Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 12, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Lekker nooit meer lijnen

Deze week verklapte Linda de Mol haar gewicht en begon ze aan haar vlogreeks Linda Lijnt. Talloze vrouwen door het hele land doen met haar mee. Maar niet Daniëlle Heemskerk (31). Zij is klaar met het lijnen en met het moeten voldoen aan het schoonheidsideaal. Na jarenlang diëten en jojo’en is het haar eindelijk gelukt om haar lichaam te accepteren zoals het is.

Daniëlle Heemskerk was 15 toen ze begon met lijnen. Ze was slank, kreeg veel complimentjes over haar lichaam, maar was er zelf niet tevreden mee. “Ik voelde heel sterk de druk om aan het schoonheidsideaal te voldoen”, zegt ze.

“Ik vergeleek mezelf vaak met de vrouwen die ik in tijdschriften en op televisie zag. Ik wilde op ze lijken, dat ideaal werd voor mij heel belangrijk.” Haar leven werd al snel in beslag genomen door eten, door de hele dag calorieën tellen en door continu uitrekenen of ze wel genoeg calorieën verbrand had, allemaal om dunner te worden."

Afhankelijk van complimentjes

Haar sociale leven leed er ook onder. "Het lijnen heeft mij nooit echt weggehouden van de dingen die ik belangrijk vond, maar ik heb er wel dingen door aan mij voorbij laten gaan. Ik ging soms niet naar feestjes omdat ik mezelf te dik vond, en spontaan naar het terras of naar het strand gaan deed ik ook niet. Zo erg was ik ermee bezig."

Mensen om haar heen maakten zich geen zorgen, want een ongezond gewicht had Daniëlle nooit. “Mensen zeiden wel vaak dat ze jaloers waren op mijn lichaam. Maar dan wisten ze niet dat ik daar veel mee worstelde, dat ik vier keer per week tien kilometer hardliep, en dat ik weinig at.”

“Ik werd afhankelijk van het beeld dat anderen van mij hadden, en ik werd bang om dik te worden. Ik had het idee dat iedereen altijd op mijn lichaam lette, dus ik wilde daar de regie over houden. Als ik daar controle over had, had ik ook controle over het beeld dat mensen van mij hadden. Ik dacht echt dat als ik een paar kilo aankwam, het op zou vallen en ze me minder mooi of aardig zouden vinden.”

Sociale druk

Daniëlle is niet de enige vrouw met dat probleem, vertelt klinisch psycholoog Ariane Faas, gespecialiseerd in eetstoornissen. “Er is een sociale druk om slank te zijn. Mannen vinden we vaak aantrekkelijk om hun status of macht, maar vrouwen beoordelen we op hun uiterlijk.”

Daarnaast beïnvloedt je gewicht ook hoe mensen naar je kijken, legt Sjaan Nederkoorn uit, die zich als psycholoog bezighoudt met eetonderzoek. “Als je knap of dun bent, kijken mensen gemiddeld positiever naar je. Je hebt een hoger salaris en mensen denken dat je slimmer en aardiger bent, dus het heeft zo zijn voordelen om slank te zijn.”

“Het nare aan het huidige ideaalbeeld is dat het heel onrealistisch is, het is heel erg dun. Het is natuurlijk best goed om niet te dik te zijn, maar wie voldoet aan het huidige ideaalbeeld, is te slank, en dat is ook niet goed. Als vrouwen door dat ideaalbeeld ontevreden over zichzelf zijn, zijn ze geneigd om heel hard af te vallen. Dat is ongezond.”

Prominent ideaalbeeld

Toch lijkt het ideaalbeeld wel steeds prominenter te worden, zegt Faas. “Vroeger keek je misschien één keer per week in een tijdschrift en werd je daar geconfronteerd met foto’s van onrealistisch dunne vrouwen. Nu zie je die foto’s de hele dag door op je smartphone voorbijkomen. Misschien wordt het ideaalbeeld wel belangrijker omdat we er meer mee geconfronteerd worden. Dat is vervelend, want er zijn veel experimenten gedaan met vrouwen die geconfronteerd worden met slanke dames, en die worden dan minder tevreden over zichzelf. Vrouwen die kwetsbaar zijn voor eetstoornissen, ontwikkelen er zelfs sneller een eetstoornis door.”

Volgens Daniëlle is het effect van het ideaalbeeld dat het normaal is geworden om te lijnen. “Lijnen is zo gewoon geworden en wordt zo aangemoedigd dat het eigenlijk niet opviel dat ik veel met mijn gewicht bezig was. Het was voor mij problematisch om er zo veel mee bezig te zijn, maar het lijnen werd soms zelfs aangemoedigd." Dun proberen te zijn is de norm.

Daniëlle zelf kreeg dat door toen ze 27 was. “Mijn gewicht ging ontzettend op en neer, binnen drie maanden kon ik vijf kilo afvallen en weer aankomen. De omslag kwam voor mij toen de periodes van lijnen en eetbuien zich steeds sneller gingen afwisselen. Op het laatst kon ik mezelf ’s ochtends voornemen om die dag minder te gaan eten, om dan ’s avonds een eetbui te hebben. Daar werd ik ontzettend moe van.”

“Ik dacht ook: als ik 80 ben en terugkijk op mijn leven, is dit dan waar ik dag in, dag uit mee bezig ben geweest, met wat ik weeg?” Dat wilde ze niet, en dus stapte ze naar een diëtist. “Maar die richtte zich eigenlijk alleen op wat ik at, en niet op mijn relatie met eten.” Ook de psycholoog kon haar niet helpen. “Gek genoeg viel ik tussen wal en schip omdat ik geen echte eetstoornis had. Maar mijn relatie met eten was verre van gezond.”

Invloed van schoonheidsideaal

En dus ging ze zelf op onderzoek uit. “Ik heb heel veel gelezen en geleerd over hoe het maatschappelijk schoonheidsideaal van invloed kan zijn op mensen, en hoe je gaat geloven dat dat de norm is waaraan je moet voldoen. De schoonheidsindustrie probeert veel producten te verkopen die helpen bij afslanken of die je uiterlijk moeten verbeteren, door bijvoorbeeld cellulitis te lijf te gaan.”

“Daarmee benoemt de industrie dus een probleem, overgewicht hebben, en presenteren ze gelijk een product waarmee je dat probleem kunt oplossen.” Op die manier verkopen ze niet alleen hun product, maar laten ze mensen ook nog eens denken dat het heel normaal is om aan hun uiterlijk te sleutelen en zo aan het ideaalbeeld te voldoen.

Linda Lijnt

De actie van Linda de Mol vindt Daniëlle dan ook maar niks:  “Het jammere aan Linda Lijnt is dat zij, en met haar nog veel meer BN’ers, met dit soort acties heel erg de nadruk legt op gewicht, en op wat we wegen, in plaats van gezond zijn. Deze actie heeft helemaal niets meer met gezondheid te maken, het gaat alleen om afvallen.”

Zelf leerde ze liever hoe ze op een ontspannen manier met eten om kon gaan. “Uiteindelijk hielp dat enorm. Dat hele proces waarin ik mezelf verdiepte in het schoonheidsideaal en in voeding, duurde ongeveer anderhalf jaar, en het gaat nu heel goed met me. Ik heb mijn lichaam geaccepteerd, en dat was cruciaal. Op mijn slankst had ik maat 34, en nu maat 38 of 40. Ik voel me nu veel gezonder.” Met haar bedrijf helpt Daniëlle nu andere vrouwen dat proces door.

Advies

Voor vrouwen die ook een beter zelfbeeld willen krijgen, heeft Nederkoorn gelukkig goed advies. “Om je lichaamsbeeld te verbeteren, helpt het om je lichaam als iets functioneels te beschouwen. Dus kijk niet alleen naar hoe je lichaam eruitziet, maar ook naar wat je er allemaal mee kan.”

“En dat is best veel’, zegt ze. “Je kunt er bijvoorbeeld emoties mee uitdrukken, sporten, knuffelen en zelfs een kind baren. Misschien heb je wel blubberarmen, maar kun je daar heel goed mee vioolspelen. Als je daarop let, krijg je je een positiever beeld van jezelf.”

Nederkoorn geeft ook een hele concrete tip. “Als je wil afvallen om een beter zelfbeeld te krijgen, kies dan een sport die je leuk vindt. Veel vrouwen staan in de sportschool om een mooier lichaam te krijgen, maar je kunt beter met vrienden gaan korfballen, of misschien gaan kunstschaatsen, als je het maar leuk vindt.”

“Als je dat doet, is het doel van sporten niet om een mooier lichaam te krijgen, maar om plezier te hebben van je lichaam.” En dan ga je je lichaam ook vanzelf waarderen.

Door Lisa Boerop

Wat leuk dat je er bent! Wil je meer lezen van Weekend Magazine? Volg ons dan op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Chantal Janzen: geen stereotype dom blondje

Film van de week: Het Verlangen
Regie: Joram Lürsen
Met: Chantal Janzen, Gijs Naber, Jelka van Houten
Waardering: 3,5 sterren

Herman is een briljant schrijver. Helaas is hij onappetijtelijk en stottert hij flink. Geen man die je bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel laat zitten dus. Maar zonder publiciteit worden boeken niet verkocht. Hoe goed ze ook zijn. Schoenenverkoopster Brigitte schrijft ook, maar het door haar geschreven boek is bagger. Ze is niet bepaald slim, maar wel een plaatje. Prachtig figuur, weelderige bos haar en een vlotte babbel. Brigitte lijkt ervoor geboren om in de schijnwerpers te staan.

Uitgever Boudewijn ziet het aan en bedenkt een wisseltruc; Als Brigitte zich voordoet als de schrijfster van het meesterwerk van Herman, dan komt het met die publiciteit wel goed. Boudewijns broer Marc gaat hoofdschuddend akkoord. Hij vindt het niks, maar de uitgeverij die ze samen runnen gaat bijna failliet en dat zou hun vaders hart breken. Dus zetten ze het plan door en in mum van tijd is de roman Het Verlangen een hit in zowel binnen- als buitenland. Iedereen blij zou je denken, maar dan krijgt Herman spijt en wil hij toch de bekendheid die hij verdient.

Regisseur Joram Lürsen had eerder groot succes met Alles is liefde en Alles is familie. De poster van Het Verlangen doet vermoeden dat we ook nu weer een traditionele romkom te zien gaan krijgen, maar niets is minder waar. Lürsen en scenarioschrijver Frank Ketelaar schotelen ons een zwarte komedie voor vol goede grappen en verrassende wendingen. Tegen het einde schiet de film een beetje uit de bocht, doordat er nog wel erg veel touwtjes aan elkaar geknoopt moeten worden. Maar dankzij het vlotte acteerwerk blijft de boel staande, want Het Verlangen profiteert enorm van de fantastische cast.

"Geen stereotype dom blondje"

Gijs Naber en Alex Klaassen vullen elkaar mooi aan als het kwakkelende uitgeversduo. De een perfectionistisch en pessimistisch, de ander uitbundig en ondoordacht. Ook voor alle bijrollen is de geknipte acteur gevonden. Bram van der Vlugt is erg leuk als vader Alfred en mopperende uitgever van de oude stempel. Daarnaast is het hardop lachen om Jelka van Houten, die als beste vriendin van Brigitte grote ogen opzet en de one-liners heerlijk uit haar mond laat rollen.

Genieten is het ook enorm van Chantal Janzen, die het Amsterdamse accent van haar nagelstyliste bestudeerde en overnam. Ze maakt van Brigitte geen stereotype dom blondje. Helemaal niet zelfs. Recht-door-zee, ambitieus en nergens bang voor. Brigitte heeft ballen. Met verbaasde blik hoort ze al het quasi-intellectuele geouwehoer van andere schrijvers aan en door het leuke spel van Janzen gaan we de boekenwereld ook echt door haar ogen zien. Dat levert zeer vermakelijke satire op. Wie kan Brigitte ongelijk geven als ze uitroept dat ze niet door de dikke pil van Herman heen komt, omdat die nu eenmaal “fukking dik en moeilijk” is. Heel verfrissend, net als de film.

 Door Kita van Slooten

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Slapelozen nachten van de schuldenstress

Lui, onverantwoordelijk, dom. Over mensen met schulden bestaan de naarste vooroordelen. En dat terwijl het iedereen kan overkomen. In de Week van het Geld leren kinderen met geld omgaan, en dat is ook belangrijk. Maar zelfs als je al je hele leven verantwoordelijk met geld omgaat, kan het nog compleet mislopen. En als je eenmaal in de schulden zit, kom je er nog maar bar moeilijk uit. Dat bewijzen de verhalen van Mila en Marc.

“Toen ik mijn huis uit werd gezet, moest ik al mijn spullen inpakken. In de kledingkast vond ik tassen vol enveloppen. Rekeningen, aanmaningen, brieven van deurwaarders – ik had ze er allemaal zelf verstopt. Het is zo'n rare manier van denken: als ik die brief maar niet openmaak, heb ik geen probleem.” Marc Harens (42), coach en running-therapeut in Amsterdam, raakte jaren geleden ernstig in de schulden. Nu gaat het weer goed met hem: een eigen bedrijf, een vriendin, een stiefdochter en sinds zeven maanden ook nog een kleintje erbij. Maar hij moest van ver komen.

Ogenschijnlijk had hij het ook vroeger goed voor elkaar: een snelle jongen in marketing en sales. Niet gauw tevreden, dat wel. Of eigenlijk: nooit tevreden. En toen hij binnen korte tijd een paar mensen in zijn omgeving verloor, onder wie zijn vader, ging het de verkeerde kant op. Praten over zijn verdriet deed hij niet, liever verloor hij zich in zijn werk en in nachtenlange feesten met veel drank en drugs. “Ik werkte steeds harder en langer, maar haalde juist steeds slechtere resultaten. Ik greep naar de cocaïne om maar overeind te blijven. Maar mijn targets haalde ik niet. En ik bleef mezelf maar om de oren slaan met wat ik allemaal niet goed deed.”

'Hoe groter mijn problemen, hoe harder ik ze negeerde'

In 2006 belandde hij in de ziektewet, met een burn-out en een depressie. Hij woonde in een mooi huurappartement dat met zijn salaris met allerlei bonussen, vakantiegeld en een dertiende maand prima te betalen was. Maar met de uitkering van 75% van zijn kale loon niet meer. Toen begon hij dus die rekeningen te verstoppen. “Ik wist dat ik een probleem had, maar sloot mijn ogen ervoor. Dat begon natuurlijk enorm aan me te knagen. Maar hoe groter het probleem werd, hoe harder ik mijn best deed het te negeren.” En zo vulde de kledingkast zich steeds verder met enveloppen.

In Nederland heeft 1 op de 5 mensen risicovolle of problematische schulden, vertelt Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht. “Risicovol betekent dat je al zodanig in de schulden zit, dat je met je vaste lasten en het afbetalen van je oude schulden niet voldoende overhoud voor een normaal leven. En zonder hulp kom je zo alleen nog maar verder in de problemen, want je bent genoodzaakt nieuwe schulden te maken om te overleven.” Een sneeuwbal dus, die steeds groter en zwaarder wordt en dus steeds harder naar beneden rolt.

Dat het bij veel mensen zover komt, is op zich niet gek. Jungmann: “We leven in een verleidingsmaatschappij: alles is er op gericht om ons maar zo veel mogelijk te laten kopen. Daarnaast zijn de vaste lasten harder gestegen dan de lonen. Huur- en zorgkosten  zijn gestegen, je houdt minder over om van te leven. De noodzaak om al die verleidingen te weerstaan is dus groter.” En dan zijn er nog de zogeheten ‘life events’: een scheiding, je baan kwijtraken. “Op zo’n moment wordt duidelijk hoe goed je je zaakjes daarvoor op orde had. Had je bijvoorbeeld voldoende gespaard? Maar zelfs als dat het geval is, kan je alsnog in de problemen komen.”

Geen paniek
Dat weet Mila* (47) maar al te goed. “Ik snap eigenlijk nog steeds niet hoe het zo mis is gelopen. Ik werk al 23 jaar keihard. En nu sta ik soms bij de supermarkt en kan ik niet eens meer m’n dagelijkse boodschappen afrekenen.” Ze heeft een prima baan, is leidinggevende bij een mediabedrijf. Maar het ging mis toen haar man vijf jaar geleden zijn werk bij een bank verloor bij een grote ontslagronde.

Eerst was er nog geen paniek. Mila zelf verdiende een goed salaris en haar man kreeg twee jaar lang een uitkering. En ook toen hij niet direct een nieuwe baan vond, bleven ze optimistisch. “Ik was ervan overtuigd dat we wel een oplossing zouden vinden. We gingen met de hypotheekverstrekker om de tafel: wat kan er allemaal geregeld worden? Maar dat bleek bar weinig te zijn. Ze wilden gewoon hun geld en dat was dat. Dat hadden we dus niet. Toen werden we zenuwachtig.”

En terecht. Hun woning was op twee salarissen gekocht en die uitkering liep op een gegeven moment ook af. Binnen een half jaar was het duidelijk dat ze dit niet zouden volhouden. “Er was maar een conclusie mogelijk: we moesten het huis verkopen. Het huis waar we al twaalf jaar woonden en waar onze zoon was opgegroeid. Ik vond het verschrikkelijk. En ik schaamde me, met dat verkoopbord in de voortuin. We zaten er zelf ook de hele tijd tegenaan te kijken, een constante herinnering dat we alles achter moesten laten.”

'Op zaterdagavond patatjes halen? Kon niet'

Het afscheid duurde pijnlijk lang: pas anderhalf jaar later werd het verkocht, ook nog eens voor veel minder dan de vraagprijs. In de tussentijd stapelden de rekeningen zich steeds verder op. “De stress wordt alleen maar erger. We kregen een budgetcoach die alles doorlichtte. Een dagje op pad met m’n zoon? Kon niet. Op zaterdagavond patatjes halen? Kon niet. Ze raadde me aan om te besparen door onze aanvullende zorgverzekering op te zeggen. Twaalf dagen later kreeg ik, nota bene op mijn verjaardag, een hernia. En zonder die aanvullende verzekering leverde dat een hele stapel nieuwe rekeningen op.”

Die constante stress van langdurige geldzorgen zorgt voor een negatieve spiraal, vertelt Nadja Jungmann. “De stress en de slapeloosheid zijn van invloed op je gedrag. Je gaat meer bij de dag leven, voelt je niet meer in staat om problemen op de lange termijn aan te pakken en op te lossen. Je wordt apathischer en passiever, terwijl het juist nu noodzakelijk is dat je actief en doelgericht te werk gaat.” Er is zelfs onderzoek dat aantoont dat je IQ tijdelijk naar beneden gaat als je lang veel zorgen hebt. En dan gaat het niet eens om het gebrek aan geld. “Het is de continue onzekerheid, dat je nooit weet waar je aan toe bent. Dat vreet energie, die je niet ergens anders aan kan besteden. In die zin is schuldhulpverlening prettig. Het is bepaald geen feestje, maar schept in ieder geval duidelijkheid. ”


Keerpunt
Marc Harens ging pas echt hulp zoeken toen het niet anders meer kon: hij moest zijn huis uit. Hij mocht wel bij zijn moeder logeren of bij een vriendin, maar dat leverde weer een nieuw probleem op. Je moet verplicht ergens ingeschreven staan, maar zodra dat gebeurt, kunnen ook de deurwaarders op dat adres aankloppen. “Dus schreef ik me in bij de daklozenopvang. Maar ja, dan ben je ook verplicht er tien nachten per maand te slapen.”

Zijn argument dat iemand anders dat bed bij de opvang wel beter kon gebruiken, haalde niks uit, want: regels zijn regels. En dus sliep de man die twee jaar eerder nog iedere dag in z’n mooie pak en dure leaseauto naar werk reed, nu tussen de zwervers en verslaafden. “Die mensen zijn niet slecht, maar er gebeuren hele nare dingen. Vechtpartijen, steekpartijen. Er zijn veel mensen met psychische problemen.” Die periode duurde acht maanden – tachtig nachten vol onveiligheid.

Het was een dieptepunt, maar tegelijkertijd ook een keerpunt. Tot die tijd kon hij altijd zijn imago in stand houden, daarna was dat simpelweg niet meer mogelijk. “Ik had niets meer te

'Nu had ik echt niets meer te verliezen'

verbergen. Ik moest me overgeven aan de situatie. Juist daardoor kon ik toen ook stoppen met drugs; ik had ze niet meer nodig om te doen alsof ik alles wel onder controle had. Op een bepaalde manier was dat bevrijdend: ik heb nu echt niets meer te verliezen.”

Dat betekent niet dat het direct beter ging. Marc ging in therapie, krabbelde langzaam weer op. Maar die schulden waren er natuurlijk nog. “Met mijn maatschappelijk werker opende ik iedere week weer een paar enveloppen. Uiteindelijk ging het om een bedrag van 77.000 euro.”

Voor de schuldsanering was een wachtlijst. Het duurde drie jaar voor hij er überhaupt aan kon beginnen. En ook daarna was het nog lang sappelen: “Echt al mijn geld werd ingenomen, ook de extraatjes. Ik kreeg €50 per week om van te leven en dat was het. Wilde ik een keer naar een vriend in een andere stad, moest ik daar toestemming voor vragen bij mijn bewindvoerder.” Maar het werkte: na drie jaar in de sanering werd hij schuldenvrij verklaard.

Loonbeslag
Bij Mila is het nog niet zover. Vanwege de achterstallige hypotheek en de restschuld na de verkoop, liet de hypotheekverstrekker beslag leggen op haar loon. “Dat was in mei vorig jaar, vlak voordat het vakantiegeld werd overgemaakt. Dat ging dus ook direct naar hen.” Het levert allerlei nieuwe problemen op. Zij en haar gezin wonen weer in een huis dat ze al eerder hadden gekocht, maar al die tijd verhuurden. Maar door het loonbeslag, is ook deze hypotheek nauwelijks meer op te brengen. “Ik moet echt ieder dubbeltje omdraaien. Een keertje blikvoer voor de kat, betekent dat ik zelf brood eet als avondmaaltijd.”

Maar klagen, daar ziet ze geen heil in. “Ik heb de knop omgezet: dit is nu mijn leven. We wonen nu een stuk kleiner, maar dat is helemaal niet erg. En we maken er samen wat van. Soms kom ik thuis en dan heeft mijn man onze simpele maaltijd extra leuk neergelegd op het bord, dan ziet het er ineens heel luxueus uit. Je hoort vaak dat mensen met schulden ook relatieproblemen krijgen, maar dat is bij ons juist niet het geval. Uit elkaar gaan is geen oplossing. Ik ben juist dankbaar dat we deze strijd samen kunnen strijden, dat we steun aan elkaar hebben.”

Op een beetje medewerking van de schuldeisers hoeft ze in de tussentijd niet te rekenen. En dat is een slechte zaak, zegt Jungmann. “Er wordt hoog ingezet op de eigen verantwoordelijkheid, maar als mensen maar lang genoeg in de geldzorgen zitten, wordt het dus steeds lastiger om die te nemen. Als je mensen met schulden wat ruimte geeft, en niet voortdurend boete op boete stapelt, is iedereen daarbij gebaat: voor de schuldenaar is het minder belastend en de schuldeisers krijgen sneller hun geld terug.”

Dat mensen gewoon ‘een schop onder hun kont’ moeten krijgen, is onzin dus. Terwijl wel iedereen altijd met een oordeel klaarstaat, merkt ook Marc. “Het hele systeem is ingericht op mensen die niet wíllen betalen, terwijl het veel vaker een kwestie van niet kúnnen is.” En ook Mila herkent het: “Mensen denken dat we het er wel naar gemaakt zullen hebben. Maar we leefden zeker niet buitensporig. En dan ineens dat ontslag: bam! Het kan iedereen overkomen.”

'Met het verjaardagsgeld van mijn zoon betaal ik rekeningen'

Gelukkig heeft haar man sinds twee weken weer een baan. Dat betekent dat ze iets meer ruimte hebben, ook al zijn ze er nog lang niet bovenop. “Tot die tijd probeer ik te genieten van kleine dingen. De zon die mijn woonkamer binnen schijnt, bijvoorbeeld.” Of van de liefde en steun van vrienden. “Ik kreeg laatst nog twee bioscoopbonnen van iemand uit mijn team, om lekker met mijn zoon naar de film te gaan. Zo lief! Want ik moet hem vaak nee verkopen. Hij is 14, wil graag de nieuwste Nike tech broek waar al zijn vrienden in lopen. Dat gaat gewoon echt niet. Laatst was hij jarig en kreeg hij geld cadeau. Ook dat moet dan naar de rekeningen. Ik heb hem beloofd dat ik hem ooit alles zal terugbetalen. Hij weet ook dat dat echt zo is.”

Marc heeft die donkere periode inmiddels ver achter zich kunnen laten. Hij probeerde het eerst nog even in de marketing, maar merkte al snel dat hij weer in zijn oude, negatieve patronen verviel. En dus gooide hij het over een andere boeg: hij helpt nu zelf mensen die een burn-out hebben. Zijn leven is nu een stuk relaxter: "Als de bel nu gaat, hoef ik niet bang te zijn dat er een deurwaarder staat. Ik krijg nog wel eens onvoorziene rekening, maar nu betaal ik die gewoon en doe dan even rustiger aan. En ik maak al m'n post zonder zorgen open. Ik hoef niets meer te verstoppen."

Door Peper Hofstede

*Mila is een gefingeerde naam.

Wat leuk dat je er bent! Wil je meer lezen van Weekend Magazine? Volg ons dan op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Schone foon: een digitale poetsbeurt voor je mobiel en computer

De lente is officieel begonnen. Staat bij jou ook een grote voorjaarsschoonmaak op de planning? Neem dan ook even je digitale omgeving mee. Ik vertel je in dit stappenplan hoe je de inhoud van je smartphone en computer het beste kunt opschonen. Zodat je weer ruimte creëert voor nieuwe foto's, bestanden, apps en programma's. 

1. Back-up je foto’s

Voordat je aan de slag gaat met de schoonmaak, is het belangrijk om een back-up van je smartphone of computer te maken. Je kunt je foto’s allemaal opslaan via verschillende cloud diensten zoals bijvoorbeeld Google Foto’s, Google Drive, iCloud, iCloud Drive of bijvoorbeeld Dropbox. Dit kan je allemaal automatisch instellen zodat je er niet naar om hoeft te kijken en zodra er iets gebeurt met je device weet je in ieder geval zeker dat je content nog ergens staat.

Ook fijn: doordat alles is geback-upt kun je de foto’s of documenten vervolgens van je device verwijderen zodat je weer ruimte creëert.

2. Verwijder programma’s of apps die je niet gebruikt

Het is verstandig om een keer in de zoveel tijd je computer of smartphone te bekijken en allerlei apps of programma’s die je nooit gebruikt te verwijderen. Op deze manier krijg je weer wat ruimte vrij.

Je kunt op je smartphone zien welke apps de meeste ruimte in beslag nemen. De apps die de meeste opslag verbruiken, kan je misschien beter verwijderen.

 • Ga op je iPhone naar je Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik > Beheer Opslag en check hier welke apps de meeste ruimte in beslag nemen.
 • Ga op je Android-toestel naar >Storage > Used Space > Applications.

Grote kans dat social media apps en spelletjes bovenaan staan. Bedenk zelf welke apps je niet heel veel gebruikt en je dus kunt verwijderen. Heb je Google Maps én Kaarten op je iPhone staan? Kies er dan een uit. Of heb je vier verschillende fotobewerkingapps maar gebruik je er eigenlijk toch altijd maar één? Verwijder de overige drie.

Standaard apps verwijderen
Bij de iPhone is het tegenwoordig ook mogelijk om standaard Apple-apps te verwijderen. Heb je geen Apple Watch of gebruik je nooit de Aandelen-app dan kun je deze nu verwijderen. Dit doe je op dezelfde manier als je normaal apps van je telefoon zou verwijderen.

3. Verwijder je cache

Sommige apps slurpen heel veel opslag, maar hoef je niet per se te verwijderen. Bij deze apps kun je namelijk de cache van een app verwijderen om weer ruimte te creëren. Naast wat extra ruimte, wordt de app ook een stuk sneller. Denk bijvoorbeeld aan je Internetbrowser-app. De cache van deze app kun je verwijderen door naar Instellingen > Safari > Geavanceerd > Wis geschiedenis en websitedata.

Bij sommige apps vind je de cache in de app zelf, maar die kun je alleen verwijderen als de ontwikkelaar het heeft aangezet. Een voorbeeld van een app die veel cache-data opslaat, is de Snapchat-app. Wil je data vrijmaken, dan is het makkelijk om de app te verwijderen en vervolgens opnieuw te installeren. De cache is dan weer helemaal leeg, wat een hoop vrije ruimte op je toestel kan opleveren.

Voor Android geldt dit natuurlijk ook. Ga naar je browser > tik op Meer (rechtsboven) ga naar de Instellingen > Privacy > Verwijder persoonlijke data en verwijder hier je browsing history, cache, cookies en websitedata. Ook kun je in het Instellingen-menu zien hoeveel data bepaalde apps gebruiken. Hier kun je zelf aangeven wat je aan wilt hebben en wat liever uit.

Hulp-app:
Een fijne app voor je computer en Android-toestel is de app CCleaner. Deze helpt je stap voor stap met het schoonmaken van je apparaten.

4. Creëer meer ruimte zonder iets te verwijderen

Dit is misschien wel de beste tip om ruimte te krijgen op je iPhone zonder dat je iets hoeft te verwijderen. Er is namelijk een superhandige hack om meer ruimte te creëren op je iPhone zonder dat je hiervoor iets hoeft te wissen. In de Tech Tuesday die ik iedere week voor EditieNL maak, leg ik het stap voor stap uit. 

5. Final touch

Nu je jouw foto's en apps geordend, verwijderd en geback-up hebt, is het tijd om ook de rest van je telefoon te bekijken. 
•    Verwijder oude WhatsApp-gesprekken.
•    Verwijder smsjes waar je nooit meer naar kijkt. 
•    Verwijder notities, let ook op de gearchiveerde notities.
•    Schoon je e-mail inbox op. Een service die je hiermee een handje kan helpen is: Unroll.me. Deze service bundelt je nieuwsbrieven zodat je inbox niet overloopt. 

Volgende week: hoe maak je jouw apparaten het beste schoon - van de buitenkant?

Omdat de buitenkant van je apparaten natuurlijk ook hartstikke vies wordt, zal ik volgende week in stappen uitleggen hoe je het beste je smartphone, computer en toetsenbord kunt schoonmaken. 

Nina Verberne is vergroeid met haar iPhone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen Girl in a Tech World daarnaast is ze techredacteur bij Bright. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen!

Zelf maken: Falafel van rode linzen

In samenwerking met Becht Culinair

Dagje vegetarisch eten? Maak dan eens zelf falafel. Kikkererwten zijn niet de enige peulvruchten waarmee je falafel kunt maken. Wat dacht je van rode linzen? Ze hoeven minder lang te weken en de falafels zijn zachter en beter verteerbaar. Combineer ze met Indiase specerijen en wat jonge snijbiet uit de tuin.

Ingrediënten voor 12 stuks:

 • 90 gram rode splitlinzen
 • 40 gram snijbiet of spinazie, fijngesneden
 • 2 tenen knoflook
 • ½ theelepel zout
 • 1 theelepel fijngesneden gember
 • 1 theelepel kerriepoeder
 • ½ theelepel gemalen koriander
 • ½ theelepel kurkuma
 • ½ theelepel garam masala
 • ½ theelepel gemberpoeder
 • ⅛ theelepel chilipoeder (of naar smaak)
 • 230 ml olie, om in te frituren

Opdienen met:

 • volkorentortilla’s
 • jonge bladsla
 • salsa
 • kruiden-avocadodip

Bereiden:

Was de rode linzen grondig en laat ze een nacht in ruim water weken. Giet af, spoel af en laat 5 minuten uitlekken. Zet het S-mes in de foodprocessor (of gebruik een goede blender) en pureer alle ingrediënten, behalve de olie, tot het mengsel de textuur heeft van grof zand.

Rol balletjes ter grootte van walnoten en druk ze een beetje plat zodat je dikke ovale falafels krijgt. Maak je handen vochtig om te voorkomen dat de mix te veel kleeft.

Frituur de falafels 4 minuten tot ze mooi bruin zijn. Overigens moeten falafelballetjes op basis van kikkererwten altijd gefrituurd worden om ze goed verteerbaar te maken; bak ze dus niet in de oven.

Verwarm de tortilla’s in de oven. Leg op iedere tortilla wat sla, 4 of 5 falafelballetjes, een paar eetlepels salsa en wat avocadodip. Rol op en geef er extra saus bij. Of nog beter, zet alle ingrediënten op tafel en laat iedereen zijn eigen wrap maken.

Falafel
In het handzame boekje Falafel staan 30 verrassende recepten voor balletjes, burgers en meer. Zelf falafel maken was nog nooit zo leuk! Falafel is vegetarisch comfort food op z'n best. In dit boek staan de recepten ingedeeld per categorie. Zo is er falafel uit de oven, gefrituurde falafel, rauwe falafel en recepten voor maaltijden met falafel. Allemaal makkelijk te bereiden, voedzaam en fantastisch smakend.

Titel: Falafel
Auteur: Dunja Gulin
Prijs: € 9,99
ISBN: 978 902 301 53 52
Uitgever: Becht Culinair

 

Weekendagenda

 Bollentijd

In de trein tussen Haarlem en Den Haag kun je er niet omheen: het is weer bollentijd! De velden kleuren roze, geel en paars en de bloemenkramen puilen uit met tulpen, narcissen, blauwe druifjes en hyacinten. Nu is het lente écht begonnen, zelfs de klok gaat dit weekend op zomertijd. Dit weekend opent ook de Keukenhof zijn deuren  en eigenlijk moet je daar toch echt een keertje heen. Als je een beetje opziet tegen busladingen toeristen, ga dan vroeg – het park opent al om 8 uur -, dan is de kans groot dat je helemaal alleen door het park loopt. keukenhof.nl.

Holland Animation Film Festival

Het jaarlijkse Holland Animation Film Festival (HAFF) biedt de komende 5 dagen meer dan 450 animatiefilms. Vaak serieuze, arty tekenfilms, maar ook geestige korte films, installaties en lezingen. Voor de kinderen is er een leuk programma samengesteld waar ze niet alleen tekenfilms kijken, maar ook zelf mee kunnen helpen met cartoons tekenen. www.haff.nl.

Huiskamerrestaurants

Nederland telt duizenden hobbykoks die graag een keer hun kookkunsten ook buiten eigen kring willen vertonen. Via airdnd kan dat heel makkelijk, want je kunt je eigen huiskamerrestaurant aanmelden. Of als je zin hebt in een intiem etentje, kun je gewoon reserveren voor een diner bij deze koks thuis. Check via Air Drink 'n Dine waar je wilt eten en boek snel een tafel in een van de vele huiskamerrestaurants in Nederland.

Printen!

De 3D-printer is misschien wel een van de belangrijkste uitvindingen van deze eeuw en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Tegenwoordig worden 3D-printers ingezet in ziekenhuizen, bij mode maar ook voor voedselproductie en zelfs het bouwen van huizen. In het Cube Design Museum in Heerlen worden al deze ontwikkelingen met veel enthousiasme getoond. www.cubedesignmuseum.nl.

Voor hippe moeders

Zondag tonen webshopeigenaren al die coole online spullen in het écht in Breda. Ideaal als je al die hippe spulletjes eerst een keer in het echt wilt zien. Voor vrouwen die bijna mama worden en die al mama zijn, en hun kinderen. Dus, naar hartenlust shoppen op deze hippe, unieke beurs. www.mamafair.nl.

Wat leuk dat je er bent! Wil je meer lezen van Weekend Magazine? Volg ons dan op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.