Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 16, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Heerlijk harig

Gisteren ging ze viraal, fitnessblogger Morgan Mikenas. Niet vanwege haar strakke abs of haar ronde billen, maar vanwege haar haar. Op haar benen, wel te verstaan. Morgan had het lef – of de rust, het is maar net hoe je het bekijkt – om een jaar lang geen scheermesje aan te raken. +1 voor Morgan.

De reacties op haar bericht waren niet van de lucht. Toegegeven: het ziet er – hoe paradoxaal ook – echt niet aaibaar uit. Zelf ben ik een 365-dagen-scheerder, hoe irritant ik het ook vind. Een haartje door mijn panty, een stoppel onder mijn oksel, ik wil er niks van weten. Laat staan van zien.

Het zijn precies die reacties van anderen die mij elke ochtend doen Giletten. “Het kan niet kwaad om jezelf een beetje te verzorgen” schreef iemand onder het bericht. Blijkbaar hebben we met elkaar de ongeschreven regel dat haar bij vrouwen vies is. Onhygiënisch. Is het echt zo dat er meer bacteriën in een behaarde oksel blijven hangen? Of is het optische hygiëne?

Ziekmakende stoffen
Totale nonsens, volgens gedragsbioloog Patrick van Veen. "Een kale huid is niet hygiënischer. In tegendeel zelfs. De bacteriën die in ons lichaamshaar blijven hangen, hebben we hard nodig. Ze maken onze huid weerbaar tegen ziekmakende stoffen van buitenaf. Met een goede verzorging heeft het dus niks te maken. Het is allemaal optisch."   

Het wordt ook steeds erger met die haarvrees. Je bovenlip mag geen donsje, je wenkbrauw geen uitschieter en ook binnenbroeks moet alles in model. En zelf doe ik er net zo hard aan mee. Juist als single. Je weet immers maar nooit in welke hut je kunt belanden. Maar: doe ik dat nu voor mezelf of voor een ander? Blijkbaar is die angst voor een afkeurende blik overheersend. "Vrouwen manipuleren hun uiterlijk om twee redenen: om de aandacht van mannen te trekken én om de concurrentie aan te gaan met andere vrouwen. Of dat nu ontharen is of rode lippenstift, je probeert de best mogelijke partner te verleiden."

Bundel zweet onder je arm
Voor het grote verleiden is volgens Van Veen helemaal geen kunst-en-knipwerk nodig: het zit 'm vooral in je geur. "Het is die bundel zweet die onder je oksel hangt, waar je geliefde je op uitkiest. Hoe aantrekkelijker je lichaamsgeur, hoe beter. Dan kan je nog zoveel deodorant en parfum opspuiten als je wilt, het is je eigen lichaamsgeur die het doet. Dus biologisch gezien zou een plukje onder je oksel je juist aantrekkelijker maken voor de juiste partner, omdat hij of zij je beter kan ruiken." 

Al die manipulaties aan ons lichaam, zoals Van Veen ze zo mooi noemt, komen voort uit onze natuurlijke drang om ons voort te planten. Bij mannen vinden we een baard ineens weer aantrekkelijk, terwijl we die kaak een paar jaar geleden het liefst zo kaal mogelijk zagen. En een paar eeuwen geleden kon onze huid niet wit genoeg zij, terwijl de spray tan nu niet aan te slepen is. We demonstreren graag onze gezondheid met een sportief lichaam, onze sensualiteit met mooie kleding en proberen foutjes te verhullen. "Blijkbaar zien vrouwen beharing tegenwoordig als een foutje van de natuur en scheren we daarom liever onze benen. Het accentueren van vrouwelijkheid is een bevestiging van je vruchtbaarheid." 

Dat klinkt allemaal reuze-aantrekkelijk, maar voortplanten hoef ik niet meer. En laten we vooral het concurrentie-aspect niet uitvlakken. Vrouwen kunnen meedogenloos zijn, vooral naar elkaar. Over dikke konten, verkeerde meningen en blijkbaar ook over beharing buiten de norm. En hoeveel voorbeelden van 'lekker de boel de boel' ik ook kan bedenken, ik geloof dat ik een zomer als Teddy toch nog even oversla. 

Net als een aap

Grappig feitje: mensen zijn net zo behaard als chimpansees, alleen zijn bij de apen de haren langer en dikker. Dat zelfde verschil geldt voor mannen en vrouwen. Patrick van Veen:"We hebben evenveel beharing op de huid, alleen de structuur is anders. Het commentaar dat de benen van Morgan mannelijk uitzien klopt dus wel, maar het verschil is minder extreem dan je zou denken."    

Door Hanneke Mijnster

In je blootje op je werk (en andere dromen): wat betekent dat?

Dromen, we doen het zo'n twee uur per nacht. Toch is er na talloze onderzoeken nog relatief weinig bekend over de functie van dromen en over hun betekenis. Dat we zonder dromen niet te genieten zijn, is wél bekend.

De effecten van een droomloze slaap zijn verschillende keren onderzocht, onder meer door de vermaarde slaaponderzoeker William Dement. Toen proefpersonen in een slaaplab ieder keer wakker werden gemaakt op het moment dat ze hun REM-slaap in gingen (net voordat ze gingen dromen), waren ze de dag daarna gespannen, snel(ler) geïrriteerd en nerveuzer dan normaal.

Ook hadden ze meer eetlust en een slechtere motoriek dan wanneer ze wél hadden gedroomd. Op het moment dat de proefpersonen weer normaal konden slapen, droomden ze tot 50 procent meer dan voordat het experiment begon. En ze bleven vier nachten lang meer dromen om die ene droomloze nacht te compenseren.

De functie van dromen
Wetenschappers zijn het er dan ook over eens dat dromen een functie hebben. Dromen zouden helpen bij het verwerken van emoties en gebeurtenissen en bij het onthouden van informatie.

Volgens psycholoog en droomdeskundige Ada de Boer, verbonden aan Psychologie Magazine, droom je daarom ook meer wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe taal aan het leren bent. "Het is ook de reden dat kinderen meer dromen dan volwassenen: ze zijn voortdurend bezig met leren. Een baby droomt 60 procent van de slaaptijd, een volwassene nog maar 25 procent."

Maar kun je ook iets opsteken van je dromen? Omdat dit lastig te onderzoeken is, is het wetenschappelijk nooit aangetoond dat dromen iets betekenen. Er zijn wel veel theorieën over. Dit zijn volgens Ada de Boer de meest voorkomende dromen en hun betekenis.

1. Zakken voor je examen

Droom: Je moet examen gaan doen en je weet bij voorbaat dat je gaat zakken.

Betekenis: De Boer: "Je hebt misschien veel stress omdat je constant onder druk staat. Dat is steeds een vorm van examen doen, onzekerheid die er overdag op de achtergrond ook is, waar je mee worstelt. Of je bent heel perfectionistisch en stelt onrealistisch hoge eisen aan jezelf. Misschien leg je de lat te hoog."

2. Naakt in het openbaar 

Droom: Je zit op kantoor, het is een dag als alle andere. Maar zodra je opstaat, ontdek je dat je poedelnaakt bent. Al je collega's staren je met open mond aan.

Betekenis: "Veel mensen die dit dromen, zijn bang misschien om zichzelf te veel bloot te geven in figuurlijke zin. Ze willen niet dat mensen dingen zien die ze verborgen willen houden. Het komt ook voor dat mensen dromen dat ze op de wc zitten en dat daar ineens ramen in blijken te zitten van waarachter een ademloos publiek staat toe te kijken. Dat kan duiden op een gebrek aan 'eigen ruimte' om jezelf te zijn in je echte leven." 

3. Trein of vliegtuig missen

Droom: Je hebt lang uitgekeken naar je vakantie, maar het feest gaat niet door: je mist je trein of vliegtuig.

Betekenis: "Je bent bang om figuurlijk de boot te missen: een kans, iets belangrijks. Belangrijk is ook om te weten wat de bestemming is van de trein of het vliegtuig en wat die bestemming voor jou betekent. Als je hier vaak over droomt, geeft het aan dat er iets om aandacht vraagt, iets dat onaf is." 

4. De weg kwijt zijn 

Droom: Je loopt in een bekende omgeving en opeens is alles anders: je bent de weg kwijt.

Betekenis: "Dit is een frustrerende droom, die ook nachtmerrieachtig kan worden. Het kan betekenen dat je de oriëntatie in je leven kwijt bent, je doel, je richting. Ook hier is het belangrijk om te weten waar je naar op weg bent in de droom. Loop je naar je huis? Dan voelt het alsof je 'niet meer thuis' kan komen, je mist misschien een basis in je leven op dat moment."

5. Hoge nood

Droom: Je moet heel nodig plassen, maar kunt de wc niet vinden.

Betekenis: "Bij jonge kinderen betekent het vaak letterlijk dat ze moeten plassen. Bij volwassenen is het meestal symbolisch. Naar de wc gaan wordt geassocieerd met loslaten, ontspannen, even op jezelf zijn. Dat mis je dan. Je vindt het moeilijk om los te laten, te ontspannen. Of je hebt overdag moeite om een plek te vinden voor jezelf. Het kan ook betekenen dat je moeite hebt om je emoties te laten zien, om te huilen."

6. Uitvallende tanden

Droom: Je tanden vallen uit je mond.

Betekenis: "Het kan betekenen dat er daadwerkelijk iets met je gebit aan de hand is. Is dat niet het geval, dan heb je misschien geen vat op dingen of het gevoel dat je grip verliest. Bang zijn voor gezichtsverlies is een andere uitleg."

7. Vliegen

Droom: Je zweeft of vliegt de lucht in.

Betekenis: "Dit is een heel leuke droom. Je ervaart de ultieme vrijheid. Het kan zijn dat je die vrijheid overdag ook zo voelt en ervan geniet. Als je droomt dat je vliegt en dan wordt tegengehouden door een plafond, ervaar je toch begrenzingen in je vrijheid."

8. Achtervolgd worden

Droom: Je wordt achtervolgd door iemand.

Betekenis: "Dit is eigenlijk een nachtmerrie. Het heeft te maken met angst, twijfels en onzekerheden. Wie achtervolgt je? Als je wordt achtervolgd door je eigen schaduw, kan dat erop duiden dat je een deel van jezelf hebt weggestopt dat zich niet weg laat stoppen. Iets wat je blijft achtervolgen. Hoe meer je iets wegstopt, hoe bedreigender het wordt."

Dromen onthouden

Kun jij dromen nooit onthouden? Volgens Ada de Boer kun je jezelf daarin trainen. "Schrijf meteen wat steekwoorden op als je wakker wordt. Herinner je je helemaal niets, dan kan het helpen om van houding te veranderen. Die herinneringen zijn gekoppeld aan de houding waarin je lag toen je droomde, dus mogelijk schiet het je zo weer te binnen."

Door Roxanne Vis

Teek it away

In samenwerking met Care Plus

Niks zo relaxt als een lekkere wandeling door het bos, een boek lezen in de tuin, op de fiets door de duinen. Van naar buiten gaan word je blij. Maar het is wel een kwestie van oppassen: in het gras en de struiken zitten miljoenen teken die niets liever willen dan jou eens even lekker bijten. Geen slecht idee dus om jezelf goed te beschermen. Sandra, Natasha en Tetsiea hebben er ervaring mee.

Natasha Jansen (26):

"Met mijn hondjes Cowboy en Sadie loop ik iedere dag wel anderhalf uur door het bos. Zij hebben regelmatig teken, en ik zelf ook. Daar ben ik extra alert op sinds ik vorig jaar een tekenbeet opliep en er ook echt een rode kring aan overhield. Ik heb meteen een antibioticakuur van twee weken gedaan. Ik heb een vriendin die zes jaar lang de ziekte van Lyme heeft gehad en ik heb bij haar gezien hoe heftig het kan zijn.

Ik schrok natuurlijk enorm, maar heb er gelukkig niets aan overgehouden. Ik besef heel goed hoeveel geluk ik heb gehad! Sindsdien neem ik wel zo m'n maatregelen als ik ga wandelen. Ik zorg sowieso dat ik lange mouwen en een lange broek draag. De plekken die dan nog ontbloot zijn, zoals mijn handen en m'n nek smeer ik in met een tekenspray. 

Thuis controleer ik hen nog altijd even goed, en mezelf ook. Je kan met die kleine rotbeestjes niet voorzichtig genoeg zijn. Je merkt nauwelijks dat ze bijten en je kan er flink ziek van worden."

Dit kan je doen om een tekenbeet te voorkomen

Fedor Gassner is naar eigen zeggen wel honderd keer door een teek gebeten. Niet zo gek, want hij is bioloog en expert op het gebied van teken. Hij komt ze in z'n werk dus vaak tegen, maar ook bij het kamperen en wandelen. Of gewoon in de tuin: "Veel mensen weten het niet, maar 1 op de 3 tekenbeten worden in de eigen tuin opgelopen. Niet direct op je strakke gazonnetje, maar de teken leven er wel degelijk. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren." Ook in de stad kunnen ze voorkomen, ook al zou je dat misschien niet verwachten. Ongeveer 15% van de teken is besmet en kan je dus ziek maken, maar in de praktijk leidt maar 2% van de beten tot de ziekte van Lyme. Bij de overige 13% weet degene die gebeten is de teek op tijd te verwijderen, of lost het immuunsysteem het op. 

Gelukkig kun je jezelf goed wapenen tegen de beestjes. Gassner: "In de eerste plaats moet je weten wie je vijand is en waar die zich ophoudt. Voor een dagje in het park hoef je niet direct je broek in je sokken te stoppen, maar als je echt de natuur in gaat, is het echt verstandig je in te smeren met anti-tekenspray. Daarnaast is het van groot belang dat je je goed checkt nadat je in het groen bent geweest. Dat betekent: je hele lijf goed bekijken, liefst met een lampje erbij. Als er niemand is om met je mee te kijken, kan je een spiegel gebruiken."

Dan is het wel zo handig dat je weet hoe een teek eruit ziet: wist je bijvoorbeeld dat ze net zo klein zijn als een maanzaadje? Goed kijken dus, want je kan het zeker niet altijd voelen! “In verreweg de meeste gevallen kan je een teek prima verwijderen met een tekentang. Hoe je die precies gebruikt, verschilt een beetje per tang, dus je kan het beste goed op de verpakking kijken. Op heel lastig te bereiken plekken, bijvoorbeeld achter je oor, moet je de teek met een spits pincet pakken.”

Daarna is het een kwestie van jezelf goed in de gaten houden. "Het beste kan je in je agenda zetten wanneer je gebeten bent. Als je in de drie maanden daarna je grieperig of koortsig voelt, of bijvoorbeeld last van je gewrichten krijgt, moet je zeker even naar de huisarts. Ook als er geen rode kring of blauwpaarse vlek te zien is." Want hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat je er zonder ernstige verschijnselen vanaf komt.   

Sandra Winterswijk (38):

"Ik heb twee zoontjes, van 5 en 6, die allebei wel eens een teek hebben gehad. De eerste keer gebeurde dat toen mijn oudste nog een baby was. Hij had op de grond liggen spelen, gewoon bij ons in de woonkamer. Toen ik daarna met hem aan het knuffelen was, voelde ik plotseling een raar bultje onder zijn haar.

Hij had al een flinke bos, dus ik zag niet direct wat er aan de hand was. Maar het bleek een teek te zijn, die zich flink vast had gezet op zijn achterhoofdje. Ik denk dat de hond de teek mee naar binnen had genomen. Ik schrok me rot en heb de teek direct verwijderd met een tekentang. Die hadden we gelukkig in huis voor de hond.  

Mijn jongste zoontje is een keer op vakantie door een teek gebeten. Ik merkte het pas toen hij een rode kring ontwikkelde. Ik ging naar de huisarts daar - we waren in Friesland - maar die lachtte al mijn zorgen weg. Hij vond echt dat ik me druk maakte om helemaal niks. Eenmaal thuis ben ik naar mijn eigen huisarts gegaan, want het zat me toch niet lekker. Die schreef gelukkig een antibioticakuur voor. 

Deze zomer gaan ze op een soort dagkamp, lekker de hele dag buiten spelen. Ik weet niet zo goed wat ik kan doen om ze te beschermen. Als het warm is, kan ik ze moeilijk met een lange broek en lange mouwen de zon in sturen. Dat wordt flink controleren dus."

Tetsiea Blijham (53):

"Het was 12 jaar geleden, na een dagje sauna. Ik had onder buiten op een bedje gelegen en waarschijnlijk is er toen een teek uit de boom op mijn bedje gevallen. De volgende dag merkte ik dat ik een teek in m'n knieholte had. De dokter zei dat ik moest oppassen als er een rode kring omheen kwam. Maar dat gebeurde niet.

Toch kreeg ik klachten, ik was vermoeid, vaak duizelig, had last van stijve spieren. In een bloedtest die ik in het ziekenhuis liet doen, vonden ze geen Lyme (Borrelia). Toen wist ik nog niet dat veel van die testen te beperkt zijn om Lyme echt op te sporen. Dat was het begin van allerlei vreemde klachten en een lange tocht langs verschillende specialisten. Maar niemand kon me vertellen wat ik onder de leden had. 

Na twee en een half jaar was het mijn toenmalige baas die zei dat een collega van mij de ziekte van Lyme had en dat haar klachten vergelijkbaar waren met de mijne. Toen heb ik het nog een keer laten testen - twee en een half jaar na de eerste keer -, nu bij een gespecialiseerd laboratorium. En toen bleek dat ik het toch had. Ik liep bij een natuurgeneeskundige en die zei direct: hier heb je echt zwaar geschut voor nodig. Antibiotica dus. Gelukkig ging mijn huisarts daar ook in mee.

De antibioticakuur van drie weken die ik ertegen kreeg was al behoorlijk zwaar, maar ik kreeg er nog een dosis bovenop toen ik juist in die periode nog een keer werd gebeten door een teek. Uiteindelijk heb ik vijf weken aan de antibiotica gezeten. En het hielp gelukkig: daarna ben ik nogmaals getest en het was helemaal weg. Ik heb er wel allergieën aan overgehouden en het duurde ook best lang voordat ik helemaal hersteld was. Ik kon bijvoorbeeld jarenlang niet autorijden. 

Inmiddels gaat het weer helemaal goed met me. Ik woon midden in de bossen, maar bang voor een nieuwe tekenbeet ben ik niet. Ik controleer mezelf elke dag goed en als het toch nog een keer gebeurt, weet ik precies wat ik moet doen. Ik hoop dat meer mensen zich bewust worden van de risico's van teken en wat je ertegen kan doen. Daarom vertel ik mijn verhaal ook. De ziekte van Lyme wordt nog lang niet door iedereen serieus genomen. 

Tekenweer

Teken voelen zich het allerlekkerst als het warm is, weten ook de collega's van Buienradar. De komende tijd moet je dus goed gaan opletten en kan je maar beter voorbereid op pad gaan. Wil je ook een tekentang kopen? Care Plus heeft er meerdere, bijvoorbeeld de Tick2Go voor aan je sleutelbos, of de Tick Out

Opvoedtips van dieren

Sommige dieren zijn keihard voor hun kroost, terwijl elders in het dierenrijk jonkies juist enorm worden vertroeteld. In het Natuurhistorisch Museum Maastricht is van 23 april t/m 19 november een tentoonstelling te zien over broedzorg in de natuur en de verschillende manieren waarop dieren het aanpakken.

En wat blijkt? Dieren zijn net als mensen; ze hebben veel, zo niet alles, voor hun kleintjes over. In sommige gevallen kunnen we zelfs nog wat van ze opsteken. Wij zetten een aantal leuke opvoedtips op een rijtje.

1. Opvoeden doe je samen
Gratis kinderopvang. Wie droomt er niet van?  Nou, de galápagoszeeleeuwen, want bij hen bestaat het al. Deze zeeleeuwen wonen – u raadt het al – op de Galápagoseilanden. Groepen van zo’n dertig moeders bevallen op een afgeschermd strandje, dat bewaakt wordt door één mannetje. Vanaf een week na de geboorte kunnen de kleintjes worden afgegeven bij de ‘opvang’, waar vrouwtjes om beurten de boel in de gaten houden De zeer sociale zeeleeuwen slaan zo twee vliegen in één klap; ze krijgen tijd om ook goed voor zichzelf te zorgen en hun kids kunnen lekker spelen met leeftijdsgenootjes.

2. Kinderkamer op orde
Wij mensen hebben heuse tv-programma’s zoals Help, mijn man is klusser! om vrouwen te redden uit de puinhopen die hun partners gecreëerd hebben. Elke merel die dit vanaf een boomtak aanschouwt zal er om gniffelen. Bij merels is zoiets namelijk ondenkbaar. De mannetjes hebben de taak om het nest te bouwen. Als het vrouwtje niet tevreden is, keurt ze het af en mag hij opnieuw beginnen. Pas daarna komen de kinderen, die ze keurig samen opvoeden.

3. Papa broedt mee
Maar twee dagen vaderschapsverlof? Daar hoef je bij de keizerpinguïns niet mee aan te komen. De vrouwtjes zijn wel goed, maar niet gek. Zo’n ei leggen is een flinke bevalling. Daarna waggelt ze naar de zee en verdwijnt in het water om zich te voeden en weer aan te sterken. Terwijl mama me-time heeft, zorgt papa vol toewijding voor zijn aankomende kind. In bar koude omstandigheden houdt hij het ei warm tussen zijn voeten en buikplooi. Dat houdt hij maar liefst twee maanden vol. Wat een pa!

4. Moeders helpen elkaar
Samen sta je sterker. Wij roepen dat vaak, maar olifanten voeren het daadwerkelijk uit. Vrouwelijke olifanten leven samen met hun jong in kuddes.  Ze vormen een hechte gemeenschap van bewust alleenstaande moeders. De mannen leven namelijk alleen of in andere, veel kleinere groepen. Aan de dames de eer de kleine olifantjes op te voeden. Bij gevaar slaan ze de slurfen ineen en komen ze gezamenlijk in actie. Bijvoorbeeld door een cirkel te vormen waarbij de kwetsbare kalven veilig in het midden staan.

5. Hou de vaart erin
Soms moet je snel een boodschap doen, maar met een peuter aan de hand kom je niet vlot vooruit. Niks aan te doen, want mensen doen er in vergelijking met dieren nu eenmaal ontzettend lang over om te leren (door)lopen. De blauwe gnoe heeft dat geduld niet. De kuddes waarin ze leven, zijn altijd in beweging. Meteen na de geboorte moet kalfjes daarom op eigen benen kunnen staan om veilig bij de groep te blijven. De moeder spoort haar jong aan door elke keer aanstalten te maken om te vertrekken. Het kalf gaat dan extra zijn best doen en voor je het weet loopt hij op wiebelende pootjes mee met de rest.

Door Kita van Slooten

Zo koop je succes op Instagram

Instagram, de wereld waar alles er veel mooier uitziet dan in het echt. Waar cappuccino’s altijd perfecte latte-art hebben, waar je nooit een bos verwelkte bloemen voorbij ziet komen en waar de zon altijd schijnt. 

Instagram is een app waar je met foto’s kunt laten zien hoe mooi je leven wel niet is. Het is de perfecte plek om jezelf te verliezen in de volmaakte wereld van anderen. Terwijl er net zo goed achter zo’n perfect account een onzeker iemand schuil gaat. Veel volgers op Instagram kan je behoorlijk wat gratis spullen en zelfs geld opleveren. De grootste influencers, zoals  Chiara FerragniJack Morris, Lauran Bullen en Adam Gallagher krijgen gratis spullen, reisjes en zelfs geld, flink wat geld. In ruil voor één Instagram-foto. En ja dat is best makkelijk verdienen.

Toch zijn er genoeg mensen met honderdduizend volgers en kun je je daar al snel op verkijken. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om je volgersaantal op te krikken. Een paar daarvan heb ik onlangs onderzocht omdat ik gefascineerd was door deze accounts.

Volgen & Ontvolgen

Zo kun je namelijk iedereen handmatig gaan volgen en ontvolgen. Dit was de tactiek van de inmiddels grootste Nederlandse social influencer, Negin Mirsalehi. Door mensen te gaan volgen, kwamen ze een kijkje op haar profiel kijken en gingen ze ook volgden. Mirsalehi nam daarna snel weer afscheid en ontvolgde die mensen weer. Inmiddels kan ze 10.000 euro vragen voor één Instagramfoto. Ja, echt. Deze tactiek is inmiddels al weer achterhaald: je hoeft dit niet meer zelf te doen. Je kunt namelijk gewoon een robot op je account zetten, mocht je daar behoefte aan hebben. 

Mocht je je dus ooit afvragen waarom je opeens een paar nieuwe volgers erbij hebt die twee dagen later weer weg zijn, nou.. dat is zo'n robot dus!

Robot die alles voor je liket

Klik voor de grap een op het hartje in Instagram en dan bovenaan op 'Volgen'. Je kunt nu precies zien wat iedereen liket en waar iedereen op reageert. Bij sommige accounts zie je zelfs dat mensen non-stop berichten aan het liken zijn. Je kunt je dan afvragen ‘waar halen ze de tijd vandaan?’ Heel simpel: dat doet een robotje dus voor ze.

Instagress.com is zo’n website waar je een robot kunt inschakelen. Voor nog geen 10 dollar gaat een robot 30 dagen voor je volgen, ontvolgen, reageren en liken. Je kunt instellen op welke Instagram-accounts zij moeten targetten, dus van welk account ze alles gaan liken en op welke hashtags ze gaan reageren.

Ik heb zo’n robot laatst ingesteld als experiment. En laat ik heel eerlijk zijn: een paar extra hartjes op elke foto vind ik ook heus niet erg. De grap was dat ik alles zo instelde dat ik niemand ging volgen en nog geen tien likes in één week uitdeelde. Puur omdat ik zelf de controle wilde hebben over wat je dan precies gaat liken. Omdat het een experiment was, heb ik gaandeweg toch maar het een en ander aangepast. En opeens ging 'ik' foto’s van onbekenden liken.

Ik had de robot zo ingesteld dat ik alles op Instagram ging liken wat de geotag 'Rijksmuseum' had. Ik dacht ‘dan weet ik tenminste 100% zeker dat ik geen gekke foto’s ga liken!’ Maar de robot ging ook standaard comments uit mijn naam plaatsen: 'Awesome :)', 'Lovely!', 'I like' en dat soort standaard reacties. Tenenkrommend vind ik het, maar ik was nieuwsgierig wat het me zou opleveren.

De grootste grap voor mij was toen ik had gereageerd op een foto van iemand die een bord kapot had laten vallen. Ik reageerde met 'Lovely!' - of nou ja, de robot dus. Nu weet ik dat scherven geluk brengen, maar ik wist natuurlijk totaal niet wat voor een waarde dat bord voor die persoon had gehad. Ik schaamde mij nogal toen ik reageerde met 'Lovely'. Ook ging ik reageren op een Spaans account van iemand die schoenen wilde verkopen, zoals je hierboven ziet. Iets waar ik normaal gesproken nooit op zou reageren, laat staan dit bericht liken. 

Het leverde mij uiteindelijk iedere dag wel vijf nieuwe volgers op, maar die ontvolgden mij net zo snel als dat ik hun berichten had geliket. Uiteindelijk had ik na twee weken zo'n tien nieuwe volgers erbij en één extra like op een foto. Maar als het je niet uitmaakt wat je liket of waar je op reageert, kan het een manier zijn om vliegensvlug heel wat nieuwe volgers erbij te krijgen.

Instagram-pods

Nieuw in de Instagram-wereld zijn de zogenaamde Instagram-pods. Hierbij maak je met een groepje personen een chat aan binnen Instagram en geeft hierin aan wanneer je een nieuwe foto hebt. Vervolgens krijg je van iedereen in deze chat een like en comment. Dat is uiteindelijk weer goed voor je engagement en zorgt dat je sneller in verschillende tijdlijnen voorbij komt, dankzij het Instagram-algoritme. Voor mijn experiment zat ik twee dagen in zo'n pod, maar er werd nogal veel geplaatst en ik merkte dat ik er eigenlijk geen tijd voor had. Ik heb misschien twee foto's van de mensen uit deze pod geliket en de comments vergat ik standaard. Ik had er gewoon echt geen tijd voor en ik wilde mij ook niet verplicht voelen om iets te liken puur omdat ik in zo'n groepje zat. Kortom: niets voor mij.

Doen wat voor jou goed voelt

Persoonlijk denk ik dat je Instagram lekker voor jezelf moet gebruiken en niet zoveel bezig moet zijn met de likes of met de volgers. Plaats foto's waar jij je goed bij voelt en like en reageer op foto's waar je zin in hebt. Het experiment heeft mij in ieder geval meer inzicht gegeven in de wondere wereld van Instagram. Je moet niet alles moet geloven wat je online ziet - maar dat wisten we natuurlijk al.

Nina Verberne is vergroeid met haar iPhone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen Girl in a Tech World daarnaast is ze techredacteur bij Bright.nl. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!​

Get Out: griezelig spel met vooroordelen

Film van de week: Get Out
Regie: Jordan Peele
Met: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener
Waardering: 4,5 sterren

Bij scènes met schrikeffecten, waarbij de moordenaar plots met een groot mes achter iemand opduikt, kruip ik het liefst onder mijn stoel om daar de rest van de film niet meer vandaan te komen. Ik probeer alles wat met horror te maken heeft dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Maar voor de verrassingshit Get Out maakte ik een uitzondering en stapte ik vrijwillig de bioscoop binnen. Onder de stoel heb ik niet gezeten. Wel op het puntje ervan, door de spanning. En soms viel ik er bijna af, van het lachen, want de film is ook nog eens bijzonder geestig.

Get Out is het debuut van komiek Jordan Peele en met zijn zelf geschreven komische horror verbreekt hij het ene record na het andere. De film kostte $4,5 miljoen om te maken en heeft tot nu toe in Amerika alleen al $170 miljoen opgebracht. Het gigantische succes heeft Peele te danken aan de volstrekt originele manier waarop hij bij kijkers onder de huid kruipt en een soort racisme blootlegt, waarvan iedereen weet dat het er is, maar waar amper over gesproken wordt.

Getalenteerd fotograaf Chris ervaart dat racisme dagelijks. Wanneer hij samen met zijn vriendin Rose naar het afgelegen landhuis van haar rijke ouders rijdt om hen voor het eerst te ontmoeten, vraagt hij haar schoorvoetend of ze haar familie wel verteld heeft dat hij zwart is. Ze wuift zijn zorgen weg, maar Chris weet wel beter. Als donkere man in een ruimte vol blanken word je hoe dan ook anders behandeld. Goed bedoeld vaak, maar reuze ongemakkelijk. Zoals volwassen mannen die ineens stoere straattaal gaan gebruiken of met maffe vergelijkingen met Obama komen.

Chris laat het allemaal over zich heen komen. Totdat hij merkt dat het donkere personeel van zijn schoonouders zich merkwaardig gedraagt. Daar komt bij dat de moeder van Rose, een therapeute, hem tegen zijn zin in wil hypnotiseren. Ondertussen doet iedereen overdreven beleefd en daar krijgt Chris de kriebels van. Geheel terecht ook, maar als langzaam duidelijk wordt waar de poeslieve praatjes vandaan komen, zit hij al als een spartelend vliegje vast in een web van horror.

Get Out drijft heel slim de spot met het sociaal onhandige gedrag van mensen die zichzelf liberaal en ruimdenkend noemen. Peele legt de vinger op de zere plek, zonder er heel ingewikkeld over te doen. Sterker nog, hij weet het grappig te maken. En als er iets is wat werkt, dan is het wel lachen om dingen die ergens pijnlijk herkenbaar zijn.

Terwijl de sfeer in het landhuis steeds akeliger wordt, zorgt de beste vriend van Chris - een te dikke, maar vlot pratende douanebeambte - voor heel wat lachsalvo's tijdens de bezorgde telefoontjes die hij met Chris pleegt. Het zorgt voor ademruimte, maar is ook op een ander vlak reuze effectief. Wat hij roept is namelijk raak, maar zijn waarschuwingen komen nooit in de vorm van een preek. Precies ook zoals de film ons benadert. Tijdens het lachen en griezelen heb je er geen erg in, maar juist daardoor dendert de boodschap binnen.

 Door Kita van Slooten

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Eerste hulp bij keuzestress: wat kijken we vandaag?

Een lekker avondje op de bank? Pas op, voor je het weet zap je van reclameblok naar reclameblok. Dan kan je maar beter on demand kijken. Maar ook dan valt er zoveel te kiezen! Wij helpen een handje: wat is de moeite waard, en wat niet?

DE ONTSNAPPING

Wanneer kijken: als je droomt van een nieuw leven
Wanneer vooral niet: als je Heleen van Royen maar een hysterische lellebel vindt
Naast je op de bank: je geliefde
Wa
ar: Videoland

Van De Ontsnapping is gebaseerd op een boek van Heleen van Royen. Van de film kan je twee samenvattingen geven, en het grappige is dat ze allebei waar zijn. Wie zegt dat de film het verhaal vertelt van een verwende moeder die niet snapt dat iedereen wel eens wat rottigs meemaakt en daarom maar haar man en kinderen achterlaat om zich eens even lekker te laten gaan, heeft helemaal gelijk. Wie eerder denkt dat het een ontroerend epos is van een sterke vrouw die eindelijk beseft hoe een trauma uit het verleden haar huidige leven beïnvloed, net zo goed.

Het is maar hoe je ernaar kijkt. Maar het gevoel van te willen ontsnappen, even de alledaagse sleur achter je laten en stil te staan bij wat nou echt belangrijk is, dat zal voor iedereen herkenbaar zijn. Isa Hoes speelt goed en haar tegenspeler Edwin Jonker vertolkt zijn rol met passie. Dat De Ontsnapping af en toe behoorlijk gênant is om naar te kijken, ligt dan ook niet aan hen, maar aan het script dat zo en nu en dan ondragelijk lollig is. Als je daar wel om kan lachen en zin hebt in iets licht verteerbaars, zit je sowieso goed.

CODE BLACK

Wanneer kijken: als je ER en Grey's Anatomy mist
Waneer niet: als je flauwvalt zodra je (nep)bloed ziet
Naast je op de bank: een medisch woordenboek en voor de zekerheid wat vlugzout
Waar: Videoland

​Code Black speelt zich af op de drukste Spoedeisende Hulp van Amerika, in Los Angeles. Van toeristen tot bejaarden, van omgevallen skaters tot neergeschoten gangsters, alles komt achter elkaar de operatiezaal binnengereden. En ze hebben allemaal per direct hulp nodig. Dat levert een moordend tempo op, van de gebeurtenissen, maar ook van de dialogen en de scènes.

Dat is zeker niet vervelend: na alle romantische ontwikkelingen en persoonlijk drama in Grey's Anatomy, is het juist wel fijn dat er weer eens een ziekenhuisserie is die ook echt over het werk daar gaat. Iedere aflevering zijn er bijvoorbeeld meerdere shots te zien waarin alle restanten van de operaties - verknipte kledingstukken, gebruikte handschoenen, plassen bloed - worden opgeveegd. Beeldend en doeltreffend: hier wordt de strijd op leven en dood aan de lopende band uitgevochten.

De serie is gebaseerd op een documentaire. 'Code black' is een situatie die in het echt bestaat: dan is er niet genoeg personeel om alle patiënten op tijd te behandelen. Ernstig als het in het echt gebeurd natuurlijk, maar zo op je beeldscherm is al die hectiek hartstikke spannend: de groentjes die ineens hele moeilijke operaties op zich moeten nemen, spanningen over welke beslissingen de juiste is, terwijl de tijd onverbiddelijk wegtikt. Ook leuk: de cast bestaat uit acteurs die wel wat weg hebben van echte mensen, en niet uit modellerige poppetjes. 

DEVIOUS MAIDS

Wanneer kijken: als je zelf net je huis gepoetst hebt
Wanneer niet: als je nog allemaal klusjes hebt liggen
Naast je op de bank: je net opgeflufte kussens
Waar: Videoland

Devious maids betekent zoiets als 'sluwe werksters'. Maar in deze heerlijke serie zijn het niet alleen de schoonmaaksters die uitgekookt en slinks zijn; hun werkgevers kunnen er ook wat van. Voor de originaliteit hoef je niet te kijken: het is simpelweg een kruising tussen Desperate Housewives en een willekeurige telenovela​. Verwacht indringende blikken, opdringerige mannen, onbeantwoorde liefdes en grote dromen van een beter leven. Maar de karakters zijn leuk, het tempo ligt hoog, de humor is lekker zwart en ondertussen wordt er ook nog een moordmysterie opgelost. Dat alles speelt zich af tegen een achtergrond van luxueuze villa's, strakblauwe luchten en nog blauwere zwembaden. Zeer de moeite waard om achter elkaar door te kijken.

SORJONEN / BORDERTOWN

​Wanneer kijken: als je trek heb in iets duisters
Wanneer niet: als je graag je aandacht verdeelt over meerdere schermen
Naast je op de bank: een glas Finlandia
Waar: Netflix

De excentrieke rechercheur Kari Sorjonen verhuist van Helsinki naar het kleine stadje Lappeenranta, op de grens met Rusland. Hij wil meer tijd met zijn vrouw en dochter doorbrengen, nadat die eerste van kanker is genezen. Maar het is bepaald geen slaperige bedoening in Lappeenranta: er is van alles duisters aan de hand en Sorjonen wordt diep de narigheid ingezogen. 

Klinkt als een klassiek recept voor Scandinavisch drama, met als enige verschil dat het zich in Finland afspeelt. Maar er zit een leuk contrast in: Sorjonen is niet je typische geharde politieagent, maar een intuïtieve en lieve familieman. Ook de andere personages zijn behoorlijk complex. Je moet er wel even je hoofd bijhouden: van Fins is absoluut niets te verstaan, dus je bent echt afhankelijk van de ondertitels. Niks geen tweede scherm dus, maar dat is wel zo rustig. En zelfs de Finnen zelf zaten aan de buis gekluisterd: de eerste aflevering van deze krimi werd in eigen land door 1 miljoen mensen bekeken - dat is 20% van alle Finnen.

Weekendagenda

Het gezicht van de lente

In de volksmond wordt het bloemencorso in de bollenstreek het 'gezicht van de lente' genoemd. Want, dit is het enige corso dat volledig bestaat uit bloembollen, met zijn prachtige lentekleuren én -geuren. Op de website staat precies in welk dorp en op welk tijdstip het corso begint. Natuurlijk met muziekkorpsen en allerlei eet- en drinkkraampjes. 

Rumoer in de stad

De schilders van tachtig ontdekten aan het einde van de 19e eeuw het straatleven van Nederland. Jonge schilders als George Hendrik Breitner, Isaac Israëls en Willem Witsen schilderden het stadsleven in al zijn schoonheid én lelijkheid: straatfeesten en kroegen, maar ook chique modehuizen, restaurants en theaters. www.gemeentemuseum.nl.

Bloesemtocht

De Rode Kruis Bloesemtocht is een van de beroemdste wandeltochten van Nederland. En ook een van de mooiste! Nu alles in bloei staat, is de Betuwe echt een van de fijnste plekjes op aarde. Je kunt 8, 15, 25 of 40 km lopen, dus voor ieder wat wils. En er zijn nog voldoende startbewijzen te krijgen: rodekruisbloesemtocht.nl

Telekids

In Plopsa Indoor is het RTL Telekids-team neergestreken met een spetterend feest met Wickie de Viking, een meet & greet met Bumba en Bumbalu en natuurlijk allemaal andere attracties. Ok leuk voor de voorjaarsvakantie. www.plopsaindoorcoevorden.nl.

Meibockjes

Het is nog april, maar overal kun je al meibockjes krijgen. Op zondag is er voor échte fans in Amsterdam het Meibockfestival. Hier presenteren 35 - kleine - brouwerijen hun lentebieren. Met natuurlijk heerlijke hapjes, een speciaal diner en proeverijen. www.pint.nl.

Wat leuk dat je er bent! Wil je meer lezen van Weekend Magazine? Volg ons dan op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Siciliaanse gevulde pizza

In samenwerking met Edicola Publishing

Dit koude weer vraagt echt om comfort food. Zoals deze heerlijke Siciliaanse pizza met simpele, voedzame ingrediënten.

Ingrediënten voor het pizzadeeg:

 • 250 gram wit broodmeel
 • 1 tl fijn zeezout
 • 2 el olijfolie
 • 10 gram bakkersgist, verbrokkeld, of 1 tl gedroogde gist
 • 50–75 ml water op lichaamstemperatuur (de hoeveelheid hangt af van de omgevingstemperatuur en de versheid van het meel)

Voor de vulling:

 • 1 middelgrote aubergine, gepeld en in blokjes
 • Fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
 • 3 el olijfolie
 • 1 kleine ui, fijngehakt
 • 150 gram varkensgehakt
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • 7 tomaten, ontdaan van zaadjes en gehakt
 • 1 el tomatenpuree
 • 2 royale snuffen gedroogde oregano

Voor 3 stuks

Bereiden:

Meng voor het pizzadeeg het meel en zout in een grote kom. Gebruik je gedroogde gist, meng die dan met het meel. Maak een kuiltje in het midden en voeg de olie toe. Los de gist op in wat water en doe dat ook in het kuiltje. Meng en voeg beetje bij beetje de rest van het water toe. Je moet een vochtig, grof deeg krijgen; deze fase is erg belangrijk.

Stort het deeg op een bestoven werkvlak en kneed het 10 minuten. Vorm er een bal van en leg die in een met olie ingevette kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen (door het langzame rijzen krijgt het meer smaak). Het moet in volume verdubbelen. Sla rustig de lucht eruit en kneed het 10 minuten. Laat het nog 2 uur rusten.

Maak intussen de vulling. Leg de stukken aubergine naast elkaar op een bakplaat. Bestrooi ze met zout en leg er een andere bakplaat op. Laat zo 10 minuten staan. Spoel de aubergine af, laat uitlekken en dep de groente droog met keukenpapier.

Verhit de olie in een middelgrote koekenpan op halfhoog vuur en fruit de ui in circa 2 minuten zacht maar niet bruin. Voeg het gehakt toe en bak het in 4-5 minuten lichtbruin. Voeg de aubergine en knoflook toe en bak nog 4-5 minuten onder regelmatig roeren. Voeg de tomaten, tomatenpuree, oregano en wat zout en peper naar smaak toe. Bak alles 20 minuten op laag vuur.

Verwarm de oven voor tot 200 °C (gasstand 6), minstens 30 minuten voor je gaat bakken. Heb je een pizzasteen, verwarm die dan voor in de oven.

Kneed het deeg op een bestoven werkvlak 2-3 minuten en verdeel het dan in zes stukken met een dikte van 1 centimeter en een doorsnee van 25 centimeter. Leg drie van de cirkels op een bestoven pizzaschep of een bakplaat. Strijk wat van de vulling op het midden van elke pizza maar laat 1 centimeter langs de rand vrij. Leg er een andere deegcirkel op en knijp de randen dicht. Maak met een scherp mes drie sneden in de bovenkant en bestrijk die met wat olijfolie.

Schuif de drie pizza’s op de pizzasteen en bak ze circa 20 minuten in de hete oven tot de randen goudbruin zijn. Haal ze uit de oven, snijd ze doormidden en serveer ze direct.

De smaak van Sicilië
Sicilië is een intrigerend, betoverend oord. De Griekse, Romaanse, Arabische en Spaanse overheersingen hebben door de eeuwen heen gezorgd voor een bijzondere culinaire nalatenschap. Veel vis, verse vruchten en een grote variëteit aan heerlijke groenten. Ursula Ferrigno – schrijfster van onder meer de bestsellers Trattoria en Italië Thuis – dook in de geschiedenis en oorsprong van de Siciliaanse keuken en selecteerde de meest onweerstaanbare recepten in haar boek De smaak van Sicilië. Van risottokroketjes tot een salade van bloedsinaasappel en rode ui en van gevulde sardines tot gebakken lamsvlees met kruiden en ansjovissaus. Ieder recept is helder beschreven, gemakkelijk te maken en schitterend gefotografeerd.

Titel: De smaak van Sicilië
Auteur: Ursula Ferrigno
ISBN: 978 94 92500 09 0
Prijs: € 24,95
Uitgever: Edicola Publishing