Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 25, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Sterker, sneller, beter en vrouw: 'Er zijn ook mannen die vechten als wijven'

Opgedost en strijdbaar stappen vrouwelijke showworstelaars in de nu al veelbesproken nieuwe Netflix-serie Glow in de ring. Guts, glitter en glory, maar ook de vooroordelen van vrouwen in een ‘mannen-sportwereld’ komen aan bod. Deze vier sporters weten: wat mannen kunnen, kunnen vrouwen ook. 

Madelon Mulder (28) is de eerste vrouwelijke showworstelaar van Nederland

Twee jaar geleden stond ze, gekleed in een strakke broek en een stoer leren jack, voor het eerst in de ring als female professional wrestler. “Super spannend was dat. Of ik nou de ‘good guy’-rol moet spelen of de ‘bad guy’, ik vind het allemaal leuk.”

Amerikaans showworstelen of pro-wrestling is in de Verenigde Staten big business. In Nederland staat het echter nog in de kinderschoenen. Er zijn maar twee verenigingen die zich hier mee bezighouden. Zij organiseren jaarlijks evenementen, in de woorden van Dutch Pro Wrestling, ‘vol spektakel, entertainment en het betere gooi en smijt werk’.

“Ik keek als kind altijd al naar het pro-worstelen op televisie”, vertelt Madelon. “Daarna verdween het hier van de buis. In Engeland, waar ik een paar jaar heb gewoond, heb ik het wel weer kunnen zien. Terug in Nederland ben ik gaan uitzoeken of ik dit kon gaan doen.”

Als kind deed ze al aan karate. Met vechtsport is ze dus niet onbekend. “Alleen komt hier ook echt theater bij kijken. Met scripts waar hele teksten in staan. Mensen zeggen weleens dat pro-worstelen nep is, maar dat is het niet. De regels zijn gewoon anders dan bij worstelen. Je doet elkaar geen pijn en mag elkaar niet echt raken. Dat betekent dat je ook heel flexibel en behendig moet zijn. Het is echt theater, waarbij je een geloofwaardig spel moet spelen.”


Het eerste wat Madelon leerde was goed vallen, en de juiste technieken om elkaar vast te pakken. Je moet ook sterk zijn, vertelt ze. In haar woonplaats Ede doet Madelon daarom vier keer per week aan krachttraining. Eens in de twee weken reist ze naar Den Haag voor het worstelen.

Wat Madelon zelf wel jammer vindt, is dat in de VS het niveau van de vrouwelijk pro-wrestlers niet altijd even hoog is. “Het oog wil ook wat en daarom wordt soms gekozen voor vrouwen die er niet zo goed in zijn, maar er wel lekker uitzien.” Madelon is 1.82 meter. “Groot en stevig”, zegt ze zelf. Lachend: “Als mannen het horen willen ze altijd gelijk armpje drukken.”

Ze vindt het ‘geweldig’ dat de Netflix-serie Glow meer bekendheid zal geven aan het showworstelen. “Naast mij is er nu net een ander meisjes begonnen in Nederland. Het enige voordeel van de weinige vrouwen is dat ik nog weleens uitgenodigd wordt om in andere landen te spelen.” Maar een carrière als pro-wrestler ambieert ze niet. “Ik ben 28, dan had ik eerder moeten beginnen. Het is gewoon een leuke hobby.”

Aleide Lawant (33) is wereldkampioen kickboksen tot 61 kg

Het zijn altijd de mannen die flauwe grappen maken, volgens Aleide. “’Oh, ik moet voorzichtig zijn', zeggen ze dan. Of ze vragen: ‘Als ik tegen jou zou vechten, zou ik dan winnen?’” Ze moet lachen: “Wat denken ze wel niet?”

Het antwoord is: natuurlijk niet. Aleide kickbokst namelijk in de top van de wereld. Ze mag dan misschien licht van gewicht zijn, ze is enorm gespierd en dus sterk en sinds vorig jaar wereldkampioen kickboksen in de klasse tot 61 kilogram.

Pas op haar achttiende kwam Aleide met de sport in aanraking. Ze trainde met een vriendin mee. Stiekem, want haar ouders vonden boksen maar niets. Ze bleek talent te hebben en stond al snel bijna dagelijks in de ring.

Hoewel mannen vaak zwaarder en sterker zijn, komt de techniek voor mannen en vrouwen op hetzelfde neer. “Die vooroordelen worden wel steeds minder hoor. Vroeger hoorde je mannen voor de televisie weleens zeggen ‘als de vrouwen in de ring stappen, ga ik naar het toilet. Vrouwen vechten als wijven’. Nou, er zijn ook mannen die vechten als wijven. Misschien dat er bij mannen meer knock-outs zijn.” Lacht: “Hoewel ik daar ook wel goed in ben.”

Aleide zegt dat ze snel tekent en daarom altijd wel ergens een blauwe plek heeft. Foto’s op haar website laten soms een bebloed hoofd zien. Ze haalt haar schouders er over op. Het hoort erbij. Net als het standaard blauwe oog dat ze na een wedstrijd heeft. “Ik heb nu geen vriend, maar als ik met een man op straat loop dan zie je mensen op straat kijken van ‘och, dat arme meisje is in elkaar geslagen door hem’.”

Mensen die niet bekend zijn met kickboksen zien volgens Aleide ‘een vechtpartij’. “Maar ik sla mijn tegenstander niet in elkaar omdat ik haar niet aardig vind. Het is een spelletje, net als tennis. En als je weet dat je het kan, wil je winnen. Emoties komen daar verder niet bij kijken. Het gaat om snelheid, tactiek, kracht. Het moet ook goed tussen je oren zitten.”

Dat is lastig voor een professioneel kickbokster in Nederland. Ze zou dolgraag al haar tijd en aandacht aan het boksen besteden, maar kan er niet van rondkomen. “Vrouwen verdienen echt mega veel minder dan mannen hier in Nederland. Ik moet er bij werken, als personal trainer. Jammer, daardoor kan ik mij niet helemaal focussen op het boksen en sta ik tijdens wedstrijden soms eigenlijk al op een achterstand.”

Jannet Lange (53) is ultraloper, langste afstand 246 km   

Al dertig jaar loopt Jannet hard. En dan geen rondjes van 5 of 10 kilometer, maar van honderden kilometers. Urenlang bewegen haar benen dan over asfalt en paden. De grootste afstand die ze afgelegd heeft, was 600 kilometer over zes dagen tijd. De meest extreme was de 246 kilometer tijdens Sparthathlon in 2010. Deze hardloopwedstrijd vindt elk jaar plaats in Griekenland. Er moet onder andere een berg van 1000 kilometer hoogte bedwongen worden. In 1982 was de eerste wedstrijd. Het idee: is het daadwerkelijk mogelijk om binnen 36 uur van Athene naar Sparta te lopen zoals boodschapper Phidippides deed 490 jaar voor Christus? “Het kan dus. Zwaar is het wel. Het is echt een mentaal spelletje. Onderweg krijg je meerdere dips die je moet overwinnen. Ik ben die wedstrijd echt ingegaan met het idee: ik ga dit doen en niemand haalt mij van de weg tenzij ik een been breek of iets.”

Jannet was de eerste Nederlandse vrouw die finishte. Van de gemiddeld driehonderd deelnemers haalt een derde de eindstreep. Zelfs voor de ervaren loopster was het zwaar. “Ik kon de week erna niet lopen, niet eens een centimeter. Ik kwam half ziek en oververmoeid terug uit Griekenland. Door de weinige slaap en enorme inspanning had ik geen weerstand meer, maar dat was het allemaal waard.”

Van lopen wordt Jannet gelukkig. “Een rugzak op, lekker lopen, met jezelf zijn. Even de vervelende dingen in het leven vergeten. Ik kom dan tot rust.” Haar kracht is, zo zegt ze zelf, lang en langzaam lopen. “Ik ben dus geen goede hardloper. Een marathon loop ik bijvoorbeeld in 3 uur en 27 minuten. Dat is niet slecht, maar ook zeker niet top.”

Naast de Spartathlon heeft ze meerdere ultralopen op haar naam staan. In 2015 liep ze de Tour de France. “Dat zijn dagetappes van 40 tot 90 kilometer. De Mont Ventoux met 1912 meter was het zwaarst. Gek genoeg is bergafwaarts voor mij zwaarder dan bergopwaarts.”

In totaal heeft Jannet 359 (ultra)marathons gelopen. Nuchter: “Je conditie groeit met je mee.” Ze is wel blij dat haar man haar steunt. “Ik train bijna elke dag. Soms is dat een half uurtje, maar soms ook vijf uur.” Volgens haar zijn er vooral veel mannelijke ultralopers. “Vanaf vijftig kilometer doen er nog maar weinig vrouwen mee, maar ze zijn er wel beter in. Vrouwen starten rustiger. Mannen zijn meer macho en blazen zich bij wijze van spreken aan het begin van een wedstrijd al op. Laatst was er bij een wedstrijd nog een toeschouwer die zei: ‘Een vrouw? Dat zie je niet vaak’.”

Aan stoppen met ultralopen denkt Jannet nog lang niet. “Tuurlijk ben ik moe na wedstrijden en ik merk dat ik ouder word, maar ik krijg er ook energie van en het geeft voldoening. Ik kan ook in de tuin gaan zitten met mooi weer, maar ik ren liever langs een mooie route. Als mijn lichaam het volhoudt, ga ik tot mijn tachtigste door.”

Tessa Wijmans (27) is rugbyspeler in het Nederlandse team

“Als ik op zondag een wedstrijd speel, dan kom ik maandag bijna niet mijn bed uit. Zo kreupel ben ik dan. Maar toch, als ik mijn lijf en die pijn niet voel dan mis ik het. Het is hard en heftig, maar ook gedisciplineerd. Je moet je houden aan regels, kunt niet zomaar iemand tackelen. Het moet gecontroleerd gaan. Dat trekt mij ook aan. Een sport voor watjes, is het in ieder geval niet.”

Zes jaar geleden kwam Tessa in aanraking met de rugbysport via een vriendin van haar zus. Ze speelde al handbal, maar toen ze naar Amsterdam ging verhuizen, wilde ze iets anders gaan doen. Rugby spelen kon toen bijna alleen nog maar in de hoofdstad. Inmiddels is het aantal teams in Nederland groeiende.  

Je hoeft volgens Tessa niet per se groot en sterk te zijn om mee te doen. “Er is voor ieder formaat een plekje in het team.” Dat team is heel belangrijk, vertelt ze. “We zitten in hetzelfde schuitje, steunen elkaar en we steken veel tijd in wat iedereen individueel nodig heeft. Je moet het ook echt samen doen. Als ik er bijvoorbeeld ‘in ga’ met een bal en mijn team is te laat, dan raken we niet alleen de bal kwijt, maar kan ik pijn krijgen doordat de tegenstander op mij duikt.”

Afgelopen zomer speelde het team van Tessa in Madrid, waar ze zich hoopten te kwalificeren voor het Wereldkampioenschap deze zomer. “Ondanks een heel goed toernooi hebben we ons net niet geplaatst.” Volgende doel is het WK over vier jaar. “We moeten nu eerst verder groeien.” Er staan de komende tijd wel verschillende wedstrijden op het programma, waaronder één van haar team in Amsterdam tegen het vrouwenteam van het Britse leger.

Trainen doet Tessa normaal gesproken drie keer in de week, en dan nog twee keer in de week krachttraining in de sportschool. Daarnaast het ze een eigen bedrijf: VlogOut, dat er voor zorgt dat een medewerker binnen de thuiszorg op een simpele en leuke manier zorgen kan delen met collega's. 

Na de zomer vertrekt ze voor een tijd naar Londen. “In Groot-Brittannië is rugby veel meer ingeburgerd. Daar kan ik mijn niveau omhoog krijgen.”

Ondanks dat weinig vrouwen rugby spelen, heeft ze weinig last van vooroordelen. “Ik vind het zo fantastisch, ik hoef mij niet te bewijzen. Wat wel jammer is, maar dat geldt ook voor andere sporten, is dat er meer aandacht is voor mannenwedstrijden. Maar als we keihard trainen en ons waarmaken, krijgen we vanzelf meer bekendheid.”

Is de sport dan anders voor mannen dan voor vrouwen? Of tikken de vrouwen elkaar ook op de bil, uit vriendschap? “Dat verschilt per team. Het enige is dat mannen wel meer macho zijn dan vrouwen.”

Glow

Glow, gorgeous ladies of wrestling, is een drama-komedie serie van dezelfde makers als Orange is the new black. Het speelt zich af in de jaren tachtig, dus veel glanzende gympakjes, big hair, over de top make-up en schoudervullingen. De serie draait om een team van vrouwelijke pro-wrestelers. In Nederland staan de theatrale nepgevechten nog in de kinderschoenen, maar in de Verenigde Staten zijn deze, voor zowel mannen als vrouwen, enorm populair. De pers is vooralsnog superpositief.
 

Door Maaike Homan


Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Nog één keer samen op vakantie: Yvette is ongeneeslijk ziek

Eric de Groot (50, werkt bij bouwbedrijf) ging onlangs op vakantie naar Portugal met zijn vrouw Yvette (47, werkte in de kinderopvang) en zijn dochter Syenna (14). Yvette heeft longkanker en zal niet meer genezen. Dit was hun laatste vakantie samen.

NB: Eric heeft ons laten weten dat Yvette kort na dit interview is overleden. We wensen hem en Syenna ontzettend veel sterkte!

“Wij zijn geen types om van elke leuke gebeurtenis een momentje te maken. Soms zie ik mensen maar staren op die telefoons, overal een foto van maken. Ik maak het gewoon liever mee. In het moment. Zo hebben wij ook onze afgelopen vakantie in Portugal beleefd, genieten van elkaar, leuke dingen doen. En er niet al te veel bij stil staan dat dit onze laatste vakantie als compleet gezin zal zijn. Een volgende keer is Yvette er niet meer bij. Soms twijfel ik dan even: hadden we niet meer foto’s moeten maken? Of met z’n drieën onze naam in een steen moeten kerven? Maar nee, het is goed zoals we het doen. Dit past bij ons.

Nooit meer beter
Drie jaar geleden kreeg Yvette last van een nare hoest die maar niet over ging. Van de huisarts kreeg ze een kuurtje, maar dat had geen effect. Zo kwamen we bij de KNO-arts terecht. En uiteindelijk in het ziekenhuis. Na veel onderzoeken kregen we uiteindelijk de diagnose: Yvette was ongeneeslijk ziek. Er was kanker gevonden op haar beide longen. Een operatie had geen zin. Ze kon nog wel behandeld worden, maar beter zou ze nooit meer worden. Natuurlijk stortte onze wereld in. We hadden het heerlijk samen. Het voelt zo oneerlijk dat juist zo’n lieve leuke vrouw en goede moeder voor onze dochter zo ernstig ziek moet worden.
Vanaf dat moment gingen we de medische molen in met verschillende chemokuren en immuuntherapie. Tot een paar maanden geleden bleek dat de chemo zijn werk niet meer deed. De bijwerkingen wogen niet meer op tegen de werking die de kuren zouden hebben. Yvette en ik vonden de kwaliteit van haar leven belangrijker dan het steeds maar te rekken. Nog een paar maanden erbij misschien. En dat zij dan steeds zwakker en zieker werd. Dus is ze uiteindelijk met de behandelingen gestopt.

Een match
Yvette en ik zijn jeugdliefdes. We ontmoetten elkaar in de plaatselijke discotheek en ik ging even later in de straat wonen bij haar vriendin. In ieder geval bij mij was het liefde op het eerste gezicht, bij haar duurde dat nog een maandje. We zijn al sinds 1985 bij elkaar. Ik vind het moeilijk uit te leggen wat ons nou zo met elkaar verbindt, maar het is denk ik vooral het gevoel dat we hebben als we bij elkaar zijn. Als wij samen zijn, is het gewoon altijd goed. We hebben dezelfde smaak, houden van dezelfde dingen, denken veel hetzelfde. We zijn gewoon een match. In 2001 op 9 november zijn we getrouwd. Eerst klein voor de gemeente, met een groot feest met al onze vrienden en familie twee weken later. Een jaar later kregen we onze dochter Syenna.

Ons leven samen is altijd heerlijk geweest. Veel op vakantie, samen lekker de dansvloer onveilig maken met moves die we op salsales hadden geleerd. Geregeld samen lekker uit eten en naar de bioscoop. In voor- en tegenspoed hebben we tijdens ons huwelijk beloofd. Dat is voor mij ook in de afgelopen tijd volledig vanzelfsprekend geweest. We deden dit –de ziekte van Yvette- volledig samen.  

Thuis in Portugal
De laatste zes jaar gingen we steeds naar een bed and breakfast in Portugal, in de Algarve. Een heerlijke rustige plek in de buurt van Faro, waar we ons echt thuis voelden. Ook met de Belgische eigenaars hadden we inmiddels een goede band opgebouwd. De man is inmiddels overleden, maar bij de vrouw komen we nog steeds heel graag terug.
Toen we hadden gehoord dat Yvette misschien nog maar een paar maanden te leven had, was er voor ons geen twijfel mogelijk: we zouden nog een keer met z’n allen naar Portugal gaan.

Dat bleek een goede beslissing, want we hadden een heel fijne vakantie. Helaas was Yvette’s conditie niet meer zo goed en had ze veel last van tekort aan zuurstof. Dus lange stukken lopen was er niet meer bij. Toch is ze heel erg blij dat we dit nog samen hebben kunnen doen. We zijn samen een dagje naar Faro geweest. Daar hebben we rondgestruind door de oude stad en zijn we lekker uit eten geweest. Ook zijn we naar een mooi winkelcentrum gegaan om met onze dochter te shoppen. Dat vindt zij altijd erg leuk om te doen. Weggaan uit Portugal, weg bij de B&B, was het moeilijkste moment. Het besef dat je daar niet meer met z’n drieën terug zal komen, voelde als een stomp in mijn maag.

In het moment
Ik doe het niet bewust, maar ik ben altijd al het type dat in het moment leeft. Ik kijk niet verder dan de dag van vandaag en probeer zoveel mogelijk te genieten van wat ik meemaak. Dat doe ik nu Yvette zo ziek is precies hetzelfde. Natuurlijk zal het ongelooflijk moeilijk worden als zij er straks niet meer is, maar daar probeer ik me nu niet teveel druk over te maken.
Ik merk wel dat ze nu in de eindfase komt. Ze voelt zich steeds minder goed. Heeft minder lucht en minder energie, waardoor ze steeds minder kan. Dat is natuurlijk heel moeilijk en verdrietig om te zien. Ik probeer haar te helpen waar ik kan en gelukkig heeft mijn baas daar veel begrip voor. Ik kon mee naar alle behandelingen en naar elk artsenbezoek. En op dit moment kan ik thuis werken, zodat ik zoveel mogelijk bij haar kan zijn.  

Er zijn eigenlijk geen specifieke dingen die ik nog tegen Yvette zou willen zeggen. Alles is gewoon uitgesproken, alles is goed tussen ons. Ze weet dat ik van haar houd. En dat ik haar ongelooflijk ga missen. Natuurlijk. Het enige dat ik haar nog zou willen duidelijk maken is dat ze zich geen zorgen moet maken over mij en onze dochter. Met ons komt het goed. Het liefst zou Yvette willen dat er al een andere vrouw in mijn leven zou zijn voordat zij komt te overlijden. Maar daar zit ik natuurlijk helemaal niet op te wachten. Op dit moment wil ik vooral zoveel mogelijk bij haar zijn. Er vóór haar zijn. En wil ik dat zij zo meteen het vertrouwen heeft dat het goed komt met ons en daar rust in vindt. In ieder geval ga ik met Syenna samen nog een keer terug naar onze mooie plek, de B&B in Portugal. Dat staat vast.”

Door Merel Brons

Zzzzzzz… Pets!

Net lekker geïnstalleerd in bed, lichtje uit en dan begint het: dat intens irritante geluid van een mug die zich wel laat horen en voelen, maar niet laat zien. Daar sta je dan op je bed, midden in de nacht, halfnaakt, als een malle in het rond te zwaaien met een oud tijdschrift. En de doorslapers zijn niet beter af, want voor je het weet wordt je alsnog wakker onder de jeukende muggenbulten. Je nachtelijke vijand is dan ook niet de minste. Kijk maar:

1. Dodelijkste diertje
Geen dier maakt zoveel slachtoffers als de mug. Wereldwijd sterven er ieder jaar 725.000 mensen aan de gevolgen van een muggenbeet. Dat komt natuurlijk vooral omdat ze nare ziektes verspreiden: malaria, dengue, gele koorts, zika… Daarmee zijn ze vele malen gevaarlijker dan bijvoorbeeld slangen (50.000 slachtoffers per jaar) of krokodillen (1.000 slachtoffers per jaar).  

2. Zij hebben jou nodig
Alleen vrouwtjesmuggen bijten. Dat komt omdat ze eiwitten nodig hebben om hun eitjes te ontwikkelen. Die eiwitten halen ze dus uit het bloed dat ze opzuigen. De vrouwtjes leven 6 tot 8 weken en leggen meerdere keren eitjes, tot wel 300 per keer. Dat zijn een boel babymuggen.

3. Jij bent een delicatesse
Tenminste, als je bloedgroep O hebt, een zwangere vrouw bent of een hoge lichaamstemperatuur hebt. Daar houden muggen van. Ze hebben receptoren op hun antennes die reageren op de CO2 die wij uitademen. Vandaar dus dat ook mensen die zwaar ademen populair zijn bij de little suckers. Om jezelf te beschermen, slaap je dus het liefst naast iemand die aan een van bovenstaande kwaliteiten voldoet. Zielig voor je slapie, maar de kans dat ze jou met rust laten is een stuk groter.

4. Wat kan je ertegen doen?
Daarnaast kan je natuurlijk een klamboe rond je bed hangen – nog sfeervol ook – of een ventilator neerzetten; daar houden ze niet van. En dan kan je je ook nog beschermen met een spray of een anti-muggenstekker. Verder helpt het om geen stilstaand water in de buurt te hebben, dus als er een vijver in de buurt is, kan je je slaapkamerraam maar beter dicht laten.

5. Toch gebeten?
Ben je ondanks alles toch gebeten? Er zijn allerlei huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je kan uitproberen: azijn of tandpasta op de bult, of met je nagels een kruisje erin drukken. Ook zalfjes met zink of calamine kunnen helpen, of een antihistaminicum. Dat onderdrukt de allergische reactie op het speeksel van de mug, die de jeuk veroorzaakt.


Op de Facebookpagina van Buienradar staat nu een Quizzzz over muggen. Wie het juiste antwoord weet, maakt kans op een anti-muggenpakket van Vapona! Ben je net te laat? Dan staat er maandag 26 juni weer een nieuwe op. En wil je weten hoeveel overlast je in jouw woonplaats mag verwachten van muggen? Dat kan je zien op de muggenradar van Buienradar.nl.

De voordelen van vasten

Met opzet een tijdje niet eten. Sommige mensen vasten afgelopen maand vanwege de ramadan, anderen doen het omdat ze zich gewoon goed voelen bij minder eten. Vasten heeft zo z'n voordelen. René: ‘Ik sport op 500 calorieën per dag en voel me prima’.

"Als mijn wekker om 03.00 uur gaat, maak ik in de keuken mijn ontbijt: twee boterhammen met hagelslag en een gekookt ei. Daarna eet ik achttien uur lang niks." Sercan Çalık (26) doet net als elk jaar mee aan de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Die duurt nog tot zondag.

Bewustwording
Sercan vlogt samen met zijn vrouw Tuğba (26) over de dertig dagen dat ze tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten en drinken. Tuğba: "Ik vind de ramadan de mooiste maand van het jaar. Door overdag niet te eten, krijg ik meer waardering voor alles wat ik heb."

"Vasten heeft ook mentale voordelen", zegt Sercan. "Mijn andere zintuigen werken beter. Ik denk beter en rustiger na. Ik ben me bewuster van mijn lichaam en ziel en ben dankbaar voor alles." Dit gevoel heeft ook invloed op de mensen om hem heen. "Ik ben vriendelijker en toon meer begrip voor de medemens."

"Deze maand nemen we ook echt de tijd voor het avondeten", vult Tuğba aan. "Vanavond eten we om 22.04 uur, dan is de zon onder. Van tevoren bedenken we wat we gaan maken. We maken bewust tijd voor de maaltijd en voor elkaar. In het weekend tafelen we uitgebreid met familie. Naast dat het gezellig is, hebben we ook steun aan elkaar."

30 graden
Tuğba werkt in een kledingzaak met airco en kijkt alleen met de lunch even de andere kant op. Sercan heeft het iets pittiger. Hij werkt in de horeca en is de hele dag met eten bezig. Sercan: "Vandaag was het dertig graden, toen had ik het wel even moeilijk achter de frituur. Ik snakte soms naar een slok water."

"Dorst hebben is inderdaad moeilijker dan het niet eten", vult Tuğba aan. "De eerste paar dagen is het vasten een uitdaging, zowel fysiek als mentaal." Dit herkent ook Layla Celik (33). Ze heeft een Nederlandse moeder en een Turkse vader. Ze is niet gelovig opgevoed, maar bekeerde op haar 19e en vast sindsdien tijdens de ramadan. Layla: "De eerste twee dagen moest mijn lichaam echt wennen. Ik had moeite om wakker te blijven en me te concentreren op werk. Daarna wende mijn lichaam snel aan het niet eten en drinken. Op warme dagen ga ik met mijn voeten in koud water om het vol te houden."

Drie voorraden energie
Vera Wisse is sportdiëtist en docent Food, Health & Human Movement bij Fontys Hogescholen en legt uit wat er gebeurt als je vast. "Als je langere tijd niet eet, spreekt je lichaam de reservevoorraden aan. Simpel gezegd heeft je lichaam drie energievoorraden. De eerste die wordt aangesproken is een kleine voorraad aan koolhydraten. Die slaat je lichaam op in de vorm van glycogeen. Met deze voorraad kun je een paar uur vooruit. Daarna spreekt je lichaam je vetvoorraad aan. Daar kan een mens anderhalve maand op teren. De derde voorraad zijn je spieren, of eiwitten. Die wil je niet verbruiken als energiebron, dan breek je je spieren af."

Als je zo’n veertien tot achttien uur op een dag vast, spreekt je lichaam eerst de voorraad glycogeen aan, daarna je vetvoorraad. Eet je ’s avonds gewoon een maaltijd, dan worden de reserves weer opgebouwd en is er niks aan de hand. Je lichaam houdt een tijdje vasten dus prima vol.

Fitter door vasten
Tuğba voelt zich ondanks het vasten toch actief en fit. Ook René Meesters (54) voelt zich fitter door te vasten. Hij is aan het trainen voor een hardloopwedstrijd en sport ook op 500 calorieën per dag. "Sinds ik twee dagen in de week vast, voel ik me energiek en slaap ik ook beter."

Hij doet het vastendieet. Hierbij eet je vijf dagen normaal en vast je twee dagen. Vrouwen mogen dan 500 calorieën eten en mannen 600. Dit is een licht ontbijt en een lichte avondmaaltijd. Het vastendieetboek is geschreven door Dr. Michael Mosley en Mimi Spencer. Michael Mosley is arts, medisch journalist en programmamaker. Hij maakte eerder een documentaire voor de BBC ‘The Power Of Intermittent Fasting’, wat vertaalt kan worden naar: de kracht van onderbroken vasten.
 
Vastendieet
Toen de vrouw van René met het vastendieetboek thuiskwam, ging hij overstag. René: "Ik houd ontzettend van lekker eten, ik blog er zelfs over. Maar op een warme zondag zag ik tientallen mannen van mijn leeftijd met dikke buiken voorbij fietsten. Toen dacht ik: dat wil ik niet. Het was een goede reden om met mijn vrouw mee te doen."

Zijn oudste dochter haakt ook aan. Zijn andere dochter en zoon slaan de twee vastdagen over. René: "In je eentje is zo’n dieet moeilijk vol te houden. Door het samen te doen stimuleren we elkaar en houden we het vol."

Makkelijk vol te houden
Door het vastendieet is René bewuster gaan eten. Hij drinkt minder alcohol en graait minder vaak in de snoeppot. "Ik ben fan van de Franse keuken en maak graag lekkere sausen. Nu maak ik ’s avonds een salade of wok ik groente. Zonder saus, uiteraard. Voor mijn zoon en dochter die niet vasten, kook ik rijst."

Het vastendieet is volgens hem makkelijk te doen omdat je de volgende dag weer gewoon mag eten. "Een dieet waarbij je maar 1350 calorieën per dag mag eten, hou ik nooit vol. Ik hoor mezelf al tegen mijn vrienden op het terras zeggen: 'Sorry mannen, ik moet de bitterballen laten staan, ik zit aan m’n calorieëntax.' Dat doe ik niet, daarvoor ben ik te veel een Bourgondiër."

Knorrende maag
Met het hongergevoel valt het volgens René wel mee. Ook Sercan vindt het vasten prima vol te houden. Sercan: "Als ik vast, kom ik erachter dat ik vaak eet uit verveling, niet omdat ik nou zo’n honger heb." Dit inzicht heeft ook invloed op zijn eetpatroon na de vastenperiode. "Ik eet na de ramadan bewuster en gezonder."

Je lichaam raakt ingesteld op de vaste momenten dat je eet. Lunch je altijd rond 12.30 uur, dan geeft je lichaam rond die tijd een hongergevoel aan. Diëtist Vera Wisse: "Dat gevoel is niet erg. Na een grote maaltijd duurt het ongeveer drie tot vier uur voor je maag weer leeg is, dan gaat het eten naar je darmen om te verteren. Je hoeft je maag niet constant te vullen. Ook niet als je lege maag een knorrend geluid maakt."

Afvallen
René is 3,5 kilo afgevallen door het vastendieet. "Misschien ben ik te fanatiek geworden. Niet eten kost me gewoon geen moeite, maar nu weeg ik nog maar 61 kilo, dat is niet de bedoeling. Ik ga een dag minder vasten."

Tuğba is een kilo kwijt sinds de ramadan. "Maar dat wilde ik helemaal niet." En Sercan probeert al een tijdje wat gewicht te verliezen: "Ik dacht: yes, de ramadan begint weer. Maar nee, ik ben geen een kilo kwijt."

Anders eten
Layla is 3,5 kilo kwijt. Zij past haar avondeten aan tijdens het vasten. "De eerste jaren ging ik zwaar tafelen op een lege maag, maar ik kreeg buikpijn en werd misselijk. Nu maak ik lichtere gerechten met kip, vis of vegetarisch. Ik eet geen brood tijdens het vasten en maak gerechten met veel vocht, zoals soepen en een watermeloen. Ik kwam altijd 5 kilo aan tijdens de ramadan. Nu val ik af."

Wisse: "De ene persoon verliest sneller gewicht dan de ander. Dit heeft vooral met lichaamsbouw en metabolisme te maken." Bij een periode van vasten verander je het eetpatroon, maar niet je stofwisseling. "Het maakt voor je lichaam niet uit wanneer je de energievoorraden binnenkrijgt. Of dat nu rond lunchtijd is, of na tien uur ’s avonds."

Detoxen is een fabel
Er zijn verschillende manieren van vasten, waaronder volledig vasten, sapvasten en sportvasten. Mensen die niet religieus vasten doen dat vaak met het doel om gewicht te verliezen of het lichaam te reinigen. Wisse: "Dat reinigen, of detoxen, is een fabeltje. Daar heeft elk lichaam een lever voor, die is ervoor gemaakt om te ontgiften."

Voor de mensen die vasten vanwege de ramadan is de eindstreep in zicht. Zondag is het Suikerfeest. Tuğba: "We gaan ontbijten bij mijn schoonouders, daarna gaan we de hele dag op tour langs tantes, opa’s en oma’s. Met doosjes bonbons in ons hand. Véél bonbons."

Door Linda Samplonius
 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Zeepierenpoep en krabbenpiemels: avontuur op het wad

Op een zondagochtend tot je knieën in de drek vooruit proberen te komen. Het klinkt onappetijtelijk, maar het is verrassend leuk, ontdekte redacteur Kita van Slooten toen ze ging wadlopen. Dit weekend is het de Dag van het Wad 2017 en zijn er allerlei extra leuke activiteiten!

Bij de spoelbak op Schiermonnikoog sta ik zij aan zij met andere besmeurde wadlopers. In mijn ondergoed balanceer ik met één voet onder de kraan en ook de anderen lopen er schaamteloos halfnaakt bij. Alles om maar al dat zand uit alle hoeken en gaten te kunnen spoelen. Samen lekker vies worden, dat schept onverwachts snel een band.

Het is namelijk pas vier uur geleden dat we elkaar voor het eerst ontmoeten in de haven van Lauwersoog. Terwijl we op de boot stappen, valt het me op dat de deelnemers zich keurig aan de kledingtips hebben gehouden, zoals het advies om halfhoge gymschoenen aan te doen. Wadlopen doe je namelijk absoluut niet op blote voeten, want die zou je geheid open halen aan de vele oesters en schelpen die op de bodem liggen. De grote hoeveelheid glimmende gympies aan boord doet vermoeden dat Bristol en Scapino goede zaken hebben gedaan.

De boot is bomvol. Een gezin met kinderen, een ouder stel, een vriendengroep en wat buitenlandse toeristen. De vrolijke schipper vaart ons naar de zandplaat waar de wadlooptocht van start gaat. Vanuit het bonte gezelschap is af en toe een gilletje te horen als we vanaf de boot met onze schoenen in het frisse zeewater stappen. Met het water tot onze enkels en een zee van ruimte om ons heen is het begin gemaakt.

De komende vier uur worden we begeleid door gidsen, die het wad op hun duimpje kennen en er vol passie over vertellen. Gids Pieter zit in het dagelijkse leven op kantoor en vindt het heerlijk om op het wad uit te waaien. Gids Albert staat doordeweeks voor de klas en wijst ons erop dat het in het leven het allerbelangrijkste is om toch vooral te doen wat je leuk vindt. Voor hem is dat struinen over het wad en al snel snap ik waarom.


Gids Albert controleert hoe diep de geul is

Het waddengebied is het grootste aaneengesloten natuurgebied van West-Europa. Het begint bij Den Helder en eindigt bij de kust van Denemarken. De Waddenzee is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed en daar zullen de vele miljoenen trekvogels die in het gebied komen aansterken het zeker mee eens zijn. Voor hen zijn de wadden een immense snackbar die barst van de smakelijke pieren en schelpdiertjes.

Terwijl we richting Schiermonnikoog lopen komen we dan ook van alles tegen. Albert vist een zwarte, harige pier van de bodem en legt uit dat de sliertjes die overal op de bodem liggen uitgepoept worden door deze rakker en zijn soortgenoten. Zeepierenpoep dus. En aan de ontelbare hoopjes te zien, wonen er heel wat pieren op het wad.


De schelp van een Japanse oester

Pieter is eveneens een vat vol wadweetjes. Hij houdt ons een dood krabbetje voor en vertelt in geuren en kleuren hoe krabben uit hun pantser groeien en dat een mannenkrab twee piemeltjes heeft. Dat laatste feitje maakt uiteraard veel indruk. Net als de restanten van een scheepswrak dat we onderweg tegenkomen.

Het wrak bewijst de verraderlijkheid van het waddengebied, dat voortdurend in beweging is. De gidsen gaan voorafgaand aan elk wandelseizoen eerst zelf op verkenning om te kijken of de routes gelijk zijn gebleven. Vaak is dat niet zo. Zandbanken en geulen verplaatsen zich en plekken waar het water eerst te doorkruisen was, kunnen door stromingen en draaikolken heel diep zijn geworden. Veel schepen zijn hier in het verleden vergaan.

Wij kunnen gelukkig blind vertrouwen op Pieter en Albert die de kudde wadlopers op het minst diepe punt laten oversteken. Natte billen krijgen we nog steeds. Een man trekt zijn broek er maar bij uit en gaat in zijn boxer door het water. De broek laat hij hoog en droog houden door zijn dochtertje die hij op zijn schouders tilt.

Sommige vrouwelijke wandelaars gaan vanaf dit punt in bikinibroekje verder. Een slimme zet, want dat droogt een stuk sneller dan dat kleffe, natte spijkerbroekje dat aan mijn bovenbenen plakt. Bovendien kun je in bikini net iets makkelijker een plasje plegen in dat diepe stuk water. Er staan immers geen Dixi’s op het wad, dus wie nodig moet, doet dat in een geul of gaat even gehurkt naast de groep.

Dat laatste doe ik. Lekker open en bloot tussen de pierendrollen, kokkels en Japanse oesters. Ook de heren legen hun blaas en zo lijken we er met z’n allen voor te zorgen dat het waterspiegel een beetje gaat stijgen. In werkelijkheid doet het getij dat natuurlijk. Albert kijkt op zijn klok en wijst erop dat we door moeten lopen, want het wordt langzaamaan weer vloed.

Het laatste stuk is pittig. Schiermonnikoog is allang in zicht, maar toch nog verder weg dan we denken. Met flinke tegenwind lopen we de laatste kilometers. De nieuwe gympies zijn bedekt onder een dikke laag drek. Net als onze onderbenen. Met verwaaide koppies bereiken we de dijk. We zijn er.

Na een halfbakken poging onszelf schoon te poetsen bij de wasbak nemen we de bus naar het dorp. Schiermonnikoog is qua aantal inwoners de kleinste gemeente van Nederland, maar kroegen hebben ze genoeg. Dus strijken we neer op het terras om met een welverdiend biertje na te praten. Op de boot terug is iedereen rozig en voldaan. Over één ding zijn we het allemaal eens: de wondere wereld van het wad is het ontdekken waard. Dus die gympies gaan thuis in de wasmachine en worden zorgvuldig bewaard voor de volgende keer. Want die komt er zeker.

Praktische informatie

Waar:

 • Stichting Wadloopcentrum Pieterburen heeft een groot aanbod aan tochten. Van licht tot loodzwaar. Van Ameland tot Rottumeroog.
 • Wadlopers moeten vroeg uit de veren en vertrekpunt Lauwersoog is voor veel Nederlanders een eind rijden. Leuker is het om het wadlopen te combineren met een weekendje Groningen. Dat deden wij en we logeerden in Hotel Miss Blanche.
 • Een andere leuke en betaalbare optie is The Student Hotel.

Hoe:

 • Neem voor onderweg eten en drinken mee.
 • Met een waterbestendig hoesje ben je er zeker van dat ook je telefoon de tocht overleeft.
 • Zorg voor kleding die makkelijk zit en snel droogt. De schurende spijkerbroek van Kita was dus een slecht idee.

Wanneer:

 • Wadlopen kan van mei tot en met september. Mocht het ook in oktober nog warm genoeg zijn, dan loopt het seizoen iets langer door.
 • Naast de diverse dagtochten is het ook mogelijk om een nachtwandeling naar Schiermonnikoog te maken.

Door Kita van Slooten

Kijkje in de koelkast

Van onze partner LG

Van drie droge blaadjes sla en een pak zure melk tot een waanzinnige selectie kaasjes, diepvriesmaaltijden waar je weken mee vooruit kan en altijd een fles champagne voor je-weet-maar-nooit. De inhoud van onze koelkasten wisselt nogal. Editie NL vroeg jullie om foto’s in te sturen: wat staat er bij jou precies in? Onder de inzenders werd een LG Instaview Door-in-Door koelkast verloot.

Angelique Kosters-Louer (45) had niet gedacht dat ze indruk zou maken met haar oude brakke gevalletje, dat met ducttape bij elkaar wordt gehouden. Dus toen haar stiefdochter belde dat ze een LG koelkast had gewonnen, wilde ze het in eerste instantie ook niet geloven.


De familie Kosters-Louer: Angelique, Alex, Bo Harley, Ize, Lenne, Christian en de kleine Vito

“Mijn man en ik zaten te eten bij de Griek, eigenlijk voor het eerst in maanden dat we weer eens samen uit waren. Dat ik me had ingeschreven voor de winactie, was ik alweer vergeten. Toen belde de dochter van mijn man, zij had gezien dat de winnaar op Facebook bekend was gemaakt. We dachten eerst dat het een grap was, maar het stond er echt. We waren zo blij dat we het hele verhaal aan de eigenaresse van het restaurant vertelden en haar op een filmpje hebben laten zien hoe de koelkast eruit ziet.”

Bekijk hier nog een keer de Sold 'n 60 Seconds van Nina over de LG InstaView Door-in-Door

Angelique moest zelfs een traantje laten. “We zeggen altijd tegen elkaar dat we al zo veel geluk in de liefde hebben, dat geluk in het spel er gewoon niet in zit. Maar nu blijkt dat dat dus allebei kan!”

Het was dan ook wel de hoogste tijd dat er een nieuwe koelkast kwam. Angelique en haar man Alex (48) hebben een gezellig druk, samengesteld gezin. In totaal hebben ze drie kinderen en zelfs al een kleinzoon. Als in het weekend iedereen thuis is en ook nog vrienden en vriendinnen meeneemt, wordt de koelkast behoorlijk vaak opengetrokken. “Dat ding stond er al toen we dit huis kochten. Het is zo’n kleine, waar toch al bijna niets in past, en de vriezer is helemaal dichtgevroren. Vorige maand probeerde ik ‘m nog te ontdooien en stond de keuken onder water. Vervolgens wilde de deur niet meer goed dicht en moesten we met ducttape aan de slag.”

Behoorlijk balen dus. Daarom deed Angelique ook mee aan de actie van Editie NL. “De afgelopen jaren was het toch een beetje sappelen. Een nieuwe koelkast zat er niet direct in. Dus dit is echt zo’n superverrassing!” De man van Angelique bezorgt zuurstof voor patiënten, daardoor is hij vaak op onregelmatige tijden weg. “Het is dus ontzettend fijn om een vriezer te hebben waar we brood en diepvriesmaaltijden in kunnen bewaren. Oh, en ijsjes voor onze kleinzoon! En als we straks meer ruimte hebben, kan ik ook weer meer verse producten kopen, die dan gewoon een tijdje goed blijven omdat ze behoorlijk gekoeld zijn. En ik kan niet wachten om samen met mijn zoon Bo Harley lekker Indisch te gaan koken uit onze mooie nieuwe koelkast. Dat is echt een hobby van ons samen.” 

Op ontdekkingsreis met Google

Je kent Google waarschijnlijk als zoekmachine, mailbox of als de plek waar je filmpjes uploadt. Wellicht sta je sceptisch tegenover Google omdat je vindt dat ze teveel van je weten. Toch zet Google zich ook in voor het goede in de wereld en innovatie. Zo willen ze jou maar al te graag van alles leren. En met alle kennis die het bedrijf zich in de afgelopen jaren eigen heeft gemaakt, uit zich dat in mooie projecten.

Leer over de cultuur die we dragen

Een project dat Google onlangs heeft gelanceerd is de interactieve website 'We Wear Culture'. Een website waarbij je jezelf slimmer kunt lezen en kijken over de mode die wij dragen. Wie zijn de grondleggers van bepaalde stromingen, hoe komt kleding tot stand en waar wordt het gedragen? En musea van over de hele wereld kan je gewoon vanaf je bank bekijken met je laptop op schoot. Heb je een VR-bril thuis liggen? Dan kun je zelfs een kijkje nemen in Coco Chanel’s appartement met de iconische little black dress, of je kunt de stiletto’s van Marilyn Monroe bekijken.

Verrassende feiten over kunst

Naast alles over mode, kun je ook meer dan 400 van de grootste en bekendste kunstwerken bekijken, in superhoge resolutie. Je kunt een virtuele toer met audio en video nemen door musea en galerieën en verrassende feitjes leren over schilders als Vincent van Gogh. Wist je bijvoorbeeld dat van Gogh heel veel brieven en kaartjes schreef?

Bucketlist afstrepen dankzij Google

Niet alleen kun je jezelf slimmer lezen en kijken over kunst en cultuur, je kan ook prachtige natuur virtueel bezoeken. Afgelopen week zorgde Google er voor dat je naar het Nationaal park Uluru-Kata Tjuta in Australië kunt. Die plek prijkt bij veel mensen op hun bucketlist, maar Australië is helaas niet echt om de hoek. Dankzij Google Street View kun je het park virtueel beleven alsof je er zelf bent. Vanachter je computer, tablet of smartphone kun je hetzelfde ervaren als de bezoekers die er in levenden lijve zijn. Locals vertellen je onderwijl alles over de zeshonderd miljoen jaar oude rots. Ook kun je door de eindeloze rode woestijn lopen en de Kapi Mutitjulu waterput bekijken gewoon, thuis, op de bank. En misschien nog wel het beste van allemaal: Google werkt aan meer bucketlist-waardige plekken, zodat de wereld straks echt binnen handbereik ligt.

Leren van ons

Weet je nog, vorig jaar? Toen kon je een potje Pictionary spelen tegen Google via 'Quick Draw'. De computer vertelde wat je moest tekenen binnen 20 seconden. Terwijl jij bezig was met lijnen te tekenen, begon Google met raden. Het bedrijf verzamelde al deze data en een jaar later brachten ze een nieuw programma uit: 'Auto Draw', waarmee je perfecte tekeningen maakt door een paar lijnen op papier te zetten. Hierbij maakt Google dus gebruik van alle kennis die ze hebben opgedaan. Wil jij een dolfijn tekenen? En ben je nog bezig met het tekenen van de staart? Dan geeft Auto Draw je al als suggestie een volmaakte tekening van een dolfijn. Zo zie je maar weer dat Google lang niet alles weet en soms een beetje hulp van ons nodig heeft.

Ik ben benieuwd wat Google nog meer voor ons in petto heeft!

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!

Zomerse smoothie met papaja, mango & limoen

In samenwerking met Kosmos Uitgevers

Niet zoveel honger door de hitte? Maak dan deze heerlijke, zomerse smoothie met papaja, mango en limoen. 

Ingrediënten voor 1 persoon:

 • Halve rijpe papaja, geschild en zaden verwijderd (150 gram)
 • Handvol bevroren mangoblokjes (85 gram)
 • Sap van 1 limoen
 • halve tl kaneel
 • 300 ml koud kokoswater, liefst rauw en ongepasteuriseerd (300 ml)
 • 1 tl honing (optioneel, het is alleen nodig als je van extra zoet houdt)

Bereiden:

De truc is om heel rijp fruit te gebruiken, dat geeft een enorm verschil in smaak. Laat het fruit dus een tijdje in de keuken liggen tot het perfect zoet is. Het is het wachten waard!
Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot het glad en romig is.

Deliciously Ella: Smoothies & Juices
Deliciously Ella: Smoothies & Juices is het eerste boekje van de populaire Londense foodie Deliciously Ella. Het bevat smoothies en juices tjokvol eenvoudige en plantaardige ingrediënten. Zó klaar en superlekker. Dit is het ideale instapboek voor liefhebbers van gezonde drankjes, maar ook voor de ervaren smoothie-drinker. Ella geeft originele en verrassende recepten. En omdat niet iedereen van zuiver groene smoothies en juices houdt, voegt ze ook banaan, mango en cacao toe. Met elk van deze drankjes heb je al 3 tot 4 porties groente of fruit te pakken. Voor thuis of on the go.

Titel: Deliciously Ella Smoothies & Juices
Auteur: Ella Mills
Prijs: € 9,99
ISBN: 9789021565033
Uitgever: Kosmos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weekendagenda

Nachtbraken

Woensdag 21 juni was het weer de kortste nacht van het jaar: midzomernacht. Traditioneel dansen Scandinaviërs rond vuren en bomen of kijken Britten naar A Midsummer Night's Dream van Shakespeare. In Nederland ontbreekt een uitgesproken midzomernachttraditie een beetje. Hoewel... wíj wandelen. Al jaren organiseren clubs als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en andere natuurorganisaties nachtwandelingen tijdens de kortste nacht. Omdat het dit jaar op een woensdag valt, zijn er veel wandelingen verplaatst naar het weekend opdat meer mensen kunnen meedoen. Zo kun je bij Lauwersoog de 40 Mijl lopen, kun je in Zeeland vleermuizen spotten en is er in het Amsterdamse Bos een midzomernachtcross: want wie wil er nou niet 's nachts hardlopen?

Suikerfeest

Zondagavond of maandag – dat is nog niet helemaal duidelijk omdat het exacte begin van het Suikerfeest het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan is – wordt het einde van de ramadan gevierd. Na een maand vasten mag er weer overdag gegeten, gedronken, gerookt en gefeest worden. Daarom wordt er drie dagen lang gegeten – heel veel baklava –, gelachen, gepraat en uitgegaan. In de moskeeën zijn speciale bijeenkomsten, er worden concerten gegeven en veel naar de bioscoop gegaan. Kijk bij jou in de buurt wat er zoal gaande is. 

Marinedagen

Dit jaar vallen de Marinedagen samen met Sail Den Helder. Komend weekend liggen fregatten en onderzeeërs zij aan zij met Tall Ships en zijn er nóg meer festiviteiten georganiseerd. Bezoekers kunnen het water op met allerlei marinevaartuigen, er is een activiteitenkamp voor kinderen en demonstraties van het Korps Mariniers. Bovendien kun je een kijkje nemen op het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Tromp. Voor meer info: www.defensie.nl.

Arnhemse Stockdagen

Arnhem is de modestad van Nederland en komend weekend bieden 125 ontwerpers en modewinkels hun 'stock' aan. Dat wil zeggen dat de voorraden van modehuizen, jonge mode- en designlabels en net afgestudeerden door de hele stad heen worden verkocht. Het centrum van de Stockdagen is de Eusebiuskerk waar 75 ontwerpers uit heel Nederland te vinden zijn. Vanuit hier loopt een speciaal uitgezette wandelroute langs leuke mode- en designwinkels naar het Modekwartier in Klarendal. De Stockdagen maken onderdeel uit van het Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) dat vijf weken lang mode en design laat zien. www.arnhemsestockdagen.nl.

Parade in Rotterdam

Hoewel de Parade een beetje de reputatie van een roséfestival heeft gekregen, moet je het toch niet overslaan. Want er zijn ieder jaar weer bijzonder leuke optredens, acts en voorstellingen. Golden Oldies als De Levende Jukebox en H.E.A.R. met Alex Klaasen en natuurlijk veel nieuws met 'grote' namen als Ellen ten Damme, Steef de Jong, Paul de Munnik en vele anderen. Dus zet de volgende data in je agenda:
Rotterdam – 23 juni - 2 juli
Den Haag – 7 juli - 16 juli
Utrecht – 21 juli - 6 augustus
Amsterdam – 11 augustus - 27 augustus

Voor het programma en reserveringen: deparade.nl

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

EX ON THE BEACH: DOUBLE DUTCH

Wanneer kijken: als je lekker ordinair wel kan waarderen
Wanneer niet: als je rationaliteit en volwassenheid hoog in het vaandel hebt
Naast je op de bank: iets zachts, om uit ergernis naar je scherm te gooien zonder dat het breekt
Waar: Videoland

Waar halen ze deze mensen vandaan? Dat is alles wat je wil weten, als je Ex on the Beach: Double Dutch voor het eerst ziet. Dat de MTV-show gescript is, is wel duidelijk. Maar dan nog: de 9 jongens en meisjes die samen in de villa verblijven zijn wel erg uitgesproken types. Geen acteurs, maar wel mensen die schijnbaar braaf het pad volgen dat de producers voor hen hebben uitgezet. Dat merk je vooral door het woord 'drama' dat veelvuldig valt. 'Dat zal wel weer drama worden vanavond', kondigen ze zelf aan, of 'Nou, dat was weer drama.'

Dat is duidelijk de opdracht die ze hebben meegekregen. Creëer drama. Voortdurend. De cast is tussen de 20 en 25, maar heeft blijkbaar de emotionele volwassenheid van een stel kleuters. Iedere emotie ligt direct aan de oppervlakte: jaloezie, woede, liefde, vriendschap, onzekerheid. Totaal ongefilterd, overal wordt direct op gereageerd. En zo kan het dat Alisa en Bastiano elkaar al na 2 dagen eeuwige trouw beloven - wat natuurlijk onhoudbaar blijkt zodra er een leuke ex opduikt. Drama. En als Jordi, de ex van Sharon, zijn oog laat vallen op haar tweelingzus Esmee leidt dat tot hysterische huilbuien en hyperventilatie. Drama.

Er wordt zelfs flink veel gevochten - denk aan rondvliegende extensions. Soms moet er zelfs een potige productieman in een zwarte polo tussen beide komen. Maar de volgende dag komt het meestal wel weer goed, met een eerlijk gesprek van man tot man of een schoorvoetend excuus. Totaal ongeloofwaardig, maar wel lekker overzichtelijk en onverwachts schattig. En, als je nog een guilty pleasure zoekt, nog best een aanrader ook.

BLACKLIST: REDEMPTION

Wanneer kijken: als je The Blacklist goed vond
Wanneer niet: als je mommy issues hebt
Naast je op de bank: je alternatieve identiteit
Waar: Videoland

Blacklist: Redemtion heeft een Nederlands tintje: een van de hoofdrollen is voor Famke Janssen. Zij speelt Scottie Hargrave, de geharde baas van een geheim gezelschap van CIA-agenten, die alleen maar de vuilste en meest gevaarlijke klussen oplossen. Dat Nederlandse accentje van haar, maakt haar extra spannend, want mensen met een Duits-achtig accent zijn in Amerikaanse producties natuurlijk per definitie slechterikken.

De andere hoofdrol is voor Ryan Eggold, die Tom Keen speelt. Wie The Blacklist heeft gezien, kent hem als de echtgenoot van hoofdpersonage Elizabeth Keen. Nu is hij dus zelf de ster. Net als bij zijn echtgenote spelen zijn ouders een belangrijke rol: hoe liggen de verhoudingen precies. Zijn vrouw en kind doen er minder toe; die krijgen we nauwelijks te zien, maar het is dan ook een spin off. En laten we wel zijn: hij is natuurlijk ook druk bezig met de grootste boeven op aarde dwarsbomen in hun snode plannen, en er ondertussen ook nog behoorlijk appetijtelijk uitzien. 

HET LEVEN IN HET WITTE HUIS

Wanneer kijken: als je dol bent op (Amerikaanse) geschiedenis
Wanneer niet: als je denkt dat deze documentaire stiekem propaganda van enge linkse media is
Naast je op de bank: alle herinneringen die je aan je eigen bank hebt
Waar: Videoland

Presidenten komen en gaan, maar het Witte Huis blijft altijd staan. En daarom draait deze docu echt om het gebouw en z'n geschiedenis en niet zo zeer om de bewoners. Maar die komen gelukkig wel uitgebreid aan het woord. Presidenten Obama en Carter bijvoorbeeld, maar ook het hoofd van de huishouding, leden van de politieke pers en historici voor wie het iconische gebouw geen geheimen kent. 

En zo krijg je een heleboel leuke weetjes mee. Waarom het huishoudelijk personeel voor het grootste deel zwart is, hoe het binnenzwembad verdween en wie van de presidenten de pers naar een uithoek verbande. Door middel van het gebouw en de spullen die erin staan, krijg je juist ook een idee van de verhouding tussen iedereen die er woont, werkt en op bezoek komt. Zo kwam Winston Churchill ooit wekenlang logeren, liep hij regelmatig in zijn nakie door de vertrekken die hij bewoonde en zat hij al vanaf 's ochtends vroeg aan de champagne en de whiskey. Moet je je voorstellen dat Theresa May dat nu bij Donald Trump zou doen! Leuke bijkomstigheid is dat je ook weer eens gaat nadenken over de geschiedenis van je eigen spullen, waar je ze kocht, met wie en in welke levensfase. En zo heb je met deze tweedelige documentaire een paar heel aangename en informatieve uurtjes.

UNDER THE TUSCAN SUN

Wanneer kijken: als je droomt van een nieuw leven in Italië
Wanneer niet: als je allergisch bent voor zoetigheid
Naast je op de bank: een notitieboekje voor als je inspiratie krijgt
Waar: Netflix

Liefde is maar een rommelig gebeuren. Dat is het uitgangspunt van deze Eten, bidden en beminnen-achtige film avant la lettre. Under the Tuscan Sun stamt uit 2003 en dat zie je er ook aan af, maar de boodschap blijft overeind: als het leven je citroenen geeft, moet je er maar limonade van maken. En dat is soms best goed om nog even aan herinnerd te worden. 

Frances is een Amerikaanse literatuurprofessor die op een tamelijk lullige manier aan de kant wordt gezet door haar man en daarbij ook nog haar huis verliest. Wat ze wel krijgt: een grote som geld en een ticket voor een homo-reis naar Italië. Onderweg wordt ze verliefd op een vervallen pand en koopt het in een opwelling. En natuurlijk - de symboliek ligt er tamelijk dik bovenop - restaureert ze met het huis ook haar gebroken hart. Dat gaat met vallen en opstaan, maar Frances slaat zich er dapper doorheen en verzamelt onderwijl een bonte verzameling aan nieuwe vrienden. Je moet er voor in de stemming zijn, maar dan is deze film best te nassen voor de romantici onder ons.

Bye bye! Een nieuw avontuur voor Helga van Leur

Twin-tig jaar. Zo lang heeft meteoroloog Helga van Leur voor RTL Nieuws het weer gepresenteerd. Dat deed ze overduidelijk met pret, maar op 30 juni neemt ze toch echt afscheid. De Gangmakers van RTL bezochten haar in de studio en vroegen haar alles over de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen jaren, waarom ze eigenlijk weggaat, haar grappigste bloopers en natuurlijk wat ze dan toch gaat doen. 

De Gangmakers van RTL komen op allerlei plekken die je normaal nooit te zien krijgt: van de kleedkamer van Idols tot de afdeling Customer Care, vanuit de modder van Healthy Fest tot achter de schermen van GTST. Alle filmpjes kan je vinden op hun YouTube-kanaal of volg hen via Facebook!