Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 22, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Liefdesverdriet na je 40e

Liefdesverdriet. Toen je zestien was, dacht je dat de wereld verging. Maar hoe is dat eigenlijk als je op latere leeftijd uit elkaar gaat? Voelt het verdriet dan anders? En wat zijn de gevolgen? Weekend Magazine zocht het uit. "Stond ik daar met een grote zonnebril op naast het voetbalveld."

Anne (40, administratief medewerkster bij een advocatenkantoor, moeder van twee dochters van 8 en 12) kreeg na haar scheiding een relatie met Alex. Alex was nog getrouwd, maar lag in scheiding. Anne vertelt:

"Vanaf het allereerste moment dat Alex en ik elkaar ontmoetten was het duidelijk: we vonden elkaar geweldig. In de zes maanden die volgden appten we de hele dag en zagen we elkaar regelmatig. Als we elkaar zagen, liep ik op wolken. Totaal verliefd. Ik was een jaar ervoor gescheiden van de vader van mijn kinderen. Alex lag op dat moment in scheiding, niets zou onze liefde in de weg staan. Althans, dat dacht ik."

Megaklik
"Ondanks onze megaklik en de fantastische ontmoetingen, liet zijn definitieve scheiding toch op zich wachten. Tegen mij zei hij dat het niet lang meer zou duren, maar ondertussen begon ik daar steeds minder in te geloven. Na zeven maanden bleek mijn gevoel te kloppen: Alex besloot het toch nog een keer met zijn vrouw te proberen. Voor zijn gezin.

En hoewel ik zijn keuze respecteerde, was ik gebroken van verdriet. Ik had met Alex echt het gevoel dat ik voor de tweede keer in mijn leven mijn grote liefde had ontmoet. Ik had in mijn hoofd een plaatje dat we samen oud zouden worden. Door voor zijn vrouw te kiezen, viel dat beeld aan diggelen.

Gek genoeg voelde dit verdriet totaal anders dan het verdriet om mijn scheiding. Natuurlijk, ook daarover heb ik de nodige tranen gehuild. Maar dat was meer voor de kinderen, dat voor hen de situatie nu voor eeuwig zou veranderen, dan voor mezelf. Ik denk dat het idee dat onze relatie voorbij was, ook al langer in mijn hoofd zat. Toen het zo ver was dat we echt uit elkaar gingen, had ik een groot deel van de verwerking al gehad. Evengoed besef ik ook dat ik zo kort na de scheiding wel op een kwetsbaar punt in mijn leven sta, dus dat het best zou kunnen dat de klap van de breuk met Alex daarom nu extra hard aankomt."

Het liefst de hele dag in bed
“Natuurlijk had ik vroeger weleens liefdesverdriet gehad. Maar nu voelde dat totaal anders. Toen dacht ik dan: hop, door naar de volgende. Nu wist ik: misschien komt er wel helemaal geen volgende meer. Dat gevoel wat ik voor Alex had, zou ik niet zo snel meer voor iemand anders voelen. Het was echt zielsverwantschap. Daarnaast ziet mijn leven er nu zo anders uit dan tijdens de vorige keren van liefdesverdriet. In mijn studententijd had ik altijd wel iets in mijn agenda staan, was er altijd wel iemand om een wijntje mee te drinken. Nu hebben mijn vriendinnen ook gezinnen en word ik dus steeds weer geconfronteerd met het gevoel dat ik alleen ben.

Het is dat ik ’s ochtends op moest staan om mijn kinderen naar school te brengen. Anders lag ik het liefst de hele dag in bed met de deken over mijn hoofd. Ik voelde me zo verdrietig dat ik er fysiek last van had. Hoofdpijn en buikpijn had ik vrijwel iedere dag. Soms stond ik met een grote zonnebril langs het voetbalveld bij de wedstrijden van mijn kinderen, omdat ik ’s nachts van verdriet niet kon slapen. Ik hoop dat ik ooit nog een keer iemand zal tegenkomen die me net zo raakt als Alex. Maar die kans schat ik vrij klein.”

Philip (51, controller, vader van twee zoons van 6 en 7 en een dochter van 9) kreeg na twaalf jaar huwelijk de schrik van zijn leven. Zijn vrouw Elsa wilde bij hem weg.

"Het ging al een tijdje minder goed tussen mij en Elsa, maar ik gaf ons drukke leven met drie kinderen daarvan de schuld. Daarnaast was onlangs mijn moeder overleden, ook dat gaf veel verdriet en onrust in huis. Maar toen we met het hele gezin op vakantie waren geweest, had ik het gevoel dat we weer een beetje met een schone lei konden beginnen. Helaas dacht Elsa daar anders over. Ze gaf te kennen dat ze niet verder wilde met me. Meteen nadat ze dat had gezegd, deed ze haar trouwring af. Ik was totaal in shock. Vier maanden later waren we gescheiden."

Vreselijk gekwetst
"Ik heb me nog nooit in mijn leven zo machteloos gevoeld. Soms zeggen mensen dat het voelde alsof ze het liefst in een gat in de aarde wilde zakken. Dat klopte wel. Het werd letterlijk en figuurlijk zwart voor mijn ogen. Ik was nerveus en emotioneel. Ik kon het niet geloven. Als ik soms over een spoorbaan reed, dacht ik: als er nu een trein aan komt, vind ik dat niet eens erg. Natuurlijk meende ik het niet, maar ik voelde me zo vreselijk gekwetst. Het gevoel dat iemand anders voor jou beslist dat je leven vanaf dat moment totaal anders zal zijn, is onverkropbaar. Mijn moeder was ook pas overleden, mijn baan stond op de tocht en mijn vrouw wilde bij me weg. Al mijn zekerheden waren opeens verdwenen. Ik hoopte dat ze terug zou komen op haar beslissing. Maar dat was niet zo. In een waas kwam ik die periode door."

Ingeruild
"Voor mijn gevoel is liefdesverdriet van vroeger niet te vergelijken met nu. Als je jong bent, heb je geen verantwoordelijkheden samen. Een koophuis, kinderen. Die band die je samen hebt is anders. Vroegere relaties waren ook leuk, maar zoveel had je nog niet met elkaar gedeeld als het weer voorbij was. Wij hadden twaalf jaar huwelijk samen. Twaalf jaren waarin we zoveel meemaakten. Dat het verdriet daarover anders voelt, is volkomen logisch.

Binnen vijf maanden had mijn ex een nieuwe vriend. Ik voelde me ingeruild, als gebruiksartikel terzijde gezet. Mijn eigenwaarde heeft hierdoor een behoorlijke knauw gekregen.

Ik heb zo veel geprobeerd om eroverheen te komen. Maatschappelijk werk, een psycholoog, een gezinsconsulente, EMDR-therapie. Vooral dat laatste heeft me goed geholpen. Bij vrienden kon ik ook wel terecht, maar het is moeilijk te begrijpen voor ze als ze zelf deze situatie niet kennen. Dan zeggen ze: voor jou komt er wel een andere vrouw, je bent leuk genoeg. Daar gaat het me niet om, er zijn genoeg andere vrouwen, maar ik ben de liefde van mijn leven kwijt.

Ik ben nu bijna twee jaar verder. Ik sta weer positiever in het leven. De pleisters heb ik op de wonden geplakt, al zijn de wonden niet weg. Ik denk dat ik nu wel open sta voor een nieuwe vrouw in mijn leven. Maar een band als ik met mijn ex had, krijg ik nooit meer. Samen zwangerschappen doormaken, kinderen krijgen. Dat ga ik met iemand anders niet meer beleven."

En wat zegt de deskundige erover? Sylvia van der Spek is relatiecoach/psychologe bij Relatieraadsel.nl

"Liefdesverdriet is iets universeels. Of je nou 18 of 80 bent: in principe sta je serieus in die relatie. Dus als het overgaat, doet dat pijn. Je hebt natuurlijk op je 18e wel met andere factoren te maken. Hormonen bijvoorbeeld. Daardoor kun je het verdriet anders ervaren. Ook is het afhankelijk van de tijd die je hebt om je met de liefdesverdriet bezig te houden. Als je een baan hebt, kinderen, móet je door en heb je minder tijd om je er emotioneel heel erg in te verliezen. Op latere leeftijd ben je ook vaak nuchterder en kun je er daarom beter mee omgaan.

Liefde laat zich niet dwingen. Die ander heeft vetorecht. Als die ander bepaalt dat het afgelopen is, heb je het daar maar mee te doen. Als een boek uit de bibliotheek dat al terug moet, voordat het uit hebt gelezen. Daardoor is het soms frustrerend en voel je je machteloos.

Natuurlijk kunnen er momenten zijn dat je zwelgt in liefdesverdriet. Dat je het liefste die dag in je bed blijft liggen bijvoorbeeld. Zolang dat niet iedere dag is, is dat ook niet erg. Geef er dan maar gewoon eventjes aan toe. Huil het er maar uit.

Als je er moeite mee hebt om het los te laten, probeer het te relativeren. En als dat niet lukt: het is een keuze. Als je er vanaf wilt, moet je ook je best doen om er vanaf te komen. Het gaat niet vanzelf. Hoe lang het duurt, valt niet te zeggen. Het is per persoon verschillend hoe lang je nodig hebt om eroverheen te komen.

Het kan natuurlijk wel dat je bang bent dat je boven de 40 niet zo makkelijk een volgende grote liefde ontmoet. Je ontmoet misschien relatief minder mensen dan op jongere leeftijd. Maar goed: je hebt er natuurlijk maar eentje nodig. Dus maak je daar maar vooral niet te druk om."

Vijf tips om liefdesverdriet te verwerken van Sylvia van der Spek

- Zoek afleiding. Ga iets doen waar je blij van wordt.

- Doe iets wat je volledige inspanning vergt. Ga iets nieuws leren of sporten. Iets waar je geluksstofjes van aanmaakt.

- Laat het verdriet wel toe. Ervaar het, voel het, maar blijf er niet in hangen.

- Heb het er met anderen over, deel je gevoel.

- Word boos. Om van iemand los te komen is boos worden de meest makkelijke manier. Bedenk bijvoorbeeld: ‘Jij hebt mij gedumpt. Dan kan ik je toch niet langer leuk vinden?’

- Stel jezelf een limiet in de tijdsspanne dat je je met je ex bezig mag houden. Neem je bijvoorbeeld voor: ik mag alleen tussen acht en negen over hem nadenken. Dan structureer je die gedachten. Maar eigenlijk is natuurlijk een relatie waar je zo veel over na moet denken al niet goed voor je, onthoud dat ook.

Met dank aan: nieuwestap.nl

Door Merel Brons  

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Op jacht in de supermarkt: wat is nou gezond?

E-nummers, wel of geen suiker, voorgesneden groenten, gluten, melkvrije producten: door de bomen zie je bijna het bos niet meer. Hoe eet je gezond? Of in ieder geval normaal? En waar moet je dan op letten? Redacteur Franke van Hoeven ging boodschappen doen bij haar lokale super en zocht het uit.

Ik eet best gezond. Denk ik. Natuurlijk vind ik een patat en een kroketje heerlijk, maar ik probeer in ieder geval een paar keer per week vers te koken voor mijn gezin, al dan niet met behulp van een zakje. Al weet ik soms niet meer hoe het zit. Denk ik dat margarine op brood oké is, lees ik ergens op Facebook dat er plastic in zit. E-nummers blijken eerst slecht en dan weer goed, suiker is verslavend, gluten zijn slecht voor je darmen, ga zo maar door. Was mijn waarheid vroeger de Schijf van Vijf, nu zijn er zoveel trends, bijzondere producten, foodie-Instagram-accounts, interessante diëten, leefwijzen en kookboeken, dat ik er onzeker van word.

En dan zijn de verpakkingen ook nog zo aantrekkelijk. Trap ik voor mijn gevoel maar al te vaak in hippe verpakkingen. Hoe maak ik nou een verstandige keuze? Ik besluit een mandje boodschappen te halen en culinair onderzoeksjournalist Loethe Olthuis om advies te vragen. Haar boek Zin en onzin in de supermarkt  is net verschenen en als iemand weet hoe het zit, is zij het wel.  

Soja: beter dan melk?
Ik begin mijn rondje bij de melk. Maar mijn mandje komt het niet in, want iemand vertelde me dat het heel slecht is voor mensen. Ik neem dus iets mee uit het alternatieve zuivelschap, dat vol staat met amandelmelk, kokosmelk, haverdrank en cashewdrank. Ik kies voor sojayoghurt. Al weet ik niet of dat nou zo verstandig is, want ik las in een kookboek dat daar vrouwelijke hormonen in zitten die voor borstkanker zorgen. Nee, toch?! Loethe: "Melk is op zich bedoeld voor kalfjes. Als je dat een reden vindt om het niet te drinken, snap ik dat. Maar onze lichamen zijn door de evolutie aangepast om het te kunnen drinken. Er zitten goede kwaliteit eiwitten in, calcium, vitamines A en D. Calcium kun je uit planten halen, maar de hoeveelheid boerenkool die je dan bijvoorbeeld moet eten, krijg je echt niet weg."

"Als je kiest voor een zuivelalternatief, kies dan voor een product met toegevoegde calcium. Melkvervangers zijn hip, maar vaak betaal je veel geld voor water met een smaakje. Kijk altijd op het etiket of er toegevoegde calcium en vitamines in zitten. Soja heeft als enig plantaardig product de eiwitkwaliteit die in de buurt komt van melk. Het bevat toegevoegde calcium en vitamine B12. Het is plantaardig, wat beter is voor het milieu. Er zit ook minder onverzadigd vet in. Wat betreft die hormonen: je moet er wel héél veel van eten om iets te veranderen aan je hormoonhuishouding, iets van 8 liter. Per dag. En dan nog. Je krijgt er geen kanker van, daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan."

Supersmoothies
Op naar de smoothies met antioxindanten. Vol groente en fruit en trendy ingrediënten als spirulina, pompoen en gemalen tarwegras. Lijkt me een supergezond ontbijtje. Dus niet! Loethe: "Antioxidanten zijn omstreden, uiteindelijk bleken ze gebakken lucht. En ik vraag me af hoeveel je van de alles binnenkrijgt." Ik kijk op de verpakking. Tarwegras: 0,02 procent. Ai! En dan nog iets: "Je krijgt in één klap een hele kledder binnen, dat is een belasting voor je maag en darmen. Je zou het in kleine slokjes moeten drinken, maar dat doen veel mensen niet. Volwassenen zijn geen baby’s en hebben geen vloeibaar voedsel nodig. We hebben niet voor niets tanden om te kauwen! Een bak yoghurt met vers fruit is een beter ontbijt.

Boterham met boter en ham
Op naar de boterhammen. Daarop durf ik geen margarine meer te smeren, omdat er plastic in zou zitten. Roomboter is toch natuurlijker? Loethe: "De chemische samenstelling lijkt erop, maar margarine bevat geen plastic en ís ook geen plastic. Dat is een fabel." Gelukkig maar! Margarine en roomboter kun je allebei prima op je brood smeren. Dan: Coburger ham. Ik ben benieuwd naar de rook, die ik als ingrediënt op de verpakking zie staan: "Rook betekent dat het echt gerookt is. Niets mis mee. Wel zit er een conserveermiddel in dat best een heftig spulletje is." Ik schrik. Oh? Ook al niet goed? Maar wat moet ik dan op mijn brood eten? Loethe lacht en vraagt hoeveel boterhammen met vlees ik eet. "Twee per dag, maximaal." Dan kan het geen kwaad, stelt ze me gerust.

Suiker, verslavend?
Dat geldt overigens ook voor de hoeveelheid suiker in de ham. Maar suiker is toch slecht? Hartstikke verslavend? "Suiker in vleeswaren zit er vooral in voor de smaak, is een zogenaamde smaakversterker. In deze hoeveelheid kan het geen kwaad. Er heerst tegenwoordig een enorme suikerangst, maar je krijgt verreweg de meeste suiker binnen door het eten van bijvoorbeeld zoete zuivel, snoep, koek of gebak. Suiker is lekker, maar verslavend is het niet. Wel is het zo dat suikerhoudende voedingsmiddelen je bloedsuiker omhoog jagen, wat een fijn gevoel geeft. Vervolgens klapt-ie naar beneden, waardoor je weer zin krijgt om te eten. Maar het is niet zo dat je afkickverschijnselen krijgt als je het niet eet of drinkt."

Zeewier: superfood of niet?
Dan heb ik nog iets exotisch uit het schap getrokken. Ik heb het nog nooit thuis gegeten, maar wel af en toe in een restaurant bij mijn bordje sushi: zeewier. Loethe: "Zeewier is goed. Een gezonde groente, lekker pittig. Wel zit er veel zout in. Het is goed voor mensen die geen brood eten, want zo krijgen ze wel jodium binnen. Houd er overigens rekening mee dat geen enkel product een superfood an sich is," waarschuwt ze me. "Als je de hele dag kant-en-klaareten eet en ‘s avonds een portie zeewier, dan ben je niet supergezond bezig."

Verspakket: beter dan gedacht
Tot slot: een verspakket. Vol verse groenten en een sausje om zelf lasagne te maken. Hartstikke makkelijk, want het is bijna compleet. Er zitten bovendien veel verschillende groenten in de verpakking. Loethe is hier heel enthousiast over. "Dit helpt mensen meer groenten te eten. Je hoeft er niet over na te denken, maar je krijgt wel genoeg binnen. Bovendien gaan alle groenten uit het pakket de pan in, dus ligt er niets te fermenteren in je ijskast. Kortom, van dit soort producten word ik hartstikke blij."

Waar moet je nou op letten?
Zijn er in het algemeen nog dingen om rekening mee te houden, als consument? "Wantrouw mooie kreten op de verpakking als ‘gezond’, ‘natuur’ of ‘puur’ en plaatjes van blije kippen in de wei. Let bij vlees alleen op de Beter Leven-sterren of een ander betrouwbaar keurmerk. ‘Met fruit’ betekent meestal: met meer suiker. Of met 0,01% fruitsap. ‘Glutenvrij’, ‘tarwevrij’ en ‘lactosevrij’ zijn alleen belangrijk voor de paar procent van de bevolking die hier overgevoelig of allergisch voor is. Voor alle anderen zijn gluten, tarwe en lactose prima. Stevia is niet gezonder dan aspartaam, wel duurder. Vrijwel alle zoetstoffen zijn gezonder dan suiker." En heeft Olthuis tot slot nog één tip om gezonder te eten? "Verdubbel de hoeveelheid groenten en fruit die je nu eet. Als je dat doet, ben je al een heel eind op weg." Gelukkig maar, komt mijn verspakket lasagne vanavond goed van pas!

Nog meer zin en onzin

Vlees: ja of nee?
Kies zo veel mogelijk voor biologisch i.v.m. dierenleed en milieubelasting. Of let op het Beter Leven-keurmerk: hoe meer sterren, hoe diervriendelijker. Vleesvervangers zijn een goed alternatief, mits ze (toegevoegde) vitamine B12 en ijzer bevatten.

Welke vis?
Vette vissoorten voor de Omega 3 en 6. Duurzaam is wilde vis met het MSC-keurmerk en kweekvis met ASC- of biologisch keurmerk. Paling is bijna uitgestorven, niet doen dus.

Groenten
Zijn heel gezond, liefst een combinatie van rauw en gaar. Vers, blik of vriezer: allemaal goed! Net als voorgesneden groenten. Zoete aardappels zijn niet gezonder dan gewone.

Brood
Heel gezond, je wordt er niet dik van. Spelt en tarwe zijn even gezond en bevatten evenveel gluten en vezels. Volkorenbrood is het best.

Rijst of pasta?
Allebei goed, maar dan wel zilvervlies en volkoren. Verse pasta is niet beter dan gedroogd, wel duurder. Quinoa is goed, maar geen superfood. Het is vooral hip en duur.

Vet
Onverzadigde vetten zijn gezonder dan verzadigde. Helemaal vetvrij eten is ongezond. Transvetten, bijvoorbeeld in harde margarines en braadvet, gebak, koek en snacks, zijn slecht voor je.

Zuivel
Door het Voedingscentrum worden 2, 3 porties ongezoete zuivel per dag aanbevolen voor de calcium, vitamines B en eiwit. Let op met gesuikerde drankjes en (kinder)toetjes. Ze bevatten veel suiker en er zitten soms onnodige toevoegingen in.

Kaas
Oude kaas is vetter dan jonge. Er is veel ‘magere’ 20+, 30+-kaas, maar stiekem is volvet toch echt het lekkerst.

Eieren
Zijn gezond: ze zitten vol hoogwaardige eiwitten, vitamines en mineralen en is een volwaardige vleesvervanger. Of je cholesterol ervan stijgt, is niet bewezen. Liefst vrije uitloop of biologisch. Let ook hier op de Beter Leven-sterren als je kippen een beter leven toewenst.

Zoet broodbeleg
Er zit veel suiker in en weinig voedingswaarden, dus houd het bij een boterham per dag. Chocoladepasta zit vol vet én suiker. Light jam is met water verdunde jam. Notenspreads, tapenades en spreads als hummus zijn een gezond alternatief.

Snoep & snacks
Chocolade, koekjes, snoep, chips. Voor alles geldt: met mate. Light-varianten zijn zo light niet!

Alcohol
Maximaal één glas per dag, raadt het Voedingscentrum aan.

Pakjes, potjes, zakjes
Leveren veel extra calorieën, zout en suiker, en zijn daarmee dus niet zo gezond. Maaltijdpakketten zijn vaak duur en niet per se makkelijker.

Meer weten? Lees dan Zin en onzin in de supermarkt, Loethe Olthuis, Uitgeverij Nieuw-Amsterdam, € 24,99

Door Franke van Hoeven

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Blij met een jaar lang gratis ei

In samenwerking met Ovoned

Wat kan je allemaal maken met een eitje? Dat vroegen de collega's van Editie NL aan jullie. Van alle ingestuurde recepten koos de redactie er vier en verslaggever Lonneke Haveman probeerde ze uit. Op Facebook konden jullie vervolgens stemmen op het allerleukste recept. De gevulde kaiserbroodjes van Jessica Siebers wonnen overtuigend. 

Editie NL ging bij haar op bezoek om haar te feliciteren met de winst. De prijs: een jaar lang gratis eieren!

Wij vroegen aan Jessica (31) of ze al die eieren ook in haar nu befaamde kaiserbroodjes gaat doen. 

"Ik heb die broodjes ooit ergens voorbij zien komen en geef er nu steeds mijn eigen twist aan. Het ligt altijd een beetje aan wat ik in huis heb - de broodjes lenen zich prima om allerlei kliekjes in te verwerken. Nog een paar champignonnetjes, stukjes ham, een restje feta, noem maar op. Ik maak ze meestal als ontbijt en de hele familie geniet mee. Laatst bijvoorbeeld maakte ik ze voor mijn schoonouders met het paasontbijt en ook bij de kinderen staat dit gerecht hoog op het favorietenlijstje."

Maar er kan nog zoveel meer met eieren?

"Oh absoluut! Ik ga natuurlijk sowieso de drie andere gerechten maken die meededen aan de wedstrijd, zoals de Griekse yogurtcake. Verder ben ik beheerder van een Facebookpagina waar mensen recepten kunnen uitwisselen, Recepten voor en door iedereen heet die. Ik kook dus graag en vaak. Hoe moeilijker een recept, hoe leuker de uitdaging. Maar simpel is ook heerlijk: een lekker stuk toast met gerookte zalm en een gepocheerd eitje bijvoorbeeld. En ik maak altijd zelf mijn mayonaise, daar kan je echt eindeloos mee variëren."

Mayonaise-in-1-minuutje van Jessica

Doe alle ingrediënten in deze volgorde in een maatbeker:

1 ei
200 ml zonnebloemolie
1 tl mosterd
1 el azijn
1 tl suiker
1/2 tl zout

Dan de staafmixer er in, even op en neer bewegen (15 á 20 seconden) en klaar is je snelle mayo. Je kan met de smaak natuurlijk ook enorm variëren. Kerriepoeder erbij, hete peper, verse kruiden: je kan het precies zo maken als jij lekker vindt. 

Die eieren die je gewonnen hebt, komen dus wel op?

"Vroeger hoorde je altijd dat je moest oppassen met eieren, maar ik heb inmiddels wel begrepen dat dat alweer achterhaald is. En dus staan ze regelmatig bij ons op het menu, in allerlei vormen. Mijn dochter van 10 bakt vaak zelf al een eitje als ze uit school komt. En laatst kwam mijn zoontje van 6 boven vertellen dat hij ontbijt voor me aan het maken was. Toen ik toch maar even in de keuken kwam kijken, had hij een heel ei gewoon zo in de koekenpan gelegd. Misschien nog niet helemaal goed uitgewerkt, maar het begin is er. Je kan wel zeggen dat mijn kinderen het kookvirus hebben meegekregen!"

Je eitjes komen straks allemaal van dezelfde boerderij. Wat vind je daarvan?

"Naarmate ik meer kook, ben ik ook steeds bewuster bezig met de producten die ik gebruik. Ik let tegenwoordig bijvoorbeeld goed op dierenwelzijn. Vroeger deed ik dat niet, maar ik sta steeds meer stil bij het verhaal achter wat ik op mijn bord heb. Dat is niet alleen voor mij belangrijk, maar ook voor mijn kinderen. Ik zou het super vinden als we een keer mogen gaan kijken op de kippenboerderij waar onze eieren straks vandaan komen, en de kids ongetwijfeld ook. Ze gaan wel regelmatig naar de fruittuin, maar zijn nog nooit op zo'n echte boerderij geweest. Leuk én belangrijk om te weten!"

Van de kip naar je bord:

Leuk zo'n jaar lang gratis eieren, maar voor ze bij Jessica en haar gezin op het bord liggen, hebben ze al een lange weg afgelegd. Hoe ziet de weg van een ei er eigenlijk uit?

- Eerst moeten de kippen geboren worden die de eieren gaan leggen. Dat start bij de fokker, die zorgt voor bevruchte eitjes.

- Bij de broederij worden de bevruchte eieren uitgebroed onder warme broedlampen. De kuikentje die worden geboren, groeien in zeventien weken op tot legkippen.

- Die gaan dan naar een kippenboerderij om daar hun eieren te leggen.

- Je koopt natuurlijk geen losse eieren in de winkel. Die zitten netjes in een doosje, dat wordt gevuld in het pakstation. Zij leveren niet alleen eieren aan supermarkten, maar ook aan speciaalzaken en restaurants.

- Niet alle eieren worden heel verkocht. Er zijn ook eieren nodig voor bijvoorbeeld koekjes. Die komen van de brekerij. Die levert trouwens ook eieren voor in shampoo en verf.

Wil je weten van welke boerderij jouw ei komt? Dat kan! Download dan de app voor Android of iOS!

 

Verrassingsbruiloft: 'Ik dacht nog, gaat ze nou echt in die jurk knippen?'

Het hoort de mooiste dag van je leven te zijn. Maar voor Laila Matze-Evers was het vooral een erg zure herinnering: haar bruiloft. Begin dit jaar vertelde ze in Weekend Magazine hoe de hele dag in de soep liep. Dat werd ook gelezen door de redactie van Staatsloterij Puur Geluk en die besloten Laila en haar man Pascal op spectaculaire wijze te verrassen. "Ik dacht nog: wat zonde om die jurk helemaal te verknippen."

20 augustus 2004 had een prachtige dag moeten zijn. Een bruiloft in een fort. Een erewacht voor Pascal, die militair is. Een groot feest met alle vrienden en familie. Een heerlijke nacht samen in een mooie bruidssuite. Maar het was bepaald geen sprookje, eerder een nachtmerrie - er was eigenlijk weinig dat níet tegenviel. En ondanks dat Laila en Pascal de 12.5 jaar die daarop volgden samen heel gelukkig waren, bleef dat toch een beetje steken. En toen kreeg ze een appje van de redactie van Weekend Magazine.    

Fotoshoot
Laila: "Ze vroegen of een collega me mocht benaderen voor een nieuwe productie. Op het vorige artikel had ik veel leuke reacties gehad, ik stond er wel voor open. En dus kreeg ik een telefoontje: of ik zin had om als bruid op de foto te gaan, voor een mooie shoot in het Magazine. Dat leek me hartstikke leuk. Maar het was nog wel even een gedoe: het moest doordeweeks en ik heb net een nieuwe baan. Maar gelukkig bleek dat geen probleem en konden we een afspraak maken."

Dat Laila vrij kreeg, daar zorgden Manouk Samsom en haar collega's van de redactie van Staatsloterij Puur Geluk wel voor. Die hadden allang aan Laila's nieuwe baas laten weten wat het plan was, en dat ze dus niet zómaar vrij vroeg. En dat was niet het enige dat ze regelden. Zonder dat Laila het wist, werden haar vrienden uitgehoord: wie mocht er echt niet ontbreken? Welke muziek moest er zeker gedraaid worden? Alles om ervoor te zorgen dat het stel alsnog een onvergetelijke dag zou krijgen. En Laila had niets door: "Op een gegeven moment kreeg ik een appje van een kennis. Hoe mijn zus ook alweer heette? Dat vond ik een rare vraag, maar ze zouden elkaar op een feestje hebben gezien. Ik heb er verder niet meer over nagedacht, maar later bleek dat de redactie via Facebook die kennis hadden benaderd om allerlei informatie te achterhalen."

Prachtige bruid
Terwijl de voorbereidingen in het geheim in volle gang waren, bereidde Laila zich voor op de fotoshoot. "Op 10 mei werd ik van werk opgehaald met de taxi. Heel luxe natuurlijk, maar het voelde ook wel gek. Zo chic doen voor een shoot? Maar ja, ik weet ook niet hoe dat normaal gaat." Eenmaal op locatie werd ze voorgesteld aan het team. Die vroegen haar honderduit over de mislukte bruiloft van 2004, terwijl ze Laila onderwijl omtoverden in een prachtige bruid.


Laila gaat een jurk uitzoeken; beeld van de geheime camera

"Het was allemaal zo overweldigend", vertelt Laila. De eerste jurk was gelijk raak, maar ik mocht ook nog een paar anderen passen. Toen ik m'n definitieve keuze had gemaakt, werd de jurk helemaal op maat gemaakt. Dat vond ik wel opvallend: er ging letterlijk iemand met de schaar in om hem voor mij op lengte te knippen. Dat was nogal wat voor één fotoshoot, vond ik! Ik vroeg nog of ze de zoom niet beter konden spelden, maar ze zeiden dat alles perfect moest zijn voor de foto. Ik kreeg een onderjurk en schoenen en prachtige make-up, alles erop en eraan. Op een gegeven moment moest ik uit een boekje ook nog een boeket en een taart uitzoeken, zogenaamd ook voor de foto's."

Gerommel aan de deur
En na al dat gedoe werd het ineens stil. De fotograaf - Paulien Huizinga - zei dat ze het licht niet mooi vond en het hele team vertrok, onder het voorwendsel dat ze dat even gingen fiksen. "Daar zat ik dan in m'n eentje. Ik dacht nog: word ik in de maling genomen?" Laila's man Pascal was die ochtend verteld dat hij als verrassing mee zou doen aan de fotoshoot. En een verrassing was het, voor Laila. "Ik hoorde gerommel aan de deur en daar kwam Pascal binnen, helemaal in militair tenue. Ik schoot meteen vol, zo'n mooi moment was het."


De uitzending van Staatsloterij Puur Geluk van 27 mei. Het fragment met Laila en Pascal is te zien vanaf 31:54.

Toen Laila's make-up weer was bijgewerkt, kregen ze te horen dat ze ook nog foto's op locatie gingen maken. Buiten stond een trouwauto te wachten. Pascal dacht natuurlijk dat hij in het complot zat, maar wist niet dat ook hem nog allerlei moois te wachten stond. "Hij dacht wel op een gegeven moment dat hij een auto met een camera achter ons zag rijden. Zal wel de politie zijn, zeiden we nog tegen elkaar. Achteraf blijken het allemaal puzzelstukjes te zijn, maar toen hadden we echt niets door. Behalve dat er iets geks aan de hand was, natuurlijk."

Ook opvallend: ze reden richting het fort waar ze eigenlijk zo graag hadden willen trouwen. En nog vreemder: ineens reed er een CV90 voor hen de weg op, het gevechtsvoertuig waar Pascal normaal in rondrijdt. "We hadden allebei overal kippenvel. Zo gek. Toen wisten we: hier gaat veel meer gebeuren dan we verwacht hadden." Ze mochten op de CV90 gaan zitten en reden zo het fort binnen.

Bruidsmars
Daar stonden ze dan, met z'n tweetjes in een feestelijk versierde ruimte. Zonder ballonnen overigens - die waren snel nog weggehaald, nadat Laila tijdens het passen had verteld dat Pascal daar geen fan van is. En op een buffettafel stond de taart die ze eerder had uitgezocht 'voor de fotoshoot'. Laila: "En toen begon ineens een bruidsmars te spelen, en kwamen achter witte doeken ineens al onze vrienden en familie tevoorschijn. Van mijn vriendin die op Texel woont tot iemand die ik nog van de basisschool ken. En ook mijn moeder - gelukkig maar, want die was de vorige keer kwijtgeraakt."

Acteur Dirk Zeelenberg trad op als trouwambtenaar. "Hij hield een fantastisch lief en persoonlijk verhaal, vol details en anecdotes. Hij noemde ook mijn vader, die overleden is. Dat was belangrijk voor me, want ook dat ging de vorige keer mis." Al met al een indrukwekkende ceremonie, met alles wat Laila en Pascal maar hadden kunnen wensen. "Mijn moeder zei dat ze mij en Pascal in geen tijden zo gelukkig en ontspannen had gezien. En dat was ook zo, juist doordat het zo'n verrassing was en ik zelf niets had geregeld, kon ik me er helemaal aan overgeven."

Er was dan ook aan alles gedacht: de erewacht, de juiste muziek en champagne en taart natuurlijk. De avond werd afgesloten met een dj en een geweldig dansfeest. Extra bijzonder: de aanwezigheid van Rowan, hun zoon van 10. " Die loopt al twee weken compleet te stuiteren, zo mooi vond hij het. En wijzelf ook. Het was zo persoonlijk en intiem."  

Pijnpuntje van de vorige keer: de huwelijksnacht. Die was weliswaar gezellig, maar toen leek het wel alsof het hotel vergeten was dat ze met een bruidspaar van doen hadden. Dat ging dit keer wel anders. "We konden eerst even langs huis om wat spullen te pakken en werden toen naar Rotterdam gebracht. Heel attent, want Pascal is een echte Feyenoorder. In het hotel hebben we allerlei lekkere hapjes besteld en vervolgens de hele nacht met elkaar nagepraat. Zo van: hoe dan? Wat is ons allemaal overkomen?". 

"Als mensen voortaan vragen wanneer ik getrouwd ben, zal ik altijd 10 mei 2017 zeggen. Dit was de bruiloft waar we zo van gedroomd hadden, de bruiloft die helemaal bij ons past. We hebben het de afgelopen jaren niet altijd even makkelijk gehad. Dit is de perfecte bezegeling van wat we allemaal hebben meegemaakt, wat we met elkaar delen en hebben opgebouwd. Zo ontroerend... Echt een dag om nooit meer te vergeten!"

Door Peper Hofstede

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Onbetrouwbare stappentellers

Heb je 500 calorieën verbrand tijdens het hardlopen of maar 300? Heb je 8.000 stappen gezet of toch maar 7.500. De resultaten van alle stappentellers verschillen behoorlijk. Niet bepaald betrouwbaar. Aan welke trackers heb je echt wat? En waarom zou je een stappenteller aanschaffen? Techredacteur Nina Verberne zocht het voor jullie uit.

In een recent onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Personalised Medicine, werden onlangs zeven populaire stappentellers* getest. Conclusie: de trackers kunnen totaal geen calorieën tellen. De resultaten van de zeven armbanden verschilden ontzettend. De meest accurate armband zat er al naast met een gemiddelde van 27 procent en de slechtste zat er met maar liefst 93 procent echt compleet naast.

Calorieverbranding is complex

Hoe kunnen deze resultaten zo verschillen? "Dit komt vooral omdat het meten van calorieverbranding heel complex is. Vaak kun je wel invullen of iemand een man of vrouw is en het bijbehorende gewicht, maar bij calorieverbranding moet ook rekening worden gehouden met de stofwisseling van een persoon", vertelt Martijn de Groot, medisch bioloog bij het Quantified Self Institute van de Hanzehogeschool Groningen

"De technologie die vaak bij stappentellers getest wordt zijn de accelerometers en gyroscoop in je telefoon. Er wordt een versnelling in een ruimte gemeten en deze wordt vertaald naar stappen. Over het algemeen meten de activity trackers best goed het aantal stappen," zegt de Groot. Daarvoor is een stappenteller dus best prima. Maar is je doel om te weten hoeveel calorieën je verbrand, dan hoef je er niet per se een aan te schaffen.

*De stappentellers die getest werden:

•    Apple Watch
•    Basis Peak
•    Fitbit Surge
•    Microsoft Band
•    Mio Alpha 2
•    PulseOn
•    Samsung Gear S2

Verrast door de hartslagmeter

De onderzoekers waren wel verrast door de hartslagmeters die in de armbanden verwerkt waren. De hartslagmeter van de Apple Watch bleek het beste uit de test te komen. Die had een gemiddelde foutmarge van 2 procent. De Samsung Gear S2 had een foutmarge van 6,8 procent.

Ikzelf heb in de loop der jaren verschillende trackers getest (van een Adidas sporthorloge tot de Misfit Phase, een horloge met ingebouwde stappenteller) en ben mij er altijd van bewust geweest dat je de trackers niet blindelings kunt vertrouwen.

Stappentellers werken motiverend

Toch geven de stappentellers vaak een fijne indicatie hoe je het er relatief vanaf brengt en dat werkt hartstikke motiverend. Zeker als je niet de enige bent met zo’n stappenteller. In de bijbehorende apps van deze trackers kun je vaak tegen vrienden, familie en zelfs onbekenden strijden wie het meest aantal stappen in een bepaalde tijd zet. En anders neem je het gewoon tegen jezelf op: vandaag meer stappen zetten dan gisteren bijvoorbeeld. Wil je dus meer bewegen en misschien wel een kilootje of twee eraf wandelen, dan is het aanschaffen van een stappenteller helemaal niet zo’n verkeerd idee.

  Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen Girl in a Tech World daarnaast is ze techredacteur bij Bright. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!​

  Souvenir: Fijn Frans vermaak

  Film van de week: Souvenir
  Regie: Bavo Defurne
  Met: Isabelle Huppert, Kévin Azaïs, Johan Leysen
  Waardering: 3,5 sterren

  Ooit was ze een ster op het Eurovisiesongfestival, nu staat ze in een fabriek handmatig de decoraties op talloze bakken paté te leggen. Van glamour naar glibberig vlees. Het artiestenleven van zangeres Liliane lijkt voorbij. Ze is na de scheiding van haar manager in de vergetelheid geraakt. Totdat de jonge, atletische Jean in dezelfde fabriek komt werken. Met zijn eindeloze energie en aanbidding weet hij het uitgedoofde vuur in Liliane weer aan te wakkeren.

  Regisseur Bavo Defurne gebruikt korte, veelzeggende shots om zijn personages te introduceren. Liliane met een glas whisky voor een stokoude tv. Jean vol vuur en passie in de boksschool. De mooie close-ups, die ook de rest van dit muzikale drama voorbij blijven komen, verrijken het charmante verhaal. Jean valt als een blok voor de veel oudere Liliane. Zij fleurt weer helemaal op en wordt ook verliefd op hem.

  In Hollywoodfilms is het doodnormaal dat de mannelijke held een piepjonge vrouw in zijn sterke armen sluit. De tegenspeelsters van filmsterren als Tom Cruise, Richard Gere en Johnny Depp hadden vaak hun dochter kunnen zijn. En wij slikken het als publiek voor zoete koek. Daarom is het zo leuk dat in Souvenir de rollen eens worden omgedraaid. Hoofdrolspeelster Isabelle Huppert is 64 jaar oud. Kévin Azaïs, de acteur waarmee ze in de film vol overgave het bed mee deelt, is maar liefst 40 jaar jonger.

  Fijn is ook dat Defurne met respect met zijn personages omgaat. Hun liefde wordt niet bespot. De gevoelens zijn oprecht en ze zijn gelijk aan elkaar. Jean en Liliane hebben elkaar nodig. Dankzij hem pakt ze het zingen weer op. En daarmee trakteert Souvenir ons niet alleen op een opmerkelijke romance, maar ook nog eens op lekker kitscherige chansons en dito dansmoves. Voor iedereen die met smart wacht op het volgende Eurovisiesongfestival is dit een heerlijk snoepje tussendoor.

  Door Kita van Slooten

   

  Weekendagenda

  Jazz in Duketown

  Eén van de grootste gratis jazzfestivals van Nederland met klinkende namen als Trijntje Oosterhuis, Joshua Redman en Michelle David & The Gospel Sessions in het gezellige Den Bosch. Vier dagen lang kun je genieten van jazz, blues, gospel en big bands verspreid door de stad. www.jazzinduketown.nl

  Ribs & Blues

  Altijd eens de Beach Boys of Golden Earring live willen horen? Ga dan komend weekend naar Raalte. Tijdens het – gratis! – Ribs & Blues festival treden meer dan 20 bands uit binnen- en buitenland op. Met natuurlijk de lekkerste (spare)ribs van Nederland. ribsenblues.nl.

  Holland Festival

  Opera, dans, ballet en concerten, maar ook toneel, performances en lezingen. Jonas Kaufmann zingt Verdi, Jude Law speelt Visconti, er is opera in Park Frankendael en nog veel meer! Het Holland Festival is het grootste podiumkunstenfestival van Nederland, verspreid over de grote theaters van Amsterdam met de Stadsschouwburg als festivalcentrum. www.hollandfestival.nl.

   VestRock

  VestRock is een 'boutique' popfestival maar wel met grote namen als Racoon en Jett Rebel. Op een eilandje in de vesting van het mooie stadje Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) kun je hier het hele weekend genieten van goede muziek, lekkere hapjes en natuurlijk drank. Ideaal voor een weekendje helemaal weg. 

  Oranjewoudfestival

  Klassiek, jazz, wereldmuziek: komend weekend is het Oranjewoud het toneel van een betoverend muziekfestival. Van intieme Schubert-uitvoeringen tot swingende jazzkwartetten en leuke muziekworkshops voor kinderen. In de 'Proeftuin' kun je chillen en hapjes uit de hele wereld proeven. www.oranjewoudfestival.nl.

  Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

  Appelcrumble met blauwe bessen & havermout

  In samenwerking met Kosmos

  Een heerlijk dessert uit de oven met appel en blauwe bes, bedekt met een dikke laag kruimeldeeg met havermout. Eet het lauwwarm met een bolletje vanille-ijs. Mmmmm!

  Bereidingstijd: 30 minuten |  Oventijd: 30 minuten

  Ingrediënten voor 6- 8 porties:

  • 800 gram goudrenetten of jonagoldappels
  • 125 gram blauwe bessen
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl kaneel
  • 150 gram bloem
  • 150 gram rietsuiker
  • 75 gram havermout
  • ¼ tl zout
  • 150 gram koude roomboter

  Extra nodig: 

  Ovenschaal van 20 x 30 cm of een ronde schaal met een doorsnede van 20-25 cm.

  Bereiden:

  De fruitlaag:
  Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in stukjes en doe ze in de ovenschaal. Voeg de blauwe bessen, de basterdsuiker en de kaneel toe en roer even goed door elkaar.

  Het kruimeldeeg:
  Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng bloem, rietsuiker, havermout en zout in een kom. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf ze door de droge ingrediënten tot een kruimelig deeg. Verdeel het kruimeldeeg over de appels en bessen en bak in het midden van de oven in 30 minuten gaar.

  Heel Holland bakt met Annemarie
  In dit nieuwste Heel Holland Bakt-winnaarsboek trakteert Annemarie je op een feest van herkenning. Heel Holland Bakt met Annemarie staat vol recepten die praktisch en toegankelijk zijn en ideaal om thuis te maken met de kids. Met haar klassieke bakrecepten worden alledaagse momenten weer heerlijk en bijzonder, met hoofdstukken als Bakken voor veel mensen, Bakken met weinig tijd, Bakken als het feest is en Bakken in het weekend. Inclusief de winnende recepten uit Heel Holland Bakt, zoals de indrukwekkende spekkoek.

  Titel: Heel Holland Bakt met Annemarie
  Auteur: Annemarie Pronk
  Fotografie: Harold Pereira
  Prijs: € 24,99
  ISBN: 978 902 156 48 21
  Uitgever: Kosmos

   

   

   

   

   

   

   

  On demand: de leukste films en series

  Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

  OCCUPIED

  Wanneer kijken: als je van politieke actie houdt
  Wanneer niet: als je je toch al zorgen maakt over de energievoorraad
  Naast je op de bank: een warme kruik bij gebrek aan verwarming
  Waar: Videoland

  Het uitgangspunt van Occupied is niet eens zo heel vergezocht. In de nabije toekomst is er een grote energiecrisis in Europa. Tegelijkertijd besluit Noorwegen alleen nog maar een revolutionaire manier van energievoorziening te willen gebruiken, en draait het land de traditionele kranen dicht. Dat bevalt Europa en Rusland maar niets. En dus vallen de Russen Noorwegen binnen om de premier tot andere gedachten te dwingen. 

  Een heel spannend idee met veel potentie. En het is ook echt wel een boeiende serie, met veel actie en interessante personages. We volgen voornamelijk de premier, Jesper Berg, een van zijn beveiligers, een journalist en hun families. Allemaal verhouden ze zich op een andere manier tot het probleem: zijn ze pro-Russisch of juist niet? Maar er zijn wel heel veel verhaallijnen, wat het zeker in het begin moeilijk maakt om één rode draad te vinden. Dat er niet een personage is dat de serie daadwerkelijk een smoel geeft, maakt het er niet beter op. Toch kan je hier best een zondagmiddagje of twee aan besteden. Wel als het regenachtig is, de zonneschijn hoef je er niet voor over te slaan.

  SLIM AFVALLEN

  Wanneer kijken: als het allemaal wel wat minder kan
  Wanneer niet: als je trek krijgt als je anderen ziet eten
  Naast je op de bank: een zak chips of een reep chocolade. Om het af te leren.
  Waar: Videoland

  Sonja Bakker, Atkins, clean eating, paleo: we hebben er allemaal weleens van gehoord, en misschien heb je er zelfs weleens een paar van geprobeerd. Maar wat doen al die verschillende diëten met je? En, ook niet onbelangrijk, val je er eigenlijk wel vanaf? 

  In deze driedelige documentaire proberen Britse proefpersonen ze uit. In totaal passeren 18 diëten de revue. In iedere aflevering volgen twee personen een crashdieet, testen twee anderen het effect van een ander eetpatroon in zes weken, en moet het laatste duo wel vier maanden aan de bak. Dat geeft een leuk inkijkje in de dieetcultuur van Groot-Brittannië. Daar lijdt bijna twee derde van de volwassen bevolking aan overgewicht, nog iets meer dan bij ons. Geen overbodige luxe dus.

  De conclusie is: alle diëten werken, want de deelnemers vallen allemaal af. Dat is ook te verwachten, want dat gebeurt nou eenmaal als mensen ineens veel bewuster met hun eten omgaan. Maar dat betekent niet dat het allemaal voor iedereen even makkelijk gaat en evenveel effect sorteert. Moet je jezelf enorm inperken, of je juist enorm tegoed doen aan één type voedsel? Eet je alleen op een bepaald moment van de dag, of gewoon de hele dag door? En wie raakt er 3 kilo in een week kwijt, en wie 5 kilo in vier maanden? Heel informatief dit. Maar eerst nog even dat restje chips verorberen.

  BLOEDLINK

  Wanneer kijken: als je The Disappearance of Alice Creed nog niet hebt gezien
  Wanneer niet: als je claustrofobisch bent aangelegd
  Naast je op de bank: je sleutels, zodat je maar weet waar ze zijn
  Waar: Videoland

  Bloedlink is een remake uit 2014 van de Britse film The Disappearance of Alice Creed. Waarom zo'n remake precies nodig is, is niet helemaal duidelijk, maar dat maakt het nog geen slechte film. Het draait om Rico en Vic, die elkaar in de gevangenis ontmoet hebben. Daar besluiten ze om, als ze eenmaal vrij zijn, miljonairsdochter Laura te ontvoeren en daarna voorgoed te vertrekken met het losgeld. Zo gezegd, zo gedaan, maar dat pakt natuurlijk helemaal anders uit.

  Interessant aan de film is dat er maar drie personages zijn, en dat in ieder geval de eerste helft zich ook grotendeels maar op één locatie afspeelt. Dat maakt het geheel tamelijk claustrofobisch. De acteurs hebben een spannende dynamiek met elkaar, met name de onleesbare Rico (Marwan Kenzari) en explosieve Victor (Tygo Gernandt) houden elkaar goed in evenwicht. De onderlinge verhouding van de personages blijkt steeds net even anders te liggen dan je verwachtte. Al met al genoeg om een dikke anderhalf uur geboeid te blijven kijken.

  VERLIEFD OP IBIZA

  Wanneer kijken: als je behoefte hebt aan iets vertrouwds
  Wanneer niet: als je net verlaten bent voor een ander
  Naast je op de bank: je creditcard, voor als je ineens een onbedwingbare behoefte voelt om naar Ibiza te gaan
  Waar: Videoland en Netflix

  Soms is het heerlijk om een oude vertrouwde film te kijken. The Usual Suspects voor de 800ste keer zien, alle liedjes van Dirty Dancing meezingen, of toch iets recenters. Zoals Verliefd op Ibiza. Misschien geen pareltje van hoogstaande cinematografie, maar wel gewoon een lekkere wegkijker. En perfect voor als je bijvoorbeeld liefdesverdriet hebt en gewoon even wil zien dat alles op het einde weer goed komt.

  Zoals veel Nederlandse films van de afgelopen jaren is Verliefd op Ibiza een soort raamvertelling met heel veel verschillende verhaallijnen en personages. Daar zitten best wat cliché's bij - Kim Feenstra is als golddiggende voetbalvriendin wel erg overdreven - maar ook een paar hele leuke verrassingen. Er is overal liefde in de lucht en dat allemaal tegen een achtergrond van blauwe baaitjes, hippe clubs en authentieke finca's. Je krijgt spontaan zin in een reisje. Het enige jammere is dat er naar hartenlust wordt gedumpt en vreemdgegaan. Daar moet je natuurlijk niet moralistisch over doen, het is maar fictie, maar is wel een tikje confronterend als je zelf net verlaten bent.