Weekend magazine cover
  • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

  • Weekend Magazine editie 33, 2017 Path 400 Created with Sketch.

  • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Als je man een groot kind blijft: 'Hij speelt de hele dag Call of Duty'

Het wordt het Peter Pansyndroom genoemd. Volwassen mannen met bindingsangst die weigeren op te groeien en moeite hebben met het dragen van verantwoordelijkheid. Twee partners-van doen hun verhaal. "Het hele huis hing vol racefietsen."

Goed. Zo erg als Michael Jackson is het niet, erkent Linda (53) als ze over de problemen met haar ex-echtgenoot vertelt. Maar er zijn overeenkomsten. Linda leerde Kees kennen toen ze beiden eind twintig waren en ze was gelijk weg van hem. “Hij had heel veel humor. Echt iemand die de kamer vulde als je met hem binnenkwam.”

Maar de gezellige, flamboyante vent bleek ook een andere kant te hebben, vertelt Linda. Hij was -letterlijk- niet in beweging te krijgen. In plaats van iets te doen met zijn leven, bleef Kees op de bank zitten. In het begin dacht Linda nog dat dit een overblijfsel was van zijn studententijd. “Er waren wel meer jonge mannen die er de kantjes vanaf liepen.”

Met Kees was het toch een beetje anders. Naast een passieve houding ontwikkelde hij een gegeven de neiging om van de ene obsessieve hobby in de andere te rollen. Zo ging hij op een gegeven moment kookboeken verzamelen. De vloeren van het appartement zakten bijna door. “Terwijl hij nooit kookte, want dat deed ik altijd.”

Wat in Linda’s ogen in het begin nog onschuldig leek, een partner die bevlogen zijn liefhebberijen najaagt, werd onderdeel van een zorgelijk patroon. Kees trok zich steeds vaker terug in zijn werkkamer waar hij uren in zijn eentje doorbracht. Na de kookboekenperiode volgde een obsessie voor peperdure racefietsen. Ook stortte hij zich op knipperende ledverlichting die hij bij Chinese webshops kocht.

Linda: “Dat ons huis veranderde in een kerstboom en een fietsenwinkel was niet het enige probleem. Het punt was dat hij zich terugtrok uit ons gezin. Ik moest onze twee jonge kinderen verzorgen. Hij stak geen vinger uit.”

'Als ik hem wees op zijn gedrag, kregen we ruzie'

Kees werd steeds afhankelijker van zijn vrouw. Hij raakte werkloos en teerde op haar zak. Ondertussen bleef hij online bestellingen plaatsen wat de laatste jaren tot financiële problemen leidde. Linda had eindeloze gesprekken over zijn gedrag, al maakte dat weinig indruk. “Volgens mij verergerde dat de situatie alleen maar. Als ik hem wees op zijn gedrag, kregen we ruzie. Hij gaf hij alles en iedereen de schuld, behalve zichzelf.”

Toen Kees achter haar rug om het laatste huishoudgeld besteedde aan een peperdure carbon-fibre racefiets, was voor Linda de maat vol. “We hadden er al elf! Ik kon geen fiets meer zien.”

Kees leidt, concludeerde Linda achteraf, aan wat het Peter Pan-syndroom is gaan heten. Dit informele psychologische ziektebeeld werd begin jaren tachtig voor het eerst beschreven door dokter Dan Kiley in het boek The Peter Pan Syndrome, Men Who Have Never Grown Up. Hierin beschrijft hij het fenomeen van mannen die zich op latere leeftijd puberaal, narcistisch en onverantwoordelijk blijven gedragen.

Een bekend voorbeeld is Michael Jackson die zijn landgoed Neverland zelfs naar de fantasiewereld uit het sprookje van Peter Pan noemde. Een plek om je terug te trekken en te doen alsof de rest van de wereld niet bestaat. Beelden van Jackson’s privépretpark vol kermisattracties gingen de hele wereld over. 

Dichterbij is pianist Wibi Soerjadi een bekende Nederlandse Peter Pan. Naast pianospelen besteedt hij zijn vrije tijd aan het verzamelen van enorme pluche Disney-figuren die de kamers van zijn landhuis vullen. Net als Jackson toen hij nog leefde, wordt Soerjadi achtervolgt door schuldeisers.

'Iedere Peter Pan heeft een Wendy nodig'

Relatietherapeut Jolande Rommens-Musquetier uit Breda kent de voorbeelden van Peter Pans uit de praktijk. Ze schreef er een blog over. Volgens haar zijn Peter Pans, in de zin van onvolwassen mannen die hun verantwoordelijkheden ontlopen en zich graag laten pamperen door hun partner, niet los te zien van een partner die daar in meegaat. Jolande: “Iedere Peter Pan heeft ook een Wendy nodig, een vrouw die zich als een moeder over hem ontfermt.”

Wat ze vaak ziet is dat Peter Pans in hun jeugd erg verwend zijn. Ze zijn altijd in de watten gelegd en hebben niet geleerd om enige verantwoordelijkheid te dragen, zelfs niet in de vorm van een vakantiebaantje. Jolande: “Later zoeken dat soort mannen een vrouw die op hun moeder lijkt. En er zijn vrouwen die nu eenmaal graag zorgen. Dus als die twee bij mekaar komen, dan zet dat patroon zich voort.”

Mascha (36) heeft ook een relatie met een kind-man. Chaim heeft al zo lang ze hem kent moeite om volwassen te worden. Wat in het begin van hun relatie voor een soort evenwicht zorgde (‘Ik ben best serieus, hij helemaal niet.”), werd later juist een last. Mascha: “Hij is aan drie studies begonnen, maar heeft niks afgemaakt.” 

Om toch uitzicht op een baan te krijgen, stimuleerde ze hem een cursus programmeren te volgen. Maar ondanks een schreeuwend tekort aan IT’-ers, lukt het hem niet om werk te vinden. Mascha: “Hij zegt dat we in het verkeerde deel van land wonen.” Ondertussen huurt Chaim een kantoortje waar hij de dag doorbrengt met het spelen van het computerspel Call of Duty. Dat hij zich nergens op laat aanspreken, haalt het bloed onder haar nagels vandaan. “Al kan hij ook heel lief zijn. Dat is het moeilijke.”

Zowel Mascha als Linda zoeken naar een verklaring voor het onuitstaanbare gedrag van hun huidige en voormalige liefdes. Linda denkt dat haar ex zich altijd heel erg onderdrukt heeft gevoeld. “Hij is de middelste in een gezin van drie kinderen en werd gepest. Het is bizar maar lange tijd heeft hij gedacht dat hij een onecht kind was. Hij dacht dat de reden was dat hij er niet bij hoorde.” Achteraf bleek van die verdenking niks te kloppen.

Chaim groeide juist op in een streng religieus gezin. Zijn ouders, vertelt Mascha, hadden zijn levensloop voor een groot deel uitgestippeld, van zijn werk, waar hij ging wonen tot de vrouw waar hij mee zou trouwen. “Ze hadden hele hoge verwachtingen van hem. Hij mocht slechts uit een beperkt aantal studies kiezen die allemaal gericht waren op status en geld verdienen.” Alleen door zich te bekeren, wist Mascha te voorkomen dat haar schoonfamilie zich tegen hun huwelijk zou verzetten.

'Van al die grootse plannen kwam maar niets terecht'

“Ik ben geen psycholoog. Maar soms denk ik dat zijn wegvluchten een manier was om grip te krijgen op zijn leven.”, zegt Linda over het passieve, narcistische gedrag van haar ex. “Hij bleef maar fantaseren en grootse plannen maken waar niks van terecht kwam. Alles draaide om hem.”

Linda steekt de hand ook in eigen boezem. Ze vindt dat ze te lang verzorgend is gebleven en het gedrag van haar ex-man heeft goedgepraat. Zelfs toen hij een buitenechtelijk kind kreeg, wachtte ze op hem in de hoop dat de affaire wel zou overwaaien. “Ik dacht het wel goed kwam. Ik wilde ook heel graag dat het goed kwam.”

Bij Linda heeft het onvolwassen gedrag van haar ex er flink ingehakt. Al was het een enkele keer, toegegeven, ook best leuk. Ze heeft zich weleens laten meeslepen naar een champagneontbijt en ze noemt de vakanties, die zij meestal betaalde, ‘fantastisch’. “Ik leerde op een andere manier kijken. Hij gaf het gevoel dat alles mogelijk was.”

Mascha denkt dat het feit dat hun de relatie tot nu toe stand houdt, vooral komt doordat de nood nooit echt aan de man is. De familie van Chaim springt stilzwijgend bij als er geldgebrek is. Ze betalen de huur van zijn kantoor. Het zorgt er voor dat haar man niet hoeft te veranderen, zelfs als hij zou willen. Dat ze binnenkort gaan verhuizen, helpt misschien. Mascha: “We wonen straks bij een grote stad. Het argument dat hij geen werk kan vinden, gaat dan niet meer op.”

Jolande ziet aan de in scheiding liggende echtparen die zich bij haar melden, dat de natuur vaak roet in het eten gooit bij stellen als de man zich ook op latere leeftijd als een kind blijft gedragen. Jolande: “Als vrouwen in de overgang komen, dan neemt de aanmaak van het hormoon oestrogeen af, net als de behoefte om te moederen en te verzorgen. Op dat moment denken veel vrouwen: nou is het mooi geweest.” De mannen die op dat moment hulp zoeken, hebben vaak niet door dat de verwijdering al jaren aan de gang is en trekken dan pas aan de bel. Jolande: “Maar dan is het al te laat.”

Als Mascha en Chaim straks ergens anders wonen, en het lukt hem nog steeds niet om werk te vinden, ziet ze dat dan als zijn laatste kans? Mascha: “Dat weet ik niet.” Linda is door schade en schande wijs geworden. Ze kijkt met meer dan gemengde gevoelens terug op haar huwelijk: “Een kinderlijke man van begin dertig, dat is misschien nog wel grappig. Maar op een bepaalde leeftijd, dan wordt het gewoon triest.”

Door Matthijs van der Pol

* De namen van Linda, Kees, Mascha en Chaim zijn gefingeerd

Eten met een prijskaartje

Er zijn er wel meer etenswaren die je vanwege hun aanschafprijs niet dagelijks op tafel zet. Kaviaar, witte truffel of Wagyubiefstuk bijvoorbeeld, stuk voor stuk een aanslag op je portemonnee. DJ Deadmau5 kocht deze week nog een fles saus voor $15.000. Zijn die peperdure producten je geld nou echt waard of gewoon slim in de markt gezet? Wij vroegen het aan marketingdeskundige Lotte van der Spek, slager Arno Veenhof van Slagerij De Leeuw en kok Pierre Wind.

Volgens Pierre Wind is naast de kwaliteit en presentatie van het product nog één ander ding heel belangrijk: het verhaal erachter. Sommige voedselfanaten hebben het verorberen van een potentieel dodelijk stukje kogelvis op hun bucketlist staan. Alleen een ervaren kok weet hoe hij deze vis à €300 per stuk moet bereiden en de culinaire avonturier eet het. Net als stierenkloten en eetbare vogelnestjes. Wind: “Niet omdat het nou zo lekker is, maar vanwege de kick en de bijzondere ervaring.” Iets minder extreem, maar zeker ook exclusief zijn de volgende vijf producten.

Kaviaar
Een toastje kaviaar bij je glas champagne: op menig miljonairsfeestje is het de normaalste zaak van de wereld. Deze onbevruchte eitjes van de ernstig bedreigde steur kosten een vermogen, maar zijn hét statussymbool voor de rijken. Pierre Wind: “Het is een bijzondere delicatesse waar je mooie sauzen mee kunt maken, maar zelf gebruik ik het niet snel omdat ik liever met meer betaalbare producten iets creatiefs maak. Het is mij niet te doen om de schaarste van een ingrediënt.” Bovendien houdt de kok zelf meer van een bitterbal dan van een hap visseneitjes. En hij is niet de enige. “Op speciale kaviaarfeestjes heb ik weleens gezien hoe de schaal bitterballen sneller leeg was dan de schaal met kaviaar.” Zo zie je maar weer. Status is ook niet alles.

Macarons
Wie ’s avonds op de bank een koekje bij de thee neemt, zal niet snel een blik macarons uit te kast toveren. Volgens marketingmanager Lotte van der Spek vallen deze vaak handgemaakte koekjes in de categorie delicatessen, die je vooral eet tijdens speciale gelegenheden. Of je ze dan vervolgens echt lekker vindt, is natuurlijk heel persoonlijk. De mierzoete macarons zijn er in tal van uitgebalanceerde smaken. De hoge prijs van de koekjes zit hem in het vakmanschap van de patissier, die heel wat tijd steekt in het fabriceren van de macarons. Daarnaast gaat het volgens Van der Spek ook voor een groot deel om presentatie. De winkels zien er sprookjesachtig mooi uit en ook de verpakking waarin je de macarons mee krijgt is très chique. Het oog wil immers ook wat. Of zoals Wind het verwoordt: "Eet je een macaron, dan eet je een cadeautje.” Dat gevoel krijg je niet snel van een pak speculaasjes.

Origineel Japans Wagyu
Het meest smaakvolle stukje rundvlees komt van de Wagyu, een Japans runderras. Je betaalt €550 per kilo, maar dan heb je ook echt iets in huis. En net als bij andere exclusieve producten geldt ook hier dat bij de verkoop ervan het verhaal belangrijk is. Van der Spek: “Mensen kopen iets bijzonders en willen er dan ook meer van weten. Waar komt het vandaan, hoe is het rund opgegroeid?” Slager Arno Veenhof moedigt die vragen alleen maar aan. Volgens hem is het goed om bewust te zijn van wat je eet en niet gedachteloos wat naar binnen te harken. “Wagyu is van hoge kwaliteit door onder meer de vetdooradering in het vlees. Het fijne vet loopt door het spierweefsel, waardoor het vlees tijdens het bakken nog veel meer smaak krijgt.” Vanwege het hoge vetgehalte ben je ook veel sneller verzadigd. Van dit Wagyu eet je dus maar een klein stukje, zestig gram is al voldoende. Wagyuboerderijen zijn er inmiddels ook in Europa, maar het beste van het beste komt nog altijd uit Japan. Veenhof: “Het is daar een cult op zich. De Japanners proberen het vlees zo perfect mogelijk te krijgen.”

Witte truffel
Bij de prijs van truffel speelt vraag en aanbod een grote rol. Omdat truffels niet te kweken zijn, moet er in de natuur naar worden gezocht. Speciaal getrainde honden gaan op zoek naar de kostbare ondergrondse paddenstoelen en hoe meer zij vinden, hoe lager de prijs. Omdat het vindgebied van de witte truffel het kleinst is, is deze variant het duurst. Maar is die dan ook het lekkerst? Slager Arno Veenhof, die ook traiteur is, legt uit dat de witte truffel de sterkste geur heeft, maar niet de meeste smaak. Wie met truffel wil kokkerellen kan beter de wintertruffel aanschaffen. Deze is verkrijgbaar van december tot maart en het is de enige truffel die tijdens het koken smaak afgeeft. Zomer/herfsttruffel gaat als laatste ingrediënt pas op het einde nog kort mee in de pan en witte truffel schaaf je aan tafel heel dun over je gerecht (dus niet meeverwarmen). En dan is het volgens Veenhof “met je neus erboven.” Want net zoals bij goede wijnen is de geur heel belangrijk. Wat kost dat dan? Afhankelijk van de ‘oogst’ kun je wintertruffel kopen voor €15 tot €25 per 10 gram. Witte truffel gaat voor ongeveer €30 tot €60 per 10 gram over de toonbank. En in de kerstperiode, waarin we allemaal als gekken op zoek gaan naar speciale ingrediënten, kan dat bedrag zelfs nog oplopen.

Larvenkaas
Casu Marzu, letterlijk rotte kaas, is een product dat veel emoties oproept. De een kan niet wachten om te proberen, de ander kokhalst al bij het idee. De schapenkaas wordt gemaakt op Sardinië, waar men de kaas net zo lang laat rijpen tot de larven van de kaasvlieg zich erin gaan nestelen. Casu Marzu is officieel verboden, maar dat maakt het voor sommigen alleen maar spannender. Pierre Wind woonde een ‘verboden diner’ bij en durfde het aan: “Ik heb maar één hap genomen, want ik vond het niet lekker. Maar ik zag aan anderen dat ze er wel echt van genoten. De kaas heeft een zeer sterke smaak en er zijn mensen die dat geweldig vinden.” Omdat Casu Marzu illegaal is, is het alleen op de zwarte markt te verkrijgen en dan betaal je er flink voor. Misschien toch een beter idee om bij de kaasboer een stuk Hollandse kaas te halen. Zeer betaalbaar én zonder larven.

Door Kita van Slooten
 

Een offer voor de liefde

Iets opgeven voor de liefde. Je kinderwens. Je baan. Of je thuisland, zoals Dennis uit Lisse. Hij trouwde afgelopen week met een Maleisische prinses en bekeerde zich tot de islam. Hoe is het om zulke opofferingen te doen voor een relatie? "Het is heel gewaagd."

Nee, Selma (31) was niet van plan om in Tanzania te blijven toen ze ernaartoe ging. Sterker nog: ze vond die drie maanden stage al ‘heel wat’. “Ik was supergelukkig in Nederland”, vertelt ze. Leuke vrienden, fijne familie, een vriendje. Ze studeerde er voor verpleegkundige en was bijna klaar met haar opleiding. “Ik was zo’n typische Hollandse meid, ik was vastberaden om na die stage weer in Nederland te gaan wonen.”

Maar die ‘typische Hollandse meid’ van 22 werd stápelverliefd. Op een Tanzaniaan. Die – inderdaad – in Tanzania woonde. “Het gebeurde gewoon. Het overviel me.” Ngomi was zeven jaar ouder en heel uitgesproken over zijn gevoelens. Hij vond Selma leuk, punt uit. “Hij was ook veel romantischer dan ik gewend was van Nederlandse jongens”, weet ze nog. Dan stond hij een keer met rozen voor de deur. Of gaf hij haar een cd met alle leuke liedjes die ze die avond ervoor in de kroeg hadden gehoord. “Tot hij er één keer niet was in de kroeg waar we uitgingen. Toen dacht ik: het is best saai zonder Ngomi.”

En daar was-ie: de vonk. De vonk die haar ineens deed besluiten: ik maak mijn studie in Nederland af en ga terug naar Tanzania.  Want Ngomi had al gezegd dat hij ‘never nooit’ naar Nederland zou komen. “Dat snapte ik meteen. Hij houdt van zon. Hij is half-Duits, maar als hij in Europa is, functioneert zijn lichaam maar half. Hij heeft die warmte nodig.”

Alles achterlaten
Dus er zat maar één ding op. Selma zou naar Tanzania gaan. “Heel gek, maar het woord ‘emigreren’ kwam niet in ons op. We spraken gewoon af dat ik bij hem zou gaan wonen en dat we samen een reisbureau zouden gaan starten.” Als ze er nu aan terugdenkt, beseft ze pas hoe jong ze was. “Jeetje, wat een beslissing heb ik toen genomen. Maar op dat moment voelde het niet als een zware keuze. Ik deed gewoon wat goed voelde en trok me niets aan van de doemverhalen.” Iets opgeven voor de liefde? Ja, Selma gaf haar thuisland voor een deel op, maar ‘zo voelde het niet’. “Nu denk ik: ik heb alles achtergelaten. Mijn vrienden, mijn land, mijn cultuur, mijn familie, mijn eigen manier van leven. Maar op dat moment wilde ik gewoon bij hem zijn en zag ik het als een groot avontuur. En ik maakte zélf de keuze. Ik stond er honderd procent achter.” 

Gewaagd
Iets groots doen voor de ander is ‘heel gewaagd’, zegt relatietherapeut Trudie Willemsen. “Ik zie veel stellen waarvan beide mensen uit Nederland komen, en die hebben het al moeilijk. Laat staan wanneer er een cultuurverschil is en heimwee.” Een veelvoorkomend probleem: de taalbarrière. “Als de emoties hoog oplopen, stuit je toch snel bij elkaar op onbegrip.” Niet bevorderlijk voor je relatie, dus. “Het is belangrijk om goede afspraken te maken”, adviseert Willemsen. “Dat je bijvoorbeeld een keer in de zoveel maanden teruggaat naar je thuisland.” Zo heeft Selma van tevoren afgesproken dat, als ze zwanger zou zijn, ze in Nederland zou bevallen, dicht bij haar ouders en een Nederlands ziekenhuis. “Ik spreek ook Nederlands met mijn kinderen en leer ze over onze cultuur. En Ngomi zei, voordat ik naar Tanzania kwam: ‘We gaan nooit, maar dan ook nóóit bezuinigen op een ticket naar Nederland’. Dat vond ik een geruststellende gedachte.”

Dat is moeilijker bij onomkeerbare keuzes. Bijvoorbeeld bij een kinderwens. Willemsen ziet vaak vrouwen die geen kinderen hebben omdat hun man dat niet wilde, en het er toch moeilijk mee krijgen. “Dan hebben ze de keuze eigenlijk voor hun man gemaakt, en stonden ze er zelf niet écht achter.” Nog rotter: het komt voor dat de relatie stukloopt. “Ik heb weleens gezien dat de vrouw ongelukkig en kinderloos achterblijft omdat ze inmiddels de 40 is gepasseerd, terwijl de man in kwestie wél een kind krijgt met zijn nieuwe partner. Heel pijnlijk.”

Kinderwens uitgesteld
Dat was het doembeeld van Melany Brunings (46). Vanaf haar 25ste wilde ze een baby, ‘het liefst zes’.  Maar haar vriend – met wie ze een goede, fijne relatie had – twijfelde. Heel lang. “Hij wilde wel, ooit, maar nu nog niet. En hij wist ook niet wanneer wél.” In het begin dacht Melany dat ze hem nog wel om kon praten, maar hij bleef het uitstellen. Hebben ze wel genoeg geld? Moesten ze niet eerst een koophuis hebben? “Ik werd er gek van. Ik wist het namelijk zó zeker dat ik kinderen wilde. We zijn er zelfs een jaar door uit elkaar geweest. Maar ik besefte toen ook dat ik met hém oud wilde worden. En áls ik kinderen kreeg, wilde ik dat ook met hem en met niemand anders.” Naïef, zegt Melany achteraf. “Ik heb die kinderwens voor hem maar uitgesteld en uitgesteld en mezelf daarin helemaal weggecijferd. Dat zou ik nu anders doen.” 

Acht jaar lang bleven ze erover praten, discussiëren. “Ik heb zo veel gehuild.” Uiteindelijk besloot Melany’s man dat hij het toch wilde. En toen lukte het niet. “Ik was al bijna 33. Mijn man zei nog: ‘We doen wel een ivf-behandeling’. Uiteindelijk heb ik in bijna tien jaar tijd talloze ziekenhuisbezoeken afgelegd.” Op haar 42ste  raakt Melany dan toch zwanger. Ze bevalt van een kerngezonde zoon. En – spoiler alert – ze zijn hartstikke gelukkig samen. “Mijn zoon is nu 3,5, mijn man is een topvader en we zijn een fijn gezin.” 

Maar: wel een klein gezin. Het steekt Melany niet meer, ze is gelukkig zo, maar toch: af en toe, als ze in een dromerige bui is, ziet ze nog het mega-gezin voor zich dat ze graag had willen hebben. “Ik heb het niet gekregen. En met een beetje pech was ik helemaal geen moeder geworden. Alleen maar omdat mijn partner het uitstelde. Ik ben niet boos op hem, hij is altijd eerlijk geweest. Ik ben vooral boos op mezelf dat ik het heb geaccepteerd.”

Groot offer
Melany heeft een stichting in het leven geroepen voor vrouwen met een kinderwens die niet vanzelf wordt vervuld. En ze heeft één boodschap: “Denk goed na of je kunt leven met de beslissing, zónder dat je je partner er ooit op aanspreekt in ruzies. Het is een groot offer. Vraag jezelf af: is die persoon en is mijn relatie het waard? Kun je daar geen duidelijk antwoord op geven, dan zou ik zeggen: geef je kinderwens niet op voor je partner.”

Ook Willemsen adviseert mensen in haar praktijk de keuze bewust te maken. Niets overhaast, er goed over nadenken en erover praten met vrienden en familie. “Het is een soort van status quo: wat zijn je voors, wat zijn je tegen? Voorbereiding is alles. Bespreek en onderzoek goed waar je in stapt.”
Je moet het niet alléén voor de ander doen. “Je moet er zelf honderd procent achterstaan en kunnen zeggen: ik kies hier nu voor en als mijn relatie morgen over is, sta ik nog steeds achter de keuze. Anders gaat het niet werken in een relatie.” Want dan is het gevaar dat je het je partner gaat nadragen. In ruzies, of als het even wat minder lekker loopt. “Ik heb echt stellen over de vloer gehad die dan boos zeggen: ‘Ja, ik ben voor jou naar Nederland gekomen’. Dat is echt niet oké.”

Sterker maken 
Maar: het kan je relatie ook sterker maken. Dat gebeurde bij Melany – ‘we hebben samen gevochten voor een kind’ – en ook bij Selma. “Ik heb geen seconde heimwee gehad, omdat ik heel gelukkig ben met Ngomi in Tanzania. Het is ook nooit een ding geweest tussen ons. Zo van: ‘Jij moet naar mij’. Het is geen wedstrijd, we zijn een team. We zijn echt twee handen op een buik en hebben samen drie kinderen.” Ze weet zeker dat ze dit alleen had gekund met een goede relatie. “Anders had ik me heel eenzaam gevoeld. Als het goed voelt samen, dan is het ook niet dat je je thuisland opgeeft; ik heb er gewoon een nieuw thuisland bij gekregen.”

Door Lisanne van Sadelhoff

 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

'Ga ook eens plat op de grond liggen': tips voor schermkids

Je kunt er niet omheen, kinderen groeien tegenwoordig op met allerlei schermen om hen heen. Of dat nou slecht voor ze is of niet is vaak het onderwerp van een verhitte discussie. Maar het scheelt in ieder geval als je als ouder weet waar je op moet letten. 

Langdurig focussen 

Afgelopen week was nog in het nieuws dat de hoogste baas van de Britse inlichtingendienst GCHQ vindt dat kinderen ongelimiteerd op hun tablet of smartphone mogen spelen. Volgens hem moeten we de richtlijnen negeren. Daar zijn verschillende specialisten het niet helemaal mee eens.

Zo is het langdurig van dichtbij kijken op een smartphone of tablet wel degelijk schadelijk, zegt oogarts Caroline Klaver van het Erasmus MC. Het langdurig focussen op iets wat dichtbij is, geeft een grotere kans op bijziendheid. Klaver zei tegen RTL Nieuws dat -1, -2, of -3 niet direct zo’n groot probleem is, maar bij -6 kan het op latere leeftijd zorgen voor ernstige structurele afwijkingen aan de achterkant van het oog, op het netvlies en aan de oogzenuw.


Gebruik alles met mate

Toch hoef je de tablet of smartphone bij je kind niet direct te verbieden. Het is gewoon ontzettend belangrijk - net zoals al het andere in het leven - om de smartphones en tablets met mate te gebruiken. Zo mag je best een keer ingrijpen als je kind al de hele ochtend op zijn tablet aan het spelen is.

Blauwe licht veroorzaakt slapeloosheid

Slapeloosheid door het blauwe licht van de smartphone? Ook hier zijn talloze onderzoeken naar gedaan. De meeste onderzoeken geven aan dat blootstelling aan blauw licht zorgt voor een slechtere en/of kortere slaapcyclus bij zowel volwassen en kinderen. Hoe groot het effect is, is vooralsnog niet duidelijk. Maar het lijkt erop dat het langdurig gebruik van een mobieltje of computer voor je naar bed gaat niet echt bevorderlijk is voor je slaap

Nachtmodus op je telefoon

Gelukkig is met de komst van de nieuwe software updates dit probleem al zo goed als verholpen. Zet je ‘s nachts je telefoon op nachtmodus, dan kleurt het beeldscherm uit zichzelf zachtroze, waardoor je ogen zich beter kunnen aanpassen.

Op de iPhone doe je dit door naar Instellingen te gaan > Beedscherm en helderheid > Night Shift. Hier kun je de tijden instellen wanneer je wil dat je telefoon overgaat op nachtmodus.

Op Android-smartphones kun je dit ook instellen via Instellingen > Beeldscherm > Nachtmodus. Heeft de software op je smartphone deze mogelijkheid nog niet? Dan kun je ook een app downloaden: Twilight.

Pas op voor de smartphone-bochel

Een ander veelvoorkomend probleem is de smartphone-’bochel’. Steeds meer jonge mensen ontwikkelen ernstige rug- en nekklachten, zoals een bochel of hernia, door het veelvuldig gebruik van hun smartphone en het gamen. Vooral jongeren zijn letterlijk vergroeid met hun telefoon.

Maurice Blom van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) erkent het probleem: "In de afgelopen 8 jaar dat ik aan het werk ben, zie ik veel jongeren tussen de 12 en 18 jaar in mijn praktijk die last van hun nek en rug hebben door het gebruik van hun smartphone en het gamen."

Je rug is als een tompouce

Blom legt de vergelijking met een tompouce. Hard van de boven- en onderkant en zacht van binnen. Als je de bovenkant induwt, ontstaan er scheurtjes en komt de pudding naar buiten. Dit gebeurt ook met je houding. De dichtstbijzijnde zenuwen raken dan beschadigd en zo kun je een hernia krijgen. Je beseft dit niet meteen, omdat je het niet direct voelt. Pas later krijg je er veel last van en dan is het eigenlijk te laat.

Naast rugklachten, komen er ook veel nekklachten binnen. "Die nekpijn is ook niet zo gek als je bedenkt dat ons hoofd ongeveer 5 kilo weegt en rust op een paar wervels. Als dat gewicht continu naar beneden hangt, dan ontstaat er een kromming. De spieren aan de achterkant worden sterker en de spieren aan de voorkant verslappen door het vele smartphone- en tabletgebruik."

Een onderkin is niet zo charmant maar wel effectief

Het is vooral belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Een paar tips die Blom geeft is af en toe gewoon helemaal plat te gaan liggen. Op je rug of op je buik. Door je armen te strekken kun je toch op je telefoon kijken. Er komt dan wellicht meer spanning en kracht op je armen te staan, maar hierdoor ontlast je jouw rug. Een andere tip, een die misschien iets minder charmant is, is het maken van een onderkin. Je maakt je spieren aan de voorkant hierdoor actiever en sterker waardoor de balans beter wordt. Zorg er verder voor dat je niet langer dan dertig minuten in dezelfde houding zit. Blijf in beweging.

Gehoorschade door te hard geluid

Naast rug en nekklachten komen is gehoorschade ook zo veroorzaakt door verschillende apparaten. Vooral omdat jongeren nog niet het besef hebben wat de impact kan zijn van bijvoorbeeld het volume vol open te draaien, zeker met een koptelefoon op. Gelukkig kun je als ouder zelf ook prima het heft in handen nemen door het volume in de instellingen van een toestel al standaard omlaag te zetten.

De meeste Android-toestellen geven het trouwens aan wanneer de muziek over 80% heen gaat en je dus gehoorschade kunt oplopen. Maar toch, daar klik je snel doorheen.

Op de nieuwste Samsung-modellen zit nog een handig trucje waarbij je zelf controle houdt, zo kun je het volume standaard omlaag zetten om het gehoor van je kleintjes te beschermen. Hoe doe je dit? Ga naar Instellingen > Geluid en Trillingen > Volume. Hier kun je een volume-slot bepalen. Dit volume-slot kun je vervolgens nog vergrendelen met een pin-code.

Het kan zijn dat jouw Android-toestel dit volume-slot niet heeft. Gelukkig zijn er genoeg apps waarmee je dit alsnog kunt instellen zoals: Volume Limiter (Limit & Lock) en Limit Volume.

Ook op je iPhone kun je zelf het volume regelen. Dit doe je door naar Instellingen te gaan > Muziek > Volumebegrenzing. Hier kun je vervolgens zelf je maximale begrenzing aangeven of de Europese richtlijnen hanteren.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen: Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!

Elvis & Nixon: een maffe ontmoeting

Film van de week: Elvis & Nixon
Regie: Liza Johnson
Met: Michael Shannon, Kevin Spacey, Alex Pettyfer
Waardering: 3,5 sterren

Het is deze week alweer veertig jaar geleden dat Elvis voorgoed het gebouw verliet. Sommige fans denken nog altijd dat hij incognito op een tropisch eiland zit, maar dat is niet erg waarschijnlijk. Toch is die gedachtegang ook weer niet zo gek, want er zijn in het leven van The King of Pop genoeg maffe dingen gebeurd. De ontmoeting die Elvis op 21 december 1970 had met de toenmalige Amerikaanse president Nixon is er daar één van. De bijeenkomst tussen de twee heren was zo merkwaardig dat regisseur Liza Johnson er met gemak een film mee kon vullen.

Het komische drama opent met Elvis die in zijn luxe televisiekamer het nieuws kijkt en zich zo druk maakt dat hij zijn pistool pakt en de tv overhoop knalt. Het gaat niet goed met Amerika, vindt hij. En daar wil hij wat aan doen. Of zijn trouwe vriend en assistent Jerry niet even een afspraak met de president voor hem kan regelen. Een mopperende Nixon zit absoluut niet te wachten op het bezoek van de wereldberoemde artiest, maar zijn werknemers weten hem sluw over te halen.

Acteur Michael Shannon heeft qua uiterlijk weinig gemeen met Elvis, maar daar kijk je zo overheen, want op andere vlakken zit het juist wel snor. Met de typische manier van praten en bewegen wekt Shannon de legende tot leven. De Elvis die we hier te zien krijgen is als een groot kind. Hij is zo gewend altijd zijn zin te krijgen dat hij met de gekste ideeën komt. Zo lijkt het de zanger een uitstekend plan dat hij als geheim agent wordt ingezet om de strijd tegen drugs aan te gaan. En daar wil hij een speciale badge voor.

Naast de rare kuren van de verwende wereldster maakt de film ook duidelijk hoe leeg Elvis zich voelt. Vrijwel niemand kijkt verder dan zijn imago, waardoor hij als mens eenzaam is. Shannon laat dat mooi doorschemeren, zonder dat hij het te zwaar maakt. Elvis & Nixon is boven alles namelijk heel grappig en de wetenschap dat dit echt gebeurd is, maakt het des te komischer.

Nixon, een fijne rol van Kevin Spacey, weet niet wat hem overkomt als Elvis met een grote zonnebril op en gestoken in fluwelen pak het Oval Office binnenstapt. Alle regeltjes en instructies lapt hij aan zijn laars. Nixon kan het stiekem wel waarderen. En zo zitten de twee grootheden dan tegenover elkaar te babbelen. De wereldberoemde foto waarop te zien is hoe de twee elkaar na afloop ontspannen de hand schudden, is het bewijs dat dit geen fictie is. Dus of Elvis ooit echt aan het werk is gezet als geheim agent, zullen we nooit helemaal zeker weten...

Door Kita van Slooten

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

CLIQUE

Wanneer kijken: als je denkt dat iets dat te mooi lijkt niet waar kan zijn
Wanneer niet: als je niet tegen elitaire groepjes kan
Naast je op de bank: een cocktail, met een parapluutje (tegen de Schotse regen)
Waar: Videoland

​De serie Clique heeft wel iets weg van het boek De Verborgen Geschiedenis van Donna Tartt. Hartsvriendinnen Georgia en Holly beginnen samen aan hun nieuwe leven als studenten aan een prestigieuze universiteit in Edinburgh. Al snel wordt Georgia geworven om als stagiair bij een private banking firma te komen werken. Daarmee treedt ze toe tot een exclusief groepje vrouwelijke studenten die allemaal even mooi en even geslaagd zijn. Daar zit natuurlijk een luchtje aan, vindt ook Holly, dus ze infiltreert bij de club om haar beste vriendin te redden van alle smerige zaakjes die achter de glamour en prestige schuil gaan. 

Clique bestaat uit zes afleveringen van een kleine drie kwartier en is bijzonder bingewaardig. Ook als je nooit bij een cliqueje hebt gehoord of zelfs maar hebt willen horen, is er toch veel herkenbaar: hoe ver ga je voor je vrienden? Hoe ver ga je voor je carrière? Wie doet er gewoon stom en wie is er echt niet te vertrouwen? En hoewel het plot misschien niet vreselijk vernieuwend is, zit het allemaal toch net iets ingewikkelder in elkaar dan je op het eerste gezicht zou denken. Neem dat samen met al die mooie Schotse accenten en de vele decadente feestjes die de dames aflopen en je hebt een lekkere wegkijker voor een druilerig weekend.  

ISABELLE

Wanneer kijken: als je je afvraagt hoe het is om heel mooi of juist heel lelijk te zijn
Wanneer niet: als je geen behoefte hebt aan een naakte Halina Reijn
Naast je op de bank: je hondentrainingsboek
Waar: Videoland

Nederlandse films en overbodig naakt zijn een klassieke combinatie. En als dat je ding is, stelt Isabelle zeker niet teleur: mocht je je ooit hebben afgevraagd hoe Halina Reijn er in haar blootje uitziet, krijg je hier alle antwoorden. Ze speelt de beroemde actrice Isabelle die op vakantie is in een slaperig Vlaams dorpje. De mismaakte kunstenares Jeanne ziet haar en kan haar jaloezie niet bedwingen. Als de kans zich voordoet, ontvoert ze Isabelle onder dreiging van haar geliefde dobermann George - een onverwachts geloofwaardige manier van iemand onder controle te houden. 

Jeanne sluit Isabelle op in haar kelder - de film bevestigt terloops alle angsten die we sinds Dutroux over vervallen Belgische huizen hebben - en is vastberaden haar schoonheid kapot te maken. Ze mergelt haar uit en legt haar aftakeling onderwijl vast in een schilderij. Maar Isabelle is niet voor niks actrice en zet alle zeilen bij om Jeanne ervan te overtuigen dat er echt niet zoveel verschil tussen hen is: erg mooi zijn is net zo'n vloek als altijd maar lelijk gevonden worden. Heel psychologisch diepgaand is dat allemaal niet, maar wel makkelijk om aan te relateren: iedereen voelt zich weleens gereduceerd tot 'alleen maar buitenkant'. De vraag is natuurlijk of dat argument overtuigend genoeg is voor Jeanne om Isabelle weer vrij te laten.

VAIANA

​Wanneer kijken: als Disney je ding is
Wanneer niet: als mythes en legendes niet je ding zijn
Naast je op de bank: je magische haak en je gekke kip  
Waar: Netflix

​Een prinses raakt in conflict met haar ouders, vertrekt op een epische reis van zelfontdekking, maar ook om de wereld te redden. In haar kielzog een gekke sidekick met wie ze voortdurend ruziet, maar uiteindelijk redden ze elkaars leven en zijn ze voor altijd vrienden. En als de missie volbracht is, zien de ouders in dat hun dochter zich heeft bewezen. Klinkt zo'n beetje als iedere Disney-film over prinsessen ooit, toch? Het is in ieder geval het verhaal van Vaiana. Maar dat dat verhaal behoorlijk voorspelbaar is, betekent niet dat de film niets te bieden heeft.

Vaiana is namelijk een Polynesische prinses. En de wereld die ze moet redden is er een die van het scherm spat, vol vulkanen, tropische eilanden en een helderblauwe zee. De film begint mierzoet, maar dat wordt beter als Vaiana tegen de wil van haar vader in naar zee vertrekt. Ze moet de halfgod Maui zo ver krijgen dat hij een heilige steen die hij ooit stal, het hart van de godin Te Fifi, terugbrengt. Dat gaat niet zomaar - Maui heeft natuurlijk zijn eigen agenda, en dan zijn er zo nog eens wat andere dwarsliggende goden - dus het verhaal blijft spannend en de grappen zijn vaak sterk. Disney heeft aan een eeuwenoud verhaal een frisse draai weten te geven, en er ook nog een visueel feestje van gemaakt. Leuk voor je kinderen, maar ook leuk voor jezelf.   


OPGROEIEN: WAT JE NOG NIET WIST

Wanneer kijken: als je zin hebt in de toekomst
Wanneer niet: als je voor eeuwig jong wil blijven
Naast je Aan op de bank: je sloffen en je geruite vest
Waar: Videoland

Opgroeien is zo'n beetje het allerleukste wat je kan doen met je leven en tegelijkertijd ook het meest wonderlijke - dat is de boodschap van deze documentaire. In twee afleveringen worden we meegenomen door alle veranderingen die we in de eerste, maar ook in de laatste fase van ons leven doormaken. Daarvoor wordt een heel blik aan opmerkelijke kinderen en krasse knarren opengetrokken.

Dat levert een vrolijke docu op. Hoe leren we een taal en wat zijn de verschillen tussen jongetjes en meisjes precies? Wat gebeurt er precies met onze lijven, maar ook met onze emoties, tijdens de puberteit? En hoe blijven we lang lichamelijk en geestelijk gezond en actief? Vooral dat laatste is ook weleens leuk om te zien: geen klagende oudjes, maar actieve, nieuwsgierige en zelfverzekerde (hoog)-bejaarden, die vertellen hoe ze nog altijd aan het opgroeien zijn - een bijzonder hoopvol beeld als je zelf een beetje opziet tegen het ouder worden. 

Tortilla op grootmoeders wijze

In samenwerking met Uitgeverij Good Cook

Heimwee naar die heerlijke tortilla die je in Spanje at deze zomer? Maak er zelf een op grootmoeders wijze! 

Voor 4 personen | Bereidingstijd: 10 minuten | Baktijd: 25 minuten

Ingrediënten:

  • 1 pot witte bonen (500 g)
  • 1 stuk gerookt spek (ca. 12 x 1,5 cm)
  • 1 stuk braadworst (van 10 cm)
  • 5 zeer verse eieren
  • zout
  • 2 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • tomaten, om erbij te serveren (optioneel)

Bereiden:

Lek de bonen uit in een zeef. Snijd het spek in kleine stukken en de worst in 5 tot 7 plakjes. Bak de bonen, het spek en de worst in een pan op hoog vuur kort aan. Klop de eieren los, schep het bonen-vleesmengsel erbij en voeg wat zout toe.

Schep alles voorzichtig door elkaar. Verhit de olijfolie in een pan, schenk het ei-bonenmengsel erbij en laat het al roerend met een houten lepel stollen. Laat de tortilla goudgeel worden, draai hem dan met behulp van een bord om en laat hem helemaal gaar worden.

Serveer de tortilla lauwwarm met in plakjes of kwarten gesneden tomaten en wat olijfolie van goede kwaliteit.

Recepten uit Barcelona
Barcelona is een van de meest populaire reisbestemmingen. Wie aan Barcelona denkt, denkt niet alleen aan Gaudí, Camp Nou, zon en zee maar ook aan lekker eten. Het nieuwe kookboek Recepten uit Barcelona neemt je mee dwars door culinair Barcelona. Proef chips de alcachofas (artisjokkenchips) en andere overheerlijke tapas. Stel feestelijke diners samen en waag je aan de beroemde crema catalana. Bon profit!

Titel: Recepten uit Barcelona
Auteur: Stephan Mitsch
ISBN: 978 94 6143 171 4
Prijs: € 24,95
Uitgever: Good Cook

 

 

 

 

 

 

Weekendagenda

Winnie-the-Pooh in Museum Huis Doorn


In Museum Huis Doorn is nog t/m 10 december de tentoonstelling Kunstenaar in oorlogstijd te zien, over E.H. Shepard, de tekenaar van Winnie-the-Pooh. Shepard vocht in WO I en tekende daar op treffende en vaak humoristische wijze het leven aan het front. Na de oorlog illustreert Shepard de boeken en gedichten van Alan Alexander Milne, onder andere over Winnie-the-Pooh. In Museum Huis Doorn worden de tekeningen van Shepard voor het eerst buiten het Verenigd Koninkrijk tentoongesteld. Meer info: www.huisdoorn.nl

Kaskrakers in de buitenlucht

Van 9 t/m 27 augustus kun je kaskrakers in de buitenlucht kijken in het Museumpark in Rotterdam. Neem je eigen stoel, kussen of poef mee en geniet van onder andere de klassiekers The Shining en Apocalypse now. Meer info: www.pleinbioscooprotterdam.nl

Zomerparkfeest Venlo

Het Zomerparkfeest in Venlo van 17 t/m 20 augustus is gratis, groot en gevarieerd! Zo komen Waylon en Boef langs en zijn er dansbare afterparty’s, maar kun je ook naar een optreden van Wim Helsen en een interview met Arnon Grunberg. En naast allerlei theateracts valt er ook genoeg te smikkelen bij de uitgebreide food line-up. Meer info: www.zomerparkfeest.nl

Bossche kermis

Van 18 t/m 27 augustus verandert het centrum van Den Bosch in een grote kermis. Letterlijk! Je kunt er ouderwets op los botsen in de botsauto’s en in een suikerspin happen, maar ook in wat spannender attracties zoals de booster en de magic mouse. Meer info: www.kermisdenbosch.nl

Aan tafel in Maastricht 


De restaurantweek Maastricht aan Tafel is al acht jaar een hoogtepunt voor foodies en fijnproevers. 24 restaurants in Maastricht serveren op speciale locaties een 3-gangenmenu voor maar € 25,55 (waarvan 55 cent naar een goed doel gaat). Zo geniet je van mediterrane smaken, streekgebonden lekkernijen en Aziatische specialiteiten. Geen zin in een heel diner? Geen probleem: je kunt ook gaan voor Maastricht aan de Bar en bij vijf cafés aanschuiven voor een Borrel & Bite. Nog tot 20 augustus. Meer info: www.bezoekmaastricht.nl

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!