Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 51, 2016 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Levenslessen uit het hospice: 'Ik ben gelukkiger dan ooit'

Kerst is de tijd om samen met je vrienden en familie terug te blikken op het afgelopen jaar. Door de balans op te maken, weet je wat je in de toekomst anders wil aanpakken. Maar wat als je nog maar weinig toekomst over hebt? Hospice-medewerkers Marian en Patricia praten dagelijks met mensen voor wie dit waarschijnlijk hun laatste kerst is. En de ongeneeslijk zieke Edwin vertelt hoe hij zelf terugkijkt op zijn leven: ‘Ik ben gelukkiger dan ooit.’

Maximaal vijf jaar, mits hij zich zou laten behandelen. Deze diagnose kreeg Edwin Stokkink (46) anderhalf jaar geleden. Zich laten behandelen heeft hij niet, althans niet met chemotherapie. Wel kreeg hij tal van antibioticakuren omdat hij, nog steeds, bijna elke twee maanden een longontsteking heeft. En hij onderging een operatie. Toch zegt Stokkink: “Ook al zit mijn hele lijf vol kanker, ik heb niet het gevoel dat ik dood ga. Al is het wel duidelijk dat ik nooit meer beter zal worden.”

Hij probeert het uit te leggen en weet dat het anderen misschien vreemd in de oren klinkt. Zou hij niet bezig moeten zijn met zijn bucket list afwerken, met afscheid nemen, met reflecteren en overpeinzen? Nee, zegt Stokkink. “Ik voel zoals ik me voel.” Hij leeft met de dag en is eigenlijk gelukkiger dan ooit, zegt hij, met zijn nieuwe vriendin en toekomstplannen, waarover later meer. Spijt heeft hij nergens van. “Je doet bepaalde dingen op een bepaald moment in je leven en dat kun je toch niet meer veranderen.” Hij richt zijn energie liever op het nu.

Het klinkt nuchter en in balans, maar Stokkink heeft een flinke, emotionele weg afgelegd. “Ik heb ook heus wel eens slechte momenten, maar ik denk dat ik die diagnose kanker nodig had om tot mijzelf te komen.” Toen hij hoorde dat hij een tumor in zijn longen en botkanker had, was hij net bezig met het overnemen van een discotheek. Hij werkte tachtig uur per week, at ongezond en veel vlees, had veel stress. “Ik pleegde roofbouw op mijn lichaam.” Na de diagnose stortte hij helemaal in en na een week ging het weer, zo vertelt hij. “Ik ben toen gezonder gaan leven en vooral bewuster. Eigenlijk ben ik elke dag heel bewust bezig met leven.”

Hij sport, voor zover dat gaat, is net verhuisd en geniet van alle kleine dingen. Grote auto’s rijden en veel geld verdienen is niet meer belangrijk. “Dat soort dingen boeien je op een gegeven moment niet meer.” Zijn gezinsleven is wat telt. Stokkink heeft twee dochters van 14 en 17 jaar. “Ik ben nergens anders zo trots op als die meiden. En op mijn nieuwe vriendin.” Vorig jaar leerde hij haar kennen. Noch voor Stokkink noch voor zijn nieuwe liefde speelt de mogelijk aanstaande dood een rol in hun leven. “Ik leerde haar kennen toen het redelijk ging. Zij is mijn maatje, mijn vriendin en staat helemaal achter mij.”

Door zijn ziekte, en deels door hulp van anderen, heeft Stokkink leren praten over zijn emoties. Dat kost hem geen moeite meer. Op zijn blog praat hij open over alles wat hij meemaakt. Zoals over die bucket list waarvan veel mensen verwacht hadden dat hij die zou hebben. Op 1 staat ‘genezen’. “En daarmee is de lijst af.” Later schrijft hij: “Genezen van kanker is niet mijn doel. Er mee leren leven wel.”

Hij schrijft verder over operaties die hij wel of niet wil ondergaan. Over slechte en goede momenten. Over die keer op de camping dat hij ’s nachts veel bloed ophoestte: “Alsof ik tomatensoep aan het spugen was. Ik hoestte bloed op. Uit het niets (...) Bij het opstaan wist ik wat er was. Het is het verwerken van mijn weggestopte verdriet en woede. We hebben even overwogen om naar de arts te gaan, maar ik ga liever naar zee zoals gepland.”

Omdat niemand met zekerheid kan vaststellen wanneer hij zal overlijden, maakt Stokkink nog toekomstplannen. Hij overweegt een zware longoperatie, met veel risico’s zoals ontstekingen in zijn hart, in maart. Zijn tumor bleek na een vorige operatie toch weer gegroeid. Tot die tijd wil hij even rust. Hij is nu bezig met het opzetten van een stichting.

Een bevriende ondernemer helpt hem bij het opzetten. Deze maand wordt gestart met de bouw van een sloep waarmee kankerpatiënten en eventueel hun familie een paar uur gratis kunnen varen. “Zij hebben het al moeilijk genoeg na het horen van hun diagnose. We laten ze even vergeten dat ze patiënt zijn en geven ze een mooie ervaring.” Stokkink wil zelf de schipper zijn, als zijn gezondheid dat toelaat. In april moet de sloep vaarklaar zijn. “En dan zien we wel.”

Verhalen uit het hospice: 'Het verbaast me hoe sterk en positief onze patiënten zijn'

“Het is een intieme fase, die laatste. Je voert gesprekken over het leven en met name de mooie momenten worden gedeeld. Sommigen zijn boos, anderen verdrietig of strijdbaar. Wat ik zo bewonderenswaardig vind, is dat deze jonge mensen zeggen: elke dag is er één, morgen zien we wel weer.” Verpleegkundige Patricia van Geest (27) werkt in hospice Xenia in Leiden, waar jongeren met een beperkte levensverwachting de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Dit hospice werd in 2009 opgericht toen bleek dat er voor jongeren tussen de 16 en 40 nog niet zoiets bestond. Het verbaast Patricia soms hoe sterkt en positief hun patiënten zijn: “Noem het een soort bewustwording: dit is het en we maken er het beste van.” Ze hebben vaak zelf al eerder dan hun familie geaccepteerd dat hun leven eindig is, zegt zij.

Patiënten heten hier gasten, het personeel loopt in gewone kleding rond. Het interieur is modern en fris en regels zijn hier zo min mogelijk. Wil een gast even naar de kroeg, dan wordt dat geregeld. Soms zijn die gasten nog geen 16 jaar oud en terminaal ziek.

Van Geest stelt voorop dat niet één gast hetzelfde is. Waar de een voluit praat over het verleden en zijn angsten, is de ander juist gesloten. “Voor ons is dat aftasten en hier een weg in vinden. Wij doen er alles aan om iemand op een mooie en respectvolle manier bij te staan.” Haar betrokkenheid verschilt per keer. “Onze rol is soms heel verzorgend, andere keren worden wij juist bij intieme gesprekken betrokken, ook met familie erbij. Thuis hebben ouders van een ziek kind vaak alleen energie en aandacht voor het verzorgen van hun kind. Wij nemen die zorg en stress weg, waardoor een moeder weer echt moeder kan zijn en zich kan richten op het afscheid nemen.”

Marian de Bruin (51) werkt al twaalf jaar als palliatief verpleegkundige, op dit moment bij Hospice Rozendaal. Hier komen mensen die zeer ernstig ziek zijn. Ze zijn zo tussen de 40 en 80 jaar en hebben vaak kanker. Ze kunnen 24 uur per dag een beroep doen op gespecialiseerde verpleegkundigen en er is een pastoraal medewerker aanwezig. Therapeuten helpen mensen die moeite hebben met de dood, angsten, loslaten. Of ze staan families bij waar spanningen zijn ontstaan vanwege de zorg voor en de naderende dood van een familielid.

Volgens haar is taak één in die laatste fase pijn wegnemen. “Bij ons staat de fysieke zorg voorop, want wie voortdurend heel misselijk is of pijn heeft kan in die laatste fase niet eens over het leven praten. Bovendien kunnen mensen hun ziekte en de dood ook niet accepteren als ze zich fysiek heel beroerd voelen.”

Pas als het lichaam onder controle is, krijgen mensen vertrouwen en geven ze aandacht en tijd aan de psyche. “Familie en naasten spelen dan een ongelooflijk belangrijke rol.” Over de dood praten gaat volgens De Bruin eigenlijk tussen de bedrijven door. “Toch houden veel mensen vragen over sterven voor zichzelf, terwijl je dan wel ziet dat iemand bang is.”

De Bruin is zelf inmiddels vertrouwd geraakt met de dood. “Ik kan mensen vertellen dat het een rustig proces is. Je raakt steeds meer naar binnengekeerd. Op het laatst raken lichaam en geest versuft. Soms loopt het lichaam daarbij vooruit op de geest.”

Acceptatie is het doel van de medewerkers van dit hospice, “maar er bestaat geen goede manier van doodgaan. Sommige mensen kunnen het gewoon niet accepteren, gaan worstelend dood. Dat is per persoon zo verschillend.” Net zo verschillend zijn de gesprekken in de laatste fase. “Sommige mensen willen hun leven afronden en voeren laatste gesprekken met mensen en organiseren alles nog zelf. Anderen willen schoon schip maken, al hebben de meesten daar aan het einde de energie niet meer voor.”

Patricia van Geest van Xenia spreekt van dankbaar werk. “Natuurlijk raakt het mij wel als heel jonge mensen overlijden. Je mag gelukkig ook best hier en daar een traan laten in ons werk. Ik voel me vooral vereerd dat ik nog iets kan doen voor onze gasten. Weet je, zonder mij gaan ze ook wel dood, maar ik mag samen met de familie zorgen dat dat laatste stukje leven mooi verloopt.”

Zwaar is het soms wel, zegt Marian de Bruin. Bijvoorbeeld als een moeder met twee kindjes van 2 en 4 jaar afscheid moet nemen en zij ziet hoe die moeder worstelt met loslaten. Maar ook zij is uiteindelijk dankbaar voor wat ze nog kan kan betekenen op het laatst - 'hartenwerk' noemt ze het.

Door Maaike Homan

*De mensen op de grote foto komen niet voor in dit verhaal

 

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

La La Land: sprankelende musical met een groot hart

Film van de week: La La Land
Regie: Damien Chazelle
Met: Ryan Gosling, Emma Stone, John Legend
Waardering: 5 sterren

Mia wil dolgraag actrice worden, maar werkt in een koffietentje op een groot studioterrein in Hollywood. Buiten haar ondankbare werk om haast ze zich van de ene auditie naar de andere. Daar is ze niks meer dan een anoniem stuk vlees, dat een paar zinnen mag voordragen tegenover wat norse producenten. Haar pad kruist dat van Sebastian, een gepassioneerde jazzpianist. Hij fantaseert over een eigen club, waar alleen pure jazz gespeeld mag worden, ook al valt daar volgens zijn vrienden en familie geen droog brood mee te verdienen.

Met La La Land brengt filmmaker Damien Chazelle een liefdevolle ode aan ploeterende kunstenaars, wiens leven vol ideeën en talent, maar vooral ook tegenslagen en teleurstellingen kan zijn. De wens om door te breken als muzikant of actrice kan immers nog zo groot zijn, als je niet op het juiste moment op de juiste plek bent, ben je slechts een van de velen die met een grote droom, maar een lege portemonnee in Hollywood rondloopt. Mia en Sebastian vinden elkaar terwijl ze met hetzelfde vraagstuk worstelen. Blijven proberen of water bij de wijn doen? Ze zijn elkaars klankbord, rem én versnelling. Want soms vraagt het leven om een compromis, soms ook niet.

Chazelle maakte eerder het steengoede drama Whiplash,waar ook het keiharde knokken voor een droom centraal stond. Dat hij met dit thema nog niet klaar was, wordt duidelijk met deze sprankelende musical, die zowel de zoete als de zure kant van het streven naar succes laat zien. Zoet zijn de dromen, de verlangens, de liefde voor kunst. Zuur is de harde realiteit van een ongeïnteresseerde buitenwereld.

Hoofdrolspelers Ryan Gosling en Emma Stone spelen voor de derde keer samen en zijn een heerlijk stel om naar te kijken. Ze kibbelen, tortelen, dansen en zingen alsof hun leven ervan af hangt. Beiden gebruik makend van een breed palet aan emoties. Als Sebastian en Mia vullen ze elkaar perfect aan. Hij is stuk eigenwijs dat er niks voor voelt om water bij de wijn te doen. Zij is door alle afwijzingen gaan twijfelen aan haar kunnen. Ze duwen elkaar omhoog in een rijke, prachtig gedraaide film met een groot hart en een flinke dosis levenslust. La La Land voelt als een warme zonnestraal in deze donkere decemberdagen.

 Door Kita van Slooten

Volg Weekend Magazine op Facebook. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Hollywoods leukste setjes

Sommige filmsterren bevalt het samenwerken zo goed dat ze het niet bij één keer laten. Onderstaande filmsetjes vielen elkaar meerdere malen in de armen en gaan ook buiten de set reuze gezellig met elkaar om. Die onderlinge vriendschap en liefde zorgt voor een knetterende chemie op het witte doek. Wat weer fijn voor ons is, want daar worden films alleen maar beter van.

Emma Stone en Ryan Gosling
Dat La La Land nu al Oscarfavoriet is, heeft zeker ook te maken met het steengoede acteerwerk van dit knappe duo. Eerder zagen we ze samen in Gangster Squad en natuurlijk Crazy Stupid Love, waarin Emma's personage geshockt reageert op het gespierde bovenlijf van Ryan. "Serieus? Je lijkt wel gephotoshopt!", roept ze uit. De twee hebben een goede komische timing samen, ook als de camera's uit zijn. Ze plagen elkaar voortdurend en geinen in interviews heel wat af. Maar ook voor meer serieuze zaken kunnen ze op elkaar bouwen. Zo laat Emma graag scenario's waar ze over twijfelt aan Ryan lezen omdat ze zijn mening op prijs stelt. "Zijn kijk op de zaak is heel puur en eerlijk. Ik houd echt van zijn brein."

Kate Winslet en Leonardo DiCaprio
Toen Leonardo DiCaprio begin dit jaar de Oscar voor beste acteur won, was het Kate Winslet die van haar stoel sprong en met tranen in haar ogen keihard voor hem stond te klappen. De vriendschap tussen deze twee sterren is hecht en gaat al twintig jaar mee, vanaf het moment dat ze elkaar leerden kennen op de set van Titanic. Als Rose en Jack beleefden ze een epische romance, maar in het echt is hun relatie puur platonisch. In 2008 waren ze opnieuw samen te zien in het romantische drama Revolutionary Road. Toen Kate daar een Golden Globe voor won, richtte ze zich in haar dankwoord tot haar maatje Leonardo: "Leo, ik ben zo blij dat ik hier mag staan en jou kan vertellen hoeveel ik van je hou. Dat doe ik met heel mijn hart, eerlijk waar."

Goldie Hawn en Kurt Russell
Waar in Hollywood de ene relatie na de andere sneuvelt, vormen Goldie Hawn en Kurt Russell al 33 jaar een stel. Ze ontmoeten elkaar in de jaren zestig, op de set van de musical The One and Only, Genuine, Original Family Band. Zij was 21, hij was 16. Ze vonden elkaar leuk, maar hij was nog een broekie en dat zag Goldie niet zitten. In 1983 bracht het lot hen opnieuw samen voor de film Swing Swift. Toen sloeg de vonk definitief over en sindsdien zijn ze samen. Dat leverde in 1987 nog een film op, namelijk de romantische komedie Overboard. Goldie tweette vorig jaar hoe zij en Kurt op de bank waren gekropen om nu pas voor het eerst die film samen te kijken. Klinkt als een heerlijk nostalgisch avondje!

Jennifer Lawrence en Bradley Cooper
Deze twee kunnen niet zonder elkaar. Al in vier films maakten ze samen hun opwachting; Silver Linings Playbook, American Hustle, Serena en Joy. Ook op de rode loper vormen ze een prachtig paar, maar wie denkt dat er iets broeit, komt bedrogen uit. Op de vraag wat het geheim is van hun chemie en goede werkrelatie heeft Jennifer een simpel, maar duidelijk antwoord: "Geen seks." Bradley sluit zich daarbij aan door grappend te roepen dat hij niet van plan is om ooit met zijn sexy tegenspeelster het bed te delen. Ze houden het liever bij vriendschap en die koesteren ze beiden enorm. Bradley: "Als je iemand ontmoet voel je meteen of je een prettige dynamiek samen hebt." En die hebben ze zeker.

Meg Ryan en Tom Hanks
In de jaren negentig waren Tom Hanks en Meg Ryan zonder twijfel de koning en koningin van de romantische komedie. Het begon allemaal in 1990 met de maffe film Joe Versus the Vulcano, waarin ze voor het eerst een stelletje speelden. Later volgden Sleepless in Seattle en You've Got Mail, twee klassiekers. Tom is nog altijd een van Hollywoods lievelingsacteurs, terwijl het de laatste jaren rondom Meg vrij stil is geworden. Maar toen zij hem vroeg voor een klein rolletje in haar regiedebuut Ithaca (2015) aarzelde Tom geen moment. Hij maakte tijd vrij in zijn drukke schema om zijn goede vriendin te helpen, die dankbaar reageerde. "Hij is zo'n schat, want hij had dit niet hoeven doen. Hij deed het uit pure vriendschap. Ik houd echt heel veel van hem."
 

Door Kita van Slooten

Driving home for Christmas

In samenwerking met Renault

Kerst begint vaak al in de auto. Een achterbak vol cadeautjes en lekker eten, kids op de achterbank, je geliefde naast je. Kerstliedjes luisteren, het afgelopen jaar doornemen en je verheugen op het samenzijn met de hele familie. 'Eigenlijk heeft je auto dezelfde kwaliteiten als je huiskamer. En dan brengt 'ie je ook nog ergens naartoe.'

“Driving home for Christmas /  Oh I can't wait to see those faces” zingt Chris Rea in zijn beroemde liedje. Pure kerstvoorpret, die voor veel mensen herkenbaar zal zijn. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen legt uit hoe dat komt: “Een auto is je eigen territorium. Hier kan je jezelf zijn, waan je je ongezien, voel je je beschermd tegen de buitenwereld. Juist ook rond deze tijd: het zal wel niet sneeuwen met Kerst, maar je bent toch warm en comfortabel, terwijl het buiten guur is. Je kan 'm ook helemaal eigen maken, met de muziek die je leuk vindt of een shirt van je favoriete voetbalclub.”

En voor veel mensen, vertelt Tertoolen, gaat het zelfs nog iets verder: “Psychologisch gezien is er sprake van identificatie: alles wat je auto kan, kan jij. Hij maakt je sneller en groter, jij voert de controle. En door de koplampen, die op ogen lijken, is het ook heel makkelijk om allerlei menselijke eigenschappen aan je wagen toe te dichten. Een auto kan schattig ogen, of juist heel zelfverzekerd. Op die manier is het eerder een soort huisdier, een gezinslid, veel meer dan een stuk staal op wielen.”

Kerstvoorpret in de praktijk

Wie: Axel (45)
Van: Bussum
Naar: Roermond
Met: vrouw en kinderen (11 en 13)

“We rijden op Eerste Kerstdag naar mijn schoonmoeder. Het is niet een vreselijk lange rit, we doen er vijf kwartier over ongeveer. Mijn kinderen vermaken zich inmiddels zelf goed op de achterbank, filmpjes kijken of met vrienden chatten. Gezellig is het zeker! We proberen altijd allemaal als eerste de televisietoren van Roermond te spotten, daar woont mijn schoonmoeder vlakbij, dus dan weten we dat we er bijna zijn. We draaien kerstliedjes op Spotify en mijn vrouw heeft meestal wel wat te snaaien bij zich, kerstkransjes en ander lekkers. En we zitten natuurlijk al in ons nette pakkie, zodat we een beetje goed gekleed aan het diner verschijnen. In de auto is het dus al een beetje een feestje.”

Wie: Marije (37)
Van: Rotterdam
Naar: Nieuw Haamstede
Met: man en kind (6)

“Kerst begint dit jaar voor ons letterlijk in de auto. We hebben net een nieuw huis laten bouwen en op de 24e gaan we verhuizen. Een hectische tijd dus, met nog weinig tijd voor het traditionele kerstgevoel. Maar op Eerste Kerstdag rijden we naar Zeeland, naar mijn ouders, en dan gaan we helemaal los. Keihard de CD met kerstliedjes aan en samen meeswingen op Jingle Bells en Stille Nacht, in onze mooie feestkleren natuurlijk. We nemen een hele hoop lekkere hapjes mee, net als iedereen in de familie. Mijn zoontje houdt, net als ik, echt van Kerst. Hij zat voorheen op een christelijke school, en de verhalen rond Kerstmis hebben een diepe indruk op hem gemaakt. Hij vindt ook niet dat het om de cadeautjes draait, maar om de kerstgedachte: vooral even echt lief voor elkaar zijn. Eenmaal in Zeeland gaan we uitwaaien op het strand en daarna samen eten rond de open haard. Ik kan wel een flinke dosis kerstsfeer gebruiken en kan dus niet wachten tot het zondag is en we in de auto zitten!”

Advertisement

Winterbombe

In samenwerking met Kosmos Uitgevers

Dit mooie dessert is van Jamie Oliver en staat in zijn nieuwe boek Jamie Oliver’s Kerstkookboek. De dessertbom kun je van tevoren maken, en dat is fijn want dat kun je meer van de avond genieten in plaats van gestrest in de keuken staan. Hij ziet er fantastisch uit en is superlekker, met chocola, kersen en pistachenootjes. Succes verzekerd!

Voor 12 personen
Bereidingstijd: 20 minuten + invriezen

Ingrediënten:

 • 2 bakken vanilleroomijs van 500 gram van goede kwaliteit
 • 1 kilo panettone
 • 125 ml vinsanto
 • 3 volle el frambozenjam van goede kwaliteit
 • 100 gram kersen op siroop uit een pot
 • 75 gram gekonfijte clementines (of ander fruit)
 • 1 clementine of mandarijn
 • 50 gram gepelde pistachenoten
 • 300 gram pure chocolade (70%) van goede kwaliteit
 • 25 gram boter

Bereiden:

Haal het ijs uit de vriezer en laat het een beetje zacht worden, terwijl je met de rest aan de slag gaat. Bekleed een puddingvorm van 2 liter met drie lagen plasticfolie. Snijd met een kartelmes vier dikke, ronde plakken van 2 cm van je panettone en snijd ze doormidden. Je houdt wat panettone over, dus bewaar dat voor een andere keer. Leg zes van de plakken panettone in een enkele laag in de kom en druk overlappende randjes aan. Sprenkel er een beetje vinsanto op, laat het even intrekken en smeer met de achterkant van een lepel een laagje jam op de plakken.

Laat de kersen uitlekken en snijd de gekonfijte clementines in plakjes. Rasp de schil van de verse clementine boven een schoteltje en houd apart, pel de vrucht en snijd hem in dunne plakjes. Schep 1 bak ijs in de vorm en spreid het in een dikke laag uit. Strooi er de pistachenoten, kersen en plakjes geglaceerd fruit op, en leg er een laagje clementineplakjes op. Schep er de tweede bak ijs op en spreid het vlug uit, zodat het niet helemaal smelt. Leg de resterende plakken panettone op het ijs, sprenkel er de rest van de vinsanto op en dek de kom strak af met plasticfolie. Druk er stevig met een bord op om alles wat compacter te maken, leg er een gewicht op en zet de bombe een nacht in de vriezer, of tot je hem nodig hebt.

Haal de waanzinnige winterbombe ongeveer 20 minuten voor het serveren uit de vriezer, stort hem op een mooie schaal en laat hem een klein beetje ontdooien (in de ijskast bijvoorbeeld). Breek de chocola in stukjes, doe ze met de boter in een hittebestendige kom en zet die op een pan zacht kokend water. Roer er als alle stukjes gesmolten zijn de geraspte clementineschil door en giet de  chocoladesaus over de bombe, zodat hij langzaam naar beneden druipt en het er heerlijk uitziet. Serveer de extra saus er in een kannetje bij.

CALORIEËN VET   VERZ. VET EIWIT  KOOLHYD.  SUIKERS   ZOUT    VEZELS

648 kcal        31,9 g  15,2 g       11,3 g   78,1 g           48,7 g        0,5 g        5,8 g

Jamie Oliver’s Kerstkookboek
Jamie Oliver helpt je met Jamie Oliver’s Kerstkookboek om tijdens de feestdagen de lekkerste gerechten zónder stress op tafel te zetten. Want wat is er nu fijner dan tijdens het kerstfeest relaxed te kunnen genieten van een heerlijk kerstmenu? Het mooie kookboek zal je inspiratiebron én hulplijn zijn deze kerst. Het staat vol heerlijke recepten voor de feestdagen, van echte kerstklassiekers met een Jamie-twist tot vegetarische hoofdgerechten en gezonde traktaties. En natuurlijk ontbreken de recepten voor het kerstontbijt en de desserts niet. Jamie’s kerstkookboek zorgt ervoor dat je relaxed kunt genieten van de feestdagen!

Titel: Jamie Oliver’s Kerstkookboek
Auteur: Jamie Oliver
ISBN: 9789021564289
Prijs: € 29,99
Uitgever: Kosmos Uitgevers

 

 

 

 

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Ontvangen kan je leren: 'Heb de moed om imperfect te zijn'

December is bij uitstek een maand waarin we veel aan onze naasten geven. Dat betekent ook dat we veel ontvangen. Een kerstcadeau aannemen is niet zo ingewikkeld, maar complimenten of gunsten vinden we al een stuk ingewikkelder. Waarom kunnen we niet gewoon heel blij zijn wanneer iemand iets aardigs voor ons doet? ‘Vaak ligt er een laag zelfbeeld aan ten grondslag’, zegt psycholoog Robert Haringsma.

'Wat zie je er goed uit!' of 'Wat heb je dat slim aangepakt.' Kun jij met een grote glimlach dankjewel te zeggen? Zo ja? Hartstikke goed! Psychologe Sabine Wilhelm schrijft in haar boek Feeling good about the way you look dat complimenten aannemen niets te maken heeft met ijdelheid of arrogantie. Het betekent simpelweg dat je bereid bent andermans positieve mening over jou te accepteren. Dat lukt lang niet iedereen.

'Het begint met een zenuwachtig gevoel in mijn buik. Daarna ga ik alles in mijn hoofd weerleggen', zegt Dirk Peek (33) uit Utrecht. Hij legt uit wat er gebeurt als iemand hem complimenteert met goed volleybalspel of werk. 'In mijn hoofd klopt het niet wat die persoon zegt. Dus ga ik motieven zoeken waarom iemand mij een compliment geeft. Hij zegt dat vast omdat hij denkt dat ik het nodig heb, niet omdat hij het meent.'

Dirk kampt al van jongs af aan met een laag zelfbeeld. 'Ik vond mezelf niet goed genoeg, waardoor ik situaties uit de weg ging waarbij ik misschien afgewezen kon worden.' Het begon met zijn vertrek uit Jong Oranje (volleybal). Hij ging van basisspeler naar bankzitter en zag zijn concurrenten sterker worden. 'Ik koos de makkelijke weg en vertrok zelf. Alles beter dan de pijn van afwijzing te moeten doorstaan. Met school deed ik hetzelfde. Ik koos voor mbo terwijl ik hbo prima had aangekund.'

Psycholoog Robbert Haringsma (33) van praktijk De Psycholoog in Amsterdam ziet regelmatig patiënten met vergelijkbare verhalen als die van Dirk. 'Iedereen heeft weleens een ongemakkelijke situatie meegemaakt waarbij je niet weet of je een compliment of cadeau moet accepteren. Maar bij mensen die daar structureel moeite mee hebben, is vaak iets meer aan de hand. Je ziet dat zij weinig zelfwaardering hebben en/of kampen met depressieve gevoelens. Er zijn ook mensen die moeite hebben met ontvangen, omdat ze hier –in tegenstelling tot geven- geen controle over kunnen uitoefenen. Ze geven of presteren liever met als doel aardig gevonden te worden. Het is een symptoom van een onderliggend probleem: ze hebben moeite te geloven dat ze goed genoeg zijn', zegt Haringsma.
Wanneer iemand aan zo’n persoon zijn waardering laat blijken, gaat hij dat bagatelliseren. Ze denken: wie ben ik dat ik deze liefde of aandacht verdien? Of ze doen aan verwachtingsmanagement: ze zijn zo bang om afgewezen te worden, dat ze zichzelf gaan afwijzen. Het niet voldoen aan verwachtingen van anderen doet zo’n pijn, dat ze situaties waarbij ze moeten presteren uit de weg gaan.

"Ik wist toen: of ik zoek hulp of ik ga dood"

Dirk begon zijn onzekerheid met alcohol te verdoven. 'Door drank voelde ik me wel de persoon die ik wilde zijn.' Langzaam ging het bergafwaarts. Hij raakte verslaafd, versierde vrouwen bij de vleet en snoof en slikte alles wat los en vast zat. Precies drie jaar geleden raakte hij een dieptepunt. ‘Mijn vriendin had me uit huis gezet, ik mocht van mijn moeder niet aan het kerstontbijt verschijnen. Ik kwam thuis na een avond werken onder invloed en ik wilde niet meer. Ik voelde me uitgespuugd. Ik wilde niet meer vechten of me anders voordoen. Ik wilde niet meer leven.'

BETER LEREN ONTVANGEN

We kunnen beter ontvangen als we ons daartoe waardig achten. In de praktijk waar Harringsma werkzaam is, stimuleren ze een positiever zelfbeeld op twee manieren:

1. Actief werken aan zelfvertrouwen
Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, is er sprake van een verstoord evenwicht van het beeld van je sterke en zwakke eigenschappen. Via actieve training leren we patiënten bewust tegen zichzelf zeggen wat ze wel aan zichzelf waarderen wanneer ze zichzelf naar beneden halen.

2. Je bent van jezelf genoeg
'Hierbij weerleggen we het hele idee dat je pas iets waard bent als je iets gepresteerd hebt, een gedachte die heersend is onze prestatiemaatschappij', zegt Haringsma. 'We leren patiënten dat ze ook gewaardeerd mogen worden om wie ze zijn, gewoon omdat ze prettig in omgang zijn of grappig of meelevend.'

'Toen ik die avond in de spiegel keek, zag ik zo’n wanhopig gezicht. Ik wist toen: of ik zoek hulp of ik ga dood.’ Dirk belde verschillende afkickklinieken. Die zeiden dat ze hem de volgende dag als hij weer nuchter was, terug zouden bellen. ‘De volgende dag was ik er alweer van overtuigd dat het allemaal wel meeviel. Toch belde ik mijn moeder om te vertellen dat ik zou gaan afkicken; niet omdat ik ervan overtuigd was dat het nodig was, maar omdat ik haar zo graag tevreden wilde stellen.’

"Ik schaam me niet meer voor wie ik ben"

Het afkicktraject dat Dirk inging had echter een diepgaande impact op zijn leven. ‘Ik ben nu bijna drie jaar nuchter. En misschien belangrijker nog: ik schaam me niet meer voor wie ik ben. Ik besef me dat ik geen controle heb over wat anderen van me vinden. Dat werkt heel bevrijdend. Doordat ik me me kwetsbaar durf op te stellen, is er een wereld voor me open gegaan. Zo keek ik altijd erg tegen mijn vrienden op, was ervan overtuigd dat zij alles voor elkaar hadden. Ineens blijken zij ook maar mensen te zijn met problemen en onzekerheden. Dat krijg je mee, omdat je eerlijk bent. Naar jezelf en naar anderen.'

Haringsma erkent hoe belangrijk het is dat mensen zich kwetsbaar durven op te stellen. 'Je geeft daarmee een signaal af dat je de moed hebt om imperfect te zijn. Dat is heel sterk. Ik ben een aanhanger van de theorie van Brené Brown, auteur van de Kracht van kwetsbaarheid. Zij zegt: De reden dat we hier zijn is om verbinding met elkaar te voelen. En die verbinding krijg je pas als je je kwetsbaar op durft te stellen. Mensen die zich kwetsbaar durven op te stellen, geloven dat ze het waard zijn om liefde te ontvangen en erbij te horen.'

Inmiddels helpt Dirk zelf mensen met verslavingsproblemen. Op eerste kerstdag gaat hij spreken voor een zelfhulpgroep en hij heeft vijf sponsees onder zich die hem dag en nacht mogen bellen. 'Ik houd ze een spiegel voor. Maar zij mij ook. Als ik hen complimenteer met een nacht die ze hebben doorstaan of als ze het met iemand hebben bijgelegd, wuiven ze dat weg. Net als ik dat deed. Juist daarom kan ik ze steunen, omdat ik precies weet hoe ze zich voelen.' Complimenten of gunsten ontvangen vindt Dirk nog altijd lastig, maar het gaat de goede kant op. Hij overweegt zelfs weer te gaan studeren. 'Ik werk momenteel met een psycholoog onder andere aan mijn zelfbeeld. Het is een proces. Ik kan nu dankjewel zeggen wanneer iemand iets positiefs voor mij doet. Het écht geloven is de volgende stap.'

RTL4-PRESENTATOREN HELPEN MET ONTVANGEN

Sommige mensen zetten zich met hun hele hart in voor anderen. Zelf ontvangen vinden ze wat lastiger... Deze maand gaan 28 RTL-presentatoren op pad om kleine en grote wensen van dit soort mensen in vervulling te laten gaan. Want de feestdagen zouden voor iedereen onvergetelijk moeten zijn!

Iedere dag komt er een bijzonder verhaal voorbij. Zo heeft Diana volgens haar buurvrouw Natasha 'een hart van goud'. Ze zet zich altijd belangeloos voor het goede doel in, zelfs nadat ze door een herseninfarct halfzijdig verlamd raakte. Natascha wil Diana daarom graag eens in de schijnwerpers zetten. Carlo Boszhard gaat haar daarbij helpen:

Moeder Mariet heeft veel tegenslagen en verdriet te verwerken gehad in haar leven. Volgens haar dochter Rachel blijft ze ondanks alles altijd aan anderen denken en daar is zij haar erg dankbaar voor. Guus Meeuwis overvalt Mariet tijdens een dagje shoppen:

Volg alle bijzondere verhalen bij RTL4, op RTL XL, de Facebookpagina van RTL 4 en op feestdagen.rtl.nl.

Door Rachel van de Pol

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Weekendagenda

Op grote hoogte

Op het dak van het Rembrandt Hotel in Amsterdam is een curlingbaan geopend! Ja, dit is die gekke sport met dat bezempje, maar curlen begint enorm hip te worden en dat hebben ze van Floor17 snel opgepikt. Leuk versierd, lekkere hapjes en drankjes en fantastisch uitzicht! www.floor17.nl.

Kerstcircus

In het hele land zijn de traditionele kerstcircussen neergestreken. In Ahoy wordt al meer dan 40 jaar deze traditie in ere gehouden. Weliswaar zonder wilde dieren maar met genoeg stunts, acorbatiek en humor. www.kerstcircus.nl.

Levende kerststal


Van het tuincentrum in Soest tot de Abdij van Egmond: levende kerststallen vind je door het hele land, met ezels, koeien, schapen en vaak zelfs échte mensen. In de kathedraal van Den Bosch doen ze het anders. Hier hebben ze de hulp van de Efteling ingeroepen om bewegende figuren te maken. En het werkt: je waant je in een bijbelse sprookjeswereld. www.visitbrabant.nl

Voor vrede en verdraagzaamheid

Sinds 1992, na de aanslag in het Duitse Solingen, organeert Eindhoven op Kerstavond een fakkeltocht. Duizenden mensen verzamelen zich met fakkels om stil te staan bij vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. Wat een prachtige kerstgedachte! www.fakkeltochteindhoven.nl.

Winterefteling

Een winters sprookjesland, dat is de Efteling in de donkere maanden. Veel attracties zijn open, er is live muziek, een langlaufloipe en alles is nóg mooier versierd! Ook leuk zonder kinderen ... www.winterefteling.nl

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

De beste apps van 2016

1. Pokémons vangen

De app Pokémon Go brak afgelopen jaar alle records tot dat vorige week Super Mario Run werd gelanceerd. Het werd de meest gedownloadde app, stond het langste bovenaan in de app stores en bracht het meeste op. Het was zelfs zo, veel mensen hem al hadden bemachtigd, voordat 'ie officieel in Nederland verkrijgbaar werd. Pokémon Go motiveerde mensen om er op uit te gaan en Pokémons te vangen.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

2. Red Prinses Peach uit de handen van Bowser

Nog maar net - sinds 15 december - te downloaden via de Apple App Store: Super Mario Run, en nu al een grote hit. De app werd in drie dagen maar liefst 37 miljoen keer gedownload en versloeg hiermee Pokémon Go. Super Mario Run brengt de nostalgie van Nintendo naar je smartphone. Het doel van het spelletje is om Prinses Peach uit de handen van Bowser te redden. Dit doe je door Super Mario te laten rennen door allerlei levels heen. De app werkt onwijs simpel en verslavend, voor je het weet zit je in het laatste level.

Prijs: gratis, na 3 levels €9,99
Beschikbaar voor: iOS

​3. Videobellen met al je vrienden

Een ander succes van afgelopen jaar, is de HouseParty app. Hiermee kun je met maximaal acht personen tegelijkertijd videobellen. Elk simpel groepsgesprek tover je om tot een videofeestje. Helemaal nieuw is het overigens niet want met Google Hangouts kun je hetzelfde zelfs met maximaal vijftien mensen tegelijkertijd. En sinds afgelopen week kan het ook met Facebook Messenger. We kunnen dus wel concluderen dat videobellen helemaal hot is.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android


​4. Maak kunstwerken van je foto's

De fotografie app van het afgelopen jaar. De app Prisma tovert al je foto's om tot artistieke kunstwerkjes. De app bevat meerdere filters in de stijl van Picasso, Van Gogh, Lichtenstein, Mondriaan of andere bekende kunstenaars. Een snel geschoten kiekje tover je dus in no time om tot een prachtige aquarel.

Ook bij Apple bleef het succes niet onopgemerkt. Apple verkoos Prisma tot app van het jaar.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

​5. De digitale bank 

​bunq is een Nederlandse bank die alles net een beetje anders doet, en dan op een vrolijke manier. Je kunt namelijk een rekening openen met een selfie. Of een tijdelijke gezamenlijke rekening openen als je een avondje gaat stappen met je vrienden. Iedereen kan via zijn eigen bunq rekening een bedrag toevoegen en vanuit deze gezamenlijke rekening betalen met één bunq pinpas. Ook kun je betaalverzoeken sturen via de app. 

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android


​6. Leer Standaardmandarijn of IJslands met een app

Met Memrise kun je een nieuwe taal leren, de app is vergelijkbaar met Duolingo die in 2013 beste app van het jaar werd. Leer jezelf al spelenderwijs slim. Je kunt kiezen 89 verschillende talen zoals Frans, Spaans, Deens, Japans, Koreaans, IJslands, Chinees of Standaardmandarijn. Ook naar mijn mening een perfecte app om een nieuwe talencursus in de app te beginnen voor het nieuwe jaar.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

​7. De beste video's van de dag

Hyper is een app bomvol video's van het web waarbij je ieder uur een nieuwe video krijgt voorgeschoteld. In totaal krijg je iedere dag 10 video's te zien die speciaal op jouw voorkeuren worden geselecteerd. Zo krijg je inspirerende, grappige, mooie en spannende video’s voor geschoteld die je niet mag missen. Helemaal fijn voor je databundel is dat je de mogelijkheid hebt om video’s offline beschikbaar te zetten. En als je een toffe video tegenkomt, kun je ‘m bewaren. Op deze manier kun je een database opbouwen met inspiratie of video’s die je nog aan iemand wil laten zien.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor:iOS

​8. Foto's scannen was nog nooit zo makkelijk

De fotoscan app van Google is er een die naar mijn mening absoluut niet mag ontbreken. De app maakt het mogelijk om je foto te fotograferen zonder dat je hierbij weerspiegeling of lelijke lichtflitsen op de foto te zien krijgt. De app scant je foto op basis van 4 punten op de foto en stelt met deze 4 gescande beelden een beeld voor je samen. Eerder tipte ik deze app al in de Tech Tuesday voor EditieNL.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android


9. Maak je eigen videoclip

Vooral onder de jongere doelgroep was de app Musical.ly een groot succes. Met de app kun je zelf een videoclip maken en musical.ly clips van anderen bekijken. Met Musical.ly playback of zing je mee met een bestaand liedje en tegelijkertijd neem je ook een videoclip op. Een beetje vergelijkbaar met vloggen, maar dan dansend en zingend. 

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android


​10. Speel wie is het met je Facebook-vrienden

De app Mutuals was vooral een grote hit begin dit jaar. Met de app speel je 'Wie is het' met je Facebook-vrienden. Een voorwaarde: je kan het alleen spelen met een Facebook-vriend waarmee je genoeg gemeenschappelijke vrienden hebt. De app kiest vervolgens één van jullie gemeenschappelijke vrienden uit die geraden moet worden. Vragen stellen kun je via de chat waarop alleen ja of nee mag worden geantwoord. Heb je geen idee wat je moet vragen, dan kan je ook kiezen uit een aantal standaardvragen in de iOS-versie. Denk aan vragen als: Heeft hij een hipsterbaardje? Heeft zij met meer dan 3 van onze vriendschappelijke vrienden gezoend? Draagt hij altijd een pet? De app is naast dat-ie ontzettend vermakelijk is, ook nog eens handig om je vriendenkennis mee bij te spijkeren.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS

Nina Verberne is tech blogger bij EditieNL. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige know-how te delen!