Weekend magazine cover
  • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

  • Weekend Magazine editie 42, 2017 Path 400 Created with Sketch.

  • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

‘Ik, gek? Nee joh, in de overgang!’

Opvliegers, stemmingswisselingen, hartkloppingen: het zijn allemaal symptomen van de overgang. Deze week was het de Internationale Dag van de Menopauze. Want hoewel iedere vrouw het ooit meemaakt, weten veel van hen er nauwelijks iets van. En dus blijven ze jarenlang rondlopen met vage klachten waar maar geen oplossing voor lijkt te zijn. "Het is een complete vlaag van waanzin, en het enige wat je wilt is dat er een einde aan komt."

Het is kerst 2014 als Helma, een gezonde, altijd gelukkige vrouw van 52, haar eerste paniekaanval krijgt. Ze was aan het koken, voor de hele familie – doet ze altijd. Boven de pruttelende en geurende pannen voelt ze zich ‘heel raar’. Zweethanden, hartkloppingen, duizeligheid. “Ik dacht dat ik doodging.”

Helma ging niet dood. Maar de klachten gingen niet weg. Integendeel: ze werden steeds erger. “Die paniekaanvallen werden zo over me heen gegooid, zonder aanleiding, op elk moment van de dag.” Na een paar maanden functioneerde ze nog maar amper. Werken lukte niet meer, sociale afspraken kon ze niet nakomen. “Ik was alleen maar thuis, huilend en doodsbang. Ik werd gek in mijn hoofd. Je vliegt tegen de muur op, je kop barst uit elkaar. Het is een complete vlaag van waanzin, en het enige wat je wilt is dat er een einde aan komt.”

Loeiende sirenes
Eén keer is ze zelfs met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gebracht. De artsen konden niets vinden: het waren geen hartproblemen, het zat tussen haar oren. Helma had géén idee wat haar overkwam: ze had nog nooit psychische problemen gehad, en het zat ook niet in de familie. “Ik had een leuke baan in de zorg, een superhuwelijk, twee lieve kinderen, fijne vrienden. Ik was echt altijd dolgelukkig, een mazzelkont, en nu kon ik zelfs de afwas niet meer doen.”

Op haar dieptepunt wilde Helma voor de trein springen. “Ik had zoiets: ik stop ermee. Ik zei tegen mijn man en kinderen: ‘Zorg dat ze me opnemen’. In september 2015 kwam Helma op een gesloten afdeling van een GGZ-instelling terecht. Ze kreeg er antidepressiva en oxazepam, waardoor ze iets rustiger werd. Na een week mocht ze naar huis. “In die week had ik tijd om na te denken. Waar zou dit door komen? De psychologen daar dachten dat ik een angststoornis had. Maar ik dacht ineens: ik ben 52, mijn menstruatiecyclus werd steeds onregelmatiger. Kan het niet iets hormonaals zijn? Kan ik niet gewoon in de overgang zijn?”

Zitten tobben
Magda Armeanu werkt als gynaecoloog bij de Gynos Vrouwenkliniek in Den Haag en Baarn. Zij is gespecialiseerd in het behandelen van vrouwen met overgangsklachten. Niet zelden komen vrouwen met depressieve gevoelens of ‘vage lichamelijke klachten’ bij haar. “Veel patiënten die bij ons komen hebben al jaren zitten tobben. Ze slapen slecht, zijn moe, hebben spierpijn, gewrichtspijn, waardoor ze niet meer kunnen sporten of werken. Ze hebben vaak geen idee dat het door de overgang komt.”

De symptomen ontstaan vaak tussen de 40 en de 50 jaar en houden gemiddeld enkele jaren aan na de laatste menstruatie. Bij sommige vrouwen duurt het langer, tot de 60 à 65 jaar, en bij 10 procent van de vrouwen blijven de klachten levenslang. 

“Vooral nachtelijk transpireren en de opvliegers zijn hardnekkig”, zegt Dr. Armeanu. “Het thermoregulatiecentrum van de hersenen raakt verstoord, waardoor vrouwen het ineens heel warm krijgen en overmatig transpireren om deze warmte kwijt te raken. Dat is heel belemmerend in het dagelijkse leven, als je bijvoorbeeld een zakendiner hebt, voor de klas staat of een vergadering moet voorzitten. ’s Nachts worden vrouwen wakker van de hitte-aanvallen.”

Hormonen
Andere klachten, zoals gewrichtspijn, hoofdpijn, hevige stemmingswisselingen, depressiviteit, zijn minder bekend en koppelen vrouwen minder snel aan de overgang. Toch hebben ze dezelfde boosdoener: een veranderende hormoonhuishouding.De hoeveelheid oestrogeen daalt als een vrouw in de overgang komt. Oestrogeen is een belangrijk geslachtshormoon bij vrouwen en wordt aangemaakt in de eierstokken. De geslachtshormonen regelen de menstruatie – dus wie minder oestrogeen heeft, menstrueert op een gegeven moment niet meer en krijgt overgangsklachten. “Het is puur biologisch, zodat de vrouwen op een bepaalde leeftijd niet meer zwanger raken”, legt Armeanu uit. “Omdat we steeds langer leven, is het extra belangrijk dat we dat in goede gezondheid ouder kunnen worden.”

Tien procent van de vrouwen wandelt klachtenloos door de overgang heen. 90 procent heeft ten minste een paar klachten. De één kampt met lichamelijke klachten, de ander heeft het geestelijk zwaar. Saskia van Mieghem (50) had het allebei. Ze noemt haar opvliegers ‘warmtesensaties die maar bleven komen’. “Maar ik had ook hartkloppingen, continu een brandende vagina, pijnlijke spieren, voelde me vreselijk moe en depressief. Voor feestjes en visites meldde ik me af. Ik lag liever in bed. Vreselijk.”

Ze ging naar de huisarts, die verwees haar door naar de internist, maar die kon niets vinden. “Niemand dacht aan de overgang. Ik zelf dus ook niet. Toen ben ik maar zo veel mogelijk voedsel met e-nummers gaan vermijden, heb ik minder koffie gedronken en ben ik aan pilletjes van Dr. Vogel gegaan.”

Kwetsbaar
“Vrouwen in de overgang voelen zich kwetsbaar”, zegt Armeanu. Vooral de vrouwen die al eerder depressieve periodes hebben gekend, of vaak hoofdpijn of gewrichtspijn hebben, ervaren dat hun klachten verergeren. “Maar ook vrouwen die nooit dat soort problemen hebben gehad, kunnen ineens een totaal ander mens worden. Het kan gewoon heel heftig zijn om in de overgang te raken.” 

Een ander probleem dat de menopauze met zich meeneemt, is dat vrouwen die vroeg in de overgang komen (denk aan 40, 45 jaar), vatbaarder zijn voor hart- en vaatziekten, botontkalking en dementie. “Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat de gezondheid van deze vrouwen echt baat heeft bij het behandelen met hormonen.” De hormonen die deze vrouwen niet meer of minder in hun eierstokken aanmaken in de overgang, worden via een pleister of pil toegediend.  “Het is echt een wonder hoe ik vrouwen hier binnen zie komen en weer weg zie gaan.” 

Borstkanker van hormonen?

Sommige vrouwen die bij Dr. Armeanu in de praktijk komen en het woord hormoonbehandeling’ horen, schrikken. Want: daar krijg je toch borstkanker van? Armeanu’s antwoord: “Het risico is zeer gering.” Uit onderzoek blijkt dat als een groep van 1000 vrouwen in de leeftijdsgroep van 50 tot 59 jaar 5 jaar wordt gevolgd zonder hormoon behandeling, er gemiddeld 23 borstkanker krijgen. Als 1000 vrouwen in de leeftijdsgroep van 50 tot 59 jaar gedurende 5 jaar hormoontherapie krijgen, dan krijgen 28 vrouwen borstkanker. “Op de 1000 vrouwen zijn dat er dus vijf meer. Bovendien daalt het risico weer na het stoppen van de hormoontherapie. Bij onze voorlichting aan de cliënt zijn we daar open over, want de keuze is voor iedereen natuurlijk persoonlijk.”

Schaamte
Toch zijn er twee drempels voor vrouwen om hulp te zoeken. De eerste is schaamte. Vertel maar eens dat je continu een brandende vagina hebt. Of een schimmel down under, of incontinentieproblemen hebt. Kom er maar eens voor uit dat je geen zin hebt in seks. Dat je je ineens – zonder directe aanleiding – depressief, onzeker of humeurig bent geworden. “De overgang staat gelijk aan oud en krakkemikkig worden. En de vrouw die in de overgang zit, wordt vaak gezien als een chagrijn.” Ook Helma, die een Facebookpagina beheert voor vrouwen in de overgang, ziet schaamte. “Dan mailen vrouwen: ‘Weet je zeker dat deze pagina besloten is en dat er geen mensen van buitenaf kunnen meelezen over onze klachten?’”

Dr. Armeanu ziet elke dag vrouwen die (te) lang doorlopen met klachten. “Opvliegers zijn eigenlijk de enige klachten die vrouwen meteen aan de overgang koppelen. Met de rest modderen ze maar door, soms jaren, en proberen ze kalmeringsmiddelen of van die huis-tuin- en keukenmiddeltjes.” Zoals rode klaver, of allerlei sojapreparaten. “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dat beter werkt dan een placebo.”

Daarnaast zijn er veel lifecoaches en overgangsconsulenten die vrouwen ondersteunen bij de overgang. “Het kan vrouwen helpen, het is goed om je leefstijl aan te passen. En het is aan te raden om te stoppen met roken, alcohol en koffie drinken. Ook is veel bewegen, gezond eten en soms afvallen gezond. En als iemand met depressieve gevoelens hulp kan krijgen van een psycholoog, dan is dat verstandig. Maar bij serieuze klachten adviseer ik vrouwen om zeker ook een hormoonbehandeling te overwegen", zegt  Armeanu. 
 
Leven weer terug
De hormoonbehandelingen helpen veruit de meeste vrouwen. Wel is het per persoon verschillend of ze 'een beetje of heel erg' helpen. Zo werkten ze bij Saskia goed – ‘wat een uitvinding, ik heb mijn leven weer terug’ – maar bij Helma minder. “Alles wordt nu na twee jaar wat rustiger, maar ik heb zeker mijn leven nog niet terug. Het was hard werken. Veel gesprekken bij de GGZ, en de hormoonbehandelingen werkten maar deels.” Saskia en Helma hebben beiden nog steeds slechte momenten, maar het scheelt ‘duizend procent’ dat ze nu weten: het komt door die verdomde hormonen dat ik me nu down voel, of dat ik in paniek ben. Het hoort erbij.
 
Daarom is voorlichting het állerbelangrijkste, vindt Helma. “Toen de arts me vertelde dat waar mijn depressie vandaan kwam, was ik zó opgelucht. Had ik het maar metéén geweten. Ik was niet gek, niet krankzinnig, ik was gewoon in de overgang.” Daarom vertelt ze haar verhaal. En daarom was ze op de internationale dag van de menopauze op het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag, om te praten over de overgang. “Ik wil onze dochters en kleindochters de ellende die mij en veel andere vrouwen is overkomen, besparen.”
 

Voordelen? 
Zitten er ook voordelen aan de overgang? “Sommige vrouwen vinden het fijn dat ze niet meer menstrueren: geen buikkrampen en andere ongemakken meer”, zegt Armeanu. Daarnaast is de overgang ook psychisch soms een positief keerpunt voor vrouwen. “Het is de afsluiting van een hoofdstuk. Ze ‘hoeven’ niet zo nodig meer alles: de kinderkwestie is voorbij, ze hoeven geen carrière te maken. In de overgang gaan vrouwen soms automatisch hun activiteiten terugschroeven en meer prioriteiten stellen.” Saskia geeft aan dat ze door de overgang ‘wijzer’ is geworden. “Ik sta anders in het leven en kies veel meer voor mezelf dan voorheen.” 

Door Lisanne van Sadelhoff

Cougar + toyboy = veel voor(oor)delen

In de film Home Again legt de 40-jarige Alice het aan met twintiger Harry. En terwijl dat volledig geaccepteerd is als het om een oude bok met een jonge blom gaat, vinden veel mensen een vrouw met een veel jongere vriend toch nog een beetje gek. Redacteur Kita van Slooten weet dat maar al te goed: haar geliefde is tien jaar jonger dan zij.

Tijdens een potje Triviant werd ik (38) er weer eens aan herinnerd dat mijn vriend toch echt een stukje jonger is dan ik. Er kwam een vraag over een televisieserie waarin een gestrand ruimtewezen de hoofdrol speelt en terwijl ik meteen op mijn stoel zat te stuiteren, zag ik bij Tim (28) de vraagtekens op zijn gezicht verschijnen. Hij had nog nooit van ALF gehoord, terwijl ik als kind groot fan van die serie was. Sterker nog, Tim was nog niet eens geboren toen de eerste afleveringen op de buis verschenen.

Op die momenten kunnen we niet om ons leeftijdsverschil heen, maar verder sta ik er eigenlijk amper meer bij stil. Hij is gewoon Tim, met wie ik al drie jaar lief en leed deel. Toch merk ik soms dat de buitenwereld er iets anders over denkt. Bijvoorbeeld wanneer mensen gekscherend aan me vragen hoe het met mijn toyboy is. Alsof hij dus mijn speeltje is. En hij krijgt van lollige collega's dan weer opmerkingen over de MILF die hij thuis heeft zitten.

Ook op televisie en in de bioscoop wordt er nog krampachtig gedaan over relaties tussen vrouwen en jongere mannen. In haar nieuwste film Home Again zien we Reese Witherspoon een dappere poging wagen, maar echt overtuigend is niet. En dat terwijl het andersom de normaalste zaak van de wereld is. Kijk maar eens naar de tegenspeelsters van de 55-jarige Tom Cruise of de 62-jarige Denzel Washington. De heren delen het scherm met actrices die met gemak hun dochter hadden kunnen zijn en daar kraait geen haan naar.


Tim en Kita

Miranda (49), die nu ruim een jaar gelukkig is met Cees (36), vindt dat meten met twee maten volkomen onzin. “Bij mannen wordt er niet raar op gekeken als ze met een jong ding aan de arm lopen. Maar als het andersom is, is een vrouw ineens onverstandig bezig. Het zijn onuitgesproken regels en verwachtingen waar we mee zijn opgegroeid, maar het zou moeten gaan om wat jou als persoon met iemand verbindt. Om wat je met de ander deelt. Niet om status, leeftijd of wat dan ook. We zijn allemaal mensen met gevoelens en voor wie je die krijgt zou dan toch niet uit moeten maken?”

Ook Linda (38) voelt zich niet aan leeftijd gebonden. Ze is al bijna acht jaar samen met Vincent (27). “Ik was 30 toen we iets kregen en hij 19.” Dat kan op die leeftijd een flink verschil in levensfase betekenen, maar bij Linda en Vincent ging het heel soepel. Misschien ook omdat er in hun omgeving niet raar over gedaan werd. “In het begin heb ik wel wat opmerkingen gehad, maar nooit heel dramatisch. Het was meer dat mensen verbaasd en nieuwsgierig reageerden als ze hoorden over ons leeftijdsverschil. Ik had daarvoor een relatie met iemand die 13 jaar ouder was, waardoor mijn broer grapte of ik soms aan overcompensatie deed. Verder dacht onze familie vooral: ‘We zien wel waar dit strandt.’”

Stranden deed het zeker niet. Inmiddels zijn Linda en Vincent de trotse ouders van de vierjarige Sven en tweejarige Owen. En daarmee komen we meteen bij het meest ingewikkelde aspect van een relatie met een jongere man: de kinderwens. Linda: “Omdat ik ouder ben, moet je daar wel keuzes in maken. Ik heb er meteen in het begin met hem al over gepraat en gezegd dat ik het supergezellig met hem had, maar dat hij wel moest weten dat ik een kinderwens had. En dat als hij dat niet zag zitten dat we dan beter als vrienden uit elkaar konden gaan. Het leek me niet slim om eerst iets op te bouwen en het daarna pas bespreekbaar te maken. Ik wilde meteen al weten of het hem zou afschrikken of niet. Maar hij bleef er heel kalm onder, dat dat zo even op tafel werd gegooid.”

"Wat als ik straks geen sappige eitjes meer heb?"

In tegenstelling tot Linda heb ik geen duidelijke kinderwens en dat maakt het reuze ingewikkeld. Ik ben eind dertig, dus dan zou ik nu toch wel een klok moeten voelen tikken? Maar ik voel niks. Ik vind mijn nichtjes en neefje helemaal het einde, maar ik zie het bij mezelf gewoon niet zo. Tim maakt zich er niet totaal druk om, maar dat vind ik juist beangstigend. Want nu is het voor hem prima, maar wat als hij over vijf jaar ineens bedenkt dat hij wél heel graag vader wil worden? Dan weet ik niet of ik nog sappige eitjes in de aanbieding heb.

Dus behalve dat ik het voor mezelf niet zeker weet, heb ik ook het gevoel dat ik met mijn getwijfel Tim iets aan het ontnemen ben. Hij zegt dat ik voor hem niks hoef in te vullen, dat hij het zelf beslist en echt niet staat te springen om een baby, maar het zit me toch niet helemaal lekker. Gelukkig herkent Miranda mijn worsteling heel goed. “Cees is in augustus 36 geworden en wie weet wil hij ooit nog kinderen. Hij zegt wel dat dat voor hem nooit een prioriteit is geweest en dat het goed is zoals het is. Maar ik heb zelf vier kinderen en ik weet wat een rijkdom dat is.”

Een rijkdom die haar Cees dan niet zal krijgen en ook al zegt hij zelf helemaal achter zijn keuze te staan, Miranda voelt het toch een beetje knagen. “Hij relativeert veel makkelijker dan ik. Hij kiest voor mij en de rest doet niet ter zake. Ik ben veel emotioneler daarin. Wat als die behoefte nog komt? Maar ik probeer dat nu los te laten, want garanties zijn er in de liefde sowieso niet. Dat is iets wat ik na twee huwelijken wel zeker weet.”


Cees en Miranda

Net als in elke andere relatie is het dus genieten van de momenten die je met elkaar deelt. Samen lachen, maar ook de ander steunen waar dat nodig is.  En als het daarop aankomt, blijkt leeftijd helemaal niets te zeggen over iemands emotionele volwassenheid. Anders gezegd: ik ben met mannen geweest die ouder waren dan ik, maar waar je in tijden in nood geen fluit aanhad. En ik ken wel meer oudere mannen die zich nog als een kind gedragen als het ze emotioneel een beetje te heet onder de voeten wordt.

Miranda sluit zich daar volledig bij aan. “Ik heb vier kinderen en ben dus de hele dag al druk met regelen en doen. Dan zit ik niet te wachten op een man die als een vijfde kind is, terwijl dat in vorige relaties toch echt wel eens het geval was. Maar Cees heeft veel levenservaring. Hij heeft genoeg meegemaakt, zelfs dingen die nog niet op mijn pad zijn gekomen. Daar kan hij goed over praten, maar hij kan het ook makkelijk relativeren. Terwijl ik nog wel eens in mijn emoties wil blijven hangen. Hij is rustig en standvastig. Daarmee vult hij mij goed aan.”


Linda, Vincent en hun twee zoontjes

Ook Linda hoeft zich niet als een moederfiguur op te stellen naar Vincent. Integendeel zelfs. “Vincent is best een serieus type. Hij denkt goed na en is heel verantwoordelijk. Als we dan op visite zijn ergens en het is gezellig, wil ik nog wel eens blijven hangen. De kinderen kunnen best een kwartiertje later naar bed, denk ik dan. Maar dan oppert hij om alvast met ze naar huis te gaan en ze op bed te leggen. Dus hij is daarin gedisciplineerder dan dat ik ben.”

"Hij is tenminste nog niet vastgeroest"

Het moge duidelijk zijn. Het leeftijdsverschil zegt helemaal niets over de kwaliteit van iemands relatie. Het is ook niet de leeftijd, maar het karakter van onze jonkies waar ik, Linda en Miranda op gevallen zijn. Maar één ding hebben alle drie onze mannen gemeen. Ze staan opener in het leven dan veel van onze leeftijdsgenoten en dat is dan ook hét grote voordeel van een relatie met een jongere man.

Of zoals Miranda het mooi weet te zeggen: “Cees is tenminste nog niet vastgeroest. Hij is dan wel rustig, maar niet saai. Mensen van mijn eigen leeftijd doen bepaalde dingen niet meer omdat het niet verstandig is. Maar ik wil niet altijd verstandig zijn. Het mag allemaal wel wat avontuurlijker en met Cees kan dat. We hebben na onze eerste echte date meteen spontaan een vakantie geboekt. Dat was fantastisch. Ik geniet van die onbevangenheid.” En Linda en ik delen dat gevoel.

Linda: “Hoe ouder je wordt hoe meer je hebt meegemaakt en hoe voorzichtiger je wordt. Ik zie snel beren op de weg, omdat ik van eerdere ervaringen weet wat er eventueel fout zou kunnen gaan. Maar Vincent heeft die ervaringen niet, dus die laat zich ook niet belemmeren. Hij ziet niet meteen ergens een probleem in.” En dat is dus geweldig, zo’n man die je meeneemt op avontuur. Die overal nog zin in heeft en jou ook weer enthousiast maakt.

Mannen hebben dus niet het alleenrecht op relaties met een jongere partner. Voor vrouwen kan het ook heerlijk zijn. En dat hij dan jouw favoriete jeugdserie niet kent, neem je maar op de koop toe. Of je doet net als ik: de dvd bestellen en een knus avondje op de bank inlassen.

Door Kita van Slooten

Home Again: zoet maar vernieuwend

Film van de week: Home Again
Regie: Hallie Meyers-Shyer
Met: Reese Witherspoon, Michael Sheen, Pico Alexander
Waardering: 3 sterren

Reese Witherspoon behoort tot de machtigste zakenvrouwen op aarde. Terwijl Hollywood nog natrilt van het grote seksschandaal rondom producent Harvey Weinstein, wordt de productiemaatschappij van Witherspoon steeds sterker. Ze maakt zich hard voor films die verhalen vertellen over vrouwen en blijft ondertussen zelf ook acteren. Daarbij werkt ze graag samen met vrouwelijke filmmakers. Zoals in deze heerlijk zoete romkom, die zowel voorspelbaar als vernieuwend is.

Witherspoon speelt de net gescheiden Alice, die met haar twee kinderen terugkeert naar haar geboortestad Los Angeles. Daar probeert ze met frisse moed een nieuw leven en nieuwe carrière aan te zwengelen. Het verloopt allemaal wat moeizaam en op haar veertigste verjaardag zet Alice het dan ook maar flink op een zuipen. Na een wilde nacht wordt ze wakker met de knappe twintiger Harry in haar bed. En dat is niet alles, want zijn twee beste vrienden, acteur Teddy en scenarioschrijver George, liggen te ronken in haar woonkamer.

De drie vrienden blijken geen vaste verblijfplaats te hebben. Ze proberen hun eigen film van de grond te krijgen, maar hebben geen cent te makken. Omdat het toch best gezellig is met die leukerds over de vloer besluit Alice ze tijdelijk te laten blijven. Reuze knusse momenten volgen. De oudste dochter van Alice wordt door de sympathieke George aangemoedigd om mee te doen aan een schoolproject. En ook Alice knapt zienderogen op van het charmante gezelschap én van haar affaire met Harry.

Home Again is geregisseerd door Hallie Meyers-Shyer, dochter van filmmaakster Nancy Meyers die de film produceerde en eerder zoete romkoms als The Holiday en It's Complicated afleverde. Hallie werd duidelijk door haar moeder geïnspireerd, want ook Home Again is als een gladgestreken taart. De wereld waarin deze personages leven is een paradijsje, waar Alice ook zonder baan in een loeigroot huis kan wonen en waar niemand ooit écht ruzie heeft. Het enige gevecht dat plaatsvindt, tussen de ex van Alice en Teddy, is zelfs een van de meest grappige scènes van de film.

Dat maakt het allemaal extra interessant dat juist in een brave romkom als deze de vrouwelijke hoofdrolspeelster tussen de lakens kruipt met een veel jongere man. Dat zien we in Hollywood niet vaak. Home Again snuffelt wat aan dat taboe, maar daar blijft het dan helaas toch bij. Uiteindelijk krabbelen de filmmakers terug en eindigt de film met allerlei dooddoeners. Het zou mooi zijn als powervrouwen als Nancy Meyers en Reese Witherspoon in de toekomst meer buiten de lijntjes durven te kleuren. Stapje voor stapje kan Hollywood dan een plek worden vrouwen net zoveel mogen en kunnen als mannen.

Door Kita van Slooten

7 detectives op repeat

Van Raymond Chandler tot Saskia Noort, van Patricia Highsmith tot Jo Nesbø: thrillerschrijvers zijn al decennia lang waanzinnig populair. Hun boeken gaan miljoenen - en in sommige gevallen zelfs miljarden - keren over de toonbank. En als je dan een personage verzint dat goed aanslaat, is de verleiding groot die in het volgende boek weer aan het werk te zetten. Zo zijn er inmiddels talloze speurders die hun publiek steeds maar weer weten te boeien met hun slimme inzichten, ongebruikelijke werkwijzen en spannende avonturen. Deze zeven maakten, net als Robert Langdon, allemaal ook de overstap naar het witte doek of de televisie, zodat ze alleen maar nóg populairder zijn geworden.

1. C. Auguste Dupin
​Misschien heb je van dit personage nog nooit gehoord. Dat kan, want hij werd al halverwege de 19e eeuw verzonnen. Maar toch hoort hij in dit lijstje thuis: het boek The Murders in the Rue Morgue van Edgar Allan Poe, waarin C. Auguste Dupin de hoofdrol speelt, wordt algemeen gezien als de eerste detective roman ter wereld. Daarna mocht hij in nog twee boeken mysteries oplossen. Volgens kenners werd in die drie boeken de basis gelegd voor vele (literaire) thrillers daarna: een buitenstaander - geen politieman dus! - die met zijn scherpzinnige geest en superieure observatievermogen iedere crimineel te slim af is. 

 

2. Sherlock Holmes
Zo'n vijftig jaar na Dupin werd misschien wel de meest beroemde fictionele detective ter wereld gecreëerd: Sherlock Holmes. Dat schrijver Arthur Conan Doyle hem op Dupin baseerde, lijkt duidelijk. Net als in de boeken van Poe worden de avonturen van de detective verteld door een vriend - in dit geval de al even beroemde Dr. Watson - die ons een inkijkje geeft in de manier waarop zo'n buitengewoon slimme geest te werk gaat bij het oplossen van allerhande misdaden. Holmes en Watson blijven ook 130 jaar later populair. Zo zijn er de films met Robert Downey Jr. en Jude Law en de series Sherlock en Elementary (zie ook de rubriek On Demand verderop in dit Weekend Magazine). Die laatste is vernoemd naar de beroemdste uitspraak van de hooghartige detective: 'Elementary, my dear Watson', waarmee hij maar wil zeggen dat wat voor de meeste mensen onbegrijpelijk is, voor Sherlock Holmes appeltje-eitje is.    

3. Hercule Poirot
Deze excentrieke, keurig besnorde Belg werd tot leven geroepen door de Britse schrijfster Agatha Christie. Naar eigen zeggen baseerde ze haar ietwat neurotische personage op die van Arthur Conan Doyle, en ook hier zijn de overeenkomsten legio. Een gedistingeerde buitenstaander die met zijn onovertroffen oog voor detail en hang naar logica steeds weer de moordenaar weet aan te wijzen. Meestal gebeurt dat in een landhuis, met een bont gezelschap aan gasten, een snobbige butler en een verdachte die later onschuldig blijkt. In maar liefst 33 romans, 50 korte verhalen en een toneelstuk weet Poirot de dader te pakken.

4. Miss Marple
Maar dat die superieure speurdersgeest niet alleen aan mannen is voorbehouden, bewees Christie met haar personage Miss Jane Marple. Een vriendelijk oud dametje, die je misschien eerder met geraniums en breiwerkjes dan met brute moorden associeert. Aanvankelijk stond ze in haar dorp vooral bekend als roddeltante, in latere verhalen wordt Miss Marple een stuk aardiger. Maar het is wel haar nieuwsgierigheid die haar telkens helpt de misdaad op te lossen. Plus haar opvallende vermogen om in een onschuldige opmerking een belangrijke clue te ontdekken - iets dat we bijvoorbeeld terugzien bij onze eigen Jurriaan de Cock. Dat Miss Marple en Hercule Poirot goed aansloegen, blijkt wel uit de verkoopcijfers. Met maar liefst 2 miljard verkochte exemplaren, is Agatha Christie een van de best verkopende schrijvers aller tijden.

5. Lisbeth Salander

Na Miss Marple kwamen er legio vrouwelijke detectives, Kinsey Millhone bijvoorbeeld (uit de boeken van Sue Grafton) of Frieda Klein (van schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French). De absolute tegenhanger van de lieve, oude Jane Marple is de recalcitrante, agressieve Lisbeth Salander, uit de Millenium-trilogie van de Zweedse Stieg Larsson. Officieel is hacker Salander de sidekick van journalist Mikael Blomkvist, maar zelf gaat ze ook in het geval van onrecht geen confrontatie uit de weg. Ze lijkt daarmee veel op iconische broeierige, harde detectives als Philip Marlowe (van Raymond Chandler) of Sam Spade (van Dashiell Hammett). Haar schrijver Stieg Larsson, die overleed in 2004, past nog in een andere traditie: de opkomst van Scandinavische detectives. 

6. Kurt Wallander

Want die Scandinaviërs hebben inmiddels hun hele eigen genre in literaire thrillers: Nordic Noir. Deze boeken worden bevolkt door tobberige rechercheurs van middelbare leeftijd, denk aan Martin Beck (van schrijverspaar Maj Sjöwall en Per Wahlöö), Smilla Jaspersen (van Peter Høeg) en dus Kurt Wallander. Deze getroebleerde politieman, een creatie van de Zweedse schrijver Henning Mankell, is opvliegend en cynisch, maar natuurlijk ook razend slim. Steeds weer blijkt dat er onder het rustige, welvarende oppervlak van de Zweedse samenleving allerlei narigheid broeit. De korte dagen en het barre landschap vormen de achtergrond voor allerhande misdaden, die Wallander weet op te lossen ondanks zijn problemen thuis, zijn overmatige alcohol gebruik en de tegenwerking van zijn meerderen.  

7. Jurriaan de Cock

Nee, dan die lieve oude Jurriaan de Cock. Die lust ook best een neutje, maar aan het eind van de dag zit hij gezellig bij mevrouw De Cock aan de warme maaltijd en is de zaak opgelost. Appie Baantjer, zelf rechercheur op de Wallen in Amsterdam, schreef zijn eerste boek met deze held in de hoofdrol in 1963. Daarna volgde nog 70 titels met De Cock, met CeeOoCeeKaa, en zijn maatje Dick Vledder. Ook dit zijn dwarse detectives, die maar wat vaak tegen de orders van chef Buitendam ingaan. Maar zo lossen ze wel iedere zaak op, meestal nadat - in de stijl van Miss Marple - De Cock een belangrijke aanwijzing hoort in een voor de rest totaal ongerelateerde opmerking van Vledder of barman Smalle Lowietje. Vanaf 1995 werd De Cock door Piet Römer gespeeld in de televisieserie. Met een beetje geluk zap je nog wel eens langs een herhaling, ook al worden er sinds 2006 geen nieuwe afleveringen meer gemaakt.   

Door Peper Hofstede

Een gadget als oppas: handig of gevaarlijk?

Onlangs kwam spellenfabrikant Mattel in opspraak. Het bedrijf wilde graag een virtuele babysitter op de markt brengen. Maar niet iedereen vond dat nou zo'n geweldig idee: moet je het troosten of zelfs opvoeden van je kinderen wel aan robots en gadgets overlaten?

Begin dit jaar kondigde Mattel de nieuwe gadget aan: de Aristotle. Het zou met een camera je kind in de gaten kunnen houden, maar ook troost bieden aan een huilende baby of een wat ouder kindje helpen bij het leren van een taal. Taken die toch normaal onder de verantwoordelijkheid van ouders vallen. 

Kinderarts Jennifer Radesky zei in de Washington Post zich zorgen te maken dat technologie te veel de rol van ouders zou overnemen bij het geven van aandacht aan kinderen. En daar stond ze niet alleen in: duizenden mensen, onder wie veel artsen tekenden een petitie en de gadget van Mattel werd geschrapt.

Slimme wieg
Toch is het ergens gek dat een camera met een paar handige foefjes zo negatief wordt ontvangen. Toen Ford voor een reclamecampagne een bedje ontwierp dat baby’s met allerlei sensoren in de gaten hield, reageerde iedereen erg enthousiast. Mensen konden niet wachten tot het slimme wiegje op de markt werd gebracht. Het belooft namelijk de taak van jou als kersverse ouder over te nemen als je kindje ’s nachts non-stop huilt en niet in slaap komt. Het wiegje wiegt zachtjes, maakt een sussend geluid en laat de lichten van passerende verkeerslichten zien.

Een soort gelijke wieg, de Snoo, werd ook al ontworpen door kinderarts Harvey Karp. Maar volgens Karp moeten ouders niet denken dat ze niets meer hoeven te doen. “We willen niet dat mensen denken dat de wieg een truc is om baby’s eenvoudig voor acht uur te laten slapen, zo zijn baby’s niet", zegt hij tegen The Wall Street Journal. Volgens Karp moeten ouders nog steeds regelmatig bijspringen wanneer er iets met het kind aan de hand is, maar wel minder vaak. De wieg laat ouders weten wanneer ze nodig zijn via een app die ze op hun telefoon kunnen installeren. 

Angst voor hacken
In principe zijn ouders dus best bereid gadgets te gebruiken. Toch zijn er zorgen. Een andere reden dat de Aristotle van Mattel negatief werd ontvangen, was de ingebouwde camera en de privacy van de gadget. Want wat zou een bedrijf als Mattel doen met alle verzamelde data? Mattel beloofde dat zij de data zouden versleutelen en niet zouden doorverkopen. Toch bleven mensen wantrouwend en besloot het bedrijf er vanaf te zien.

Want ondanks dat ouders tegenwoordig allemaal een babyfoon met ingebouwde camera hebben, blijft er een grote angst onder mensen dat zo'n camera kan worden gehackt. Wat in dat geval vooral belangrijk is om te doen, is het wachtwoord van het IP-adres te veranderen. Een camera staat meestal ingesteld met een standaard wachtwoord zoals bijvoorbeeld 'welkom123' of 'admin', het is dus van belang om die direct te veranderen in een sterk exemplaar.

Babysitter vervangen door robot
Met een paar simpele voorzorgen, kan je als ouder in principe prima gebruik maken van dit soort slimme gadgets. Maar net als met alles moet je een goede balans vinden. Zeker als het nog een stapje verder gaat, zoals de robot, die vorig jaar in China op de markt werd gebracht. De iPal is ontworpen om de taken van een babysitter over te nemen. 

De iPal is net geen meter hoog, heeft grote ogen, werkzame vingers en een tablet met touchscreen op zijn borstkas. De robot kan zingen, dansen, met kinderen praten en simpele spelletjes zoals steen-papier-schaar spelen. Ook kan het typische kinder vragen als 'waarom is de zon heet?' beantwoorden. Door de ingebouwde tablet kan je als ouder videobellen met je kind. Door alle functies die de iPal robot bezit, kan de robot kinderen tussen de drie en acht een paar uur bezig houden, zonder dat er een volwassene bij is, zegt Jiping Wang, oprichter van Avatar Mind. 

Gezelschap, geen ouder
“Het is een robot voor kinderen. Het is voornamelijk voor gezelschap”, zegt Wang. Volgens hem is het apparaat vooral geschikt voor de tijd waarin kinderen uit school komen en jij nog een paar uur aan het werk bent.

Noel Sharkey, een professor in robotica en kunstmatige intelligentie bij de University of Sheffield, maakt zich al een lange tijd zorgen over dit soort ontwikkelingen. Sharkey vindt dat robots een handige tool zijn voor kinderen op het gebied van onderwijs. “Het inspireert hen om te leren over wetenschap en engineering.” Maar volgens hem zitten er ook grote gevaren aan robots, omdat ze niet de gevoeligheid hebben om voor kinderen te zorgen, laat hij aan Computer Science weten. 

Voor alles geldt: met mate. Zo kun je prima een camera gebruiken om je spruit in de gaten te houden of een gadget die je kind tijdelijk bezighoudt, maar kun je de echte opvoeding en bescherming toch echt het beste zelf op je nemen.

 

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen: Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!​

 

 

 

De perfecte pavlova

In samenwerking met Uitgeverij Spectrum

Het is altijd een feest als er een nieuw boek van Donna Hay uitkomt! In Basics to Brilliance deelt ze haar beproefde basisrecepten, zoals deze spectaculaire pavlova. Wil je kans maken op een exemplaar van dit heerlijke boek? Lees dan vooral door.

Ingrediënten (voor 8–10 personen):

  • 225 ml eiwit (ongeveer 6 eieren)*
  • 330 g fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1½ theelepel blanke azijn
  • 375 ml single cream, geklopt (beter bekend als koksroom)
  • frambozen, passievruchtenpulp en partjes perzik, voor erbij

Voorbereiden:

Klop met een mixer op de hoogste stand het eiwit tot zich zachte pieken vormen. Voeg telkens 1 eetlepel suiker toe, klop tot de suiker is opgelost en voeg dan pas de volgende schep suiker toe**.

Schraap de wanden van de kom schoon nadat alle suiker is toegevoegd en klop nog 10–15 minuten of tot het mengsel dik is en glanst***.

Meng de maïzena en azijn in een kleine kom tot een glad papje.

Voeg het maïzenamengsel toe aan het eiwitmengsel en klop tot alles goed is gemengd.

LET OP!
* Meringue maken vereist kennis. Weeg je ingrediënten zorgvuldig af, ook de eiwitten, want niet alle eieren zijn even groot. Verse eieren op kamertemperatuur geven het beste resultaat; je kunt ze mooi luchtig en volumineus opkloppen en ze blijven stabieler tijdens het bakken.

** Oefen geduld als je de suiker geleidelijk aan het eiwit toevoegt. Elke eetlepel suiker moet eerst opgelost zijn voor je de volgende schep erbij doet.

*** Klop het meringuebeslag niet te lang. Het is klaar als het dik en glad is en glanst en er geen suikerkorrels meer in zitten. Dat kun je controleren door een beetje van het beslag tussen je duim en wijsvinger te wrijven.

TIP: Maak liever geen meringue op vochtige dagen. Door te veel vocht kan meringue tijdens of na het bakken inzakken.

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 150 °C. Teken met een potlood een cirkel van 20 cm op een vel bakpapier. Leg het vel met de potloodzijde op een licht ingevette bakplaat. Schep het meringuebeslag in de cirkel en maak een mooie ronde vorm. Verlaag de oventemperatuur tot 120 °C en bak 1 uur. Laat de meringue langzaam afkoelen in de oven, met de ovendeur dicht; het liefst een hele nacht.

Klop de slagroom (single cream), leg de pavlova op een schaal of bord, schep er de slagroom, frambozen, passievruchtenpulp en perzik op en dien op!

Basics to Brilliance
In het nieuwe boek van Donna Hay staan haar beproefde basisrecepten. Bij elk gerecht worden slimme variaties gegeven zodat je je receptenrepertoire flink uit kunt breiden. Wat te denken van een basisrecept voor de perfecte soufflé? Zodra je die onder de knie hebt, kun je gaan variëren. Dan zet je net zo gemakkelijk en vol vertrouwen een overheerlijke spinazie-kaassoufflé op tafel, of eentje met forel, of juist met pancetta. Basics to Brilliance is Donna's persoonlijke leidraad om je van basics naar betoverend te helpen.

Wil je kans maken op een exemplaar van dit mooie boek? Weekend Magazine mag er drie weggeven! Stuur een mailtje naar [email protected] en vertel ons waarom dit boek precies is wat je nodig hebt. Vergeet je naam en adresgegevens niet te vermelden. De winnaars krijgen bericht.

Titel: Basics to Brilliance
Auteur: Donna Hay (www.donnayhay.com)
Prijs: € 35,-
ISBN: 978 90 00 35682 9
Uitgeverij: Spectrum

 

 

 

 

 

 

Life hacks voor op reis

Vuilniszakkenkleren

Neem altijd een rol vuilniszakken mee! Niet alleen voor alle rommel in de auto, maar ook als je op je knieën onder de auto moet kijken of als je een eind aan het lopen bent en er barst een bui los. Drie gaten in de zak en je hebt 100% waterdichte regenjassen voor het hele gezin. 

Verrassingspakketjes

Het kan op de achterbank na een paar uur reizen vaak een beetje onrustig worden. En ruziënde kinderen bevorderen de vakantiestemming niet echt. De oplossing: houd ze bezig! Maak van tevoren kleine zakjes met minicadeautjes die zij bijvoorbeeld bij grensovergangen of na een aantal kilometers mogen openen. Ja, het lijkt natuurlijk op omkopen en zal misschien pedagogisch niet helemaal verantwoord zijn, maar je houdt ze op die manier wel koest.  

Duct tape

Never leave without it! Of je nu een afgereden spiegel 'repareert' of de iPad aan de voorstoel plakt, een schoen waterdicht of een noodwaslijn maakt: tape redt je altijd. 

Meerijden

Betrek de kinderen bij de reis. Laat ze – mits oud genoeg natuurlijk – kaartlezen. Zo weten ze waar je heengaat, waar je kunt stoppen, waar je naar rechts of links moet én je leert ze papieren (!) landkaarten waarderen. 

Haarelastiekjes

Haarelastiekjes zijn een soort equivalent van de duct tape. Dus: altijd een paar meenemen, bijvoorbeeld om je tomtom vast te maken, als boekenlegger voor je reisgids of om een gesneden appel bijeen te houden, zodat de partjes niet bruin kleuren. Bij het gidsje dat wij hebben gebruikt voor het samenstellen van deze tips hebben ze er zelfs voor de zekerheid eentje bijgesloten! 

Life Hacks geeft 300 tips om zorgeloos op reis te gaan: dichtbij, ver weg, met én zonder kinderen. Mét gratis elastiekje.

Titel: Life Hacks voor op reis
Prijs: € 12,95
ISBN: 978-90-18-04212-7
Uitgeverij: ANWB

 

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

HET DINER

Wanneer kijken: als je kinderen hebt
Wanneer niet: als je niet van open eindes houdt
Naast je op de bank: je morele kompas
Waar: Netflix en Videoland

​Dat het geen gezellige gaat worden, staat al direct vast. De broers Paul en Serge Loman en hun echtgenotes gaan uit eten in een chic restaurant. De reden: ze moeten een belangrijk gesprek voeren over iets wat hun kinderen hebben uitgespookt. Laten we het erop houden dat het niet om onschuldig kattekwaad gaat. De beslissing die de ouders moeten nemen: geven ze hun eigen kinderen aan? De onderlinge spanningen tussen de twee echtparen en tussen de broers, maken het gesprek niet soepeler.

Deze bewerking van de roman van Herman Koch heeft een constante intensiteit, ook omdat de verteller van het verhaal - Paul Loman - zelf de hele tijd een nieuwe inschatting maakt van de situatie. Kiest hij voor zijn gezin, voor de zoon die voor hem altijd een goede zoon is? Of neemt hij de moreel juiste beslissing? Maar wat is dan eigenlijk moreel juist? Wat is zijn aandeel in de misdaad van zijn kind? En waarom doet zijn vrouw zo laconiek? Die vragen drijven de film voort, en maken hem de moeite waard. Des te jammerder dat een echte ontknoping uitblijft. Die vragen moet je dan maar voor jezelf beantwoorden. 

IVANKA TRUMP: DE ÉCHTE FIRST LADY VAN AMERIKA?

Wanneer kijken: als de Amerikaanse politiek je boeit en/of als je graag naar soaps kijkt
Wanneer niet: als je aan Trumpmoeheid lijdt
Naast je op de bank: je kritische blik
Waar: Videoland

Altijd perfect gecoiffeerd, altijd dezelfde glimlach, altijd een professionele doch kittige outfit. Ivanka Trump heeft haar imago tot een bastion gemaakt: onbewogen en moeilijk doordringbaar. Maar wat voor vrouw gaat er achter de façades schuil? Daar weet deze documentaire van BBC-journalist Matt Frei eigenlijk ook geen antwoord op te geven. Het probleem is natuurlijk dat de mensen om wie het echt gaat - Ivanka en haar vader, de president van Amerika - niet hebben meegewerkt. En dus blijft het toch een beetje hangen in gefundeerde speculatie.

Dat wil niet zeggen dat je niks nieuws te weten komt. Zo zouden Ivanka en haar man op de achtergrond wel degelijk de agenda van Trump een klein rukje naar links geven; bijvoorbeeld door het terugdraaien van een beschermingswet voor lhbgt-ambtenaren tegen te houden. Verder leren we meer over de (zweem van) belangenverstrengelingen tussen de Trump-bedrijven en het Witte Huis en de soms ietwat eng hechte band tussen vader en dochter. Zo zou zij vele malen meer invloed The Donald hebben dan zijn vrouw, Melania. En of ze in de toekomst misschien zelf wel president zou willen en kunnen worden? Er zijn sprekers in deze docu die er ernstig rekening mee houden. 

ELEMENTARY

Wanneer kijken: als je graag logica spelletjes speelt
Wanneer niet: als je fan bent van Benedict Cumberbatch, de ster van Sherlock
Naast je op de bank: je oog voor detail
Waar: Netflix

De legendarische detective Sherlock Holmes - zie ook het lijstje met Spannende Speurders in dit Weekend Magazine - blijft maar een bron van inspiratie. In 2009 was er de film met Robert Downey Jr. en Jude Law, in 2010 kwamen de Britten met de serie Sherlock en in 2012 startte het Amerikaanse Elementary. Sindsdien woedt er een discussie welke van de twee series de beste is. Beide zijn te zien op Netflix, dus je kan altijd je eigen vergelijking maken.

Elementary wijkt in ieder geval wat verder af van de originele verhalen. Het speelt zich af in New York, en Dr. Watson is een vrouw. Het is, meer dan Sherlock, allemaal wat opgepoetst. Tegelijkertijd is Elementary in z'n genre - buitengewoon slimme buitenstaander helpt de politie (zoals The Mentalist of Castle)  - goed gelukt. Johnny Lee Miller is overtuigend als briljante gek, en de chemie met Lucy Liu is geloofwaardig. Verfrissend ook dat er geen liefdesrelatie ontstaat tussen de twee, maar wel een wederzijds respect omdat ze van elkaar kunnen leren. Voor ons kijkers is het vooral onderhoudend: de snelle dialogen, de onverwachte plotontwikkelingen en de rare, maar sympathieke personages maken het de moeite waard. Misschien niet zo Sherlock Holmes als Sherlock, maar zeker leuk om te zien.

STEP UP 5: ALL IN

Wanneer kijken: als je graag een ritme volgt
Wanneer niet: als je verrast wil worden
Naast je op de bank: je lievelingsmuziek, om tussendoor zelf een dansje te wagen
Waar: Videoland

Sinds 2006 verschijnt zo'n beetje iedere twee jaar een Step Up-film - allemaal te zien bij Videoland. Het gaat natuurlijk steeds om hetzelfde: dansen, liefde, rivaliteit, vriendschap en het overwinnen van je eigen angsten en twijfels. Zo ook in de vijfde film, uit 2014. Die brengt precies wat je ervan verwacht - zowel in de goede als de slechte zin. De film draait om Sean, die we al kennen van eerder in de reeks. Hij en zijn dansgroep The Mob zijn naar Las Vegas vertrokken om het te maken, maar dat is niet gelukt. De danscrew ziet het niet meer zitten en besluiten terug naar huis te gaan. Sean blijft en vormt een nieuwe crew. Maar dan komen zijn oude en zijn nieuwe crew tegenover elkaar te staan in een belangrijke danswedstrijd. 

Het script is overduidelijk uitgekauwd. Er lijkt niet eens moeite te zijn gedaan er nog wat origineels van te maken. De verhaallijn is voorspelbaar, net als de dialogen en de grappen. De vraag is of dat erg is: het gaat uiteindelijk om de dansscènes en daarmee zit het wel snor. Naar dansende mensen kijken is altijd fijn - je krijgt spontaan zin om zelf mee te doen. En wat let je? Daar zijn huiskamers (met dichte gordijnen) tenslotte voor. 

Weekendagenda

007 avant la lettre

Volgens de overlevering was Mata Hari de grootste spionne ter wereld. In het Fries Museum proberen ze deze mythe een beetje onderuit te halen. Uit de tentoonstelling komt vooral naar voren dat zij verstrikt is geraakt in intriges en slachtoffer is geweest van politieke spelletjes tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar niemand weet het echt zeker; wel geeft het museum een goed beeld van haar persoon met persoonlijke bezittingen en foto's: www.friesmuseum.nl.

ADE

Het Amsterdam Dance Event is het grootste 'club festival' ter wereld. Vorig jaar bezochten 375.000 bezoekers Amsterdam om een van de 2.200 optredende artiesten te zien en horen. Alles wat maar een beetje te maken heeft met elektronische muziek (dance) kun je hier te horen krijgen. Het festival wordt spectaculair afgesloten met eindeloos veel feesten, tot in de vroege maandagochtend. Veel informatie en tickets: www.amsterdam-dance-event.nl.

Tien dagen kunst

Met zijn eigen 'school' en bekende namen als Charley Toorop en Jan Sluyters, heeft Bergen aan Zee een reputatie opgebouwd als kunstenaarsdorp. Tegenwoordig heeft het villadorp naast een leuk museum (www.kranenburgh.nl) ook een echt kunstfestival. Tijdens deze kunsttiendaagse staat Bergen geheel in het teken van de kunst met pop-upgaleries, speciale tentoonstellingen en veel live muziek. www.dekunst10daagse.nl/home.

Dutch Design Week

Hij is weer gegonnen: de Dutch Design Week. Met de eindexamenwerken van de studenten aan de Design Academy als basis, kunnen we in heel Eindhoven van 'design' genieten. Bedenk wel dat het niet meer beperkt is tot een lamp of een fiets maar dat het vaker over hele concepten gaat, van storyhopping tot stonecycling en sustainable interventions. Als je een van de wandelroutes volgt, kun je eigenlijk niets missen. www.ddw.nl.

Haagse biermarkt

Om de komst van bock- en herfstbier te vieren, laten 30 – bekende en onbekende – brouwers hun bieren proeven. Koop een kristallen bierglas (leuk souvenir) en probeer een van de 100 speciaalbieren op de altijd zo gezellige Grote Markt van Den Haag. Natuurlijk is er een overvloed aan foodtrucks en -stalletjes en zal er live muziek aanwezig zijn. Voor meer informatie, kijk op de facebookpagina.

 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!