Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 48, 2016 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Zo voorkom je een Sinterkater

Bijna pakjesavond. Je hebt geen Instagram nodig voor een throwback naar vorig jaar, want die stressvolle uren in het te kleine appartement van je schoonouders staan nog vers op je netvlies. Te veel cadeaus voor te veel kinderen, opa die moet en zal alle bestaande sinterklaasliedjes spelen op zijn gitaar, je zus met de stressvlekken in haar nek en moeder die alles in de strijd gooit om het vooral maar gezellig te houden. Hoe voorkom je een Sinterkater? Dit zijn de tips. 

Sinterklaas vieren is een typisch Hollandse traditie en de grap met tradities is dat we allemaal onze eigen regeltjes hebben bedacht van hoe het dan gevierd moet. Binnen je eigen gezin is dat al een opgave en dan schuiven er in de loop der jaren ook nog eens een paar schoontypes aan. En die brengen ook weer hun eigen regeltjes mee. Voor je het weet probeer je drie verschillende systemen in één avond te proppen. Kansloos, zegt Familiepsycholoog Dave Niks.  

Tijdens de barbecue
"Wat het complex maakt, is dat we het vooral gezellig willen houden voor elkaar. Niemand zegt tegen opa dat die kinderen niet zitten te wachten op al die liedjes en veel liever gewoon cadeaus uitpakken. Of dat je broer beter geen tikkertje met de neefjes kan spelen in de woonkamer. En daarmee houden we de verschillende dynamieken in stand." De oplossing ligt voor de hand, volgens Niks. "Bespreek van te voren met elkaar wat je nu eigenlijk wil bereiken. Wanneer is de avond gezellig? Wanneer is het geslaagd? Bespreek dat vooral wanneer de pepernoten je nog niet om de oren vliegen, op een luchtige manier. Ergens tijdens een zomerse barbecue of zo." 

'Geef je over. Relativeren is de kunst'

Mens-erger-je-niet
Prima plan, maar daar zijn we nu mooi te laat mee. Valt er nu nog iets te redden? "Zeker. Laat het los. Geef je over. Relativeren is de kunst. Gezelligheid kun je niet dwingen. Net zoals je baas niet kan eisen dat je gemotiveerd bent. Je kunt er wel het beste van maken en een beetje om de situatie lachen. Ga een keer extra naar de wc, ga even naar buiten en geef jezelf letterlijk wat lucht."       

Dicht(en) op het randje
Sinterklaas mag dan een kinderfeest zijn, ook wanneer iedereen allang ongelovig is, sinterklazen we volop. Met surprises, dobbelspellen en als het even kan vileine gedichten. Martijn van der Molen (44) houdt bijvoorbeeld het hele jaar de uitglijders van zijn schoonzussen bij, om op 5 december met een meesterlijke rijm te komen. "Mijn schoonzus kan bijvoorbeeld nogal uit haar slof schieten. Ze reageert explosief als een middag op het familieweekend anders loopt dan van te voren is afgesproken. Ik vind het leuk om zo'n gebeurtenis uit te vergroten in een gedicht. Je kunt op die manier iemand iets tegen zichzelf laten zeggen, zonder dat ze meteen een weerwoord geven. Met zo'n gedicht houd ik een spiegel voor. Heerlijk! Mijn oudste schoonzus maakt inmiddels ook gedichten voor mij. Hard tegen hard, maar altijd met humor. Het is een dun randje tussen gein en pijn en juist dat maakt het leuk."

Bewaar de gein
Om de gein tussen het vilein te bewaren, doe je er goed aan om tijdens het dichten de volgende punten even te checken:

 • Denk je dat je slachtoffer zich herkent in jouw - dik aangezette - observaties? 
 • Zijn je dichtregels voor iedereen grappig? Oók voor de geluksvogel zelf?
 • Eindig altijd met een lieve, warme boodschap. Je bent tenslotte die lieve goeie Sint. 

Tot slot strooien we hier nog met wat zoethoudertjes om het avondje voor iedereen heerlijk te houden:

4 x Sint-survive-tips

1. Relax
Als de kinderen de tent afbreken en jij bent de enige die er wat van zegt, laat het dan maar lekker gebeuren. Het is een kinderfeest en over een paar uurtjes is het weer voorbij. Je kunt niet van een kind verlangen dat het twee uur stil zit en al helemáál niet als het sinterklaas is.

2. Knippen en plakken 
Vier je Sint met grote en kleine zoeterds in verschillende leeftijden, knip de avond dan op. Eerst de pakjes met de kleintjes, daarna de surprises en gedichten met de groten. Zo zit niemand onnodig op elkaar te wachten en dat voorkomt een hoop ergernis. 

3. Afleiding 
De truc bij geduld opbrengen, is dat je iets leuks doet in de tussentijd (filosofisch he, jaja). Dus duurt het nog een half uur voordat het uitpakfeest kan beginnen, neem de kinderen dan nog even mee naar buiten en trakteer je gasten op een zelfgebakken pepernoottaart. Wie zoet is krijgt lekkers toch?

4. Geen woord Spaans
Met duidelijkheid neem je de helft van de valse verwachtingen weg. Speel je het dobbelspel? Hang de regels aan de muur. Spreek een budget af en een vast aantal cadeaus, zodat er niemand met een pruillip zit. Stuur de kleintjes op tijd naar bed en geef op die manier iedereen de aandacht die hij verdient. 

Door Hanneke Mijnster

Maak je keuken december-proof

In samenwerking met Miele

December is daar. Ein-de-lijk. Dat betekent stoofpotjes, pompoensoep, glühwein en appelflappen! Maar hoe voorkom je dat je keuken er na elke culinaire uitspatting uitziet alsof er een bom ontploft is? Weekend Magazine geeft samen met tv-kok Roberta Pagnier (bekend van Carlo's TV Café en RTL Woonmagazine) tips om je keuken december-proof te maken.

“Voor mijn werk kook ik vaak in heerlijk ruime en perfect gestylede keukens. Zo mocht ik afgelopen weekend de RTL Woonmagazine Keuken uitproberen. Een prachtige keuken die qua uitstraling een combinatie van industrieel en landelijk is, met alle apparatuur die je je maar kunt wensen zoals een stoomoven en vacumeerlade."

"Mensen verwachten vaak dat ik thuis ook zo’n soort keuken heb maar het tegendeel is waar. Ik woon in Amsterdam dus moet het qua keuken met een soort cockpit doen. En dan heb ik ook nog eens veel meer apparatuur dan de gemiddelde Nederlander, dus mijn keuken staat best vol. Toch kun je ook in een kleine keuken een heerlijk kerstdiner maken. De enige absolute voorwaarden die ik aan een keuken stel, zijn een goede oven en kookplaat. Én ik vind het belangrijk dat er in mijn keuken geleefd mag worden. Dus dat betekent ook dat ik (of mijn dochter van zeven) er lekker in mag knoeien, een beetje onderhoudsvriendelijk is dus ook wel fijn."

RTL Woonmagazine Keuken

1. Keukendriehoek
Een andere tip om je keuken zo gebruiksvriendelijk en efficiënt mogelijk in te richten is door goed te kijken naar je 'keukendriehoek'. Deze keukendriehoek wordt gevormd door je fornuis, gootsteen en koelkast. De afstand tussen deze drie elementen is in een ideale keuken bij elkaar opgeteld tussen de 6 en 8 meter lang. En wist je dat een keuken die voor een rechtshandige perfect is, voor iemand die links is juist heel onhandig kan zijn?

2. Slim ingericht
Denk goed na over de inrichting van je keukenspullen. Zet zware en grote pannen bijvoorbeeld dicht bij je fornuis en het liefst laag, dan hoef je er minder mee te slepen. Lichtere spullen als glaswerk kun je dan weer wel prima wat hoger zetten. Olie en kruiden zijn ook handig om dichtbij het fornuis te hebben, zo voorkom je onnodig geknoei.

3. Kleurenkeuken
Ook de kleur van je keuken heeft meer invloed dan je denkt. Uit onderzoek bleek dat rood en geel de eetlust stimuleren (verklaart meteen de kleurkeuze van die ene fastfoodketen) en de mensen die voor dit onderzoek in een blauwe ruimte zaten, aten juist aanzienlijk minder.

Recept: Gebakken fruit uit de oven
Bij een december-proof keuken tot slot, hoort natuurlijk een december-proof recept van Roberta. "Ik maak dit toetje de laatste tijd regelmatig en het is keer op keer een succes. Het ziet er feestelijk uit, is superlekker en kan in elke keuken gemaakt worden.”

Ingrediënten:
- alle soorten fruit die je maar in huis hebt: appels, peren, perziken, pruimen, bramen (ook overrijp fruit dat net iets te lang in de fruitschaal heeft gelegen kun je prima gebruiken)
- steranijs
- vanillestokjes
- kaneelstokjes
- sinaasappelrasp
- honing of suiker
- vanille ijs of Griekse yoghurt

Bereiding:
"Je begint met het in stukken snijden van de verschillende soorten fruit. Dit fruit doe je vervolgens met een paar steranijsjes, vanillestokjes en kaneelstokjes in een ovenschaal. Vervolgens doe je hier sinaasappelrasp en honing overheen en zet je de schaal in de oven. Ongeveer 25 minuten op 200 graden, je keuken ruikt hierna heerlijk naar Kerst. Serveer het warme fruit vervolgens met een bolletje vanille ijs of wat Griekse yoghurt: succes gegarandeerd.” 

'Ik miste een begrafenis, omdat ik niet weg kon komen bij de spiegel'

Enorme wallen na een avondje stappen of een bad hair day: we hebben allemaal weleens zo’n dag waarop we er niet uitzien zoals we hadden gehoopt. Maar sommige mensen zijn zó onzeker over hun uiterlijk, dat hun leven erdoor wordt beheerst; zij lijden onder Body Dysmorphic Disorder. 'Een pakje aannemen van de postbode was al te veel, dan dook ik beschaamd achter de bank.'

Op het dieptepunt stond Suzanne (54, niet haar echte naam) zestien uur lang voor de spiegel. Onafgebroken in de weer met haarlak en een borstel. Zo staarde ze dag in dag uit naar haar spiegelbeeld, zelden tevreden met wat ze zag. Suzanne wilde pas mensen onder ogen komen als haar haar perfect zat, hoe lang dat ook mocht duren. “Het moest symmetrisch zijn, haast tot op de millimeter nauwkeurig”, vertelt ze. "Het stond stijf van de lak."

Voordat ze de deur uitging, had ze minimaal twee uur nodig om haar kapsel in model te brengen. "Ik kwam steeds vaker te laat of belde op het laatste moment af. Altijd smoesjes, steeds ongeloofwaardiger. Ik heb zelfs een keer een begrafenis gemist omdat ik niet weg kon komen bij de spiegel.”

Haar haar was zo'n obsessie voor Suzanne, dat ze er 24 uur per dag mee bezig was. Ook ’s nachts: op een gegeven moment ging ze half zittend slapen. “Mijn haar zat eindelijk een keer naar mijn zin. Dat wilde ik niet verpesten met gewoel op mijn kussen, want dan zou ik de volgende dag weer uren bezig zijn om het net zo te krijgen. Dus bond ik een sjaal om m’n nek, ging tegen mijn kussen aan zitten en probeerde zo te slapen - zodat mijn kapsel intact bleef. Het was best een succes, en ik ging het steeds vaker doen.”

'Plastisch chirurgen moeten beter opletten; veel van de patiënten die naar cosmetische geneeskunde grijpen, hebben eigenlijk BDD'

Suzanne lijdt aan Body Dysmorphic Disorder (BDD), een stoornis in de lichaamsbeleving die in het Nederlands morfodysforie wordt genoemd. Patiënten zijn geobsedeerd door hun uiterlijk. Ze zijn er bijvoorbeeld van overtuigd dat hun neus buitensporig groot is, hun haarlijn extreem wijkt of hun kin enorme proporties heeft. En daar laten ze hun leven door beheersen, terwijl anderen die vermeende ‘afwijkingen’ helemaal niet zien.

Plastische chirurgie helpt niet
Psychiater Nienke Vulink is hoofd van de polikliniek Angststoornissen van het AMC en doet al jaren onderzoek naar BDD. Volgens haar wordt de stoornis nog te weinig herkend. Naar schatting lijdt 1 op de 100 Nederlanders aan BDD, maar bij mensen die de plastisch chirurg of cosmetisch arts bezoeken ligt dat aantal aanzienlijk hoger. Daar heeft 5 tot 15 procent van de patiënten een vorm van BDD.

In het AMC weten de collega's van andere afdelingen BDD-patiënten inmiddels wel door te verwijzen, maar in andere ziekenhuizen en klinieken gebeurt dat nog veel te weinig, vindt Vulink. Vooral in de cosmetische geneeskunde moet volgens haar meer worden gelet op BDD, want BDD-patiënten zijn niet gebaat bij plastische chirurgie of cosmetische ingrepen. “80 tot 90 procent van de patiënten is binnen afzienbare tijd weer ongelukkig, of verlegt de focus naar een ander lichaamsdeel of uiterlijk kenmerk.”


Vulink pleit ervoor dat plastisch chirurgen en dermatologen hun patiënten standaard een vragenlijst voorleggen om BDD’ers eruit te kunnen pikken. “Met zo’n lijst kun je BDD niet vaststellen, maar het is wel een eerste indicatie om mensen door te verwijzen. Artsen moeten beoordelen: stemt het lijden van de patiënt overeen met de ernst van het fysieke probleem, of is het psychisch? Is er wat de arts betreft geen reden voor de ingreep? Dan moeten ze dat ook zeggen, om de patiënt zo goed mogelijk te helpen. De ernst van het lijden moet erkend worden, en de patiënten moeten vervolgens gemotiveerd worden om zich te laten behandelen voor BDD.”

Adoniscomplex
BDD komt ongeveer even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Vrouwen zoeken volgens Vulink vaker hulp. Zij maken zich vooral druk over hun huid of haar, terwijl de stoornis zich bij mannen eerder richt op de vorm van het hoofd of de kaak. Bij mannen komt ook ‘muscle dysmorphia’ voor, een vorm van BDD die ook wel het ‘Adoniscomplex’ wordt genoemd. Deze mannen richten de aandacht vooral op hun spiermassa. Naar schatting lijden 50.000 tot 100.000 Nederlandse mannen hieraan, maar Vulink ziet ze zelden op haar spreekuur. “Excessief sporten om spiermassa te kweken is maatschappelijk geaccepteerd. Het wordt veel minder als probleem gezien, daarom is het ook moeilijker in beeld te brengen.”

'Mijn man zag het steeds erger worden. We gingen nergens meer samen heen'

Bij Suzanne was het zonneklaar dat ze een probleem had. Ze weet nog goed hoe ze ontdekte wat haar precies mankeerde. “Ik zat midden in de nacht een boek te lezen over dwangneuroses, dat me was aangeraden door een vriendin die ik had verteld over mijn spiegelrituelen. Helemaal aan het eind van het boek stond een hoofdstukje over BDD. Toen ik dat las, zat ik stijf op de bank van schrik en herkenning. De volgende dag ben ik meteen naar de huisarts gegaan. Die kende het niet, maar hij nam me wel serieus. Ik ben toen doorverwezen naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dat ik daadwerkelijk aan BDD leed, werd al snel overduidelijk. En ook dat ik het in ernstige mate had.”

Vijf jaar geen seks
Haar man Kees was opgelucht toen ze er eindelijk mee naar buiten durfde te komen. “Hij heeft me altijd bijgestaan, ook op de ergste momenten. Maar ik was niet de enige die eronder leed. Voor Kees was het minstens even erg. Hij zag het steeds erger worden. Ik kwam het huis niet uit. Een pakje aannemen van de postbode was al te veel, dan dook ik achter de bank. Gezamenlijke afspraken vielen in het water. Altijd kwamen we te laat, of we kwamen helemaal niet. Op een gegeven moment hadden Kees en ik zelfs geen seks meer. Ik wilde wel, maar mijn lijf stond stijf van de stress. Ik kon het gewoon niet.” Bij Suzanne leidde dat tot vaginisme: ze spande de spieren rond haar vagina onbewust aan, waardoor er niets meer in kon. “We hebben bijna vijf jaar geen seks gehad.”

Hoewel Suzanne dol is op kinderen, hebben zij en haar man er bewust voor gekozen om kinderloos te blijven. “Ik kon het er niet bij hebben en was bang dat ik mijn angsten zou overbrengen op m’n kinderen. Dat kon ik ze niet aandoen.”

Over de oorzaken van BDD is nog weinig bekend. Vermoedelijk omdat de oorzaken van patiënt tot patiënt verschillen. Genen spelen ook een rol. Vulink: “Als iemand van je eerstegraads familie – je ouders of broers en zussen - BDD heeft, heb je een 8 tot 10 keer grotere kans om het ook te krijgen.”

'Op de boom hing een tekening van mij met de woorden: "Wie wil er trouwen met het lelijkste meisje van de school?"'

Spotprent zorgde voor Suzanne’s BDD
Suzanne heeft wel een vermoeden wat bij haar de aanleiding is geweest. Het gebeurde in de tweede klas van het vwo. “Op het schoolplein stond een grote oude boom. Op een dag liep ik naar buiten en was het een drukte van belang rond die boom. Iedereen joelen en lachen. Ik dacht dat er iets spectaculairs aan de hand was, dus ik liep erheen om te kijken. Op de boom hing een tekening van mij. Een spotprent, met daaronder de woorden: ‘Wie wil er trouwen met het lelijkste meisje van de school?’ Ik voelde me zó vernederd.”

“Die tekening is een eigen leven gaan leiden. Ik had het gevoel dat ik er anders uit moest zien, zodat ze me niet meer konden pakken. Ik ben andere kleding gaan dragen en ging me heel erg focussen op mijn haar. Ik weet niet waarom, misschien stond het op de tekening. Haar, daar kun je tenminste nog wat aan veranderen. Kort, lang, gekleurd, gekruld: je kunt er van alles mee uitspoken, maar niets beviel me. Ik begon me terug te trekken. Ik dacht: dan maar een grijze muis. Als je niet opvalt, pakken ze je ook niet. Die vermijding en rituelen zijn door de jaren heen steeds sterker geworden.”

Sinds tien jaar kunnen patiënten met de stoornis in het AMC terecht voor een behandeling. In totaal zijn daar nu zo’n tweehonderd BDD'ers behandeld. Ze krijgen onder andere cognitieve gedragstherapie, waarbij ze bijvoorbeeld sociale situaties oefenen of leren in de spiegel te kijken zonder op dat ene lichaamsdeel te focussen. Een behandeling duurt gemiddeld vier maanden, waarin patiënten twee keer per week naar het ziekenhuis komen. In ongeveer 70 procent van de gevallen is de behandeling succesvol.

Stressvrij leven
Suzanne kreeg ook jarenlang cognitieve gedragstherapie, gecombineerd met EMDR-therapie, dat staat voor Eye Movement Desensitisation & Reprocessing. De therapie is gericht op het verwerken van traumatische gebeurtenissen, zoals die uit Suzanne’s jeugd. Aan die behandeling heeft ze veel gehad. “Ik heb nog steeds mijn rituelen, maar ze zijn beduidend korter dan voorheen. Ik ben arbeidsongeschikt verklaard en heb nu een redelijk stressvrij leven. Als ik nu voor de spiegel sta te plukken, heeft het geen gevolgen. Ik kom niet te laat, want ik word nergens meer verwacht. Ik heb niet meer het gevoel dat iedereen naar me kijkt, al kan ik nog steeds niemand onder ogen komen zonder eerst een blik in de spiegel te werpen. Mijn hoop was genezen van BDD, maar omdat dat voor mij niet haalbaar is, richt ik me er nu op het beheersbaar te houden. In een rustig leven met zo min mogelijk verplichtingen lukt dat vrij goed."

Door Roxanne Vis

Pret op de kerstmarkt

Glühwein, veel eten, allerlei snuisterijen en overal gezellige lichtjes. De adventsperiode is weer aangebroken en dat betekent dat bij onze Oosterburen het kerstmarktenseizoen geopend is. Elke stad heeft wel zo’n markt. Wij reisden af naar Dresden, waar de oudste van Duitsland te vinden is.

Al sinds de Middeleeuwen houden Duitsers ervan om in de periode voor kerst sfeervolle markten te organiseren. Die boden niet alleen de kans om voedsel voor de feestdagen aan te schaffen, maar vormden tevens een mooi excuus om dans- en zangkunsten te tonen. Door de eeuwen heen is er natuurlijk veel veranderd, maar de traditie van lekker eten en drinken onder het genot van muziek is blijven bestaan.

In Dresden staan ze bekend om de kerststol. Deze wordt door 150 geselecteerde bakkers gemaakt en is verkrijgbaar op alle kerstmarkten. Meervoud ja, want de Saksische hoofdstad is van top tot teen ondergedompeld in kerstsfeer en aan één markt hebben de Dresdenaren niet genoeg. Een Middeleeuwse markt, een markt rondom de fraai weder opgebouwde Frauenkirche en natuurlijk de bekende Striezelmarkt.

De sfeer is er sehr gemütlich. Mensen slenteren rond, drinken glühwein met vrienden, gaan met hun kinderen in het reuzenrad en doen zich tegoed aan alle lekkernijen. ’s Avonds gaan de lichtjes aan en is het plaatje compleet. Hoe dat eruit ziet? Dat zie je in deze vlog:

Kerstmarkten vlak over de grens

Ook voor wie niet al te ver wil reizen is de keuze reuze:

Mülheim an der Ruhr 
Een sprookjesachtige markt aan de voet van het feestelijk verlichte kasteel Broich. Op een steenworp afstand liggen de steden Duisburg en Essen, waar ook flink geshopt kan worden.

Lingen
Populair door de grote ijsbaan die je in de oude binnenstad aantreft. Na wat rondjes op de schaats smaakt die glühwein of warme chocomel des te beter.

Keulen
Een klassieker! Een mooie stad met heel wat kerstmarkten. Op het plein naast de Dom tref je bijvoorbeeld 150 kraampjes aan. En wie moe is van het slenteren duikt de kroeg in voor een fris glaasje Kölsch.

Oberhausen
Deze kerstmarkt is voor de ware shopaholics. Je kerstboodschappen doe je namelijk niet alleen bij de talrijke vrolijke versierde houten huisjes, maar ook bij het gigantische overdekte winkelcentrum CentrO.

Münster
Het oude centrum van Münster is het hele jaar door een bezoek waard, maar in de donkere dagen voor kerst ziet de stad er extra aantrekkelijk uit. Maar liefst vijf markten liggen op loopafstand van elkaar. Je vindt ze door simpelweg de geur van gebrande amandelen, wafels, worst en glühwein te volgen.

Door Kita van Slooten

Nocturnal Animals

Film van de Week: Nocturnal Animals
Regie: Tom Ford
Met: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon
Waardering: 4 sterren

In 2009 verraste modeontwerper Tom Ford vriend en vijand met zijn regiedebuut A Single Man. Dat dit geen toevalstreffer was bewijst hij met zijn tweede film, die opnieuw uitblinkt in stijl en nog lang na blijft sudderen.

Kunsthandelaar Susan leidt een luxe, maar leeg leven in Los Angeles. Ze heeft net weer een succesvolle opening van een expositie achter de rug, maar het geeft haar geen enkele voldoening. Ook in haar strakke, smetloze woning vindt ze geen plezier, want ze is volledig vervreemd van haar tweede echtgenoot Hutton, die weer eens weg moet vanwege 'werk'.

Dan ontvangt Susan uit het niets een manuscript van haar eerste man Edward. Jarenlang hadden ze geen contact. Nu heeft hij een boek geschreven en het aan haar opgedragen. Terwijl ze het leest komt hun verleden terug naar boven. Heeft ze de juiste keuze gemaakt door Edward te verlaten? En wat wil hij haar met het duistere verhaal precies duidelijk maken?

De psychologische thriller zet al snel zijn nagels in je vast. Edward lijkt zijn ex-vrouw te willen provoceren met zijn beklemmende boek. Hij laat Susan wankelen. Vol overtuiging verliet ze hem, nu neemt hij al schrijvend wraak. Met elke bladzijde die Susan leest begint ze in te zien dat zij wellicht altijd al de verliezer geweest is.

Het verhaal van Susan wordt parallel verteld aan dat uit Edwards boek. Susan lijkt steeds meer te vervagen in dat grote kille huis, terwijl Edward de Texaanse woestijn koos voor zijn brute misdaadroman. De narigheid komt hard binnen, mede dankzij de geweldige cast. Amy Adams in de ingetogen hoofdrol naast een expressieve Jake Gyllenhaal en een briljante bijrol van Michael Shannon als de rauwe Texaanse wetsdienaar.

Net zoals bij A Single Man is ook nu de aankleding van Fords film magnifiek. Elk kledingstuk, elke kamer en alle details daarbinnen zien er piekfijn uit. Maar belangrijker nog is dat Ford door die mooie buitenlaag heen weet te snijden en de innerlijke lelijkheid, vertwijfeling en onzekerheid naar buiten laat komen. Een sterk staaltje horror in een luxueuze verpakking.

 Door Kita van Slooten

Volg Weekend Magazine op Facebook. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

7 weetjes over Sinterklaaseten

In samenwerking met Milka

Sinterklaas draait om gezellig samen zijn, cadeautjes geven en krijgen en natuurlijk om lekker veel snoepen. Het heet niet voor niets het heerlijk avondje. Marsepein, borstplaat, pepernoten: er zijn maar weinig feesten waar zoveel specifiek eten aan verbonden is. Lekker en ook interessant, want er valt over al dat eten heel wat te vertellen. 

1. Zoete liefde
Sinterklaas is nu alleen nog een kinderfeest, maar tot in de 19e eeuw was het ook een huwelijksfeest, vertelt Peter Jan Margry van het Meertens Instituut. "Rond 5 december werden er Sint Nicolaasmarkten georganiseerd, waar je dan allerlei snoep en bonbons kon kopen om aan je (heimelijke) geliefde te geven en hem of haar het hof te maken."

2. Chocolademuntjes redden dames in nood
Sint is niet voor niets een heilige. Hij stond bekend om zijn gulheid. Margry: "Zo was er eens een berooide edelman met drie dochters. Hij kon hen geen bruidsschat geven en de meisjes zagen zich zelfs gedwongen om de prostitutie in te gaan. Maar Sinterklaas hoorde erover en gooide 's nachts voor alle drie de vrouwen een buidel met geld door het raam - genoeg voor de bruidsschat - en redde hen zo van een leven als prostituee. Daar komt onze traditie vandaan om elkaar netjes met chocolademunten te geven." In een van de vele versies van dit verhaal belanden de geldbuidels in de schoenen van de meisjes, en komt daar onze traditie vandaan om je schoen te zetten voor Sinterklaas.

3. Teder momentje
Chocolade is natuurlijk sowieso een van de favoriete lekkernijen om met Sinterklaas uit te delen, of het nou muntjes zijn of letters of heel iets anders. Milka heeft een speciale lijn met Sinterklaas-chocola, Milka Nikolo. Perfect voor in de schoen, een echte traktatie voor de kleintjes of om samen een teder moment te delen. 

4. Bisschopswijn maak je zo
Met kerst drink je vast wel eens glühwein, maar er bestaat ook zoiets als bisschopswijn, speciaal voor Sinterklaas. Lekker en heel makkelijk om zelf te maken: rode of witte wijn warm je in een pannetje op met kaneel, kruidnagel, steranijs en sinaasappelschillen. Wel opletten dat je het niet laat koken, want dan verdampt alle alcohol - Sinterklaas is dan wel een kinderfeest, maar volwassenen mogen ook best wat lekkers.

5. Wat is een appeltje van oranje?
Een andere lekkernij die echt bij Sinterklaas hoort, vertelt Peter Jan Margry, zijn de appeltjes van oranje. Eigenlijk gewoon sinaasappels dus. Deze traditie stamt uit een tijd dat een sinaasappel nog iets heel exotisch was, helemaal uit Spanje, net als de Sint zelf. Die werden dan in december speciaal geïmporteerd. Tegenwoordig hebben we natuurlijk het hele jaar rond sinaasappels, maar je ziet wel dat bijvoorbeeld Albert Heijn mandarijntjes heel erg aan Sinterklaas probeert te koppelen. Een duidelijke verwijzing naar het originele gebruik, maar dan een maatje kleiner. 

6. Pas op! Illegale speculaas...
Het verkopen van speculaaskoeken met een afbeelding van Sinterklaas is een tijd lang illegaal geweest. Vanaf de 16e tot halverwege de 18e eeuw was het afbeelden van katholieke heiligen verboden in het protestantse Nederland. Dus ook op koekjes. Dat betekende niet dat het niet gebeurde: veel mensen bakten ze gewoon thuis volgens de traditie met de Sint als afbeelding erop. Ook andere pogingen van de Protestanten om het feest af te schaffen of om te vormen mislukten, ook toen al was Sinterklaas razend populair.

7. Vruchtbaarheid strooien
Strooigoed hoort er natuurlijk ook helemaal bij. Dit staat traditioneel voor vruchtbaarheid, vergelijk het maar met de traditie om een pasgetrouwd stel handjes rijst toe te werpen. Het verbeeldt het bezaaien van de akkers, waarbij de boer met zaad strooit. Ook hier is weer de link naar de Sint als huwelijksmakelaar. Goedheiligman is dan ook een verbastering van goed-hylick-man, huwelijksman. Strooi er flink op los dus, komen vast mooie dingen van. En zo niet, heb je in ieder geval nog twee maanden een voorraadje stoffige schuimpjes die met het strooien achter de verwarming en in de boekenkast zijn belandt.

Wil jij ook van die lekkere Milka Nikolo chocola ontvangen? Like ons dan op Facebook en laat weten wat jouw zoetste Sinterklaas-herinnering is. We geven tien pakketjes met een Milka chocoladesint en een zak kleine sintchocolaatjes weg. Mmmmmh!

Voor échte bikkels: afzien op het NK Tegenwindfietsen

In samenwerking met Eneco

Is er iets Hollandser dan dit? Gebogen over je stuur, de kou op je wangen, je haar strak naar achter in de wind. Iedereen kent het wel, maar sommigen gaan tot het uiterste: op 20 november werd het Eneco NK Tegenwindfietsen verreden. Niet toevallig was dat de dag van de eerste echte herfststorm van het jaar. De deelnemers moesten het opnemen tegen windvlagen van wel 100 kilometer per uur en flinke regenbuien, op een gewone stadsfiets, zonder versnellingen. Youtube-vlogger Thomas ging voor Eneco en Editie NL de uitdaging aan en legde de 8.5 kilometer af over Neeltje Jans. Hieronder zie je hoe hij zich op het evenement voorbereidde en of hij recht overeind is gebleven in de storm.

 

Weekendagenda

De eerste koning van Nederland

Niet veel mensen weten dat de Franse Lodewijk-Napoleon - de broer van de bekende Napoleon - de eerste koning van Holland was, en niet Koning Willem I. Er is nu een tentoonstelling gewijd aan deze interessante man, die een speciale band met Nederland had. Zelfs al ben je niet erg geïnteresseerd in vaderlandse geschiedenis, dan is het nog steeds de moeite waard om naar Amelisweerd te gaan: dit prachtige landgoed is helemaal gerestaureerd en huisvest ook de collectie van de Nederlandse schilder Armando. Mooie stijlkamers, een uitgestrekt park en een heel fijn café. www.moa.nl

Markt op zondag

Geïnspireerd op de Camden en Protobello Road Market in London wordt er iedere eerste zondag van de maand in de Westergasfabriek in Amsterdam een Sunday Market georganiseerd. Er zijn chocolade- en olijfolieproeverijen, breidemonstraties en zijdeschilderworkshops en nog veel meer. Gepaard, natuurlijk, met allerlei lekkere foodstandjes. Neem komend weekend zeker de kinderen mee, want ook hier komt Sinterklaas op bezoek! www.sundaymarket.nl

Strandbeesten 

Theo Jansen heeft met zijn 'strandbeesten' wereldwijd miljoenen mensen versteld doen staan: ingenieuze creaties gemaakt van plastic buizen 'wandelen' over het strand, slechts voortbewogen door de wind. Die wind speelt dan ook een cruciale rol in zijn fantastische kunstwerken. De Prinsenhof heeft een expositie ingericht over hem en zijn beesten: heel inspirerend! www.prinsenhof-delft.nl

Meestervervalser 'geëerd'

Iedereen kent meestervervalser Hans van Meegeren. Hoewel hij in 1947 overleed, verhit zijn leven en werk de gemoederen nog steeds. Zijn Laatste Avondmaal, verkocht als een schilderij van Abraham Hondius, is nog steeds wereldberoemd.


Het is natuurlijk een vervalsing, maar niemand zal ontkennen dat Van Meegeren een begenadigd schilder was. In Deventer is rondom dit schilderij een bijzondere tentoonstelling georganiseerd. Voor informatie en openingstijden: www.deventer.nl.

Sint op de Pier

Nog geen genoeg van Sinterklaas? Ga dan komend weekend naar Scheveningen, want de Pier staat in het teken van de Sint: van pepernotensjoelen tot een Pietencursus. www.denhaag.com.

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Omelet gekaramelliseerd met bruine suiker

In samenwerking met Fontaine Uitgevers

François-Régis Gaudry begon in 2010 een culinair radioprogramma dat een groot succes werd in Frankrijk. Het boek Bon Appétit is daar een weerslag van. Een enorm gezellig boek, waar het water je van in de mond loopt. Vooral bij dit bijzondere gerecht van een gekaramelliseerde omelet.

Voor 4 personen

Ingrediënten:

 • 25 gram boter
 • 4 halve perziken op siroop
 • 10 aardbeien
 • 8 eieren
 • 1 snuf zout
 • 1 el zonnebloemolie
 • 2 el lichte ruwe rietsuiker

Bereiden:

Maak een vruchtenjam: verhit 15 gram boter in een koekenpan en bak de in flinke stukken gesneden perziken met de gehalveerde aardbeien.

Laat alles op laag vuur in 4 tot 5 minuten tot moes stoven.

Schep de vruchten in een kom.

Klop in een kom de eieren los met een snuf zout, zet de koekenpan weer op het vuur en verhit hem met de olie en 10 gram boter. Giet het losgeklopte ei in de pan en laat het stollen; schuif het al gestolde ei steeds naar het midden, zodat het nog vloeibare ei ook ruimte krijgt om te stollen. Bestrooi de omelet met suiker, keer hem om en laat de onderkant karamelliseren. Laat de omelet op een warm bord glijden, verdeel de jam en de warme vruchten erover.

Dien hem meteen op.

Bon Appétit
In het boek Bon Appétit, een enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken vind je alles over grote chefs, culinair-historische weetjes, de beste dranken en de bereiding van klassieke gerechten. En ook antwoord op vragen als: Wat zijn wereldwijd de beste wijngaarden? Welke levensmiddelen moet je in de koelkast bewaren en welke juist niet? Hoe bereid je het perfecte ei?
Naast een heleboel waardevolle basiskennis, weetjes en goed bewaarde culinaire geheimen staat het boek vol heerlijke recepten. Van couscous en bouillabaisse tot aan variaties voor mayonaise en sushi. Maar, zoals gezegd, alleen het beste van het beste! Verslind dit boek in een keer of blader er af en toe doorheen en neem alle informatie beetje bij beetje in je op.

Titel: Bon Appétit
Auteur: François-Régis Gaudry
Prijs: 34,95
ISBN: 978 90 5956 710 8
Uitgever: Fontaine Uitgevers

 

 

 

 

 

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Blije beesten: zo zie je of een dierentuindier zich senang voelt

Het is een discussie die nogal eens uit de hand loopt: zijn dierentuinen leuk of juist zielig? Op 6 december spreekt de beroemde natuurbeschermer Jane Goodall in Beekse Bergen over het belang van dierentuinen voor natuurbehoud. Zij is dus voorstander. De Partij voor de Dieren wil juist dat dierentuinen in hun huidige vorm ophouden te bestaan. Maar hoe zit het eigenlijk met de dieren zelf? Zijn ze gelukkig in de dierentuin?

Mensen hebben nogal eens de neiging gedrag van dieren te interpreteren alsof het ook mensen zijn, met bijbehorende mensengevoelens en mensenreacties. Neem bijvoorbeeld het beeld van het lori aapje dat een paar jaar geleden viraal ging.

De lori heft z’n pootjes boven z’n hoofd zodra hij gekieteld wordt. Vindt ‘ie duidelijk lekker, denken wij dan. Mensen stonden gelijk in de rij om er eentje als huisdier te nemen, want dit is superschattig, toch? Nou, niks is minder waar: het beestje is doodsbang. Het is dus nog niet zo makkelijk om zomaar te bepalen of dieren blij zijn of juist niet.

Paul Koene doet onderzoek naar dierenwelzijn bij de Wageningen University & Research. Samen met zijn master studenten helpt hij onder meer dierentuinen bij het oplossen van problemen die ze hebben met hun bewoners. Maar hoe zie je eigenlijk of een dier wel lekker in z’n vel zit? Paul Koene: “Het is bij mensen al lastig om hun gevoel in te schatten, dus je kan wel nagaan dat dat bij dieren ook niet simpel is. We kunnen niet in hun hersenen kijken. Toch zijn er wel manieren om een inschatting te maken of een dier zich prettig voelt of niet. Je kijkt dan met name naar het gedrag; is het sociaal, eet het goed? Vergelijken met het gedrag van hun wilde soortgenoten heeft niet zoveel zin. In Nederlandse dierentuinen wonen eigenlijk bijna alleen maar dieren die in gevangenschap zijn opgegroeid, dus die weten niet beter.”


Sociale interactie, spel en verrijking dragen bij aan het welzijn van de dieren

Zelf gaat hij graag en regelmatig naar de dierentuin, natuurlijk ook uit professionele belangstelling. Dieren die echt ongelukkig lijken, komt hij niet zo vaak tegen gelukkig. Als er wel een dier probleemgedrag vertoont is het een kwestie van trial and error om dat te verhelpen. “Sommige dieren gaan bijvoorbeeld steeds dezelfde zinloze beweging maken, op en neer lopen bijvoorbeeld, of steeds heen en weer wiebelen. Dan passen we iedere dag iets aan in de omgeving om te kijken of dat helpt. Er was bijvoorbeeld eens een tijger die maar bleef ijsberen. In hun verblijf was een waterval. Die hebben we de ene dag aan en de andere dag uit gezet. En dat bleek inderdaad de oplossing: zonder het geluid van de waterval was hij veel rustiger en socialer. En het ijsberen verminderde aanzienlijk.” Dierentuinen proberen idealiter sowieso regelmatig iets aan te passen in het verblijf. “Je kan niet zeggen of een dier zich verveelt, dat is echt een te menselijke eigenschap. Maar ze vertonen wel complex gedrag en daar moet je dus een beetje mee experimenteren en steeds nieuwe stimuli aanbieden.”

Over het algemeen kan je goed zien en horen of een dier zich op z’n plaats voelt. Koene: “We letten bijvoorbeeld ook op geluiden, is dat zoals altijd? En eetlust natuurlijk en of ze zich sociaal gedragen ten opzichte van hun soortgenoten. Blije dieren zijn actief en speels. Als ze makkelijk hanteerbaar zijn voor de verzorgers is dat ook een positieve indicatie.” En kunnen wij als publiek nog bijdragen aan hun geluksgevoel? “Zeker. Je ziet wel dieren die duidelijk geïrriteerd raken door drukte en zich dan terugtrekken. En niet pesten, spullen naar ze toegooien of zoiets. Maar gelukkig zie je dat in Nederland bijna niet gebeuren, wij zijn eigenlijk heel netjes dierentuinpubliek.

5 x apps die een heerlijk avondje regelen

Het Sinterklaasweekend staat voor de deur, nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover. Heb je nog geen surprise klaar? Wil het dichten nog niet zo vlotten? Geen probleem, hulppiet Nina helpt graag een handje. 

Rijmen met het rijmwoordenboek

Moet je naast het maken van een surprise, ook een gedicht schrijven? En heb je voor rijmen geen zwarte band? Eh... voor iedereen die net zo slecht in rijmen is als ik, vond ik de app Rijmwoordenboek. Hij ziet er niet heel gelikt uit, maar hij doet wel wat hij moet doen. Je vult een woord in en krijgt vervolgens een lijstje met rijmwoorden. Een gedicht maken wordt zo appeltje-eitje.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: Android

Rijmpiet

Ook de app Rijmpiet kan je een handje helpen met jouw dichtkunsten. Vul de naam in van de persoon waarvoor het gedicht is en geef aan wat voor cadeautje je hebt gekocht. De Rijmpiet doet vervolgens het werk en geeft je een volledig gedicht. Je kan het gedicht gelukkig personaliseren door op de individuele zinnen te tikken en ze aan te passen naar beter past bij je vader/zus/oma. 

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS

De surprise voor je iPhone of MacBook-verslaafde vriend

Deze iPhone of MacBook surprise is perfect voor iedereen die non stop online is. Website iPhoned.nl creëerde dit bijna kant-en-klare iPhone 6 en MacBook bouwpakket. Je hoeft hem alleen nog uit te printen en in elkaar te zetten. Ook leuk: je kunt je gedicht als WhatsApp-bericht of Word-bestand op het scherm zetten.

Bellen met Sinterklaas

Deze app is vooral leuk voor de kleintjes. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je bellen met Sinterklaas. Ook kan je de Goedheiligman smsen waar hij daadwerkelijk op reageert. Extra leuk: je ziet dat Sinterklaas aan het typen is waardoor helemaal spannend wordt voor kinderen. Voor het telefoontje kun je extra informatie -leeftijd, geslacht, hobby's- invullen zodat het gesprek zo persoonlijk mogelijk wordt. Je kunt zelfs aangeven dat de Sint belt net voor de speurtocht naar cadeautjes op pakjesavond begint. 

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

De Club van Sinterklaas

Deze app houdt de kinderen wel even zoet tot ze ein-de-lijk cadeautjes mogen uitpakken. Hij zit bomvol spelletjes; zo kun je een pakjesspel spelen of Amerigo laten springen. In de TV Kamer vind je fragmenten uit de Club van Sinterklaas, bijvoorbeeld Sinterklaas die een verhaaltje voorleest. Ook heb je een menu 'muziek' waar Danspiet en Coole Piet je liedjes en dansjes leren. Sint kan ook een speciale videoboodschap opnemen, deze optie vind je in het speciale Ouder-menu. 

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android