Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 32, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

‘Wat zou Beyoncé doen?’ Waarom iedereen een rolmodel nodig heeft

Wie is jouw grote voorbeeld? Of het nou je moeder is, je baas op werk of een wereldster, iedereen heeft wel een rolmodel. Iemand om tegen op te kijken, en om je bij moeilijke situaties af te vragen: wat zou hij of zij nu doen? Zolang je diegene niet idealiseert, heeft dat allerlei voordelen. 'Net als Femke Halsema wil ik een leider zijn en geen volger.'

Zangeres Maan de Steenwinkel (20) steekt het niet onder stoelen of banken: haar grote droom is om net zo’n superster te worden als Beyoncé. “Ik durf me niet met haar te vergelijken, maar stiekem zou ik het allerliefst een mini-Beyoncé willen zijn.”

Maan is van jongs af aan al fan van Beyoncé en werd tijdens haar jeugd dan ook flink door haar geïnspireerd. “Ze maakte enorm veel indruk op mij, omdat ze alles heeft waar ik jaloers op ben. Ze heeft én een goede stem, én een prachtig uiterlijk, ze kan geweldig dansen en is supersexy. Het is niet eens zo dat ik haar bewust ging nadoen, maar haar moves zijn zo tof: als kind ga je daar onbewust toch dingetjes van overnemen. Tijdens mijn deelname aan The Voice zong ik ook een nummer van Beyoncé, en in mijn shows zing ik een medley van haar.”

De videoclip van de nieuwste single van Maan, Almost had it all, doet ‘toevallig’ ook erg ‘Beyoncé-esk’ aan.  De dansjes, de outfits, haar ‘attitude’… “Klopt, maar dat was van tevoren eigenlijk helemaal niet de insteek. Het leek mij leuk om een choreografie te doen met 4 achtergronddansers, maar dat werden uiteindelijk 2 meiden, net als in Single Ladies. Daarna kwam de stylist met die sexy pakjes aanzetten, best wel à la Beyoncé. En zo leek het eindresultaat opeens op een Beyoncé-clip. Het is er gewoon in geslopen. Dat is natuurlijk wel een teken dat ik door haar geïnspireerd word in mijn werk.”

Maan moest overigens wel even slikken toen ze die sexy outfits voor het eerst zag. “Ik moest halfnaakt in mijn onderbroek gaan dansen. Zoiets gewaagds had ik nog nóóit aan gehad. Toen dacht ik: bij Beyoncé wordt dat toch ook geaccepteerd? F*ck it, ik doe het gewoon!” In dit geval was haar rolmodel dus net het extra duwtje dat Maan nodig had. Toch kan het haar soms ook wel onzeker maken. “Bij Beyoncé vindt niemand het gek dat ze er soms uitziet als een lingeriemodel. Zij ‘nailed’ dat gewoon. Dat zou ik ook zo graag willen, maar ik ben snel bang voor de mening van anderen.” En die mening kan soms keihard aankomen. Nadat Maan vorig jaar een cover van Beyoncé zong in een doorschijnende outfit kwam er veel kritiek op social media. “Dat doet mij echt wel wat. Ik probeer het zo min mogelijk te lezen en naast me neer te leggen. Ik denk dat Beyoncé dat ook zou doen.”

Maan beseft maar al te goed dat zij sinds haar doorbraak in The Voice ook zelf een rolmodel is geworden voor jonge meiden. “Daarom probeer ik wel gewoon de girl next door te blijven, zodat mensen zich met mij kunnen identificeren. Op social media deel ik om die reden niet alleen maar foto’s van de grootste optredens en bijzondere feestjes met BN'ers, maar ook dat ik boodschappen doe, brak in mijn bed lig zonder make-up op of gezellig een avondje thuis ben met vriendinnen. Want dat is ook wie ik ben.”

Idealistisch
De 31-jarige Geerte Paradies uit Utrecht heeft ook een rolmodel, maar dan uit een heel ander vakgebied. “Toen ik tiener was, zag ik Femke Halsema vaak op tv. Ze was een van de weinige vrouwelijke politici, maar stond in debatten echt haar mannetje. Zij liet mij zien dat je als vrouw ook de politiek in kunt. Dat je ook boos en geïrriteerd mag raken in debatten. Dat je mag laten zien waar je voor staat, ook al verslijten een paar mannen in pak je voor ‘gekkie’.”

Vooral dat laatste is wat Geerte zo inspireert aan Halsema. “Ik kwam er pas na mijn studie achter dat ik best wel idealistisch ben op het gebied van duurzaamheid. Dat had ik altijd een beetje verstopt, want het is immers niet zo cool om idealist te zijn. Uiteindelijk ben ik toch lid geworden bij GroenLinks en ben ik ‘uit de kast gekomen’ als idealist. Ik zet nu ook dingen over duurzaamheid en klimaat op Facebook, ook al vinden sommige mensen dat stom. Ik volg nu mijn eigen ideeën.”

“Soms denk ik nog wel: moet ik hier nou wel mee te koop lopen? Is het wel handig dat ik mij zo profileer, ook voor toekomstige werkgevers? Op die momenten is Femke Halsema mijn houvast, omdat zij zich openlijk op tv inzette voor haar idealen. Zij twijfelde niet, zij zou de boel gewoon opschudden. Dus dat probeer ik nu ook te doen, om de wereld te verbeteren. Bijvoorbeeld die keer toen ik voor Stichting Verbeter de Wereld op straat mensen moest werven. Op vreemden afstappen is niet iets wat mij natuurlijk afgaat. Maar dan herinner ik mijzelf dat ik net als Halsema een leider wil zijn, in plaats van een volger.”

Soms zijn er ook momenten dat Geerte denkt: zo goed als Femke Halsema, word ik nooit. “Ik begin immers pas net in de politiek. En de kans dat je ooit lijsttrekker wordt, is vrij klein. Maar aan de andere kant denk ik: waarom niet! Ik hoef ook helemaal niet precies hetzelfde te bereiken als zij, ik kan het ook op mijn eigen manier doen.”

Omakompas
De 37-jarige Femke Goedendorp uit Maarssen is ook actief in de politiek, maar gebruikt daarbij een totaal ander rolmodel: haar 87-jarige oma. Dat begon gek genoeg op het moment dat haar grootmoeder dement werd. “Toen mijn oma Alzheimer bleek te hebben, ben ik samen met haar het boek Oma, vertel eens in gaan vullen. Daarin staan soms best lastige vragen: ‘Hoe wil je herinnerd worden als je dood bent?’, of ‘Heb je ergens spijt van?’. Oma antwoordt altijd ontzettend eerlijk en open. Zo ben ik erachter gekomen hoe zij precies in het leven staat.”

Eerlijkheid, zorgzaamheid, het belang van familie, bewuste keuzes maken: het zijn een aantal van de drijfveren van Femkes oma. “Bij moeilijke vraagstukken komen haar levenslessen bovendrijven. Aangezien ik in de politiek werk, komen die twijfelgevallen best wel eens voor. Waar kies je voor? Het belang van een paar inwoners, de gemeente, de natuur, loyaliteit aan de partij... Op die momenten heb ik mijn ‘omakompas’ nodig. Oma zei ooit: ‘Femke, je moet jezelf ’s avonds altijd in de spiegel kunnen aankijken. Dat is dus ook letterlijk wat ik nu doe. In de politiek is niet alles zwart-wit, dus als ik écht twijfel over een beslissing ga ik voor die spiegel staan en vraag ik mezelf af met welke keuze ikzelf het beste kan leven.”

Misschien nog wel belangrijker was haar oma’s levensles om altijd je familie voorop te zetten. “Op de vraag ‘Wat is het mooiste wat je ooit bereikt hebt?’ antwoordde oma: ‘Het samenzijn met de mensen die mij lief zijn’. Daardoor denk ik nu wel twee keer na voordat ik in mijn drukke leven weer naar de volgende klus ren. Ik kies veel vaker voor mijn dochter en partner en houd de jaarlijkse familiedag hoog in het vaandel. Oma zei: ‘Het enige wat je wilt, is dat je gelukkig bent geweest met de mensen van wie je houdt. Dat is veel waardevoller dan al het andere in het leven.’ Als ik ooit haar leeftijd bereik en op die manier terug kan blikken, dan heb ik ook een mooi leven gehad.”

Rolmodellen zijn noodzakelijk

Als het aan psychologe Joke Bruggenkamp ligt, zou iedereen een rolmodel moeten hebben. “Het liefst zelfs meerdere. Je kan een rolmodel hebben op werkgebied, een ander op relatiegebied, en weer iemand anders op sociaal gebied. Ieder mens heeft rolmodellen nodig om zich persoonlijk te ontwikkelen. Dat begint al als je een baby bent: je hebt een moeder nodig voor de ontwikkeling van je gevoelsleven. Als de moeder bang kijkt, wordt de baby ook bang. Kijkt de moeder blij, dan is de baby ook blij.”

Rolmodellen geven je eigenlijk een positieve blik op de toekomst. “Het geeft je richting, en energie. Je ziet in jouw voorbeeld eigenschappen die jij ook graag wilt hebben. Het is iemand waar je jezelf aan kunt spiegelen. Belangrijk is hierbij wel dat je idool jou een prettig en veilig gevoel geeft, anders is het geen goed rolmodel.”

Het maakt dan eigenlijk niet uit of je rolmodel een beroemdheid is, of een familielid, zegt Bruggenkamp. “Eigenlijk zijn je ouders je allereerste idool: voor kleine kinderen zijn de ouders immers een soort helden. Later, in de puberteit, merk je dat je ouders ook stomme dingen kunnen doen. Dat het ook maar mensen zijn. Je ziet in dat mensen niet alleen maar goed of slecht zijn, en daar pas je je op aan. Het is wel heel belangrijk dat je dat inzicht krijgt, want daardoor ga je jezelf ontwikkelen. Je pakt nu díe kenmerken van je rolmodel op die bij jou passen en waar je iets aan hebt.” 

Bij die persoonlijke ontwikkeling is het belangrijk om je aan anderen te spiegelen, maar je moet je wel altijd blijven afvragen wie jij nou zélf bent, zegt de psychologe. “Zeker in het geval van een beroemdheid als rolmodel: dan is er de kans dat je er teveel in meegaat en jezelf kwijtraakt. Als je denkt dat jouw rolmodel niets verkeerd kan doen, dan raak je de balans kwijt. Als hij dan toch iets slechts uitvreet, dan kun je daar kapot van zijn: het kan zelfs bijna voelen alsof jij ook iets verkeerd hebt gedaan. Blijf daarom altijd bij jezelf.”

Door Linda Almekinders
 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Hulp van jeugdzorg: 'Ik ben ze eeuwig dankbaar!'

Over jeugdzorg lees je vooral als het ergens mis gaat, maar de instanties zijn natuurlijk bedoeld om te helpen. En dat doen ze vaak ook. Monique (44) kijkt met een goed gevoel terug op de periode dat zij omwille van haar zoon met jeugdzorg te maken had. Samen met de gezinsmanager die haar vanuit de Jeugdbescherming begeleidde, blikt ze terug op die turbulente tijd.

Monique kwam voor het eerst in aanraking met jeugdzorg toen haar zoon Sander 8 jaar oud was. Ze was toen in een bittere vechtscheiding verwikkeld met de vader van Sander. “Hij weigerde alimentatie te betalen, gebruikte drugs en dronk veel. Ik moest alles zelf doen”, vertelt ze.

De situatie zou misschien wat verbeteren met een persoonsgebonden budget (pgb), dacht Monique. Toen ze daar op een dag een aanvraag voor deed,

'Mijn ex gebruikte ook waar Sander bij was'

vertelde ze een medewerker openhartig over hun problemen. “Hij vroeg onder meer hoe de verstandhouding met de vader van mijn kind was. Ik heb gewoon eerlijk verteld hoe het zat. Dat de mijn ex dagelijks drugs gebruikte en dat hij dat ook deed als Sander eens in de twee weken bij hem was.” Daarop vroeg de man of Monique er bezwaar tegen had als hij een melding zou doen bij het AMK, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. “Ik zag er geen kwaad in. Ik drink geen alcohol, gebruik geen drugs, heb alles over voor mijn zoon. Wat kon er misgaan?”

Gezag deels kwijt
Daar kwam ze snel achter. Voor ze het goed en wel besefte had ze de Raad voor de Kinderbescherming over de vloer, moest ze voor de kinderrechter verschijnen met Sander en werd de jongen onder toezicht gesteld. Ineens was ze het gezag over haar eigen zoon deels kwijt, terwijl ze voor haar gevoel helemaal niets verkeerd had gedaan. “Mijn ex liep fluitend naar buiten als de grootste schijnheil, ík kreeg het allemaal voor mijn kiezen.”

Vanuit Jeugdbescherming Amsterdam kregen ze een gezinsmanager toegewezen, René. In het begin had Monique daar moeite mee. “Zijn ze er wel om ons te helpen? Zijn ze wel eerlijk? Kom ik hier wel verder mee? Het duurde echt even voordat ik René vertrouwde.”

'Ze belde boos op dat ik absoluut niet bij haar thuis mocht komen'

Daar maakte ze geen geheim van, vertelt René. Na ontvangst van het dossier van Sander – ‘heel zorgelijk, zijn veiligheid was volgens de raad ernstig in het geding’ – stuurde hij Monique een brief of hij op huisbezoek mocht komen. “Ze belde me boos op dat er absoluut niemand vanuit de hulpverlening meer bij haar thuis mocht komen. Dat respecteerde ik. Ik had ook in het dossier gelezen dat er al een hele voorgeschiedenis was met instanties als het AMK en de Raad. Ik ga graag op huisbezoek om te zien hoe het er daar aan toegaat, maar als compromis heb ik Monique eerst uitgenodigd bij ons op kantoor.”

Daar ging ze op in. Die eerste keer praatten ze gelijk uren met elkaar. “Ze was woest, maar ik heb de tijd voor haar genomen, haar laten uitrazen en haar verhaal serieus genomen.” René voelde meteen dat Monique erg betrokken was bij haar zoon. “Ze wilde het heel graag zelf doen, zonder inmenging van de instanties. Die ondertoezichtstelling heeft ze echt opgevat als een enorme belediging van haar moederschap.”

Vertrouwen winnen
Toen René eenmaal het vertrouwen van Monique had gewonnen en zij de hulp vrijwillig accepteerde, werd ook duidelijk dat die ondertoezichtstelling niet nodig was. Samen vochten ze die in hoger beroep aan bij de rechter. “Ik zal die zitting nooit vergeten”, blikt René terug. “Monique hield een vurig pleidooi.” Toen de rechter na het pleidooi zei dat ze over zes weken uitspraak zou doen, barstte Monique in huilen uit, zegt ze. “‘Ik ben al zo lang onterecht in ondertoezichtstelling gezet door een lullige pgb-aanvraag en nu moet ik nóg langer wachten. Ik trek het niet meer.’ Vijf minuten later werd de ondertoezichtstelling beëindigd, vertelt René. “Dat had ik nog niet eerder meegemaakt.” Hij denkt dat het voor Monique een enorme erkenning is geweest. “Dat dat mogelijk was, dat ze dat kon bereiken met haar power en drive. Het deed onze samenwerking ook goed.”

De intensieve begeleiding vanuit Jeugdbescherming kon helaas niet voorkomen dat het met Sander bergafwaarts ging. “Toen hij een jaar of 13 was, was hij vaak stoned of dronken”, vertelt Monique. “Hij kwam thuis wanneer hij wilde, ging naar bed wanneer hij wilde, ging niet meer naar school. Ik had totaal, maar dan ook to-taal geen invloed meer op die jongen.”

Toen hij voor de zoveelste keer midden in de nacht straalbezopen thuis kwam, belde Monique ten einde raad Jeugdbescherming op. “‘Luister, het gaat niet goed met Sander. Ik pak zijn spullen en ik zet hem bij jullie af. Jullie zoeken het maar uit met hem, want ik weet het niet meer. Ik sla hem straks dusdanig de pestpleuris dat jullie niet meer hóeven te komen’, zei ik met mijn grote scheur. Mijn nood was zó hoog. Ik dacht: dit gaat echt verkeerd straks. Is het niet Sander die mij op een dag het daglicht uit de ogen ramt, dan is het wel andersom.”

Liever geen 'pleuris'

'Laat 'pleuris' of 'tyfus' liever achterwege'

Door dit soort teksten kwam Monique nogal intimiderend over, waarschuwde René haar. “Hij zei vaak tegen me: ‘Monique, je weet het allemaal zo goed te vertellen, je bent een powervrouw. Maar probeer in het vervolg de ‘pleuris’, ‘tyfus’ en ‘tering’ achterwege te laten, dan kom je veel sterker over.’ Daar heb ik veel aan gehad. Soms moet ik echt op mijn tong bijten, maar van René heb ik geleerd om dingen op een nettere manier te benoemen.”

Na de noodkreet van Monique werd Sander geplaatst bij Transferium, een gesloten instelling voor kinderen met ernstige gedragsproblemen. Anderhalf jaar lang zat Sander daar vrijwillig. Bijzonder, volgens gezinsmanager René. “Monique trok zelf aan de bel als het niet meer ging en Sander heeft altijd meegewerkt.” 

Dit jaar wordt Sander 20. Zijn dossier is overgedragen aan Samen DOEN, een instantie die mensen ondersteunt die zelf niet goed uit hun problemen komen. “Die overdracht vond ik moeilijk, maar het leek me ook goed dat er een verse regisseur zou komen”, zegt René. “Voor Monique was dat lastig, dat snap ik. Maar in mijn optiek is het toch wel het beste voor Sander.”

Eeuwig dankbaar
Monique baalt er inderdaad van. “Ik heb Jeugdbescherming op mijn knieën gesmeekt of we nog wat langer hulp konden krijgen, maar het kan niet. Volgens de wet is hij volwassen. Dan krijg je andere hulp.” Sander woont nu begeleid via HVO-Querido. Nog altijd gaat het niet van een leien dakje met hem. “In de afgelopen jaren heeft hij al duizenden euro’s schuld opgebouwd”, zegt zijn moeder. Maar ze neemt Jeugdbescherming niets kwalijk.

'René heeft me geleerd een beter mens te zijn'

Zonder René had hun leven er veel slechter uitgezien, daarvan is Monique overtuigd. “Hij durfde me opbouwende kritiek te geven wanneer het nodig was, heeft me een schop onder mijn kont gegeven en me mijn fouten te laten inzien. Hij heeft me ook altijd serieus genomen, me als een gelijkwaardig mens behandeld. Een wereldkerel. Heel Jeugdbescherming zou vol moeten komen te zitten met mensen zoals hij. Door hem ben ik echt van de hel in de hemel beland. In die tien jaar tijd heeft hij niet alleen Sander goed op weg geholpen, maar mij net zo goed. Hij heeft me geleerd een beter mens te zijn. Daarvoor ben ik hem eeuwig dankbaar.”

Terugkijkend vindt René het wel jammer dat het hem nooit is gelukt Monique en haar ex samen om de tafel te krijgen. “Het was het mooiste geweest als ze in het belang van de opvoeding van Sander hun geschillen konden uitpraten. Maar daarvoor zat de pijn te diep.” Dat is schadelijk geweest voor Sander, denkt René. “Die kreeg het gevoel dat hij moest kiezen tussen zijn beide ouders. Dat gevoel zou een kind nooit moeten hebben. Vechtscheidingen zijn wat dat betreft heel moeilijk, vooral voor de kinderen. Ik denk dat Sander daar nog steeds last van heeft.”

Neem mensen serieus
Toch kijkt hij met veel tevredenheid terug op de samenwerking. “Waar ik heel trots op ben, is dat Sander gedurende de hele periode dat we samenwerkten, niet één keer in aanraking is gekomen met de politie. Dat had zomaar gekund, want hij vertoonde wel risicogedrag.” 

Je kunt veel bereiken als je van het positieve uitgaat in plaats van het negatieve, gelooft hij. “Als je mensen serieus neemt, erkenning geeft en van hun krachten uitgaat, kun je verschil maken. Monique is enorm gegroeid. Ik ben heel trots op haar. Van een moeder die niets moest hebben van jeugdzorg, is ze veranderd in iemand die zich nota bene inzet voor de Jeugdbescherming.” (zie kader)

En hoewel hij nu niet meer met hen samenwerkt, heeft René ook goede moed voor de toekomst van Sander. “Ik heb er veel vertrouwen in dat het met Sander de goede kant opgaat. Hij is een intelligente jongen met veel talenten en kwaliteiten.”

Cliëntenraad

Zo wantrouwend als Monique eerst was, nu zit ze zelfs in de Cliëntenraad. René droeg haar aan, en Monique greep de gelegenheid aan om een verschil te kunnen maken. “Toen ik plotseling met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling te maken kreeg na die pgb-aanvraag, voelde het alsof er niemand naar me luisterde, alsof niemand onpartijdig was. Dat vond ik zo enorm frustrerend.” Tegenwoordig is een onafhankelijke cliëntenraad wettelijk verplicht voor elke zorginstelling. Monique woont de vergaderingen bij waarin de zaak van een gezin wordt besproken met gedragsdeskundigen en gezinsmanagers. “Ik kan nu oprecht zeggen dat een kind niet zomaar uit huis geplaatst wordt. Een heel team zit wekelijks bij elkaar om het te bespreken. Hoe kunnen we het beter doen? Wat moeten we doen om de veiligheid van het kind te waarborgen? Ik zie nu echt dat het belang van het kind altijd voorop staat.” 

Door Roxanne Vis

*De naam Sander is om privacyredenen gefingeerd.

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

24/7 op de hoogte: goed voorbereid op vakantie

In samenwerking met de Rijksoverheid

Voorpret is bijna net zo leuk als je vakantie zelf. Wat kan je straks in Italië of Turkije allemaal doen? Wat zijn de hoogtepunten en waar vind je de verborgen parels? Maar het is ook goed om je praktisch een beetje voor te bereiden. Hoe staat het eigenlijk met de terreurdreiging in Frankrijk? En wat moet je zeker niet drinken in Indonesië?

Natuurlijk hoop je dat je vakantie helemaal soepel verloopt en dat je niet tegen problemen aanloopt. En in verreweg de meeste gevallen is dat natuurlijk ook zo. Maar mocht er toch een keer iets gebeuren – een bosbrand, een grote demonstratie, een aanslag in de buurt van jouw vakantieadres – dan is het prettig om te weten wat de stand van zaken is en waar je dan terecht kan.

Al die informatie (en nog veel meer) wordt voor je bijgehouden door het ministerie van Buitenlandse zaken. Alle ambassades en consulaten zorgen dat je voortdurend de meest actuele ontwikkelingen bij kan houden. Check dus voor vertrek vooral even de website nederlandwereldwijd.nl, of zet de 24/7 Reis App op je telefoon (iOS of Adroid). Nick, Monique, Arlette en Saskia vertrekken binnenkort op vakantie of op reis en deden dat al. Hier vertellen ze hoe zij zich hebben voorbereid.

Nick van Paassen (28) en Sanne Heemskerk (29): 'We zijn van plan om een jaar weg te blijven, maar langer kan ook als dat zo uitkomt.'

“Toen mijn vriendin Sanne en ik elkaar leerden kennen, vertelde ze me dat ze al van jongs af aan droomde van een wereldreis. En nu we allebei de dertig naderen, lijkt dit ons een mooi moment om die droom uit te laten komen. Op 25 augustus vertrekken we. We zijn van plan om een jaar weg te blijven, maar korter of langer kan ook prima. We zien wel waar de wind ons heen waait.

We zijn ongeveer een jaar geleden begonnen met plannen. Toen was het nog heel breed: wat zouden we allemaal willen gaan zien? Daarna zijn we het gaan toespitsen op haalbaarheid. Wat zijn bijvoorbeeld landen die we ook goed kunnen bezoeken als we straks kinderen hebben? Daarom laten we onder andere Canada links liggen. We starten straks in Brazilië en gaan vanuit daar Latijns-Amerika verder verkennen. Dan gaan we noordelijk naar de westkust van de Verenigde Staten en dan door naar Nieuw-Zeeland, Australië en Azië.

In Nederland leven we vrij georganiseerde levens en het plan is dat onderweg vooral niet te doen. Met blogs en vlogs willen we een soort reisprogramma maken om andere mensen ook te inspireren hun dromen waar te maken. We moeten dus wel wat apparatuur meenemen, naast allerlei handigs als een zaklamp, een klamboe en medicijnen. Maar over het algemeen gaan we ervan uit dat we het meeste onderweg ook wel kunnen regelen. Wel kwam ik er een half jaar geleden achter dat mijn paspoort in de zomer van 2018 verloopt. Niet handig, want dat moet altijd nog minimaal een half jaar geldig zijn als je in het buitenland bent.

Ik heb de 24/7 reisapp op mijn telefoon gezet. Er is veel basisinformatie te vinden, maar het gaat mij vooral om de actuele meldingen – wat is de stand van zaken in het land waar we naar toe gaan? Via deze app en de website ben je altijd op de hoogte, omdat je je kan abonneren op de informatieservice. Dan krijg je automatisch een melding als de veiligheidssituatie verandert. Zo weet ik bijvoorbeeld dat we straks in Brazilië rekening moeten houden met demonstraties, omdat het economisch slecht gaat daar. Niet erg natuurlijk, maar wel goed om te weten. Verder hebben we ook nog Spaanse les gevolgd, zodat we ons in ieder geval op een deel van de reis goed verstaanbaar kunnen maken. Of in ieder geval de menukaart kunnen lezen – ook niet onbelangrijk.”

Saskia Baardman (42), gaat naar Ibiza: 'De kaartjes voor Armin van Buuren hebben we maanden geleden al gekocht'

"Deze vrijdag vliegen we naar Ibiza, mijn man, zijn twee dochters en ik. Het is al een paar jaar geleden dat we met z'n vieren op vakantie zijn geweest, de meiden zijn allebei al volwassen. Maar we zijn alle vier nog nooit op Ibiza geweest, dus het is ontzettend leuk om dat met elkaar te delen. We hebben een mooi appartement op het noorden van het eiland gehuurd, daar schijnt het wat rustiger te zijn.

We hebben niet enorm veel voorbereid. Bij het boeken checken we alles; is de doorlopende reisverzekering nog wel op orde en zijn de paspoorten niet verlopen? Maar dat is het dan wel een beetje. Ik heb een ANWB-boekje en verder nog tips aan vrienden gevraagd. De app van Buitenlandse Zaken kende ik nog niet, die is in mijn geval vooral handig om wat over Spanje in het algemeen te leren. Dat je moet oppassen voor nepagenten bijvoorbeeld, maar ik weet niet of dat voor Ibiza specifiek ook geldt. Ik ben ook weleens naar Egypte geweest en naar Thailand, toen heb ik veel aan het reisadvies van Buitenlandse Zaken gehad.

Wat we dit keer wel hebben gedaan, is van tevoren kaartjes kopen voor een feest. We gaan naar Armin van Buuren! Het is al een tijdje geleden dat ik een nacht lang door heb gedanst, maar het hoort volgens mij echt bij de Ibiza-ervaring. Ik denk dat het sowieso een heel bijzonder eiland is, om de energie die er hangt. Dat hoor je ook altijd van iedereen, dat er een gevoel van vrijheid heerst. Nu het bijna zover is, stijgt de voorpret nog meer - zeker nu ik er zo over praat.

Arlette Hovinga (26): 'Ik ben niet altijd even goed voorbereid, en dat levert een hoop mooie verhalen op.'

“Een jaar of tien geleden ging ik met mijn moeder naar Jordanië. We wilden Petra bezoeken, maar mijn moeder had last van haar heup en kon niet naar boven komen. We moesten dus zo'n koetsje huren, maar die man wilde ons niet tegelijkertijd mee naar boven nemen, dat zou te zwaar zijn. Maar mijn moeder wilde mij – een 16-jarig blond ding – natuurlijk niet alleen naar boven laten lopen. In een onbewaakt moment ben ik er toen samen met mijn moeder in het koetsje vandoor gegaan. Ik kan goed paardrijden, dus het ging prima, maar die man was natuurlijk enorm kwaad. Achteraf niet zo'n handige actie, zéker niet daar in Jordanië. Er had ons wel weet ik wat niet kunnen overkomen. Maar het liep met een sisser af en is nog steeds een goed verhaal.

En ik heb heel veel van dat soort verhalen. Het reizen was echt iets dat wij deelden, mijn moeder en ik. We boekten altijd alleen een huurauto en de eerste nacht hotel en voor de rest zagen we wel. Heerlijk! Op 21 september gaan mijn vriend en ik naar Bulgarije. Tijdens die vakantie is het twee jaar geleden dat mijn moeder overleed, maar haar manier van reizen houd ik nog altijd in stand. Ook dit keer zijn we dus ook enorm onvoorbereid. Ik weet niet eens of het hotel onze boeking nou wel of niet heeft doorgekregen.

Meestal reis ik alleen en ook dan ga ik zonder planning op pad. Dat is juist de charme ervan; ik werk als tourmanager voor bands en moet normaal alles heel gestructureerd doen. En ik werk superhard. Heel fijn dus om dat allemaal even los te kunnen laten. Ik heb me wel ingelezen over Bulgarije op nederlandwereldwijd.nl, maar het meeste wist ik gelukkig al. Ik ben ooit al drie weken in m'n eentje door de Balkan getrokken. Ik weet dat er corruptie en afpersing voorkomt, dus ik heb altijd een nep-portemonnee bij me. Oude creditcard erin, wat kleingeld en ongeldige pasjes. Mocht er iets gebeuren, kan ik altijd die afgeven. Maar ik kan gelukkig zeggen dat dat nog nooit nodig is geweest.”

Monique Steenvoorden (53), gaat naar Australië: ‘Ik neem altijd een heleboel kleine cadeautjes mee om daar uit te delen’

“Mijn man en ik zijn gek van reizen. En onze dochter ook: ze kwam vorige week terug van een wereldreis. Ze was ook in Australië geweest en nu willen wij daar ook naartoe, eind dit jaar of begin volgend jaar. Mijn man werkt als ICT’er, maar heeft sinds kort een sabbatical. Dat hadden we eigenlijk voor begin volgend jaar gepland, dus we moeten ineens snel schakelen. Maar dat is een luxeprobleem; we zijn juist ontzettend dankbaar dat we in de positie zijn dit te doen.

Zodra ik weet dat ik ergens heen ga, begint de voorpret. Ik maak een moodboard, nu dus bijvoorbeeld met de foto’s die mijn dochter op haar reis maakte en met plaatjes uit reisgidsen. Daar ligt mijn hele werkkamer vol mee. Ik kijk graag naar Floortje Dessing en andere reisprogramma’s en vraag tips aan vrienden. We zijn van plan om met een camper van Melbourne naar Cairns te rijden, helemaal langs de kust.

Mijn man is meestal degene die de praktische voorbereiding doet: tickets, visa, dat werk. Ik heb dit keer wel naar nederlandwereldwijd.nl gekeken. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de terreurdreiging in Australië hoog is. Net als bij ons natuurlijk, dus ik maak me er verder geen zorgen over. Verder is het wel handig dat je hier per land wordt verteld waar je kan zien of je vaccinaties nodig hebt, of je rijbewijs er wel geldig is en wat bijvoorbeeld een zwarte lijst van lokale vliegmaatschappijen is.

Ik vind het leuk om vooraf veel te leren over de cultuur waar ik heen ga. En ter plekke praat ik graag veel met de lokale bevolking. We waren laatst in Vietnam, dan vraag ik iedereen om tips. Ook al levert dat niets op, dan is het toch fijn om contact te hebben gemaakt. Ik neem overal een tas met kleine cadeautjes en gebreide hartjes mee, die ik kan uitdelen of achterlaten. Je komt tenslotte niet alleen iets halen, maar ook om iets brengen als toerist.”

5 x sterren kijken

Je moet er even voor wakker blijven, maar dan wordt je nieuwsgierigheid waarschijnlijk ruimschoots beloond. Op het maximum van de Perseïden, op zondagavond tussen 23.00 en 00.00, zijn er misschien wel 41 'vallende sterren' per uur te zien. Maar als je dan liever al in je bed ligt, heb je ook de dagen daarna nog kansen zat, vertelt Anthony van Bokhoven van het Planetarium in Artis. "De maan is afnemend, dus er is ook de komende dagen steeds minder maanlicht. Dat betekent dat maandag- en dinsdagnacht nog iets donkerder is en je ook dan nog goede kans maakt om de meteorenzwerm te zien."

De Perseïden - vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus, waar ze vandaan lijken te komen - zijn dus geen sterren. Maar wat is het dan wel? Van Bokhoven: "De lichtflitsjes die je ziet, zijn stukjes ruimtepuin die in onze atmosfeer terechtkomen. Die gaan wel met een snelheid van 50 kilometer per seconde. Dat zorgt ervoor dat de luchtmoleculen rond het gruis verhit raken en gaan gloeien. Het spoor dat hierdoor ontstaat, zien wij dus als een lichtgevend streepje." 

Maar ook als je dit helemaal mist, is er deze maand genoeg moois te zien aan de hemel. Let wel op dat je op tijd buiten staat (en op een zo'n donker mogelijke plek): gedurende de nacht verandert door de draaiing van de aarde de positie van de sterren en de planeten.

1. Jupiter
Nog tot half augustus is de planeet Jupiter goed te zien. Van Bokhoven: "Als je rond een uur of 22.00 in de richting kijkt waar de zon is ondergegaan, het westen dus, kan je een laaghangende 'ster' zien. Dat is geen ster, maar Jupiter, die het licht van de zon weerkaatst. Het verschil tussen sterren en planeten is goed zichtbaar: sterren flonkeren een beetje, het licht is niet constant. Bij planeten is dat wel zo." 

2. Saturnus
Dat geldt ook voor Saturnus. Die is zichtbaar in het zuiden, nu nog rond een uur of 22.00, later deze maand een uurtje eerder. "Er is een handig trucje om Saturnus te vinden. Als je naar het zuiden kijkt, zie je een opvallende rode ster, Antares. Dat is de helderste ster van het sterrenbeeld Schorpioen, een rode reus. Die staat vanaf ons gezien rechts van de planeet Saturnus. Dus zodra je Antares spot, een beetje naar links kijken en daar vind je Saturnus. 

3. Venus
Om Venus, onze buurplaneet, te kunnen zien, moet je vroeg op, vertelt Anthony van Bokhoven. "Hij is rond 04.30 uur, net voordat de zon opkomt, te zien in het oosten. Venus is vaak goed zichtbaar, niet alleen omdat hij relatief dichtbij staat, maar ook omdat hij om een mooi lichtgele kleur heeft door de wolken met zwavelzuur die om de planeet hangen, en dat weerkaatst het zonlicht goed."

4. Zomerdriehoek
​Iedere zomer is deze bijzondere formatie zichtbaar. Als je rond 23.00 uur met je neus naar het zuiden staat en recht omhoog kijkt, zie je drie sterren die met elkaar een driehoek vormen. "Het is een soort taartpunt, met onderin de ster Altair, linksbovenin Deneb en op rechts de helderste van de drie, Wega."

5. De Grote Beer-truc
Denk je tijdens het lezen: hartstikke leuk, maar hoe weet ik nou waar ik precies heen moet kijken? Daar is, zegt van Bokhoven, een handig trucje voor: "Iedereen kan de Grote Beer wel herkennen, het steelpannetje. Neem nu de twee buitenste sterren, trek er een denkbeeldig lijntje tussen en trek die lijn dan vijf keer door. Dan kom je uit bij de Poolster. Die staat op een haar na pal boven de noordpool, dus als je daar naartoe kijkt, weet je dat je met je neus naar het noorden kijkt. Draai je je 180 graden om, dan kijk je naar het zuiden en heb je het oosten op links en het westen op rechts." Zo kan je je aan de hand van de Grote Beer op alle windrichtingen oriënteren.

Voor wie toevallig op vakantie is in Amerika op 21 augustus heeft Van Bokhoven nog een tip: ga naar de zonsverduistering kijken. "Op die dag staat de maan voor de zon en trekt de schaduw van de maan een pad over het midden van Noord-Amerika. Ik heb zelf ook wel eens een zonsverduistering gezien en dat was echt een geweldige ervaring, ik had rillingen over m'n rug. Je ziet de natuur voor je ogen veranderen, alles krijgt een andere kwaliteit. En je ziet ook ineens allerlei planeten. Kijk wel uit dat je, zolang de zon nog niet geheel is verduisterd, een speciale eclipsbril draagt, anders is het ontzettend slecht voor je ogen." Wie dan gewoon in Nederland is, heeft pech, want bij ons is niets te zien. Maar er is dus genoeg anders interessants te spotten!

Door Peper Hofstede

Met dank aan hemel.waarnemen.com en vallendesterren.info, en natuurlijk aan Anthony van Bokhoven.

 

Pokémon Go blijft maar gáán

Het was de grootste hype van vorige zomer: Pokémon Go. Afgelopen maand vierde de app zijn eerste verjaardag. Reden voor een feestje, vond ontwikkelaar Niantic, maar dat bleek zo makkelijk nog niet. Een kleine teleurstelling voor de grote schare fans die nog altijd fanatiek op jacht zijn om hun Pokedex vol te krijgen. Maar ook zonder verjaarspartijtje, blijft er genoeg te jagen over.

Eigenlijk stond het feestje voor deze zaterdag 12 augustus gepland, in Amstelveen. Tijdens dit event, het Pokémon Go Fest, hadden deelnemers Pokémon kunnen vangen die je normaal gesproken niet zo snel tegenkomt.  Maar helaas: het feest gaat niet door. Bij hetzelfde event dat eerder in de Amerikaanse stad Chicago werd georganiseerd, bleek dat de server niet optimaal werkte. Deelnemers konden het spel niet spelen door slecht bereik. Niantic besloot daarom om alle events uit te stellen naar een later moment zodat het spel naar behoren werkt en alle fans eindelijk zeldzame Pokémon kunnen vangen die moeilijk te verkrijgen zijn in hun land.

Uitstel dus, geen afstel. We vroegen Pokémon-spelers Lize Korpershoek en Roy Keijzer of ze zich vast verheugen, en waar ze in de tussentijd mee bezig zijn.

Unown en Kanghaskan scoren

Roy Keijzer (23) is zelfstandig kok en heeft inmiddels 226 van de 350 Pokémon op zijn lijstje. Roy had zich net als veel andere Pokémon-spelers verheugd op het event van zaterdag. Toch gaat hij wel richting Amstelveen. "Er zijn twee compensatie Pokémon in Amstelveen te vinden, de Unown en Kanghaskan, omdat het is afgelast. Ik wil daarom toch even dit weekend een paar uurtjes gaan," vertelt Roy. Roy baalt wel dat het niet doorgaat, want er zouden speciale Pokémon zijn die normaal gesproken niet te krijgen zijn in Nederland. Nu moet hij tot de herfst wachten tot Niantic weer een nieuwe datum heeft geprikt. "Ik wilde niet alleen gaan voor de speciale Pokémon, maar ook voor de sfeer en de andere Pokémon-trainers."

Op je gemak zeldzame Pokemon vangen

Videomaker Lize Korpershoek, bekend van Adviezen van Lize, (32) struint ook nog altijd stad en land af op zoek naar Pokémon. Lize speelt Pokémon Go sinds 9 juli 2016 dagelijks. Ook Lize zou naar Amstelveen gaan, maar vindt het eigenlijk helemaal niet erg dat het is afgelast. "Ik had al een hele drukke dag, omdat ik in de ochtend moet werken in Rotterdam en ‘s middags naar een festival zou gaan. Eigenlijk komt dit nog beter uit, want het zou natuurlijk een extreem druk worden. En op deze manier kun je nu drie weken lang toch nog een paar bijzondere Pokémon vangen, maar dan lekker op je gemak."

Nog zes te gaan

Lize moet nog zes Pokémon vangen die ze nog niet heeft. Eentje daarvan, Farfetch’d, is alleen te vangen in sommige delen van Azië. Daarnaast zijn er nog zeven Pokémon niet beschikbaar binnen de huidige Pokedex. "Van de enorm zeldzame Pokémon Unown zijn er 28 versies te vangen - maar deze neemt maar 1 plek in binnen de Pokedex. Van Unown heb ik er momenteel vier, dus nog 24 te gaan!"

'Stop de taxi!'

Een andere zeldzame Pokémon, Tauros, die alleen te vangen is in Noord Amerika, scoorde ze in New York. "Na vijf dagen New York was Tauros nog steeds niet op mijn radar verschenen. Pas in de taxi op mijn laatste dag, zag ik ‘m. Ik schreeuwde 'I need to get out of this cab!'. Zowel vriendlief als de taxichauffeur schrokken zich rot. Ik ben toen op volle snelheid de straat opgerend om hem te vangen voordat-ie weer weg zou zijn." Ook Roy scoorde in het buitenland een zeldzame Pokémon. "Ik was in de jungle van Thailand. Ik opende per ongeluk de app en opeens zag ik een Pokémon zag die ik nog moest hebben. Score!"

Sociale bezigheid

Als buitenstaander denk je misschien dat mensen gek worden van de Pokémon-spelers,  maar niets is minder waar. "De meeste mensen vinden het leuk dat ik dit doe en op deze manier weer nieuwe mensen leer kennen," vertelt Roy. Zo zit Roy met 200 andere Pokémon-spelers in een WhatsApp-groep om elkaar op de hoogte te houden van zeldzame Pokémon. "Mensen snappen misschien niet zo goed wat ik er leuk aan vind, omdat ze zelf niet dit soort spellen spelen. Maar volgens mij vindt iedereen het gewoon fijn voor me dat ik mezelf hiermee vermaak," vertelt Lize.

Niantic heeft beloofd om een nieuwe datum te prikken voor het event en het ziet er naar uit dat de Pokémon-spelers in de herfst alsnog op zoek kunnen naar de extreem zeldzame Pokémon. Grote kans dat zowel Roy en Lize naar het event gaan om de Pokémon die nog ontbreken in hun Pokedex, te kunnen vangen.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen: Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!

Atomic Blonde: Charlize Theron kickt ass

Film van de week: Atomic Blonde
Regie: David Leitch
Met: Charlize Theron, James McAvoy, Eddie Marsan
Waardering: 3 sterren

James Bond en Jason Bourne zouden bibberend een stapje opzij doen wanneer geheim agente Lorraine op hen af zou komen lopen. Deze sluwe superspion is meedogenloos, kan vechten als Bruce Lee en heeft een bijzonder hoge pijngrens. Geen wonder dus dat de Britse geheime dienst haar naar Berlijn stuurt om een document met zeer gevoelige informatie terug te grissen uit boevenhanden.

De actiethriller speelt zich af in het jaar 1989, vlak voor dat de muur valt. De spanningen in Berlijn nemen toe en de revolutie nadert, maar Lorraine laat zich er niet door afleiden. Ze kan niemand vertrouwen, ook haar toegewezen hulpje niet. Dus gaat ze solo op onderzoek uit en elke eikel die het aandurft in haar weg te staan, mept ze moeiteloos tegen de vlakte.

Atomic Blonde is een film van uitersten, want de fantastische look staat in fel contrast met het slecht geschreven scenario. Vanaf de openingstitels is het smullen van de übercoole art direction en al even toffe soundtrack. Het jaren '80 gevoel druipt van het scherm en de felle neonkleuren en vintage meubels zorgen voor ruimtes waar menig hipster kwijlend naar zal kijken.

Maar de hoeveelheid zorg en aandacht die aan het uiterlijk van de film is besteed, is niet in het script gestoken. Sterker nog, het verhaal is tegen het einde zelfs onnavolgbaar. Dat komt vooral omdat volkomen onduidelijk is wie wat om welke reden doet. Oftewel, wat de motieven van de personages zijn. Nu lijkt het alsof de kluwen aan spionnen en communisten zelf eigenlijk ook geen idee hebben waar ze precies mee bezig zijn.

Zo is daar een sexy Franse spionne waar de biseksuele Lorraine een stomende affaire mee krijgt. Hartstikke leuk natuurlijk, die ontmoeting in een tof aangeklede Berlijnse nachtclub. En de zwoele seksscenes mogen er ook zeker zijn. Maar wát zij precies in het verhaal doet? Geen flauw idee.

Wie zich niet ergert aan het gebrek aan logica kan met Atomic Blonde een hoop lol beleven. Episch zijn de vechtscènes waarin Charlize Theron echt helemaal los gaat. Waar 007 allerlei gadgets nodig heeft om zijn vijanden uit de weg te ruimen, gebruikt Lorraine simpelweg wat er voorhanden is. Een bos sleutels, een kurkentrekker en een tuinslang: het zijn dodelijke wapens in haar handen. Ze had een beter verhaal verdiend, maar zelfs met een wankel scenario beukt deze ballenkraker gewoon door.

Door Kita van Slooten


Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Frisse salade met sinaasappel

In samenwerking met Good Cook

Deze salade van bloedsinaasappel, burrata en freekeh is een gelukkige samenloop van ingrediënten: de rokerige notensmaak van de freekeh, de aardse snijbiet en de romige burrata worden door de zoetzure citrus met elkaar verbonden. 

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 100 g freekeh
 • 600 ml kippen- of groentebouillon
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 tl fijngeraspte bergamot- of citroenzeste (van een onbespoten vrucht)
 • sap van ½ bergamot of citroen
 • 1 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
 • 2 kleine rode uien, verticaal in dunne partjes gesneden
 • 1 flinke bos snijbiet, fijngesneden
 • 50 ml water
 • 2 grote bloedsinaasappels, gepeld, in plakjes, schillen uitgeknepen en sap daarvan bewaard
 • 1 grote of 2 kleine burrata (romige mozzarella)
 • handje muntblaadjes

Bereiden:

Kook eerst de freekeh. Week deze 5 minuten in ruim koud water, giet af en spoel goed af onder de koude kraan. Doe in een middelgrote pan en voeg de bouillon, knoflook en citruszeste toe. Voeg zeezout naar smaak toe, breng aan de kook en laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken tot de freekeh gaar is.

Voeg het citrussap toe en laat een paar minuten staan voor je de freekeh afgiet.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de uienpartjes op middelhoog vuur aan tot ze glazig zijn. Ze moeten zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Voeg de snijbiet toe, samen met het water, en kook op vrij laag vuur tot de snijbiet is geslonken en de steeltjes beetgaar zijn. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.

Schep de freekeh op een grote platte schaal en verdeel het ui-snijbietmengsel erover. Schenk het bewaarde sap van de bloedsinaasappels erover. Scheur de burrata boven de salade in stukken en verdeel de plakjes sinaasappel en blaadjes munt erover. Besprenkel met wat olijfolie.

Citrus
In het nieuwe kookboek Citrus draait het allemaal om de enorme veelzijdigheid van citrusvruchten in de keuken: van sinaasappels, pompelmoes, kumquats, limoenen tot en met de bergamotcitroen en alles wat daar tussen zit. Er staan internationale gerechten in, van klassiekers als canard à l’orange tot en met verrassende en minder bekende recepten als bruschetta met citroenlabneh, tuinbonen en za’atar. Het is een origineel, zeer compleet en fraai uitgevoerd kookboek en geeft bovendien tientallen inmaak- en conserveringsrecepten, pickles, rubs & dressings tot en met hartverwarmende (sterke)drankjes, ijs, sorbets en snoepgoed.

Titel: Citrus, veelzijdige & verfrissende gerechten
Auteur: Catherine Phipps
ISBN: 978 94 6143 169 1
Prijs: € 24,95
Uitgever: Good Cook

 

 

 

 

 

 

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

SHREK FOREVER AFTER

Wanneer kijken: als het gezinsleven je af en toe een beetje te veel wordt
Wanneer niet: als je het niet van sprookjes houdt
Naast je op de bank: de gebroeders Grimm
Waar: Videoland

Bij het zien van de vierde Shrek-film, moet je misschien wel even denken aan die omstreden Sire-campagne, over jongetjes die je vooral jongetjes moet laten zijn. Shrek is in zijn drukke en veeleisende gezinsleven zijn oger-zijn verloren. Niemand is nog onder de indruk van zijn gebrul en de dagen zijn allemaal even eentonig gevuld met vieze luiers, overmatig aanwezige vrienden en allerlei plichten die altijd op precies roepen op het moment dat je net even lekker in bad wil. Om gek van te worden natuurlijk, welke ouder herkent dat gevoel nou niet? En dan komt de sluwe Repelsteeltje met een aanbod: Shrek krijgt één dag als zijn oude zelf, een 'echte oger', in ruil voor één vergeten dag uit zijn jeugd. Een deal die, onder invloed van een paar oogbalcocktails, zo gesloten is.

Dat betekent weinig goeds voor het koninkrijk van Ver, Heel Ver van Hier. Repelsteeltje neemt de macht over en Shrek komt al snel in een soort dystopische versie van zijn eigen werkelijkheid terecht. Dat geeft de film een onverwachts volwassen en filosofisch tintje: wat betekent het eigenlijk om jezelf te zijn? En hoe verandert dat als je een gezin hebt? Voor kinderen valt genoeg te lachen met de avonturen van Ezel en de (in de alternatieve werkelijkheid aandoenlijk dikke) Gelaarsde Kat en is de film ook in het Nederlands te zien. Maar ook zonder minderjarig meekijkers is deze film hartstikke leuk. 

LAST CHANCE U

Wanneer kijken: als je graag ziet dat de underdog wint
Wanneer niet: als je slecht tegen beuken kan
Naast je op de bank: je scheen- en schouderbeschermers
Waar: Netflix

Je hebt een bepaald type sportfilm, waarin een team vol kneusjes zich met teamwork en zelfinzicht terugvecht en uiteindelijk de Grote Wedstrijd winnen. Dat gevoel geeft de documentaire Last Chance U ook een beetje. Het gaat over een American Football team dat een wel heel bijzonder aannamebeleid heeft: ze recruteren de misfits en de onderpresteerders die wel getalenteerd zijn, maar in andere teams niet meekomen. En net als in de film, blijkt dat met de juiste begeleiding de ruwe diamanten al snel enorm mooi kunnen stralen.

Die begeleiding ligt in handen van Buddy Stephens, zo'n rascoach die vlammende speeches geeft en in elk van 'zijn jongens' probeert te zien wat ze waardevol maakt. En dan is er nog de ultiem geduldige lerares Brittany Wagner, die een uitdagende taak heeft: zorgen dat de jongens hun diploma halen. Anders kunnen ze nooit doorgroeien naar de divisies waar het geld wordt verdiend. Ook als je helemaal niet van American Football houdt, is dat mooi om te zien: een herinnering in documentairevorm dat iedereen wel iets waardevols te bieden heeft, zolang je er maar hard voor wil werken. Aanrader!

HARTENSTRIJD

Wanneer kijken: als je romantisch bent aangelegd
Wanneer niet: als je cynisch bent aangelegd
Naast je op de bank: een doosje hartvormige bonbons
Waar: Videoland

Het kan zomaar eens zijn dat Hartenstrijd je bekend voorkomt. Het script is een spin-off van Hartenstraat en toch echt wel een beetje een rip-off van de romkom klassieker How to lose a guy in ten days uit 2003. Dat hoeft geen probleem te zijn, want er zijn zoveel films die op elkaar lijken. En ach, voor de echte romanticus is het al snel goed natuurlijk. Stel je verwachtingen een beetje naar beneden bij en je hebt aan Hartenstrijd nog best een leuke anderhalf uur.

Dit keer draait het allemaal om Tina (Jennifer Hoffman) en Sven (Tibor Lukács). De een heeft zich net voorgenomen mannen alleen nog maar voor seks te gebruiken, de ander sluit een weddenschap af dat hij in staat is een vrouw te daten zonder seks met haar te hebben. Ze proberen die doelstelling bij de ander te halen, wat natuurlijk voor verwarring zorgt. De rest kan je wel uittekenen en van het plot moet de film het dan ook niet hebben. Een groot deel van de lol komt van de twee sidekicks van Tina: haar beste vriendin Fleurtje - een kleuterjuf zonder verbale filter - en haar gestoorde middelbareschoolvriendin Mara - die hard haar best doet haar anger management lessen in de praktijk te brengen. En uiteindelijk blijken ook Tina en Sven wel sympathiek genoeg om ze in ieder geval de liefde die tegen wil en dank tussen hen groeit, te gunnen.

LIMITLESS

Wanneer kijken: als je zelf ook wel eens zo'n pilletje zou willen
Wanneer niet: als je niet van grapjes in je politieserie houdt
Naast je op de bank: je leergierigheid
Waar: Netflix

Voordat Limitless een serie werd, was er Limitless de speelfilm (uit 2011). Beiden zijn te zien op Netflix, maar je hebt de film niet per se nodig om de serie te begrijpen. Die draait om Brian Finch, eind twintig en nog erg op zoek naar een weg in zijn leven. Tot een vriend hem aan de drug NZT helpt, die hem in staat stelt alle capaciteit van zijn hersenen te gebruiken. Die nieuwe verworvenheid vindt de FBI ook wel interessant, en op voorwaarde dat hij netjes z'n pilletjes neemt, mag als consultant in dienst. Wat zijn nieuwe werkgever niet weet, is waarom hij als enige niet de nadelige bijwerkingen van NZT krijgt. Dat is een van de plotontwikkelingen die steeds weer terugkomt. Iedere afleveringen heeft een afgerond verhaaltje, maar er is dus ook een spanningsboog op seizoensniveau.

Het levert zo'n klassieke politieserie op waarin een geharde agent samen met een onorthodoxe en eigenwijze buitenstaander de meest ingewikkelde zaken oplost. Denk aan The Mentalist of Castle. En dat binnen een vrolijk allegaartje aan genres: comedy, crime, science fiction en drama lopen allemaal door elkaar heen. Limitless is misschien niet de beste serie in z'n soort, maar kijkt wel lekker weg en doet het prima voor een avondje bingen.

Weekendagenda

​Park Hilaria

Dit weekend kun je nog genieten van meer dan honderd kermisattracties in Park Hilaria in Eindhoven. Daarnaast klinkt het levenslied op het muziekplein Hollario, is er straattheater en kun je overal lekker smikkelen. Meer info: www.parkhilaria.nl 

Skûtsjesilen & Sneekweek

Tot en met 18 augustus is het weer tijd voor de wedstrijden van het SKS Skûtsjesilen in Friesland. Al in de 19e eeuw werden er wedstrijden met skûtsjes gehouden, als de boeren het wat rustiger hadden en de schippers geen vracht. In het kampioenschap van SKS strijden nog steeds de 14 boten tegen elkaar die al jaren meedoen. Alleen de schipper wisselt wel eens. Ook deze week in Friesland: de Sneekweek! Een week lang feest, varen en vieren aan het Sneekermeer. Meer info: www.skutsjesilen.nl  en www.friesland.nl

Struinen & snuffelen op de markt

Tijdens de Snuffelmarkt in de Brabanthallen Den Bosch op zondag 13 augustus struin je langs de honderden kramen met speelgoed, poppen, boeken, stripboeken, horloges, grammofoonplaten, miniatuurauto’s en andere verrassende spullen. Meer info: www.branbanthallen.nl

Internationaal Vuurwerk Festival Scheveningen

Op 11, 12, 18 en 19 augustus is het tijd voor spectaculair vuurwerk op het strand van Scheveningen tijdens het Vuurwerkfestival. Dit jaar strijden er 8 landen om de eer: Nederland, Polen, China, Frankrijk, Japan, België, Portugal en Spanje. Iedere avond laten twee landen hun vuurwerkshow zien rond de klok van 21:45 uur en 22:30 uur. Spanje, de winnaar van de vorige editie, probeert dit jaar de titel te verlengen en sluit het Vuurwerkfestival af met een show tijdens de finale-avond op zaterdag 19 augustus. Nederland trapt af op vrijdag de 11e om 21.45 uur. Meer info: www.vuurwerkfestivalscheveningen.nl

De waanzinnige boomhut 

Kinderen die fan zijn van de boekenserie De Waanzinnige Boomhut kunnen tot 29 oktober terecht bij de Waanzinnige Boomhut Doe Expo in het Waterliniemuseum bij Fort Vechten. Deze bijzondere expositie, die gebaseerd is op de kinderboekenreeks, is te zien in een van de grootste forten van Nederland in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een terrein dat zich goed leent om te fantaseren over Waanzinnige boomhutten. De Doe Expo daagt kinderen uit om te spelen, samen te werken en in de wereld van boeken te stappen. Meer info: www.waterliniemuseum.nl

 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!