Weekend magazine cover
  • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

  • Weekend Magazine Editie 26, 2016 Path 400 Created with Sketch.

  • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

De fijnste apps + gadgets

1.    HERE oordoppen
Met de HERE oordopjes kun je vervelend geluid wegfilteren. Gaan de buren in de tent naast je flink van bil? Krijst er verderop een baby de boel bij elkaar? Of kun je niet slapen door de krekels? Dan moet je deze oordopjes hebben. De Here oordoppen kun je helemaal personaliseren. Zo kun je ervoor kiezen hoe je de audio precies hoort en misschien nog wel veel fijner, je kunt bepaalde geluiden wegfilteren. Je kunt de oordopjes eigenlijk vergelijken met een eigen geluidsstudio in je oor! 

Goedkoop zijn ze niet, maar wel handig! Voor €150,- heb je een paar oordoppen die je ook in het vliegtuig of op een festival kunt gebruiken.

2.    Waar is mijn tent-app
Sommige mensen hebben een fantastisch richtingsgevoel (ik!) maar anderen echt totaal niet. Mensen met een minder begaafd richtingsgevoel, vinden het soms wat lastig om hun tent terug te vinden. Op deze twee manieren kun je ervoor zorgen dat je toch je tent terugvindt. 1. Je kunt een locatie droppen in WhatsApp. 2. Of je download de ‘Waar is mijn tent’-app en je weet 100% zeker dat je je tent ’s nachts in het donker of na een paar drankjes terug kan vinden! 

Prijs: €0,99
Beschikbaar voor: iOS

3.    WakaWaka multifunctionele oplader
Stroom op een camping vind je vaak alleen in het toiletgebouw. Niet echt praktisch! Het is daarom handig om een powerbank aan te schaffen en dan het liefst één die werkt op zonne-energie. De WakaWaka Power is een lamp en oplader in één. De lichtgewicht en compacte Power is in staat je smartphone en kleine elektronisch apparaten in enkele uren op te laden of 60 uur aan duurzaam licht te leveren. De Power+ kost € 69,00 -.

4.    Camping CookBook
Geen idee wat je moet kokkerellen tijdens je kampeer trip? De app het Camping Cookbook staat bomvol verschillende manieren van koken, grillen en barbecueën. Zodat je met weinig middelen toch de lekkerste maaltijden kunt maken. Handig!

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS

5.    WiFi Finder
Ik begrijp dat je gaat kamperen voor je rust maar soms is het wel handig om heel even online te gaan om bijvoorbeeld te kijken wat de weersverwachtingen zijn of om het laatste nieuws te lezen. WiFi–Finder laat je precies zien waar er overal in de omgeving gratis Wi-Fi is. 

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

Nina Verberne is vergroeid met haar iPhone en chief editor van Always with, dé techsite speciaal voor vrouwen. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige know-hows te delen!

We plukken ons helemaal wild

Van heks naar hipster; wildplukken is niet meer voorbehouden aan kruidenvrouwtjes in kleurige gewaden. We plukken in toenemende mate in bermen en weiden ons maal bij elkaar. 'Als we gaan kamperen met vrienden, word ik er op uitgestuurd om kruiden voor de kruidenboter te plukken.'

Tagliatelle met een saus van gesmoorde brandneteltopjes of limonade van paardenbloemen; tot een paar jaar geleden werd je vreemd aangekeken als je dit iemand voorschotelde, maar voorzichtig herontdekken Nederlanders dat er meer eetbare kruiden bestaan dan die in de plastic bakjes in de Albert Heijn. 'Eigenlijk is het raar dat het hier überhaupt gek was om eten uit de natuur te verzamelen', zegt wildplukexpert Michiel Bussink (48). 'Het grootste deel van zijn bestaan heeft de mens niks anders gedaan dan eetbare planten, bessen, noten en beesten in het wild verzamelen.'

Je gaat een fysieke relatie aan met het landschap

In dat opzicht loopt Nederland achter op de rest van Europa. In Scandinavië is het doodnormaal om bessen voor de taart zelf te plukken. In Italië haal je eekhoorntjesbrood niet bij de supermarkt maar uit de berm. En in Frankrijk zet je vader een potje lindebloesemthee van een boom uit de buurt.

'In de natuur vind je gratis en voor niets smaken die je niet in de supermarkt vindt', zegt Bussink. Maar dat is niet de enige reden om er met een mand op uit te trekken. 'Een wandeling of fietstocht krijgt een nieuwe dimensie als je onderweg op zoek gaat naar eten. Je gaat een fysieke relatie aan met het landschap; je kijkt, ruikt en proeft. Daardoor worden de herinneringen aan die dag veel sterker. Bovendien is uitgebreid vertoeven in de natuur gezond en rustgevend.'


Brede weegbree, onkruid of een lekkere vervanger van spinazie? 

Voor kinderen is wildplukken een spannende en educatieve activiteit. 'Ze leren dat de natuur niet eng is, maar dat we er onderdeel van zijn', zegt Bussink. 'Meestal kennen ze de brandnetel al. Leer ze vervolgens dat de bladeren van de weegbree de prikkende pijn van een brandnetel wegneemt. Dan kennen ze alweer twee eetbare planten. Kinderen vinden het hartstikke leuk om op een speurtocht voor eten te gaan.'

Tagliatelle van speltmeel met brandnetelsaus

Voor de brandnetelsaus:

  • vergiet vol brandneteltopjes
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • 2 deciliter crème fraîche
  • 200 gram belegen geitenkaas
  • tagliatelle van speltmeel of andere pasta (macaroni of spaghetti)

Doe de brandneteltopjes een paar seconden in een pan met kokend water. Giet af in een vergiet. Snijdt de brandneteltopjes fijn. Fruit de gesnipperde ui in de olijfolie. Pers het teentje knoflook er boven uit en en bak een paar minuten met de brandneteltopjes.  Breng op smaak met peper, zout, wat geraspte nootmuskaat en de room. Zet even de staafmixer er op. Serveer met de geraspte kaas bij de gare pasta. 

Afkomstig uit het boek Lekker Landschap van Michiel Bussink.

Dat wildplukken niet past in het drukke schema van 'de stadse mens', is volgens Bussink een misvatting. 'Ik ken een jonge vrouw die in de Bijlmer woont en regelmatig van alles oogst in de stad. Hazelaars, vlier, krentenboompjes, paardenbloemen. Als je het leuk vindt, ga je vanzelf op pad. Je hoeft niet ver te gaan, planten die veel mensen als onkruid zien, zijn heerlijk in salades.'

Zolang het smaakt vinden ze het leuk wat ik doe

Jochem Hagoort (25) is nog zo’n jeugdige natuurliefhebber die graag tijd vrijmaakt om een potje koffie van de wortels van paardenbloemen te trekken. 'Vanuit mijn studie Bos & Natuur Beheer leer ik veel wilde planten kennen en wat je er mee kunt doen. Het begon met een potje thee zetten van verse kamille en zo ging ik steeds een stapje verder. Nu ben ik "de wildplukker" van mijn vriendengroep. Laatst waren we kamperen in de Ardennen. We wilden kruidenboter, maar we hadden alleen maar boter. Dan word ik er op uitgestuurd om kruiden te plukken.'

Hagoort is geen doorsnee student. Voor hem geen bier maar zelfgemaakte Mei-trank. 'Het smaakt heerlijk en is eenvoudig te maken. Pluk een bosje lieve-vrouw-bepstro en laat dit een nachtje trekken in een kan met witte wijn. Dit geeft een lekker zoetige smaak.'

Voorlopig is Hagoort nog de enige in zijn vriendenkring die zijn avondmaal uit de berm haalt. 'Zolang het smaakt vinden ze het leuk wat ik doe.'

Limonade van paardenbloemen

Ingrediënten:

  • 1 kilo paardenbloemen
  • 1 citroen
  • 1 liter water
  • 1 kilo suiker
  • lege, afsluitbare flessen

Verwijder de steeltjes van de paardenbloemen. Snijd de citroen in partjes. Gooi de citroen en paardenbloemen in een liter water en laat het geheel een dag en nacht weken. De stuifmeel geeft de zoete smaak en de citroen zorgt voor de houdbaarheid. Zeef een dag later de vloeistof. Voeg een kilo suiker toe aan de gele substantie en kook dit. Giet de vloeistof in dopflessen en zet ze in de koelkast. 

Met de zomervakantie voor de deur is het bij uitstek een moment om te ontdekken wat er eetbaar is in de berm. Voor je enthousiast de weiden in Duitsland of Italië gaat leegplukken; wildplukken kent zijn gevaren. Bussink raadt aan om eerst in Nederland eens rustig in de buurt op zoek te gaan naar eetbare planten. 'Schaf een boek over wildplukken aan zodat je kunt opzoeken of een plant eetbaar is. En bij twijfel niet eten, anders kan het wel eens je laatste avondmaal zijn. Sommige planten zijn zeer giftig.'

Nog meer tips van Bussink en Hagoort:

  • Met name bij grensgebieden vind je veel lekkers. Denk aan de rand van het bos, hagen en slootkantjes bij weilanden.
  • Eerst wassen, dan eten.
  • Pluk niet te dicht bij akkers of een drukke weg in verband met uitlaatgassen en bestrijdingsmiddelen. 
  • Pluk alleen voor eigen gebruik en laat altijd wat staan. 
  • Bekijk op de Wildplukwijzer wat er in jouw buurt te plukken is.
  • Bekijk op Foodwalks wat je met je geplukte waren kunt koken.
  • Boekentips: Lekker Landschap, Eetbare wilde planten, Handboek voor Wildplukkertjes
  • Leuk: ga eens op pad met een ervaren gids, zoals Michiel Bussink. Dit kan bijvoorbeeld via Foodwalks. Sindskort kun je ook met Jochem Hagoort als wildplukdocent op pad via Project 7blad.

Door Rachel van de Pol

Geitenkaasbuideltjes met tomatenchutney

In samenwerking met Kosmos Uitgevers

Deze geitenkaasbuideltjes met tomatenchutney zijn een lust voor zowel het oog als de tong. En ze zijn uitstekend van tevoren klaar te maken zodat je gezellig bij je vrienden kunt zitten voor je ze op tafel zet.

Voor 4-6 personen
Bereidingstijd: ca. 50 minuten

Ingrediënten:

Voor de chutney:

  • 100 gram rode uien
  • 300 gram kleine kerstomaatjes
  • 30 gram gedroogde abrikozen
  • 1 stukje gember (ca. 30 g)
  • 1 chilipeper
  • 75 gram bruine suiker
  • 100 ml azijn (bijv. Witte wijn- of appelazijn)
  • ½ tl zout

Voor de geitenkaas:

  • 70 gram pecannoten
  • 1-2 chilipepers
  • 40 gram daslook
  • 1 biologische limoen
  • 300 gram zachte geitenkaas

Bereiden:

Chutney:

De uien pellen en snipperen. De tomaten wassen en doormidden snijden. De abrikozen in kleine blokjes snijden. De gember pellen en zeer fijn hakken. De chilipeper in de lengte doormidden snijden, schoonmaken, wassen en in zijn geheel fijnhakken.

De uien, tomaten, abrikozen, gember, chilipeper, suiker, azijn en een snufje zout in een pannetje al roerend aan de kook brengen en 15-20 minuten laten pruttelen. Neem de chutney van het vuur en laat hem afkoelen.

Geitenkaas:

Rooster de pecannoten goudbruin in een koekenpan. Houd 8 noten apart en hak de rest grof. De chilipeper(s) overlangs doormidden snijden, schoonmaken, wassen en fijnhakken.

De daslook wassen en droogdeppen. Houd 8 blaadjes apart en hak de rest fijn. De limoen wassen met heet water, droogwrijven en zo dun mogelijk raspen. Roer de geitenkaas los met de gehakte daslook, chilipeper(s), limoenrasp en de gehakte pecannoten.

Verdeel het kaasmengsel in 8 porties en breng ze in model. Wikkel ze elk in 1 daslookblad en garneer ze met 1 pecannoot. Serveer de geitenkaasbuideltjes met de tomatenchutney. Heerlijk met vers boerenbrood.

TIP
Chutney die overblijft kan zeker een week in een jampotje in de koelkast bewaard worden. Deze tomatenchutney smaakt ook verrukkelijk bij andere kruidige kaasjes, gebraden kip en vis.

Koken uit de natuur
Wildplukken is een trend. Maar het is lastig om te bepalen wat lekker, vies, of zelfs niet eetbaar is. Diane Dittmer geeft in Koken uit de natuur een overzicht van wat je allemaal gratis en voor niets in de natuur kunt vinden. Het bevat maar liefst 66 eenvoudige recepten voor verrassende combinaties met kruiden, paddenstoelen en vruchten uit de natuur, voorzien van prachtige foto’s. Denk aan notenbuideltjes met bramensaus of kalfsmedaillons met asperges en lievevrouwebedstrosaus. Het boek is handig opgedeeld in vier seizoenen, van de eerste lentekruiden tot de laatste noten en paddenstoelen voordat het gaat vriezen.

Titel: Koken uit de natuur
Auteur: Diane Dittmer
Prijs: € 16,99
Uitgever: Kosmos Uitgevers

 

 

 

 

 

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

1700 kilometer therapie

Een literair-verantwoord-vind-jezelf-boek, dat is Wild. Het is de autobiografie van Cheryl Strayed, die op haar zesentwintigste besluit een voettocht van 1700 kilometer te maken, langs de kust van Mexico naar Canada. Een impulsieve actie op het dieptepunt van haar leven: intens verdrietig om haar overleden moeder, verlaten door haar lief en zonder geld loopt ze door bergen, woestijnen en woeste natuur. Alleen en onvoorbereid. Onderweg naar ‘rock bottom’ komen alle jeugdherinneringen voorbij en vindt ze langzaam weer geluk. Cheryl heeft niets meer te verliezen en deze dappere tocht helpt haar vooral weer te winnen. Een soort Eten, bidden en beminnen van Elizabeth Gilbert, maar dan dieper. Geen mooiere plek voor dit boek dan onder een wilg op de camping.

Wild, Cheryl Strayed

Ook te vinden op Storytel, de Netflix van luisterboeken

Muze en mysteries

Een illusie armer en een gebroken hart rijker vertrekt Laura naar een peperdure schildercursus in het heuvelachtige Limburg. Ze kreeg hem cadeau van haar beste vriendin Lucy, maar de week verloopt heel anders dan verwacht... Tot haar eigen verbazing vindt Laura al snel afleiding bij de charismatische cursusleider Philip Cools, die als een blok voor haar valt. Na het overlijden van zijn vrouw lukte het hem niet meer om iets moois te maken maar Laura inspireert hem tot het maken van prachtige meesterwerken. Toch blijken Philips mooie verhalen niet helemaal zuiver en schuilen er meerdere geheimen binnen het artistieke gezelschap. Broeierig en spannend.

Zomerhitte, Marijke Verhoeven
De Crime Compagnie
Ook te vinden op Storytel, de Netflix van luisterboeken 

Onvergetelijke Dory

Film van de Week: Finding Dory
Regie: Andrew Stanton, Angus Mclane
Met: Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Ed O'Neill
Waardering: 4 sterren


Wie Finding Nemo heeft gezien – en wie heeft dat nou niet? – weet dat visje Dory extreem vergeetachtig is. Door haar kortetermijngeheugen vergeet ze wat ze zojuist heeft meegemaakt. Het weerhoudt haar er niet van om goedgemutst en energiek door het leven te zwemmen. Haar vrolijke uitstraling werkt aanstekelijk en in dit vervolg bewijst Dory dat ze ook als stralend middelpunt met gemak een film kan dragen.

Veel sympathieker dan dit worden filmhelden niet

Nadat Dory de bangelijke clownvis Marlin heeft geholpen zijn zoontje Nemo terug te vinden, begint ze zichzelf af te vragen waar haar familie is. Die was ze helemaal vergeten, maar er komen steeds meer mooie herinneringen boven water. Zonder een concreet plan doorkruist ze samen met Marlin en Nemo de oceaan om haar vader en moeder weer in de vinnen te kunnen sluiten. Onderweg maken ze nieuwe vrienden, raken elkaar kwijt en leren wijze levenslessen.

Verhaaltechnisch ligt Finding Dory niet ver van Finding Nemo af, maar regisseur Andrew Stanton heeft de kleurrijke animatie opnieuw zo bomvol grapjes en leuke personages gestopt dat we ons geen seconde hoeven te vervelen. De quasi-norse inktvis Hank is fantastisch en er kan ook flink gelachen worden met een trio zeeleeuwen en een slechtziende walvishaai. Daarnaast zijn de flashbacks met baby Dory niet alleen ongelofelijk schattig, ze maken dat we des te harder mee leven met dat maffe, dappere blauwe visje. Veel sympathieker dan dit worden filmhelden namelijk niet.

Zowel de piepjonge als de volwassen Dory werkt op de lachspieren, maar is tegelijkertijd ontroerend. De boodschap over het belang van geborgenheid en liefde is duidelijk, maar Dory laat vooral zien wat de kracht van improvisatie en instinct kan zijn. Dory kan niet op haar hoofd vertrouwen en daarom volgt ze haar hart. Juist dat maakt haar zo puur en heldhaftig. Ze weet iedereen voor zich te winnen. Jammer dat ze het zelf morgen weer vergeten is.

 Door Kita van Slooten

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

Weekendagenda

Een muzikaal en sportief rondje Europa: door België naar Normandië en via Italië en Hongarije naar Kopenhagen. 

VOLT

VOLT is het kleine zusje van het wereldberoemde Szigit-festival in Hongarije, maar komt dit jaar met grote namen als Damian Rice, Iron Maiden en The Prodigy. Bovendien hangt er altijd een goede sfeer! www.szigit.hu 

De Tour

Dit jaar start de Tour de France in Normandië, op de Mont Saint-Michel. Waarschijnlijk de mooiste plek ooit om de tour te beginnen. En ook om alle festiviteiten eromheen mee te maken. www.letour.com

Copenhagen Jazz Festival

Vanaf vrijdag zijn door heel Kopenhagen op veel bijzondere plekken jazzoptredens te zien en te horen. Veel beroemde musici en veel optredens in de openlucht. Een aanrader! www.jazz.dk

Opera in Italië

In de zomermaanden beginnen de beroemde opera’s in Verona weer. Aïda, La Traviata, Carmen: allemaal te horen in het prachtige Romeinse theater. Neem een kussentje mee, het kan oncomfortabel worden op de harde bankjes. www.arena.it 

Rock Werchter

Een van de grootste en populairste muziekfestivals van Europa begint deze donderdag. Met Paul McCartney en de Kaiser Chiefs in de line-up, maken Werchter zijn reputatie weer waar. www.rockwerchter.be

 

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!

4 robuuste wijnen

Om de week nemen de gezusters Van der Hoek van wijnhuis Numero V je in hun column mee in de wereld van wijn. Dit weekend tippen ze robuuste wijnen die extra goed smaken op stille momenten in de natuur voor je tentje.

Vanonder je luifel zie je de avond vallen. Naast het tsjirpen van krekels en gekletter van dobbelstenen op het kampeertafeltje van de buren, is er niets dan oorverdovende stilte. Het is vakantie. Je trekt een fles wijn open, een robuuste wijn met pit, body en veel smaak die past bij the middle of nowhere. 

Egri Bikavér​
Egri Bikavér is een stevige stoere Hongaarse wijn met een bloederige geschiedenis. Bikavér betekent stierenbloed in het Hongaars. Aan het eind van de 16de eeuw werd de stad Eger wekenlang belegert door Turkse soldaten. Om zichzelf op de been te houden, dronken de Hongaren grote hoeveelheden rode wijn, waarna zij met rood “bebloede” baarden, vechtend als dolle stieren, de Turkse aanvallen keer op keer afsloegen. De Turken, die door hun islamitische geloof het bestaan van alcohol niet kenden, dropen uiteindelijk af. De reputatie van Hongaars Stierenbloed uit Eger was gevestigd. 

Egri Bikaver is een blend van tenminste drie druivenrassen, waaronder cabernet sauvignon en merlot. Het productieproces van de wijn mag alleen plaatsvinden in geregistreerde wijnkelders, daarnaast is de hoeveelheid most (het vers geperste, maar nog niet vergiste sap van druiven) bepaald en moet de wijn in eiken vaten rijpen en mag de wijn pas na 1 november volgend op de oogst gebotteld worden. Dit maakt het een wijn met veel fruit, kruiden en specerijen. Van wijnhuis St. Andrea is een mooie Egri Bikaver te verkrijgen bij anderewijn.nl.

Bad Boys
Barolo, Barbaresco en Amarone worden ook wel de ‘Bad Boys of Italy’ genoemd. Zowel Barolo als Barbaresco worden van de Nebbiolo druif uit Noordwest Italië gemaakt. 

Barolo wordt ook wel de wijn der koningen en de koning onder de wijnen genoemd en dat is niets voor niets. Vroeger was de wijn populair onder Italiaanse vorsten. Ze zijn rijk van smaak met veel tannines en hebben een rijke complexe neus met aroma’s van viooltjes, teer, wilde kruiden, kersen, truffel, tabak en pruimen.​

Barbaresco wijnen zijn wat eleganter met een hart van donker fruit, witte peper en mineralen.

Amarone wijnen zijn verfijnder van smaak met een robuust zoetje. Ze worden gemaakt van rondinella, corvina, covinone, molinara en croatina druiven. Na het plukken worden de druiven gedroogd waardoor het sap erg geconcentreerd wordt. Amarone wordt 18 maanden op hout gerijpt, dit levert een heerlijke rode wijn op. Een hele fijne Amarone is die van Masi, die bij de Gall & Gall voor een goede prijs verkrijgbaar is.

Châteauneuf-du-Pape 
Een Franse Châteauneuf-du-Pape drink je op momenten dat je tijd en rust hebt om ervan te genieten. De complexe wijn heeft een onberispelijke reputatie en kan jaren goed bewaard worden. De naam Châteauneuf-du-Pape komt voort uit een eeuwenoud kasteel waar vroeger de Paus van Avignon verbleef. De wijnboeren uit dit gebied mogen hun wijnen samenstellen uit maar liefst 13 toegestane druivensoorten. De wijnen zijn zeer krachtig en geconcentreerd met een uitbundige kruidigheid en verleidelijk fruit. Een goede Châteauneuf-du-Pape kost wat, maar is des te lekkerder als je een fles na jaren liggen open mag trekken. Bij wijnig.nl kan je een mooie Chateauneuf du Pape vinden van Beaucastel

Bernardus Chardonnay
Zijn er dan geen rubuuste witte wijnen? Zeker wel! In Amerika zijn ze heel goed in het maken van volle vette Chardonnay wijnen. Wit met body dus. De Bernardus Chardonnay uit Califonië is er één met Nederlandse roots. Hij wordt gemaakt door Nederlander Ben Pon. De chardonnay is vernoemd naar zijn zoon Bernardus en is een dijk van een wijn; stevig, vol en toch zacht en romig. De smaak van rijpe citrus en mooie houttonen gaat heerlijk samen met vis van de barbecue. Hij is goed verkrijgbaar in Nederland bij verschillende wijnwinkels en online bij onder andere wijnig.nl

Dit is ons laatste column voor RTL Weekend Magazine. We gaan weer terug naar de basis: het importeren van mooie Italiaanse wijnen. We hebben onze column met veel plezier gemaakt en hopen dat jullie 'm met veel plezier gelezen hebben! Mochten jullie ons willen blijven volgen dan kan dat natuurlijk via onze websiteFacebook of Instagram.