Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 41, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Familie vinden in de DNA-databank: 'Ik hoor eindelijk ergens thuis'

Adoptiekinderen die weinig tot geen informatie hebben over hun biologische familie, zoeken steeds vaker hun toevlucht bij commerciële DNA-databanken om bloedverwanten op te sporen. Op deze manier vond de uit Zuid-Korea geadopteerde Tanne Beudeker (46) een paar maanden geleden haar halfbroer in de Verenigde Staten.

Tanne kwam in 1972 vanuit Zuid-Korea naar Nederland, toen ze bijna een jaar oud was. Herinneringen aan haar geboorteland heeft ze niet. Geen enkele. Het enige wat ze van haar biologische ouders heeft, zijn een paar vellen papier met wat gegevens. De naam en geboortedatum van haar moeder, de naam en het geboortejaar van haar vader. Maar van de informatie over haar vader staat inmiddels vast dat die niet klopt. “Ik ben 25 jaar op zoek geweest naar ene ‘sergeant David Pollman’. Maar de naam van de man die nu waarschijnlijk mijn vader blijkt te zijn, lijkt daar in de verste verte niet op: Phillip Neil of Neil Phillip.”

Tanne groeit op in het Drentse Sleen, tussen geiten, schapen, katten, kippen en pony’s. Ze heeft er een gelukkige jeugd. Als haar adoptieouders rond haar negentiende gaan scheiden, gaat ze voor het eerst op zoek naar haar biologische vader. “Waarom juist mijn vader? Het was een gevoel. Informatiegewijs was het handiger geweest om voor mijn moeder te gaan, want daar wist ik meer van. Misschien had het iets te maken met het feit dat mijn adoptiemoeder in de scheiding degene was die mijn vader verliet. Dat ik onderhuids dacht: die moeders, die laten je maar in de steek. Ik had op de een of andere manier meer voeling met mijn vader dan met mijn moeder op dat moment.”

Wapenen tegen de teleurstelling
Via de stichting Wereldkinderen gaat ze op zoek naar hem. Zonder resultaat. Een aantal jaar later schrijft ze naar het tv-programma Spoorloos, maar als ze na twee jaar nog niets gehoord heeft, trekt ze zelf haar verzoek weer in. “Zo’n zoektocht is een proces”, legt ze uit. “Je moet je er elke keer weer voor opladen. Je krijgt nieuwe hoop, maar moet je tegelijkertijd wapenen tegen de teleurstelling. Toen ik zwanger was van mijn zoon, heb ik de zoektocht even geparkeerd. Ik kon het er niet bij hebben, wilde gewoon bij hem zijn. Maar zijn geboorte bracht ook nieuwe gevoelens met zich mee, omdat ik toen pas kon voelen hoe het is om zelf een kind te hebben. Wauw, je zou dit maar moeten weggeven, je zou dit maar moeten afstaan, dacht ik. Sindsdien voel ik een stuk meer empathie naar mijn moeder. Mijn god, wat moet ze daaronder geleden hebben.”

In de summiere informatie die Tanne bij haar adoptie meekreeg, staat dat haar moeder een affaire had met een Amerikaanse man, die in augustus 1971 terugkeerde naar de VS. Zij had verwacht dat hij haar zou laten overkomen, maar dat deed hij niet. Daarop bracht zij Tanne in februari 1972 naar een kindertehuis. “Wat ervan klopt weet ik niet, maar feit is dat er vanaf de jaren '50/'60 een heleboel kinderen vanuit Zuid-Korea zijn geadopteerd met een soortgelijk verhaal. Het paste niet in de cultuur dat je ongehuwd een kind kreeg, en al helemaal niet met een buitenlander. Daar werd schande van gesproken. Ook mochten vrouwen in Korea hun kind niet laten registreren, dat moest de vader, een man, doen. Geen registratie betekende geen bestaansrecht. Dat droeg eraan bij dat veel vrouwen geen andere uitweg zagen dan hun kind op te geven voor adoptie.”

‘Wij zijn familie, mailde hij’
Na een jarenlange zoektocht op basis van de al dan niet correcte gegevens in haar dossier doet Tanne begin dit jaar nog een laatste poging om haar biologische familie te vinden. Ze schrijft zich in voor de Amerikaanse DNA-databank Family Tree en stuurt wangslijm op voor een DNA-profiel. “Ik zag het meer als een afsluiter dan als het begin van een zoektocht. Om mezelf recht aan te kunnen kijken, dat ik er in elk geval alles aan gedaan heb. Ik had niet verwacht dat het echt iets zou opleveren.”

Groot is dan ook haar schok als ze een paar maanden later een mail krijgt van iemand wiens DNA wel heel sterk overeen komt met dat van haar. “Wij zijn familie van elkaar, mailde hij. De testresultaten waren zodanig dat daar geen twijfel over mogelijk was. DNA liegt niet. Ik was volledig van de kaart. Ik was net uitgeweest met een vriendin en checkte half aangeschoten mijn mail. Ineens dat bericht uit Amerika. Ik begon te schreeuwen en rond te rennen als een kip zonder kop. In eerste instantie sloeg de schrik me om het hart. Ik ben er mijn halve leven mee bezig geweest, had er echt niet meer op gerekend.” Maar al snel kwamen de tranen van blijdschap en opwinding. “Serieus? Is dit echt? Ik kon het haast niet geloven. Ik had me er ondertussen al een beetje bij neergelegd dat het 'm niet zou gaan worden, en ineens werd het 'm wel. Zo overweldigend, alles staat op zijn kop.”

Verwantschapsonderzoek via DNA-databanken in opkomst

Chamila Seppenwoolde, bestuurslid bij belangengroep UAI (United Adoptees International), merkt dat onderzoek via commerciële DNA-databanken in opkomst is onder de ruim 40.000 geadopteerden in Nederland. “Het leeft ontzettend. Vooral sinds de uitzendingen van Zembla over adoptiebedrog krijgen we er veel vragen over. Iedereen wil weten van wie hij afstamt. Het is een basisrecht. Voor sommige geadopteerden is zo’n databank de enige manier om nog iets van familie te vinden.”

Dit jaar organiseerde UAI twee drukbezochte informatiebijeenkomsten over internationale DNA-databanken. Donorkinderen maken volgens Seppenwoolde al langer op grote schaal gebruik van DNA-databanken, maar nu ontdekken ook steeds meer geadopteerden de mogelijkheden. Tegen betaling (vanaf +/- 60 euro, maar het varieert per aanbieder) kan iedereen een DNA-profiel laten aanmaken bij databanken als Ancestry en Family Tree. Daar wordt je DNA vervolgens vergeleken met miljoenen andere geregistreerden. “Het mooie van zo’n internationale databank is dat er op 700.000 dna-markers wordt getest”, zegt Seppenwoolde. “Zo kun je niet alleen directe verwanten vinden, maar ook verre verwanten die je misschien een stapje dichterbij kunnen brengen. Het is veel breder en groter dan de één-op-éénonderzoeken die in Nederland worden gedaan.”

The real deal
Tanne belt de Amerikaanse Bella Siegel op, mede-oprichtster van 325Kamra, een organisatie die zich inzet om Koreaanse adoptiekinderen te herenigen met hun familie. Zij gaan de boer op met DNA-testen, tot in Koreaanse bejaardentehuizen aan toe. Ze helpen Tanne ook met het uitpluizen van de matches en resultaten in de databank van Family Tree en met het opzetten van een stamboom. “Bella ging het voor me uitzoeken. Al snel kreeg ik de bevestiging: dit is the real deal, zei ze. ‘Kan niet missen. Hij is in elk geval een neef of halfneef van je.’ Toen hebben we gevraagd of zijn ouders ook een test wilden doen, om te zien of ik van de kant van zijn vader of moeder kom. Zij wilden dat ook heel graag. Met zijn vader, Darrell, bleek ik bijna het driedubbele aan DNA-markers gemeen te hebben. We hebben vrijwel zeker dezelfde vader. Mijn halfneef en ik bleken op zoek te zijn naar dezelfde persoon. Hij was op zoek naar zijn opa, de vader van mijn broer en waarschijnlijk ook mijn vader. Die is heel kort in het leven van mijn broer geweest en daarna met de noorderzon vertrokken. Het is ze nooit gelukt om hem te vinden. Ik loste voor hen een stukje van de puzzel op. Zij wisten wel dat hij uitgezonden was geweest, maar niet dat dat naar Korea was.”

Na de ontdekking neemt Tanne prompt een week vrij. “Ik ben tientallen jaren bezig geweest om eindelijk familie te vinden, ik wilde me er helemaal op kunnen richten. De eerste dagen welden de tranen steeds op. Van opluchting, het gevoel eindelijk iemand te vinden met wie je een bloedband hebt. Het voelde als het vinden van het bewijs dat ik er mag zijn.”

Eindelijk aansluiting
Inmiddels heeft ze in anderhalve maand tijd vier keer gebeld met haar halfbroer. “Dat is best heel spannend. Normaal maak ik makkelijk een praatje met mensen, maar bij hem was ik heel erg bang om het te verpesten, dat ik niet leuk genoeg zou zijn en hij het contact dan zou verbreken. Toen ik dat uitsprak, bleek hij dat ook te hebben. Daarin vonden we elkaar. Bij elk telefoongesprek dringt het wat meer tot me door dat het echt is. Ik merk dat ik een behoorlijk muurtje om mijn hart heb gebouwd. Daar gaat nu af en toe een steentje af, maar ik blijf er toch voorzichtig in. Het is een stukje zelfbescherming, na al die teleurstellingen.”

Teleurstelling was er ook toen haar adoptiedossier, of in elk geval een deel ervan, een leugen bleek te zijn. “Nu de naam van mijn vader niet blijkt te kloppen, kan het heel goed dat er veel meer dingen niet kloppen. Klopt mijn eigen naam dan wel, en mijn geboorteplaats? Alles wat ik voor waar had aangenomen, was plotseling onzeker. Dat bracht me aan het wankelen. Ik ben 25 jaar lang op zoek geweest naar een geest, naar iemand die nooit bestaan heeft.” Toch overheerst de blijdschap dat ze eindelijk familie heeft gevonden. “Ik heb een heerlijk leven hier, geweldige ouders en een zusje, maar ik heb heel lang het gevoel gehad overal een beetje tussen te zweven. Voor Nederlanders ben ik gekleurd, voor Aziaten ben ik Afrikaans, voor Afrikanen ben ik te licht. Nergens vond ik helemaal aansluiting. Nu voelt het eindelijk alsof ik ergens bij hoor.”

Zoektocht gaat verder
Tanne heeft haar broer nog niet in levenden lijve gezien. Hij stuurde wel al wat foto’s van zichzelf op. “Omdat hij Afro-Amerikaans is en ik deels Aziatisch, is het lastig om gelijkennisen te zien. Maar ze zijn er wel. Vooral mensen om me heen herkennen dingen.” In januari hopen ze elkaar in het echt te gaan ontmoeten. “We zijn een bezoek aan het plannen. Superspannend. Dat maakt het ook een stukje echter denk ik, als ik ze zie.”

Ondertussen is het team van 325Kamra bezig om meer te weten te komen over hun vader. Het eerste stukje van de puzzel ligt er, nu is het hopen dat er nog meer wordt gevonden. “Het kan heel goed zijn dat onze vader al overleden is. Hij schijnt op leeftijd te zijn. Als ik hem niet meer vind is dat jammer, maar dan ga ik niet enorm teleurgesteld zitten zijn. Ik ben al zo ontzettend blij met wat ik wél gevonden heb.”

Door Roxanne Vis

Venijn uit de natuur

Het is de laatste tijd populair om in de natuur op zoek te gaan naar eetbare planten, knollen of bloemen. Je bent lekker buiten en houdt er ook nog wat te knabbelen aan over. Maar pas op, waarschuwt Sanne van Gammeren van Naturalis, pluk alleen dingen waarvan je 100% zeker bent dat ze niet giftig zijn, want voor je het weet serveer je een giftige paddenstoel of kauw je op een misselijkmakende bes.

Vanaf 14 oktober is in museum Naturalis de tentoonstelling GIF!, waar je van alles te weten kunt komen over soorten gif en de werking ervan. Er zijn twee manieren waarop gif door de natuur benut wordt. Sommige dieren doden er hun prooi mee, maar vaak wordt gif door planten of kleine dieren gebruikt om zich te beschermen tegen potentiële aanvallers. Wij mensen maken er ook dankbaar gebruik van, want in heel wat medicijnen komen plantaardige gifsoorten voor. Bijzonder spul dus, dat gif. Van Gammeren, die als inhoudsontwikkelaar aan de tentoonstelling werkte, licht vijf soorten toe die wij in het dagelijks leven tegen kunnen komen.

Taxuszaden
De taxus, ook wel bekend als venijnboom, is een conifeersoort die zomaar eens bij jou in de tuin zou kunnen staan. Bij deze boom zijn het niet de bessen die giftig zijn, maar de zaden daarbinnen. Van Gammeren: "De bes zou je in theorie kunnen eten, maar als je ook in het zaad hapt en de buitenste laag daarvan doorboort, komt er gif vrij. En dat gif kan voor zieke mensen of kinderen dodelijk zijn. Vogels, die worden aangetrokken door de felrode bessen, kunnen er wel prima tegen. Dat komt omdat ze een kort darmkanaal hebben. De bes wordt wel verteerd, maar het zaadje niet. Die poepen ze gewoon weer uit." Maar het menselijk lichaam probeert ook het zaad te verteren, met alle problemen van dien. Afblijven dus, van die bessen.

Lieveheersbeestje
Dit kleine insect is populair bij kinderen vanwege zijn vrolijke uiterlijk. Misschien herinner je nog wel uit je eigen jeugd dat wanneer een lieveheersbeestje op je hand had gezeten deze een geel spoor achterliet. De algemeen geaccepteerde theorie onder kinderen is dat het diertje dan op je hand had geplast, maar niks is minder waar. De gele stof is gif, maar schrik niet. Van Gammeren: "Voor ons zijn ze niet giftig, daar is de dosis veel te klein voor. Maar voor kleine vogels als mezen kan het dodelijk zijn. De felle kleuren van het lieveheersbeestje gelden dan ook als een waarschuwing. 'Eet mij niet op, ik ben gevaarlijk.'" Maar rood trekt vogels toch juist aan? "Het gaat om de kleurencombinatie. Wanneer twee kleuren fel op elkaar afsteken, betekent dat gevaar. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij wespen, met hun geel en zwart." Vogels snappen die boodschap, kleine kinderen niet. Maar dat kan in dit geval ook helemaal geen kwaad.

Groene knolamaniet
Overal in onze bossen kun je deze giftige rakker tegenkomen. Het probleem met deze paddenstoel is dat hij lastig te herkennen is. Van Gammeren: "Als de groene knolamaniet net boven de grond komt, is hij makkelijk te verwisselen met de veldchampignon. Dus mensen die in het bos paddenstoelen plukken, nemen dan per ongeluk de verkeerde soort mee." En dan kun je flink de pineut zijn, want ook het verloop van de symptonen is verraderlijk, vertelt Van Gammeren. "Na zeven uur krijg je pas de eerste symptonen. Dan ga je zweten en krijg je koorts en diarree. Daarna zijn de klachten weer even over. Dus denk je dat het een simpel griepje was, maar na een dag houden veel organen ermee op en leg je het loodje. Het enige wat je kan doen is zo snel mogelijk je maag laten leeg pompen, maar dan moet je dus wel weten dat je een giftige paddenstoel hebt gegeten." De boodschap is duidelijk: als je niet zeker van je zaak bent, pluk die paddenstoel dan niet, want het zou zomaar eens je laatste kunnen zijn.

Kleine pieterman
Dit kleine visje weet 's zomers soms de voorpagina van onze kranten te halen, als hij weer eens badgasten langs de Noordzee plaagt. Van Gammeren: "De kleine pieterman heeft de stekels op zijn rug. De vis graaft zich in onder het zand en zodra dan een ander dier in hem bijt, of een mens op hem staat, komt dat gif vrij. Daarmee verdedigt de pieterman zichzelf en houdt hij bedreigingen uit zijn buurt." Wie nietsvermoedend in de vis trapt, voelt een stevige pijnscheut. Ga er meteen mee naar de reddingsbrigade, die direct de waterkoker voor je zullen aanzetten. Niet om een kalmerend kopje thee te brouwen, maar om de gewonde voet in warm water te leggen. Dat is namelijk de snelste manier om van de klachten af te komen.

Reuzenberenklauw
Van deze plant weten de meeste mensen wel dat hij giftig is, maar hoe werkt dat dan eigenlijk? Van Gammeren: "Dit gif reageert op daglicht. Als je het gif op je huid hebt gekregen en vervolgens in de zon gaat zitten, ontstaat er een chemische reactie. Dan krijg je brandwonden en blaren." De plant aanraken kun je daarom beter niet doen, want op de bladeren zitten brandharen die het gif kunnen overbrengen. Dat gif, dat er uit ziet als een melkachtig sapje, sijpelt ook naar buiten als je de steel breekt. Daarmee maakt de reuzenberenklauw duidelijk dat hij niet gegeten of geknakt wenst te worden. Pijnlijk ja, maar gevaarlijk is het gelukkig niet. "Het is niks meer dan een waarschuwing. Voor paarden, insecten, maar dus ook voor ons mensen."

Door Kita van Slooten

 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Een frisse blik op je interieur: 3 woonproblemen opgelost

Van onze partner Trendhopper

Dat ene donkere hoekje dat maar niet gezellig te krijgen is. Die eeuwige rommel waar niet tegenop op te ruimen valt. En de gordijnen die er al vijftien jaar hangen zijn ook niet meer helemaal naar je smaak. In je huis is altijd wel wat te doen. Maar soms is het best moeilijk om te zien wat er dan precies moet gebeuren. Gelukkig: een frisse blik biedt uitkomst!

Natasja, Gregor en Tamarah reageerden op een oproep van Weekend Magazine en Trendhopper: welk lastig woonprobleem - of nou ja, laten we het een uitdaging noemen - krijg jij maar niet opgelost? Maarten Voets is brandmanager bij Trendhopper en adviseur bij Eigen Huis & Tuin en voorziet hen van advies.

Case 1: Natanja woont in een pijpenla die ze maar lastig indelen vindt

Zeven jaar geleden kochten Natanja en haar man dit huis. Een echte opknapper, vertelt ze: "Het was een klushuis, alles was bruin en overal zaten schrootjes. De verbouwing is prima gelukt. Maar ja, ik was toen zwanger van de oudste. En nu, twee drukke banen en twee kinderen later, is de inrichting er een beetje bij ingeschoten. We hebben weinig tijd om het echt goed aan te pakken en dan blijft het al snel hangen bij een kastje verschuiven of zoiets."

Gelukkig ziet Maarten allerlei mogelijkheden: “De oplossing voor Natanja is volkomen duidelijk. In haar woning ontbreekt kleur en contrast. Door alle social media, woonbladen en natuurlijk de TV programma’s is het erg populair om een huis heel wit te maken. Het probleem is dat veel van die beelden geschoten zijn in enorme huizen met hoge ramen, fraaie kozijnen en karakteristieke kenmerken.

Maar verreweg de meeste Nederlanders wonen in een strak huis met normale plafonds en normale kozijnen. Als je hier alles wit gaat maken, wordt het al snel saai. Zeker als er geen ‘spannende’ elementen zijn als een authentieke, ruwe vloer of een klassieke radiator. Gelukkig kan Natanja deze spanning in andere elementen aanbrengen.

Optie 1: de muren
Natanja geeft zelf al aan dat er een 'uitstulping' op de muur zit. Op de manier zoals ze het brengt klinkt het negatief, maar het kan juist een oplossing zijn.

Deze uitstulping onderbreekt de lange muur, dus die moet je eigenlijk benutten. Je kunt de lange muur heel makkelijk een kleurtje geven, je kunt zelfs de woonkamer en eetkamer een andere kleur geven (wel bijpassend natuurlijk). Om de kamer niet te donker te maken zou ik wel kiezen voor een lichtere kleur, wellicht in (mint)groenig. De uitstulping moet uiteraard wit blijven om de onderbreking duidelijk te accentueren. Wil je echt een stapje verder gaan, kun je ook voor een behang kiezen, bij Eigen Huis en Tuin kiezen we daar vaak voor omdat het een enorme sfeermaker is.

En nog even over die witte uitstulping: ik zou persoonlijk kiezen voor RAL 9016, dat is echt stralend wit, in plaats van het ‘doorrookte’ RAL 9010 of RAL 9001 die ouderwetse binnenschilders nog weleens aanraden. 

Optie 2: accessoires
Wil je niet schilderen of behangen dan kun je gebruik maken van contrasterende accessoires. De lampen en lijsten zijn nu wit… Net zo wit als de muur! Daarnaast zijn ze eigenlijk te klein. Tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden met mooie prints gedrukt op glas, dibond, RVS of aluminium. Deze kunstwerken bepalen sfeer in huis, dus zorg voor kleur en een groot formaat. 100 x 100 cm klinkt groot maar valt op zo’n muur best wel mee. Persoonlijk zou ik zelfs een set van 2 grote panelen naast elkaar hangen.

Een fout die veel gemaakt wordt is dat er dan een life-size afbeelding van de familie of kinderen wordt opgehangen. Dat is leuk op een slaapkamer, maar niet in de woonkamer.

Koop mooie, bijpassende lampenkappen en de set is compleet. Bij Trendhopper worden de lampenkappen op maat gemaakt uit ruim 40 afmetingen en 50 kleuren. Keuze genoeg dus.

Optie 3: planten
Groen in huis is helemaal hot. Of je nu kiest voor echt, of kunstplanten: leef je uit! In dit geval zou ik kiezen voor een paar mooie grote planten zoals een Fatsia (vingerplant), Alocasia of Monstera. Wat ook heel erg leuk is om een groepje hangplanten lang de muur te hangen en voor een gedurfd effect kun je ook een horizontale tuin in je huis creëren. En wie echt geen groene vingers heeft, kan bij Trendhopper terecht voor een uitgebreid aanbod in kunstplanten.

Extra tips voor Natanja:

-Haal de planken weg, die hebben een opbergfunctie voor artikelen die je eigenlijk niet in het zicht wil hebben.
-Een commode van een kinderkamer is eigenlijk een gek element in je huiskamer, dit kun je beter vervangen voor een hip kastje / dressoir.
-Die kist is een fantastisch element echt laten staan!
-Probeer geen meubels tegen elkaar te zetten zoals het bureautje tegen de commode, dat zorgt voor een propperig gevoel."

Natanja moet wel lachen om sommige tips, vooral omdat ze ze zo herkenbaar vindt. "Maarten benoemt allerlei zaken die ik zelf eigenlijk ook al dacht. Zoals van die kleine lampjes en die planken waar zich eigenlijk alleen maar troep op verzamelt. Dat heeft niet zoveel meer met interieur en inrichting te maken. Maar andere tips zijn een echte eyeopener: van die witte ruimtes bijvoorbeeld, dat dat in de bladen en op televisie toch anders is dan in je eigen huis. Ik lees al mijn hele leven woonbladen, maar zo had ik het nog niet bekeken. Mijn man en ik hebben bedacht dat we nu echt werk gaan maken van een kleurtje op de muur. En ook qua accessoires gaan we groter denken. Nu iemand met verstand van zaken bevestigt wat we toch al dachten, durven we het ook echt aan!"

Case 2: Tamarah noemt haar eigen huis 'koud', ze zou graag meer sfeer willen

Een loft in een oude fabriek, en die dan helemaal zelf kunnen indelen. Die droom kwam uit voor Tamarah en haar vriend. De woning werd casco opgeleverd en de afgelopen tijd heeft in het teken gestaan van de verbouwing. "En het interieur is dus echt een samenraapsel van twee huishoudens." Het verbouwen is bijna klaar, "de hele zolder moet nog, en voor de rest plinten, een paar deuren, dat werk." Daarna gaan ze werk maken van de inrichting. 

Maarten helpt graag - hij vindt het huis van Tamarah er geweldig uitzien: “Ik vind het huis van Tamarah zo op de foto’s zeker niet koud. Veel mensen dromen van een dergelijk locatie. Maar er zijn wel oplossingen om warmte te creëren in huis, sommige haalbaarder dan andere:

-De ramen in de woonkamer zijn relatief klein, Tamarah kan meer licht creëren door het balkenplafond wit te schilderen. Ik weet niet of dit is toegestaan, wellicht is het een monument en mag het niet. Maar het geeft een gaaf effect! Let wel op:  eenmaal geschilderd krijg je het hout bijna niet meer terug.

-Een peertje als lamp is helemaal hot, maar sfeervol is het niet. Door hier een lamp met kap te plaatsen kan ze het licht beter controleren en wordt het veel sfeervoller.

-De gordijnen zijn eigenlijk te kort. Maar natuurlijk houdt het ook de warmte tegen als je ze voor de radiator hangt. Tamarah kan ervoor kiezen om bijvoorbeeld rolgordijnen, vouwgordijnen of plisségordijnen voor het raam te hangen. Afhankelijk van de inkijk kan ze die verduisterend maken. Daarnaast adviseer ik om dan ook nog lange overgordijnen of in-between gordijnen op te hangen. Doordat je al iets voor je raam hebt kun je deze open laten en verlies je geen warmte van de radiator.

-Mix en match is het moeilijkste in een interieur. Het lijkt heel makkelijk, want dat mixen gaat wel, maar de match vinden is vaak moeilijk. De keuken van Tamarah werkt dat echt heel mooi, maar in de zithoek gaat het mis. De keuze om twee keer een pallet als meubelstuk te gebruiken, is te veel. Datzelfde geldt voor het ‘pimpen’ van een oud meubelstuk: dit kun je beter beperkt houden tot één keer.

-Mocht er ooit een nieuwe bank komen, dan adviseer ik om een gewone 2 of 3-zits te pakken met een losse hocker. Qua model mag hij hoger op de poten staan om wat meer lucht te creëren. Aan het interieur te zien woont hier een kleurrijk persoon, laat dat dan ook zien in de stofkeuze van de bank!

-Als Tamarah de bank vervangt, kan ze meteen de fauteuil en salontafel meenemen. Ik heb sterk het vermoeden dat deze uit een vorige huis zijn meegenomen en nu voor de mismatch zorgen. Een lekker grote, stoere salontafel komt hier helemaal tot zijn recht, net als een comfortabele fauteuil waar je lekker in kunt wegkruipen voor de TV of met een goed boek.

-En als je dan toch bezig bent, kijk dan ook eens naar een lang, laag TV dressoir (en een compact geluidssysteem).

-Een vloerkleed doet ook wonderen om een huis optisch warmer te laten worden.

Voor de rest: wat een fantastisch huis! Aan de keuken vooral niks meer doen!"

"Oh die gordijnen," zegt Tamarah als we haar bellen voor een reactie, "daar heb ik zo lang over lopen dubben! Ik had dus beter eerder advies kunnen inwinnen." Maar aan de tips van Maarten heeft ze wel degelijk wat. "Zoals die bank op hogere poten en in een kleurtje, dat ga ik ter harte nemen. Net als het lage, lange tv-meubel, met dat idee was ik zelf ook al aan het spelen. De tip over de pallets vond ik grappig: als je zelf in zo'n ruimte woont, zie je dat zelf gewoon niet meer. Maar hij heeft gelijk. Dat lampje laat ik even zo, dat heb ik pas net opgehangen. En een kleed is misschien niet zo handig met onze twee katten, daar denk ik nog even over na." 

Case 3: Gregor heeft last van te veel troep / te weinig opbergruimte

Gregor is heel blij met zijn huis en woont er met veel plezier, samen met zijn vrouw, hun kinderen en de hond. Maar ja, een beetje rommelig wordt het al gauw. "Heb je voor je gevoel net nog opgeruimd, ligt het binnen de kortste keren weer overal vol. We hebben bijvoorbeeld een piano in de woonkamer staan. Soms ligt de hele klep vol met spullen waarvan ik niet eens meer weet waarom we ze moeten bewaren. Of waar we ze anders moeten laten. Maar ik kan m'n tijd echt wel leuker besteden dan aan de hele tijd opruimen."

Gelukkig weet Maarten raad, zodra hij het filmpje van Gregor heeft gezien. “Het probleem ligt hier duidelijk bij de kasten. In de eerste plaats staan er veel verschillende kasten – allemaal een andere kleur, materiaal, formaat en stijl. En ze staan ook nog dicht op elkaar gepakt, in sommige gevallen haaks. De grote donkere kast is wel erg dominant aanwezig en de vakkenkast doet eigenlijk de fraaie en-suitedeuren teniet.

Een aantal kasten heeft vakken, geen deuren. Die zijn natuurlijk eigenlijk bedoeld om dingen in tentoon te stellen, niet om rommel in op te bergen. Dat kan je het beste gewoon achter gesloten deuren doen. Natuurlijk moet er in een huis geleefd worden en zijn sommige zaken onvermijdelijk. Ik zal ook de laatste zijn die zegt dat de bench voor de hond of de poppenkast eruit moet. Maar interieurtechnisch gezien veroorzaken die toch wel een groot probleem in de beperkte ruimte die er is.

Zo blijft er van een zo te zien heel mooie kamer maar weinig over.

Er moet dus meer eenheid komen en meer opbergruimte. Zoals we zien op het filmpje werkt een grote, massieve wandkast niet zo goed. Wat beter zou staan, zeker in zo’n huis met een hoog plafond, zijn 2 of 3 hoge, smalle kasten met steeds een beetje ruimte ertussen. Gregor kan dan afwisselen met kasten met deuren en kasten met vakken, zo lang je die laatste echt alleen maar gebruikt voor je mooie spullen. Als hij dan ook nog voor kasten op pootjes kiest, houdt hij het luchtig en heeft hij toch voldoende opbergruimte.   

Mocht dat nog niet voldoende zijn, kan hij ook nog voor meerdere brede kasten op pootjes kiezen. Maar let wel op: hoe meer opbergruimte je hebt, hoe meer je gaat bewaren. Af en toe iets weggooien kan voor je interieur geen kwaad.”

Daar kan Gregor wel wat mee! "Dit klinkt heel logisch. Het is echt zo dat ik zelf door de bomen het bos niet meer zie, dus van die hoge, smalle kasten ga ik werk maken. Dat lijkt me een prima oplossing en ik denk dat het veel rust geeft als ik dit aanpak."

Aan met je ex: eeuwige liefde of gewoon een slecht plan

Pssst! Heb je het al gehoord? Brangelina zijn weer bij elkaar. Het is nog niet officieel en zo, maar ohhhh. Nou, ja, wel fijn hè? Ook voor al die kinderen. Maar hoe lang zou het nu gaan duren? Relaties – aan en vooral uit – iedereen heeft er een mening over. En al helemaal als uitgevlogen lovebirds toch weer terug naar het nest vliegen.

Daar weten Miranda (49) en Annemieke (40) alles van. Zij stookten het vuurtje met hun ex weer op, met wisselend succes.

Miranda, ondernemer, woonde nog maanden met haar ex samen, waardoor het uiteindelijk weer goed kwam. Ze leerde René kennen in 2009, via een singlesgroepje op Hyves. “We hadden het meteen heel gezellig samen en na een etentje bij hem thuis, ben ik eigenlijk niet meer weggegaan. Ik zegde mijn huis op in Friesland en trok in bij René en zijn kinderen in Lelystad. Twee jaar later trouwden we.”

Alles leek koek en ei. En toch werd René in 2014 verliefd op een vriendin van Miranda. “Ik had het niet door en was vooral goed van vertrouwen. In die tijd was ik oververmoeid en blijkbaar was zij er wel voor hem.” Miranda had op dat moment geen eigen inkomen en René wilde haar niet zomaar op straat zetten. Een ingewikkelde periode, ook al ging de scheiding in goed overleg. René had inmiddels een relatie met die vriendin en sliep nog een gedeelte van de tijd thuis. Dat leverde knetterende ruzies en hele goede gesprekken op. “Uiteindelijk kwamen we er toen pas achter waar het bij ons was misgegaan. Ik was ingestort en had een sterke persoonlijkheid, en René kropte juist alles op wat hij vond en voelde. We waren elkaar emotioneel kwijtgeraakt.” 

Na een jaar liep René’s nieuwe relatie op de klippen en had Miranda nog steeds geen nieuwe woonruimte gevonden. Ze woonden samen als twee gescheiden vrienden en hadden het gewoon gezellig met elkaar. Allebei in een eigen kamer en wel regelmatig samen aan de warme hap. “Op een gegeven moment werd dat wel weer friends with benefits, ja. En vrienden begonnen ook grapjes te maken, omdat we het zo goed uithielden met elkaar. Tijdens een barbecue in de tuin vroeg ik hem: ‘Wie houden we nu eigenlijk voor de gek?’ Volgens mij zat er nog genoeg tussen ons. Twee dagen later kwam René thuis met een grote bos rozen en sindsdien is het weer aan.”

Toch was niet iedereen zo enthousiast over hun verzoening. “Mensen die ons goed kennen, riepen meteen dat ze het allang wisten, maar onze families hebben er meer moeite mee. Ze waren bang dat ik opnieuw gekwetst zou worden en dat zorgde wel voor wrijving. Maar ja, het is mijn leven en ik word blij van René. Gelukkig vonden de meeste mensen het wel leuk voor ons.”

Ondanks de eind goed, al goed, heeft het vertrouwen van Miranda wel een knauw gekregen. “Inmiddels gaat het wel goed, maar dat heeft wel enige tijd gekost. René heeft me daarin goed geholpen, door open te staan voor al mijn vragen. Soms was dat vreselijk pijnlijk, maar wel goed. Ik heb hem mogen uitschelden en mogen huilen, en nu zijn we – mede door de nieuwe manier van praten – beter dan voorheen. We gaan zelfs weer opnieuw trouwen in de toekomst!”

Volgens relatietherapeut Susanne Donders is goed leren ruziën het beste recept voor een succesvolle tweede ronde. “Uit onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt hoe vaak je ruzie maakt, maar dat het gaat om de manier waarop. Bekritiseer je elkaar persoonlijk, moet je je steeds verdedigen tegen elke klacht van je partner, neem je een minachtende houding aan of trekt een van de twee juist een muur op als een stilzwijgende vijandelijke linie, dan kom je niet vooruit. Ruziemaken op deze manier doet meer kwaad dan goed, terwijl ruzie met respect je juist dichter bij elkaar kan brengen. In het voorbeeld van Miranda zie je dat haar man haar echt gehoord heeft en zij hem. Ze hebben elkaar beter leren kennen en die verdieping zorgt voor meer begrip. Ze lossen het nu mét elkaar op in plaats van tégen elkaar.”

Annemieke probeerde het ook weer met Bart, de man met wie ze 8,5 jaar een relatie had. Ze waren bijna een jaar uit elkaar, toen een Oud & Nieuwfeestje bij gezamenlijke vrienden uitmondde in een verzoening. “Het hing al wel in de lucht. We zagen elkaar nog regelmatig in de vriendengroep en appten ook nog wel. Na de nodige champagne waren we weer even klef als vroeger. Onze vrienden stonden te juichen op de achtergrond.”

Uiteindelijk hielden ze het net een half jaar vol. “We zijn allebei geen beste praters. En waar onze relatie de eerste keer aan elkaar hing van concessies, dreigde dat nu weer te gebeuren. Bart zit graag thuis en ik wil er juist op uit in het weekend. Hij wil op vakantie naar het strand en ik wil struinen door nieuwe steden. Hij is een nachtbraker en ik duik er het liefst om een uur of tien al in. En allebei lossen we onze sores liever zelf op, dan dat we hulp vragen. Daar ging het twee jaar geleden op mis, en nu dus weer.”

Een knipperlicht-relatie wordt het niet, volgens Annemieke. “We zijn er nu samen achter gekomen dat het gewoon niet werkt tussen ons. De eerste keer toen ik het uitmaakte, veranderde er ook van alles om ons heen. Goede vrienden verloren hun dochtertje en ik werd ontslagen. Allerlei emoties waar we ons geen raad mee wisten. Toen het weer goed kwam, dachten we dat het vooral die randvoorwaarden waren geweest die ons parten speelden. Toch niet, blijkt nu.”

De vriendschap, ook binnen de vriendengroep, heeft wel te lijden gehad onder deze tweede poging. “Eerst leek het nog zonde, maar nu is het wel duidelijk dat het op is. We zeggen elkaar nog wel gedag natuurlijk, maar appen doen we niet meer. In de vriendengroep gaan we nu ook vaker apart met mensen om. Maar goed, dat heeft misschien ook te maken met het feit dat ik sinds kort een nieuwe liefde heb. Het leven met Bart was toen, en nu is nu. Ik ben blij met de tijd die ik met Bart heb gehad en merk nu ook hoeveel ik ervan geleerd heb. Met mijn nieuwe lief praat ik veel makkelijker en trek ik veel sneller aan de bel als me iets dwars zit. Het gaat vanzelf . De ideale zaterdag is voor ons allebei struinen door Rotterdam, met een afsluitende borrel in de kroeg. Geen concessies meer dus.”

Relatie 2.0: waar moet je op letten?

Wil je het toch weer aan met je ex, dan heeft relatietherapeut Susanne Donders nog wel een paar tips:

* Verwerk het geleden leed voordat je verdergaat. De afwijzing bij een break-up is nogal een trauma, dus neem de tijd om dat een plaats te geven en te verwerken. Als een van de twee ergens nog niet overheen is, moet je dat echt eerst aanpakken.
* Vergeet niet dat vrienden en familie in de meeste gevallen nogal achterlopen. Ze hebben weken lang met jou lelijk over iemand gepraat en moeten diegene nu ineens weer in hun armen sluiten. Dat lukt niet zomaar. Support is fijn, maar bedenk ook dat die spiegel er niet voor niks is.
* Kijk kritisch naar wat er daadwerkelijk is veranderd. Hebben jullie geleerd van wat er mis ging? Enige zelfreflectie is broodnodig voor een succesvolle doorstart.
* Wees eerlijk naar jezelf en naar elkaar: wat zijn er nu eigenlijk? Zijn we vrienden of echt weer partners? Wil je graag het oude systeem (het gezin) weer terug, of ben je echt elkaars grote liefde?

Door Hanneke Mijnster

Eerste apps bij ongelukken

Soms gebeurt er iets heftigs in je omgeving en weet je misschien niet zo snel wat je moet doen. Gelukkig zijn er genoeg apps die je daarmee een handje kunnen helpen zodat je alvast actie kunt ondernemen totdat de hulpploegen arriveren. Zo vertellen deze apps je wat je moet doen als iemand een ernstige brandwond oploopt, je gekke uitslag krijgt tijdens je vakantie of als er een schietpartij plaats vindt.

1. Eerste hulp bij ongevallen in je broekzak

Als iemand opeens een hersenbloeding krijgt, weet jij dan wat je moet doen? Met de EHBO-app in je broekzak weet je wat je moet doen bij een ongeval. De app geeft je gesproken instructies zodat je in elke situatie weet wat je moet doen en wanneer nodig je handen vrij hebt om direct actie te ondernemen. Daarnaast kun je via de app ook vliegensvlug een AED-locatie of EHBO-post in de buurt vinden.
Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

2. Direct 112 bellen met 5 drukken op de knop

Heb je een iPhone dan kun je met de nieuwe iOS-update super snel alarm slaan door 5x achter elkaar op de aan- en uitknop te klikken. Je iPhone belt vervolgens direct 112 en maakt een loeiend geluid. Dat geluid zou omstanders moeten waarschuwen.

3. Kriebels in het buitenland

De vakantiedokter van het Zilveren Kruis Achmea laat je chatten over de problemen die je hebt. Heb je misschien een gekke bultjes of begrijp je een bijsluiter niet? Dan kun je de chat in de app openen en op deze manier met een arts of verpleegkundige overleggen. Is er een medische behandeling nodig, dan krijg je de adresgegevens van ziekenhuis of apotheek in de buurt. Bij spoedgevallen kan je ook contact leggen met Eurocross Assistance vanuit deze app. De app mag dan wel van het Zilveren Kruis Achmea zijn, maar ook als je geen verzekering hebt bij de verzekeraar kun je gebruik maken van de app.
Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

4. Hulp bij extreem geweld

De app Citizen Aid geeft je instructies bij extreem geweld, zoals een schietpartij of een terreuraanslag. Zodra je de app opent, krijg je direct een melding dat je jouw telefoon op stil moet zetten. Daarna geef je aan in welke situatie jij bevindt. De app geeft je vervolgens tips zoals: blijf weg bij ramen en verstop je niet in grote groepen. De app is volledig Engels, dus de noodlijnen die in de app zitten, kun je helaas niet gebruiken.
Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

5. Paniek? Film direct alles

De Nederlande app Xpose heeft een paniekknop, waarmee je in onveilige situaties of noodgevallen een livestream start. Door je telefoon te schudden activeer je de app en krijg je 5 verschillende streamingopties: Panic, Stand-by, Friends, Public en Private. Waarvan Panic en Stand-by het belangrijkste zijn.

De paniekknop druk je in als het echt foute boel is. Je schudt je telefoon, kiest voor de Paniek-knop en je telefoon gaat streamen. De beelden plus je GPS-locatie worden onmiddellijk doorgestuurd naar een beveiligingsbedrijf en niet direct de politie. Dit doet Expose om misbruik tegen te gaan. Standby gebruik je als je twijfelt over de noodzaak van de situatie. Je start dan wel al met streamen als je een situatie niet volledig vertrouwd en kan dan later tijdens de stream op paniek klikken mocht het uit de handlopen.
Prijs: gratis
Beschikbaar voor: Android

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen: Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!​

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

PEAKY BLINDERS

Wanneer kijken: als je visueel bent ingesteld
Wanneer niet: als je het graag wat moderner hebt
Naast je op de bank: een kraslot, om zelf ook een gokje te wagen 
Waar: Videoland en Netflix

Birmingham, net na de eerste wereldoorlog. De loopgraven hebben een hele generatie aan gebroken mannen terug uitgespuwd. De straten worden beheerst door bendes en onruststokers: de IRA, de travellers, de bolsjewieken en de Peaky Blinders, een machtige familie die hun geld verdient met het fixen van paardenraces. Hun naam zou staan voor de  petten, waar ze scheermessen in naaien, een handig wapen in de gevechten die om de haverklap uitbreken. Leuk weetje: de Peaky Blinders hebben echt bestaan (hoewel dat van die vechtpetten volgens Wikipedia dan weer een mythe is).  

De harde kern van de Peaky Blinders bestaat uit de familie Shelby: drie broers, een zus, en hun tante. Ze krijgen het voortdurend aan de stok met elkaar, de andere bendes en de politie. Om te overleven en hun macht te houden, moeten ze voortdurend alert zijn en allerlei politieke spelletjes spelen. De historische decors en kostuums zijn prachtig en de vormgeving is vaak heel gestileerd. Voor de rest is er weinig ouderwets aan: het tempo ligt hoog en de muziek is van nu. Al met al levert dat een superspannende, broeierige serie op, die ontzettend lekker wegkijkt. Op Videoland kijk je de eerste twee seizoenen, op Netflix hebben ze ook het derde seizoen.

DOCTOR FOSTER

Wanneer kijken: als je ooit weleens bedrogen bent
Wanneer niet: als je minder dan 5 uur de tijd hebt
Naast je op de bank: je telefoon met geheime foto's en sms'jes erin
​Waar: Netflix

Huisarts Gemma Foster heeft het goed voor elkaar: een liefdevol huwelijk, een leuke zoon, een bloeiende praktijk en een gezellige vriendenkring. Binnen 5 afleveringen van een uur bouwt deze serie dat beeld op sublieme wijze volledig af. En rest je de vraag: is Gemma zelf nog wel zo betrouwbaar, op het moment dat ze alles uit haar handen ziet glippen?  Eigenlijk willen we er verder niet te veel over verklappen, behalve dat je maar het beste met een open blik aan dit Britse drama kan beginnen - bereid om je standpunt van wie er 'gelijk heeft' steeds weer te herzien. En als je slim bent, vraag je ook je geliefde en vrienden om te kijken: levendige discussies over vreemdgaan gegarandeerd. 

HALLO BUNGALOW

Wanneer kijken: als je graag vakantieparken bezoekt
Wanneer niet: als je samenhang waardeert
Naast je op de bank: je strandbal
​Waar: Videoland

Sterke actrices in de hoofdrol, een grappige setting op een gezapig vakantiepark en een origineel uitgangspunt: Hallo Bungalow heeft alle ingrediënten voor een avondje vermaak. En toch lukt dat niet echt. Er zijn zo veel subplotjes, bijrollen en koerswijzigingen in deze film dat je als kijker snel het spoor bijster raakt: waar zit ik nou eigenlijk naar te kijken? 

Het verhaal draait om Olivia, Bibi en Trijntje. Ooit ontmoeten ze elkaar bij hun vakantiebaantje op de Lusthove, maar nu, twintig jaar later, werken ze er nog steeds. Vol frustratie over het leven dat hen nooit echt tegemoet lijkt te komen, besluiten ze hun op het oog criminele baas te beroven. Dan volgt misverstand op misverstand en plotwending op plotwending. Wel tegen een leuke achtergrond trouwens: wie weleens op een beetje smoezelig vakantiepark is geweest, zal veel herkennen. En aan de cast ligt het echt niet, die doen hun best. Maar dat kan niet voorkomen dat het allengs moeilijker wordt je aandacht bij de kronkelende verhaallijn te houden. 

THE TRUE COST

​Wanneer kijken: als je geïnteresseerd bent in de kleding die je draagt, en in de wereld om je heen
Wanneer niet: als je liever je ogen sluit voor je eigen aandeel in een misstand
Naast je op de bank: een overzicht van hoe schadelijk welke modemerken zijn
​Waar: Netflix

Vroeger kocht je misschien twee keer per jaar nieuwe kleding, voor de zomer en voor de winter. Tegenwoordig lijkt het wel of er 52 seizoenen zijn, die allemaal om een nieuwe outfit vragen. Dat zegt een van de onderzoekers in deze documentaire over de impact die onze kledingconsumptie heeft op de wereld. En dat lijkt ook zo te zijn, als je tenminste naar het aanbod in de winkelstraten kijkt. Steeds weer nieuwe collecties, nieuwe kortingen, de ene winkel nog goedkoper dan de ander. 

Fijn voor ons, minder fijn voor hen die daar de prijs voor betalen. En dat zijn best veel mensen. De vrouwen in Bangladesh die tegen een hongerloontje steeds harder moeten werken. De Amerikaanse boeren die ze-weten-niet-wat op hun land spuiten om maar genoeg katoen te produceren. De kinderen die ziek worden van de gifstoffen die nodig zijn voor de onnatuurlijk hoge productie. En dat alles voor een nieuw jurkje of een goedkope spijkerbroek.

Zijdelings wordt ook onze verslaving aan spullen onder de loep genomen. Dat zijn een heleboel ongemakkelijke waarheden op een rijtje - zeker als je kinderen hebt. Want die betalen natuurlijk uiteindelijk ook een prijs, in de wereld die wij hen doorgeven. 

Borg/McEnroe: spannend portret van twee iconen

Film van de week: Borg/McEnroe
Regie: Janus Metz
Met: Shia LaBeouf, Sverrir Gudnason, Stellan Skarsgård
Waardering: 3,5 sterren

Wimbledon, 1980. De Zweed Björn Borg wil voor de vijfde keer op rij het prestigieuze tennistoernooi op zijn naam schrijven, maar hij staat onder grote druk. De verwachtingen van buitenaf zijn hoog, net als de eisen die hij aan zichzelf stelt. Het vergt heel wat mentale kracht om dit alles waar te maken. Zeker nu de Amerikaanse druktemaker John McEnroe zich al vloekend en tierend een weg naar de top aan het banen is.

Dit biografische drama gaat over de rivaliteit tussen McEnroe en Borg, maar misschien nog wel meer over de strijd die beide heren met zichzelf voeren. Ze willen de beste zijn en nemen met minder geen genoegen. Interessant is hoe de mannen dat fanatisme totaal verschillend uiten, maar stiekem lijken ze toch ook best op elkaar. McEnroe gooit al zijn frustraties eruit tegen de scheidsrechter en het publiek. Borg kropt al zijn emoties juist op, maar barst van de dwangneuroses, waarmee hij zijn coach en verloofde tot wanhoop drijft.

Geen makkelijke mannen dus, maar juist daarom zo fascinerend. Regisseur Janus Metz laat aan de hand van flashbacks zien wat deze tennishelden gevormd heeft. Opmerkelijk - en jammer - is dat de focus daarbij veel meer op Borg ligt dan op McEnroe. De scène waarin de jonge McEnroe van zijn moeder een preek krijgt, omdat hij een 9,6 heeft gehaald en geen 10 zegt al veel, maar verder dan dat lijkt Metz niet te komen. De opvliegende sporter wordt amper doorgrond.

Dat ligt niet aan het spel van Shia LeBeouf, want die doorspekt McEnroe met een grote dosis passie, woede en bewijsdrang. Ook zijn tegenspeler Sverrir Gudnason maakt van icoon Björn Borg een mens van vlees en bloed. Koel van buiten, stormachtig van binnen. Absoluut hoogtepunt van de film is de zinderende finale waarin de twee rivalen tegenover elkaar komen te staan. De uitslag is allang bekend, maar dankzij de montage en het rijke acteerwerk is die ellenlange tiebreak weer net zo nagelbijtend spannend als in 1980.

Door Kita van Slooten

Maaltijdsoepje

In samenwerking met Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Deze saotosoep is een heerlijke Surinaams-Javaanse maaltijdsoep. Alle voedingsstoffen die je nodig hebt zitten erin, dus je kunt het prima als hoofdgerecht serveren.

Bereidingstijd: 30-60 minuten

Voor 4 personen

Ingrediënten:

 • 4 cm laos
 • 1 serehstengel (citroengras)
 • zonnebloemolie
 • 1 kilo kippendijen met bot
 • 4 teentjes knoflook, grof gesneden
 • 2 grote uien, grof gesneden
 • 1 salamblad
 • 4 kippenbouillonblokjes
 • 3 liter water
 • 4 eieren
 • 1 rode peper
 • 5 eetlepel zoute sojasaus
 • 1 takje bladselderij
 • 100 gram taugé
 • 200 gram mini frietchips
 • 4 eetlepel gebakken uitjes
 • 1 Chinese kool

extra nodig: vijzel

Bereiding:

Schil de laos en snijd in stukjes van 1 cm en kneus de serehstengel. Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak de kippendijen om en om goudbruin. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord.

Doe de laos, de knoflook, de ui, de serehstengel, het salamblad en de bouillonblokjes in de pan en fruit ongeveer 5 minuten. Schep de kip terug in de pan en schenk het water erbij. Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 20 minuten koken. Haal een derde van de kippendijen uit de pan en laat ze afkoelen. Zet het vuur laag en laat de saotosoep nog ongeveer 1 uur koken.

Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard. Giet ze af en spoel ze af onder koud water. Pel de eieren.

Pluk het kippenvlees van het bot en scheur het in dunne repen. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipreepjes goudbruin. Snijd de bovenkant van de peper af en rol de peper tussen je handen, zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in dunne ringen. Stamp de peper in een vijzel fijn met de sojasaus en schenk in een apart kommetje.

Was en snijd de kool in reepjes. Schenk de soep eroverheen in een mooie schaal.

Serveer de eieren, het kippenvlees, de bladselderij, de pepersojasaus, de taugé, de mini frietchips en de gebakken uitjes in aparte schaaltjes.

SuriMAM Cooking
Naast aandacht en liefde is er nog een belangrijk ingrediënt bepalend voor de Surinaamse keuken: mooie verhalen. Je vindt ze terug in het authentieke familiekookboek SuriMAM Cooking. SuriMAM verwijst naar de in Amsterdam geboren zussen Moreen, Aretha en Martha Waal en naar hun Surinaamse moeder. Het koken is hun met de paplepel ingegoten. Dankzij hun moeder, oudtantes en oma’s ontdekten de drie zussen al op jonge leeftijd dat koken en emoties in de Surinaamse keuken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De zussen koken Surinaams met een Europees tintje, waardoor de recepten voor iedereen toegankelijk zijn. SuriMAM Cooking bevat 80 tongstrelende Surinaamse gerechten met natuurlijke en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten. Klassiekers zoals pom en gevulde roti, maar ook gele pesiesoep, tom tom van bananen en gemberbier. Van feestelijke maaltijden, lekkere hapjes, soepen en sauzen tot zoete nagerechten.

Titel: SuriMAM Cooking
Auteurs: Moreen, Aretha en Martha Waal
Prijs: € 24,95
ISBN: 978 90 245 7767 5
Uitgever: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

 

 

 

 

 

 

Weekendagenda

Meesterlijk!

Voor het eerst sinds de aankoop door de Russische tsaar zijn 65 werken van Hollandse Meesters weer in Nederland te zien. Dit is je kans om deze prachtige schilderijen in het echt te bewonderen, want ze verlaten Rusland maar zelden. Daarnaast is er een mooie catalogus, een gedichtenbundel en een kinderboek gemaakt om de expositie extra luister te geven. Ga snel naar de website en reserveer een 'slottime' want de verwachtingen zijn dat het heel druk gaat worden. hermitage.nl.

Spitten en graven

Tijdens de Nationale Archeologiedagen – vanaf vrijdag – kun je op meer dan 300 plaatsen in het land gaan speuren naar resten van Vikingen, Romeinse munten, 17-eeuwse pijpjes, fietsen langs de Romeinse limes of de verschillende waterlinies en natuurlijk naar een van de vele musea die speciale tentoonstellingen organiseren voor jong en oud. Voor het programma, kijk op www.archeologiedagen.nl

Het land in

De 12 provincies van Nederland hebben zich op het gebied van natuurbescherming verenigd in de 12 Landschappen. En natuurlijk hebben zij ook een 'eigen' week. Voor de gewone natuurliefhebber maakt het niet veel uit of het bos van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of de 12 Landschappen is, maar tijdens de Week van de Landschap willen de provincies laten zien wat zij allemaal doen aan natuurbeheer (zij beheren namelijk meer dan 100.000 km2!). Er zijn daarom tal van activiteiten gepland, van laarzenwandelingen, uilenballen pluizen en vollemaanswandelingen tot openstelling van het 'geheime' NATO hoofdkwartier bij Maastricht. www.weekvanhetlandschap.nl.

Gruwelijk eng!

Het thema van de Kinderboekenweek is 'gruwelijk eng': heksen, monsters en enge spinnen. Er is een doodeng kinderboekenweekgeschenk geschreven over verdwijnende katten en heksen en door het hele land worden voorleesmiddagen, toneelstukjes, acts en andere enge activiteiten georganiseerd. Kijk even op de website van de bibliotheek of boekhandel in de buurt, want je kunt spoken zoeken in Zwolle, griezels vangen in Arnhem en op vrijdag de 13e naar het Monsterbal in Hoogeveen! www.kinderboekenweek.nl.  

World Food Day

Tijdens de World Food Day in Ede – wist je trouwens dat Ede de eerste gemeente is met een Wethouder Food? – wordt met een kritische blik gekeken naar ons voedsel, de voedselproductie en ons eetpatroon. Het klimaat en de planeet krijgen extra aandacht tijdens de vele workshops, films en lezingen. Verder is er een streekmarkt, tonen foodondernemers hun vernieuwingen en kun je op verschillende plekken heerlijk proeven en eten. Natuurlijk zijn de jongens en meisjes van de Keuringsdienst van Waarde ook weer van de partij. Voor het programma: wereldvoedseldag.com.

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!