Weekend magazine cover
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine editie 45, 2016 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Terugvechters: 'Ik kon niks meer. Toch zijn al mijn dromen uitgekomen'

Ondernemer Jeroen Verhoeven (36) verloor drie maanden geleden zijn vrouw, nadat ze net was bevallen van hun eerste dochtertje. Topatleet Marc Herremans (42) brak op zijn 27ste zijn rug en hoorde dat hij de rest van zijn leven in een rolstoel moest zitten. Hoewel het leven van de twee mannen werd omgegooid, lukte het ze allebei om er weer bovenop te komen. Hoe komt het toch dat sommige mensen na een tegenslag in een depressie zakken, terwijl anderen de tegenslag juist gebruiken om er sterker van te worden?

Vier maanden geleden veranderde het leven van de ondernemer Jeroen Verhoeven abrupt: zijn hoogzwangere vrouw Malou bleek ziek. Met een paar blauwe plekken ging ze naar de huisarts, en daar moesten de artsen haar ervan overtuigen dat ze ziek was. “Ze had nooit ergens last van, voelde zich kerngezond. We hadden echt moeite om de cijfers te geloven”, zegt Jeroen.

Toch ging het heel snel. Een maand nadat ze werd opgenomen, overleed ze aan de ver uitgezaaide kanker, inmiddels bevallen van een dochtertje. “Het was een hele intensieve maand, ze werd van het ene onderzoek naar het andere gebracht en ondertussen was er ook nog de geboorte. En we hebben in het ziekenhuis tot het laatste moment doorgewerkt aan ons bedrijf.”

“Zeven jaar geleden hebben we dat samen opgezet, de zaak was bijna een beetje ons eerste kind.” Jeroen en zijn vrouw hadden samen grote plannen voor hun bedrijf BZZY, waarmee ze gezonde, Hollandse maaltijden maakten: ‘healthy fastmeals’. “We hebben er samen zo veel energie in gestopt, en nu is BZZY wat er nog van haar leeft.”

Maar met een pasgeboren dochtertje en zonder zijn vrouw lukte het Jeroen niet om het bedrijf draaiende te houden. “De zaken moesten doordraaien, zeven dagen in de week, op twee verschillende locaties. Dat was met z’n tweeën al veel, dus ik wist vrij snel dat ik het in mijn eentje niet zou trekken. Ik zat er mentaal al doorheen, de zaak kon ik er niet meer bij hebben.”

“Dus nu zijn onze twee locaties dicht. We zijn bezig om er een goede oplossing voor te zoeken, iemand die het van mij over kan nemen. Dat het bedrijf een toekomst heeft, is voor mij nu het belangrijkste. Het voelt een beetje alsof ik een nieuw huis voor mijn kindje zoek.”

Herstel verschilt per persoon
Hoe iemand herstelt van een ingrijpende gebeurtenis, verschilt per persoon. Wat volgens de wetenschap wel duidelijk is, is dat de psychische gevolgen ervan meer afhankelijk zijn van wat er daarna gebeurt of hoe het van tevoren met iemand ging dan de gebeurtenis zelf.

Hoogleraar Victimologie Peter van der Velden, die veel onderzoek doet naar hoe mensen omgaan met traumatische gebeurtenissen: “Iedereen krijgt in zijn leven te maken met ingrijpende gebeurtenissen: je verliest iemand, krijgt een ongeluk in het verkeer of je raakt misschien betrokken bij een geweldsincident. Iedereen heeft aan het einde van zijn leven wel iets ergs meegemaakt. Uit onderzoek blijkt dat van de mensen die ingrijpende dingen meemaken, ongeveer 10 tot 30 procent te maken krijgt met ernstige psychische klachten.”

“De rest van de mensen heeft relatief weinig last van zo’n gebeurtenis of herstelt binnen afzienbare tijd. Ze zijn natuurlijk wel verdrietig, of komen bijvoorbeeld in een rouwperiode en zijn er in hun hoofd veel mee bezig, maar dat verdriet beïnvloedt hun leven niet diepgaand. Ze zijn in staat om verder te gaan met hun dagelijkse bezigheden.”

'Wie psychisch gezond is, heeft meer veerkracht'

Of je wel of geen psychische klachten ontwikkelt na een ingrijpende gebeurtenis, hangt af van hoe je psychische gezondheid is vóórdat je het meemaakt. “Bij mensen met wie het al een paar jaar slecht gaat, zien we dat ongeveer 40 tot 50 procent ernstige klachten ontwikkelt na zo’n gebeurtenis. Die krijgen ernstige posttraumatische stressklachten, daar gaat het functioneren onder lijden en die zijn nog maanden na de gebeurtenis er erg veel mee bezig.”

“Als het al een paar jaar heel goed gaat met mensen, zien we dat ze een kans hebben van maar zo’n 10 tot 15 procent om die klachten te ontwikkelen. Sterker nog: ongeveer een jaar naderhand gaat het weer even goed met ze als voordat het gebeurde”, zegt Van der Velden. Wie psychisch gezond is, heeft dus meer veerkracht.

Veel steun
Toch maakt niemand zo’n gebeurtenis in z’n eentje mee. De steun van vrienden en familie is heel belangrijk voor het herstel. Jeroen kreeg heel erg veel steun, zegt hij. “Van alle kanten, zelfs van totaal onbekenden. Dat mensen die mij niet kenden wel de moeite namen mij een mailtje te sturen, vond ik heel aardig van ze. Ik voelde me er op dat moment misschien niet veel beter door, maar het gaf me wel meer vertrouwen in de mens.”

Ondertussen is Jeroen druk bezig er weer bovenop te komen. Hoewel zijn vrouw nog maar drie maanden geleden overleed, lukt het hem op positief te blijven. “Natuurlijk, het liefst zou ik alles terugdraaien. Mijn hele leven is veranderd, en dat is heel eng, want alle schijnzekerheden zijn weg. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen in deze situatie in een depressie terechtkomen, als ze niet klaar zijn om de situatie te accepteren willen vluchten door te vergeten.”

'Mijn vrouw is nu eenmaal overleden. Ik moet doorgaan met mijn leven'

“Maar ik kan zelf kiezen hoe ik ermee omga. Als er iets op je pad komt, moet je daarmee dealen, want je leven gaat door. Dus wat er ook gebeurt, je moet altijd het positieve zien. Mensen zijn geneigd om de negatieve dingen in hun leven te benadrukken, maar daar heb je niets aan. Ik had dit duizend keer liever anders gezien, maar mijn vrouw is nu eenmaal overleden, en dat moet ik accepteren en dan doorgaan met mijn leven. Er het beste van maken.”

Grotere veerkracht
Jeroen lukte het zelf om ervoor te kiezen om positief te blijven, maar er is ook een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je veerkracht groter wordt. Volgens Van der Velden is één van die manieren om zo veel mogelijk bronnen van stress weg te nemen als er iets vervelends is gebeurd. “Stressbronnen vormen een hele belangrijke risicofactor. We zien dat relatief veel mensen die verkracht zijn, klachten ontwikkelen. Dat komt doordat de nasleep van een verkrachting vaak heel vervelend is.”

“Mensen die verkracht zijn, krijgen bijvoorbeeld niet genoeg begrip van mensen. Vrouwen horen dat ze dan maar niet dat korte rokje aan hadden moeten doen. Of als ze een aanklacht willen indienen, zegt iemand dat de schuld deels bij hen zelf ligt. Die vervelende behandeling beschadigt mensen.”

Maar gelukkig wordt er soms ook rekening gehouden met die stress. Na de MH17-ramp kregen bijvoorbeeld alle nabestaanden een doodverklaring, nog voordat hun geliefde werd geïdentificeerd. “Zonder die doodverklaring kun je een gezamenlijk huis niet verkopen en kun je allerlei praktische zaken niet regelen. Dus dat levert heel veel stress op. Doordat de nabestaanden bij MH17 die verklaring wel hadden, hoefden ze zich in ieder geval geen zorgen te maken over geldzaken.”

En de steun van familie en vrienden is dus onontbeerlijk. “Praten kan heel erg helpen. Als je een sociaal vangnet hebt, is de kans kleiner dat je psychische problemen krijgt. Het is belangrijk dat je een kring om je heen hebt die begrip toont en erkenning biedt. Als er een gebrek aan erkenning, mededogen en empathie is, dan is de kans groter dat mensen slecht herstellen van een ingrijpende gebeurtenis”, zegt Van der Velden.

Topatleet met dwarslaesie
Iemand die veel aan zijn sociale vangnet had, is Marc Herremans. Als tiener wilde hij topatleet worden en maakte hij het tot zijn doel om ooit de triatlon van Hawaï te winnen, de Ironman Hawaï. Op zijn 27ste deed hij voor de eerste keer mee, en als jongste deelnemer haalde hij een geweldige plek: hij werd zesde.

Een aantal maanden daarna was hij aan het trainen op Lanzarote, als voorbereiding op zijn tweede Ironman Hawaï. Tijdens een afdaling op de fiets miste hij een bocht en viel hij. “Ik viel op mijn rug en raakte buiten bewustzijn. Toen ik weer bijkwam, kon ik alleen nog mijn armen en mijn hoofd bewegen”, zegt Marc.

“Eerst zat ik in de ontkenning. In drie dagen ben ik naar drie verschillende ziekenhuizen in drie verschillende landen gegaan. Iedere arts had dezelfde conclusie: ik was verlamd. Mijn ruggenmerg was afgescheurd. De kans op herstel was nul. Maar ik wilde dat niet accepteren, want ik was toen 27, een voormalig bouwvakker, paracommando in het Belgische leger en toptriatleet, ik had mijn lichaam nodig.”

Een dag na zijn operatie, kwam zijn neefje naar het ziekenhuis. “Hij sprong op mijn bed en opende mijn ogen. Hij was zo blij dat ik er nog was, dat ik niet anders kon dan dat ook zijn. Natuurlijk had ik bij dat ongeluk veel verloren, maar vanaf toen dacht ik alleen nog maar aan wat ik nog had.”

Bucketlist
“Ik zei vanaf toen tegen mezelf: ik heb mijn rug dan wel gebroken, maar dat ongeluk heb ik overleefd. En ik pakte de bucketlist van voor het ongeluk er weer bij. Daarop stonden een paar dingen: de Ironman Hawaï winnen, de Crocodile Trophy fietsen in Australië en vader worden. Ik wilde al die dingen nog steeds afstrepen, ondanks mijn verlamming.”

En het lukte: vier jaar na het ongeluk won hij, met aangepast materiaal, de Ironman Hawaï. Een jaar later was hij de eerste rolstoelatleet die de Crocodile Trophy finishte. Hij deed 10 dagen over de ongeveer 1100 kilometer in de Australische hitte. Ook de laatste wens op zijn bucketlist streepte hij af: in 2012 werd hij voor de eerste keer vader van een dochter, en in 2015 voor de tweede keer.

“Al mijn dromen zijn uitgekomen, terwijl alle professoren zeiden dat ik het uit mijn hoofd moest zetten. Mijn familie en vrienden steunden mij  juist, zeiden dat ik door moest zetten, dankzij hen is dit gelukt. Nu is het mijn droom om ooit weer te kunnen lopen. Ik geloof erin dat er ooit een doorbraak komt, en dat mensen met een dwarslaesie weer kunnen lopen.

'Ik had geen controle over de dwarslaesie, maar wel over de rest van mijn leven'

Daarom heb ik de ‘To Walk Again Foundation’ opgericht, om mensen met een dwarslaesie te helpen.”

Boos op de artsen die hem bijna zijn dromen uit zijn hoofd praatten, is hij niet. “Aan boos zijn heb je helemaal niets. Ik realiseerde me heel snel dat ik geen controle had over die dwarslaesie, daar moest ik mee leven. Maar over de rest van mijn leven had ik nog wel controle. Als je daar niets mee doet, dan gebeurt er ook niets.”

“Natuurlijk heb ik veel geluk gehad. Maar geluk kun je ook afdwingen. Ik zag mijn ongeluk niet als een einde maar als een nieuw begin, en probeerde het beste te maken van wat ik nog had. Dat lukte, gelukkig.”

Hoewel Marc liever niet verlamd was geraakt, is hij ook blij dat hij dit heeft meegemaakt. “Ik bekijk nu dingen anders, en weet wat belangrijk is in het leven. Ik laat me niet leiden door jaloezie of afgunst, en besteed geen energie aan dingen waar ik geen controle over heb. Ik focus nu op mijn eigen leven, niet op mensen die meer hebben dan ik, en daar word ik gelukkig van.”

Hè, gezellig: de Gilmore Girls zijn terug

De Girlmore Girls zijn terug! Na zeven jaar lief en leed met Lorelai en haar tienerdochter Rory gedeeld te hebben, hield de populaire serie in 2007 op. Maar op 25 november kunnen alle fans hun hart weer ophalen aan de vierdelige revival die Netflix voor ons in petto heeft. In Gilmore Girls: A Year in the Life volgen we de drie Gilmore vrouwen, Lorelai, Rory en oma Emily, gedurende de vier seizoenen van een roerig jaar.

Het zal een fijn weerzien worden, want vrijwel alle personages keren terug. Het knusse dorpje Stars Hollow kent heel wat kleurrijke inwoners, elk met een eigen handleiding. Een opfrisbeurt, zodat je straks moeiteloos in de nieuwe afleveringen op kan gaan:

Luke
Luke's Diner is een tweede huiskamer voor de altijd druk babbelende Lorelai en Rory. Ze zijn verslaafd aan de koffie, maar nog meer aan eigenaar Luke. De beste man wordt af en toe gek van de Gilmore meisjes en hun vreemde eetgewoonten. Maar hoe meer hij moppert, hoe meer plezier Lorelai en Rory aan hem beleven. Echt boos is hij natuurlijk ook nooit. Want onder dat eeuwige petje en die houthakkersblouse zit een enorme goedzak, die stiekem ook nog eens hopeloos romantisch is.

Sookie
Lieve, warme Sookie is de beste vriendin van Lorelai. Samen runnen ze de Dragon Fly Inn, de herberg die ze opknapten en tot een goed lopend bedrijf wisten te maken. Haar echtgenoot Jackson levert zijn zelfgekweekte groenten aan de keuken, waar Sookie als chef-kok de touwtjes in handen heeft. Ze kan niet alleen voortreffelijk koken, Sookie is ook een goede luisteraar en een rots in de branding. Niet dat ze zelf altijd alles onder controle heeft, want in al haar chaos en onhandigheid wil er nog weleens wat sneuvelen.

Lorelai en Rory
Moeder en dochter zijn als twee handen op één buik. Ze maken elkaars zinnen af, delen hetzelfde gevoel voor humor en een grote voorliefde voor fastfood. Maar er zijn ook momenten dat ze elkaar niet kunnen luchten of zien. Als moeder ben je het immers niet altijd eens met de acties van je kind. En andersom. Dus dat botst weleens. Soms spreken ze elkaar dan even niet, maar meestal is zo’n ruzie heel snel bijgelegd. Zoals wanneer Rory haar moeder inlichtte over haar ontmaagding.

Emily
Lorelai lijkt in niks op haar bekakte moeder Emily, die altijd druk is met het hoog houden van haar chique imago. Ze begrijpt niks van de grapjes die Lorelai en Rory maken tijdens de verplichte vrijdagavondetentjes, omdat ze door een high society bril naar de wereld kijkt. Ze lijkt kil en hooghartig, maar dat komt omdat ze geen idee heeft hoe ze haar emoties moet tonen. Wat ze wel zonder enig moeite uit is kritiek op de - in haar ogen - belachelijke plannen die Lorelai en Rory vaak hebben. Zoals backpacken door Europa.

Paris
Rory's voormalige rivaal en inmiddels goede vriendin Paris is sociaal erg onhandig. Of beter gezegd; ze is een botte hark. Ze zegt wat ze denkt, altijd en overal. Daarnaast studeert ze kei- en keihard. Ze rust niet voordat ze overal de beste in is. Andere mensen vindt ze vaak lui, irritant of dom. Of zoals ze het zelf verwoordt: "I am not cut out to deal with people."

Jess
Met de komst van bad boy Jess werd Rory’s liefdesleven plots een heel stuk spannender. Ja, ze had daarvoor brave Dean en wat andere flirts, maar vergeleken met Jess was dat maar een saaie bedoening. Jess komt bij zijn oom Luke wonen nadat zijn moeder hem heeft weggestuurd wegens zijn slechte gedrag. De slimme, getalenteerde jongen voelt zich in de steek gelaten en is boos op de wereld. Bij Rory ontdooit hij, maar toch duwt hij ook haar telkens weg. Uiteindelijk verlaat hij Stars Hollow, maar in de nieuwe reeks is hij terug. Zullen ze dan toch...?

 Door Kita van Slooten

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Nooit meer parkeerstress

In samenwerking met Park-line

Iedereen kent het: kom je terug van werk na een lange file, kun je geen plekje vinden. Of ga even snel een boodschap doen, rijd je al 5 rondjes een parkeerplaats te zoeken. 10 tips om ergernissen en stress te vermijden. 

Wees op tijd!
Vaak zijn er genoeg plekjes te vinden, mits je een beetje op tijd aankomt. Ná vijf uur ‘s middags wordt het namelijk wel ingewikkeld omdat de bewoners dan thuiskomen van hun werk.

Wacht
Uit onderzoek blijkt dat je op een parkeerplaats sneller een parkeerplaats vindt als je wacht tot er een plek vrijkomt in plaats van rondjes rijden.Vraag het
Rijd langzaam en spreek mensen aan die over de parkeerplaats lopen. Als ze op weg zijn naar hun auto, kun je ze volgen en hun plek innemen.

Ga onder de grond
Vaak staan de straten vol met auto’s maar zijn parkeergarages nagenoeg leeg. Rijd dus even iets verder en parkeer – veilig! – in een parkeergarage. In Amsterdam geeft je parkeervergunning in het centrum ook recht op een plek in een parkeergarage. Als je je auto weinig gebruikt, zet hem dan daarin, dan maak je op de weg weer een plaatsje vrij voor een ander. De parkeerkaart van Park-line werkt bij bijna alle parkeergarages en wel heel gemakkelijk: geen klein geld, geen rijen voor het betaalautomaat maar gewoon: sesam open u bij de slagboom. Bovendien kun je via deze parkeerapp gebruik maken van ParkBee garages in het centrum, waar je slechts €10 of €15 per dag betaalt. Ook handig voor bezoek.

Buiten het centrum
In veel steden zijn langs de rand van de stad parkeerplaatsen gecreëerd om de stadscentra te ontlasten. Deze P+R zijn meestal goed aangegeven en hebben uitstekende OV-verbinding met het centrum. Hier is meestal plek en veel goedkoper. Bovendien krijg je vaak je tram- of buskaartje gratis of kun je er fietsen lenen. Met Park-line krijg je hier vaak ook nog grote korting.

Heb je eindelijk een plekje gevonden, dan zijn er allemaal trucs om het parkeren zo makkelijk mogelijk te maken.

Schat je parkeertijd goed in
Wie heeft het nou niet dat je net gezellig zit en dan moet opspringen om je het parkeerautomaat bij te vullen. Of duurt een afspraak een half uur korter dan je had verwacht en betaal je teveel. Als je met een parkeerapp betaalt, wordt er per minuut afgerekend.  Cash of kaart
In sommige steden kun je alleen met je bankpas betalen, in andere weer alleen contant… En wie heeft nu €15 aan muntjes in zijn portemonnee zitten? Heb je eindelijk een plekje en dan moet je bij het dichtstbijzijnde café weer wisselen. Bespaar je de ergernis, betaal met je telefoonEng
Veel mensen vinden het moeilijk om achteruit in te parkeren of eng om langs de gracht file te parkeren. Gelukkig zijn er genoeg video’s die laten zien hoe je dat handig aanpakt. En wil je weten hoe het ook alweer niet moet?​ Zo dus:

Auto kwijtNa het rijden van eindeloze rondjes om te parkeren, is het heel logisch dat je als je terugkomt niet meer weet waar je auto staat. Natuurlijk kun je van tevoren daar even over nadenken, maar door op het kompas te klikken in de parkeerapp van Park-line, zie je direct waar jij en je auto zich bevinden.

Wordt het toch heeeeel gezellig, dan moet je eigenlijk niet meer in de auto stappen. Tegenwoordig kun je zelfs een BOB bestellen via je parkeerapp. En dan heb je je auto ook nog thuis!​
 

Poweroudjes: 'Ik ging van nul naar de absolute top'

Dat sporten goed voor je is, weten we nou wel. Je onderhoudt je spieren, je conditie, je lijn. Maar naar mate we ouder worden, laten we het er steeds vaker bij zitten. Terwijl het juist zo goed is om regelmatig te bewegen als je op leeftijd begint te raken. Drie portretten van sporters die van geen ophouden weten.

Uit onderzoek van het Kenniscentrum Sport blijkt hoeveel voordelen sporten wel niet heeft voor ouderen. Een paar liggen voor de hand: het leidt tot een beter uithoudingsvermogen, meer lenigheid, en een betere coördinatie. Dat laatste draagt er ongetwijfeld ook aan bij dat je minder risico loopt om te vallen. Daarnaast is het ook heel goed voor je hersenen, zo verlaagt regelmatig bewegen het risico dat je dement wordt, en dat het zich minder snel ontwikkelt als je het toch wordt. En het gaat depressieve gevoelens tegen, met name bij ouderen in zorginstellingen. Kortom, ook op latere leeftijd wordt je fit en blij van sporten. Iets wat Frans (76), Ruud (70) en Maria (65) aan den lijve ondervinden. Ze sporten nog fanatiek - en voelen zich fantastisch.

Ruud van Balkom (70), loopt nog vijf keer per week hard en rent regelmatig halve marathons

​"Ik was veertig toen ik een keer een marathon op televisie zag. Er liep een dame mee die helemaal stuk ging. Vlak voor de finish stortte ze in. Haar trainer schreeuwde haar erdoorheen. De laatste paar honderd meter legde ze op handen en knieën af. Veel mensen spraken daar schande van, maar ik zag juist het tegenovergestelde: het moet wel heel mooi zijn, als je zó graag die finish over wil." En dus ging Ruud zelf ook hardlopen. Hij speelde al korfbal op hoog niveau, maar rennen als sport op zich was nieuw voor hem. Een jaar later liep hij zijn eerste marathon, in Apeldoorn, in een keurige drieënhalf uur. 

'Ik ging echt helemaal stuk. Wist ik ook eens hoe dat voelde'

Daarna zouden er nog 60 volgen - de snelste in 2:56 uur - en 479 halve marathons. Bepaald geen kattenpis. En toch is Ruud zelf maar één keer net zo stuk gegaan als die dame op tv. "Ik loop normaal heel regelmatig, maar die keer - het was in Rotterdam, ik was 58 jaar oud - ging het helemaal mis. Mijn kleinkinderen stonden op de Coolsingel om me aan te moedigen, maar ik moest me zo door die laatste meters heen slepen dat ik niet eens naar hen gezwaaid heb. Dat vond ik toen zuur, maar ik ben achteraf wel blij dat ik dat ook een keer heb meegemaakt. Weet ik tenminste hoe het voelt, dat stuk gaan." 

Tegenwoordig loopt hij geen hele marathons meer, maar wel nog regelmatig een halve. Bijna ieder weekend rent Ruud ergens een wedstrijd. En dat pakt hij altijd even serieus aan: "Ik ben best prestatiegericht, ik wil het wel kunnen waarmaken. Als ik op zondag een wedstrijd heb, ga ik op zaterdag niet naar een feestje. Gelukkig ben ik al niet zo'n feestbeest. Maar ik vind het sowieso niet erg om er iets voor te laten. Hardlopen is een graadmeter voor me: hoe goed het gaat met lopen, weerspiegelt hoe goed het gaat met mij. Als het minder gaat, is dat direct reden om even naar de huisarts te gaan." Maar dat hoeft niet vaak. Ruud voelt zich fit, ook mentaal. Want ook daarvoor is het hardlopen heel prettig. "Ik geniet er echt van. Ik zie allemaal moois tijdens mijn trainingen en ren soms ook samen met anderen." Soms ziet hij mensen van zijn leeftijd bij verjaardagen en begrafenissen die al echt aan het aftakelen zijn. "Dan bewegen ze moeilijk of reageren heel langzaam. Daar schik ik echt van. Dan ben ik nog eens extra blij met mijn conditie en doorzettingsvermogen."


Maria Berendsen (65), wereldkampioen gewichtheffen in haar leeftijds- en gewichtsklasse

"Toen het Wilhelmus klonk en ik daar stond op dat podium, had ik rillingen over mijn hele lijf. Ik was wereldkampioen! Dat ik dat op mijn 65e nog eens zou meemaken, dat had ik anderhalf jaar geleden nooit kunnen vermoeden. Want je kan wel zeggen dat ik van nul naar de absolute top ben gegaan." Maria Berendsen was altijd al sportief: hardlopen, skeeleren, schaatsen, ze deed het met plezier. Een paar jaar geleden begon ze met Crossfit. Ze bleek een natuurtalent en werd in 2013 al Nederlands en Europees kampioen.

'Eerst kon ik nog geen theelepeltje optillen. Nu ben ik wereldkampioen'

Ze was aan het trainen voor de Crossfit games in Amerika, toen haar lijf plotseling niet meer meewerkte. "Het was januari 2015 en ik kon geen theelepeltje meer optillen. Ik bleek spierreuma te hebben. Dat is een vorm van reuma die vaak bij vrouwen boven de 50 voorkomt. Ineens kon ik niets meer. Maar mijn reumatoloog, dokter Venhuizen, gaf me een sprankje hoop: spierreuma is de enige vorm van reuma waar je van kan herstellen. Ik wist dat ik er voor zou moeten werken, maar ik ben het gevecht voor de volle honderd procent aangegaan.

Samen met mijn fysiotherapeut Vincent en mijn trainer Pierre maakten we een plan. Ik ging mijn spieren trainen, gewichtheffen. Ik begon met een keer per week trainen en bouwde dat steeds verder uit. Ik werd sterker en sterker. Dat ging niet zonder slag of stoot, ik heb huilend op de bank bij de fysio gelegen. Sommige dagen waren mijn schouders zo slecht dat ik alleen maar m'n rug en m'n benen kon gebruiken. Maar er zat vooruitgang in.

Het was Pierre die zei dat ik mijn grenzen moest verleggen, dat ik me voor het Nederlands Kampioenschap moest inschrijven. Ik dacht alleen maar, daar heb ik niets te zoeken. Maar ik schreef me toch in." En ze won. Zo kwalificeerde ze zich voor de Wereldkampioenschappen. Afgelopen 1 oktober was ze ook daar de allersterkste met een 'clean and jerk' van 37 kilo en een 'snatch' van 32 kilo. En dat terwijl ze nog niet eens helemaal hersteld is van haar reuma. Maria: "Ik zit nu op 90% herstel. Kan je nagaan wat ik kan als ik straks 100% hersteld ben. Ik denk dat ik mijn grenzen nog verder kan verleggen, maar ik ben ook al supertrots op wat ik tot nu toe bereikt heb."   

Frans Maassen (76), doet iedere week 2 hardlooptrainingen en 1 duurloop  

"Als het donker is en het regent, dan moet ik wel wat overwinnen om te gaan trainen hoor. Maar het gaat om de discipline, de continuïteit maakt het makkelijk. En als ik dan aan het rennen ben, ben ik altijd weer blij dat ik ben gegaan. Want het hardlopen brengt me heel veel moois." Frans - een dame met een jongensnaam - en haar man Bas (78) lopen allebei drie keer in de week hard. Samen doen ze twee trainingen bij de atletiekvereniging. En dan apart van elkaar nog een duurloop. Bas gaat graag naar het bos of de duinen en loopt iets langzamer. Frans zelf loopt gewoon door haar woonplaats Hoofddorp, dat kost minder tijd en ze heeft nog meer te doen.

Haar vaste rondje is een ruime 10 kilometer en ze rent er nog geen vijf kwartier over, een tijd waar iedereen trots op zou kunnen zijn en op haar leeftijd helemaal. "We zijn de oudsten van

'Wij zijn de oudste van ons hardloopgroepje. Maar er zijn ook nog wel een paar zestigers hoor'

ons rengroepje. Maar er zijn wel meer mensen die toch ook al in de zestig zijn, plus nog een stel jongere leden. Het zijn allemaal ontzettend leuke mensen, het is echt heel gezellig. Iedereen zorgt voor elkaar. Als er bijvoorbeeld iemand bevallen is, sturen we een kaartje." Maar het is niet alleen sociaal heel prettig, dat rennen. Frans heeft er op allerlei vlakken baat bij. "Ik zie dat ik makkelijker beweeg dan leeftijdgenoten die minder sportief zijn. Ik ben ook nooit ziek. Maar ik let er ook goed op hoor, ook qua eten. En ik neem altijd de trap, ook als er een roltrap of een lift is."

En dan is er nog het mentale aspect. Voor Frans voelt rennen een beetje als mediteren. "Dan zit ik bijvoorbeeld met een probleem, of weet ik niet hoe ik iets moet aanpakken. Het is niet eens zozeer dat ik er dan heel gericht over nadenk tijdens het hardlopen. Maar als ik klaar ben, heb ik bijna altijd een oplossing. Heel ontspannen." Ze doet trouwens ook nog aan yoga, want daar blijf je zo lekker soepel van. Frans: "Deze levensfase is heerlijk! Je hebt geen werk en geen kinderen om te verzorgen, dus alle tijd. Dan is het wel zo fijn dat je niet beperkt wordt door allerlei lichamelijk ongemak. Voor zover je daar zelf invloed op hebt natuurlijk, maar veel bewegen en gezond eten helpt altijd." En zo is het maar net.  

Door Peper Hofstede

Online mode-inspiratie

1. Villoid

IT-girl Alexa Chung bracht vorig jaar een app op de markt voor ware fashionista's. Ze liet zich hierdoor inspireren door de kast van Cher uit de film Clueless. (Als je Clueless nooit hebt gezien. Shame on u en ga ‘m nu kijken op Netflix.) In Clueless heeft hoofdrolspeelster Cher een computer waarmee ze kledingsetjes kan uitkiezen, vervolgens zoekt de elektronische kast het setje uit en legt het voor haar klaar. Alexa brengt een soort gelijke app uit, minus het gedeelte waarbij je kast het setje voor je klaar legt. In de app Villoid kun je namelijk een outfit samenstellen aan de hand van verschillende webshops. Maar ook inspiratie opdoen van andere stijliconen.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS


​2. Pinterest

​Heb je echt geen idee wat je vandaag moet aantrekken? Dan is Pinterest de app en de plek waar je je kunt laten inspireren. Vergaap je aan al het modemoois. Gegarandeerd uren weg klikken, scrollen en dromen bij het zien van al deze mooie plaatjes. Je kunt zelf moodboards samenstellen van looks die je fijn vindt. Mijn Pinterest bord: "The ultimate wishlist" staat bomvol met hebberigmakende lookjes en kleding die ik wil hebben. 

Maar ook deze Pinterest-accounts moet je zeker volgen:

 • The Coveteur, is vooral bekend van hun website waarbij ze een kijkje in de kast nemen van celebrities. Gegarandeerd genoeg inspiratie.
 • Kind of Style, het Pinterest van de Nederlandse Lonneke staat bomvol fijne pastelkleurige looks.
 • Clare V, het Fashion bord van dit Pinterest-account heeft meer dan 10.000 mode pins. Hier kun je dus absoluut de benodigde fashion inspiratie op doen. 
 • Asos Isabella, Isabella is stylist van Asos, ze pint te gekke looks en zoals je van een stylist mag verwachten geeft ze op haar bord 'My Styling Tip's' kledingtips. Handig.
 • Anne Louise Likes, voor inspiratiefoto’s zit je bij Anne op de goede plek. Ze is een blogger uit Melbourne en is altijd op de hoogte van de laatste trends. Daardoor maakt ze haar Pinterestaccount een must-follow account.

3. Looklive

Het is geen geheim dat ik heel veel series volg. Dan kan het weleens voorkomen (lees: vaak) dat ik een van mijn favoriete actrices spot met een jaloersmakende jasje dat ik vervolgens niet meer uit mijn hoofd krijg, tot ik het in mijn bezit heb. Een nadeel: hoe weet ik nou waarvan dat jasje is? Looklive helpt een handje. Op deze website vind je precies, wie wat droeg in welke serie en aflevering. Dat niet alleen want ook als je jouw favoriete celebrity spot in een mooie outfit weet Looklive precies waarvan alles is. Een groot nadeel: je portemonnee wordt er niet vrolijk van.


4. Instagram

​Wat natuurlijk niet kan ontbreken op dit lijstje is: Instagram. Instagram staat bomvol met modebloggers die hun fijnste lookjes delen. Ik haal mijn inspiratie vaak bij deze dames vandaan. Sommige items op hun Instagram-accounts zijn vaak een tikkeltje over de top, maar als je dat combineert met een simpele zwarte jeans of een wit t-shirt dan weet je dat je goed zit.

 

--G R E E N M O N S T E R --hopping from event to event in my green fake fur new best friend #asseenonme #asos

A photo posted by Jolielot I Marlot Willems (@jolielot) on

 

Trailer trash -- #amsterdam #vespa #adidas #ganni

A photo posted by Lizzy (@lizzyvdligt) on

 

The one where I spent the whole afternoon debating whether to get that @gucci bag... again -- #sopredictable more on #instastories

A photo posted by Iris Dijkers ---- A Dash Of Fash (@adashoffash) on

 

5. SWIPE 'n SHOP

De app Swipe 'n Shop is misschien wel de gevaarlijkste app die er is. Dat komt omdat de app, zoals de naam je al doet vermoeden, werkt door te swipen. Vind je een item echt helemaal niets? Dan swip je naar links. Zie je jezelf wel rondlopen in het bepaalde item? Dan swipe je naar rechts. Het item wordt vervolgens opgslagen in je wishlist. Vanuit deze lijst kun je de items gemakkelijk shoppen. Ook fijn, ben je meer van het online shoppen op je computer? Al je items die je opslaat in je wishlist, zijn vanuit je browser te bekijken om vervolgens vanuit daar naar je winkelmandje te klikken.

Happy shopping!

Nina Verberne is vergroeid met haar iPhone en chief editor van Always with, dé techsite speciaal voorvrouwen. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige know-how te delen!

Jagers en verzamelaars: parels scoren op beurzen en veilingen

Mensen zijn van nature jagers en verzamelaars. Dat zit nou eenmaal in onze genen ingebakken. En nergens is dat zo duidelijk te zien als op de rommelmarkt. Op jacht naar dat ene bijzondere exemplaar voor je verzameling, dat fantastische koopje dat later veel meer waard blijkt dan dat jij ervoor hebt neergelegd. Herkenbaar? Dan kan je deze maand je hart ophalen op verschillende veilingen en beurzen. Geen zin om de deur uit te gaan? Ook online geldt dat goed speurwerk loont.

Verzamelaarsjaarbeurs,12 en 13 november in Utrecht
5 hallen, 2000 stands en ontelbaar veel snuisterijen. De Verzamelaarsjaarbeurs is het grootste vintage evenement van Europa. Authentiek kinderspeelgoed? Hebben ze. Antieke juwelen? Hebben ze. Design meubels en bijzonder serviesgoed? Hebben ze. Die ene verzamel-cd van Prince met dat ene liedje waar je zulke fijne herinneringen aan hebt? Hebben ze ook, want tegelijkertijd met de Verzamelaarsjaarbeurs is ook de Mega Platen & CD Beurs, waar speciale aandacht is voor het werk van de onlangs overleden artiest. Gezellig is het er trouwens ook, met optredens, meet & greet's en exposities. Gegarandeerd een hele dag snuffelplezier, en wie weet wat voor moois je scoort.

Om je kansen te vergroten, geeft blogster Sophie van Sophie Sweet Vintage nog een paar tips: 

* Orienteer je op wat je wil vinden. Er is zoveel te krijgen op zo'n beurs, dat het makkelijk is om met allerlei spulletjes thuis te komen, waar je eigenlijk niets aan hebt. Bedenk dus van tevoren wat je nodig hebt, wat nog in je verzameling, interieur of kledingkast past. 

* Ook geen overbodige luxe: bepaal thuis nog wat je ongeveer wil uitgeven. De verleidingen vliegen je om de oren natuurlijk, en dan is het lastiger om de hand op de knip te houden.

* Als je een idee hebt van wat je wil, kijk dan ook vooraf alvast waar dat ongeveer te vinden is. Op de website van de beurs vind je deelnemerlijsten en plattegronden. Zo voorkom je dat je uren bij de oldtimers blijft hangen, terwijl iemand anders die mooie vintage laarzen die jij écht nodig hebt op de kop tikt.

* Een inkoppertje, maar echt waar: kom lekker vroeg. Dan is er de meeste keus en heb je ook even rustig de tijd om goed rond te kijken.

* Neem een meetlint mee. En als je meubels zoekt, is het ook handig om te weten hoe groot die ongeveer kunnen zijn. Anders zit je met een prachtige antieke kast die nergens past.

Schiphol lost & found, 17 - 20 november in Diemen
Koffers die kwijt raken bij vliegreizen worden lang niet altijd opgehaald. Een paar keer per jaar veilt Schiphol alle spullen die op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar. Dat gebeurt bij Veilinghuis De Eland in Diemen. Fred Jonker van De Eland vertelt dat zij ook niet weten wat er precies in de koffers zit. "Dat wordt allemaal van te voren door Schiphol gemonitord. Je zal dus niet zo snel een koffer met drugs of ergens een verstopt wapen aantreffen. Als er een camera in de koffer is achtergebleven of andere persoonlijke gegevens, worden die eerst gewist." Mensen bieden vervolgens op een gesloten koffer. Heel spannend dus of je iets prachtigs koopt of juist een kat in de, nou ja, in de vakantiekoffer dus. Er wordt ook nog meer geveild. Fred: "De messen, zakmessen, scharen en andere scherpe voorwerpen die worden ingenomen door de douane komen ook bij ons onder de hamer. Je zou het niet direct zeggen, maar er zijn altijd wel handelaars die daar interesse in hebben." De kijkdagen, ook voor allerlei ander moois, zijn van 17 tot en met 20 november, de daadwerkelijke veiling is dan op de 28e.

Catawiki, altijd, want online
Kan je er maar geen genoeg van krijgen, al dat jagen en verzamelen, dan kan je 24/7 terecht op Catawiki. De veilingsite bestaat sinds 2008 en trekt iedere maand miljoenen bezoekers die kijken naar en bieden op tienduizenden kavels die onder de digitale hamer gaan. Kunst en sieraden zijn er populair, maar je vind er ook mode, sieraden, postzegels, boeken of oldtimers. En natuurlijk allerlei curiosa en verzamelobjecten. Wat denk je bijvoorbeeld van een set van 7 antieke halsbanden voor je hond? En ook als je nog een stoomschip zoekt, is Catawiki the place to be. Leuk voor de Sinterklaasdagen!

Marktplaats en Ebay, altijd, want online
Klassiekers natuurlijk, maar dat betekent juist ook dat je er goed kan slagen. Het nadeel is dat je hier geen tussenkomst hebt van een handelaar of veilingmeester. Maar daar staat tegenover dat je zelf de onderhandelingen in de hand hebt. En er is een beroemde hack om de mooiste spullen voor een prikkie te krijgen: verkeerd spellen. Veel verkopers bieden hun spullen onder een verkeerd gespelde (merk)naam aan en zijn daardoor minder goed vindbaar. Het loont dus om niet alleen op 'Marc Jacobs' te zoeken als je iets van die designer zoekt, maar ook op 'Mark Jacobs'. Omdat niemand die producten vindt, is het een stuk lekkerder onderhandelen. Voor Ebay bestaat zelfs een site die de verschillende spellingen voor je zoekt: fatfingers.com. Houd dus wel ook je spelling in de gaten als je zelf wat te koop zet!

Veilig zaken doen op Marktplaats

Marktplaats geeft zelf veel handige tips om veilig zaken te doen:  

* Laat je gezonde verstand spreken: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

* Bekijk hoe lang de verkoper actief is op Marktplaats, check zijn andere advertenties en maak persoonlijk contact.

* Controleer de verkoper: Google zijn gegevens, check fora zoals Opgeletopinternet.nl en check telefoon en bankrekeningnummer via het Meldpunt Internetoplichting.

* Betaal het product via PayPal en je aankopen zijn in veel gevallen onbeperkt beschermd.

* Wees alert bij kopers en verkopers uit het buitenland en gebruik geen (anonieme) betaalmethoden als Western Union.

IJ-Hallen, een weekend per maand, Amsterdam-Noord
Heb je nou iets te fanatiek lopen jagen en verzamelen en staat ineens je zolder vol troep waar je eigenlijk niets mee doet? Geen nood! In de IJ-Hallen in Amsterdam is iedere maand de grootste vlooienmarkt van Europa. En het mooie is dat je er voor een habbekrats zelf een kraampje huurt. Voor 25 euro heb je de hele dag een podium van een meter of drie breed om jouw meuk en/of overbodige parels tentoon te stellen. Let wel op: de meeste spullen gaan voor een paar euro van de hand, dus je moet wel echt wat meebrengen wil je je 'inleg' terugverdienen. Dat is gelijk ook een goede reden om erheen te gaan als toch zelf nog kooplust hebt. In dat geval is de entree 5 euro. Ook hier geldt: vroeg komen loont. Er zijn heel wat hoofdstedelijke fashionista's die eens per maand hun kast leeghalen om ruimte te maken voor nieuwe aankopen. Kan je meteen je onderhandelingstechnieken oefenen. De eerstvolgende kans daartoe is op 19 en 20 november.

 

Van boekenhater tot boekenwurm

Het kan zomaar gebeuren. Tijdens de basisschool verslond je kind het ene boek na het andere, maar eenmaal op de middelbare school wordt er niet meer naar de boekenkast omgekeken. Hoe kan dat en wat doe je eraan?

Weerstand tegen lezen komt bij veel jongeren voor. Zelfs bij tieners die voorheen wel graag met hun neus in de boeken zaten. Dat is heel erg zonde, want het is wetenschappelijk bewezen dat lezen goed is voor je hersenpan. Helemaal voor een jong brein dat nog volop in ontwikkeling is. Door te lezen groeit je woordenschat, je intelligentie, maar ook je vermogen om je in anderen in te leven.

Maar veel middelbare scholieren halen daar hun schouders voor op. De eerste verklaring is voor de hand liggend; kinderen besteden steeds meer tijd aan social media, games en Youtube. Maar dat is niet de enige reden dat ze met een boogje om de boekenkast lopen.

De tweede verklaring is leesvrees. Als je op school verplicht saaie boeken en suffe teksten moet lezen is de lol er snel af. Door onplezierige leeservaringen gaan kinderen steeds meer tegen lezen op zien. En wie minder leest wordt er op den duur ook steeds slechter in, waardoor de leesangst toeneemt.

Stichting Lezen probeert dat te voorkomen. Ze werken samen met scholen om de boel daar leuk en inspirerend te houden, maar hebben ook voor ouders een aantal tips om boekenmijders weer aan het lezen krijgt.

Rustig beginnen
Je kunt niet van brommende puber verwachten dat deze uit zichzelf Oorlog en Vrede openslaat. Om leesplezier (terug) te krijgen is het van belang dat de drempel niet te hoog is. Laat je kind eerst eens met een tijdschrift of stripboek ontdekken dat lezen leuk is.

Zorg dat er boeken in huis zijn
Het klinkt logisch, maar zonder boeken geen lezer. Zorg dat boeken deel uitmaken van de dagelijkse omgeving. Een kind dat thuis nooit boeken om zich heen heeft zal niet snel geneigd er überhaupt eentje vrijwillig te openen.

Geef het goede voorbeeld
Door zelf met een goed boek op de bank te kruipen stimuleer je ook je kind, want zien lezen doet lezen. Vrouwen lezen aanzienlijk meer dan mannen, dus het zou helemaal fraai zijn als een kind zijn vader verzonken in een verhaal ziet.

Begin vroeg
Om problemen op de middelbare schooltijd te voorkomen is het goed om kinderen al vroeg aan het lezen te krijgen. Hoe eerder, hoe beter. Voorlezen helpt enorm. Zo komen kinderen voor het eerst in aanraking met boeken en het plezier dat ze eraan beleven is een aanmoediging om later ook zelfstandig een exemplaar open te slaan.

Sluit aan bij de interesses
Het oeuvre van Gerard Reve zal menig tiener een worst wezen. Maar de boeken van Game of Thrones of The Hunger Games zijn wel populair. Zoek samen naar een onderwerp dat je kind ook echt interesseert. Anders komt die boekenlegger nooit voorbij het eerste hoofdstuk. Jongens doe je vaak een plezier met non-fictie; een boek over de Tweede Wereldoorlog of de biografie van een bekende voetballer.

Mocht je ondanks al je verwoede pogingen nog steeds een opstandige puber op de bank hebben die met de armen over elkaar blijft roepen dat er geen enkel boek is dat hij leuk vindt. Niet getreurd. Hulptroepen zijn nabij. Want in elke bibliotheek staan mensen tot je beschikking die al vaker met dit bijltje hebben gehakt. Wat voelt als zoeken naar een speld in een hooiberg, is in de bibliotheek zo opgelost. Het vinden van een boek dat jouw tiener weet te boeien. Humor of drama. Dik of dun.

Door Kita van Slooten

Gegrilde makreel met sinaasappel-hazelnootboter

In samenwerking met Uitgeverij Snor

Weer of geen weer, barbecueën kan altijd. Sterker nog, dat is juist extra leuk als het weer niet meteen voor de hand ligt. Eten bereid op een houtskoolvuurtje is immers veel lekkerder dan gewoon uit een pan. Dat bewijst Charlotte Fielmich, beter bekend als Madame Charlotte, met haar nieuwe boek Het Winter BBQ-boek.

Ingrediënten:

 • 100 gram hazelnoten
 • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 1 tl grof zeezout
 • geraspte schil van 1 (biologische) sinaasappel
 • 4 teentjes gepofte knoflook
 • 1 hele makreel of makreelbaarsfilet
 • evt. sinaasappelschijfjes
 • bladpeterselie, gehakt
 • bakpapier

Bereiden:
 

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren, laat ze even afkoelen en hak ze fijn, maar niet té fijn. Leg een vel bakpapier op je werkblad en verdeel hierover de boter met een vork. Prak ‘m grof. Verdeel het zout, de sinaasappelschil, de knoflook en de hazelnoten over de boter en meng dit met de vork. Vouw het bakpapier dubbel en kneed met koele handen een rolletje van de boter. Rol het bakpapier om je boterrolletje en laat het opstijven in de koelkast.

Bestrijk de makreel of filet dun met olijfolie en bestrooi met zout en versgemalen peper. Heb je een hele makreel, vul dan de buik met wat schijfjes sinaasappel. Gril de vis op een niet te hete barbecue tot ‘ie net gaar is. Serveer met een plakje van de sinaasappel-hazelnootboter die je er als een saus overheen laat smelten. Bestrooi met wat peterselie.

TIP: Maak 't helemaal af met wat gebakken paddenstoelen.

Variatietips op de boter:

 • citroen-muntboter met gepofte knoflook & grof zeezout
 • verse koriander met pittig paprikapoeder & zout
 • zomers kun je allerlei bloemetjes door je boter kneden

Het Winter BBQ-boek
Niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst en winter steken steeds meer mensen hun barbecue aan. Juist dan is het gezellig om met z’n allen rondom een vuurtje te kokkerellen. In Het Winter BBQ-boek staan recepten als bruschetta met paddenstoelen, parelhoen met sinaasappelsalsa en bijgerechten als winterse koolsla van rode kool, pastinaak en wortel passeren de revue. Madame Charlotte maakt het boek compleet met winterdrankjes, stylingtips en winterse playlists. Zo zijn alle tips en trucs binnen handbereik voor een geslaagd winters BBQ-feestje.

Titel: Het Winter BBQ-boek
Auteur: Charlotte Fielmich
Fotografie: Saskia Lelieveld
ISBN: 978-94-6314-027-0
Prijs: € 16,99
Uitgever: Uitgeverij Snor

 

 

 

 

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Weekendagenda

100 jaar portretten

In de Fundatie in Zwolle weet men iedere keer weer de juiste snaar te raken. De komende maanden met 100 jaar portretten in 100 portretten. Van Picasso tot Bacon en Brancusi tot Dumas: Behold the man is een must voor iedere kunstliefhebber. www.museumdefundatie.nl

Aan tafel!

De Grote Kerk in het schilderachtige Naarden-Vesting is al 20 jaar het toneel van dé lifestyle/sfeerbeurs van Nederland. Wil je je huis een beetje winterproof maken? Of zoek je naar inspiratie voor een nieuw servies? La Table is the place to be. Natuurlijk kun je ook heerlijke hapjes eten, wijn proeven en is er live muziek. 

Jazz Fest

Swingende jazz, wereldmuziek en impro: in Studio/K in Amsterdam-Oost barst het kleine maar oh zo fijne Jazz Fest 2016 weer los. Met beroemde musici als Ruben Hein, opkomend talent en jazzy dj's tot in de vroege uurtjes. www.jazzfestamsterdam.nl

Landelijke Sinterklaasintocht

Sinterklaas komt dit jaar zaterdag voor het eerst aan in Maassluis! Met een stoomboot, Americo en natuurlijk veel pepernoten en snoep. Deze landelijke intocht is hét startpunt van alle Sinterklaasfeesten in het hele land. En wij zijn natuurlijk heel benieuwd hoe zijn Pieten er dit jaar uit zullen zien. www.ervaarmaassluis.nl

GLOW

De Lichtstad doet ook in deze donkere dagen zijn naam eer aan: Eindhoven verandert komend weekend in een grote lichtshow. Zo’n veertig kunstenaars geven met lichtinstallaties en lichtprojecties het publiek een nieuw beeld van de stad. Verschillende wandelroutes verbinden de lichtkunstprojecten, zodat je niets mist. www.gloweindhoven.nl