Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 14, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

'Moet je daar maar niet in je eentje lopen'

Als je zo’n kort rokje draagt, dan vráág je er toch om? En dat donkere steegje had je natuurlijk gewoon links moeten laten liggen. Maar al te vaak worden slachtoffers gezien als een onderdeel van het probleem. Victim blaming heet dat. “Die aanranding was traumatisch genoeg, maar wat daarna gebeurde, vond ik eigenlijk nog erger.”

Op een donderdagochtend wandelt vlogster Cynthia Schultz bij de Wijthmenerplas te Zwolle. Het is nog vroeg, kwart over acht, en er staat op de parkeerplaats maar één andere auto. “Ik dacht nog, lekker rustig!” vertelt ze.

Er lijkt niets aan de hand, maar al snel ziet ze een man wat zwervend rondlopen. “Hij leek wel naar iets op zoek.” Niet veel later staat hij ineens voor haar neus en verspert haar de weg. Of ze ‘een lekkere dikke pik wil zien’ vraagt hij, en hij begint zijn broek al los te maken. Cynthia: “Ik liep heel snel weg en belde 112. Ik was ontzettend bang: was het ‘gewoon’ een potloodventer, of zou hij echt proberen me aan te randen?”

Gelukkig komt de politie snel en weet die ook nog de man in kwestie te vinden. Maar hij ontkent alles en de agenten kunnen niets meer. Er zijn geen getuigen, het is zijn woord tegen dat van Cynthia.

Stel je niet aan
Ze schrijft een blog over wat haar overkomen is. En dan krijgt ze, naast een heleboel lieve berichtjes, ook een hele reeks beschuldigingen over zich heen: ‘aandachtshoer’, ‘stel je niet aan’, ‘dan moet je daar maar niet alleen gaan lopen’ en ‘daar zou ik ook wel me swans voor uit me broek halen’.

Het fenomeen dat Cynthia Schultz overkomt heet victim blaming. Slachtoffers van een misdrijf krijgen de schuld in eigen schoenen geschoven. Ze zouden naïef, dom of onnadenkend zijn geweest, waardoor het logisch is dat ze iets ergs is overkomen. Slachtofferbeschuldiging gebeurt bij allerlei verschillende soorten narigheid: pesten (‘het is ook wel een raar kind’), ziekte (‘moet je maar niet zo vet eten’) of misdrijven (‘hij liep ook wel te koop met zijn bling bling’). Maar het meeste onderzoek is gedaan naar victim blaming na seksueel geweld.

Een trap na
Onderzoeksjournalist en schrijver Maria Genova benadrukt hoe desastreus dat voor slachtoffers kan uitpakken. Voor haar boek Sexy Selfies onderzocht ze hoe er gereageerd wordt op meisjes en vrouwen van wie er ongewild naaktfoto’s zijn verspreid. Die ervaring is op zichzelf al vernederend genoeg. Maar daarna komt vaak nog een harde trap na: slachtoffers worden bespuugd, geslagen en buitengesloten.

Neem bijvoorbeeld Lara*, die 17 was toen haar vriendje naaktfoto’s van haar verspreidde. Al naar genoeg, maar daarna kwam de echte klap. Op het schoolplein wordt ze nageroepen:‘Omg, heb je haar’, ‘die surfplank weer’, ‘haha, hey is dat die slet van die naaktfoto?’ ‘kankerhoertje sletje banga’.

Genova: “Veel meisjes van wie de naaktfoto’s verspreid werden, vertellen dat ze aan zelfmoord denken, omdat niemand ze steunt. Het maakt iemands zelfbeeld stuk. Het is niet uitzonderlijk dat slachtoffers verhuizen omdat de situatie op school of in de buurt onhoudbaar is geworden door pesten.” Over de dader, de verspreider van de foto’s, spreekt bijna niemand. Ondertussen wordt het slachtoffer nog een keer slachtoffer.

Dat valt ook Cynthia op. De discussie gaat over háár. Over wat zij wel of niet had moeten doen, wel of niet had moeten voelen. En dus niet over de man die haar lastigviel. En ook op haar hebben de beschuldigingen veel effect: ze gaat aan zichzelf twijfelen. “Ik vroeg me af: stel ik me aan? Was het nou eigenlijk zo erg wat er gebeurde? Ik ben toch niet aangerand?’ En dat is juist zo stom. Ik was hartstikke bang, en terecht. Ik heb niets fout gedaan door dat met mijn volgers te delen.” En toch wordt zij erop aangesproken.

Geen recht bij de politie
Comédienne en schrijfster Anke Laterveer kreeg er in 2015 mee te maken. Een man benadert haar via een datingsite en stelt voor om bij haar thuis af te spreken. Na lang aandringen stemt ze toe, hoewel ze wel twijfelt. Die twijfel blijkt terecht te zijn. Hij probeert haar te verkrachten. Uiteindelijk lukt het Anke 112 te bellen. Wanneer de man hoort dat de politie komt, vertrekt hij. “De aanranding was traumatisch genoeg, maar wat daarna gebeurde, vond ik eigenlijk nog erger”, vertelt Anke.

Want als ze aangifte wil doen, komt ze in haar eentje tegenover twee zedenrechercheurs te zitten, een man en een vrouw. “Tsja, als ik mijn fiets niet op twee sloten zet, wordt die ook gestolen”, zegt de man. De vrouw voegt eraan toe: “Ik zou heel graag mijn deur open willen laten, maar dat kan nu eenmaal niet. En ik woon nog in een dorp.” Ze raden Anke af aangifte te doen. De man had ze immers uit vrije wil in huis gelaten. “Het leek alsof de grond onder me wegzakte. Ik had écht verwacht recht bij de politie kunnen halen.”

De BBC maakt onlangs dit satirische filmpje over victim blaming

Anke schrijft een blog over haar aanranding en de aangifte op Joop.nl. Die gaat viral en ze wordt uitgenodigd in de talkshow Pauw. Na de uitzending stuurt een vriendin een berichtje: “Kijk maar even niet op Twitter”. Dat doet ze toch. “Ik zou te lelijk zijn om aangerand te kunnen worden, het doen voor de aandacht, een hoer zijn. Dat kan ik allemaal wegredeneren. Maar zelfs nabije vrienden vonden dat ik zelf toch wel deels verantwoordelijk was omdat ik ‘onnadenkend gehandeld’ zou hebben.” Door die beschuldigende reacties en achterdocht van hulpverleners, vrienden of familie voelt ze zich voor de tweede keer slachtoffer. “Seksueel geweld is al erg genoeg. Daarna blijkt de wereld nóg onveiliger dan gedacht.”

Ook Cynthia merkt dat mensen in haar directe omgeving het maar moeilijk vinden. “Ik krijg gelukkig steun, maar er zijn ook bekenden die er heel lacherig over doen. Ze maken grapjes, doen alsof er niet zoveel aan de hand is. Ik weet dat ik dan moet zeggen dat er wel degelijk wat ergs is gebeurd en dat dat zeker niet grappig is. Maar dat kost wel veel energie. Alsof ík me moet verdedigen.”

Geloven in een rechtvaardige wereld
Waarom wordt er zo hard geoordeeld over mensen die nare dingen overkomen? Een bekende theorie die dit fenomeen verklaart, heet the just world-theorie, het geloof in een rechtvaardige wereld: als je je best doet, word je beloond. Doe je dat niet, dan ben je de klos. In zo’n wereld móéten slachtoffers het onheil wel over zichzelf hebben afgeroepen.
Een verklaring die hierbij aansluit, is dat het beschuldigen van slachtoffers ons veilige wereldbeeld in stand houdt. Genova: “In handen vallen van een loverboy of verkracht worden, vinden we zo afschuwelijk, dat we een manier zoeken om ons veiligheidsgevoel te herstellen. We overtuigen onszelf dat wij nooit in de mooie praatjes van een loverboy zouden trappen of op een phishing mail zouden klikken. Op die manier leggen we de oorzaak bij het slachtoffer en krijgen we zelf een miskend gevoel van controle over het leven: ik ben veilig, want ik denk goed na over mijn keuzes. Zodra je deze manier van denken loslaat, moet je gaan erkennen dat je kwetsbaar bent en ook jou afschuwelijke dingen kunnen overkomen.”

Maar het idee dat je jezelf overal tegen kan beschermen - door maar donkere steegjes te mijden, je altijd zedelijk te kleden, een chaperonne mee te nemen op dates - is niet realistisch. Het zou ook niet helpen; daders kunnen nou eenmaal overal en op elk moment een poging wagen, ook als jij je veilig waant. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij hen en bij niemand anders.

Focus op de dader
Anke Laterveer, die inmiddels is uitgegroeid tot een nationale spreekbuis op het gebied van seksueel geweld, pleit ook voor meer focus op de daders. “Acht op de tien gevallen van seksueel geweld wordt door een bekende van het slachtoffer gepleegd. Enge mannen die uit bosjes springen, zijn een uitzondering op de regel. We moeten erkennen onze collega’s, broers, tantes, zoons, vaders, moeders en ooms zich kunnen ontpoppen tot daders." Zeggen dat slachtoffers dan maar beter moeten oppassen heeft dus weinig zin.

Haar blog en populaire twitteractie #zeghet waarin ze slachtoffers van seksueel geweld opriep hun verhaal te delen, heeft in ieder geval effect gehad. “Zedenrechercheurs hebben mijn blog besproken. Inmiddels kun je in het hele land binnen een uur bij een Centrum voor Seksueel Geweld terecht én krijg je een begeleider vanuit het centrum die je bijstaat bij een medisch onderzoek of verhoor. Dat zie ik als een grote stap vooruit voor slachtoffers.”

Ook Cynthia Schultz is ondanks alle negatieve reacties toch blij dat ze geblogd heeft over de potloodventer. “Wij worden als vrouwen verantwoordelijk gemaakt voor seksueel geweld. Daar moeten we het over hebben. Veel vrouwen weten niet eens dat je voor zoiets ook gewoon 112 kan bellen, of naar de politie kan gaan. Ik heb in ieder geval aangifte gedaan en hoop dat die vent twee keer nadenkt voordat hij nog een keer z’n piemel uit z’n broek trekt.”

Door Rachel van de Pol

* De naam van Lara is gefingeerd

 

Braaf = boring

Doe niet zo ongezellig! Eh, sorry? Probeer je eens braaf te doen door minder te drinken of te snoepen, gaat iedereen ineens zeiken dat je zo saai bent. Wat is dat toch?

Lonneke Haveman en Petra Ouwerkerk lieten afgelopen maand respectievelijk de alcohol en de snacks staan, en stuitten naast warme aanmoedigingen ook op veroordelende vragen.

Lonneke (bijna 30): “Elk weekend drinken hoort voor mij echt bij gezelligheid. Afgelopen zomer, na een serie leuke weekendjes, sprak ik  met een paar vriendinnen af om het gewoon eens te proberen. Een hele maand zonder alcohol. Uiteindelijk kwam het er allemaal niet van, maar dit jaar ben ik na carnaval toch echt gestopt."

Ook voor Petra (36) was maart een brave maand. Er moet tien kilo af, vindt ze, ook al is ze strikt genomen niet te dik. Het levert haar veel verbaasde blikken en hier en daar een opgedrongen paaseitje op.

Verdedigen
Petra: “’Wat een onzin,’ riepen mensen. ‘Jij bent toch helemaal niet dik?’ Die heb ik vaak moeten horen. Soms had ik echt het gevoel dat ik me moest verdedigen voor mijn keuze. Ik voel me gewoon beter als die kilo’s er weer af zijn. Ik weeg al jaren 67 kilo en nu zitten mijn kleren me niet meer lekker. Blijkbaar vinden anderen dat niet zo’n ramp, maar ik dus wel.”

Lonneke: "Ik wilde testen of drinken en gezelligheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dat leverde nog best wat lacherige reacties op, vooral bij mijn ouders en zussen. Ze kennen me immers, maar uiteindelijk vonden de meeste mensen het wel cool. Ik snapte die reacties ook wel. Het eerste weekend kreeg ik veel verbaasde reacties, maar daarna was de nieuwigheid er gelukkig wel af.”

Overhaalpogingen
Wat is dat toch? Waarom levert braaf gedrag naast complimenten ook zoveel gefronste wenkbrauwen en onvervalste overhaalpogingen op? Martijn Planken, alcoholmatigingsdeskundige bij GGD-Gelderland Zuid legt het uit. “Wat mensen eigenlijk zeggen met ‘doe niet zo ongezellig’ is ‘ik heb jou nodig als excuus om te drinken.’ Of te snoepen of wat dan ook. Anders zit ik hier alleen met een glas wijn en dat staat zo stom. Aandringen zegt dus meer over de ander dan over jou.”

“Je merkt pas echt hoe ingesleten je gewoontes zijn als je iets een maand niet doet. Of dat nu drinken is, suiker eten, roken of het gebruik van social media. Door een maand te stoppen merk je pas wat een grote rol het inneemt in je dagelijks leven. En daar kun je veel van leren. Veel mensen hebben zich zo rond hun dertigste een eigen drankcultuur aangeleerd. Of beter, aangewend. Zoals je altijd een wijntje tijdens het koken drinkt bijvoorbeeld, en dat je op voorhand al weet dat de wijn rijkelijk zal vloeien als je met je beste vriendin de kroeg in gaat. Als jij die gewoonte doorbreekt is dat voor anderen confronterend, want ineens maak je een andere keuze dan de vertrouwde. Iedereen weet wel alcohol, suiker en sigaretten ongezond zijn, maar als je het samen doet lijkt het wat meer geaccepteerd. En dan is het makkelijker om iets van de ander te zeggen, dan om naar jezelf te kijken."

'Dit doe ik nooit meer'
“Ik merkte dat mensen me met een schuin oog aankeken in de kroeg, als ik een spaatje bestelde,” vertelt Lonneke. “Sommigen gingen zelfs aan mijn buik voelen, of ik misschien zwanger was. Dat vond ik wel heftig. Een vriend van me vroeg ook waarom ik in godsnaam geen alcohol dronk en schrok er daarna zelf van. Ik heb door dit experiment wel geleerd dat ik me nooit meer zo met anderen ga bemoeien, want ik voelde me best onder druk gezet. En eerlijk gezegd was ik zelf ook degene die een sarcastische ‘gezellig hoor’ liet vallen als iemand een sinas bestelde. Dat gezelligheidsaspect was wel een eye-opener voor me. Ik dacht echt dat het niet gezellig kon zijn zonder drank. Ik heb zelfs een paar keer zo’n gore Amstel Malt gedronken, omdat dat toch gezelliger staat. De eerste week zag ik ook wel op tegen een feestje, maar nu weet ik dat ik ook een hele toffe avond kan hebben zonder drank.”

Petra is daar een stuk nuchterder in. “De gezelligheid zit in mijzelf en niet in het drankje dat ik bestel of in het gebakje dat ik eet. Ik heb me echt verbaasd over de opmerkingen die ik kreeg van mensen, maar eigenlijk helpt dat me ook wel om juist dicht bij mezelf te blijven. Ik heb zo’n hekel aan lijnen dat ik er zo snel mogelijk vanaf wil zijn. Ik heb mijn doel duidelijk voor ogen en heb me de afgelopen maand heel strikt aan 1900 calorieën per dag gehouden. Ook toen mijn zus zei dat ze speciaal voor mij koeken in huis had gehaald. Op zo’n moment voelt het even vervelend, maar nu ik zie dat er al vijf kilo af is, ben ik toch blij dat ik me geen zoetigheid heb laten aansmeren.”

Beslis(t) niet in de kroeg
Om zo’n voornemen te laten slagen is een goede voorbereiding belangrijk, legt Martijn Planken uit. “Maak een plan. Bedenk bijvoorbeeld van te voren al wat je als alternatief gaat drinken op een feestje. Als je in de kroeg nog moet beslissen, is het een stuk lastiger. Hetzelfde geldt voor een middagsnack: als je een zakje wortelen bij de hand hebt, is het makkelijker om die stroopwafel af te slaan. Juist op onverwachte momenten ligt het terugpakken naar een oude gewoonte op de loer. Bereid je dus voor om je nieuwe gewoonte in de praktijk te brengen.”

Ook slim: schreeuw het van de daken. “Hoe meer mensen weten van je goede voornemen, hoe minder biertjes en gebakjes je hoeft af te slaan. En als je zelf tegen de uitdaging opziet, is het ook fijn om steun te zoeken. Met duidelijke afspraken is de kans dat jij je doel haalt vele malen groter.”

Braaf blijven
Nog vijf kilo en dan is Petra tevreden. Daarna begint de volgende uitdaging: op gewicht blijven. "Ik heb vooral geleerd dat ik niet de hele dag door moet eten, en nu ik een doel heb gesteld lukt prima. Voor de volgende fase heb ik nog geen plan gemaakt, maar dat ga ik nu dus wel doen. Misschien neem ik dan wel weer af en toe een stukje chocolade, maar alleen als ik daar écht zin in heb." En dus niet omdat anderen erop aandringen.

En Lonneke? Die heeft haar maand zonder alcohol succesvol doorstaan. "Ik voel niet veel verandering aan mijn lichaam, qua beter slapen of afvallen of zo. Wat ik wel heb geleerd is dat ik het ook heel gezellig kan hebben zonder alcohol en dat had ik oprecht niet verwacht. Ik blijf gewoon genieten van een lekker glaasje in het weekend, dat wel. Ik ben trots dat ik dit experiment tot een goed einde heb gebracht en dat heb ik afgelopen weekend gevierd op het terras. Mét een wijntje."

Door Hanneke Mijnster

5 kleurrijke mocktails

Misschien ben je de bob, of ben je zwanger. Het kan ook zijn dat je voor morgen grootse plannen hebt, of gewoon niet zo'n drinker bent. Maar eigenlijk heb je helemaal geen reden nodig om de alcohol eens te laten staan en te kiezen voor een mocktail: deze vijf drankjes zijn van zichzelf al heerlijk genoeg. Ook leuk voor een barbecue of een feestje, dan hoef je je alcoholvrije gasten niet af te schepen met een lauw glas cola.

1. Virgin mojito

In deze maagdelijke mojito zit nou een keer geen witte rum. Toch is het bepaald geen kinderachtig drankje: het zuur van de limoenen en het zoete van de suiker zorgen voor een uitgesproken smaak. 

Ingrediënten:
1 fles tonic
Bosje munt
2 limoenen
4 el bruine rietsuiker
ijsblokjes 

Shake it:
Haal de muntblaadjes van de stelen en verdeel ze over vier mooie glazen. Snijd dan de limoenen in partjes en doe ook die in de glazen, en daarna een eetlepel rietsuiker per glas. Stamp met een vijzel of houten lepel de munt en limoen, zodat de smaken goed vrijkomen. Maak de ijsblokjes klein (bijvoorbeeld in een schone theedoek, en dan met een deegroller er even op slaan) en verdeel ook die over de glazen. Vul aan met tonic. Serveer met wat extra blaadjes munt en een rietje.

2. Shirley Temple

Volgens de overlevering was het legendarische kindsterretje uit eten met haar ouders en wilde ze per se ook een cocktail. De obers moesten snel wat verzinnen en maakten dit brouwsel. Over de precieze ingrediënten wordt gesteggeld, maar één ding is zeker: die kers hoort erbij!

Ingrediënten:
fles ginger ale
fles grenadine
eventueel sinaasappelsap
potje kersen
1 limoen

Shake it:
Vul longdrinkglazen met ginger ale en een scheutje grenadine. Als je van iets minder zoet houdt, is een beetje sinaasappelsap er lekker in! Garneren met een kers (zonder pit!) en een half schijfje limoen op de rand van het glas.

3. Piña Colada

​Drink met je billen bloot melk uit een kokosnoot. Wie zegt dat je alcohol nodig hebt voor een ruige avond? Die typische kokos-ananassmaak van een piña kan je ook prima zonder rum bewerkstelligen. Je waant je meteen in de tropen.

Ingrediënten:
pak ananassap
pakje kokosmelk
klein bakje roomijs
ijsblokjes
blikje ananasschijven

Shake it:
Snijd de ananasschijven in stukjes, maar houd er een paar over om mee te garneren. Doe de stukjes ananas, het sap, de kokosmelk, het roomijs en de ijsblokjes in een blender en mix alles door elkaar. Verdeel over de glazen (met eventueel nog een paar ijsblokjes erin) en versier ze met een schijfje ananas. En als een parapluutje ooit op z'n plek is in een volwassen cocktail, dan is het hier wel.

4. Virgin Mary

Aan dit pittige drankje is werkelijk niets truttigs. Het enige dat je hoeft te doen is de wodka achterwege laten, de pit blijft erin. Bijkomend voordeel: het draagt ook nog eens bij aan je dagelijkse portie groenten.

Ingrediënten:
pak tomatensap
flesje worcestershiresauce
paar stengels bleekselderij
1 citroen
flesje tabasco
ijsklontjes
peper
zout

Shake it:
Pers de citroen uit en doe het sap, samen met het tomatensap, een klein scheutje worcestershiresauce en een paar druppels tabasco en de ijsklontjes in een cocktailshaker. Pas een beetje op met die tabasco, als je het niet pittig genoeg vindt, kan je er altijd later nog meer bij druppelen. Flink shaken maar, en dan verdelen over de glazen. Maak het af met een stengel bleekselderij (en eventueel wat groen ervan) en peper en zout. 


5. Aardbeien Daiquiri

De Amerikaanse bedenker van de daiquiri zou in Cuba inspiratie hebben opgedaan voor dit fruitige drankje. Origineel wordt het dan ook met rum gemaakt, maar nu even niet natuurlijk. De uitspraak verdient wat oefening: als je als een echte professional wil overkomen, zeg je dè-khe-rie. Dan taalt niemand er meer naar dat je de non-alcoholische versie kiest. Deze daiquiri is met aardbeien, maar experimenteer ook eens met banaan of zelfs avocado.

Ingrediënten:
bakje aardbeien
fles sprite of 7-up
ijsblokjes
flesje vanille-extract
sap van 1 limoen

Shake it:
Doe alle ingredënten samen in een keukenmachine en mix flink totdat ook het ijs helemaal klein is. Begin met niet al te veel frisdrank. Als het dan toch te dik is, kan je er altijd een beetje bij blenden. Voor het echte werk serveer je dit drankje in een martiniglas, dat je van tevoren even gekoeld hebt.

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Voorspelbaar en toch grappig: De Smurfen

Film van de week: De Smurfen en Het Verloren Dorp
Regie: Kelly Asbury
Met: Johnny de Mol, Pip Pellens, Kees Tol en Tygo Gernandt
Waardering: 3 sterren

Moppersmurf is goed in mopperen, Lolsmurf blinkt uit in het maken van grappen en voor een lekker maaltje moet je bij Koksmurf zijn. Alle Smurfen hebben een bepalend talent of een karaktertrek die bepaalt wie ze zijn. Behalve Smurfin, de enige vrouwtjessmurf in het vrolijke dorp. Eigenlijk is ze niet eens een echte smurf, want het was Gargamel die haar vanuit een klompje klei ooit tot leven wekte en Grote Smurf die haar met zijn magie wist te transformeren tot de lieftallige blondine die ze nu is.

Gefrustreerd over haar gebrek aan een opvallende eigenschap gaat Smurfin met haar trouwe vriendjes Potige, Brilsmurf en Klungel stoom afblazen in het bos. Daar ontdekken ze dat er nog meer Smurfen in de buurt wonen. In het verboden bos, waar ze van Grote Smurf écht niet mogen komen. Dat doet het viertal natuurlijk wel, want ook Gargamel is de geheime Smurfgemeenschap op het spoor en Smurfin wil zichzelf bewijzen door haar soortgenoten te waarschuwen.

Wie met frisse tegenzin achter zijn joelende kinderen aan de bioscoopzaal in sjokt, om voor de zoveelste keer te moeten aanzien hoe Gargamel tevergeefs achter de smurfen aan rent, zal blij verrast worden. Want de eerste volledig computer geanimeerde Smurfenfilm is vlot en behoorlijk grappig. Een meesterwerk is het niet en de hoge grapdichtheid van Pixar wordt niet gehaald, maar die kleine blauwe wezentjes laten toch maar mooi zien dat ze met hun tijd mee gaan.

Zo stelt het werk van de computeranimatoren zeker niet teleur. Het verboden bos is een magische, kleurrijke plek, bevolkt door vuurspuwende libelles, lichtgevende konijntjes en boksende bloemen. In deze wonderlijke omgeving doen de Smurfen wat ze al sinds 1959 doen: ze bekvechten, komen in de problemen, zijn Gargamel te slim af en leren ondertussen zelf ook weer wat wijze lessen. De onderlinge interactie is reuze voorspelbaar, maar dat doet niets af aan de pret.

De film heeft een prima tempo en de dialogen zijn leuk geschreven. Kinderen zullen zich kostelijk vermaken, maar ook volwassenen gniffelen om Gargamel en zijn veel slimmere kat Azraël. Of om Klungel die zichzelf maar niet onder controle weet te houden. De voorspelbaarheid kan je soms even doen wegdutten, maar op andere momenten gevoelens van nostalgie oproepen. Dit zijn de grappen waar je zelf als kind om moest lachen en nu amuseert ook je nichtje, je buurjongetje of je eigen kroost zich bij deze bonte, blauwe bende. Het zijn taaie rakkers, die Smurfen. En op deze manier gaan ze nog heel wat jaartjes mee.

 Door Kita van Slooten

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Weekendtraktatie: blueberry muffins

In samenwerking met Nieuw Amsterdam

Trakteer jezelf dit weekend eens op deze blueberry muffins!

Ingrediënten voor 8 stuks:

Voor de muffins:

 • 60 ml zonnebloemolie
 • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1 ei
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 240 ml volle melk
 • snuf zout
 • schil van 1 citroen – geraspt
 • 150 gram blauwe bessen

Voor het glazuur:

 • sap van 1 citroen
 • 100 gram poedersuiker

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een muffinvorm met papieren vormpjes.

Klop de zonnebloemolie samen met de suiker en het ei tot een romig mengsel. Voeg hier het zelfrijzende bakmeel aan toe en, terwijl je blijft kneden, beetje bij beetje de volle melk. Voeg ook een snufje zout aan het beslag toe. Roer alles door tot een egaal cakebeslag. Roer niet te lang, anders worden de muffins taai.

Schep als laatste de citroenrasp en de blauwe bessen door het cakebeslag. Schep de muffinvormpjes vol en bak de blueberry muffins in het midden van de oven in 25 minuten gaar. Laat ze op een taartrooster afkoelen.

Roer voor het glazuur het citroensap en de poedersuiker door elkaar. Garneer de blueberry muffins met het citroenglazuur.

Reishonger
Sabine Koning is bekend van het succesvolle food- en travelblog OhMyFoodness.nl. Haar nieuwste boek Reishonger is hét kookboek voor iedereen die houdt van reizen en lekker eten. Ze neemt je aan de hand van haar favoriete internationale recepten mee op een culinaire wereldreis. Van over the top Amerika en mysterieus Japan naar eetstalletjes in Bangkok en de skipistes in Oostenrijk. De persoonlijke reisverhalen, -foto's en -tips zorgen ervoor dat je direct een vliegticket wilt boeken. Niet zo reislustig ingesteld? De gerechten halen de wereld heel makkelijk naar jouw keuken. Alle recepten zijn supertoegankelijk en niet moeilijk uit te voeren.

Titel: Reishonger, een reis rond de wereld in 65 recepten
Auteur: Sabine Koning
Prijs: € 22,50
ISBN: 978 904 682 20 67
Uitgever: Nieuw Amsterdam

 

 

 

 

 

Weekendagenda

Bootjes kijken

In Harlingen wordt het vaarseizoen voor de ‘bruine vloot’ aanstaande zaterdag geopend. Deze vloot bestaat uit traditionele (zeil)schepen, met de zo karakteristieke bruine zeilen. Veel van de schepen zullen hun opwachting maken in de haven van Harlingen. Er zal muziek, eten, drinken en sloeproeiwedstrijden zijn. Bovendien kun je veel van de schepen op en er zelfs rondvaarten mee maken. Kortom: een fantastisch uitje voor het hele gezin: vlootdag.nl.

Cutting edge

Cabaret, performances, jazz en ook klassieke muziek: dat is het Switch Festival in Utrecht. Van een concert in een treincoupé tot een ‘lavavloer’ en zwoele soulzangeressen. Dé plek om het begin van het weekend eens goed te vieren! Alleen deze vrijdagavond in het Spoorwegmuseum. www.switchfestival.nl.

Tijd voor puur

In het Amstelpark is aanstaande zondag weer de Pure Markt: met meer dan 70 ambachtelijke kraampjes met lekker eten en drinken en bijzondere producten. Je kunt hier natuurlijk gewoon je boodschappen doen voor thuis, maar gezelliger is het om de picknicken op het gras of op een van de terrasjes de ‘pure’ producten te proeven, met live muziek op de achtergrond. En natuurlijk wordt er van alles georganiseerd om de kleintjes onder ons ook te vermaken. www.puremarkt.nl.

Tulpenmanie

Amsterdam zet de tulp in het zonnetje door voor iedere inwoner één tulp te planten. Zo wil de stad de tulp weer meer zichtbaar maken in Amsterdam. En, dat is gelukt! Op de bruggen, langs de kades en op alle pleinen staan 850.000 tulpen in volle glorie te bloeien. Er is een informatiegids te koop waarin je precies kunt zien welke tulp waar bloeit. Voor meer info en wandel- en fietsroutes: www.tulpfestival.com.

Museum in bloei!

Nog niet uitgetulpt? Het Frans Halsmuseum staat helemaal in het teken van bloemen en maakt deel uit van de Tulpmania tour door Haarlem. Tussen oude meesters en de beroemde schuttersstukken zijn de mooiste boeketten opgesteld, ook in prachtige 17e-eeuwse tulpenvazen. En ook elders in Haarlem spelen tulpen dit weekend de hoofdrol: zo exposeert Dennis A-Tjak in het Kunstcentrum Haarlem met zijn bijzondere tulpenfoto's. 

 

Wat leuk dat je er bent! Wil je meer lezen van Weekend Magazine? Volg ons dan op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Alles wat je moet weten over netneutraliteit

De laatste tijd heb je het misschien wel voorbij zien komen in het nieuws: net neutraliteit. Maar wat is dat eigenlijk? Internetaanbieders moeten iedereen vrij toegang bieden tot het internet. Ze mogen de toegang tot bepaalde diensten of apps niet beperken. Stel je voor dat je provider pagina's van concurrenten zou blokkeren. Of een apart tarief in rekening brengen voor bepaalde populaire diensten. Net neutraliteit geldt voor internet op alle apparaten.

Geen roamingkosten meer

Omdat al het verkeer 'gelijk' is worden de roamingkosten ook afgeschaft. Dat was al langer het plan, maar vanaf juni 2017 is het zover. Dan kunnen we eindelijk internetten vanuit onze standaard databundel binnen Europa. Zo heb je aan het einde van je vakantie geen torenhoge rekening meer.

In Nederland is dit allemaal vastgelegd in de wet, maar in heel veel landen is dit niet vanzelfsprekend. In Amerika had Obama hier ook een aantal regels voor opgesteld maar die lapt Trump direct aan zijn laars. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden besloot vorige week namelijk dat de nieuwe privacyregels, opgesteld en aangenomen in het Obama-tijdperk, effectief worden geannuleerd.

Privacy beschermen

In deze regels werden internetproviders gedwongen de privacy van hun klanten te beschermen. Zo was een goedkeuring van de klant een vereiste als de provider van bepaalde 'gevoelige' informatie (zoals bijvoorbeeld de browsergeschiedenis) wilde gebruiken. Wat betekent dit nou precies? Providers kunnen op deze manier ongestoord het browsegedrag, appgebruik, locatiedata en andere gegevens van hun klanten (blijven) monitoren en verkopen.

Dat is fijn, want je zoekt nogal eens wat persoonlijks op internet: dat ene erotische verhaal, een speciale eczeemcrème of ieder detail over de ex van je geliefde. Stel je nu eens voor dat je provider die informatie tegen grof geld mag verkopen aan de hoogste bieder. Dat is het risico dat miljoenen Amerikanen nu lopen.

Gelukkig hoeven wij ons voorlopig hier geen zorgen om te maken: in Nederland zijn we ook hier per wet tegen beschermd.

Nina Verberne is vergroeid met haar iPhone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen Girl in a Tech World daarnaast is ze techredacteur bij Bright.nl. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!