Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 36, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Tinder is jarig: hoera voor de liefde!

Op 12 september bestaat Tinder 5 jaar. Hoewel de reputatie anders doet vermoeden, heeft de datingapp gebruikers echt niet alleen maar ongemakkelijke dates en stomende nachten opgeleverd. Deze drie stellen vonden er ware liefde.

Lisette (35) en Steven (36) matchten in mei 2014. Eind deze maand trouwen ze.

‘Hé match, wat heb je een mooie lach’. Lisette weet nog precies hoe ze Steven aansprak op Tinder. “Ik moest hém versieren!” 
Steven: “Mijn huwelijk was net gestrand toen ik op Tinder ging, in het begin was ik niet bewust op zoek naar een relatie, maar wel benieuwd hoe ik in de markt lag als gescheiden man met twee jonge kinderen. Tinder zag ik als een leuk tijdverdrijf. Dat Lisette mij aansprak, vond ik leuk. We kletsten meteen lekker. Na een paar dagen belde ze.”
Lisette: “Onze eerste gesprekken gingen over eerdere relaties. Vanwege zijn scheiding had Steven best wat te vertellen.”
Steven: “De scheiding was officieel nog niet eens rond. Mijn ex en ik waren negen maanden uit elkaar, maar pas na de eerste date met Lisette werd het huwelijk ook wettelijk ontbonden.” 

Die eerste date herinneren ze zich nog goed. Steven: “Ze was te laat, dat irriteerde me. Maar dat verdween gelijk toen ik haar zag. We gingen eten bij Mahanakorn, een Thais restaurant aan de gracht in Utrecht. Het was heel leuk.”
Na het eten besloten ze naar de sneak preview te gaan. Steven moest zich de hele film lang inhouden om Lisette niet te zoenen. “Ik wilde haar niet overvallen. Voor hetzelfde geld vindt ze het niks, dacht ik, en dan kan ze geen kant op. Ik heb haar buiten pas gezoend, bij de fietsen.”
Lisette: “Ik weet niet met wie je daar hebt staan zoenen, maar niet met mij hoor. Dat gebeurde pas bij mij thuis.”
Steven: “O ja...”

Samen naar huis
Na een afsluitend biertje in Café Flater brachten ze de nacht met elkaar door. 
Lisette: “Ik had geen zin om alleen naar huis te fietsen, dus ik heb Steven ‘per ongeluk’ zijn trein laten missen. Hij kon op de bank slapen. Ik wilde het niet verpesten met seks op de eerste date. Maar ja, toen we eenmaal hadden zitten zoenen op de bank…”
Steven: “Je vroeg of ik even bij je kwam liggen. Ik heb me toen nog netjes gedragen, maar de volgende ochtend was er geen houden meer aan.”
Lisette: “We hadden allebei geen baan toen, dus hij ging pas rond het middaguur naar huis.”

Een tweede date volgde diezelfde week nog. Lisette ging op bezoek bij Steven, die voor haar had gekookt. Steven zelf zat de halve avond met buikkrampen op de wc, maar dat mocht de pret niet drukken. Ze wilden alleen maar bij elkaar zijn. Toen de verjaardag van Steven zich twee weken na de eerste date aandiende, raakte Lisette licht in paniek. Moest ze gaan of juist niet? “Er waren ook vrienden van hem, ik wilde niet te eager overkomen.” Ze besloot hem toch maar te verrassen met een cadeautje. Vanaf dat moment waren ze onafscheidelijk. Na twee maanden gingen ze samen kamperen in Italië en niet lang daarna trok Steven officieus bij Lisette in. “Ik heb voor de vorm nog een appartementje gehuurd, maar daar heb ik in anderhalf jaar tijd maar 10 keer geslapen.”

Luiers verschonen
Dat Steven al twee kinderen had, was voor Lisette wel even slikken. “Ik vond het heel pittig. Ze waren toen 3 en 1. Normaal ging ik stappen in de weekenden, nu stond ik luiers te verschonen.” Andersom was het ook wennen. Steven: “Mijn dochter Farrah wilde in het begin per se het handje van papa vasthouden, ook als ik mijn handen vol had. Nu wil ze vaak per se de hand van Lisette.” 

Op 28 september geven Lisette en Steven elkaar hun jawoord. In het restaurant waar ze hun eerste date hadden, vroeg Steven haar ten huwelijk. “Het was net na mijn verjaardag. Bij het toetje kreeg ik mijn ‘verjaardagscadeau’, een heel lief kaartje, met een doosje. Toen ging hij op één knie.”

Iris (35) en Martijn (34) swipeten elkaar naar rechts in oktober 2014. Inmiddels hebben ze samen een zoontje, Mikah (1,5), én zijn ze verloofd.

Tinderen deed Iris eigenlijk gewoon uit verveling en nieuwsgierigheid, van serieus daten kwam het nooit. Tot Martijn voorbijkwam. “Wat een leuk, vriendelijk gezicht, dacht ik. Verder heb ik helemaal niet op zijn profiel gelet. Later zag ik pas dat hij er ook met zijn motor op stond. Maar goed dat ik dat niet gezien had, want dan had ik hem niet geliket. Ik vind motors niet zo leuk.”
Martijn: “Op jouw foto keek je licht ondeugend omhoog. Je blik was een beetje nadenkend. ‘A penny for your thoughts’, stuurde ik. Dat brak het ijs.”
Iris: “Zijn opmerking vond ik grappig, zonder bijbedoelingen. Zo raakten we aan de praat.”
Martijn: “Iris was de eerste met wie het klikte via Tinder. Ik was eigenlijk van plan om de app er weer af te gooien, maar daar heb ik toch maar even mee gewacht.”
 
‘Gelukkig, geen freak’
Een paar weken later volgde de eerste date, bij Floor17 langs de A10. Iris: “Toen ik uit de lift stapte, zag ik je gelijk zitten. Je stond op voor me, dat vond ik heel galant. Ik weet nog dat ik dacht: gelukkig, dat valt heel erg mee.” Martijn: “Ik had precies hetzelfde. ‘Gelukkig, geen freak’. We hebben een paar uur lang aan een stuk door gekletst over van alles en nog wat.”

De vonk sloeg echt over op de tweede date. Iris: “Het was zo gezellig, we wilden niet dat de avond ophield. We zochten verwoed naar manieren om de date te verlengen.”
Martijn: “Toen schoot mij een café te binnen waarvan ik wist dat ze een mooie open haard hebben. Heel romantisch. Daar zette de avond zich succesvol voort. Na afloop vroeg ze me mee naar huis.”

Toen Iris kort daarna op vakantie ging, kon ze Martijn niet uit haar hoofd zetten. Ze besloot hem een berichtje te sturen. Martijn: “Haar berichtje was voor mij een startsein, een teken dat het wederzijds was en dat ik ook meer toenadering kon zoeken. Het was zo’n mooie avond geweest, maar ik wilde niet te hard van stapel lopen. Achteraf grappig, als je bedenkt dat Iris negen maanden na onze eerste date zwanger was… ” 

Iris: “Het ging mij toen nog wat te snel allemaal. Wil ik dit wel, vinden we elkaar echt leuk? Toch ook wel een beetje omdat we elkaar via Tinder hadden leren kennen. Het heeft een paar maanden geduurd voordat ik eraan toe durfde te geven. Op Koningsdag heb ik uitgesproken hoe gek ik op hem was. We liepen als een verliefd puberstel over straat.”

Aanzoek
Een jaar na de eerste date kwamen ze erachter dat Iris al een paar maanden zwanger was. “Vanaf dat moment tot nu, inclusief de verhuizing en geboorte, voelt alles alsof het zo heeft moeten zijn.”
Iris: “Het klopt. Ook al was het via Tinder, ook al ging het heel snel. Als een vriendin dit zou meemaken, zou ik zeggen: kind, waar ben je mee bezig? Maar het voelt gewoon goed.”
Martijn: “We zijn een match made in heaven. Dat wilde ik bevestigen met de meest logische vraag die je dan stelt.”

In een Spaans dorpje in de buurt van Alicante waar ze eerder op vakantie waren geweest, vroeg hij haar ten huwelijk. 
Iris: “Ik was altijd anti-trouwen. Dat veranderde toen ik Martijn leerde kennen en in verwachting was. Ineens zag ik wel de toegevoegde waarde. Maar ik had geen idee dat hij ermee bezig was. Die verrassing maakte het extra bijzonder.”
Martijn: “Met tranen in mijn ogen ben ik voor haar op mijn knieën gegaan.”
Iris: “Tegen Martijn durfde ik wel ja te zeggen. Voor het eerst heb ik het gevoel dat alles klopt.”

Amber (31) en Reny (37) waren in oktober 2015 een match. In februari verwachten ze hun eerste kindje.

Amber had nadrukkelijk in haar Tinderprofiel vermeld dat ze niet op zoek was naar losse contacten. “Voordat ik op Reny stuitte, heb ik best veel dates gehad via Tinder. Ik kwam uit een relatie van 4,5 jaar en wilde lekker daten, maar wel met serieuze intenties.” Ze viel voor de relaxte uitstraling van Reny. “Hij leek me een ontspannen gozer. Ik weet niet meer precies wat er in zijn profiel stond, maar hij poseerde in elk geval niet met een auto, een grote vis of een glas bier. Dat was een pluspunt.”

Voordat hij Amber ontmoette, had Reny al zo’n twintig Tinderdates gehad. Hij was vooral uit op seks, zegt hij. “Gouden tip: ga op zoek naar seks, dan vind je liefde.” De foto’s van Amber konden Reny ook wel bekoren. “Ik kan wel zeggen dat ik in haar een soulmate herkende, maar laten we eerlijk zijn: wat kun je aflezen van een foto? Ik vond gewoon dat ze een leuk koppie had.” 
Amber: “Wat ik precies stuurde weet ik niet meer, maar het was geen fenomenale pick-up line.” 
Reny: “Het ging meteen vanzelf. We hadden veel raakvlakken. Al snel gingen we elkaar ook bellen.”
Amber: “Ja, dat vind ik ook wel een tip, om dat snel te doen. Als iemand een rare stem heeft, raar lacht of niet lacht om je grapjes, weet je dat meteen.”

Samen bowlen
Na weken van berichtjes en telefoongesprekken, moest het er maar eens van komen: de eerste date. Amber: “We hadden een uurtje een bowlingbaan gereserveerd onder het mom: als we het leuk hebben boeken we er een uurtje bij, is het verschrikkelijk dan hebben we in elk geval lekker gebowld en nemen we afscheid.”
Reny: “Op het parkeerterrein zag ik eerst de verkeerde aan voor Amber. Daar liep ik op af… Oeps.”
Amber: “Ik stond bij het verkeerde gebouw. Toen ik Reny eindelijk zag viel het niet tegen. Hij zag eruit zoals geadverteerd.”

Reny ging 24 uur later pas weer naar huis. “Ik heb nog nooit zo’n lange eerste date gehad. Het liep gewoon lekker, het was meteen leuk.”
Amber: “Na het bowlen zijn we gaan wandelen. Op een bankje zei hij: ‘Geef mij je hand eens’. ‘Kun jij handlezen dan?’ vroeg ik. Toen sprak hij de legendarische woorden: ‘Net genoeg voor een goede versiertruc.’ Heel romantisch, vond ik. Tot ik later hoorde dat hij die altijd gebruikte. Maar het werkte wel: we hebben daar voor het eerst gezoend.”

Na die uitgebreide date ging Reny op vakantie naar Portugal. Amber: “Toen hij terugkwam had hij een souvenirtje voor me meegenomen. Een schrijfblokje en een pen. Ik had verteld dat ik graag dingen schreef. Leuk om te merken dat hij naar me had geluisterd.” 

Zwanger
Twee maanden later vierden ze Kerst bij elkaars familie. Inmiddels hebben ze samen een huis gekocht en is Amber zwanger van hun eerste kindje. Op 7 februari is ze uitgerekend. 

Amber kijkt er zelf van op: een relatie via Tinder. “Wie had dat gedacht? Op een bepaalde manier is het niet zo romantisch dat je elkaar via Tinder hebt leren kennen. Ik zou liever zeggen dat we hetzelfde boek zaten te lezen in de trein of zo.”
Reny: “Ik vind het wel leuk. Alles is wat je er zelf van maakt. Als je doortastend genoeg bent, is elke app een datingapp. Mensen worden ook versierd via LinkedIn en Marktplaats. Niets mis mee.”

26 miljoen matches

Op haar vijfde verjaardag is Tinder niet meer weg te denken uit het aanbod aan datingsites en -apps. Miljoenen mensen zoeken er dagelijks naar afleiding, aandacht, seks of liefde.

 • In het afgelopen jaar telde de app alleen al in Nederland 14 miljard swipes.
 • Tinder wordt in 190 landen gebruikt.
 • Wereldwijd zijn er iedere dag 26 miljoen matches.
 • En er wordt dan ook flink wat gedatet: 1.5 miljoen dates per week wereldwijd

Hoeveel relaties daar uit voortkomen, kunnen ze bij Tinder niet precies zeggen, maar desgevraagd laten ze weten dat ze 'tienduizenden succesverhalen te horen hebben gekregen en daar komen dagelijks nieuwe bij'. Het gaat dan om nieuws over relaties, verlovingen, bruiloften en baby's. 

Door Roxanne Vis

7 x vrolijks online

Een grijze dag: buiten regent het, binnen moet allerlei werk verzet worden. En ben je eenmaal thuis begint het hele logistieke circus van eten klaar maken, de kinderen naar bed krijgen en ook nog een wasje draaien en die vriendin met liefdesverdriet bellen. Zet je de tv aan voor een beetje verstrooiïng, gaat het alleen maar over orkanen, ongelukken en de moeizame formatie. Kortom: soms is de wereld even niet zo vrolijk. Gelukkig ben je maar een paar klikjes verwijderd van een gegarandeerde glimlach. 7 x lief, onschuldig en grappig: 


1. Boswachter Tim
Het allerleukste aan het Twitteraccount van Boswachter Tim is dat het enthousiasme ervan afspat. Zijn tijdlijn staat vol leuke gifjes, foto's en filmpjes met bijzondere dieren, mooie uitzichten en af en toe de vrolijke boswachter zelf die in plassen springt. Soms gaat het ook om doodnormale dingen (mos, zijn dochter Roosje), waar Tim toch nog iets heel speciaals in ziet. Geen slecht idee, af en toe de schoonheid zoeken in het alledaagse. Perfect om te checken als je van de natuur houdt of soms je innerlijke Boswachter Tim kwijt bent.

2. Inspirational Quotes
Ja, in theorie vindt iedereen ze verschrikkelijk, van die plaatjes met inspirerende quotes erop. Want: zogenaamd oppervlakkig en veel te kort door de bocht. Maar in de praktijk kan een goede quote net de juiste snaar raken zodat je toch gemotiveerd bent voor de sportschool, je even herinnert dat je de dag moet plukken of juist berust in alles wat je nu denkt dat er mis is in je leven. Want dat is helemaal niet mis, vertelt de inspirende quote je, je hebt gewoon een beetje afstand nodig om te zien wat er goed aan is. Een rustig idee. En als je het echt maar loze uitspraken vindt, is het altijd nog leuk om te kijken hoe andere mensen erop reageren, bijvoorbeeld op deze - door miljoenen mensen gevolgde - Facebookpagina

3. Reddit - Aww
​Ook een klassieker en altijd goed voor je humeur: lieve diertjes kijken. In de 'Aww'-afdeling van Reddit kom je flink aan je trekken. Hier vind je niet alleen temperamentvolle katten (die natuurlijk niet kunnen spellen) en domme honden, maar ook leuke vogels, knuffelige beren, schattige kinderen, egeltjes met hoedjes, motorisch gestoorde panda's en dieren waar je nog nooit van gehoord hebt, zoals de axolotl. In ieder geval zeker voldoende voor een paar vertederde awwww's.  

4. Celeste Barber
We worden zo voortdurend blootgesteld aan advertenties dat we soms niet eens meer stil staan bij hoe vreemd die plaatjes soms zijn. Halfnaakt meisje dat een beetje casual in een badkuip zonder water rondhangt? Tuurlijk. Model met acht jassen over elkaar in semi-nonchalante Instagram-pose? Zie je toch de hele dag door! Maar de Australische comédienne Celeste Barber zag hoe bizar het eigenlijk was. En dus begon ze de foto's na te maken, maar dan met zichzelf in de hoofdrol. Celeste is een knappe vrouw, maar geen modellerig type en ze laat geen kans onbenut om zichzelf zo onsexy mogelijk op de plaat te zetten. Vaak precies wat nodig is om het glamoureuze leven dat je denkt dat anderen hebben even flink te relativeren.


5. Liz Climo
Nog meer schattige diertjes, maar dan nu in stripvorm. De cartoons van Liz Climo gaan altijd over beestjes die het leven soms maar een beetje lastig vinden. Hoe neem je een selfie als je maar hele korte armpjes hebt, wat moet je met kniebeschermers als je een pinguïn bent? Dat werk. De stripjes zijn altijd maar 2 of 3 tekeningen lang en eerder komisch dan echte dijenkletsers. Maar hoe de dieren met elkaar omgaan is ontzettend lief en soms is dat gewoon genoeg om even blij van te worden. Leuk weetjefeitjetrivia: Climo werkt ook voor de Simpsons en tekent daar al sinds 2003.

6. Reddit - Made Me Smile
Nog eentje dan van Reddit omdat het hier zo toepasselijk is: de made me smile subreddit. Ook hier zie je dierenplaatjes, maar daarnaast ook veel foto's en filmpjes van mensen die iets grappigs doen of heel aardig voor elkaar zijn. Vaak vind je hier als eerste de posts die later viraal gaan, zoals het filmpje hierboven van het jongetje dat iedereen in het vliegtuig een boks geeft. Dan kan je toch niet anders dan even glimlachen, net als zijn medepassagiers.

7. Humans of New York
Dit ken je vast al. Humans of New York bestaat inmiddels al een jaar of zeven en is wereldwijd populair. Het gaat ook al lang niet meer alleen maar over New York, fotograaf Brandon Stanton reist de hele wereld over. En hoe meer mensen hij fotografeert en interviewt, hoe rijker zijn project wordt. Voel je je misschien even eenzaam of los van de rest van de wereld? Hier vind je die connectie weer terug, met vreemden die je nooit in het echt zal ontmoeten. Stanton laat je voelen dat we veel meer met elkaar gemeen hebben dan we over het algemeen denken, en zo kan het zomaar zijn dat je het verhaal van een Russische zwerver leest en er ineens iets van jezelf in herkent. En dat voelt goed. 

Door Peper Hofstede

Voor ieder wat wils: alles in huis met de LG Instaview

Van onze partner LG

Dat ze zou winnen had ze niet verwacht, en dat de prijs zo goed zou bevallen al helemaal niet. Angelique Kosters-Louer reageerde in juni op een oproep van Editie NL en stuurde een foto van haar brakke oude koelkastje in. Ze won er een LG Instaview Door-in-Door mee en een paar weken later stond een bezorger met de enorme koelkast op de stoep.  

De oude koelkast van Angelique hing letterlijk met ducttape aan elkaar. Hoog tijd voor een nieuwe, maar zo'n grote Amerikaan, dat konden ze niet zomaar betalen. De verrassing was dus enorm toen bleek dat ze er zomaar eentje thuis gestuurd zouden krijgen. Nou ja, zomaar... De koelkast in huis krijgen was nog geen sinecure, vertelt ze. "De bezorger had 'm in de tuin gezet, maar ja, hij moest natuurlijk wel naar binnen. Uiteindelijk is het mijn man en een hele sterke collega gelukt hem op een deken door de woonkamer te verslepen. Nu staat hij in de bijkeuken. In de gewone keuken past het niet, zo groot is 'ie!"

En het was de moeite meer dan waard. Want álles past, vertelt Angelique. "Eerst deed ik misschien elke twee dagen boodschappen. En je weet hoe dat gaat, je koopt altijd net meer dan je nodig hebt. Maar nu kan ik alles kwijt en blijft het ook nog goed. Ik kan zo twee weken vooruit. We hoeven niets weg te gooien, dus het scheelt nog geld ook." Het samengestelde gezin van Angelique is gezellig druk, met drie tieners, een kleinzoon en natuurlijk veel aanloop. "En er is dan voor ieder wat wils. De dochter van mijn man eet graag gezond, maaltijdsalades enzo. Terwijl de jongens juist graag pizza's willen of een broodje shoarma maken. Mijn man is hartpatiënt en moet zijn medicijnen in de koelkast bewaren. Dat kan nu makkelijk in een apart vakje, buiten bereik van de grijpgrage handjes van onze kleinzoon."

En Angelique zelf dan? "Ik ben dol op ijskoffie. Eerst kocht ik dat in een pak, maar nu maak ik het lekker vers. Dan zet ik koffie, met een bolletje ijs uit het vriesvak, slagroom uit de koeling en crushed ice uit de ijsmachine. En dan een rietje erin. We zijn dit jaar niet op vakantie geweest, maar met zo'n drankje in je eigen tuin voel je je ook de hemel te rijk." En nog meer feest: de familie Kosters-Louer kon zo een uitgebreide borrel met barbecue geven voor vrienden en familie, met een gekoeld drankje en heerlijk eten voor iedereen. 

Al die gasten wilden de nieuwe koelkast natuurlijk ook even zien, en vooral: op de deur kloppen. Als je dat doet, wordt het venster van de LG Instaview Door-in-Door doorzichtig en kan je zien wat er allemaal op welke plek in de koelkast ligt. En met de Door-in-Door functie open en sluit je alleen de bovenste deur. Dat is niet alleen handig, maar scheelt dus ook energie. Iets waar Angelique dankbaar gebruik van maakt: "Het is handig om in een oogopslag te kunnen zien wat er nog is en wat moet worden aangevuld. De energierekening krijgen we volgend jaar pas, maar ik denk dat het echt scheelt. Zeker voor een groot gezin als het onze."

Haar andere favoriete functie is de superfreeze. Angelique en haar zoon Bo Harley koken graag samen Indonesisch. "Maar op de een of andere manier is dat altijd te veel. Maar dat is nu geen probleem meer: met de superfreeze is het binnen een half uurtje bevroren. En als we het daarna opwarmen in de magnetron smaakt het net zo lekker als vers." Het enige dat Angelique nog mist is een slot op de deur. "Je kan op het bedieningspaneel wel van alles instellen, maar niet dat de deur echt niet meer open kan. Dat zou voor mijn kleinzoon best handig zijn." Maar voor de rest heeft ze er weinig op aan te merken. "Het is gewoon een superkoelkast. Mijn nichtje uit Amerika noemde het de Tesla onder de koelkasten en dat vond ik wel een goede vergelijking!"

Mega Mindy, mini-Elsa of een monstertruck: wat je ziet, ben je zelf

Even sterk, slim of moedig zijn als je held. Eerder schreven we in Weekend Magazine waarom iedereen een rolmodel nodig heeft om zich persoonlijk te ontwikkelen. Maar dat geldt niet alleen voor volwassenen. Wie een televisie (of tablet) en een kleuter in huis heeft, weet waarschijnlijk wat we bedoelen. De kracht van een goed voorbeeld is niet te onderschatten, zeker nu ook de meisjes op televisie steeds heldhaftiger worden.

De wereld van Zapp, Disney en Netflix biedt een enorme vijver waar kijkbuiskinderen al op heel jonge leeftijd een persoonlijk rolmodel uit kunnen vissen. En waar die rolmodellen vroeger overzichtelijk waren onderverdeeld in hulpeloze prinsessen en dappere ridders, maakt nu het geëmancipeerde vrouwelijke filmkarakter haar opmars.

Pioniertje Pippi Langkous heeft de weg vrijgemaakt voor huidige beeldscherm-iconen als sterke Mega Mindy, onafhankelijke Elsa en moedige Vaiana, die dagelijks duizenden jonge meisjes inspireren. Maar ook auto’s, tractoren en honden spreken tot de verbeelding van de huidige generatie tv-kijkstertjes: verkleed als hun grote voorbeeld vertrouwen ze op hun eigen superkrachten en kunnen ze uren dansen, racen en redden.

Drie moeders vertellen door welke personages hun dochters geïnspireerd worden.

Bianca Kroon is moeder van Jonna (6) en Tess (4), die verliefd zijn op Mega Mindy en K3.

“Toen we Tess wilden laten stoppen met haar speen, hebben we Mega Mindy een beetje misbruikt. Als Tess net zo stoer was als haar grote voorbeeld, kon ze toch zeker wel zonder speen? Die aanpak werkte meteen, zeker omdat ze als beloning een Mega Mindy-pak kreeg. Inmiddels hebben we er daar trouwens twee van, omdat ze het allebei de hele dag aan wilden.

Tess en Jonna halen heel veel inspiratie uit de programma’s die ze graag kijken. Ze houden vooral van duo’s en doen vaak een rollenspel, dan is de één Mega Mindy en de ander Toby, of ze zijn Elsa en Anna van Frozen. Ze spelen hele scènes na en voegen er eigen stukjes aan toe, daar zijn ze samen zo twee, drie uur zoet mee. Hun fantasie wordt enorm gestimuleerd door de filmpjes, dat vind ik heel leuk om te zien.

Tess vindt Mega Mindy vooral heel lief en mooi, ze sprong bijna uit haar stoel van bewondering toen we naar een Studio 100-show gingen en Mega Mindy op het podium kwam. Jonna is wat ouder en kijkt nu heel bewust naar wat de karakters precies doen, om ze daarna te imiteren. Ze is van zichzelf best verlegen en bang om iets fout te doen, maar als ze via een filmpje van K3 een nieuw dansje heeft geleerd, is ze heel trots op zichzelf. “Dat kan ik goed he?” Ik kan nog niet zeggen of ze dat zelfvertrouwen ook meeneemt in het gewone leven, maar als ze in een rol zit, durft ze net iets meer.”

Marit Bouwens is moeder van Malik (12), Liam (9) en dochter Sam (6). Sam is idolaat van koningin Elsa uit de Disneyfilm Frozen.

“Haar twee oudere broers vragen regelmatig of Sam wat minder kan zingen. Ze kent alle liedjes van de film uit haar hoofd en vaak speelt ze met haar beste vriendin hun lievelingsscènes na. Haar poppen en Frozenknuffels fungeren dan als de andere personages en de scènes vinden plaats in het grote Lego-ijspaleis dat op Sam’s kamer staat. Ze draagt haar haren het liefst in een ‘Elsa-vlecht’ en wisselt af tussen Elsa’s kroningsjurk en de bekende blauwe ijsjurk. Ze houdt ook erg van knutselen: ze maakt haar eigen prinsessensieraden en andere accessoires om zoveel mogelijk op Elsa te lijken.

In nieuwe situaties kijkt Sam eerst de kat uit de boom, maar bij vriendinnen en klasgenootjes is ze totaal niet verlegen en juist heel open. Zeker als ze in haar prinsessenrol zit, is ze heel expressief. Ze kijkt ook graag naar de serie over Henry Danger: hij is het hulpje van een superheld, maar moet dat geheim houden voor zijn familie. Sam speelt zelf ook graag hulpje en schrijft allerlei geheimpjes in haar eigen dagboek. En daar mogen haar broers dan natuurlijk niets van weten!

We beperken haar Frozen-liefde overigens wel tot de voordeur, als we naar de supermarkt gaan draagt ze normale kleren. Maar als ze op feestdagen verkleed naar school mag, twijfelt Sam natuurlijk geen moment: dan verandert ze in Elsa. Wij vinden het prima dat ze zo idolaat is van een filmpersonage: welk meisje droomt nou niet van een leven als prinses?”

Denise van den Heerik - Hoexum is moeder van zoon Dean (1) en dochter Fenne (4), die fan is van Blaze en de Monsterwielen, Cars en Paw Patrol.

“Omdat er geen verkleedkleren zijn van Blaze en de Monsterwielen, trekt Fenne meestal maar een Elsa-jurk aan als ze een monstertruck nadoet. Maar daar kan ze ook heel hard in rennen: als ze Blaze is, loopt ze expres dingen omver. Ze zit dan ook altijd onder de blauwe plekken, het is echt een wildebras. Ze speelt graag met jongens én meisjes, maar een meisje dat niet graag vieze handen krijgt, zal niet zo snel haar beste vriendinnetje worden.

In de programma’s die ze graag kijkt, is samenwerking een belangrijk item. Dat neemt Fenne in haar eigen spel vaak over. Ze is de hele dag aan het racen en redden, net als de auto’s op tv. Ze doet vaak wedstrijdjes: ze wil graag de eerste of de beste zijn. Dan horen we haar tegen vriendjes zeggen: “Ik heb snelheid, jij kracht en jij bent slim” en dan gaan ze als team te werk, want zó kun je winnen. “Kom op, maatje!” is een veelgehoorde kreet bij ons thuis.

Toch is Fenne geen half jongetje, ze houdt ook van Frozen en draagt vaak rokjes en jurkjes. Ze is gewoon een heel stoer meisje. Maar ze vindt het wel jammer dat er geen roze broodtrommels van Cars bestaan, want blauw is volgens haar toch echt voor jongens. Daarom durft ze geen blauw trommeltje te kiezen, terwijl ze dat wel het liefst zou willen. Ze is zich heel bewust van de verschillende verwachtingen voor jongens en meisjes, maar wij leggen dan uit dat ze helemaal zelf mag weten waar ze van houdt. Zolang zij het leuk vindt, blijft Fenne onze wilde monstertruck.”

Doorzettingsvermogen, veerkracht en moed

Volgens kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve is het heel normaal dat kinderen zich optrekken aan een televisiekarakter. "De personages bezitten vaak veel kwaliteiten waar kinderen een voorbeeld aan kunnen nemen: doorzettingsvermogen, veerkracht, moed, weerbaarheid, et cetera. Doordat kinderen op hun helden willen lijken, proberen ze ook hun positieve eigenschappen over te nemen. Dat kun je als ouders ook goed inzetten in de opvoeding: een rolmodel is een mooie hulpbron als het kind ergens moeite mee heeft. Onder water zwemmen wordt misschien een stuk minder eng als je je inbeeldt dat je De Kleine Zeemeermin bent, en als Bliksem McQueen van Cars durf je misschien wel op een nieuw vriendje af te stappen."

Neve vindt het een positieve ontwikkeling dat er steeds meer reële personages te zien zijn in kinderfilms- en series en de huidige, geëmancipeerde rolmodellen een betere afspiegeling zijn van de samenleving. “Het is een achterhaalde gedachte dat alleen jongens willen ravotten en meisjes niet van avontuur houden. Door personages als Mega Mindy en Elsa leren meisjes dat ze ook stoer en sterk kunnen zijn”.

Toch blijft er een belangrijke rol weggelegd voor de ouders. “Zorg dat je kind niet doorslaat. Gun je dochter een held(in) en bijbehorende outfit, maar zorg dat ze de realiteit daarbij niet uit het oog verliest. Zeker in de puberteit is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven als de onschuldige Frozen-liefde wellicht omslaat in een ongezonde belangstelling voor broodmagere topmodellen. Dan is het tijd om de mythe te ontkrachten. Maar als je kleuterdochter gewoon wat superkrachten nodig heeft op haar eerste schooldag, kun je haar prima vragen “Wat zou Mega Mindy doen?”

Door Ronne Theunis


Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

The Beguiled: rivaliteit en zinderend verlangen

Film van de week: The Beguiled
Regie: Sofia Coppola
Met: Nicole Kidman, Colin Farrell, Kirsten Dunst
Waardering: 4 sterren

Wat krijg je als je één aantrekkelijke man in een huis vol vrouwen en meisjes stopt? Flink wat seksuele spanning en een berg aan problemen. Dat ervaart Martha Farnsworth, het strenge hoofd van een meisjesinternaat in Virginia. Het is het jaar 1864 en de Amerikaanse Burgeroorlog is in volle gang. De meerderheid van het personeel en studenten is allang vertrokken. Met slechts vijf leerlingen en lerares Edwina houdt Miss Martha de boel draaiende. Dan vindt een van de meiden een gewonde soldaat in het bos. Ze ontfermen zich over hem en vanaf dat moment druipen de hormonen van de muren.

Met dit spannende drama won filmmaakster Sofia Coppola tijdens het filmfestival in Cannes de prijs voor beste regie. Zeker niet onverdiend, want haar verfilming van het gelijknamige boek uit 1966 is een verleidelijk stukje vakwerk. Sexy Collin Farrel brengt als korporaal McBurney zijn tegenspeelsters Nicole Kidman, Kirsten Dunst en Elle Fanning het hoofd op hol. Hij is charmant, maar ook onvoorspelbaar. Gevaarlijk misschien zelfs. Het is immers een soldaat uit het vijandelijke kamp. De vrouwen kunnen hem elk moment uitleveren, maar ze besluiten hem te verzorgen. Voor zijn bestwil, maar net zo goed voor hun eigen vermaak.

Coppola zorgt er met de cameravoering en het fraaie licht voor dat de vrouwen telkens in een zachte gloed te zien zijn. Ook de maagdelijk witte jurken zorgen ervoor dat ze onberispelijk ogen, maar achter al die keurigheid gaat rivaliteit en zinderend verlangen schuil. De opstandige leerling Alice loert geil naar de korporaal en verzint smoesjes om zijn kamer binnen te kunnen. De afstandelijke Miss Martha wordt uit balans gebracht wanneer ze eindelijk weer het naakte lichaam van een man voor zich heeft. En Lerares Edwina hoopt vurig dat de soldaat haar naar een beter oord zal brengen.

De strijd tussen de dames laait heel subtiel op. Ze proberen elkaar af te troeven, maar op een zeer beschaafde manier. Waar buiten een bloederige oorlog woedt, maken de vrouwen haast onzichtbaar ruzie met elkaar. Die onderhuidse spanning en broeierige sfeer voorzien de film van een onmiskenbare seksuele lading. Het is heerlijk om te zien hoe hier een man het gewillige lustobject is van een film, want dat is toch meestal andersom. Ook is het reuze fascinerend hoe al die vrouwen verschillend omgaan met hun lustgevoelens. En hoe de korporaal de vergissing van zijn leven begaat en zou willen dat hij het slagveld nooit verlaten had. Want hij ontdekt dat je misschien toch beter tegenover gewapende soldaten kan staan dan tegenover een handjevol gekwetste vrouwen.

Door Kita van Slooten

Kat kwijt? Gadgets voor sloddervossen!

Ben jij altijd alles kwijt? Vergeet je regelmatig waar je je fiets hebt neergezet, of waar je je sleutels of telefoon hebt gelaten? Voor alle sloddervossen en vergeetachtigen onder ons zijn er nu een paar handige gadgets en apps die ervoor zorgen dat je alles wat zoek raakt ook zo weer gevonden hebt. Zelfs je kat!

1. Kat kwijt? Geef 'm een Tile

Tile is een klein tegeltje dat je aan je sleutelbos kunt hangen of aan de halsband van je kat. Sleutels of kat zoek? Dan kun je via de app op je smartphone zien waar deze zich bevinden. Daarnaast werkt de Tile ook andersom. Ben je jouw telefoon kwijt? Dan kun je via de Tile je smartphone geluid laten maken. Die staan via bluetooth in verbinding met elkaar. Zodra dit signaal verbreekt, omdat je bijvoorbeeld je huis verlaat, krijg je een melding op je telefoon. Kortom: je zal nooit meer het huis uit gaan zonder sleutels of portemonnee!

De Tiles hebben een ingebouwd alarm dat je kunt laten afgaan wanneer je jouw spullen zoekt. Bovendien maakt de tracker ook automatisch een connectie met andere Tile-gebruikers wanneer deze in de buurt komen van jouw verloren voorwerp. Dankzij de andere gebruiker krijg je dan een seintje met de locatie. De ander merkt hier niks van en helpt jou dus onbewust met het terugvinden van bijvoorbeeld je weggelopen kat. Een nadeel: nog niet iedereen heeft een Tile dus je moet maar net geluk hebben dat je weggelopen kat paden kruist met een andere Tile-gebruiker.

Een Tile heb je al vanaf 25 euro.

2. Waar zijn mijn sleutels?

Behalve de Tile heb je ook bijvoorbeeld de gadget TrackR. TrackR doet precies hetzelfde als de Tile. Ben je iets kwijt? Dan kijk je op je smartphone en speelt de TrackR een ringtone af zodat je dit direct vindt. TrackR werkt ook met Amazon Alexa’s, de slimme speaker assistent (lees er hier alles over). Je kunt dus aan Alexa vragen waar je sleutels liggen. Hoe handig is dat?

TrackR heb je al vanaf 32 euro.

3. Een druk op je klok

Ben je vaak je smartphone kwijt? Dan zit er in de meeste wearables, sporthorloges en smartwatches een functie ingebouwd zodat je met één druk op de knop een signaal naar je telefoon kan sturen. Zo kun je jouw telefoon snel terugvinden. Alleen als je je horloge kwijt bent, wordt het allemaal vaak iets lastiger. Daarvoor moet je dan weer een Tile of TrackR op het horloge plakken!

4. Nooit meer je bagage kwijt

Krijg jij al een paniekaanval bij het idee dat je bagage tijdens een vlucht niet mee is gekomen? Dan is de CalypsoTag iets voor jou. Dit slimme label geeft een seintje als je bagage in aantocht is. Zo hoef je nooit meer te dringen in de drukte om te zien of je koffer er al aankomt. En als iemand je tas of koffer probeert te stelen krijg je ook een alert. Goedkoop zijn de labels niet. Je hebt er een vanaf 169 euro

5. Marco Poloooo

Behalve alle gadgets die er zijn, kun je ook de app Marco Polo downloaden als jij je telefoon vaak kwijt raakt in huis. Ligt je foon weer eens niet waar hij hoort te liggen? Dan roep je heel hard ‘Marcoooo’ en je telefoon antwoord dan met ‘Polo’. Hoe dichter je in de buurt komt, hoe harder het geluid en hoe warmer het wordt! Je kunt er trouwens ook je eigen commando aangeven. Mocht je vriend, zoon of broer nu Marco heten, kan ik me voorstellen dat je liever je telefoon een andere naam geeft. Goed om te weten: je telefoon hoeft geen internetverbinding te hebben, dus ook als het internet thuis niet werkt, kun je 'm vliegensvlug en spelenderwijs weer terugvinden.

De app Marco Polo is te downloaden voor iedereen met een iPhone.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen: Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!

 

Lekkere balletjes

In samenwerking met Nieuw Amsterdam

Maak dit weekend eens streetfood uit Peru: flinke ballen (papas rellenas) van gefrituurde aardappelpuree gevuld met gehakt en een eitje. Kan ook met een kliekje aardappelpuree. Reken er 1 als voorgerecht, 2-3 als hoofdgerecht met een salade erbij.

Ingrediënten voor 12 stuks:

 • 1 kilo aardappelen (kruimig of vastkokend)
 • 500 g rundergehakt
 • 250 ml runderbouillon
 • 1 grote ui
 • 2 knoflooktenen
 • 1 groene peper
 • 50 g rozijnen
 • 1 gekookt ei
 • 1 losgeklopt ei
 • 1 tl komijnpoeder (djinten)
 • 1 tl pimentón (gerookt paprikapoeder)
 • handvol paneermeel
 • plantaardige olie om te bakken
 • zout & peper uit de molen
 • optie: handje groene olijven

Bereiden:

Maak aardappelpuree, maar dan zonder boter of melk erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Snipper de ui, hak de knoflook en groene peper fijn. Verhit wat olie in een hapjespan of braadpan en fruit ze samen in een paar minuten zacht en glazig. Schep komijn- en paprikapoeder erdoor. Doe het gehakt erbij en bak op hoog vuur goed rul. Voeg de bouillon en rozijnen toe, breng aan de kook en laat een kwartiertje zonder deksel pruttelen tot het vocht zo’n beetje verdwenen is. Voeg naar smaak zout en peper toe en laat afkoelen.

Schep met een ijsbolletjestang steeds een bol aardappelpuree. Neem in de hand en duw er met de duim van je andere hand een zo groot mogelijk gat in. Vul met een lepel vleessaus. Duw er een partje gekookt ei bij (en eventueel wat fijngehakte olijven).

Vouw goed dicht en boetseer tot een iets ovalen aardappelvorm. Laat afgedekt 1-2 uur opstijven in de koelkast, of langer.
Wentel ze door losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel.
Laat een dikke laag olie (minstens 1 cm) flink heet worden in een hapjespan (of frituurpan, op 180 °C). Bak de papas met een paar tegelijk voorzichtig omwentelend in een paar minuten goudbruin.

Slim zónder pakjes & zakjes
Bovenstaand recept komt uit het nieuwe boek van Karin Luiten (www.kokenmetkarin.nl), de langverwachte opvolger in de Zónder pakjes & zakjes-serie. De methode Koken met Karin is simpel en slim. En met Slim zónder pakjes & zakjes kun jij het ook! Met dit kookboek eet je elke dag lekker met verse seizoensproducten en gebruikmakend van wat je in huis hebt.

Titel: Slim zonder pakjes & zakjes
Auteur: Karin Luiten
Prijs: € 24,99
ISBN: 9789046822555
Uitgever: Nieuw Amsterdam

 

 

 

 

 

 

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

DIOR AND I

Wanneer kijken: als je van vakmanschap houdt
Wanneer niet: als je mode maar triviaal vindt
Naast je Aan op de bank: je mooiste jurk of strakste pak
Waar: Videoland

Raf Simons kan zijn tranen niet bedwingen. Hij staat achter de schermen bij zijn eerste, spectaculaire show voor Dior, het beroemde modehuis waar hij pas twee maanden eerder is aangetreden als creatief leider. Dat hij moet huilen, snap je tegen die tijd als de beste, want er gaat nogal wat aan vooraf. 

In deze originele documentaire volgen we Simons vanaf zijn aantreden. Het is een verlegen Belg, die vreemd genoeg zelf nooit schetsen maakt voor de kleding die hij graag wil zien. Maar dat hij een vakman is, is duidelijk. Net als de naaisters die het atelier bestieren, zij vervullen net zo goed een hoofdrol, zowel in de collectie als in de docu. Haute couture is geen kattenpis: alles wordt handgemaakt, van de meest ingewikkelde en tijdrovende materialen. Simons doet duidelijk zijn best de geest van meneer Dior zelf te eren en die is dan ook uitbundig aanwezig in dit relaas, doordat er tussendoor stukjes uit zijn boek worden voorgelezen, gepaard met historische beelden. Leuk voor iedereen die van mode, vakmanschap en management houdt. 

LUCIFER

Wanneer kijken: als je in een duivelse stemming bent
Wanneer niet: als je niet graag in herhaling valt
Naast je op de bank: je drietand en haarband-met-hoorntjes
Waar: Netflix

Lucifer Morningstar is de duivel zelf. De hel vond hij maar saai worden en daarom vestigt hij zich in Los Angeles. Hij wordt manager van een nachtclub, Lux genaamd. Zijn specialiteit: mensen vertellen hem hun diepste verlangens, of ze nou willen of niet. En hij is onmetelijk krachtig en natuurlijk ook onsterfelijk. Dat alles maakt hem uitermate geschikt voor politiewerk, iets waar hij zich fanatiek op stort op het moment dat hij verliefd wordt op een knappe rechercheur, die onverklaarbaar immuun is voor zijn krachten. 

Dat is een opzet die we al vaker hebben gezien - de vrouwelijke politieagent met de onorthodoxe sidekick - maar hier is het best leuk uitgewerkt. Een grapje dat steeds weer terugkomt is dat mensen maar niet willen geloven dat de knappe, charmante Lucifer echt de duivel is, hoewel hij er zelf  maar wat graag ruchtbaarheid aan geeft. Hier valt de serie wel vaak in herhaling - na aflevering 5 bekruipt je een 'ja, nou weten we het wel-gevoel'. Gelukkig valt er meer te zien. Interessant is bijvoorbeeld Lucifer's worsteling met menselijke kenmerken als medeleven en gevoeligheid, vooral als hij ze zelf ook steeds meer blijkt te hebben. Als je voorbij het repetatieve kan komen, vermaak je je prima met de drie seizoenen die deze serie telt. 

MISSION: IMPOSSIBLE - GHOST PROTOCOL

Wanneer kijken: als geen last hebt van hoogtevrees (of juist wel)
Wanneer niet: als je afgeleid bent door alledaagse zaken
Naast je op de bank: je supersonische plakhandschoenen
Waar: Netflix

We hebben het hier al vaker gehad over suspension of disbelief; de bereidheid om te geloven wat eigenlijk ongeloofwaardig is. Dat heb je bij Mission: Impossible - Ghost Protocol wel nodig. Bijvoorbeeld als held Ethan Hunt (gespeeld door Tom Cruise) wil weten wie toch die slechterik is die hij heeft zien lopen. Met een paar pennestreken tekent hij het gezicht van de man in de palm van zijn hand en laat die aan iemand uit zijn team zien. En ja hoor: die weet direct om wie het gaat. Probeer dat thuis voor de lol ook eens...

Maar goed, even niet zo kritisch zijn. Het is tenslotte geen documentaire, maar een actiefilm. En met die actie zit het wel goed in deze vierde Mission: Impossible-film. Ronduit spectaculair zijn de scènes waar Ethan Hunt aan het hoogste gebouw in Dubai hangt: alleen een paar supersonische handschoenen waarmee hij als een spiderman langs de gevel kan klimmen, zorgen dat hij niet honderden meters naar beneden stort. En de film neemt zichzelf niet al te serieus, dat is ook weleens fijn. Mocht je de smaak te pakken hebben, heb je wel even pech: alleen deel 2 is verder on demand te zien. Een schrale troost: in 2018 staat het zesde deel op het programma.

ONE LIFE

Wanneer kijken: als je het beest in jezelf zoekt
Wanneer niet: als je een teer zieltje hebt
Naast je op de bank: je eigen huisdier
Waar: Videoland

Een veilig onderkomen, wat te eten en te drinken, kindjes krijgen. Wat de dieren in deze documentaire willen, ligt niet zo ver af van onze eigen basisbehoeftes. Dat maakt dit soort natuurfilms ook zo leuk: het is allemaal heel vreemd herkenbaar. Maar wat vooral opvalt is de vindingrijkheid die de talloze diersoorten die hier voorbij komen, hebben ontwikkeld.

Neem bijvoorbeeld de kapucijneraapjes die zware stenen boven hun hoofd tillen om er nootjes mee stuk te kunnen slaan. Of de mieren die vakkundig grassprietjes 'afsnijden', niet om zelf op te eten, maar als voeding voor de schimmel waar ze wél van kunnen leven. Het gaat er soms hard aan toe en af en toe is het echt heel spannend - bijvoorbeeld de vos die een jong steenbokje probeert te grijpen of de muis die door een hagedis achterna wordt gezeten. Daar kan geen achtervolgingsscène uit Hollywood tegenop. Dat maakt het wel minder geschikt voor de allerkleinsten, of je zal er een flinke kluif aan hebben om uit te leggen dat dat nou eenmaal zo gaat in de natuur. 

Weekendagenda

Appelpop

Kensington, Tom Odell, Kraantje Pappie, Di-rect, Racoon, De Jeugd van Tegenwoordig: je kunt het zo gek niet bedenken of ze treden komend weekend op langs de Waal in Tiel. En ook nog met gratis entree! Met Appelpop viert de Betuwe het begin van de fruitoogst en uitbundig ook! Want zaterdag kun je ook nog naar het prachtige fruitcorso kijken dat door de straten van de fruithoofdstad rijdt.

Open monumenten

Komend weekend is het weer Open Monumentendag met als thema: boeren, burgers en buitenlui. Meer dan 4000 monumenten zijn gratis opengesteld voor het publiek. Heb je altijd al eens een kijkje willen nemen in een echt klooster of die statige boerderij verderop van binnen willen zien: dit is je kans. Kijk op www.openmonumentendag.nl welke gebouwen meedoen. 

Anton Heyboer

Eigenlijk heeft iedereen weleens van Anton Heyboer gehoord. Of door zijn schilderijen – in veel huizen hangen zijn beroemde kippen – of wel door zijn uitbundige en onconventionele levenswijze. Niet veel mensen daarentegen weten dat hij in de jaren '70 internationaal gezien werd als een van de grootste levende kunstenaars.

Veertig jaar na de laatste grote tentoonstelling over Heyboer, geeft het Gemeentemuseum in Den Haag nu een mooi overzicht van het leven en werk van deze zo veelzijdige artiest. Voor meer informatie: www.gemeentemuseum.nl.

Uitdagen Rotterdam

Na de Uitmarkt in Amsterdam presenteert komend weekend de Rotterdamse culturele scene zich in de Witte de Withstraat en op het Schouwburgplein. Van hiphop tot symfonie en van kindertheater tot stand-up-comedy. Je kunt in het reuzenrad, meedoen aan workshops of gewoon kijken naar de vele sneak peeks van het komende uitgaansseizoen. Voor het programma: www.rotterdamuitdagen.nl.

Open studio's

Altijd al eens willen weten hoe de studio van RTL Nieuws er uitziet of zelf eens achter een echte televisiecamera willen staan? Dit is je kans! In het Mediapark in Hilversum staan 9 en 10 september alle deuren wijd open! Voor de routes en evenementen: www.openstudiodagen.nl.


Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!