Weekend magazine cover
  • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

  • Weekend Magazine editie 1, 2018 Path 400 Created with Sketch.

  • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Als alleen de bakker weet wat het wordt: de opkomst van gender reveal party's

Voor aanstaande ouders is er meer te bedenken dan welke kleur de babykamer moet worden. Willen ze bijvoorbeeld een gender reveal party, een babyshower of het kind juist genderneutraal opvoeden? Journalist Linda Samplonius is 25 weken zwanger en worstelt met de mogelijkheden.

Een vriendin appt me en vraagt of ik aanstaande zondag een cupcake wil komen eten. Ik zie de app terwijl ik net m’n zwangere lijf in het lauwwarme badwater leg. Na een week werken voelt het alsof ik een aanhoudende jetlag heb en mijn hoofd maar niet wakker wil worden. Ik heb de volgende dag wat afspraken, ’s avonds een housewarmingfeestje aan de andere kant van het land en op zondag was mijn plan om bij te slapen. ‘Sorry’, app ik zondagochtend en ik zet mijn zwangerschapsjoker in ‘Ik ben zo moe, ik ga vandaag een dagje chillen’.

Aan het einde van de middag krijg ik een filmpje toegestuurd waar ik ouders, broers en vriendinnen tegelijkertijd in een romige cupcake zie happen. Wat volgt is gekir, gegil en dan een kreet van ontlading: ‘Whoohoo, een jongen!’ Fuck, nu heb ik m’n tweede gender reveal party gemist. Op de eerste kon ik niet bij zijn en kreeg ik een perfecte getimede foto doorgestuurd van een uiteen geknapte ballon met daarin een confetti aan roze snippers. Ik ben 33, mijn halve vriendenkring is zwanger en ik vul mijn weekenden tegenwoordig met gender reveal party’s en babyshowers.

De gender reveal party is komen overwaaien uit The States en het woord zegt het al: het geslacht van de baby wordt met een feestje bekendgemaakt. Tijdens een echo schrijft de verloskundige het geslacht op een briefje, dat wordt in een gesealde envelop naar de plaatselijke bakker gebracht en die bakt een taart of cupcake met een roze of blauwe vulling.

‘De verloskundige schreef het geslacht op een briefje en plakte de envelop dicht’

Melanie Versteeg (25) is 37 weken zwanger van haar eerste kindje. Ze organiseerde een gender reveal party.

“Met zo’n twintig mensen stonden we in onze tuin. Iedereen had een roze of blauw kledingstuk aan, de kleur waarvan ze dachten dat ons kind zou worden. Toen ik 18 weken zwanger was, hadden we een extra geslachtsecho laten maken. De verloskundige schreef het geslacht op een briefje en plakte de envelop dicht met stickers. Die gaven we aan de verkoper van de ballonnerie. Hij maakte een doos met roze of blauwe ballonnen.”

“We organiseerden de gender reveal party omdat we onze vrienden en familie bij de zwangerschap wilden betrekken. Diep in je hart - als je een kind bij bol.com zou kunnen bestellen - heb je een voorkeur. Ik wilde een meisje, mijn vriend een jongen, maar hij dacht dat het een meisje zou worden. We zijn heel nuchter en doen niet aan genderneutraal. Het is prima hoor, als onze zoon straks een keer een prinsessenjurk aan wil. Maar als hij daar in naar school wil, zou ik dat ontmoedigen. Naar school trek je normale kleren aan. Als onze zoon na jaren zegt dat hij anders is dan wij hem hebben opgevoed, dan is dat zijn keuze en dat is helemaal oké.”

“Na de 20-wekenecho, toen we zeker wisten dat alles goed was, was het moment eindelijk daar. Mijn man stond naast me, mijn familie en vrienden om me heen. We maakten de doos open. ‘Roze, roze, nee blauw!’ zeiden familieleden. ‘Ik wist het!’ riep ik toen ik de eerste ballon zag. Mijn man stak een vuist in de lucht: ‘Het is een jongen!’ riep hij. En we borrelden nog twee uur op het geslacht van onze zoon.”

Nieuwe rituelen
“De genderparty’s en babyshowers worden in de markt gezet vanuit een marketinggedachte”, vertelt trendanalist en marketingexpert Mabel Nummerdor. “Het initiatief wordt genomen door bedrijven die er baat bij hebben dat er meer spullen worden verkocht. Amerika is altijd een voorloper geweest op commercieel gebied en wij Nederlanders volgen de Amerikanen.”

Twee dagen geleden maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat er in 2017 in Nederland waarschijnlijk niet meer zo weinig baby's zijn geboren sinds 1983. De schatting is dat er vanaf volgend jaar een knik komt in de demografie en er voor het eerst wereldwijd minder baby’s worden geboren. Nummerdor: “En als iets schaars wordt, dan wordt het bijzonder. Sommige vrouwen zien hun zwangerschap haast als ‘baby project management’: de beleving wordt maximaal benut.”

Daarnaast is er volgens Nummerdor nog een andere reden waarom aanstaande ouders massaal roze of blauwe cupcakes in de oven stoppen. “In Nederland is al jaren een ontkerking aan de gang. Daarom zijn mensen op zoek naar nieuwe tradities en rituelen om zich aan vast te houden in het leven.” Et voilà: Sweet sixteen party’s, vrijgezellenfeesten en babyshowers.


Aan Linda en haar vriend zal de babyschaarste niet liggen.

Dopamine junkies
Nummerdor vertelt me nog een conceptueel punt dat ik interessant vind, dat van de dopamine junkies. De hele zwangerschap is tegenwoordig meetbaar. We krijgen talloze echo’s. Ik kan nu zelfs een 4D-echo laten maken waarop ik zie hoe ons ongeboren kind eruitziet voordat hij überhaupt het levenslicht heeft gezien. “Vroeger werd een kind krijgen omringd door onzekerheid en angst en daardoor bescheidenheid. Maar een zwangerschap wordt tegenwoordig zo gemonitord, dat het steeds minder een kwestie is van ‘het lot’.”

Hierdoor kunnen we ons meer richten op het geluk. Sociologen schreven in de jaren 70 al dat we richting de entertainment maatschappij gaan. Nummerdor: “Een van de grootste maatstaven in deze Westerse wereld is gelukkig zijn. Je werk, je hobby’s, alles moet ‘leuk’ zijn en een bepaalde mate van entertainment hebben. Hierdoor willen we de mijlpalen vieren. Sommige mensen zijn echt dopamine junkies geworden.”

‘Mijn zoon wilde zijn nagels lakken: prima’

Snezana Zivcevska-Stalpers (44) voedt haar dochter Andrea (8) en zoon Matej (5) genderneutraal op.

“Ik deed niet aan een gender reveal party en hoefde geen babyshowers. Een baby krijgen vind ik een privémoment dat ik deelde met mijn man en familie. Toen ik bevallen was van mijn dochter nam het kraambezoek roze cadeaus mee; een donkerroze broekje, een lichtroze jurkje en roze speelgoed. Vreselijk. Toen ze een jaar of twee was, kon ze zelf aangeven wat ze wilde dragen. Ze wees blauw, groen en geel aan. Fijn, dacht ik. Want ik was wel klaar met al dat roze. Mijn tweede kind werd een jongen. Wat kreeg ik? Blauw. In alle tinten.”

“Vanaf dat moment besloten mijn man en ik dat we onze kinderen genderneutraal wilden opvoeden. We praten hier thuis niet over ‘dit is voor jongens of meisjes’, maar over de wereld verkennen. Mijn dochter gaat Race Planet, waar je kunt karten en lasergamen, mijn zoon wilde een keer zijn nagels geel lakken: prima. Onze dochter is net zo geïnteresseerd in robots en computers als mijn zoon. Ze vindt dat prinsessen geen sterke karakters hebben en niet zelf kunnen denken. ‘Ze hebben altijd een prins nodig om dingen voor elkaar te krijgen,’ zei ze laatst. Ze is een stoere meid die weet wat ze wil. De stereotype rol van vrouwen moet echt worden veranderd. Ik hoop dat mijn opvoeding daar aan bijdraagt en dat mijn dochter later een baan kiest die past bij haar talent en niet een baan waarvan ze denkt dat de maatschappij die van haar verwacht.”


Een verschuiving: genderbending
Nu merk ik in mijn vriendengroep een groot verschil. De ene vriendin organiseert zo ongeveer bij elke echo een feestje, de ander verft de babykamer bewust genderneutraal groen en hoeft het geslacht niet te weten. Ook dit is volgens Nummerdor prima verklaarbaar. “Trends gaan altijd samen met countertrends. Als je een beweging ziet, staat er altijd een andere beweging tegenover. De trend van genderneutraal is eigenlijk die van ‘genderbending’. Iedereen heeft tegenwoordig een keuze wat ze belangrijk vinden bij ‘gender’: je kunt de mannelijke of vrouwelijke kant benadrukken of het compleet negeren. Die keuze wordt steeds individueler ingevuld."

Als ik tijdens de 20-wekenecho op de bank bij de verloskundige lig en we weten dat ons kind gezond is, vraagt ze aan ons wat we willen. Voor ons geen gender reveal party, hebben we de avond van tevoren besloten. We willen met z’n tweeën in het hokje van de verloskundige horen of we een jongen of een meisje krijgen. “Het is niet te missen,” zegt ze dan. “Jullie krijgen een jongen.” Ik pak de hand van mijn vriend en knijp er in. Om alle informatie die we net hebben gekregen te laten bezinken, stappen we na de afspraak het café om de hoek binnen. Een jongen. We maken spontaan een filmpje en sturen dat naar onze familie en vrienden. Onze gender reveal party beleefden we met z’n tweeën in dat café, met koffie en taart.

Door Linda Samplonius

Waarom vrouwen vallen voor bad boys: ‘Het voelt als een verslaving’

Ze zijn fout, soms zelfs crimineel, maar waarom blijven sommige vrouwen toch altijd op dit soort bad boys vallen? Weekend Magazine vroeg het aan ervaringsdeskundige Mieke en gedragsdeskundige Frank Verberne.

Mieke (38) had twee keer een relatie met een foute man.

“Toen door mijn eerste vriendje mijn hart was gebroken, viel ik voor een foute man. Een type wat ik tijdens het uitgaan ontmoette en waarvan iedereen wel leek te weten dat het geen zuivere koffie betrof. Altijd in de weer met meerdere vrouwen, twee telefoons op zak en duistere zaakjes waarmee hij zijn geld verdiende. Drugsgebruik hoorde daar ook soms voor. Dat hij voor mij viel, vond ik toen bijzonder, maar achteraf denk ik dat ik het gewoon aantrok. Een kwetsbare vrouw die ook open stond voor dit soort mannen.

Aan de andere kant denk ik dat ik ook zelf dit soort types uitzocht. Ik wist ergens wel dat een relatie met ze nooit echt serieus kon worden. Dat voelde gek genoeg heel veilig, want zo kon ik nooit weer teleurgesteld worden. Als ik mijn hart niet gaf, werd ‘ie ook niet gebroken.”

'Er was altijd die spanning, een strijd haast: kiest hij vandaag voor mij of voor een van zijn andere minnaressen?'

De relatie met die foute man voelde haast als een verslaving, vertelt Mieke: “Er was altijd die spanning, een strijd haast. Gaat hij vandaag voor mij kiezen of neemt hij een van zijn andere minnaressen? Want dat is wat mij betreft een van de kenmerken van de foute man: je bent vrijwel nooit de enige. Als hij voor mij koos, was mijn stemming haast euforisch, een overwinning.

Koos hij me niet, dan werd ik boos. Soms was er ook een periode radiostilte en dacht ik dat het voorbij was tussen ons. Maar opeens was hij er dan weer en trok hij vervolgens alles uit de kast om me voor zich te winnen. Lieve berichtjes, etentjes en bergen aandacht. En hoewel ik wist dat het niet zo was, gaf hij me op die momenten het gevoel dat ik de enige voor hem was. Uiteindelijk ging ik dan toch weer overstag. Dat mechanisme van trekken en afstoten werkt als een soort drugs. Maar toen ik erachter kwam dat hij het nóg meer vrouwen deed dan de drie waarvan ik wist, ben ik er toch mee gestopt.”

De relatie met deze eerste foute man duurde bij Mieke zo’n anderhalf jaar. En de eerst volgende keer viel ze weer voor een bad boy: “Je zult denken dat ik na die eerste keer beter zou moeten weten, maar toch viel ik voor de tweede keer voor een foute man. Waarom? Ik weet het niet, misschien toch weer de spanning. Net als die eerste was ook dit een man uit de kickbokswereld. Aantrekkelijke, gespierde kerels die er ook in de slaapkamer voor zorgden dat ik goed aan mijn trekken kwam.

'Hij liep over straat met een kogelvrij vest en ik liep daar dan vrolijk naast'

De broer van deze man was geliquideerd, daarom droeg hij altijd een kogelvrij vest; hij was bang dat hem hetzelfde zou overkomen. Ik liep daar dan blij naast, bijna een jaar lang. Pas achteraf heb ik me gerealiseerd dat mij ook iets had kunnen overkomen. In die tijd hoopte ik misschien stiekem dat ik deze man zou kunnen temmen, hem zo zou kunnen veranderen dat hij voor mij koos. Dat was zijn plan natuurlijk helemaal niet. Dit soort mannen wil zich niet binden en gebruikt vrouwen als een speeltje.”

In haar omgeving wist niemand eigenlijk dat Mieke relaties had met dit soort mannen: “Nee, dat vertelde ik aan niemand. Mee naar huis nemen, naar mijn ouders deed ik al helemaal niet. Ik vond het daar ook niet serieus genoeg voor. Er was wel een vriendin die ervan wist, maar die heeft me nooit gewaarschuwd. Dat verbaast me niet, want zij had ook vriendjes uit dezelfde scene, net van dat soort foute mannen. Zij wist ook niet beter.”

'Ik was onzeker, gunde mezelf niets beters dan zo'n foute man. Dat maakte me een makkelijke prooi'

Achteraf heeft Mieke er wel een verklaring voor waarom zij op dit soort types viel: “In eerste instantie vond ik dat het me overkwam, dat ik er zelf niks aan kon doen dat ik bij dit soort mannen terecht kwam. Maar nu ik erop terugkijk, zie ik wel degelijk een patroon bij mijzelf: mijn eigenwaarde was door die eerste liefdesbreuk behoorlijk laag geworden. Ik was een onzeker meisje. En ik gunde mezelf op dat moment niet veel beters dan zo’n foute man, ik deed dat mezelf aan. Ik denk toch dat ik bang was om alleen te zijn en nam dan maar genoegen met minder. Deze mannen deden ook nooit beloftes, dus ik kon ook minder snel weer teleurgesteld raken, denk ik.”

Toch is Mieke teruggekomen van de foute mannen. De tweede relatie heeft ze zelf ook uiteindelijk beëindigd. De man in kwestie bleef nog lang bellen, zelfs toen Mieke al een relatie kreeg met haar nieuwe vriend. Ze heeft dat genegeerd, want ze werd dit keer echt verliefd. Op een man die wel goed voor haar is: “Buiten de spanning en de seks, had zo’n foute man in the end toch maar weinig te bieden. Toen het voor de tweede keer voorbij ging, heb ik mezelf heel bewust voorgenomen om nu te kiezen voor iemand met wie ik wel een fijne toekomst kan opbouwen. Ik kwam daarna mijn huidige vriend tegen, een trouwe, lieve man die hooguit tijdens het uitgaan wel eens een pilletje gebruikt, meer niet. Hij is oprecht en eerlijk in onze relatie, heeft het beste met me voor. Nee, de spanning mis ik niet. Ik voel me veel rustiger in deze relatie en dat is veel fijner.

Ik heb inmiddels mezelf goed leren kennen. Ik weet dat ik een enorme pleaser ben en hoge eisen aan mezelf stel. Daarom was ik een makkelijke prooi voor die foute kerels. Maar ik ben meer van mezelf gaan houden en gun mezelf daarom een betere, leukere relatie.”

'Vrouwen zoeken een man die ze iets laat voelen'

Frank Verberne (o.a. gedragskundige en liefdesexpert) weet uit zijn praktijk meer te vertellen over het onderwerp ‘de foute man’

Waarom vallen vrouwen op foute mannen?

“In tegenstelling tot andere, bravere mannen, zijn deze bad boys ongelooflijk goed in flirten. Ze weten hoe ze aantrekkingskracht kunnen opwekken bij vrouwen. Dat heeft te maken met emoties. Vrouwen zoeken vaak een man die ze iets laat voelen, dat kan positief maar ook negatief zijn. Als die man daar heel goed in is en daar ook misbruik van maakt, is het een player. Die vrouw kan er eigenlijk weinig aan doen, ze worden gewoon ingepakt.”

Meen je dat nou, het is toch altijd een keuze?

“Ja, dat is waar. Je moet als vrouw ook beseffen dat je onder invloed staat van zo’n man. Vrouwen die vaak op foute mannen vallen, zien dat als iets wat ze overkomt. Waar ze geen controle over hebben.”

Wat zegt het over een vrouw als ze op dit soort mannen valt?

“Waarschijnlijk dat ze in het verleden gekwetst is door een andere man. Dat kan een ex-partner zijn, maar je hoort ook wel eens dat het te maken kan hebben met een vaderfiguur in het leven. Het kan ook te maken hebben met een laag zelfbeeld. Dat ze haar zelfwaardering af liet hangen van een bepaalde man. Ze vindt zichzelf minder waard en zoekt naar de bevestiging daarvan in relaties. Mensen willen hun bestaande ideeën graag bevestigd hebben. ‘Hij heeft me gedumpt omdat ik niks waard ben, dus ik zoek daarvan bevestiging.’ Geen goed idee natuurlijk. Ik vraag me ook af of ze al over de vorige relatie heen is, en of ze daar niet nog steeds verdriet of boosheid bij voelt.”

Hoe herken je een foute man?

“Mensen om je heen hebben daar een prima radar voor. Ze waarschuwen je vaak ook. Maar als je verliefd bent, heb je een roze bril op. Dan kijk je niet meer objectief. Het is daarom een goed idee om signalen uit je omgeving niet te negeren.”

Wat vind je ervan als een vrouw op een foute man valt?

“Als een vrouw tegen me zegt: ik zoek een man voor huisje boompje beestje, dan is een foute man geen goede keuze. Dan willen ze zo’n man veranderen naar hun eigen ideaal. Doordat ze verliefd zijn, negeren ze het feit dat de foute man fout gedrag vertoond of relaties heeft met meerdere vrouwen tegelijkertijd. Dat zij de vrouw is die hem kan veranderen, is namelijk vaak een illusie.”

Door Merel Brons

In de voetsporen van Saga

Ben jij ook zo verslaafd aan de spannende Scandinavische detective The Bridge? Redacteur Kita van Slooten struinde door Kopenhagen en Malmö op zoek naar plekken uit de serie, waarvan het vierde en laatste seizoen zojuist van start is gegaan. Ook vroeg ze de makers waarom de steden er in de serie toch altijd zo deprimerend uitzien.

Al sinds het eerste lijk op de brug tussen de Deense hoofdstad Kopenhagen en het Zweedse Malmö gevonden werd, zijn liefhebbers van misdaadseries in de ban van de Scandinavische show The Bridge. De sociaal onhandige, maar buitengewoon intelligente Zweedse rechercheur Saga Norén bijt zich vast in de meest lugubere zaken, waarbij ze samenwerkt met een collega uit Denemarken. Die krijgt nogal wat met haar te stellen.

Ondanks het grote succes van de serie, die in meer dan honderd landen gekeken wordt, is het zojuist gestarte seizoen het laatste waar we Saga te zien krijgen. In de afgelopen jaren scheurde ze met haar olijfgroene Porsche heel wat keertjes over de bekende Øresundbrug om zowel in Denemarken als Zweden te speuren naar bewijs. Ik reisde af naar Kopenhagen en Malmö om de leukste filmlocaties van The Bridge op te zoeken en daarbij kreeg ik tips van niemand minder dan hoofdrolspeelster Sofia Helin en de rest van het team.

Het eerste wat opvalt in zowel Malmö als Kopenhagen, is dat beide steden heel wat kleurrijker zijn dan de serie doet vermoeden. Ik zie pittoreske straatjes met mooie, oude huisjes, maar in The Bridge: niets daarvan. Daar komen enkel moderne, industriële gebouwen langs en oogt alles grauw en grijs. Regisseurs Henrik Georgsson en Rumle Hammerich vertellen dat ze daar heel bewust voor hebben gekozen: "We hebben als regel dat we alleen gebouwen proberen te filmen die na 1950 gebouwd zijn. Dat is omdat we een moderne Scandinavische samenleving willen laten zien, waarin op het eerste gezicht alles perfect is. Maar hoe beter je kijkt, hoe meer scheurtjes je ziet."

In werkelijkheid zijn Kopenhagen en Malmö twee zeer verschillende steden, maar in de serie worden ze samengesmolten tot één geheel. Georgsson: "We zijn heel erg op zoek gegaan naar wat de steden gemeenschappelijk hebben, zodat we er één fictief universum van konden maken. Producent Bo Ehrhardt vult hem aan: "Daarom hebben we geprobeerd de bekende gebouwen en clichés van beide steden te vermijden. Zodat je als kijker vaak niet eens doorhebt of je nu naar Kopenhagen of Malmö zit te kijken. Het moest een stad zonder duidelijke identiteit worden."

Maar wat als fans van de serie nu in de voetsporen van Saga willen treden? Welke plekken zijn volgens de makers een bezoekje waard?

Badhuis Ribersborg - Malmö
Hoofdrolspeelster Sofia Helin hoeft niet lang na te denken als ik haar vraag naar de leukste locatie waar ze als Saga heeft mogen rondsnuffelen. "In het eerste seizoen hebben we gefilmd in dit badhuis en dat is een bijzondere plek." Haar tegenspeler Thure Lindhardt, die in de serie haar partner en minnaar Henrik speelt, is het er helemaal mee eens. Als toerist en The Bridge-fan moet je hier geweest zijn. "Ik zwem daar de hele winter!" Het oude badhuis is een populaire plek bij de Zweden die graag poedelnaakt dippen in het ijskoude water. De nieuwjaarsduik is er niks bij. Volgens Lindhardt valt het allemaal best mee met die kou. "Na je duik kun je binnen heerlijk opwarmen in de sauna en wanneer je weer het gevoel hebt dat je smelt, spring je opnieuw de zee in. Het geeft je het gevoel dat je een Viking bent." Ook Helin zou je er tegen het blote lijf kunnen lopen. "Ik kom er graag. Het is echt een aanrader." Tanden op elkaar en plonzen dus.

Sankt Matteus kyrka (oftewel de Sint Mattheus Kerk) - Kopenhagen... of toch of Malmö?
Deze kerk is gebouwd in 1983 en met zijn moderne uiterlijk vonden de makers dit een ideale plek voor de moord op een ruimdenkende priester. De arme man wordt in seizoen drie dood aangetroffen met een smiley op zijn gezicht. Mocht je in de buurt zijn en geïnteresseerd zijn in architectuur, dan is deze apart uitziende kerk een bezoekje waard. Regisseur Henrik Georgsson noemt de kerk een goed voorbeeld van hoe kijkers door de serie voor de gek gehouden worden: "Omdat de productiemaatschappij van The Bridge in Malmö zit en het veel geld kost om telkens die brug over te gaan, is geprobeerd zoveel mogelijk in Zweden te filmen. Slechts 5 à 6% filmden we in Denemarken. Zo speelden die scènes met de priester zich zogenaamd af in Kopenhagen, maar de kerk staat in Malmö."

Hoofdbureau politie - Kopenhagen
Het politiebureau waar Saga's partners Martin en Henrik werken, is ook in het echt het hoofdbureau van de politie van Kopenhagen. Het grote succes van The Bridge is af te lezen aan het hek dat voor de ingang van het binnenplein is gezet. Voor de serie kon je hier gewoon naar binnen lopen, maar daar heeft de politie nu een stokje voor gestoken, omdat ze gek werden van al die toeristen die het politiebureau wel eens met eigen ogen wilden bekijken. Agenten die met pasjes naar binnen gaan, kijken goed achter zich of de poort weer in het slot valt. Ze kunnen duidelijk geen fans meer luchten of zien. De buitenkant is nog wel te bezichtigen, maar het is een nogal lelijke blok beton in een lelijke straat, dus ik zou er niet al te veel moeite voor doen.

Malmö stadion - Malmö
Het is grijs en regenachtig als ik naar een buitenwijk van Malmö fiets om deze filmlocatie te bezoeken. Perfect weer dus om me in te beelden hoe bij dit oude voetbalstadion tijdens seizoen twee misdadige praktijken plaatsvonden. Want het was hier dat IT'er Julian tijdens een mysterieuze afspraak werd gekidnapt en getuige Julia over de stadionmuren klauterde om weg te komen, maar alsnog werd beschoten. Het stadion was tot 2009 de thuisbasis van Malmö FF, dat in dat jaar naar het Swedbank stadion verhuisde, dat slecht op enkele meters afstand ligt. Het Malmö stadion ziet er niet al te best meer uit, maar kent een rijke geschiedenis, want de wereldberoemde voetballer en Malmö's grote held Zlatan Ibrahimović begon hier zijn carrière. Om die reden alleen al protesteren bewoners nog altijd tegen de sloop van de bouwvallige arena.

Politiebureau - Malmö
In tegenstelling tot het gebouw in Kopenhagen heeft het fictieve Zweedse politiebureau, niets met de politie van doen. Het gebouw doet dienst als centrum voor palliatieve zorg. Hier rennen zeker geen agenten in en uit, en ook de Porsche van Saga zal niet met piepende banden voor de deur gezet worden. Na het maken van een selfie heb je het dan ook wel weer gezien. Hoog tijd om de omliggende wijk in te duiken, want rondom het 'politiebureau' barst het van de leuke plekken. Zo kun je naar een voormalige chocoladefabriek, een bierbrouwerij, een multiculturele markt of je wandelt even door het oudste park van Malmö waar je heerlijke pizza's kunt eten. Na zo'n rondje moord-en-doodslag verdient de inwendige mens immers ook een beetje verzorging en ga je niet - zoals Saga - klakkeloos een magnetronmaaltijd leeg zitten lepelen.

Saga's ongezonde gewoonten en haar gespannen motoriek zijn redenen dat hoofdrolspeelster Sofia Helin ergens ook wel blij is dat de serie nu ten einde is. "Ik hou van Saga, maar ik ga haar niet missen. Het is heel zwaar om in haar huid te kruipen. Ze is de laatste seizoenen voortdurend gepijnigd. Het kost me na het filmen altijd weer weken om tot mezelf te komen. De mensen met wie ik al die jaren heb gewerkt, zal ik zeker gaan missen, maar ik ben heel tevreden met dit laatste seizoen en hoe de verhaallijn eindigt. Ik mag er nog niks over verklappen, maar voor ons is het bevredigend. Het is goed zo."

Seizoen vier van The Bridge is nu te zien via lumiereseries.com, de eerste drie seizoenen zijn ook te zien op Videoland en Netflix

Door Kita van Slooten

2018 in tech

Het ziet er naar uit dat 2018 een prachtig jaar wordt bomvol technische hoogstandjes. Zeker als je kijkt naar alle nieuwe gadgets en smartphones. Maar er zijn ook slimme diensten die je leven dit jaar weer een stukje makkelijker maken. Zou 2018 het jaar worden dat we allemaal gaan betalen met onze smartphone en dat een slimme speaker ons vertelt wat we moeten koken?

Screenshot YouTube-video IndVideos

Nieuwe smartphones

Samsung Galaxy S9
Er komt een gloednieuw toestel van Samsung. Twee zelfs, als we de geruchten mogen geloven. Een ‘kleine’ versie van 5,8 inch en een grotere versie van 6,2-inch. Beide smartphones zijn voorzien van een amoled-beeldscherm. De vingerafdrukscanner verdwijnt niet helemaal, zoals bij Apple, maar wordt wel verplaatst naar de achterkant. Zo heb je een lekker groot beeldscherm. 

Galaxy 10
Behalve een Galaxy S9 zou er ook een Galaxy X komen. Als Samsung ons wil verrassen, moeten ze flink uitpakken. Maar een Samsung-topman hintte vorig jaar al op een opvouwbaar toestel. Grote kans dat dat ook echt te gebeuren staat: het toestel zou een opvouwbaar scherm krijgen, zodat je ‘m makkelijk kunt meenemen. Hoe dan ook, die Galaxy X gaat er dit jaar komen, maar daar moeten we alleen nog even op wachten. 

iPhone
Een nieuw jaar betekent ook voor Apple een nieuwe iPhone. Nadat ze afgelopen jaar hun jubileum toestel, de iPhone X, lanceerden - naar eigen zeggen ‘de toekomst van de smartphone’ - zal het een grote verrassing worden wat er dit jaar nieuw is. Ik ga er vanuit dat de camera weer een flinke boost heeft gekregen en ook hoop ik dat de batterij langer meegaat. Daarnaast gaan de prijzen voor de nieuwe iPhones zakken, omdat de verkoop een beetje tegenviel. Er worden waarschijnlijk twee iPhones gelanceerd met het design van de iPhone X: een randloos scherm met bovenin de bekende ‘notch’ en geen vingerafdrukscanner. 

Huawei
Er zijn ook andere toestellen natuurlijk. Huawei stortte zich vorig jaar al met hun smartphones op kunstmatige intelligentie en zal deze lijn dan ook zeker doorvoeren in al hun nieuwe toestellen. Er zijn zelfs schetsen gelekt van een smartphone met hele dunne schermranden en een drievoudige(!) camera aan de achterzijde in samenwerking met hun partner Leica. Dat belooft zeker wat voor de smartphone fotografie.  

Google
Twee prominente Apple ingenieurs hebben de afgelopen maand een transfer gemaakt naar rivaal Google. De verwachting is dat zij zich bezig gaan houden met de ontwikkeling van de Pixel Visual Core, de co-processor in de Google Pixel 2 (XL). Dankzij deze processor kunnen HDR+ beelden tot wel vijf keer sneller verwerkt worden. Beelden zullen hierdoor scherper en nog sneller worden weergegeven. Fijn! 

Het jaar van de slimme speaker

De slimme speaker is er eigenlijk al een aantal jaar, alleen in Nederland zien we ‘m nog amper. Jammer eigenlijk, want de speaker kan je leven echt een stuk gemakkelijker maken. Misschien dat het door de komst van Apple’s Homepod dit jaar zal veranderen. 

De speaker is al een tijd geleden aangekondigd, maar heeft wat vertraging opgelopen. De slimme speaker van Apple bevat zes microfoons zodat je overal in je huis tegen Siri kan praten: ‘Speel dit nummer af’ of ‘Wat voor weer is het vandaag?’. Bekend is dat de speaker in eerste instantie alleen in Amerika, Groot-Brittannië en Australie wordt uitgebracht. Maar fingers crossed dat eind dit jaar de Homepod ook in Nederland verkrijgbaar is. 

Maar Apple is niet de enige zo'n speaker uitbrengt, ook Samsung heeft er al eentje aangekondigd. Die heeft waarschijnlijk zijn eigen spraakassistent Bixby. Daarnaast zal de speaker ook fungeren als een smart home-hub. Je geeft de speaker een opdracht om bijvoorbeeld je lichten te dimmen en de speaker zorgt ervoor dat dit gebeurt. Alles dus om je leven een stukje makkelijker te maken.

En met de komst van Amazon naar Nederland vorig jaar, is het nog maar een kwestie van tijd dat we straks de Alexa of Echo in de winkel kunnen kopen. 

Artificial Intelligence om ons leven makkelijker te maken

Kunstmatige intelligentie zal hopelijk in 2018 een grote rol in ons leven gaan spelen. Dit wordt al best veel toegepast in bijvoorbeeld Siri of Google Now, de slimme assistent die berichtjes voor je kan typen terwijl jij dicteert. Of die je kan helpen met de slimste route naar een tankstation als je bijna geen benzine meer hebt. Kunstmatige intelligentie leert van jou. Zo zit er in de Huawei P10 bijvoorbeeld al een chip verwerkt, die beelden herkent wanneer jij je camera er op richt. Zie je het al voor je? Dat je straks alles in je leven kunt shazamen? Sta je voor een kunstwerk, maar heb je geen idee wie de kunstenaar is? Je richt je telefoon erop en voilà. Of dat je telefoon je straks vertelt dat je nog 10 minuten langer mag blijven liggen omdat er geen files zijn. Klinkt niet verkeerd toch? 

Het jaar van Harry Potter Go

Ook verwacht ik dat Augmented Reality in 2018 een prominentere rol gaat spelen in onze levens. Augmented Reality wordt al steeds meer omarmd door grote bedrijven en ontwikkelaars (denk bijvoorbeeld aan de AR-app in je iPhone of Lenovo’s game: The Jedi Challenge). Maar er is ook goed nieuws voor de gamers onder ons: Harry Potter Go wordt dit jaar nog gelanceerd. In plaats van dat we Pokémon gaan vangen, gaan we dus op zoek naar spreuken. 

Komt er 5G?

Gaat 2018 het jaar worden van 5G in Nederland? Nog sneller internet, nog meer data? De eerste demonstratie van 5G zal tijdens de olympische spelen in Pyeongchang, Zuid-Korea zijn. Maar de daadwerkelijke uitrol zal nog jaren in beslag nemen. De gemeente Amsterdam wil in ieder geval tijdens het EK Voetbal van 2020 het 5G-netwerk in de lucht hebben in en rondom de Amsterdam ArenA, waar een aantal wedstrijden van het Europees kampioenschap gespeeld worden. Maar voorlopig moeten we het nog even doen met ons inmiddels vertrouwde 4G-netwerk. 

Een broodje kroket betaal je straks met je smartphone

Nederland heeft na Estland de minste contante betalingen in de EU. Toch zie ik nog vrij weinig mensen betalen met hun smartphone. Gek eigenlijk. Zal dat dit jaar dan eindelijk gaan veranderen? iPhone-gebruikers zitten vast aan Apple Pay en ook al werd dit drie jaar geleden al gelanceerd, de dienst is nog steeds niet uitgerold in Nederland. Wie weet dat er dit jaar dan eindelijk verandering in gaat komen.

RFID-implantaten 

De RFID-chips bestaan al jaren. De RFID-chip is een mini-zenderontvanger, ongeveer ter grootte van een rijstkorrel, waarop verschillende soorten informatie opgeslagen kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een ID-nummer dat gelinkt is aan een database met meer gedetailleerde informatie over de drager. Zouden we ons in 2018 allemaal massaal gaan laten chippen? Zodat we straks geen OV-chipkaart meer hoeven te hebben, maar gewoon onze pols bij de machine zouden houden? In Scandinavië zijn er al mensen die gechipt zijn met hun sportschool abonnement, dus zo futuristisch is het helemaal niet.

De technologie achter de Bitcoin: Blockchain

Blockchain wordt de grootste uitvinding sinds het internet genoemd. Steeds meer bedrijven verkennen de mogelijkheden van deze technologie om data en transacties veilig en efficiënt op te slaan. Zodoende dat 2018 zeker in het teken van de Blockchain-technologie zal staan.

Blockchain is een nieuw soort database, waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Dat kunnen allerlei soorten transacties zijn. Zoals een betaling van bijvoorbeeld een digitale munt, maar het kan ook gaan om andere belangrijke gegevens die uitgewisseld worden, zoals bijvoorbeeld een contract. Eén ding hebben ze gemeen: het worden blokjes informatie die digitaal 'ondertekend' zijn door beide partijen, zonder tussenkomst van een derde partij en ze worden direct opgeslagen in de database. Maar deze database heeft niet één centraal punt, er zijn meerdere punten. Je data is dan veiliger, omdat niemand er op eigen houtje in kan rommelen. Ook als één van de computers in het netwerk gehackt wordt of de stroom uitvalt, zijn er altijd nog de andere computers met elk hun eigen kopie van de database. 

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsit voor vrouwen Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen! 

GTST: een winterse cliffhanger

Een spannende cliffhanger, dat kennen we wel van Goede Tijden Slechte Tijden. Maar een hele week die draait om dé wintercliffhanger, dat is nieuw. Honderd fans mochten vorige week al de 5 afleveringen bekijken. Onder strikte geheimhouding, want ze zijn pas komende week op televisie te zien. Weekend Magazine ging naar het event en sprak met de fans, en met acteurs Britt Scholte en Alkan Çöklü.

In de natte sneeuw staan op vrijdag 29 december 100 GTST-liefhebbers te wachten tot ze de bioscoop in mogen. Om bij deze bijzondere première aanwezig te zijn, hebben ze allemaal laten zien dat ze echte superfans zijn, met een vlogje, kunstwerk of overtuigende brief. Ze krijgen dan ook wel een echte VIP-middag: ze mogen een ruime week voor de rest van Nederland al de 5 afleveringen zien van een nieuw GTST-fenomeen: de wintercliffhanger. 

Dat is daadwerkelijk iets anders dan de zomercliffhanger, die ieder jaar de zomerstop inluidt, vertellen Britt Scholte (Kimberley) en Alkan Çöklü (Amir). Britt: "Dit was echt een nieuwe uitdaging voor de schrijvers. De wintercliffhanger is een reeks van vijf afleveringen, waarin dezelfde gebeurtenis steeds vanuit een ander perspectief wordt verteld. En zowat heel Meerdijk is erbij betrokken." Alkan: "Wat er gebeurt is ontzettend heftig. Er zijn niet meerdere waarheden, het is echt één verhaal, waarvan de puzzelstukjes steeds verder op hun plek vallen."

Lynn en Merel

Beste vriendinnen Lynn (14) en Merel (13) wisten pas op het nippertje dat ze naar het evenement mochten komen. Lynn: "We dachten eerst dat we niet zouden kunnen, omdat we op vakantie zouden gaan. Maar toen konden we toch en heb ik afgelopen woensdag gemaild of er nog 2 kaartjes waren. Of eigenlijk 3, omdat we nog geen 16 zijn en er dus een begeleider mee moest. Toen moesten we nog een vlog opnemen en toen mochten we komen." Merel: "In het filmpje hadden we allemaal spullen gefilmd die we vroeger gemaakt hebben. Nu vinden we het best kinderachtig, maar we maakten echt van alles van GTST: t-shirts, kettingen, schriftjes. Het was echt een hobby toen."

Dat betekent niet dat ze nu minder grote fans zijn. Lynn en Merel hebben dezelfde favorieten. Lynn: "We vonden Buddy het leukst (in de rol van Rover, red.), maar die is nu uit de serie. Nu zijn we het meest fan van Ferry Doedens en Britt Scholte." Tijdens logeerpartijen kijken ze samen en bij de zomercliffhanger sowieso. Maar meestal kijken ze gewoon thuis, apart van elkaar. "En dan moet iedereen z'n mond houden".

Het draaien was dan ook heel erg leuk. Je weet natuurlijk niet altijd waar je collega's mee bezig zijn, of wat hun personages meemaken. Britt: "Toen we het uiteindelijk in z'n geheel te zien kregen, dacht ik echt af en toe: 'Hè??' Maar in een volgende aflevering werd dan toch alles duidelijk." Alkan voelde al tijdens het opnemen dat het iets bijzonders ging worden. "Ik dacht: dit gaat lukken, dit wordt echt gaaf. GTST weet zichzelf toch steeds weer te vernieuwen, dat is volgens mij ook waarom het al 28 jaar lang scoort."

Want inmiddels gaat de serie letterlijk al een generatie mee. En dat merkt Britt thuis ook. "Mijn oma keek Goede Tijden al vanaf het begin, net als mijn moeder en ik zelf ook al van jongs af aan." Is het dan niet gek dat ze haar nu ineens in de serie terugzien? "Ja, in het begin konden ze het moeilijk loskoppelen. Ze vonden het lijken alsof ik er in was gefotoshopt, zo onwerkelijk was het. Maar nu zijn ze eraan gewend en zien ze Kimberley echt als een personage. Gelukkig maar, want ze maakt nogal heftige dingen mee." Alkan lacht: "Mijn moeder zal het zelf niet zo snel toegeven, maar ik weet dat ze inmiddels ook een echte GTST-fan is. Ik hoef echt niet tussen acht en half negen naar huis te bellen, dan is ze duidelijk met iets anders bezig." 

Petra en Vincent 

Petra (47) en Vincent (17) zijn musicalvrienden en allebei grote GTST-fans. Ze hadden allebei een filmpje opgestuurd en Vincent won er de kaartjes mee. Petra: "Ik ben al heel lang fan en heb dus ook heel veel spullen. Die had ik gefilmd." Vincent: "Ik ben pas fan vanaf dit seizoen, sinds Anouk Maas (in de rol van Zoë, red.) erin kwam. Dus ik had in mijn vlog verteld over hoe ik erin ben gerold."

De manier waarop ze kijken is ook heel verschillend. Vincent kijkt eigenlijk altijd via Videoland. "Als ik om middernacht nog wakker ben, pak ik gelijk de aflevering voor de volgende dag mee." Petra pakt het traditioneler aan. "Om acht uur zorg ik dat ik gedoucht ben en de afwas heb gedaan. Ik ga er echt lekker voor zitten. Ook met Kerst, ja. Mijn zoon wilde om acht uur cadeautjes gaan uitpakken, maar die moest toen toch echt een half uurtje wachten." 

Voor Vincent is Zoë dus de absolute favoriet, maar Petra gaat voor Aysen. "Ze is lekker stoer, maar wordt ook aardiger. We zien steeds vaker haar lieve kant en ik vind het leuk dat ze zo'n ontwikkeling doormaakt."

En na de cliff? Gaat het verhaal dan gewoon verder? Britt: "In de zomer moet je natuurlijk een paar weken wachten op een nieuwe aflevering en in dit geval maar een weekend. Maar ik denk dat die net zo lang zullen voelen." Alkan: "De cliffhanger is in dit geval juist het begin van nog veel meer ontwikkelingen. Veel Meerdijkers worden op de proef gesteld."

We willen natuurlijk - zonder iets te verklappen - dan ook weten wat voor ontwikkeling Kimberley en Amir gaan doormaken. Kimberley heeft een moeilijke periode achter de rug en daar is ze, vertelt Britt, behoorlijk van getraumatiseerd. "Jan Maes, de spil in de wintercliffhanger, speelt daar heel handig op in. Zo manipulatief is hij wel. Dat is van invloed op het herstel van Kimberley. Maar ze blijft positief." Amir heeft in de serie net zijn verblijfsvergunning gekregen. "Hij kan nu met zijn toekomstplannen aan de slag: hij wil ook in Nederland als arts werken. Maar ook hij krijgt het, samen met Bing, te stellen met Jan Maes." 

Danielle en Arja

Bij deze moeder en dochter is er maar één echte fan. Danielle (24): "Als ik GTST een cijfer moet geven, geef ik het een 10. Ik vind de verhaallijnen goed uitgewerkt en er wordt ook echt goed geacteerd. Ik kijk iedere aflevering. Kopje thee erbij, iets lekkers. En als ik het toch een keer moet missen, kijk ik het online terug." Moeder Arja is een stuk minder enthousiast. "Ik geef de serie eerder een 6 of een 7 en terugkijken doe ik niet." 

Maar intussen krijgt ze via haar dochter toch van alles mee. Zoals dit event. "En ik ben ook mee geweest naar GTST Live." Danielle: "Dat had ik ook in mijn vlog gezegd en er een foto bijgedaan." Maar ja, Danielle kijkt dan ook al jaren. "Vanaf dat ik 12 ben, denk ik." Arja: "Wel eerder hoor, volgens mij zat je nog op de basisschool." En tsja, dan kijk je dus als moeder mooi mee. Danielle: "Ik heb ook wel vrienden die vaak kijken, maar niemand die zo'n grote fan is als ik."

Ze delen wel een favoriete acteur: Erik de Vogel, die Ludo Sanders speelt. Danielle: "Hij en Janine hebben zo'n leuke dynamiek." Arja: "Hij acteert gewoon heel goed. En het is een lekkere slechterik."

Lijken ze eigenlijk op hun personages, willen we weten. Britt niet per se, vertelt ze. "Kimberley is heel pittig en impulsief. Ik ben veel meer nadenkend en rustiger. Maar ik merk wel dat veel mensen zich in haar herkennen, dat ze soms het gevoel hebben dat ze geen kant op kunnen, zoals Kimberley dat had na het sexting-verhaal. Ik vind het fijn om te weten dat ze dan op mijn personage kunnen reflecteren."

Alkan herkent zichzelf wel heel erg in Amir: "We zijn allebei zelfverzekerd en heel zorgzaam. Maar hij heeft natuurlijk een hele hoop meegemaakt voordat hij als vluchteling naar Nederland kwam, terwijl ik het altijd heel fijn heb gehad. Ik heb wel eens een documentaire gemaakt over vijf jongens die hier waren gekomen uit Irak. Die waren zo verschrikkelijk sterk. Dat inspireert me echt in mijn rol." Britt: "Ik vond het wel echt een spannende verhaallijn van jou, vluchtelingen staan toch verder af van de belevingswereld van mensen. Sexting is herkenbaarder." Alkan: "Ja, maar dat maakt het ook waardevol, dat je een soort afspiegeling hebt van zaken die spelen in de maatschappij." 

Een week lang spanning

Naast de vertrouwde zomercliffhanger, introduceert ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ voor het eerst in 28 jaar een wintercliffhanger. In de week van maandag 8 t/m vrijdag 12 januari 2018 worden meerdere verhaallijnen, vanuit diverse perspectieven, tot een nieuw en zenuwslopend hoogtepunt gebracht. Verschillende Meerdijkers worden geconfronteerd met een heftige gebeurtenis. Eén belangrijk voordeel voor de fans is dat ze dit keer direct kunnen doorkijken in plaats van wekenlang in spanning te zitten.

Ziekenhuisdirecteur Jan Maes heeft de afgelopen weken geen vrienden gemaakt. Zoë zit in een lastige positie door hem en ook Aysen is gefrustreerd over zijn acties. Niemand ziet dat Jan onbetrouwbaar is en dat zijn beloftes niets waard zijn. Langzaamaan raken veel Meerdijkers gevangen in zijn web, dat leidt tot een hoogtepunt waarbij Zoë in een vreselijk benarde situatie terecht komt. Hoe redt zij zich hier uit en wie biedt haar hulp? Is het Aysen of Bing of raken er nog onverhoopt nog andere Meerdijkers betrokken bij het drama?

 

The Greatest Showman: rommelig spektakel

Film van de week: The Greatest Showman
Regie: Michael Gracey
Met: Hugh Jackman, Michelle Wiliams, Zac Efron
Waardering: 3 sterren

Als P.T. Barnum nu geleefd had, was hij ongetwijfeld fan geweest van talentenshows en reality tv. Aangedikt vermaak waarmee je hele volksstammen aan de buis gekluisterd houdt. Hij had het zelf kunnen verzinnen. Barnum was van lage komaf, maar had grootse dromen en halverwege de negentiende eeuw was hij een bekende naam in de entertainmentsector. Als geen ander had hij door dat het grote publiek smult van opvallende acts en rariteiten. Waarom naar een zwaarmoedig theaterstuk gaan als je ook plezier kunt hebben in het circus?

In deze musical van debuterend regisseur Michael Gracey wordt de carrière van showman Barnum in rap tempo uit de doeken gedaan. Tijdens het eerste nummer vliegt zijn jeugd voorbij en zien we hoe hij trouwt met Charity, een meisje van goede komaf met een vader die neerkijkt op Barnum. In de mierzoete vertelling maakt het de lieftallige Charity niks uit dat ze geen geld hebben. Ze is zielsgelukkig met haar gezin en doet het liefst de hele dag dansjes tussen de drogende lakens.

Maar Barnum wil meer. Hij leent geld en zoekt in de krochten van de New Yorkse samenleving naar talenten om een spectaculaire show mee te vullen. Een dwerg, een reus, een vrouw met baard. Hoe vreemder, hoe beter. Het plan werkt, want in mum van tijd staan er dikke rijen voor zijn theater en stroomt het geld binnen. Toch is Barnum niet tevreden, want de hogere klasse vindt zijn rariteitenkabinet walgelijk en dat zit hem niet lekker. Hij wil aanzien en respect. Een assistent met een deftige achtergrond moet hem daarbij gaan helpen.

Vanaf dat moment raakt het verhaal nog meer in stroomversnelling. Er gebeurt simpelweg te veel. De knappe assistent wordt verliefd op de trapezeartiest, Barnum riskeert zijn fortuin door met een operazangeres op tournee te gaan en het circus dreigt uiteen te vallen. Barnums zoektocht naar erkenning wordt ondergesneeuwd door alles wat er om hem heen gebeurt. De rode draad verdwijnt steeds meer uit beeld en wat overblijft is een potpourri van klein drama en aanstekelijke liedjes. 

Ondanks de rommelige vertelling zou Barnum zelf waarschijnlijk zeer tevreden zijn met deze verfilming van zijn leven. Net zoals hij in zijn circus graag overdreef, wordt het ook in de film met de waarheid niet zo nauw genomen. Zolang het publiek maar kan genieten en met een glimlach de zaal verlaat. En dat krijgt regisseur Gracey, mede dankzij zijn fijne cast, toch voor elkaar. Hoofdrolspelers Hugh Jackman en Zac Efron weten wel raad met de zoete liedjes, maar het zijn vooral de groots opgezette circusnummers waarbij het verdomd moeilijk is om stil te blijven zitten. Geen hoogwaardig drama, wel een spetterende show.

Door Kita van Slooten

Weekendagenda

Shop till you drop

Hoewel de data van de uitverkoop niet meer wettelijk zijn vastgelegd, is begin januari echt de tijd voor de beste koopjes. Niet alleen de bekende winkelstraten en warenhuizen, maar ook de fashion outlets zijn nu nóg goedkoper. Heb je tijd, ga dan naar Duitsland of België. Hier is januari de officiële maand voor de wintersales en zijn de kortingen vaak nog groter dan in Nederland.

Jeroen Oerlemans

Jeroen Oerlemans was een van de bekendste persfotografen van Nederland. Tijdens zijn te korte leven (hij werd in 2016 dodelijk geraakt door een sluipschutter in Libië) bezocht hij vele conflictgebieden, van de Oekraïne tot Haïti. Zijn foto's tonen de verschrikkingen en gevolgen van oorlog en conflict voor de lokale bevolking en voor de rest van de wereld. Zijn oeuvre is meermaals bekroond. Bijzonder is dat de tentoonstelling is samengesteld door zijn echtgenote. www.kunsthal.nl.

Hortus by Light

Tot 7 januari is de Hortus Botanicus in Amsterdam tot 22 uur open. De kassen en bomen zijn feestelijk verlicht, er branden vuurpotten en er wordt glühwein geschonken. Om 18 uur worden er speciale rondleidingen gegeven en in de Oranjerie zit een pop-uprestaurant waar je kunt dineren. Kijk op de facebookpagina of er nog plekken vrij zijn, voor verdere informatie: www.dehortus.nl

Driekoningen

Op 6 januari bezochten drie wijzen uit het oosten de stal waarin het kindeke Jezus lag. Officieel is dit ook de datum dat de Kerstperiode wordt afgerond en hoor je de kerstboom voor die datum buiten gezet te hebben. In mediterrane landen wordt de komst van de Drie Koningen uitgebreid gevierd en in Den Bosch doen ze dat ook: met een optocht met schapen en herders, paarden en drie echte kamelen met hun bereiders in traditionele klederdracht. In de kathedraal wordt aan kinderen het verhaal van de Drie Koningen verteld. Daarna is er op de Parade warme chocolademelk. www.3kdb.nl.

Deventer is jarig

Dit jaar bestaat de stad Deventer 1250 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Het feestjaar wordt aanstaande vrijdag ingeluid met een groot evenement waar de stichting van de stad in het jaar 768 centraal staat. Natuurlijk gaat dit lichtspektakel gepaard met muziek, een speciaal voor de gelegenheid geschreven lied, drankjes en hapjes. Voor het programma: deventer1250.nl.

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

Gezonde start: wortel-citrussoep

In samenwerking met Uitgeverij Becht

Ook even genoeg van al dat snoepen, snacken en smikkelen? Maak dan dit voedzame soepje met wortel en sinaasappel, dat is gezond én heel erg lekker.

Ingrediënten (voor 1 portie):

  • 1 middelgrote waspeen
  • 1 teentje knoflook
  • 150 ml water
  • ½ sinaasappel, uitgeperst
  • 6 grote blaadjes basilicum
  • zeezout
  • 1 theelepel olijfolie

Bereiden:

Snijd de waspeen in plakjes en pel de knoflook. Doe beide in een pan met het water. Breng aan de kook, draai het vuur laag en gaar gedurende 10 minuten. Voeg het sinaasappelsap, de basilicum en een paar kleine snufjes zeezout toe. Blend, en voeg terwijl je dat doet de olijfolie toe. Serveer!

Simply daytox
Het boek Simply daytox is geschikt voor iedereen met gezonde voornemens. Het is een mooi vormgegeven wegwijzer naar een gezond, evenwichtig en gelukkig leven. Want de beste detox focust zich niet alleen op voeding. Dit zevendaagse eet- en leefprogramma helpt je op alle niveaus te versimpelen: je gaat eenvoudiger koken, eten en leven, je vertraagt, ruimt op en krijgt inzicht in wat essentieel is voor jouw persoonlijke gezondheid en geluk.

Titel: Simply daytox
Auteur: Kyra de Vreeze
Prijs: € 18,99
ISBN: 9789023015000
Uitgever: Becht

 

 

 

 

 

 

On demand: de leukste films en series

Wat is er nou fijner dan een goede serie of een spannende film kijken? Even jezelf verliezen in het verhaal, of wat opsteken van een mooie docu. Maar het aanbod on demand is overweldigend groot. Wij helpen je een beetje bij de keuzestress: wat is de moeite waard en wat eigenlijk niet?

DE HELD

Wanneer kijken: als je trek hebt in Nederlands drama
Wanneer niet: als je je niet wil ergeren aan verspild potentieel
Naast je op de bank: je eigen familiegeschiedenis
Waar: Netflix

​Daan Schuurmans, Fedja van Huêt, Monic Hendrickx: geen gebrek aan sterke acteurs in De Held. Het camerawerk is prachtig en het uitgangspunt boeiend. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Jessica Durlacher en de bewerking en het script zijn in handen van Menno Meyjes, die zijn sporen verdiende in Hollywood. Het vertelt het relaas van de familie Silverstein, die ineens allerlei nare incidenten te verduren krijgt. Dat blijkt geen toeval: een geheim in hun familiegeschiedenis levert hen ook nu nog vijanden op. 

Veelbelovend dus, maar dat wordt bepaald niet ingelost. De film komt extreem traag op gang. Dat is misschien omdat de regisseur niet direct te veel wil weggeven, maar nu bestaat het eerste van de anderhalf uur uit een soort van onsamenhangende ketting aan gebeurtenissen. Er wordt af en toe wat teruggeblikt, maar ook dat schept meer verwarring dan iets anders. Maar belangrijker is dat de karakters niet echt tot leven komen: de dialogen voelen vaak krampachtig, het plot geforceerd. Dat het gaat om een Joodse familie die tegenover een Nazi-telg en een groep islamieten komt te staan, doet wel erg gemakkelijk en stereotiep aan. De slechteriken zijn hier ook echt alleen maar slecht, de familie misschien onhandig, maar altijd goed van intentie. Tamelijk saai is dat en een gemiste kans met zo'n geweldige cast.

NO OFFENCE

Wanneer kijken: als je van politieseries houdt, maar wel eens wat nieuws wil zien
Wanneer niet: als je het graag gepolijst en voorspelbaar wil
Naast je op de bank: je mondspray (kijk de eerste aflevering maar)
Waar: Videoland

​Hoe geef je nieuwe invulling aan een formule? Op het eerste gezicht is No Offence een standaard politieserie: een groep agenten met een temperamentvolle chef hebben het te stellen met de criminelen in hun stad - in dit geval Manchester - maar ook met hun persoonlijke besognes. Iedere aflevering wordt er een misdaad opgelost, maar je hebt ook een overkoepelende verhaallijn die het hele seizoen doorloopt. Het tweede seizoen is trouwens ook al op Videoland te zien.

Wat No Offence verrassend maakt, is dat het echt ontzettend goed geschreven en geacteerd is. De personages spatten van het scherm en hun onderlinge verhoudingen zijn herkenbaar en geloofwaardig. Meest markant is de chef, de platinablonde Vivienne Deering: ze is grofgebekt en net een tikje ordi, maar ook warm en zorgzaam. En ook de verlegen brigadier Joy Freers en pittige rechercheur Dinah Kowalska zijn echte karakters. De titel No Offence is net zoiets als in het Nederlands 'Met alle respect' waarop meestal iets heel respectloos volgt; je kan er de donder op zeggen dat er flink geschoffeerd gaat worden. De serie is dan ook niet voor tere zieltjes; de seksgrappen en scheldwoorden zijn niet van de lucht en soms ook wel een beetje op het randje. Net als de personages zelf, die ook bepaald niet altijd binnen de lijntjes van de wet kleuren.

LOVE ISLAND

Wanneer kijken: als je een nieuwe guilty pleasure zoekt
Wanneer niet: als je graag naar boeiende mensen kijkt 
Naast je op de bank: een cocktailtje en je little black book met exen en scharrels
​Waar: Videoland

Opgepompte jongens, opgespoten meisjes en hoogoplopende emoties in een villa op een zonnig eiland: Love Island verschilt in niets van de andere series binnen hetzelfde format. En dat is prima. Je weet precies waar je voor komt: beach bodies, korrelige seksscènes op de infraroodcamera's, en lekker veel gedoe onderling. In dit geval kennen de singles elkaar niet van tevoren, en moeten ze een succesvolle (liefdes)relatie aangaan om uiteindelijk met de prijs van 50.000 pond naar huis te gaan.

Dat staat garant voor veel ruzie en intrige. Het is alleen zo jammer dat de (toch tamelijk gescripte) deelnemers niet wat interessanter zijn. Veel verder dan: A wil B, maar B wil C totdat A er met iemand anders vandoor gaat en B toch interesse heeft, tot groot ongenoegen van C (en vergelijkbare plotjes) gaat het niet. Iedere week moeten er mensen naar huis en soms komen er ook nieuwe deelnemers bij. En dat maar liefst 34 afleveringen van zo'n drie kwartier lang. Leuk voor de liefhebber, ieder ander kan z'n tijd denkelijk wel beter gebruiken. 

BRIGHT

Wanneer kijken: als je fan bent van Will Smith en/of fantasy
Wanneer niet: als je de symboliek graag er wat minder dik bovenop hebt
Naast je op de bank: je toverstaf
Waar: Netflix

We hebben meer met elkaar gemeen dan we zelf denken. We hoeven niet op elkaar te lijken, om toch aan dezelfde kant te staan. En samenwerken loont. Dat is kort en goed de politiek correcte en nogal saaie boodschap van Bright. In de film bewonen orks, mensen en elven samen de wereld: orks zijn de schooiers, mensen vormen de middenklasse en de elven zijn kouwe kak. Agent Daryl Ward - een mens, gespeeld door Will Smith - moet samenwerken met de eerste ork ooit die agent is geworden, Nick Jakoby. Dat doet hij met veel wantrouwen en tegenzin. Samen moeten ze de wereld beschermen tegen een slechte elf, die duistere krachten aan de wereldmacht wil helpen. Daardoor moeten Ward en Jakoby alsnog op elkaar leren rekenen.

Geen bijster vernieuwend verhaal, maar er zitten best spannende scènes in. En die slaan aan. Dit is de meest populaire film die Netflix ooit produceerde: in het eerste weekend dat-ie online stond, keken er maar liefst 11 miljoen mensen naar. Een groter succes dan het tweede seizoen van The Crown. Niet verrassend dus dat Netflix al een vervolg heeft aangekondigd, wederom met Will Smith als Ward en Joel Edgerton als zijn ork-partner in de hoofdrollen. Misschien dat daar dan de verdieping komt, die deze film echt nog mist.