Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 17, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Prinses in de gouden kooi: zo is het om op te groeien tussen de beveiligers

Nee, koning Willem-Alexander hoeft écht niet altijd te weten wat zijn dochters uitspoken. Hun beveiligers zijn er voor de veiligheid, niet om te klikken, zei hij in het interview met RTL Nieuws en de NOS van afgelopen woensdag. Maar hoe je het ook wendt of keert: de prinsesjes groeien op in een gouden kooi. Hoe is dat voor een kind? ‘Ze zullen er vast over klagen.’

Stiekem roken op het schoolplein? Kussen met die Ene Leuke Jongen achter het fietsenhok? De beveiligers van prinses Amalia en haar zusjes zien het allemaal – zij het van een afstandje. Dag en nacht worden de meisjes gevolgd zodra ze het paleis verlaten. Op de fiets naar school, even shoppen in het winkelcentrum, naar een verjaardagspartijtje van een vriendje of vriendinnetje: ze zijn nooit alleen. De enige uitzondering is het paleis: daar kunnen ze ontsnappen aan het oplettende oog van hun bodyguards. 

"Beveiliging van belangrijke personen, en vooral van kinderen, is heel strikt", weet expert Hans Slaman. Jarenlang beveiligde hij ambassadeurs en Amerikaanse presidenten die Nederland bezochten. Ook begeleidde hij kinderen van miljonairs en miljardairs. "Er zijn allerlei procedures waar je mee te maken krijgt als je belangrijke mensen, zoals een koninklijke familie, beveiligt. Dat heeft – hoe dan ook – veel impact op de privacy van de prinsessen."

'Willem-Alexander was soms een beetje zielig'

Amalia en haar zusjes zullen vooral merken dat alles wat spontaan is, niet kan. Even snel in een tussenuur naar de McDonald’s, last minute toch besluiten dat je niet bij Pietje huiswerk gaat maken maar bij Jantje: Amalia moet, zo vermoedt Slaman, alles overleggen. "Ik vermoed niet dat ze heel erg bang zullen zijn: kinderen hebben niet echt een realistisch beeld van de grote boze buitenwereld. Maar ze voelen natuurlijk wel dat ze niet zomaar ergens naartoe kunnen gaan. Dat vinden kinderen wél vaak lastig."

Het maakte Willem-Alexander toen hij nog op school zat "soms een beetje zielig", zei een oud-docent van de kroonprins ooit. Marten de la Vieter gaf les op het Baarnsch Lyceum en weet nog hoe de kroonprins nooit eens spontaan kon zeggen tegen een klasgenootje: ‘Ik kom vanmiddag bij jou’. "Alles moest van tevoren gemeld worden. Dat past niet bij een kind." Hij herinnert zich hoe er altijd twee beveiligers in burger bij hem waren. "Ze fietsten ook met hem mee naar huis. Eentje voorop, eentje erachteraan."

Auto of fiets? 
Hoe de beveiliging er van de prinsesjes uitziet, is afhankelijk van de situatie, zegt Slaman. Bij formele bezoeken van de familie zullen er meer bewakers zijn dan op een normale schooldag. De bewakers zitten niet achter in de klas, maar houden het pand wel in de gaten. Ook met schoolreisjes gaan ze mee. En er zijn nog 'andere foefjes' om kinderen mee in de gaten te houden, maar dat lijkt Slaman 'niet verstandig' om te delen. 

Wat hij wel kan zeggen: "Als Amalia naar school fietst, kan ik me voorstellen dat er minimaal één beveiliger op de fiets achter haar aan gaat. Maar ik denk dat een beveiliger met een auto de voorkeur heeft van Máxima en Willem-Alexander, want een kind op een fiets is kwetsbaar." En dáár zit de crux van de koning en koningin. "Als ouders zeg je het liefst: ‘Laten we niet moeilijk doen, dat kind moet een zo normaal mogelijke jeugd krijgen’. Maar als koning en koningin besef je: ze zíjn nu eenmaal niet normaal. Veiligheid gaat boven álles."

Toch is ‘zo normaal mogelijk doen’ wat de koning en de koningin willen voor hun dochters, ondanks al die beveiligers. "Zo’n opvoeding heeft Willem-Alexander ook gehad van zijn ouders, en hij heeft dat altijd wel als

'Al die aandacht doet wat met je persoonlijkheid, je mensbeeld'

plezierig ervaren", weet AD-verslaggever Jan Hoedeman, die veel over het koningshuis schreef. Zijn ouders zeiden tegen docenten dat ze Willem-Alexander vooral als een ‘normale jongen’ moesten behandelen. "Je moet niet vergeten hoe abnormaal het is om vanaf je geboorte te worden toegejuicht door zo veel mensen. Al die aandacht, dat doet iets met je persoonlijkheid, je mensbeeld. Het kan je doen uitgroeien tot een onevenwichtig persoon, dan word je een prutskoningin. Het is belangrijk om in balans te zijn. En daarom willen ze de meiden een normale jeugd geven, beveiligers of niet."

Exemplarisch voor deze opvoeding is het verjaardagsfeestje dat Amalia eens vierde. Hoedeman: "Amalia’s vriendinnetjes kregen een uitnodiging, door Máxima met de hand geschreven. Er stond bij dat de meisjes allemaal hun allermooiste prinsessenjurk aan moesten doen. Om te laten zien: iedereen kan prinses zijn. En om het te normaliseren."

Normaal? 
Maar in hoeverre kun je normaal doen als er zo veel bewakers om je heen lopen en je in een spreekwoordelijke gouden kooi opgroeit? Willem-Alexander deed vroeger er in ieder geval van alles om aan die gouden kooi te ontsnappen. Dan rende hij met een rotgang de school uit, de beveiligers verbijsterd achterlatend. Sommige roddeljournalisten herkende hij van verre; die wist hij dan te ontlopen. De koning verklapte ook eens dat hij het paleis uit glipte om naar een disco te gaan. Dan kwam hij netjes om half 2 ’s nachts thuis om zijn moeder gerust te stellen en welterusten te wensen, en klom hij vervolgens uit het raam om verder te feesten met zijn vrienden.

En dan is er nog de anekdote die Slaman aanhaalt. Dat de koning, toen nog een jonge prins, net zijn rijbewijs had en de beveiligers probeerde af te schudden in de auto. Slaman, lachend: "Ja, dat snap ik wel. Weinig blijft onopgemerkt, en dat botst met de jeugdigheid van een kind. En beveiligers die worden afgeschud: dat hoort bij het spel, vooral als je een kind moet beveiligen."

Klikken doe je niet
Wat beveiligers van kinderen eigenlijk bijna altijd meekrijgen: klikken hoeft niet. Hoort ook niet. "Die bodyguards snappen ook drommelsgoed dat ze intieme momenten, bijvoorbeeld de eerste kus in het park, te zien krijgen en dat er van hen uiterste discretie wordt verlangd. Naar de buitenwereld, maar óók naar de ouders toe. Want geloof me: de meesten willen écht niet alles weten. Bovendien heb je als bewaker ook een vertrouwensband met het kind, die soms zelfs richting vriendschap neigt. Je ziet elkaar dag in, dag uit. Die band wil je niet beschadigen."

'Als beveiliger ben je geen opvoeder'

Net zoals Beatrix tegen de beveiligers van haar zoon zei dat ze niets hoefde te weten van wat hij uitspookte, behalve als het ‘echt gevaarlijk werd’, zo hoeft Willem-Alexander niet te weten wat zijn dochters precies doen. Hij zegt tegen Amalia dat ze haar grenzen op moet zoeken en fouten mag maken, zo vertelde hij in het interview. Want – prins of niet – hij deed dat vroeger óók. Willem-Alexander schijnt vroeger een keertje tegen een huis te hebben ‘gewaterd’, maar daar hielden de beveiligers wijselijk hun mond over. Slaman: "Zo hoort het. Als beveiliger moet je uitkijken dat je niet de opvoedende rol van de ouders overneemt. Ja, ik heb eens een kind beveiligd dat ik stiekem zag roken, waarvan ik wist dat de ouders dat niet leuk vonden. Maar het is niet aan mij dat te zeggen."

Maar: het kan ook af en toe handig zijn, zo’n beveiliger. Willem-Alexander kwam eens een discotheek in Zwitserland niet in, omdat hij geen stropdas droeg maar een sweater. Toen vroeg hij een van zijn bodyguards of ze even wilden aantonen dat hij een prins was. Die toegang was ‘ineens’ geen probleem meer. 

Hier schuilt een wel een andere valkuil van het vak, zegt Slaman: laat je niet als butler gebruiken. "Kinderen die in zo’n gouden kooi leven, kunnen misbruik van je maken. Een kind vroeg mij eens of ik zijn jas wilde pakken. ‘Dat is niet mijn taak’, zei ik toen."

Wat een ramp
Al die beveiliging, het continue gebrek aan spontaniteit, het lijkt koningshuisdeskundige Dorine Hermans ‘echt een ramp’. "Prinses Irene zei eens dat ze zich altijd bespied voelde. Was het niet door de beveiligers, dan was het de pers", zegt ze. "Amalia’s ouders willen haar zo normaal mogelijk op laten groeien. Maar ze krijgt wel vanaf haar achttiende anderhalf miljoen. Welk kind krijgt dat nou? Ik zou dat als ouder toch op een andere manier proberen op te lossen. Maar aan de andere kant is dat geld misschien ook wel symbolisch voor de vrijheid die Amalia, als kind al, kwijt is."

'Voor Ariane en Alexia is het nóg lastiger'

Hermans denkt wel dat Amalia goed snapt waar de beveiliging voor nodig is. "Het is een slimme meid. Haar ouders praten er ook vast wel over met haar. Het lijkt mij nóg lastiger voor Alexia en Ariane. Zij worden geen koningin, dus zij zullen misschien wel zoiets hebben van: waarom moet ík ook beveiligd worden?"

Slaman: "Aan de andere kant is de flexibiliteit van kinderen enorm. Ik weet nog dat ik kinderen van een ambassadeur moest beveiligen, en hun enige reactie was: ‘O, nou, oké’. De prinsesjes zullen het inmiddels wel gewend zijn. Maar zodra ze het gaan vergelijken met vriendinnetjes die na schooltijd spontaan naar het winkelcentrum gaan, en selfies op Facebook en Instagram posten, ja, dan voelen die prinsesjes: wij worden beperkt."

En dat kan problemen op gaan leveren. Amalia is nu 13. De puberteit is in aantocht. Hermans: "Normale pubers willen zich al van alles afzetten, ze klagen per definitie dat ze te weinig vrijheid hebben. Laat staan als je prinses bent en je vrijheid sowieso al beperkter is." Als Slaman even mag speculeren, denkt hij dat Amalia daar vast wel af en toe over klaagt, thuis, binnen de muren van de Eikenhorst. "Maar Willem-Alexander weet hoe het voelt. Hij zal hen vast advies geven. Al weet ik niet of die tips gaan over het afschudden van beveiligers, zoals hij vroeger deed."

Door Lisanne van Sadelhoff 

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

20 kilo lichter en tien jaar jonger: liegen op je datingprofiel

In de jacht op de ware doen we ons op datingsites graag iets beter voor dan we zijn, zo blijkt uit onderzoek. Vooral op het gebied van lengte, gewicht en leeftijd verdraaien we de waarheid. Maar of het leugentje om bestwil uiteindelijk in je voordeel werkt? “Hij belde me uit de gevangenis.”

Als kersverse dater (wat veel beter klinkt dan kersverse single) loop ik tegen een bekend probleem aan.  Je wilt online daten en een profiel plaatsen, maar wat zet je daarin? En nog belangrijker: wat laat je van jezelf zien, en wat niet?

Om een beetje warm te draaien, maak ik een profiel aan op een bekende datingsite. Bij het kopje hobby’s beginnen de eerste twijfels. In plaats van gewoon te vertellen wat mijn favoriete films zijn, denk ik na welke ‘indruk’ die films maken op mijn toekomstige dates.

Persoonlijk vind ik The Naked Gun 3 1/3 bijvoorbeeld een van de allerbeste films ooit gemaakt. Maar ik ben er van overtuigd dat de dames waar ik me op richt daar het beeld bij krijgen van iemand zonder goede smaak. Dus vul ik Fargo in. Geen totale leugen, maar wel een opgeleukte waarheid.

Kaal
Bij het kiezen van een foto breekt een nog groter probleem aan. Ik weet dat er een lijstje bestaat van zaken waar veel vrouwen bij mannen op afknappen. Ik ben niet klein, niet dik maar wel zo kaal als een biljartbal. Zal ik een foto van mezelf op een zonnig vakantie-eiland toevoegend waarop ik een verhullend petje draag?

Gelukkig ben ik niet de enige ben die worstelt met zijn online presentatie. Het barst van de single vrouwen verscholen achter zonnebrillen en wijnglazen. Foto’s dateren vaak van verschillende periodes.  Ook in de beschrijving van persoonlijke voorkeuren en hobby’s, wekken de meesten een rooskleurig beeld op. Iedereen is heel sportief en actief en ambitieus. Maar lekker een avondje op de bank doorbrengen, dat vinden ze ook leuk.

Beroep pimpen
Uit onderzoek onder elfhonderd singles dat vorig jaar werd uitgevoerd, blijkt dat mannen en vrouwen er flink op los liegen, als het om online daten gaat. Maar ze liegen wel over andere dingen. De heren schijnen vooral over hun beroep en hobby’s op te pimpen. Vrouwen verdraaien de waarheid vaker over hun gewicht en leeftijd.

Het doel van al deze leugentjes om bestwil is natuurlijk duidelijk: je wilt online een zo goed mogelijke indruk maken op je toekomstige liefde. Maar er is ook een valkuil. Want hoe fraai je jezelf ook online presenteert, bij de allereerste date zijn die extra kilo’s en dat ontbrekende haar slecht te verbergen.

Hier liegen we over online

De meeste leugens op datingprofielen gaan over gewicht, inkomen en verleden, blijkt uit dit artikel van Datingguru.nl. Voor alle drie geldt dat in meer dan 10 procent van de gevallen gelogen is: een paar kilootjes minder, een net wat hoger salaris, een geheim uit het verleden verzwegen. En dat terwijl dat niet eens de dingen zijn waar we anderen op beoordelen: de respondenten geven aan veel meer te kijken naar de afstand die een potentiële date van ze vandaan woont, wat diegene aan hobbies en interesses heeft, en - je verwacht het niet - uiterlijk. Die profielfoto is belangrijk dus, maar helaas is die ook vaak oud - soms wel een paar jaar. Leuk weetjefeitjetrivia: hoe ouder de eigenaar van het profiel, hoe groter de kans dat de foto bij het profiel al van een paar jaar geleden is.  

Alleen een avontuurtje?
Emma (35), werkzaam in het onderwijs, heeft daar een slechte ervaring mee. “Ik kwam hem tegen via Tinder, een Spanjaard. Een spontaan, jongensachtig mediterraan type. Hij zag er op de drie foto’s op zijn profiel erg goed uit. Hij keek heel guitig en verleidelijk. We zetten er gelijk vaart achter. Ik geloof dat we wel tien uur achter mekaar berichtjes hebben gestuurd. Hij appte dingen naar me als guapa, schatje in het Spaans.

Ik ben wel even gaan checken: was hij een expat die binnenkort weer vertrok en op zoek was naar een avontuurtje? Daar had ik geen zin in. Maar hij verzekerde me dat hij al heel lang in Nederland woonde en niet van plan was te vertrekken.

Na die anderhalve dag intensief contact, besloten we af te spreken. Ik was heel gemotiveerd en had behoorlijke hoge verwachtingen. We hadden ook al zo veel besproken. Ik zou hem ontmoeten in een groot biercafé.

Zoenen zonder zin
Toen ik binnenkwam zag ik hem gelijk zitten in een bank in de hoek. Hij was zeker twintig kilo zwaarder dan op de foto. Echt te dik. Hij had zo’n onderkin! Ineens begreep ik waarom alle foto’s van zijn hoofd waren. En van een flink aantal jaar geleden. Er was er maar eentje was waarop je een stukje schouder zag. Dat had een waarschuwing moeten zijn.

Ik wist gelijk: dit gaat ‘m niet worden. Maar toen moest de avond nog beginnen. Hij was echt wel aardig, dat was het niet. Maar we hadden al zo veel persoonlijke dingen heen en weer ge-appt, dat we op onze eerste date al praktisch uitgepraat waren. Uiteindelijk vroeg hij of hij me mocht zoenen. Dat heb ik gedaan, al had ik er weinig zin in. De volgende dag heb ik laten weten verder geen interesse te hebben. Hij appte terug: ‘I see’. Ik denk dat hij zelf ook wel begreep dat hij een beetje verkeerde voorstelling van zaken had gegeven.

Tot m'n oksels
Bij Asha (47) gingen de leugens van online datingpartners wat verder dan relatief onschuldig gesjoemel met foto’s en gewicht.

“Ik ging online daten  omdat ik een vaste relatie zocht. Ik heb tal van datingsites uitgeprobeerd, zelfs een Christelijke en eentje voor gemengde koppels. Maar ik kan niet zeggen dat mijn ervaringen erg positief zijn. Ik heb echt hele rare dingen meegemaakt. Mannen die probeerden te verhullen dat ze nog bij hun ouders woonden. Een man die beweerde vertegenwoordiger te zijn, maar grijze incasso’s deed, met geweld. Of een man die zich alleen zittend achter de webcam liet filmen. Bij de eerste afspraak werd duidelijk waarom: hij kwam tot mijn oksel.

Ontmaskerd door zijn andere vriendin
Maar ik kreeg ook een kortstondige relatie van negen maanden met een man waarbij ik zwanger raakte. Hij bleek nog op vijf andere sites ingeschreven te staan. En overal avontuurtjes te hebben. Een van zijn andere vriendinnen heeft hem toen ontmaskerd door dat bekend te maken aan iedereen in zijn adresboek. Zo kwam ik er ook achter.

Daar is hij zo boos over geworden, dat hij haar mishandeld heeft. Toen hij daarvoor in de gevangenis terecht kwam, was ik vreemd genoeg de eerste die hij belde. Gelukkig, maar dat is achteraf gepraat, kreeg ik een miskraam. Ik had niet graag een herinnering aan hem gehad in de vorm van een kind.

Maar ik ben niet altijd voorgelogen hoor. Een van mijn dates wilde dolgraag mijn maten weten, zodat hij iets bij een bekende winkel voor erotische lingerie voor me kon bestellen. Iets van latex. Daar had ik geen zin in. Maar hij was tenminste wel eerlijk.”

Het bewijst maar weer: ook zonder liegen is daten al ingewikkeld genoeg. Zelf besluit ik uiteindelijk maar een foto zonder petje en zonnebril te plaatsen. Ik ga voor de kille, harde, kale werkelijkheid. Je kunt tenslotte beter vooraf worden afgewezen, dan achteraf.

Hoe maak je een datingprofiel dat wel werkt?

Kim Luu van Relatieplanet heeft een paar tips voor online daters.

Foto:
“De meesten mensen gebruiken bij het plaatsen van een profielfoto de beste foto ooit van zichzelf. Deze zijn vaak niet recent meer en geven daardoor een vertekend beeld in werkelijkheid. Gebruik een recente foto in gangbare kleding. Sommige kledingstukken leiden te veel af. Daardoor zal er al een beeld gevormd worden over jou, voordat iemand je gesproken heeft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tijgerjurkje, of een te laag decolleté. Of mannen in een blote bast of juist strak in het pak, omdat ze de foto van LinkedIn gebruiken. Je bent geen ‘Men in Black’ en ook niet aan het solliciteren."
 
Tekst:
"Steek tijd in het maken van een leuke profieltekst. Net zoals je tijd zou insteken in het maken van een sollicitatiebrief. Waarom? Je wilt een juist beeld neerzetten van jezelf.
Uiteindelijk wil je de juiste personen aantrekken. De persoon die jouw profieltekst leuk vindt, is vaak ook echt geïnteresseerd. Daarnaast wil je ook een filter maken voor degenen die je niet wilt aantrekken. Als je bijvoorbeeld het liefst ieder weekend tuiniert, of het weekend liever gaat cruisen op de motor. Benoem het juist in je profieltekst. Hoe specifieker hoe beter. Houd de toon positief."

Door Matthijs van der Pol


Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Roboborstel: zo bouw jij je eigen robot

In samenwerking met Conrad

Eigenlijk is het gewoon knutselen 2.0: zelf een robotje bouwen. Voor veel kinderen een droom, maar dan eentje die heel bereikbaar is. Ga er eens lekker samen voor zitten en aan het eind van de middag heb je zelf een robot geklust van een trilmotortje en een oude tandenborstel. 

Knutselen is gezond: het stimuleert je creativiteit en je vindingrijkheid, je fijne motoriek wordt beter en het helpt je te ontspannen. Maar het is vooral ook zo ontzettend leuk, en gezellig om samen te doen. Je denkt misschien niet direct aan knutselen met elektronica, maar zeker voor wat oudere kinderen is dat extra interessant en uitdagend, en een mooie manier om kennis te maken met techniek. Weer of geen weer: deze vakantie is de perfecte gelegenheid om met deze bristlebot - ook wel een borstelrobotje - aan de slag te gaan. 

Onze collega David Lemereis van Bright.nl laat hier zien hoe je het robotje maakt en wat je er allemaal voor nodig hebt.  

Je neemt de kop van een tandenborstel waarvan je met heet water de borstelhaartjes naar achter laat wijzen en monteert een motortje op de kop die trillingen veroorzaakt. De borstelhaartjes trillen daardoor met een hoge frequentie, waardoor de bristlebot als het ware naar voren bibbert.

Bristlebots zijn populair in het onderwijs. Dat is niet zo vreemd, want de bouw is makkelijk genoeg zodat kinderen onder begeleiding of samen met pa of ma er eentje kunnen maken. En dat voor nog geen tientje. Je leert een klein beetje over elektronica, oefent soldeertechnieken, maar het is vooral ook leuk.

Tips van David
David gebruikt de bouwbeschrijving die staat op Instructables. Na wat struinen op Conrad koos hij voor de volgende producten:

 • Deze fototransistor als 'oogjes', die de robot laten bewegen als er licht in valt. Let ook op dat je lichtbron sterk genoeg is!
 • Deze condensatoren. Gebruik vooral geen knoopcelbatterijen (zoals in een horloge), die kunnen door de hitte exploderen als je gaat solderen.
 • Dit trillende mini motortje, dat je robotje straks aandrijft.
 • Met deze kleefpads kan je handig kleine onderdeeltjes 'vastpakken' voor bij het solderen.

Een groter bristlebotje maken kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld met een nagelborsteltje. Let wel op dat de robot langzamer beweegt als het onderstel zwaarder is. Als je 'm eenmaal in beweging hebt, kan je er leuke dingen mee doen, bijvoorbeeld in de verf dopen en het robotje een schilderijtje laten maken

Lekker klooien

Heeft je kind de smaak te pakken? Stichting Lekkersamenklooien en Conrad bieden samen Klooikoffers aan. Dat zijn verschillende pakketten met gereedschap, waarmee kinderen op een leuke en laagdrempelige manier iets kunnen maken en zo spelenderwijs met techniek bezig kunnen. Zij zijn tenslotte de uitvinders van de toekomst!

Er zijn een heel aantal verschillende klooikoffers te krijgen. Leuk om in klassenverband te doen, maar ook gewoon thuis kan je lekker leerzaam aan de slag met lijmpistolen, striptangen en soldeerbouten. 

Eerste hulp bij keuzestress: dit kijken we vandaag

Een lekker avondje op de bank? Pas op, voor je het weet zap je van reclameblok naar reclameblok. Dan kan je maar beter on demand kijken. Maar ook dan valt er zoveel te kiezen! Wij helpen een handje: wat is de moeite waard, en wat niet?

NIEUWE BUREN

Wanneer kijken: als je vermoedt dat niemand zo braaf is als hij lijkt
Wanneer niet: als je op het punt staat te verhuizen
Naast je op de bank: een verrekijker om stiekem bij je eigen buren te gluren
Waar: Videoland

Baal je van het slechte weer van de afgelopen dagen? Nergens voor nodig! Het is het perfecte excuus om Nieuwe Buren te bingen. Op Videoland vind je alle afleveringen van de twee seizoenen die er zijn; en het derde is al in de maak. De serie vertelt het verhaal van Eva en Peter die naar een rustige wijk in Almere verhuizen om een gezin te stichten. "Maak je geen zorgen, we worden niet burgerlijk," stelt Eva Peter gerust, en daar blijkt geen woord van gelogen.

Hun levens raken steeds verder verstrengeld met die van Rebecca en Steef, hun overburen en nieuwe beste vrienden. De sensuele Rebecca en macho Steef zijn in veel opzichten de absolute tegenpolen van hun Eva en Peter, maar de klik is er ontegenzeggelijk. En dat is bepaald niet de gezellige maar tikje afstandelijke relatie die je van een goede buur verwacht... Zo sleuren ze elkaar mee in een spiraal van lust, bedrog en intriges. En terwijl jij je verliest in de stevige verhaallijn en mooie personages ga je je zeker weten afvragen wat je zelf eigenlijk van je eigen buren weet.

DAVID BLAINE: SPECTACLE OF THE REAL

Wanneer kijken: als je van de bank wil vallen van verbazing
Wanneer niet: als je gefrustreerd raakt als je dingen niet snapt
Naast je op de bank: een pakje kaarten en een gewillig slachtoffer
Waar: Videoland

Even heel nonchalant een hapje uit je glas nemen. Gewoon voor de lol leren hoe je een zwaard door je slokdarm laat glijden. En puur voor de kick een kogel op je mond af laten vuren, en die opvangen in een metalen bakje dat je tussen je tanden klemt. Welkom in de wereld van David Blaine. Je kent hem misschien al van zijn indrukwekkende kaart trucs, waarin het er verrekte veel op lijkt dat hij gedachten kan lezen, maar Blaine kan duidelijk nog veel meer.

Maar zelfs als je niets geeft om de trucs, is het nog steeds leuk om naar Spectacle of the Real te kijken. In de eerste plaats is Blaine zelf een fascinerend persoon: de woorden 'nee' of 'kan niet' kent hij niet. Daarmee zet hij zijn team vaak voor het blok: het gaat op zijn manier en als je dat niet bevalt, ga je maar lekker wat anders doen. Maar veel leuker nog om te zien, is hoe zijn 'slachtoffers' reageren. Een hele reeks beroemdheden - van David Beckham en Will Smith tot Katy Perry en Patrick Stewart - staan te gillen en giechelen als kleine meisjes als Blaine weer eens iets doet dat eigenlijk helemaal niet kan. 

ZOOTROPOLIS

Wanneer kijken: als je zin hebt in onschuldig vermaak
Wanneer niet: als je smacht naar complexiteit en rauwe randjes
Naast je op de bank: het hele gezin, inclusief de huisdieren
Waar: Netflix

Het is het klassieke heldenverhaal: iemand met een droom moet zichzelf bewijzen om die waar te maken. En terwijl de obstakels zich opstapelen en niemand er meer in gelooft, weet de held toch zijn doel te bereiken. Dat is precies het plot van Zootropolis (de film staat trouwens ook bekend als Zootopia!). Gelukkig heeft de film genoeg leuks om alle cliché's te ontstijgen. De held in dit geval is het konijntje Judy Hopps. Ze is klein, maar wil koste wat het kost politieagent worden. Al op haar eerste dag wordt ze weggezet als parkeerwachter, maar dan krijgt ze de kans een mysterie op te lossen, samen met de sluwe vos Nick Wilde.

Zoals het een goede tekenfilm betaamt, zitten er allerlei grapjes in die voor kinderen niet direct te begrijpen zijn. Het gaat veel over vooroordelen en politieke correctheid. Zo zegt Judy, als iemand haar schattig noemt, dat alleen konijnen onderling elkaar schattig mogen noemen, maar andere dieren niet. Of iets stouter (maar natuurlijk nog altijd hartstikke braaf): 'Je weet toch dat konijnen goed zijn in vermenigvuldigen?', als ze Nick zijn belastingschuld voorrekent. Het tempo zit er lekker in en de verschillende dieren zijn knap uitgewerkt. Kortom: een leuke twee uur voor met z'n allen op de bank.

BAD MOMS

​Wanneer kijken: als je al heel lang geen moment voor jezelf meer hebt gehad
Wanneer niet: als je een man bent (tenzij je twee uur lang ademloos naar Mila Kunis kan kijken)
Naast je op de bank: je kinderen, zodat die ook eens zien waar moeders zich allemaal druk over maken 
Waar: Videoland

Als man heb je echt he-le-maal niks aan deze film. Maar dat betekent niet dat hij niet leuk is. Het uitgangspunt zal voor veel moeders herkenbaar zijn: je werkt hard, je zorgt voor je kinderen, woont iedere ouderavond bij, kookt iedere avond een gezonde maaltijd en probeert ook nog eens af en toe naar de sportschool te gaan. En nooit doe je het goed genoeg. Hoe heerlijk om dan even lekker de boel de boel te laten?

Dat is precies wat Amy (Mila Kunis) besluit te doen. Haar kinderen kunnen best zelf hun boterhammen smeren en huiswerk maken, haar luie, onvolwassen echtgenoot zet ze de deur uit. In plaats daarvan besluit ze het met twee even oververmoeide moeders op een zuipen te zetten en zich weer even goed uit te leven. Dat vindt z'n weerklank bij andere moeders, die de alom aanwezige groepsdruk collectief zat blijken te zijn. Er is weinig verrassends aan deze film, maar herkenbaar is 'ie zeker. En dat is af en toe zó lekker!

​Zit hier niets bij? Eerder bespraken we deze series en films on demand:

Editie 15: The Young Pope / Professor T. / Soof 2 / 13 Reasons Why
Editie 16: De Ontsnapping / Code Black / Devious Maids / Sorjonen

Miss Popularity

Achter elke grote man staat een sterke vrouw. Die uitdrukking is inmiddels achterhaald, want zo werkt het allang niet meer. Het komt bij beroemde koppels juist steeds vaker voor dat de vrouw meer in de schijnwerpers staat dan haar wederhelft. Koning Willem-Alexander weet er alles van.

De meeste Nederlanders vinden onze koning een toffe peer, maar prinses Maxíma is en blijft populairder. De camera´s houden van haar stralende lach en ze wordt enorm gewaardeerd om haar sympathieke uitstraling. Máxima is niet de enige vrouw die haar man qua populariteit voorbij streeft. Ook deze vijf dames hebben overal ter wereld fans.

1. Beyoncé
Waar wij blij zijn met een paar duimpjes of hartjes op sociale media harkte superster Beyoncé meer dan 10 miljoen likes binnen toen ze haar zwangerschap deelde met de wereld. Deze vrouw is een popicoon en alles wat ze aanraakt verandert in goud. Samen met haar man Jay Z vormt Beyoncé het machtigste showbizzkoppel ter wereld. Maar terwijl hij weinig van sociale media moet hebben, weet Queen B precies wat haar vele fans willen: toffe muziek, fantastische optredens en leuke kiekjes op Instagram.

2. Carice van Houten
Op de set van de western Brimstone werden Carice en haar tegenspeler Guy Pearce smoorverliefd op elkaar. De Australische acteur is zeker geen onbekende, maar zo populair als zijn vriendin is hij bij lange na niet. Dankzij haar rol in de hitserie Game of Thrones is Carice ook buiten de Nederlandse grenzen een beroemdheid geworden. Via interviews en Twitter maken steeds meer mensen kennis met haar gortdroge gevoel voor humor. De actrice is rap van tong en niet vies van een beetje zelfspot. Dat in combinatie met haar grote talent zorgt ervoor dat de ster van Carice zeker nog verder zal rijzen.

3. Michelle Obama
Amerikaanse media lieten eind vorig jaar weten dat Michelle Obama de meest geliefde publiek figuur is in de Verenigde Staten. Daarmee liet ze heel wat politici én haar echtgenoot Barack achter zich. In de acht jaar dat ze in het Witte Huis woonde, kwam Michelle altijd menselijk en oprecht over. Ze knuffelde mensen, ging op bezoek bij Sesamstraat, maakte grapjes over haar man en stal regelmatig de show met haar swingende dansjes. De allerleukste First Lady aller tijden heeft gezegd nooit voor het presidentschap te willen gaan, maar we hopen dat ze zich bedenkt.

4. Amal Clooney
Ze is momenteel zwanger van een van de meest felbegeerde mannen uit Hollywood, maar dat is niet de enige reden dat paparazzi elkaar omver duwen voor een foto van Amal. Deze Libanese schoonheid heeft heel wat in haar mars. Dat ze getrouwd is met George Clooney is slechts bijzaak. Als internationale mensenrechtenadvocaat zet Amal zich in tegen onrecht. Zo strijdt ze tegen ISIS, wil ze de daders van de Armeense genocide voor het gerecht en heeft ze in een speech Trump al aangesproken op zijn beleid. Dit alles doet ze in de meest stjlvolle outfits. Het is dus niet zo dat Amal in haar handjes mag klappen dat ze George heeft veroverd, maar eerder andersom.

5. Kate Middleton
Kate staat al in de spotlights vanaf het moment dat bekend werd dat er iets moois opbloeide tussen haar en de Britse prins William. Iedereen wilde weten wie ze was. Jaren later is de aandacht voor haar persoon onverminderd. Het maakt niet uit hoe bescheiden Kate zich opstelt, altijd gaan de blikken eerst naar haar en dan pas naar haar kalende echtgenoot. Dat komt niet alleen door haar immer prachtige haarbos, maar vooral door het mysterie dat om Kate hangt. We weten eigenlijk nog steeds niet wat er achter die beleefde glimlach en dat zwaaiende handje schuil gaat en dat spreekt enorm tot de verbeelding.

Door Kita van Slooten

 

De beste burger maak je zelf!

In samenwerking met Forte Culinair

Tuurlijk, je kunt op Koningsdag of op festivals genoeg burgers eten bij foodtrucks, maar een eigengemaakte hamburger is toch wel het állerlekkerste!

Ingrediënten voor 4 burgers:

 • 20 plakjes zoetzure komkommer
 • 4 basic broodjes met sesam
 • 4 el gebakken uitjes
 • 8 el Deense remoulade
 • 4 el tomatenketchup
 • 4 runderburgers
 • 4 blaadjes lollo biondasla
 • 1-2 tomaten
 • 1 el olijfolie
 • zout en peper

Bereiden:

Was de slablaadjes en schud ze droog, scheur ze klein als je wilt. Was de tomaten en snijd ze in plakken; verwijder de steelaanzet.

Verwarm de heteluchtoven voor op 100 graden. Snijd de broodjes open en warm ze op een rooster met bakpapier 6-8 minuten op. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de burgers 2-3 minuten. Keer ze, bestrooi met peper en zout en bak ze nog eens 2-3 minuten. Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Bestrijk de onderste helft van de broodjes steeds met 1 el remoulade en leg de sla en de burgers erop. Schep daarop 1 el ketchup en 1 el remoulade. Beleg steeds met 2-3 plakjes tomaat, 5 plakjes komkommer en 1 el gebakken uitjes. Dek af met de bovenste helft van de broodjes en serveer meteen.

De beste burgers
Bonanza, Pullman, Vissenkop of toch liever Green Hell? Liefhebbers van zelfgemaakte burgers gaan gouden tijden tegemoet met het boek De beste burgers! Martin Kintrup neemt je met deze 40 fantastische recepten mee op een reis door de wereld van foodtrucks en festivals. Niet alleen de burgers zelf komen aan bod maar ook de perfecte bijgerechten als bijvoorbeeld zoeteaardappelfrietjes, chili-citroen-maiskolven en exotische wortelsalade. De sauzen vormen een verhaal apart. Met heerlijke recepten voor burgerklassiekers en verrassende uitstapjes. Ook met vegetarische en vegan burgers.

Titel: De beste burgers
Auteur: Martin Kintrup
Fotografie: Wolfgang Schardt
Prijs: € 14,95
ISBN: 978 94 91853 16 6
Uitgeverij: Forte Culinair

 

 

 

 

 

 

De zomer wordt een feestje met deze gadgets

Het weer doet nog verdacht weinig aan lente denken, toch kan ik niet wachten. Om alvast helemaal in de stemming te komen, heb ik voor jullie de fijnste gadgets voor deze zomer op een rij gezet. Dan kun je nu alvast gaan sparen en - als de temperatuur dan eindelijk stijgt - de show stelen!

1. Waterproof Speaker

Denk je aan zomer, dan denk je aan zon, zee, strand en chillen in het park. Muziek mag bij dit soort dagen niet ontbreken. De Wonderboom van Ultimate Ears is dan je perfecte vriend. Deze kleine en super krachtige speaker kan tegen een stootje en kan zelfs onderwater. Je hoeft alleen maar te zorgen dat de batterij opgeladen is en je zomerfeestje kan beginnen.

De wonderboom heb je voor 99,99 euro via Ultimate Ears.

2. Drone voor unieke beelden

Niets is leuker om je omgeving eens van bovenaf te bekijken, gewoon omdat je dat zelden te zien krijgt. Een drone met camera is daarvoor de perfecte oplossing. Tijdens je vakantie kun je zo de tofste beelden ooit schieten.

De Skeye Nano Drone heb je voor 69 euro via Mediamarkt.

3. Tel al je stappen

Wie aan zomer denkt, denkt al gauw aan een strak lichaam. Om in shape te blijven deze zomer is een stappenteller een mooi hulpmiddel. Deze trackers zorgen ervoor dat je iedere dag een X-aantal stappen loopt. De Misfit Ray ziet er uit als een armbandje maar is eigenlijk een stappenteller. Via de bijbehorende app kun je precies zien hoeveel stappen je zet en ook hoe je slaapt. Helemaal mooi: de Ray is waterproof dus je kunt met een gerust hart de zee in duiken.

De Misfit Ray heb je voor 89 euro via FonQ. 

4. Altijd opgeladen

Een externe oplader mag natuurlijk niet ontbreken deze zomer. Die zorgt ervoor dat je altijd bent verzekerd van wat extra power. Zodat je overal toffe foto’s kunt maken, je route kunt bepalen en je vrienden via sociale media op de hoogte kunt houden van al je avonturen.

Er zijn verschillende fijne powerbanks, zoals bijvoorbeeld de Dashview Powerbank voor 25 euro via Bol.

5. Vrolijke Polaroids

Niets is leuker dan foto’s maken met een echt fototoestel. Gelukkig hoef je met deze niet lang te wachten tot je weet of je foto nou eigenlijk gelukt is. Want met de Instax Mini kun je mini polaroids maken, waar je vervolgens weer je koelkast of wc mee kunt behangen.

De Instax Mini heb je voor 65 euro via Hema.

6. Kussen om overal te slapen

Als iets vervelend is tijdens het reizen, is het slapen in de bus of een vliegtuig. Met de Ostrich Pillow van Studio Banana kun je overal je hoofd lekker tegenaan leggen zodat je weg kunt doezelen en uitgerust op je bestemming aankomt. En eenmaal daar aangekomen, ligt-ie ook heerlijk als kussentje op het strand.

De Ostricht Pillow heb je voor 35 euro via FonQ.

7. Snapchat Spectacles

Deze zonnebril van Snapchat wil je hebben. Behalve dat-ie je ogen beschermt tegen de zon, kan de bril ook filmen. Je kunt korte clipjes van 10 seconden maken, die je direct kunt toevoegen aan je Snapchat-verhaal. Zie je jezelf al staan op een festival? Ik wel. Helaas is-ie nog niet officieel verkrijgbaar in Nederland. Maar Merijn van Bright vertelt je in deze video hoe je 'm toch kan scoren.

Nina Verberne is vergroeid met haar iPhone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen Girl in a Tech World daarnaast is ze techredacteur bij Bright.nl. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!​

The Lost City of Z: Op avontuur in de jungle

Film van de week: Lost City of Z
Regie: James Gray
Met: Charlie Hunham, Sienna Miller, Robert Pattinson
Waardering: 3,5 sterren

Er zijn amper nog onontdekte plekjes op onze aardbol. Met het grootste gemak vliegen we de wereld over en eenmaal op exotische bestemming vertellen reisgidsen ons welke highlights we moeten afvinken. Dat was in het begin van de 20ste eeuw wel anders. Het Amazonegebied was voor Europeanen een groot mysterie en ontdekkingsreiziger Percy Fawcett maakte er zijn levensmissie van om in de Zuid-Amerikaanse jungle het bestaan van een verloren stad te bewijzen.

In 1906 maakt de Britse legerofficier Fawcett zijn eerste reis naar Bolivia. Daar moet hij met een assistent (een haast onherkenbare Robert Pattinson) en lokale gids het oerwoud in om landmetingen te verrichten. De jungle zit vol gevaren en de hitte is slopend. Maar Fawcett raakt gefascineerd door de omgeving en de inheemse bevolking.

Door mensen die hij tegenkomt geduldig en met respect te benaderen, ontdekt hij dingen die zijn vooringenomen collega's over het hoofd zien. De westerlingen doen de bewoners van de Amazone af als dom en onontwikkeld. Maar Fawcett ziet dat er wel degelijk een rijke beschaving in het oerwoud huist en hij is vastberaden zijn gelijk te halen.

Fawcetts vrouw, leuk gespeeld door Sienna Miller, is er mooi klaar mee. Haar man gaat keer op keer op avontuur en zij blijft in Engeland achter om de kinderen op te voeden. De kleintjes herkennen hun vader amper, want hij is vaker weg dan thuis. Zijn doorzettingsvermogen maakt Fawcett wie hij is, maar hij wordt in deze film niet op een voetstuk gezet. Wat we zien is een trotse, eigenwijze man. Nobel, maar ook egoïstisch.

Een mens van vlees en bloed dus. Juist door meerdere kanten van Fawcett te tonen, brengt regisseur James Gray de beroemde Brit echt tot leven. En wat voor een leven. Het is niet alleen een waanzinnig avontuur in de jungle. Thuis in Engeland zijn er ook genoeg obstakels te overwinnen. Haat en nijd onder vakgenoten, de Eerste Wereldoorlog, ernstige verwondingen. 

Gray neemt de tijd om het ongelofelijke, waargebeurde verhaal te vertellen. Zijn tempo is soms wat te rustig en de film is met 141 minuten aan de lange kant. Maar echt indutten doe je niet. Wat daarbij enorm helpt, is het prachtige camerawerk. De grauwe sfeer in de loopgraven, het idyllische Britse landschap, maar vooral de weelderige beelden van het oerwoud. De jungle heeft iets angstaanjagends en adembenemends tegelijk. Een fascinerende plek voor een al even fascinerende man.

 Door Kita van Slooten

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Weekendagenda

Foodtruckparade

In de oude ijzergieterij in Ulft vindt zaterdag en zondag de eerste Foodtruckparade plaats. Er komen foodtrucks uit Nederland, Duitsland en België die voor iedere mogelijke smaak een hap bieden. En natuurlijk wine- en cocktailbars en tenten met speciale biertjes. Allerlei optredens, tentoonstellingen en manifestaties luisteren het evenement op. Zin in gezelligheid? Ga dan naar Ulft. www.defoodtruckparade.nl.

Camouflagekunstenaars

Wilde dieren zijn meester in camoufleren: of het nu zebra's of watervogels zijn. In het Natuurmuseum in Nijmegen is een leuke tentoonstelling ingericht over de kunst van het camoufleren. Tijdens de meivakantie kunnen kinderen (tot 8 jaar) hun eigen minilandschap in elkaar knutselen en er een dier in verstoppen. Wie dat het beste doet, kan er ook nog een mooie prijs mee winnen. natuurmuseum.nl

Swingen in Groningen

Als 25 jaar komt de top van de rhythm & blues één nacht samen in Groningen. Grote namen maar ook nieuwkomers geven zaterdag weergaloze optredens in de stadsschouwburg, de Oostpoort. Is dit jouw genre? Kom naar Groningen, er zijn nu nog kaartjes. www.rhythmbluesnight.nl

Stelling van Amsterdam

Rondom Amsterdam ligt een ring van forten, stellingen en vestingen. Voorheen om de stad te beschermen, nu is het erfgoed dat wordt gebruikt voor voornamelijk culturele doeleinden. Ook bijvoorbeeld het Muiderslot en eiland Pampus horen bij de Stelling van Amsterdam. Tijdens de meivakantie openen de meeste forten hun deuren en kun je tinnen soldaatjes maken, beleven hoe het is om in een middeleeuws kasteel te leven of als radiozendamateur aan de slag gaan. Voor meer informatie, zie www.stellingvanamsterdam.nl.

Dromen, voelen, doen

Het DVD Festival op de boulevard van Scheveningen draait om dromen (schrijven, verhalen vertellen, workshops lachen), voelen (muziek maken, boetseren, dansen) en doen (kiten, volleyballen, longboarden). Er is dus voor iedereen en voor elke leeftijd iets te doen... of te voelen. En natuurlijk met foodtrucks en dj's. Eigenlijk een heerlijk zomerfestival. En nu maar hopen dat het zondag mooi weer is! dvdfestival.nl.