Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 20, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Levensgevaarlijk, en toch doen we het: appen in de auto

Je zit je te vervelen in de file. Of misschien appt je beste vriendin met een vraag of een sappig verhaal. En kom op, je kan toch prima rijden? Zo'n appje kan er toch makkelijk bij? Nou, mooi niet! Je laten afleiden in de auto door een telefoongesprek, social media of whatsapp-gesprekken is bewezen gevaarlijk. En toch doen we het massaal. "Als ik een mailtje moet beantwoorden, stuur ik met m'n knie."

Nieuwe cijfers van het CBS bevestigen het nog maar eens: we wéten wel dat al die afleiding achter het stuur gevaarlijk is, maar dat is blijkbaar geen reden om je telefoon tijdens het rijden in je tas te laten. Hans, Floris, Marcelline en Iliass zijn er aardig handig in geworden. Meestal gaat het goed, soms ook fout. 

"En dat is precies het probleem," legt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen uit. "We hebben het gevoel dat we dat heel goed kunnen, autorijden. En dat we best even snel iets anders kunnen doen. Zelfoverschatting is dat, en we worden er continu in bevestigd, omdat het vaker goed gaat dan fout. We denken vaak dat het slechtere chauffeurs zijn die in de vangrail belanden, maar we vergeten daarbij dat je niet alleen bent in het verkeer en dus nooit in je eentje de controle kunt hebben."  

"Voor je het weet ben jij 50 kilometer verder"

Hans (48), accountmanager, heeft naar eigen zeggen al een miljoen kilometer rijervaring. "Ik rijd al 20 jaar 50.000 kilometer per jaar. Klanten en collega's bel en mail ik vaak onderweg, mijn auto is een belangrijk onderdeel van mijn werkruimte. Zij verwachten ook wel binnen 20 minuten een reactie weet ik, dus dan ga ik echt niet wachten tot het einde van de dag. En daarbij levert al het werk dat ik onderweg al kan doen me een bak vrije tijd op natuurlijk. Eerlijk is eerlijk, het is niet alleen werk wat ik in de auto doe hoor. Ik zit zo'n 30 uur per week in de auto, dus ik verveel me ook wel onderweg. Iedere drie minuten kijk ik wel op mijn telefoon denk ik. Alle social kanalen check ik dus ook wel achter het stuur. Overigens doe ik dit nooit als ik met iemand anders in de auto zit, dan voel ik me ook verantwoordelijk voor mijn bijrijders. Ik denk ook dat niet iedereen dit kan. Je moet wel echt weten wat je doet. Als ik wegrijd, stel ik standaard mijn navigatie in, dan hoef ik niet te zoeken onderweg. Dat scheelt, ook tijdens het bellen. Soms ben ik zo gefocust op het gesprek dat ik me weer even moet oriënteren waar ik ben als ik ophang. Voor je het weet ben je vijftig kilometer verder."

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat er jaarlijks rond de 600 doden en zwaargewonden gevallen bij ongelukken ontstaan doordat iemand zat te bellen of te appen. En handsfreebellen is net zo gevaarlijk, volgens het SWOV, omdat je je aandacht er niet bij hebt. Uit Belgisch onderzoek bleek bijvoorbeeld dat automobilisten die handsfree aan het bellen waren, vier keer zo veel kans hebben om brokken te maken.

"Ik denk dat het verbod op bellen en appen in de auto straks achterhaald is"

Floris (28), directeur bij Laminaatenparket.nl, hangt bijna de hele dag aan zijn telefoon en zit zo’n vier uur per dag in de auto. Bellen, appen, mailen: alles doet-ie gewoon onderweg. “Het is zelfs zo dat ik vaak de auto pak als ik een belangrijk gesprek moet voeren. Op kantoor loopt iedereen in en uit heb ik altijd nog drie gedachten naast datgene dat ik aan het doen ben. In de auto is er focus, want de weg is altijd rechtdoor. Dan kan ik me beter concentreren op het gesprek. Sinds een jaar laat ik wel steeds vaker een collega rijden trouwens, zodat ik onderweg mijn handen vrij heb voor mailtjes en bellen. Ik neem altijd twee telefoons (een voor muziek en een voor bellen), een laptop en een iPad mee in de auto. En een koffie ernaast. Dat gaat eigenlijk altijd goed. Het scheelt ook wel dat ik een auto heb die zelf ingrijpt als ik bijvoorbeeld een file nader. Mooi hè, dat auto’s dat kunnen? Straks rijd ik in een Tesla, die rijdt helemaal zelfstandig. Dat heeft ook de toekomst denk ik. De kinderen die nu geboren worden, rijden straks allemaal in zulke auto’s. Het verbod op bellen en appen in de auto is naar mijn idee ook van tijdelijke aard. Over een paar jaar zitten we allemaal met onze laptop achter het stuur.” 

"Je telefoon gebruiken achter het stuur vergroot het risico op een ongeluk wel 6,1 keer," zegt Willem Vlakveld van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. En dat geldt ook voor in het spiegeltje kijken om je mascara op te doen, een gevallen dropje proberen op te rapen en je kinderen op de achterbank tot bedaren brengen. "Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 68 procent van de ongelukken komt door afleiding. Bellende bestuurders remmen later en stoppen sneller en dat heeft ook weer invloed op het verkeer achter je."

Een gesprek voeren via de carkit of met de bijrijder maakt wel degelijk een verschil volgens het SWOV. De personen in de auto zijn zich bewust van jouw positie als bestuurder en kijken misschien een beetje met je mee. Iemand aan de andere kant van de lijn ziet niet wat er voor je gebeurt. Bovendien zorgt de ruis op de lijn ervoor dat je meer je best moet doen voor het gesprek en dat gaat ten koste van je focus op het verkeer. 

"Ik stuur soms met mijn linkerknie"

Iliass (26), ondernemer, woont in Brabant en werkt tot aan Friesland. Hij is zo’n twaalf uur per dag onderweg en heeft altijd twee telefoons bij zich. Een Nokia om te bellen en te sms’en (ideaal, want die kan tegen een stootje als hij op de steiger staat) en een smartphone om zijn mails te behandelen. Een carkit heeft hij niet in zijn bus, want dan is hij onverstaanbaar door de telefoon. “Mijn telefoons heb ik altijd op schoot tijdens het rijden. Al die klanten en leveranciers kan ik echt niet pas ’s avonds terugbellen. Soms stuur ik met mijn linkerknie, als ik een mailtje zie dat ik echt moet beantwoorden. Dan wil het weleens gebeuren dat ik naar de andere rijbaan slinger, of dat een collega zegt dat ik moet remmen. Gelukkig gaat het altijd goed. Ik ben al rond mijn 17e begonnen met autorijden, dus ik heb veel rijervaring. Dat helpt wel. Ik ben gewoon goed in multitasken. Eén keer heb ik een boete gehad, daar baalde ik wel van. Er reed een auto voor me, wel een minuut of vijf. Ineens zag ik de bestuurder uitstappen en naar me toelopen. Bleek dat het een politieagent was. Ik had zijn stopteken niet gezien omdat ik zat te bellen. Sindsdien let ik wel beter op.”

"Het is een gedeelde verantwoordelijkheid," vindt Tertoolen. "Als je iemand belt en hoort dat-ie in de auto zit, moet je gewoon zeggen dat je later wel even terug belt. Ook al is het handsfree. We kunnen nou eenmaal niet bellen en 100 procent focussen op de weg, hoe graag we dat ook willen. Veel dingen kunnen echt wel even wachten, al denken we soms van niet."

Een P voor prikkels
Uit onderzoek van het NIPO blijkt dat veel mensen wel rekening zeggen te houden met het verkeer. Zo zegt 24 procent alleen socialemedia-berichten te lezen als het rustig is op de weg, en 43 procent alleen bij het stilstaan voor een stoplicht of in een file. Slechts 3 procent leest altijd berichten. "We zijn verslaafd geraakt aan al die prikkels," zegt Tertoolen. "We denken dat we op ieder pingetje meteen moeten reageren. Onzin. Ga gewoon naar een P als je echt wilt weten wat er staat, of wacht tot je thuis bent."

Het probleem met bellen in de auto is dat het sociaal nog niet echt afgekeurd wordt, denkt Tertoolen. We moeten structurele oplossingen bedenken om belgedrag onderweg af te keuren. We aarzelen om in te stappen bij iemand rookt in de auto, de peinzen er niet over om in te stappen bij een bestuurder met een glaasje op en toch vinden we het nog te vaak normaal dat iemand belt tijdens het rijden. In de oplossing voor deze bewustwording is volgens Tertoolen ook een rol weggelegd voor de werkgevers. "Zij kunnen hun werknemers verbieden om onderweg te bellen, of het zelfs technisch onmogelijk maken. Samsung is nu met zo'n oplossing bezig bijvoorbeeld. En bij Shell krijgen werknemers die de telefoon in de auto gebruiken een rode kaart. Dat blijkt wel te werken. We moeten omschakelen van een ach-ja-mentaliteit naar een aso-mentaliteit."   

"Hoewel ik zelf af en toe bel in de auto, mag mijn dochter het absoluut niet"

Marcelline (48), zelfstandig organisatiecoach, probeert bellen in de auto zoveel mogelijk te voorkomen, maar doet het weleens. "Ik rijd maar korte stukken op een dag, dus liever wacht ik even. Je concentratie is toch minder. Als ik bel wacht ik vaak tot ik de snelweg op rijd, dat is alweer anders dan de bebouwde kom. Toch kan het dan zomaar gebeuren dat ik veel te lang in z'n 3 rijd, omdat ik met mijn hoofd bij het gesprek zit. Ik app ook wel in de auto ja, ik vind het belangrijk om aan een afspraak te kunnen laten weten dat ik onderweg ben of in de file sta bijvoorbeeld. Mailtjes en appjes lees ik ook gauw voor het stoplicht, want stiekem kan ik zelfs op korte ritjes mijn telefoon niet loslaten. Hij ligt ook altijd op de bijrijdersstoel. Mijn dochter van 17 heeft net haar rijbewijs en zij mag natuurlijk nog lang niet bellen in de auto. Zij heeft haar hoofd nog 100 procent nodig bij het autorijden."   

Door Hanneke Mijnster

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Italiano rapidamente! Met deze tips leer je snel je vakantietaal

Wordt het Ferien machen in Duitsland of toch tomar el sol aan de Spaanse costa? Nog een paar weken, en dan begint de zomervakantie weer. Om je te kunnen redden over de grens is wel zo het handig om je kennis van de taal even bij te spijkeren. En dat kan prima kort voor vertrek, leggen twee taalkundigen uit aan redacteur Lisa Boerop, die de tips zelf uitprobeert.

In 2012 ging ik voor het laatst naar Italië. Midden in de zomer, het was 38 graden en Rome en Venetië barstten van de toeristen. Niemand sprak Engels, ik geen Italiaans, en het lukte me niet om me verstaanbaar te maken. Uit pure frustratie besloot ik om een paar dagen eerder dan gepland de trein te pakken naar Duitsland, en eenmaal aangekomen in een regenachtig München voelde ik me opgeluchter dan ooit. Daar begreep ik de mensen in ieder geval.

Rijtjes stampen
Dus als ik in februari samen met mijn vriend een vakantie naar Italië boek, neem ik me voor om deze keer wel Italiaans te leren. Zo kan ik op z'n minst de verkeersborden begrijpen en een glas cola bestellen. Een maand voor vertrek installeer ik DuoLingo op mijn telefoon, maar twee weken voordat we weggaan staart de ongeopende app mij nog steeds aan vanaf mijn beeldscherm. Iedere avond vind ik wel een excuus om niet te oefenen: het was zo druk op werk, ik moet schoonmaken, en ik kan echt beter morgen beginnen want dan heb ik de hele avond nog vrij. Omdat de tijd begint te dringen, schakel ik de hulp van twee taalkundigen in.

Die stellen mij gerust: in twee weken de basis van een andere taal leren kan prima. Toch had ik er het beste eerder mee kunnen beginnen, zegt taalkundige Marc van Oostendorp. Veel eerder: eigenlijk nog voor mijn puberteit. "Een kind hoeft geen moeite te doen voor het leren van een taal, die pikt alles moeiteloos op, inclusief alle eigenaardigheden en vreemde werkwoordsvormen." Maar door biologische veranderingen in je brein tijdens de puberteit, is het daarna moeilijker om een taal te leren. Daarna wordt het, hoe ouder je wordt, steeds lastiger. Voor volwassenen is het een kwestie van talent en oefenen. Rijtjes stampen dus.

Zo leer je snel een andere taal:

 • Leer bepaalde uitdrukkingen die handig zijn. Als je op vakantie gaat, zoek dan bijvoorbeeld uit hoe je om een hotelkamer vraagt en hoe je eten bestelt.
 • Leer liever vaak en kort, dan één keer per dag een uur lang.
 • Herhaal de uitdrukkingen en woorden die je leert vaak.
 • Als je woordjes stampt, probeer dan bij ieder woord een ezelsbruggetje te bedenken.
 • Leer de taal ook begrijpen, door bijvoorbeeld films in die taal te kijken, naar podcasts te luisteren waarmee je de taal kunt leren en door met mensen om je heen die taal te spreken.
 • Als je in het land bent, dompel je dan helemaal onder door alleen in die taal te communiceren.

"Je moet er niet vanuit gaan dat je over twee weken opeens moeiteloos Italiaans spreekt en een gesprek over politiek kunt voeren", zegt Van Oostendorp. "En de vraag is hoe handig het is om zo kort voor vertrek allerlei woorden te stampen. Mik je op het begrijpen van gesproken taal, en het verstaan van anderen, niet op het perfectioneren van werkwoordsvormen."

Gesa van den Broek doet aan de Radboud Universiteit onderzoek naar het leren van talen. Ook zij geeft me als tip om alleen bepaalde zinnen te oefenen. "Ik zou me voorbereiden op een aantal situaties, zoals op het terras iets bestellen of aan iemand vragen waar de bus vertrekt." Woorden leren kost veel tijd, zegt ze, en een grote woordenschat is eigenlijk alleen handig als je je de taal helemaal eigen wil maken.

Reisgids met uitspraken
Dat merk ik ook als ik DuoLingo dan eindelijk voor de eerste keer open. De eerste paar lessen leer ik zeggen dat iemand een vrouw is (lei è una donna), en dat ik een appel eet (mangio una mela). Handig als ik ooit vloeiend Italiaans wil spreken, maar nutteloos op een Italiaans terras of bij de kassa van een Romeinse bezienswaardigheid. Fijn is wel dat DuoLingo me af en toe vraagt om de zinnen uit te spreken, en zelfs checkt of ik dat goed doe. In de trein naar werk is dat wel een beetje ongemakkelijk - maar toch handig.

De reisgids Lonely Planet blijkt een veel praktischer hulpmiddel. Achterin de gids staan per thema een aantal woorden en zinnen die ik goed kan gebruiken. De gids is met z'n 976 pagina's niet heel handzaam, maar dankzij het boek kan ik nu op een terras om de rekening vragen (Mi porta il conto, per favore?) en weet ik zelfs hoe ik dat uitspreek (mee por-ta eel kon-to per fa-vo-re).

Garnalen en octopussen
Toch blijkt het handig om meer dan die zinnen te spreken. In een restaurant doen mijn vriend en ik ons best op een zin die in de gids staat, en vragen we naar de lokale specialiteit. Het antwoord verstaan we totaal niet, maar daar laten we niets van blijken en we bestellen het gerecht. Een half uur later staat er een grote pan vol met vis voor onze neus, inclusief gigantische garnalen en kleine octopussen, waarvan we niet helemaal zeker weten of we het hoofd ook moeten opeten. Twijfelend snijden we de pootjes eraf, die als een soort rubberen sliertjes aan onze vork bungelen, de rest laten we liggen. Als we weggaan uit het restaurant kijkt het personeel ons niet aan, niemand die ons een fijne avond wenst. Geen succes.

Om een taal ook te leren begrijpen geeft Van Oostendorp als tip om je compleet onder te dompelen in de taal. "Zoek mensen in je omgeving die de taal spreken, en probeer met hen te oefenen. Ga naar een pizzeria bij jou in de buurt en praat daar Italiaans. Zoek op internet Italiaanse films op en kijk die. Je kunt zelfs naar Italiaanse radio luisteren om de klanken te leren herkennen." Op internet zijn een aantal podcasts te vinden die je de taal leren, dus na het octopusincident download ik die en luisteren we in de auto naar een man die in slow motion-Italiaans uitlegt hoe een ontbijt er in zijn land uitziet.

Ezelsbruggetjes
Toch ontkom je, als je de taal echt wil begrijpen, er niet aan om een aantal woordjes te stampen. Volgens Van den Broek hoeft dat niet moeilijk te zijn, de truc is om jezelf veel te overhoren en ezelsbruggetjes te maken in je hoofd. Ze legt uit: "Als je een woord wil onthouden, zorg er dan voor dat je het niet alleen vaak opnieuw leest en hoort, maar dat je het ook op verschillende momenten weer uit je geheugen oproept. En leer liever meerdere keren twintig minuten lang dezelfde woordjes, dan één uur lang."

Daarnaast helpt het om in je hoofd bepaalde plaatjes aan woorden te koppelen, zodat je ze beter onthoudt. Neem zumo, het Spaanse woord voor sap. "De truc is om in dat woord een ander woord te vinden dat je al kent, zoals sumoworstelaar. Beeld je dan in dat de sumoworstelaar sap vasthoudt en dat hij dat knoeit op jouw jurk."

Bonne chance!
Door zo'n gedachte aan een woord te koppelen, is het makkelijker om de betekenis ervan te onthouden. "Als je de woorden echt goed wil onthouden, combineer je de twee methodes, dus je overhoort jezelf en checkt of je de ezelsbruggetjes nog weet." Als je een lange lijst met woorden wil onthouden, kan het ook nog helpen om je de woorden in een specifieke ruimte voor te stellen. "Dus koppel de woorden aan een plek in je woonkamer, en ga dan in je gedachten de woonkamer af om je de woorden te herinneren."

Toch merk ik in Italië dat ik, ondanks het oefenen, nog worstel met de taal. Als ik iemand een fijne avond wil wensen, duurt het tien seconden voor dat ik me herinner hoe dat moet. En als ik bij het benzinestation hallo wil zeggen, zeg ik per ongeluk het Spaanse 'buenos dias', waarop de pompbediende me een beetje boos aankijkt. Ik snap nu eindelijk waarom Amerikanen in het Duits tegen Nederlanders praten. Misschien is Italiaans niet mijn taal. Na de vakantie besluit ik Frans te leren, en er deze keer wat meer tijd voor te nemen. De ochtend nadat we thuiskomen bestel ik een lesboek op internet. 'Bonne chance!', staat er in de bevestigingsmail. Ik zal het nodig hebben.

Door Lisa Boerop

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Dubbeldekker = dubbellekker

In samenwerking met Honig

Mexicaans koken betekent: een feestje in je keuken. Je kan een tafel voor lekkers neerzetten, zodat iedereen z'n eigen combinatie kan maken - salsa, gehakt, sla, crème fraîche, salsa, mais, wat je maar lekker vindt. Of je verwent je gezin of je gasten eens met een verrassend Mexicaans gerecht, zoals deze Dubbeldekkers. Lekker gezond met garnalen en avocado. En dankzij de dubbele verpakking is het net zo knapperig als een taco, maar dan zonder al het geknoei. In GTST kookte Juanita het al eens voor Linda, terwijl ze de ins en outs van hun liefdesleven doornemen.  

Meer filmpjes van Linda en Juanita zien? Dat kan!


Dubbeldekkers met avocado en garnalen

Dit heb je nodig:

 • 1 pak Honig Dubbeldekkers
 • 1 zakje Honig Fajitas kruidenmix
 • 1 grote oranje paprika, gesneden
 • 1 teentje knoflook, uitgeknepen of fijngesneden
 • 1 avocado, ontpit en in blokjes gesneden
 • 1 kleine ui, gesnipperd
 • 2 tomaten, in blokjes gesneden
 • 1 bosje bieslook, gesneden
 • 1 baby romaine sla, gesneden
 • 1 limoen, uitgeperst sap
 • 250 gram garnalen (uit de diepvries voorgekookt & gepeld)
 • 125 gram crème fraîche
 • olie

Zo maak je het :

Meng de knoflook, het limoensap, de helft van de Honig kruidenmix en wat olie tot een heerlijke marinade. Voeg vervolgens de (ontdooide) garnalen toe en laat de smaken minstens 10 minuten intrekken. Verwarm wat olie in een hapjespan en voeg de ui en de paprika toe. Bak deze goudbruin, zodat de smaken goed vrijkomen. Voeg dan 1 tomaat, de garnalen (inclusief marinade) en de rest van de Honig kruidenmix toe. Laat de pan een paar minuten op laag vuur staan. Verwarm ondertussen de Dubbeldekkers zoals aangegeven op de verpakking.

Haal nu de pan van het vuur en voeg de overgebleven blokjes tomaat en de avocado toe. Tijd om de taco’s te vullen! Eerst met sla en dan met de warme garnalenmix. Smeer de wraps in met crème fraîche, garneer ze met de verse bieslook en vouw ze om de gevulde taco’s. Serveer, voor de finishing touch, op een mooie (oven)schaal of houten plank. Buen apetito!

Drama in de dierentuin

Als er goed voor de dieren wordt gezorgd, is er weinig vrolijkers dan een dagje dierentuin. Aapjes kijken met een ijsje in je hand, je vergapen aan de krokodillen en lachen om van die geinige stokstaartjes. Maar eens in de zoveel tijd gaat het mis. Meestal ligt dat niet aan de dieren zelf, maar aan de mensen die hen provoceren of niet begrijpen.

1. Mila
Vorige maand overleed olifant Mila in een Amerikaanse dierentuin, 44 jaar oud. Opvallend jong, want meestal worden Afrikaanse olifanten zoals zij wel ouder dan 60. Maar Mila had dan ook een miserabel leven achter de rug. Het grootste deel ervan toerde ze met het circus door Nieuw Zeeland. Zonder soortgenoten, helemaal alleen, vaak vastgebonden. Volgens sommigen droeg dat bij aan het ongeluk dat ze in 2012 veroorzaakte, toen ze met pensioen ging en in de dierentuin terecht kwam: ze drukte haar verzorgster dood. Ironisch genoeg was het juist de vrouw - ook de eigenaar van de dierentuin - die zich zo had ingezet voor een beter leven voor Mila. De olifant zou wel getraumatiseerd zijn en maar moeilijk wennen aan het leven in de dierentuin. Ze schrok van een schok door een elektrisch hek en nam daarna de verzorgster te grazen. Daarna verhuisde Mila naar Amerika, waar ze gelukkig nog een paar goede jaren mocht meemaken.  

2. Bokito
Bokito zelf is natuurlijk het bekendste geval in ons land. Er zaten dan ook nogal wat saillante details aan de zaak. Bijvoorbeeld dat de vrouw die hij aanviel wel vier keer per week naar de dierentuin ging om de gorilla te bezoeken, hem dan aanstaarde, en een speciale band met hem voelde. Of Bokito dat staren als provocatie gevoeld heeft, daar verschillen de meningen over. Maar zeker is dat hij de vrouw besprong, meesleurde en beet. Zij hield er meerdere breuken en honderden beten aan over. Voordat hij met een verdovingsgeweer kon worden uitgeschakeld, nam hij nog drie mensen te grazen. Hoe het met de vrouw gaat is niet bekend, maar Bokito maakt het goed. Hij woont nog altijd in Diergaarde Blijdorp, vierde vorig jaar zijn 20e verjaardag en staat aan het hoofd van een familie met drie vrouwtjes en zes jongen.

3. Tilikum
Tilikum was waarschijnlijk de beroemdste orka ter wereld. Niet alleen hebben miljoenen mensen hem gezien in SeaWorld in het Amerikaanse Orlando, maar hij kwam ook vaak in het nieuws. Zo doodde hij in 1991 een in het water gevallen trainster, samen met twee soortgenoten, in het inmiddels opgedoekte SeaLand. Het betekende overplaatsing voor de jonge orka, naar SeaWorld dus. Daar doodde hij in 1999 een bezoeker die 's nachts in het geheim het bassin in was gegaan - of daar in was geduwd. Hoe dan ook, Tilikum had nu een naam als killer whale en deed die in 2010 wederom eer aan, toen hij zijn trainster mee onder water trok en ombracht. Daarna keken de verzorgers en trainers wel uit om nog bij hem in het water te stappen. Maar hij bleef wel optreden. In 2013 speelde hij de hoofdrol in de documentaire Blackfish, een scherpe aanklacht tegen het in gevangenschap houden van orka's. Sindsdien zijn de regels aangescherpt, maar Tilikum zelf heeft er niet lang van kunnen genieten: hij overleed begin dit jaar.  

4. De leeuwen in Emmen
Je hebt gelijk als je bij het bovenstaande plaatje denkt: 'Wat een gekke leeuw!' Op deze foto staat namelijk niet de dader, maar het slachtoffer van dierentuingeweld. Of eigenlijk: een van zijn soortgenoten. Want de kleine wallaby die afgelopen maart uit zijn verblijf in Wildlands in Emmen ontsnapte, kan niet meer gefotografeerd worden. Zijn ontdekkingsreis duurde maar kort; hij belandde, ten overstaan van allerlei toeschouwers, bij de leeuwen. En tsja, die wisten wel raad met zo'n leuke spring-in-'t-veld. Zielig voor de wallaby, ongetwijfeld een onverwachtse traktatie voor de leeuwen. 

5. Gu Gu
Oh, wat zien ze er toch enorm lief en knuffelbaar uit, die panda's. Maar daar is deze in ieder geval niet van gediend. Het mannetje Gu Gu woont in het natuurreservaat Wolong in China. Maar liefst drie keer liet hij zijn ongenoegen duidelijk blijken, toen mensen zijn verblijf betraden. In 2006 ging het om een dronken man die graag met Gu Gu wilde knuffelen, in 2007 om een panda-fan van 15 en in 2009 was er een vader die het speeltje van zijn kind uit het pandverblijf wilde ophalen. In alle drie de gevallen kregen ze dezelfde ontvangst: ze werden flink in hun benen gebeten. Nou zijn panda's vegatariërs, maar vergis je niet: Gu Gu richtte met zijn scherpe tanden en sterke kaken behoorlijk wat schade aan. Conclusie: knuffelbezoek niet welkom. 
 

 

Little Men: over ouders die ook maar mensen zijn

Film van de week: Little Men
Regie: Ira Sachs
Met: Theo Taplitz, Michael Barbieri, Greg Kinnear
Waardering: 4 sterren

Vriendschappen tussen kinderen zijn vaak heerlijk zorgeloos en ongecompliceerd. Zo kunnen kinderen van totaal verschillende achtergronden of met totaal andere karakters besluiten beste vriendjes te worden. En waarom ook niet? Zolang de boze buitenwereld geen roet in het eten gooit. Maar helaas is de wereld van volwassenen wat minder eenvoudig. Dat ontdekken ook Jake en Tony. De tieners zijn als twee handen op één buik, maar hun ouders kunnen wat minder goed met elkaar overweg.

Na het overlijden van zijn opa verhuist Jake met zijn pa en ma naar Brooklyn. De verlegen jongen heeft er weinig zin in, maar meteen bij aankomst ontmoet hij Tony en dat verandert de zaak aanzienlijk. Tony is in alles het tegenovergestelde van Jake. Hij is extrovert, heeft een grote bek en maakt makkelijk vrienden. Zo ook met Jake. Na een paar potjes gamen zijn de jongens onafscheidelijk. 

Wanneer de ouders van Jake en de moeder van Tony gedoe om geld krijgen, komen de tieners tussen hen in te staan. Zij kunnen er allemaal niets aan doen, maar worden toch de dupe van een vervelende situatie. Zoals dat wel vaker gaat. Regisseur en mede-scenarioschrijver Ira Sachs gebruikt geen groots drama om zijn punt te maken. Hij houdt het juist klein en blijft objectief. Dat zorgt ervoor dat ook de problemen van de volwassenen volkomen begrijpelijk zijn. Er is geen kwaaie pier aan te wijzen.

Precies dat maakt het zo pijnlijk. Jake en Tony kunnen besluiten hun ouders dood te zwijgen, maar dat brengt de oplossing niet dichterbij. Vader Brian zit klem. Er moet geld binnen komen en met zijn werk als theateracteur verdient hij geen cent. Ondertussen zien we hoe Jake opbloeit in het gezelschap van die stoere Tony. De jonge acteurs spelen heel overtuigend, vooral nieuwkomer Michael Barbieri is een ontdekking. Met zijn dikke New Yorkse accent loopt hij druk kletsend door Brooklyn alsof de wereld hem toebehoort.

Dat gun je deze jongens ook. Dat al hun dromen uitkomen. Dat ze samen worden toegelaten op de kunstacademie, waar Jake verder kan met zijn tekenen en Tony zijn acteertalent kan ontplooien. Ook hun ouders gunnen hen alles, maar alledaagse frustraties en problemen zijn niet te ontlopen. Want ouders zijn ook maar mensen. En die simpele boodschap wordt door Little Men met veel warmte en zonder enig oordeel gebracht.

 Door Kita van Slooten

 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Weekendagenda

Breien is hot!

Op de 13de Brei- en haakdagen in Rijswijk kun je terecht voor lezingen van beroemde textielontwerpers en allerlei soorten wol, maar ook kun je patronen kopen of uitwisselen en workshops volgen. Wil je je techniek verbeteren, begin je net of wil je gewoon gezellig samen breien, dan bieden de Nederlandse Breidagen een unieke kans. breidag.nl.

Beachparty!

Een Ibiza-markt, rollende keukens, een lounge club, maar ook een bruin café voor het Amsterdamse levenslied en natuurlijk dancemuziek met bekende dj's (onder meer van QMusic) op het hoofdpodium. Komend weekend waan je je in Zeewolde op een Zuid-Europees strand... mits het weer meezit. www.beachfestivalzeewolde.nl.

Vier de natuur

Het Fête de la Nature is het grootste grassroots natuurfestival van Nederland. Van stadsparken tot dichte bossen en van guerilla gardening tot koken met wilde planten: door het hele land wordt de natuur gevierd! Dit jaar is Nijmegen de hoofdstad van het Fête, dus daar is het feest het grootste, maar ook dicht bij jou, zal zeker iets gebeuren. fetedelanature.nl.

Italië Evenement

La Bella Italia kun je weer beleven in de tuinen van Kasteel Haarzuilens: wijnproeverijen, espresso drinken, allerlei Italiaanse specialiteiten en olijfolie testen, muziek en vooral heel veel inspiratie opdoen voor de komende vakantie. www.italieevenement.nl.

Fietsen langs asperges

Tot begin juni is het nog aspergetijd en de meeste asperges komen nog steeds uit Noord-Limburg. Daarom is volgende week (23 - 26 mei) de aspergefietsvierdaagse georganiseerd. Je fietst door het prachtige landschap langs aspergevelden en natuurlijk lekkere restaurants en gezellige terrassen. De tochten beginnen in Arcen. Voor meer informatie en inschrijven: www.aspergefietsvierdaagsearcen.nl.

 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

THE AFFAIR

Wanneer kijken: als je het graag eens van de andere kant bekijkt
Wanneer niet: als je verlegen wordt van seks op tv
Naast je op de bank: Tinder, om een nieuwe minnaar (m/v) op uit te zoeken
Waar: Netflix

Het is maar net hoe je het bekijkt. Dat is het uitgangspunt van de serie The Affair. En dus is iedereen het er over eens dat Noah en Alison als een blok voor elkaar vallen, de eerste keer dat ze elkaar tegenkomen. Maar wie daarna wie versiert? Daar lopen de verhalen uiteen. En het interessante is dat we beide versies te zien krijgen, eerst die van Noah en daarna die van Alison. Ze beginnen hoe dan ook een affaire, die hun levens en relaties flink overhoop gooien.

Klinkt als een beetje een plat gegeven, maar juist door die perspectiefwisseling krijgt het verhaal echt wel wat diepte. Verder wordt er in vooruitblikken de hele tijd gehint op een dramatische gebeurtenis die eraan zit te komen (net als bij Nieuwe Buren), wat de spanningsboog strak houdt. En er wordt goed gespeeld! Grappig: het is een Amerikaanse serie, in alle opzichten, maar de twee hoofdrolspelers zijn Brits: de knappe Dominic West en de intrigerende Ruth Wilson. Merk je overigens voor de rest niets van. Prima serie, blijft - in ieder geval het eerste seizoen - boeien.

SUPERLUXE VAKANTIES

Wanneer kijken: als je deze maand vakantiegeld krijgt
Wanneer niet: als je jaloers bent aangelegd
(Naast je) op de bank: hopelijk je spaarcenten
Waar: Videoland

Het is televisie in z'n puurste vorm: mooie plaatjes kijken. En daar heeft de documentaire Superluxe vakanties geen gebrek aan. In twee afleveringen van bijna een uur lang volgen we verschillende reizigers die naar oorden als de Seychellen en de Maagdeneilanden afreizen. Een en al witte stranden en champagne dus. Toch heeft deze docu veel meer in zich.

We krijgen hele verschillende vakantiegangers te zien: Jane en Michael bijvoorbeeld, die duidelijk loaded zijn en echte feestbeesten. Of Mervyn en Heather, die 51 weken per jaar keihard werken om 1 week compleet decadent te kunnen doen. Er komt veel psychologie bij kijken: wat verwacht je van zo'n reis, hoe verhoud je je tot het personeel, vind je dat je al deze weelde hebt verdiend? Bovendien komen ook juist de bediendes, managers en reisbureaumedewerkers aan het woord. Dat tilt deze serie boven het niveau van 'alleen maar' mooie plaatjes.

MISSION IMPOSSIBLE: ROGUE NATION

Wanneer kijken: als je graag naar vette actiescènes kijkt
Wanneer niet: als je je hartslag liever laag houdt
Naast je op de bank: je veiligheidsgordel
Waar: Videoland

In het Engels heb je een mooie term, 'suspension of disbelief'. Het betekent zoiets als je bereidheid om van alles voor waar aan te nemen dat je normaal niet zou geloven. Dat is precies wat je moet doen als je Mission Impossible: Rogue Nation gaat kijken. Natúúrlijk is het allemaal vreselijk ongeloofwaardig, maar dat maakt helemaal niets uit. Zolang je maar bereid bent je disbelief even te suspenden. Dan is het alleen maar heel spannend om uit te vinden of Ethan Hawk en zijn team van de Mission Impossible Force erin zullen slagen de slechteriken van Het Syndicaat uit te schakelen, of de prachtige Britse spion Ilsa Faust wel echt aan hun kant staat, en welke schimmige rol de CIA in het geheel speelt. 

Het is alweer de vijfde in de Mission Impossible-reeks en weer propvol vette actie. Hoofdrolspeler Tom Cruise laat zich erop voorstaan zo veel mogelijk stunts zelf uit te voeren en dat geldt ook voor deze film. En dus hing hij tijdens het draaien écht aan een Airbus 400 terwijl die de lucht inging. Weliswaar goed vastgemaakt met allerlei (achteraf weggephotoshopte) gordels, maar toch: ga er maar aan staan. Die wetenschap maakt alle achtervolgingen en vechtscènes nog net een tandje indrukwekkender. Heb je na deze film de smaak weer te pakken, is er goed nieuws: in 2018 komt de volgende Mission Impossible-film alweer uit. 

CENTRAAL MEDISCH CENTRUM

Wanneer kijken: als je vroeger graag Medisch Centrum West keek
Wanneer niet: als je op iets vernieuwends zit te wachten
Naast je op de bank: je wie-is-wie in de Nederlandse toneel- en filmwereld
Waar: Videoland

Een paar weken terug bespraken we hier de ziekenhuisserie Code Black, waar de actie op de spoedeisende hulp centraal staat. Het Nederlandse Centraal Medisch Centrum is van een hele andere orde. Het is echt een traditionele ziekenhuisserie, met erg veel ruimte voor romantiek, ruzies en duistere praktijken. 

Een beetje soapie dus - er spelen ook veel oud-soapacteurs in - maar dat is helemaal niet erg. CMC is goed geschreven en er wordt heel behoorlijk geacteerd. En het kijkt erg lekker weg, juist doordat het met al die verwikkelingen een beetje een guilty pleasure is, maar dan op niveau. Dat betekent overigens niet dat er geen ruimte is voor het echte ziekenhuiswerk. De ziektes en aandoeningen die aan bod komen, zijn voor een deel ingestoken door allerlei belangenclubs, zoals de Maag Lever Darm Stichting en Alzheimer Nederland. Nog educatief ook dus, hoewel je soms wel een sterke maag moet hebben - nooit geweten wat voor naars diabetes met je voeten kan doen!

Ook jij bent een ochtendmens

 Deze 3 gadgets zouden ervoor moeten zorgen dat snoozen verleden tijd wordt en ik nooit meer te laat ben voor de trein of een afspraak.

1. Armband die je een schok geeft als je niet opstaat

De Alarmshock geeft je – zoals je al vermoed – een schok als jij je nog een keer omdraait in je bed. In eerste instantie trilt-ie om je wakker te maken, maar als je hier niet snel genoeg op reageert krijgt je een schok. Als je denkt ‘Oh joh, dan doe ik de armband toch af’, dan moet ik je helaas teleurstellen. Dat is helaas geen optie. De armband zit namelijk behoorlijk goed vast, speciaal voor iedereen die hetzelfde dacht als jij. De armband gaat alleen af in de buurt van zijn dockingstation en natuurlijk zet je die naast je bed neer.

De Alarmshock is te koop via Kickstarter en kost 106 euro.

2. Je bed maakt lawaai totdat je opstaat

Is het voor jou herkenbaar dat je tien keer op de snooze-knop drukt voordat je eruit komt? En komt het geregeld voordat je daardoor je ontzettend moet haasten in de ochtend? De Bed Bud maakt daar korte metten mee. Het alarm blijft loeien totdat je opstaat. Zeker weten dat jij binnen de kortste keren naast je bed staat omdat je gek wordt van het alarm. Ligt er iemand naast je, dan werkt de sensor alleen aan jouw kant van het bed. Je partner wordt dan wel wakker van de wekker maar die hoeft niet per se op te staan.

De Bed Bud is te koop via Kickstarter en kost 80 euro. 

3. Voor de koffie-lovers

Is koffie de manier om jou uit je bed te krijgen? Dan wil je The Barisieur-wekker hebben. Deze wekker zet koffie voor je. Je wordt dus vanzelf wakker dankzij de geur van een kopje koffie. De inductieplaat wordt op het juiste moment verwarmd en het water stroomt daarna de roestvrijstalen filter in, de koffie wordt vervolgens in het kopje gedruppeld en voilà: je verse koffie is gemaakt op het moment dat je wekker afgaat. Kortom: je wordt nooit meer chagrijnig wakker. Oh en houd je niet van koffie? De wekker werkt ook met thee.

De Bariseur is te koop via Indiegogo en kost 300 euro.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen Girl in a Tech World daarnaast is ze techredacteur bij Bright. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!