Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 18, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Zoete wraak: 'Door mij verloor hij zijn baan'

Wraak nemen op iemand die je dwars heeft gezeten: misschien is het niet verstandig. Maar wel: o zo lekker, of dat lijkt het in ieder geval vooraf. Antoinette zette haar vreemdgaande vriend te kijk, Marcel ging achter een dierenmishandelaar aan. 'Spijt? Ik voel niets anders dan genoegdoening.'

Woedend was Antoinette (26) toen ze erachter kwam dat haar vriend vreemdging. In hun eigen huis. Op hun eigen bank. “Hij dacht dat ik niet thuis was, maar ik lag in bed.” Toen ze hem aantrof met een andere vrouw, naakt, maakte ze stiekem foto's van het tafereel vanaf de trap. In een opwelling, uit woede, ongeloof. “De volgende dag was ik nog steeds zo ontzettend boos. Ik heb de foto vanuit zijn e-mailadres naar al zijn collega’s gestuurd met de tekst: ‘Dit doe ik in mijn vrije tijd’. Hij was woest, ik heb dezelfde dag nog nieuwe woonruimte gezocht.”

Onrecht
Antoinette is onrecht aangedaan, vindt ze. Een goede katalysator voor wraak, zegt Mirjam Beekman. Ze is relatietherapeute en ziet vaak mensen in haar praktijk die met wraakgevoelens rondlopen. Of al een vergeldingsactie hebben uitgevoerd. “Bijna iedereen kent het gevoel. Vaak willen mensen wraak als ze zich gekwetst voelen”, weet Beekman. Door een collega, vriend, geliefde, of een onbekende. “Wraakgevoelens komen voort uit ontembare boosheid, mensen voelen zich tekortgedaan. Zo sprak ik eens een man die in scheiding lag omdat zijn vrouw een affaire had. Hij had in de hele buurt posters opgehangen met een foto van zijn partner en daaronder de mededeling dat ze een vreemdganger was.” Andere voorbeelden die Beekman kent: kleding kapot knippen, onware roddels over je ex verspreiden, iemand ‘terugpakken’ door een heel hoge alimentatie te eisen.  

Wraak kan ook iets ludieks hebben. Een bekend voorbeeld is presentatrice Tineke Verburg, die eens vertelde dat ze de bovenste knoopjes van de overhemden van haar man afknipte toen hij haar verliet voor een ander. Ze deed de kledingstukken in een vuilniszak en legde er een briefje op: ‘Ze kan toch zo goed naaien?’ 

Voor even is wraak zoet. En we weten allemaal: zoetigheid is lekker. “Het geeft een kick. Nu ben jíj degene die aan de knoppen zit”, zegt Beekman. Maar mensen zijn vaak niet helemaal bij zinnen als ze zoiets doen. De reden is te vinden in ons brein. In onze prefrontale cortex, om precies te zijn. Daar zitten onze intelligentie en ons vermogen om te relativeren. Als iemand onrecht wordt aangedaan, of iemand is woedend, dan wordt ons angstsysteem getriggerd. Gevolg: de verbinding met de cortex wordt tijdelijk verbroken en we kunnen niet meer relativeren. Zo ontstaat wraak. “Dan doen mensen dus dingen waarvan ze later vaak denken: wow, dat ik dat heb gedaan.”

10 maanden de cel in na wraakactie

Deze week hoorde Mario H. (52) uit Helmond dat hij 10 maanden de cel in moet voor zijn wraakactie. Op 19 januari sloeg hij de man die achter zijn dochter aan zat met een schop in elkaar. Die had zich op internet voorgedaan als een jongen van 17, maar het bleek te gaan om een oud-tbs'er van 47. Hij had het meisje rozen en chocola gestuurd en om naaktfoto's gevraagd. Toen Mario H. er lucht van kreeg dat het vriendje van zijn dochter eigenlijk een enge oude man was, ging hij zelf op zoek. Hij seinde wel de politie in, maar sloeg ook de man het ziekenhuis in. Die ligt daar overigens nog steeds.

Het Openbaar Ministerie had zes jaar cel geëist tegen H., maar daar ging de rechter dus niet in mee. Maar hij krijgt wel straf. De rechtbank "begrijpt dat de vader zijn dochter wilde beschermen, maar dat rechtvaardigt de mishandeling niet. H. heeft voor eigen rechter gespeeld en dat is in de Nederlandse rechtstaat volstrekt onacceptabel.''

Ontembaar
Die ontembare woede, die kent Marcel (45) uit Alkmaar wel. De kat van zijn zwager was zó ernstig mishandeld, dat haar staart moest worden geamputeerd. Ze was geschopt en door de lucht geslingerd. Haar longen zaten vol zand – vermoedelijk is ze met haar koppie onder de grond geduwd. Marcel was witheet. Kon nergens anders meer aan denken. “Ik wilde maar één ding: gerechtigheid. Van dieren blijf je gewoon af. En vooral van Maus. Die is zo lief, aaibaar, knuffelig, sociaal, en ook nog eens weerloos tegen zo’n mishandelaar.” Toen hij via via filmpjes te zien kreeg van een man uit de buurt die meer katten mishandelde, dacht hij: dit is de man die we zoeken.

Samen met zijn zwager ging Marcel via Facebook op zoek naar de naam van de vermoedelijke dader, die net als Marcel in Alkmaar woonde. Ze lokten hem met een smoes naar een afgelegen plek. “Ja, ik had het aan de politie over kunnen laten, maar dat voelde voor mij niet als genoegdoening. Ik had niet het idee dat ze hem hard genoeg zouden aanpakken.” Marcel en zijn zwager reden de man klem. Hij bleek gewapend – ‘geen lieve jongen’ – maar Marcel ‘werkte hem met gepast geweld tegen de grond’ en belde toen alsnog de politie. De kattenbeul heeft volgens Marcel een halfjaar celstraf gekregen, Marcel kwam er met een waarschuwing vanaf. “De politie was al langer op zoek naar hem, ook vanwege andere zaken.”

Spijt heeft Marcel niet. “Misschien als ik zelf straf had gekregen, dat ik er dan anders over zou denken nu.” Als hij er nu aan terugdenkt – en dat doet hij regelmatig – dan voelt hij niets anders dan genoegdoening. Zo van: ha! Boontje komt om zijn loontje. 

Ook Antoinette heeft geen spijt. Haar ex raakte na een paar weken zijn baan kwijt, het was te gênant geworden om er nog te werken. Dat deed Antoinette niets. “Ik vond dat ik er het recht toe had. Hij heeft mijn leven laten instorten, dus ik dat van hem.”

Kwetsen
Als de wraak komt van een geliefde of een familielid, komt dat extra hard aan, zegt Beekman. “Hoe beter je elkaar kent, hoe beter je ook weet hoe je diegene moet kwetsen.” En vergis je niet: op het slachtoffer kan zo'n vergelding enorme impact hebben. Dat ondervond Céline (19) aan den lijve. Ze woonde samen met haar vriend en haar hond, Diesel, op wie ze ‘ontzettend gek is’. Dat wist haar vriend maar al te goed. Toen ze het uitmaakte, verkocht haar ex haar hond. Zomaar, zonder het aan te kondigen. “Ik kon het niet geloven. We zouden samen een oplossing zoeken, dit was niet de afspraak”, vertelt ze. Céline was compleet in paniek. En verdrietig. “Ik wilde mijn hond terug.” Na een zoektocht op Facebook stuitte ze op het nieuwe baasje van Diesel. “Ik hoop nu dat ik hem terug kan kopen.”

Haar ex handelde volgens Céline uit jaloezie omdat ze een nieuwe vriend had – volgens Beekman een veelvoorkomende oorzaak van wraak. Beekman adviseert mensen altijd: doe het niet. Geef niet toe aan je honger naar wraak. Neem bijvoorbeeld een vrouw die wraak neemt op haar ex door de kinderen weg te houden. Daar doe je hem misschien wel pijn mee, maar je kinderen ook. En uiteindelijk heb je ook jezelf ermee.  “Je mag erover nadenken, dat is menselijk, maar het lost niets op. Je komt in een vicieuze cirkel terecht.” 

Hoe kom je er vanaf? 
Wat moet je doen als je wraakgevoelens op voelt komen? Beekman: “Jezelf kalmeren.” Als de boosheid verdwijnt, dan komt die verbinding met je cortex vanzelf weer. Ja, Beekman beseft: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is goed dat mensen zich er bewust van zijn dat het wel mogelijk is om jezelf rustig te maken, zodat je voorkomt dat je dingen doet waar je spijt van krijgt. Vooral als er derden, zoals kinderen of huisdieren, bij betrokken zijn. “Ik adviseer een lange wandeling te maken, even goed adem te halen, te gaan mediteren.” En met iemand praten is ook goed. “Zorg dat je alles goed op een rijtje krijgt, de ellende die je op je bordje hebt gekregen goed verwerkt en weer gelukkig wordt. Dat is de beste wraakactie – die het langste duurt.”

Door Lisanne van Sadelhoff


Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Helden met een handicap

Acht vrouwen met een lichamelijke handicap strijden zaterdag 6 mei om de titel Mis(s) 2017. Aan het einde van deze live uitgezonden Mis(s)verkiezing zal premier Rutte de winnares bekend maken. Volgens de organisatie moet zij beschikken over uiterlijke schoonheid, lef en een sterke persoonlijkheid.

Wie er ook moge winnen, het is nu al duidelijk dat alle deelneemsters krachtige vrouwen zijn, die dapper hun dromen volgen en zich niet laten belemmeren door hun ziekte of handicap. En zij zijn daar niet de enige in. Zo zijn alle paralympische sporters een fantastisch voorbeeld. Maar ook onderstaande vijf toppers.

Lucille Werner
De mis(s)verkiezing is het idee van presentatrice Lucille Werner, die zich al jaren inzet om de positie van gehandicapten in de Nederlandse samenleving te verbeteren. Zelf heeft ze door zuurstofgebrek tijdens haar geboorte een kleine handicap opgelopen. Werners hersenen geven niet het juiste signaal door aan haar benen, waardoor ze moeilijk loopt. Het heeft haar televisiecarrière niet in de weg gestaan. Integendeel, met haar vlotte presentatie van Lingo heeft ze altijd veel lof geoogst.

Stephen Hawking
Het is een medisch wonder dat de wereldberoemde wetenschapper nog steeds leeft. De 75-jarige Stephen Hawking strijdt al ruim vijftig jaar tegen de dodelijk spierziekte ALS en doet alle artsen versteld doet staan. Zijn lichaam is zwak, maar zijn geest is ijzersterk. Hawking is al sinds de jaren ’80 gebonden aan een elektrische rolstoel en spreken kan hij enkel nog met de hulp van een computer. Ondanks zijn grote fysieke beperkingen heeft zijn studie van het universum en natuurkunde nooit stil gelegen. Van zijn bestseller A Brief History of Time zijn er wereldwijd vele tientallen miljoenen exemplaren verkocht.

Christy Brown
Vanwege een ernstige hersenverlamming had de Ierse schrijver en schilder (1932 – 1981) slechts één lichaamsdeel dat werkte zoals hij dat wilde. Zijn linkervoet. Verder kon hij amper bewegen of spreken. Met hulp van zijn moeder leerde hij schrijven door een stuk krijt tussen zijn tenen te houden. Later bediende hij met zijn voet de typemachine. Brown schreef meerdere boeken, waarvan zijn autobiografie My Left Foot de bekendste is.

Sudha Chandran
Bij ons is ze niet heel bekend, maar in haar thuisland India is actrice en danseres Sudha Chandran een grote ster. In 1981 raakte ze gewond na een auto-ongeluk. Een hevige infectie volgde en haar rechterbeen moest afgezet worden. Na twee jaar hersteltijd pakte ze haar grote passie dansen weer op. Ze leerde zichzelf om met haar beenprothese soepel te bewegen en reisde als danseres de hele wereld over. Nog altijd is ze een veelgevraagd actrice en tv-persoonlijkheid. Bovendien is haar levensverhaal verplichte kost op Indiase basisscholen.

Stevie Wonder
Er zijn twee dingen die Stevie Wonder altijd draagt: een zonnebril en een grote glimlach. De vrolijke muzikant werd direct na zijn geboorte blind doordat een teveel aan zuurstof in de couveuse ervoor zorgde dat zijn netvlies losliet. Het niet kunnen zien, zal ervoor gezorgd hebben dat het gehoor van kleine Stevie zich beter ontwikkelde. Ook bleek hij gezegend met een groot muzikaal talent. Op jonge leeftijd leerde Wonder verschillende instrumenten bespelen en op zijn elfde sloot hij zijn eerste platencontract. 55 jaar later maakt hij nog steeds muziek. Wonder staat in de lijst van best verkopende artiesten en thuis heeft hij maar liefst 25 Grammy Awards staan.

Wat sluipt daar door het struikgewas? Feiten en fabels over teken

In samenwerking met Care Plus

Het duurt niet lang meer en dan is het toch echt kortebroekenweer. Heerlijk om er dan op uit te trekken en een mooie wandeling door de natuur te maken, of een middag in het park door te brengen. Maar pas dan extra goed op teken. Ze zijn niet groter dan een maanzaadje, maar de krengetjes kunnen grote problemen veroorzaken. Als zo'n parasietje eenmaal beet heeft, kan je er flink ziek van worden. Gelukkig zijn er allerlei manieren om dat te voorkomen. Zeven feiten en fabels over teken op een rijtje:

1. Een teek kan je gemakkelijk verwijderen met een pincet.

Fabel: Niet doen! Een teek met een (plat) pincet pakken kan ervoor zorgen dat de teek in shock raakt. Dan spuugt het beestje van weeromstuit z'n gehele maaginhoud uit, inclusief de schadelijke bacteriën en virussen die daar leven. En die komen dan in jouw huid terecht. Hetzelfde risico loop je als je met je nagels, een lucifer of sigaret aan de slag gaat. Beter gebruik je een speciale tekentang, die zijn bij iedere drogist verkrijgbaar. 

2. Teken vallen uit bomen.

Fabel: Teken vallen niet uit bomen. Ze kunnen ook niet vliegen of springen. Waar ze wel leven? William Huizinga van Buienradar legt het uit:

3. Teken kunnen overleven in de wasmachine.

Feit: Teken kunnen ook op je kleding terecht komen. Maar ze in de wasmachine gooien, lost helaas niets op: een teek kan dat gewoon overleven. Minder dol zijn ze op de droger, want daar drogen ze zo goed als zeker in uit. Na het wandelen of buiten spelen je goed eerst even in de droger doen. 

4. Je kan alleen ziek worden als er een rode kring rond de beet zichtbaar is.

Fabel: Als er een rode kring om een tekenbeet ontstaat, is dat een goede indicator dat je toch echt even naar de dokter moet. Maar soms is er ook een blauwpaarse vlek. Of zie je er niets aan af, maar heb je wel klachten; koorts bijvoorbeeld, of pijn aan spieren of gewrichten. Wacht dan niet af of er alsnog een kring ontstaat, maar ga even langs de huisarts. Mocht je bijvoorbeeld de ziekte van Lyme hebben opgelopen, kan dat goed behandeld worden met antibiotica. En hoe vroeger je erbij bent, hoe groter de kans dat je er zonder verdere schade vanaf komt.  

5. Teken komen alleen maar in de zomer voor.

Fabel: Een teek kan je op ieder moment in het jaar tegenkomen. Onze collega van Buienradar William Huizinga legt uit waarom dat is:

6. Je moet je altijd controleren, ook als je beschermende maatregelen hebt genomen.

Feit: Zelfs als je je broekspijpen in je sokken hebt gestopt en je hebt ingespoten met een anti tekenspray, is het nog altijd belangrijk je lijf even goed te controleren. Doe dat bijvoorbeeld onder de douche of voor een spiegel. Moeilijke zichtbare plekjes, zoals achterin je nek, kan je het best even door iemand anders laten bekijken. Teken zijn ontzettend klein en je voelt het niet of nauwelijks als ze je bijten. Goed opletten dus, want hoe langer een teek op je huid zit, hoe meer risico je loopt. Gelukkig kan je met goede bescherming en een grondige controle veel leed voorkomen. 

7. De ziekte van Lyme is heel zeldzaam.

Fabel: Ieder jaar worden zo'n 1.2 miljoen Nederlanders door een teek gebeten. Bij ongeveer 25.000 mensen per jaar leidt dat tot de ziekte van Lyme. Niet gek als je weet dat er in Nederland zo'n 100.000 teken per vierkante kilometer leven en dat 20% van hen ook de borrelia bacterie, de veroorzaker van de ziekte van Lyme, bij zich dragen. Lyme komt dus regelmatig voor, in verschillende gradaties. Sommige mensen komen weg met lichte klachten, die met een antibioticakuurtje zijn op te lossen. In andere gevallen pakt het serieuzer uit en lopen mensen langdurig met ernstige klachten, tot aan verlamming aan toe. Daarom is beschermen en controleren ook zo belangrijk: hoe eerder je erbij bent, hoe beter de ziekte te behandelen is.  

Soldaat van Oranje: wat zou jij doen?

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Erik Hazelhoff Roelfzema werd geboren. En ook nog eens precies 40 jaar geleden dat de film gebaseerd op zijn leven verscheen:  Soldaat van Oranje. Het verhaal leeft nog steeds. Een musicalster, een geschiedenislerares en een oud-staatssecretaris vertellen wat het verhaal van Nederlands bekendste verzetsheld voor hen betekent, en waarom die geschiedenis ook nu nog relevant is.

Valentijn Benard speelt de hoofdrol in de musical Soldaat van Oranje
Avond na avond staat hij voor een volle zaal. Acteur Valentijn Benard is er nog steeds van onder de indruk. Op de musical Soldaat van Oranje komen na 6,5 jaar nog altijd 1100 mensen per voorstelling af. Het succes is ongelofelijk, maar volgens Benard ook goed te verklaren. “Vergeleken met andere musicals is dit toch echt een stukje Nederlands erfgoed. Het gaat over een periode die een ongelofelijke impact heeft gemaakt op onze samenleving en die nog helder op ons netvlies staat. De algemene geschiedenis, maar ook de persoonlijke verhalen. Zo heb ik van mijn opa en oma veel gehoord over gedeporteerde Joden, plat gebombardeerde huizen en de Hongerwinter.”

Benard was ook zeker geen onbekende met Soldaat van Oranje toen hij gevraagd werd om de titelrol op zich te nemen. “De film heb ik vroeger heel vaak gekeken. Daarna ging ik in Leiden rechten studeren en werd ik lid van vereniging Minerva, waar Erik Hazelhoff Roelfzema destijds ook bij hoorde. Het verhaal van Soldaat van Oranje en de Engelandvaarders heeft daar bijna mythische proporties aangenomen. Ik wist het allemaal al van A tot Z en toen ben ik ook het boek gaan lezen. En daarna dus in de musical terecht gekomen. Nu is de cirkel rond.”

De musical heeft een lengte van drie uur en daarin komen alle fases van de bezetting voorbij. Toch raadt Benard iedereen aan om toch ook het boek te lezen. “Niet alleen omdat Erik heel goed kon schrijven, maar ook omdat het boek de luxepositie heeft om meer tijd te nemen. Zo zijn er tal van mooie beschrijvingen, die een helder beeld geven van het Nederland van toen. Ook de relaties met zijn vrienden komen veel gedetailleerder aan bod. Erik beschrijft hoe ieder zijn weg ging, maar ook hoe hij achteraf denkt dat ze de vriend die bij de NSB ging niet de rug hadden moeten toe keren. Want juist op dat moment had die jongen hulp nodig.”


Valentijn Benard en de rest van de cast van Soldaat van Oranje

Het verhaal van Soldaat van Oranje is dus allesbehalve zwart-wit. Het is veel ingewikkelder dan dat. “Het gaat over keuzes maken. We zien een vriendengroep op de rand van volwassenheid die voor moeilijke beslissingen komt te staan, doordat hun wereld er plots heel anders uit is gaan zien. In de musical proberen we ieders standpunt begrijpelijk te maken. En dat doet een beroep op mensen, want het roept de vraag op wat je zelf zou doen in die situatie. Als je iets ziet gebeuren wat niet door de beugel kan, laat je dat dan langs je heen gaan of kom je in actie?”

Soldaat van Oranje laat ook zien dat het niet eenvoudig wordt nadat die keuze eenmaal gemaakt is. Ook de held komt er niet zonder kleerscheuren vanaf. “Het heeft iets dubbels. Erik heeft bijgedragen aan het verzet en de totstandkoming van de bevrijding. Dus hij komt er aan de goede kant van de geschiedenis uit, maar daar heeft hij wel een hoge prijs voor betaald. Hij heeft heel veel mensen verloren. Erik is heel onbezonnen geweest in zijn acties. Eerst doen en daarna pas even nadenken.”

Dat oorlog ook nu nog aan de orde van de dag maakt de asielzoekersopvang op een steenworp afstand van de theaterhangaar wel duidelijk. Om de musical te bereiken rijden bezoekers langs een opvang vol mensen die gevlucht zijn uit andere oorlogen. Ook Benard is zich hier heel bewust van. “Vorig jaar is de hele cast daar langs geweest om de kinderen een leuke dag te bezorgen. Skippyballen, puzzelen, tikkertje, noem het maar op. Wat zij die dag het liefste wilden doen. Ergens is heel passend dat zowel de musical als de opvang op hetzelfde terrein is. Oorlog is helaas niet iets uit het verleden.”

Het verhaal van Soldaat van Oranje

Erik Hazelhoff Roelfzema studeert Rechten in Leiden als de oorlog uitbreekt. Als dat ook binnen de muren van de universiteit voelbaar wordt, moeten de studenten kiezen: sluiten ze zich aan bij het verzet of kiezen ze de kant van de bezetter? Voor Roelfzema is het duidelijk: hij gaat bij het verzet. Aanvankelijk opereert hij vanuit Nederland, maar later wordt hij Engelandvaarder: met gevaar voor eigen leven vervoert hij zendapparatuur en personen tussen Engeland en Nederland. Ondanks zijn slechte ogen, weet hij zich aan te sluiten bij de Engelse luchtmacht en voert hij bombardementen uit op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Docent Marianne Buring vertelt haar leerlingen over de oorlog aan de hand van Soldaat van Oranje 
Geschiedenislerares Marianne Buring stapte in 2014 samen met collega´s en maar liefst 300 leerlingen op de fiets richting Katwijk om daar in de oude vliegtuighangaar de musical Soldaat van Oranje te bezoeken. De derdeklassers van het gymnasium uit Leiden waren goed voorbereid, want ze hadden in de les al uitgebreid gesproken over de oorlog en de rol van het verzet.

"Nadat we als school werden benaderd met de vraag of we mee wilden doen aan het educatieproject van de musical, heb ik samen met een collega een lessenreeks voor de derde klas ontwikkeld. Tijdens die lessen laten we leerlingen in groepjes dingen uitzoeken over de bezetting in Nederland. Elk groepje trekt een lootje met daarop de foto van een verzetsheld. Ook krijgen ze een aantal kernwoorden over de oorlog waar ze mee aan de slag moeten. En aan het einde van het project geven ze daar dan een presentatie over. "

Het verhaal van Soldaat van Oranje maakt indruk op de vijftienjarige leerlingen. "Waargebeurde verhalen van verzetshelden maken dat de stof meer voor ze gaat leven." De Tweede Wereldoorlog is voor tieners van nu immers een ver-van-mijn-bed-show. “Heel weinig leerlingen die nu in de derde klas zitten hebben grootouders die bewust de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.  Het is voor kinderen dan ook moeilijk zich die oorlog voor te stellen. Maar er zijn sindsdien heel veel andere oorlogen geweest. Ook in Europa. Het is iets wat doorgaat. En de musical zet ze daarover aan het denken.”

Want Soldaat van Oranje stelt essentiële vragen en Buring denkt dat dat de reden is dat het verhaal nog altijd zo leeft onder de Nederlandse bevolking. “In Nederland is het relatief veilig, maar mensen zijn zich bewust van de narigheid in Europa en verder daarbuiten. De Tweede Wereldoorlog is inmiddels lang geleden, maar de dilemma’s van toen zijn nog springlevend in de wereld om ons heen. Wat zou je zelf doen?”

Door die vraag in de les te stellen, koppelt Buring de geschiedenis aan het heden. En dat werkt. “In het verhaal komen verschillende achtergronden en motivaties komen aan bod. Wat is goed en wat is fout? Waarom nemen mensen verkeerde beslissingen? We hebben er nuttige discussies over en ik merk dat leerlingen zich beter leren verplaatsen in een ander.” Genoeg redenen dus waarom de boodschap van Soldaat van Oranje nog altijd belangrijk is.


Marlies Veldhuijzen van Zanten is voorzitter van de Stichting Erik Hazelfhoff Roelfzema Prijs 
Wij kennen hem als de grote Nederlandse verzetsheld, maar hij zag zich zichzelf vooral als schrijver. Een aantal jaren voor zijn overlijden heeft Erik Hazelhoff Roelfzema gevraagd om in zijn naam een stichting op te richten die jonge schrijvers een duwtje in de rug geeft. Oud-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten is bestuursvoorzitter van deze stichting, die tweejaarlijks een biografieprijs en een jong talent-prijs uitreikt. “Schrijven was zijn droom. Zijn status als held noemde hij een sprookje. Erik heeft veel moeite moeten doen om zijn talent als schrijver te kunnen ontplooien. Aan de ene kant kwam dat door een aanvankelijk gebrek aan discipline om er echt voor te gaan zitten, maar een tweede grote factor was het gebrek aan geld. Er zijn perioden geweest dat hij niks had.”

De reden dat Veldhuijzen van Zanten de functie graag op zich nam, is omdat ze het grote belang van Soldaat van Oranje inziet. “Als een verhaal te tragisch en verschrikkelijk is, sluiten mensen zich ervoor af. Dan is het gewoon te groot om aan te beginnen. Het verhaal van Erik is net licht genoeg voor mensen om zich goed te kunnen identificeren. Hij heeft zo voor een breed publiek een tunneltje gemaakt naar iets heel groots, namelijk oorlog en de complexiteit van een onverwachte situatie.”

Ook zijn onbevangenheid draagt volgens Veldhuijzen van Zanten bij aan zowel het succes van het verhaal als de voorbeeldfunctie daarvan. “Er zijn geen handleidingen voor hoe je je moet gedragen in een oorlog. Erik nam impulsieve beslissingen en liet zich leiden door zijn eigen morele bagage. Andere mensen in zijn omgeving keken verder vooruit en gingen meer berekend te werk. Er zijn ook mensen die geen keuzes hebben. Het belangrijkste effect is dat mensen denken ‘Wat zou ik hebben gedaan?’”


Erik Hazelhoff Roelfzema en Prins Bernhard in 1989

De musical zorgt ervoor dat een groot publiek met dat verhaal in aanraking komt. Net zoals de film dat eind jaren zeventig deed. “Ik herinner me nog heel goed wat voor impact de film had toen deze in 1977 uitkwam. De film sprak ontzettend veel mensen aan en maakte heel wat los. Toen de musical kwam, zag ik opnieuw dat het verhaal van Erik een manier is om jonge mensen aan het denken te zetten.”

Terugblikkend op de Tweede Wereldoorlog is het voor ons makkelijk om aan te wijzen wie er aan de goede en wie er aan de foute kant stond. Daardoor lijkt de vraag ‘Wat zou ik doen’ simpel te beantwoorden. Pas als je de vraag verplaatst naar het heden wordt het minder zwart-wit. “Het is ingewikkeld om de vraag te betrekken op het nu, maar voor hen was het destijds ook ‘nu’. Wij kunnen terugkijken op die oorlog en zeggen wat goed en fout was. Wij weten wat de gevaren waren en dat sommige dingen slecht zouden aflopen. Maar op het moment zelf heb je alleen je eigen kompas om op te varen.”

Soldaat van Oranje – boek, film of musical – heeft de kracht om mensen precies op dat punt aan te spreken. “Eriks verhaal heeft zoveel facetten dat het voor heel veel verschillende mensen mogelijk is om een aanknopingspunt te vinden. De een kijkt er serieuzer naar dan de ander, maar iedereen vindt er iets in en zo werkt het na al die jaren nog steeds heel verbindend.”

Door Kita van Slooten

Paella marinera

In samenwerking met Nieuw Amsterdam

Het populaire magazine Foodies viert feest! Ter ere van de honderdste editie zijn de beste recepten gebundeld in een fijn kookboek, met  heerlijke recepten, zoals deze paella marinera.

Bereidingstijd: ca. 45 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 2 el olijfolie
 • 16 grote garnalen (gepeld, met kop)
 • 250 gram mosselen
 • 200 gram inktvisjes
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 tomaten
 • 2 visbouillonblokjes
 • ca. 25 draadjes saffraan
 • 400 gram paella-rijst
 • paella-pan (evt. vervangen door een braadpan)

Bereiden:

Verhit 1 el olijfolie in de paella-pan en bak er de garnalen ca. 4 minuten in. Neem de garnalen uit de pan en bak nu de
mosselen ca. 2 minuten. Voeg 100 ml water toe en kook de mosselen ca. 4 minuten. Neem de mosselen uit de pan.

Maak eventueel de inktvisjes schoon en snijd ze in stukken. Pel en snipper de uien en de knoflook. Snijd het vel van de tomaten kruislings in en dompel ze ca. 15 seconden onder in kokend water. Koel de tomaten af in koud water en pel er het vel vanaf. Verwijder de zaadlijsten en snijd de tomaten in blokjes.
Verhit 1 liter water met de bouillonblokjes. Doe de saffraandraadjes in een kommetje en giet er 3 el van de hete bouillon overheen. Laat de saffraan ca. 15 minuten trekken.

Verhit de olie in de paella-pan en fruit er de ui en de knoflook ca. 3 minuten in. Voeg de inktvis toe en bak nog ca. 3 minuten.
Voeg de tomaat en de rijst toe en bak nog ca. 5 minuten. Voeg de bouillon en de saffraan toe en laat het geheel in ca. 25 minuten rustig gaar koken.

Voeg na ca. 20 minuten de mosselen en de garnalen toe en warm ze op in de rijst. Als alle bouillon opgenomen of verdampt is en de rijst aan de rand een beetje aangebakken, is de paella klaar.

Foodies kookboek
De gerechten in het Foodies kookboek zijn opgedeeld in handige rubrieken, waardoor je met het grootste gemak het perfecte recept voor elke gelegenheid vindt. Het is mooi vormgegeven met prachtige foto’s en leuke illustraties en het enthousiasme voor lekker eten spat van de pagina’s af!

 

Titel: Foodies kookboek
Fotografie: Stephan van Raay en Rob Kerkvliet
Prijs: € 17,99
ISBN: 978 904 682 233 3
Uitgever: Nieuw Amsterdam

 

 

 

 

Van Floatfit tot Human Flag: de fitnesstrends van 2017

Aerobics of Zumba, Tae Bo of Crossfit: iedere paar jaar is er wel weer een fitnessrage die ons massaal naar de sportschool lokt. Goede zaak, want je moet toch een keertje van de bank af en leert ook nog eens wat nieuws. Op het Healthy Fest festival kan je alvast kennis maken met de nieuwste fitnesstrends. 

Tientallen verschillende workouts, inspirerende lezingen en ontspannen ademhalingssessies, maar ook gewoon lekker barbecueën, drinken en feesten met elkaar. Dat is het Healthy Fest dat van 19 tot en met 21 mei wordt gehouden op Center Parcs de Eemhof in Flevoland. Ben je je gebruikelijke hardlooprondje of bodypumpklasje wel eens zat? Dan is dit de ideale gelegenheid om nieuwe sport-inspiratie én -motivatie op te doen. Weekend Magazine zet vast 6 van de workouts die je op het festival - en misschien binnenkort ook wel bij jou in de sportschool - kan doen op een rij.  

1. In-Trinity

De oefeningen van het In-Trinity trainingssysteem komen je vast niet onbekend voor als je wel eens aan yoga of pilates doet. Het grote verschil is dat je ze op een schuin oplopende plank uitvoert, waardoor de zwaartekracht met je mee, of juist tegen je werkt. Je verbetert je balans en lenigheid, maar werkt ook aan je (mentale) kracht. Healthy Fest-verslaggever Angenita probeerde het vast een keer uit en raporteerde naderhand dat ze spierpijn had op plekken waarvan ze niet eens wist dat er spieren zaten...

2. Aerial Yoga

Waar yoga en acrobatiek elkaar ontmoeten. Aerial yoga doe je al hangend in een soort brede band - sporten in een hangmat, wie wil dat nou niet? Volgens ervaringsdeskundigen geeft het een unieke ervaring: zweven, ontspannen en trainen tegelijk. Je gebruikt je lijf op een unieke manier en traint dus ook allerlei spieren die normaal niet zo aan bod komen. 

3. Calisthenics

Zie jij ook wel eens van die stoere bikkels in het park, die achteloos op één been staan te squatten, of zich even nonchalant aan het klimrek optrekken? Dat is dus de Calisthenics-crowd. En het leuke is: jij kan erbij horen. Voor Calisthenics heb je weinig anders nodig dan je eigen lijf en flink wat doorzettingsvermogen. Je begint met basisoefeningen als pull-ups, dips en squats. Zodra je die onder de knie hebt, kan je gaan opbouwen naar de uitdagendere kunstjes als de human flag (die je hieronder op de foto ziet), de frontlever of pistolsquats. Voor wie graag resultaat ziet: doe deze sport maar lang genoeg en dan zijn zichtbare spierbundels gegarandeerd.

4. Triatlon

Ben jij zo iemand die het liefste lekker buiten sport? En heb je misschien altijd al gedroomd van een triatlon, maar is een volle je weer wat te ver? Op Healthy Fest kan je onder leiding van triatlonguru Marcel Gierman een minitriatlon afleggen: 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen, 6 kilometer hardlopen. Alle drie op zichzelf al pittig en in combinatie tamelijk slopend. Je leert hoe je het snelst tussen de disciplines wisselt en hoe je je uithoudingsvermogen het best verdeeld. Niet naar Healthy Fest? Dit is natuurlijk een sport die je ook heel goed op eigen gelegenheid kan trainen.

5. Floatfit

Floatfit wordt wel de rage van 2017 genoemd: je staat in het water op een zogenaamde aquabase. Hierop doe je een half uur lang yoga oefeningen, maar ook burpees, planks en squats in een pittige intervalroutine. En ja, daar wordt je nat van: in het begin is je balans vaak nog zo zwak dat je zomaar van je base af kan kukelen. Geeft niks, het is maar water. En het goede nieuws is dat je al snel merkt dat je er beter in wordt, en dus ook beter kan blijven staan. 

6. Jumping Fitness

Jumping Fitness was vorig jaar de hoogst gewaardeerde workout op Healthy Fest. Jumping Fitness is een intervaltraining waarbij je verschillende springbewegingen maakt op een speciaal ontworpen trampoline. Trampoline fitness dus! Door de elastische vering in de trampoline train je al je spieren, zonder belasting van je gewrichten. Dit zorgt voor een verbeterde balans en coördinatie. Fijn om te weten: de training is voor iedereen geschikt, je kunt het namelijk zo zwaar maken als je zelf wilt. En de les wordt in steeds meer sportscholen aangeboden.

 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

The Zookeeper's Wife: mierzoet maar hoopgevend

Film van de week: The Zookeeper's Wife
Regie: Niki Caro
Met: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl
Waardering: 3 sterren

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een dierentuin in het Poolse Warschau een schuilplek voor Joden. Hier konden ze voor korte of langere tijd terecht, tot het verzet hen wist weg te smokkelen naar een betere locatie. Het echtpaar Jan en Antonina Zabinski, dat de dierentuin runde, heeft op die manier tijdens de zware oorlogsjaren meer dan 300 mensen het leven gered.

Een indrukwekkend verhaal dat op basis van de dagboeken van Antonina in boekvorm verscheen. Dat boek was op zijn beurt weer de inspiratie voor deze film, die schommelt tussen fascinerend en sentimenteel. Regisseur Niki Caro wil zo graag wil ontroeren dat het soms ongeloofwaardig wordt en dat zit hem vooral in de manier waarop Antonina wordt afgeschilderd als een heilige.

Moeder Teresa en major Bosshardt zijn er niks bij. Dat wordt meteen in de openingsscène al duidelijk gemaakt. Deze vrouw is een engel met een hart van puur goud. Terwijl ze haar ochtendronde doet door de dierentuin is ze poeslief tegen alle dieren, warm en vriendelijk tegen het personeel en knuffelt ze nog net niet iedere bezoeker die door de poort komt.

Ook loopt hoofdrolspeelster Jessica Chastain in heel wat scènes met een schattig babydiertje op de arm. Een biggetje, een kleine kangoeroe, aapjes, een stinkdier (ja, echt) en een pluizig konijntje. Het was niet nodig geweest. Dit verhaal is op zichzelf al zo bijzonder dat die suikerlaag die er nu omheen gegoten wordt alleen maar afleidt.

Maar wie daar langs weet te kijken, wacht een degelijk verteld drama. Het leven van de Zabinskis is mooi. Jan en Antonina genieten van elkaar, hun zoontje en verzorgen met veel liefde de bonte beestenboel om hen heen. Het geluk wordt ruw verstoord wanneer de Nazi’s zowel de stad als de dierentuin overnemen. Dieren worden afgeslacht of door zoöloog Lutz Heck ingepikt en naar Duitsland vervoerd. De Zabinskis kijken machteloos toe.

Al snel daarna vinden ze een manier om de nazi’s te slim af te zijn. Jan loodst Joden uit het getto en Antonina verbergt hen in de lege stallen. De gruwelen van het getto staan in scherp contrast met de warmte die de geredde Joden aantreffen bij de Zabinskis thuis. Ook daar schiet regisseur Caro weer te ver door, maar naast de mierzoete misstappen bevat The Zookeeper’s Wife genoeg om van begin tot eind te blijven boeien.

Caro hoeft de narigheid niet te laten zien om hem voelbaar te maken en dat is knap. Het leed dat de oorlog veroorzaakt is aanwezig vanaf het moment dat de eerste bommen af gaan. Het gevaar en de horror hangen voortdurend in de lucht. Net als de overlevingsdrang, de vechtlust en de ongelofelijke moed die de Zabinskis getoond hebben. Engelen zullen het niet geweest zijn, wel uitermate dappere mensen die voor een sprankje hoop in de duisternis hebben gezorgd.

 Door Kita van Slooten

 

Citytrip gepland? Dan mogen deze apps niet ontbreken op je telefoon

Heb jij dit binnenkort een weekendje weg gepland? Dan mogen deze apps absoluut niet ontbreken op je smartphone. Hiermee gaat je trip een stuk makkelijker worden en ga je gegarandeerd de leukste dingen zien. 

1. Je persoonlijke reisgids

​Instagram staat vast al op je telefoon. Sinds kort heeft de app een hele handige nieuwe functie genaamd: Instagram Collecties. Met deze Collecties kun je foto's van andere Instagrammers opslaan in mapjes (zonder dat zij dit door hebben). Het lijkt een beetje op Pinterest. Dankzij deze functie kun je nu mapjes aanmaken met allemaal leuke eettentjes of andere spots van jouw bestemming die je niet mag missen. Als je het van tevoren goed uitzoekt, heb je zomaar je zelf samengestelde reisgids bij je. 

Je downloadt Instagram hier voor iOS & Android

2. Nooit meer de weg kwijt

Waarschijnlijk staat ook Google Maps al op je telefoon. Maar ook in het buitenland is deze app echt je redder in nood als je de weg kwijt bent. De app kan je precies zeggen waar je naar toe moet en hoe lang dit gaat duren. Helemaal fijn is dat-ie ook precies vertelt wanneer een metro of bus vertrekt en hoe je moet overstappen. Dat scheelt, want dan hoef je dat niet meer uit te zoeken. En geklooi met een papieren kaart is dus vanaf nu ook verleden tijd. Geen zin om je hele databundel eraan te besteden? Je kunt de kaarten ook offline gebruiken. Dan moet je ze wel van tevoren downloaden. 

Je downloadt Google Maps hier voor iOS.

3. Slapen in de mooiste hotels

Ben je avontuurlijk aangelegd, dan raad ik je Hotel Tonight aan. Voordat je op reis gaat, heb je nog geen idee waar je gaat slapen. Dit ga je met Hotel Tonight regelen. De app laat je kamers van boetiek hotels zien tegen zeer scherpe prijzen. Je kunt dus pas op de dag zelf boeken. Wel fijn is dat je voor een aantal dagen kunt boeken en dus niet per se iedere avond van je trip een nieuw hotel hoeft te zoeken. Ik probeerde het een tijdje geleden uit in New York en belandde in een prachtig hotel voor een heel fijn prijsje. Zeker goedkoper dan wanneer ik van te voren zou hebben geboekt. 

Je downloadt Hotel Tonight hier voor iOS & Android.

4. Geld omrekenen in stijl

Als je een tripje naar Londen hebt gepland, is het wel zo handig om van te voren een app op je telefoon te zetten die alles van pond naar euro voor je omrekent. De mooiste en fijnste app die je hiervoor kunt gebruiken is Currency. De app kan tot wel 180 landen voor je omrekenen, dus ook als je buiten Europa op citytrip gaat, is de app een must

​Je downloadt Currency hier voor iOS.

5. LOSTiN

​Geen zin om zelf op onderzoek uit te gaan en Instagram Collecties aan te maken, dan is LOSTiN de app voor jou. In de app kun je kiezen uit verschillende steden zoals Londen, Parijs, New York of LA. Vervolgens krijg je tips van locals waar je het beste kunt eten en shoppen, welke musea je moet checken en wat je echt niet mag missen van de bestemming. Extra handig: alles wordt voor je afgestemd op het weer en de tijd. Dus als het met bakken uit de hemel komt, stuurt de app je niet naar een openlucht theater.

Je downloadt LOST iN hier voor iOS & Android.

Nina Verberne is vergroeid met haar iPhone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen Girl in a Tech World daarnaast is ze techredacteur bij Bright.nl. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!​

Eerste hulp bij keuzestress: de leukste films en series on demand

Een lekker avondje op de bank? Pas op, voor je het weet zap je van reclameblok naar reclameblok. Dan kan je maar beter on demand kijken. Maar ook dan valt er zoveel te kiezen! Wij helpen een handje: wat is de moeite waard, en wat niet?

BELLICHER

Wanneer kijken: als je fan bent van Theo Maassen
Wanneer niet: als je achtervolgingen maar vermoeiend vindt
Naast je op de bank: een stressballetje om bij spannende momenten in te knijpen
Waar: Videoland

Ach, 2010, weet je het nog? Balkenende IV kwam ten val en Susan Boyle stond in de top 40. En Bellicher: de Macht van Meneer Miller werd uitgezonden. Dit is een ouwetje dus, maar dat maakt de serie niets minder interessant en intens. Als je het toen niet gezien hebt, is dit nou bij uitstek eentje om lekker te bingen.

Daan Schuurmans speelt Michael Bellicher, een hoge pief bij een belangrijk communicatiebureau. Ze adviseren zelfs verschillende ministers. Maar als een collega/ex-minnares van Bellicher zelfmoord pleegt, ontrafelt zich een internationaal complot. Bellicher zit als een vlieg in het web gevangen en krijgt de halve wereld en z'n schoonmoeder achter zich aan - het begint op een gegeven moment wel een beetje te storen dat hij zo vaak achtervolgd wordt. Maar Schuurmans is zeer geloofwaardig als snelle-jongen-met-z'n-hart-op-de-juiste-plek en Theo Maassen is werkelijk angstaanjagend als het doodenge 'hoofd beveiliging'. En omdat je zelf ook de hele tijd niet weet hoe het zit en wie Bellicher nou wel en niet kan vertrouwen, blijf je op het puntje van de bank zitten.   

SUSPECTS

Wanneer kijken: als je van improvisatie houdt
Wanneer niet: als je toch al wantrouwend bent ingesteld
Naast je op de bank: je lijstje met mogelijke daders, om af te strepen
Waar: Videoland

Nog eentje in de categorie Nederlandse crime, maar dan van een hele andere orde. SUSPECTS is een relatief nieuwe productie, gebaseerd op een Britse serie met dezelfde opzet: het verhaal is wel gescript, maar de dialogen niet. Met andere woorden: de acteurs zijn lekker aan het improviseren. Dat gaat in de eerste aflevering nog een beetje houterig hier en daar, maar al snel geeft het, samen met het documentaire-achtige camerawerk, een heel waarachtig resultaat.

Ook fijn: de afleveringen staan allemaal los van elkaar, dus je kan ze los van elkaar kijken. En tout acterend Nederland treedt aan voor bijrollen. Grappig is dat je heel vaak lang aan het gissen blijft wie de dader is; niet goed voor het vertrouwen in je eigen beoordelingsvermogen, wel extra leuk om vanaf de bank mee te rechercheren.  

ULTIMATE BEASTMASTER

Wanneer kijken: als je graag meeschreeuwt vanaf de zijlijn
Wanneer niet: als je al een blauwe plek krijgt als je naar iemand kijkt die valt
Naast je op de bank: je inschrijving voor Mudmasters
​Waar: Netflix

Sinds dit jaar is bij SBS6 het Amerikaanse concept Ninja Warriors in de Nederlandse versie te zien. Als je daar met plezier naar kijkt, moet je zeker even Ultimate Beastmaster kijken. Kandidaten uit zes verschillende landen (waaronder Duitsland) nemen het tegen elkaar op om zich zo snel mogelijk een weg door een draak vol obstakels te banen. Ondertussen staan er - à la het Songfestival - commentatoren uit de betreffende landen door elkaar heen te schreeuwen.

Het parcours en de oefeningen zien er bedriegelijk makkelijk uit, wat het verleidelijk maakt om vanaf de bank te gaan coachen: "Kom op, spring dan!" Maar al snel zal je merken dat jouw totaal steekhoudende tips geen resultaat opleveren: het is allemaal veel moeilijker dan het eruit ziet en zelfs de grootste krachtpatsers kukelen voortdurend van grote hoogte het water in. Totaal hysterisch en over de top? Sure thing, maar geef toe: dat is ook wel eens lekker.

MINIMALISM

Wanneer kijken: als je het opruimen nog even wil uitstellen
Wanneer niet: als je jeuk krijgt van mensen die het licht hebben gezien
Naast je op de bank: je nog ongelezen exemplaar van Opgeruimd! van Maria Kondo
Waar: Netflix

Leuk idee hoor, dat minimalisme. En geef toe: het kan allemaal echt wat minder. Word je nou echt gelukkig van die nieuwe barbecue of zomerjas? Maar daar geeft deze documentaire niet echt een antwoord op. In plaats daarvan is het een reeks van allemaal mensen die het licht hebben gezien: 'ik ben niet wat ik bezit'. Prima aan de basis, maar dit zijn toevallig ook allemaal mensen die ruimte hebben om hierover na te denken. In de dagelijkse gang van zaken in een gezin is het allemaal nog niet zo makkelijk in te passen. En als je toch geïnteresseerd bent en ook wel vindt dat het allemaal wat minder kan, heb je er meer aan om deze documentaire te laten voor wat het is en gewoon zelf thuis aan de slag te gaan en dan toch maar op te ruimen: wat is essentieel, wat heeft echt waarde, en wat niet? 

Weekendagenda

Verhalen uit Kamp Vught

Op 5 mei worden in Kamp Vught verhalen verteld over het leven in het kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is die dag een speciale voorstelling voor kinderen tot 9 jaar. Ook zijn er de hele dag rondleidingen. In het documentatiecentrum wordt de geschiedenis levend gehouden van het kamp en de slachtoffers. www.nmkampvught.nl.

Heel veel sushi!

Het Lucasbolwerk in Utrecht staat komend weekend in het teken van Japan: er zijn tientallen 'Japanse' foodtrucks, er is Japanse muziek - én karaoke! - en er worden sushiworkshops voor alle leeftijden gegeven. Houd je van sushi maar wil je ook eens wat anders proberen, van dim sum tot pannenkoekjes, dan moet je dit weekend naar Utrecht voor een uitgebreide 'tasting'. www.festival-joy.nl.

Making of Modern Art

In het Van Abbe Museum in Eindhoven wordt in een bijzondere tentoonstelling het ontstaan van de moderne kunst uitgelegd. Meesterwerken van Mondriaan, Picasso, Sol LeWitt, Kandinsky en Leger worden getoond is speciaal gebouwde stijlkamers, zodat je beter begrijpt hoe bepaalde werken zijn ontstaan. Heel leerzaam, maar vooral ook erg mooi. vanabbemuseum.nl.

Open Joodse Huizen

Open Joodse Huizen is een bijzonder project dat al een paar jaar heel populair is. Hier bezoek je de huizen waar Joden, die zijn weggevoerd en meestal vermoord, hebben gewoond. Getuigen, overlevenden, nazaten vertellen, gewoon in de huiskamer hun de persoonlijke verhaal. In 14 Nederlandse steden zijn 'huiskamers' opengesteld. Je kunt niet reserveren, dus loop gewoon langs en luister naar het verhaal van het huis en zijn bewoners. Een prachtige manier om te herdenken. Kijk op www.openjoodsehuizen.nl of er iets bij jou in de buurt is georganiseerd.

Lentefestival in Zeist

Rondom Slot Zeist barst op 7 mei het Lentefestival los: clowns, dans, muziek, mime, acrobatiek en veel meer, uitgevoerd door internationale artiesten en gezelschappen. Een vrolijk geheel in een prachtige omgeving. www.slottuintheater.nl.

 

Wat leuk dat je er bent! Wil je meer lezen van Weekend Magazine? Volg ons dan op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.