Weekend magazine cover
  • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

  • Weekend Magazine editie 46, 2016 Path 400 Created with Sketch.

  • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Een beetje verliefd op Max Verstappen: waarom een idool zo goed voor je is

Of het nu Max Verstappen, René Froger of de beroemde BBC-tuinman Monty Don is: idolen hebben we nodig. Om van te leren, om tegenaan te praten en als steun in barre tijden. Heerlijk kan dat gevoel van adoratie zijn, maar er schuilt ook een gevaar in. De liefde komt namelijk maar van één kant en dat kan pijnlijk zijn, zeggen psychologen en heldenvereerders. Pas dus op met je held.

Max Verstappen. Net 19, maar misschien wel het meest geliefde idool van dit moment. De held brengt met zijn gillende banden niet alleen mannen in vervoering; ook vrouwen vallen massaal voor de jonge snelheidsduivel. Zoals Martine Mater (30). Haar fan-zijn in een schaal van 1 tot 10? “Een 10! ”Ik ben een ontzettend groot Max-fan", vindt ze zelf. Lachend: “Een beetje verliefd ben ik stiekem wel. Het is dat-ie nog zo jong is.”

Hoe dat idolaat zijn eruit ziet? Geen enkele wedstrijd willen missen. Je leven aanpassen aan de agenda van Max. Alles volgen. Of concreter: “Als hij rijdt, spreek ik met niemand af. Gaat de telefoon uit, heb ik de boodschappen gedaan en kook ik vantevoren. Als de wedstrijd even stil ligt, ren ik naar de keuken om even door de soep te roeren. En dan hup, terug racen naar de bank. Niets mis ik van Max.”

Het is een soort virus, erkent ze. “Ik heb het van mijn vader. Die kijkt ook alles en is ook weg van Max.” En haar dochter van net 5 jaar heeft het virus ook. “'Kom op, Max’, gilt ze al tegen de tv. Heerlijk! En ook mijn man is groot fan.”

Helden hebben we nodig
Waarom we aan heldenverering doen? “Omdat we idolen, helden of hoe je ze ook wilt noemen, hard nodig hebben”, stelt Edwin Oden. Hij is psycholoog en schrijft voor Psychologie Magazine. Hij deed onderzoek naar helden. Zijn belangrijkste vraag: waarom doen we aan heldenverering? “Wij mensen zijn heel sociale wezens. Het meeste dat we leren, leren we van anderen. In dat opzicht zijn helden belangrijk. Het zijn onze voorbeelden. Zij kunnen wat jij niet kunt, of ze zijn wie jij graag zou willen zijn.”

Vooral kinderen hebben een held nodig. Bijna ieder kind heeft wel een voorbeeld. Logisch, want als kind moet je veel leren, stelt Oden. "En een held helpt daarbij.” Idolen hebben ook iets magisch. Ze kunnen je naar grotere hoogtes brengen. Het is iemand aan wie je je kunt optrekken. Ze zijn inspirerend.

Dat ervaart Martine ook bij ‘haar’ Max. “Dat doorzettingsvermogen van Max Verstappen spreekt mij zo aan. Niet opgeven, altijd maar doorgaan, blijven knokken. Tot het laatste moment. Dat herken ik ook in mezelf. Niet zomaar je koppie laten hangen. Aan Max kan ik me echt optrekken als ik zie wat voor grote strijder hij is. Echt een voorbeeld.”

Gek van Froger
De 58-jarige Jane herkent dat. Haar grote liefde en voorbeeld is René Froger. “Omdat zijn muziek voor mij zo’n steun kan zijn.” Het begon jaren geleden toen ze This is the Moment op de radio hoorde. “Zo mooi vond ik het. Die stem, de woorden; het raakte me recht in mijn hart.” Daarna ging Jane naar alles van Froger. Bij al zijn grote concerten was ze. In de ArenA, bij de Toppers, zijn grote liveconcerten. “En ik heb al zijn cd’s.”

Jane heeft veel aan de muziek. Dat had ze ook al met Elvis Presley. “Toen mijn vader overleed, luisterde ik alleen maar Elvis. De hele dag door. Om mijn verdriet te verwerken. Mooie liedjes van Froger helpen mij ook bij het verwerken van mijn verdriet. Maar ook als ik vrolijk ben, vind ik het heerlijk om naar hem te luisteren. Lekker alleen, zonder dat iemand me lastigvalt.”

Ze noemt zichzelf een bescheiden fan. Haar liefde voor Froger is groot, maar ze staat niet te gillen op de eerste rij. “Niets voor mij.” Maar een wens is er wel: “Ik zou hem dolgraag willen ontmoeten.”  

Pas op
Toch is het ook oppassen geblazen, waarschuwt psycholoog Edwin Oden. Een onbereikbare held kan ook demotiverend werken. Neem Madonna. “Haar wereldwijde bekendheid, haar populariteit, die miljoenen platen en haar hysterische, meeslepende leven. Madonna is zo groots, dat haar aanbidder zichzelf klein kan voelen. En dan werkt het erg demotiverend om een held te hebben.”

Wat te doen tegen jaloezie, afgunst en andere nare emoties? Odens tip: kijk niet naar de prestaties van je idool, maar naar diens capaciteiten. “Naar vechtlust, doorzettingsvermogen, sociale vaardigheden. Daar kun je als aanbidder heel veel van leren.”

Mijn grote held
Dat doet Edwin zelf ook bij zijn grote idool: de Britse tuinman Monty Don. “Mensen met een tuin weten ongetwijfeld over welke grote der aarde ik het heb, maar degenen die niets met tuinieren hebben, hebben denk ik geen flauw idee wie de goede man is."

Monty Don spreekt Oden aan, omdat ze veel gemeenschappelijk hebben, een belangrijke voorwaarde voor een held. “Ik hou van tuinieren, en omdat Monty’s hele leven daar om draait, inspireert hij mij. Maar ik hou ook van de manier waarop hij tuiniert. Hij schrijft heel gevoelig over wat zijn tuin met hem doet en hoe zijn tuin hem verandert, in een prachtige stijl. Zelf wil ik ook op die manier schrijven over mijn tuin. Mede dankzij hem ben ik twee jaar geleden mijn blog De Gelukkige Tuinman begonnen, over de psychologie van het tuinieren.”

Buiten de gedeelde liefde voor planten en tuinieren, vindt Oden het ook fantastisch dat de Britse tuinman zoveel heeft overwonnen in zijn leven. “Hij had ooit een bedrijf in een heel andere branche en is toen failliet gegaan. Hij zat helemaal aan de grond, worstelde met depressie en is dankzij het tuinieren uiteindelijk toch weer opgestaan. Ik volg hem al ruim tien jaar, en mijn verliefdheid wordt alleen maar groter. Monty is echt een voorbeeld voor me. Niet alleen wat betreft tuinieren, ook voor hoe je in het leven staat.”

Papa als held
De magie van onbereikbare helden kan groot zijn. Maar toch verkiezen de meeste mensen een held dichtbij huis. Oden: “Uit onderzoek blijkt dat een derde van de mensen een held dichtbij huis heeft. Meestal is dat in de eigen familie.”

Met stip op nummer 1 in het heldenrijtje? Je bloedeigen vader of moeder. Volgens Oden misschien wel de beste held die je kunt hebben. “Met iemand uit je familie heb je meer gemeen, dat inspireert meer. Een familielid als held helpt je daarnaast nog meer vooruit, omdat diegene het goed met je voor heeft. Met een held op afstand mis je deze voordelen.”

En je eigen vader of moeder als held hebben, heeft nog een voordeel. “Bij veel helden gaat de liefde uiteindelijk over, omdat ze op een gegeven moment niet meer in je leven passen. Maar je vader of moeder als held kan je leven lang een inspirator zijn. Een onverwoestbare held.” 

Fan zoekt held

Wie zijn de mensen die zich zo kunnen verliezen in hun idool?

- Het zijn overwegend vrouwen. Onderzoekers denken dat jongens in sterkere mate veronderstellen dat ze zelf een redelijke kans maken om beroemd te worden.

- Fans zijn doorgaans jong. Ze zien in hun held(in) een houvast in een turbulente levensfase, iemand om tegen op te kijken.

- Een derde heeft een held dichtbij huis. Met favoriet op nummer 1: je eigen vader.

- Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat jongeren die een held hebben, betere schoolprestaties hebben.

- De liefde voor een held gaat vaak weer over. Vooral bij kinderen. Als ze ouder worden krijgen ze andere waarden en zoeken ze naar andere idolen.

Door Agnes de Goede

#teamfriet forever: iedereen lust patat

Wij Nederlanders zijn dol op friet. Of patat, net wat je wil. Of je nou van #teamfriet of van #teampatat bent, grote kans dat je regelmatig zo’n gele rakker aan een (al dan niet plastic) vorkje prikt. Deze week berichtte wij over de fastfooddichtheid in ons land. Gemiddeld zijn dat 6 snackbars op 10.000 inwoners. We kunnen het niet helpen: calorierijk eten is nu eenmaal ontzettend verleidelijk, gezond of niet. 

Wat is dat toch met patat? Waarom halen we gauw een patatje na de drukte van werk en zwemles, snakken we naar een puntzak mét na een avondje stappen en schrijven kinderen in bijna alle vriendenboekjes patat op als hun lievelingskostje?

Is het oer?
De theorie dat we als mensheid in rap tempo zijn geëvolueerd van jagers en verzamelaars naar bingewatchende kantoorklerken die hun eten eens per week laten thuisbezorgen, ligt voor de hand. Is het zo dat we van nature een voorkeur hebben voor vet en zout, omdat we ooit flinke reserves nodig hadden in onze zoektocht naar voedsel? En zijn onze eetinstincten niet helemaal mee-ontwikkeld, waardoor we voor de bijl gaan nu er in elke wijk wel een snackbar te vinden is? Vette fictie, volgens voedingswetenschapper, en auteur van het boek Eet als een expert, Liesbeth Smit. “Het is een mooie theorie, die een rol kan spelen in onze voorkeur voor friet, maar waterdicht wetenschappelijk bewijs is er niet. Er is geen stofje in onze hersenen dat ‘vraagt’ om zout en vet en ons willoos maakt in de snackbar. We vinden friet gewoon lekker en daar hoef je de wetenschap eigenlijk niet bij te halen.”

Waarom heb je bij een stevige trek dan meer zin in patat dan een bak sla?
“We houden nu eenmaal van voeding met een grote energiedichtheid. Dat zijn producten die veel energie per gram bevatten.” Avocado heeft bijvoorbeeld een grote energiedichtheid, maar popcorn weer niet, omdat het zo weinig weegt. “Hoe meer energie, hoe beter denkt ons lichaam. Dat geldt voor friet dus ook, maar net zo goed voor vlees of vis.”   

Is het aangeleerd?
“Naast dat we het gewoon lekker vinden, is het ook voor een deel aangeleerd, ja. We zien snacken als een traktatie en daardoor is het automatisch leuker en lekkerder. En met zoveel snackbars in de buurt is het nóg makkelijker om jezelf vaker te trakteren. We zijn niet helemaal overgeleverd aan onze smaakpapillen en kunnen ons brein gebruiken om betere keuzes te maken in voeding. Na een slechte nacht en al dan niet wat alcohol in je lijf, is je mentale bandbreedte bijna op en is de keuze voor iets gezonds een stuk moeilijker. Als je moe bent verzet je je minder snel tegen gemakkelijke keuzes zoals fastfood. Dat smaakt vaak lekker en is zo klaar. Snel een patatje halen na het stappen lonkt dan, maar het is niet nodig. Ik ga bijvoorbeeld gerust midden in de nacht spruitjes bakken als ik daar zin in heb.”

Hoe vaak kun je met goed fatsoen een frietje eten?
Eens per week is prima, zegt het Voedingscentrum. Als je er tenminste voldoende groenten naast eet. Smit vindt een keer per week nog best veel: “Dat betekent dat je iedere week een voedzame maaltijd verruilt voor een hap met veel minder stoffen waar je lichaam iets aan heeft. Ook als je wel gezond eet, en daarnaast nog een extra patatje eet, krijg je alsnog teveel calorieën binnen. Als je het zo bekijkt is wekelijks best veel.”

Eerder honger
Onderzoekers van het Boston Children's Hospital toonden bovendien aan dat je hersenen na het eten van snel verterende koolhydraten vragen om nog meer van hetzelfde voedsel, schreef De Volkskrant. Een snack of koekje laat de bloedsuikerspiegel bijvoorbeeld sneller stijgen dan een gram bonen of een appel, waaraan de spijsvertering harder moet werken. Na de snelle stijging is er zo'n vier uur later ook weer een snelle daling. En hierop lijken de hersenen sterk te reageren, schrijven de onderzoekers in het vakblad American Journal of Clinical Nutrition. Snel verteerbaar voedsel stimuleert de eetlust, omdat het hongergevoel eerder terugkeert. Van patat krijg je dus zin in meer patat.

Beloning
Canadees onderzoek laat zien dat de keuze voor patat niet alleen een kwestie van smaak is. Na slechts één keer iets proeven met veel suiker of vet, ontstaat er een primaire reactie in de hersenen. Een verandering in het hersengebied van de VTA. Huh? Ja, precies het gebied van beloningsgevoelens zoals bij seks, drugs en verliefdheid. En laten juist kinderen nu supergevoelig zijn voor beloningen. Jong geleerd is oud gedaan, ook als het om #teamfriet forever gaat.

Guus (7) en Freek (6) zijn wel bereid even de proef op de som te nemen. Eten ze liever een frietje of een wortel?

Door Hanneke Mijnster

Lekker meedeinen op de smartlap

Een sombere man die moederziel alleen kerst viert. Of een ander die vol verdriet de foto van zijn geliefde verscheurt nadat ze hem heeft verlaten. Het zijn dramatische beelden, die voortkomen uit liedjes die we allemaal keihard kunnen meezingen. Het liefst in de kroeg, de uitgelezen plek om zulke nummers ten gehore te brengen. Liederen vol leed die ons dichter bij elkaar brengen, want dat is het geheim van de smartlap.  

Al sinds mensenheugenis worden liedjes gebruikt om de nare zaken van het leven onder woorden te brengen. In de Middeleeuwen trokken troubadours van dorp naar dorp om daar met hun liederen mensen op de hoogte te brengen van droevig nieuws uit de omgeving. In de jaren zestig hadden we de Zangeres zonder Naam die als koningin van het levenslied de ene na de andere sentimentele tekst uit haar keeltje liet rollen. In de jaren tachtig nam André Hazes plaats op de kroon en nu is het zijn zoon Dré die ons toezingt. Want de smartlap is nog altijd populair, dat bewijst ook het smartlappenfestival dat dit weekend weer in Utrecht gehouden wordt.

Het levenslied, de naam zegt het al, is een lied waarin ervaringen uit het dagelijkse leven worden bezongen. Veelal gaat het om narigheid. We luisteren graag naar andermans ellende omdat het ons eigen leven in een beter daglicht zet. Zo erg is jouw bestaantje dan toch niet vergeleken met al dat grootse drama. Maar een tweede reden dat de smartlap ons aanspreekt is omdat we onszelf ook ergens wel herkennen in de bezongen problemen.

Een gebroken hart bijvoorbeeld. Dat is kommer en kwel. Dat weten we allemaal, want wie heeft er nooit huilend op z’n bed gelegen na een stuk gelopen relatie. En daar bovenop dan nog de verschrikking dat je grote liefde er vandoor is met een ander. Niet te doen. Dus als Marianne Weber daar over zingt haken we graag aan.

Ik weet best dat er een ander is
Maar snap je niet dat ik jou hier ook mis
Mijn hart huilt nu al veel te lang om jou
Het doet me elke dag een beetje meer verdriet

Wat de smartlap populair maakt is dat deze niet discrimineert. De ellendige gebeurtenissen die bezongen worden hadden ons allemaal kunnen overkomen. Rijk of arm, man of vrouw. En zelfs voor een kind kan het leven snoeihard zijn. Met een nare moeder en een vader die altijd op zee is. Dan voel je je behoorlijk in de steek gelaten wist Ciske de Rat ons met zijn klaagzang duidelijk te maken.

Had ik maar iemand om van te houden
Twee zachte armen om me heen
Die mij altijd beschermen zouden
Ik voel me zo verdomd alleen

Eenzaamheid, verlies van een geliefde, omgaan met de dood. De smartlap teksten raken precies datgene wat we als mensen allemaal delen, maar wat je niet zomaar met iedereen bespreekt. Maar als het in een lied voorbij komt en over een ander gaat kunnen we lekker uithalen en meezingen.

Ik verscheurde je foto
Heb je brieven verbrand
In m'n hart moet ik huilen
Maar ik doe nonchalant

Naast het zwelgen in zelfmedelijden en verdriet zijn er ook levensliederen waarin boosheid en frustratie tot uiting komt. Want een bedrogen mens worstelt naast de pijn ook met het verlangen naar gerechtigheid. En als dat rechtzetten in het echte leven niet mogelijk is hebben we gelukkig altijd nog de optie om in de auto, onder de douche of met vrienden aan de bar alles er eens uit te gooien. 

Je loog tegen mij, alsof ik een kind was
Geloof dat je dacht dat ik helemaal blind was
Zeg schat denk je dat je me aan kan
Zeg schat je bent heel wat van plan dan

Of je wilt of niet, je zingt het automatisch mee. Met hoe meer overtuiging, hoe beter. Want zeg nou zelf, dat lucht toch lekker op?

Door Kita van Slooten

Apps voor Lovebirds

1. Lovers Counter

Heb je sinds kort een nieuwe vriend of vriendin? Dan is Lovers Counter een app voor jou. De app geeft je meer inzicht in je relatie en helpt je 'm te verbeteren waar nodig. In de app kun je tot op de seconde precies bijhouden hoe lang jij en je lief al samen zijn. Bovendien telt de app af naar jullie eerste jubileum. Dat is fijn, want zo vergeet je nooit meer iets. Wil je een romantisch uitje organiseren, maar ben je inspiratieloos? Andere stelletjes delen hun leukste uitjes, events en restaurants in de app zodat je jouw wederhelft kunt verrassen met een originele date.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: Android 

2. Couple

​​Met de app Couple creëer je een 'sociaal netwerk' alleen met je partner, vergelijkbaar met bovenstaande app. De app Couple heeft echter een paar fijne features die Lovers Counter niet heeft. Via de app kan je vanalles versturen en weet je zeker dat het bij de goede persoon aankomt. De Couple-app maakt het mogelijk om privé met elkaar te chatten en foto’s en video’s met elkaar te delen. Ook kan je bepaalde (pikante) foto's zo instellen dat die maar een paar seconden zichtbaar is, vergelijkbaar met Snapchat. 

De leukste feature van deze app is het real time delen van je vingerafdruk. Je drukt je vinger op het beeldscherm en de ander kan dit direct zien. Ook kun je tegelijkertijd in de app samen krabbelen en tekenen in het Sketch-menu.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

​3. Fix a Fight

Ondanks al die romantiek toch nog ruzie gekregen? Dan kun je die snel oplossen met de app Fix a Fight. De app geeft goede tactieken hoe je de ruzie het beste bij kunt leggen, maar de app kan nog meer. In de app kun je namelijk je gevoelens uitdrukken en een discussie beginnen over dingen die je normaal gesproken lastig vindt om te verwoorden. Wil je iets kwijt maar ben je bang dat de ander direct in de aanval schiet? Dan helpt de app je een handje. Daarnaast bevat de app een lijst van zelf kalmerende en ontspanningsoefeningen om samen weer helemaal relaxed te worden. De app mag dan niet al te goedkoop zijn, je krijgt wel advies van een echte relatietherapeut

Prijs: €4,99
Beschikbaar voor:iOS

Nina Verberne is vergroeid met haar iPhone en chief editor van Always with, dé techsite speciaal voorvrouwen. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige know-how te delen!

Eindelijk weer werk: na de onzekerheid komt de opluchting

Het aantal werklozen lijkt gelukkig steeds verder te dalen, zo kwam uit de nieuwe werkloosheidscijfers van het CBS van deze week. Maar hoe is het eigenlijk om werkloos te zijn geweest? Hoe voelt het om weer aan de slag te kunnen? Drie herstarters vertellen over de onzekerheid en de opluchting.

Ap: 'Mijn eerste werkdag als taxichauffeur vond ik hartstikke spannend' 

Ap Ras (59) werkte jarenlang in de sales van bouwmaterialen. Daarna als back-office medewerker bij een projectontwikkelaar. Hij werd ontslagen. “Na 43 jaar werken kwam ik van de ene op de andere dag zonder werk te zitten. Ik viel in een gat. Ik heb me dertig slagen in de rondte gesolliciteerd, maar ik werd nergens aangenomen. Ik was te oud, te duur, niet meer kneedbaar.

Mijn zelfvertrouwen daalde. Ik voelde me afgeschreven door de maatschappij, opzij gezet. Wie wilde mij nu nog? Ik vulde mijn dagen met vrijwilligerswerk, sollicitaties, cafébezoeken en fietsen. Maar ondanks de stapels brieven die ik de deur uitdeed, kreeg ik nergens voet aan de grond. Een jobcoach gaf me uiteindelijk wat tips, maar zelfs toen lukte het me niet om een baan te vinden.

Ten einde raad besloot ik naar advies van de jobcoach een oproep op LinkedIn te zetten. Wie heeft er werk voor me? Het maakte me op dat moment al helemaal niet meer uit wat voor een baan het zou zijn. Al was het onder mijn niveau, ik wilde van die bank af. Ik was dan wel achterin in de 50, nog veel te jong om achter de geraniums te gaan zitten.

Mijn huidige werkgever, Henk van der Valk, reageerde op mijn oproep. Hij heeft een taxibedrijf en had wel twee tot drie dagen per week werk voor me. Voordat ik kon beginnen volgde ik een korte opleiding tot taxichauffeur die ik afsloot met een theorie- en een praktijkexamen. Toen ik mijn eerste dag aan het werk ging, vond ik het wel spannend. Maar vooral de opluchting en blijheid overheersten. Na een jaar werkloos kon ik weer aan de slag!

Het liefst had ik mijn oude vak in de sales weer opgepakt. Maar ik ben ongelooflijk blij dat ik nu hier terecht ben gekomen. Ik werk nu twee maanden als taxichauffeur en ik vind het geweldig. Ik zit weer zoveel beter in mijn vel. Ik draai weer mee in de maatschappij, ik doe er weer toe. Het contact met de collega’s en de klanten, doet me ongelooflijk goed. Ik ben een ander mens geworden. En zelfs als ik nu soms om 5 uur ’s ochtends aan de slag moet, ga ik hard fluitend aan het werk.” 

Cynthia: 'Ook al ging mijn droom in vervulling, ik had soms wel een knoop in mijn maag' 

Cynthia de Knegt (41) werkte met meervoudig gehandicapten en is nu hondengedragstherapeut. Ze traint hulp- en geleidehonden. “Vroeger was ik een paardenmeisje, maar dat je ook met honden zoveel kon, wist ik niet. Tot ik zelf een moeilijke hond kreeg en ook anderen af en toe hielp met hun honden. Steeds meer begon het kwartje te vallen: hondengedragstherapeut, zou dat mijn droombaan zijn? Toen ik ontslagen werd, zag ik dit als een kans om ervoor te gaan. Daar ging wel eerst een moeilijke periode aan vooraf. Na de geboorte van mijn zoontje bijna zes jaar geleden kreeg ik een postpartum depressie.

Uiteindelijk vond mijn toenmalige teammanager dat ik te lang ziek was geweest en wilde me met wederzijds goedkeuren ontslaan. Dat heet dan wel geen ontslaan, maar het voelde wel zo. Het stomme is ook: ik wist dat ik mijn werk altijd goed gedaan had, maar ik begon toch aan mezelf te twijfelen. Wat ik wel leerde uit deze moeilijke periode, is dat ik moest proberen te doen wat ik echt leuk vind.

Mijn werkgever en ik gingen akkoord met mijn ontslag en ik mocht me laten omscholen. Ik koos dus voor de opleiding tot hondengedragstherapeut. Het moment dat ik daadwerkelijk stopte met werken, vond ik moeilijk. Ineens kreeg ik een uitkering en daardoor veel minder inkomsten. En was er veel minder structuur in mijn leven doordat ik niet naar het werk hoefde. Ik moest erg wennen aan de nieuwe situatie. 

Ik heb ontzettend veel sollicitatiebrieven geschreven, maar werd niet eens op gesprek uitgenodigd. Een keer wel, bij een uitzendbureau in de zorg, maar ook dat werd niets. Ik heb ook overwogen om een baan onder mijn niveau aan te nemen. Dan zouden de verdiensten nog minder zijn dan de uitkering die ik ontving, dus dat heb ik uiteindelijk niet gedaan.

Inmiddels ben ik voor mezelf begonnen, als hondengedragstherapeut, mijn bedrijf heet Pure Aandacht. Dat is een droom die in vervulling is gegaan en daar ben ik natuurlijk heel blij mee. Maar vooral in de eerste weken dat ik begon had ik soms een knoop in mijn maag. Ik had zoveel plannen en ideeën. Hoe snel kon ik die realiseren? En ook de financiële onzekerheid vind ik soms lastig. Het blijft natuurlijk de vraag of ik in de toekomst voldoende zal verdienen. Desalniettemin doe ik nu iets wat ik echt fantastisch vind en dat is me ook heel veel waard.”

Vooral niet stilzitten

Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, auteur en spreker:

“Na werkloosheid weer aan het werk gaan, is natuurlijk heel fijn, maar kan je ook best onzeker maken. Opeens is de indeling van je dag weer anders, wordt je ergens op tijd verwacht, wordt er weer een beroep gedaan op je kunnen. Je moet wel het vertrouwen weer krijgen. Mede daarom is het slim om in de periode van werkloosheid vooral niet stil te staan. Dan is de overgang straks minder groot als je weer aan het werk gaat.

Er zijn nog een aantal andere dingen die je kunt doen om je werkloosheid om een goede manier te bekijken.

 - Als je werkloos wordt, zijn er drie fundamentele psychologische basisbehoeften waarin opeens niet meer voorzien wordt. De eerste is de behoefte aan verbondenheid met anderen, de tweede is bekwaamheid, het gevoel hebben dat je goed bent in wat je doet, en de derde is de behoefte aan autonoom zijn.

- Verbondenheid met anderen had je met je collega’s maar dat valt weg. Maar kun je nu proberen te halen uit afspraken met vrienden, familie, maar ook collega’s uit hetzelfde vakgebied, zoals freelancers vaak doen.

- Je begint te twijfelen aan je bekwaamheid doordat je net ontslagen bent. Dat kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat je niet stil komt te staan tijdens je werkloosheid. Doe  een cursus of opleiding. Of begin met vrijwilligerswerk.

Met die laatste - vrijwilligerswerk - kun je eigenlijk in alle drie de behoeften voorzien. Je komt onder de mensen, bent bezig en voelt je ook nog nuttig. Je bent autonoom doordat je zelf kunt kiezen waaraan jij je tijd besteed.

Werkloos zijn is vaak slecht voor je zelfvertrouwen. Maar als je ervoor zorgt dat bovengenoemde behoeften worden vervuld, komt het met dat zelfvertrouwen ook goed.

Vaak is het wel wennen geblazen om te solliciteren of weer aan het werk te gaan. Werklozen krijgen soms te maken met faalangst. Mijn advies is: ga nieuwe situaties niet uit de weg. Want als je gaat vermijden, werkt dat averechts. Blijf proberen. En onthoud: succes is niet dat je nooit valt, succes is vallen maar daarna weer opstaan.” 

Marilys: 'Eindelijk ben ik weer gelukkig'

Marilys Aviela (45): had haar eigen bedrijf, een au-pair bureau, maar ging failliet. Hierna was ze twee jaar werkloos. Ze begeleidt nu buitenlandse vrouwen in Nederland om hun eigen bedrijf te starten en doet dit ook online, voor vrouwen uit Spaanstalige landen. “Ik heb er echt alles aan gedaan om weer aan het werk te gaan. Thuis zitten, niets doen en nutteloos zijn is niets voor mij. Ik hou van presteren. Ik heb alle tweehonderd Kamerleden en de burgemeester en wethouders van Den Bosch aangeschreven. Ik wilde mijn uitkering ruilen voor werk. Maar zo ging dat natuurlijk niet. 

Werkloos zijn was vreselijk.Voor die tijd had ik het heel erg druk met mijn eigen au-pair bureau. Ik had mensen om me heen, ging veel op reis en opeens had ik niets te doen. Ik zag de muren op me afkomen, alsof ik gek aan het worden was. Ik voelde me een mislukking. Ik was verdrietig en depressief. En ik had constant het gevoel dat ik niet goed genoeg was. Ook al heb ik een goede opleiding. Ik was jarenlang een onafhankelijke vrouw en nu werd ik er keihard mee geconfronteerd dat niemand me wilde. Ik was te oud, tijdens sollicitaties had iedereen een oordeel over me. Terwijl ze me niet eens kenden. Ik werd steeds weer afgewezen. Omdat ik niet eens de kans kreeg om te laten zien wat ik kon, ging ik steeds meer aan mezelf twijfelen.

Na alle teleurstellingen besloot ik toch weer voor mezelf te beginnen. Ik begeleid nu vrouwen met het starten van hun eigen bedrijf. Vaak zijn dit ook vrouwen die net als ik te maken hebben gehad met een faillissement. Dus op die manier kan ik mijn ervaringen op een goede manier gebruiken.

Ik voel me vreselijk opgelucht dat deze verdrietige werkloze periode uit mijn leven voorbij is. Ik ben sociaal van karakter, tijdens de werkloze periode voelde ik me geïsoleerd. Ik vind het heerlijk om nu weer onder de mensen te zijn. Met collega’s – de zzp’ers die ik dikwijls inhuur -  te kunnen praten over het werk, creatief kunnen zijn. Eindelijk ben ik weer gelukkig.”

Werkloosheid in Nederland

In 2016 kwamen er bijna 130 duizend werkenden bij en daalde de werkloosheid met ruim 80 duizend. De langdurige werkloosheid is eveneens afgenomen, ook onder 45-plussers. Wel zijn nog steeds ruim zes op de tien werkloze 45-plussers twaalf maanden of langer op zoek naar werk. (CBS) 

Door Merel Brons

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Film van de Week: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Regie: David Yates
Met: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Colin Farrell
Waardering: 4 sterren

Newt Scamander is niet zo handig met mensen, maar met magische wezens kan hij als geen ander overweg. Een kleptomaan soort molletje, een wandelende tak die sloten kan openen en draakachtige vogels die uit een zilveren ei komen. De Britse tovenaar is gespecialiseerd in deze en nog veel meer bijzondere dieren, die hij verzorgt en beschermt tegen de buitenwereld, waar weinig begrip voor hen is. Met een koffer vol verstekelingen arriveert hij in New York, waar een groots avontuur hen wacht.

Welkom terug in de wondere wereld van schrijfster J.K. Rowling. De naam Newt Scamander is voor Harry Potter-fans zeker niet nieuw. Zijn boek over fabeldieren was voor Harry en zijn vrienden verplichte kost op Hogwarts. Dat studieboek vormt nu de basis voor een spin-off, die groots wordt aangepakt. Vorige maand kondigde Rowling aan dat deze nieuwe reeks uit vijf films zal bestaan. Aan haar zijde staat regisseur David Yates, die ook de laatste vier Harry Potter films voor zijn rekening nam.

Een sterk team dus, dat de hoge verwachtingen weet waar te maken, want Fantastic Beasts and Where to Find Them is een schitterend spektakel waarbij je ogen tekort komt. De magische wezens zijn er in alle soorten en maten. Van klein en knuffelbaar tot lomp en reusachtig. Maar naast die op hol geslagen dieren hangt er een veel grotere dreiging boven New York. Een duistere oerkracht raast als een wervelwind door de stad en is in staat om alles te slopen wat op zijn pad komt. Wie of wat er achter deze kracht schuilt is zelfs voor de Amerikaanse magische autoriteiten een raadsel.

Door een klungelige samenloop van omstandigheden vormt Newt een merkwaardig team met overijverige ambtenaar Porpentina en sympathieke No-Maj (Amerikaans voor een Dreuzel) Jacob. Ze proberen orde op zaken te stellen, maar het magische ministerie biedt meer tegenstand dan hulp. Ondertussen zorgt een ijzingwekkende heksenjager voor onrust en wordt het kwade wezen steeds gewelddadiger. Wat zich normaal ondergronds afspeelt is nu ook zichtbaar voor de gewone mensen en dat vormt een groot risico, want zoals Newt het mooi uitdrukt: "Mensen zijn nog het gevaarlijkst van allemaal."

Het duurt even voor de film op gang komt, omdat Rowling en Yates ruim de tijd nemen om de personages te introduceren en kleur te geven. Gevolg daarvan is dat de eerste helft qua tovenarij duizelingwekkend is, maar niet bijster spannend. Toch is het een slimme zet, want door die zorgvuldige opbouw zie je de chemie tussen Newt en de anderen groeien. Het geduld wordt bovendien beloond met een spetterende finale. De toon is gezet. Laat die volgende vier films maar komen.

9 x Kattenhaat

De kat staat sinds jaar en dag op nummer één in het rijtje van meest populaire huisdieren in Nederland. Bijna vier miljoen van deze slapende haarbollen telt ons land. Om over 'catlovers' maar te zwijgen, daar zijn er nog véél meer van. Maar waarom eigenlijk? Want katten zijn helemaal niet leuk. Lees en huiver...

1. Katten zijn moordenaars. Deze week nog doodde kat Sylvester een superzeldzame bruine lijster. Deze vogelsoort was sinds 1955 niet meer in Nederland gesignaleerd dus vogelaars waren door het dolle heen. Tot killerkat Sylvester langs kwam dus.

2. Katten stinken. Hoe hard lovers​ ook mogen roepen dat het "de schoonste dieren ter wereld zijn", je ruikt het gewoon meteen wanneer iemand een kat heeft. En als het niet het dier zelf is, dan is het wel de kattenbak die riekt.

3. Ze zijn dom. Katten schijnen geen korte termijn geheugen te hebben wat maakt dat ze keer op keer dezelfde onnozele acties uithalen: 

4. Katten in verhalen of films zijn bijna altijd gemeen of irritant.Denk maar eens aan Azrael van de smurfen, Sylvester van de Looney Tunes, Tom van Tom en Jerry of Garfield. Toeval? Don't think so.

5. Katten zijn nors en chagrijnig. Dat één van de bekendste internet-katten 'grumpy cat' heet, zegt genoeg. En anders onderstaande foto wel. 

6. Katten veroorzaken allergische reacties. In ernstige gevallen leidt deze allergie zelfs tot lichamelijke klachten als jeuk, niezen en benauwdheid. Levensgevaarlijk.

7. Wist je dat katten tweederde van hun leven slapend doorbrengen? Dat komt neer op zo'n 16 uur per dag. Ze zijn dus ook nog eens aartslui. Onderstaande kat slaat alles:

8. Katten krabben. Als het niet je blote huid is, dan is het wel je net nieuwe panty, je zijden blouse of het meest zichtbare plekje van je bank waar ze hun nagels in weten te zetten.

9. De manier waarop het woord kat of poes in de Nederlandse taal gebruikt wordt, is eigenlijk het beste bewijs. Kattengejank, mispoes, poespas, een kater hebben of kattig zijn. Stuk voor stuk negatieve uitdrukkingen. En wat dacht je van een kat in de zak kopen? Of er uitzien als een verzopen kat? Duidelijk verhaal.

Dutch baby pancake

In samenwerking met Kosmos

… of is-ie Duits? Of Zweeds? In ieder geval begrijpelijk dat deze landen dit juweeltje van een ontbijtgerecht opeisen. En stevig begin van de dag!

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 120 gram bloem, gezeefd
  • 4 grote eieren
  • 250 ml volle melk, op kamertemperatuur
  • 1⁄2 tl koosjer zout
  • 4 el gesmolten boter, plus zachte boter voor erbij
  • schenkstroop (om precies te zijn van Mrs. Butterworth’s, maar een andere mag ook)
  • poedersuiker, voor erover

Bereiden:

Verhit de oven tot 245 °C.

Meng de bloem, eieren, melk, het zout en 2 eetlepels gesmolten boter 20-30 seconden in een blender tot een glad geheel

zonder klontjes.

Verhit in een gietijzeren koekenpan van 25 cm de overige 2 eetlepels gesmolten boter op hoog vuur tot het gaat schuimen.

Schenk het beslag erin en zet de pan meteen in de oven.

Bak de Dutch baby 17-18 minuten tot de bovenkant is gerezen en een goudbruine kleur heeft (hij rijst op een beetje gekke, rommelige manier, dus wees niet ongerust).

Haal hem uit de oven, bestrijk hem met de extra boter en snijd hem in vieren. Schenk stroop over de stukken en bestrooi ze met poedersuiker.

Cravings
Chrissy Teigen, de vrouw van John Legend, weet wel wat lekker is en deelt in haar kookboek Cravings haar favoriete recepten. En dat zijn niet alleen maar gezonde salades, maar ook smakelijke pasta’s, spicy noodles en heerlijke groenteschotels. De gerechten lijken heel imponerend, maar zijn verrassend makkelijk om te maken.

Titel: Cravings
Auteur: Chrissy Teigen
Prijs: € 24,99
ISBN: 9789021564135
Uitgever: Kosmos Uitgevers

 

 

 

 

 

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Inspiratie gegarandeerd

Handen omhoog als je nog nooit een TED-filmpje hebt gezien. Niemand? Dacht ik al. Het TED-imperium ontstond al in 1984, maar heeft sinds 2009 een enorme vlucht genomen. Op de TED-site vind je duizenden filmpjes, allemaal niet langer dan 20 minuten. Aanvankelijk draaide die filmpjes om Technologie, Enterntainment en Design, inmiddels valt er veel meer te halen. Maar centraal staan altijd ideeën die de moeite van het delen waard zijn - ideas worth spreading.

Bezoek aan de website zou eigenlijk met een waarschuwing moeten komen, want als je er eenmaal bent, kan je wel héél makkelijk blijven plakken; een vrije ochtend of een slapeloze nacht heeft natuurlijk ook maar zoveel keer 20 minuten. Je zou bijna vergeten dat de filmpjes ook op een echte conferentie worden gemaakt. De originele conferentie is twee keer per jaar en wordt gehouden in Canada. Maar wereldwijd zijn er spin-offs, een soort dependances van ideeën. Ook bij ons: TEDx Amsterdam is op vrijdag 18 november. Deelnemen gaat alleen op uitnodiging, maar dat geeft niet. Want alles wat er aan inspiratie te vinden is, kan je gewoon online terugkijken. Tot het zover is hier nog vijf echte TED-klassiekers - voor als je inspiratie nodig hebt, niet kan slapen of gewoon even twintig minuutjes over hebt.

1. Hoe ons schoolsysteem een eind maakt aan de creativiteit van kinderen

Intelligentie komt in vele vormen, zegt schrijver Ken Robinson. Maar het hele schoolsysteem is erop gericht kinderen 'academisch' op te voeden. Daarmee dwing je kinderen in een keurslijf waar niemand wat aan heeft. Dit praatje uit 2006 - al tien jaar oud dus! - is nog steeds actueel en misschien wel daarom de meest bekeken TED-talk ooit: het is al meer dan 40 miljoen keer bekeken.

2. Over wat publieke schande met je doet

Als iemand weet wat het met je doet om je privéleven op straat te zien liggen, is het Monica Lewinsky wel. Ze werd, vertelt ze in deze recente TED-talk, verliefd op haar baas. Een fout die veel meisjes van 22 maken, maar die zelden zo desastreus uitpakt als bij haar. Wat wil je ook als je baas de president van de Verenigde Staten is? Een ding is zeker: ze heeft er voor moeten boeten. Hier vertelt ze wat dat met haar heeft gedaan en waarom we dat voor anderen moeten zien te voorkomen. 

3. De kracht van kwetsbaarheid

Een praatje over hele grote woorden: moed, connectie, liefde, waardigheid. En kwetsbaarheid. Want, zegt Brené Brown, wat je kwetsbaar maakt, maakt je mooi. Klinkt allemaal wat zweverig, maar het is een verrassend begrijpelijk verhaal. En nog grappig ook.

4. Zet je lijf in om je gedachten te beïnvloeden

Dat je met je gedachten je lijf kan beïnvloeden, dat weten we wel. Maar andersom werkt het net zo goed, ontdekte sociaal psycholoog Amy Cuddy. Door je zelfverzekerd te bewegen, kan je je zelfverzekerd gaan voelen. Cuddy laat op een prachtige manier zien dat 'fake it till you make it' eigenlijk 'fake it till you become it' is. Met op het eind een gepassioneerde illustratie van hoe dat voor haar persoonlijk gewerkt heeft.  

5. Het gaat (veel) beter dan we denken met de wereld

De Zweedse statisticus Hans Rosling is al jaren een graag geziene spreker bij de TED-conferenties. Dat komt omdat hij op een fantastische, heldere manier inzichtelijk kan maken hoe de wereld ervoor staat. Dat is een stuk minder slecht dan veel mensen denken. Terloops laat hij zien dat statistiek alles behalve saai en taai hoeft te zijn.

Door Peper Hofstede

Weekendagenda

Kunst kijken

In Amersfoort openen komend weekend 50 ateliers van kunstenaars en 10 galeries hun deuren voor het publiek. Tussen 13-17 uur zijn meer dan 800 kunstwerken te bewonderen. In het handige boekje dat op meer dan 40 plaatsen gratis verkrijgbaar is, staan wandelroutes langs de verschillende locaties. www.kunstkijkroute.nl

Night of the Proms

De ultieme mix van pop en klassiek nu te horen in Ahoy: van Chaka Kahn en Gabriel Ríos tot het Novecento Symfonieorkest. Meezingen met golden oldies of dansen op swingende jazz en blues: de Night of the Proms is al jaren een van de leukste muziekevenementen van Nederland. Voor informatie en kaartjes: www.notp.com.

Koninginnen van Egypte

De rol van de koningin was niet te onderschatten in het Egypte van de farao’s: zij waren hoofd van het huishouden, maar vervulden ook vaak een belangrijke politieke en religieuze rol. In het Rijksmuseum voor Oudheden is een interessante tentoonstelling ingericht rondom deze vrouwen, waarvan Nefertiti misschien voor ons wel de bekendste is. Naast graftombes en bustes ook prachtige sieraden en hun make-upspulletjes. www.rmo.nl.

Bourgondisch Breda

De 14e-eeuws banketten die de Nassau’s organiseerden, dienen als inspiratie voor Bourgondisch Breda 2017: hapjes, drankjes, wijn- en bierproeverijen en kookdemonstraties. Zondagmiddag is de Jazzy Sunday met live muziek en wijnproeverijen. De prachtige Grote Kerk van Breda is het toneel van al dit lekkers. www.bourgondischbreda.nl.

Margriet Winterfair

Eigenlijk is uitleg niet meer nodig... Ook dit jaar excelleert de Winterfair weer in sfeer en beleving voor de donkere dagen. Met allerlei activiteiten, shops, optredens, modeshows en workshops is de Margriet Winterfair het grootste overdekte winterfeest van Nederland. www.margrietwinterfestival.nl

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!