Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 27, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

700 likes op je eerste schooldag: als je moeder een instamom is

Er zijn ruim twee miljoen Instagram-gebruikers in Nederland, onder wie duizenden moeders. Veel van hen zetten wel eens een fotootje van hun kinderen op social media, maar sommige mama’s hebben hun Instagram-feed volledig gewijd aan hun gezinsleven. Gefilterde foto’s van schattige baby’s en kleurrijke kinderkamers zorgen wereldwijd voor herkenbaarheid en inspiratie bij duizenden volgers. Wie zijn deze moeders? Meet the Instamoms!


Margaritha van Houten (24) // drie zoons (2 en 3) // 26.600 volgers // @mamamargaritha

"Laatst was ik een paar dagen alleen met mijn man in Barcelona. Toen heb ik mijn telefoon amper gebruikt, dan heb ik gewoon geen behoefte om iets op Instagram te zetten. Het was ook wel lekker rustig: als ik een foto plaats, kijk ik steeds op mijn telefoon om te kijken hoe er gereageerd wordt. Vaak komen er honderden, soms duizend likes op een foto, dus die meldingen heb ik uitgezet.

Contact met andere moeders
Tijdens de zwangerschap van de tweeling, die binnen een jaar na de geboorte van onze eerste zoon werd geboren, ben ik begonnen met Instagram. Ik bleef thuis om voor de kinderen te zorgen, maar ik wilde graag iets voor mezelf hebben, als afleiding. Door mijn liefde voor fotografie, kwam ik uit bij Instagram: een online platform vol inspiratie waar ik bovendien veel contact met andere moeders kon hebben.

In het eerste half jaar na de geboorte van de tweeling, kreeg ik er al snel veel volgers bij. Kleine kinderen doen het altijd goed op Instagram en tweelingen helemaal. Ik werd gerepost (doorgeplaatst) door grote, internationale accounts en daardoor kwamen mensen op mijn feed terecht. Inmiddels heb ik ruim zesentwintigduizend volgers en is Instagram echt een uitlaatklep.


Trots op mijn kinderen
Ik deel gewoon wat ik leuk vind, daar denk ik niet heel bewust over na. Mijn huis is niet altijd opgeruimd en mijn kinderen moeten wel eens huilen, dat laat ik dan ook gewoon zien. Maar soms plaats ik de foto wel zes keer opnieuw voordat de kleuren goed passen bij de rest van mijn posts. Ik realiseer me dat ze voor altijd op internet zullen staan, maar ik ben gewoon zo trots op mijn kinderen dat ik ze graag wil delen.

Ik krijg ontzettend veel reacties en vrijwel alleen maar leuke. Soms stel ik expres een vraag in mijn post, dan krijg je meer engagement van je volgers. Het voelt fijn als mensen zeggen dat het bij hen ook niet altijd makkelijk is met kleine kinderen.

In ruil voor een een paar foto’s en vermelding op Instagram, sturen merken mij allerlei kleding voor de jongens toe. Ik hoef daarom nooit iets nieuws voor ze te kopen. Die foto’s maak ik meestal vroeg in de ochtend, als de kinderen nog fris zijn, en dan plaats ik ze op een later moment.

Nu de kinderen groter zijn, krijg ik minder likes, zo werkt het op Instagram. Laatst zei ik tegen mijn man: 'Het zou gunstig zijn als we nog een kindje krijgen', haha!"

Janneke Verheijen (39) // een dochter (4) // 12.400 volgers // @_dailyapple_

"Ik sta letterlijk op met Instagram: als ik moeite heb met wakker worden, zet ik mijn hersenen aan het werk door op Instagram te kijken. Als ik met dertig andere moeders op het schoolplein sta, blijft het bij smalltalk, maar op Instagram heb ik echt gelijkgestemden gevonden. Ik kan eindeloos doorklikken op profielen, ik wil alles van mensen weten en daarvoor is het een geweldig medium.

Inspiratie
Tijdens mijn zwangerschap lag ik met absolute bedrust in het ziekenhuis. Toen ben ik begonnen met Instagram. Ik kreeg een cadeaupakket opgestuurd van mensen die ik kende van Instagram, maar nog nooit in het echt had ontmoet. Na de geboorte van mijn dochter bleef ik mijn foto’s delen en het aantal volgers bleef groeien. Nu heb ik er meer dan twaalfduizend en met een paar van hen ben ik inmiddels ook offline bevriend geraakt.

Een persoonlijke of grappige post doet het vaak goed. Mensen houden van mooie accounts waar ze inspiratie kunnen opdoen, maar ze vinden het ook prettig om te zien dat zo iemand ook menselijk is. Ik plaats mooie plaatjes van mijn kind en mijn huis en af en toe moet ik echt even iets kwijt. Ik vind het ontzettend leuk om reacties te krijgen en reageer zelf ook vaak op anderen. Soms heb ik een foto van mijn spiegelreflexcamera nog uitgebreid nabewerkt voor ik hem op Instagram zet en soms is het gewoon een snelle iPhone-foto met standaard filter.

Gecalculeerd risico
Ik denk dat iedere moeder erover nadenkt wat ze deelt op Instagram, ik ook. Geen blootfoto’s, die worden sowieso ook vaak gerapporteerd en verwijderd, ook al zijn het kinderen. Ik noem het een gecalculeerd risico: als iemand echt kwaad wil met foto’s, komt hij er toch wel aan. Je kunt ook met een telelens op het strand gaan zitten. Ik controleer wel iedere nieuwe volger en als ik twijfel, blokkeer ik hem of haar.

Mijn dochter vraagt vaak: “Maak je weer een foto voor Instagram, mama?” Ze heeft nu nog geen besef van hoeveel mensen er naar haar kijken, maar als ze het straks vervelend gaat vinden, stop ik er mee. Dan plaats ik meer foto’s van mijn huis bijvoorbeeld.

Negen van de tien keer zeg ik nee tegen gesponsorde samenwerkingen, maar een nieuwe kinderstoel sla ik niet af: anders had ik die zelf aangeschaft. Dat zijn natuurlijk wel de krenten in de pap. En dankzij mijn grote bereik op Instagram heeft mijn fotografiebedrijfje een vliegende start gemaakt: ik heb nog nooit hoeven adverteren."

Tamara Postma (26) // twee zoons (4 en 6), een dochter (2) en zwanger van de vierde // 8.045 volgers // @themommydiaries_nl

"Ik heb een keer een foto geplaatst waarop mijn dochter een veeg chocoladepasta op haar wang had. Dat vonden sommigen echt niet kunnen, zo’n foto zou schadelijk zijn voor haar toekomst. Ik vind dat totale onzin, maar ik ben me er wel van bewust dat er veel mensen meekijken. Ik zorg dat mijn kinderen altijd leuk op de foto staan, nooit boos, huilend of op het potje bijvoorbeeld. Ik wil zelf ook niet dat er een foto online staat waarop ik op de wc zit.

Niet perfect
Toen ik zwanger was van mijn dochter ben ik een moeder-blog begonnen, themommydiaries.nl. Instagram is een verlengstuk van mijn blog, een kijkje achter de schermen. Ik laat mijn kinderen nooit poseren, ik houd meer van spontane, echte kiekjes. In het begin deed ik mijn best om perfecte foto’s te plaatsen, maar dat voelde als valsspelen: wij zijn niet perfect. Mijn kinderen weten niet dat ik de foto’s online plaats, mijn zoons willen sowieso liever niet op de foto. Bovendien lezen de ouders van hun klasgenoten ook mijn blog. Daarom post ik voornamelijk over mijn dochter en mijn zwangerschap.

Ik krijg ontzettend veel respons op al mijn social media-kanalen, ik zit ook op Facebook en Twitter. Ik heb weinig vriendinnen, maar vind het heel leuk om contact te hebben met mijn volgers. Zeker op Instagram zijn mensen heel betrokken. Toen mijn dochter eind vorig jaar in het ziekenhuis lag, leefden mijn volgers enorm mee, daar heb ik veel steun aan gehad. En ook op mijn vierde zwangerschap, een verrassing, kreeg ik heel veel lieve reacties. Ik zit online regelmatig ontzettend te zeuren en te klagen, maar dan krijg ik juist te horen dat mijn lezers dat fijn en herkenbaar vinden.

Het echte leven
Ik neem alleen gesponsorde producten aan die ik goed kan gebruiken, een kinderwagen of schoenen voor de jongens bijvoorbeeld. En nu we ons huis aan het verbouwen zijn, werk ik af en toe samen met een bouwmarkt. Maar ik wil niet dat mijn kinderen denken dat alles gratis is: ik neem ze liever mee naar de winkel om te laten zien dat ik er ook gewoon voor moet betalen.

Als ik een mooie foto van mezelf heb gemaakt, plaats ik die pas ‘s avonds, als de meeste mensen op Instagram zitten. Maar ik post ook wel eens een paar dagen niets. Mijn duim is net weer genezen: omdat mijn gewrichten tijdens de zwangerschap verweken, had ik een ontsteking van het appen en posten. Dat was een wijze les, ik wil overdag gewoon met de kinderen bezig zijn en niet met mijn telefoon. In het echte leven is Instagram natuurlijk ook totaal niet belangrijk."

Kinderkiekjes online: kan dat geen kwaad?

Wat betekent het eigenlijk voor de kinderen dat mama op Instagram hun gezinsleven deelt met de wereld? En wat levert het de moeders op? We vroegen het een aantal deskundigen.

Minister-president in een luier
Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont noemt het een teken van de tijd: de scheidslijn tussen privé en publiek vervaagt. Vroeger maakten we ook foto’s van onze kinderen en alleen de leukste kwamen in een lijstje op de schoorsteenmantel. De minder geslaagde of gênante plaatjes verdwenen in een fotoalbum dat vervolgens lag te verstoffen in de kast. Maar Instagram verstoft nooit: als dat schattige kindje met die poepluier later minister-president wordt, is zo’n foto voer voor photoshoppers. Maar ook als hij geen bekende Nederlander wordt, zit hij waarschijnlijk niet te wachten op beschamende beelden van vroeger. Pont adviseert ouders dan ook bij elke social media post goed na te denken welke invloed dat kan hebben op (de toekomst van) je kind. En bij twijfel: niet plaatsen.

Verplaats je in je kind
Ook opvoedkundige Tischa Neve noemt dat als gouden regel bij het plaatsen van kinderfoto’s: denk na. Plaats ze gerust, kinderen groeien immers zelf ook op met social media en als het mooie of vrolijke foto’s zijn, doe je je kind waarschijnlijk geen kwaad. Maar wees je bewust van welke foto’s je post: geen bloot, geen gênante beelden. Blijf respectvol. Zou je het zelf leuk vinden als deze foto van jou online stond? Verplaats je in je kind en vertel waarom je doet wat je doet. Bespreek ook de mogelijke risico’s en neem hun mening serieus. Zeker vanaf een jaar of tien kunnen kinderen heel goed zelf bepalen of ze op de foto willen en of je die mag posten.

Instagram verbindt
Diederik Broekhuizen, social media expert, noemt Instagram een nieuwe manier van communiceren: we onderhouden onze sociale contacten door ons (gezins)leven online te delen. Binnen social media zoeken we naar gelijkgestemden waar we ons mee identificeren en aan optrekken, zo ook de instamoms en hun duizenden mede-moeders. Niet voor niets zijn er zoveel gebruikers die ook offline vriendschappen opbouwen: Instagram verbindt. Volgen en gevolgd worden geeft ons hetzelfde community-gevoel als lid zijn van een club of vereniging, maar dan vanuit je luie stoel.

Toch zijn we ons steeds meer bewust van de gevaren van het onverbiddelijke internet. Volgens Broekhuizen zal de behoefte om je leven online te delen niet meer verdwijnen, maar zullen apps als Stories (de filmfunctie binnen Instagram) en Snapchat, waarbij de content na vierentwintig uur verdwijnt, daarom in populariteit toenemen. 

Bezint eer ge begint
Dat online geplaatste beelden je een leven lang kunnen achtervolgen, beaamt ook Jaap van Zessen, social media analist bij het AD. De techniek om via gezichtsherkenning foto’s boven water te halen bestaat al en over twintig jaar kunnen ze op basis van alleen je ogen waarschijnlijk je hele Instagram-timeline tevoorschijn toveren. Ook Broekhuizen en Van Zessen benadrukken daarom: denk als ouders goed na over welke foto’s je aan het internet toevertrouwt.

Instagram is een mooi platform waar (onder andere) instamoms een hechte gemeenschap hebben opgebouwd. Maar: bezint eer ge begint. Denk aan de minister-president.

Door Ronne Theunis

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Een gebroken hart, een nieuwe look: ‘Mensen herkennen me soms echt niet’

Verlaten worden valt veel mensen ontzettend zwaar. Dat bleek ook afgelopen week in Rotterdam, waar een vrouw alle spullen van haar ex zomaar op straat smeet. Niet heel constructief. Maar je kan een relatiebreuk ook in je voordeel laten werken. Dat deden Johanna en Tamara: zij grepen het einde van hun relatie aan om zichzelf opnieuw uit te vinden. 

Johanna Dijkstra (38) zat een tijd gevangen in een verstikkende relatie. Bijna twee jaar was ze samen met een man die een zware jongen bleek te zijn in het criminele milieu. Daar kwam ze tijdens de relatie achter. "Het eerste jaar was geweldig, er was geen vuiltje aan de lucht. Maar daarna sloeg hij om. Om het minste of geringste werd hij woest. Elke dag kreeg ik klappen. Bont en blauw was ik, continu." 

Haar ex wist zijn gedrag goed te verbergen voor de buitenwereld. "Naar buiten toe gedroeg hij zich voorbeeldig. Hij sloeg me ook nooit in mijn gezicht. Hij wist precies waar hij me moest slaan om het te kunnen verhullen. Als ik wurgplekken in mijn nek had, droeg ik dagenlang een coltrui. Mijn omgeving had niets door. Hij had me volledig in zijn macht. Maar achteraf gezien voelde ik me toen veiliger dan toen ik bij hem weg was. Toen we samen waren, wist ik tenminste wat ik kon verwachten van hem."

Opluchting
Opvallend genoeg was híj degene die de relatie beëindigde. "Op een ochtend zei hij: ‘ik denk dat het beter is als jij bij me weggaat, want dit komt niet goed.’ Hij gaf me een paar uur de tijd om mijn spullen uit huis te halen." Toen ze weg was, voelde dat in eerste instantie als een opluchting. "Eindelijk was ik van hem af." 

Maar al snel had de ex van Johanna nog meer macht over haar dan toen ze nog samen waren. "Hoewel hij al snel een nieuwe vriendin had, bleef hij me lastigvallen. Hij begon me te stalken, te bedreigen. Vernielde mijn auto. Zocht mijn moeder op en zei dat hij me dood zou schieten. Eerder was ik altijd de gangmaker op elk feestje, maar hij gunde me geen plezier. Hij ging naar mijn stamkroeg en liet er een pistool zien: als Johanna hier nog komt, dan gaat jullie café kapot’. Doodsbang was ik. Ik heb zelfs een paar weken ondergedoken gezeten op een camping. Door zijn gedrag kwam ik nauwelijks het huis meer uit. Geld verdiende ik met thuiswerk. Mijn boodschappen deed ik voor openingstijd. Dat had ik geregeld met de plaatselijke supermarkt, waar ik mijn situatie had uitgelegd. Doods- en doodsbenauwd was ik voor hem." 

Moord in de straat
Maar toen er een meisje bij Johanna in de straat werd vermoord door een ex-vriend, kwam bij haar het besef dat het zo niet verder kon. "Toen het nieuws naar buiten kwam, werd ik overladen met berichtjes van vrienden: ze dachten eerst dat ik het was. Het heeft me doen beseffen dat dit mij ook kon gebeuren. Toen besloot ik: jij krijgt geen macht meer over mij." En dat hielp: "Het stopte toen ik me bewust werd van het feit dat ik mijn ex de kans gaf om me te stalken. Toen ik me er steeds minder van aantrok, was het voor hem ook niet meer interessant om te doen."

EMDR-therapie hielp haar stukje bij beetje van de angst af te komen. Ze zette de schaar in haar lange blonde haren en verfde ze donkerbruin, viel 15 kilo af, onderging een bovenooglidcorrectie en verruilde haar bril voor contactlenzen. Van buiten onderging ze een complete gedaanteverandering. "Mensen herkennen me soms echt niet."

Ook innerlijk ging de knop om. Waar ze eerst opgesloten zat in huis, staat ze nu op podia als spreker en dagvoorzitter. "Ik ben volledig in de buitenwereld te vinden en heb mijn dromen waargemaakt. Ik heb inmiddels al een tijd geen last meer van mijn ex en ben ook niet meer bang voor hem. Ik heb mijn enthousiasme terug, kan weer genieten. Ik straal weer."

Dag en nacht ruzie
Tamara Straatman (34) was net als Johanna jarenlang samen met een dominante man. Ook haar vriend was naar buiten toe joviaal en charmant, maar als partner agressief en overheersend. Hij kleineerde, manipuleerde en chanteerde haar. Ze werd emotioneel mishandeld, maar had het gevoel dat ze geen kant op kon. "We werkten samen bij een bedrijf dat hij zou overnemen. Onze levens waren ook zakelijk steeds meer verweven, ik was van hem afhankelijk. Dus ik maakte er maar het beste van. We kochten samen een huis, hadden trouwplannen." Van romantiek was echter nauwelijks sprake. "Op een gegeven moment hadden we dag en nacht ruzie. Hij had er echt plezier in om mij te treiteren. Hij haalde het bloed onder mijn nagels vandaan. Ik heb weleens gedacht: ik zou het liefst een mes pakken om je neer te steken. Al doe je zoiets natuurlijk niet echt."

Na ruim zeven jaar kwam er een einde aan de relatie. Ze besloten er samen mee te stoppen. Net daarna was het alsof de vloer onder haar voeten vandaan zakte, zegt ze. "Mijn leven was echt op hem gebouwd. Ik heb een paar dagen onophoudelijk gehuild. Er ging een beerput aan emoties open bij me. Ik had totaal geen zelfvertrouwen meer, had faalangst, spreekangst en een extreem laag zelfbeeld. Ik haatte mezelf en het leven."

Zakelijk bleef ze afhankelijk van haar ex. Na de breuk werkten ze nog jaren samen. Tamara kreeg nauwelijks de kans om op te bloeien, omdat ze ook nadien nog aan de lopende band naar beneden werd gehaald door haar ex. Tot ze eindelijk de moed vond om op te stappen.

Eindelijk weer feesten
Om haar negatieve emoties te transformeren in positieve, volgde ze een opleiding neurolinguistisch programmeren (NLP). Ze besloot zichzelf weer op de eerste plek te gaan zetten. "Tijdens de relatie deed ik niets dan sporten en werken. Toen het uitging, ben ik flink de bloemetjes buiten gaan zetten. Nu feest ik weer, doe ik weer waar ik zin in heb. Ik geniet met volle teugen van het vrijgezellenleven en ben echt gaan leven."

Net als Johanna nam ze zichzelf ook uiterlijk stevig onder handen. "Ik ben mezelf opnieuw gaan ontdekken. Mijn haar gingen van blonde krullen, naar rood, bruin, weer blond en ook steil. Nu is het kort en rood. Ik viel ook bijna 25 kilo af. Mensen zeggen: ‘Wat zie je er goed uit, ben je verliefd?’ ‘Nee, ik ben juist vrijgezel’, antwoord ik dan. Mijn ex had het vuur in mij bijna uitgetrapt, maar dat is nu weer als een bosbrand opgelaaid. Mensen zien dat. Ik straal weer, maak lol, heb plezier in dingen. Ik doe zelfs regelmatig modellenwerk."

Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie en auteur van het boek Liefde, Lust en Ellende, ziet vaker dat mensen hun leven een radicaal nieuwe wending proberen te geven wanneer een relatie strandt. "Het doet toch iets met je zelfbeeld. Zeker als je aan de kant bent gezet. Een partner is een belangrijke bron van bevestiging dat je leuk bent, het is een dreun voor je ego als dat opeens wegvalt. Ook als je zelf de uitmaker bent en je hebt niet meteen een andere relatie. Dan moet je op zoek naar bevestiging dat je de moeite waard bent. Wie ben ik, wat vind ik belangrijk en waarom ben ik leuk?"

Revenge body
Een uiterlijke transformatie is een van de bekendste ‘extreme’ reacties op een relatiebreuk. ‘Breakup makeover’ en ‘revenge body’ (kilo’s afvallen en jezelf strak trainen om je ex in te wrijven wat hij mist) zijn populaire termen op sociale media. Volgens Vonk komt zo’n reactie voort uit twee dingen: "Ten eerste is er de behoefte aan bevestiging. Het is het een nieuw begin, je gaat je leven zelf weer actief vormgeven. Afvallen, je haar verven, nieuwe kleren kopen. Daarnaast speelt mee dat je weer de relatiemarkt op moet. Vaak hebben mensen zichzelf tijdens een lange relatie een beetje verwaarloosd. Dan moet je jezelf fysiek weer oppeppen om jezelf te verkopen."

Niets mis mee, zegt Vonk. "Je stelt een daad en neemt de controle over je leven terug. Dat is in elk geval beter dan blijven hangen in je ellende en de hele dag in bed gaan liggen huilen.” Maar je moet er ook niet te veel van verwachten, waarschuwt ze. “Het is niet zo dat het spontaan over is als je nieuwe kleren koopt, op reis gaat of je slaapkamer een lik verf geeft. Verdriet heeft tijd nodig en daar moet je geduld mee hebben." 

Fikse opdonder
Een relatiebreuk kan je mentaal een fikse opdonder geven. Het is te vergelijken met een rouwproces, zegt Vonk. "Zeker bij een lange relatie. Je verliest iemand die belangrijk voor je was. Woede, verdriet en wanhoop horen daar allemaal bij. Dat wil je niet voelen, je wilt het zo snel mogelijk van je af schudden. Maar dat kun je niet forceren."

De beste remedie tegen een gebroken hart is volgens Vonk een combinatie van verwerken en opnieuw beginnen. "Verdriet en boosheid mogen er zijn, laat die gevoelens toe. Maar ga er niet in zwelgen en zorg ook dat je afleiding zoekt."

Voor vrouwen is een voorbije relatie overigens vaak heilzamer dan voor mannen, zegt ze. "Vrouwen zijn in een relatie meer geneigd zichzelf weg te cijferen. Voor hen is zo’n breuk vaak een kans om weer aan zichzelf toe te komen. Bij mannen werkt dat anders: die hebben meer aan een relatie en voelen zich meer verloren als het stukloopt."

Tamara en Johanna bevestigen dat laatste. Tamara zit nu beter in haar vel dan ooit. "Ik voelde me een oude vrouw, nu ben ik een stuiterbal. Ik word steeds onbezorgder en relaxter. Ik zal echt nooit meer die rol van het makke schaapje gaan vervullen in een relatie." Ook Johanna is beter af zonder haar ex. "Ik voel me fantastisch - méér dan dat. Eigenlijk ben ik hem heel dankbaar dat hij me dit heeft geflikt, omdat ik nu een heel krachtige, stabiele vrouw ben. Een voorbeeld voor anderen die in een soortgelijke situatie zitten."

Door Roxanne Vis


Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Groene gadgets

1. Een robot die je onkruid wiedt

Een tuin hebben met mooie planten is fantastisch, maar zeg je tuin, dan denk je aan onkruid. En onkruid wieden is nou niet echt wat je voor ogen hebt om te doen in je vrije weekend. Gelukkig kun je hiervoor de Tertill robot inzetten. De Tertill is een onkruid-robot die voor jou je tuin netjes en onkruid-vrij houdt. De robot is waterproof en werkt op zonne-energie. Je hoeft 'm niet eens op te bergen, in je tuin staat 'ie prima.

Tertill speurt dagelijks je tuin af naar onkruid dat verwijderd moet worden. De robot is voorzien van sensoren zodat hij precies weet wat onkruid is en wat niet. Je hoeft dus niet bang te zijn dat Tertill je planten met de grond gelijk maakt. Hebben? Je kunt de Tertill alvast pre-orderen op Kickstarter2. Een groen huis zonder groene vingers

Ben jij niet het type met groene vingers? Maar zou je wel heel graag je dakterras, tuin of gewoon je huis met wat gezellig groens voorzien. Dan is Sprinklr iets voor jou. Je kiest een box die bij je past: binnen buiten, jungle, koraal of frisgroen. Vervolgens krijg je een box vol planten thuisbezorgd. Dat is mooi want dan kun jij jezelf dat ritje naar het tuincentrum besparen. Als de planten eenmaal in je huis of tuin staan, begint het 'tuinieren' pas echt. Via de bijbehorende app krijg je notificaties wanneer je planten een beetje liefde nodig hebben.

Een doos vol Sprinklr-planten heb je al vanaf 29,95

3. Edyn is je persoonlijke assistent voor je tuin

Niet alleen je huis is slim, je tuin straks ook, dankzij het slimme tuin systeem: Edyn. Edyn is je persoonlijke tuinman. Het systeem vertelt je wanneer het gaat regenen, wanneer je moet sproeien, hoe warm het is, hoeveel licht je planten krijgen en wat de vochtigheidsgraad is. Helemaal fijn, want als Edyn vindt dat er gesproeid moet worden, regelt het systeem dat. Kan jij prima op je tuinstoel blijven zitten met een glas wijn.

4. Moestuintje voor in je huis

Zou je graag willen genieten van verse gewassen uit je eigen moestuin, maar heb je geen tuin? Of er geen plek voor? Dan is de slimme tuin van Click & Grow iets voor jou. De Smart Garden is een elektronische plantenbak – die overigens niet misstaat op je aanrecht – waarin verschillende sensoren zitten die voor de juiste hoeveelheid water en licht zorgen om jouw planten te laten groeien. Je stopt zelf een cartridge in de plantenbak die vol met zaden, voedingsstoffen en speciale software zit om je plant te laten groeien. Het enige dat jij hoeft te doen is ervoor zorgen dat het waterreservoir wordt bijgevuld en de rest gaat allemaal vanzelf. Je kunt kiezen uit verschillende soorten moestuintjes voor in huis.


 
5. Maak je eigen compost

Het gft-afval dat je wekelijks aan de straat zet wordt door de gemeente op gigantische hopen verzameld en gecomposteerd, zodat het uiteindelijk weer gebruikt kan worden bij de aanleg van allerlei groene zones. Maar met de ZERA prullenbak, kun je jouw eigen compost maken. Prima voor in je tuin. Het werkt heel simpel. Je gooit je afval in de bak en die maalt alles fijn. Dan voegt 'ie natuurlijke organismen toe die alles afbreken tot het bij tuiniers geliefde zwart goud.  

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen: Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!

2:22: Michiel Huisman op repeat

Film van de week: 2:22
Regie: Paul Currie
Met: Michiel Huisman, Teresa Palmer, Sam Reid
Waardering: 3 sterren

In het luchtruim boven JFK airport is het een wirwar van opstijgende en dalende vliegtuigen. Luchtverkeersleider Dylan zorgt ervoor dat ze allemaal op het juiste moment en op de juiste plek de landingsbaan aanraken. Maar dan slaat de klok 2:22 en gebeurt er iets vreemds. Alsof het universum even open gaat en hij er dwars doorheen kan kijken. Dylan verliest zijn focus en wordt geschorst.

In de dagen die volgen ontdekt hij dat er op vaste tijdstippen dezelfde dingen gebeuren. Een vliegje gaat dood, er klinkt een harde knal op straat, bouwvakkers werken aan een straat en op het station ziet hij dezelfde mensen. Elke dag weer, op exact hetzelfde moment. Hij vertelt het aan zijn kersverse vriendin Sarah, die hem wil geloven, maar stiekem ook een beetje twijfelt of haar nieuwe lover mentaal wel helemaal in orde is. Zeker wanneer Dylan bij de opening van een tentoonstelling haar ex aanvliegt.

Ondanks alle vreemde gebeurtenissen lijken Sarah en Dylan voor elkaar gemaakt. Alsof hun liefde in de sterren geschreven staat. Wat is voorbestemd en wat is toeval? Wat heeft het verleden voor effect op de toekomst? Deze thriller speelt met die vraag. Het idee is zeker interessant, maar de uitwerking kon een stuk beter. De eerste helft van de film is goed opgebouwd, vlot gemonteerd en prikkelend. Maar naarmate het verhaal steeds vreemdere vormen aanneemt, ebt de spanning weg.

Gelukkig schittert niemand minder dan 'onze' Michiel Huisman in de hoofdrol en naar hem kijken is zeker geen straf. Regisseur Paul Currie heeft dat in de smiezen en maakt er slim gebruik van. Zo hangt Huisman stoer en sexy in de ringen als terugkerend onderdeel van Dylans ochtendroutine en zien we meerdere malen hoe hij zijn brede bovenlijf afspoelt onder de douche. Indrukwekkend is ook zijn accentloze Amerikaans. Aan niks is af te horen dat het niet zijn eerste taal is. 2:22 zal snel in de vergetelheid raken, maar Huismans sterrenstatus neemt per film toe. En dat kan geen toeval zijn.

Door Kita van Slooten


Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

9 tips van inpakpro's

Geef maar toe: ook jij bent wel eens op je koffer gaan zitten om de rits dicht te krijgen. Om er vervolgens na de vakantie achter te komen dat je de helft van de spullen die je meesjouwde niet eens gebruikt hebt. Hoe kan je dat nou voorkomen?

We vragen het aan ervaringsdeskundigen Roos Hijner en Martijn Huizer. Roos is docent HRM aan de Hogeschool van Utrecht en besteedt zowat al haar vrije tijd aan stedentripjes en lange reizen. Dit jaar was ze al in Kaapstad, Finland, Malta, Turijn, Malawi, Madrid, Brugge, München, Napels en Capri. Over twee weken staat Nice op het programma, maar wie weet dat ze eerst komend weekend nog wel in Barcelona belandt. Knap: ze reist altijd alleen met handbagage – ook als ze een paar weken onderweg is.

Martijn heeft een populaire reisblog, reishonger.nl. Ook nu hij en zijn vrouw kleine kinderen hebben gaan ze zeker iedere maand wel op pad. Zo zijn ze net terug van een roadtrip door Canada en de VS en volgende week vertrekken ze alweer naar Roemenië. Toen ze lang geleden voor het eerst op wereldreis gingen, hadden ze allebei een rugzak van 15 kilo bij zich. Bepaald niet ideaal en ook helemaal niet nodig. Martijn: “Het beste werkt als je alles wat je mee wil nemen uitstalt op je bed, en er dan gelijk een derde weer vanaf haalt. De volgende dag haal je er nog eens de helft af en wat er over is, pak je in. En dan nog heb je ruim voldoende bij je.”

Maar hoe chef je dat nou precies? Dit zijn de tips van Roos en Martijn:

1. Weeg wat je niet meeneemt
Je doet het zo makkelijk: nog even een extra T-shirt voor je-weet-maar-nooit en wat als je nou eens natte voeten krijgt en droge sokken nodig hebt? En het is misschien wel warm waar je heen gaat, maar dat dikke vest komt vast een keer van pas. Niet doen. Martijn: “Als je bezig bent met je selectie, weeg dan eens alles wat je besluit niet mee te nemen. Je zal zien dat al die T-shirts en hemdjes los niets wegen, maar de hele stapel samen is toch een behoorlijk gewicht dat je niet meer mee hoeft te nemen. Dat motiveert wel om het binnen de perken te houden.” Verder stemt Martijn zijn vakantie af op zijn koffer, in plaats van andersom: “Ik ga niet een heel net pak meenemen op de kans af dat we een keertje chic uit eten gaan. Dat laat ik liever zo’n restaurant links liggen.”

2. Maak outfits
Maar welke kleding neem je wel mee? Roos: “Ik bedenk van te voren wat ik per dag zou kunnen dragen. Ik stel dus outfits samen en stem die op elkaar af. Ik neem geen schoenen mee die maar bij één broek passen, bijvoorbeeld.” Sowieso houdt ze de hoeveelheid schoenen binnen de perken: “Een paar slippers, een paar gympen en een paar hakken, dat is altijd voldoende.” Dikke truien of jassen, daar doen Roos en Martijn allebei niet aan: laagjes dunnere kleding werkt net zo goed, of zelfs beter. Roos: “Door te zorgen dat alles bij elkaar past qua kleur, kan je makkelijk combineren en heb je een multi-inzetbare outfit.”

3. Handtas
Als je gaat vliegen en je hebt ruimbagage, denk dan goed na over wat je in je handbagage doet. Martijn neemt standaard een extra setje kleding mee aan boord, voor het geval de koffer even zoek raakt. Roos zorgt dat ze altijd al haar flesjes met vloeistoffen in haar handtas houdt, in een doorzichtig zakje. “Je moet het kunnen laten zien en op deze manier hoef je niet je hele koffer open te maken bij de controle.” Ook snoertjes, opladers en koptelefoons gaan in een apart zakje mee in de handtas, altijd handig om voor handen te hebben.

4. Koop spullen onderweg
Het enige dat je echt nodig hebt, benadrukken ze allebei, is je paspoort, een creditcard en je telefoon. De rest is allemaal onderweg wel te regelen. Martijn: “Je kan wel een hele vakantie die snorkelset meesjouwen, maar de kans is groot dat je hem niet of maar weinig gebruikt. Mocht de behoefte aan snorkelen toch enorm groot zijn, dan kan je altijd ter plaatse een setje lenen of iets goedkoops kopen.” Roos kijkt voor vertrek nog even op de website van Schiphol, wat daar allemaal in de aanbieding is. “Zonnebrandcrème koop ik standaard daar of op de plaats van bestemming.”

5. Roll it
Je kleding kan je het beste oprollen, zegt Roos. “Dan neemt het het minste ruimte in en kreukt het ook niet zo erg. Hoewel het nooit zo fris uit de koffer komt als je het erin deed, dus kreukgevoelige kleding kan je sowieso maar beter thuis laten.”

6. Packing cubes
Pak je voor meerdere mensen tegelijk? Martijn en zijn gezin zijn dol op packing cubes. Dat zijn tasjes waarmee je je koffer in compartimenten deelt. Je kan een outfit per packing cube doen, maar ook indelen op bijvoorbeeld sokken en ondergoed in de een en T-shirts in de volgende. Eenmaal op bestemming heb je je koffer razend makkelijk uitgepakt en is je kast ook nog eens georganiseerd.

7. Wasmiddel
Onderweg een wasje (laten) doen is een tip van zowel Roos als Martijn. Martijn: “Wij nemen altijd wasmiddel mee. Als je twee weken op vakantie gaat en je doet halverwege ergens een wasje in de badkuip ofzo, hoef je maar voor één week kleding mee te nemen.” Dat scheelt!

8. Nooit helemaal vol
Roos raadt aan nooit je koffer helemaal vol te proppen. “De kans bestaat altijd dat je onderweg nog wat koopt. Dan kan dat tenminste ook mee terug.” Plus dat vuile was zich  op de een of andere manier nooit zo strak laat oprollen als schoon goed, dus dan is een beetje extra ruimte op de terugweg ook wel handig. Martijn vult aan: "En je hebt ook nog wat ruimte nodig voor de folders die je onderweg verzamelt. Als je op een reis meerdere bestemmingen aandoet, tikt dat behoorlijk aan."

9. E-reader
En tot slot: lezen op vakantie is heerlijk, maar boeken zijn echt onhandig om mee te nemen. Roos: “Ik download een boek op m’n telefoon, zodat ik kan lezen wanneer ik wil.” Ben je een boekengrootverbruiker, dan biedt een e-reader uitkomst: een paar duizend boeken binnen handbereik, voor een paar honderd gram gewicht. 

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

TABOO

Wanneer kijken: sowieso, behalve als je niet graag in spanning wordt gehouden
Wanneer niet: als je het liefst direct duidelijkheid hebt dus
Naast je op de bank: een met parfum bespoten zakdoekje
Waar: Videoland

Het Londen van begin 19e eeuw was een bijzonder smerige plek. En dat wordt in Taboo zo ontzettend goed in beeld gebracht, dat je voortdurend de neiging krijgt je neus dicht te knijpen: je kan de mest en zure kleding zowat ruiken. Veel visueel spektakel dus en dat is niet verrassend als je weet dat de serie geproduceerd is door Ridley Scott, de regisseur van klassiekers als Alien en Gladiator.

De andere producent is Tom Hardy, die ook de hoofdrol voor zijn rekening neemt. Hij speelt James Keziah Delaney, een dood gewaande handelaar, die voor de begrafenis van zijn vader terugkeert naar Londen. Daar krijgt hij de halve wereld tegen zich, omdat hij allerlei duistere plannen dwarsboomt en aan het licht brengt. Hoe is zijn vader eigenlijk om het leven gekomen? En wat is de rol van de oppermachtige Oost-Indische Compagnie bij zijn dood? En zelf heeft Delaney ook zo zijn geheimen, wat spookt hij bijvoorbeeld precies uit met zijn zus? Hoe het allemaal zit, blijft heel lang onduidelijk, wat ervoor zorgt dat je tot ver in de serie vol vragen blijft zitten. Maar dat geeft niks: de spanningsboog staat strak, het is prachtig gefilmd, en - als je van ruige mannen en/of sterke acteurs houdt - is Tom Hardy ook bepaald geen straf om naar te kijken. 

MANNENHARTEN 2

Wanneer kijken: als je trek hebt in een hapklare, zouteloze maaltijd
Wanneer niet: als je graag aan het denken wordt gezet
Naast je op de bank: een patatje met dan maar
​Waar: Videoland

Soms kan je oprecht trek hebben in een Big Mac menu of een frikadel. Weinig voedingswaarde en echt lekker is het ook niet, maar het is voorspelbaar en kauwt makkelijk weg. Precies zo is Mannenharten 2. Is er een specifieke reden waarom je deze film zou moeten zien? Nee, geen enkele. Maar het doet precies wat het beloofd, is zo voorspelbaar als een patatje met, en als je tijdens de film een beetje met je beste vriendin heen en weer wil appen, mis je eigenlijk niets. Een en al comfort dus, alhoewel achteraf het idee dat je die anderhalf uur van je leven nooit meer terugkrijgt toch een beetje pijn doet. Kijken op eigen risico.

'S WERELDS GROOTSTE BLOEMENVEILING

Wanneer kijken: als je een logistieke monsteroperatie wel kan waarderen
Wanneer niet: als grote getallen je doen duizelen
Naast je op de bank: een bosje tulpen
​Waar: Videoland

Er gaat een hele wereld schuil achter je bosje tulpen. In deze documentaire leer je wat er allemaal moet gebeuren voordat bloemen bij jou thuis op tafel staan. En dat is bepaald geen sinecure: er gaat waanzinnig veel geld in deze wereld rond, miljarden per jaar. Dat is gaat dus wel wat verder dan gewoon een leuk bollenveldje hier en daar. Van superprofessionele megakassen tot de grootste veiling ter wereld, tot de distributeurs: alles in deze wereld is grootschalig. 

Het is een Britse documentaire (met een Nederlandse voice over), wat het ook nog een grappig inkijkje geeft in de kinnesinne tussen de twee markten. Nederland is oppermachtig in de bloemenwereld en heeft meer dan de helft van de markt in handen. De Britten zijn daar een tikkeltje zuur over en vinden het vooral heel suf dat onze snijbloemen - we hebben het met name over rozen, lelies en tulpen - zo doorgekweekt zijn dat er nauwelijks meer een geur aan zit. Dat is ook wel jammer natuurlijk, maar buiten dat kan je niet anders dan met bewondering kijken naar de ambitieuze Nederlandse kwekers en handelaren die er iedere dag weer voor zorgen dat wij onze huizen zo mooi kunnen versieren.  

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Pasta met erwtjes

In samenwerking met Fontaine Uitgevers

Deze lekkere zomerse pasta maak je zonder al te veel moeite én hij is ook nog eens gezond door de volkorenpasta en doperwtjes.

Ingrediënten:

 • 4 tomaten
 • 3 el olijfolie
 • 1/2 ui, fijngesneden
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 25 gram pijnboompitten
 • 1/4 rode chilipeper, fijngesneden
 • 6 basilicumblaadjes
 • 100 gram volkorenpasta 
 • 150 gram doperwten
 • 3 el balsamico-azijn
 • 5 gram Parmezaanse kaas

Zo maak je het:

Breng een pan met water aan de kook. Kerf de tomaten aan de bovenkant iets in en leg ze circa 30 seconden in het kokend hete water, spoel ze koud en ontvel ze. Halveer de tomaten, schep de zaden eruit (bewaar deze voor de dressing) en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan, voeg ui, knoflook en pijnboompitten toe en smoor ze 5 minuten al roerend op halfhoog vuur zodat ze niet kleuren. Neem de pan van het vuur, voeg de tomatenblokjes en de rode chilipeper toe en laat het geheel afkoelen. Meng de basilicumblaadjes door het afgekoelde tomatenmengsel.

Kook de pasta in ruim kokend water volgens de aanwijzingen op het pak. Voeg 2 minuten voor het einde van het kookproces de doperwten toe. Giet de pasta en doperwten af in een zeef en spoel ze onder de stromende kraan tot ze volledig koud zijn.

Doe de overgebleven olie, azijn en het zaad van de tomaten met zout en peper naar smaak in een mengkom. Pureer alles met de staafmixer tot een dressing en meng deze door de droge, koude pasta.

Verdeel de pasta en doperwten over de borden, bestrooi met het pittige mengsel van ui, knoflook, pijnboompitten, tomaten, chilipeper en basilicum en garneer met geraspte kaas.

Lekker beter
Hoe kom je van die dip na een maaltijd af? Wat kun je tijdens het studeren het best eten om je concentratie langer vast te houden? En waarom nemen sporters altijd pasta voor een wedstrijd? Echt lekker eten en toch goed presteren, zonder dat je aan de superfoods en supplementen moet en zonder dat je een streng dieet moet volgen: daar gaat het kookboek Lekker beter over. Topkok Ramon Beuk en huisarts Rutger Verhoeff bundelen hun krachten en leggen het allemaal op een vermakelijke en vooral smakelijke manier uit. Ze geven meer dan 50 verrassende recepten voor elke dagindeling. Van vezelrijke tussendoortjes voor tijdens het werken tot een ontbijt met langzame koolhydraten waar je een halve marathon op kunt lopen. Een boek waarmee je zelf kunt bepalen wat je per dag het beste kunt eten, afhankelijk van het type inspanning dat je gaat leveren, en waarbij het genieten van lekker eten altijd voorop blijft staan.

Titel: Lekker beter
Auteurs: Ramon Beuk & Rutger Verhoeff
​Fotograaf: Sven Benjamins
Prijs: € 19,95
ISBN: 978 90 5956 749 8
Uitgever: Fontaine Uitgevers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weekendagenda

North Sea Jazz

Het NSJ, zoals insiders het noemen, is een van de grootste en beroemdste jazzfestivals ter wereld. In Ahoy treden drie dagen lang tientallen artiesten op, jazzcoryfeeën als Dianne Reeves, Chick Corea en Cory Henry. Maar je ziet er ook artiesten die iets verder afstaan van de klassieke jazz, zoals Van Morrisson, Jamiroquai, De La Soul, Gladys Night, Usher en Typhoon. Kortom, ook al houd je niet echt van jazz, dan is North Sea Jazz the place to be voor komend weekend. De meeste kaartjes voor NSJ zijn al uitverkocht maar in Rotterdam staan ze niet stil. 

In de stad zijn de hele week jazzconcerten te beluisteren: in cafés, op straat, in zaaltjes en zelf op het Centraal Station. En ook bij North Sea Around Town zijn de optredens niet kinderachtig met sterren als Macy Gray, Eric Vloeimans en Michael Varekamp. Voor de laatste kaartjes voor het North Sea Jazz, kijk bij Tickets. Voor het programma van North See Around Town, klik hier

Food aan de Zaan

Langs de Zaan in Wormerveer vindt komend weekend het jaarlijkse Zaanse foodfestival plaats. De meeste kraampjes en trucks worden bemand door Zaanse bedrijven en restaurants met de lekkerste hapjes. Ook is er natuurlijk overal live muziek en om 22.55 uur wordt het foodfestival 'uitgedanst' met één nummer voor het hele festivalterrein. Voor meer info, zie facebook.com.

Pop Art

In de Beurs van Berlage is een grote overzichtstentoonstelling geopend over Pop Art. De expositie in ingericht rondom Andy Warhol en gaat over prints oftewel zeefdrukken. Want juist door Pop Art zijn zeefdrukken in de kunst populair geworden terwijl zij daarvoor niet geschikt werden bevonden voor echte kunst. Naast Andy Warhol is er ook werk te bewonderen van Roy Lichtenstein en Keith Haring. beursvanberlage.com.

Urban Sports

Urban Sports ... het klinkt goed, maar wat zijn urban sports? Eigenlijk zijn dit sporten die je goed kunt uitoefenen in een stedelijk omgeving, zoals inline skating en freerunning, maar ook 'nieuwe' sporten als urban football en urban hockey. Ben je benieuwd? Of al jaren beoefenaar of fan? Ga dan naar Amsterdam: van het Museumplein tot Eye en langs de Amstel: overal zijn activiteiten georganiseerd. www.urbansportsweekamsterdam.com.

Rijnweek

Misschien wist je het niet, maar de Rijnweek is een van de grootste festivals van Nederland. In Rhenen, langs de Rijn inderdaad, is het de hele week feest met een enorme kermis, activiteiten voor jong, oud en ouder (...), een luchtballonnenfestival op vrijdagavond, een hardloopwedstrijd (color run) op zaterdag en een oecumenische kerkdienst op zondag. Maar eigenlijk gaat het om de muziek: vrijdag is Hollandse Avond met niemand minder dan de Havenzangers, Jeroen van der Boom en Gebroeders Ko. Zaterdag is de slotavond met Gerard Joling, Baggio, Kraantje Pappie, Xander de Buisonjé en vele anderen. www.rijnweek.nl.

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!