Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 23, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Catfight met je buren: "We konden nooit rustig in de tuin zitten"

Afgelopen week was in Amsterdam de kat in het garen; een vrouw ergerde zich kapot aan de kater van haar buurvrouw die op haar terras poepte en plaste. Ze wilde zo graag van de stank af, dat ze de rechter inschakelde om een boete van 100 euro op te leggen voor iedere keer dat de kat z'n behoefte voor haar deur deed. Overdreven? Zo'n vijf procent van alle burenruzies gaat over dieren.

We gniffelen wat af om de Rijdende Rechter waar buren elkaar in de haren vliegen om luttele centimeters erf, stuifende planten en poepende parkieten. Maar wat als je zelf last hebt van een kat die je tuin laat ruiken als een dixie? Want nu het leven zich naar buiten verplaatst nemen ruzies over huisdieren toe.

Alex kampte met zo'n conflict. Zijn vrouw en hij hadden zeven honden en de buren waren niet gediend van het lawaai dat ze produceerden. "We hadden al erg veel maatregelen genomen om de geluidsoverlast te minimaliseren", vertelt Alex. "We hadden voor een paar honderd euro aan apparatuur aangeschaft om de honden stil te houden, zoals blafbanden. Die produceren een hoge toon als de honden blaffen, waardoor ze ermee stoppen. Ik dacht dat we de overlast zo voldoende hadden beperkt."

"De honden mochten nog maar een paar minuten per dag blaffen"

Dat bleek een misvatting toen Alex en zijn vrouw met een parkeerprobleem kampten: de buren hadden betonnen bloembakken voor hun huis gezet waardoor Willen en zijn vrouw niet meer goed konden parkeren. "We schakelden de Rijdende Rechter in, maar onze buren grepen de gelegenheid aan om de geluidsoverlast van de honden aan te pakken." De rechtszaak liep gigantisch uit de hand. Tijdens de opnames scholden beide partijen elkaar de huid vol.

Uiteindelijk zorgde de Rijdende Rechter ervoor dat de buurvrouw de bloembakken moest verwijderen en dat de honden nog maar een bepaald aantal minuten per dag mochten blaffen. "Die uitspraak maakte de sfeer niet beter. Ik heb geen nachten wakker gelegen van de ruzie, maar het was niet leuk", zegt Alex.

Veel tijd voor ruzie

Hoe kunnen kleine ergernissen als bloempotten of geblaf zo uit de hand lopen? Mediator Robbert Hogenhelst ziet dat de gemoederen vooral hoog oplopen bij mensen die de tijd hebben om zich aan hun buren te ergeren. "Het zijn vaak mensen die werkloos of gepensioneerd zijn en de hele dag thuis zitten. Ze horen ieder geluid dat over de schutting komt. En eenmaal bewust daarvan gaan ze zich daar de hele dag op focussen."

Een voor de hand liggende oplossing is dat dit soort mensen een hobby zoeken voor overdag. Hogenhelst: "Ik bemiddelde ooit bij een gezin met veel kinderen. Aan allebei de kanten van dat huis woonden gepensioneerden stellen die zich ontzettend ergerden aan het geluid dat de kinderen maakten."

"De twee stellen hadden elkaar helemaal gevonden in hun ellende en voedden elkaar in hun boosheid. Totdat bij één van de stellen een dochter ging scheiden die vervolgens met haar twee kinderen bij hen ging wonen. Die mensen hadden helemaal geen tijd meer om op hun buren te letten, en de andere buren verloren hun maatje om mee te klagen. Alle klachten vielen weg. Een burenruzie is een vorm van luxe. Sommige mensen vinden het heerlijk om ruzie te maken, ze maken er een hobby van."

"De relatie met de buren is nooit meer echt goed gekomen"

Een advies van Hogenhelst: ga altijd eerst in gesprek met je buren. Direct een rechter erbij halen verkleint de kans dat je tot een oplossing komt. Weet je niet hoe je zo'n gesprek goed kan aanpakken? Dan is het raadzaam om een buurtbemiddelaar in te schakelen, dat zijn vrijwilligers die opgeleid zijn om conflicten met buren op te lossen. In de meeste gemeentes in Nederland is buurtbemiddeling beschikbaar. Schakel een bemiddelaar in als de ruzie nog niet te ver geëscaleerd is. Alex is het daar achteraf gezien mee eens. "Ik zou er geen rechter mee bijhalen. De relatie met de buren is nooit meer echt goed gekomen, en het heeft ook voor behoorlijk wat sensatie gezorgd in de buurt."

Geblaf in de achtertuin

Peter Walgreen stond aan de andere kant van een dogfight: hij had een paar jaar geleden last van de blaffende hond van zijn buren. "Die stond soms wel urenlang te blaffen in de tuin", zegt hij. "Onze achtertuin sloot aan op die van hen. Als het lekker weer was, konden we nooit rustig in de tuin zitten. Als we aanbelden om te klagen, ontkenden ze het geluidsoverlast. 'Onze hond is heel rustig', zeiden ze dan."

Ook de achterburen van Walgreen sloegen buurtbemiddeling over en stapten naar de Rijdende Rechter. "Zij wilden afdwingen dat wij niet meer bij hen konden klagen. Ze vonden dat alle buren de hond maar moesten tolereren. Dat is daar helemaal van tafel geveegd." De rechter besloot dat de hond nog maar tien minuten per etmaal mocht blaffen. "Daarmee was het probleem grotendeels opgelost. Hij moest de hond naar binnen halen als hij lang blafte."

Toen de hond later doodging, was het probleem helemaal opgelost. Toch zou ook Peter niet zo snel meer een rechter inschakelen voor een burenruzie. "Ruzie met je buren is gewoon niet leuk. Je blijft ze tegenkomen. Ik zou mijn buren nu eerst persoonlijk aanspreken als ik ergens last van zou hebben. Als dat niet helpt, dan heb je altijd nog de wijkagent, en daarna kun je het misschien hogerop zoeken."

Praat met elkaar

Het hogerop zoeken is volgens meester Miki Krau, eigenaresse van advocatenbureau Mikipedia Advocatuur en gespecialiseerd in burenrecht, echt een laatste optie. "Je bent elkaars buren, dus je moet nog best lang met elkaar leven. Daarom is het handiger om eerst zelf een oplossing te zoeken voor een conflict." Ze adviseert om samen met de buren om tafel te zitten om afspraken te maken.

"Als je last hebt van de agressieve hond van de buren, kun je bijvoorbeeld afspreken dat de buren hun hond op straat en in de openbare ruimte moeten aanlijnen, dat hij een gedragscursus moet volgen of dat hij een muilkorf moet dragen. Als de buren hun hond altijd op de stoep laten poepen, kun je afspreken dat zij de schoonmaakkosten betalen als dat nog een keer gebeurt."

"Je moet zelf ook verdraagzaam zijn"

"De onderlinge afspraken kunnen in een document worden vastgelegd, een vaststellingsovereenkomst. Het is belangrijk om die te voorzien van de datum en een handtekening van beide partijen." Volgens Krau kan het handig zijn om dat document samen met een professional op te stellen. "Je kunt het zelf proberen, maar de inhoud van dit document is toch wel zo belangrijk dat je dat beter samen met een advocaat kunt doen. Pas als zo'n overeenkomst niet wordt nagekomen, zou je kunnen overwegen om naar de rechter te stappen."

Ook de rechter zal altijd eerst vragen wat je samen met je buren hebt gedaan om het probleem op te lossen, zegt Krau. "Aangezien hoor- en wederhoor wordt toegepast in de rechtszaal sta je sterker als je een goed dossier hebt opgebouwd met objectief bewijsmateriaal. Houd dus in je agenda bij hoe vaak je last hebt van de buren, op welke tijdstippen, en maak bijvoorbeeld ook foto's. Ook kun je proberen om andere buren erbij te betrekken, die ook veel last hebben van de overlast, of zelfs een wijkagent."

Daarna is het aan de rechter om te beoordelen of er inderdaad sprake is van overlast. "Die overlast moet objectief worden vastgesteld en mag niet alleen bestaan uit iemands mening. Kortom, een beetje hinder ondervinden van elkaar levert nog geen overlast op."

Hutje op de hei

Komt er toch niet de uitkomst waar je op hoopt? Probeer je dan wat minder druk te maken. Hogenhelst: "We leven in een dichtbevolkt land, als je van niemand last wil hebben moet je in een hutje op de hei gaan wonen. En zelfs dan kun je nog vervelende schapen in je voortuin hebben staan. Je moet zelf ook verdraagzaam zijn. Als je buren vervelend zijn, zet dan gewoon je eigen radio iets harder en haal je gedachten ervan af. Maar ga niet de hele dag zitten luisteren of je iets hoort."

Door Lisa Boerop

Wie heeft de grootste?

Een foto van je febo-ijsje voor een roze muur #summer volstaat niet meer. Wil je op Instagram met de groten der aarde meespelen, dan zul je groter en calorierijker moeten denken.

1. Freak shakes
Men neme een milkshake die je aftopt met alles waar vet, kleurstoffen en suiker in zit – denk chocola, slagroom, donuts, kersjes, skittles – en je krijgt een freak shake. Én een dikke vinger naar fitgirls en chiabowls. In Australië, Engeland en Amerika gaan ze al helemaal los met deze freestyle milkshakes en in Nederland zijn de eerste exemplaren gespot.

2. Zwart ijs
Goed nieuws voor gothics: zwart ijs is het deze zomer he-le-maal. Het begon in de hippe ijssalon Morgenstern's Finest Ice Cream in New York. Daar serveerden ze als eersten de smaak Coconot Dash, ijs dat zo zwart ziet als de nacht en smaakt naar kokosnoot. Instagram ontplofte en nu wil iedereen met een zwart ijsje op de foto. Eetbaar houtskool zorgt voor de duistere kleur en blijkt ook nog gunstig voor de spijsvertering. In Nederland kun je vooralsnog alleen bij Roberto Gelato in Utrecht terecht voor een duister ijsje, maar dan ben je wél gelijk in goede handen. Ronald Giphart noemt Roberto de Messi van bevroren lekkernijen.

3. Icecream sandwich XXXL
Het is even stapelen, maar dan heb je ook wat: de grootste op Instagram. Geniet ervan zolang het duurt, want waarschijnlijk heeft iemand morgen een nog grotere ijssandwich gebouwd.

 

A post shared by The Baked Bear (@thebakedbear) on

4. Regenboogtoren
Regenbogen zijn hot, dus moest er een ijsje van komen. En omdat regenbogen tot in de hemel reiken, moest het regenboogijsje dat ook doen.

 

A post shared by . HUI TING TEO-- (@huiting_teo) on

5. Une croissant avec glace
De croissant is weer terug, maar vermoedelijk niet hoe de Fransen het voor ogen hebben. Foodies op Instagram gebruiken het deegrolletje als een leeg canvas dat ze beschilderen met meringue, zwarte truffel, framboos en sinds deze zomer ook ijs. Bon apetit!

Wie is de aller-aller-leukste?

Vanavond worden de Beste Social Awards uitgereikt. Techjournaliste Nina Verberne geeft je alvast een voorproefje en kiest uit alle genomineerden haar favorieten.

De website Beste Social Media verzamelt dagelijks de beste en meest creatieve social media-updates die ze bundelt in fijne artikelen voor je dagelijkse dosis vermaak. En dan, op 8 juni 2017 wordt het beste van het beste, en de crème de la crème van alles op social media bekroond met een award. 'Vind ik leuk' is een natuurlijk een kwestie van smaak, maar als het aan mij ligt vallen deze leukerds vanavond in de prijzen.

De Beste Webcare: Gemeente Westland

In de categorie 'beste webcare' vind ik dat Gemeente Westland toch wel echt de show steelt met dit fantastische kabouterbord.

De Beste Advertising: Dirk

De meeste reclamebureaus die campagne gaan voeren op social media krijgen daar een leuk budget voor. Supermarktketen Dirk kreeg dat voor deze Prinsjesdag-campagne niet en dat is meteen één van de redenen dat ik 'm zo leuk vind. Kijk en oordeel zelf:

De Beste Campagne: Duo Penotti

Een campagne voeren op Snapchat is niet gemakkelijk. Het is een vluchtig medium want voor je het weet is een snap weer verdwenen. Best begrijpelijk dus dat bedrijven Snapchat nog weinig inzetten, op de gesponsorde filters natuurlijk na, die zijn vrij makkelijk te realiseren.

Des te knapper vind ik de campagne van Duo Penotti. Om hun doelgroep te bereiken zetten zij Snapchat in en riepen ze iedereen op om Duo Penotti-strepen op hun boterham te tekenen. Als dank kregen deelnemers een sample.

Niet alleen bedrijven, ook personen maken kans op een Beste Social Media Award. Mijn favorieten zijn:

De Beste BN-er: Chantal Janzen

De award voor beste BN-er gaat wat mij betreft naar Chantal Janzen. Chantal is erg actief op social media en geeft haar volgers altijd een uniek kijkje in haar leven. Ze deelt alles met veel zelfspot en humor. Gegarandeerd een lach op je gezicht als je haar volgt op Twitter.

De Beste Buurman

Naast BN-er’s en YouTubers wordt ook de beste buurman in het zonnetje gezet. Een individu op social media die jouw buurman had kunnen zijn. Wat mij betreft heeft de dochter van Annemiek Lutz gewonnen.

Hier kunnen onderstaande buurmannen niet tegen op, al moet ik wel zeggen dat het met de tweet van Peter-Paul Timp een close call was.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen Girl in a Tech World daarnaast is ze techredacteur bij Bright. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!

The Mummy: Tom Cruise in rommelige actiefilm

Film van de week: The Mummy
Regie: Alex Kurtzman
Met: Tom Cruise, Sofia Boutella, Russell Crowe
Waardering: 2,5 sterren

Als ze het in Hollywood even niet meer weten, wordt er een oude, succesvolle filmserie afgestoft en nieuw leven ingeblazen. Een reboot noemen ze dat. Universal Studios maakte The Mummy voor het eerst in 1932 en sindsdien volgden vele variaties op hetzelfde verhaal. Zo ook nu. Deze keer is het de beurt aan Tom Cruise om een kwaadaardige mummie van zich af te slaan.

Eind jaren negentig kreeg Cruise de hoofdrol in de toenmalige reeks ook al aangeboden. De filmster was niet geïnteresseerd en de rol van mummiebestrijdende avonturier ging naar Brendan Fraser. Maar omdat Fraser er tegenwoordig niet al te appetijtelijk meer uitziet, werd er opnieuw een lijntje uitgegooid naar Cruise. Die deze keer wél toehapte.

De 54-jarige acteur -nog altijd voorzien van strak lijf en jeugdige haarbos- speelt Nick, een avontuurlijk ingestelde militair die samen met zijn maatje Vail op zoek gaat naar verborgen schatten in Irak. Ze ontdekken een mysterieuze Egyptische tombe en nemen deze mee aan boord van een vliegtuig. De sexy archeologe Jenny helpt hen hierbij. Vanaf het moment van opstijgen gaat het vervolgens flink mis.

In de stenen kist zit de duistere prinses Ahmanet, die tijdens de vlucht weer tot leven komt. Ahmanet is van plan om via het lichaam van Nick een boze god menselijke vorm te geven. Het vliegtuig stort neer. Jenny weet via een parachute te ontsnappen maar Vail is veranderd in een maffe zombie, Nick is vervloekt en Ahmanet zuigt het leven uit een ieder die haar pad kruist.

Alsof het allemaal niet bizar genoeg is, blijkt ook nog dat Jenny voor Dr. Jekyll werkt. De befaamde arts die worstelt met zijn gewelddadige alter ego Edward Hyde. Jekyll wil het kwaad uitroeien en is bereid onze held Nick daarvoor op te offeren. Ondertussen draait prinses Ahmanet helemaal door en lijkt Nick aan alle kanten de pineut te zijn.

Cruise acteert luchtig en weet bij vlagen een geslaagd grapje door alle nonsens heen te fietsen. Maar zelfs een veteraan als hij kan niet doen verhullen dat deze zoveelste wederopstanding van The Mummy geen bijster interessante toevoeging aan de verzameling is. Het open einde maakt duidelijk dat Universal van plan is om nog wel even door te gaan met de mummie-avonturen. Zolang die geld opleveren natuurlijk, daarna vindt de studio vast wel weer een andere reeks om te recyclen.

 Door Kita van Slooten

Weekendagenda

Bunkerdag

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitse bezetters langs de gehele kust – van Zeeland tot de Wadden – honderden bunkers en linies aangelegd. Deze linie, de Atlantikwal genoemd, liep vanaf de kust van Zuidwest-Frankrijk tot Noord-Noorwegen. Aanstaande zaterdag zijn deze bunkers geopend in het kader van de Bunkerdag. Eindelijk kun je die betonnen bouwsels, die vaak verscholen onder de duinen liggen, eens van binnen bekijken. Er zijn wandelingen, ​re-enactments; je kunt vleermuizen zoeken en theatervoorstellingen bijwonen. Voor meer informatie en tickets: www.bunkerdag.nl.

De Stijl 100 jaar!

In het kader van 100 jaar De Stijl stelt het Gemeentemuseum voor het eerst in zijn geschiedenis zijn gehele collectie werken van Mondriaan tentoon. Meer dan 300 schilderijen, tekeningen en schetsen, maar ook persoonlijke spullen als foto's en brieven nemen je mee op een ontdekkingstocht door het leven van Piet Mondriaan. Zo is zijn Parijse atelier (op ware grootte) nagebouwd. www.gemeentemuseum.nl

Vechtersjassen

In het Groningse vestingstadje Bourtange waan je je komend weekend bijna 500 jaar terug. Hier wordt met honderden commandanten, kanonniers, musketiers, piekeniers, vaandeldragers en tamboeriers de Slag om Bourtange uit de 80-jarige Oorlog nagespeeld.

Vind je al dit geweld maar niks, bedenk dan dat Bourtange altijd een bezoekje waard is omdat het een van de mooiste en bestbewaarde vestingsteden van Nederland is. www.bourtange.nl.

Bacchanaal

Nou ja, je hoeft er natuurlijk niet een bacchanaal van te maken, gewoon een glaasje wijn drinken kan ook. Maar, dit festival is gewijd aan Bacchus – de god van de wijn – en dus ga je hierheen om wijn te proeven en te drinken. Natuurlijk zijn er allerlei foodtrucks en optredens, met onder meer Douwe Bob. Met het mooie weer op komst, reserveer snel een kaartje op: www.bacchuswijnfestival.nl

Toekomstmuziek?

Het Future Flux Festival in de Onderzeebootloods in Rotterdam geeft ons een kijkje in de toekomst, met een knipoog. Zo kun je een nep-bomdetector maken, je batterij laten werken op zwaartekracht en zijn er verschillende kunstenaars die performances of de schoonheid van de kosmos tonen. Niet voor niets noemen de organisatoren dit een 'magische speeltuin'. Daarnaast zijn er lezingen en workshops. www.futurefluxfestival.nl.

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Saté ajam met pindasaus

In samenwerking met Fontaine Uitgevers

De beste kipsaté maak je van kippendij. Serveer er een pittig-zoete pindasaus bij die de schrijver van het nieuwe Handboek voor de perfecte kip Marcus Polman ooit leerde maken van de kokkin van het legendarische Indonesische restaurant Garoeda in Den Haag.   

Voorbereiding: 30 minuten | Marineertijd: minimaal 1 uur | Bereiding: 3-5 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 kilo kippendijen, ontbeend

Voor de marinade:

 • 100 ml arachideolie
 • 300 ml ketjap manis
 • 1 rode chilipeper, zaad verwijderd, fijngesneden
 • sap van 2 limoenen
 • 3 sjalotten, fijngesneden
 • 4 teentjes knoflook, geperst
 • 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
 • 15 gram bruine basterdsuiker
 • versgemalen peper en zout

Voor de pindasaus:

 • 200 gram rauwe pinda’s 
 • 400 ml plantaardige olie (bijv. arachideolie)
 • 5 citroenblaadjes
 • 3 eetl. gedroogde gebakken uitjes
 • 3 eetl. sambal oelek
 • 3 teentjes knoflook, geperst
 • 1 theel. zout
 • 5 eetl. suiker
 • 1 eetl. azijn
 • 2 eetl. ketjap manis

Bereiden:

1 kies je kip

Vraag de poelier of slager om kippendij van scharrelkip. De dij bevat meer vet en blijft het sappigst tijdens het grillen. Snijd de kippendij in gelijke blokjes van ca. 2,5 x 2,5 cm.

2  marineren

Meng de olie en de ketjap in een kom. Voeg de rode chilipeper toe met limoensap, sjalotten, knoflook, gember, suiker, peper en zout en roer alles goed door elkaar. Leg de kipblokjes in de marinade. Dek de kom af met aluminiumfolie en zet hem minimaal 1 uur in de koelkast.

3 saus

Maak intussen de pindasaus. Bak de pinda’s in een wok of koekenpan circa 5 minuten in de olie op halfhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Schep de pinda’s met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken en afkoelen. Maal de geroosterde pinda’s zodra ze afgekoeld zijn in een blender of vijzel fijn (houd hiervan circa 4 volle eetlepels apart). Stamp het citroenblad fijn in de vijzel met de rest van de pinda’s. Voeg de gebakken uitjes en de sambal toe en meng alles goed zodat een gladde pasta ontstaat. Verwarm een scheut olie in de wok of koekenpan en bak de knoflook. Doe het pinda-kruidenmengsel erbij en roerbak het kort. Voeg een glas water toe en breng het geheel op halfhoog vuur al roerend aan de kook. Doe er ook zout, suiker, azijn en ketjap bij. Proef en doe er desgewenst nog wat suiker of zout bij. Voeg de achtergehouden gemalen pinda’s toe aan deze saus en roer alles goed door elkaar. Je hebt nu een vrij dikke saus met grove stukjes pinda erin. Voor een dunnere saus kun je nog wat extra water toevoegen. 

4 satéprikkers

Haal de kipblokjes uit de koeling en laat ze in circa 30 minuten op kamertemperatuur komen. Rijg ze aan ijzeren of houten satéprikkers, 3-4 blokjes per prikker. Rooster de satés op halfhoog vuur in een grillpan of op de barbecue. Draai de stokjes regelmatig om zodat het vlees aan alle kanten mooi bruin wordt.

5  serveren

Schep de warme pindasaus over de satés. Garneer eventueel met fijngehakte bosuitjes, koriander en gedroogde gebakken uitjes.

Handboek voor de perfecte kip
Dat we met een grote boog om de plofkip heen moeten lopen weten we inmiddels allemaal. Maar hoe herken je een echte kwaliteitskip? Hoe krijg je thuis zo’n lekker krokant velletje voor elkaar? En wat is het geheim van de perfecte kippenbouillon? Handboek voor de perfecte kip geeft de definitieve antwoorden. Marcus Polman bezocht tientallen boeren, chefs, poeliers en slagers in binnen- en buitenland om te onderzoeken wat er komt kijken bij het bereiden van een superieur kippetje. Daarbij geeft hij dé 25 klassieke kiprecepten: van een foolproof coq au vin tot in eendenvet gekonfijte kippenbout; van Bresse-kip à la crème tot all American fried chicken met zelfgemaakte chilisaus.

Titel: Handboek voor de perfecte kip
Auteur: Marcus Polman
Prijs: € 16,95
ISBN: 978 90 5956 618 7
Uitgever: Fontaine Uitgevers

 

 

 

 

 

 

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

VENTOUX

Wanneer kijken: als je ooit jong bent geweest
Wanneer niet: als je zelf pijnlijke herinneringen probeert te verdringen
Naast je op de bank: olie om je fiets én je herinneringen te smeren
Waar: Videoland

Van Cloaca tot de Loft tot Ventoux; in Nederlandse films heeft mannenvriendschap altijd iets desastreus en romantisch. Oude verhoudingen zitten de huidige relaties in de weg, en er is altijd een Heftige Gebeurtenis die nog steeds het leven van de mannen overschaduwd. 

In Ventoux zijn er twee drijvende krachten die nog altijd doorwerken nu de hoofdpersonen al lang volwassen zijn: de rivaliteit om het mooie meisje Laura en de mysterieuze dood van Peter, één van de jongens uit het groepje. Als tieners beklimmen ze per racefiets de Mont Ventoux, en komen zonder Peter weer beneden. Dertig jaar later doen ze de fietstocht nog eens over. Er wordt steeds duidelijker wat er zich destijds heeft afgespeeld en waarom dat nog steeds pijn doet. Die berg komen ze wel weer op, maar of de vriendschap overeind blijft? Gaat het zien. 

AMY SCHUMER: THE LEATHER SPECIAL

Wanneer kijken: als je van harde grappen houdt
Wanneer niet: als je toch vooral vindt dat vrouwen lief en elegant horen te zijn
Naast je op de bank: jijzelf, in je mooiste leren outfit
Waar: Netflix

​Amy Schumer moet maar net je kopje thee zijn. Hier is een vrouw die bar weinig zin heeft te voldoen aan het traditionele plaatje van wat een vrouw moet zijn: bescheiden, lieftallig, charmant. Schumer heeft het liever over-the-top, confronterend en vulgair. Ze schreef de stand-up-comedy show speciaal voor Netflix en de reacties op bijvoorbeeld IMDB laten zien dat haar gevoel voor humor op z'n minst controversieel is. Dan valt het je misschien ook op dat er veel commentaar is op de keuze van haar outfit - een lederen broekpak, want zegt Schumer: iedere comedian moet eens een gênante voorstelling in het leer hebben gedaan. 

Dat is natuurlijk commentaar dat een man niet snel zou krijgen. En dat is precies het punt dat Amy Schumer probeert te maken; de moraal van wat mannen en vrouwen wel of niet mogen is wel heel dubbel. Harde seksgrappen? Leuk bij een man, onbetamelijk voor een vrouw. Dan blijft overigens wel in het midden of het ook echt leuke grappen zijn, want soms vliegt de comédienne daar een beetje mee uit de bocht. Toch is deze show best de moeite waard: als je er niet om kan lachen, is het in ieder geval een mooie aanleiding voor een stevige discussie op de bank. 

 

CASTLE

Wanneer kijken: als je trek hebt in ouderwets vermaak
Wanneer niet: als je meer van CSI bent
Naast je op de bank: een limo en een bakje chips, net als vroeger
Waar: Videoland

We moesten het even nakijken, maar het is toch echt waar: deze serie is nog best recent. Castle ging in 2009 van start en liep tot 2016. Gek genoeg voelt het een beetje gedateerd allemaal, zowel de manier van filmen als het uitgangspunt: knappe maar keiharde vrouwelijke rechercheur krijgt tegen wil en dank hulp van een charmante maar eigenwijze thrillerschrijver. Dat blijkt - vanzelfsprekend - een gouden combinatie en samen lossen ze iedere aflevering weer een zaak op. En natuurlijk is er ook buiten het werk de nodige chemie tussen de twee, want tegenpolen trekken elkaar nou eenmaal aan. 

Maar wat is er mis met een beetje ouderwets vermaak? De chemie tussen de twee hoofdrolspelers is voelbaar, de dialogen zijn grappig en de plotlijnen zitten goed in elkaar waardoor je steeds weer een andere verdachte in het vizier krijgt. Nathan Fillion is als Rick Castle een perfecte mix tussen charmant en irritant. Zoals zijn onwelwillende partner Kate Beckett in de eerste aflevering zegt: "Hij is als een kind van negen met te veel suiker op." Dat klopt en dat is eigenlijk best heel grappig. 

JENNY'S WEDDING

Wanneer kijken: als je het graag zoet en Amerikaans hebt
Wanneer niet: als je juist in de stemming was voor romantiek
Naast je op de bank: een kauwgompje om je glazuur te beschermen
Waar: Videoland

Iets met Katherine Heigle - die blonde uit Grey's Anatomy - en een bruiloft, dat moet wel een romantische komedie zijn, toch? Maar dat is in dit geval niet waar. De liefde is al gevonden en het huwelijk al in het verschiet. De geliefden moeten alleen nog even trouwen. En daar ligt de moeilijkheid, want het gaat hier om twee vrouwen. 

Niks moeilijks aan, zal je misschien denken, maar de familie van Jenny denkt daar anders over. Als ze eindelijk aan haar lieve maar traditionele ouders vertelt dat ze lesbisch is en haar huisgenoot eigenlijk haar vriendin, valt dat niet bepaald goed. De film gaat uiteindelijk vooral over pa en ma en hoe ze zich uiteindelijk neerleggen bij de geaardheid van hun dochter. Want dat ze zich erbij neerleggen is natuurlijk een zekerheid, wat dat betreft is er weinig verrassends aan. De thematiek maakt dit voor veel mensen nog wel een interessante film, maar verder heeft het een hoog waargebeurd-op-woensdagavond-telefilm gehalte. Behoorlijk zoet, intens Amerikaans.