Weekend Magazine RTL Nieuws
 • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

 • Weekend Magazine Editie 29, 2016 Path 400 Created with Sketch.

 • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Pimp je roadtrip foto's

1. ENLIGHT

Enlight werd afgelopen jaar uitgeroepen tot ‘App van het jaar’. Hij is niet goedkoop, maar het geld waard. Blend foto’s in elkaar, haal oneffenheden weg, pas de kleur aan, kies voor unieke filters en zet lichteffecten op je foto's. Met alle mogelijkheden kun je foto's omtoveren tot kunstwerkjes. Kom je ergens niet uit? Bekijk dan de tutorials van de app en je komt er zo uit. Vooral doen; heel veel oefenen en proberen – zo kom je erachter wat jij tof vindt.

Prijs: €3,99
Beschikbaar voor: iOS

2. SNAPSEED

Snapseed werd in 2011 gekroond tot dé fotobewerkings-app van het jaar en nog steeds een favoriet onder grote Instagrammers. Je kunt handmatig veel kleine tweaks toevoegen. Wanneer je de app voor het eerst gebruikt, krijg je een paar handige tips en tricks. Klik niet te snel door en maak hier gebruik van! Een foto toevoegen doe je door op het camera-icoon met het plusje te klikken. Vervolgens tweak je de foto door alle functies die onderaan staan. Klik bijvoorbeeld op Details om je foto scherper te maken. Door middel van handige swipe bewegingen verbeter je de basis instellingen. Als je van boven naar beneden swipet op de foto krijg je een menu waaruit je kunt kiezen. Swipe je van links naar rechts dan pas je de foto aan. Snapseed staat bekend om zijn subtiele veranderingen.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS Android

3. VSCO CAM

Grote kans dat deze app al op je smartphone staat. Zo niet? Downloaden! VSCO cam is onwijs populair onder iPhone- én Android-gebruikers. Het is een fijne app voor het gebruik van subtiele filters en het aanpassen van je exposure of contrast. Geef je foto een kleurtje mee of verhoog de helderheid eens flink voor een mooie lichte foto. Ook fijn: de hashtag #vscocam doet het goed op Instagram! Je moet ‘m even goed onder de knie krijgen, maar daarna kan je niet meer zonder!

Als je de app opent, kun je direct een foto maken, maar je kunt ook foto’s toevoegen. Tik op het kruisje linksboven en vervolgens op het plusje. Je importeert eerst je kiekjes. Als je de foto wilt bewerken, tik je op de foto en vervolgens op het mengpaneel. Allereerst kom je in het filtermenu waar je keuze. Door onderaan op het pijltje te tikken, kom je in het gereedschapsmenu. Hier vindt je tools als contrast, brightness, saturation en blur. Met de U-turn pijl maak je de hele foto weer clean. #tipvannien: probeer alle foto's van je roadtrip in één stijl en filter te houden voor een mooi resultaat! 

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

Nina Verberne is vergroeid met haar iPhone en chief editor van Always with, dé techsite speciaal voor vrouwen. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige know-how te delen!

3 x duurzaam roadtrippen

Bij een roadtrip denk je al gauw aan een benzine slurpende Landrover of een oud, luchtvervuilend Volkswagen-busje. Maar roadtrippen kan ook duurzaam of zelfs op eigen kracht. Weekend Magazine sprak drie groene reizigers over hun duurzame roadtrip-ervaringen...

Rosien van Toor (29) fietste samen met haar vriend van Iran naar Spanje, ze waren zes maanden onderweg en legden 7500 kilometer per fiets af.
Het idee van een roadtrip op de fiets ontstaat als Rosien en haar vriend Antonio samen weg willen, maar hun bankrekening een lange, dure reis niet toelaat. Ze wonen op dat moment in Oman en willen het Spaanse geboortedorp van Antonio bezoeken. 

"Door deze reis heb ik geleerd op vreemden te vertrouwen"

Voor de Hollandse Rosien is fietsen een logische optie, zij is gewend aan flinke einden op de fiets. Voor de Spaanse Antonio ligt dat net even anders. Toch besluiten de twee na een oefenrondje van zo’n 20 kilometer op pad te gaan. Trainen kan immers ook along the way! Ze nemen de boot van Oman naar Iran en stappen daar op hun via Marktplaats aangeschafte fietsen. De planning is om in vier weken door Iran naar Turkije te fietsen, maar al na twee weken besluiten ze deze planning los te laten. Iran blijkt té mooi om snel doorheen te fietsen. 'Achteraf was Iran meteen al het hoogtepunt van onze trip. Dit kwam met name door de mensen daar. Meerdere keren stopten er auto’s naast ons om te vragen waar we heen gingen, ons uit te nodigen voor etentjes of om ons een slaapplaats aan te bieden. Het voordeel van reizen per fiets is dat je heel kwetsbaar maar daardoor ook erg toegankelijk bent.'

Rosien en haar vriend hebben de smaak te pakken en denken al na over een volgende roadtrip per fiets, Japan is het plan. 'Door deze reis heb ik geleerd vertrouwen te hebben. Vertrouwen in dat het altijd goed komt, en vertrouwen op vreemden. Je kunt soms niet anders dan met een onbekende mee gaan of zomaar iemand op je spullen laten passen. Waar ik voorheen wantrouwender was, ga ik nu meer van het positieve uit.' Rosien haar tips voor toekomstige roadtrippers? 'Plan vooral niet teveel maar geef jezelf de tijd en ruimte om te improviseren. En zoek niet naar smoesjes om je reis uit te stellen: wij waren totaal niet getraind en hadden eenvoudige, tweedehands fietsen maar zijn gewoon gegaan.'

Aranka van der Pol (38) reisde per elektrische tuktuk van Amsterdam naar Zuid-Portugal. Een elektrische tuktuk? Inderdaad: elke 80 kilometer een paar uur opladen. Ze deed er drie maanden over om haar eindbestemming te bereiken.
In tegenstelling tot Rosien, bereidt Aranka zich gedurende een jaar grondig op haar roadtrip voor. Aranka heeft namelijk een missie: aandacht vragen voor duurzaam reizen.

"Ik heb voor vertrek één keer geoefend maar reed de tuktuk toen total loss"

Haar eerste plan is om met een huifkar op pad te gaan, maar het besturen hiervan blijkt moeilijker dan verwacht. Zodoende komt de elektrische tuktuk in beeld. 'Ik heb voor vertrek één keer geoefend, maar reed de tuktuk toen total loss.' Ook tuktuk rijden blijkt dus niet gemakkelijk maar Aranka heeft een missie en gaat gewoon. De route loopt van Amsterdam via de westkust van België, Frankrijk en Spanje naar Zuid-Portugal. 'Onderweg bezocht ik allerlei groene adresjes zoals biologische wijnboeren, boomhutten, eco-lodges en groene hotels.' Ook Aranka beleeft bijzondere momenten met de lokale bevolking. 'Ik heb bijvoorbeeld de heerlijkste wijnen gedronken met dé Bordeaux-kenner van Frankrijk en een avond lang gedanst met een zevenjarig Spaans meisje in San Sebastian.’ 

Toch is het hoogtepunt van haar reis de aankomst in Sagres in Portugal, het Zuidwestelijkste puntje van Europa. 'Daar keek ik uit over de zee en beleefde alle momenten van de afgelopen maanden nog eens opnieuw. Ik voelde een mengeling van ‘saudade’ (weemoed) omdat de reis ten einde was en blijdschap omdat de hele trip een stuk intensiever was dan ik vooraf had verwacht. Zo was er een moment waarop het keihard regende en zowel mijn telefoon, mijn navigatie als de accu van mijn tuktuk leeg waren. Dan staat het huilen je wel even nader dan het lachen.' Aranka adviseert mensen met roadtrip-ambities om vooral de tijd te nemen en veel locals te ontmoeten. ‘Zo leer je het meest over een land en verzamel je de mooiste verhalen’.  En aan degenen die nog twijfelen tipt ze haar boek 'Een idioot groene roadtrip'. Hierin zijn al haar belevenissen te lezen, het is te bestellen via www.eenidiootgroeneroadtrip.nl.

En dan Gerbrich Kozijn (31), zij legde haar roadtrip met de ‘benenwagen’ af. Ze wandelde een deel van de Camino Frances, inderdaad de pelgrimsroute. Ze liep in 15 dagen van Léon naar Santiago de Compostella, een route van ongeveer 350 kilometer.
Gerbrich raakt naar eigen zeggen 'verslaafd' aan het reizen te voet wanneer ze in de zomer van 2015 de eerste vijf etappes van de Pelgrimsroute wandelt. ‘Ik was binnen een paar uur verkocht, zo geweldig om met alleen een lichte tas uren te lopen. Omdat je zo langzaam gaat, heb je zelf ook echt tijd om te vertragen. Meestal maak ik reizen om zoveel mogelijk van een land te zien, maar door te voet te reizen creëer je meteen al veel meer rust.’

"Omdat je zo langzaam gaat, heb je zelf ook echt tijd om te vertragen"

De bijzondere ontmoetingen met andere wandelaars onderweg en in de 'alberges' (herbergen) zijn Gerbrich het meest bijgebleven. 'Op een gegeven moment liep ik ongeveer anderhalf uur over een verregend en modderig pad waar ik constant tot m’n enkels in wegzakte. Precies op het moment dat ik dacht niet meer verder te kunnen, stuitte ik op een kraampje met de lekkerste biologische producten.' Het kraampje blijkt te worden gerund door een vrouw die een aantal jaar eerder de Camino loopt en bij aankomst op deze plek voelt dat ze hier moet blijven. Ze heeft toen letterlijk haar rugzak neergezet en is niet meer verder gegaan. Ze woont daar nu in een simpel, zelfgebouwd hutje en biedt wandelaars gratis eten en drinken aan. 'De ontmoeting met deze vrouw raakte me enorm, vooral omdat ze gehoor durfde te geven aan haar intuïtie om mensen iets terug te geven en te leven in eenvoud. Bovendien was het moment waarop ik haar ontmoette, het best denkbare moment hiervoor.' 

Gerbrich heeft haar volgende reis al gepland: volgende maand vertrekt ze voor zeven weken naar India om daar onder andere een paar trekkings in de Himalaya te doen. Volgend jaar wil ze zeker weer een mooie route in Europa wandelen. 'Het uren in m’n eentje lopen zorgt ervoor dat ik in een enorme rust terecht kom en heel goed over bepaalde dingen na kan denken.' Ook het alleen reizen bevalt goed: 'Ik merk dat ik zonder reisgenoten veel ontvankelijker ben voor andere mensen en hierdoor zoveel bijzondere ontmoetingen beleefd heb. Ik kwam constant in de meest mooie gesprekken terecht. Voor herhaling vatbaar dus!' Haar ultieme tip? 'Ga af en toe zomaar ergens stilstaan en luister dan naar de geluiden of juist stilte om je heen en neem beelden heel bewust in je op. Juist deze momenten gaven mij ontspanning én de beste nieuwe ideeën. Oh en neem lavendelolie mee! Dit versnelt het herstel van blaren.'

Door Nynke Nijp

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Zwemplekken in de buurt

Met de stijgende temperaturen, zoekt iedereen verkoeling. Maar je moet wel goed in de gaten houden waar het fijn en veilig is.


Zwemmen in de Amstel

Wil je een badmeester? Of juist niet en helemaal vrij zijn? Zoek je kleedhokjes of een ijsco? Hierbij een paar fijne zwemplekken. Zijn ze niet bij jou in de buurt, kijkt dan op www.zwemwater.nl. Deze site geeft aan waar je kunt zwemmen en ook waar het ‘veilig’ is. Want met deze temperaturen, groeien ook allerlei algen, zoals de blauwalg, en daar moet je wel een beetje voor oppassen.

Zandfoort aan de Eem
Tegenwoordig is ons water van zulke goede kwaliteit, dat je in bijna iedere stad wel in het water kan springen! Zo kun je in Utrecht heerlijk een duik nemen bij de Munt, of in Amsterdam in de Amstel – bij de Amstelkade –, de Oostelijke Eilanden en natuurlijk Blijburg. 


Blijburg

In Amersfoort kun je Zandfoort in de Eem duiken, hoewel de gemeente dat niet zo leuk vindt. Vlakbij is het Henschotermeer en daar mag het wel. Ook in Alkmaar is aan de Noorderkade een heel leuk strand aangelegd.Vaak zijn de stadsstranden ook bijzonder gezellig met bbq’s, live muziek en natuurlijk drank! Let wel op, want de rivieren hebben vaak sterke stroming en de beroepsvaart houdt weinig rekening met zwemmers. Vraag even of het wel mogelijk is! 

IJzeren Man
Dat Nederland grotendeels uit water bestaat, blijkt wel uit de vele plassen en meren. Van de Kaag en Loosdrechtse Plassen tot de Friese Meren: te veel om op te noemen. 


De IJzeren Man

Twee éxtra fijne plekken: Muiderberg heeft een heerlijk strandje met een fijne strandtent, maar het mooiste is misschien wel de IJzeren Man bij Vught. Daar is het veilig, gezellig en midden in het bos!

Zoals gezegd: te veel om op te noemen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Op www.reizen-en-recreatie.infonu vind je nog veel meer zwemplekken.

 

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

De Kleine Vriendelijke Regisseur

Steven Spielberg is wat klein van postuur, maar volgens filmredacteur Kita van Slooten, net zo vriendelijk als De Grote Vriendelijke Reus (originele titel The BGF). Ze sprak de sprak de 69-jarige regisseur over een droom die uit is gekomen; het boek van Roald Dahl verfilmen dat hij aan zijn kinderen voorlas. 'Ik weet alles van snoskommers, fropskottel en flitspoppers.'

The BFG wekt een beetje hetzelfde gevoel op als uw klassieker E.T.. Hoe ziet u dat zelf?
Voor mij was het niet een reis naar het verleden, maar bezig zijn met iets wat ik graag doe, namelijk fantasievolle verhalen vertellen. Als ik een historisch drama maak dan moet de fantasie even opzij gezet worden, want dan wil je het verhaal zo accuraat mogelijk brengen. Maar bij deze film waren er geen grenzen. Dat gaf me een groot gevoel van vrijheid.

Werd dat gevoel van vrijheid niet belemmert door dicht bij het oorspronkelijke boek te blijven, zoals u dat in deze film gedaan heeft?
Een boek en een film vertellen een verhaal volgens een ander systeem. We zijn expres dicht bij het boek gebleven, omdat we het niet beter zouden kunnen vertellen dan Roald Dahl dat in 1982 al gedaan had. Wel hebben scenarioschrijfster Melissa en ik de vrijheid genomen om het een en ander toe te voegen. We hadden het gevoel dat de film net wat meer nodig had. Bijvoorbeeld door de achtergrond van de reus meer uit te diepen. Zodat zijn motivaties duidelijker zijn. Maar veel van de dialogen hebben we exact zo gelaten. Die waren al goud.

U heeft als regisseur al flink wat blockbusters op uw naam staan, waardoor de verwachtingen voor elke nieuwe Spielberg-film altijd hooggespannen zijn . Voelt u daardoor druk om te presteren?
Als ik aan het werk ben houd ik me daar totaal niet mee bezig. Tenzij het een sequel is. Die maak je alleen wanneer de vorige film heel succesvol was. Dus in dat geval weet je wat het publiek wil en dat ze veel van je verwachten. Maar over het algemeen sta ik er niet bij stil. In mijn films druk ik mezelf uit. Ik maak ze niet voor een ander. Als persoon verander ik met de jaren en vooral dat drukt een stempel op de films die ik maak.


Steven Spielberg met hoofdrolspeelster Ruby Barnhill op set van The BFG

Zijn kinderen een lastiger publiek om te entertainen dan volwassenen?
Ik richt me niet specifiek tot hen. Ik denk niet dat kinderen het leuk vinden als er op een bepaald kinderlijk toontje tegen ze gepraat wordt, dus ik zorg er voor dat de kinderen in mijn films altijd erg slimme en unieke personages zijn. Ze zijn moedig en durven dingen te zeggen waar de volwassenen voor terugdeinzen. Mijn eigen kinderen waren ook zo toen ze opgroeiden. Die deden ook absoluut niet aan zelfcensuur. Als je in verhalen de kindpersonages die kracht geeft krijg je vanzelf je jonge publiek mee.

Bent u zich bewust van de groeiende vraag naar films met sterke vrouwenrollen en dat kleine pittige Sophie daar een fraai voorbeeld van is?
Het maakt me trots dat in deze film een klein meisje centraal staat. Figuurlijk is ze net zo groot en sterk als de reus dat is. Sophie is de vrouwelijke kracht in dit verhaal en hopelijk een voorbeeld voor anderen om ook meer films te maken rondom sterke vrouwen en meisjes. Zo vond ik het zelf erg leuk om te zien hoe J.J. Abrams in de laatste Star Wars films Daisy Ridley de krachtige figuur maakte.

Denkt u er al wel eens over om het stokje definitief over te dragen aan die jongere generatie regisseurs?
Regisseren is werk. Hard, maar vooral heel erg leuk werk. Als ik er niet zo van zou houden zou ik m’n spullen pakken en op mijn zeilboot de oceanen af gaan varen. Maar dat is dus niet zo. Ik blijf de rest van mijn leven films maken.

 Door Kita van Slooten

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Brommen & een Saab

Dit verhaal gaat over Ove. Hij is 59. En hij rijdt Saab. Mensen noemen hem 'de bittere buurman'. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje.

Oké, hij heeft niet van nature een glimlach op zijn gezicht. En als hij het ergens niet mee eens is, dan hoor je dat meteen. Daar kunnen zijn buurtgenoten over meepraten. Hij en zijn vrouw Sonja waren de eerste bewoners, samen met hun vrienden Rune en Anita. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt. Hij verzet fietsen, controleert de inhoud van afvalbakken, ook al is hij al jaren geen voorzitter meer van de buurtbewonersgroep. Maar achter deze pedante façade schuilt een verhaal, een verdrietig verhaal. Als de pas gearriveerde nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus pletten, vormt dat het begin van een komisch en hartverwarmend verhaal over onverwachte vriendschap, ongekamde katten en de kunst van het achteruitrijden met een caravan. Lach en verwonder je, wanneer je  - al dan niet in een Saab - stilletjes de landsgrenzen overgaat. 

Een man die Ove heet, Frederik Backman 
Vanaf 30 juli beschikbaar als luisterboek bij Storytel

Oprah zei het al

Warm, lief en inspirerend: Oprah Winfrey riep het jaren geleden al over Eten, Bidden, Beminnen en gelijk had ze. 

Eten, bidden, beminnen is een hartveroverend, dapper reisverslag en een inspiratie voor iedereen die wel eens op een kruispunt heeft gestaan en gedacht heeft dat er een andere, betere weg zou moeten zijn (yup, kom er maar in Oprah). Op haar dertigste heeft Elizabeth Gilbert alles wat een ambitieuze, hoogopgeleide vrouw zich zou kunnen wensen: een echtgenoot, een huis en een succesvolle carrière. Maar in plaats van gelukkig te zijn, wordt ze overspoeld door paniek, verdriet en verwarring. Ze besluit dat het tijd is voor een zoektocht naar de dingen die ze mist in haar leven: plezier, toewijding en evenwicht, en gaat op reis. In Italië maakt ze kennis met la dolce vita, in India met tempelvloeren die geschrobd moeten worden en in Indonesië met een excentrieke medicijnman - en haar grote liefde.

Dit luisterboek is gebaseerd op een iets ingekorte versie van de oorspronkelijke uitgave. In bijna 12 uur voert verteller Gaby Milder je mee van inzicht naar inzicht. 

Eten, bidden, beminnen - Elizabeth Gilbert

Vriendschap op de proef

Een heerlijke roman die zich afspeelt in het zuiden van Frankrijk. Perfect wanneer je roadtrip ook richting het zuiden van Europa gaat!​

Judith, Kiki, Caroline, Estelle en Eva zijn vijf vriendinnen die elkaar al vijftien jaar elke eerste dinsdag van de maand ontmoeten in hun favoriete Franse restaurant. Ze staan hier inmiddels bekend als de dinsdagvrouwen. Eens per jaar gaan ze samen een weekendje weg, maar dit jaar is alles anders. Judith, die net weduwe is geworden, wil ter nagedachtenis aan haar overleden man de Sint-Jacobsroute naar Santiago de Compostella lopen. Judith is vastbesloten en omdat haar vriendinnen bezorgd zijn, besluiten ze om met haar mee te gaan. Langzaam maar zeker komen de vijf vrouwen een geheim op het spoor dat hun levens op zijn kop zet en hun vriendschap hevig op de proef stelt. Een verhaal dat je bijna niet kunt stoppen, dus neem vooral de tijd met die road trip. 

De Dinsdagvrouwen, Monika Peetz

Terug naar 30 jaar vriendschap

 

 

Een boek, een film en nu ook een luisterboek: Ventoux is een verhaal dat verteld moet worden. Over mannen (en één vrouw), vriendschap en fietsen. Een mooie mix van spanning en ontroering, waarmee je moeiteloos kilometers vreet. 

Op 25 juni 1982 verongelukt de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers op de Mont Ventoux. Dertig jaar later gaan zijn vijf beste vrienden, vier mannen en een vrouw, terug naar de Provençe. André heeft een loopbaan als cokedealer voor de betere kringen achter de rug. Joost is natuurkundige en winnaar van de Spinozapremie, maar hij wordt beschuldigd van fraude. De Achterhoekse Surinamer David is eigenaar van een avonturenreisbureau, misdaadjournalist Bart werkt aan een boek over Spinoza en fietsen. Laura, die na de dood van Peter spoorloos verdween, blijkt toneelregisseur in Arezzo. Wat is er dertig jaar geleden gebeurd? Kun je keuzes tenietdoen? Wat doet de tijd? Wat ís de tijd? Kan liefde een hechte vriendschap breken? Wat moet je nog, als de vijftig nadert? Een emotioneel verhaal waarin ook bijzonder veel te lachen valt.

Ook fijn: dit luisterboek wordt voorgelezen door Gijs Scholten van Aschat. 

Ventoux, Bert Wagendorp

 

RTL Nieuws Road Trip Top 40

Lange files op het heetst van de dag, jengelende kinderen op de achterbank, kleffe broodjes bij het wegrestaurant. Met de auto op vakantie is niet altijd een pretje. Maar met de juiste muziek door je speakers is het leed snel weer vergeten.

Zo denken we er bij RTL Nieuws ook over. Sommige van ons luisteren graag naar Franse chansons wanneer ze over fraaie landweggetjes tuffen. Anderen draaien op de snelweg de volumeknop vol open bij Metallica. Ook wordt er Bert en Ernie gedraaid, met het toepasselijke nummer “Geen ruzie op de achterbank”.  Een gevarieerde lijst dus. 

The Passenger - Iggy Pop
Voor iedereen die niet zelf achter het stuur zit, maar de bijrijder is. Ik moet altijd denken aan al die lange ritten, door de Siberische vlakte, door de woestijn. Je telt in uren, in honderden kilometers. Je ziet de felle en lege lucht. Het is een nummer dat even tijdloos is als de rit zelf. Vier simpele akkoorden, toch upbeat. Op repeat! - Olaf Koens, correspondent Midden-Oosten

Give it Away - Red Hot Chili Peppers
Alles van The Red Hot Chili Peppers eigenlijk. De kinderen van 3 en 5 zingen op de achterbank lekker mee: "Gif it toe joe mamma, gif it toe joe papa, gifuteweegifuteweegifuteweeeeenououou" - Steven Schoppert, verslaggever Editie NL

Weather with You - Crowded House
Ik heb een jaar in Zuid-Afrika gewoond. Ik voelde mij daar de koning te rijk - rondcrossend in m'n tweedehands barreltje door de oneindige Kalahari. Het mooie weer en het vrije gevoel van toen kan ik altijd weer oproepen als ik dit nummer hoor. Crowded House van één van m'n tien cassettebandjes in die tijd. - Hella Hueck, RTL Z Toekomstmakers

Bloodbuzz Ohio - The National
Ook als je niet naar Ohio rijdt, krijg je er energie van en wordt het gaspedaal te diep ingetrapt. (Tenzij je er depressief van wordt, wat ook zomaar kan)  Robert Schouten – verslaggever Editie NL

The Boxer - Simon & Garfunkel
De liedjes van de tv-serie Ja zuster, nee zuster hebben jarenlang de wat langere autoritten prettiger gemaakt, plus de nummers van Kinderen voor Kinderen. Wat later deden de ballads van Simon and Garfunkel het ook goed, vraag me niet precies waarom. - Harm Taselaar, hoofdredacteur

Society - Eddie Vedder
Dit nummer komt uit de film Into the Wild waarin een jongen alles uit zijn keurige leven achterlaat en in zijn uppie de wildernis in trekt. Dat is wellicht wat rigoureus, maar dat idee van de zoektocht naar ultieme vrijheid doet het erg goed als je onderweg bent naar een vakantiebestemming. - Kita van Slooten, filmrecensent Weekend Magazine

Uptown Funk - Mark Ronson  ft. Bruno Mars
M'n zoontje van vier zingt al mee (al snapt die niets van de tekst) en zoontje van één begint bij dit nummer spontaan te stralen en lachen. Pim Sedee, verslaggever RTL Nieuws

D.I.V.O.R.C.E. - Dolly Parton
Vele jaren geleden was ik met een vriend op vakantie in Ierland. De huurauto bleek een CD-speler te hebben, toen nog iets heel bijzonders. Helaas hadden wij geen CD’s mee. Gelukkig verkocht een pompstation een Best of Dolly Parton CD. Dit nummer behoort tot de favorieten. - Peter van Zadelhoff, presentator

Dire Straits – Sultans of Swing
Dit nummer ademt roadtrip. - Marjolein van der Aar, projectleider online

Ball and Biscuit - The White Stripes
Een beukende kickdrum en één overstuurde gitaar. Doet het prima bij rustige alpenweides. Het is onze klassieker op de Brennerpas. We stellen het volume zo in dat passerende vrachtwagenchauffeurs ook een beetje kunnen headbangen. Mijn zoon Gijs (16) is bassist, en op Ball and Biscuit kun je lekker air-bassen, ook als zit er helemaal geen basgitaar in. - Eric Schmink, chef buitenlandredactie

Come away with me – Norah Jones
Als ik dit nummer draai, lijkt de wereld even in slow motion te draaien. In een klap wordt duidelijk waarom ze zeggen: "It’s the journey that counts." Tip: draai dit nummer op een rustige weg als de schemering valt en de wind warm is. - Rachel van de Pol, Chief Editor Weekend Magazine

Rain is a Good Thing - Luke Bryan
Een cheesy countryknaller over de voordelen van regen. Altijd lekker als het plenst op weg naar de camping. We maakten in 2010 een roadtrip door Californië en Nevada en elke keer als we de bebouwde kom achter ons lieten, vielen alle radiostations uit, behalve de Gospel- en Countryzenders. Aangezien ik weinig met Amerikaanse kerkoverpeinzingen heb, luisterden we dus heel veel country. Dit was toen dé hit en paste perfect bij het vaak druilerige weer. Ons humeur werd er een stuk beter van. - Michiel Sampon, verslaggever Editie NL

Astronomy Domine – Pink Floyd
Vooral de uitgesponnen live-versie op het album Umma Gumma is een geheide autorithit. Zeven minuten lang wegzweven bij de psychedelische Pink-klanken. "Huh? Stonden we in de file?" Voor je gevoel vlieg je over het landschap. - Ferdinand Buitenhuis, redacteur online

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Ontbijtpannenkoekjes

In samenwerking met Forte Culinair

Pannenkoeken als ontbijt, dat is pas echt vakantie! Maak ze extra speciaal met schep yoghurt, partjes verse abrikoos en granaatappelpitten.

Ingredienten:
Voor ca. 20 stuks

 • 150 gram tarwebloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 2 el chiazaad
 • 1-2 el suiker
 • 1 tl kaneel
 • 6 tl gemalen kardemom
 • 2 grote eieren
 • 2 dl amandelmelk of gewone melk
 • boter of neutral olie, voor het bakken
 • schep yoghurt
 • abrikoospartjes
 • granaatappelpitten

Bereiden:

Doe de bloem, het bakpoeder, chiazaad, de suiker, kaneel en kardemom in een kom. Splits de eieren. Roer de eidooiers en melk door elkaar. Schenk de vloeistof over de droge ingredi.nten en meng alles goed (probeer zo weinig mogelijk te roeren). Klop de eiwitten stijf en schep ze door het beslag. Bak kleine, dikke pannenkoeken op gemiddeld hoog vuur.

Serveer de pannenkoeken bijvoorbeeld met een schep yoghurt, partjes verse abrikoos en granaatappelpitten.

Tip:
Vervang de helft van de bloem door volkorenmeel, speltmeel, gierst of havermout.

Nog een tip:
Zo bak je een eenvoudige variant voor één persoon: meng 1 ei, 1 eetlepel chiazaad, 2 eetlepels vruchtensap of melk en een snufje kaneel. Laat het beslag 5 minuten staan en bak de pannenkoek op gemiddeld hoog vuur. Gebruik kokosolie of een neutrale olie voor het bakken. Serveer met vers fruit, yoghurt of gehakte pistachenoten.

Pannenkoeken
Als er één gerecht is, waar vrijwel iedereen van houdt, dan zijn het ongetwijfeld pannenkoeken. Als ontbijt, lunch, diner en toetje: op elk moment van de dag past een pannenkoek. En je kunt ze in veel variaties bereiden: een flinterdun flensje als toetje, een dunne pannenkoek die je met vulling en al op kunt rollen, een fluffy American pancake of een Chinese pannenkoek met een crispy vulling. In het boek Pannenkoeken – zoet en hartig geeft Lise Finckenhagen recepten voor klassiekers, maar ook voor meer gedurfde smaken. Het boek is ingedeeld in hartige en zoete recepten.

Titel: Pannenkoeken – zoet en hartig
Auteur: Lise Finckenhagen
ISBN: 9789491853111
Prijs: € 14,95
Uitgever: Forte Culinair

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Ed heeft meer dan 100 kinderen: 'Vaak gaat het op de natuurlijke manier, via seks'

Ed Houben helpt vrouwen die moeite hebben om zwanger te worden doordat ze geen man hebben, lesbisch zijn of een partner hebben die onvruchtbaar is. Afgelopen dinsdag werd kindje nummer 114 geboren.

De 47-jarige Maastrichtenaar doneert al sinds zijn 29ste sperma. Eerst via de officiële spermabank, maar toen hij daar het maximale aantal donaties had bereikt ging hij zelfstandig verder. "Ik wil iets positiefs doen voor een ander, ik wil er geen geld voor, maar vrouwen en stellen iets geven wat ze zelf niet lukt. Vaak gaat het op de natuurlijke manier, via seks. Maar dat hoeft niet, alleen als de vrouw dat wil."

"Ik zie het toch alsof ik een kind afsta ter adoptie"

Het idee om spermadonor te worden, kwam toen hij pas 18 jaar was. "Ik ben zelf de jongste van zes kinderen dus ik had op die leeftijd veel contact met mensen die al kinderen kregen of daarmee bezig waren. Toen ik hoorde dat één stel al tien jaar bezig was en het maar niet wilde lukken, dacht ik er voor het eerst over na om te doneren." Pas tien jaar ging hij voor het eerst naar een spermabank, waar hij denkt dat er nog tientallen baby's met zijn sperma zijn verwekt.

Seks met spermadonor

Omdat er via de officiële weg maar 25 kinderen per donor mogen worden verwekt, doneert hij nu niet meer via een bank maar op de natuurlijke manier. "Vrouwen en stelletjes van over de hele wereld weten mij te vinden. Ik krijg ontzettend veel aanvragen. Ik heb er vanochtend nog een aantal uit Duitsland binnengekregen."

Hij gaat niet op alle verzoeken in. "Het merendeel wijs ik af. Ik wil niet doneren aan vrouwen die voor mij kiezen omdat dat lekker goedkoop is. Ik wil er zeker van zijn dat een kind in een stabiele situatie terechtkomt. Ik zie het toch alsof ik een kind afsta ter adoptie. Dus als ik me niet goed voel bij het stel of bij de vrouw, dan begin ik er niet aan."

Drie weken logeren

Op dit moment logeert er een vrouw uit Brazilië bij hem thuis. Ze blijft drie weken in de hoop dat het in die tijd lukt om een kind te verwekken. "Met ongeveer twee derde van de vrouwen die ik help, heb ik seks."

Dat voorstel kwam niet van hemzelf, vertelt hij. "De eerste keer dat een vrouw dat aan me vroeg, moest ik daar wel even over nadenken. Ik zag mezelf niet echt als een adonis dus ik kon me niet voorstellen dat ze met mij wilde slapen, maar zij had er altijd van gedroomd op een natuurlijke manier zwanger te worden en niet met een spuitje in een kliniek. Dat is voor veel vrouwen de reden dat ze het op een natuurlijke manier willen. Maar veel vrouwen kunnen het ook niet betalen om naar een kliniek te gaan en die zien mij dan echt als laatste hoop."

Risico's 

Toch hoeft dat voor vrouwen in Nederland niet de doorslaggevende reden te zijn, legt klinisch Embryoloog Max Curfs van fertiliteitscentrum Isala uit. "Bij ons wordt een behandeling altijd vergoed. Het zit gewoon in je basisverzekering. Je hebt bij ons wel te maken met een wachtlijst, maar we bieden wel kwaliteit en veiligheid."

Hoewel Ed erg goed nadenkt over de risico’s en het voorkomen daarvan, kan hij ze niet uitsluiten. "Ook al doet hij regelmatig een soa-test, dan nog heb je bij sommige soa’s een incubatietijd en kun je dus pas na een lange tijd zien of je besmet bent", zegt Curfs. "Sperma uit een kliniek wordt altijd een half jaar ingevroren en daarna opnieuw getest. Pas als het dan schoon is, mag het worden gebruikt. Je moet er toch niet aan denken dat je chlamydia krijgt als je een sterke kinderwens hebt. Daar kun je namelijk onvruchtbaar van worden als vrouw."

Erfelijke ziekte

Een ander risico dat volgens de embryoloog meespeelt, is het grote aantal kinderen dat door Ed verwekt is. "Stel dat straks duidelijk wordt dat hij een erfelijke ziekte heeft die pas op latere leeftijd zichtbaar wordt. Dan zijn er ontzettend veel kinderen die ziek kunnen worden. Daarom hanteren we in een kliniek altijd een maximum aantal van 25 kinderen per donor."

Hoewel Curfs oprecht gelooft dat Ed de beste bedoelingen heeft, wil hij toch benadrukken dat je als vrouw goed moet nadenken over de risico’s. "Naast de kans op een soa en genetische afwijking moet je je ook realiseren dat recent is onderzocht dat de leeftijd van de man ook meespeelt bij de kans op aangeboren aandoeningen. Wij nemen geen zaad aan van donoren ouder dan 45 omdat de kans op aandoeningen na die leeftijd toeneemt." 

Toekomst

Ed staat open voor contact met al zijn kinderen. Van sommigen wordt hij door ouders alleen bijgepraat tijdens hoogtepunten, zoals wanneer ze naar school gaan of jarig zijn, maar met anderen heeft hij meer contact. "Alle kinderen willen normaal zijn. Dus wanneer ze opgroeien in een situatie waarin ze bijvoorbeeld twee mama’s hebben, dan gaan ze zicht toch afvragen wie hun vader is. Ik sta open voor elk contact."

"Ik houd van elk kind de gegevens bij en als ze me willen bezoeken of vragen hebben dan zijn ze welkom. Ik probeer wel uit zelfbescherming om niet de hele tijd met alle kinderen bezig te zijn. Pas als zij contact met mij willen zoeken dan ga ik erop in. In de meeste gevallen sturen de ouders me regelmatig foto’s en brieven, en met een flink aantal heb ik ook een jaarlijkse ontmoeting."

"Ik wil uiteindelijk zelf ook een gezin"

Relatie

Momenteel heeft Ed een relatie met een Tsjechische vrouw die bij hem kwam met een kinderwens. "Met de meeste vrouwen heb ik nadat ze zwanger zijn alleen nog contact op momenten dat er echo’s zijn of dat het kindje geboren wordt. Maar met haar heb ik al die tijd veel contact gehad en is er een relatie uit ontstaan. We hebben inmiddels een kind en we hopen dat er nog een tweede komt."

Zij woont nog in Tsjechië en hij helpt nog altijd andere vrouwen met hun kinderwens. "Als onze relatie standhoudt en ze wil dat ik ermee stop, dan doe ik dat voor haar. Ik wil hier ook niet eindeloos mee doorgaan. Ik wil uiteindelijk ook een eigen gezin en een keer voor mezelf kiezen."

Door Lucienne Sijben

Grote vriendelijke film

Film van de Week: The BFG
Regie: Steven Spielberg
Met: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Penelope Wilton
Waardering: 4 sterren

Het boek van Roald Dahl, een scenario van Melissa Mathison (E.T.) en Steven Spielberg in de regiestoel. Als dat de basis van een film is dan kan er weinig misgaan. De boel komt wat traag op gang, maar laat het maar aan Spielberg over om te betoveren en met een sprankelende finale te komen.

Kleine Sophie woont in een weeshuis in Londen wanneer ze ’s nachts een reus door de straten van Londen ziet spoken. Hij neemt haar mee naar Reuzenland, waar de twee eenzame zielen een bijzondere vriendschap sluiten. De GVR, grote vriendelijke reus, zoals zij hem noemt, heeft een zachtaardig karakter. In tegenstelling tot een groepje veel grotere reuzen, die de GVR voortdurend kwellen.

De GVR is vegetariër, ook al betekent dit dat hij voortdurend papjes van de onsmakelijke snoskommers moet eten. De andere reuzen peuzelen echter graag mensenkinderen. Sophie en haar grote vriend slaan de handen ineen om daar een stokje voor te steken. Het slimme meisje denkt dat de Koningin van Engeland hen daarbij goed kan helpen.

Spielberg en Mathison lieten de originele dialogen zoveel mogelijk intact. Met goede reden, want het door Dahl bedachte taaltje van de reus is grappig en spitsvondig. Wel verliest het verhaal wat van zijn scherpte doordat Spielberg er te netjes mee omgaat. Het mist de rauwe randjes waar Dahl juist om bekend stond. Daar staat tegenover dat Spielberg rijkelijk met magische scènes strooit. Het moment waarop de GVR en Sophie samen dromen gaan vangen is prachtig. De filmmaker heeft geen duistere kant zoals Dahl, maar een rijke fantasie is iets wat de heren zeker delen.

De film leeft helemaal op zodra Sophie en de GVR bij het paleis aankloppen voor hulp. Het is volop genieten van de ongemakkelijke interactie tussen de reus en de leden van het koningshuis. Die lieve reus wordt grandioos vertolkt door Oscarwinnaar Mark Rylance. De acteur beschikt over een rijk palet aan gezichtsuitdrukkingen die dwars door de animatie naar buiten komen. Rylance overdrijft nergens, maar laat de warmte van zijn personage zien met kleine gebaren. Zoals de delicate manier waarop hij Sophie oppakt. Op diezelfde manier is Spielberg met Dahls materie omgegaan. Voorzichtig, maar uiterst liefdevol.

 Door Kita van Slooten

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!