Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 2, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Houden van trouwen

Je zou het niet zeggen, maar soms zijn we bij RTL Nieuws best romantisch. Zo vroegen we ons af hoe jullie over trouwen en bruiloften denken. Waar ken je elkaar van? Wie vraagt wie? Trouw je in gemeenschap van goederen of juist niet? En mogen je gasten zomaar foto's op Facebook zetten, of doe je dat liever zelf als eerste? Samen met Trouwplannen.nl hielden we een peiling onder 345 aanstaande bruiden en bruidegommen. In dit Weekend Magazine vind je drie artikelen op basis van die peiling:

* De stellen die onze vragenlijst invulden geven gemiddeld een dikke 14.000 euro uit aan hun bruiloft. Maar het kan natuurlijk ook veel meer of minder. Drie bruidsparen vertellen.

* Kinderen mee, ja of nee? En moet je je écht aan die suffe dresscode houden? Negen belangrijke etiquetteregels voor bruidsparen en hun gasten.

* De mooiste dag van je leven? Nou, er gaat nogal eens wat mis. Zoals bij Manon: de trouwauto wilde niet rijden, de taart smolt en de ceremoniemeester was dronken.

En om nog even in trouwsferen te blijven, heeft onze tech-redacteur Nina Verberne de handigste bruiloftsapps voor je, om je te helpen bij de organisatie. Heb je niks met het huwelijk of lees je liever gewoon over iets anders? Geen paniek: hier gaat het magazine gewoon weer verder, zonder al die romantische poespas.

Wil je juist meer verhalen over de liefde? Dat vind je op rtlnieuws.nl. Daar kan je alle uitkomsten van de peiling lezen. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat maar in 2% van de gevallen de vrouw de man ten huwelijk vraagt - Vera deed het en vertelt haar verhaal. Net zo zeldzaam: je grote liefde vinden op datingapp Tinder. Maar dat is precies wat Daphne overkwam. In augustus gaat ze trouwen met haar Tinderdate Ferry.

Begroting voor je boterbriefje: van spotgoedkoop tot dubbel zo duur

Jaaaaaa! Eindelijk het aanzoek en een volmondige instemming. En, Nederlands als we zijn, denken we nog voordat de champagne is uitgebubbeld: wat kost zo'n geintje eigenlijk? Drie bruiden vertellen over hun boekhouding voor de grote dag. 

Als het op trouwen aankomt, zijn we geen krenten zo blijkt uit de peiling van RTL Nieuws. Het gemiddelde bruidsbudget is 14.303 euro. Het grootste gedeelte daarvan, ruim 3100 euro, geven we uit aan eten en drinken. Een beetje luxe locatie kost ongeveer 1831 euro en voor de jurk van de bruid (€ 1381) betalen we bijna twee keer zoveel als voor het pak van de bruidegom (€ 731). 

Budgetbruiloft: 'Nog geen 2000 euro en toch alle toeters en bellen die ik wilde'
Daniëlle Vergara (44) trouwde in 2014 met haar grote liefde Luis. Vier jaar eerder trouwden zij en haar Mexicaan al voor de wet, maar het was het ja-woord in de katholieke kerk dat er echt toe deed. Door allerlei omstandigheden zat er vier jaar tussen stadhuis en heilig huis. In mei 2014 togen Daniëlle en Luis met een klein clubje dierbaren naar een kapelletje in Heiloo. "Het intieme ja-woord voor God vonden we het belangrijkst. Ik heb een trouwjurk besteld in China, via lightinthebox.com. Voor 90 euro had ik precies de jaren '50 jurk die ik wilde. En hij zat als gegoten! Het maatpak voor mijn man bestelden we ook online, net als de bruidstaart. De grootste kostenpost was het diner 's avonds, op een knusse boerderij. We wilden goed eten en dat kostte zo'n 1100 euro. Alles bij elkaar hebben we nog geen 2000 euro uitgegeven denk ik. Het was een prachtige dag met alles erop en eraan. Ik voelde me stralend en diep gelukkig. Mijn mooiste herinnering is toch echt het jawoord zelf."

  

Bruiloft volgens het boekje: 'Met 10.000 euro redden we het niet'
Daphne Zegers (27) trouwde op 7 oktober met haar Mark waakte als een havik over het bruidsbudget. Uiteindelijk kwamen ze - met een draaiboek van 13 pagina's en veel keuzes maken - uit op zo'n 15.000 euro. "Ik heb alles zelf gepland. Niet alleen om op de kosten te letten, maar vooral omdat ik het zo leuk vind. Via een bruidsgroepje op Facebook kwam ik veel slimme bespaartips tegen, zoals Aliexpress. Hier kocht ik een haarsieraad voor 1,89 euro, terwijl je in de winkel al gauw 80 euro betaalt. Bij alles hebben we de keuze gemaakt: is het echt voor een keer of hebben we er langer plezier van? De trouwringen die we kozen waren bijvoorbeeld 3000 euro, veel meer dan we hadden verwacht. We hebben daarom de trouwauto geskipt. Dat kon ook prima, want we trouwden op een mooi kasteeltje in Limburg. We bleven daar de hele dag, dus vervoer was niet echt nodig. Onze kleding kregen we cadeau van onze ouders en Marks oma. Dat hielp wel om in de buurt van ons budget te blijven. Het meeste geld ging op aan de locatie en de luxe catering daar: zo'n 8100 euro in totaal. Dat draaiboek heeft uitstekend gewerkt, want ik heb echt genoten op de dag zelf. Het mooiste was de speech van de BABS, de bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand, die was zo persoonlijk. Het was echt onze dag." 

  

Big spender wedding: 'Ineens hadden we twee keer zoveel te besteden!'
Een maand na het aanzoek won Saskia de Laat (31) ineens 10.000 euro op de radio. Belastingvrij. Ineens was hun budget verdubbeld. En dat was maar goed ook, vertelt Saskia: "Ik had al snel in de gaten dat wat ik wilde, allemaal niet kon. En nu kan het wel. We trouwen in mei en hebben nu wel de locatie en catering van onze dromen kunnen regelen, Kasteel Geldrop. Nog steeds moeten we keuzes maken hoor. We kunnen voor die 20.000 euro niet ineens alle gasten de hele dag laten blijven, en ook een videograaf valt net buiten de begroting. Ik wilde graag zo'n fotohokje op de bruiloft, waar gasten zelf allerlei grappige foto's kunnen maken. Uiteindelijk hebben we besloten om dat niet te doen, want dan geef ik dat geld liever uit aan decoratie bijvoorbeeld."

Wat er was gebeurd als ze dat geld niet hadden gewonnen? "Dan waren we later getrouwd, na de zomer denk ik. Nu kan het al in mei. En we hebben nu echt een toffe huwelijksreis gepland naar Canada. Ik dacht dat je voor de 10.000 euro die we gespaard hadden echt wel leuke dingen kon doen, maar dat valt behoorlijk tegen. Om alles te doen wat we wilden, hadden we 30.000 euro nodig, denk ik. Wat een geluk dat we door dat extraatje de dag nog mooier kunnen maken."

Plannen volgens de pro's
Volgens weddingplanner Liset Kobus van Trouwbeleving gaat het bij verse verloofden met het vinden van de locatie nog weleens mis: wensen en realiteit liggen soms ver uit elkaar. Zo'n kasteel als waarin Daphne en Mark getrouwd zijn slokt een groot deel van het budget op, dat moet je wel afwegen tegen de rest van je wensen. Toch vind ik dat je nooit moet besparen op je bruiloft. Als je het doet, moet je het goed doen. Een fotograaf en een videograaf zijn best aan de prijs, reken gerust op 2000 euro per dag. Even slikken misschien, maar absoluut de moeite waard. Een pro weet de emotie van de dag exact vast te leggen en daar ben je jaren later nog zo blij mee. De laatste tijd zie ik veel mensen die DIY omarmen om de kosten een beetje te drukken. Prima natuurlijk, als je van knutselen houdt en als je gevoel voor styling hebt. Als je alle bedankjes zelf maakt, voelt dat ook wel leuk. De uitdaging zit 'm in de perfectie voor jullie zelf. Kijk wat júllie willen en niet naar wat er van je verwacht wordt. Dat je uiteindelijk tranen van geluk huilt en geen tranen om het geld."

Voor weddingplanner Marjanne Buijl is het juist de sport om Zeeuwse zunigheid los te laten op het trouwbudget. "Ik wil altijd geld overhouden voor het bruidspaar. Gewoon goed onderhandelen met je leveranciers. Ik leg graag verschillende prijzen naast elkaar en maak dan de beste deal. Het gaat ook om het totaalplaatje. Een fotograaf hoeft echt geen 2000 euro te kosten, hoor. Ik kijk juist ook naar talentvolle amateurfotografen die passen bij de stijl die het bruidspaar wenst. Kun je onder de 1000 euro klaar zijn en toch geweldige foto's van je dag hebben. Bruidsparen hebben vaak te grote dromen. Als je geld hebt voor brons, kan ik daar geen goud van maken. Maar een goede weddingplanner kan je wel helpen in het maken van de juiste besparingskeuzes. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar je gastenlijst. Moet die collega echt met partner komen? Weet je zeker dat je iemand uitnodigt die je maar eens per jaar ziet? Wat mij betreft ben je kieskeurig in je gastenlijst en besteed je dat geld liever aan de kwaliteit van je diner. Dat draagt bij aan de beleving van de dag en daar praten mensen jaren later nog over."  

 

Gij zult niet kotsen op de dansvloer, en 8 andere bruiloftsregels

Ongevraagd je kinderen meebrengen. Een tientje in een envelop cadeau doen. Of in een spijkerbroek verschijnen als de dresscode 'feestelijk' is. De 9 gouden regels om op een bruiloft geen etiquetteblunder te begaan.

Een bruiloft is natuurlijk een fantastisch feest. Maar het is net zo goed een aaneenschakeling van potentiële sociale valkuilen. Wat wil je ook, met zoveel emotie in het spel - zeker als er ook nog veel geld bij komt kijken. Van uitnodiging tot dansvloer, een faux pas is zo gemaakt. Claimy Anthonissen van Trouwplannen.nl praat ons bij over de absolute do’s en don’ts, voor bruidsparen én bruidsgasten.

1. Dresscode: niet te ingewikkeld
Iedereen kent wel zo’n horrorverhaal: een schoonmoeder of een nichtje die plompverloren in het wit of ivoor komt opdagen. Ook niet zo gewaardeerd: zwart. Gewoon maar niet doen dus. En ook zonder dresscode moet je ervoor zorgen dat je toch minimaal een beetje opgepoetst ten tonele verschijnt.  Claimy Anthonissen was eens op een bruiloft waarbij er letterlijk iemand in zijn joggingbroek kwam. “Dat kan echt niet. Aan de andere kant is het ook geen goed idee om te specifieke eisen te stellen aan de kleding van je gasten. Het staat vast enig op de foto's als iedereen een perzikkleurig jurkje met bijpassende schoenen draagt, maar je vraagt wel van je gasten dat ze geld stoppen in kleding die ze daarna misschien nooit meer zullen dragen. Geef dan desnoods ‘a touch of peach’ aan.” Staat er toch een dresscode op de uitnodiging, houd je daar dan wel aan. “Het bruidspaar vraag het niet voor niets.”

2. Niet romantisch, wel handig: het envelopje
Aan twee koffiezetapparaten en vijf peper- en zoutstelletjes heb je niet zoveel. Logisch dat veel bruidsparen het liefst geld cadeau krijgen. Niet zo romantisch, wel heel praktisch, voor zowel het bruidspaar als de gasten, zegt Claimy Anthonissen: “Registreren bij een warenhuis, zoals in Amerika gebruikelijk is, gebeurt in Nederland maar zelden. Je hoeft ook niet direct in je uitnodiging een envelopje te zetten. Als het bruidspaar niet expliciet om iets anders vraagt, kan je ervan uitgaan dat je ze een plezier doet met geld.” En welk bedrag geef je dan? Uit de enquête die RTL Nieuws hield, blijkt dat de meeste bruidsparen tussen de 20 en 50 euro een mooi cadeau vinden.

Er zit natuurlijk ook verschil tussen dag- en avondgasten en of je met z’n tweeën komt of alleen. Claimy Anthonissen: “Voor mensen die er de hele dag bij zijn is €50 tot €75 per stel gangbaar, of €30 tot €60 voor singles. Stellen die vanaf het feest komen, geven meestal €30 tot €40, terwijl avondgasten die alleen komen €20 tot €30 een afdoende bedrag vinden.”

Op de meeste bruiloften zal een doos staan waar de envelop-met-inhoud in gestopt kan worden. De receptie of het feest zijn mooie geefmomenten, tijdens de ceremonie of vlak daarna al met je envelopje staan zwaaien, is niet echt chic. En voor de ontvangers geldt: meteen even checken hoeveel erin zit , ten overstaan van de andere gasten, is echt not done. Dat doe je maar lekker ’s nachts op de hotelkamer.

Wil je toch een groot cadeau geven, laat dat dan afleveren bij het hotel waar de tortelduifjes slapen of stuur het naar hun huis. Dan hoeft er niemand op de bruiloft zelf met al die cadeaus te sjouwen. Als je niet met lege handen wil komen opdagen, kan je een kaart geven waarop staat waar het cadeau afgeleverd is.

3.  Daggasten schuiven ook aan bij het eten
Zo’n vijfgangendiner is natuurlijk nogal aan de prijs. Het kan dan verleidelijk zijn om maar met een klein clubje te gaan eten. Maar wat doe je dan als je wel een groot gezelschap bij je ceremonie wilt hebben? Van de ondervraagden, zei 70 procent dat alle daggasten ook mee mogen eten. Dat is ook een (ongeschreven) regel, vertelt Claimy Anthonissen: “Een daggast is er vaak vanaf het begin en is bij alle onderdelen aanwezig, een avondgast komt gebruikelijk alleen naar het feest. Het is niet heel stijlvol om mensen om vijf uur naar huis te sturen en ze ’s avonds weer op te laten draven. Het kan misschien als je het in je eigen woonplaats viert en je gasten ook in de buurt wonen. Maar als mensen van ver komen, kan je ze niet zomaar aan hun lot overlaten.” Voor je het weet zit een hele club opgedofte bruiloftsgasten bij de plaatselijke snackbar een broodje bal weg te werken. Dat zien ook deze bezoekers van de Trouwbeurs in Etten-Leur niet zitten.

4. Gasten van gasten zijn niet (zomaar) welkom
Als je in je eentje bent uitgenodigd voor een bruiloft, is het meestal ook echt de bedoeling dat je alleen komt. Op de uitnodiging staat voor wie die precies bedoeld is: voor jou alleen, voor jou en een ‘plus one’ (een date of een vriend(in)), of voor de hele familie. Je kunt wel vragen aan het bruidspaar of je toch iemand mag meenemen, maar: meer gasten kosten ook meer geld. Bovendien vieren ze de liefde waarschijnlijk het liefst met familie en vrienden en niet met de irritante nieuwe vlam van het oude buurmeisje. Denk er dus niet te licht over.

5.  Houd het betaalbaar (voor je gasten)
Een cadeau, een outfit, een vrijgezellenfeest, vervoer, wie weet ook nog wel een hotel… Een bruiloft kan flink in de papieren lopen. Oók voor de gasten dus. Trouwen in je eigen woonplaats is (als je in Nederland woont) voor de meeste van je gasten het goedkoopst. Dan kunnen ze gewoon op de fiets komen en ook nog eens een borrel drinken. Claimy Anthonissen: “Je hebt natuurlijk ook bruidsparen die in het buitenland willen trouwen. Italië is populair, omdat huwelijken die daar gesloten worden, ook bij ons rechtsgeldig zijn. Maar ja, je gasten moeten wel een stuk reizen. In sommige gevallen betaalt het bruidspaar dan de vlucht of de verblijfskosten, maar je hoort ook regelmatig dat de gasten hier zelf voor moeten zorgen.” Wordt het je allemaal wat te veel, dan kan je als genodigde natuurlijk prima zeggen dat het voor jou niet haalbaar is.

6. #Socialemedia is een ding
De eerste tonen van ‘I will always love you’ klinken. Iedereen staat op voor de bruid, maar jij mooi niet: je bent veel te druk met die ene perfecte foto voor op je Instagram. Hier zijn twee duidelijke kampen te herkennen, vertelt Anthonissen: “Sommige bruidsparen juichen het juist toe, die vinden het leuk als iedereen zoveel mogelijk foto’s maakt en die deelt met de hele wereld. Sommigen hebben zelfs een speciale hashtag, zodat ze de foto’s later makkelijk terug kunnen vinden. Anderen zijn er juist fel op tegen. Die gaan voor een ‘uplugged wedding’ en vragen hun gasten expliciet geen foto’s te maken, niet op sociale media van alles te posten en niet heel de dag op hun telefoon zitten.”

“Ik ken ook verhalen van professionele fotografen die nauwelijks een plaatje kunnen schieten waarop geen van de gasten op z’n telefoon kijkt. Of dat er steeds mensen in de weg lopen omdat die precies dezelfde foto proberen te maken als de professional. Het bruidspaar huurt niet voor niets een specialist voor in.” Niet doen dus, tenzij je zeker weet dat het toegevoegde waarde heeft.

7. Voorkom gestreste ceremoniemeesters
Volgens onze enquête vraagt ruim 80 procent van de bruidsparen een of meerdere vrienden als ceremoniemeester. Dat kan prima, zolang de bruiloft niet te groot is. Claimy Anthonissen: “In dat geval doe je er goed aan om een professionele weddingplanner in te huren. Als dat niet binnen het budget past, zorg dan bij een grote bruiloft in ieder geval voor meerdere ceremoniemeesters die de taken onderling kunnen verdelen. Zij zijn aanspreekpunt voor de andere gasten, plannen de speeches, sturen de bruidskinderen aan, zorgen voor het bruidsboeket en de persoonlijke eigendommen van het bruidspaar, delen de bedankjes uit op het eind en doen ongezien nog veel meer. Als één iemand zonder ervaring dat alleen moet organiseren, kan die echt niet meer genieten van het feest.”

8. Laat de kinderen lekker thuis
Het is niet te veel gevraagd om de kinderen thuis te laten. Toch blijkt uit onze enquête dat bijna 20 procent van de bruidsparen zich bezwaard voelt om dat te vragen.

Maar dat kun je dus rustig doen, zegt Claimy Anthonissen. Dat kan via de uitnodiging (zie punt 5), maar even persoonlijk bellen kan ook geen kwaad.  Doe dat op tijd, zodat ouders de tijd hebben om een oppas te regelen. Verder is het handig om te kiezen voor wél of helemaal niet. Dus niet: wel je nichtje, maar niet de dochter van de buren – dat leidt op z’n minst tot verwarring en misschien zelfs wel tot scheve ogen. Als het binnen je budget past zou je ook nog kinderentertainment voor op de bruiloft kunnen regelen. Maar bedenk ook of het voor de kinderen überhaupt wel leuk is om mee te maken, zo’n bruiloft. Het duurt vaak lang en is voor hen niet heel spannend.

9. Lekker schlempen aan de bar = no go
“Het is belangrijk om te onthouden,” zegt Claimy Anthonissen, “dat heel veel bruidsparen niet meer zoveel met regels hebben: ze doen het lekker op hun eigen manier. Als de bruid en bruidegom zelf enorme feestbeesten zijn, vinden ze het vast heerlijk als hun vrienden ook flink partyen. Daar zijn dus geen vastomlijnde etiquetteregels over. Maar ik kan je verzekeren dat geen enkel bruidspaar het op prijs stelt staat als je staat over te geven op de dansvloer of op een andere manier alle aandacht op je dronken zelf vestigt.” Even dat tiende glas wijn laten staan dus, en een colaatje tussendoor nemen. Dan gaan je dansmoves er ook op vooruit. 

'Alles ging mis, toch was het prachtig'

Maanden heb je er naar toe geleefd en het leek tot in de puntjes geregeld, maar dan gaat er toch nog van alles mis. Je bruiloft zou een mooie, zorgeloze dag moeten worden, maar dat wil nog wel eens anders lopen. Uit onze peiling blijkt dat 12% van de bruidsparen zelfs een huwelijksdagverzekering afsluiten voor als het echt helemaal mis loopt. Manon, Sjors en Heleen maakten het mee, maar beleefden met wat creativiteit toch nog de mooiste dag van hun leven.

Manon had autopech, gesmolten bruidstaarten en een dronken ceremoniemeester

Het thema van de bruiloft van Manon en Rene was Rocking in the Caribean. Ze zijn namelijk beiden groot liefhebbers van rock ’n' roll en Rene had haar in Cuba ten huwelijk gevraagd. Bij dat ouderwetse rockgevoel hoort natuurlijk een Amerikaanse oldtimer. “Een vriend van ons heeft een verzameling oude auto's en zo hadden we een Amerikaanse Hudson geregeld, die je ook wel in Cuba ziet. Die vriend haalde Rene op om vervolgens naar mijn ouderlijk huis te gaan. Ze waren te vroeg, dus hadden de Hudson uitgezet aan het begin van de straat. Maar die wilde daarna niet meer starten. Uiteindelijk besloten ze de auto naar mijn moeders huis te duwen en daar verder te kijken. Hierdoor liepen we vette vertraging op, waardoor we onze fotosessie op de Batavia in Lelystad moesten overslaan.” Na een tijdje is de Hudson weer aan de praat gekregen en de trouwerij zelf verliep voorspoedig, maar er stond Manon en Rene nog meer te wachten. “We hadden vier zelfgemaakte bruidstaarten. Die waren alleen niet op tijd uit de auto gehaald. Toen we ze gingen halen bleken er twee door de hitte totaal gesmolten.” Een pruttelende auto, geen foto’s en gesmolten taarten. Het kersverse bruidspaar liet zich niet uit het veld slaan en improviseerde er lustig op los. “We hebben wat foto’ s gemaakt in de sprookjesachtige tuin van mijn moeder en bij het kasteeltje waar we getrouwd zijn. En de vriend die ons reed is tijdens onze receptie een andere stoere auto op gaan halen.” Eind goed, al goed? Helaas niet. Manon had uren werk gestoken in het inpakken van 350 vrolijke sleutelhangers uit Cuba die allemaal werden voorzien van een bedankje. Het idee was dat de ceremoniemeester die aan het einde van het feest zou uitdelen aan de gasten. Maar de heer in kwestie was al voor dag en dauw opgestaan om de bruidegom te helpen, had weinig gegeten en toen werden de Mojito’s en Cuba Libres hem simpelweg te veel. “De cocktails vielen verkeerd bij hem, waardoor onze ceremoniemeester na drie drankjes helemaal dronken was. Al zijn verdere taken schoten er volledig bij in. De eerste dans werd vergeten en dus ook het uitdelen van die presentjes. Ik heb die zak nog steeds ergens in een kast staan. Op dat moment was ik even geen blije bruid, maar nu, ruim acht jaar later, kan ik er de humor wel van inzien. En zijn we nog steeds gelukkig getrouwd!”

Sjors belandde met zijn bruid in een ambulance

In juni 2009 stapten Sjors en Bregje in het vliegtuig naar Los Angeles. Het plan was duidelijk: een kleine rondreis en dan trouwen in Las Vegas. Niemand erbij, maar romantisch met z’n tweetjes en dan daarna thuis voor iedereen nog een feest. Maar meteen op de eerste dag ging het mis. “Bregje verstapte zich op een stoepje voor het hotel. Een stoepje nog lager dan bij ons in Nederland.” Een klein stapje met grote gevolgen, want Bregje bleek haar enkel gebroken te hebben. “Dat pakken ze in Amerika meteen groots aan, want we werden per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar deelde Bregje de kamer met iemand met een schotwond en op de gang hoorden we een gillende zwerver en wat junkies.” Niet bepaald de romantiek waar ze naar op zoek waren. Dat de rondreis niet door kon gaan was direct duidelijk, maar ze konden ook niet terug naar huis. “Bregje mocht pas vliegen nadat de zwelling verdwenen was. Dus we zaten vast in onze mislukte onderneming.” Een week lang hebben ze wat rondgehangen in L.A. tot ze terug mochten. Niet getrouwd, maar wel met een trouwfeest op de agenda. “Het feest was al geregeld en dat hebben we gewoon door laten gaan. Toen zat er niks anders op dan van tevoren toch maar op het gemeentehuis te trouwen. Een haastklus op een maandagochtend, want ze zaten verder al helemaal volgeboekt. Het was de eerste maandag van de maand en precies op het moment suprême ging loeihard het luchtalarm af.” De moeders waren stiekem wel blij dat ze er nu in ieder geval bij konden zijn en het feest was natuurlijk hartstikke leuk, maar toch knaagde het. Dus vlogen Sjors en Bregje in 2010 opnieuw naar Amerika en reden daar alsnog het terrein van de drive-by wedding op. “Je rijdt met je auto langs een loketje, doet je raampje naar beneden en dan kun je trouwen. Alles in Las Vegas heeft een zekere pretparkbenadering. Knipperende lichtjes, hysterische mensen. Het is grotesk en over the top. Dat staat in groot contrast met de Hollandse nuchterheid. Maar het was emotioneler dan de plechtigheid in Nederland. Daar sta je tegenover iemand die al zijn hele carrière op zo’n gemeentehuis dat riedeltje opvoert. Dit voelde anders. Veel romantischer.”

Heleen trouwde twee keer op één dag

Toen Heleen met haar eerste liefde Simon hun bruiloft aan het plannen was, wisten ze meteen waar ze elkaar het jawoord wilden geven: op hun oude sleepboot. “We varen er veel mee en die boot is echt de trots van mijn man.” De boot lag klaar in de jachthaven van Almere-Stad en de eigenaar had hen verzekerd dat de haven als officiële trouwlocatie gold, dus dat het geen enkel probleem zou zijn om op hun geliefde boot te trouwen. Maar op 16 augustus 2014 bleek dit toch niet helemaal waar te zijn. “Een vriendin was voor die dag buitengewoon ambtenaar om ons te kunnen trouwen, maar er moet ook een gemeentelijke ambtenaar aanwezig zijn om te controleren of alles wel volgens de regels gebeurt. Toen zij hoorde dat we alles op de boot gepland hadden, zei ze dat dat niet mogelijk was. We moesten op het vaste land de plechtigheid hebben, anders was het huwelijk niet geldig. Geneuzel van hier tot ginder.” Daar stonden ze dan. Klaar om te trouwen op hun boot, die plots was afgeschreven als locatie. “De kok die de leiding had over het feest ging op zoek naar een oplossing. Hij stelde voor dat we alles verhuisden naar een zaaltje van de haven, maar dat zagen we absoluut niet zitten. We wilden het per se op de boot.” Maar regels zijn regels. “Er zat niks anders op dan met onze buitengewoon ambtenaar, de gemeentelijke ambtenaar en de getuigen naar het kantoortje van de haven te glippen. Daar zijn we toen officieel getrouwd.” Niemand van de andere gasten was erbij? “Nee, alleen nog twee katten die er vredig lagen te slapen. De gasten hadden niks in de gaten. Alleen dat het allemaal wat langer duurde dan gepland. De akte hadden we van tevoren gekopieerd, zodat we na ons trouwen nog een ongetekend exemplaar hadden.” Vervolgens zijn Heleen en Simon naar hun sleepboot gegaan, waar hun vrienden en familie nietsvermoedend zaten te wachten. “Toen hebben we het allemaal nog eens opnieuw gedaan. Met de gekopieerde akte, op de boot. Precies zoals we het wilden.”

Door Kita van Slooten

Plan je bruiloft met deze apps


1. Bouw je eigen app of website met Appy Couple

Met Appy Couple kun je zelf een app met bijbehorende website bouwen. Op deze persoonlijke website kunnen gasten bijvoorbeeld aangeven of ze voor het eten liever vis, vlees of een vegetarisch gerecht willen. Maar je kunt er ook cadeausuggesties vermelden, het rsvp-en online regelen, foto’s plaatsen en andere handige informatie rondom de bruiloft delen. De app helpt je verder om praktische zaken te regelen. Zoals de tafelschikking; wie zit waar. En hoe wil je dat iedereen gekleed komt? Alle informatie over de bruiloft vind je terug op één plek. Handig voor jou en handig voor je gasten.

Prijs: gratis (in-app aankopen)
Beschikbaar voor: iOS & Android

2. Al je trouwfoto's op een plek

Vind je het vervelend om na je bruiloft alle social media kanalen af te speuren naar foto's die je gasten hebben geplaatst van je bruiloft? Dan kun je met de app Wedpics een speciaal account aanmaken waar iedereen zijn geschoten foto’s gemakkelijk kan delen. Zo heb je álle foto’s van je bruiloft bij elkaar. Handig!

Prijs: gratis (ook in-app aankopen)
Beschikbaar voor: iOS & Android

3.  Stuur handgeschreven kaartjes

Na de mooiste dag van je leven en een fijne huwelijksreis, ben je nog niet klaar. Tenzij je PunkPost voor je aan het werk hebt gezet. Met de app PunkPost kun je iedereen een bedankkaartje sturen met handgeschreven tekst. Zo denken je gasten dat je zelf nog hard aan het werk bent gegaan, maar niets is minder waar. Hoe het werkt? Je kiest in de app een geschikt kaartje en vult de tekst in die er op de kaartjes moet komen. PunkPost zorgt er voor dat de kaartjes geschreven worden en bij je gasten terecht komen. Kun jij lekker nagenieten zonder nazorg-zorgen aan je hoofd.

Prijs: gratis (kosten voor een kaartje zijn ongeveer $6,- ook leuk: je kunt confetti meesturen.)
Beschikbaar voor: iOS

4. Een mooi overzicht van alle to-do's

Een bruiloft regelen, vergt vaak heel wat to-do’s. Om het overzicht te bewaken is de WeddingHappy-app je beste vriend. In de app kun je precies zien welke taken er nog openstaan en wat er nog geregeld moet worden. Helemaal fijn is de mogelijkheid om een digitaal kasboek bij te houden om te zien wat alles precies kost. Zo houd je in de gaten of je niet over je budget heen gaat.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS

5. Een fijne dosis inspiratie

Ben je toe aan een dosis inspiratie? En heb je geen zin in de standaard Pinterest plaatjes? Download dan de Brit+Co-app. Deze fijne app staat bomvol inspiratie, DIY’s en fijne tips ’n tricks voor lekkere hapjes, een mooie setting of leuke ideeën voor je trouwfoto's. Ook als je nog geen bruiloft op de planning hebt staan, is de app en bron van inspiratie op je smartphone.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android 

Nina Verberne is tech blogger bij EditieNL. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige know-how te delen!

De Dakar van Tim en Tom: 'Straks in de kroeg is dit een mooi verhaal'

In samenwerking met Koninklijke ERU

Slapeloze nachten, helse regenbuien, technische problemen. Er blijft de broertjes Coronel weinig bespaard in deze loodzware editie van de Dakar Rally. Maar ze blijven lachen - en vooral ook: vastberaden om de finish te halen.

Op het moment van dit schrijven gaat de Fransman Sébastien Loeb aan de leiding. Tim en Tom Coronel bezetten de 48e en 55e plek bij de auto's. Met name Tom heeft het zwaar. Van het weekend stond hij al een nacht lang langs de weg door problemen met zijn koppeling. De rustdag moest hij daardoor overslaan. En beter werd het daarna niet. De nieuwe versnellingsbak mocht niet baten, dit keer viel de oliedruk weg. De assistentietruck moest hem over het parcours naar de bivak loodsen, maar de weg was al zo kapotgereden dat dat opnieuw een nachtje doorhalen betekende. Toch gaan de mannen stug door: opgeven is geen optie.  

Op 14 januari wordt de laatste etappe verreden en eindigt de rally in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Tot die tijd kan er nog van alles gebeuren. Net als vorige week beantwoorden Tim en Tom hier alle vragen over hun ervaringen tot nu toe.  

Volgende week een nieuwe vlog, waarin we zien hoe de Dakar Rally verloopt voor de mannen. 

Wil jij niks missen van de Dakar?

Op RTL7 worden meerdere keren per dag updates uitgezonden over de rally. En wil je echt niets missen, dan vind je hier extra video's, liveblogs, twitterfeeds en natuurlijk de stand. Ben je vooral geïnteresseerd in de prestaties van Tim en Tom Coronel en hun team, dan kan je hier je hart ophalen

Hartstikke gezellig: wonen tussen bejaarden en ex-daklozen

Studenten die met bejaarden in een verzorgingstehuis wonen, appartementen waarbij starters naast ex-verslaafden wonen en een studentenhuis met vluchtelingen. Gemengd wonen is populair, maar is het ook een succes? 'Mijn buurman van 79 komt nog regelmatig mee feesten.'

Midden in de Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn ligt een kleine stukje Utopia. Omringd door water en aan een plein zijn hier koophuizen gebouwd naast sociale huurwoningen. Er is een restaurant waar verstandelijk beperkten in de bediening werken en een sociale werkplaats. Tweeverdieners met kleine kinderen wonen hier naast studenten en (ex)dak- en thuislozen.Het idee achter ’t Groene Sticht, zoals dit gemende woonproject heet, is: samen wonen, niemand uitsluiten en met elkaar in gesprek gaan. Een soort micro samenleving waarbij sterken zorgen voor de zwakkeren en waar mensen fijn wonen in een buurt met sociale controle en gezelligheid.

Het is een idealistische woonvorm die de laatste jaren aan populariteit wint. Overal in Nederland verrijzen projecten waarbij studenten in verzorgingstehuizen wonen of in een pand met asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Marieke van Selm (57, jeugdverpleegkundige) en één van de eerste bewoners van ’t Groene Sticht. Met haar man, die in het onderwijs werkt, kochten ze in 2003 een woning aan het pleintje. Spijt heeft ze nooit gehad. “Ik heb hier intensiever contact met mijn buren dan in een gewone straat. Ik maak vaker een praatje, help mee in de moestuin.”

Dat ‘praatje maken’ klinkt misschien simpel, maar is het volgens betrokkenen niet. Zo zegt Dirk van der Kloet (58), voorzitter van ’t Groene Sticht en voormalig dakloze: “Elkaar gedag zeggen is al heel wat tegenwoordig.” Als dakloze werd hij vaak genegeerd door mensen op straat. “Hier spreken we elkaar echt en helpen we elkaar met allerlei klusjes.” Daarnaast wordt niemand als zielig bestempeld of als uitschot behandeld. “Wij gaan er vanuit dat ieder mens iets kan en dus iets kan bijdragen.”

Maar over het succes van gemend wonen zijn de meningen verdeeld. Platform 31, kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling, schreef vorig jaar een rapport over wat zij de ‘De Magic Mix’ noemen. Projectleider Jeroen van der Velden noemt de woonvormen 'over het algemeen succesvol’. Huurders zijn tevreden, hoewel het wel nodig is dat er een beheerder is. Die kan, zegt Van der Velden, de verschillende groepen helpen met samenwonen en eventueel bemiddelen als het toch niet soepel loopt.

Pieter Hooimeijer, sociaal geograaf aan de Universiteit Utrecht kent tientallen initiatieven met een mix van bewoners. Hij is minder enthousiast dan Platform 31. “Uit de evaluaties komt niet een heel positief beeld naar voren. Vooral studenten gaan voor de goedkope kamer of woning en nemen de rest dan op de koop toe.”

Want van de inspanningen die van hun verwacht worden, zoals samen eten of sporten, komt soms weinig terecht. “Het mengen van totaal verschillende groepen mensen geeft bovendien vaak ‘strubbelingen’.” Hiermee doelt hij op ruzies tussen bewoners met ‘een andere levensstijl’. Werkenden die samen met feestende studenten in een pand wonen, blijkt lastig. “Het werkt dan beter om een homogeen appartementencomplex te hebben, binnen een gemengde wijk, dan dat je allerlei verschillende mensen en culturen in één pand stopt.” 

Bij projecten die wel slagen, is er altijd een gezamenlijk doel, zegt hij. Als voorbeeld geeft Hooimeijer een project in Utrecht waarbij zo milieuvriendelijk mogelijk wonen voorop stond. “Daar is een buurt ontstaan met dure en goedkopere huur- en koopwoningen waar verschillende mensen wonen maar wel met dezelfde visie.” Kleine initiatieven werken volgens hem weer beter dan grotere. “Dan wordt het te ingewikkeld en is het lastiger om hetzelfde doel voor ogen te houden.”

Patrick Stoffer (28) woont in een woon-zorgcentrum. Piebe Dam (79) is zijn buurman.

“Gratis een woning in ruil voor een praatje maken. Dat wilde ik wel”, vertelt Patrick, vierdejaarsstudent HBO Facility Management. “Ik zag eerst vooral praktische voordelen aan het wonen in een woon- en zorgcentrum, maar zie nu ook mooie kanten zoals het contact met bewoners.”

Patrick woont sinds een jaar bij Humanitas in Deventer. Letterlijk tussen de bejaarden. “De gemiddelde leeftijd van mijn buren is 88 jaar”, lacht hij. Het bevalt hem zo goed dat hij hoopt dat hij er na zijn studie kan blijven wonen.

In ruil voor een kamer met eigen badkamer en keuken moeten Patrick en vijf andere studenten per maand dertig uur vrijwilligers werk doen of ‘sociale contacten’ onderhouden. Dit werk houdt onder andere het verzorgen van de broodmaaltijd in. “Ik denk dat we wel meer dan 30 uur per maand aan vrijwilligerswerk doen, maar dat gaat eigenlijk vanzelf.”

Soms kookt Patrick in de keuken van het restaurant. “En dan komen er al snel mensen een praatje maken.” Als hij vrienden over de vloer heeft, zetten ze in de zaal weleens een film aan op het grote scherm en dan kijken de senioren gezellig mee. In de zomers drinken ze in de tuin een biertje met elkaar.

De regels is dat studenten geen overlast mogen veroorzaken. Maar een feestje geven of een vriendinnetje laten slapen, het mag allemaal. “Zodra de deur dicht gaat ben ik echt op mijn eigen kamer, zoals in een studentenhuis.”

Patrick vertelt over een student die er voorheen woonde, die weleens na het stappen een afterparty gaf op zijn kamer. “Zijn buurman kwam er dan altijd bij zitten. Die wilde die feestjes voor geen goud missen.”

De 79-jarige Piebe vindt de studenten in het centrum een grote aanwinst. “Ze brengen leven in de brouwerij. Het bevalt mij uitstekend. Bovendien doen ze echt veel voor ons. Ze gaan leuk met ons om.”

Piebes vrouw woont ook in het centrum, maar zij is zwaar aan dementeren. “Echt heel verdrietig”, zegt hij daar over. Hij komt dan ook graag bij Patrick buurten. “Hij is onderdeel van mijn meubilair”, grapt Patrick.

Het klinkt als één groot gezellig samenzijn. Heeft het wonen tussen bejaarden dan helemaal gaan nadelen? Patrick denkt na. “Ik zie het niet als nadeel, maar je maakt natuurlijk ook de minder leuke kanten van het ouder worden van dichtbij mee. Mensen overlijden, vertellen je vreselijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog.”

Hij noemt de band met de bewoners bijzonder. “Ik ben geen hulpverlener en geen familie dus gaan we net wat losser met elkaar om.” Het leukst noemt hij de betrokkenheid van zijn bejaarde buren bij zijn kweekproject. In de tuin van het centrum staat een enorme container waar hij met behulp van software de ideale omstandigheden heeft gemaakt om sla te verbouwen. De student hoopt dat meer tehuizen het voorbeeld volgen van Humanitas.

“Het is eigenlijk ook heel vreemd dat als mensen oud zijn, we ze bedanken en in tehuizen stoppen waar wat activiteiten zijn en verder niets. Je plaatst deze mensen zo buiten de maatschappij. Met dit initiatief breek je die muren af en doen mensen weer mee aan het leven.”    

Joa Middelkoop (29), werkt als service expert bij Bol.com en Mylène (28, wil haar achternaam niet vermeld hebben), ex-dakloos, doet vrijwilligerswerk.

Joa (in de groene trui) en Mylène (met thee en bril) wonen boven elkaar in een appartementcomplex in Utrecht. Joa is huurder van coöperatie Portaal, Mylène woont er via de Tussenvoorziening, die mensen helpen die ‘sociaal kwetsbaar’ zijn en dakloos zijn geweest. Het idee achter dit project, 'Majella Wonen’, is afgekeken van ’t Groene Sticht in Leidsche Rijn. Het idee: vragende en dragende huurders kunnen elkaar helpen, mensen zijn net iets meer voor elkaar dan standaard buren.

Mylène is heel blij met haar woning. Ze wil niet in detail treden over haar verleden maar vertelt wel dat ze voorheen bij haar ouders woonde en opgenomen is geweest in een ziekenhuis. Een gesprek met haar ouders over haar probleem ‘liep slecht af’. “Ik voelde mij thuis niet meer veilig, wilde weg en ben zo op straat beland.” Via de nachtopvang kwam ze in contact met de Tussenvoorziening.

Één keer per week wordt ze begeleid. Ze krijgt hulp bij het zelfstandig leren wonen en invullen van papieren. Bij haar buren kan ze terecht voor een gesprek of hulp met een lekke band. “Er worden hier ook weleens feestjes gegeven en daar ben ik dan graag bij”, lacht ze.

Van Joa wordt verwacht dat zij zich 16 uur per maand inzet voor de 35 bewoners van Tussenvoorziening. Dat inzetten verschilt per maand. Met haar buurvrouw gaat ze bootcampen in het park, met een ander doet ze een klusje in huis en laatst gaf ze samen met Mylène een workshop over speciale woonvormen. Huurkorting krijgt ze daar niet voor, wel een gezellige leefomgeving.

Joa: “De lijntjes zijn gewoon kort hier. We kennen elkaar, mede dankzij het maatjesproject. We gaan binnenkort samen schaatsen, bakken pepernoten en hebben houden elkaar op de hoogte via Facebook. Anders dan in een gewone straat of flatgebouw heb je hier net wat meer contact.”

Ze heeft bewust voor deze woonvorm gekozen. “Was dit niet gelukt, dan was ik naar een woongroep gegaan. Ik houd gewoon van contact met de mensen om je heen, van de sociale controle en het feit dat je makkelijk een beroep op elkaar kunt doen.” Joa zegt dat je wel het type moet zijn voor deze woonvorm. “Vooral open minded, enthousiast, zonder vooroordelen. Dan kan zo’n project overal wel slagen.”

Mylène: “Je moet willen meedoen, affiniteit hebben met mensen zoals ik en sociaal aangelegd zijn. Ik voel me hier gelukkig ook niet anders dan andere mensen. Ik ben hier geen ex-dakloze die hulp nodig heeft, maar gewoon de buurvrouw.”

Korting in ruil voor zorg

Gemengd wonen wint niet alleen maar aan populariteit vanwege het sociale aspect en idealen over een betrokken samenleving. Steeds meer woningcoöperaties bieden oude panden aan, die binnen nu en tien jaar gesloopt worden, als tijdelijke oplossing voor sociale huurders (starters, arbeidsmigranten, asielzoekers, mensen die in scheiding liggen). Daarna stromen mensen door naar andere huur woningen of een koopwoning. Volgens sociaal geograaf Hooimeijer is dit een logisch gevolg van een wetsvoorstel dat vorig jaar werd aangenomen. “Er meer ruimte gekomen voor tijdelijke verhuur. Dat zorgt voor meer flexibiliteit waardoor meer woningen worden aangeboden.” Overigens moeten huurders vaak solliciteren om te kijken of ze bij een project passen en genoeg sociale betrokkenheid hebben. Soms krijgen huurders korting in ruil voor een x aantal uren vrijwilligerswerk per maand, zoals in het geval van Patrick.

Door Maaike Homan

Fitnessmatters: 'Ik ben al bijna 2 kilo kwijt'

In samenwerking met Fitchannel

Misschien heb je ze wel gezien bij Carlo's TV Café: Samantha en Marlies. De vriendinnen en collega's gaan allebei de komende acht weken aan de slag om zich weer lekker in hun vel te voelen. Dat doen ze met Fitchannel.com. Hier vind je drie nieuwe trainingen per week die je gewoon thuis kan doen, en talloze recepten om gezond en blijvend mee af te vallen. Hier vertellen Samantha en Marlies wat hen motiveert.

Marlies van Wijngaarden (29):

“Ik ben op 5 januari jarig, mijn moeder op de 8e. Dat is traditioneel voor ons het moment om te beginnen met lijnen. De meeste mensen kiezen de start van het nieuwe jaar, maar wij willen natuurlijk nog wel een stukje verjaardagstaart eten. Maar nu ben ik er helemaal klaar voor. Ik ben nog niet eerder zo zwaar geweest. Ik wil graag minimaal 10 kilo afvallen. Dat zal niet binnen acht weken lukken, maar ik hoop in die tijd wel tussen de 4 en 6 kilo kwijt te raken. Zolang ik maar resultaat zie, ga ik door.

Ik heb een lange geschiedenis van diëten en jojoën. Sonja Bakker, Weight Watchers – ik heb het allemaal geprobeerd. Dat gaat steeds een paar maanden goed, maar volhouden lukt steeds niet. Ik weet dat het geen excuus is, maar mijn onregelmatige werktijden helpen niet. Ik werk samen met Samantha in het Sophia Kinderziekenhuis. Ik kom vaak laat thuis en zie het dan niet zitten om nog eens voor mezelf drie pannen op het vuur te gaan zetten. Dan ga ik snacken. Ik heb geen relatie, er is dus ook niemand die me daarop aanspreekt. Daarnaast ben ik een emotionele eter: na een lange dag werken, beloon ik mezelf al snel met iets lekkers.

Gek genoeg valt het me nu al op dat je met Fitchannel.com heel veel mag eten. Ik maakte vanavond nasi naar een recept van de site en kreeg het bijna niet op. Maar het zit natuurlijk bomvol met groenten, dat vult wel. Ik vind het lekker en ga denk ik straks alvast voor morgen klaarmaken; dan kom ik niet in de verleiding om ongezonde snackjes te nemen.

Het sporten zit er wel al goed in. Ik ga twee keer in de week naar de sportschool en speel dinsdagochtend altijd hockey. Dat botst bijna nooit met m’n werk. Gelukkig, want dat vind ik echt heel gezellig. De eerste training van Fitchannel.com heb ik er ook al opzitten, die was uitdagend maar leuk.

Ik ben echt gemotiveerder dan ooit om definitief m’n extra gewicht kwijt te raken. Ik verheug me erop dat mijn kleding weer lekker zit, en niet steeds nèt te strak. Misschien ga ik net als Samantha iets nieuws kopen dat een beetje te klein is; dan heb ik gelijk een heel concreet doel om naartoe te werken.

Samantha Groenewout-Van Ruiven (28):

“Vroeger heb ik altijd fanatiek gedanst: jazzballet, streetdance, alles eigenlijk. Dansen is echt mijn passie. Maar ja, ik werk onregelmatig, op de afdeling Verloskunde in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Dat maakt het lastig om op een vast moment lessen te volgen. En ik heb twee lieve kindjes. Als ik dan al vaak ’s avonds weg ben geweest voor werk, vind ik het moeilijk om ook nog eens een avond te gaan sporten. Daarom zijn de workouts van Fitchannel.com voor mij echt perfect. Niet te lang en gewoon thuis te doen. Die 25 minuten per dag kan ik wel missen. Per dag ja, want ik wil zes keer per week gaan trainen; iedere workout doe ik dan twee keer. Ik heb de eerste al achter de rug. Die vond ik best pittig, maar aan de andere kant: het viel me heel erg mee wat ik nog kan. De lenigheid en conditie die ik ooit heb opgebouwd met het dansen, zitten nog in mijn lijf. Ik moet het alleen even terugvinden.

Ik wil ongeveer 15 kilo afvallen. Mark Tuitert vertelde me dat ik me moet focussen op 7 tot 8 kilo. Dat is het begin en dat gaat me lukken. Ik wil me zo graag weer lekker in m’n vel voelen! Dat ik nooit een Doutzen Kroes wordt, dat weet ik, dat past ook helemaal niet bij mij. Maar er moet wel echt wat af. Ik eet ook niet gezond. Ik sla het ontbijt vaak over en ga dan veel tussendoor snacken. En ik ben een emotionele eter: bij een moeilijk moment of als ik me niet lekker voel, neem ik al snel wat lekkers als troost. Daar ben ik me van bewust, maar het is heel lastig om dat te veranderen. Ik hoop dat dat nu wel gaat lukken, omdat ik zo’n stevige stok achter de deur heb. Ik vind het hartstikke leuk dat ik ben uitgekozen om in Carlo’s TV Café te komen. Ook wel eng trouwens, je stelt je toch kwetsbaar op en ik kan me voorstellen dat mensen negatief gaan reageren. Maar ik ben echt heel gemotiveerd dit keer. De gerechten die Fitchannel.com je geeft, zijn heel makkelijk te maken. Zelfs mijn man kan er nog mee uit de voeten, als ik een keertje niet zelf kan koken.

Ik bestelde van de week een jumpsuit op internet. Die was iets te klein, maar ik heb ‘m toch gehouden. Ik hoop dat die me over acht weken past. En dat ik misschien ook wel complimentjes krijg van mensen – dat ze het echt kunnen zien dat ik ben afgevallen. Dan ben ik een gelukkig mens.

Vorige week spraken we ook al met Editie NL presentator Steef van Stiphout en kijker Laura Arends. Zij vertellen hier hoe hun eerste volle week van het Fitchannel-programma is verlopen.

Steef van Stiphout (37):

“Vanochtend dacht ik ineens: ik heb echt al zin in m’n training van vanavond. Dat vond ik zelf heel grappig, want normaal houd ik veel meer van teamsporten. Maar dit blijk ik ook echt leuk te vinden. De trainingen zijn lekker pittig, maar wel goed vol te houden. Het is dus uitdagend, maar omdat ik weet dat ik het wel kán, denk ik: laat die volgende maar komen!

Met eten probeer ik ook goed op te letten. Ik heb al twee weken geen hamburger meer op, in het weekend heb ik mezelf beperkt tot twee wijntjes. Ik ga voor een eetpatroon dat ik structureel kan volhouden. Ik heb thuis een grote pot met snoep staan: kersjes, colaflesjes, zure bommen, zoute bommen. Heerlijk! Die pot die doe ik niet weg. Ik laat hem juist staan, zodat ik ernaar kan kijken en besluiten: nee, nu even niet. In de toekomst zal ik heus wel weer eens een hand snoepjes pakken, maar eerst maar eens afvallen.  

Laura Arends (25):

“De eerste week is prima bevallen. En met resultaat: ik ben al 1.7 kilo kwijt! Dat zag ik niet aankomen. Mooi natuurlijk, maar het hoeft niet zo hard te blijven gaan. Dan blijft er niks meer van me over. Ik voelde ook dat m’n broek al een stukje ruimer zat. Ik let wel goed op m’n eten. Geen drie, maar twee boterhammen bij de lunch, gezonde tussendoortjes, geen frisdrank en na het avondeten niet meer snacken. Maar ik eet niet per se weinig hoor, daarvoor vind ik het veel te lekker allemaal. 

Het trainen gaat ook goed. Ik merk wel dat mijn lijf er nog aan moet wennen; ik moet echt een omslag maken en ben best wel moe af en toe. Maar dat is ook niet gek, als je van nul keer sporten naar vier keer in een week gaat. En ik word ‘nachts vaker wakker omdat ik moet plassen. Komt omdat ik zo lekker veel water drink, natuurlijk.

Zondag ben ik ook bij de opname van Carlo’s TV Café geweest en daar zag ik Mark Tuitert ook. We hebben het nog even over de trainingen gehad. Ik ben heel gemotiveerd voor de komende weken. Ik zag ook al allemaal lekkere nieuwe recepten staan op Fitchannel.com. Daar heb ik nu al zin in!

We volgen Samantha, Marlies, Laura en Steef hier iedere week. Wil je ook tussentijds op de hoogte blijven? Volg dan voor Marlies en Samantha de Facebookpagina van Carlo's TV Café en voor Laura en Steef de Facebookpagina van Editie NL.

Niet voor tere zieltjes: Brimstone

Film van de week: Brimstone
Regie: Martin Koolhoven
Met: Dakota Fanning, Guy Pearce, Carice van Houten
Waardering: 3,5 sterren

Het ruige Wilde Westen was geen fraaie plek voor een vrouw. Dat is wat Martin Koolhoven ons in geuren en kleuren duidelijk maakt in zijn grimmige westernthriller Brimstone, waarin een jonge vrouw uit handen van een sadistische dominee probeert te blijven.

Dat klinkt als iets heel anders dan eerder werk van Koolhoven, bekend van films als Het schnitzelparadijs, Knetter en Oorlogswinter. Die laatste film stamt uit 2008 en daarna was het lang stil. Koolhoven stak ziel en zaligheid in de totstandkoming van Brimstone. Dit is de film die hij, zelf groot fan van westerns, altijd al wilde maken: een episch verhaal, met een Nederlandse inslag. Hij nam de tijd om het scenario te schrijven. Een behoorlijk duister script, dus duurde het ook nog even voordat de financiering rond was.

Koolhoven kiest in Brimstone voor een vertelstructuur van vier hoofdstukken en in het eerste deel introduceert hij de tongloze Joanna, die wit wegtrekt wanneer er een nieuwe dominee in het dorp verschijnt. Deze Nederlandse immigrant jaagt haar de stuipen op het lijf en het duurt niet lang voordat we te zien krijgen dat ze daar alle reden toe heeft. Hij wil haar straffen en gaat daarin tot het uiterste.

Hoofdstukken twee en drie gaan telkens een stapje terug in de tijd. Waar komt Joanna vandaan? Hoe verloor ze haar tong? Wie is die verrekte dominee? Koolhoven doet het allemaal uitgebreid uit de doeken in een opeenstapeling van narigheid. Huiselijk geweld, verkrachting, kindermishandeling, moord en uitbuiting: het houdt maar niet op.

Koolhovens verhaal zit vol goede vondsten en gewaagde keuzes; net wanneer je denkt dat een personage Joanna komt helpen legt ook deze weer op onplezierige wijze het loodje. Het arme kind staat er telkens alleen voor. In het mooie, woeste landschap blijft ze zoeken naar een nieuwe manier om te overleven. En dat is niet eenvoudig in een omgeving waar je als vrouw maar drie functies lijkt te mogen vervullen; hoer, huissloof of boksbal.

Brimstone is bijzonder mooi gefilmd. Dakota Fanning is ijzersterk als doorzetter Joanna en Guy Pearce’s vertolking van de dominee doet hem nu al de titel grootste filmgriezel van 2017 toekomen. De locaties en het camerawerk zijn piekfijn, met als hoogtepunt een prachtige scène in de sneeuw. Maar dit is geen makkelijke film om naar te kijken. De uitpuilende ingewanden zijn nog tot daar aan toe, maar alle ellende waar die vrouwen doorheen moeten wordt op den duur haast ondraaglijk.

Zo krijgt een gemuilkorfde Carice van Houten, die op de set verliefd werd op tegenspeler Pearce, het ook zwaar te verduren. Gelukkig heeft het laatste hoofdstuk de veelbelovende titel Retribution. Oftewel: vergelding. Daar zit je als kijker dan inmiddels ook echt wel om te springen, dat Joanna eens korte metten maakt met die engerd. De vrouwen trekken steevast aan het kortste eind, maar zijn moreel gezien de overwinnaar. Een conclusie die na 2,5 uur van ontberingen toch als een schrale troost voelt.

 Door Kita van Slooten

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Aubergine met chilipeper en granaatappeldressing

In samenwerking met Uitgeverij Becht

In het nieuwe kookboek Basisboek India staan heerlijke Indiase gerechten die niet moeilijk te maken zijn, zoals dit lekkere bijgerecht van aubergine met chilipeper en granaatappeldressing.

Voor 2 personen

Voorbereiding: 1 uur, bereiding: 45 minuten

Ingrediënten:

 • 2-3 kleine tot middelgrote aubergines, in de lengte in plakken, of kleintjes gehalveerd en ingesneden
 • 2 sjalotten, gesnipperd
 • 1 teen knoflook, heel fijn gesneden
 • 1 eetlepel fijn gesneden koriander
 • 1 eetlepel fijn gesneden munt
 • 2-3 eetlepels granaatappelpitjes
 • ¼ theelepel kurkuma
 • 1 eetlepel garam masala
 • 1 theelepel chilivlokken
 • 1 eetlepel suiker
 • 3 eetlepels sherryazijn
 • 3-4 theelepels zout, of naar smaak
 • 2 eetlepels olie, plus extra voor invetten

Bereiden:

Bestrooi de aubergineplakken met wat zout, leg ze in een vergiet die op een kom staat en laat 30 minuten staan. Spoel daarna het zout eraf en dep droog.

Doe de kurkuma en garam masala met de olie in een kommetje en roer tot een pasta.

Zet een pannetje op middelhoog vuur en voeg de sjalotten, knoflook, suiker, azijn, chilivlokken en 3 eetlepels water toe. Breng aan de kook en laat 1 minuut koken. Haal van het vuur en laat helemaal afkoelen. Roer koriander, munt en granaatappelpitjes erdoor.

Wrijf de aubergineplakken aan beide kanten in met de masalapasta.

Zet de grill aan op de hoogste stand en kwast het grillrooster in met plantaardige olie. Leg de aubergineplakken op het rooster en gril ze 8-9 minuten tot ze aan beide kanten mooie zwarte lijntjes hebben; keer de plakken halverwege om.

Leg de aubergineplakken op een bord en schep de dressing erover.

TIP: door de aubergineplakken vooraf met zout te bestrooien haal je het overtollige vocht eruit, waardoor ze beter te grillen zijn. Wel na het afspoelen goed droogdeppen met keukenpapier.

Basisboek India
Het Basisboek India doet niet moeilijk over de Indiase keuken. Het bevat alle traditionele Indiase gerechten, maar dan aangepast aan deze tijd en waar nodig vereenvoudigd. Zo kun je genieten van de originele en pure smaken van de Indiase keuken, zonder de hele dag in de keuken te hoeven staan. 

Titel: Basisboek India
Auteur: Amandip Uppal
Prijs: € 29,99
ISBN: 978 90 230 1492 8
Uitgeverij: Becht

 

 

 

 

 

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Weekendagenda

Afterslag

Met artiesten als Jett Rebel, Wende Snijder en Kensington trapt Eurosonic Noorderslag het festivalseizoen wel heel vroeg af. Gelukkig! Goede optredens, fijne sfeer en natuurlijk de conferentie, met lezingen, acts en presentatie over de Europese popscene. 

Maar, omdat een groot deel van de kaartjes altijd snel is uitverkocht – er zijn wel nog passe-partouts verkrijgbaar –, is er in Apeldoorn een alternatief festival op zondag georganiseerd: Afterslag. Hier komt een selectie van de artiesten van Eurosonic samen om het weekend af te sluiten. Minder grote namen, maar juist heel intiem en gezellig! 

Rondom de Bergense School

In het fantastische museum Kranenburgh in Bergen (NH) is een tentoonstelling over landschapsschilderijen uit de Bergense School te zien. Expressionistische Bergense schilders, zoals Leo Gestel en Dirk Filarski, laten hier hun visie op het landschap zien. Aanstaande zondag geeft de conservator uitleg over de tentoonstelling. Het kunstenaarsdorp Bergen is sowieso de moeite van het bezoeken meer dan waard. www.kranenburgh.nl

Hotelnacht

Komend weekend is het de jaarlijkse hotelnacht: de kans om voor een prikkie in een heel bijzonder hotel te slapen. Zelfs al woon je in Amsterdam, dan is het toch geweldig om een keertje in instituten als Hotel de l'Europe, het Amstel Hotel of Krasnapolski te logeren? De kortingen zijn enorm én er worden overal feesten en evenementen georganiseerd. Zo geeft het Amstel een poolparty in haar Member's Club en kun je bij Hotel Homeland een rondleiding krijgen door de huisbrouwerij. Ga snel naar www.hotelnacht.nl voor reserveringen. 

Hengstenbal

In Leeuwarden begint de jaarlijkse hengstenkeuring voor het Friese stamboekpaard, je weet wel, die edele zwarte paarden met lange manen en wollige sloffen. Deze traditionele paardenmarkt is uitgegroeid tot een driedaags evenement met shows (een heuse Frisian Proms met o.m. Xander Buisonjé en Joke de Kruijf) en clinics. Houd je van paarden, dan kun je Faderpaard niet missen - er komen mensen uit meer dan 30 landen op af!
Ben je nu toch al in Friesland, ga dan meteen naar Indoor Drachten. Hier wordt het jaarlijkse concours hippique gehouden met springen, dressuur en carrousel.

Schaken

's Werelds grootste schakers komen dit weekend bijeen in Wijk aan Zee voor het Tata Steel Chess Tournament. Dit prestigieuze schaaktoernooi is niet alleen leuk voor échte schakers. Er zijn wedstrijden voor middelbare scholieren en amateurs, workshops en presentaties en natuurlijk de gróte 'matches'. Altijd al eens Magnus Carlson of Levon Aronian in het echt willen zien spelen? Dit is je kans. Het weekend hierop staat in het teken van de kinderen met films, workshops en natuurlijk schaken. Voor het volledige programma: www.tatasteelchess.com.

 

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!