Weekend magazine cover
  • In dit nummer Path 400 Created with Sketch.

  • Weekend Magazine editie 28, 2018 Path 400 Created with Sketch.

  • Menu Path 400 Created with Sketch.

Oval 3 + Path 400

Vliegen met kinderen: zo pak je dat (niet) aan

Het is zomervakantie! Maar als je met een vliegtuig op vakantie gaat dat vol gillende kinderen zit, is dat bepaald geen ontspannen begin. De een zegt: daar moet je niet zo moeilijk over doen, de ander zou het liefst een kindvrije vlucht kunnen boeken.

Geschop in je rug, gekrijs in je oor, geren door het gangpad: veel vliegtuigpassagiers ergeren zich groen en geel aan drukke kinderen aan boord. Is het als ouder verstandig om een lange vlucht te maken met jonge kinderen, of kun je beter een alternatief kiezen? En als je het doet, hoe pak je dat dan het beste aan? We vroegen het jullie zelf.

“Voor mij is een huilend kind het ergste geluid wat er is”, zegt Ingmar. “Vorig jaar van Dubai naar Amsterdam, een vlucht van ruim zes uur waar een kind onafgebroken heeft lopen janken en schreeuwen. De hel bestaat, en ik zat er middenin! Papa zat erbij en keek ernaar en deed niks, moeder probeerde vergeefs van alles, maar het kind bleef janken.”

'Er is geen enkel excuus om je koter de hele vlucht te laten krijsen, rondrennen, klimmen, zeuren en op standje tien te laten gillen' 

Als Ingmar nu bij de incheckbalie mensen met kinderen in de rij ziet staan, vraagt hij de grondcrew om zo ver mogelijk bij de jonge gezinnen vandaan geplaatst te worden. “Ik kan werkelijk niet begrijpen waarom mensen met een jong kind, tot een jaar of 3, dat zichzelf en anderen willen aandoen. Zo’n jong kind herinnert zich later helemaal niks van zo’n vakantie, het is dus een egoïstische actie van ouders. Ze willen hun kind niet missen, maar wel die verre reis maken.”

Adult only vluchten
Ingmar pleit – in navolging van adult only restaurants en hotels – voor kindvrije vluchten. Agnes ziet daar ook wel wat in. “Als ze aparte vluchten maken voor ouders met kinderen, geen probleem”, reageert ze op onze oproep op Facebook. “Maar niemand zit in een vliegtuig te wachten op blèrende, gillende en rennende kinderen, met ouders die het de normaalste zaak van de wereld vinden. Je gaat voor je rust op vakantie.”

Ze krijgt veel bijval in de vorm van honderden likes, maar bij tientallen ouders blijkt ze een gevoelige snaar te raken. “Denk je dat ouders niet net zo goed voor hun rust en ontspanning op vakantie gaan?”, zegt Bianca. Of Agnes soms denkt dat ouders graag naar al dat geblèr willen luisteren en ervan genieten, schrijft Sherina. En Saskia: “Alsof je zelf geen kind bent geweest! Stel je niet zo aan, zeg. Ik zou ook wel graag een vliegtuig vol leuke, niet zeurende mensen willen hebben, maar ja, die heb ik ook niet voor het uitkiezen.” Anderen noemen Agnes een zuurpruim, nemen aan dat ze zelf geen kinderen heeft of nemen zich voor hun kinderen aan te sporen om nog harder te huilen als ze ooit bij Agnes op de vlucht terechtkomen. De gemoederen lopen hoog op.

Maar bijval krijgt ze ook genoeg. Debbie verbaast zich erover dat sommige ouders het de normaalse zaak van de wereld lijken te vinden dat anderen hinder ondervinden van hun kinderen. “Persoonlijk vind ik niet dat je van jouw probleem het probleem van 300 anderen kunt maken. Als je kind zich kan vermaken, prima. Kan jouw kind dat niet, kies dan een alternatief. Dat hoort nu eenmaal bij het hebben van kinderen: keuzes maken die soms in jouw nadeel werken.” Zelf heeft ze ook kinderen. “Mijn dochter zou ik rustig meenemen voor een lange vlucht, mijn zoon niet. Daar heeft hij het geduld niet voor. Dan maar wachten tot hij wat ouder is.”

Er zijn in de reacties duidelijk twee kampen te onderscheiden: zij die vinden dat je anderen niet moet lastigvallen met je huilende kind, en zij die vinden dat kinderen nu eenmaal kinderen zijn en dat andere mensen niet zo moeten zeuren.

‘Ouders, doe er wat aan’
Voor kinderen die bij het opstijgen en landen huilen vanwege de pijn aan hun oortjes, hebben bijna alle passagiers nog wel begrip. Maar ouders die stoïcijns voor zich uit blijven kijken terwijl hun kind urenlang het hele luchtruim bij elkaar gilt, door het gangpad rent of onophoudelijk tegen de stoel voor zich zit te schoppen, daar maken veel mensen zich kwaad over. Zoals Wendy. “Ik ben zelf moeder, maar ik erger mij ook vaak dood aan andermans kinderen. Of eigenlijk vooral aan de ouders die alles maar toelaten onder het mom ‘ach hij is nog klein’. Als je vliegt met een kind ben je er nog steeds verantwoordelijk voor. Even huilen, natuurlijk! Het kan ook spannend en soms even naar aan de oortjes zijn. Maar er is geen enkel excuus om je koter als een ongeleid projectiel een hele vlucht te laten krijsen, rondrennen, klimmen, zeuren en op standje tien te laten gillen. Dat heeft niks te maken met dat je kind ‘nog maar klein is’, maar alles met een gebrek aan opvoeding en overwicht.”

'Die moeder vroeg hoe ik haar kind zoiets kon aandoen' 

Ook Lydia stoort zich aan onverschillige ouders. “Ik vind het een beetje jammer dat het merendeel van de mensen met kinderen vindt dat íédereen zich moet aanpassen aan hen. Toen jullie zelf nog geen kinderen hadden, wat vonden jullie toen? En is het zoveel gevraagd om je kind tot de orde te roepen, in plaats van zelf lekker je oordoppen in te doen en niet meer naar ze om te kijken? Ouders die normaal omgaan (begeleiden tijdens deze enge, nieuwe ervaring) met hun kinderen zullen ook minder commentaar krijgen. Kinderen mogen dus best in het vliegtuig, alleen ouders moeten weer eens leren opvoeden.”

Knijpen uit frustratie
Een enkele keer frustreren ‘onhandelbare’ kinderen passagiers zo, dat ze actie ondernemen. Neem Helen, die zo wanhopig werd van geschop in haar rug, dat ze haar kleine plaaggeest zelf tot de orde kneep. “Ik ben op een vlucht van 9 uur onophoudelijk in de rug geschopt door een kind in de stoel achter mij. Ook nadat ik een paar keer vriendelijk aan de moeder had gevraagd er iets aan te doen. Toen ik uiteindelijk uit pure wanhoop het voetje vast pakte en erin kneep, was de moeder in alle staten en vroeg hoe ik haar kind zoiets kon aandoen. Een helse vlucht, wil ik nooit meer meemaken! Ban kinderen uit het vliegtuig!”

Martin maakte een keer iets soortgelijks mee op een vlucht. Een oudere man aan boord had rennende en gillende kinderen al diverse keren gewaarschuwd, toen één van de kinderen nog een keer voorbijrende. Daarop stak hij zijn been uit. “Toen lag het kind op z’n plaat en ging daarna eindelijk op z’n stoel zitten. Vader kwaad, maar met een stuk of twintig passagiers hebben we duidelijk laten weten dat we achter de oudere man stonden.”

'Ik had mijn dochter zelf door het raampje naar buiten kunnen duwen, zo hard krijste ze'

Zwetende ouders
Uitzonderingen daargelaten: voor de ouders zélf is het natuurlijk ook echt geen pretje als hun kinderen een hoop kabaal maken en niet stil te krijgen zijn. Zo zweette Nadine peentjes toen haar dochter het uitkrijste. “Op de heenreis was ze het allerliefste kind, van een stel achter ons kregen we nog een compliment omdat ze zich zo voorbeeldig had gedragen. Maar op de terugreis had ik haar zelf door het raampje naar buiten kunnen duwen. Krijsen tot en met, het zweet liep me langs de rug. Ik kreeg haar uiteindelijk met veel moeite stil. Als ik het van tevoren geweten had, was ik niet met haar gaan vliegen. Het heeft daarna ook een aantal jaar geduurd voordat ik het weer aandurfde.”

We mogen soms dan ook best wat meer begrip opbrengen voor de ander, vindt Gianna. “Veel mensen kunnen tegenwoordig werkelijk niks meer van anderen verdragen. Wat een geklaag. Als je sommigen mag geloven moet je jezelf naar een hutje op de hei verbannen als je kinderen hebt en pas terugkeren naar de maatschappij als de kinderen 16 zijn. We horen er allemaal bij hoor. Baby's, kinderen, tieners, volwassen en ouderen.”

Zo houd je het leuk voor je kinderen, jezelf én je medepassagiers

Karin Lysen werkte tien jaar lang als stewardess en purser bij Transavia. In al die jaren heeft ze nooit gemerkt dat passagiers zich enorm ergerden aan huilende kinderen, maar zag ze des te meer ouders worstelen. “Vaak voelen de ouders zich zelf opgelaten dat ze anderen dwarszitten of tot last zijn. Maar anderen hebben er meestal wel begrip voor, zeker met baby’s. Zo’n kindje huilt niet voor niets, dat is bang, heeft pijn, snapt niet wat er gebeurt.”* 

Zelf vloog ze al met haar dochter naar Zuid-Amerika toen die 9 maanden oud was. “Mijn vader woont daar, ik weet niet of ik anders zo’n lange reis zou zijn aangegaan. Waarom zou je het jezelf op de hals halen? Als je er toch voor kiest, zou ik een kort vluchtje pakken. Maak het jezelf en je kinderen niet moeilijker dan nodig.”

Ga je toch (lang) vliegen, dan heeft Karin nog wel een paar tips om de vlucht zo goed mogelijk te laten verlopen:

* Ga goed voorbereid op vakantie. Zorg dat je alles bij je hebt wat je nodig hebt, zoals luiers, hapjes, drankjes en een speen.

* Het is niet altijd makkelijk met de vliegtijden, maar probeer kinderen zo uitgerust mogelijk op reis te laten gaan. Het zijn vermoeiende ondernemingen voor die kleintjes.

* Afleiding en vermaak zijn echt sleutelwoorden. Neem een spelletje, een boekje of een tablet mee. De hele kleintjes kun je nog afleiden met ‘kiekeboe’ en ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Dat heb ik uit den treure aan boord gedaan.

* Zorg bij het stijgen en dalen voor een flesje, eten of een speentje, kauwen kan wat verlichting bieden tegen eventuele pijn in de oren. Of, als ze wat ouder zijn, leg uit dat je een gek gevoel in de oren kunt krijgen, maar dat het niet eng of raar is. Zorg ook dan dat ze iets te eten krijgen waardoor ze moeten slikken en dus de oren kunnen klaren.

* Probeer zelf ontspannen te blijven, dan zijn je kinderen dat vaak ook.

* En tot slot een toptip: “Ik heb weleens meegemaakt dat mensen voor het opstijgen zakjes uitdeelden met snoep of oordopjes aan passagiers in de buurt. Kaartje erbij met een tekst als: ‘Alvast excuus namens mij, [naam kind], maar ik kan misschien tijdens de vlucht onrustig worden’. Dan kweek je al zoveel goodwill en begrip bij mensen.”

Zijn je kinderen bang om te vliegen? Onze collega's van Editie NL maakten daar dit verhaal over.

Door Roxanne Vis

Weekendagenda

North Sea Round Town


Geen kaartjes kunnen bemachtigen voor het North Sea Jazz Festival? Geen nood, want het Fringe Festival van North Sea Jazz – North Sea Round Town – is ook geweldig. Het biedt het beste dat Rotterdam te bieden heeft aan jazz, blues, soul, funk, hiphop, pop, improvisatie en crossovers. www.northsearoundtown.nl

Archeo hotspot

Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting staat deze zomer in het teken van de Romeinen. Probeer zo fit te worden als een Romeinse legionair op oefentoestellen, zoek oude scherven met een echte archeoloog of maak je eigen bijenkorfhuisje. De ArcheoHotspot is elke zaterdag en zondag in de maanden juli en augustus geopend in de Cardo van het museum. Bij de kassa kunnen kinderen zich verkleden als een Romein en voor € 3,50 een Romeinentas kopen, met daarin een ontdekkingstocht en allerlei attributen die nodig zijn voor de tocht. www.museumparkorientalis.nl

Dat zit wel snor

Cirque Moustache reist door Nederland met mooie klassieke circuswagens en circustent en doet komend weekend Haarzuilens aan met de familieshow Bravoure. Voorafgaand aan de voorstellingen kunnen kinderen van alle leeftijden zich vermaken op de kinderkaravaan, waar ze ouderwets kunnen blikken gooien, eendjes vissen, slaan op de kop-van-jut of op de foto als sterke man of vuurspuwer. www.cirquemoustache.com 

Party of the Year

De Vierdaagsefeesten in Nijmegen staat bekend als Party of the Year en is het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland. Gedurende 7 dagen - van 14 t/m 20 juli - treden meer dan 3.000 artiesten op, verspreid over 40 locaties. Van country tot comedy en van metal tot meezingers. Maar er zijn ook meer dan 100 straattheateracts en dweilorkesten, een vinylmarkt, een kidsplein en je kunt abseilen van de Stevenstoren. En tussen de bedrijven door kan je ook nog even de wandelaars toejuichen! www.vierdaagsefeesten.nl

Minecraft speurtocht

Ben jij een echte Minecraft-fan? Kom dan naar GeoFort, een geweldig forteiland bij Herwijnen waar je deze zomer een hele dag kunt Minecraften. Samen met andere kinderen ga je aan de slag met uitdagende opdrachten en worden je Minecraft-vaardigheden op de proef gesteld. Ga op zoek naar codes om cijfersloten te kraken, ontwijk de lava in het spannende parcours en zoek naar spelers die zich schuilhouden in één van de vele bunkers op het forteiland. In de GeoExperience op GeoFort zelf, kun je doorlopend meedoen aan de Minecraft Speurtocht. Hierbij beweeg je je zowel online als ‘offline’ over het forteiland. www.geofort.nl

Wat leuk dat je er bent! Vind je ons ook leuk? Volg ons dan op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief!

 

Bijzonder Bonaire

Van onze partner Courtyard Marriott

Ons tropisch paradijsje overzee, Bonaire, is natuurlijk prachtig onder water. Duikers en snorkelaars zetten Bonaire niet voor niets hoog op de ranglijst van mooiste lokaties ter wereld. Maar ook boven het wateroppervlak is dit eiland ongekend veelzijdig. Wil je surfen? Check! Mountainbiken, catamaranzeilen? Vogels kijken of paardrijden? Kan allemaal. En geen stress: oerhollandse pindakaas en hagelslag zijn hier ook te koop.

‘Plat land’, betekent Bonaire, leren we van gids Genio Need van Voyager Bonaire, die ons meeneemt in zijn bus voor een drie uur durende tour over zijn eiland. Dit is dé manier om in vogelvlucht kennis te maken met Bonaire - van noord tot zuid nog geen veertig kilometer lang.

Langs de boulevard van hoofdstad Kralendijk liggen talloze restaurants en in het water dobberen kleurrijke vissersboten. Op het eiland zijn maar zes dorpen, de rest is natuur, vertelt onze gids. We zien geen hoogbouw, geen stoplichten, het is één en al idylle. Toch is het niet altijd zo: zodra er gigantische cruiseschepen aanmeren overspoelen 7.000 dagtoeristen Kralendijk en is het gedaan met de rust. "Dat zijn inderdaad best veel mensen op een stad met zelf zo’n 15.000 inwoners. Maar voor ons is het natuurlijk big business", zegt Genio. Bonaire moet het hebben van het toerisme.

Culinair Bonaire

Tonijn is op Bonaire dé specialiteit; nergens wordt dit zo mals geserveerd als op dit eiland. Culinaire hoogstandjes met een ondergaande zon als achtergronddecor proeven we in Kralendijk aan zee bij restaurants Sebastian’s, Blennies, Ingridients en Rumrunners. Naast à la carte bieden ze ook een prijsvriendelijk menu aan voor families, als pizza of soms ook afhaalmaaltijden.


Genieten van het uitzicht bij Ingridients


Zie je jezelf al zitten Sebastian's?

Niet direct aan zee, maar wel in de buurt liggen Mezze en La Cantina, met een mooi terras vol vrolijke lantaarns. Wie vegetarisch wil eten, kan terecht bij Go Green


Ex-prof bodybuildster Tina Woodley van Go Green weet wat gezond en lekker is 

Ondanks zijn naam is Bonaire zo plat nog niet, zien we als na de bocht een immense berg opdoemt. "We hebben flamingo’s én onze Brandaris", vat Genio het eiland samen. 241 meter hoog is de berg, en hij raadt ons aan ‘m een keer te beklimmen vanwege het fantastische uitzicht. De tour voert langs de zoutpannen in het zuiden, waar nog steeds zout voor Amerikaanse export wordt gewonnen. Vroeger werkten hier slaven die in levensmiddelen werden uitbetaald. Ook in zout, sal, waar het woord ‘salaris’ van afstamt. Even verderop langs de kust zien we de witte en gele slavenhuizen van amper twee bij twee meter. Daar moesten mensen dus echt in wonen.

De slavenhuisjes op het strand

Bij Kite Beach (Atlantis), in het zuidwesten van het eiland, hangen tientallen kites in de lucht. Het is de enige plek op het eiland waar kitesurfers direct vanaf land de zee in mogen om te kiten. We passeren talloze duik-en snorkelplekken, waarvan ‘1000 steps’ met overhellende rotspartijen boven een turquoise zee toch wel één van de mooiste is. En we zien onze allereerste flamingo’s bij Goto Lake. Nooit geweten dat flamingo’s roze en oranje worden door bacteriën in algen en garnalen die ze eten!

Wandelen in Slagbaai
Na de inspirerende dagtour over het eiland strikken we ’s morgens vroeg de veters van onze wandelschoenen, om niet veel later in rap tempo achter ranger Luigi en biologe Caran aan te marcheren. We zijn in Washington Slagbaai Nationaal Park, een immens park dat eenvijfde van het eiland beslaat. Je kunt het prima op eigen houtje met landkaart ontdekken, maar met de rangers van natuurorganisatie Stinapa weet je ook wát je ziet. Het park bestaat uit vulkanisch gesteente en aloë vera aan de ene kant en uit lijmsteen en olijfbomen aan de andere kant, en was ooit eigendom van een familie die hier geiten hield. Ze gaven het park mét de geiten aan Stinapa, op voorwaarde dat hier nooit gebouwd zou worden.

Partytime!

Bonaire staat bekend als duikerparadijs, waar natuurliefhebbers en rustzoekers naar toe gaan en waar rijke BN’ers overwinteren in hun tweede huis. Of een restaurant openen, zoals Jonnie en Thérèse Boer, die we tegen het lijf lopen bij hun onlangs geopende beachrestaurant Brass Boer (helaas niet om te koken, want op vakantie). Bonaire als rustig zusje van Curaçao en Aruba; de buureilanden waar het uitgaansleven welig tiert en waar overdag tussen de vakantiegangers schorre Hollandse stagiaires hun roes uitslapen op het strand.


Jonnie en Thérèse Boer genieten van hun vakantie

Maar ook op Bonaire weten ze best hoe ze de bloemetjes buiten moeten zetten, met een ‘bootfeest’ (cocktails, bikinigirls, mannen op motorboot), een ‘floatfeest’ (opblaasflamingo’s, luchtbedden, jong en oud) en luide muziek uit de boxen bij Coco Beach Bar. En elk jaar op 30 april viert het dorp Rincon ‘Dia di Rincon’ het traditionele oogstfeest, wat zo’n beetje lijkt op carnaval. Houd de agenda dus in de gaten voor een portie originele eiland-vrolijkheid.


Met het bootfeest is het groot feest


Cultuur, muziek en dans bij het Dia di Rincon

Nieuwsgierig hangt een kolibrie met onzichtbaar snel roterende vleugeltjes voor ons in de lucht. Af en toe houden we halt voor een traag overstekende leguaan. Ik merk dat ik eindelijk geen last meer heb van fantoom-ringtonegeluiden en dat de rust van de natuur nu ook in mijn hoofd zit. Ik geniet van vogelgekwetter en de mekkerende geiten om ons heen, terwijl we ons een weg banen tussen de hoge kadushi cactussen. Af en toe passeren we andere toeristen. Een stel met twee jonge kinderen groet ons, terwijl ze uitpuffen onder de schaduw van een metershoge cactus.

Eitje, dacht ik nog, toen ik de Brandaris van een afstandje zag liggen. Maar de steile klim naar de top vergt meer moed en lenigheid dan gedacht. Als de wind ook nog eens vrij spel krijgt en hard z’n best om ons van de rotsen te blazen, haak ik af. Mijn sportieve reisgenote klimt geplakt tegen de rotsen verder omhoog. 


Om de top te bereiken, moet je wel flink klauteren

Weer herenigd blijkt dat een fourwheeldrive onmisbaar is in Slagbaai National Park. Moeiteloos trotseren we de hobbels, kuilen en steile zandpaden, een dikke stofwolk achter ons latend. Bij ‘Wayaka 2’ strekken we de benen. Over de rotswand ontwaren we een spierwit strand in halve maan, met aquamarijn water. En kijk nou: daar hebben we het gezin van vanmorgen weer!

Het zijn ondernemer Benno Kuijf, schooljuf Suzanne Uijttewaal en hun kinderen Annabel (8) en Siebe (7) uit het Zuid-Hollandse Reeuwijk. Ze komen al 9 jaar op Bonaire en hebben er een tweede huis gekocht. "We houden van eilanden en van surfen", zegt Benno, als we willen weten: waarom Bonaire? "Sorobon Beach in Lac Bai is perfect voor surfers, want het water komt niet verder dan je knieën en de wind staat altijd goed. Op zondagen komen de Bonairianen er snorkelen en barbecuen, heel gezellig. En bij de Hang Out beachbar kun je lekker lunchen", aldus Benno. "En elk jaar ontdekken we hier wel weer iets nieuws, ook voor die twee", zegt Suzanne, wijzend op de kids die in het water een vis achterna jagen.

En ja, op een klein eiland als Bonaire kom je elkaar altijd tegen. Als we ’s avonds in de binnentuin van restaurant La Cantina onze wijn ingeschonken krijgen, horen we naast ons een bekende stem: "Zeg dames, proost hè. Op Bonaire!"

Wat mag je zeker niet missen op Bonaire?

Een Snorkel & Sunset trip bij Klein Bonaire - een onbewoond natuureiland voor de kust van Bonaire. Bij Woodwind Bonaire staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Na een vaartocht met de catamaran langs de villa’s van menig BN’er, blijft de boot liggen voor de kust van Klein Bonaire. Het onderwaterleven is spectaculair, met pijlstaartroggen, papegaaivissen en groene schildpadden die stukjes meezwemmen. Na het snorkelen geniet je al dobberend van een hapje en drankje terwijl de ondergaande zon de wereld roze en oranje kleurt.   

Vogels spotten met Elsmarie Beukenboom. Een birdwatching tour met deze gepassioneerde vogelkenner en voormalig directeur van natuurbeschermingsorganisatie Stinapa is een avontuur. Met verrekijker in de aanslag kun je de veren bijna tellen van de vele flamingo’s, papegaaien, driekleurreigers en suikerdiefjes.   

Bij Buddy Dive Resort kun je niet alleen (leren) duiken of snorkelen, maar zie je ook hoe vrijwilligers van het Coral Restauration Foundation koraal restaureren. Kleine afgeknipte stukjes koraal monteren ze aan stalen ‘bomen’ onder water. Zodra ze genoeg zijn gegroeid, zetten de duikers de stukjes koraal vast aan de bodem. Indrukwekkend om te zien met hoeveel liefde en moeite dit werk wordt gedaan, en wat het oplevert!

Door: Marieke de Ruijter

Met dank aan Courtyard by Marriott, waar we logeerden, Caribe Car Rental voor de comfortabele 4-wheel drive en het Toeristenbureau Bonaire.

Skyscraper: actie op grote hoogte

Film van de week: Skyscraper
Regie: Rawson Marshall Thurber
Met: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Roland Møller
Waardering: 3,5 sterren

Klerenkast Dwayne Johnson krijgt het in zijn nieuwste actiefilm zwaar te verduren. Meteen al in de eerste scène verliest hij als FBI-agent Will Sawyer bij een explosie zijn onderbeen. Tien jaar later brengt zijn nieuwe carriere als beveiligingsadviseur hem en zijn gezin naar Hong Kong, waar hij het allerhoogste gebouw ter wereld mag nalopen. Een belangrijke klus, maar hij blijkt erin geluisd, want niet veel later staat de wolkenkrabber in de fik, omdat criminelen koste wat kost iets uit het penthouse in handen willen krijgen. Dat zijn vrouw en twee kinderen op de 100ste verdieping vast zitten, is de boeven om het even.

Maar waar ze geen rekening mee hebben gehouden, is dat niks of niemand Will kan stoppen om zijn gezin in veiligheid te brengen. En daar begint de pret. Nadat de meedogenloze bende zowel van binnenuit als van buitenaf de controle over het gebouw overneemt en alle brandbeveiliging wordt uitgeschakeld, begint zowel de toren als de actie flink te vlammen. Het verhaal is volkomen ongeloofwaardig, maar door de surrealistische spierballen van Johnson en het prettige acteerwerk is het gebrek aan logica niet storend. Want als er iemand is die bungelend aan een torenhoge gebouw zichzelf weer omhoog weet te hijsen, is het Johnson wel.

Dat zien we de krachtpatser dan ook meerdere malen doen: hij springt van hijskranen, trotseert windturbines en weet van zijn beenprothese een handig hulpmiddeltje te maken. Helemaal zonder kleerscheuren doorstaat Will alle ellende niet, maar ook met een wond aan zijn arm weet hij wel raad: gewoon dichtplakken met ducttape. En zo beukt Will zich een weg naar de top van het gebouw. Zijn vrouw Sarah, een leuke rol van Neve Campbell, zit ondertussen niet machteloos te wachten tot ze gered wordt, maar slaat net zo goed vakkundig om zich heen om haar kroost te beschermen.

Skyscraper is een blockbuster, die precies doet wat blockbusters moeten doen: met een hoop actie en een vleugje humor zorgen voor luchtig vermaak. Geen diepe onderliggende boodschap of een vernieuwend verhaal, maar wel een film die je in hoog tempo meeneemt naar de top van een brandende wolkenkrabber, waar de grote held korte metten maakt met de bad guys. Voor wie de 4DX bioscoopervaring nog eens wil proberen: grijp je kans, want met de bewegende stoelen en wind langs je oren, is het net of je met Will samen op duizelingwekkende hoogte aan een touwtje hangt.

Door Kita van Slooten

5 merkwaardige dieten

Dwayne ‘The Rock’ Johnson is een van de populairste acteurs van het moment. Momenteel schittert hij in de actiefilm Skyscraper, waar hij zijn spierbundels weer flink laat rollen. Om zijn indrukwekkende postuur te behouden moet de ex-worstelaar stevig trainen natuurlijk, maar ook: héél veel eten. En hij is niet de enige die er een opmerkelijk dieet op nahoudt.

Een berg aan kip, eieren, rijst en aardappels
Met een salaris van 65 miljoen dollar per jaar kan The Rock zich gemakkelijk een privékok veroorloven. Gelukkig ook maar, want het bereiden van zijn maaltijden is een dagtaak. De acteur begint zijn dag met het eiwit van 5 eieren, zo’n 300 gram geroosterde aardappelen en een flink stuk sirloin steak. De volgende maaltijd bestaat uit 300 gram gegrilde kip en een groot bord witte rijst. Dan gaat de krachtpatser door met 300 gram bizonvlees, opnieuw met rijst en daarnaast een frisse salade. Maaltijd nummer vier is een salade met daarin 350 gram gegrilde kip, sla, wat selderij, ui en 350 gram geroosterde aardappelen. Een normaal mens zou dan al zowat ontploffen, maar Johnson gooit er een paar uur later weer 10 eieren (alleen het eiwit), een portie havermout en een lepel pindakaas tegenaan. Dit alles spoelt hij gedurende de dag weg met maar liefst 10 (!) liter water.

Het babyvoeding-dieet
Baby's kunnen er af en toe hun neus voor ophalen en echt smakelijk zien die prutjes er niet uit, maar toch zijn er volwassenen die vrijwillig potjes babyvoeding als lunch en ontbijt nemen. 14 potjes gedurende de dag en dan een lichte avondmaaltijd. Het dieet, dat naar verluidt werd gevolgd door Lady Gaga en Gwyneth Paltrow, werd bedacht door de controversiële Hollywoodtrainer Tracy Anderson, die later ontkende dat ze er iets mee te maken had. Ongezond is het dieet niet, want anders zouden baby's die potjes ook niet voorgeschoteld krijgen. Maar als volwassene heb je een gebit waarmee je voedsel kunt kauwen, want de structuur en het uiterlijk van voedsel zijn ook wat waard. Dus gepureerde maaltijden liever pas weer in het bejaardenhuis.

Dolly Partons koolsoep
Wie in de jaren tachtig bij Dolly Parton de keuken binnen liep, trok wit weg van de stinklucht. De platinablonde zangeres hield zich aan het beruchte koolsoepdieet en die kool verspreidt nogal een heftige geur. Het idee is dat je zoveel van de soep mag eten als je wil, aangevuld met wat fruit en een enkele aardappel. Gezien het smalle postuur van Dolly is het dieet effectief, maar experts waarschuwen dat het niet goed is voor je gezondheid. Wij denken dat het daarnaast ook je sociale leven weinig goed doet, als niemand meer bij je over de vloer wil komen vanwege de stank.

Alleen maar rauw
Zo'n koolsoepje is sowies niets voor raw-foodisten. Zij eten alleen maar ongekookt en onbewerkt voedsel, voornamelijk groente, fruit en noten. Niks van wat deze 'rauwariërs' tot zich nemen mag boven de 42 graden verhit zijn. De levensstijl is niet bedoeld om af te vallen, maar dat is wel wat in de meeste gevallen gebeurt. Vanwege het risico op ondergewicht en een tekort aan voedingsstoffen raadt het Voedingscentrum deze manier van eten zelfs af. Dat weerhoudt veel beroemdheden zoals Madonna en Megan Fox er niet van toch even op de rauwe toer te gaan. Ook actrice Scarlett Johansson at rauw om af te vallen voor haar rol in The Avengers. Zodra ze zwanger raakte, hield de actrice er snel weer mee op, omdat gekookt voedsel toch een stuk gezonder was voor haar en de baby.

Veel en vet
Bij Elvis kon elk moment van de dag de frituur aan staan, want The King smulde van vet voedsel. Hij woog op het moment van zijn dood 159 kilo en stierf aan een hartaanval. Dat is geen wonder als je zag wat de zanger zoal naar binnen werkte. Dat kon oplopen tot wel 12.000 calorieën per dag. Elvis hield enorm van pindakaas. Het liefst dik gesmeerd op een zogenaamde Fool's Gold Loaf, de sandwich die dankzij hem wereldberoemd werd: een uitgehold stokbrood, dat besmeerd met boter even opgewarmd wordt in de oven. Vervolgens wordt het brood gevuld met een hele pot pindakaas, een pot druivenjam en een flinke stapel knapperige bacon. En dan in je eentje opeten. Daar slibben je aderen wel van dicht ja.

Door Kita van Slooten

Loop lekkerder: gadgets voor wandelaars

Volgende week gaat de Vierdaagse weer van start! Trainen is natuurlijk de beste voorbereiding, maar er zijn wel wat leuke apps en gadgets die je wandelleven een stukje gemakkelijker kunnen maken. Pak je pen en afvinken maar - ook als je een andere wandeling, of zelfs een wandelvakantie in het verschiet hebt.

1. Vierdaagse apps: 4Walkers en 4Followers

Ga je dit jaar de Nijmeegse Vierdaagse lopen? Dan moet je als loper sowieso de app 4Walker op je telefoon zetten. In de app kun je inloggen met je registratienummer. Je vindt er de route, rustpunten met water en medische hulp. Extra fijn: de app word continu geüpdatet dat je op de hoogte blijft van drukke punten langs de route. Mocht het tempo ergens plotseling een stuk lager liggen, dan weet de organisatie dat daar lopers niet kunnen doorlopen en wordt er gelijk actie ondernomen. Deze mag dus absoluut niet ontbreken.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

Voor de thuisblijvers is er trouwens ook een app. Die heet 4Followers. Daarmee kun jij op de hoogte blijven van het wel en wee van de wandelaars. Je ziet precies hoe ver ze nog moeten, hoe hoog het tempo ligt en wanneer je ze thuis kunt verwachten - als ze niet achteraf blijven hangen met een biertje tenminste. Bovendien kun je jouw lopers aanmoedigen met berichtjes langs de route. Ideaal dus om jouw vrienden of familie door die laatste loodjes heen te slepen. En op rtlnieuws.nl kan je de hele tocht van 17 tot en met 20 juli live volgen met onze voor-deze-keer-even-niet-parlementaire verslaggevers Floor Bremer en Frits Wester.

Prijs: gratis
Beschikbaar voor: iOS & Android

2. Extra power

Maar wat als je telefoon nou super snel leeg gaat? Dan is de SolePower EnSoles de ideale gadget. Dit is een oplader in vorm van een zooltje. Je stopt dit zooltje in je schoen en het zooltje maakt connectie met een bijbehorende accu. Elke stap die je zet, zorgt dus voor stroom. Telefoon leeg? Dan kun je dus met zelf opgewekte energie je telefoon weer opladen. Goedkoop zijn de zooltjes niet, ze kosten ongeveer 200 euro.

3. Multifunctionele wandelstok

Mag jij tijdens het wandelen graag wat foto’s maken? Scoor dan de Manfrotto Off Road Walking Sticks. Deze wandelstokken zijn namelijk multifunctioneel. Behalve dat het soms net wat lekkerder loopt met een paar stokken - zeker als je veel moet stijgen en dalen - functioneren ze ook als monopod. Een kiekje maken waar je ook nog eens zelf op staat, is dus zo gekiekt met deze wandelstokken. Voor 70,48 euro heb je een monopod en wandelstok ineen.

4. Espresso on the go

Geen zin om een thermofles mee te slepen? Neem de handpresso mee. Zoals de naam al doet vermoeden, kun met deze gadget het perfecte espresso maken, zonder stroom, maar met een speciale handpresso pomp. Zo kun je dus waar je ook bent, genieten van een caffeine boost. Voor 99 euro heb je er een. Je scoort ‘m hier.

5. Stappenteller

Nieuwsgierig hoeveel stappen je nu eigenlijk zet tijdens de Vierdaagse - of een andere wandeling? Geef je zelf een Polar Loop 2 stappenteller cadeau. Dit slimme armbandje houdt al je stappen bij en kan je dus op ieder moment van de dag vertellen hoeveel je er al hebt gezet. Daarnaast meet-ie je hartslag, vertelt-ie hoeveel calorieën je hebt verbrandt en kan-ie ook nog eens je slaap tracken. Niet aan het wandelen? Dan geeft het bandje je een seintje wanneer het tijd is om je benen weer eens te strekken. De Loop 2 kost 69,95 euro.

6. Waterproof schoeisel

Je weet het maar nooit met het weer: zo loop je in de zonneschijn, zo in de regen. Om geen natte sokken te krijgen zijn er deze ademende waterdichte wandelschoenen van Lowa Aerox GTX Lo. Een hele mond vol, maar dit zijn alle technologieën en materialen die in de schoen zijn toegepast om ervoor te zorgen dat je voeten droog blijven. Voor ongeveer 150 euro heb je deze snelle stappers.

7. Camera direct schietklaar

Geen zin om met je camera te slepen? Dan is er B-Grip. Dit is een super slim systeem dat je aan je riem kunt vastmaken zodat je jouw camera niet op je borst of in een zware tas hoeft te dragen. Bovendien heb je je camera met de B-Grip altijd paraat, zodat je direct een prachtig shot kunt maken. Met de B-grip ben je altijd schietklaar!

8. Wandelen op de beat

Sommige mensen houden van rust tijdens het wandelen, maar soms is het ook wel lekker om een muziekje op te zetten, om zo weer een extra wandelmotivatie te krijgen. De JBL Clip 3 is hiervoor ideaal. Je clipt 'm zo aan je riem, rugzak of kleding. Het kleine speakertje is krachtig genoeg om jou en je wandelgroepje van muziek te voorzien, zonder dat je hiermee de rust in de omgeving verstoort. De speaker geeft muziek voor ongeveer 10 uur, voldoende voor een flinke wandeltocht. Helemaal mooi, het boxje is spatwaterdicht dus mocht er een regenbui vallen, hoef je niet bang te zijn dat-ie het niet meer doet. De JBL Clip 3 kost 59 euro en je bestelt 'm hier

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

 

 

 

Groentecakejes voor onderweg

In samenwerking met Kosmos Uitgevers

Eens een andere snack mee in de auto naar je vakantiebestemming? Kies dan eens voor deze lekkere groentecakejes van Shane Kluivert, eenvoudig te maken en een heerlijke snack voor een pitstop onderweg.

Ingrediënten voor 8 cakejes:

  • 5 eieren
  • ½ ui, gesnipperd
  • 1 paprika, in blokjes
  • 50 g broccoli, in kleine roosjes
  • 50 g wortel, in blokjes
  • 50 g tuinerwtjes uit de diepvries
  • peper en zout

Nog meer nodig: muffinbakvorm voor 12 muffins of 8 muffinvormpjes

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een muffinvorm goed in met boter of olie.

Kook de stukjes broccoli en wortel 2 minuten, zodat ze alvast een klein beetje gaar zijn.

Breek de eieren in een kom. Doe er peper en zout naar smaak bij en klop de eieren een klein beetje zodat de eidooiers vermengd zijn met het eiwit.

Verdeel alle groenten over de muffinvorm en schenk die daarna vol met het geklopte ei.

Bak de groentecakejes in het midden van de oven in 10-12 minuten gaar.

Koken met Shane
Gezond eten moeilijk? Shane Kluivert vindt van niet. In zijn eerste kookboek laat het jonge multitalent zien dat gezond eten ook heel lekker en makkelijk kan zijn. Shane Kluivert laat met zijn populaire YouTube-kanaal 'Koken met Shane' zien dat hij naast voetbalheld ook een echte keukenprins is. In Koken met Shane vind je zijn 40 favoriete recepten. Lekker, snel, stap-voor-stap: jong én oud kunnen dit thuis makkelijk maken.

Titel: Koken met Shane
Auteur: Shane Kluivert
ISBN: 9789021568003
Prijs: € 20,-
Uitgever: Kosmos Uitgevers