Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

30 juli 2018 13:54

Zo gaan we wonen op Mars: NASA kiest winnaars ontwerpwedstrijd

NASA heeft de vijf finalisten gekozen voor zijn ontwerpwedstrijd rond het 3D-printen van woningen op Mars. De finalisten moeten nu een schaalmodel bouwen. Daaruit kiest de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie uiteindelijk een winnaar.

Als we naar Mars gaan, hoe gaan we daar dan wonen? De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA schreef in 2015 de 3D-Printed Habitat Challenge uit en van die wedstrijd zijn nu de finalisten bekendgemaakt.

Alle inzendingen moesten uitgaan van een 3D-printer die ter plekke huizen bouwt op Mars. Voor de voorronde moesten ze gedetailleerde tekeningen en animaties aanleveren. De inzendingen werden niet alleen getoetst op uiterlijk, maar ook op haalbaarheid en duurzaamheid. Wat opvalt is dat de ontwerpen veel op elkaar lijken.

De finalisten hebben samen 100.000 dollar gekregen en moeten nu een schaalmodel bouwen met de schaal 1 op 3. Daarna kiest NASA een winnaar.

Wandelende huizenprinters

Een van de finalisten is het Team Zopherus. Het bedrijf bedacht een 3D-printer die zichzelf kan verplaatsen en kleine huisjes uit lijkt te poepen.

Een ander ontwerpbureau, AI. SpaceFactory uit New York, wil juist de hoogte in bouwen in een cilindervorm, om op deze manier zoveel mogelijk ruimte te creëren.

SpaceX wil naar Mars

Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk is een van de partijen die werkt aan bemande Marsmissies. Het bedrijf wil in 2022 een onbemande missie naar de rode planeet lanceren, mogelijk twee jaar later al gevolgd door de eerste missie die mensen op Mars moet zetten.

Topnieuws