Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 1, 2017 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Na 9 jaar eindelijk zwanger: 'Dit wordt mijn jaar!'

Het voelt zo lekker fris: een nieuw jaar, een nieuw begin. En laten we eerlijk zijn: het mag ook wel even. 2016 zal niet de boeken ingaan als het meest vrolijke jaar aller tijden. Zal 2017 beter worden? Voor Mieke, Elmie, John en Marjan belooft dit alvast een prachtjaar te worden. Want wat is er nou mooier dan een kindje krijgen, de liefde vinden of eindelijk weer gezond zijn?

Mieke (30): 'Na negen jaar verwacht ik eindelijk mijn eerste kind'

28 weken zwanger is ze nu. In maart verwacht Mieke (30) haar eerste kindje, een meisje. Dat ging allesbehalve gemakkelijk. “Ruben en ik zijn bijna negen jaar bezig geweest. Eerst hebben we het zelf geprobeerd, maar dat lukte niet. Via de huisarts kwamen we in het ziekenhuis terecht en hebben we het geprobeerd met kunstmatige inseminatie. Uiteindelijk is het via ivf gelukt.”

Er waren in de afgelopen jaren meerdere miskramen. “Het ging een keer mis na 6 weken, een keer na 8 en een keer na 10 weken. Die miskramen zijn emotioneel heel zwaar.” Maar de kinderwens bleef. “Ruben en ik konden met het verlies omgaan, ook al was het soms heel zwaar. Dat komt ook door alle steun van de omgeving. En als je al zo lang bezig bent, geef je ook niet zomaar op.”

En de aanhouder wint, zo blijkt. “Eind maart ben ik uitgerekend. Negen jaar vol spanning, hoop, verlies, teleurstellingen, verdriet en gemis. Ziekenhuis in en weer uit. Nog steeds kan ik het bijna niet geloven dat ik nu al zoveel weken zwanger ben en dat alles goed gaat. Voorzichtig probeer ik steeds meer te genieten van deze periode.”

Waar het precies aan ligt dat Mieke zo moeilijk zwanger kan worden, is nooit duidelijk geworden. Eind maart verwacht ze ‘hun wonder’. “We hebben al zoveel lol in het kopen van babyspullen en het klaarmaken van de kinderkamer. In het begin vroeg ik nog een bonnetje omdat ik bang was dat het weer mis zou gaan, maar nu durf ik er echt van te genieten. Dat lukt nu ook, zeker als ik die kleine meid voel bewegen in mijn buik.”

Elmie (25): 'Na 8 zware operaties wil ik dit jaar weer eens leven'

Eindelijk haar leven oppakken na acht zware operaties, dat is het streven van de 25-jarige Elmie de Zwart voor 2017. De Brabantse Elmie heeft lipoedeem. Een chronische, niet te genezen ziekte, waarbij ze veel vetweefsel aanmaakt. Vooral in haar armen en benen. Op haar hoogtepunt woog ze 130 kilo. “Ik heb de afgelopen twee jaar zeven zware operaties ondergaan. Over twee maanden is mijn laatste operatie.

Ik heb mijn operaties via crowdfunding gefinancierd. De verzekering vergoedt het namelijk niet omdat de behandeling onder een cosmetische ingreep zou vallen. Onzin natuurlijk, door de operaties hoef ik eindelijk geen zware pijnstillers te slikken en wordt mijn leven draaglijker.  De operaties duren zo’n vier uur. Artsen halen dan vet weg. Bij mijn armen, benen en heup. Na zo’n operatie moet ik echt dagen bijkomen. Ik kan dan eigenlijk niets. Gisteren ben ik weer voor het eerste naar buiten geweest.”

Al twee jaar zit  Elmie vanwege haar aandoening thuis. “Ik wil dit jaar eindelijk mijn leven weer oppakken. Ik ben hulpverlener bij de GGZ. Sinds april 2015 heb ik niet meer gewerkt  Er is nu 20 kilo af; ik hoop een stuk fitter te zijn en een stuk blijer met mijn lijf te worden. Ik woon samen met mijn vriend, wat ook heel goed gaat. Als die laatste operatie achter de rug is, kan ik me eindelijk weer eens echt bezighouden met mijn leven." 

Elmie verheugt zich op de toekomst. “Het is chronisch, dus helemaal weg gaat het niet. Maar door de operaties hoop ik minder vet aan te maken. En als ik goed op mijn voeding let, moet ik ziekte onder controle kunnen houden.”

John (20): 'Ik ga trouwen met mijn grote liefde. 2017 wordt fantastisch'

John:  “Voor mij en mij  vriendin Laura wordt 2017 een topjaar. We gaan namelijk trouwen. Een jaar geleden heb ik Laura ten huwelijk gevraagd, in de Efteling. Toen ik door mijn knieën ging, begon ze te huilen. Mooi man! We hebben zoveel zin in de grote dag. Die staat gepland op 8 juni. Het wordt een feestlocatie in Vreeland bij Hilversum en er komen zo’n honderd mensen. Iedere dag zijn we al met ons huwelijk bezig. We hebben ook al veel geregeld. Op de 14e gaat Laura haar jurk passen.”

John is vakkenvuller, Laura werkt bij de broodafdeling bij een andere supermarkt. Ze zijn nu twee jaar bij elkaar en wonen al een tijdje samen in een huurhuisje in Baambrugge. “We hebben allebei een vaste baan, maar niet heel veel geld. We zijn dus flink aan het sparen voor de bruiloft. Het wordt niet heel groots en duur, maar dat hoeft ook niet. Het gaat om het moment en het is fijn om alle mensen bij elkaar te hebben.”

Of ze niet wat jong zijn om nu al het ja-woord te geven? “Waarom? Ik ben 20, Laura is nog maar 19, maar het voelt goed tussen ons. Alles ging een beetje in sneltreinvaart; vanaf het allereerste moment was er een klik. Ik vergeet nooit meer het moment dat ik Laura voor het eerst zag, twee jaar geleden. We hadden na een jaar appen eindelijk een date, in Breukelen. We hebben hand in hand door het centrum gelopen en wat gegeten bij de Burger King. Romantisch, hè? Sindsdien zijn we nooit meer uit elkaar gegaan.”

Na de bruiloft wacht dit jaar nog een volgend project: een rijbewijs. “Als ik straks mijn rijbewijs heb, kan ik ook ander werk gaan doen bij de supermarkt. Ik heb er zin in. 2017 wordt een fantastisch jaar.”

Marjan (62): 'Ik ga dit jaar mijn nieuw liefde ontmoeten'

Ruim zeven jaar was Marjan L’Espoir (62) na haar scheiding alleen. Maar in 2017 moet daar verandering in komen. Ze is er zeker van: “Dit jaar ga ik de liefde van mijn leven ontmoeten”, zegt de oma van vier kleinkinderen vol overtuiging.

En dat heeft zij dan vooral aan die kleinkinderen te danken. Die vinden het maar zielig dat ze alleen is en dat ze geen echte opa meer hebben. Daarom besloten ze oma Marjan een handje te helpen en een site te maken: 'Oma zoekt opa’

 Haar ex gaat nog wel met de kleinkinderen om, maar het is toch anders vertelt ze. “De kinderen willen weer een echte opa die er helemaal voor ze is. En ik ben wel weer toe aan een lieve vriend.”

“Mijn kleinzoon Julian had eerst al een profiel op Tinder aangemaakt. Maar dat was eigenlijk niets. Of ik kreeg heel jonge mannen of mannen die al getrouwd waren. Omdat er niemand die geschikt was tussen zat, kwamen ze dus op het idee om een site te maken. Ik wist van niets en vind het ontzettend lief van ze.”

Waar de nieuwe vriend van Marjan aan moet voldoen? “Hij moet een mooie binnenkant hebben. Als de buitenkant ook nog mooi is, dan is dat helemaal mooi meegenomen. En hij moet geen bankzitter zijn. En misschien wel het allerbelangrijkste: hij moet leuk zijn voor de kinderen en kleinkinderen.”

In al die jaren heeft ze eigenlijk nooit een serieuze date gehad. “Ik moest ook voor mijn zieke moeder mantelzorgen. Het kwam er niet echt van en het is ook niet makkelijk. Maar nu heb ik er weer zin in. Ik wil een serieuze relatie. De eerste mails zijn al binnen van mannen en daar zat ook een hele mooie tussen. Met hem ga ik zeker afspreken. Dit jaar wil ik werken aan mijn eigen geluk. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

Deze week is Geluksweek bij RTL Nieuws, met alles over gelukkig worden, zijn en blijven. Maar ook: hoe werkt dat nou precies in je hoofd, wie is de gelukkigste Nederlander, en wie verdient er eigenlijk geld aan jouw zoektocht naar geluk? Dat en nog veel meer lees je hier.

29 x geluk in 2017

We deden een oproepje op Facebook: waarom wordt 2017 jouw jaar? En wat blijkt: het wordt voor heel veel mensen een goed jaar. Dat kan heel simpel, gewoon door een paar kilootjes af te vallen, of heel groots, met een levensreddende operatie: geluk komt in vele vormen.

Om maar met de romantiek te beginnen: er staan opvallend veel bruiloften op stapel. En dat de wereldbevolking dit jaar niet zal krimpen, is ook wel duidelijk: veel van jullie verheugen je op de geboorte van hun eerste, tweede of zelfs derde kindje. Een goede reden om te vermoeden dat 2017 er eentje voor in de boeken wordt.Nieuw leven is prachtig natuurlijk, maar je eigen gezondheid is ook zo vreselijk belangrijk. Wat dat betreft voorziet een aantal van jullie een gelukkig 2017:Serieuze zaken, maar ook als je geen zware operatie moet ondergaan, is het belangrijk om aan je gezondheid te werken. Dat blijkt er in 2016 niet voor iedereen van te zijn gekomen, want veel mensen kijken uit naar een slanker, sportiever en gezonder 2017.


Dat het allemaal niet groots en meeslepend hoeft, blijkt ook wel uit de volgende antwoorden. Voor Stan Meijer bijvoorbeeld wordt 2017 zíjn jaar omdat hij verkering heeft met een heel leuk meisje. Hoera voor klein geluk!

Ook op vlak van zelfontwikkeling hebben jullie genoeg om je op te verheugen. Het zal misschien niet altijd vanzelf gaan, maar uit jullie reacties blijkt toch veel voorpret voor het komende studie- en werkjaar.


Een enkeling verheugt zich helemaal niet speciaal op 2017. Die maken gewoon van ieder jaar een feestje. Je leeft maar één keer tenslotte - geen woord van gelogen!

Deze week is Geluksweek bij RTL Nieuws, met alles over gelukkig worden, zijn en blijven. Maar ook: hoe werkt dat nou precies in je hoofd, wie is de gelukkigste Nederlander, en wie verdient er eigenlijk geld aan jouw zoektocht naar geluk? Dat en nog veel meer lees je hier.

De Dakar van Tim en Tom: wie heeft de grootste (monteur)?

In samenwerking met Koninklijke ERU

491 avonturiers, 316 voertuigen, miljoenen toeschouwers en oneindig veel zand. Dat zijn de ingrediënten van Dakar Rally - na de Formule 1 het grootste race-evenement ter wereld. Op 2 januari zijn de mannen (en een enkele vrouw!) weer van start gegaan. Onder hen ook onze eigen Tim en Tom Coronel. Hier beantwoorden ze jullie meest prangende vragen.

Dit jaar wordt alweer de 39e editie van de Dakar verreden. De eerste was in 1978 en liep van Parijs naar de Senegalese hoofdstad Dakar - vandaar ook de naam. Sinds 2009 wordt de rally in Zuid-Amerika gehouden. Dit jaar leidt het parcours door Paraguay, Bolivia en Argentinië. In 12 loodzware etappes leggen de deelnemers - motoren, quads, auto's en trucks - bijna 9000 kilometer af. Niet gewoon over de weg, maar over zandvlaktes en duinen, door ravijnen en rivieren en in temperaturen die variëren van de tropische hitte in Paraguay tot de vrieskou van de Boliviaanse hoogvlaktes. Bepaald geen sinecure dus.

Nederland is goed vertegenwoordigd met 34 equipes; alleen Frankrijk heeft er meer. Onder hen ook de broers Coronel, die allebei in een buggy meedoen. Tim is inmiddels een veteraan: hij deed al negen keer mee en haalde zeven keer de finish. Tom deed twee keer eerder mee en reed er eentje helemaal uit. Ze weten dus zo'n beetje wat ze te wachten staat en zijn vastbesloten ook dit jaar de race tot het einde toe te volbrengen. Maar volgens wedstrijdleider Marc Coma wordt het de zwaarste rally in jaren. Dat betekent niet dat er geen ruimte is voor een geintje tussendoor. En om even wat vragen van kijkers te beantwoorden, maken de mannen ook graag even wat tijd.

Volgende week een nieuwe vlog, waarin we zien hoe de Dakar Rally verloopt voor de mannen. 

Wil jij niks missen van de Dakar?

Op RTL7 worden meerdere keren per dag updates uitgezonden over de rally. En wil je echt niets missen, dan vind je hier extra video's, liveblogs, twitterfeeds en natuurlijk de stand. Ben je vooral geïnteresseerd in de prestaties van Tim en Tom Coronel en hun team, dan kan je hier je hart ophalen

Assassin's Creed: game verfilmen blijft moeilijk

Film van de Week: Assassin's Creed
Regie: Justin Kurzel
Met: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons
Waardering: 3 sterren

Een goede film maken op basis van een populaire gamereeks is nog niet zo eenvoudig. Hollywood probeert het al jaren, maar altijd met matig resultaat. Denk aan Lara Croft: Tomb Raider, Mortal Kombat en Prince of Persia. Gemengde reacties alom. Datzelfde lot ondergaat nu Assassin's Creed; geen onaardige poging, maar geschiedenis wordt er met deze actiefilm nou ook niet bepaald geschreven. 

Aan de cast ligt het niet, want met Michael Fassbender in de hoofdrol en een aantal zeer indrukwekkende namen in de bijrollen mocht regisseur Justin Kurzel in zijn handjes wrijven. Fassbender speelt de terdoodveroordeelde Callum Lynch, die door een mysterieuze organisatie wordt ontvoerd en vervolgens verplicht mee moet werken aan een experiment waarbij hij de herinneringen van een van zijn verre voorvaders zal gaan herbeleven.

Callum wordt aan een griezelig apparaat gekoppeld en gaat zo terug naar het 15e eeuwse Spanje, waar zijn voorvader Aguilar deel uitmaakt van een geheim genootschap dat een bijzonder object uit handen van de Tempeliers moet zien te houden. De appel van Eden bevat de code tot de vrije wil van de mens, iets waar de Tempeliers graag vanaf willen. Het is namelijk een stuk eenvoudiger om de macht in handen te houden als je onderdanen niet allemaal lastige eigen willetjes hebben.

Een snufje humor om het geheel wat luchtiger te maken had geen kwaad gekund, want al dat quasifilosofische geneuzel over die appel wordt op den duur een beetje saai. Dat komt ook zeker doordat de personages geen diepgang mee krijgen. Wat flarden achtergrondinformatie over Callum zijn niet genoeg om ons met hem te laten meeleven elke keer als hij weer aan die Animus omhoog wordt getakeld.

Grote misstap is ook dat het verhaal te complex, bij vlagen zelfs onnavolgbaar, is. Vooral voor degenen die niet thuis zijn in de wereld van de Assassin’s Creed games. Maar gelukkig is daar nog de actie. Een spectaculaire achtervolging en krachtige vechtscènes geven de film toch nog glans. Zoals wanneer Aguilar over Andalusische daken rent en tijdens zijn vlucht de ene Tempelier na de andere voor zijn kont schopt. De gameverfilming is nog niet van zijn vloek af, maar er is hoop.

 Door Kita van Slooten

Volg Weekend Magazine op Facebook. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

'Ik ben geen mafkees in een raar pakje'

Rick Boer (29) staat 5 dagen per week voor de klas als biologieleraar, maar in zijn vrije tijd zit hij achter de naaimachine. Of reist hij de wereld over in de meest prachtige kostuums, die hij zelf heeft gemaakt. Zijn talent werd ontdekt op een gamebeurs in België en nu rammelt hij voorzichtig aan de poort van Hollywood.

Wat ooit begon als een hobby is voor Rick Boer nu hard werken geworden. Shanghai, Berlijn, Wenen, Parijs en San Diego. Naar al deze plekken werd hij toe gevlogen om op speciale evenementen rond te lopen in het door hem handgemaakte kostuum van Aguilar, hoofdpersonage uit de film Assassin’s Creed, gebaseerd op de gelijknamige videogame. “Ik vergelijk het altijd maar een beetje met Mickey Mouse in Disneyland. Ik sta bij een stand en dan kunnen mensen op de foto met me.”

Ook al noemt Rick zichzelf lachend een ‘bewegende poster’, hij neemt de creatie van zijn kostuums bloedserieus en is heel perfectionistisch. “Vooral met dit pak ben ik heel lang bezig geweest. Zo’n kostuum maken kost normaal gesproken al veel tijd, maar deze vereiste heel veel handwerk. Alle kralen moesten er één voor één opgezet worden en dat waren er nogal wat. Verschrikkelijk was het soms. Er zijn heel wat uurtjes in gegaan.”

Wat is cosplay?

Cosplay staat voor costume play, oftewel kostuumspel. De zogeheten cosplayers zijn mensen die zich verkleden als een personage uit een bepaalde film, stripreeks of computerspel. Van superhelden tot figuren uit Japanse anime, van Harry Potter tot Star Wars. Veel cosplayers maken hun kostuum zelf en kunnen hun creativiteit kwijt in hun creatie, die ze aantrekken op speciale conventies. In Nederland kunnen cosplayers onder meer terecht op onderstaande evenementen:

Dutch Comic Con
25 en 26 maart, in de Jaarbeurs Utrecht

Elf Fantasy Fair
29 en 30 april, bij Kasteel de Haar, Haarzuilens

Animecon
9 t/m 11 juni, World Forum Den Haag

Castlefest
3 t/m 6 augustus, bij Kasteel Keukenhof, Lisse

Maar hoe komt iemand er dan eigenlijk bij om een kostuum zo exact mogelijk te willen namaken? “Het is een creatieve uitdaging voor me. Vaak maken mensen een foto van iets dat ze leuk vinden. Of een tekening, dat is al een stuk intensiever. Dat je echt probeert iets mooi na te bootsen. En dit is daar dan weer de uitgebreidere variant van. Er komt heel veel bij kijken. Van de textielbewerking tot schilderen bij het afwerken.”


Foto: Velvet Art Videography

Het begon allemaal toen Rick een jaar of zestien was. “Op een geven moment ben je te oud om nog met Star Wars poppetjes te spelen. Toen besloot ik om mijn favoriete Stars Wars figuur één op één na te maken. Daarna ben ik spelkarakters gaan bestuderen en heb ik een figuur uit het eerste Assassin’s Creed spel gemaakt. In dat pak ben ik toen naar een evenement in Gent gegaan en daar zagen mensen van computerspelontwikkelaar Ubisoft mij. Die vroegen of ik achter een interview wilde gaan staan. Dat heb ik toen gedaan.”

Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen. “Ik verwachtte niet dat ik daarna nog iets zou horen. Maar ze belden of ik het niet vaker zou willen doen. En na een jaar evenementen heb ik voorgesteld om ook andere pakken op commissie voor ze te maken.” Inmiddels heeft Rick meerdere kostuums uit de Assassin’s Creed reeks nauwkeurig nagemaakt. Elke keer bij de release van een nieuw spel. Als er vrouwelijke personages waren maakte hij ook een pak voor zijn vrouw, die dan gezellig mee ging naar een beurs.


Foto: Jacky Cheung, KJC photography

“Ik heb de mazzel dat de mensen in mijn directe omgeving het ook waarderen en zien dat het dingen oplevert. Niet alleen qua geld, maar ook qua reizen en ervaringen. In 2015 is mijn vrouw vaak mee gegaan. Maar afgelopen jaar ben ik vooral in mijn eentje op pad geweest. Dat was ook een bewuste keuze. Thuis loopt alles gewoon door en we hebben twee kleine kinderen van 5 en 2.”

“Deze zomer was het behoorlijk druk en dan is de hele familie ermee bezig. Want mijn vrouw werkt ook gewoon, dus kan kunnen mijn ouders en schoonouders weer oppassen. Iedereen moet in het gelid staan en om alles op te vangen zodat ik de kans heb om overal naar toe te gaan. Ik heb ook ontzettende mazzel dat ik lieve collega’s heb die voor me inspringen als ik wat eerder weg moet om een vlucht te halen.”

Rick werkt als biologieleraar in het speciale onderwijs en de meeste leerlingen vinden het leuk wat hij doet. “Ze zitten zelf vaak achter een schermpje of met een spelletje in hun hand, dus dan vinden ze het wel interessant als ze erachter komen dat jij de figuren uit de games die ze spelen uitbeeldt. Het slaat soms ook een bruggetje bij leerlingen die helemaal fan zijn van gamen.”

Nu Rick op professioneel vlak met cosplay bezig is, gaat hij er anders mee om dan in zijn begindagen. “Wij zijn soms ook gewoon blij dat we naar een evenement als de Fantasy Fair kunnen gaan zonder ons in kostuum te moeten hijsen. Dat we dan lekker achter de kinderwagen kunnen lopen en ontspannen kunnen rond kijken wat er allemaal te doen en te koop is. Het is ook wel eens lekker als het even niet hoeft. Want die pakken zitten over het algemeen niet erg lekker. Ze zijn knetterwarm, log en zwaar.”

Rond lopend op Nederlandse evenementen valt het Rick op hoeveel talent er onder Nederlandse cosplayers te vinden is. “Je ziet echt kunstwerken voorbij komen. Waanzinnig creatieve mensen in zelfgemaakte kostuums die soms zelfs mooier zijn dat wat ze je in films voorschotelen.” Het negatieve beeld dat sommige mensen van cosplayers hebben, is volgens Rick dan ook niet terecht. “Op zo’n evenement vissen de media er toch vaak iemand met opplakoortjes in een blauwe pyama uit, die dan voor de camera mag uitleggen dat hij Spock uit Star Trek is. Dat is gewoon denigrerend voor wat de hobby is. Want er lopen ook zoveel kunstenaars rond, die echt kwaliteit afleveren.”

Zelf blijft hij er altijd nuchter bij. “Het is niet zo dat ik me zo’n karakter waan als ik een kostuum aantrek. Maar ik probeer wel echt zo goed mogelijk dat figuur uit te dragen. De make-up, de uitstraling. Het is voor mij echt werken. Ik ben niet zomaar een mafkees in een raar pakje.”


Foto: Velvet Art Videography

Rick is zich bewust van de kansen die hij heeft gekregen en die hij nog altijd met beide handen aanpakt. “Dan sta je daar in China waar fans huilend in de rij staan om met je op de foto te mogen. Het is natuurlijk heel bijzonder dat ik mijn hobby op deze manier in werk heb kunnen veranderen. Ik sta nog fulltime voor de klas, maar wie weet maar het schip strandt. Als ik nu een film zie of met mijn kinderen bij een Alice in Wonderland musical ben, kijk ik als eerste naar de kostuums. Voor inspiratie, maar ook naar hoe ik het aangepakt zou hebben. Soms denk ik ook dat ze mij daarvoor best een belletje hadden kunnen geven.”

Het is Ricks droom om niet alleen pakken voor promotiedoeleinden te maken, maar ook met zijn naam op de aftiteling van een film te komen. Dus kostuums te maken die daadwerkelijk in de film gedragen worden. Rick legt steeds meer contacten en de mensen die hij spreekt zijn onder de indruk van zijn werk. "Er is door belangrijke mensen al opgemerkt dat ik in mijn eentje doe wat bij hen een heel team doet. Dat biedt perspectief. Zou het ooit kunnen dat ik meewerk aan zo’n productie? Het is stout dromen, maar dat zou natuurlijk leuk zijn."

Meer weten over Rick? Volg hem op Facebook of bekijk zijn website.

Door Kita van Slooten

Fitnessmatters: 'Ik wil met m'n bruiloft weer lekker in m'n vel zitten'

In samenwerking met Fitchannel

Met het nieuwe jaar een paar dagen onderweg heb je het vast al gemerkt: dat buikje verdwijnt niet vanzelf. Goede voornemens alleen zijn niet genoeg, je moet ook echt in actie komen. Maar dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Editie NL presentator Steef van Stiphout is deze week begonnen bij FitchannelMet Olympisch kampioen Mark Tuitert als zijn personal coach, traint hij 3x per week in zijn eigen huis. En hij volgt het voedingsschema dat bij deze online cursus hoort. Laura Arends, een vaste kijker van Editie NL, doet met hem mee. Zij wil in shape komen voor haar bruiloft, later dit jaar.

Steef van Stiphout (37)

‘Gisteravond zat ik met m’n vriendin op de bank, lekker te snoepen.  Ze keek me aan en zei: “Maar dat is toch helemaal niet de bedoeling?” Oeps.

Ik moet er nog wel even aan wennen, dat gezonde eten. Dat komt deels ook omdat ik zelf vind dat ik al heel gezond leef. Ik ben heel sportief, doe aan hockey, zaalvoetbal en wielrennen. Maar dat is meer in de zomer. En ik eet over het algemeen ook heel gezond, een aantal van de recepten die Fitchannel biedt, maak ik al regelmatig.

Maar goed, fitter is altijd beter. Ik heb als doel gesteld om in acht weken tijd 5 kilo af te vallen. Ik weeg nu 88 kilo en dat is eigenlijk net iets te zwaar. Het gaat me niet alleen om het afvallen, maar vooral ook om het fitter worden. Ik wil het liefst na die acht weken een voor- en nafoto kunnen posten waarop je ook echt verschil ziet.

M’n werk is soms wel onderdeel van het probleem. Ik werk twee dagen in de week als presentator en de andere drie dagen als verslaggever voor Editie NL. Als verslaggever heb je hele hectische dagen en dan schiet gezond eten er wel eens bij in. Ga je zeg maar toch even snel een Whoppertje halen tussen twee afspraken in. Daar moet ik dus rekening mee gaan houden, gewoon wat gezonds kiezen of zelfs wat meebrengen. Niet zo’n probleem, als ik wat ongezonds neem, is dat meestal niet omdat ik het nou zo onweerstaanbaar lekker vind, maar meer gewoon omdat het handig is. Dat kan ik dus wel ondervangen.

Volgens het Fitchannelplan mag ik 1 glas alcohol per week. Dat gaat heel lastig worden. Doordeweeks drink ik nooit en op vrijdag misschien 2 of 3 glazen. Maar ja, die zaterdag hè? En dan valt Carnaval ook nog eens in de komende twee maanden én heb ik nog een weekendje weg met vrienden op het programma staan. Dat is dan misschien wel m’n valkuil, want als ik in die eerste 8 weken echt 5 kilo wil afvallen, zal ik echt wel minder moeten drinken. Maar als ik eenmaal ben afgevallen, denk ik ook dat het goed is als je jezelf dat soort dingen niet ontzegt: het is toch de bedoeling dat het een levenswijze wordt. Ik ga van het weekend maar eens die voorfoto’s maken – dat is vast een goede motivatie.’

Laura Arends (25)

‘Vanmiddag ga ik trouwjurken passen. Ik heb er vreselijk veel zin in, maar het is ook fijn om te weten dat ik over een week of acht lekkerder in m’n vel zal zitten. Er hoeft niet vreselijk veel af hoor, het gaat om 6 of 7 kilo. 16 maanden geleden ben ik bevallen van Jens. Als ik in oktober ga trouwen, wil ik heel graag dat dat laatste zwangerschapsgewicht eraf is. Of toch in ieder geval lekker in m’n vel zitten, zodat ik echt helemaal kan genieten van de dag.

Ik heb gisteren m’n eerste training gehad en direct vanochtend de tweede gedaan. Die eerste viel best wel mee! Even het kinderspeelgoed aan de kant, zodat mama haar sessie kon doen, gewoon in de woonkamer. Vanochtend begon ik dus vol goede moed, maar het was wel gelijk een stuk pittiger. Ook wel goed natuurlijk, dat het zo snel uitdagend wordt. Ik wil me bij het afvallen voornamelijk focussen op sport, want gezond eten doe ik al. Ik heb vanochtend wel al het ontbijtje gemaakt dat Fitchannel.com me aanraadde: een soort appeltaartje met havermout. Heel lekker!

Afgelopen lente was ik al een paar maanden lang heel trouw iedere week twee keer aan het sporten. Maar na de zomer kwam de klad erin: Jens vond het niet leuk om bij de oppas te worden gebracht en ik vond het zelf ook lastig om me er toe te zetten na een lange dag werken.  Toen heb ik me voorgenomen: na de Kerst begin ik weer. Nu heb ik een goede stok achter de deur omdat ik met Steef samen meedoe. Ik wil er ook wel iets mee laten zien: ik ben ook maar een gewone meid met een jong gezin en 3 of 4 dagen per week werk. Als ik het kan, in m’n eigen woonkamer fit worden, dan kan iedereen het.

Ik ben nu niet ontevreden over hoe ik eruit zie. Ik heb maat 40-42 en zou mezelf niet dik noemen. Maar natuurlijk heb ik wel eens van die dagen. Dan sta ik voor de spiegel en baal ik van die buik die nog niet strak is. Mijn vriend Wim is dan altijd heel lief, hij is juist heel trots op mij en op onze kleine. Dat ben ik ook, maar ik heb wel zin om de komende 8 weken keihard aan de slag te gaan.’

Wil je volgen hoe het Steef en Laura vergaat? Kijk dan op de Facebookpagina van Editie NL. En volgende week lees je weer een nieuwe update hier, in Weekend Magazine.

Geluksnummers: blij binnen drie maten

Stomme dag op het werk, door de regen in de file op weg naar huis. Maar dan komt dát liedje op de radio. Al bij de eerste klanken voel je die lekkere kriebel over je ruggengraat, een glimlach onderdrukken lukt niet meer. Muziek heeft het vermogen je instant gelukkig te maken. We vroegen je van welk liedje jouw humeur direct een oppepper krijgt, en ook: waarom dan juist die? Dit is de lijst: van Mozart tot metal, van een lekkere vette schlager tot vrolijke pop. Ontbreekt jouw ultieme geluksnummer nog? Mail ons dan op [email protected]

Annelijn Vernooij – I’m coming out / Diana Ross
Het intro van dit nummer geeft je een  glimlach die door de toenemende instrumenten steeds breder wordt en als Diana Ross begint te zingen wil je gelijk mee dansen! Met de muziek in dit nummer geloof je gelijk in het geluk dat je zelf maakt.

Maud Knubben – Home / Michael Bublé
Afgelopen april, de 22e, kreeg mijn vriend een motorongeluk. Gevochten voor z'n leven en nu 8 maanden verder, heeft hij vanochtend zijn 10e operatie achter de rug; een bot transplantatie na een botinfectie die nooit meer weg gaat. Ons leven staat op z'n kop. De toekomst is onzeker maar vol goede moed gaan we deze tegemoet.

Hans Phaff - Whatever you want / Status Quo
Al vele jaren word ik superblij van de muziek van Status Quo. Muziek die mij door al mijn dieptepunten heen loodst.

Rene Katoele – Celebration / Kool & The Gang
Hier word ik zo blij van… Herinnering naar mijn jeugd (ongeveer 7 jaar), luisterend in mijn slaapkamer op de grond naar mijn portable pick-up en deze single draaiend :) #yahoo!

Dion Smits – Mr. Jones / Counting Crows
Vanaf de eerste noot spat de energie er vanaf. Alsof er een vulkaan van confetti, dopamine en energie uitbarst in m'n hoofd als ik 'm luister. Iedere morgen sta ik er mee op. Met meer energie wakker worden is niet mogelijk! De power van muziek! De natural cocaine! 

Martin Pardavi – Me gustas tu / Manu Chao
Heerlijke klassiek zomernummer, niets moet alles mag, je waant je gelijk op een zomers eiland.

Jan Bartelings – Badlands / Bruce Springsteen
Afgelopen zomer opende Springsteen zijn concert op het Malieveld in Den Haag met dit nummer. Het liedje markeerde het begin van wat 3,5 uur lang non stop gasgeven met The Boss werd. De energie waarmee deze oude rocker (67!) het publiek nog steeds weet los te maken tovert iedere keer als ik er aan terugdenk een glimlach van oor tot oor op mijn gezicht. Dit liedje herinnert mij aan die bijzondere dag!

Isis (14) - Love's been good to me / Johnny Cash
Mijn geluksnummer is "Love's been good to me" van Johnny Cash. Vanwege het verhaal erachter, en ondanks het eerder werd opgenomen door Frank Sinatra zingt Cash het alsof hij het zelf heeft meegemaakt, en dat vind ik er heel mooi aan.

Gerco – 10.000 Reasons / Matt Redman
Van dit nummer word ik gelukkig, omdat er zoveel redenen zijn waar we God/Jezus voor kunnen danken. Hij zegent ons niet alleen iedere dag, maar Hij maakt ook de weg vrij tot het eeuwige Leven! Er is geen groter geluk dan om dat te mogen geloven/weten.

Marc Nijhuis – One Love / Bob Marley
Bob is mijn humeurstuur; op bestelling vrolijkt hij me op!

Marten Hofstede –  Giunse alfin il momento /  Wolfgang Amadeus Mozart
In de eerste plaats is er Mozarts muziek, met de schitterende vermenging van sopraanstem en blazers. In de tweede plaats de gelegenheid: het concert waarvan deze uitvoering deel uitmaakte werd in 1984 gehouden ter ere van de van oorsprong Canadese bas-bariton George London, die een jaar later aan een derde hartaanval zou overlijden. Zijn hele carrière had London te kampen gehad met zware fysieke problemen, alleen maar een feest was dit concert dus niet. En dan Lucia Popp, met een iets donkerder timbre dan normaal en een kleuring van de stem die iedere noot tot een ontroerende verrukking maakt, passend bij de gelegenheid.

Anna Sonnemans – There is light in my lady’s house / Iron & Wine
Het gaat (volgens mij) over de liefde en hoe die altijd onzeker is, maar toch troost geeft. Bij dit nummer denk ik aan thuiskomen en daar word ik altijd gelukkig van.

Bastiaan Bakker – De Leven / Sef
Sef met De Leven maakt mij iedere keer weer extreem happy als ik die plaat aan zet. Het geef me zelfvertrouwen en passie in het leven die ik door weinig andere nummers krijg :)

Deze week is Geluksweek bij RTL Nieuws, met alles over gelukkig worden, zijn en blijven. Maar ook: hoe werkt dat nou precies in je hoofd, wie is de gelukkigste Nederlander, en wie verdient er eigenlijk geld aan jouw zoektocht naar geluk? Dat en nog veel meer lees je hier.

Gezonde start: ravioli met groenten en kruiden

In samenwerking met Uitgeverij Becht

Begin het jaar gezond met dit vegetarische gerecht. Het is een perfect recept voor als je niet te lang in de keuken wilt staan, maar wel iets moois, origineels en lekkers wilt maken. Ravioli met paarse wortel, gefrituurde rozemarijn & sinaasappelrasp.

Voor 2 personen

Ingrediënten:

 • 250 gram paarse worteltjes, waarvan één in dunne schijfjes en de rest in blokjes.
 • 175 ml bietensap
 • 1 sinaasappel, schil en een paar el sap
 • 40 ml room
 • een paar el zonnebloem- of arachideolie
 • 8 zwarte olijven zonder pit, in plakjes en droog gedept
 • 2 takjes rozemarijn, heel gelaten en droog gedept
 • 250 gram ravioli met neutrale vulling
 • optioneel: kiemen ter garnering

Bereiden:

Breng de wortelblokjes met het bietensap aan de kook. Laat gaar koken en giet af. Voeg een paar eetlepels sinaasappelsap toe en de room en pureer met de staafmixer tot een crème. Houd warm en zet apart.

Breng het water voor de ravioli aan de kook. Bak intussen de takjes rozemarijn in wat zonnebloem- of arachideolie in een halve minuut knapperig. Laat uitlekken op wat keukenpapier. Doe hetzelfde met de olijfjes en tot slot met de wortelschijfjes. Haal de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak met de olijven fijn.

Kook de ravioli volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Verwarm de borden een beetje voor. Verdeel de wortelcrème over de borden, schep de ravioli erover en verdeel de wortelschijfjes erover. Strooi tot slot het mengsel van rozemarijn en olijven over de borden en maak af met de sinaasappelschilletjes en eventueel nog wat kiemen voor de kleur.

Share
Share is alweer het derde kookboek van veggiechef en culinair auteur Natascha Boudewijn. Dit boek gaat over samen koken, samen eten en samen genieten. Het staat vol met de lekkerste seizoensgerechten, afgewisseld met prachtige beelden uit haar kookatelier. Natascha deelt haar lekkerste recepten geïnspireerd op de streekkeukens van Europa en het Midden-Oosten. Volop inspiratie dus voor diners en lunches met familie, vrienden. Alle gerechten zijn binnen een halfuur klaar, en zijn zonder vlees of vis.

Titel: Share, vier seizoenen samen koken, eten & genieten
Auteur: Natascha Boudewijn
Fotografie: Juliette van Eijsden
Prijs: € 27,95
ISBN: 978 90 230 1479 9
Uitgever: Becht

 

 

 

 

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Goede voornemens? Lees eerst even dit

Minder zoetigheid, minder alcohol, groene thee in plaats van die vijf latte’s die je per dag wegtikt. Aan het begin van het nieuwe jaar nemen veel mensen hun eetgewoontes nog maar eens onder de loep. Maar wat moet je nu geloven over gezonde voeding? We leggen vijf beweringen voor aan emeritus-hoogleraar Voedingsleer Martijn Katan.

Eet maar genoeg E-nummers en je valt er zowat dood bij neer. Rode wijn zit boordevol gezonde antioxidanten. En van pure chocola schiet je libido omhoog. Sla een tijdschrift open, kom op een feestje, kijk op een verpakking: als het op voeding aankomt, word je voortdurend met steeds weer nieuwe beweringen om de oren geslagen.

Misschien wel het meest besproken zijn koffie, alcohol en chocolade. Alle drie natuurlijk zeer geliefd en in meer of meerdere mate verslavend. Niet gek dus dat je het maar wat graag wil geloven als iemand zegt dat het best gezond voor je is. Maar is dat nu ook waar? We zochten vijf artikelen uit van de afgelopen jaren, over onderzoeken naar de gezondheidseffecten van koffie, thee en chocolade. Martijn Katan houdt ze tegen het licht.

WHO: Hete thee en koffie waarschijnlijk kankerverwekkend

Katan: “Dit is al een tijdje bekend, ja. Het is waar: als je vaak echt gloeiend hete dranken drinkt, raakt je slokdarm beschadigd en dat verhoogt het risico op kanker. Maar dan moet het wel écht godsgloeiend heet zijn hoor. Dat gebeurt  in Iran en China, maar in Nederland drinken wij geen kokendhete thee. Als wij slokdarmkanker krijgen is het vooral van alcohol en sigaretten."

'Val af, eet meer chocolade'

Katan: “In principe heeft hij best gelijk: als je alleen nog maar leeft op chocola, rode wijn en koffie zal je vast wel afvallen. Dat geldt ook voor diëten met zo min mogelijk vet, zo veel mogelijk vet, geen brood, alleen maar brood, enzovoort. Er bestaan wel duizend van dit soort diëten, waarbij je jezelf beperkingen oplegt in wat of wanneer of in welke combinatie je voedsel tot je mag nemen. En ze werken allemaal, omdat je niet meer kunt eten waar je zin in hebt. Na een paar maanden wordt dat te saai of te moeilijk en dan ga je weer gewoon eten en kom je weer aan.

Met de bacteriën in de darm heeft het niet zoveel van doen. Het is wel erg in om daar nu onderzoek naar te doen, maar het is ook een hype om alle ziekten van de wereld te wijten aan verkeerde bacteriën in je ingewanden. Wat wel bekend is, is dat een teveel aan antibiotica de goede bacteriën in de dikke darm kan uitroeien zodat er zich foute bacteriën nestelen. Van die foute bacteriën  kunnen mensen flink ziek worden, en dat kan je oplossen door bacteriën – poep dus --  van een gezond iemand  in hun darm in te spuiten. Maar voor obesitas of diabetes werkt het helaas niet zo."

Rode wijn: het geheim voor een langer leven

Katan: “Uit welk jaar komt dit artikel? Rond die resveratrol waar het in dit artikel om draait, is een tijdje een hype geweest. Het deed wel leuke dingen bij muizen, maar voor mensen doet het nog steeds niks. Je hoort vaak dat (rode) wijn gezond zou zijn, maar die mensen die iedere dag een of twee glazen rode wijn drinken, zijn meestal ook hoogopgeleid en welvarend. Ze bewegen gemiddeld veel, roken niet, zijn slank en gaan naar competente artsen, naar wie ze ook goed luisteren. Met andere woorden: als mensen die met mate wijn drinken gezond zijn, komt dat niet door de wijn. Alcohol heeft helemaal geen positieve effecten voor de gezondheid. Feitelijk is het gewoon een kankerverwekkende harddrug. Maar ja, dood ga je toch, en als je af en toe een glaasje drinkt voor de gezelligheid of omdat je het lekker vindt, is daar niet veel mis mee. Zolang je maar niet denkt dat het gezond is."

Zelfs van een klein beetje suiker kan je kanker of diabetes krijgen

Katan: “Als dit waar zou zijn, zou je gelijk mannen in witte pakken naar de groenteboer en de supermarkt moeten sturen om het fruit weg te halen.  Wat een onzin! De suikerfobie is de laatste tijd totaal doorgeslagen. Suiker krijgen we ook binnen als glucose uit bijvoorbeeld bonen en rijst en als glucose en fructose uit fruit. Daar is niks kwalijks aan. Het enige gevaarlijke aan suiker is dat het zo verleidelijk is, waardoor je al snel te veel sap en frisdrank drinkt en koekjes en snoep eet. Dan word je te dik en dat is niet gezond. Het is waar dat er in veel producten waar je dat niet in verwacht kleine beetjes suiker worden gestopt. Ik vind dat onsmakelijk, maar gevaarlijk is het niet."

Koffie helpt bij het afvallen

Katan: “Hier zit een deeltje waarheid in.Er zijn aanwijzingen dat koffiedrinkers minder risico lopen op diabetes. Dat valt niet helemaal te verklaren met dat koffiedrinkers gezonder zouden leven – zoals bij de rode wijndrinkers. Koffie heeft misschien dus een positieve invloed, maar dat je er nu ook van afvalt? Nee, dat is echt niet bewezen. Het helpt natuurlijk wel als je calorierijke dranken zoals sinaasappelsap vervangt door zwarte koffie zonder suiker, maar dat is gewoon omdat je dan minder calorieën binnenkrijgt."

Martijn Katan is emeritus-hoogleraar in de Voedingsleer aan de VU en schreef onder meer Voedingsmythes, waarin veel van dergelijke beweringen aan bod komen, en Wat is nu gezond? waar volgende maand een herziene versie van uitkomt. 

(H)appy new you: deze apps helpen je je doelen te bereiken

2017 gaat jouw jaar worden. Om je alvast op de goede weg te helpen, heb ik tien fijne apps geselecteerd waarmee het waarmaken van al je goede voornemens een eitje wordt. Deze apps gaan 2017 een stuk makkelijker maken.

1. Stoppen met roken wordt een eitje met Quit Buddy

Is het jouw goede voornemen om te stoppen met roken? Heel goed, want dan heb je de eerste stap al gemaakt. Een van de betere apps in de App Store is Quit Buddy. Een persoonlijke coach stuurt je via de app motiverende berichten. Hij vertelt je ook hoe ver je al vooruit bent gegaan en wat dat betekent voor je gezondheid en niet te vergeten voor je portemonnee. Je kunt je resultaten delen op Facebook zodat je vrienden en kennissen je ook kunnen steunen. En als je wil opscheppen, heb je gegevens zoals het aantal dagen dat je niet gerookt hebt, hoeveel geld je hebt bespaard en het aantal niet gerookte sigaretten direct paraat. 

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

2. Nooit meer hoofdpijn aan het einde van de dag dankzij Daily Water

Drink jij net als ik te weinig water op een dag? En heb je als goed voornemen om ervoor te zorgen dat je de 2 liter water per dag haalt? Dan helpt de app Daily Water je. In de iOS-app hoef je alleen maar je glazen water af te vinken als je weer iets hebt gedronken. En om te zorgen dat je die glazen ook daadwerkelijk drinkt, kun je via het tabje schema in de app aangeven hoe laat je notificaties wilt ontvangen dat je weer een slok moet nemen. 

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS 

3.    Gezonder eten met Kitchen Stories

Een app die niet in dit lijstje mag ontbreken, is Kitchen Stories. Een heel jaar lang hoef je niet na te denken wat je gaat eten, want deze app staat bomvol lekkere recepten. Bovendien kun je heel makkelijk zoeken op alle gerechten in de app. Is een van je goede voornemens om gezonder te gaan eten dit jaar? Dan kun je zelf een 'kookboek' in de app samenstellen met je favoriete gerechten. En het fijnste van alles, is dat deze mooie app gewoon lekker gratis is.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

4. Zweten met Kayla Itsines

Een doel van mij is om dit jaar een stuk sportiever te worden en die kerstkilo’s eraf te trainen. Als ik alle BBG-ers (Bikini Body Guiders) mag geloven moet dat met Kayla wel lukken. Aangezien ik te lui was om haar fysieke guides te volgen, ga ik dit jaar voor het digitale exemplaar inclusief tutorials, notificaties, motivatie en recepten.
De app is vrij prijzig maar daardoor voor mij een stok achter de deur. Dit jaar gaat het lukken. Vanaf 6 januari start Kayla weer met een nieuwe groep BBG-ers. Binnen 8 weken voel jij je een stuk fitter en ben je dichter bij je bikini body. 

Prijs: €19,99 per maand of €54,99 voor 3 maanden.
Beschikbaar voor: iOS & Android


5. Leer dit jaar een nieuwe taal met DuoLingo

2017, het jaar dat je een nieuwe taal gaat leren zonder dat je iets hoeft te kosten. Op mijn bucketlist staat ieder jaar weer dat ik graag een nieuwe taal wil leren. Nu ben ik begonnen met basic Zweeds waarbij een Zweeds vriendinnetje mij helpt. Maar met de app Duolingo kan je kiezen uit verschillende talen. Altijd al Frans, Spaans, Duits, Portugees, Deens of Italiaans willen leren? Dan is de app DuoLingo perfect. Je kiest een taal en vervolgens begin je met de basics. Hoe verder je komt, hoe ingewikkelder het wordt. Naast je schrijfvaardigheid wordt ook je uitspraak getest en kan jij straks tijdens je vakantie in Italië zonder moeite de weg vragen of een heerlijk feestmaal bestellen.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

6. Al je geldzaken op orde met Spendee

Ben je afgelopen jaar iets te enthousiast geweest met shoppen? Spendee gaat ervoor zorgen dat je in 2017 beter met je geld omgaat. Je kan in de app precies aangeven wat je uitgeeft en wat er binnenkomt (vinden we het belangrijkste natuurlijk). Spendee geeft je vervolgens wekelijks of maandelijks een overzicht van al je financiën. Wanneer je iets koopt, kun je dit direct in je overzicht toevoegen door er een foto en de prijs bij te zetten. Zo hoef je op het einde van de maand niet te schrikken als je op je bankrekening kijkt. Je kan ook makkelijk terugkijken waar jij je hard verdiende centen aan uitgeeft. Lijkt mij een goed idee om mee te starten in het nieuwe jaar.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

7.    Train jezelf slim met Brainwars

Het is belangrijk om je brein fit te houden dus laten we dat vooral niet vergeten in 2017. Met Brainwars train je je hersenen om ze optimaal te kunnen gebruiken in het nieuwe jaar. De trainingen, in spelvorm, van Brainwars speel je tegen andere spelers over de hele wereld. De speler die de minste fouten maakt en het snelste antwoord geeft, wint. Met Brainwars kan je maar liefst 16 trainingen voor je hersenen doen, je zult je dus niet snel vervelen. Je kunt je hersenen trainen op: snelheid, kritisch vermogen, rekenen, nauwkeurigheid, observatievermogen en je geheugen. Laat die hersenen maar kraken.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

8. Leer hoe 'gezond' je beautyproducten zijn met Think Dirty

Het bewaarmiddel in veel cosmetische producten blijkt mogelijk ongezonder te zijn dan we hadden gedacht meldt Live Sience. Gelukkig is er een app die je precies laat zien of de beautyproducten die je in de badkamer hebt staan deze chemische stoffen bevatten. Think Dirty is er om je een beter inzicht te geven op alle namen die op een verpakking staan, maar waarvan je geen idee hebt wat het nou eigenlijk inhoudt. Met deze app kom je er makkelijk achter of er schadelijke of goede ingrediënten in jouw beautyproducten zitten. Onder het tabblad "You may Also Love" staat een lijstje van producten die in de "groene zone" vallen en dus goed voor jou en je lichaam zijn. Dus sta je dit jaar in de drogist, neem de Think Dirty app erbij, scan je product en kijk waar je jouw lichaam aan bloot stelt. Goed voor jezelf en goed voor het milieu.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android (bèta-versie)

9. Haal al je deadlines dankzij Todoist

Moeite met deadlines? En heb je jezelf als doel gesteld in 2017 geen enkele deadline meer te missen? Dan is Todoist een hele fijne app. Je kan hem niet alleen op je smartphone, maar ook op je desktop installeren. Zo kun je overal precies zien welke taken er nog open staan. Ook fijn: je kunt andere mensen toevoegen aan je todo-lijstjes, zo kun je zien wie waar nog mee bezig is. 

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

10. Ontspannen met Headspace

Merk je dat je nogal snel gestrest bent? Nergens voor nodig. Andy Puddicombe, meditatie-goeroe, helpt je tien dagen lang met mediteren. Wees niet bang, de app is totaal niet zweverig, maar zorgt ervoor dat je in een korte tijd weer ontspannen bent en van je vervelende stress-gevoel af bent. 

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

Nina Verberne is tech blogger bij EditieNL. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige know-how te delen!

Weekendagenda

Jip, Janneke en nog veel meer ...

Wie kent Fiep Westendorp niet? Van Jip en Janneke en Puck van de Petteflat tot reclames voor de KLM. Zij drukte een stempel op (kinder)illustraties voor een hele generatie in geheel Nederland en gelukkig kom je haar creaties, dankzij de samenwerking met de HEMA, nog dagelijks tegen. In Museum de Fundatie in Zwolle is een mooie tentoonstelling ingericht met originele tekeningen; in het Stadsschouwburg in Nijmegen wordt zij op 15 januari in het zonnetje gezet tijdens het Hieperdepiep Festival: een theaterstuk vanaf 2 jaar. Een mooi eerbetoon aan een fantastische kunstenaar: 100jaarfiepwestendorp.nl.

Topstukken in Veendam

Van Leonardo de Vinci en Van Eijck tot Schiele en Warhole: in Veendam hangen de 200 'masterpieces' van de kunstwereld. Althans, reproducties ... toch geeft deze tentoonstelling een heel goed beeld van de ontwikkeling en diversiteit van de schilderkunst door de eeuwen heen. Echt een lesje kunstgeschiedenis: leerzaam en leuk! En waar zie je nu al die topstukken tegelijkertijd in één museum? 200greatestpaintings.com.

Aan tafel!

Maastricht is eigenlijk het gehele jaar door al hét bourgondische middelpunt van Nederland. Vanaf komende zondag gooien ze er nog een schepje bovenop: Maastricht aan tafel barst dan los. Wees er tijdig bij, want een driegangenmenu voor een bedrag van € 25,55 is - bij restaurants waar je voorheen nauwelijks naar binnen durfde te kijken - echt een buitenkansje. Ook kun je in een van de vele gezellige cafés aanschuiven voor een Borrel & Bite (€ 11,55). Voor meer informatie: maastrichtaantafel.nl.

Avonturen beleven in een fort

In het GeoFort in de Betuwe kun je de laatste dagen van de vakantie nog volop op avontuur. Doe mee met de QR-codespeurtocht, teken je eigen landkaart of kraak de code van het doolhof in de donkere gangen van het fort. Natuurlijk mét kampvuur en warme chocolademelk. www.geofort.nl.

Van Mondriaan tot Dutch Design

Door het hele land wordt komend jaar gevierd dat De Stijl 100 jaar bestaat. In het Provinciehuis in Utrecht is op 2 januari de aftrap gegeven voor tentoonstellingen die rond dit thema in het hele land worden georganiseerd. Naast de bekende plekken, zoals het Rietveldhuis in Utrecht, het Stedelijk Museum Amsterdam en het Gemeentemuseum in Den Haag, doen ook Harderwijk, Amersfoort - waar Mondriaan is geboren - en nog veel meer plaatsen mee. Ook zal De Stijl op veel plekken gewoon in het straatbeeld tevoorschijn komen. Kijk op mondriaantotdutchdesign.nl voor alle evenementen. 

 

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!