Kennelijk vinden deze mensen elkaar ergens of is er in hun historie iets wat bindt. Veel van deze mannen vertellen een verhaal wat de vrouw in kwestie ontroert of raakt, en dus verblindt. Deze mannen zijn gewoon bezig met een lulverhaal ophangen, want als die vrouw verliefd is, dan trapt ze er wel in.

Als je uitstraalt ‘aan mijn lijf geen polonaise’ is de kans aanzienlijk kleiner dat dit je gebeurt. Dit zijn misschien wel vrouwen die te goed van vertrouwen zijn en te graag liefde willen. De mannen doen dingen die onbehoorlijk zijn, maar die vrouwen voelen zich te lang veel te verantwoordelijk. Dat maakt de frustratie achteraf ook zo groot, want die mannen waren het helemaal niet waard om zich zo over te bekommeren.

Je moet zelf de lat wat hoger leggen. Vertrouwen is een groot goed. Daar is meer voor nodig dan dat het door de telefoon wel goed klikt. Als je een bepaald onderbuikgevoel hebt, volg het dan ook. Het vervelende is dat er waarschijnlijk bij deze vrouwen ook wat speelt, waardoor hun vermogen om dit soort mannen goed te herkennen (tijdelijk) minder is.

Als ik als behandelaar een vrouw met zo’n verhaal voor me krijg, ga ik heel voorzichtig dat vertrouwen weer een beetje oefenen. Eerst laat ik ze voorzichtig weer daten, overdag, op neutraal terrein. En ik leer ze dat ze geen haast moeten hebben. Het moment dat je de deur voor iemand wagenwijd openzet, moet je eerst het vertrouwen hebben dat het goed zit. Bij twijfel: niet doen.”

Miriam Gerritsen (48, mysteryshopper, single, een dochter van 17) ontmoette Theo via een datingsite. Ze hadden twee jaar een relatie.

Eigenlijk al in een van hun eerste gesprekken had Miriam het gevoel dat er iets niet klopte, maar daar stapte ze overheen. “Theo was een aantrekkelijke, sportieve man met wie ik al snel een klik had. Maar al tijdens een van onze eerste chats, vond ik dat hij raar reageerde toen ik hem vroeg waar hij was opgegroeid. Hij stak een verhaal af waarin hij beweerde dat zijn ouders hem als kind alleen hadden gelaten en waren verhuisd zonder hem. Ik vond het erg vreemd, maar sloeg er verder geen acht op. Je probeert samen wat op te bouwen, daarom stapte ik daar overheen.”

Theo en Miriam leerden elkaar steeds beter kennen en kregen een relatie. “We hadden het goed samen en deden leuke dingen. Ik ging met hem mee naar mudruns. We gingen samen, met mijn dochter erbij, op vakantie. We  zouden samen een duikcursus gaan doen. Vaak was hij hele weekenden bij mij. Toen hij zijn kniebanden had gescheurd, heb ik hem verpleegd. Al snel hadden we het over een toekomst samen, waarin we zouden gaan samenwonen. Hij zat nu nog in de schuldsanering, maar als zijn financiële problemen waren opgelost, zouden we ervoor gaan.”

'Hij zei dat hij was neergestoken in een gevecht met een kindsoldaat. Dat vond ik wel ongeloofwaardig'

Toch bleef Theo steeds verhalen vertellen die Miriam in twijfel trok: “Dat hij in het leger had gezeten, maar daar op zijn 46ste uit was gegaan. Dat vond ik onlogisch, want ik wist dat je in sommige gevallen al op je 48ste met pensioen kon. Ook vertelde hij dat het litteken op zijn buik kwam doordat hij was neergestoken in een gevecht door een kindsoldaat. Dat vond ik ook een ongeloofwaardig verhaal. En zo waren er nog tientallen dingen waar ik geen vertrouwen in had.”

Het was uiteindelijk Theo die een einde maakte aan de relatie: “Hij had twijfels, zei hij. Ik was verdrietig door onze breuk want in mijn ogen was hij nog steeds de ideale man.”

Na de breuk besloot Miriam toch op onderzoek uit te gaan. Bij toeval kwam ze in contact met de twee ex-vrouwen van Theo: “We legden onze verhalen naast elkaar en kwamen tot de conclusie dat hij ons steeds in grote lijnen hetzelfde had verteld, maar dat de details steeds anders waren. We waren alle drie met stomheid geslagen toen we daar achter kwamen.”

“Ik heb hem er nog mee geconfronteerd. Gevraagd waarom hij in vredesnaam zoveel tegen me had gelogen. Maar hij kwam niet met een plausibele verklaring en verbrak daarna al het contact met me. In eerste instantie was ik verward en dacht ik: waarom doet iemand zo? Heb ik hem het gevoel gegeven dat hij zich beter voor moest doen dan hij is? Hij is klusjesman bij een hotel in Domburg, maar daar heb ik nooit

'Ik ben een intelligente vrouw. Ik had nooit gedacht dat zoiets mij zou overkomen'

problemen mee gehad. Later overheerste vooral de woede dat een gestoorde gek mij zo om de tuin heeft geleid.”

Het is nu vier jaar geleden, maar Miriam’s vertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen door deze relatie. Miriam: “Het is frustrerend. Ik ben een intelligente, goed opgeleide vrouw en ik had nooit gedacht dat zoiets mij zou overkomen. Laat staan dat ik op deze manier de gevolgen ervan zou ondervinden. Ik heb er nog steeds last van. Ik geloof helemaal niemand meer en heb al vier jaar lang geen behoefte aan een andere relatie. Ik durf mezelf niet meer voor iemand open te stellen. En als ik al contact heb met iemand, dan duik ik weg bij het minste vermoeden dat verhalen niet kloppen. Ik hoop dat ik door het vertellen van mijn verhaal andere vrouwen voor hem behoed.”

Door Merel Brons  

* Om privacy redenen is de naam van Jennifer gefingeerd.

Loterijlosers

Ai ai ai, dát is pas zuur: denken dat je miljoenen hebt gewonnen in een loterij en dat dan blijkt dat je er geen recht op hebt. Door je eigen stomme schuld of gewoon door domme pech. Dit zijn vijf heuse loterijlosers.

Deze week zag de Australiër Brendan King een groot geldbedrag door zijn handen glippen. Met zijn collega’s deed hij maandelijks mee aan de lotto, maar hij wist niet dat er extra loten waren aangeschaft en had daar dus ook niet aan mee betaald. En juist op een van díe loten viel een miljoenenprijs. King hoopte in de rechtbank alsnog een deel te kunnen opeisen, maar kreeg geen gelijk. En moest aan het eind van de rit ook nog opdraaien voor alle proceskosten: enkele tienduizenden euro's...

Niet betalen = niet meedingen. Dat lijkt kraakhelder, maar King is niet de enige die zich niet kon neerleggen bij het misgrijpen van een zak geld. Wat bezielt de verliezers om naar de rechter te stappen? Volgens Robert Haringsma, directeur van het Instituut voor Positieve Psychologie, is het wel te verklaren. “Als er een paar miljoen op het spel staat, ben je minder vatbaar voor logisch redeneren. Onze overtuigingen worden immers niet alleen beïnvloed door ratio, maar ook door emoties.”

'Aan een loterij meedoen, laat al zien dat je niet heel sterk bent in statistieken'

En die emoties nemen de overhand als je de droom van een leven als miljonair in rook op ziet gaan. Haringsma: “Stel dat de kans op het winnen van zo’n rechtszaak 1 op 99 is, dan kun je het toch de investering waard vinden.” De gefrustreerde verliezer grijpt elke kans, want: niet gewaagd, is niet gewonnen. Hoe onrealistisch dat ook is. “Het feit dat je aan een loterij meedoet, laat al zien dat je niet heel sterk bent in statistieken.”

Maar wat als je wél wint? Hebben de verliezers wel echt iets om jaloers op te zijn? Haringsma: “Na het winnen van een groot geldbedrag stijgt het geluksniveau, maar dat is tijdelijk. Uit onderzoek blijkt dat winnaars na gemiddeld twee jaar weer op hun oude niveau zitten.” Dat komt omdat wij mensen snel wennen aan wat het nieuwe ‘normaal’ is. Of zoals Haringsma het uitlegt: “Als je een bloedmooie partner hebt, denk je na de eerste keer seks dat je er nooit genoeg van kunt krijgen. Maar na verloop van tijd ebt dat euforische gevoel toch weg.” Niks blijft dus voor altijd bijzonder. Laat het voor onderstaande verliezers een (schrale) troost zijn.

Niet genoeg saldo
Kamal uit Sittard dacht 2016 met een financiële knal te beginnen. Zijn straat in Sittard had immers de nieuwjaarstrekking van de Postcodeloterij gewonnen en daar deed hij aan mee. Maar toen ontdekte de destijds 21-jarige Limburger dat het bedrag voor de loten niet afgeschreven was, omdat er de maand daarvoor niet genoeg geld op zijn rekening stond. Hij werd uitgesloten van deelname, terwijl hij normaal met vier loten per maand meespeelde. Heel erg zuur dus. Kamal stapte naar de rechter en hoopte alsnog twee miljoen binnen te slepen, maar hij kreeg geen gelijk. Het is de eigen verantwoordelijkheid van deelnemers om te zorgen dat er genoeg saldo is voor de maandelijkse incasso, concludeerde de rechter. De proceskosten van €10.000 kwamen voor rekening van pechvogel Kamal. 

Gedumpt na winnend lot
Samen de jackpot winnen was een romantische fantasie van de Canadese Denise Robertson. Maar toen die fantasie werkelijkheid werd, bleek deze allesbehalve romantisch. Afgelopen september had haar vriend Maurice een winnend lot gekocht, waarmee hij $6 miljoen won. Maar in plaats van juichend zijn Denise in de armen te vliegen, hield hij de grote winst voor haar geheim. Hij pakte stilletjes al zijn spullen en vertrok met de noorderzon. Het stel was 2,5 jaar samen en had al regelmatig besproken wat ze zouden doen mochten ze ooit winnen. Volgens Denise was tijdens die dagdroomsessies altijd duidelijk dat ze samen van de winst zouden genieten. Dat Maurice van gedachten is veranderd, accepteert ze niet. De rechtszaak loopt nog.

Gemeenschap van goederen
Na een huwelijk van ruim dertig jaar, vroeg een Amsterdams stel in oktober 2014 een echtscheiding aan. Een paar maanden later, in januari 2015, won de vrouw de Postcode Kanjer: ruim 2,1 miljoen euro. De prijs was gevallen op het adres waar ze twintig jaar samen gewoond hadden. De man vond het niet eerlijk dat zijn ex nu met haar neus in de boter viel en hij met lege handen stond. Hij stelde dat hij nog had mee betaald aan de loten, maar zij zag er helemaal niks in het gewonnen geld met hem te delen. Begrijpelijk ook wel, want de man had haar verlaten voor een jongere vrouw en woonde allang met zijn nieuwe vriendin samen. De rechter stelde de vrouw in het gelijk, onder meer omdat de loten betaald waren vlak ná aanvraag van de scheiding. De prijs viel dus niet meer in de gemeenschap van goederen.

Vergiftigde winnaar
Het verhaal van Urooj Khan lijkt zo uit een detective te komen, maar helaas voor hem is het waar gebeurd. De inwoner van Chicago had in de zomer van 2012 groot geluk met een kraslot, maar heeft nooit van de winst kunnen genieten. Vlak voordat hij het bedrag in handen zou krijgen, werd hij namelijk dood aangetroffen. Eerst werd uitgegaan van een natuurlijke doodsoorzaak, want Khan had flink verkalkte slagaders. Maar op aandringen van een familielid werd verder onderzoek gedaan, waaruit bleek dat de 46-jarige Khan was vergiftigd met cyanide. Vijf jaar later is de moord nog altijd niet opgelost en door alle onderlinge verdenkingen is de familie van Khan uiteen gevallen. Het netto geldbedrag van $425.000 is na een bittere strijd rondom het testament verdeeld onder zijn nabestaanden.

Cocaine, juwelen en flitsende auto’s
Maar liefst £9.7 miljoen (ruim 11 miljoen euro) won de Brit Michael Carroll in 2002, maar heel lang heeft hij niet van zijn rijkdom kunnen genieten. Carroll bleek een gigantisch gat in zijn hand te hebben. Het gewonnen geld vloog de deur uit. Hij kocht grote huizen voor zichzelf en zijn familie, reed rond in peperdure auto’s en zijn juwelenkist puilde uit van het goud. Ook investeerde Carroll £1.000.000 in zijn lievelingsvoetbalclub Glasgow Rangers. Hij was pas 19 jaar oud en werkte als vuilnisman toen hij plots miljonair werd. Verstandig investeren en denken aan de toekomst was er niet bij. Sterker nog, Carroll was flink wat centen kwijt aan advocaten en proceskosten. Zo raakte hij zijn rijbewijs kwijt wegens roekeloos gedrag en werd hij aangehouden met een flinke voorraad cocaïne op zak. In 2006 moest herrieschopper voor 9 maanden de bak in. Toen was er ook weinig geld meer over. In 2010 ging Carroll weer aan het werk als vuilnisman, maar niet met hangende schouders, want hij zegt geen seconde spijt te hebben van al zijn wilde uitgaven.

Door Kita van Slooten
 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Murder on the Orient Express: ouderwets detectivewerk

Film van de week: Murder on the Orient Express
Regie: Kenneth Branagh
Met: Kenneth Branagh, Judi Dench, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer
Waardering: 3,5 sterren

Hij heeft een gigantische snor, maar een nog groter brein. Detective Hercule Poirot duikt vol zelfvertrouwen in elk mysterie dat voor anderen onoplosbaar lijkt. Of zoals het onbescheiden heerschap zelf zegt: "Als het makkelijk zou zijn, was ik niet zo beroemd." Toch staat zelfs hij voor een raadsel als tijdens een lange treinreis door Europa een van zijn medepassagiers om het leven wordt gebracht.

Moord in de Oriënt-Expres is een beroemd verhaal van misdaadgodin Agatha Christie. Het boek kwam in 1934 uit en is sindsdien al meerdere malen verfilmd, waarvan de film uit 1974 met Ingrid Bergman de bekendste is. Regisseur Kenneth Branagh waagde zich aan een nieuwe versie, waarin hij zelf de hoofdrol speelt. Grote namen als Johnny Depp, Judi Dench en Penelope Cruz namen bijrollen op zich. Ook heeft de film een Nederlands tintje met Marwan Kenzari als de sympathieke treinconducteur Michel.

Poirot is vanuit Istanbul op weg naar Londen wanneer gangster Ratchett dood wordt aangetroffen in zijn hut. Elk van de andere passagiers is een verdachte. Terwijl de trein vast is komen te zitten in de sneeuw, gaat Poirot op zoek naar antwoorden. Maar hoe meer hij zich in zijn medereizigers verdiept, hoe meer geheimen er boven water komen. Was het de vreemde Oostenrijkse professor? De verleidelijke weduwe? Of toch de butler?

Murder on the Orient Express is doordrenkt van een prettig oubollig detectivesfeertje. Geen snelle oplossingen en technische snufjes, maar oerdegelijk speur- en denkwerk. Het voordeel daarvan is dat Branagh de tijd kan nemen om alle personages te presenteren, het nadeel is dat de vaart er soms even uit is. Maar dat maakt Branagh goed met een fantastisch decor en prachtige beelden van de trein die tijdens zonsondergang door besneeuwde landschappen tuft. En met zijn komische vertolking van Poirot, die zorgvuldig zijn snor verzorgt en zich door niets en niemand laat opjagen.

Door Kita van Slooten

Shoppen zonder zorgen: veilig online cadeautjes kopen

Met de feestdagen in het vooruitzicht mag er weer flink geshopt worden. Wil je er zeker van zijn dat je aankopen van AliExpress of een andere (buitenlandse) webshop ruim op tijd binnen zijn? Dan is het verstandig om nu al online je slag te slaan. Op er zeker van te zijn dat je zo veilig mogelijk je aankopen scoort en niet wordt opgelicht, geeft onze techredacteur Nina een paar handige shoppingtips.

Keurmerk

Stel je bent iets heel erg leuks tegen gekomen in een Nederlandse webshop, maar je hebt geen idee of deze website betrouwbaar is. Dan is het verstandig om te kijken naar keurmerken op de website. Staan het keurmerk van Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk of Qshops Keurmerk op de website, dan belooft de webwinkel je een bepaalde service. Je bent er helaas met een keurmerk nog steeds niet, omdat er genoeg mensen zijn die dit plaatje op hun website kunnen zetten. Verstandig is dan om naar de website van het keurmerk toe te gaan en hier te zoeken naar de webwinkel met de bijbehorende website. Staat 'ie er niet tussen? Dan is het verstandig om je aankoop te staken en op zoek te gaan naar een andere webshop.


Buitenlandse webshops

​Heb je iets gespot bij een buitenlandse webshop, maar twijfel je aan de betrouwbaarheid van deze online shop? Dan kun je op de website Trustpilot kijken of de aanbieder veilig is. Ook is het verstandig om te kijken of de site een e-mailadres en telefoonnummer vermeldt. Bekijk verder of de website iets vermeldt over productveiligheid. Houdt er ook altijd rekening mee dat als je iets uit het buitenland bestelt, er de kans is dat je invoerrechten moet betalen

Dubbele check met Google

Wat ik verder ook altijd doe, is Google raadplegen. Als je de naam van de webshop intikt, en dan ‘betrouwbaar’, krijg je direct pagina’s te zien van andere klanten die zich hetzelfde afvroegen. Zo kun je ook al snel 1 plus 1 is 2 doen. Grote kans dat de webwinkel niet zo betrouwbaar is als zij zichzelf voordoen.

Heb je gecheckt of de webshop betrouwbaar is en ben je aangekomen op het punt dat je het product wil gaan kopen? Dan moet je letten op de volgende punten:

 • Kom je in een beveiligde omgeving terecht? Het browser webadres moet beginnen met 'https://'. In dat geval is de internetverbinding afgeschermd voor onbevoegden.
 • Probeer te betalen via iDEAL. Bij iDEAL betaal je altijd in een beveiligde omgeving. Zo ben je er zeker van dat niemand achter je bankgegevens komt.
 • Of betaal met PayPal of je creditcard. Bij de meeste creditcards ben je tot 90 dagen verzekerd. En bij PayPal heb je aankoopbescherming. Mocht het pakketje dus nooit bij jou terecht komen, dan is kun je jouw klacht indienen bij PayPal of het creditcard bedrijf.

AliExpress

We kennen allemaal de horrorverhalen van een gigantische online miskoop. Dat iemand een super goedkope stoel ziet en die in een opwelling bestelt. Maar als de stoel vervolgens arriveert, blijkt 'ie in een poppenhuis te horen in plaats van bij je eigen eettafel! Om dat soort zaken te voorkomen is het altijd verstandig om te letten op de extra informatie bij het product. Als iets too good to be true eruit ziet, is het vaak ook zo. Check dan de formaten en extra informatie.

Ik check zelf bij AliExpress winkels ook altijd de recensies onder een aankoop. Hoe vaak is het al gekocht door iemand? Waren ze er blij mee? Vaak zitten er ook nog foto’s bij van hoe het product eruit ziet. Dan weet je direct een maat en weet je ook hoe het product er in het echt uitziet.

Klant is koning

Heb je uiteindelijk het product nooit gekregen? Dan moet je dit sowieso bij AliExpress aangeven. Wat veel mensen niet weten, is dat de verkopers pas hun geld krijgen wanneer jij als koper aangeeft dat je je product hebt ontvangen. Let wel op dat AliExpress automatisch na 60 dagen invult dat het is ontvangen. Kortom: heb je het dan nog niet, zorg dan ook dat je dit doorgeeft! De klant is koning, maar je moet wel zelf actie ondernemen.

Bezorging

Meestal krijg je bij het afrekenen te zien hoe lang het ongeveer duurt voordat je bestelling binnen is. Over het algemeen zijn Nederlandse webshops hartstikke rap met bezorgen. Vaak als je iets voor 22.00 uur bestelt, heb je het de dag erna al in huis. Helemaal mooi is dat je ook bij veel online winkels zelfs kunt aangeven of je het pakket liever ophaalt bij een PostNL locatie, handig als je een dag niet thuis bent. Bij buitenlandse webshops is het vaak iets lastiger in te schatten, maar als je via een grote keten iets besteld, krijg je vaak een track and trace code zodat je alles goed in de gaten kunt houden. Als iets uiteindelijk bij de douane terecht komt, kan er vaak nog een dikke week overheen gaan en komen er ook invoerrechten bovenop. 

Duurt lang

Voordat een bestelling die je bij AliExpress hebt geplaatst bij jou thuis op de deurmat ligt, ben je vaak een paar weken verder. Soms duurt het zelfs dik 3 maanden(!) omdat alles vanuit China moet worden verscheept. Gelukkig is AliExpress met PostNL samen gaan werken en zijn de levertijden zo een stuk korter worden. PostNL laat weten dat de bestellingen zelf binnen een week kunnen worden afgeleverd. 

Marktplaats

Liever iets van Nederlandse bodem kopen? Dan kunnen koopjesjagers hun hart ophalen op Marktplaats. Zodra je een item hebt gevonden waarvan je denkt ‘hé, dat wil ik hebben’, kun je contact opnemen met de verkoper. Kijk ook altijd even hoelang de verkoper lid is van Marktplaats. Als die persoon nét een account aan heeft gemaakt en een gloednieuwe iPhone aanbiedt, vind ik dat nogal verdacht en zou ik je ook adviseren om het niet te kopen.

Wat ik meestal doe, is de verkoper opzoeken via Facebook. Zeker als ik een nogal groot bedrag ga uitgeven. Ook kun je de bankgegevens en de naam van de verkoper googelen of checken op Meldpunt Internetoplichting.

Retourrechten

Product ontvangen maar toch niet helemaal jouw smaak - of van degene die je een cadeautje geeft? Dan is het handig om te weten wat jouw rechten zijn en hoe je bepaalde zaken het beste kunt aanpakken met terugsturen. Let wel even op, onderstaande regels gelden alleen bij Nederlandse webshops.

 • Je hebt twee weken bedenktijd. Dit houdt in dat je binnen 14 dagen na ontvangst de aankoop zonder enige reden mag ontbinden.
 • Iets wat veel mensen niet weten (en ook een regel is die veel webshops aan hun laars lappen), is dat wanneer je iets terugstuurt, je niet alleen het aankoopbedrag, maar ook de bezorgkosten moet terugkrijgen. Vaak zijn de kosten voor het terugsturen wel voor eigen rekening.
 • Verstuur altijd alles in de originele verpakking terug. Heb je een dure aankoop gedaan, maar wil je het terugsturen, dan doe je er verstandig aan om de aankoop verzekerd terug te sturen. Stel het pakket raakt zoek, dan heb je jezelf ingedekt.
 • Niet alles dat je online koopt, kun je terugsturen. Sommige badkleding kun je niet terugsturen. En iets dat voor je op maat gemaakt wordt vaak ook niet. Maar ook concert- en theaterkaartjes kun je niet retourneren. Gelukkig kun je ze wel doorverkopen via een website als Ticketswap.
 • Krijg je jouw aankoopbedrag niet terug, neem dan contact op met de webshop. Het slimste is om dit schriftelijk te doen. Werkt dit niet? Kijk dan of de webshop een keurmerk heeft en klaag vervolgens bij de Geschillencommissie Thuiswinkel / Webshop.

Happy shopping!

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen: Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!​

 

Simpel & snel: zalm met smoky chorizo

In samenwerking met Kosmos Uitgevers

Een keertje geen zin om lang in de keuken te staan met ingewikkelde ingrediënten? Dit gerecht uit het nieuwe boek van Jamie Oliver bestaat uit slechts vijf ingrediënten en staat al binnen 11 minuten op tafel!

Ingrediënten voor 2 personen :

 • 2 zalmfilets van 150 gram elk, met huid, geschubd en graten verwijderd
 • 300 gram verschillend gekleurde kerstomaatjes
 • 4 takjes vers basilicum
 • 8 zwarte olijven (met pit)
 • 30 gram chorizo

Bereiden:

Leg de zalmfilets met de huid naar boven in een grote, koude koekenpan met antiaanbaklaag en zet hem op matig hoog vuur. Draai de filets om zodra ze beginnen te sissen en de pan goed op temperatuur is (na ongeveer 3 minuten) en bak ze afhankelijk van de dikte nog ongeveer 5 minuten op de huid, tot ze superkrokant en net gaar zijn.

Snijd intussen de kerstomaatjes doormidden, doe het grootste deel van de basilicumblaadjes, 1 eetlepel rodewijnazijn en een snufje zeezout en zwarte peper erbij en hussel goed. Kneus de olijven, verwijder de pitten, hak de olijven fijn en maak ze aan met 1 theelepel extra vergine olijfolie en een scheutje water. Snijd de chorizo in dunne plakjes en bak ze de laatste 2 minuten met de zalm mee. Hussel de laatste 30 seconden de aangemaakte tomaatjes erdoor. Verdeel de chorizo en tomaatjes over de borden, leg de zalmfilets erop en strooi de aangemaakte olijven en de rest van de basilicumblaadjes erover.

5 ingrediënten: snel & simpel koken
In het nieuwe kookboek van Jamie Oliver 5 ingrediënten: snel & simpel koken laat hij zien hoe je met slechts 5 ingrediënten elke dag heerlijk en gezond kunt eten. De recepten zijn stuk voor stuk eenvoudig te maken en in een handomdraai klaar. Het boek bevat 130 recepten over kip, rund-, varkens- en lamsvlees, vis, eieren, vegetarische recepten, salades, pasta’s, rijst, noedels en uiteraard heerlijke zoetigheden! Bij elk recept vind je een visuele ingrediëntenlijst, bereidingstijd, portiegrootte, informatie over voedingswaarden en een gemakkelijk te volgen recept. Dit is Jamie’s makkelijkste kookboek tot nu toe en ideaal voor mensen met weinig tijd.

Titel: 5 ingrediënten snel & simpel koken
Auteur: Jamie Oliver
Prijs: € 29,99
ISBN: 9789021566665
Uitgever: Kosmos Uitgevers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weekendagenda

Sint-Maarten

11 November is de dag ... wie kent het liedje niet en wie is niet zelf langs de huizen gegaan om en snoep te verzamelen? Sint-Maarten is van oorsprong een 'bedelfeest'; om voorbereid te zijn op de donkere, koude maanden, gingen armen de straat op om geld en eten op te halen. Tegenwoordig is het een feest voor iedereen en wordt het – ongeacht religie – door het hele land gevierd. In Utrecht wordt Sint-Maarten de hele week gevierd (t/m de 12e) omdat Martinus de schutspatroon van de stad is. Er staan daarom allemaal activiteiten gepland, voor het programma zie: sintmaartenutrecht.nl.

GLOW

Voor de 12e keer staat Eindhoven in het teken van lichtkunst: 30 bekende en onbekende kunstenaars verlichten de stad rondom het thema The Source – bron van licht. Er is een 6 km lange wandelroute uitgezet, die je langs alle kunstwerken leidt. Daarnaast is er GLOW Next, een samenwerking tussen jonge kunstenaars en de Eindhovense hi-tech industrie. Drie pleinen in de stad zijn ingericht als foodmarkets en verschillende restaurants hebben speciale GLOW-menu's. Voor meer informatie: www.gloweindhoven.nl.

In Barbizon

Het is eigenlijk een onooglijk Frans plaatsje vlak bij het chique Fontainebleau en onder de rook van Parijs. Maar het ging de schilders van de School van Barbizon niet om het dorp maar om de bossen in de omgeving. Zij trokken met ezel en kwast de natuur in om te schilderen. Ook Nederlandse schilders, als Maris, Mauve en Weissenbruch, reisden naar Barbizon om daar te schilderen. Vanwege het Frankrijkjaar 2017 organiseert De Mesdag Collectie een tentoonstelling over deze natuurschilders. Als je dan toch in het museum bent, vergeet niet even de trap te beklimmen naar het Panorama Mesdag! www.demesdagcollectie.nl.

Het Museum van Yvette

Ieder jaar mag een bekende Nederlander zijn eigen 'museum' inrichten in het Tropenmuseum in Amsterdam. Ditmaal is het de beurt aan televisiekok Yvette van Boven. Zij dook met de conservator het depot in om een tentoonstelling samen te stellen over eetcultuur. 

Voor meer informatie over Het Museum van Yvette: tropenmuseum.nl.

Jumping Maastricht

Dressuur, springen, grote namen en een kindercompetitie: Jumping Maastricht is een internationaal concours dat door duizenden mensen wordt bezocht. Naast de wedstrijden zijn er workshops, winkeltjes, activiteiten voor kinderen en natuurlijk Limburgse gezelligheid met veel eten en drinken. Kijk op www.jumpingindoormaastricht.com voor het gehele programma. 

 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

 

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

THE HANDMAID'S TALE

Wanneer kijken: als je kwaliteit kan waarderen
Wanneer niet: als je zin hebt in een feel good serie
Naast je op de bank: je dankbaarheid dat dit maar fictie is
Waar: Videoland

Het gaat je niet in de koude kleren zitten, deze ijzersterke serie over een toekomstige wereld. In deze wereld - niet eens zo heel ver in de toekomst - zijn vrouwen tot tweederangs burgers gedegradeerd, die vooral gebruikt mogen worden om te dienen en te baren. Als ze dat nog kunnen, want het land (ooit de Verenigde Staten, nu heet het Gilead) is in de greep van een golf van onvruchtbaarheid. Het fundamentalistisch regime bepaalt welke dienstmaagden aan welke man worden toegewezen. 

De serie is gebaseerd op een beroemde roman van de schrijfster Margaret Atwood, uit 1985. Maar voor de verfilming is wel een flinke vertaalslag gemaakt, zodat je daadwerkelijk het idee krijgt dat het zich afspeelt in een tijd niet lang na de onze. Dat maakt het confronterend om te zien: net herkenbaar genoeg om je een onbehaaglijk gevoel te geven. De manier waarop hier met mensen wordt omgegaan is keihard: vrouwen hebben geen enkele zelfbeschikking over hun eigen lichaam of gedachten meer. Ze krijgen zelfs een nieuwe naam toegewezen. De vrouwen die nog wel vruchtbaar zijn, worden door hooggeplaatste mannen als broedmachines gebruikt. En iedereen wordt tegen elkaar opgezet, zodat niemand elkaar vertrouwt. Dat alles speelt zich tegen een bijzonder strak vormgegeven achtergrond. Vrolijk wordt je er niet van, maar het indringende verhaal en overtuigende acteerwerk maken The Handmaid's Tale absoluut de moeite waard.   

DYNASTY

Wanneer kijken: als je van opgeleukt herkenbaars houdt
Wanneer niet: als je wil bingewatchen
Naast je op de bank: een vijl, om vast je nagels te scherpen voor al die catfights
Waar: Netflix

​De Carringtons zijn terug! Misschien heb je vroeger ook wel genoten van al het drama, de glamour en eindeloze schoudervullingen van Dynasty. In dat geval kan je nu je hart ophalen: deze remake heeft nog alle elementen van machtstrijd, verboden liefde en familievetes als het origineel, maar dan alles net een tikje beter, grootster en scherper. En hipper: de schoudervullingen zijn verruilt voor moderne designers. Alles ziet er superstrak uit, zoals het een machtige olie-familie betaamt. En wat wil je ook van de makers van The OC en Gossip Girl? 

In de eerste aflevering wordt Fallon Carrington door haar vader ontboden omdat hij haar iets belangrijks wil vertellen. Ze denkt dat ze een promotie gaat krijgen in zijn energiebedrijf, maar eenmaal thuis treft ze haar vader in kennelijke staat van ontkleding. Samen met zijn nieuwe verloofde. Die ook nog de baan krijgt die Fallon zo graag wil. De toon is gezet: dit kán niet goed gaan natuurlijk. En dat gaat het ook niet. Al direct vliegen de dames elkaar in de haren. En daarnaast krijgen ook nog eens een huwelijk, een ontploffing, een begrafenis en ontluikende liefde voorgeschoteld. Dat smaakt naar meer - maar wel met mate: er zijn nu vier afleveringen te zien en daar komt iedere week eentje bij.

VERDEELD AMERIKA: VIETNAM

Wanneer kijken: als je graag nadenkt over de rol van de media in het publieke debat
Wanneer niet: als je een documentaire over de geschiedenis van de Vietnam-oorlog wil zien
Naast je op de bank: je mening over Noord-Korea
Waar: Videoland

Het heeft een wat ingewikkelde opzet, deze documentaire. Het gaat niet zo zeer over de Vietnam-oorlog zelf, maar over het debat dat in die tijd op televisie werd gevoerd. Voor het eerst werd de publieke opinie over een oorlog beïnlvoed door de discussie op tv, een proces waar we inmiddels al zo aan gewend zijn dat je bijna zou vergeten dat het ooit anders was. De destijds populaire talkshowhost Dick Cavett vertelt wie er allemaal bij hem op de bank zaten en zich uitspraken over de Amerikaanse inmenging in Vietnam. 

En dat waren niet de minsten: Jane Fonda, Warren Beatty, maar bijvoorbeeld ook de veteraan John Kerry. Allemaal vonden ze dat Amerika weinig te zoeken had in Zuidoost-Azië. Tegenover hen de voorstanders, die juist wilden inzetten op een succesvol einde van de oorlog - of toch tenminste een eervol vertrek. Tussen de bedrijven door leer je daar natuurlijk toch behoorlijk wat over de achtergrond van de oorlog en wat zowel de Vietnamezen als de Amerikaanse militairen erdoor moesten doormaken.  

THE FOO FIGHTERS: BACK AND FORTH

Wanneer kijken: als je altijd al in een band hebt willen spelen
Wanneer niet: als je allergisch bent voor mannen met lang haar
Naast je op de bank: je luchtgitaar
Waar: Netflix

Een verhaal over de Foo Fighters kan natuurlijk alleen maar beginnen bij Nirvana. Dave Grohl, Foo Fighters-frontman, was de drummer in de legendarische band van Kurt Cobain. Maar nadat die zelfmoord pleegde, moest hij toch weer door - hoewel niet iedereen hem dat in dank afnam, zo vertelt hij in deze uitgebreide documentaire. In ruim anderhalf uur zien we hoe het project van een privé-project uitgroeide tot een van de grootste rockbands ter wereld. 

Dat ging niet zonder slag of stoot. Een ding weten we na deze docu zeker: ook stoere rockers hebben gevoelens. Grohl is een perfectionist en zette een paar keer bandleden uit de formatie, ook als dat goede vrienden van hem waren. En sommige bleven maar terugkomen, tot chagrijn van de muzikanten die hen vervangen hadden. Een emotioneel portret dus, maar wel een doorspekt met allerlei toffe muziek fragementen. En tegen het einde  - het loopt tot 2011 - lijkt iedereen zijn draai te hebben gevonden. En dat hoor je.